Ministry of Panchayati Raj
Prime Minister urges the fellow citizens in rural areas across the nation to actively participate in ‘Sabki Yojana Sabka Vikas’ Abhiyan – People’s Plan Campaign
Union Minister Shri Rajiv Ranjan Singh stresses the importance of unity in achieving the goal of holistic development and appeals to Sarpanchs, Panchayat members and residents to participate with enthusiasm in People's Plan Campaign
Nationwide Launch of People’s Plan Campaign for Panchayat Development Plans (2025–26)
Partnership between Unnat Bharat Abhiyan and the Ministry of Panchayati Raj aims to engage young minds in grassroots-level planning
Ministry of Panchayati Raj is organizing a Special Gram Sabha cum-Orientation/Training Programme in 750 Gram Panchayats across the country today
02 OCT 2024 2:09PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi has issued an appeal to rural residents and stakeholders across the nation, urging them to take an active role in the ‘Sabki Yojana Sabka Vikas’ Abhiyan – People's Plan Campaign (2024–25). In a letter dated 1st October 2024, the Prime Minister emphasized the importance of enthusiastic and committed participation in the preparation of the Gram Panchayat Development Plan (GPDP) for the year 2025–26.
Drawing inspiration from the ancient Vedic verse “विश्वं पृष्टं ग्रामे अस्मिन् अनातुरम्”, meaning “just as the world is complete in itself, so too should our villages be capable, empowered, and prosperous,” the Prime Minister emphasized the vision of creating self-sufficient and sustainable villages. He highlighted the significant role that each citizen and stakeholder plays in realizing this vision through their contributions to the GPDP, which is central to the holistic and sustainable development of Grameen Bharat.
Prime Minister's message calls for widespread participation, urging everyone to help transform their Panchayats into thriving centre’s of growth and progress. He reiterated that the success of this initiative relies on collective effort, aiming to ensure inclusive and sustainable growth for all. Ministry of Panchayati Raj has requested all Panchayati Raj Institutions/ Rural Local Bodies to ensure this message reaches every corner of the country, inspiring everyone to take part in ‘Sabki Yojana Sabka Vikas’ Abhiyan – People's Plan Campaign for a stronger, self-reliant, developed and more prosperous India.
Union Minister of Panchayati Raj Shri Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh has emphasized the campaign's alignment with the vision of a developed (Viksit Bharat) and self-reliant India (Aatmanirbhar Bharat). He stressed the importance of unity in achieving the goal of holistic development and appealed to Sarpanchs, Panchayat members, and residents to participate with enthusiasm. Union Minister has highlighted that every voice and idea is significant in the development process. Union Minister of State for Panchayati Raj Prof. S. P. Singh Baghel has described the People's Plan Campaign as a unique effort to strengthen the roots of democracy. He emphasized the empowerment of citizens to plan their village's development and encouraged active participation in Gram Sabhas for formulating plans that address real needs. MoS has also pointed out the campaign's link with Sustainable Development Goals and mentioned the invitation extended to frontline workers from various Line Departments to attend Gram Sabhas for dissemination of comprehensive information.
Today (2nd October), marks the nationwide rollout of the People’s Plan Campaign for the preparation of Panchayat Development Plans (PDPs) for 2025–26. The Ministry of Panchayati Raj, Government of India, has made appeal to all Panchayats and stakeholders across the country, urging them to actively participate in this crucial “People’s Plan Campaign” (2024–25). The people’s Plan Campaign (Jan Yojana Abhiyan), embodying the spirit of ‘Sabki Yojana Sabka Vikas’, is a significant initiative aimed at strengthening grassroots democracy and promoting inclusive development in Grameen Bharat. It empowers rural citizens to take an active role in shaping the future of their villages by participating in the planning process for local development.
In support of this important initiative, several dignitaries have come forward to encourage widespread participation. Through specially recorded video messages, available on YouTube Channel of Ministry of Panchayati Raj (https://www.youtube.com/playlist?list=PLr1WFeVzpoLu2lw_Dq-SeCV7vujuKBXDW), they have made impassioned appeals to both Panchayats and the people to engage wholeheartedly in the People’s Plan Campaign.
Other notable dignitaries who have lent their voices to this cause include Shri (Dr.) Mohan Yadav, Chief Minister of Madhya Pradesh; Shri Bhajan Lal Sharma, Chief Minister of Rajasthan; Prof. (Dr.) Manik Saha, Chief Minister of Tripura; and Shri Kedar Prasad Gupta, Panchayati Raj Minister of Bihar. Chief Minister of Chhattisgarh Shri Vishnu Deo Sai has urged Panchayats and local residents to actively participate in the People’s Plan Campaign through a written message. This initiative highlights the commitment of leadership to foster community engagement and development in the rural areas. It is also noteworthy that Shri Vishnu Deo Sai, Shri Bhajan Lal Sharma and Shri Kedar Prasad Gupta have embarked on their political journeys as Sarpanch / Mukhiya, marking a significant chapter in local self-governance.
This year, the ‘Sabki Yojana Sabka Vikas’ Abhiyan marks several significant milestones, including a special initiative to commemorate the 75th Year of the Republic of India through Special Gram Sabhas on 2nd October 2024. These Gram Sabhas will focus on orienting Gram Panchayats (GPs) towards preparing their Panchayat Development plans (PDPs) for the financial year 2025–26, engaging over 2.55 lakh Gram Panchayats, 6,700 Block Panchayats, and 665 District Panchayats. Officers and Consultants from the Ministry of Panchayati Raj have been deputed to selected Gram Panchayats across different States / UTs to oversee and monitor the organization of Special Gram Sabhas on 2nd October 2024. Their presence aims to provide valuable insights and guidance, ensuring a more streamlined, inclusive, and structured process for developing high-quality Panchayat Development Plans.
As part of this campaign, special Gram Sabhas are being organized in over 2.55 lakh Gram Panchayats. These specially convened and well-designed Gram Sabhas serve as platforms for citizens to voice their opinions, share their needs, and actively contribute to the development planning of their areas. The People's Plan Campaign represents a significant step towards inclusive and participatory rural development in India. By encouraging the active involvement of rural citizens in the planning process, it aims to create development plans that truly reflect local needs and aspirations. The support and engagement of Panchayati Raj Institutions and rural local bodies are crucial for the success of this initiative and for realizing the vision of a developed India rooted in the strength of its villages. As the campaign unfolds, it is expected to foster a sense of ownership among rural communities towards their development processes, leading to more effective and locally relevant Panchayat Development Plans for the year 2025–26.
In an unprecedented collaboration, the Unnat Bharat Abhiyan (UBA), coordinated by IIT Delhi, will play a critical role this year by involving over 15,000 students from Higher Education Institutions (HEIs) under the Unnat Bharat Abhiyan in People’s Plan Campaign, famously known as ‘Sabki Yojana Sabka Vikas’ Abhiyan. These students will not only participate in the Special Gram Sabha on 2nd October 2024, but also assist in the handholding and preparation of GPDPs across various Gram Panchayats. This partnership between UBA and the Ministry of Panchayati Raj aims to engage young minds in grassroots-level planning, marking a first in the history of the campaign. Moreover, Young Fellows working under the Project for Creating Model Gram Panchayat Clusters (PCMGPCs) as well as Fellows from Piramal Foundation, Aspirational Bharat Collaborative (ABC) and Transforming Rural India Foundation (TRIF) will play a crucial role in co-facilitating the 2nd October Gram Sabha. They will support the Sarpanch in pre-planning and orientation on LSDGs, orient Gram Sabha members on PDI Scores and LSDG Themes, and assist in identifying appropriate interventions and theme selection.
The Ministry of Panchayati Raj is launching a landmark initiative on 2nd October 2024, organizing a Special Gram Sabha cum-Orientation/Training Programme in 750 Gram Panchayats across the country. This first-of-its-kind event is part of the Ministry's commitment to strengthening the Panchayati Raj system and ensuring the creation of high-quality Panchayat Development Plans (PDPs) through active community participation. Indian Republic’s 75th year is, in many ways, a historic milestone in the nation’s journey. It is a moment to honour and engage our senior citizens, aged 75 years and above, by inviting them to participate in the 750 Gram Sabhas with an objective to amplify their voices and build a stronger community, ensuring Gram Swaraj through the power of people’s participation. Ministry calls upon citizens to unite in this celebration of wisdom and collaboration, paving the way for a brighter and more inclusive future for all. This initiative is an essential component of the People's Plan Campaign, designed to ensure that development planning at the grassroots level is inclusive, transparent, and effective.
This initiative places a special focus on engaging both the elders and younger generations to work collaboratively towards the sustainable development of Grameen Bharat. In a unique approach, senior citizens will be honoured and invited to share their experiences. Their insights, drawn from witnessing India’s transformation over decades, will help guide the vision for future and sustainable development of Panchayats. The involvement of elders in the planning process reinforces the traditional wisdom and values embedded in rural governance. Young Fellows from the Ministry of Panchayati Raj, along with representatives from TRIF and Piramal Foundations, will act as facilitators. They will provide focused training to Panchayat representatives and other stakeholders on critical aspects of development planning, such as Localization of Sustainable Development Goals (LSDGs) and identifying gaps in governance.
The 2nd October Special Gram Sabha cum-Orientation/Training Programme will also include interactive sessions where senior citizens will share their memories of the evolution of Panchayats, from the first Panchayat elections to current governance practices. This will be followed by discussions that focus on existing gaps in local governance and future goals. The programme will also feature tree plantation campaigns (EkPedMaaKeNaam), community pledges for cleanliness, fitness, and drug-free societies, as well as a collective commitment to preparing quality Panchayat Development Plans.
This initiative symbolizes a forward-thinking approach to governance – one that values tradition while focusing on sustainable development and the empowerment of Grameen Bharat. The Ministry of Panchayati Raj calls upon all Gram Panchayats, Block Panchayats, District Panchayats and communities to actively participate in this programme as we celebrate the 75th year of Republic with 750 Gram Sabhas and ensure Gram Swaraj through people’s participation.

ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
'ସବକି ଯୋଜନା ସବ୍ କା ବିକାଶ' ଅଭିଯାନ - ପିପୁଲ୍ସ ପ୍ଲାନ୍ କ୍ୟାମ୍ପେନ୍ ରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅନୁରୋଧ
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂହ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲରେ ଏକତାର ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହ ସରପଞ୍ଚ, ପଞ୍ଚାୟତ ସଭ୍ୟ ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପିପୁଲ୍ସ ପ୍ଲାନ କ୍ୟାମ୍ପେନ୍ ରେ ଉତ୍ସାହର ସହ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି
ପଞ୍ଚାୟତ ଉନ୍ନୟନ ଯୋଜନା (୨୦୨୫-୨୬) ପାଇଁ ଜନଯୋଜନା ଅଭିଯାନର ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଶୁଭାରମ୍ଭ
ଉନ୍ନତ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଭାଗିଦାରୀର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ଯୋଜନାରେ ଯୁବ ମନକୁ ସାମିଲ କରିବା
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଆଜି ଦେଶର ୭୫୦ଟି ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗ୍ରାମସଭା ତଥା ଓରିଏଣ୍ଟେସନ୍ / ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି
02 OCT 2024 2:09PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଗ୍ରାମୀଣ ବାସିନ୍ଦା ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଏକ ନିବେଦନ ଜାରି କରି 'ସବକି ଯୋଜନା ସବକା ବିକାଶ' ଅଭିଯାନ - ପିପୁଲ୍ସ ପ୍ଲାନ୍ କ୍ୟାମ୍ପେନ୍ (୨୦୨୪-୨୫)ରେ ସକ୍ରିୟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି । ଅକ୍ଟୋବର ୧, ୨୦୨୪ରେ ଏକ ଚିଠିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୨୫-୨୬ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଉନ୍ନୟନ ଯୋଜନା (ଜିପିଡିପି) ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ଉତ୍ସାହୀ ଏବଂ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରାଚୀନ ବୈଦିକ ଶବ୍ଦରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, “विश्वं पृष्टं ग्रामे अस्मिन् अनातुरम्” , ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି, ଯେମିତି ବିଶ୍ୱ ନିଜ ଭିତରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ, ଠିକ୍ ସେମିତି ଆମ ଗାଁ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ସକ୍ଷମ, ସଶକ୍ତ ଓ ସମୃଦ୍ଧ ହେବା ଉଚିତ," ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଗ୍ରାମ ଗଠନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ସାମଗ୍ରିକ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ଜିପିଡିପିରେ ସେମାନଙ୍କ ଅବଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟାପକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପ୍ରଗତିର ସମୃଦ୍ଧ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତୁ । ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ସଫଳତା ନିର୍ଭର କରେ ବୋଲି ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ, ବିକଶିତ ଏବଂ ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ ପାଇଁ 'ସବକି ଯୋଜନା ସବକା ବିକାଶ' ଅଭିଯାନ - ପିପୁଲ୍ସ ପ୍ଲାନ୍ କ୍ୟାମ୍ପେନ୍ ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ସହ ଏହି ବାର୍ତ୍ତାକୁ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମସ୍ତ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଅନୁଷ୍ଠାନ / ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂହ ଓରଫ ଲଲନ ସିଂହ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଅଭିଯାନର ସଂଯୋଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲରେ ଏକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହ ସରପଞ୍ଚ, ପଂଚାୟତ ସଭ୍ୟ ଓ ବାସିନ୍ଦାମାନେ ଉତ୍ସାହର ସହ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି । ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ୱର ଓ ଚିନ୍ତାଧାରା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଫେସର ଏସ୍ ପି ସିଂହ ବାଘେଲ ପିପୁଲ୍ସ ପ୍ଲାନ୍ ଅଭିଯାନକୁ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମୂଳଦୁଆକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନିଆରା ପ୍ରୟାସ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି । ଗ୍ରାମର ବିକାଶ ପାଇଁ ଯୋଜନା କରିବା ନିମନ୍ତେ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଲାଗି ଗ୍ରାମସଭାରେ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ । ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଏହି ଅଭିଯାନର ଲିଙ୍କ୍ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ସଂରେଖୀୟ ବିଭାଗର ଆଗଧାଡ଼ିର କର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ଗ୍ରାମସଭାରେ ଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ଦିଆଯାଇଥିବା ନିମନ୍ତ୍ରଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
ଆଜି (ଅକ୍ଟୋବର ୨) ୨୦୨୫-୨୬ ପାଇଁ ପଞ୍ଚାୟତ ଉନ୍ନୟନ ଯୋଜନା (ପିଡିପି) ପ୍ରସ୍ତୁତି ନିମନ୍ତେ ଜନଯୋଜନା ଅଭିଯାନର ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦେଶର ସମସ୍ତ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରି ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ "ପିପୁଲ୍ସ ପ୍ଲାନ କ୍ୟାମ୍ପେନ୍ " (୨୦୨୪-୨୫)ରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛି । 'ସବକି ଯୋଜନା ସବକା ବିକାଶ'ର ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଥିବା ପିପୁଲ୍ସ ପ୍ଲାନ୍ କ୍ୟାମ୍ପେନ୍ (ଜନ ଯୋଜନା ଅଭିଯାନ) ହେଉଛି ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ସମାବେଶୀ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହା ଗ୍ରାମୀଣ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାନୀୟ ବିକାଶ ପାଇଁ ଯୋଜନା ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ସେମାନଙ୍କ ଗ୍ରାମର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନରେ ସକ୍ରିୟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ ।
ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସମର୍ଥନ କରି ବ୍ୟାପକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଆଗେଇ ଆସିଛନ୍ତି । ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (https://www.youtube.com/playlist?list=PLr1WFeVzpoLu2lw_Dq-SeCV7vujuKBXDW)ର ୟୁଟ୍ୟୁବ୍ ଚ୍ୟାନେଲରେ ଉପଲବ୍ଧ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ରେକର୍ଡ ହୋଇଥିବା ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନେ ଉଭୟ ପଞ୍ଚାୟତ ଓ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ପିପୁଲ୍ସ ପ୍ଲାନ୍ କ୍ୟାମ୍ପେନ୍ ରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସ୍ୱର ଯୋଡିଥିବା ଅନ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ (ଡ. ) ମୋହନ ଯାଦବ ; ରାଜସ୍ଥାନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭଜନ ଲାଲ ଶର୍ମା ; ତ୍ରିପୁରା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଫେସର (ଡ.) ମାଣିକ ଶାହା,; ଏବଂ ବିହାରର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କେଦାର ପ୍ରସାଦ ଗୁପ୍ତା , ଛତିଶଗଡ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବିଷ୍ଣୁ ଦେଓ ସାଏ ଲିଖିତ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ବାସିନ୍ଦାଙ୍କୁ ପିପୁଲ୍ସ ପ୍ଲାନ ଅଭିଯାନରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଗୋଷ୍ଠୀ ନିୟୋଜନ ଏବଂ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନେତୃତ୍ୱର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଆଲୋକପାତ କରେ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯେ ଶ୍ରୀ ବିଷ୍ଣୁ ଦେଓ ସାଏ, ଶ୍ରୀ ଭଜନ ଲାଲ ଶର୍ମା ଏବଂ ଶ୍ରୀ କେଦାର ପ୍ରସାଦ ଗୁପ୍ତା ସରପଞ୍ଚ / ମୁଖିଆ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କର ରାଜନୈତିକ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ୱୟଂ ଶାସନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଧ୍ୟାୟ ।
ଚଳିତ ବର୍ଷ 'ସବକି ଯୋଜନା ସବକା ବିକାଶ' ଅଭିଯାନ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଛୁଇଁଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୨ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୪ରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗ୍ରାମସଭା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ୭୫ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପଦକ୍ଷେପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ଗ୍ରାମସଭାଗୁଡ଼ିକ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ପଞ୍ଚାୟତ ଉନ୍ନୟନ ଯୋଜନା (ପିଡିପି) ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା, ୨.୫୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ, ୬,୭୦୦ ବ୍ଲକ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ୬୬୫ ଟି ଜିଲ୍ଲା ପଞ୍ଚାୟତକୁ ନିୟୋଜିତ କରିବା ଦିଗରେ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବେ । ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ପରାମର୍ଶଦାତାମାନଙ୍କୁ ଅକ୍ଟୋବର ୨, ୨୦୨୪ ରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗ୍ରାମସଭାର ଆୟୋଜନର ତଦାରଖ ଏବଂ ଯାଂଚ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ମନୋନୀତ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡିକୁ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି । ଉଚ୍ଚମାନର ପଞ୍ଚାୟତ ଉନ୍ନୟନ ଯୋଜନାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଅଧିକ ଶୃଙ୍ଖଳିତ, ସମାବେଶୀ ଏବଂ ଗଠନମୂଳକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ମୂଲ୍ୟବାନ ବୁଝାମଣା ଏବଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସେମାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ।
ଏହି ଅଭିଯାନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ୨.୫୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗ୍ରାମସଭା ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବରେ ଡକାଯାଇଥିବା ଏବଂ ସୁପରିକଳ୍ପିତ ଗ୍ରାମସଭା ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ମତାମତ ରଖିବା, ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ବାଣ୍ଟିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ଯୋଜନାରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ । ପିପୁଲ୍ସ ପ୍ଲାନ୍ ଅଭିଯାନ ଭାରତରେ ସମାବେଶୀ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାର ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି , ଯୋଜନା ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଗ୍ରାମୀଣ ନାଗରିକଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି, ବିକାଶ ଯୋଜନା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଯାହା ପ୍ରକୃତରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ । ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ସଫଳତା ପାଇଁ ଏବଂ ଗ୍ରାମର ଶକ୍ତିରେ ଆଧାରିତ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ସମର୍ଥନ ଏବଂ ଯୋଗଦାନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହି ଅଭିଯାନ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବା ବେଳେ ଏହା ଗ୍ରାମୀଣ ସମୁଦାୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପ୍ରତି ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ୨୦୨୫- ୨୬ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ପଞ୍ଚାୟତ ଉନ୍ନୟନ ଯୋଜନା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଆଇଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀ ଦ୍ୱାରା ସମନ୍ୱିତ ଉନ୍ନତ ଭାରତ ଅଭିଯାନ (ୟୁବିଏ) ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ 'ସବକି ଯୋଜନା ସବକା ବିକାଶ' ଅଭିଯାନ ନାମରେ ଜଣାଶୁଣା ପିପୁଲ୍ସ ପ୍ଲାନ୍ କ୍ୟାମ୍ପେନ୍ ରେ ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ (ଏଚ୍‌ଇଆଇ) ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଭାରତ ଅଭିଯାନର ୧୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସାମିଲ କରାଯିବ ।
ଏହି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ କେବଳ ଅକ୍ଟୋବର ୨, ୨୦୨୪ରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗ୍ରାମସଭାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ନାହିଁ, ବରଂ ବିଭିନ୍ନ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ଜିପିଡିପିକୁ ସହାୟତା କରିବେ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗ କରିବେ । ୟୁବିଏ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଭାଗିଦାରୀର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ଯୋଜନାରେ ଯୁବ ମନକୁ ସାମିଲ କରିବା, ଯାହା ଏହି ଅଭିଯାନର ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ମଡେଲ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ କ୍ଲଷ୍ଟର (ପିସିଏମଜିପିସି) ସୃଷ୍ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଯୁବ ଫେଲୋ ଏବଂ ପିରାମଲ ଫାଉଣ୍ଡେସନ, ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତ ସହଯୋଗୀ (ଏବିସି) ଏବଂ ଟ୍ରାନ୍ସଫର୍ମିଂ ରୁରାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଫାଉଣ୍ଡେସନ (ଟିଆରଆଇଏଫ)ର ଫେଲୋମାନେ ଅକ୍ଟୋବର ୨ ତାରିଖ ଗ୍ରାମସଭାର ସହ-ସହାୟକ ହେବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ । ସେମାନେ ସରପଞ୍ଚଙ୍କୁ ଏଲଏସଡିଜି ଉପରେ ପ୍ରାକ୍ ଯୋଜନା ଏବଂ ଅଭିମୁଖୀକରଣରେ ସମର୍ଥନ କରିବେ, ପିଡିଆଇ ସ୍କୋର ଏବଂ ଏଲଏସଡିଜି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଗ୍ରାମସଭା ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବେ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଏବଂ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଚୟନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବେ ।
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୨ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୪ରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରୁଛି, ଯାହା ଦେଶର ୭୫୦ ଟି ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗ୍ରାମସଭା ତଥା ଓରିଏଣ୍ଟେସନ୍ / ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରୁଛି । ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଚ୍ଚମାନର ପଞ୍ଚାୟତ ଉନ୍ନୟନ ଯୋଜନା (ପିଡିପି) ସୃଷ୍ଟିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଏକ ଅଂଶ ହେଉଛି ଏହି ପ୍ରକାରର ପ୍ରଥମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ।
ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ୭୫ତମ ବର୍ଷ ଅନେକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦେଶର ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ । ୭୫ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱରକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା ଏବଂ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସମୁଦାୟ ଗଠନ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ୭୫୦ଟି ଗ୍ରାମସଭାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରିବା, ଜନଭାଗିଦାରୀ ଶକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଏକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ । ଜ୍ଞାନ ଓ ସହଯୋଗର ଏହି ଉତ୍ସବରେ ଏକାଠି ହୋଇ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଏବଂ ଅଧିକ ସମାବେଶୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବାକୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛି । ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ବିକାଶ ଯୋଜନା ଯେପରି ସମାବେଶୀ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଫଳପ୍ରଦ ହୁଏ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପିପୁଲ୍ସ ପ୍ଲାନ୍ କ୍ୟାମ୍ପେନ୍ ର ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଉପାଦାନ ।
ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଦିଗରେ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ବୟସ୍କ ଓ ଯୁବପିଢ଼ିକୁ ନିୟୋଜିତ କରିବା ଉପରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି । ଏକ ନିଆରା ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରାଯିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯିବ । ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭାରତର ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଦେଖି ସେମାନେ ଆକୃଷ୍ଟ ହୋଇ ପଞ୍ଚାୟତ ଗୁଡ଼ିକର ଭବିଷ୍ୟତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବେ । ଯୋଜନା ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ବୟସ୍କ ମାନଙ୍କର ସମ୍ପୃକ୍ତି ଗ୍ରାମୀଣ ଶାସନରେ ଥିବା ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ । ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁବ ପ୍ରତିନିଧି, ଟିଆଇଆରଏଫ ଓ ପିରାମଲ ଫାଉଣ୍ଡେସନର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ସହାୟକ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ । ସେମାନେ ପଞ୍ଚାୟତ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ବିକାଶ ଯୋଜନାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ଯଥା ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ (ଏଲଏସଡିଜି)ର ସ୍ଥାନୀୟକରଣ ଏବଂ ଶାସନରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିବେ ।
ଅକ୍ଟୋବର ୨ ତାରିଖ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗ୍ରାମସଭା ତଥା ଓରିଏଣ୍ଟେସନ୍‌/ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାବ ବିନିମୟ ଅଧିବେଶନ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ ଯେଉଁଥିରେ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନେ ପ୍ରଥମ ପଞ୍ଚାୟତ ନିର୍ବାଚନଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଶାସନ ଅଭ୍ୟାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପଞ୍ଚାୟତର ବିକାଶର ସ୍ମୃତି ବାଣ୍ଟିବେ । ଏହାପରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଶାସନରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହେବ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଅଭିଯାନ (ଏକ ପେଡ ମା କେ ନାମ), ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଫିଟ୍ ନେସ୍ ଏବଂ ନିଶାମୁକ୍ତ ସମାଜ ପାଇଁ ସାମୂହିକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେବା ସହିତ ଗୁଣାତ୍ମକ ପଞ୍ଚାୟତ ଉନ୍ନୟନ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ସାମୂହିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଶାସନ ପାଇଁ ଏକ ଆଗୁଆ ଚିନ୍ତାଧାରାର ପ୍ରତୀକ - ଯାହା ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ସଶକ୍ତୀକରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ସହିତ ପରମ୍ପରାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଏ । ଗଣତନ୍ତ୍ରର ୭୫ତମ ବାର୍ଷିକୀକୁ ୭୫୦ଟି ଗ୍ରାମସଭା ସହ ପାଳନ କରିବା ସହ ଲୋକଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ, ବ୍ଲକ ପଞ୍ଚାୟତ, ଜିଲ୍ଲା ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛି ।