Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah chairs a review meeting on Left Wing Extremism (LWE) in New Delhi today
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, we will completely eliminate Naxalism by 2026
Naxalism is the biggest hurdle in the development of tribal areas and an enemy of humanity as a whole
Due to Naxalism, more than 8 crore people have been deprived of basic amenities, a major violation of human rights
Since January 2024, a total of 237 Naxalites have been neutralized, 812 arrested, and 723 have surrendered in Chhattisgarh
A zero-tolerance approach to Left Wing Extremism and full implementation of government schemes will transform LWE-affected areas into fully developed areas
Modi government is strengthening 3-C i.e Road connectivity, Mobile connectivity and Financial connectivity
During the Modi government, security spending in LWE-affected states has nearly tripled, reaching Rs. 3,006 crore
From 2004 to 2014, only 66 fortified police stations were constructed, but the Modi government has built 544 such stations in the last 10 years
Violent incidents in LWE-affected areas dropped by 53%, from 16,463 cases between 2004 and 2014 to 7,700 in the last 10 years
Chief Ministers of all LWE affected states should review development and anti-Naxal operations once a month and Director Generals of Police at least once in 15 days
07 OCT 2024 6:24PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah chaired a review meeting on Left Wing Extremism (LWE) in New Delhi today. The Chief Ministers of Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Maharashtra, Odisha and Telangana, Deputy Chief Minister of Bihar and Home Minister of Andhra Pradesh participated in the meeting. Union Ministers from various ministries, who are cooperating with the states to accelerate developmental works in LWE-affected areas, were also present during the meeting. The Union Home Secretary, Director Intelligence Bureau, Deputy National Security Advisor, senior officers of the Central Armed Police Forces (CAPFs) and the central government, Chief Secretaries, Director Generals of Police, and senior officials from LWE-affected states also participated in the meeting.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, all LWE-affected states, working shoulder to shoulder, are committed to completely eliminate Naxalism by March 2026. He mentioned that Prime Minister Modi has set the goal of making India a developed nation by the year 2047, and our 8 crore tribal brothers and sisters have a very important role in it. Shri Shah added that the true meaning of a developed India is that development reaches the 140 crore people of the country, including our 8 crore tribal brothers and sisters. He said that the biggest obstacle in bringing development to remote areas and tribal communities today is Naxalism. He said that Naxalism prevents education, healthcare, connectivity, banking, and postal services from reaching villages. Shri Shah emphasized that in order to ensure that the development reaches the last person in the society, we must completely eliminate Naxalism.
Union Home Minister said major success has been achieved in the fight against Naxalism from 2019 to 2024. He stated that through the joint efforts of the central and state governments, we aim to replace the darkness created by left-wing extremism with the constitutional rights and start a new era of development and trust instead of the violent ideology of left-wing. Shri Shah emphasized that with a zero-tolerance approach towards left-wing extremism and 100% implementation of government schemes, we want to fully develop the LWE-affected areas.
Shri Amit Shah said that the government had laid down two rules of law to fight left wing extremism. First, to establish the rule of law in Naxalism-affected areas and completely stop illegal violent activities. Second, to quickly compensate for the loss in those areas which were deprived of development due to the long Naxalite movement.
Union Home Minister said that for the first time in 30 years, the number of casualties due to Left Wing Extremism (LWE) was below 100 in 2022, which is a significant achievement. He mentioned that from 2014 to 2024, there has been a substantial decline in Naxal-related incidents. He said that 14 top Naxal leaders have been neutralized, and the government welfare schemes have been better implemented to reach to the last man in the queue. Shri Shah said that the fight against LWE is in its final phase, and by March 2026, with everyone's cooperation, the country will be completely free from this decades-old menace. He further mentioned that areas like Buddha Pahad and Chakarbandha have been completely free from the grip of Naxalism. He added that 85 per cent of the LWE cadre strength in Chhattisgarh has been eliminated, and now the need is to deliver a final blow to Naxalism.
Shri Amit Shah said that since 2019, the Modi government has implemented a multi-pronged strategy, under which vacuums were identified for the deployment of CAPFs. As a result, more than 194 camps were established in just one year, leading to significant success. Shri Shah mentioned that the filling of security vacuums through 45 police stations, strengthening state intelligence branches, and the excellent performance of state special forces contributed to the success of the strategy. He further said that the provision of helicopters has drastically reduced the number of casualties among our troops. Earlier, there were only two helicopters deployed for the service of the forces, but today, 12 helicopters, 6 from BSF and 6 from the Air Force, are operational.
Union Home Minister and Minister of Cooperation complimented Chhattisgarh government for its success in combating Naxalism. He mentioned that since January 2024, a total of 237 Naxalites have been killed, 812 arrested, and 723 have surrendered in Chhattisgarh. Home Minister appealed to the youth involved in Naxalism to abandon the path of violence and join the mainstream of society to contribute to the country's development. He noted that more than 13,000 people from the Northeast, Kashmir, and LWE affected areas have renounced violence and joined the mainstream. Shri Shah asked the youth engaged in Naxalism, that all states have developed beneficial rehabilitation schemes for them. He emphasized that it has now been fully proven that no one benefits from Naxalism.
Shri Amit Shah said that Rs 1,180 crore was spent under the security related expenditure scheme from 2004 to 2014, which the Modi Government has increased almost 3 times to Rs 3,006 crore between 2014 to 2024. He said Rs 1,055 crore has been given under the scheme of assistance to central agencies for managing LWE. Shri Shah said that Special Central Assistance is a new scheme under which the Modi Government has spent Rs 3,590 crore in the last 10 years. He said that a total of Rs 14,367 crore has been approved so far, out of which Rs 12,000 crore has been spent.
Union Home Minister said that 66 fortified police stations were built between 2004 and 2014, whereas 544 fortified police stations have been built between 2014 to 2024. In the 10 years before 2014, 2,900 km of road network was constructed, which has increased to 14,400 km in the last 10 years. He added that no efforts were made for mobile connectivity in the last 10 years from 2004 to 2014, whereas during 2014 to 2024, 6,000 towers have been installed and the work of converting 3,551 towers to 4G has also been completed. Before 2014, only 38 Eklavya Model Residential Schools (EMRS) were approved, now in the last 10 years, 216 schools have been approved, out of which 165 EMR schools have come into existence. The Home Minister said that all these efforts show with what intensity we have worked to accelerate development.
Shri Amit Shah said that in the 10 years between 2004 and 2014, 16,463 incidents of violence had occurred which have now come down to 7,700 with a reduction of about 53%. Similarly, the deaths of civilians and security forces have reduced by 70%, 96 districts reporting violence have now come down to 16 with a reduction of 57 percent. Police stations reporting violence have also come down to 171 from 465, out of which 50 police stations are new. Shri Shah said that this success is the result of joint efforts of all the states and the central government. He added that we have to take it forward with more determination and vigor.
Union Home Minister said that the success achieved in Chhattisgarh against Naxalism inspires all of us. He said that the Chhattisgarh government has launched a new campaign of development in all the districts affected by Left Wing Extremism. A target has been set for 100% saturation of about 300 schemes of central and state governments for personal and family welfare. He added that due to these schemes, grains and medicines at cheaper rates, schools, public health centers etc. have now reached the villages.
Shri Amit Shah highlighted that since 2019, to fill the security vacuum, 280 new camps have been established, 15 new Joint Task Forces have been created, and six CRPF battalions have been deployed to assist state police in various states. Along with this, an offensive strategy has been adopted by activating the NIA to choke the financing of Naxalites, which has resulted in a shortage of financial resources for them. Home Minister added that multiple long-duration operations were conducted, ensuring that the Naxalites are surrounded, leaving them with no opportunity to escape.
Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that apart from the flagship schemes, the Modi government has placed significant emphasis on key development areas such as road connectivity, improvement in telecommunications, financial inclusion, skill development, education, health, and nutrition, which have yielded positive results. He mentioned that on October 2, Prime Minister Narendra Modi launched the ‘Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan’ from the land of Jharkhand. He added that this campaign will be a milestone in providing personal amenities for achieving full saturation in rural areas in over 15,000 villages, benefiting nearly 1.5 crore people in LWE affected areas. Shri Shah emphasized that Modi government is strengthening 3-C i.e Road connectivity, Mobile connectivity and Financial connectivity.
Union Home Minister emphasized that Naxalism is not only the biggest obstacle to the development of tribal areas but also the enemy of humanity and the greatest violator of human rights. He mentioned that depriving 8 crore people of basic amenities is a major violation of human rights. Shri Shah pointed out that thousands of innocent tribal brothers and sisters are killed by landmines planted by Naxalites, and it is due to Naxalism that development in these areas has been halted.
Union Home Minister stated that in order to completely eradicate Naxalism, it is essential to give a final push to eliminate this menace once and for all. He urged the Chief Ministers of all affected states to review the progress of development and anti-Naxal operations at least once a month, and requested the Director Generals of Police to conduct such reviews at least once every 15 days.
Shri Amit Shah said that we must work towards the complete elimination of Naxalism. He emphasized that by April 2026, through the collective strength of the people, we should be able to announce that the states and central government, working together, have fully eliminated the menace of Naxalism. He added that once this is achieved, there will be no obstacle to development, no human right violations, and no violence in the name of ideology.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ (ଏଲଡବ୍ଲୁଇ) ଉପରେ ଏକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆମେ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା ନକ୍ସଲବାଦକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ନିପାତ କରିବୁ
ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶରେ ନକ୍ସଲବାଦ ସବୁଠାରୁ ବଡ ବାଧକ ଏବଂ ସମଗ୍ର ମାନବତାର ଶତ୍ରୁ
ନକ୍ସଲବାଦ ଯୋଗୁଁ ୮ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ମୌଳିକ ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯାହା ମାନବାଧିକାରର ବଡ଼ ଉଲ୍ଲଂଘନ
୨୦୨୪ ଜାନୁଆରୀରୁ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ସମୁଦାୟ ୨୩୭ ନକ୍ସଲ ନିପାତ, ୮୧୨ ଗିରଫ ଓ ୭୨୩ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି
ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ପ୍ରତି ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏଲଡବ୍ଲୁଇ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପରିଣତ କରିବ
ମୋଦି ସରକାର ୩-ସି ଅର୍ଥାତ୍ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗ, ମୋବାଇଲ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ଦେଉଛନ୍ତି
ମୋଦୀ ସରକାର ସମୟରେ ଏଲଡବ୍ଲୁଇ ପ୍ରଭାବିତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ସୁରକ୍ଷା ଖର୍ଚ୍ଚ ପ୍ରାୟ ତିନି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୩୦୦୬ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି
୨୦୦୪ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ମାତ୍ର ୬୬ଟି ଦୁର୍ଗମ ଥାନା ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ମୋଦୀ ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏଭଳି ୫୪୪ଟି ଥାନା ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି
୨୦୦୪ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ଏଲଡବ୍ଲ୍ୟୁଇ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ହିଂସାତ୍ମକ ଘଟଣା ୫୩% ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯାହା କି ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୬,୪୬୩ ମାମଲାରୁ
୭୭୦୦କୁ ହ୍ରାସ ପ
07 OCT 2024 6:24PM by PIB Bhubaneshwar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ (ଏଲଡବ୍ଲୁଇ) ଉପରେ ଏକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ବୈଠକରେ ଛତିଶଗଡ଼, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଓଡ଼ିଶା ଓ ତେଲେଙ୍ଗାନା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ବିହାରର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ବୈଠକରେ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ, ଯେଉଁମାନେ ଏଲଡବ୍ଲୁଇ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସହଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଏହି ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ, ଗୁଇନ୍ଦା ବ୍ୟୁରୋ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ଉପଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପରାମର୍ଶଦାତା, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୁଲିସ ବାହିନୀ (ସିଏପିଏଫ୍) ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ, ପୁଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ଏଲବ୍ଲ୍ୟୁଇ ପ୍ରଭାବିତ ରାଜ୍ୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ଏଲଡବ୍ଲୁଇ ପ୍ରଭାବିତ ରାଜ୍ୟ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା ନକ୍ସଲବାଦକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ନିପାତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ । ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିରେ ଆମର ୮ କୋଟି ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଶାହା ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିକଶିତ ଭାରତର ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆମର ୮ କୋଟି ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କ ସମେତ ଦେଶର ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ବିକାଶ ପହଞ୍ଚିଥାଏ । ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳ ଓ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟରେ ଆଜି ବିକାଶ ଆଣିବାରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ ବାଧକ ହେଉଛି ନକ୍ସଲବାଦ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନକ୍ସଲବାଦ ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଯୋଗାଯୋଗ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ଏବଂ ଡାକ ସେବାକୁ ଗାଁ ଗାଁରେ ପହଞ୍ଚିବାରୁ ରୋକିଥାଏ। ସମାଜର ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଖରେ ଯେପରି ବିକାଶ ପହଞ୍ଚିବ ସେଥିପାଇଁ ଆମକୁ ନକ୍ସଲବାଦକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ନିପାତ କରିବାକୁ ପଡିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
୨୦୧୯ରୁ ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନକ୍ସଲ ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇରେ ବଡ଼ ସଫଳତା ମିଳିଛି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମରେ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଅନ୍ଧକାରକୁ ସାମ୍ବିଧାନିକ ଅଧିକାରରେ ବଦଳାଇ ବାମପନ୍ଥୀଙ୍କ ହିଂସାତ୍ମକ ବିଚାରଧାରା ପରିବର୍ତ୍ତେ ବିକାଶ ଓ ବିଶ୍ୱାସର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ପ୍ରତି ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ଶତପ୍ରତିଶତ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସହିତ ଆମେ ଏଲଡବ୍ଲୁଇ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହା ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ସରକାର ଆଇନର ଦୁଇଟି ନିୟମ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଥମେ ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆଇନର ଶାସନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଏବଂ ବେଆଇନ ହିଂସାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବନ୍ଦ କରିବା । ଦ୍ବିତୀୟତଃ, ଦୀର୍ଘ ନକ୍ସଲ ଆନ୍ଦୋଳନ ଯୋଗୁଁ ଯେଉଁ ସବୁ ଅଞ୍ଚଳ ବିକାଶରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲା, ସେହି ଅଞ୍ଚଳର କ୍ଷୟକ୍ଷତିକୁ ଶୀଘ୍ର ଭରଣା କରିବା।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୩୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ୨୦୨୨ରେ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ (ଏଲଡବ୍ଲୁଇ) ଜନିତ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ୧୦୦ ତଳେ ଥିଲା, ଯାହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା । ୨୦୧୪ରୁ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ନକ୍ସଲ ଜନିତ ଘଟଣାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧୪ ଜଣ ଶୀର୍ଷ ନକ୍ସଲ ନେତାଙ୍କୁ ନିପାତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଧାଡ଼ିରେ ଥିବା ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ସରକାରୀ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ଭଲ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଲଡବ୍ଲୁଇ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅଛି ଏବଂ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା ସମସ୍ତଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଦେଶ ଏହି ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା ବିପଦରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ ହୋଇଯିବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବୁଦ୍ଧ ପାହାଡ଼ ଓ ଚକରବନ୍ଧ ଭଳି ଅଞ୍ଚଳ ନକ୍ସଲ କବଳରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ ହୋଇଛି। ଛତିଶଗଡରେ ଏଲଡବ୍ଲୁଇ କ୍ୟାଡର ସଂଖ୍ୟାର ୮୫ ପ୍ରତିଶତ ଉଚ୍ଛେଦ ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ ଏବେ ନକ୍ସଲବାଦକୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଝଟକା ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୯ ରୁ ମୋଦ ସରକାର ଏକ ବହୁମୁଖୀ ରଣନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ସିଏପିଏଫ ମୁତୟନ ପାଇଁ ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିଲା । ଫଳରେ ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ୧୯୪ରୁ ଅଧିକ ଶିବିର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ମିଳିଥିଲା। ୪୫ଟି ଥାନା ଜରିଆରେ ସୁରକ୍ଷା ବଳୟ ପୂରଣ, ରାଜ୍ୟ ଗୁଇନ୍ଦା ଶାଖାଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏହି ରଣନୀତିକୁ ସଫଳ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ହେଲିକପ୍ଟର ଯୋଗାଣ ଦ୍ୱାରା ଆମ ଯବାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମୃତାହତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବହୁତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ପୂର୍ବରୁ ଜବାନମାନଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ ମାତ୍ର ୨ଟି ହେଲିକପ୍ଟର ନିୟୋଜିତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଆଜି ବିଏସଏଫର ୬ଟି ଓ ବାୟୁସେନାର ୬ଟି ହେଲିକପ୍ଟର ସମେତ ୧୨ଟି ହେଲିକପ୍ଟର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି।
ନକ୍ସଲ ମୁକାବିଲାରେ ଛତିଶଗଡ଼ ସରକାରଙ୍କ ସଫଳତାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ୨୦୨୪ ଜାନୁଆରିରୁ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ମୋଟ ୨୩୭ ନକ୍ସଲ ନିହତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୮୧୨ ଜଣ ଗିରଫ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୭୨୩ ଜଣ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି। ନକ୍ସଲବାଦରେ ସଂପୃକ୍ତ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ହିଂସାର ମାର୍ଗ ଛାଡି ଦେଶର ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସମାଜର ମୁଖ୍ୟ ସ୍ରୋତରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି । ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ, କଶ୍ମୀର ଏବଂ ଏଲଡବ୍ଲୁଇ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳର ୧୩,୦ରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ହିଂସା ତ୍ୟାଗ କରି ମୁଖ୍ୟସ୍ରୋତରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହା ନକ୍ସଲବାଦରେ ନିୟୋଜିତ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ଥଇଥାନ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି। ନକ୍ସଲବାଦରୁ କେହି ଲାଭବାନ ହୁଅନ୍ତି ନାହିଁ ବୋଲି ଏବେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୦୪ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବ୍ୟୟ ଯୋଜନାରେ ୧୧୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିଲା, ଯାହାକୁ ମୋଦି ସରକାର ୨୦୧୪ରୁ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୩ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରି ୩୦୦୬ କୋଟି ଟଙ୍କା କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଲଡବ୍ଲୁଇ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟତା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧୦୫୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସହାୟତା ଏକ ନୂତନ ଯୋଜନା ଯାହା ଅଧୀନରେ ମୋଦି ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୩୫୯୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ସମୁଦାୟ ୧୪,୩୬୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିବା ବେଳେ ସେଥିରୁ ୧୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୦୪ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ୬୬ଟି ଫୋର୍ଟିଫାଏଡ୍ ଥାନା ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୨୦୧୪ରୁ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ୫୪୪ଟି ଫୋର୍ଟିଫାଏଡ୍ ଥାନା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ୧୦ ବର୍ଷରେ ୨୯୦୦ କିଲୋମିଟର ସଡ଼କ ନେଟୱାର୍କ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷମଧ୍ୟରେ ଏହା ୧୪,୪୦୦ କିଲୋମିଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ୨୦୦୪ରୁ ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋବାଇଲ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ କୌଣସି ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇ ନଥିବା ବେଳେ ୨୦୧୪ରୁ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ୬୦୦୦ ଟାୱାର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୩୫୫୧ଟି ଟାୱାରକୁ ୪ଜିରେ ପରିଣତ କରିବା କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଛି। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ମାତ୍ର ୩୮ଟି ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ (ଇଏମ୍ଆରଏସ୍) ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଥିବା ବେଳେ ଏବେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୧୬ଟି ବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଥିବା ବେଳେ ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ୧୬୫ଟି ଇଏମ୍ଆର୍ ସ୍କୁଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସବୁ ପ୍ରୟାସ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଆମେ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ କେତେ ତୀବ୍ରତାର ସହ କାମ କରିଛୁ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୦୪ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୬,୪୬୩ ଟି ହିଂସାକାଣ୍ଡ ଘଟିଥିଲା ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ ୫୩% ହ୍ରାସ ପାଇ ୭୭୦୦କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ସେହିପରି ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ଓ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇଥିବା ବେଳେ ୯୬ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ହିଂସା କାଣ୍ଡ ୫୭ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇ ୧୬ରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ହିଂସାକାଣ୍ଡର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିବା ଥାନା ମଧ୍ୟ ୪୬୫ରୁ ୧୭୧କୁ ଖସି ଆସିଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ୫୦ଟି ନୂଆ ଥାନା ରହିଛି। ଏହି ସଫଳତା ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମର ଫଳ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମକୁ ଏହାକୁ ଅଧିକ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ସହିତ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ପଡିବ ।
ନକ୍ସଲବାଦ ବିରୋଧରେ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ହାସଲ କରିଥିବା ସଫଳତା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଛତିଶଗଡ଼ ସରକାର ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାରେ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଓ ପାରିବାରିକ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାୟ ୩୦୦ ଯୋଜନାର ଶତ ପ୍ରତିଶତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଏହି ସବୁ ଯୋଜନା, ଶସ୍ତାଦରରେ ଶସ୍ୟ ଓ ଔଷଧ ଯୋଗୁଁ ଏବେ ଗାଁ ଗାଁରେ ସ୍କୁଲ, ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଆଦି ପହଞ୍ଚିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୯ ମସିହାରୁ ସୁରକ୍ଷା ଜନିତ ଅଭାବ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ୨୮୦ଟି ନୂଆ ଶିବିର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି, ୧୫ଟି ନୂତନ ଯୁଗ୍ମ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ଗଠନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟ ପୋଲିସକୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ୬ଟି ସିଆରପିଏଫ ବାଟାଲିୟନ ମୁତୟନ କରାଯାଇଛି । ଏହା ସହ ନକ୍ସଲଙ୍କୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ରୋକିବା ପାଇଁ ଏନଆଇଏକୁ ସକ୍ରିୟ କରି ଆକ୍ରମଣାତ୍ମକ ରଣନୀତି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ବଳର ଅଭାବ ଦେଖାଦେଇଛି । ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନକ୍ସଲମାନେ ଯେପରି ଘେରି ରହିବେ ସେଥିପାଇଁ ଏକାଧିକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଅପରେସନ୍ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଫଳରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଖସିଯିବାର କୌଣସି ସୁଯୋଗ ମିଳିନଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଫ୍ଲାଗସିପ୍ ଯୋଜନା ବ୍ୟତୀତ ମୋଦୀ ସରକାର ସଡ଼କ ଯୋଗାଯୋଗ, ଦୂରସଂଚାରରେ ଉନ୍ନତି, ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପୋଷଣ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହାର ସକାରାତ୍ମକ ଫଳାଫଳ ମିଳିଛି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଅକ୍ଟୋବର ୨ ତାରିଖରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ମାଟିରୁ 'ଧର୍ତି ଆବା ଜନଜାତିଆ ଗ୍ରାମ ଉତ୍କର୍ଷ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅଭିଯାନ ୧୫,୦୦ରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂପୃକ୍ତି ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବାରେ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହେବ ଏବଂ ଏଲଡବ୍ଲୁଇ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳର ପାଖାପାଖି ୧.୫ କୋଟି ଲୋକ ଉପକୃତ ହେବେ । ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ୩-ସି ଅର୍ଥାତ୍ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗ, ମୋବାଇଲ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛନ୍ତି।
ନକ୍ସଲବାଦ କେବଳ ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳର ବିକାଶରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ ବାଧକ ନୁହେଁ ବରଂ ମାନବିକତାର ଶତ୍ରୁ ଏବଂ ମାନବିକ ଅଧିକାରର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଉଲ୍ଲଂଘନକାରୀ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ୮ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ମୌଳିକ ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ କରିବା ମାନବିକ ଅଧିକାରର ବଡ଼ ଉଲ୍ଲଂଘନ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ନକ୍ସଲଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲଗାଯାଇଥିବା ଲ୍ୟାଣ୍ଡମାଇନ୍ ଦ୍ୱାରା ହଜାର ହଜାର ନିରୀହ ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀ ପ୍ରାଣ ହରାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ନକ୍ସଲବାଦ ଯୋଗୁଁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶ ଅଟକି ରହିଛି।
ନକ୍ସଲବାଦକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ନିପାତ କରିବାକୁ ହେଲେ ଏହି ବିପଦକୁ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ନିପାତ କରିବା ପାଇଁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଜରୁରୀ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ ସମସ୍ତ ପ୍ରଭାବିତ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ମାସକୁ ଅତି କମରେ ଥରେ ବିକାଶ ଏବଂ ନକ୍ସଲ ବିରୋଧୀ ଅଭିଯାନର ଅଗ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିବା ସହ ପ୍ରତି ୧୫ ଦିନରେ ଅତି କମରେ ଥରେ ଏଭଳି ସମୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ପୋଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନକ୍ସଲବାଦର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୂଳୋତ୍ପାଟନ ଦିଗରେ ଆମକୁ କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ୨୦୨୬ ଏପ୍ରିଲ ସୁଦ୍ଧା ଲୋକଙ୍କ ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ବଳରେ ଆମେ ଘୋଷଣା କରିପାରିବା ଯେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ନକ୍ସଲବାଦର ବିପଦକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ନିପାତ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ହାସଲ ହେଲେ ବିକାଶରେ କୌଣସି ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ହେବ ନାହିଁ, ମାନବିକ ଅଧିକାର ଉଲ୍ଲଂଘନ ହେବ ନାହିଁ ଏବଂ ଆଦର୍ଶ ନାଁରେ ହିଂସା ହେବ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।