Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech during Janjatiya Gaurav Divas programme in Jamui, Bihar
15 NOV 2024 3:18PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
I will say Bhagwan Birsa Munda – you say Amar Rahe, Amar Rahe!
Bhagwan Birsa Munda –Amar Rahe, Amar Rahe!
Bhagwan Birsa Munda –Amar Rahe, Amar Rahe!
Bhagwan Birsa Munda –Amar Rahe, Amar Rahe!
Honorable Governor of Bihar, Shri Rajendra Arlekar ji, the popular Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar ji, my colleagues from the Union cabinet, Jual Oram ji, Jitan Ram Manjhi ji, Giriraj Singh ji, Chirag Paswan ji, and Durgadas Uikey ji, and it is our privilege that today we have descendants of Birsa Munda ji among us. Although there is a major religious observance at their home today. Despite their family being busy with the rituals, Budhram Munda ji has joined us, and we are equally honoured to have Mandal Murmu ji, a descendant of Sidhu Kanhu, with us. It is also a matter of joy for me to say that if there is the most senior leader in the Bharatiya Janata Party today, it is our Kariya Munda ji, who once served as Deputy Speaker of the Lok Sabha, is a Padma Vibhushan awardee, and still guides us. As Jual Oram ji mentioned, he is like a father figure to me. Kariya Munda ji has specially travelled here from Jharkhand. Deputy Chief Minister of Bihar and my friend Vijay Kumar Sinha ji, Samrat Chaudhary ji, ministers of the Bihar government, Members of Parliament, Members of the Legislative Assembly, other public representatives, distinguished guests from all corners of the country, and my dear brothers and sisters from Jamui.
Today, many chief ministers, governors, state ministers, and ministers of the central government are attending significant events across different districts of Bharat, and I welcome them all. I also extend greetings to millions of my tribal brothers and sisters who have joined us virtually. I bow to this sacred land of Geet Gaur Durga Mai and Baba Dhaneshwar Nath. I salute the birthplace of Lord Mahavira. Today is a very auspicious day. It is Kartik Purnima, Dev Deepawali, and the 555th birth anniversary of Guru Nanak Dev ji. I congratulate all the citizens on these festivals. Today is historic for every citizen of the country for another reason. Today marks the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, celebrated as Rashtriya Janjatiya Gaurav Divas (National Tribal Pride Day). I congratulate all the citizens, especially my tribal brothers and sisters, on Janjatiya Gaurav Divas. I have been informed that before these festivals, there has been a major cleanliness drive in Jamui for the past two to three days. The administration led the campaign, and our Vijay ji camped here. BJP workers also conducted a significant cleanliness drive. The citizens, youth, mothers, and sisters contributed enthusiastically. I greatly appreciate the people of Jamui for this special effort.
Friends,
On this day last year, I was in the village of Dharti Aaba Birsa Munda, Ulihatu. Today, I am on the land that witnessed the valour of martyr Tilka Manjhi. This event is even more special this year. Starting today, the country will celebrate the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, which will continue for a year. I am pleased that about one crore people from hundreds of districts are connected to this program through technology, making it a proud moment for the people of Jamui. I extend my greetings to all of them. Earlier, I had the honour of welcoming Budhram Munda ji, a descendant of Bhagwan Birsa Munda. A few days ago, I also had the privilege of honouring Shri Mandal Murmu ji, a descendant of Sidhu Kanhu. Their presence has further enhanced the splendour of this event.
Friends,
Amid this grand remembrance of Dharti Aaba Birsa Munda, foundation stones and inaugurations for projects worth more than six thousand crore rupees have been held today. This includes the approval for about one and a half lakh permanent homes for my tribal brothers and sisters, schools for tribal children's future, hostels, health facilities for tribal women, hundreds of kilometres of roads connecting tribal areas, museums dedicated to tribal culture, and research centres. Over 11,000 tribal families are entering their new homes today on Dev Deepawali. I extend my heartfelt congratulations to all the tribal families for this.
Friends,
As we celebrate Janjatiya Gaurav Divas and begin Janjatiya Gaurav Year, it is important to understand why this event was necessary. It is an honest effort to correct a great injustice in history. The contribution of the tribal community was not given the recognition in history it deserved after independence. The tribal community is the one that transformed Prince Ram into Lord Ram. The tribal community is the one that led the centuries-long fight to protect Bharat’s culture and freedom. However, in the decades following independence, attempts were made to erase this invaluable contribution from the tribal history, driven by selfish politics to give credit for Bharat’s freedom solely to one party. But if only one party or family secured independence, then why did the Ulgulan movement led by Birsa Munda happen? What was the Santhal Rebellion? What was the Kol Rebellion? Can we forget the valiant Bhils who fought alongside Maharana Pratap? Who can forget the tribal brothers and sisters who empowered Chhatrapati Shivaji Maharaj in the dense forests of the Sahyadri? Can anyone overlook the service of Mother India by the tribals under Alluri Sitarama Raju, or the bravery of Tilka Manjhi, Sidhu Kanhu, Budhu Bhagat, Dheeraj Singh, Telanga Kharia, Govind Guru, Ramji Gond of Telangana, Badal Bhoi, Raja Shankar Shah, Kumar Raghunath Shah from Madhya Pradesh, Tantya Bhil, Nilamber-Pitamber, Veer Narayan Singh, Diva Kishun Soren, Jatra Bhagat, Laxman Nayak, and the great freedom fighter from Mizoram, Ropuiliani ji, Rajmohini Devi, Rani Gaidinliu, Veer Balika Kalibai, and Queen Durgavati of Gondwana? How can anyone forget these countless tribal heroes? Can we forget the massacre at Mangarh, where thousands of my tribal brothers and sisters were martyred by the British?
Friends,
Whether it’s culture or social justice, the mindset of today’s NDA government is unique. I consider it not just the fortune of the BJP but of the entire NDA that we got the opportunity to make Droupadi Murmu the President. She is the first tribal President of the country. I remember when the NDA decided to nominate Droupadi Murmu as the presidential candidate, our Nitish Babu appealed to people across the country to ensure her victory by a significant margin. The PM JANMAN Yojana, under which many initiatives have begun, is also credited to President Droupadi Murmu. When she was the Governor of Jharkhand and later as President, she often discussed with me the marginalized tribal communities. The previous governments never cared about these most backward tribal communities. To ease the difficulties in their lives, the PM JANMAN Yojana, with an investment of 24,000 crore rupees, was launched. The PM JANMAN Yojana ensures the development of the most backward tribal settlements in the country. Today marks one year of this scheme. During this time, we have provided thousands of permanent houses to these marginalized tribal communities. Hundreds of kilometres of roads have been constructed to connect the settlements of these communities, and water supply has been ensured to every house in hundreds of villages of the backward tribal areas.
Friends,
Those whom no one paid attention to, Modi serves. Due to the attitude of previous governments, the tribal community was deprived of basic facilities for decades. Many districts with a significant tribal population lagged in development. If an officer needed to be punished or posted as a punishment, such districts were chosen for their postings. The NDA government changed this mindset of the old governments. We declared these districts as aspirational districts and sent new and energetic officers there. I am satisfied that today many aspirational districts have surpassed other districts on various development parameters. This has greatly benefited my tribal brothers and sisters.
Friends,
Tribal welfare has always been a priority for the NDA government. It was the NDA government led by Atal Bihari Vajpayee ji that created a separate ministry for tribal welfare. Ten years ago, the budget for the development of tribal areas and families was less than 25,000 crore rupees. Just look at the situation a decade ago—less than 25,000 crore rupees. Our government has increased this fivefold to 1.25 lakh crore rupees. Just a few days ago, we launched a special plan for the development of over sixty thousand tribal villages in the country. Under the Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan, around 80,000 crore rupees will be invested in tribal villages. The aim is not only to provide necessary facilities to the tribal community but also to create training and employment opportunities for the youth. This campaign will establish tribal marketing centres in various places, assist in building homestays, and provide training. This will boost tourism in tribal areas and foster eco-tourism among tribal families in forests, thereby stopping migration and promoting tourism growth.
Friends,
Our government has also taken numerous steps to preserve the tribal heritage. Many individuals dedicated to tribal art and culture have been honoured with Padma awards. We have started a grand museum in Ranchi named after Bhagwan Birsa Munda. I urge all school students to visit and study this museum dedicated to Bhagwan Birsa Munda. I am pleased that today the Badal Bhoi Museum in Chhindwara, Madhya Pradesh, and the Raja Shankar Shah and Kunwar Raghunath Shah Museum in Jabalpur, Madhya Pradesh, have been inaugurated. Today, two tribal research centres in Srinagar and Sikkim have also been inaugurated, and commemorative coins and postal stamps in memory of Bhagwan Birsa Munda have been issued. These efforts will continue to remind the country of the valour and pride of the tribal community.
Friends,
The tribal community has a significant contribution to Bharat’s ancient medical practices. This heritage is being preserved and new dimensions are being added for future generations. The NDA government has established the National Institute of Sowa Rigpa in Leh and upgraded the North Eastern Institute of Ayurveda & Folk Medicine Research in Arunachal Pradesh. The WHO Global Centre for Traditional Medicine is also being established in Bharat. This will help spread the traditional medical practices of Bharat’s tribal communities worldwide.
Friends,
Our government is focusing heavily on education, employment, and healthcare for the tribal community. Today, whether it is becoming doctors, engineers, soldiers, or airplane pilots, tribal sons and daughters are excelling in every profession. This has been possible because over the past decade, better educational opportunities have been created in tribal areas, from schools to higher education. Even after six or seven decades of independence, there was only one Central Tribal University in the country. In the last 10 years, the NDA government has given the nation two new Central Tribal Universities. Many degree colleges, engineering colleges, and ITIs have been established in districts with a significant tribal population. Over the past 10 years, 30 new medical colleges have been established in tribal districts, with work ongoing for several more. A new medical college is being built here in Jamui as well. We are building a robust network of over 700 Eklavya Schools across the country.
Friends,
Language has been a significant barrier for the tribal community in medical, engineering, and technical education. Our government has provided the option of exams in the mother tongue. These decisions have given new confidence to the children of the tribal community and have set their dreams soaring.
Friends,
In the last decade, tribal youth have also excelled in sports. Tribal athletes have made significant contributions to winning medals for Bharat in international tournaments. Recognizing this talent, sports facilities are being expanded in tribal areas. Under the Khelo India campaign, modern sports complexes are being built in tribal-dominated districts. Bharat’s first National Sports University has also been established in Manipur.
Friends,
For 70 years after independence, the laws related to bamboo were stringent, affecting the tribal community the most. Our government simplified the laws related to bamboo cutting. Under the previous government, only 8-10 forest products were covered under MSP. It is the NDA government that has brought nearly 90 forest products under the MSP ambit. Today, more than 4,000 Van Dhan centres are operating across the country, involving 12 lakh tribal brothers and sisters. They have found a better means of livelihood.
Friends,
Since the launch of the Lakhpati Didi campaign, around 20 lakh tribal sisters have become Lakhpati Didis. This does not mean they have earned just one lakh rupees once; rather, they earn more than one lakh rupees every year. Many tribal families are engaged in making beautiful items like clothes, toys, and decorative goods. To support them, we are organizing haat bazaars in major cities for such products. There is also a large haat set up here, and it is worth seeing. I spent half an hour there, amazed at the remarkable items created by our tribal brothers and sisters from different districts of Bharat. I urge you all to visit and, if inspired, make a purchase. We are also creating a global online market for these products. When I present gifts to foreign leaders, I often include items crafted by our tribal brothers and sisters. Recently, I gifted Sohrai paintings from Jharkhand, Gond paintings from Madhya Pradesh, and Warli paintings from Maharashtra to prominent foreign leaders. Now, these artworks will be seen adorning the walls of their offices, spreading the fame of your talent and art worldwide.
Friends,
The benefits of education and earning can only be realized when families remain healthy. Sickle cell anemia has been a significant challenge for the tribal community. Our government has launched a national campaign to combat this, which has been running for one year now. During this period, approximately 4.5 crore people have been screened. To ensure that tribal families do not have to travel far for other medical check-ups, numerous Ayushman Arogya Mandirs are being set up. Mobile medical units are also being deployed in the most remote areas.
Friends,
Today, Bharat has become a major name globally in the fight against climate change and environmental protection. This is because the core values of the tribal community have always taught us to live in harmony with nature. I strive to share the teachings of our nature-loving tribal society with the world. The tribal community worships the sun, wind, and trees. On this auspicious day, I wish to share that Birsa Munda Janjatiya Gaurav Upvans (Tribal Pride Gardens) will be established in the tribal-dominated districts of the country in celebration of the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. Each of these Birsa Munda Janjatiya Gaurav Upvans will have 500-1,000 trees planted. I am confident that everyone will support and contribute to this initiative.
Friends,
The celebration of Bhagwan Birsa Munda’s birth anniversary inspires us to set significant goals. Together, we will make the tribal ethos the foundation of a new Bharat. We will preserve the heritage of the tribal community and learn from the traditions they have safeguarded for centuries. By doing this, we will build a truly strong, prosperous, and capable Bharat. Once again, I extend my heartfelt wishes to you all on Janjatiya Gaurav Divas. Once again, you will repeat after me --
I will say Bhagwan Birsa Munda – you will say Amar Rahe, Amar Rahe!
Bhagwan Birsa Munda –Amar Rahe, Amar Rahe!
Bhagwan Birsa Munda –Amar Rahe, Amar Rahe!
Bhagwan Birsa Munda –Amar Rahe, Amar Rahe!
Thank you very much!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিহাৰৰ জামুইত জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱসৰ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
15 NOV 2024 3:18PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
মই ক’ম ভগৱান বিৰছা মুণ্ডা-আপোনালোকে ক’ব অমৰ হওক, অমৰ হওক।
ভগৱান বিৰছা মুণ্ডা-অমৰ হওক, অমৰ হওক।
ভগৱান বিৰছা মুণ্ডা-অমৰ হওক, অমৰ হওক।
ভগৱান বিৰছা মুণ্ডা-অমৰ হওক, অমৰ হওক।
বিহাৰৰ ৰাজ্যপাল ৰাজেন্দ্ৰ আৰ্লেকাৰ জী, বিহাৰৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী নীতিশ কুমাৰ জী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহযোগী জুৱেল ওৰাম জী, জিতন ৰাম মাঞ্জি জী, গিৰিৰাজ সিং জী, চিৰাগ পাছৱান জী, দুৰ্গাদাস উইকে জী, মোৰ সৌভাগ্য যে আজি বীৰছা মুণ্ডা জীৰ পৰিয়ালৰ বংশধৰসকল আমাৰ মাজত আছে। আজি ইয়াত এটা ডাঙৰ পূজা অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। পৰিয়ালৰ বাকী সকলো সদস্যই পূজাৰ কামত ব্যস্ত, তথাপিও বুদ্ধৰাম মুণ্ডা জী আমাৰ মাজত উপস্থিত আছে। আমি সৌভাগ্যৱান যে সিদ্ধু কানহু জীৰ বংশধৰ মণ্ডল মুৰ্মু জীও আমাৰ লগত আছে। আৰু মোৰ বাবে সুখৰ কথা যে আজি যদি মই আমাৰ ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টি পৰিয়ালৰ জ্যেষ্ঠ নেতা আমাৰ শ্ৰদ্ধাৰ কৰিয়া মুণ্ডা জীও আমাৰ মাজত আছে। এসময়ত তেওঁ লোকসভাৰ উপাধ্যক্ষ আছিল। পদ্ম বিভূষণেৰে সন্মানীত মুণ্ডাজীয়ে এতিয়াও সকৱোকে মাৰ্গদৰ্শন কৰে। আৰু যেনেকৈ আমাৰ জুৱেল ওৰাম জীয়ে কৈছিল যে তেওঁ মোৰ বাবে এজন পিতৃৰ দৰে। এনে জ্যেষ্ঠ কাৰিয়া মুণ্ডা জী আজি ইয়ালৈ আহিছে বিশেষকৈ ঝাৰখণ্ডৰ পৰা। বিহাৰৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী, মোৰ বন্ধু ভাই বিজয় কুমাৰ সিনহা জী, ভাই সম্ৰাট চৌধুৰী জী, বিহাৰ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, সাংসদ, বিধায়ক, অন্যান্য জনপ্ৰতিনিধি, দেশৰ চুক-কোণৰ ​​পৰা অহা সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি আৰু জামুইৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল।
আজি দেশৰ বহু মুখ্যমন্ত্রী, বহু ৰাজ্যপাল, বহু ৰাজ্যৰ মন্ত্রী, কেন্দ্রীয় চৰকাৰৰ মন্ত্রী, বিশাল কার্যসূচীৰ আয়োজন কৰা হৈছে ভাৰতৰ বিভিন্ন জিলাৰ পৰা বহু লোক সভাত উপস্থিত আছে, মইও তেওঁলোক সকলোকে আদৰণি জনাইছো৷ আৰু ইয়াৰ পৰাই মোৰ দেশৰ লাখ লাখ জনজাতীয় ভাই-ভনীকো প্ৰণাম জনাইছো যিসকলে আমাৰ লগত ভাৰ্চুৱেলি সংযুক্ত হৈছে। গীত গৌৰ দুৰ্গা মাই, বাবা ধনেশ্বৰ নাথৰ এই পবিত্ৰ ভূমিক প্ৰণাম জনাইছো। ভগৱান মহাবীৰৰ এই জন্মস্থানলৈ সকলোকে অভিনন্দন জনালোঁ। আজি অতি পবিত্ৰ দিন। আজি কাৰ্তিক পূৰ্ণিমা, দেৱ দীপাৱলী আৰু আজি গুৰু নানক দেৱজীৰো ৫৫৫ তম প্ৰকাশ পৰ্ব। এই উৎসৱ সমূহৰ বাবে সকলো দেশবাসীক অভিনন্দন জনাইছো। আজি প্ৰতিজন দেশবাসীৰ বাবে আন এক কাৰণত এক ঐতিহাসিক দিন। আজি ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ জন্ম বাৰ্ষিকী, ৰাষ্ট্ৰীয় জনজাতি গৌৰৱ দিৱস। জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱসত সকলো দেশবাসী আৰু বিশেষকৈ মোৰ আদিবাসী ভাই-ভনীক অভিনন্দন জনাইছো। মোক কোৱা হৈছে যে এই উৎসৱবোৰৰ আগতেই ইয়াৰ ৰাইজে যোৱা দুই-তিনি দিনে জামুইত এক ব্যাপক পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। প্ৰশাসনৰ লোকসকলে চাফাই অভিযানৰ নেতৃত্ব দিছিল। আমাৰ বিজয় জীয়ে ইয়াত বাহৰ পাতি লৈছিল। ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টিৰ কৰ্মীসকলেও এক বিশাল স্বচ্ছতা অভিযান আৰম্ভ কৰে। ইয়াৰ নাগৰিক, যুৱক-যুৱতী, মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলেও ইয়াক আগুৱাই লৈ গ’ল। এই বিশেষ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে জামুইবাসীকো মই অতিশয় শলাগ লৈছো।
বন্ধুসকল,
যোৱা বছৰ আজিৰ দিনটোতে মই আবা বিৰছা মুণ্ডাৰ গাঁও উলিহাতুত আছিলো। আজি মই সেই ভূমিলৈ আহিছো যিয়ে শ্বহীদ তিলকা মাঝিৰ বীৰত্ব দেখিছে। কিন্তু এইবাৰ এই অনুষ্ঠানটো আৰু বিশেষ। আজিৰে পৰা সমগ্ৰ দেশতে ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ ১৫০সংখ্যক জয়ন্তীৰ উদযাপন আৰম্ভ হৈছে। এই কাৰ্যসূচী অহা এবছৰলৈ চলিব। মই সুখী যে আজি দেশৰ শ শ জিলাৰ পৰা প্ৰায় এক কোটি জনসাধাৰণে এই অনুষ্ঠানত ভাগ লৈছে। জামুইবাসীয়ে সেইবাবে গৌৰৱ কৰিব লাগে, জামুইবাসীৰ বাবে এয়া গৌৰৱৰ দিন। আজি দেশৰ এক কোটি জনসাধাৰণ প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে আমাৰ কাৰ্যসূচীৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে, জামুইৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে, সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো। এতিয়া ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ বংশধৰ শ্ৰী বুদ্ধৰাম মুণ্ডা জীক ইয়াত আদৰণি জনোৱাৰ সৌভাগ্য হৈছে। কিছুদিন পূৰ্বে সিদ্ধু কানহু জীৰ বংশধৰ শ্ৰী মণ্ডল মুৰ্মু জীক আতিথ্য দিয়াৰো সৌভাগ্য পাইছিলোঁ। তেওঁৰ উপস্থিতিয়ে এই অনুষ্ঠানৰ সৌন্দৰ্য্য আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ধৰতী আবা বিৰছা মুণ্ডাৰ এই ভব্য স্মৃতিচাৰণৰ মাজতে আজি ছয় হাজাৰ কোটিতকৈও অধিক টকাৰ প্রকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ ভিতৰত মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলৰ বাবে প্ৰায় ডেৰ লাখ পকী ঘৰৰ অনুমোদন পত্ৰও আছে। জনজাতীয় শিশুৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিবলৈ বিদ্যালয় আছে, হোষ্টেল আছে, জনজাতীয় মহিলাৰ বাবে স্বাস্থ্য সুবিধা আছে, জনজাতীয় অঞ্চলৰ সংযোগী শ শ কিলোমিটাৰ পথ, জনজাতীয় সংস্কৃতিৰ প্ৰতি উচৰ্গিত সংগ্ৰহালয় আৰু গৱেষণা কেন্দ্ৰ আছে। আজি দেৱ দীপাৱলীৰ দিনা ১১ হাজাৰৰো অধিক জনজাতীয় পৰিয়ালে নতুন ঘৰত প্ৰৱেশ কৰিছে। ইয়াৰ বাবে সকলো জনজাতীয় পৰিয়ালক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল!
আজি আমি যিসময়ত জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস উদযাপন কৰিছো, জনজাতীয় গৌৰৱৰ বছৰ আৰম্ভ কৰিছো সেই সময়ত এই অনুষ্ঠানটো কিয় প্ৰয়োজনীয় সেয়া বুজি পোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। ইতিহাসৰ এক বৃহৎ অন্যায় শুধৰণিৰ এয়া এক সৎ প্ৰয়াস। স্বাধীনতাৰ পিছত জনজাতি জনগোষ্ঠীৰ অৱদানক ইতিহাসত সেই স্থান দিয়া নহ’ল যিটো মোৰ জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ প্ৰাপ্য আছিল। জনজাতীয় সমাজেই ৰাজকুমাৰ ৰামক ভগৱান ৰাম কৰি তুলিছিল। জনজাতীয় সমাজেই ভাৰতৰ সংস্কৃতি আৰু স্বাধীনতা ৰক্ষাৰ বাবে শ শ বছৰ ধৰি যুঁজৰ নেতৃত্ব দিছিল। কিন্তু স্বাধীনতাৰ পিছৰ দশকবোৰত জনজাতীয় ইতিহাসৰ এই অমূল্য অৱদান মচি পেলোৱাৰ প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছিল। ইয়াৰ আঁৰতো আছিল স্বাৰ্থপৰ ৰাজনীতি। ৰাজনীতি হ’ল ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ কৃতিত্ব এটা দলকহে দিব লাগে। যদি এটা দল, এটা পৰিয়ালে স্বাধীনতা দিছিল, তেতিয়াহ’লে ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ উলগুনান আন্দোলন কিয় হৈছিল? সন্থাল বিপ্লৱ কি আছিল? কয়লা বিপ্লৱ কি আছিল? মহাৰাণা প্ৰতাপৰ সংগী সেই সাহসী ভীল সকলক আমি পাহৰিব পাৰোনে? কোনে পাহৰিব পাৰে? সহ্যাদ্ৰীৰ ঘন অৰণ্যত ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজক শক্তি প্ৰদান কৰা জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলক কোনে পাহৰিব পাৰে? আল্লুৰী সীতাৰাম ৰাজু জীৰ নেতৃত্বত জনজাতীয় সকলে ভাৰত মাতাৰ প্ৰতি কৰা সেৱাৰ শলাগ লয়। তিলকা মাঝি, সিদ্ধু কানহু, বুধু ভগত, ধীৰাজ সিং, তেলেংগা খাদিয়া, গোবিন্দ গুৰু, তেলেংগানাৰ ৰাম জী গণ্ড, সাংসদ বাদল ভোই ৰাজা শংকৰ শ্বাহ, কুমাৰ ৰঘুনাথকে ধৰি বহু জনজাতীয় বীৰে স্বাধীনতা আন্দোলনত জঁপিয়াই পৰিছিল! তন্ত্য ভীল, নীলাম্বৰ-পীতাম্বাৰ, বীৰ নাৰায়ণ সিং, দিৱ কিষাণ সোৰেন, যাত্ৰা ভাৰত, মিজোৰামৰ মহান স্বাধীনতা সংগ্ৰামী লক্ষ্মণ নাইক, ৰপুইলীয়ানী জী, ৰাজমোহিনী দেৱী, ৰাণী গাইডিনলিউ, সাহসী কন্যা কালিবাই, ৰাণী দুৰ্গাৱতী আদি কিমান যে নাম ল’ব পাৰো। মোৰ অসংখ্য জনজাতীয় যোদ্ধাক কোনোবাই পাহৰিব পাৰিবনে? মানগড়ত ইংৰাজে যি হত্যাকাণ্ড সংঘটিত কৰিছিল, সেই ঘটনাতমোৰ হাজাৰ হাজাৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীক হত্যা কৰা হ’ল। আমি তেওঁক পাহৰিব পাৰোনে?
বন্ধুসকল,
সংস্কৃতিয়েই হওক বা সামাজিক ন্যায়েই হওক, আজিৰ এনডিএ চৰকাৰৰ মানসিকতা সুকীয়া। কেৱল বিজেপিৰ বাবেই নহয় এনডিএৰ বাবেও সৌভাগ্যৰ কথা গণ্য কৰোঁ যে আমি দ্ৰৌপদী মুৰ্মু জীক ৰাষ্ট্ৰপতি কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। দেশৰ প্ৰথম জনজাতীয় ৰাষ্ট্ৰপতি। মনত আছে যেতিয়া এনডিএই দ্ৰৌপদী মুৰ্মু জীক ৰাষ্ট্ৰপতি পদৰ প্ৰাৰ্থী কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল, তেতিয়া আমাৰ নীতিশ বাবুৱে সমগ্ৰ দেশৰ জনসাধাৰণক আহ্বান জনাইছিল যে দ্ৰৌপদী মুৰ্মু জীয়ে বিপুল ভোটেৰে জয়ী হ’ব লাগে। আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী জনমন যোজনাৰ অধীনত বহু কাম আৰম্ভ হৈছে। ইয়াৰ কৃতিত্বও ৰাষ্ট্ৰপতি দ্ৰৌপদী মুৰ্মু জীলৈ যায়। তেওঁ যেতিয়া ঝাৰখণ্ডৰ ৰাজ্যপাল আছিল আৰু তাৰ পিছত ৰাষ্ট্ৰপতি হৈছিল তেতিয়া তাই মোৰ লগত প্ৰায়ে জনজাতিৰ ভিতৰত আটাইতকৈ পিছপৰা জনজাতিসকলৰ কথা কৈছিল। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে এই অতি পিছপৰা জনজাতি জনজাতিসকলৰ প্ৰতি কোনো গুৰুত্ব নিদিলে। তেওঁলোকৰ জীৱনৰ অসুবিধা হ্ৰাস কৰিবলৈ ২৪০০০ কোটি টকাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী জনমন যোজনা আৰম্ভ কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী জনমন যোজনাই দেশৰ অতি পিছপৰা জনজাতি সকলৰ বসতিৰ উন্নয়ন সুনিশ্চিত কৰিছে। আজি এই আঁচনিখনৰ এবছৰ সম্পূৰ্ণ হৈছে। এই সময়ছোৱাত আমি অতি পিছপৰা জনগোষ্ঠীক হাজাৰ হাজাৰ পকী ঘৰ দিছো। পিছপৰা জনজাতিৰ বসতি সংযোগৰ বাবে শ শ কিলোমিটাৰ পথৰ কাম আৰম্ভ হৈছে। পিছপৰা জনজাতিৰ শ শ গাঁৱত ঘৰে ঘৰে নলযোগে পানী লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
যিসকলক কোনেও পূজা নকৰে, মোদীয়ে তেওঁলোকক পূজা কৰে। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ মনোভাৱৰ বাবে জনজাতীয় সমাজখন দশক দশক ধৰি মৌলিক সা-সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত হৈ থাকিল। দেশৰ কেইবা ডজন জনজাতীয় অধীনস্থ জিলা উন্নয়নৰ গতিত বহু পিছ পৰি আছিল। যদি কোনো বিষয়াক শাস্তি দিব লাগিছিল, তেন্তে তেনে জিলাত শাস্তিমূলক বদলিও কৰা হৈছিল। এন ডি এ চৰকাৰে পুৰণি চৰকাৰবোৰৰ চিন্তাধাৰা সলনি কৰিলে। আমি এই জিলাকেইখনক আকাংক্ষিত জিলা হিচাপে ঘোষণা কৰি তালৈ নতুন আৰু শক্তিশালী বিষয়া পঠিয়াই দিলোঁ। মই সন্তুষ্ট যে আজি বহু আকাংক্ষিত জিলা উন্নয়নৰ বহু পৰিমাপত আন জিলাতকৈ আগবাঢ়ি গৈছে। মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলে ইয়াৰ পৰা যথেষ্ট উপকৃত হৈছে।
বন্ধুসকল,
জনজাতি কল্যাণ সদায় এনডিএ চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ। অটল বিহাৰী বাজপেয়ীৰ নেতৃত্বত এনডিএ চৰকাৰখনেই জনজাতীয় কল্যাণৰ বাবে সুকীয়া মন্ত্ৰালয়ৰ গঠন কৰিছিল। ১০ বছৰ আগতে জনজাতীয় অঞ্চল আৰু জনজাতীয় পৰিয়ালৰ উন্নয়নৰ বাজেট আছিল ২৫০০০ কোটি টকাতকৈও কম। ১০ বছৰৰ আগৰ পৰিস্থিতি চাওক, ২৫ হাজাৰ কোটি টকাতকৈও কম। আমাৰ চৰকাৰে ৫ গুণ বৃদ্ধি কৰি ১.২৫ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰিছে। মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে আমি দেশৰ ষাঠি হাজাৰৰো অধিক জনজাতীয় গাঁৱৰ উন্নয়নৰ বাবে এক বিশেষ আঁচনি আৰম্ভ কৰিছো। ধৰতী আবা জনজাতি গাঁও উৎকৰ্ষ অভিযান, ইয়াৰ অধীনত জনজাতীয় গাঁৱত প্রায় ৮০ হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হ’ব৷ ইয়াৰ উদ্দেশ্য, জনজাতীয় সমাজখনক প্ৰয়োজনীয় সা-সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ লগতে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ আৰু কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰা। এই আঁচনিৰ অধীনত বিভিন্ন স্থানত জনজাতীয় বিপণন কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণ কৰা হ’ব। মানুহক ঘৰতে থাকিবলৈ সহায় আৰু প্ৰশিক্ষণ দিয়া হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা জনজাতীয় অঞ্চলত পৰ্যটন বৃদ্ধি পাব আৰু আজি যি ইক’ টুৰিজিম ধাৰণা সৃষ্টি হৈছে সেয়া আমাৰ বনাঞ্চলৰ জনজাতীয় পৰিয়ালসমূহৰ মাজত সম্ভৱ হ’ব আৰু তাৰ পিছত প্ৰব্ৰজন বন্ধ হৈ পৰিব আৰু পৰ্যটন বৃদ্ধি পাব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰেও জনজাতীয় ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ বাবে বহু পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। জনজাতীয় শিল্প সংস্কৃতিৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত বহু লোকক পদ্ম বঁটাৰে সন্মানিত কৰা হৈছে। আমি ৰাঁচীত ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ নামত এটা বিশাল সংগ্ৰহালয় আৰম্ভ কৰিলোঁ। আৰু আমাৰ সকলো বিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক অনুৰোধ কৰিলো যে ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাই নিৰ্মাণ কৰা এই সংগ্ৰহালয়টো নিশ্চিতভাৱে চাব আৰু অধ্যয়ন কৰক। আজি মই সুখী যে মধ্যপ্ৰদেশৰ ছিণ্ডৱাৰাত থকা বাদল ভোই সংগ্ৰহালয় আৰু মধ্যপ্ৰদেশৰ জবলপুৰৰ ৰাজা শংকৰ শ্বাহ আৰু কুঁৱৰ ৰঘুনাথ শ্বাহ সংগ্ৰহালয় উদ্বোধন কৰা হৈছে। আজি শ্ৰীনগৰ আৰু ছিকিমত দুটা জনজাতীয় গৱেষণা কেন্দ্ৰও উদ্বোধন কৰা হৈছে আৰু আজি ভগৱান বিৰছা মুণ্ডা জীৰ স্মৃতিত এটা স্মাৰক মুদ্ৰা আৰু ডাক টিকট মুকলি কৰা হৈছে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহে দেশখনক জনজাতীয় বীৰত্ব আৰু গৌৰৱৰ সোঁৱৰাই থাকিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ প্ৰাচীন চিকিৎসা ব্যৱস্থাতো জনজাতীয় সমাজৰ অৱদান অপৰিসীম। এই ঐতিহ্যকো সুৰক্ষিত কৰা হৈছে আৰু ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবেও নতুন মাত্ৰা সংযোজন কৰা হৈছে। এনডিএ চৰকাৰে লেহত নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ সোৱা ৰিগপা স্থাপন কৰিছে। অৰুণাচল প্ৰদেশৰ নৰ্থ ইষ্টাৰ্ণ ইনষ্টিটিউট অৱ আয়ুৰ্বেদ আৰু লোক চিকিৎসা গৱেষণাৰ আপডেট কৰা হৈছে। ভাৰতত বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ গ্ল’বেল চেণ্টাৰ ফৰ ট্ৰেডিচনেল মেডিচিনো নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ আদিবাসী সকলৰ পৰম্পৰাগত চিকিৎসা ব্যৱস্থাই দেশ আৰু বিশ্ববাসীৰ ওচৰলৈ যাব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে জনজাতীয় সমাজৰ শিক্ষা, উপাৰ্জন আৰু চিকিৎসাৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব দিয়ে। আজি ঔষধেই হওক, ইঞ্জিনিয়াৰিঙেই হওক, আৰ্মীয়েই হওক, বিমানৰ পাইলটেই হওক, জনজাতীয় পুত্ৰ-কন্যাই প্ৰতিটো বৃত্তিতে আগবাঢ়ি আহিছে। এই সকলোবোৰ সম্ভৱ হোৱাৰ মূলতে বিগত দশকত বিদ্যালয়ৰ পৰা উচ্চ শিক্ষালৈকে জনজাতীয় অঞ্চলত উন্নত সম্ভাৱনা দেখা গৈছে। স্বাধীনতাৰ ছয়-সাত দশকৰ পাছতো দেশত আছিল মাত্ৰ এখন কেন্দ্ৰীয় জনজাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় আছিল। যোৱা ১০ বছৰত এই এনডিএ চৰকাৰে দেশক দুখন নতুন কেন্দ্ৰীয় জনজাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় দিছে। বছৰ বছৰ ধৰি জনজাতীয় প্ৰধান জিলাত বহু ডিগ্ৰী মহাবিদ্যালয়, বহু অভিযান্ত্ৰিক মহাবিদ্যালয়, ডজন ডজন আইটিআই নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। যোৱা ১০ বছৰত জনজাতীয় জিলাসমূহতো ৩০খন নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু বহু চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ কাম চলি আছে। ইয়াত জামুইত এখন নতুন মেডিকেল কলেজো নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আমি দেশজুৰি ৭০০ৰো অধিক একলব্য বিদ্যালয়ৰ এক শক্তিশালী নেটৱৰ্ক গঢ়ি তুলিছো।
বন্ধুসকল,
চিকিৎসা, অভিযান্ত্ৰিক আৰু কাৰিকৰী শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰতো জনজাতীয় সমাজৰ বাবে ভাষা এক ডাঙৰ সমস্যা হৈ আহিছে। আমাৰ চৰকাৰে মাতৃভাষাত পৰীক্ষাৰ বিকল্প দিছে। এই সিদ্ধান্তসমূহে জনজাতীয় সমাজৰ ল’ৰা-ছোৱালীক নতুন উৎসাহ যোগাইছে। তেওঁলোকৰ সপোনক নতুন ডেউকা দিয়া হৈছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা ১০ বছৰত জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলে ক্ৰীড়াতো আচৰিত কাম কৰিছে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতাত ভাৰতৰ হৈ পদক লাভ কৰাত জনজাতীয় খেলুৱৈৰ অপৰিসীম অৱদান আছে। জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ এই প্ৰতিভাক বিবেচনা কৰি জনজাতীয় অঞ্চলত ক্ৰীড়াৰ সুবিধা সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে। খেলো ইণ্ডিয়া অভিযানৰ অধীনত জনজাতীয় প্ৰধান জিলাত আধুনিক গ্ৰাউণ্ড স্প’ৰ্টছ কমপ্লেক্স নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ভাৰতৰ প্ৰথমখন ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয়ো মণিপুৰত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ পিছৰ ৭০ বছৰলৈকে আমাৰ দেশত বাঁহ সম্পৰ্কীয় আইন অতি কঠোৰ আছিল। ইয়াৰ বাবেই জনজাতীয় সমাজখনেই আটাইতকৈ বেছি অশান্তি দিছিল। আমাৰ চৰকাৰে বাঁহ কটাৰ লগত জড়িত আইনবোৰ সৰল কৰি তুলিলে। পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ দিনত মাত্ৰ ৮-১০ টা বনজ সামগ্ৰীয়েহে এম এছ পি লাভ কৰিছিল। এয়া খোদ এন ডি এ চৰকাৰৰ পদক্ষেপ, যি এতিয়া প্ৰায় ৯০টা বনজ উৎপাদন এম এছ পিৰ পৰিসৰৰ অধীনলৈ আনিছে। আজি সমগ্ৰ দেশতে ৪০০০ৰো অধিক বন ধন কেন্দ্ৰ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে। ১২ লাখ জনজাতীয় ভাই-ভনী তেওঁলোকৰ লগত জড়িত। উপাৰ্জনৰ উন্নত উপায় পাইছে।
বন্ধুসকল,
লাখপতি দিদি অভিযান আৰম্ভ হোৱাৰ পৰাই পৰাই জনজাতি জনগোষ্ঠীৰ প্ৰায় ২০ লাখ ভগ্নী লাখপতি দিদী হৈ পৰিছে আৰু লাখপতি দিদী মানে এবাৰ এক লাখ টকা উপাৰ্জন কৰা নহয়, আনকি প্ৰতি বছৰে এক লাখতকৈও অধিক টকা উপাৰ্জন কৰা নহয়, তেওঁলোক মোৰ লাখপতি দিদী। বহু জনজাতীয় পৰিয়াল কাপোৰ, খেলনা আৰু সজ্জাৰ অদ্ভুত সামগ্ৰী তৈয়াৰ কৰাত ব্যস্ত। আমি এনে প্ৰতিটো বস্তুৰ বাবে ডাঙৰ চহৰত হাট বজাৰ স্থাপন কৰিছো। ইয়াতো ডাঙৰ ডাঙৰ বিপনী দেখিছো। আধা ঘণ্টা মই সেইবোৰ পৰিদৰ্শন কৰিলো। মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকল ভাৰতৰ বিভিন্ন জিলাৰ পৰা আহিছে আৰু তেওঁলোকে কি কি আচৰিত বস্তু বনাইছে সেয়া দেখি মই আচৰিত হৈছিলোঁ। আপোনালোককো অনুৰোধ কৰিছো যে চাব আৰু যদি ক্ৰয় কৰিবলৈ মন যায় কিনি ল’ব। ইয়াৰ বাবে ইণ্টাৰনেটতো এক বিশ্বব্যাপী বজাৰ সৃষ্টি কৰা হৈছে। মই নিজে বিদেশী নেতাক উপহাৰ দিওঁতে জনজাতীয় ভাই-ভনীৰ দ্বাৰা নিৰ্মিত বৃহৎ সংখ্যক সামগ্ৰী উপহাৰ দিওঁ। শেহতীয়াকৈ ঝাৰখণ্ডৰ সোহৰাই পেইন্টিং, মধ্যপ্ৰদেশৰ গণ্ড পেইন্টিং আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৱাৰলী পেইন্টিং বিদেশৰ ডাঙৰ ডাঙৰ নেতাসকলক উপহাৰ দিছো। এতিয়া সেই চৰকাৰৰ ভিতৰৰ দেৱালত এই ছবিবোৰ দেখা যাব। ইয়াৰ বাবেই আপোনালোকৰ দক্ষতা আৰু আপোনালোকৰ শিল্পৰ খ্যাতি পৃথিৱীত বাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
শিক্ষা আৰু উপাৰ্জনৰ সুবিধা তেতিয়াহে পোৱা যায় যেতিয়া পৰিয়ালটো সুস্থ হৈ থাকে। ছিকল চেল এনিমিয়া জনজাতীয় সমাজৰ বাবে এক ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান হৈ আহিছে। ইয়াৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ আমাৰ চৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। এয়া আৰম্ভ হোৱা এবছৰ হ'ল। এই সময়ছোৱাত প্ৰায় চাৰে চাৰি কোটি লোকক পৰীক্ষা কৰা হৈছে। বৃহৎ সংখ্যক আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে যাতে জনজাতীয় পৰিয়ালসমূহে আন ৰোগৰ পৰীক্ষা কৰিবলৈ বহু দূৰলৈ যাব নালাগে। অতি দুৰ্গম অঞ্চলতো মোবাইল মেডিকেল ইউনিট স্থাপন কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ আৰু পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত ডাঙৰ নাম হৈ পৰিছে। কাৰণ আমাৰ চিন্তাৰ মূলতে আছে জনজাতীয় সমাজে শিকোৱা মূল্যবোধ। সেইবাবেই মই প্ৰকৃতিপ্ৰেমী জনজাতীয় সমাজখনৰ বিষয়ে সমগ্ৰ বিশ্বক জনাবলৈ চেষ্টা কৰোঁ। জনজাতীয় সমাজ হ’ল সূৰ্য্য, বতাহ আৰু উদ্ভিদক পূজা কৰা সমাজ। এই শুভ দিনটোৰ বিষয়ে আৰু এটা তথ্য আপোনালোকক দিব বিচাৰিছো। ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ ১৫০সংখ্যক জয়ন্তী উপলক্ষে দেশৰ জনজাতি প্ৰধান জিলাসমূহত বিৰছা মুণ্ডা জনজাতি গৌৰৱ উদ্যানৰ সৃষ্টি কৰা হ’ব। বিৰছা মুণ্ডা ট্ৰাইবেল প্ৰাইড পাৰ্কত ৫০০-১০০০ গছপুলি ৰোপণ কৰা হ’ব। ইয়াৰ বাবে আমি সকলোৰে সমৰ্থন আৰু সহযোগিতা লাভ কৰিম বুলি মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে।
বন্ধুসকল,
ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ জন্ম জয়ন্তীৰ এই উদযাপনে আমাক ডাঙৰ ডাঙৰ সংকল্প ল’বলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। আমি সকলোৱে মিলি দেশৰ জনজাতীয় ধাৰণাক নতুন ভাৰত গঢ়াৰ আধাৰ গঢ়িম। আমি সকলোৱে মিলি জনজাতীয় সমাজৰ ঐতিহ্য ৰক্ষা কৰিম। জনজাতীয় সমাজে যুগ যুগ ধৰি সংৰক্ষণ কৰি ৰখা পৰম্পৰাৰ পৰা আমি একেলগে শিকিম। এনে কৰিলেহে আমি সঁচা অৰ্থত এখন শক্তিশালী, সমৃদ্ধিশালী আৰু সক্ষম ভাৰত গঢ়িব পাৰিম। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱসত বহুতৰে আন্তৰিক অভিনন্দন। মোৰ লগত আকৌ কওক।
মই ক’ম ভগৱান বিৰছা মুণ্ডা-আপোনালোকে ক’ব অমৰ হওক, অমৰ হওক।
ভগৱান বিৰছা মুণ্ডা-অমৰ হওক, অমৰ হওক।
ভগৱান বিৰছা মুণ্ডা-অমৰ হওক, অমৰ হওক।
ভগৱান বিৰছা মুণ্ডা-অমৰ হওক, অমৰ হওক।
আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ!