Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech during Janjatiya Gaurav Divas programme in Jamui, Bihar
15 NOV 2024 3:18PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
I will say Bhagwan Birsa Munda – you say Amar Rahe, Amar Rahe!
Bhagwan Birsa Munda –Amar Rahe, Amar Rahe!
Bhagwan Birsa Munda –Amar Rahe, Amar Rahe!
Bhagwan Birsa Munda –Amar Rahe, Amar Rahe!
Honorable Governor of Bihar, Shri Rajendra Arlekar ji, the popular Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar ji, my colleagues from the Union cabinet, Jual Oram ji, Jitan Ram Manjhi ji, Giriraj Singh ji, Chirag Paswan ji, and Durgadas Uikey ji, and it is our privilege that today we have descendants of Birsa Munda ji among us. Although there is a major religious observance at their home today. Despite their family being busy with the rituals, Budhram Munda ji has joined us, and we are equally honoured to have Mandal Murmu ji, a descendant of Sidhu Kanhu, with us. It is also a matter of joy for me to say that if there is the most senior leader in the Bharatiya Janata Party today, it is our Kariya Munda ji, who once served as Deputy Speaker of the Lok Sabha, is a Padma Vibhushan awardee, and still guides us. As Jual Oram ji mentioned, he is like a father figure to me. Kariya Munda ji has specially travelled here from Jharkhand. Deputy Chief Minister of Bihar and my friend Vijay Kumar Sinha ji, Samrat Chaudhary ji, ministers of the Bihar government, Members of Parliament, Members of the Legislative Assembly, other public representatives, distinguished guests from all corners of the country, and my dear brothers and sisters from Jamui.
Today, many chief ministers, governors, state ministers, and ministers of the central government are attending significant events across different districts of Bharat, and I welcome them all. I also extend greetings to millions of my tribal brothers and sisters who have joined us virtually. I bow to this sacred land of Geet Gaur Durga Mai and Baba Dhaneshwar Nath. I salute the birthplace of Lord Mahavira. Today is a very auspicious day. It is Kartik Purnima, Dev Deepawali, and the 555th birth anniversary of Guru Nanak Dev ji. I congratulate all the citizens on these festivals. Today is historic for every citizen of the country for another reason. Today marks the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, celebrated as Rashtriya Janjatiya Gaurav Divas (National Tribal Pride Day). I congratulate all the citizens, especially my tribal brothers and sisters, on Janjatiya Gaurav Divas. I have been informed that before these festivals, there has been a major cleanliness drive in Jamui for the past two to three days. The administration led the campaign, and our Vijay ji camped here. BJP workers also conducted a significant cleanliness drive. The citizens, youth, mothers, and sisters contributed enthusiastically. I greatly appreciate the people of Jamui for this special effort.
Friends,
On this day last year, I was in the village of Dharti Aaba Birsa Munda, Ulihatu. Today, I am on the land that witnessed the valour of martyr Tilka Manjhi. This event is even more special this year. Starting today, the country will celebrate the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, which will continue for a year. I am pleased that about one crore people from hundreds of districts are connected to this program through technology, making it a proud moment for the people of Jamui. I extend my greetings to all of them. Earlier, I had the honour of welcoming Budhram Munda ji, a descendant of Bhagwan Birsa Munda. A few days ago, I also had the privilege of honouring Shri Mandal Murmu ji, a descendant of Sidhu Kanhu. Their presence has further enhanced the splendour of this event.
Friends,
Amid this grand remembrance of Dharti Aaba Birsa Munda, foundation stones and inaugurations for projects worth more than six thousand crore rupees have been held today. This includes the approval for about one and a half lakh permanent homes for my tribal brothers and sisters, schools for tribal children's future, hostels, health facilities for tribal women, hundreds of kilometres of roads connecting tribal areas, museums dedicated to tribal culture, and research centres. Over 11,000 tribal families are entering their new homes today on Dev Deepawali. I extend my heartfelt congratulations to all the tribal families for this.
Friends,
As we celebrate Janjatiya Gaurav Divas and begin Janjatiya Gaurav Year, it is important to understand why this event was necessary. It is an honest effort to correct a great injustice in history. The contribution of the tribal community was not given the recognition in history it deserved after independence. The tribal community is the one that transformed Prince Ram into Lord Ram. The tribal community is the one that led the centuries-long fight to protect Bharat’s culture and freedom. However, in the decades following independence, attempts were made to erase this invaluable contribution from the tribal history, driven by selfish politics to give credit for Bharat’s freedom solely to one party. But if only one party or family secured independence, then why did the Ulgulan movement led by Birsa Munda happen? What was the Santhal Rebellion? What was the Kol Rebellion? Can we forget the valiant Bhils who fought alongside Maharana Pratap? Who can forget the tribal brothers and sisters who empowered Chhatrapati Shivaji Maharaj in the dense forests of the Sahyadri? Can anyone overlook the service of Mother India by the tribals under Alluri Sitarama Raju, or the bravery of Tilka Manjhi, Sidhu Kanhu, Budhu Bhagat, Dheeraj Singh, Telanga Kharia, Govind Guru, Ramji Gond of Telangana, Badal Bhoi, Raja Shankar Shah, Kumar Raghunath Shah from Madhya Pradesh, Tantya Bhil, Nilamber-Pitamber, Veer Narayan Singh, Diva Kishun Soren, Jatra Bhagat, Laxman Nayak, and the great freedom fighter from Mizoram, Ropuiliani ji, Rajmohini Devi, Rani Gaidinliu, Veer Balika Kalibai, and Queen Durgavati of Gondwana? How can anyone forget these countless tribal heroes? Can we forget the massacre at Mangarh, where thousands of my tribal brothers and sisters were martyred by the British?
Friends,
Whether it’s culture or social justice, the mindset of today’s NDA government is unique. I consider it not just the fortune of the BJP but of the entire NDA that we got the opportunity to make Droupadi Murmu the President. She is the first tribal President of the country. I remember when the NDA decided to nominate Droupadi Murmu as the presidential candidate, our Nitish Babu appealed to people across the country to ensure her victory by a significant margin. The PM JANMAN Yojana, under which many initiatives have begun, is also credited to President Droupadi Murmu. When she was the Governor of Jharkhand and later as President, she often discussed with me the marginalized tribal communities. The previous governments never cared about these most backward tribal communities. To ease the difficulties in their lives, the PM JANMAN Yojana, with an investment of 24,000 crore rupees, was launched. The PM JANMAN Yojana ensures the development of the most backward tribal settlements in the country. Today marks one year of this scheme. During this time, we have provided thousands of permanent houses to these marginalized tribal communities. Hundreds of kilometres of roads have been constructed to connect the settlements of these communities, and water supply has been ensured to every house in hundreds of villages of the backward tribal areas.
Friends,
Those whom no one paid attention to, Modi serves. Due to the attitude of previous governments, the tribal community was deprived of basic facilities for decades. Many districts with a significant tribal population lagged in development. If an officer needed to be punished or posted as a punishment, such districts were chosen for their postings. The NDA government changed this mindset of the old governments. We declared these districts as aspirational districts and sent new and energetic officers there. I am satisfied that today many aspirational districts have surpassed other districts on various development parameters. This has greatly benefited my tribal brothers and sisters.
Friends,
Tribal welfare has always been a priority for the NDA government. It was the NDA government led by Atal Bihari Vajpayee ji that created a separate ministry for tribal welfare. Ten years ago, the budget for the development of tribal areas and families was less than 25,000 crore rupees. Just look at the situation a decade ago—less than 25,000 crore rupees. Our government has increased this fivefold to 1.25 lakh crore rupees. Just a few days ago, we launched a special plan for the development of over sixty thousand tribal villages in the country. Under the Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan, around 80,000 crore rupees will be invested in tribal villages. The aim is not only to provide necessary facilities to the tribal community but also to create training and employment opportunities for the youth. This campaign will establish tribal marketing centres in various places, assist in building homestays, and provide training. This will boost tourism in tribal areas and foster eco-tourism among tribal families in forests, thereby stopping migration and promoting tourism growth.
Friends,
Our government has also taken numerous steps to preserve the tribal heritage. Many individuals dedicated to tribal art and culture have been honoured with Padma awards. We have started a grand museum in Ranchi named after Bhagwan Birsa Munda. I urge all school students to visit and study this museum dedicated to Bhagwan Birsa Munda. I am pleased that today the Badal Bhoi Museum in Chhindwara, Madhya Pradesh, and the Raja Shankar Shah and Kunwar Raghunath Shah Museum in Jabalpur, Madhya Pradesh, have been inaugurated. Today, two tribal research centres in Srinagar and Sikkim have also been inaugurated, and commemorative coins and postal stamps in memory of Bhagwan Birsa Munda have been issued. These efforts will continue to remind the country of the valour and pride of the tribal community.
Friends,
The tribal community has a significant contribution to Bharat’s ancient medical practices. This heritage is being preserved and new dimensions are being added for future generations. The NDA government has established the National Institute of Sowa Rigpa in Leh and upgraded the North Eastern Institute of Ayurveda & Folk Medicine Research in Arunachal Pradesh. The WHO Global Centre for Traditional Medicine is also being established in Bharat. This will help spread the traditional medical practices of Bharat’s tribal communities worldwide.
Friends,
Our government is focusing heavily on education, employment, and healthcare for the tribal community. Today, whether it is becoming doctors, engineers, soldiers, or airplane pilots, tribal sons and daughters are excelling in every profession. This has been possible because over the past decade, better educational opportunities have been created in tribal areas, from schools to higher education. Even after six or seven decades of independence, there was only one Central Tribal University in the country. In the last 10 years, the NDA government has given the nation two new Central Tribal Universities. Many degree colleges, engineering colleges, and ITIs have been established in districts with a significant tribal population. Over the past 10 years, 30 new medical colleges have been established in tribal districts, with work ongoing for several more. A new medical college is being built here in Jamui as well. We are building a robust network of over 700 Eklavya Schools across the country.
Friends,
Language has been a significant barrier for the tribal community in medical, engineering, and technical education. Our government has provided the option of exams in the mother tongue. These decisions have given new confidence to the children of the tribal community and have set their dreams soaring.
Friends,
In the last decade, tribal youth have also excelled in sports. Tribal athletes have made significant contributions to winning medals for Bharat in international tournaments. Recognizing this talent, sports facilities are being expanded in tribal areas. Under the Khelo India campaign, modern sports complexes are being built in tribal-dominated districts. Bharat’s first National Sports University has also been established in Manipur.
Friends,
For 70 years after independence, the laws related to bamboo were stringent, affecting the tribal community the most. Our government simplified the laws related to bamboo cutting. Under the previous government, only 8-10 forest products were covered under MSP. It is the NDA government that has brought nearly 90 forest products under the MSP ambit. Today, more than 4,000 Van Dhan centres are operating across the country, involving 12 lakh tribal brothers and sisters. They have found a better means of livelihood.
Friends,
Since the launch of the Lakhpati Didi campaign, around 20 lakh tribal sisters have become Lakhpati Didis. This does not mean they have earned just one lakh rupees once; rather, they earn more than one lakh rupees every year. Many tribal families are engaged in making beautiful items like clothes, toys, and decorative goods. To support them, we are organizing haat bazaars in major cities for such products. There is also a large haat set up here, and it is worth seeing. I spent half an hour there, amazed at the remarkable items created by our tribal brothers and sisters from different districts of Bharat. I urge you all to visit and, if inspired, make a purchase. We are also creating a global online market for these products. When I present gifts to foreign leaders, I often include items crafted by our tribal brothers and sisters. Recently, I gifted Sohrai paintings from Jharkhand, Gond paintings from Madhya Pradesh, and Warli paintings from Maharashtra to prominent foreign leaders. Now, these artworks will be seen adorning the walls of their offices, spreading the fame of your talent and art worldwide.
Friends,
The benefits of education and earning can only be realized when families remain healthy. Sickle cell anemia has been a significant challenge for the tribal community. Our government has launched a national campaign to combat this, which has been running for one year now. During this period, approximately 4.5 crore people have been screened. To ensure that tribal families do not have to travel far for other medical check-ups, numerous Ayushman Arogya Mandirs are being set up. Mobile medical units are also being deployed in the most remote areas.
Friends,
Today, Bharat has become a major name globally in the fight against climate change and environmental protection. This is because the core values of the tribal community have always taught us to live in harmony with nature. I strive to share the teachings of our nature-loving tribal society with the world. The tribal community worships the sun, wind, and trees. On this auspicious day, I wish to share that Birsa Munda Janjatiya Gaurav Upvans (Tribal Pride Gardens) will be established in the tribal-dominated districts of the country in celebration of the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. Each of these Birsa Munda Janjatiya Gaurav Upvans will have 500-1,000 trees planted. I am confident that everyone will support and contribute to this initiative.
Friends,
The celebration of Bhagwan Birsa Munda’s birth anniversary inspires us to set significant goals. Together, we will make the tribal ethos the foundation of a new Bharat. We will preserve the heritage of the tribal community and learn from the traditions they have safeguarded for centuries. By doing this, we will build a truly strong, prosperous, and capable Bharat. Once again, I extend my heartfelt wishes to you all on Janjatiya Gaurav Divas. Once again, you will repeat after me --
I will say Bhagwan Birsa Munda – you will say Amar Rahe, Amar Rahe!
Bhagwan Birsa Munda –Amar Rahe, Amar Rahe!
Bhagwan Birsa Munda –Amar Rahe, Amar Rahe!
Bhagwan Birsa Munda –Amar Rahe, Amar Rahe!
Thank you very much!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না বিহারগী জামুইদা জনজাতিয়া গৌরব দিৱসতা থমখিবা ৱারোল
15 NOV 2024 3:18PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ঐহাক্না ভগৱান বির্সা মুন্দা হায়গে – নখোয় ময়াম্না অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু হায়না হায়বীয়ু।
ভগৱান বির্সা মুন্দা – অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু।
ভগৱান বির্সা মুন্দা – অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু।
ভগৱান বির্সা মুন্দা – অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু।
বিহারগী গোবর্বনর, শ্রী রাজেন্দ্র অর্লেকর জী, বিহারগী মীয়াম্না খ্বাইদগী পাম্নরবা মুখ্যমন্ত্রী, শ্রী নিতিশ কুমার জী, কেন্দ্রগী কেবিনেত্তা ঐগা থৌ পুমিন্নরিবা জুএল ওরাওন জী, জীতন রাম মাঞ্ঝী জী, গিরিরাজ সিং জী, চিরাগ পাসৱান জী, দুর্গাদাস উইকে জী অমসুং ঐখোয়গী ইরক্তা বির্সা মুন্দা জীগী ইমুং-মনুংশিংগী চারা-নৌদাশিংশিংশু তিল্লরিবা অসি ঐখোয়গী ওইনদি য়াম্না লাইবক ফবনি, অদুম ওইনমক মখোয়গী য়ুমদশু য়াম্না চাউবা পুজা অমা পাংথোকই। ইমুংগী মীওই কয়া অমা পুজা অদুগীদমক্তা য়াম্না চিল্লি অদুম ওইনমক বুদ্ধরাম জীনা ঐখোয়গী তিল্লরে, মসিমক য়াম্না লাইবক ফরবনি অদুম ওইনসু সিদ্ধু কানহু জীগী চারা নৌদা মন্দল মুর্মু জীশু ঐখোয়গী ইরক্তা তিল্লররিবা অসিনা অমুক্কা হেন্নশু লাইবক ফহল্লে। ঐহাক্কী ওইনা য়াম্না লাইবক ফবা ৱাফম অমনা ঙসি ঐহাকনা ঐখোয়গী ভার্তিয়া জন্তা পার্তীগী ইমুং অসিদা খ্বাইদগী সেনিয়র ওইরবা নেতাবু হায়জৌ হায়রবদি, মহাক অদু অতৈ কনাশু নত্তে ঐখোয়গী করিয়া মুন্দা জীনি। মতম অমদা লোক সভাগী দেপ্যুতী স্পীকর ওইরম্মি। পদ্মা ৱিভুশনগা লোইননা ইকাইখুম্নখ্রে অমসুং ঙসিশু ঐখোববু লমজিং-লমতাকপীরি। অমসুং ঐখোয়গী জুএল ওরাওন জীনা হায়খিবা অদুগুম্না মহাক অসি ইপা শক্লবা মীওই অমগুম্বনি। অসিগুম্বা সেনিয়র করিয়া মুন্দা জীনা ঙসি অখন্ননা ঝারখন্দদগী মফম অসিদা লাক্লিবনি। বিহারগী উপমুখ্য মন্ত্রী, ঐগী মরুপ ৱিজয় সিনহা জী, ঐগী মরুপ সম্রাত চৌধরি জী, বিহার সরকারগী মন্ত্রীশিং, MPশিং, MLAশিং, অতোপ্পা মীয়ামগী মীহুৎশিং, লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী অঙম-অথৌশিং অমসুং জমুইগী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং, ইচে-ইচলশিং।
ঙসি, লৈবাক অসিগী মুখ্য মন্ত্রী ময়াম, গোবর্নর ময়াম, রাজ্য ময়ামগী মন্ত্রীশিং, কেন্দ্র সরকারগী মন্ত্রীশিংনা ভারতকী তোঙান-তোঙানবা জিলাশিংদা পাংথোকপা অচৌবা থৌরমশিংদা শরুক য়ারি, ঐহাক্না মখোয় পুম্নমকপুশু তরাম্না ওক্লি। অমসুং ঐহাক্না মফম অসিদগী ভর্চুৱল ওইনা ঐখোয়গা শরুক য়ামিন্নরিবা লৈবাক অসিগী ঐগী ত্রাইবল ইচিল-ইনাওশিং পুম্নমকপু সলাম তৌরি। গীত গাউর দুর্গা মাই বাবা ধনেস্বর নাথ কে ইস পিওস ধর্তি কে নমন করাহি। ভগৱান মহাবির কি ই জন্মভুমি পর অপনে সবকে অভিনন্দন করাহি। ঙসি অসি বাম্না শেংলবা নুমিৎনি। ঙসি অসি কার্তিক পুর্নিমানি, দেব দীপাৱলি নি অমসুং ঙসি অসি গুরু নানক দেব জীগী ৫৫৫শুবা প্রকাশ পর্বশুনি। ঐহাক্না কুম্মৈ অসিদা ইরৈচা পুম্নমকপু নুংঙাই-য়াইফবা পাউজেল পীজরি। ঙসি অসি অতোপ্পা মরম অমগীদমক্তা ইরৈচা খুদিংমক্কীদমক্তা পুৱারি ওইরবা নুমিৎ অমনি। ঙসি অসি ভগৱান বির্সা মুন্দাগী মপোক কুমওননি, রাস্ত্রিয়া জনজাতিয়া গৌরব দিৱস নি। ঐঙোন্দা খঙহল্লকখি মদুদি কুম্মৈ অসি হৌদ্রঙৈদা, জমুইগী মীয়াম্না হৌখিবা নুমিৎ হুম্নিদা বাম্না পাক-শন্না লু-নানবগী কেমপেন পাংথোকখি। এদমিনিস্ত্রেশনগী মীশিংনশু লু-নানবগী দ্রাইব অসিদা লুচিংখি। ঐখোয়গী বিজয় জীনা মফম অসিদা কেমপিং তৌখি। ভার্তিয়া জন্তা পার্তীনশু য়াম্না চাউবা লু-নানবগী দ্রাইব অমা চত্থখি। মফম অসিগী নাগ্রিকশিং, নহাশিং, ইমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিং মশামক্নশু মসিবু খুমাং চাউশিলহনখি। ঐহাক্না জমুইগী মীয়াম্বুশু মসিগী অখন্নবা থবক অসিগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোক্লি।
মরপশিং,
মমাং চহি নুমিৎ অসিদা, ঐহাক উলিহাতুদা লৈখি, ধরর্তি অবা বির্সা মুন্দাগী খুঙ্গং। ঙসি ঐহাক্না লাক্লিবা মফম অসি তিলকা মানঝিগুম্বা অথৌবগী থৌনা-লিংজেল কয়া উখ্রবা লমদম্নি। অদুবু হন্দক্কী মতাং অসিদদি থৌরম অসি অমুক্কশু হেন্না থোইদোক-হেন্দোকপা অমনি। ঙসিদগী, ঙসিদগী লৈবাক শিনথুংনা ভগৱান বির্সা মুন্দাগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন পাংথোকপা হৌগদৌরিবনি। মসিগী থৌরম অসি মথংগী চহি অমা চুপ্না পাংথোক্কনি। ঐহাক য়াম্না হরাওই মদুদি ঙসি লৈবাক অসিগী জিলা চাম-চামদগী মী করোর অমরোম্না, জমুইগী মীশিং, নখোয়না চাউথোক্না লৈবীয়ু, জমুইগী মীশিংগীদমক্তদি ঙসি অসি য়াম্না চাউথোকচনিংঙাই ওইবা নুমিৎনি। ঙসি লৈবাক অসিগী মী করোর অমরোম্না তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা ঐখোয়গী থৌরম অসিদা শরুক য়াররে, জমুইগী মীশিংগা পুল্লরে। ঐহাক্না মীপুম খুদিংমকপু থাগৎপা ফোংদোক্লি। হৌজিক্তি, ঐহাক্না মফম অসিদা শ্রী বুদ্ধরাম মুন্দা জী, ভগৱান বির্সা মুন্দাগী চরা-নাওদাবু তরাম্না ওকপগী তাঞ্জা অদু ফংলরে। ঐহাক্না নুমিৎ খরনিগী মমাংদা শ্রী মন্দল মুর্মু জী, সিধু কানহু জীগী চরা-নাওদাবুশু তরাম্না ওকপগী তাঞ্জা অদুশু ফংজখ্রে। মহাক্না মফম অসিদা শরুক য়াবীবা অসিনা থৌরম অসিগী ফজবা অদুবু অমুক্কশু হেন্না হেনগৎহল্লে।
মরুপশিং,
ধর্তি অবা বির্সা মুন্দাগী নিংশিং নুমিৎকী চাউরবা থোরম অসিদা, ঙসি লুপা করোর লিশিং তরুক হেনবা প্রোজেক্তশিংগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে। মসিদা ঐগী ত্রাইবল ইচিল-ইনাওশিংগীদমক্তা য়ুম লাখ অমগা মখাই রোমগী এক্সেপ্তেন্স লেতরশিং য়াওরি। মসিদা ত্রাইবল অঙাংশিংগী তুংলমচৎ শেম্নবগীদমক্তা স্কুলশিং, হোস্তেলশিং, ত্রাইবল নুপিশিংগীদমক্তা হেল্থ ফেসিলিতীশিং, ত্রাইবল এরিয়াশিংগা শম্নহনবা লম্বি কিলোমিতর চাম-চাম য়াওরি। ঙসি, ত্রাইবল ইমুং লিশিং ১১ হেন্নাদেব দীপাৱলিগী নুমিত্তা মখোয়গী অনৌবা য়ুমশিংদা গ্রিহা প্রৱেশ তৌরগনি। ঐহাক্না মসিগীদমক্তা ত্রাইবল ইমুং খুদিংমকপু নুংঙাই-য়াইফবা ফোংদোক্লি।
মরুপশিং!
ঙসি ঐখোয়না রাস্ত্রিয়া জনজাতিয়া গৌরব দিৱস পাংথোকপা মতমদা। ঙসি ঐখোয়না জনজাতিয়া গৌরব চহি হৌবা মতমদা। মসিগী ধৌরম অসি করিগী তঙাইফদ্রিবনো হায়বদু খঙবশু য়াম্না মরু ওই। মসি পুৱারিদা য়াম্না চাউনা অচান-মীরাই খাইখিবা অদুবু লৌথোক্নবা থমোই শেংনা হোৎনবা থবক অমনি। নিংখা তম্লবা মতুংদা, ঐখোয়গী ত্রাইবল সোসাইতীনা তৌখিবা কন্ত্রিব্যুশন অদুগী ঐখোয়গী ত্রাইবল ইচিল-ইনাওশিংনা ফংফম থোকপা মফম অদু পুৱারিদা পীরমদে। ত্রাইবল খুনাই অসিনা প্রিন্স রামবু ভগবান রাম ওইহনখি। ট্রাইবল খুনাই অসি ভারতকী চৎনবী অমসুং নিংখা তম্ববু ঙাকশেন্নবগীদমক্তা চহি চা কয়া লান্থেংনখিবা কাংবুনি। অদুবু নিংখাতম্লবা মতুং দেকেদ কয়া অসিদা, ত্রাইবল পুৱারীগী মমল নাইদ্রবা কন্ত্রিব্যুশন অসিবু মুত্থৎনবা হোৎনখি। মসিগী মরুমদা মশাগী ওইজবা থিবা রাজনিতি য়াওরিবনি। ভারতকী নিংতম্বগী ক্রেদিৎ অদু পার্তী অমখক্তদা পীগদবনি হায়বা রাজণিতি। অদুবু করিগুম্বা পার্তী অমখক, ইমুং অমখক্না নিংতম্বা ফংহল্লে। অদু ওইরবদি, করিগীদমক্তা ভগৱান বির্সা মুন্দাগী উলগুনান ঈহৌ অদু করিগী থোকখ্রিবনো? সন্থাল রিভোল্যুশন অদু করিনো? কোল রিভোল্যুশন অদু করিনো? ঐখোয়না মহারানা প্রতাপকী খোংবুরোই, থৌনা ফরবা ভিলশিং অদুবু কাওথোকপা ঙম্লগদ্রা? কনানা কাওবা ঙমগনি? সাহয়াদ্রিগী শুক্লবা উমংদা ছত্রপতি সিবাজি মহারাজতা পাঙ্গল থৌনা হাপ্পীখিবা ত্রাইবলগী ইচিল-ইনাওশিং অদুবু কনানা কাওথোকপা ঙমগনি? অল্লুরি সতারাম রাজু জীগী লুচিং মখাদা ত্রাইবলশিং ভারত ইমাদা মখোয়না কত্থোকখিবশিং অদু তিলকা মানঝি, সিধু কানহু, বুধু ভগত, ধীরজ সিং, তেলঙ্গা খাদিয়া, গোবিন্দ গুরু, তেলঙ্গনাগী রামজি গোন্দ, এম.পি.গী বাদল ভোই রাজা শঙ্কর শাহ, কুমার রঘুনাথ শাহ না নিংশিংবা ঙম্লি! ঐহাক্না ময়াম অমা পনবা ঙম্মি – তান্ত্য ভিল, নিলম্বর-পিতম্বর, বীর নরায়ন সিং, দিবা কিশন সোরেন, জত্রা ভারত, লক্সমন নাইক, মিজোরামগী থৌনা ফরবা নিংতম লানমী, রোপুইল্যানি জী, রাজমোহিনি দেবি, রানি গাইদিনল্যু, বীর বালিকা কালিবাই, গোন্দৱানাগী রানি দুরগাৱতি। কানগুম্বনা অসিগুম্বা মশিং থিঙমদ্রবা, ঐহাক্কী মশিং থিঙমদ্রবা ত্রাইবলগী অথৌবশিং অসিবু কাওবা ঙমগনি? মানগরদা ব্রিতিশনা চত্থখিবা মীহাৎ-মীপুন? ঐহাক্কী ত্রাইবল ইচিল-ইনাও লিশিং কয়া অমা হাৎখি। ঐখোয়না মদুবু কাওথোকপা ঙম্লগদ্রা?
মরুপশিং,
সোসিয়েল জস্তিসকী চৎবীবু ওইরো, ঙসিগী NDA সরকারগী ৱাখল্লোন অসি তোঙাল্লি। ঐখোয়না দ্রৌপদি মুর্মুবু প্রেসিদেন্ত ওইহনবগী খুদোংচাবা ফংবা অসি BJP খক্তা নত্তনা NDAগীদমক্তশু য়াম্না লাইবক ফবনি হায়না ঐহাক্না খঞ্জৈ। NDAনা দ্রৌপদি মুর্মুবু প্রেসিদেন্তকী কেন্দিদেত ওইহন্নবা ৱারেপ লৌখিবা মতমদা ঐখোয়গী নিতিশ বাবুনা লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্তা দ্রৌপদি মুর্মু মার্জিন য়াম্না চাউনা কাহনগদবনি হায়না আপীল তৌখিবা অদু ঐহাক নিংশিংলি। পি.এম. জনমান য়োজনাগী মখাদা থবক কয়া অমা হৌখ্রে। মসিগী ক্রেদিৎ অসিশু প্রেসিদেন্ত দ্রৌপদি মুর্মুদা পীরি। মহাক্না ঝারখন্দগী গোবর্নর ওইবা মতমদা অমসুং মদুগী মতুংদা মহাক্না প্রেসিদেন্ত ওইবা মতমদা, মহাক্না য়াম্না তোইনা ত্রাইবলশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী হেন্না শোত্থরবা ত্রাইবলশিংগী মতাংদা পল্লি। লুপা করোর ২৪০০০গী পি.এম. জনমান য়োজনা অসি মখোয়গী পুনশিদা অৱাবা হন্থহন্নবা হৌদোকখিবনি। পি.এম. জনমান য়োজনানা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী শোত্থরবা ত্রাইবশিং লৈফমশিং অদুবু চাউখৎহন্নবা হোৎনরি। ঙসিদি মসিগী স্কীম অসি চহি ১ মপুং ফারে। মতম অসিগী মনুংদা, ঐখোয়না খ্বাইদগী হেন্না শোত্থরবা ত্রাইবশিংদা চেক্কী য়ুম লিশিং কয়া পীখ্রে। শোত্থরবা ত্রাইবশিং আসিগী লৈফমশিং অদুবু কেনেক্ত তৌনবা লম্বি কিলোমিতর চাম-চামগী থবক হৌখ্রে। শোত্থরবা ত্রাইবশিং অসিগী খুঙ্গং চাম-চামদা য়ুমথোং খুদিংগী তোতিগী ঈশিং য়ৌখ্রে।
মরুপশিং,
মোদীনা কনা অমত্তা হংবীদবশিং অদুবু নিংজৈ। মমাগী সরকারগী লিচৎ অদুনা মরম ওইরগা ত্রাইবলগী খুনাই অসি দেকেদ কয়া অমা তঙাইফদনা মথৌতাবা ফেসিলিতীশিং অমত্তা ফংহন্দদুনা লাকখি। লৈবাক অসিগী ত্রাইবলনা নম্না তাবা জিলা কয়া অমা চাউখৎ-থৌরাংগী খোংজেলদা শোত্থদুনা লৈহৌরে। করিগুম্বা ওফিসর অমা চৈরাক পীগদবা ওইরগদি, চৈরাক পীনবগী পোস্তিং অদু অসিগুম্বা জিলাশিং অসিদা থারম্মি। NDA সরকারনা হান্নগী সরকারশিংগী ৱাখল্লোন অদুবু হোংদোকখ্রে। ঐখোয়না হায়রিবা জিলাশিং অসিবু এসপাইরিং দিস্ত্রিক্তশিং ওইনা লাউথোকখ্রে অমসুং মফম অদুদা অনৌবা অমসুং য়াম্না ইচং থৌবা ওফিসরশিং থাখি। ঐহাক য়াম্না পেল্লে মদুদি ঙসি এসপাইরিং দিস্ত্রিক্ত কয়া অমনা চাউখৎ-থৌরাংগী পেরামিতর কয়া অমদা অতোপ্পা জিলা কয়া অমদগী হেন্না মাংজিল থাখ্রে। ঐগী ত্রাইবল ইচিল-ইনাওশিংনা মসিদগী য়াম্না কান্নখ্রে।
মরুপশিং,
ত্রাইবল ৱেলফিয়র অসি মতম পুম্বদা NDA সরকারগী খ্বাইদগী মরু ওইবা অমা ওইখি। অতল বিহারি ভাজপায়ী জীনা লুচিংবা NDA সরকারনা ত্রাইবল ৱেলফিয়রগীদমক্তা তোঙানবা মন্ত্রালয় অমা শেমখি। চহি ১০গী মমাংদা, ত্রাইবল এরিয়াশিং অমসুং ত্রাইবলগী ইমুংশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা কাইথোকখিবা বজেত অদু লুপা করোর ২৫০০০দগী তানা পীখি। চহি ১০গী মাংদা লৈরম্বা ফিভম অদু য়েংবীয়ু, করোর লিশিং ২৫দগী তানা ওইখি। ঐখোয়গী সরকার অসিনা শরুক ৫ থোক্না হেনগত্তুনা লুপা করোর লাখ ১.২৫দা হেনগৎখ্রে। নুমিৎ খরনিগী মমাংদদা, ঐখোয়নালৈবাক অসিদা ত্রাইবল খুঙ্গং লিশিং ৬০ হেন্নগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা অখন্নবা স্কীম হৌদোকখ্রে। ধর্তি আবা জনজাতি গ্রাম উতকর্শ অভিয়ানগী মখাদালেপা করোর ৮০,০০০ রোম ত্রাইবলগী খুঙ্গংশিংদা শেল থাদরগনি। মসিগী পান্দমদি ত্রাইবল সোসাইতীশিংদা তঙাইফদনা মথৌ তাবা ফেসিলিতীশিং পীনবা অমসুং মসিগা লোইন-লোইননা নহাশিংগি ত্রেনিং পীনবা অমসুং থবক্কী খুদোংচাবশিং পীনবনি। হোমস্তেশিং শানবা মীশিংবু মতেং পাংলগনি অমসুং ত্রেন তৌরগনি। মসিনা ত্রাইবল এরিয়াশিংদা তুরিজম চাউখৎহল্লগনি অমসুং ঙসি চাউখৎলক্লিবা ইকো-তুরিজমগী কন্সেপ্ত অসিশু ঐখোয়গী উমং-ৱামংশিংদা লৈরিবা ত্রাইবল ইমুংশিংগী মরক্তা ওইথোক্লগনি অমসুং মাইগ্রেশন হন্থরগনি অমসুং তুরিজমনা লেপ্তনা হেনগৎলগনি।
মরুপশিং,
এখোয়গী সরকার অসিনা ত্রাইবল হেরিতেজপু ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা খোংথাং কয়া অমশু লৌখৎখ্রে। ত্রাইবল আর্ত অমসুং কলচরদা কত্থোক্লবা মীওই কয়া অমা পদ্মা এৱার্দকা লোইননা ইকাইখুম্নখ্রে। ঐখোয়না ভগৱান বির্সা মুন্দাগী মিংদা রাঞ্চিদা চাউরবা ম্যুজিয়ম অমা হৌদোকখ্রে। অমসুং ঐহাক্না ঐখোয়গী স্কুল মহৈরোইশিং খুদিংমক্তা ভগৱান বির্সা মুন্দাগী ম্যুজিয়ম অসিদা চৎনবা অমসুং স্তদী তৌনবা হায়রি। ঙসি মধ্য প্রদেশকী চিন্দৱারাদা বাদল ভোই ম্যুজিয়ম অমসুং মধ্য প্রদেশকী জাবলপুরদা রাজা শঙ্কর শাহ অমসুং কুনৱার রঘুনাথ শাহ ম্যুজিয়ম শঙ্গাখিবা অদু য়াম্না হারাওই। ঙসি স্রিনাগর অমসুং সিক্কিমদা ত্রাইবল রিসর্চ সেন্তর অনি শঙ্গাখ্রে অমসুং ঙসি ভগৱান বির্সা মুন্দাগী নিংশিং খুদম ওইনা শেলয়েক অমসুং পোস্তেজ স্তামপশিং থাদোকখ্রে। মসিগী থবকশিং অসিনা লৈবাক অসিবু ত্রাইবল থৌনা-লিজেল অমসুং মখোয়গী মিংচৎ অদুবু তত্তনা নিংশিংহল্লগনি।
মরুপশিং,
ত্রাইবল সোসাইতীদা ভারতকী লিরবা মেদিকেল সিস্তেমগী চাউরবা কন্ত্রিব্যুশন লৈ। মসিগী হেরিতেজ অসিবুশু ঙাক-শেন্দুনা থম্লি অমসুং তুংগী মীরোলশিংগীদমক্তা অনৌবা দাইমেন্সনশিংশু হাপখ্রে। NDA সরকারনা লেহদা নেস্নেল ইনস্তিত্যুত ওফ সোৱা রিগপা লিংখৎখ্রে। অরুনাচল প্রদেশতা নোর্থ ইস্তর্ন ইনস্তিত্যুত ওফ অয়ুরবেদ অমসুং ফোক মেদিসিন রিসর্চ অপদেৎ তৌখ্রে। WHOগী গ্লোবল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিনশু ভারত্তা শারগনি। মসিনা ভারতকী ত্রাইবলগী ত্রেদিস্নেল মেদিকেল সিস্তেম লৈবাক অসি শিনথুংনা অমসুং মালেম শিনথুংনা য়ৌহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকার অসিনাত্রাইবল সোসাইতীগী মহৈ-মশিং, শেন্থোক লম্বি অমসুং হিদাক-লাংথক্তা য়াম্না চাউনা মরু ওইবা থমখি। ঙসি ত্রাইবলগী ইচানুপাশিং অমসুং ইচানুপীশিংনা হিদাক-লাংথক, ইঞ্জিনীয়রিং, আর্মী, এরোপ্লেন পাইলোতপু ওইরো হিরম খুদিংমক্তা শরুক য়ারক্লি। মসি পুম্নমক ওইরক্লিবা অসিগী মরমদি হৌখিবা দেকেদতা স্কুলদগী হাইবর এজুকেশন ফাওবদা ত্রাইবল এরিয়াশিংদা হেন্না ফবা খুদোংচাবশিং পীখিবনা মরম ওইরগনি। নিংতম্লবা মতুং দেকেদ তরুক তরেতকী মতুংদা ফাওবা লৈবাক অসিদা সেন্ত্রেল ত্রাইবল য়ুনিভর্সিতী অমখক্তমক লৈখি। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, NDA সরকারনা লৈবাক অসিদা অনৌবা ত্রাইবল য়ুনিভর্সিতী অনি পীখ্রে। চহিশিং অসিদা, দিগ্রী কোলেজশিং, ইঞ্জিনীয়রিং কোলেজশিং, ITI কয়া অমা ত্রাইবলনা নম্না তাবা জিলাশিংদা শাখি। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ ৩০ অমশুং ত্রাইবল জিলাশিংদা শাখ্রে অমসুং মেদিকেল কোলেজ কয়া অমাদা থবক কয়া অমা তৌখ্রে। জমুইদা মফম অসিদা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ অমশু শারি। ঐখোয়না লৈবাক অসি শিনথুংনা একলৱ্য স্কুল ৭০০ হেন্নগী য়াম্না লিংবা নেতৱার্ক অমশু শেম্লগনি।
মরুপশিং,
লোল হায়বসিনা মেদিকেল, ইঞ্জিনীয়রিং অমসুং তেক্নিকেল এজুকেশনদা ত্রাইবল কম্যুনিতীগীদমক্তা খ্বাইদগী চাউবা অৱাবা অমা ওইরকখি। ঐখোয়গী সরকার অসিনা মমা লোলদা একজামিনেশনশিং থানবগী ওপ্শনশিং পীরি। মসিগী ফিরেপশিং অসিনা ত্রাইবল কম্যুনিতীগী অঙাংশিংদা অনৌবা থৌনা অমা পীরে। মসিনা মখোয়গী মঙালনশিং অদুদা অনৌবা আশা অমা উহল্লে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, ত্রাইবলগী নহাশিংনা স্পোর্তসকী লমদা ময়ামদগী থোইদোক-হেন্দোকপা কয়া অমা তৌখ্রে। ত্রাইবলগী শান্নরোইশিংনা ইন্তর্নেস্নেল তুর্নামেন্তশিংদা ভারতকীদমক্তা মেদল কয়া অমা পুরকপদা য়াম্না চাউনা শরুক বাখি। ত্রাইবলগী নহাশিংগী হৈথোই-শিংথোইবাঅসি উরগা, ত্রাইবলগী মফমশিংদা স্পোর্ত ফেসিলিতীশিং শাখ্রে। খেলো ইন্দিয়া কেমপেনগী মখাদা ত্রাইবলনা নম্না তাবা জিলাশিংদা মোদর্ন গ্রাউন্দশিং অমসুং স্পোর্তস কমপ্লেক্সশিং শারি। ভারতকী খ্বাইদগী অহানবা নেস্নেল স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতীশু মনিপুরদা শাখ্রে।
মরুপশিং,
নিংখা তম্লবা মতুং চহি ৭০ অসিদা, ৱাগা মরি লৈনবা আইনশিং অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিদ আবাম্না চেকশিল্লম্মি। ত্রাইবল সোসাইতীনা মসিদগী খ্বাইদগী হেন্না অৱাবা মায়োক্নখি। ঐখোয়গী সরকার ৱা য়ানবগা মরি লৈনবা আইনশিং অদুবু য়াম্না লাইথোক্নখ্রে। হান্নগী সরকারগী মতমদা, উমংগী পোত্থোক ৮-১০ খক্তমক MSP ফংলম্মি। NDA সরকার অসিনা MSPগী মখাদা উমংগী পোত্থোক ৯০ রোম পুরকই। ঙসিদি লৈবাক শিনথুংনা ৱন ধন কেন্দ্র ৪০০০ হেন্না থবক তৌরি। ত্রাইবল ইচিল-িনাও লাখ ১২না মখোয়গা পু্ন্না থবক তৌমিন্নরি। মখোয়না হেন্না ফবা শেন্দান লম্বি ফংলে।
মরুপশিং,
লাখপতি দিদি অভিয়ান্না হেক হৌরকপদগী, ত্রাইবল কম্যুনিতীদগী ইচে-ইচল চাউরাক্না লাখ ২০ হেন্না লাখপতি দিদি ওইখ্রে। লাখপতি দিদি হায়বা অসি অমুক্তং লুপা লাখ অমা তানবা অদু নত্তে চহি খুদিংগী লাখ অমা হেন্না তানবা অদুনা ঐগী লাখপতি দিদিনি। ত্রাইবল ইমুং ময়াম অমা ফজরবা ফিশিং, শান্নপোৎশিং অমসুং দেকোরেশনগী পোৎশিং শাবগী থবক তৌই। ঐখোয়না অসিগুম্বা পোৎলমশিং অসিগীদমক্তা অচৌবা সহরশিংদা হোত মার্কেতশিং হাংদোক্লি। মফম অসিদশু য়াম্না চাউবা হোত মার্কেত অমা থমখ্রে, মদু য়েংবা য়াবা মফম্নি। ঐহাক্না মফম অদুদা পুংখাই অমা কোইদুনা লৈখি। ঐগী ত্রাইবল ইচিল-ইনাওশিংনা ভারতকী তোঙান-তোঙানবা জিলাশিংদগী লাকখি, অমসুং মখোয়না শাবা ফজরবা পোৎলমশিং অদু উবদা ঙকপা ফাওখি। ঐহাক্না নখোয়দা মসিবু য়েংনবা হায়জরি অমসুং করিগুম্বা নখোয়না লৈনিংবা ফাওরবদি মদু নখোয়না লৈবা য়াগনি। মসিগীদমক্তা ইন্তর্নেত্তা গ্লোবল মার্কেত অমা শেম্লি। ফোরেন লীদরশিংদা ঐহাক ইশামক্না খুদোংপোৎশিং পীবা মতমদা, ঐহাক্না ত্রাইবল ইচিল-ইনাওশিংনা শাবা য়াম্নায়াম্লবা পোৎলমশিং পী। হন্দক্তা ঐহাক্না মালেমগী মকোক থোংবা লুচিংবশিংদা ঝারখন্দগী সোহরাই পেন্তিং, মধ্য প্রদেশকী গোন্দ পেন্তিং অমসুং মহারাস্ত্রগী ৱার্লি পেন্তিং খুদোল তমখি। হৌজিক্তি পেন্তিংশিং অসি মখোয়গী সরকারশিংগী ফকলাংদা ুবা ফংগনি। মসিনা মালেম অসিদা নখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবা অমসুং কলা অদুগী মিংচৎ হেনগৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
এজুকেশন অমসুং শেল তানবগী কান্নবা অসি ইমু-মনুংশিং অদুনা হকচাং ফনা অসোই-অঙাম য়াওদনা লৈরবা মতমদতা লৌবা ঙমগনি। সিক্কল সেল অনেমিয়া অসিনা ত্রাইবল সোসাইতীদা য়াম্না চাউবা শিংনবা অমনি। ঐখোয়গী সরকারনা মসিবু য়েংশিন্নবা নেস্নেল কেমপেন অমা হৌদোকখ্রে। মদু হৌখবা চহি অমা ফারে। মতম অসিদা, চাউরাক্না মী করোর মরি মখাই রোম স্ক্রীন তৌখ্রে। ত্রাইবলগি ইমুংশিংনা অতোপ্পা লাইনাশিংগীদমক্তালম লাপ্না চত্তনবা য়াম্লবা অয়ুশমান আরোগ্যা মন্দিরশিং শাখ্রে। খ্বাইদগী হেন্না রিমোত ওইবা মফমদফাওবা মোবাইল মেদিকেল য়ুনিৎশিং থমখ্রে।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা ক্লাইমেত চেঞ্জকী মায়োক্তা লান্থেংনবদা অমসুং এনভাইরনমেন্ত ঙাক-শেন্দুনা থম্বদা মমিং লৈবা লৈবাক অমা ওইরে। মসিগী মরমদি ঐখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অসিগী মপুং ওইবা ভেল্যুশিং অদু ত্রাইবল সোসাইতীনা তম্বীবনি। মরম অদুনা ঐহাক্না মালেম পুম্বদা মহৌশাবু নুংশিজবা ত্রাইবলগী সোসাইতীগী মতাংদা হায়নবা হোৎনরিবনি। ত্রাইবল সোসাইতী অসি নুমিৎ অমসুং নুংশিৎ, উপাম্বিশিং অমসুং পাম্বিশিংবু নিংবা সোসাইতী অমনি। ঙসিগী শেংলবা নুমিৎ অসিদা ঐহাক্না নখোয়দা ই-পাউ অমশু তমগে। ভগৱান বির্সা মুন্দাগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন থৌরম অসিদা, লৈবাক অসিগী ত্রাইবলনা নম্না তাবা জিলাশিংদা বির্সা মুন্দা ত্রাইবল গৌরব উপৱন শেম্লগনি। বির্সা মুন্দা ত্রাইবল গৌরব উপৱনদা উপাম্বি ৫০০-১০০০ থারগনি। মসিগীদমক্তা মীপুম খুদিংমক্কী সপোর্ত ফংগনি, মীপুম খুদিংমক্না মতেং পাংলগনি হায়না ঐহাক্না য়াম্না চেৎনা থাজৈ।
মরুপশিং,
ভগৱান বির্সা মুন্দাগী মপোক কুমওনগী থৌরম অসিনা ঐখোয়বু অচৌবা ফিরেপশিং লৌনবা পুক্নিং থৌগৎলি। ঐখোয় পুন্না লৈবাক অসিগী ত্রাইবল আইদিয়াশিংবু অনৌবা ভারত অমা শেম্নবগী য়ুমফম ওইরগনি। ঐখোয় ময়াম পুন্নাত্রাইবল সোসাইতীগী হেরিতেজপু ঙাক-শেন্দুনা থম্লগনি। ঐখোয় ময়াম পুন্না চহি চা কয়াদগী নিংথিনা ঙাক-শেন্দুনা থম্লকপা ত্রাইবল সোসাইতীগী চৎনবীশিং অদুদগী তমশিনগনি। অসুম্না তৌরবা মতমদতা ঐখোয়না য়াম্না লিংবা, নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং মতিক চাবা ভারত অমা তশেংনা শেম্বা ঙমগদৌরিবনি। অমুক্কশু হন্না জনজাতিয়া গৌরব দিৱসতা ময়াম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীরি। ঐগা লোইননা অমুক হন্না হায়মিন্নসি।
ঐহাক্না ভগৱান বির্সা মুন্দা হায়গনি – নখোয় ময়াম্না অমর ওইরসনু অমর ওইরসনু হায়গনি।
ভগৱান বির্সা মুন্দা - অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু।
ভগৱান বির্সা মুন্দা - অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু।
ভগৱান বির্সা মুন্দা - অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু।
ময়াম্বু হন্না-হন্না থাগৎচরি!