Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses the Centennial celebration of the Ahmedabad District Cooperative (ADC) Bank as the chief guest
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Ministry of Cooperation is taking the cooperative societies forward by removing the obstacles in their functioning
ADC Bank's zero NPA is proof of its transparency
ADC Bank has truly lived up to the mantra of ‘Big Bank for Small People’
Ahmedabad District Cooperative Bank is the highest profit-making district cooperative bank in India
All co-operative institutions should open their bank accounts in co-operative banks
Co-operation is the economic model in which everyone's interests are taken care of
Bringing together many individuals with limited capital to create a larger pool of resources, providing them a platform to work, ensuring their prosperity, and arranging for a dignified life – that is Cooperation
04 OCT 2024 6:41PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah today addressed the Centennial celebration (Swarnim Shatabdi Mahotsav) of the Ahmedabad District Cooperative (ADC) Bank as the chief guest. On this occasion, Gujarat Chief Minister Shri Bhupendra Patel, Union Cooperation Secretary Dr. Ashish Kumar Bhutani, and several other dignitaries were present.
In his address, Shri Amit Shah said that when an institution, despite many ups and downs, completes 100 years with honesty, it is not just a matter of pride for the institution but for the entire society. He emphasized that this becomes even more significant when the institution is a cooperative one, whose aim is to work not only for its interest, but for collective progress by uniting smaller sections of society.
The Union Minister of Cooperation noted that the 100-year journey of Ahmedabad District Cooperative Bank, established in 1925, is a testament to the prosperity of farmers in Ahmedabad district. He said that the bank, which started as a small institution in Daskroi, has grown today to become one of the strongest district cooperative banks in the country, with a profit of Rs. 100 crore. Shri Shah remarked that with nearly zero Non-Performing Assets (NPA), a profit of Rs. 100 crore, and deposits of around Rs. 6,500 crore, perhaps no one could have imagined at its inception that this small seed would grow into such a big tree, benefiting many.
Shri Amit Shah highlighted that ADC Bank has illuminated the lives of many societies, farmers, and livestock owners over the past hundred years. He noted that while various forms of agricultural assistance are easily available today, there was no such support system for farmers at the time of inception of ADC bank. At that time, farmers had no choice but to mortgage their land to moneylenders for loans. If a drought occurred and farmers were unable to repay their debts, they often lost their land and became farm laborers. Shri Shah explained that it was Mahatma Gandhi who suggested to Sardar Vallabhbhai Patel the need to start the cooperative movement in Gujarat, following which many pioneers like Tribhuvandas Patel and Sardar Patel launched the cooperative movement. He expressed confidence that the cooperative sector, with its century-old history in India, will continue to contribute significantly in the coming century.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that while many successful economic models exist around the world in small countries with populations of 20-30 million, these models are not suitable for a large country like India with 1.3 billion people. He stressed that economic development alone is not sufficient for progress in a country like India. A successful economic model must also take into account the well-being, dignity, and happiness of its 1.3 billion citizens, something that can be found in the cooperative movement.
Shri Amit Shah stated that when the cooperative movement began in India 120 years ago, it had immense potential, which is even more relevant today. He cited the example of Gujarat's Amul, which has provided employment to 3.5 million women, none of whom invested more than 100 rupees, yet today, Amul’s turnover is Rs. 60,000 crore. He also shared an anecdote about a woman from Banaskantha who was delighted to receive a Rs. 8 million cheque for her dairy-related work, demonstrating the empowerment brought about by cooperatives.
As the former chairman of Ahmedabad District Cooperative Bank, Shri Shah said that during his visits to villages, people referred to ADC as the “big bank for small people.” He explained that ADC has truly lived up to this motto by providing a platform for people with limited capital to pool resources and prosper. Shri Shah said that Cooperation is bringing together many individuals with limited capital to create a larger pool of resources, providing them a platform to work, ensuring their prosperity, and arranging for a dignified life.
Shri Amit Shah also noted that for the past 70 years, there had been a demand to establish a Ministry of Cooperation at national level. Despite this, cooperative activities related to the vast cooperative movement were being handled by a Joint Secretary level officer in the Ministry of Agriculture. However, three years ago, Prime Minister Shri Narendra Modi created an independent Ministry of Cooperation, which gave new life to the cooperative movement. Shri Shah said that many important decisions taken by Prime Minister Modi in the past few years will be recognized as pathbreaking 25-30 years from now, and establishment of the Ministry of Cooperation will be one among them.
Shri Shah praised Ahmedabad District Cooperative Bank, which had once faced numerous challenges but now records the highest profits of any district cooperative bank in India. He also credited service cooperative societies for their significant contribution to the bank's success. He noted that administrative obstacles once hindered the operations of these societies, but in the past three years, Prime Minister Modi has removed these obstacles. A system has been created where these societies have access to warehouses, are computerized, receive interest-free loans, and can operate gas agencies, petrol pumps, and water committees. Shri Shah mentioned that model bye-laws were created for such societies, and they have been adopted by all state governments. He added that today, all service cooperative societies across the country are operating under the same set of rules and accounting systems. He said that in the coming days, service cooperative societies will become vibrant units at the rural level. Community service centres are also being opened in these societies. Service cooperative societies have become a place where people can access around 300 schemes from both the central and state governments, and it has strengthened the cooperative movement.
Union Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that efforts should be made to successfully implement the concept of 'Cooperation among cooperatives' across the country, including Gujarat. He emphasized that all cooperative institutions should have their bank accounts in cooperative banks. This model has been successful in Banaskantha and Panchmahal, and now it needs to be implemented across Gujarat. Shri Shah mentioned that in the last six months, due to the cooperative movement, deposits of Rs. 6,000 crore have been made, 2.4 million bank accounts have been opened, and 8 million credit cards have been issued. He added that today, cooperative banks in Gujarat have a surplus. Earlier, the concern was about securing loans, but now the focus is on lending, as deposits have increased.
The Union Minister of Cooperation said that the Ahmedabad District Cooperative Bank has done commendable work for the development of Gandhinagar and Ahmedabad. He mentioned that during today's event, a book commemorating the centenary celebration and a coffee table book were released, and assistance was provided to some differently-abled citizens. However, these noble efforts should not stop. The Ahmedabad District Cooperative Bank, along with all Agricultural Produce Market Committees (APMC) and service cooperative societies, should continue such initiatives.
Shri Amit Shah said that it is the responsibility of the Ahmedabad District Cooperative Bank to unite all cooperative institutions across the district to address issues related to health, education, and nutrition, and to create an action plan to implement these in every village. He mentioned that the Ahmedabad District Cooperative Bank has been computerized, and several accounting software developed by the bank have been accepted by the Government of India through NABARD, with plans to provide them to all banks in the country. He added that the Ahmedabad District Cooperative Bank has consistently upheld both transparency and accountability. While the Reserve Bank of India (RBI) allows up to 5% NPA, this bank's NPA is nearly zero. Having almost zero NPA is a certificate of the bank’s transparency and efficient operations.
Lastly, Shri Amit Shah paid tribute to freedom fighter Shyamji Krishna Varma on his birth anniversary, honouring him as a great patriot and scholar of Sanskrit who raised his voice for India's independence abroad.

কোওপরেসন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা অহেমদবাদ দিস্ত্রিক্ত কোওপরেতিব (ADC) বেঙ্ককী চহি চাম্ম মপুং ফাবগী পালন্দা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা ৱা ঙাংখি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, কোওপরেসন মন্ত্রালয়না কোওপরেতিব সোসাইতীশিংবু মখোয়গী মথৌদা লৈবা অপনবশিং লৌথোক্তুনা মাংজিল থানা পুখৎলি
ADC বেঙ্ককী জিরো NPA অসি মনুং মপান ফাওনা উবা মওংদা থবক তৌবগী খুদম্নি
ADC বেঙ্কনা 'অপীকপা মীওইশিংগী অচৌবা বেঙ্ক' হায়বা মন্ত্র হায়বসিগী চপ চাবা মশক লৌরি
অহেমদবাদ দিস্ত্রিক্ত কোওপরেতিব বেঙ্কনা ভারত্তা লৈবা খ্বাইদগী শেন্দোং তানবা দিস্ত্রিক্ত কোওপরেতিব বেঙ্ক ওইরি
কো-ওপরেতিব ইন্সতিত্যুসন খুদিংমক্না কো-ওপরেতিব বেঙ্কশিংদা মখোয়গী একাউন্ত হাংগদবনি
কো-ওপরেসন হায়বসিনা মীপুম খুদিংমক্কী অপাম্ববু ঙাক্না চৎলিবা শেন্মিৎলোনগী মোদেলনি
অপীকপা শেনবুম লৈবা লনাই মীওই কয়া অমা অচৌবা রিসোর্সকী পুল অমা শেম্নবা পুনশিন্দুনা মখোয়দা থবক্কী ফম্বাক অমা পীদুনা মখোয়গী নুংঙাই য়াইফনবা অমসুং ইকাইখুম্ননিংঙাই ওইবা পুন্সি অমা শেম্বদুনি কোওপরেসন হায়রিবসি
04 OCT 2024 6:41PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা অহেমদবাদ দিস্ত্রিক্ত কোওপরেতিব (ADC) বেঙ্ককী চহি চাম্ম মপুং ফাবগী পালন (স্বর্নিম শতাবদি মহোৎসব) থৌরমদা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অসিদা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল, কেন্দ্রগী কোওপরেসন সেক্রেতরী দা. অশিশ কুমার ভুতানি, অমসুং অতৈ অতোপ্পা ইকাইখুম্নবদা মতীক চারবা মীওই কয়াসু শরুক য়াখি।
মহাক্কী ৱারোলদা, শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি অৱাবা খুদোংচাদবা কয়া লৈজরবসু ইন্সতিত্যুসন অমনা থম্মোই শেংবগা লোইননা চহি ১০০ মপুং ফানা থবক তৌরকপা হায়বসি ইন্সতিত্যুসন অসিগীদা নত্তনা খুনাই পুম্বসিগী ওইনসু চাউথোকচনিংঙাইনি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি ৱাফম অসি শেন্দোই খক্তগী ওইনা থবক পায়খৎপা নত্তবা, খুন্নাই অসিগী অপীক অপীকপা কাংলুপশিংবু পুনশিদুনা পুন্না চাউখৎমিন্ননবা হোৎনবনা পান্দম ওইবা কোওপরেতিব ওইবা ইন্সতিত্যুসন ওইরবা মতমদনা হেন্না চুন্নৈ।
কেন্দ্রগী কোওপরেসন মন্ত্রীনা পনখি মদুদি ১৯২৫ তা লিংখৎখিবা অহেমদবাদ দিস্ত্রিক্ত কোওপরেতিব বেঙ্ককী চহি ১০০গী খোঙচৎ অসিনা অহেমদবাদ জিল্লাগী লৌমীশিংগী নুংঙাই য়াইফবগী খুদম ওইরে। মহাক্না মদুদি দাস্ক্রোইদা অপীকপা ইন্সতিত্যুসন অমা ওইনা হৌদোকখিবা বেঙ্ক অসিনা ঙসিদি লুপা করোর ১০০গী শেন্দোং লৈবা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী মপাঙ্গল লৈবা দিস্ত্রিক্ত কোওপরেতিব বেঙ্ক অমা ওইরে। শ্রী শাহনা ফোংদোকখি মদুদি নোন-পারফোর্মিং এসেত (NPA) জিরোগী ময়া লৈবা, লুপা করোর ১০০গী শেন্দোং লৈবা অমসুং লুপা করোর ৬৫০০কী দিপোজিত তৌবগা লোইননা হায়রিবা অপীকপা মরু অসিনা অসুক চাউবা পুম্নমক্না কান্নবা ফংবা উপাল অমা ওইরক্কনি হায়বসি অহানবা হৌদোক্লকপা মতমদা কনা অমত্তনা ৱাখলনা ফাওবা খল্লম্লোই।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ADC বেঙ্কনা খুনাই, লৌমী অমসুং শা শন লোইবা মীওই কয়াগী পুন্সি হৌখিবা চহি চাম্মরোম অসিদা লংনা ঙালহনখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিদি লৌউশিংউদা মতেং তৌনবা মওং কয়া অমা লৈরে, অদুবু ADC বেঙ্কনা হৌগৎলকপা মতমদদি লৌমীশিংগী অসিগুম্বা সপ্পোর্ত সিস্তেম অমত্তা লৈরমদে। মতম অদুদা, লৌমীশিংনা মখোয়গী লমশিং অদু লোনগীদমক শেন শানবা মীওইশিংদা বন্ধোপ থম্বা নত্তনা অতোপ্পা পাম্বৈ অমত্তা লৈনরমদে। করিগুম্বা ইকং থোক্লবদি লৌমীশিংনা মখোয়গী শেন্দোন অদু শিংবা ঙম্নরমদে, মখোয়না মখোয়গী লম অদু মাঙবা তারম্মি অমসুং ফার্ম লেবরর ওইনরম্মি। শ্রী শাহনা শন্দোক্না থমখি মদুদি গুজরাত্তা কোওপরেতিবকী ঈহৌ অমা শাগৎপা তঙাইফদনা চঙই হায়না সর্দার ভল্লবভাই পতেলদা ফোংদোকখিবসি মহাত্মা গান্ধীনি অমসুং মসিগী মতুংদা ত্রিভুবান্দস পতেল অমসুং সরদার পতেলনা কোওপরেতিব ঈহৌ হৌদোকখি। মহাক্না থাজবা ফোংদোকখি মদুদি ভারত্তা চহি চাম্মগী পুৱারী লৈরবা কোওপরেতিব সেক্তর অসিনা লাক্কদবা চহি চাম্মরোমদসু চাউনা কান্নবা পীদুনা লৈহৌরগনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মালেম অসিদা মীওই মিলিয়ন ২০-৩০ ফাওবা লৈবা অপীকপা লৈবাকশিংদা মায় পাক্লবা একনোমিক মোদেল কয়া অমা লৈজরবসু, হায়রিবা মোদেলশিং অদু মীওই বিলিয়ন ১.৩ লৈবা ভারতকুম্বা লৈবাক অসিদদি চান্নদে। মহাক্না ফোঙদোকখি মদুদি ভারতকুম্বা লৈবাক অসিদদি চাউখৎনবা হোৎনবদা শেন্মিৎলোন খক্তনা য়াদে। মীওই বিলিয়ন ১.৩গী নুংঙাই য়াইফনবা অমসুং ইকাইখুম্নবা য়েংদুনা মায় পাক্লবা শেন্মিৎলোনগী মোদেল অমা লৈবা মথৌ তাই, মসি কোওপরেতিব ঈহৌদা লৈ।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ভারত্তা চহি ১২০ গী মমাংদা কোওপরেতিব ঈহৌ লাকপা মতমদা, মসিদা শক্তি অদুক্কী মতীক লৈরম্মি, মসি হৌজিক্না হেন্না উবা ফংলে। মহাক্না লুপা ১০০দগী হেন্না কনা অমত্তনা শেল থাদখিদবা, নুপী মিলিয়ন ৩.৫ তা থবক পীখ্রবা গুজরাতকী অমুলগী খুদম পীদুনা পনখি, অমুলগী তর্নওভর অসি লুপা করোর ৬০,০০০ য়ৌরে। মহাক্না বানস্কন্থদগী মহাক্কী শঙ্গোমগা মরী লৈনবা থবক্কীদমক লুপা মিলিয়ন ৮গী চেক মনা ফংখিবা কোওপরেতিবশিংনা শক্তি পীবগী খুদম তাকপা নুপী অমগী ৱারী মচা অমা লীখি।
অহেমদবাদ দিস্ত্রিক্ত কোওপরেতিব বেঙ্ককী হান্নগী চীয়রমেন ওইনা শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মহাক্না খুঙ্গংশিংদা চৎপা মতমদা ADC বু "অপীকপা মীয়ামগী অচৌবা বেঙ্ক" হায়না কৌনরম্মি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি ADC না অপীকপা শেনবুম লৈবা লনাই মীওই কয়া অমা অচৌবা রিসোর্সকী পুল অমা শেম্নবা পুনশিন্দুনা মখোয়গী নুংঙাই য়াইফনবা হোৎনরকপদু মায় পাকপা ঙম্লে। অপীকপা শেনবুম লৈবা লনাই মীওই কয়া অমা অচৌবা রিসোর্সকী পুল অমা শেম্নবা পুনশিন্দুনা মখোয়দা থবক্কী ফম্বাক অমা পীদুনা মখোয়গী নুংঙাই য়াইফনবা অমসুং ইকাইখুম্ননিংঙাই ওইবা পুন্সি অমা শেম্বদুনি কোওপরেসন হায়রিবসি হায়না শ্রী শাহনা ফোংদোকখি।
শ্রী অমিত শাহনা মসিমসু হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ৭০ রোম অসিদা, জাতিগী থাক্তা কোওপরেসন মন্ত্রালয় অমা লিংনবা তক্তুনা লাকখি। মসিগী মহুত্তা পাক চাউরবা কোওপুরেতিব মুবমেন্তকা মরী লৈনবা কোওপরেতিবকী থবক থৌরমশিং অসি লৌউশিংউ মন্ত্রালয়গী জোইন্ত সেক্রেতরীগী থাক্তা লৈবা ওফিসর অমনা য়েংশিল্লম্মি। অদুম ওইনমক, চহি অহুমগী মমাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মনীং তম্না লৈজবা কোওপরেতিব মন্ত্রালয় অমা শেমখি, মসিনা কোওপরেতিবকী ঈহৌদা অনৌবা পুন্সি অমা পীখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হৌখিবা চহি খরসিদা লৌখিবা ৱারেপশিং অসি ঙসিদগী চহি ২৫-৩০ ফাওবসিদা মশক থোকপা ৱারেপশিংনি হায়না খঙনরক্লগনি, অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রালয় অমা লিংখৎপা হায়বসিসু মখোয়গী মনুংদা অমনি।
শ্রী শাহনা মতম অমদা খুদোংচাদবা কয়া নংখিবা অদুবু হৌজিক্তি ভারত্তা লৈবা দিস্ত্রিক্ত কোওপরেতিব বেঙ্ক অমহেক্তদগী খ্বাইদগী শেন্দোং লৈবগী রেকোর্দ লৈরবা অহেমদবাদ দিস্ত্রিক্ত কোওপরেতিব বেঙ্কপু শিংথাখি। মহাক্না সর্ভিস কোওপরেতিব সোসাইতীশিংবু বেঙ্ক অসিনা মায় পাক্নবা হোৎনবদা অচৌবা থৌদাং লৌবীবগীদমক থাগৎখি। হায়রিবা সোসাইতীশিং অসিনা মথৌ তৌবদা এদমিনিস্ত্রেতিবকী ওইবা নুংঙাইতবা কয়া অমা লৈখি, অদুবু হৌখিবা চহি অহুম্লোম অসিদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়রিবা খুদোংচাদবশিং অদু লৌথোকখ্রে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। সোসাইতীশিং অসিগী ৱেয়রহাউস লৈরবা, কম্প্যুতরাইজ ওইরবা, ইন্তরেস্ত ফ্রী লোন ফংবা, অমসুং গ্যাস এজেন্সী ওপরেত তৌবা য়ারবা, পেত্রোল পম্প লৈবা, অমসুং ঈশিংগী কম্মিতী লৈবা সিস্তেম অমা শেমখ্রে। শ্রী শাহনা পনখি মদুদি মোদেল বাই লোশিংসু হায়রিবা সোসাইতীশিং অসিগী শেমখ্রে, অমসুং মখোয়শিং অসি রাজ্য সরকার খুদিংমক্না লৌখৎখ্রে। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ঙসিদি লৈবাক অসিদা লৈরিবা কোওপরেতিব সোসাইতী খুদিংমক কাংলোন অমসুং একাউন্তিং সিস্তেম অমগী মখাদা চলাইরে। মহাক্না হায়খি মদুদি লাক্কদবা নুমিৎশিং অসিদা, সর্ভিস কোওপরেতিব সোসাইতীশিং অসিনা খুঙ্গংগী থাক্তা মচু থোকপা য়ুনিত অমা ওইরগনি। কম্ম্যুনিতী সর্ভিস সেন্তরশিং হায়রিবা সোসাইতীশিং অসিদা লিংখৎলে। সর্ভিস কোওপরেতিব সোসাইতীশিং অসিনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারদগী স্কিম ৩০০ লোম লৌবা য়াবা মফম ওইরে। অমসুং মসিনা কোওপরেতিবকী ঈহৌবু হেন্না মপাঙ্গল লৈহল্লে।
কেন্দ্রগী মন্ত্রী অমিত শাহনা হায়খি, হায়রিবা থৌরাং অসি গুজরাত য়াওনা লৈবাক অসিগী 'কোওপরেতিবশিংগী মরক্তা কোওপরেসন' গী ৱাখল্লোন মায় পাক্না চলাইরগনি। মহাক্না ফোঙদোকখি মদুদি কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসনশিং অসিনা কোওপরেতিব বেঙ্কশিংদা মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্ত হাংগদবনি। মোদেল অসি বনাস্কন্থ অমসুং পঞ্চমহলদা মায় পাকখি, অমসুং হৌজিক্তি মসি গুজরাত শিন থুংনা চলাইরে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি হৌখিবা থা তরুক্লোম অসিদা, কোওপরেতিব ঈহৌনা মরম ওইদুনা লুপা করোর ৬,০০০ দিপোজিত তৌরে, বেঙ্ক একাউন্ত মিলিয়ন ২.৪ হাংলে, অমসুং ক্রেদিত কার্দ মিলিয়ন ৮ পীখ্রে। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ঙসিদি, গুজরাতকী কোওপরেতিব বেঙ্কশিং অসিদা সর্প্লস লৈরে। অঙনবদা লোন লৌনবা হোৎনবদা অৱাবা ওইরম্মি, অদুবু হৌজিক্তি দিপোজিত হেনগৎলকপদগী শান্দোক্নবা হোৎনবগী মাইকৈদা ওইনা চঙশিল্লে।
কেন্দ্রগী কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অহেমদবাদ দিস্ত্রিক্ত কোওপরেতিব বেঙ্কনা গান্ধীনগর অমসুং অহেমদবাদতা চাউখৎনবা হোৎনবদা শিংথানিংঙাই ওইবা থবক কয়া তৌখে। মহাক্না ঙসিগী থৌরম অসিদা, চহি চাম্মশুবগী থৌরম অসিবু শিংথাবা লাইরিক অমা মসুং কোফী তেবল বুক অমা ফোংখি, অমসুং নাম্ম শোইরবা মীওইশিংদসু মতেং য়েন্থোকখি। অদুমওইনমক, হায়রিবা কত্থোকপগী থবকশিং অসিদি লেপ্লোইদবনি। অহেমদবাদ দিস্ত্রিক্ত কোওপরেতিব বেঙ্কনা এগ্রিকলচরেল প্রদ্যুস মার্কেত কম্মিতীগা লোইননা, সর্ভিস কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগা লোইননা অসিগুম্বা থবকশিং অসি চত্থগদবনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি জিল্লা অসিদা লৈরিবা কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসনশিং অসি হকশেল, এজুকেসন, অমসুং ন্যুত্রিসনগা মরী লৈনবা নুংঙাইতবশিং কোকহন্নবা অমসুং হায়রিবা থবকশিং অসি খুঙ্গং খুদিংমক্তা চলাইনবা হোৎনগদবনি। মহাক্না পনখি মদুদি অহেমদবাদ দিস্ত্রিক্ত কোওপরেতিব বেঙ্কসু কম্প্যুতরাইজ ওইরে, অমসুং বেঙ্ক অসিনা পুথোকপা একাউন্তিং সোফৱেয়র কয়া অমা নাবার্দকী খুত্থাংদা ভারত সরকারনা অয়াবা পীরে। মহাক্না মখা তাখি মদুদি অহেমদবাদ দিস্ত্রিক্ত কোওপরেতিব বেঙ্কনা লেপ্পা লৈতনা মনুং মপান ফাওনা উহন্নবা হোৎনরি। রিজর্ব বেঙ্ক ওব ইন্দিয়ানা ৫% এন.পি.এ. অয়াবা পীরবসু বেঙ্ক অসিগী এন.পিএ.দি জিরো ওইরি। এন.পি.এ অমত্তা লৈত্রবগুম্বা হায়বসিনা বেঙ্ক অসিগী মনুং মপান ফাওনা উই হায়বগী সর্তিফিকেতনি।
অরোইবদা, শ্রী অমিত শাহনা নীংতম লান্মী শ্যামজি কৃষ্ণ ভর্মগী মপোক নুমিত্তা ইকাইখুম্নবা উৎখি, মহাকপু অথৌবা মরৈবাক নীংবা অমসুং সংস্কৃত স্কোলার অমা ওইনা ভারতকী নীংতম্বগী খোলাও মপান্দা পুখৎখিবা মীশক অমা ওইনা ইকাইখুম্নবা উৎখি।