Ministry of Electronics & IT
Assam’s Semiconductor Plant: A Game-Changer for India’s Semiconductor Ecosystem
17 NOV 2024 5:30PM by PIB Delhi
India’s ambitious strides in the semiconductor industry are best exemplified by the development of a semiconductor unit in Morigaon, Assam, spearheaded by Tata Semiconductor Assembly and Test Pvt Ltd (TSAT). This project, set to become one of the country’s premier manufacturing sites, aligns with the nation’s broader goal of establishing a self-sufficient semiconductor ecosystem. With an investment of Rs. 27,000 crore, the Morigaon facility is expected to produce up to 48 million semiconductor chips per day, employing advanced packaging technologies like flip chip and Integrated System in Package (ISIP). Designed to cater to essential sectors such as automotive, electric vehicles, telecommunications, and consumer electronics, this facility is projected for completion by mid-2025.
The Morigaon unit goes beyond technological development, it brings significant socio-economic benefits by generating 15,000 direct and 11,000-13,000 indirect jobs, contributing to regional economic growth in Assam and nearby areas. As a high-capacity production site, the facility’s daily output will serve both domestic and international markets, positioning India as a competitive force in the global semiconductor supply chain.
India Semiconductor Mission: Fostering a Self-Reliant Semiconductor Industry
Industry estimates place the Indian semiconductor market at approximately $38 billion in 2023, with projections indicating growth to $109 billion by 2030. To support this rapid expansion and reduce reliance on imports, the Indian government has implemented several initiatives aimed at promoting domestic semiconductor manufacturing. The India Semiconductor Mission (ISM) aims to build a sustainable semiconductor and display ecosystem that will position India as a leader in electronics manufacturing and design. Guided by international semiconductor experts, ISM coordinates efforts across government ministries, industry, and academic institutions to ensure efficient deployment of resources and support.
Launched in 2021 with a financial outlay of ₹76,000 crore, the Semicon India program is structured to promote the domestic semiconductor industry through incentives and strategic partnerships. This initiative supports various sectors of the semiconductor industry, extending beyond just fabrication facilities (fabs) to include packaging, display wires, Outsourced Semiconductor Assembly and Testing (OSATs), sensors, and other critical components, creating a comprehensive ecosystem. Under the program, four schemes have been introduced namely Modified Scheme for setting up of Semiconductor Fabs in India, Modified Scheme for setting up of Display Fabs in India, Modified Scheme for setting up of Compound Semiconductors/ Silicon Photonics/ Sensors Fab/ Discrete Semiconductors Fab and Semiconductor ATMP/ OSAT facilities in India, and Design Linked Incentive (DLI) Scheme.
The Morigaon semiconductor facility is part of a wider network of government-backed projects aimed at bolstering India’s semiconductor production capabilities. The Union Cabinet has approved the establishment of multiple semiconductor units across the nation, including new facilities by Tata Electronics in Dholera, Gujarat, and CG Power in Sanand, Gujarat. Additionally, Kaynes Semicon Pvt Ltd was approved to set up a unit in Sanand as well. This expansion signifies India’s commitment to reducing reliance on semiconductor imports and fortifying its position in the global semiconductor value chain.
The government has also focused on modernizing the Semi-Conductor Laboratory in Mohali and implementing the Scheme for Promotion of Manufacturing of Electronic Components and Semiconductors (SPECS) and the Production Linked Incentive (PLI) Scheme for Large-Scale Electronics. These efforts ensure support for every segment of semiconductor production, fostering an ecosystem that encompasses chip design, fabrication, testing, and assembly.
The establishment of the semiconductor unit in Morigaon, Assam, marks a pivotal step toward achieving India’s semiconductor ambitions. This project, along with others approved under the Semicon India program, strengthens India’s technological foundation and supports the nation’s vision for economic resilience and self-reliance. As the demand for semiconductors surges worldwide, India’s burgeoning semiconductor infrastructure is set to drive innovation, create jobs, and secure the country’s position as a significant player in the global digital economy.
References
https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2041162
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2024/sep/doc2024911392101.pdf
https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2050859
https://ism.gov.in/
https://x.com/PIB_India/status/1833088957275672602/photo/1
* Assam Industrial Development Corporation (AIDC)
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2039638
Click here to see PDF.

ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
অসমৰ অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগ:ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ বাবে এক পট পৰিৱৰ্তনকাৰী পদক্ষেপ
17 NOV 2024 5:30PM by PIB Guwahati
অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগত ভাৰতৰ অভিলাষী অগ্ৰগতিৰ সৰ্বোত্তম উদাহৰণ হিচাবে টাটা ছেমিকণ্ডাক্টৰ এছেম্বলি এণ্ড টেষ্ট প্ৰাইভেট লিমিটেড (টি এছ এ টি)ৰ নেতৃত্বত অসমৰ মৰিগাঁৱত এটা অৰ্ধপৰিবাহী ইউনিট গঢ়ি তোলাৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। দেশৰ অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদনৰ অন্যতম উৎপাদন স্থান হিচাপে পৰিগণিত হ’বলগীয়া এই প্ৰকল্পটো দেশে অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশতন্ত্ৰ স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত যি স্বাৱলম্বীতাৰ বিস্তৃত লক্ষ্য স্থিৰ কৰিছে তাকেই পুনৰবাৰ প্ৰতিফলিত কৰিছে। ২৭ হাজাৰ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে মৰিগাঁৱত স্থাপন কৰিবলৈ ওলোৱা এই প্ৰকল্পই ফ্লিপ চিপ আৰু ইন্টিগ্ৰেটেড চিষ্টেম ইন পেকেজ (আই এছ আই পি)ৰ দৰে উন্নত পেকেজিং প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি প্ৰতিদিনে ৪৮ নিযুত পৰ্যন্ত অৰ্ধপৰিবাহী চিপ উৎপাদন কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। অটোমোটিভ, বৈদ্যুতিক বাহন, দূৰসংযোগ, আৰু উপভোক্তাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ইলেক্ট্ৰনিকছৰ দৰে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰসমূহক এই প্ৰকল্পই উপকৃত কৰিব। এই প্ৰকল্পটো ২০২৫ চনৰ মাজভাগত সম্পূৰ্ণ কৰাৰ লক্ষ্য স্থিৰ কৰা হৈছে। মৰিগাঁৱৰ এই অৰ্ধপৰিবাহী প্ৰকল্পটোৱে প্ৰযুক্তিৰ বিকাশৰ লগতে ১৫,০০০ প্ৰত্যক্ষ আৰু ১১,০০০-১৩,০০০ পৰোক্ষ চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰি উল্লেখযোগ্য আৰ্থ-সামাজিক পৰিৱৰ্তন কঢ়িয়াই আনিব পাৰিব। প্ৰকল্পটোৱে অসম আৰু নিকটৱৰ্তী অঞ্চলৰ আঞ্চলিক তথা অৰ্থনৈতিক বিকাশতো অৰিহণা যোগাব। উচ্চ ক্ষমতাসম্পন্ন উৎপাদনস্থলীত হিচাপে এই প্ৰকল্পই কৰা দৈনিক উৎপাদনে ঘৰুৱা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত অৰ্ধপৰিবাহীৰ চাহিদা পূৰণত সেৱা আগবঢ়াব। ফলত ভাৰত বিশ্বৰ অৰ্ধপৰিবাহী যোগান শৃংখলত প্ৰতিযোগিতামূলক শক্তি হিচাপে পৰিগণিত হোৱাত সহায়ক হ’ব।
ভাৰত অৰ্ধপৰিবাহী অভিযান: আত্মনিৰ্ভৰশীল অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগৰ ক্ষেত্ৰ খন ২০২৩ চনত প্ৰায় ৩৮ বিলিয়ন ডলাৰৰ থকাৰ বিপৰীতে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত সেয়া ১০৯ বিলিয়ন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি পাব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। এই দ্ৰুত সম্প্ৰসাৰণক গতি প্ৰদান কৰিবলৈ আৰু আমদানিৰ ওপৰত পৰনিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে ঘৰুৱা অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদনক অধিক প্ৰসাৰিত কৰাৰ লক্ষ্য স্থিৰ কৰিছে। সেইমতে চৰকাৰে কেইবাটাও পদক্ষেপ ৰূপায়ণ কৰিছে। ইণ্ডিয়া অৰ্ধপৰিবাহী অভিযানৰ লক্ষ্য হৈছে বহনক্ষম অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তোলা। যিয়ে ভাৰতক ইলেক্ট্ৰনিকছৰ উৎপাদন আৰু ডিজাইনৰ ক্ষেত্ৰত আগশাৰীৰ দেশ হিচাবে বিশ্বত স্থান দিব পাৰিব। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অৰ্ধপৰিবাহী বিশেষজ্ঞৰ দ্বাৰা পৰিচালিত আই এছ এম-এ সম্পদ আৰু সমৰ্থনৰ দক্ষ নিয়োগ নিশ্চিত কৰিবলৈ চৰকাৰী মন্ত্ৰালয়, উদ্যোগ, আৰু শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ প্ৰচেষ্টাসমূহৰ সমন্বয় সাধন কৰি ঔদ্যোগিক সহায় আৰু কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ বিষয়ত অধিক জোৰ দিছে। এই পদক্ষেপে অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগৰ বিভিন্ন খণ্ডক সমৰ্থন কৰিব, কেৱল নিৰ্মাণৰ সুবিধা (ফেব)ৰ বাহিৰেও পেকেজিং, প্ৰদৰ্শন, আউটচ'ৰ্চড অৰ্ধপৰিবাহীৰ সংলগ্নকৰণ আৰু পৰীক্ষণ (OSATs), চেন্সৰ আৰু অন্যান্য জটিল উপাদানসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰি এক ব্যাপক পৰিৱেশতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰিব পৰা যাব। এই কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ভাৰতত অৰ্ধপৰিবাহী ফেব স্থাপনৰ বাবে পৰিৱৰ্তিত বিশেষ আঁচনি, ভাৰতত ডিছপ্লে ফেব স্থাপনৰ বাবে পৰিৱৰ্তিত আঁচনি, যৌগ অৰ্ধপৰিবাহী/ ছিলিকন ফটোনিক্স/ চেন্সৰ ফেব/ বিচ্ছিন্ন অৰ্ধপৰিবাহী ফেব স্থাপনৰ বাবে পৰিৱৰ্তিত আঁচনি প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে । ভাৰতত অৰ্ধপৰিবাহী এ টি এম পি/ অ’ এছ এ টিৰ সুবিধা আৰু ডিজাইন লিংকড ইনচেন্টিভ (ডি এল আই) আঁচনি আদিও প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে। মৰিগাঁৱৰ অৰ্ধপৰিবাহী প্ৰকল্পই ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদন ক্ষমতাক শক্তিশালী কৰি তুলিব। এয়া চৰকাৰৰ লক্ষ্য পূৰণৰেই এক বিস্তৃত শৃংখলাৰ অংশ। কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে গুজৰাটৰ ঢোলেৰাত টাটা ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু গুজৰাটৰ চানন্দত চি জি পাৱাৰৰ নতুন প্ৰকল্পকে ধৰি সমগ্ৰ দেশতে একাধিক অৰ্ধপৰিবাহী গোট স্থাপনত অনুমোদন জনাইছে। ইয়াৰ উপৰি কায়েনেছ চেমিকন প্ৰাইভেট লিমিটেডে চানন্দত এটা গোট স্থাপন কৰিবলৈ অনুমোদন লাভ কৰিছে। অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগৰ এনে সম্প্ৰসাৰণে অৰ্ধপৰিবাহী আমদানিৰ ওপৰত ভাৰতৰ পৰনিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰাৰ লগতে বিশ্বৰ অৰ্ধপৰিবাহী শৃংখলাত নিজৰ স্থান সুদৃঢ় কৰি তুলিব। মোহালীৰ অৰ্ধপৰিবাহী পৰীক্ষাগাৰৰ আধুনিকীকৰণৰ লগতে বৈদ্যুতিক উপাদান আৰু অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদনৰ প্ৰসাৰ আঁচনি (SPECS) তথা বৃহৎ পৰিসৰৰ ইলেকট্ৰনিকছৰ বাবে উৎপাদন সংযুক্ত উদগনি (পিএলআই) আঁচনি ৰূপায়ণতো চৰকাৰে গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহে অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদনৰ প্ৰতিটো অংশৰ বাবে চৰকাৰী সমৰ্থন নিশ্চিত কৰিছে। লগতে চৰকাৰৰ এনে পদক্ষেপে চিপ ডিজাইন, নিৰ্মাণ, পৰীক্ষণ আৰু সংলগ্নকৰণক সামৰি লোৱা পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ শক্তিশালী কৰি তুলিব। অসমৰ মৰিগাঁৱত অৰ্ধপৰিবাহী ইউনিট প্ৰতিষ্ঠা ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগৰ উচ্চাকাংক্ষা পূৰণৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাবে চিহ্নিত হৈছে। এই প্ৰকল্পৰ লগতে ছেমিকন ইণ্ডিয়া কাৰ্যসূচীৰ অধীনত অনুমোদিত অন্যান্য প্ৰকল্পই ভাৰতৰ প্ৰযুক্তি সম্পৰ্কীয় ভেটি শক্তিশালী কৰিব আৰু অৰ্থনৈতিক স্থিতিস্থাপকতা তথা আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ ভাবনাক সফল কৰি তুলিব। বিশ্বজুৰি অৰ্ধপৰিবাহীৰ চাহিদা বৃদ্ধি পোৱাৰ লগে লগে ভাৰতত সম্প্ৰসাৰিত হোৱা অৰ্ধপৰিবাহী আন্তঃগাঁথনিয়ে উদ্ভাৱনক আৰু অধিক আগুৱাই নিব, নতুন নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিব আৰু বিশ্বৰ ডিজিটেল অৰ্থনীতিৰ এক উল্লেখযোগ্য খেলুৱৈ হিচাপে ভাৰতক প্ৰতিষ্ঠিত কৰিব।