Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah unveils a grand statue of Bhagwan Birsa Munda in New Delhi on the occasion of his 150th birth anniversary
Birsa Munda firmly launched movement against religious conversion at a young age
The countrymen will always be grateful to Bhagwan Birsa Munda for the freedom struggle and the anti-conversion movement
Water, forest and land are integral elements of tribal ecosystem, Birsa Munda revived this concept
From the jail in Ranchi to the Queen of England, national hero Birsa Munda had become the voice of the countrymen
The tribals participated enthusiastically in the freedom struggle against the British across the country, but unfortunately these great heroes were forgotten after independence
PM Modi announced to celebrate Bhagwan Birsa Munda's birth anniversary as 'Janjatiya Gaurav Divas’ and decided to build 20 museums across the country in honor of tribal heroes
Bhagwan Birsa Munda wrote such a saga with his works that the people of the country will always bow before him
The previous government had a budget of only ₹ 28,000 crore for the development of tribals, whereas the Modi government, has made a provision of ₹1,33,000 crore for the development of tribals in the budget for the year 2024–25
Along with being the protector of the original culture for the tribals, Birsa Munda Ji displayed through his deeds what life should be like, for whom it should be and to what goal it should be dedicated
On this occasion, the Modi government also decided to change the name of Sarai Kale Khan Chowk to 'Bhagwan Birsa Munda Chowk'
15 NOV 2024 3:38PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah today unveiled a grand statue of Bhagwan Birsa Munda at Baansera Park in New Delhi on the occasion of his 150th birth anniversary year. The event was attended by Union Minister for Housing and Urban Affairs Shri Manohar Lal, Lieutenant Governor of Delhi Shri Vinai Kumar Saxena, Union Minister of State Shri Harsh Malhotra, and several other dignitaries.
In his address during the program, Union Home Minister Shri Amit Shah said that in 2021, Prime Minister Shri Narendra Modi had announced that the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda (November 15) would be celebrated as Janjatiya Gaurav Divas (Tribal Pride Day). He stated that it was on this very day that Bhagwan Birsa Munda was born in a small village in Jharkhand. Shri Shah said that in commemoration of the 150th birth anniversary of Birsa Munda, the coming year, till 15 November 2025, will be celebrated as Adivasi Gaurav Varsh. He said that on the occasion of the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, the Modi government has also decided to change the name of Sarai Kale Khan Chowk to 'Bhagwan Birsa Munda Chowk'.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that Bhagwan Birsa Munda not only became the savior of his original tribal culture, but in his short life of 25 years, he explained to many people of the country through his deeds how to lead one’s life and what should be the aim and goal in our lives. He said that Bhagwan Birsa Munda has definitely been one of the great heroes of freedom struggle. He said that born in the year 1875, Bhagwan Birsa Munda at a very young age, raised his voice against religious conversion during his secondary education. Shri Shah said that when the whole of India and two-thirds of the world was ruled by the British, at that time Birsa Munda displayed the courage of standing firmly against religious conversion and later this determination and bravery transformed him into a leader of this country. He added that from the jail in Ranchi to the Queen of England, national hero Birsa Munda ji had become the voice of the countrymen.
Shri Amit Shah said that Bhagwan Birsa Munda revived the concept that water, forest and land are integral elements of tribal ecosystem, livelihood and culture and they are everything for the tribals. He said that Birsa Munda spread various other awareness in the tribal society. He opposed alcohol consumption, the exploitative system of the landlords and the British Raj. Shri Shah said that the entire country will be grateful to Bhagwan Birsa Munda for the social reforms of the tribal society of this country, for the freedom struggle and for the anti-conversion movement.
Home Minister Shri Amit Shah said that the life of Bhagwan Birsa Munda, also known as “Dharti Aba” (Father of the Earth), can be seen by dividing it into two parts. The first part is his commitment towards protecting the tribal culture while the second part is his passion to make the supreme sacrifice for the freedom of the motherland and its protection. He added that at the age of just 25, Bhagwan Birsa Munda lit the flame of revolution against the British rule and drew the attention of not only the country but the whole world towards the condition of the tribals and wrote such a saga with his works that even after 150 years, the whole country bows before him today.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that tribals participated enthusiastically in the freedom struggle against the British across the country, but unfortunately these great heroes were forgotten after independence. He said that in the year 2015, Prime Minister Shri Narendra Modi decided to build museums of great tribal heroes in the country at a cost of ₹200 crore so that children can become familiar with the lives of these great heroes. He said that three museums have been built so far. PM Modi has inaugurated Bhagwan Birsa Munda Museum in Ranchi, Shankar Shah and Raghunath Shah Museum in Jabalpur and Tribal Freedom Fighter Museum in Chhindwara. All the remaining museums will be ready by the year 2026.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi's government has done a lot of work for tribal pride. He said that for the first time in 75 years after independence, the Modi government has given a tribal the opportunity to become the President of India. He said that Smt. Droupadi Murmu is the daughter of a poor tribal family and today she is adorning the position of the first citizen of the country. Shri Shah said that in the last 10 years, Shri Narendra Modi's government has almost eliminated Naxalism, which was blocking development in tribal areas and misleading the children.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that the previous government had a budget of only ₹28,000 crore for the development of tribals, while the Modi government has made a provision of ₹1,33,000 crore for the development of tribals in the budget for the year 2024-25. He said that under the Pradhan Mantri Adarsh ​​Gram Yojana, all the basic facilities have been fully provided in 26,428 tribal villages. He said that ₹ 97 thousand crores were collected under the District Mineral Foundation Scheme, 708 Eklavya Model Residential Schools were built, ₹₹15,000 crore was given under the Pradhan Mantri PVTG Development Mission and 63,000 villages are being developed under the Pradhan Mantri Janjatiya Unnat Gram Abhiyan.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা নই দিল্লীদা ভগবান বির্সা মুন্দাগী মীতম মহাক্কী ১৫০শুবা মপোক কুমওন থৌরমদা মায়খুম হাংদোকখ্রে
বির্সা মুন্দানা চহি নৌরিঙৈদগী হৌনা লাইনিং ওন্থোকপগী মায়োক্তা ঈহৌ হৌরম্মি
লৈবাক মীয়াম্না ভগবান বির্সা মুন্দাগী মফমদা নীংতম ঈহৌ অমসুং এন্তি-কন্ভর্জন ঈহৌগীদমক লমন তোনশিল্লে
ঈশিং, উমং অমসুং লমনা ত্রাইবেল ইকোসিস্তেমগী তৎন-থানবা য়াদ্রবা মচাকশিংনি, বির্সা মুন্দানা ৱাখল্লোন অসি হিঙ্গৎহল্লমখি
রাঞ্চীগী কৈশুমশঙদগী হৌরগা ইংলেন্দকী লৈমরেল ফাওবদা, হিরো বির্সা মুন্দানা লৈবাক মীয়ামগী খোঞ্জেল ওইখি
লৈবাক শিন্বা থুংনা ত্রাইবেলশিংনা ব্রিতিশকী মায়োক্তা হৌবা নীংতম ঈহৌদা শরুক য়াখি, অদুবু লাইবক থিবদি অথোইবা হিরোশিং অসি নীংতম্লবা মতুংদা কাউথোকপিখি
পি.এম. মোদীনা ভগবান বির্সা মুন্দাগী মপোক কুমওনবু ‘জঞ্জাতিয় গৌরব দিবস’ হায়না পাঙথোক্নবা লাউথোকখি অমসুং ত্রাইবেল হিরোশিংবু ইকায়খুম্ননবা লৈবাক শিন্বা থুংনা ম্যুজিয়ম ২০ শানবা ফিরেপ লৌখি
ভগবান বির্সা মুন্দানা লৈবাক মীয়াম্না মতম পুম্বদা মহাক্কী মফমদা কোক নোন্নবা থবক তৌদুনা মহাক্কী পুৱারী অমা ইরমখি
মমাঙগী লৈঙাক্না ত্রাইবলশিংগী চাওখৎনবা লুপা করোর ২৮,০০০ খক্তগী বজেত কাইথোক্লম্মি, অদুগা মোদী লৈঙাক্না ত্রাইবেল দিভেলপমেন্তকী বজেৎ লুপা করোর ১,৩৩,০০০ য়ৌহনখি
ত্রাইবেলশিংগী অশেঙবা নাৎপু ঙাক্লম্বা মীওই অমা ওইরম্বতা নত্তনা, বির্সা মুন্দা জীনা মহাক্কী থবক থৌওংশিংনা পুন্সিসি করম্না হিংগনি, কনাগীদমক হিংগনি অমসুং করম্বা পান্দমদা পুন্সিবু কত্থোক্কনি হায়বা উৎলম্মি
থৌরম অসিদা, মোদী লৈঙাক্না সরাই কালে খান চৌক্কী মমিং ‘ভগবান বির্সা মুনদা চৌক’ হায়বা ওন্থোক্নবা ফিরেপসু লৌরে
15 NOV 2024 3:38PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত সাহনা ঙসি নই দিল্লীগী বান্সীরা পার্কতা ভগবান বির্সা মুন্দাগী অচৌবা মীতম অমা মহাক্কী ১৫০ শুবা মপোক কুমওন থৌরমদা মায়খুম হাংদোকখি‍। থৌরম অদু হাউজিং অমসুং অর্বান এফ্যার্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী মনোহর লাল, দিল্লীগী লেফ্তনেন্ত গভর্নর শ্রী বিনয় কুমার সক্সেনা, কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী হর্স মলহোত্রা, অমসুং অতৈ মীথুং কয়ানা শরুক য়াখি‍।
থৌরমদুদা ৱা ঙাংলদুনা, কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা, ২০২১দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র ম,দীনা ভগবান বির্সা মুন্দাগী মপোক নুমিৎপু (নবেম্বর ১৫) জঞ্জাতিয় গৌরব দিবস (ত্রাইবেল প্রাইদ দে) হায়বা পাঙথোক্লগনি হায়না লাউথোকখি হায়খি‍। নুমিৎ অসিদনি ভগবান বির্সা মুন্দানা ঝার্খন্দগী অপীকপা খুঙ্গং অমদা পোকখিবা হায়না মহাক্না হায়খি‍। বির্সা মুন্দাগী ১৫০ শুবা মপোক কুমওন থৌরম পাঙথোকপা ওইনা, মথঙ চহি, নবেম্বর ১৫, ২০২৫ ফাওবা, অদিবাসী গৌরব বর্স পাঙথোক্লগনি হায়না শ্রী সাহনা হায়খি‍। ভগবান বির্সা মুন্দাগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন থৌরমসিদা, মোদী লৈঙাক্না সরাই কালে খান চৌক্কী মমিং ‘ভগবান বির্সা মুন্দা চৌক’ হায়না ওন্থোক্নবসু লেপ্লে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা হায়খি মদুদি ভগবান বির্সা মুন্দানা অশেংবা ত্রাইবেল নাৎপু কল্লম্বা মীওই অমা ওইরম্বখক নত্তনা, মহাক্কী তেল্লবা চহি ২৫গী পুন্সিদা, মহাক্না তৌথোরকপা থবকশিংনা লৈবাক মীয়াম কয়াগী মফমদা মীওই অমনা করম্না পুন্সি হিংগনি অমসুং ঐখোয়গী পুন্সিগী পান্দম্না করি ওইগনি হায়বা তম্বিরম্মি‍। ভগবান বির্সা মুন্দা তশেংনম্সু নীংতম ঈহৌগী অথোইবা হিরোশিংগী মরক্তা অমনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। ইং ১৮৭৫আ পোকখিবা ভগবন বির্সা মুন্দানা চহি নৌরিঙৈদগী হৌনা মহাক্কী সেকেন্দরী এজুকেসনগী মতমদা লাইনিং ওন্থোকহনবগী মায়োক্তা খোঞ্জেল থোক্না লাউখি‍। ভারত পুম্বা অমসুং মালেমগী শরুক অহুম থোকপগী অনি ব্রিতিশশিংনা পাল্লম্বা মতমদা, বির্সা মুন্দানা লাইনিং ওন্থোকপগী মায়োক্তা খোঙফম চেৎনা লেপখি অমসুং তুংদা মহাক্কী ফিরেপ অমসুং থৌনানা মহাকপু লৈবাক্কী লুচিংবা অমা ওইহল্লকখি‍। রাঞ্চীগী কৈশুমশঙদগী ইংলেন্দগী লৈমরেল ফাওবদা, লৈবাক্কী হিরো বির্সা মুন্দা জীনা লৈবাক মীয়ামগী খোঞ্জেল ওইরকখি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
ভগবান বির্সা মুন্দানা ঈশিং, উমং, অমসুং লম হায়বসি ত্রাইবেল ইকোসিস্তেম, পুন্সি মহিং, অমসুং নাৎকী থাদোক্নবা য়াদ্রবা শরুক্নি হায়রিবা ৱাখল্লোন অসি হিঙ্গৎহনখি অমসুং মখোয় অসি ত্রাইবেলশিংগীদি পুম্নমক্নি‍। বির্সা মুন্দানা ত্রাইবেল খুন্নাইদা অতোপ্পা হীরম কয়াদসু ৱাখল তাহল্লম্মি‍। মহাক্না য়ু থকপা, জমিন্দারগী থৌওং অমসুং ব্রিতিশ লৈঙাক্কী মায়োক্তা লেপ্লম্মি‍। লৈবাকসিগী ত্রাইবেল খুন্নাইদা পুরক্লম্বা খুন্নাইগী অহোংবা, নীংতম ঈহৌ অমসুং এন্তি-কনভর্জন ঈহৌগীদমক লৈবাক পুম্বনা ভগবান বির্সা মুন্দাগী মফমদা লমন তোনশিল্লবনি হায়না শ্রী সাহনা হায়খি‍।
“ধর্তি অবা” (মালেমগী মপা) হায়নসু খঙনখিবা ভগবান বির্সা মুন্দাগী পুন্সিবু শরুক অনি থোক্না খায়দোকপা য়াই হায়না গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা হায়খি‍। অহান্বা শরুক্না ত্রাইবেলগী নাৎ ঙাকপগী লেপখিবা খোঙফমদুনি অমদি অনিশুবা শরুক্না মমা লৈবাক্কীদমক অমসুং লৈবাকপু ঙাকথোক্নবগীদমক মথৱায় কত্থোক্নবা লেপখিবা খোঙফম অদুনি‍। শুপ্নতগী চহি ২৫ শুরকপা মতমদা, ভগবান বির্সা মুন্দানা ব্রিতিশ লৈঙাক্কী মায়োক্তা য়াওল ঈহৌগী মৈরী চুখৎখি অমসুং ত্রাইবেলগী ফীভমগী মরমদা লৈবাক্কী খক্তা নত্তনা মালেম পুম্বগী মীৎয়েঙ চিংশিনখি অমসুং মহাক্না তৌরম্বশিংনা পুৱারী অমা ইরমদুনা, চহি ১৫০গী মতুংদা ফাওবা লৈবাক পুম্বনা ঙসি মহাক্কী মফমদা কোক নোল্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক শিন্বা থুংনা ত্রাইবেলশিংনা ব্রিতিশকী মায়োক্তা নীংতম ঈহৌদা শরুক য়াখি, অদুবু লাইবক থিবদি হায়রিবা অথোইবা হিরোশিং অসি নীংতম্লবা মতুংদা কাউথোকপিদুনা লাকখি‍। ইং ২০১৫দা, প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা অঙাংশিংনা অথোইবা হিরোশিংসিগী পুন্সিগী মরমদা খঙজহৌনবা লুপা করোর ২০০ চঙনা লৈবাক্কী অথোইবা ত্রাইবেল হিরো ২০গী ম্যুজিয়ম শানবা ফিরেপ লৌখি‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍। হৌজিক ফাওবদা ম্যুজিয়ম অহুম শাখ্রে‍। পি.এম. মোদীনা রাঞ্চীদা ভগবান বির্সা মুন্দা ম্যুজিয়ম, জবলপুরদা শঙ্কর সাহ অমসুং রঘুনাধ সাহ ম্যুজিয়ম, অমসুং ছিন্দ্বারাদা ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইতর ম্যুজিয়ম শঙ্গাখ্রে‍। লেমহৌরিবা ম্যুজিয়মশিংসু ২০২৬ ফাওবদা পুম্নমক লোইরগনি‍।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লৈঙাক্না ত্রাইবেলগী ইকায়খুম্নবা ঙাক্নবগীদমক থবক কয়া পায়খৎলি হায়না শ্রী অমিত সাহন হায়খি‍। নীংতম্লবা মতুং চহি ৭৫গী মতুংদা অহান্বা ওইনা, মোদী লৈঙাক্না ত্রাইবেল অমদা ভারতকী রাস্ত্রপতী ওইননবা খুদোংচাবা পীরি‍। শ্রীমতী দ্রৌপদী মুরমু লায়রবা ত্রাইবেল ইমুং অমগী মচানুপীনি অমসুং ঙসি মহাক্না লৈবাকসিগী ফর্স্ত সিতিজনগী ফম পুরি‍। হৌখিবা চহি ১০সিদা, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লৈঙাক্না ত্রাইবেলগী মফমশিংদা চাওখৎ থৌরাংগী থবক্তা অপন্বা পীরম্বা অমসুং অঙাংশিংগী লান্না লমজিংলম্বা নক্সলিজম মপুং ফানা মুত্থৎপগী ফীভমদা লাকখ্রে হায়না শ্রী সাহনা হায়খি‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা হায়খি মদুদি ওপোজিসন পার্তীগী লৈঙাক্না ত্রাইবেলশিংগী চাওখৎ থৌরাংগীদমক লুপা করোর ২৮,০০০গী বজেত কাইথোক্লম্মি, অদুগা মোদী লৈঙাক্না ২০২৪-২৫কী বজেত্তা ত্রাইবেলগী চাওখৎ থৌরাংগী লুপা করোর ১,৩৩,০০০ কাইথোক্লি‍। প্রধান মন্ত্রী আদর্স গ্রাম য়োজনাগী মখাদা মচং ওইবা ফেসিলিতী পুম্বা ত্রাইবেল খুঙ্গং ২৬,৪২৮দা ফংহনখ্রে‍। দিস্ত্রিক্ত মিনরেল ফাউন্দেসন স্কীমগী মখাদা, ত্রাইবেল এরিয়াশিংদা লুপা করোর লিশিং ৯৭ য়েন্থোকখ্রে, এক্লব্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল ৭০৮ লিংখৎখ্রে, খুঙ্গং ৬৩,০০০ মপুং ফাবা শেমগৎ শাগৎনবা প্রধান মন্ত্রী PVTG দিভেলপমেন্ত মিসনগী মখাদা লুপা করোর ১৫,০০০ অমসুং প্রধান মন্ত্রী জঞ্জাতিয় উন্নত গ্রাম অভিয়ানগী মখাদা লুপা করোর ২৪,০০০ ফংহনখ্রে‍ হায়না মহাক্না মখা তানা ফোঙদোকখি‍।