Ministry of Finance
Prime Minister Shri Narendra Modi to participate in Kautilya Economic Conclave on 4th October 2024
Department of Economic Affairs and Institute of Economic Growth to host third edition of Kautilya Economic Conclave with the theme ‘The Indian Era’, from 4th-6th Oct. 2024 in New Delhi
Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman will deliver the inaugural address; Union External Affairs Minister Dr. S. Jaishankar will deliver the closing address while Mr Lyonpo Lekey Dorji, Minister of Finance, Bhutan will also give an address at the Conclave
Conclave to bring together close to 150 national and international academicians and policy makers to discuss most important issues confronting the Indian economy and economies of the global south
03 OCT 2024 3:17PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will participate in the third Kautilya Economic Conclave on 4th October 2024 at around 6:30 PM at the Taj Palace Hotel, New Delhi. He will also address the gathering on the occasion. (Read more: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2061357)
The Institute of Economic Growth, in partnership with the Ministry of Finance, Government of India, will host the third edition of the Kautilya Economic Conclave (KEC), from October 4-6, 2024, in New Delhi.
This conclave will bring together close to 150 national and international academicians and policy makers to discuss some of the most important issues confronting the Indian economy and economies of the global south.
Speakers at the Conclave include Union Minister for Finance and Corporate Affairs of India, Smt. Nirmala Sitharaman (inaugural session); Union Minister of External Affairs of India, Dr. S. Jaishankar (closing session); Mr Lyonpo Lekey Dorji, Minister of Finance, Bhutan; Mr P. K. Mishra, Principal Secretary to the Prime Minister, India; Mr Masood Ahmed, President Emeritus, Centre for Global Development, USA; Ms Vera Songwe, Chair, Liquidity and Sustainability Facility: Co-Chair of the High-Level Panel, Finance for Climate Action, USA; Sir Suma Chakrabarti, Chair of the Board of Trustees, ODI Global, UK; Dr Zaidi Sattar, Founder Chairman and Chief Executive, Policy Research Institute (PRI), Bangladesh; French Permanent Representative to OECD & Former French Minister, France; Mr Justin Yifu Lin, Dean, Institute of New Structural Economics, Peking University, China; Mr Erik Berglof, Chief Economist, Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), China; Prof Heizo Takenaka, Former Minister of Economic and Fiscal Policy; Professor Emeritus, Keio University, Japan; Mr Eduardo Pedrosa, Secretary-General, Pacific Economic Cooperation Council, Singapore; Mr Suman Beri, Vice Chairman, NITI Aayog, India; Dr Arvind Panagariya, Chairman, 16th Finance Commission of India; Mr Gita Wirjawan, Chairman of Ancora Group; Former Minister of Trade, Indonesia; Prof Robert Lawrence, Professor of International Trade and Investment, Harvard Kennedy School, USA; Mr Martin Raiser, Regional Vice President for South Asia, The World Bank, USA; Prof Jean Pierre Landau, Associated Professor and Researcher, Department of Economics, Sciences Po (Paris), and Research Fellow at the Harvard Kennedy School, France; Secretaries to the Government of India; and many more.
Over the last few years, the world economy has been subject to unprecedented shocks. After experiencing a once in a century pandemic, persistent military conflicts have disrupted supply chains leading to a rise in energy and food prices. Strategic blocks are beginning to emerge and are re-shaping themselves. From hyper-globalisation, the world has descended into “slow-balisation”. The political and fiscal re-alignments have impacted international trade and capital flows. Notwithstanding the global challenges, emerging markets have built up buffers, improved policy frameworks, and used buffers judiciously. Since 2021, India has been the world’s fastest growing large economy with a stable macroeconomic environment. The average growth of 7 per cent plus experienced by India is more than double the global average.
This years’ conclave will focus on several themes, to name a few:
• reforming the international financial architecture
• financing the green transition
• geo-economic fragmentation and the implications for growth
• India and the middle-income trap
• jobs and skilling
• artificial intelligence and public policy design, and
• the principles for policy action to preserve resilience
Some of the discussions in these sessions will range from how the Indian economy can create more regular jobs; how the rules-based multilateral system must adapt to prevent geo-economic fragmentation, and how progress through multilateral consensus can be made possible; harnessing India’s comparative advantage in AI, ML, and Fintech for job creation; assessing India’s current growth trajectory and considering ways in which India can maintain productivity growth by maximizing catch-up growth and developing innovation capabilities; studying the reforms needed to make the financial system more resilient as well as efficient; identifying the longer term reforms needed to achieve the goals of sustainable development; and discussing the challenge of managing climate change and achieving an energy transition to renewable energy.
The conclave will showcase India’s increasing role as a bridge-maker of countries in the global south. India’s commitment to inclusive growth, responsible digital technology adoption, and a focus on amplifying the voice of the global south underpins its aspiration to become a developed nation by 2047, heralding what many are calling ‘The Indian Era’. The discussions in the conclave will serve as a precursor to the upcoming Annual Meetings of the IMF and the World Bank, COP 29, and the Brazilian G20 Leaders’ Declaration.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅକ୍ଟୋବର ୪, ୨୦୨୪ରେ କୌଟିଲ୍ୟ ଇକୋନୋମିକ୍ କନକ୍ଲେଭରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଅକ୍ଟୋବର ୪ରୁ ୬ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ 'ଦି ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଏରା' ଶୀର୍ଷକ ସହିତ କୌଟିଲ୍ୟ ଇକୋନୋମିକ୍ କନକ୍ଲେଭର ତୃତୀୟ ସଂସ୍କରଣ ଆୟୋଜନ କରିବେ
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଉଦଘାଟନୀ ଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିବେ
କେନ୍ଦ୍ର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ଏସ୍ ଜୟଶଙ୍କର ଉଦଯାପନୀ ଭାଷଣ ଦେବେ
ଏବଂ ଭୁଟାନର ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଲିଓନପୋ ଲେକି ଦୋର୍ଜୀ ମଧ୍ୟ କନକ୍ଲେଭ୍ ରେ ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିବେ
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ପାଇଁ ପାଖାପାଖି ୧୫୦ ଜଣ ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିବ
03 OCT 2024 3:17PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଅକ୍ଟୋବର ୪, ୨୦୨୪ ସନ୍ଧ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୬.୩୦ଟାରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ତାଜ ପ୍ୟାଲେସ ହୋଟେଲରେ ତୃତୀୟ କୌଟିଲ୍ୟ ଇକୋନୋମିକ କନକ୍ଲେଭରେ ଯୋଗଦେବେ । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ। (ଅଧିକ ପଢନ୍ତୁ: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2061357)
ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଇକୋନୋମିକ୍ ଗ୍ରୋଥ୍ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସହଭାଗୀତାରେ ଅକ୍ଟୋବର ୪ ରୁ ୬, ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ କୌଟିଲ୍ୟ ଅର୍ଥନୈତିକ କନକ୍ଲେଭ୍ (କେଇସି)ର ତୃତୀୟ ସଂସ୍କରଣ ଆୟୋଜନ କରିବ।
ଏହି କନକ୍ଲେଭ୍ ରେ ପ୍ରାୟ ୧୫୦ ଜଣ ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ ଏକାଠି ହେବେ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥର ଅର୍ଥନୀତି ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା କେତେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ।
କନକ୍ଲେଭରେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ (ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନ); ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏସ୍ ଜୟଶଙ୍କର (ଉଦଯାପନୀ ଅଧିବେଶନ); ଭୂଟାନର ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଲିଓନ୍ପୋ ଲେକି ଦୋର୍ଜୀ; ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ, ଶ୍ରୀ ପି.କେ. ମାସୁଦ ଅହମ୍ମଦ, ପ୍ରେସିଡେଣ୍ଟ ଇମେରେଟସ୍, ସେଣ୍ଟର ଫର ଗ୍ଲୋବାଲ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ, ଆମେରିକା; ଶ୍ରୀମତୀ ଭେରା ସୋଙ୍ଗୱେ, ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ଲିକ୍ୟୁଡିଟି ଆଣ୍ଡ ସଷ୍ଟେନେବିଲିଟି ଫେସିଲିଟି: ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ପ୍ୟାନେଲର ସହ-ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ଫାଇନାନ୍ସ ଫର କ୍ଲାଇମେଟ୍ ଆକ୍ସନ, ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା; ସାର୍ ସୁମା ଚକ୍ରବର୍ତ୍ତୀ, ବୋର୍ଡ ଅଫ୍ ଟ୍ରଷ୍ଟି, ଓଡିଆଇ ଗ୍ଲୋବାଲ, ୟୁକେର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ; ବାଂଲାଦେଶର ପଲିସି ରିସର୍ଚ୍ଚ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ (ପିଆରଆଇ)ର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ତଥା ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଡ. ଜୈଦି ସତ୍ତାର; ଓଇସିଡିରେ ଫ୍ରାନ୍ସର ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରତିନିଧି ତଥା ଫ୍ରାନ୍ସର ପୂର୍ବତନ ମନ୍ତ୍ରୀ; ଶ୍ରୀ ଜଷ୍ଟିନ ୟିଫୁ ଲିନ୍, ଡିନ୍, ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ନ୍ୟୁ ଷ୍ଟ୍ରକ୍ଚରାଲ ଇକୋନୋମିକ୍ସ, ପିକିଂ ୟୁନିଭର୍ସିଟି, ଚାଇନା; ଚାଇନାର ଏସୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିବେଶ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଏଆଇଆଇବି)ର ମୁଖ୍ୟ ଅର୍ଥନୀତିଜ୍ଞ ଶ୍ରୀ ଏରିକ୍ ବର୍ଗଲୋଫ୍; ପୂର୍ବତନ ଅର୍ଥନୈତିକ ଓ ବିତ୍ତୀୟ ନୀତି ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଫେସର ହେଇଜୋ ଟାକେକା; ପ୍ରଫେସର ଇମେରିଟାସ୍, କିଓ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଜାପାନ; ସିଙ୍ଗାପୁରର ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗ ପରିଷଦର ମହାସଚିବ ଏଡୁଆର୍ଡୋ ପେଡ୍ରୋସା; ନୀତି ଆୟୋଗର ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ସୁମନ ବେରୀ; ଅରବିନ୍ଦ ପାନଗାରିଆ, ଭାରତର ଷୋଡ଼ଶ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡ. ଅଙ୍କୋରା ଗ୍ରୁପ୍ ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷା ଗୀତା ବିର୍ଜାଓ୍ଵାନ; ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ପୂର୍ବତନ ବାଣିଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ; ପ୍ରଫେସର ରବର୍ଟ ଲରେନ୍ସ, ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ଟ୍ରେଡ୍ ଆଣ୍ଡ ଇନଭେଷ୍ଟମେଣ୍ଟ ପ୍ରଫେସର, ଆମେରିକାର ହାର୍ଭାର୍ଡ କେନେଡି ସ୍କୁଲ; ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କର ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆ ଆଞ୍ଚଳିକ ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ମାର୍ଟିନ ରାଇଜର; ପ୍ରଫେସର ଜିନ୍ ପିଏର୍ ଲାଣ୍ଡୋ, ଅର୍ଥନୀତି ବିଭାଗ, ସାଇନସେସ୍ ପୋ (ପ୍ୟାରିସ୍)ର ଆସୋସିଏଟେଡ୍ ପ୍ରଫେସର ଏବଂ ଗବେଷକ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସର ହାର୍ଭାର୍ଡ କେନେଡି ସ୍କୁଲର ରିସର୍ଚ୍ଚ ଫେଲୋ; ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସଚିବ; ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକ ସମ୍ମାନୀୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଯୋଗ ଦେବେ।
ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ହେବ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଝଟକା ଲାଗିଛି। ଶତାବ୍ଦୀରେ ଥରେ ମହାମାରୀ ର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ପରେ, କ୍ରମାଗତ ସାମରିକ ସଂଘର୍ଷ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ବ୍ୟାହତ କରିଛି ଯାହା ଫଳରେ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ରଣନୈତିକ ଅବରୋଧ ସୃଷ୍ଟି ହେବା ରେ ଲାଗିଛି ଏବଂ ନିଜକୁ ପୁନଃ ରୂପ ଦେବାରେ ଲାଗିଛି । ହାଇପର ଗ୍ଲୋବାଲାଇଜେସନ୍ ରୁ ବିଶ୍ୱ 'ସ୍ଲୋ-ବାଲାଇଜେସନ୍'ରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛି। ରାଜନୈତିକ ଓ ବିତ୍ତୀୟ ପୁନର୍ଗଠନ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ପୁଞ୍ଜି ପ୍ରବାହକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି। ବୈଶ୍ୱିକ ଆହ୍ୱାନ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଉଦୀୟମାନ ବଜାରଗୁଡିକ ବଫର୍ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି, ନୀତି ଢାଞ୍ଚାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛନ୍ତି ଏବଂ ବଫରକୁ ଯଥାର୍ଥ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିଛନ୍ତି। ୨୦୨୧ ପରଠାରୁ ଭାରତ ସ୍ଥିର ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିବେଶ ସହିତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଭାରତରେ ହାରାହାରି ୭ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବିଶ୍ଵ ହାରାହାରି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଠାରୁ ଦୁଇଗୁଣରୁ ଅଧିକ।
ଚଳିତ ବର୍ଷର କନ୍ କ୍ଲେଭ୍ ରେ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦିଆଯିବ।
• ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ଢାଞ୍ଚାରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା
• ସବୁଜ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଣ
• ଭୂ-ଅର୍ଥନୈତିକ ବିଭାଜନ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ପ୍ରଭାବ
• ଭାରତ ଓ ମଧ୍ୟମ ଆୟ ଟ୍ରାପ
• ଚାକିରି ଏବଂ ଦକ୍ଷତା
• ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଏବଂ ପବ୍ଲିକ୍ ପଲିସି ଡିଜାଇନ୍, ଓ
• ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ନୀତିଗତ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ନୀତି
ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି କିପରି ଅଧିକ ନିୟମିତ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବ; ଭୂ-ଅର୍ଥନୈତିକ ବିଭାଜନକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ନିୟମ ଭିତ୍ତିକ ବହୁପାକ୍ଷିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କିପରି ଅନୁକୂଳ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ସହମତି ମାଧ୍ୟମରେ ଅଗ୍ରଗତି କିପରି ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ, ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଏଆଇ, ଏମଏଲ ଏବଂ ଫିନଟେକ୍ ରେ ଭାରତର ତୁଳନାତ୍ମକ ଲାଭକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଲୋଚନା ହେବ; ଭାରତର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଧାରାର ଆକଳନ କରିବା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ତଥା ନବସୃଜନ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କରି ଭାରତ ଉତ୍ପାଦକତା ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ କିପରି ବଜାୟ ରଖିପାରିବ ତାହା ବିଚାର କରିବା; ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅଧିକ ସ୍ଥିର ଏବଂ ଦକ୍ଷ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସଂସ୍କାର ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା, ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ସଂସ୍କାର ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଶକ୍ତି ହାସଲ କରିବାର ଆହ୍ୱାନ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ।
ଏହି କନକ୍ଲେଭ୍ ରେ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥରେ ଥିବା ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ସେତୁ ନିର୍ମାତା ଭାବରେ ଭାରତର ବଢୁଥିବା ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯିବ। ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା, ଦାୟିତ୍ୱବାନ ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ସ୍ୱରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେବାର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି , ଯାହାକୁ ଅନେକ ଲୋକ 'ଭାରତୀୟ ଯୁଗ' ବୋଲି କହୁଛନ୍ତି। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନା ଆଇଏମଏଫ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କର ଆଗାମୀ ବାର୍ଷିକ ବୈଠକ, ସିଓପି ୨୯ ଏବଂ ବ୍ରାଜିଲର ଜି-୨୦ ନେତାଙ୍କ ଘୋଷଣାନାମାର ପୂର୍ବାନୁମାନ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।