Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah unveils a grand statue of Bhagwan Birsa Munda in New Delhi on the occasion of his 150th birth anniversary
Birsa Munda firmly launched movement against religious conversion at a young age
The countrymen will always be grateful to Bhagwan Birsa Munda for the freedom struggle and the anti-conversion movement
Water, forest and land are integral elements of tribal ecosystem, Birsa Munda revived this concept
From the jail in Ranchi to the Queen of England, national hero Birsa Munda had become the voice of the countrymen
The tribals participated enthusiastically in the freedom struggle against the British across the country, but unfortunately these great heroes were forgotten after independence
PM Modi announced to celebrate Bhagwan Birsa Munda's birth anniversary as 'Janjatiya Gaurav Divas’ and decided to build 20 museums across the country in honor of tribal heroes
Bhagwan Birsa Munda wrote such a saga with his works that the people of the country will always bow before him
The previous government had a budget of only ₹ 28,000 crore for the development of tribals, whereas the Modi government, has made a provision of ₹1,33,000 crore for the development of tribals in the budget for the year 2024–25
Along with being the protector of the original culture for the tribals, Birsa Munda Ji displayed through his deeds what life should be like, for whom it should be and to what goal it should be dedicated
On this occasion, the Modi government also decided to change the name of Sarai Kale Khan Chowk to 'Bhagwan Birsa Munda Chowk'
15 NOV 2024 3:38PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah today unveiled a grand statue of Bhagwan Birsa Munda at Baansera Park in New Delhi on the occasion of his 150th birth anniversary year. The event was attended by Union Minister for Housing and Urban Affairs Shri Manohar Lal, Lieutenant Governor of Delhi Shri Vinai Kumar Saxena, Union Minister of State Shri Harsh Malhotra, and several other dignitaries.
In his address during the program, Union Home Minister Shri Amit Shah said that in 2021, Prime Minister Shri Narendra Modi had announced that the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda (November 15) would be celebrated as Janjatiya Gaurav Divas (Tribal Pride Day). He stated that it was on this very day that Bhagwan Birsa Munda was born in a small village in Jharkhand. Shri Shah said that in commemoration of the 150th birth anniversary of Birsa Munda, the coming year, till 15 November 2025, will be celebrated as Adivasi Gaurav Varsh. He said that on the occasion of the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, the Modi government has also decided to change the name of Sarai Kale Khan Chowk to 'Bhagwan Birsa Munda Chowk'.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that Bhagwan Birsa Munda not only became the savior of his original tribal culture, but in his short life of 25 years, he explained to many people of the country through his deeds how to lead one’s life and what should be the aim and goal in our lives. He said that Bhagwan Birsa Munda has definitely been one of the great heroes of freedom struggle. He said that born in the year 1875, Bhagwan Birsa Munda at a very young age, raised his voice against religious conversion during his secondary education. Shri Shah said that when the whole of India and two-thirds of the world was ruled by the British, at that time Birsa Munda displayed the courage of standing firmly against religious conversion and later this determination and bravery transformed him into a leader of this country. He added that from the jail in Ranchi to the Queen of England, national hero Birsa Munda ji had become the voice of the countrymen.
Shri Amit Shah said that Bhagwan Birsa Munda revived the concept that water, forest and land are integral elements of tribal ecosystem, livelihood and culture and they are everything for the tribals. He said that Birsa Munda spread various other awareness in the tribal society. He opposed alcohol consumption, the exploitative system of the landlords and the British Raj. Shri Shah said that the entire country will be grateful to Bhagwan Birsa Munda for the social reforms of the tribal society of this country, for the freedom struggle and for the anti-conversion movement.
Home Minister Shri Amit Shah said that the life of Bhagwan Birsa Munda, also known as “Dharti Aba” (Father of the Earth), can be seen by dividing it into two parts. The first part is his commitment towards protecting the tribal culture while the second part is his passion to make the supreme sacrifice for the freedom of the motherland and its protection. He added that at the age of just 25, Bhagwan Birsa Munda lit the flame of revolution against the British rule and drew the attention of not only the country but the whole world towards the condition of the tribals and wrote such a saga with his works that even after 150 years, the whole country bows before him today.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that tribals participated enthusiastically in the freedom struggle against the British across the country, but unfortunately these great heroes were forgotten after independence. He said that in the year 2015, Prime Minister Shri Narendra Modi decided to build museums of great tribal heroes in the country at a cost of ₹200 crore so that children can become familiar with the lives of these great heroes. He said that three museums have been built so far. PM Modi has inaugurated Bhagwan Birsa Munda Museum in Ranchi, Shankar Shah and Raghunath Shah Museum in Jabalpur and Tribal Freedom Fighter Museum in Chhindwara. All the remaining museums will be ready by the year 2026.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi's government has done a lot of work for tribal pride. He said that for the first time in 75 years after independence, the Modi government has given a tribal the opportunity to become the President of India. He said that Smt. Droupadi Murmu is the daughter of a poor tribal family and today she is adorning the position of the first citizen of the country. Shri Shah said that in the last 10 years, Shri Narendra Modi's government has almost eliminated Naxalism, which was blocking development in tribal areas and misleading the children.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that the previous government had a budget of only ₹28,000 crore for the development of tribals, while the Modi government has made a provision of ₹1,33,000 crore for the development of tribals in the budget for the year 2024-25. He said that under the Pradhan Mantri Adarsh ​​Gram Yojana, all the basic facilities have been fully provided in 26,428 tribal villages. He said that ₹ 97 thousand crores were collected under the District Mineral Foundation Scheme, 708 Eklavya Model Residential Schools were built, ₹₹15,000 crore was given under the Pradhan Mantri PVTG Development Mission and 63,000 villages are being developed under the Pradhan Mantri Janjatiya Unnat Gram Abhiyan.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଏକ ଭବ୍ୟ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି
ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା କମ୍ ବୟସରେ ଧର୍ମ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିରୋଧରେ ଦୃଢ଼ ଆନ୍ଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ
ସ୍ବାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଓ ଧର୍ମାନ୍ତର ବିରୋଧୀ ଆନ୍ଦୋଳନ ପାଇଁ ଦେଶବାସୀ ସର୍ବଦା ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ନିକଟରେ କୃତଜ୍ଞ ରହିବେ
ଜଳ, ଜଙ୍ଗଲ ଓ ଜମି ଭଳି ଉପାଦାନ ଆଦିବାସୀ ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଉପାଦାନ ଭଳି ଧାରଣାକୁ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିଥିଲେ
ରାଞ୍ଚିର ଜେଲରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଇଂଲଣ୍ଡର ରାଣୀଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସ୍ୱର ପାଲଟିଥିଲେ ଜାତୀୟ ନାୟକ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା
ସାରା ଦେଶରେ ଇଂରେଜମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଆଦିବାସୀମାନେ ଉତ୍ସାହର ସହ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଏହି ମହାନ ବୀରମାନଙ୍କୁ ମନେ ରଖାଯାଇନଥିଲା
ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀକୁ 'ଜନଜାତୀ୍ୟ ଗୌରବ ଦିବସ' ଭାବେ ପାଳନ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିବା ସହ ଆଦିବାସୀ ଜନନାୟକଙ୍କ ସମ୍ମାନରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୨୦ଟି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି
ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ତାଙ୍କ କୃତିକୁ ନେଇ ଏମିତି ଏକ କାହାଣୀ ଲେଖିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶବାସୀ ତାଙ୍କ ଆଗରେ ସର୍ବଦା ମଥାନତ କରିବେ
ପୂର୍ବ ସରକାର ଆଦିବାସୀ ମାନଙ୍କର ବିକାଶ ପାଇଁ ମାତ୍ର ୨୮ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ୍ ରଖିଥିବା ବେଳେ ମୋଦୀ ସରକାରରେ ଆଦିବାସୀ ବ
15 NOV 2024 3:38PM by PIB Bhubaneswar
ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବାନ୍ସେରା ପାର୍କରେ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଏକ ଭବ୍ୟ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ନଗର ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ, ଦିଲ୍ଲୀର ଲିୟୁଟନାଂଟ ଗଭର୍ଣର ଶ୍ରୀ ବିନୟ କୁମାର ସାକ୍ସେନା, କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହର୍ଷ ମାଲହୋତ୍ରା ଏବଂ ଅନେକ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୧ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ (ନଭେମ୍ବର ୧୫) କୁ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ (ଆଦିବାସୀ ଗୌରବ ଦିବସ) ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯିବ । ଏହି ଦିନ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଏକ ଛୋଟ ଗାଁରେ ଜନ୍ମ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷ ଅର୍ଥାତ୍ ୧୫ ନଭେମ୍ବର, ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଦିବାସୀ ଗୌରବ ବର୍ଷ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯିବ। ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ମୋଦୀ ସରକାର ସରାଇ କାଲେ ଖାଁ ଛକର ନାମ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ଛକ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା କେବଳ ତାଙ୍କ ମୂଳ ଆଦିବାସୀ ସଂସ୍କୃତିର ମୁକ୍ତିଦାତା ନୁହଁନ୍ତି, ବରଂ ତାଙ୍କର ୨୫ ବର୍ଷର ସ୍ଵଳ୍ପ ଜୀବନକାଳରେ ସେ ନିଜ ଜୀବନ କିପରି ବଞ୍ଚିବେ ଏବଂ ଆମ ଜୀବନରେ କ'ଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଓ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିବା ଉଚିତ ତାହା ଦେଶର ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ବୁଝାଇଥିଲେ । ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଅନ୍ୟତମ ମହାନ ନାୟକ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ୧୮୭୫ ମସିହାରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ଅଳ୍ପ ବୟସରେ ମାଧ୍ୟମିକ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ ସମୟରେ ଧର୍ମ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିରୋଧରେ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଦୁଇ ତୃତୀୟାଂଶ ଇଂରେଜ ଶାସନ କରୁଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ଧର୍ମ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିରୋଧରେ ଦୃଢ଼ତାର ସହ ଠିଆ ହେବାର ସାହସ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ସାହସିକତା ତାଙ୍କୁ ଏହି ଦେଶର ଜଣେ ନେତାରେ ପରିଣତ କରିଥିଲା । ରାଞ୍ଚିର ଜେଲରୁ ଇଂଲଣ୍ଡର ରାଣୀଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାତୀୟ ନାୟକ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ଜୀ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସ୍ୱର ପାଲଟିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ଏହି ଧାରଣାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିଥିଲେ ଯେ ଜଳ, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜମି ଆଦିବାସୀ ପରିବେଶ, ଜୀବିକା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ଏବଂ ସେସବୁ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁକିଛି । ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ଆଦିବାସୀ ସମାଜରେ ବିଭିନ୍ନ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବା ସମ୍ପର୍କରେ ସେ କହିଥିଲେ । ସେ ମଦ୍ୟପାନ, ଜମିଦାରଙ୍କ ଶୋଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ବ୍ରିଟିଶ ରାଜକୁ ବିରୋଧ କରିଥିଲେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଦେଶର ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ସାମାଜିକ ସଂସ୍କାର, ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଓ ଧର୍ମାନ୍ତର ବିରୋଧୀ ଆନ୍ଦୋଳନ ପାଇଁ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ନିକଟରେ ସମଗ୍ର ଦେଶ କୃତଜ୍ଞ ରହିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି।
ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା, ଯାହାକୁ "ଧରତୀ ଆବା" (ପୃଥିବୀର ପିତା) ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ, ତାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଦୁଇ ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କରି ଦେଖାଯାଇପାରେ । ପ୍ରଥମ ଭାଗ ହେଉଛି ଆଦିବାସୀ ସଂସ୍କୃତିର ସୁରକ୍ଷା ଦିଗରେ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ଭାଗରେ ମାତୃଭୂମିର ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ଏହାର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେବାର ଉତ୍ସାହ । ମାତ୍ର ୨୫ ବର୍ଷ ବୟସରେ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନ ବିରୋଧରେ ବିପ୍ଳବର ଜ୍ୟୋତି ପ୍ରଜ୍ୱଳନ କରି ଆଦିବାସୀଙ୍କ ଅବସ୍ଥା ପ୍ରତି କେବଳ ଦେଶ ନୁହେଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିବା ସହ ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଏପରି ଏକ କାହାଣୀ ଲେଖିଛନ୍ତି ଯେ ୧୫୦ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ତାଙ୍କ ଆଗରେ ନତମସ୍ତକ ହେଉଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାରା ଦେଶରେ ଇଂରେଜମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଆଦିବାସୀମାନେ ଉତ୍ସାହର ସହ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଏହି ମହାନ ବୀରମାନଙ୍କୁ ମନେ ରଖାଯାଇନଥିଲା । ୨୦୧୫ ମସିହାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଦେଶର ୨୦ ଜଣ ଆଦିବାସୀ ମହାନାୟକଙ୍କ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପିଲାମାନେ ଏହି ମହାନ ବୀରମାନଙ୍କ ଜୀବନ ସହିତ ପରିଚିତ ହୋଇପାରିବେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ତିନୋଟି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ରାଞ୍ଚିରେ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ଜବଲପୁରରେ ଶଙ୍କର ଶାହ ଏବଂ ରଘୁନାଥ ଶାହ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏବଂ ଛିନ୍ଦୱାଡାରେ ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଅବଶିଷ୍ଟ ସମସ୍ତ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସରକାର ଆଦିବାସୀଙ୍କ ଗୌରବ ପାଇଁ ଅନେକ କାମ କରିଛନ୍ତି। ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମୋଦୀ ସରକାର ଜଣେ ଆଦିବାସୀଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହେବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଏକ ଗରିବ ଆଦିବାସୀ ପରିବାରର ଝିଅ ଏବଂ ଆଜି ସେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ନାଗରିକ ପଦବୀରେ ଅଧିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସରକାର ନକ୍ସଲବାଦକୁ ପ୍ରାୟ ନିପାତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶକୁ ବାଧା ଦେଉଛି ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରୁଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ବିରୋଧୀ ଦଳ ସରକାରଙ୍କ ପାଖରେ ମାତ୍ର ୨୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ୍ ଥିବା ବେଳେ ମୋଦୀ ସରକାର ୨୦୨୪-୨୫ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ୧,୩୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଦର୍ଶ ଗ୍ରାମ ଯୋଜନାରେ ୨୬,୪୨୮ଟି ଆଦିବାସୀ ଗ୍ରାମରେ ସମସ୍ତ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଡିଷ୍ଟ୍ରିକ୍ଟ ମିନେରାଲ୍ସ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ସ୍କିମ୍ ରେ ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳରେ ୯୭ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବଣ୍ଟନ, ୭୦୮ ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ନିର୍ମାଣ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଭିଟିଜି ଉନ୍ନୟନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୧୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଜାତୀୟ ଉନ୍ନତ ଗ୍ରାମ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ୨୪ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ୬୩ ହଜାର ଗାଁର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।