Ministry of Education
Shri Dharmendra Pradhan lauds approval of PM Vidyalaxmi by Union Cabinet
PM Vidyalaxmi is another concrete step towards implementation of NEP - Shri Dharmendra Pradhan
06 NOV 2024 5:53PM by PIB Delhi
Union Minister for Education, Shri Dharmendra Pradhan, lauded the Union Cabinet's approval of the PM Vidyalaxmi scheme, a significant initiative to provide financial support to meritorious students under the Central Sector.
Expressing his gratitude to Prime Minister Shri Narendra Modi, Shri Pradhan said that the scheme will help universalise access to 21st-century higher education for India’s talented youth. He also mentioned that with an outlay of ₹3,600 crore, the scheme will remove obstacles to higher education and enable the yuva shakti of the country to pursue their dreams. Collateral-free and guarantor-free education loans under PM Vidyalaxmi will maximise access to higher education for meritorious students and ensure that financial constraints do not prevent students from pursuing education, he highlighted.
Shri Pradhan mentioned that students having annual family income of up to ₹8 lakh shall be eligible to get 3% interest subvention on education loans up to ₹10 lakh and loans up to ₹7.5 lakhs shall be eligible for 75% credit guarantee. Education loans will be facilitated through a transparent, student-friendly and digital application process that will be common to all banks, he mentioned.
He said that education loans under PM Vidyalaxmi will be facilitated to students securing admissions in the top 860 HEIs of the country based on NIRF. This will cover more than 22 lakh students every year.
The Minister also said that financial assistance to meritorious students is a key recommendation of NEP 2020 and PM Vidyalaxmi is another concrete step towards implementation of NEP. PM Vidyalaxmi will empower millions of students from the poor and middle class, he said.
The Union Cabinet, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the PM Vidyalaxmi scheme, a new initiative under the Central Sector aimed at providing financial support to meritorious students, ensuring that financial constraints do not hinder access to higher education. This scheme is a significant step in realizing the vision outlined in the National Education Policy (NEP) 2020, which emphasises the need for financial assistance to be made available to deserving students through various mechanisms in both public and private higher education institutions (HEIs).

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা পি.এম. বিদ্যালক্ষ্মী অয়াবা পীখিববু থাগৎপা ফোংদোকখ্রে
পি.এম. বিদ্যালক্ষ্মী অসি NEP ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মাইকৈদা চংশিনবা মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইরি – শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান
06 NOV 2024 5:53PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রী শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না সেন্ত্রেল সেক্তরগী মখাদা লাইরিক ফবা মহৈরোয়শিংদা শেলগী তেংবাং পীনবগী মরুওইবা খোঙথাং অমা ওইরিবা পি.এম. বিদ্যালক্ষ্মী স্কিম কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা অয়াবা পীখিববু থাগৎপা ফোংদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মফমদা মহাক্কী থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা শ্রী প্রধান্না হায়খি মদুদি স্কিম অসিনা ভারতকী হৈ-শিংলবা নহারোলশিংগীদমক 21শুবা চহিচাগী অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং তম্বদা য়ুনিভর্সেল ওইনা মতেং পাংগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি লুপা করোর 3,600গী শেনফমগা লোয়ননা স্কিম অসিনা হায়র এজুকেসনদা লৈরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহল্লগনি অমসুং লৈবাক অসিগী য়ুভা শক্তিনা মখোয়গী মঙলানশিং ফংনবা মতেং পাংগনি। পি.এম. বিদ্যালক্ষ্মীগী মখাদা কোল্লাতরেল-ফ্রী অমসুং গরেন্তর-ফ্রী এজুকেসন লোনশিং অসিনা লাইরিক ফবা মহৈরোয়শিংদা অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং তম্বদা এক্সেস পীগনি অমসুং শেল-থুমগী অৱাবা অদুনা মহৈরোয়শিংদা মহৈ-মশিং তম্বদা অথিংবা লৈহন্দবা ঙমহনগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
শ্রী প্রধান্না হায়খি মদুদি চহিগী ওইনা ফেমিলী ইনকম লুপা লাখ 8 ফাওবা m,শেন্দোই হন্থবা ফংলগনি অমসুং লুপা লাখ 7.5 ফাওবগী লোনশিংদা চাদা 75গী ওইবা ক্রেদিৎ গেরেন্তী ফংলগনি। বেঙ্ক পুম্নমক্তা চৎনগদবা, ত্রান্সপরেন্ত, স্তুদেন্ত-ফ্রেন্দলী অমসুং দিজিতেল এপ্লিকেসন প্রোসেসকী খুত্থাংদা এজুকেসন লোনগী খুদোংচাবা পীগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
মহাক্না হায়খি পি.এম. বিদ্যালক্ষ্মীগী মখাদা এজুকেসন লোন অসি NIRFদা য়ুম্ফম ওইদুনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী ফবা HEI 860দা এদমিসনশিং ফংলবা মহৈরোয়শিংদা পীগনি। মসিনা চহি খুদিংগী মহৈরোয় লাখ 22 হেন্না কোনশিনগনি।
মন্ত্রীনা মসিসু হায়খি মদুদি লাইরিক ফবা মহৈরোয়শিংদা শেলগী তেংবাং পীবা অসি NEP 2020 গী মরুওইবা রিকমেন্দেসন অমনি অমসুং পি.এম. বিদ্যালক্ষ্মী অসি NEP ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা মাইকৈদা মরু ওইবা খোঙথাং অমনি। পি.এম. বিদ্যালক্ষ্মীনা লাইরবশিং অমসুং ময়াই কাংলুপকী মহৈরোয়শিংবু শক্তি পীরগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী সেক্তরগী মখাদা অনৌবা খোঙথাং অমা ওইরিবা পি.এম. বিদ্যঅলক্ষ্মী স্কিম, শেল-থুমগী অৱাবা অদুনা অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং তম্বদা অথিংবা লৈহন্দনবা, লাইরিক ফবা মহৈরোয়শিংদা শেলগী তেংবাং পীনবগী পান্দমদা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীখ্রে। স্কিম অসিনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী (NEP) 2020দা পীরিবা ভিজন অসি মঙফাওনহন্নবগীদমক মরুওইবা খোঙথাং অমনি। মসিদা পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসন (HEI) অনিমক্তা তোঙান তোঙানবা মেকানিজমশিংগী খুত্থাংদা শেলগী তেংবাং ফংহনবগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না অকনবা ৱাফম থম্লি।