Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah chairs a review meeting on Left Wing Extremism (LWE) in New Delhi today
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, we will completely eliminate Naxalism by 2026
Naxalism is the biggest hurdle in the development of tribal areas and an enemy of humanity as a whole
Due to Naxalism, more than 8 crore people have been deprived of basic amenities, a major violation of human rights
Since January 2024, a total of 237 Naxalites have been neutralized, 812 arrested, and 723 have surrendered in Chhattisgarh
A zero-tolerance approach to Left Wing Extremism and full implementation of government schemes will transform LWE-affected areas into fully developed areas
Modi government is strengthening 3-C i.e Road connectivity, Mobile connectivity and Financial connectivity
During the Modi government, security spending in LWE-affected states has nearly tripled, reaching Rs. 3,006 crore
From 2004 to 2014, only 66 fortified police stations were constructed, but the Modi government has built 544 such stations in the last 10 years
Violent incidents in LWE-affected areas dropped by 53%, from 16,463 cases between 2004 and 2014 to 7,700 in the last 10 years
Chief Ministers of all LWE affected states should review development and anti-Naxal operations once a month and Director Generals of Police at least once in 15 days
07 OCT 2024 6:24PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah chaired a review meeting on Left Wing Extremism (LWE) in New Delhi today. The Chief Ministers of Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Maharashtra, Odisha and Telangana, Deputy Chief Minister of Bihar and Home Minister of Andhra Pradesh participated in the meeting. Union Ministers from various ministries, who are cooperating with the states to accelerate developmental works in LWE-affected areas, were also present during the meeting. The Union Home Secretary, Director Intelligence Bureau, Deputy National Security Advisor, senior officers of the Central Armed Police Forces (CAPFs) and the central government, Chief Secretaries, Director Generals of Police, and senior officials from LWE-affected states also participated in the meeting.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, all LWE-affected states, working shoulder to shoulder, are committed to completely eliminate Naxalism by March 2026. He mentioned that Prime Minister Modi has set the goal of making India a developed nation by the year 2047, and our 8 crore tribal brothers and sisters have a very important role in it. Shri Shah added that the true meaning of a developed India is that development reaches the 140 crore people of the country, including our 8 crore tribal brothers and sisters. He said that the biggest obstacle in bringing development to remote areas and tribal communities today is Naxalism. He said that Naxalism prevents education, healthcare, connectivity, banking, and postal services from reaching villages. Shri Shah emphasized that in order to ensure that the development reaches the last person in the society, we must completely eliminate Naxalism.
Union Home Minister said major success has been achieved in the fight against Naxalism from 2019 to 2024. He stated that through the joint efforts of the central and state governments, we aim to replace the darkness created by left-wing extremism with the constitutional rights and start a new era of development and trust instead of the violent ideology of left-wing. Shri Shah emphasized that with a zero-tolerance approach towards left-wing extremism and 100% implementation of government schemes, we want to fully develop the LWE-affected areas.
Shri Amit Shah said that the government had laid down two rules of law to fight left wing extremism. First, to establish the rule of law in Naxalism-affected areas and completely stop illegal violent activities. Second, to quickly compensate for the loss in those areas which were deprived of development due to the long Naxalite movement.
Union Home Minister said that for the first time in 30 years, the number of casualties due to Left Wing Extremism (LWE) was below 100 in 2022, which is a significant achievement. He mentioned that from 2014 to 2024, there has been a substantial decline in Naxal-related incidents. He said that 14 top Naxal leaders have been neutralized, and the government welfare schemes have been better implemented to reach to the last man in the queue. Shri Shah said that the fight against LWE is in its final phase, and by March 2026, with everyone's cooperation, the country will be completely free from this decades-old menace. He further mentioned that areas like Buddha Pahad and Chakarbandha have been completely free from the grip of Naxalism. He added that 85 per cent of the LWE cadre strength in Chhattisgarh has been eliminated, and now the need is to deliver a final blow to Naxalism.
Shri Amit Shah said that since 2019, the Modi government has implemented a multi-pronged strategy, under which vacuums were identified for the deployment of CAPFs. As a result, more than 194 camps were established in just one year, leading to significant success. Shri Shah mentioned that the filling of security vacuums through 45 police stations, strengthening state intelligence branches, and the excellent performance of state special forces contributed to the success of the strategy. He further said that the provision of helicopters has drastically reduced the number of casualties among our troops. Earlier, there were only two helicopters deployed for the service of the forces, but today, 12 helicopters, 6 from BSF and 6 from the Air Force, are operational.
Union Home Minister and Minister of Cooperation complimented Chhattisgarh government for its success in combating Naxalism. He mentioned that since January 2024, a total of 237 Naxalites have been killed, 812 arrested, and 723 have surrendered in Chhattisgarh. Home Minister appealed to the youth involved in Naxalism to abandon the path of violence and join the mainstream of society to contribute to the country's development. He noted that more than 13,000 people from the Northeast, Kashmir, and LWE affected areas have renounced violence and joined the mainstream. Shri Shah asked the youth engaged in Naxalism, that all states have developed beneficial rehabilitation schemes for them. He emphasized that it has now been fully proven that no one benefits from Naxalism.
Shri Amit Shah said that Rs 1,180 crore was spent under the security related expenditure scheme from 2004 to 2014, which the Modi Government has increased almost 3 times to Rs 3,006 crore between 2014 to 2024. He said Rs 1,055 crore has been given under the scheme of assistance to central agencies for managing LWE. Shri Shah said that Special Central Assistance is a new scheme under which the Modi Government has spent Rs 3,590 crore in the last 10 years. He said that a total of Rs 14,367 crore has been approved so far, out of which Rs 12,000 crore has been spent.
Union Home Minister said that 66 fortified police stations were built between 2004 and 2014, whereas 544 fortified police stations have been built between 2014 to 2024. In the 10 years before 2014, 2,900 km of road network was constructed, which has increased to 14,400 km in the last 10 years. He added that no efforts were made for mobile connectivity in the last 10 years from 2004 to 2014, whereas during 2014 to 2024, 6,000 towers have been installed and the work of converting 3,551 towers to 4G has also been completed. Before 2014, only 38 Eklavya Model Residential Schools (EMRS) were approved, now in the last 10 years, 216 schools have been approved, out of which 165 EMR schools have come into existence. The Home Minister said that all these efforts show with what intensity we have worked to accelerate development.
Shri Amit Shah said that in the 10 years between 2004 and 2014, 16,463 incidents of violence had occurred which have now come down to 7,700 with a reduction of about 53%. Similarly, the deaths of civilians and security forces have reduced by 70%, 96 districts reporting violence have now come down to 16 with a reduction of 57 percent. Police stations reporting violence have also come down to 171 from 465, out of which 50 police stations are new. Shri Shah said that this success is the result of joint efforts of all the states and the central government. He added that we have to take it forward with more determination and vigor.
Union Home Minister said that the success achieved in Chhattisgarh against Naxalism inspires all of us. He said that the Chhattisgarh government has launched a new campaign of development in all the districts affected by Left Wing Extremism. A target has been set for 100% saturation of about 300 schemes of central and state governments for personal and family welfare. He added that due to these schemes, grains and medicines at cheaper rates, schools, public health centers etc. have now reached the villages.
Shri Amit Shah highlighted that since 2019, to fill the security vacuum, 280 new camps have been established, 15 new Joint Task Forces have been created, and six CRPF battalions have been deployed to assist state police in various states. Along with this, an offensive strategy has been adopted by activating the NIA to choke the financing of Naxalites, which has resulted in a shortage of financial resources for them. Home Minister added that multiple long-duration operations were conducted, ensuring that the Naxalites are surrounded, leaving them with no opportunity to escape.
Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that apart from the flagship schemes, the Modi government has placed significant emphasis on key development areas such as road connectivity, improvement in telecommunications, financial inclusion, skill development, education, health, and nutrition, which have yielded positive results. He mentioned that on October 2, Prime Minister Narendra Modi launched the ‘Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan’ from the land of Jharkhand. He added that this campaign will be a milestone in providing personal amenities for achieving full saturation in rural areas in over 15,000 villages, benefiting nearly 1.5 crore people in LWE affected areas. Shri Shah emphasized that Modi government is strengthening 3-C i.e Road connectivity, Mobile connectivity and Financial connectivity.
Union Home Minister emphasized that Naxalism is not only the biggest obstacle to the development of tribal areas but also the enemy of humanity and the greatest violator of human rights. He mentioned that depriving 8 crore people of basic amenities is a major violation of human rights. Shri Shah pointed out that thousands of innocent tribal brothers and sisters are killed by landmines planted by Naxalites, and it is due to Naxalism that development in these areas has been halted.
Union Home Minister stated that in order to completely eradicate Naxalism, it is essential to give a final push to eliminate this menace once and for all. He urged the Chief Ministers of all affected states to review the progress of development and anti-Naxal operations at least once a month, and requested the Director Generals of Police to conduct such reviews at least once every 15 days.
Shri Amit Shah said that we must work towards the complete elimination of Naxalism. He emphasized that by April 2026, through the collective strength of the people, we should be able to announce that the states and central government, working together, have fully eliminated the menace of Naxalism. He added that once this is achieved, there will be no obstacle to development, no human right violations, and no violence in the name of ideology.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
ঙসি য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমসুং কোওপরেসন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা ময়াই তাংবল লৌদুনা নিউ দিল্লিদা লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম(এল দব্লিউ ই) হন্না য়েংশিনবগী মীফম অমা পাংথোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা ২০২৬ ফাওবগী মনুংদা ঐখোয়না নেক্সালিজম মপুংফানা মুৎথৎকনি
নেক্সালিজম অসি ত্রাইবেলগী লমশিং চাউখৎহনবদা খ্বাইদগী চাউনা খুরৌ থাংলি অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী য়েক্নবা অমনি
নেক্সালিজম্না মরম ওইদুনা, মীওইবগী হকশিং খোঙ্গাউনদুনা, মীওই করোর ৮ হেনবগী ফংফম থোকপশিং ফংহন্দ্রে
জনুৱারি ২০২৪ দগী ছতিসগরদা, নেক্সালাইত ২৩৭ হাৎখ্রে, ৮১২ ফারে অমসুং ৭২৩ চঙজরকখ্রে
লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম তুমিন্না য়েংদুনা লৈথোক্তনবা থৌরাং অমা লৈরে অমসুং সরকারগী স্কিমশিং মপুংফানা পায়খৎতুনা লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্না শোকহল্লবা মফমশিং মপুংফানা চাউখৎলবা মফমশিং ওইহল্লগনি
মোদী সরকারনা ৩-সি হায়বদি রোদ কন্নেক্তিবিতি, মোবাইল কন্নেক্তিবিতি অমসুং ফাইনান্সিএল কন্নেক্তিবিতি মপাঙ্গল কনখৎহল্লে
মোদী সরকার মনুংদা, লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্না শোকহল্লবা রাজ্যশিংদা সেকুরিতিগী চাদিং তৌবা শরুক অহুম হেনগৎতুনা লুপা করোর ৩,৬০০ য়ৌরে
২০০৪ দগী ২০১৪ ফাওবদা, লালবন্দগুম্লবা পুলিস স্তেসন ৬৬ খক শাখি, অদুবু হৌখিবা চহি ১০ দা মোদী সরকারনা অসিগুম্বা স্তেসন ৫৪৪ শাখি
হৌখিবা চহি ১০ দা ২০০৪ দগী ২০১৪ ফাওবগী ম
07 OCT 2024 6:24PM by PIB Imphal
ঙসি য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমসুং কোওপরেসন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা ময়াই তাংবল লৌদুনা নিউ দিল্লিদা লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম(এল দব্লিউ ই) হন্না য়েংশিনবগী মীফম অমা পাংথোকখ্রে। মীফম অদুদা ছতিসগর, মধ্য প্রদেস, মহারাস্ত্রা, ওরিসা অমসুং তেলঙ্গানাগী চীফ মিনিস্তরশিং, বিহারগী দিপুতি চীফ মিনিস্তর অমসুং অন্ধ্র প্রদেসকী হোম মিনিস্তর শরুক য়াখি। লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্না শোকহল্লবা মফমশিংদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং য়াংশিন্নবা রাজ্যশিংগী মতেং পাংলিবা তোঙান-তোঙানবা মিনিস্ত্রিশিংগী য়ুনিয়ন মিনিস্তরশিংশু মীফম অদুদা শরুক য়াখি। য়ুনিয়ন হোম সেক্রেতরি, দিরেক্তর ইন্তিলিজেন্স ব্যুউরো, দিপুতি নেসনেল সেকুরিতি এদভাইজর, সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্সেস অমসুং কেন্দ্র সরকারগী সেনিয়ার ওফিসারশিং, চীফ সেক্রেতরিশিং, পুলিসকী দিরেক্তর জেনেরেলশিং, লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্না শোকহল্লবা রাজ্যশিংগী সেনিয়র ওফিসিএলশিংশু মীফম অদুদা শরুক য়াখি।
মীফম অদুদা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা, লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্না শোকহল্লবা রাজ্যশিং য়াম্না নকশিন্ননা থবক তৌমিন্নরি অমসুং ২০২৬ ফাওবগী মনুংদা ঐখোয়না নেক্সালিজম মপুংফানা মুৎথৎনবা ৱারেপ লৌরে। ২০৪৭ ফাওবদা ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পান্দম অমা থম্লি অমসুং মসিদা ঐখোয়ঘী ত্রাইবেল ইচিন-ইনাও অমসুং ইচল করোর ৮ গী মরুওইবা থৌদাং লৈরি। বিকসিত ভারতকী অশেংবা ৱাহন্থোক্তি ত্রাইবেল করোর ৮ য়াওনা লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০ চাউখৎপগী কান্নবশিং ফংহনবনি। মনুং হুঞ্জিনবা অমসুং ত্রাইবেল ফুরুপশিং চাউখৎহনবদা খ্বাইদগী অপনবা পীরিবা অসি নেক্সালিজমনি। নেক্সালিজম্না লাইরিক-লাইশু তম্বা, অনা-লায়েং, লম্বী-থোং, বেঙ্কিং অমসুং পোস্তেলগী থবকশিং খুঙ্গংশিংদা য়ৌহনবা অপনবা পীরে। খুন্নাইগী খ্বাইদগী শোৎথরবা মীওই ফাওবদা চাউখৎপগী মঙাল য়ৌহন্নবা নেক্সালিজম মপুংফনা মুৎথৎকদবনি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি ২০১৯ দগী ২০২৪ ফাওবদা নেক্সালিজম থেংনবদা চাউনা মাইপাক্লে। কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা পুন্না থবক পায়খৎতুনা, লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্না অমুবা মমি অমা তাহল্লিবা অসি সংবিধানগী হকশিং অমসুং চাউখৎপগী অনৌবা যুগ অমনা মহুৎশিন্নবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি। লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম তুমিন্না য়েংদুনা লৈথোক্তনবা থৌরাং অমা লৈরে অমসুং সরকারগী স্কিমশিং চাদা ১০০ মপুংফানা পায়খৎতুনা লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্না শোকহল্লবা মফমশিং মপুংফানা চাউখৎলবা মফমশিং ওইহল্লগনি।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্না থেংন্নবা সরকারনা আইনগী নিয়ম অনি শেম্লে। অহানবদা, লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্না শোকহল্লবা রাজ্যশিংদা আইনগী চৎন-কাংলোন লৈহনবা অমসুং আইন্না য়াদবা হিংশাগী থবকশিং মপুংফানা লেপহনবা। অনিশুবদা, মতম শাংনা নেক্সালাইত ইহৌ লৈরকপদগী চাউখৎ-থৌরাং থিন্থরবা মফমশিংগী মাঙজবশিং অথুবা মতমদা মেনখৎপা।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি চহি ৩০ অসিদা অহানবা ওইনা, অচৌবা মাইপাকপা অমা ওইনা, লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্না মরম ওইদুনা শিবা মশিং ২০২২ দা ১০০ গী মখাদা লৈরে। ২০১৪ দগী ২০২৪ ফাওবদা নেক্সালগা মরী লৈনবা থৌদোকশিং শিংথাবা য়ানা হন্থরে। মকোক থোংবা নেক্সাল লুচিংবা ১৪ হাৎখ্রে অমসুং খ্বাইগী মনিংদা লেপ্লিবা মীওই অমদা য়ৌনবা সরকারগী য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিং হেন্না ফজনা পায়খৎলে। লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজমগী মায়োক্তা শোক্নরিবা লাল অসি অরোইবা তাঙ্কক য়ৌরক্লে অমসুং মার্চ ২০২৬ ফাওবদা, মীওই খুদিংমক্না মতেং পাংদুনা, চহি কয়া শুরবা লায়না অসি লৈবাক অসিদগী মপুংফানা মুৎথৎলগনি। বুদ্ধা পাহাদ অমসুং চাকারবন্ধাগুম্বা মফমশিং নেক্সালিজমদগী মপুংফানা মনিংতম্লে। ছতিসগরদা লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম কেদরগী চাদা ৮৫ হাৎখ্রে অমসুং হৌজিক নেক্সালিজমদা অরোইবা শাফু অমা পীবা দরকার ওইরে।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি ২০১৯ দগী মোদী সরকারনা লাল্লোং কয়া পায়খৎলে, মসিগী মখাদা অহোবা মফমশিংদা সি.এ.পি.এফশিং থম্লে। মসিগী ফল ওইনা, শুপ্নগী চহি অমদা কেম্প ১৯৪ লিংখৎখি। পুলিস স্তেন ৪৫ লিংখৎতুনা, রাজ্যগী ইন্তিলিজেন্স ব্রাঞ্চশিং ফগৎহন্দুনা অমসুং রাজ্যগী স্পিসিএল ফোর্সশংনা মতেং পাংবদগী সেকুরিতিগী অহোবশিং মেনখৎলে। হেলিকোপ্তরশিং শীজিন্নবদগী ঐখোয়গী লান্মীশিংগী মরক্তা অশি-অনা য়াওবা মশিং হন্থরে। মমাঙদা ফোর্সশিংগীদমক হেলিকোপ্তর অনি খক শীজিন্নরমখি, অদুবু ঙসিদি বি.এস.এফকী ৬ অমসুং এয়র ফোর্সকী ৬ য়াওনা পুন্না হেলিকোপ্তর ১২ শীজিন্নরে।
নেক্সালিজম মাইপাক্না থেংনবদা মাইপাকপগীদমক ছতিসগর সরকার থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি জনুৱারি ২০২৪ দগী ছতিসগরদা, নেক্সালাইত ২৩৭ হাৎখ্রে, ৮১২ ফারে অমসুং ৭২৩ চঙজরকখ্রে। নেক্সালিজম শরুক য়ারিবা নহারোলশিং হিংশাগী লম্বী থাদোক্কদবনি অমসুং লৈবাক অসি চাউখৎনবা খুন্নাইগী ইচেলদা তিনগদবনি। অৱাং-নোংপোক, জম্মু অমসুং কাস্মির অমসুং লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্না শোকহল্লবা মফমশিংগী মীওই ১৩,০০ হেন্না হিংশা থাদোক্লে অমসুং খুন্নাইগী ইচেলদা তিল্লে। রাজ্য খুদিংমক নেক্সালিজম শরুক য়ারুবা নহারোলশিং খুন্দা-লৈতানবা চাউখৎ-থৌরাংগী স্কিমশিং পায়খৎলে। কনাগুম্বা অমতা নেক্সালিজমদগী কান্নবা ফংদে হায়বা মসিনা তাক্লে।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি মদুদি ২০০৪ দগী ২০১৪ ফাওবদা সেকুরিতিগা মরী লৈনবা থবকশিংগীদমক লুপা করোর ১১৮০ চাদিং তৌখি, মোদী সরকারনা মসি শরুক অহুম হেনগৎহন্দুনা, ২০১৪ দগী ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা লুপা করোর ৩০০৬ চাদিং তৌখি। লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম থেংন্নবা সেন্ত্রেল এজেন্সিশিংদা কেন্দ্রগী শেন্থং মখাদা লুপা করোর ১০৫৫ পীখ্রে। অনৌবা স্কিম স্পিসিএল সেন্ত্রেল এসিস্তেন্সগী মখাদা মোদী সরকারনা হৌখিবা চহি ১০দা লুপা করোর ৩৫৯০ চাদিং তৌখ্রে। হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর ১৪,৩৬৭ অয়াবা পীখ্রে অমসুং মসিগী মনুংদা লুপা করোর ১২,০০০ চাদিং তৌখ্রে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি ২০০৪ দগী ২০১৪ ফাওবদা, লালবন্দগুম্লবা পুলিস স্তেসন ৬৬ খক শাখি, অদুবু হৌখিবা চহি ১০ দা মোদী সরকারনা অসিগুম্বা স্তেসন ৫৪৪ শাখি। ২০১৪গী মমাং চহি ১০দা, কিমি ২৯০০গী লম্বী শেমগৎখি, মসি হৌখিবা চহি ১০দা কিমি ১৪,৪০০ দা হেনগৎলে। ২০০৪ দগী ২০১৪ ফাওবা মোবাইল ফংহন্নবা থবক অমতা পায়খৎখিদে, অদুবু ২০১৪ দগী ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা, তৱার ৬,০০০ য়ুংলে অমসুং তৱার ৩৫৫১ ৪-জিদা ওনখৎলে। ২০১৪গী মমাঙদা এক্লব্যা মোদেল রেসিদেন্সিয়েল স্কুল ৩৮ খক অয়াবা পীখি, হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, স্কুল ২১৬ অয়াবা পীরে, মসিগী মনুংদা এক্লব্যা মোদেল রেসিদেন্সিয়েল স্কুল ১৫৬ লিংখৎলে। চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং য়াংখৎনবা ঐখোয়ন কন্না থবক তৌরে হায়বা হায়রিবা থবকশিং অসিনা উৎলে।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০ দা ২০০৪ দগী ২০১৪ ফাওবগী মরক্তা লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্না শোকহল্লবা মফমশিংদা হিংশাগী থৌদোকশিং চাদা ৫৩ হন্থরক্তুনা কেস ১৬,৪৬৩ দগী কেস ৭,৭০০ দা হন্থরকখি। মীচম অমসুং সেকুরিতি ফোর্সশিং শিবা চাদা ৭০ হন্থরে, হিংশাগী পাউ তারম্বা জিলা ৯৬ হৌজিক চাদা ৫৭ হন্থরক্তুআন জিলা ১৬ দা হন্থরে। হিংশাগী পাউ তারম্বা পুলিস স্তেসন মশিং ৪৬৫ দগী ১৭১ দা হন্থরক্লে, মসিগী মনুংদা পুলিস স্তেন ৫০ দি অনৌবা স্তেসন্নি। রাজ্যশিং অমসুং কেন্দ্র সরকারনা পুন্না হোৎনবদগী মসি মাইপাকপনি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি নেক্সালিজমগী মায়োক্তা ছতিসগরদা মাইপাকপা অসিনা ঐখোয় পুম্নমক পুক্নিং থৌগৎলে। লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্না শোকহল্লা জিলাশিং চাউখৎহন্নবা অনৌবা কেম্পেন অমা ছতিসগর সরকারনা হৌদোক্লে। কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী স্কিম ৩০০ চাদা ১০০ পায়খৎনবা পান্দম অমা থম্লে। হায়রিবা স্কিমশিং অসিদগী চীঞ্জাকশিং অমসুং হিদাক-লাংথকশিং মমল হোংনা ফংলে, খুঙ্গংশিংদা স্কুলশিং অমসুং সরকারগী হেল্থ সেক্তরশিং লৈরে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি ২০১৯ দগী, সেকুরিতিগী অহোবশিং মেনশিন্নবা, অনৌবা কেম্প ২৮০ লিংখৎলে, অনৌবা জোইন্ত তাক্স ফোর্স ১৫ শেম্লে অমসুং তোঙান-তোঙানবা রাজ্যগী পুলিস ফোর্সশিংগী মতেং পাংনবা সি.আর.পি.এফ বত্তালিয়ন ৬ লিংখৎলে। মসিগা লোয়ননা, নেক্সালাইতশিংগী শেন-থুমগী লম্বীশিং থিংনবা এন.আই.এনা অখন্নবা থবক পায়খৎলে। মতম শাংনা লৌবা ওপরেসন কয়া পাংথোক্তুনা নেক্সালাইতশিং কোইশিন্দুনা থম্লে অমসুং মখোয় নান্থোক্তুনা চেন্নবা খুদোংচাবা অমতা লৈত্রে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি মোদী সরকারনা লম্বী-থোং, তেলিকম্মুনিকেসন ফগৎনবা, শেন-থুমগী কান্নবশিং ফংনবা, স্কিল হেনগৎহন্নবা, লাইরিক-লাইশু, হকশেল অমসুং মচি ওইবা চীঞ্জাক য়াওনা মরুওইবা হিরমশিংদা থবক কয়া পায়খৎলে। ওক্তোবর ২ দা ঝারখন্দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ‘ধর্তি আবা জনজাতিয়া গ্রাম উতকার্স অভিয়ান’ হৌদোকখ্রে। অভিয়ান অসিনা খুঙ্গং ১৫০০০ হেনবদা মীওই অমগী তঙাইফদবশিং মপুংফানা ফংহনগনি অমসুং মসিনা লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্না শোকহল্লবা মীওই করোর ১.৫ রোম কান্নবা পীগনি। মোদী সরকারনা ৩-সি হায়বদি রোদ কন্নেক্তিবিতি, মোবাইল কন্নেক্তিবিতি অমসুং ফাইনান্সিএল কন্নেক্তিবিতি মপাঙ্গল কনখৎহল্লে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি নেক্সালিজম অসি ত্রাইবেলশিংগী লমদমশিং চাউখৎহনবদা খ্বাইদগী অপনবা পীক খক নত্তনা মীওইবা খুন্নাইগী য়েক্নবনি অমসুং মীওইবগী হকশিং খোঙ্গাউনবনি। মীওই করোর ৮ হেন্না তঙাইফবা খুদোংচাবশিং ফংহন্দবা হায়বসি মীওইবগী হক মাঙহনবনি। নেক্সালাইতশিংনা ফুম্বা লেন্দমাইনশিংনা মরাল লৈজদ্রবা ত্রাইবেল ইনাও অমসুং ইচল লিশিং কয়া হাৎখ্রে অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা হায়রিবা মফমশিং অসিদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং লেপখ্রে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি নেক্সালিজম মপুংফানা মুৎথৎনবা, মসিগী অৱাবা অসি মতম চুপ্পগী ওইনা কোকহন্নবা অরোইবা শাফু অমা পীগদবনি। লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্না শোকহল্লবা রাজ্যশিংগী চীফ মিনিস্তরশিংনা থা অমগী মনুংদা অমুক্তং অমসুং পুলিসকী দিরেক্তর জেনেরেলশিংনা নুমিৎ ১৫ গী মনুংদা অমুক্তং চাউখৎ-থৌরাং অমসুং এন্তি-নেক্সাল ওপরেসনশিং হন্না য়েংশিনগদবনি হায়না য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা পাউতাক পীখ্রে।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি মদুদি নেক্সালিজম মপুংফানা মুৎথৎনবা ঐখোয় থবক তৌগদবনি। মীয়াম, রাজ্য সরকারশিং অমসুং কেন্দ্র সরকারনা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা, এপ্রিল ২০২৬ ফাওবগী মনুংদা ঐখোয়না নেক্সালিজম মপুংফানা মুৎথৎলগনি। মসি হেক মাইপাকপগা, চাউখৎ-থৌরাংদা অপনবা অমতা লৈররোই, মীওইবগী হক খোঙ্গাউনবা লৈররোই, অমসুং আইদিওলোজিগী মিংদা হিংশা অমতা পাংথোক্লরোই।