Vice President's Secretariat
Text of the Vice-President’s address at Concluding Ceremony of International Festival on Indian Dance, New Delhi (Excepts)
22 OCT 2024 2:07PM by PIB Delhi
Coming here on this occasion, I get a feeling of sublimity. It is the essence of human life; it is a heavenly feeling. I am grateful to the Honourable Culture Minister, Gajendra Singh Shekhawat for having made available such an opportunity to me to know about what has been transacted during the last six days. One assurance I can hold out, Gajendra Singh Shekhawat is a game changer.
He gets into his job with passion, mission and he is good at execution. I have seen the positive impact of his ministry when I was in Meghalaya last week. He has not been in the saddle for long but this gives as an indication of the shape of things to come and from every perspective. Bharat home to one-sixth to humanity, this aspect is more important than anything else.
We have a global identity nurtured over centuries and the most inalienable facet, emotive facet, rich facet is our cultural identity.
The presence of a very distinguished parliamentarian, an actor of reckoning, but her identity globally is only by her great commitment to dance. I am referring to Hon'ble Member of Parliament Hema Malini Ji.
Her presence is electrifying because while she has been in various roles, in films and otherwise, her heart, soul and mind have always been in sync when it comes to dance. And dance, I can say, is her everlasting and first love.
Dr. Padma Subramaniam, people look for civilian awards and to be honoured with the second-highest civilian award of this nation and that too in this great field, your presence means a lot to us.
Dr. Sandhya Purecha, she is deep into it, you must have heard her. She is committed to it. This is the second time I am attending her function and I am sure things will always be on an incremental trajectory.
My greetings and salutations to those celebrities, dignitaries who are of the dais. They represent our cultural wealth. They are premium ambassadors of this nation within and outside.
Friends, nothing can be more delightful than to celebrate human expressions through art forms and the six days of deliberations. Mind-scratching, I am told by the Hon'ble Minister, have been extremely fruitful.
All awardees, civilian or otherwise, converged at one place to analyze and address issues so that our culture is nurtured, it is blossomed, and it makes our identity globally more important. I have no doubt the deliberations will go a long way in shaping further course of action. And it is also an occasion to look to those who are committed to dance music, but are in suffering of some kind. We need to handhold them. We need to create a new interest in them.
I know sometimes it is so vital to provide fiscal assistance because they are so deep into their art and culture, dance and music, they forget about it. I'm sure this will be looked into.
I am sure the Honourable Minister would generate a mechanism that all stakeholders for dance and music or culture as a whole come on the same page. They work in tandem and togetherness to generate an ecosystem where our artists in these domains feel comfortable financially and otherwise. And we manage to see an explosion of real talent that lies in villages Tier 2 and Tier 3 cities.
I am told that over 200 artists and scholars from 16 plus nations have performed various Indian dance forms and shared insights. The Utkarsh performance featuring 300 tribal performers was acclaimed by the President of India. I commend the organisers for this event. I must make by way of transgression, a brief reference, to an extremely talented chief minister, Mr. Sangma of Meghalaya. When I was there, at Raj Bhavan, all the tribes of Meghalaya performed, all of them. They performed one after the other. They performed in unison. They performed in harmony. And this reflected that house over maybe the divisiveness, the unity brought about by culture, by dance and music is impregnable. It is lasting. It is soothing. It is a seamless connection of the heart and soul of the people.
Dance and Music are natural connecting modes. They bring about a friendship beyond language or other barriers.
Bharat means a gold mine of fine arts. The world recognises it, we feel it. This festival testifies to dance's universal appeal, featuring global artists with unique perspectives. It underscores that Indian art educates, uplifts and inspires offering a model of inclusivity in a divided world.
The greatest challenge the planet faces today is lack of inclusivity. Lack of inclusivity in thought, in politics, in economic development. India has emerged as a global beacon of inclusive growth. A growth that is benefiting by good governance, Affirmative policies, the most vulnerable, the marginalized, the weakest, and that has given the nation a mood of hope and possibility, something that was lacking a few years back. In a world grappling with conflicts and transgressions, discord, there is ray of light. When the tunnel is of transgressions, conflagrations, we find light of dance and music that unites people across cultural barriers.
Culture, dance, and music are universal languages of mankind. They are understood all over.
as you mean without having to take recourse to the language or dialect that is specific to individuals.
Performing arts have the power to unite, power to heal, power to inspire, power to motivate. Dance artists are cultural and peace ambassadors. They promote dialogue. They promote discussion. They lay great ground for soothing diplomatic maneuvers.
Distinguish audience, our civilization has always valued various forms of expression. I am taking it in a wider connotation, our civilisation depth is always to lend your ears to the other point of view, never be dismissive about it. There will be occasions when you will find on introspection that the other point of view is the correct point of view.
Dance is considered divine as described in Bharat Muni's Natya Shastra and when you feel divinity, when you experience sublimity, when you rise about heart and mind, or in conversation with your soul, then you realise the existence of pure life. It gives a different meaning altogether, generating peace and harmony all around.
When we look into our historical perspectives, ancient Indian centres like Patliputra, Puri, and Ujjain fostered dance forms. India shared its message of peace and unity through Vasudhaiva Kutumbakam, through scriptures and art forms globally.
Let me reflect, our culture was a feast during our G20 presidency. 200 hundred locations in this great country when we had G20 presence. every state of the Union, every Union territory and therein you found something very great. The state government, the Union territory administration and the central government were on the same page as never before and that was a grandiose success.
Indian dances have been performed worldwide for millennia, including Chinese and Greek courts. The Ramayana spread to Southeast Asia is visible at Angkor Wat in Cambodia. On my first maiden visit outside this country, as Vice President, I went to Cambodia to attend an ASEAN meeting. When I went to Angkor Wat, unbelievable! You look at what has been carved out in stone. As if everything was speaking. Amazing and believable! One has to see to believe. I saw it myself. This can turn out to be a great facet of cultural diplomacy and art does not define dominance. Art defines integration. Culture, music, art, they unite. They never dominate.
Bharat is a living civilization with geniuses like Tansen, Tagore, Purandar Drasa and Swami Haridas. But there was a time in our history, 400, 500 years back, where music was discarded by the then rulers. Our most precious treasure was antithetical to their values.
We suffered that kind of repression. But our belief throughout has been that in every part of this great land, those who nurtured, blossomed furthered because of dance music were held in high esteem. And I'm so happy and delighted that in the last 10 years, the recognition extended to eminent, deserving personalities from this domain is very commendable and soothing.
This will help come over challenges of day to day life. They will help us to nurture our indomitable spirit.
Post-Independence, our founding fathers mandated the preservation of cultural heritage in the Constitution. It is reflected in the directive principles of state policy.
India is rising. The rise is exponential. The economic upsurge is stunning. The world organizations are echoing in us. We are moving towards a destination which people of my generation never dreamt of. What we have today was not thought of even a decade ago. In that situation, it is our bounden duty. It is ordainment of our civilization that our art and heritage are made to shine as symbols of identity and influence. There must be our cutting edge when we deal with people to people contact. UNESCO recognizes eight Indian dance forms as intangible cultural heritage, including Kalbeliya, Garba and Chow. I don't subscribe to this. We have many more. They are calibrating from their perspective. We must go much beyond that.
Yoga's global recognition, marked by International Yoga Day, reflects India's role in promoting wellbeing. A thought occurred to the Prime Minister. The thought was put on the global platform. In the shortest time, the largest number of nations converged, and what we see now, yoga is doting every part of the globe that gets sunshine.
Indian wisdom is coming to the rescue of billions.
Our cultural revival integrates ancient wisdom with contemporary practices cementing India's image as a cultural powerhouse.
I congratulate the Ministry of Culture, ICCR and Sangeet Natya Academy for their efforts. However, And this is a time to be extremely proactive, time not to be complacent. We need to discover, nurture and find that it does not go into extinction. Lesser known dance forms, they need to create retention.
Go to any part of the state and you will find every district having its own identity.
Like one district, one product, you will find one district, one cultural event relating to culture, dance, music. I am amazed sometimes when I see the instruments, how hard they have worked to preserve those instruments, how skillfully they play, how they mesmerize you, how they release your stress and tension for a time. When you attend to them you find you are in a different world altogether. We have to focus on that. Let us give them a new lease of life.
We have to also be in overdrive in a group to ensure that our youth get involved with Indian dance, music and the kind. This will also cut into the menacing habits our youth get into. Drugs to name one. A person who is involved in these finer arts either as a performer or as onlooker is surcharged with positivity, welfare of humanity, and I am sure this too will be attended.
As I said, which is more important, your ministry does not stand alone. You have to get all the stakeholders be it the Ministry of Finance, Ministry of Railways, Ministry of Civil Aviation any ministry must have the role of Gajendra Singh Shekhawat because we need to spread our culture, disseminate the knowledge of it and wider the knowledge, wider the dissemination greater will be the impact.
Additionally, I urged the honorable minister and I requested particular manuscript experts and dance scholars to work together in rediscovering lost dance manuscripts. I was happy to note what the honorable minister conveyed to me. The giants, the Padmavadis, the great exponents over the last six days have brainstormed to address the challenges and to find out. what can be done.
I would particularly emphasise that we are in the grip of another industrial revolution and that revolution is technology.
Technology, artificial intelligence, Internet of Things, machine learning, blockchain and the kind. They help refine our artistic talent. and the effort should be made in a structured scientific manner, employment for generating opportunities in the field of culture, art, dance, music.
These endeavours, particularly promoting rural folk dance forms and rediscovering ancient heritage will serve a large interest of the nation. While institutional efforts are invaluable, collective action is crucial for cultural revival involving individual efforts, community engagement and international collaboration.
I am sometimes amazed when people hold great functions, they think of a different mode of music, different mode of dance. Ignoring the wealth we have with us, once it catches up, they will know what gain they have got. Let us recognize this as the beginning of a commitment to nurture our artistic heritage.
Let us pledge to ensure it blossoms to new heights, the heights that are due to it. Art and culture are vital to our existence, shaping our identity and relationships. Dance is both a window to our past and a pathway to our future. Together let's celebrate the enduring relevance of Indian dance and arts, ensuring they continue to enrich our lives and the world.
I will conclude by making one observation, India's rise is phenomenal, Infrastructure development is unbelievable. From the time I faced a situation as a minister and a member of parliament in 1990, where foreign exchange reserve was one billion US dollars, now it has crossed 700 billion.
I saw Jammu and Kashmir as a minister in 1990, we didn't see even two dozen people on the road, two crore people went there last year as tourists. In this big change we must have proportionate development of our culture.
Thank you so much.

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
উপ্প রাস্ত্রপতিনা ইন্তর্নেসনেল ফেস্তিভেল ওন ইন্দিয়ন দেন্স, নৈ দিল্লীগী লোইশিনবগী থৌরমদা পীখিবা ৱারোল
22 OCT 2024 2:07PM by PIB Imphal
অসিগুম্বা থৌরম অসিদা শরুক য়াবসি ঐহাক্কী ইফমদা নুংঙাইবা ফাওজৈ। মসি মীওইবগী পুন্সিগী তঙাইফদবা মশক অমনি; মসি য়াম্না অদুক্কী মতীক নুংঙাইবা অমনি। ঐহাক্না ইকাইখুম্নজরিবা কলচর মন্ত্রী, গজেন্দ্র সিংহ শেখৱতপু হৌখিবা নুমিৎ তরুকনিরোম অসিদা করি করি পায়খৎখ্রবগে হায়বগী মতাংদা খঙহনবীবগীদমক ইকাইখুম্নবা উৎচরি। ঐহাক্না ময়াম্না হায়জনিংবা অমদি, গজেন্দ্র সিংহ শেখৱত অহোংবা পুরকপা ঙম্বা মীশক অমনি।
মহাক্না মহাক্কী থবকশিং অসি পামজবা, পান্দম অমগী মখাদা পায়খৎলি, অমসুং মহাক থবক পায়খৎপদসু অদুক্কী মতীক হৈশিংই। ঐহাক্না মমাং চয়োলদা মেঘালয়দা লৈরিঙৈদা মহাক্কী মন্ত্রালয় অসিদা পুরক্লিবা অফবা অহোংবা কয়া উখ্রে। মায়কৈ খুদিংদগী অফবা অহোংবা কয়া অমা উবা ফংলি। মীওইবা খুন্নাইগী শরুক তরুক থোকপগী অমা ওইরিবা ভারত্তদি অসিগুম্বা মওং অসিদগী হেনবা করিসু লৈতে।
ঐখোয়গী ওইবা চহি চা কয়াদগী শেমগৎলক্লবা মালেমগী ওইবা মশক অমা লৈজৈ অমসুং খ্বাইদগী হোংবা য়াররোইদবা, নুংশিবা, ইনাক কৈরাক খুল্লবা মায়থোং অমা হায়রবদি ঐখোয়গী নাৎকী মশক অসিনি।
অখন্নবা পার্লিয়ামেন্তরিয়ান, শক্নাইরবা এক্তর, মালেম পুম্না জগোইগীদমক শকখঙনরিবা মীশক অমনা শরুক য়াবীরি। ঐহাক্না হায়জরিবসি ইকাইখুম্নজরিবা পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর হেমা মালিনিজিবুনি।
মহাক্না শরুক য়াবীরবসি অদুক্কী মতীক মগুন লৈ, মরমদি মহাক্না তোঙান-তোঙানবা থৌদাং কয়া ফিল্মদা লৌবীখ্রে, অদুগা জগোইগী মতাংদা লাকপদদি মহাক্কী থম্মোই, থৱাই অমসুং ৱাখল পুম্বা চপ চানা তান্থা অমদা তিল্লি। অমসুং জগোই হায়বসিনা মহাক্কী মুৎপা নাইররোইদবা অহানবা নুংশিবনি হায়না ঐহাক্না থমজনিংই।
দা. পদ্ম সুব্রমনিয়ম, মীয়াম্না লৈবাক অসিগী মীচমদা পীবা মনাশিং তান্নরি অমসুং হীরম অসিদা অনিশুবা খ্বাইদগী ৱাংবা মনা ফংখ্রবনা শরুক য়াবীবসিসু অদুক্কী মতীক অপেনবা পোকচৈ।
দা. সন্ধ্যা পুরেচা, মহাকসু ময়াম্না তারম্লগনি। মহাক্না অচেৎপা ফিরেপকা লোইননা লেপখি। মসিনা মহাক্কী ফংসন্দা ঐহাক্না শরুক য়াবা অনিশুবনি অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি থবক খুদিংমক খোঙজেল য়াঙখৎকনি।
ঐহাক্না অসিগুম্বা শক্নাইরবা মীওইশিং, ইকাইখুম্নবদা মতীক চারবা দাইসতা লেঙখৎপীরিবশিংবু তরাম্না ওকচবগা লোইননা ইকাইখুম্নবা উৎচরি। মখোয়না ঐখোয়গী নাৎকী লন অসিবু মশক তাক্লি। মখোয়না লৈবাক অসিগী মনুং অমসুং মপানগী মমল লৈরবা এম্বাসেদরশিংনি।
মরুপশিং, মীওইবগী পুক্নিংগী মশক আর্তকী মওংদা ফোংদোকপসিদগী হেন্না নুংঙাইবা লৈতে। ইকাইখুম্নজরিবা মন্ত্রীনা ঐহাক্কী ইফমদা তম্বীখিবশিং অদু অদুক্কী মতীক মহৈ য়ানিংঙাই ওই।
মীচমদা পীবা অমসুং অতোপ্পা মনা ফংলবশিংনা পুন্না মফম অমদা খন্ন-নৈননবগীদমক পুনবা অমসুং ঐখোয়গী নাৎনা পীরিবা হীরমশিং নৈনবা হায়বসি য়াম্না অফবা অমনি অমসুং মসিনা ঐখোয়গী নাৎকী মশকপু মালেমগী থাক্তা মরুওইবগী চাং হেনগৎহল্লি। ঐহাক্কী ইফমদা চিংনবা লৈতে মদুদি খন্ননৈনরিবশিং অসি থবক ওইনা ওন্থোক্কনি। অমসুং মসি জগোই অমসুং ঈশৈদা লুপ্লবশিংগী থৌরম অমনি, অদুবু মখোয়দা অৱাবা কয়া অমদি লৈরি। মখোয়বু ঐখোয়না চিংখৎপীবা চঙই। ঐখোয়না মখোয়দা অনৌবা অপাম্বা শেম্বীবা চঙই।
ঐহাক্কী ইফমদা ফাওজবদি, মখোয়দা শেলগী ওইবা মতেং পীবসি য়াম্না মরুওই হায়না খল্লি, মসিগী মরমদি মখোয়দি মখোয়গী আর্ত অমসুং কলচর, ঈশৈ অমসুং জগোইদা লুপতুনা লৈ, মখোয়না মসিগী মতাংদা কাওথোকই। মসিসু শোইদনমক্কী য়েংশিনগনি।
ইকাইখুম্নজরবা মন্ত্রীনা জগোই অমসুং ঈশৈ নৎত্রগা কলচরগী স্তেকহোল্দর খুদিংমক্কা পুন্না হোৎনমিন্নদুনা থৌরাং অমা পুথোক্লক্কনি হায়না থাজৈ। হীরম অসিদা লৈবা আর্তিস্তশিং অসিনা শেলথুম ৱাত্তনা ফাওজবা ঙম্বা ইকোসিস্তেম অমা পুরক্নবা হোৎনগনি। অমসুং ঐখোয়না তাইয়র ২ অমসুং তাইয়র ৩ গী শহর লৈবা খুঙ্গংশিংদগী অশেংবা তেলেন্ত কয়া অমা থোক্লকপা থেংনরে।
ঐহাক্কী ইফমদা তমখি মদুদি লৈবাক ১৬ হেনবদগী আর্তিস্ত অমসুং স্কোলার ২০০ হেনবনা ভারতকী দেন্স ফোর্ম কয়া পারফোর্ম তৌখ্রে। ত্রাইবেল পারফোর্মর ৩০০ হেনবনা উৎখিবা উতকর্স পার্ফোরমেন্স অসি ভারতকী রাস্ত্রপতিনা ৱাংনা থাংগৎখি। থৌরম অসিবু শীনবীরিবা কাংবুবু ঐহাক্না শিংথাবা ফোংদোকচরি। ঐহাক্কনা মেঘালয়গী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী সংমাগী কা হেন্না হৈশিংবনা ঐহাক ভাপ তাবা ঙম্মি। ঐহাক্না রাজ ভাবন্দা লৈরিঙৈ মতমদা, মেঘালয়গী ত্রাইব খুদিংমক্না মখোয় পুম্নমক উৎখ্রে। মখোয়না অমগী মথংদা অমা উৎখি। মখোয়না মান্ননা শাখি। য়ুম তোঙান-তোঙানবা তারবসু নাৎ, জগোই, অমসুং ঈশৈনা পুনশিন্নহনবগী ময়াই অসি অদুক্কী মতীক কল্লি হায়বসি উৎলি। মসিদি তুং কোইনা লৈহৌগনি। মসি পুক্নিং ইংহল্লি। মসি মীয়ামগী থম্মোই অমসুং থৱাইগী তাইনফম অমসুনি।
জগোই অমসুং ঈশৈ হায়বসি মহৌশাদগী হৌনা শম্নদুনা লাকই। মখোয়না লোল অমসুং পল কয়া নমখাইদুনা মরুপ শান্নহল্লি।
ভারত হায়বসি ফাইন আর্তকী তুংনফম্নি। মালেম পুম্বনা মসিবু মশক খঙই, ঐখোয়নসু মসিমক ফাওই। কুমহৈ অসিনা জগোইগী ওইবা পুম্নমক্তা পীরিবা আপিল অদু উৎলি। মসিনা তাক্লি মদুদি ভারতকী আর্তনা তোখাই তোখাই লৈনরিবা মালেম অসিবু ভাপ তাহল্লি, চিংখৎলি অমসুং ইনোৎ হাপ্পি।
ঙসি ঐখোয়গী গ্রহ অসিদা থেংনরিবা খ্বাইদগী চাউবা শীংনবা অসি পুনশিন্নবা য়াওদবসিনি। ৱাখলদা, রাজনিতিদা, শেন্মিৎলোনগী ওইবা চাউখৎপদা পুনশিন্নবা য়াওদবা। ভারতনা মালেমগী ওইনা অপুনবগী ওইবা চাউখৎপা পুরক্নবগী মৈঙাল পুদুনা চৎলি। অফবা লৈঙাক, অফবা পোলিসী অমসুং খ্বাইদগী শোল্লবশিংদসু ফংহনবা ঙম্বা চাউখৎপা অমা। মসি চহি খরগী মমাংদদি লৈরমদে। চয়েৎনবা অমসুং লাংফম কয়ানা থল্লিবা ঙসিগী মালেম অসিদা আসাগী মৈঙাল অমদি লৈরি।
নাৎ, জগোই, অমসুং ঈশৈ হায়বসি মীওইবগী পুম্নমক্কী ওইবা লোলনি। মখোয়দি মফম খুদিংমক্তা ভাপ তান্নৈ।
পার্ফোরমিং আর্ত হায়বসিদা পুনশিন্নবগী শক্তি, অশোকপা ফহন্নবগী শক্তি, ইনোৎ হাপ্নবগী শক্তি, ইথিল পীনবগী শক্তি য়াওই। জগোইগী আর্তিস্তশিং অসি নাৎকী অমসুং শান্তিগী এম্বাসেদরশিংনি। মখোয়না পাউ ফাওনহল্লি। মখোয়না খন্ননৈনহল্লি।
শক্নাইরবা তিল্লিবা ময়াম, ঐখোয়গী সিভিলাইজেসন অসিনা তোঙান-তোঙানবা মখলগী খুফোংদোকশিংবু মমল লৈনা লৌদুনা লাকই। ঐহাক্না মসিবু পাক চাউনা লৌজরি, ঐখোয়গী সিভিলাইজেসনগী লুবগী চাং অসিনা অদোমগী নাকোংবু অতোপ্পগী মীৎয়েংদা মুন্না তাহল্লি, অমত্তা চিত্থহন্দে। অতোপ্পগী মীৎয়েংনা চুম্লম্বা মতাংসু অদুম্মক অদোম অদোম্না থেংনবীরম্লগনি।
জগোই হায়বসি ইশ্বরগী মশক অমনি হায়না ভারত মুনিগী নাত্য শাস্ত্রদা পল্লি, অমসুং অদোম্না ইশ্বরগী মঙাল ফংবা, ইংচিকপা ফঙ্গা, থম্মোইগা ৱাখলগা তাইনরকপা মতমদা অশেংবা পুন্সি হায়বদু খঙবা ঙমগনি। মসিনা অতোপ অতোপ্পা ৱাহন্থোক কয়া অমসু পীদুনা শান্তি অমসুং তংদু লৈতবা পীরি।
ঐখোয়না পুৱারীগী মায়কৈদা য়েংবা মতমদা, অরিবা ভারতকী পতলিপুত্র, পুরি অমসুং উজৈগুম্বা মফমশিং অসিদা জগোইগী মশক কয়া অমা য়োকখৎলম্মি। ভারতনা শান্তি অমসুং পুনশিন্নবগী পাউজেলবু ভাসুধাইব কুতুম্বকমগী খুত্থাংদা, অইবা ময়েক অমসুং আর্ত ফোর্মগী খুত্থাংদা মালেম পুম্বদা শন্দোক্লি।
ঐখোয়গী নাৎনা ঐখোয়গী জি২০ প্রেজিদেন্সীদা ফিস্ত অমা ওইখি। চাউরবা লৈবাক অসিগী মফম ২০০ দা পাঙথোকখি। য়ুনিয়নগী রাজ্য খুদিংমক, য়ুনিয়ন তেরিতোরি খুদিংমক্তা নখোয়না অঙকপা অমমমদি থেংনগনি। রাজ্য সরকার, য়ুনিয়ন তেরিতোরী এদমিনিস্ত্রেসন, অমসুং কেন্দ্র সরকারনা চপ মান্ননা হান্না লৈখিদ্রিবা মওংদা হোৎনরি অমসুং মসিমক য়াম্না চাউবা খুমাং চাউশিনবা অমনি।
ভারতকী জগোই অসি চহি লিশিং কয়াগী মমাংদগী উৎতুনা লাক্লি, মসিদা চাইনিজ অমসুং গ্রীক্কী কোর্তশিংসু য়াওরি। রমায়ন হায়বসি খা এসিয়া য়ৌনা শন্দোক্তুনা কেম্বোদিয়াগী অংকোর ভাততা উবা ফংই। উপ্প রাস্ত্রপতি অমা ওইনা লৈবাক অসিগী ৱাংমদা চৎপা ইহান হানবা খোংচৎতা, ঐহাক্না এসিন মীফম শরুক য়ানবগীদমক কেম্বোদিয়াদা চৎখি। ঐহাক্না অঙ্কোর ভাত য়ৌরকপা মতমদা অঙকপনা থনখি! নূংদগী হকপা পোৎলম কয়া উখি। মদু ৱা ঙাংবগুম্না ফাওই। অঙকপনি! থাজনবগীদমক য়েংবা অমা চঙগনি। ঐহাক ইশামক্না উজরকই।
আর্তনা পুনশিলহল্লি। নাৎ, ঈশৈ, আর্ত হায়বসিনা পুনশিনহল্লি। মখোয়না কনা অমত্তবু নম্থদুনা থমদে।
ভারত অসি তান্সেন, তেগোর, পুরান্দার দ্রসা অমসুং স্বামি হরিদাসকুম্বা অফাওবা মীওই কয়াগী পোক্নফম ওইবা অহিংবা সিভিলাইজেসন অমনি। অদুবু ঐখোয়গী পুৱারীদা চহি ৪০০, ৫০০গী মমাংদা, ঈশৈ অসি মতম অদুদা পাল্লম্বনা নাথৈবীরম্মি। ঐখোয়গী খ্বাইদগী মরুওইবা লন অসি মখোয়গী ভেল্যুশিং অদুগা চুনদে।
ঐখোয়না মদুগুম্বা নমথবগী চৈনা ফংলম্মি। অদুবু ঐখোয়গী থাজবসি লমদম অসিগা চুশিন্নদুনা লাকখি। অমসুং ঐহাক্না চহি তরারোম অসিদা য়াম্না হরাওবা পোকচৈ, শকখঙবীবগী চাং অসি পাকথোক চাউথোক্লে, হীরম অসিদা লৈবা মতীক চাবা মীওই কয়া অমা শিংথানিংঙাই ওই।
মসিনা নোংমগী পুন্সিদা লৈবা শিংনবশিং থেংনবদা য়াম্না মতেং পাংগনি। মসিনা ঐখোয়গী ঐখোয়গী মুৎনাইদ্রবা ইনোৎ অসিবু য়োকখৎপা ঙমগনি।
নীংতম্লবা মতুংদা, ঐখোয়গী য়ুম্বী য়ুংবীরম্বা ইপা ইপুশিংনা সংবিধান্দা নাৎকী লন অসিবু য়োখৎনবা হোৎনবীরম্মি। মসি দিরেক্তিব প্রিন্সিপল ওব স্তেত পোলিসী হায়বসিদা উবা ফংলি।
ভারতনা চাউনা ৱাংখৎলক্লি। শেন্মিৎলোন হেনগৎলকপগী চাং অসি অঙকপা অমনি। মালেম অসিগী ওর্গাইনাইজেসনশিংনা ঐখোয়গা লোইননা খোন্থাং য়ৈরি। মীয়াম্না হান্না মঙলমদবা মঙলান অমগী পন্থুংফমদা চঙশিল্লি। ঐখোয়না ঙসি উরিবশিং অসি চহি তরাগী মমাংদা খল্লম্বা অমত্তা নত্তে। অসিগুম্বা ফিভম অসিদদি, পুম্নমক ঐখোয়গী ইথৌদাং ওইরবনি। মীয়ামগা শম্নবগী চাং অসি ঐখোয়না হেনগৎহনগদবনি। য়ুনেস্কোনা ভারতকী জগোইগী মওং নিপানবু শোকপা য়াদবা নাৎকী লন অমনি হায়না লাউথোকখ্রে, মসিদা কাল্বেলিয়া, গার্ব, অমসুং চৌ য়াওরি। ঐহাক্না মসি সবস্ক্রাইব তৌদে। মসিদগী হেনবা কয়া অমা লৈরি। মসি মখোয়গী মীৎয়েংদগী শেম্লি। ঐখোয়না মসিগী ৱাংমদা চৎকদবনি।
ইন্তর্নেসনেল য়োগা দে পাঙথোক্তুনা য়োগাবু মালেমগী থাক্তা শকখংবনা ভারত্না নুংঙাই য়াইফনবা হোৎনবদা লৌরিবা থৌদাং অসি তাক্লে। প্রধান মন্ত্রীগী মফমদা লাকখিবা ৱাখল্লোন অমনি। ৱাখল্লোন অসি মালেমগী ফম্বাক্তা পুখৎখি। অতেনবা মতমদা, মশীং য়াম্লবা লৈবাক কয়ানা পুনশিন্দুনা হৌজিক উরিবা শক্তম অসি শেমগৎলকখি, হৌজিক্তি য়োগা অসি মালেমগী নুমিৎনা ফংবা মফম খুদিংদা লৈরে।
ভারতকী লৌশিং অসিনা মীওই বিলিয়ন কয়াবু কনগদৌরি।
ঐখোয়গী নাৎ হিংগৎহন্নবগী ইনোৎ অসিনা মতম অসিগী চৎনবীগা পুনশিন্নদুনা ভারতপু নাৎকী শক্তিগী য়ুম্ফম অমা ওইনা মরা চেৎহল্লি।
ঐহাক্না কলচর মন্ত্রালয়, আই.সি.সি.আর. অমসুং সঙ্গিত নাত্য একাদেমিবু পুম্নমক অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি। অদুমওইনমক, হৌজিক ঐখোয় নুংঙাইথোক্তুনা লৈবগী মতমদি নত্তে, পায়খৎকদবা থবক য়াম্না লৈরি। ঐখোয়না অনৌবা পুথোক্কদবনি, য়োকখৎকদবনি অমসুং মুৎখিদনবা হোৎনগদবনি। ময়াম্না কয়া খঙনদবা জগোইগী মওংশিং অসি হনগৎহনগদবনি।
রাজ্যশিংগী মফম অমহেক্তদা চৎলু, অমসুং নখোয়না জিলা খুদিংদা মশাগী ওইবা মশক অমা অদুমক লৈজরমগনি।
জিলা অমা, পোত্থোক অমগুম্না নখোয়না জিলা অমা নাৎ, জগোই, অমসুং ঈশৈগা মরী লৈনবা নাৎকী ওইবা থৌরম অমা অদুমক লৈরমগনি। ঐহাক্না জন্ত্রশিং উবা মতমদা, মতৌ করম্না য়োকখৎতুনা থম্লম্বা, হৈশিংনা খোংলম্বা হায়বসি খল্লুবা মতমদা অঙকপা অদুমক পোকই। মসিদা ঐখোয়না মীৎয়েং চঙগদবনি। ঐখোয়না অনৌবা পুন্সি অমা পীনবা হোৎনগদবনি।
ঐখোয়গী নহাশিং অসিনা ভারতকী জগোই, ঈশৈ অমসুং মসিগুম্বা মখলশিং অসিদা চঙশিন্নবা হোৎনগদবনি মসিনা ঐখোয়গী নহাশিংনা মাঙগদবদগী কনবা ঙমগনি। নিশাশিং অসিসু মমিং পনবা য়াই। অসিগুম্বা ফাইন ওইবা আর্ত অসিদা পার্ফোরমর ওইনা নৎত্রগা ভাবোক ওইনা চঙশিল্লিবা মীশক অদু অফবা ৱাখল্লোন চেল্লি, মীওইবা খুনাই নুংঙাইনবগীদমক খল্লি।
ঐহাক্না হায়খিবগুম্না, অদোমগী মন্ত্রালয়না মথনতা লৈবা নত্তে। শেলথুম মন্ত্রালয়, রেলৱে মন্ত্রালয়, সিভিল এভিএসন মন্ত্রালয় অমসুং মন্ত্রালয় অমহেক্তনা গজেন্দ্র সিংহ সেখৱতকী থৌদাং অসি লৌগদবনি, মরমদি ঐখোয়না ঐখোয়গী নাত অসি শন্দোক্কদবনি।
মসিগী মথক্তা ঐহাক্না ইকাইখুম্নজরিবা মন্ত্রীগী পুক্নিং চিংশিনজরি অমসুং মেন্যুস্ক্রিপ এক্সপর্তশিং অমসুং দান্স স্কোলারশিংদা পুন্না হোৎনমিন্নদুনা মাংখ্রবা জগোইগী মেন্যুস্ক্রিপশিং অসিবু কন্নবা হোৎনমিন্ননবা পুক্নিং চিংশিঞ্জরি। ইকাইখুম্নজরিবা মন্ত্রীনা ঐহাক্কী ইফমদা তম্বীখিবা কয়াদুগীদমক নুংঙাইবা ফাওজৈ। হৌখিবা নুমিৎ তরুক্লোম অসিদা অচৌবা এক্সপোনেন্ত ওইবীখিবা পদ্মবদিশিং অসিনা করি তৌবা য়াবগে হায়বদু খন্নবীখ্রে।
ঐহাক্না ফোংদোকচনিংই মদুদি ঐখোয়না অতোপ্পা ইন্দস্ত্রিএল রিভোলুসনগী খুজিংদা লৈরি অমসুং মদুগী রিভোলুসন অদু তেক্নোলোজীনি।
তেক্নোলোজী আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, ইন্তর্নেত ওব থিংস, মেচিন লর্নিং, ব্লোকেন অমসুং অসিগুম্বা মখলশিং। মখোয়না ঐখোয়গী আর্তিস্তিক ওইবা হৈশিংবশিংবু হেন্না ময়েক শেংহল্লি। নাৎ, আর্ত, জগোই অমসুং ঈশৈদা থবক্কী খুদোংচাবশিং পুথোক্নবা হোৎনগদবনি।
খুঙ্গংগী ফোল্ক দান্স ফোর্মশিংবু হিংগৎনবা হোৎনবীবা হায়রিবা থৌরাংশিং অসিনা লৈবাক অসিগী অচৌবা অপাম্বা অমদি পীবা ঙমগনি। ইন্সতিত্যুসনশিংনা লৌখৎপা থৌরাংশিং অসিনা মরুওইবা অমা ওইজরবসু, অপুনবা ওইনা পায়খৎপা থবকশিং হায়বসিনা নাৎ হিংগৎহন্নবা হোৎনবদা য়ানা মরুওই।
মীয়াম্না অচৌবা থৌরমশিং পাঙথোকপদা ঐঙোন্দা অঙকপা পোকপা য়াওই, মখোয়না অতোপ্পা ঈশৈগী মওংশিং, জগোইগী অতোপ্পা মওংশিংগীদমক খল্লি। ঐখোয়দা লৈরিবা লনশিং অসি য়েংলগদি, মসিনা হেক শাফোংলকপা মতমদা, মখোয়না মখোয়দা করি তোংজবগে হায়বদু খঙবা ঙমগনি। মসিবু ঐখোয়না আর্তিস্তিক হেরিতেজ অমা য়োখৎপগী ফিরেপকী অনৌবা অহৌবনি হায়না লৌসি।
মসিনা অনৌবা পনখৈ অমা য়ৌনা কাখৎলক্নবগীদমক হোৎনরি। আর্ত অমসুং কলচর হায়বসি ঐখোয়না হিংবদা চঙবা পোৎশক অমনি, মসিনা ঐখোয়গী ইশাগী মশক অমসুং মরী শেম্মি। জগোই হায়বসি ঐখোয়গী হৌখ্রবা অমসুং তুংগগী মরক্তা ফাওনরিবা লম্বী অমনি। অপুনবা ওইনা ঐখোয়না অসিগুম্বা ভারতকী জগোই অমসুং আর্ত অসিবু পালন তৌদুনা হরাওবা ফোংদোকমিন্নগদবনি।
ভারতনা চাউখৎলক্লিবসি য়াম্না মশক থোকপা অমা ওই, ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎপগী চাং অসি থাজবগী ৱাংমদনি। ঐহাক্না মন্ত্রী ওইনা অমসুং পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর অমা ওইনা ১৯৯০দা থেংনরকখিবদুদি ফোরেন এক্সচেঞ্জ রিজর্ব অসি য়ু.এস. দোল্লর বিলিয়ন অমা ওইরম্মি, হৌজিক্তি মসি বিলিয়ন ৭০০ লান্থোকখ্রে।
১৯৯০দা মন্ত্রী অমা ওইনা জম্মু অমসুং কাশ্মির উজখি, ঐখোয়না লম্বী মীওই তরানিথোই ফাওবা উখিদে, মমাংদা চহিদা মীওই করোর অনিনা তুরিস্ত ওইনা চৎনখি। অসিগুম্বা অচৌবা অহোংবা অসিদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী নাৎ য়োখৎনবা হোৎনগদবনি।
পুম্নমকপু থাগৎচরি।