Prime Minister's Office
Declaration on Digital Public Infrastructure, AI and Data for Governance - Joint Communiqué by the G20 Troika (India, Brazil and South Africa), endorsed by several G20 countries, guest countries and international organizations
20 NOV 2024 7:52AM by PIB Delhi
Global growth at just over 3 percent is the lowest since the turn of the century when an average of nearly 4 percent prevailed till the pandemic. At the same time, technology is moving at dizzying pace, and if equitably deployed, affords us a historic opportunity to raise growth, reduce inequality and take one giant step towards bridging the gap in attaining the Sustainable Development Goals (SDGs).
Accelerating progress towards the SDGs requires inclusive digital transformation. The experiences of several G20 countries have demonstrated that well-designed digital public infrastructure (DPI) augmented by artificial intelligence (AI) can enable the use of data for development, creating new jobs and delivering better health and education outcomes. Their adoption by G20 countries more widely has the potential to radically transform the lives of citizens thereby renewing their faith in vibrant democratic principles. In this context, we recall the adoption of Global Digital Compact at the UN Summit of the Future. We also welcome the Global DPI Summit held in Cairo, Egypt in 2024.
The benefits of growth with job creation can only be unlocked when technological systems focus on each citizen, enabling small and large businesses to connect to them to improve the livelihood of families and neighbourhoods. This happens when such systems are inclusive, development-oriented, secure and designed to respect the privacy of individuals. In the marketplace, systems that follow common design principles – like open, modular, interoperable and scalable – enable the private sector serving diverse sectors such as ecommerce, health, education and finance to connect to the technological system and to each other. Over time, as the population grows and when national needs change, the systems adapt seamlessly.
A seamless transition of technology over time requires pursuing a technology neutral approach to create a level-playing field for market participants and for the deployment and proliferation of DPI, AI and data for development. This approach is conducive to supporting greater competition and innovation, and towards stimulating wider economic development and reducing asymmetries in the digital economy.
Key to this deployment is the establishment of fair and equitable principles for data governance to address data protection and management, privacy and security while offering market participants the protection of intellectual property rights and their confidential information.
Trust is the cornerstone of most flourishing democracies and it is no different for technological systems. Building public trust in these systems requires transparency in operation, appropriate safeguards to respects rights of citizens, and fairness in their governance. For this reason, foundation and frontier AI models that have been trained on diverse and properly representative data sets to be cognizant of the diversity of language and culture are essential so that they benefit diverse societies across the globe.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
তোঙান-তোঙানবা জি-২০ লৈবাকশিং, অতিথি লৈবাকশিং অমসুং মালেমগী লুপশিংনা শৌগৎতুনা, জি-২০ ত্রোইকা (ভারত, ব্রাজিল অমসুং খা অফ্রিকা) না দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর, এ.আই অমসুং দেতাদা গভর্নান্স-জোইন্ত কম্মুনিক্বিউগী দিক্লারেসন
20 NOV 2024 7:52AM by PIB Imphal
লাইচৎ মতম ফাওবদা চাংচত্তা চাদা ৪ রোম লৈরম্বা মতম অদুদগী সেঞ্চুরি অসি হেক হৌরকপদগী খ্বাইদগী নেম্বা ওইনা মালেমগী গ্রোথঅসি শুপ্নগী চাদা ৩ দা লৈরি। মতম অসিদা, তেক্নোলোজি ককঙাইনবা খোঙজেল অমদা চৎখি অমসুং করিগুম্বা থোং মান্ননা শীজিন্নরিবদি, চাউখৎপা হেনগৎনবা, থোং মান্নদবা হন্থহন্নবা অমসুং স্তেনেবল দিবলপমেন্ত গোলশিং (এস দি জি) শিং ফংনবা লৈরিবা অহোবশিং মেনখৎনবা মাইকৈদা অচৌবা খোঙথাং অমা ঐখোয়না থাঙজিনগনি।
স্তেনেবল দিবলপমেন্ত গোলশিং ফংনবা চাউখৎপা য়াংখৎহনবা অসিদা মীওই খুদিংমক কোনশিনবা দিজিতেলগী অওনবা দরকার ওইরি। আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সনা মথৌ হাপ্লবা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর ( দি পি আই) না চাউখৎনবা, অনৌবা থবকশিং ফংহন্নবা অমসুং অফবা হকশেল অমসুং লাইরিক-লাইশুগী থবকশিং পাংথোক্নবা দেতা শীজিন্নবা ঙমহল্লে হায়বা তোঙান-তোঙানবা জি-২০ লৈবাকশিংগী থবকশিংনা উৎলে। জি-২০ লৈবাকশিংনা হায়রিবা থবকশিং অসি পায়খৎপদগী গনতন্ত্রগী ফিদমশিংদা মখোয়গী থাজবা নৌহৌননা হেনগৎলকপদগী মীয়ামগী পুন্সিশিংদা অওনবশিং লাক্লে। হিরম অসিদা, য়ু.এন সম্মিৎ ওফ ফ্যুচরদা গ্লোবেল দিজিতেল কম্পেক্ত চৎনখিবা অদু ঐখোয়না নিংশিংলি। ২০২৪ দা ইজিপকী কাইরোদা পাংথোকখিবা গ্লোবেল দি.পি.আই সম্মিৎতা ঐখোয়শু তরাম্না ওকখি। তেক্নোলোজিগী থবকশিংনা মীওই অমমমদা মীৎয়েং থম্লবা, ইমুংশিং অমসুং য়ুম্লোন্নবশিংগী হিংনবা লম্বী ফগৎনবা অপীকপা অমসুং অচৌবা ললোন-ইতিকশিংগা মখোয়গা শম্নবা ঙম্লবা মতমদা থবক ফংবগা লোয়ননা চাউখৎলকপগী কান্নবা ফংবা ঙমগনি। অসিগুম্বা থবকশিং অসিনা মীওই খুদিংমক কোনশিল্লবা, চাউখৎ-থৌরাংদা মীৎয়েং থম্লবা, অশোই-অঙাম লৈত্রবা অমসুং লনাই মীওইশিংগী অরোন-অথুপ ইকায়খুম্নবা ঙাক্নবা দিজাইন তৌরবদি মসি ওইথোক্কনি। কৈথেলদা, থবকশিং অসিনা মান্নবা দিজাইনগী ফিদমশিং হায়বদি- মনিংতম্বা, মোদুলার, ওন্থাং-ওনশিন তৌবা য়াবা অমসুং ওনবা য়াবা মওংদা লৈগনি, তেক্নোলোজিগী থবকশিংগা শম্নবা ঙম্নবা লনাই কাংবুনা ই-কম্মর্স, হকশেল, লাইরিক-লাইশু অমসুং ফাইনান্সগুম্বা হিরমশিংদা থবক তৌবা ঙমহল্লে। মতমগী মতুংইন্না, মীশিং হেনগৎলকই অমসুং লৈবাক্কী ওইনা অহোংবা দরকার ওইরকপা মতমদা, থবকশিং অসি মশা মরোমদোম পাংথোকচৈ।
তেক্নোলোজিগী অওনবা পুরকপা মতমদা কৈথেলদা শরুক য়ানবা অমসুং দি.পি.আই শীজিন্ননবা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী দেতা শীজিন্ননবা চপ মান্নবা ফিবম অমা শেমগৎনবা মীচং-মীখাই নাইদবা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা দরকার ওই। মসিগী থৌরাং অসি হেন্না চাংদম্নবা অমসুং ইন্নোবেসন শৌগৎনবা অফবা ফিবমনি অমসুং শেন-থুম চাউখৎপা অমসুং দিজিতেল ইকোনোমিগী থোং মান্নদবা হন্থহনবদা মতেং পাংলি।
মসি থবক ওইনা পাংথোকপদা মরুওইরিবদি দেতা ঙাক-শেন্নবা অমসুং য়েংশিন্নবা, অরোনবা ঙাক্নবা অমসুং সেকুরিতি লৈহন্নবা অমসুং কৈথেলদা শরুক য়ারিবশিংগী ইন্তেল্লেকচুএল প্রোপর্তি রাইতশিং ঙাক্নবা অমসুং মখোয়গী অরোনবা ই-পাউ ঙাক-শেন্নবা দেতাগী মতাংদা অচুম্বা অমসুং মান্নবা মীৎয়েং য়েংবা লৈঙাক অমা লিংখৎপা অসিনি।
দরকার ওইরিবা অসিদি থাজবা লৈহনবা অদুনি অমসুং তেক্নোলোজিগী থবকশিংদা মসিগী খেন্নবা অমতা লৈতে। হায়রিবা থবকশিং অসিদা মীয়ামগী থাজবা লৈহন্নবা থবক তৌবদা অরোন-অথুপ লৈহন্দবা, মীয়ামগী হকশিং ইকায়খুম্নবা উৎনবা মতিক চাবা থবকশিং পায়খৎপা অমসুং মখোয়গী থবকশিংদা অচুম্বা লৈহনবনি। মরম অসিগীদমক, মালেমগী তোঙান-তোঙানবা খুন্নাইশিং কান্নবা ফংনবা লোল অমসুং নাত কয়া মশক খঙনবা ফাউন্দেসন অমসুং মাংজিল থাবা এ.আই মোদেলশিং ত্রেনিং পীরে।