Ministry of Law and Justice
Hamara Samvidhan, Hamara Samman
Upholding Democracy and Human Rights
22 NOV 2024 2:20PM by PIB Delhi
Introduction
The Indian Constitution, adopted on 26th November 1949 and coming into effect on 26th January 1950, serves as the foundational document that defines India's democratic, secular, and egalitarian framework. Over the past seven decades, it has guided the nation through political, social, and economic transformations, ensuring justice, liberty, equality, and fraternity—the core principles of India’s governance. These values are celebrated annually on Samvidhan Diwas, or Constitution Day.
Celebrating India's Constitutional Spirit
Constitution Day or Samvidhan Divas is observed annually on 26th November to commemorate the adoption of the Indian Constitution. In a bid to promote constitutional values among citizens, the Ministry of Social Justice and Empowerment announced on 19th November 2015 that the Government of India would celebrate 26th November every year as Constitution Day. This observance serves as a reminder of the democratic principles that guide the nation. As part of this endeavour to build awareness regarding constitutional ideals, the Hamara Samvidhan, Hamara Samman campaign has been launched.
"Hamara Samvidhan, Hamara Samman" campaign
ImageIn line with this commitment, the "Hamara Samvidhan, Hamara Samman" campaign, launched on January 24, 2024, by the Hon'ble Vice President of India at the Dr. B.R. Ambedkar International Centre in New Delhi, aims to deepen citizens' understanding of the Constitution. The yearlong campaign seeks to raise awareness about the significance of the Constitution in shaping Indian society and to educate citizens on their legal rights, ensuring that the foundational principles continue to resonate with every Indian. The campaign promotes the following goals:
1. Building Constitutional Awareness: "Hamara Samvidhan, Hamara Samman" focuses on simplifying and popularizing the Constitution’s core principles for the masses. It helps citizens understand the values of justice, equality, liberty, and fraternity that the Constitution promotes. Through regional events, workshops, and seminars, the campaign ensures that people from all backgrounds have access to this essential knowledge.
2. Promoting Legal Rights and Responsibilities: The campaign is designed to educate people about their legal rights, duties, and entitlements under the Indian Constitution. This empowers individuals to claim their rights and also ensures that they fulfill their responsibilities toward the nation and society. As part of this initiative, citizens are encouraged to take part in discussions on their rights, including the Fundamental Rights guaranteed by the Constitution, such as the right to equality, the right to freedom of speech, and the right to a fair trial.
3. Sub-Campaigns and Thematic Initiatives: In addition to the main campaign, three major sub-themes were launched to focus on specific aspects of constitutional knowledge and democratic engagement:
1. Sabko Nyay, Har Ghar Nyay: This sub-campaign focuses on ensuring that justice is accessible to every citizen. It promotes awareness of the legal mechanisms in place for citizens to seek justice, whether in the courts, through legal aid services, or through reforms aimed at enhancing the accessibility of legal institutions across India.
1. Nav Bharat, Nav Sankalp
This initiative encourages citizens to think of themselves as active participants in the democratic process. The focus is on creating a "new resolve" among citizens to contribute towards building a progressive and inclusive nation by respecting and upholding constitutional values.
1. Vidhi Jagriti Abhiyaan
The Vidhi Jagriti Abhiyaan aims to educate people, especially in rural and underserved areas, about their legal rights and how to access them. The campaign strives to create widespread awareness about the various rights citizens are entitled to under the law, including social welfare benefits, affirmative action policies, and legal protections for marginalized communities.
Regional Events and Outreach Initiatives
The year-long "Hamara Samvidhan, Hamara Samman" campaign began with its first regional event in Bikaner, inaugurated by Chief Justice D.Y. Chandrachud in March 2024. Regional events have since been held in Bikaner, Prayagraj, and now Guwahati, aiming to engage diverse communities, especially in the Northeast, and promote understanding of the Constitution across India.
Digital Engagement and Citizen Participation
A key element of the "Hamara Samvidhan, Hamara Samman" campaign is its digital engagement component. Citizens are encouraged to actively participate through the campaign’s dedicated portal, which serves as an online platform for education, engagement, and action. Through this portal, citizens can access resources such as videos, articles, infographics, and quizzes to test their knowledge of the Constitution. It also allows citizens to take pledges and participate in online discussions about the Constitution's role in shaping the future of India.
The Campaign's Role in Shaping India's Vision for 2047
As part of India’s 75th year as a Republic, the "Hamara Samvidhan, Hamara Samman" campaign supports the vision of a Viksit Bharat (Developed India) by 2047. It encourages citizens to uphold constitutional values, respect democratic principles, and engage in legal and political processes shaping the nation's future. By promoting constitutional awareness and its practical application, the campaign aims to empower citizens to protect the Constitution and contribute to building an inclusive, democratic, and prosperous India.
Government's Role in Providing Quality Legal Aid
1. DISHA (Designing Innovative Solutions for Holistic Access to Justice) Scheme:
The Tele Law Programme under DISHA connects marginalized individuals with Panel Lawyers for free legal advice at the pre-litigation stage through video or telephonic consultations at Common Service Centres (CSCs) at the Panchayat level. Launched in 2017, it is also accessible via the Tele-Law Mobile App. Para Legal Volunteers (PLVs) act as intermediaries, bridging the gap between citizens and the service, while Village Level Entrepreneurs (VLEs) assist with registration. State Coordinators ensure effective implementation across States and Union Territories.
1. Nyaya Bandhu (Pro Bono Legal Services):
Nyaya Bandhu is a Government of India initiative that connects practicing advocates willing to offer free legal services to marginalized beneficiaries via mobile technology. The Department of Justice aims to strengthen this network by establishing pro bono panels in each High Court, curated and managed by the respective courts. This will ensure the program's effective integration into the judicial system for optimal impact.
Conclusion
Hamara Samvidhan, Hamara Samman reflects India’s unwavering commitment to upholding the principles of justice, equality, and liberty enshrined in the Constitution. The campaign is not only fostering legal awareness but also empowering every citizen, from the village to the urban centers, with the tools to safeguard their rights.
Reference:
Click here to see in PDF:

লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়
হমারা সম্বিধান, হমারা সম্মান
দেমোক্রেসী অমসুং মীওইবগী হকশিং ঙাকপা
22 NOV 2024 2:20PM by PIB Imphal
ৱাহৌদোক
নবেম্বর 26, 1949দা শেমখিবা অমসুং জনুৱারী 26, 1950দা চৎনবা হৌখিবা ভারতকী সম্বিধান অসিনা ভারতকী দিমোক্রেসী, সেক্যুলর অমসুং ইগালিতরিয়ন ফ্রেমৱার্ক মশক তাক্লিবা ফাউন্দেস্নেল দোক্যুমেন্ত ওইনা মথৌ তৌরি। হৌখিবা চহি তরেৎ অসিদা, মসিনা লৈবাক অসিবু রাজনিতীগী, খুন্নাইগী অমসুং শেন্মিৎলোনগী অহোংবশিং পুরকপদা লমজিংদুনা মসিনা ভারতকী লৈঙাক্কী মরুওইবা ৱাখল্লোনশিং ওইরিবা অচুম্বা, নীংতম্বা, মান্নবা অমসুং ফ্রেতর্নিতী অসি ফংহনখি। হায়রিবা ভেল্যুশিং অসি চহি খুদিংগী সম্বিধান দিবস, নৎত্রগা কন্সতিত্যুসন দেদা পাঙথোকই।
ভারতকী কন্সতিত্যুস্নেল স্পিরিৎ পালন তৌবা
ভারতকী সম্বিধান চৎনবা হৌখিবা নুমিৎপু নীংশিংনবগীদমক্তা চহি খুদিংগী নবেম্বর 26তা সম্বিধান নুমিৎ নৎত্রগা সম্বিধান দিবস পাঙথোকই। নাগরিকশিংগী মরক্তা কন্সতিত্যুস্নেল ভেল্যুশিং প্রমোৎ তৌনবগীদমক্তা, ভারত সরকারনা চহি খুদিংগী নবেম্বর 26বু কন্সতিত্যুসন দে ওইনা পাংথোক্কনি হায়না সোসিএল জস্তিস অমসুং এম্পাৱরমেন্ত মন্ত্রালয়না নবেম্বর 19, 2015দা লাউথোকখি। মসিগী থৌরম অসিনা লৈবাক অসিবু লমজিংলিবা দেমোক্রেসীগী কাংলোনশিং নীংশিংহল্লি। সম্বিধানগী ৱাখল্লোনশিংগী মতাংদা এৱেরনেস পীনবা হোৎনরিবা অসিগী শরুক অমা ওইনা, হমারা সম্বিধান, হমারা সন্মান কেম্পেন হৌদোকখ্রে।
"হমারা সম্বিধান, হমারা সম্মান” কেম্পেন
মসিগী অচেৎপা ফিরেপ অসিগা মরী লৈননা, "হমারা সম্বিধান, হমারা সন্মান" কেম্পেন অসি ইকাই খুম্নরবা ভারতকী উপ রাস্ত্রপতিনা জনুৱারী 24, 2024দা নই দিল্লীদা লৈবা দা. বি.আর. অম্বেদকর ইন্তর্নেস্নেল সেন্তরনা নাগরিকশিংদা সংবিধানগী মতাংদা হেন্না খঙহন্নবা পান্দম থম্লি। চহি অমা চুপ্না চত্থগদবা কেম্পেন অসিনা ভারতকী খুন্নাই শেমগৎপদা সংবিধানগী মরুওইবা অদুগী মতাংদা এৱারনেস হেঙ্গৎহন্নবা অমসুং নাগরিকশিংদা মখোয়গী আইনগী ওইবা হকশিংগী মতাংদা এজুকেসন তৌনবা হোৎনগনি। মসিনা ফাউন্দেসনেল প্রিন্সিপলশিং অসিনা ভারত মচা খুদিংমক্কী পুক্নিং চিংশিনগনি। কেম্পেন অসিনা মখাদা পীরিবা পান্দমশিং অসি থৌগৎলি:
1. কন্সতিত্যুস্নেল এৱেরনেস শেমগৎপা: "হমারা সম্বিধান, হমারা সন্মান"না কন্সতিত্যুসনগী মরুওইবা প্রিন্সিপলশিং মীয়ামদা লায়থোকহন্নবা অমসুং মীয়ামদা খঙহন্নবা মীৎয়েং থম্লি। মসিনা নাগরিকশিংদা সম্বিধান্না শৌগৎলিবা অচুম্বা, মান্নবা, নীংতম্বা অমসুং ফ্রেতর্নেতিগী মগুনশিং অদু খঙহনবদা মতেং পাংই। রিজনেল ইভেন্তশিং, ৱার্কশোপশিং, অমসুং সেমিনারশিংগী খুত্থাংদা, কেম্পেন অসিনা মীপুম খুদিংমক্না মরুওইবা লৌশিং অসি ফংহনবদা মতেং পাংই।
2. লিগেল রাইৎশিং অমসুং রেস্পোন্সিবিলিতী প্রমোৎ তৌবা: কেম্পেন অসিনা ভারতকী সম্বিধানগী মখাদা মখোয়গী লিগেল রাইৎশিং, থৌদাংশিং অমসুং এন্তাইতলমেন্তশিংগী মতাংদা মীওইশিংদা এজুকেসন পীবনি। মসিনা মীওইশিংদা মখোয়গী হকশিং ফংবা ঙমহল্লি অমসুং মখোয়না লৈবাক অমসুং খুন্নাইগী মায়কৈদা মখোয়গী থৌদাংশিং মপুং ফাহনহল্লি। থৌরাং অসিগী শরুক অমা ওইনা, নাগরিকশিংবু মখোয়গী হকশিং, কনস্তিত্যুসননা গেরেন্তী তৌরিবা ফন্দামেন্তেল রাইৎশিং, হায়বদি রাইৎ তু ইক্বেলিতী, রাইৎ তু ফ্রিদম ওফ স্পীচ অমসুং রাইৎ তু এ ফিয়র ত্রাইল অসিনচিংবশিং য়াওনা খন্ন-নৈনবদা শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎলি।
3. সব কেম্পেনশিং অমসুং থেমেতিক ইনিসিএতিবশিং: মপুং ওইবা কেম্পেন অসিগী মথক্তা, কন্সতিত্যুস্নেল নোলেজ অমসুং দেমোক্রেতিক এঙ্গেজমেন্তগী অখন্নবা এস্পেক্তশিংদা মীৎয়েং থম্নবা মরুওইবা সব-থিম অহুম হৌদোকখি:
1. সবকো ন্যায়, হর গার ন্যায়: মসিগী সব-কম্পেন অসিনা নাগরিক খুদিংমক্না জস্তিস ফংহনবদা মীৎয়েং থম্লি। মসিনা কোর্ত্তা, লিগেল এদ সর্ভিসশিংগী খুত্থাংদা নত্ত্রগা ভারত শিনবা থুংনা লিগেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী এক্সেসিবিলিতী হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লিবা রিফোর্মশিংগী খুত্থাংদা নাগরিকশিংনা জস্তিসকীদমক লৈরিবা লিগেল মেকানিজমশিংগী মতাংদা এৱেরনেস প্রমোৎ তৌই।
1. নব ভারত, নব সঙ্কল্প
ইনিসিএতিব অসিনা নাগরিকশিংদা মখোয় মশাবু দেমোক্রেসীগী থৌওং অসিদা এক্তিব ওইনা শরুক য়াবা ওইনা খনবা পুক্নিং থৌগৎলি। কনস্তিত্যুস্নেল ভেল্যুশিংবু ইকাই খুম্নবা অমসুং ঙাক্না চৎতুনা প্রোগ্রেসিব অমসুং ইনক্লুসিব নেসন অমা শেমগৎপদা শরুক য়ানবা নাগরিকশিংগী মরক্তা "অনৌবা ৱারেপ" অমা শেমগৎপদা মীৎয়েং থম্লি।
1. ভিধি জাগ্রতি অভিয়ান
ভিধি জাগ্রতি অভিয়ানগী পান্দমদি মরুওইনা খুঙ্গংগী অমসুং খুদোংচাবা ফংদ্রিবা মফমশিংদা লৈবা মীওইশিংদা মখোয়গী আইনগী ওইবা হকশিং অমসুং মখোয়বু মতৌ করম্না ফংহনগদগে হায়বগী মতাংদা এজুকেসন পীবনি। কেম্পেন অসিনা সমাজগী য়াইফ-থৌরাংগী কান্নবশিং, এফর্মেতিব এক্সন পোলিসীশিং, অমসুং লায়রবা কাংলুপশিংগীদমক আইনগী ওইবা ঙাক-শেনবশিং য়াওনা নাগরিকশিংনা আইনগী মখাদা ফংলিবা তোঙান তোঙানবা হকশিংগী মতাংদা পাক শন্না খঙহন্নবা হোৎনরি।
রিজনেল ইভেন্তশিং অমসুং আউতরীচ ইনিসিএতিবশিং
চহি অমা চুপ্না চত্থগদবা "হমারা সম্বিধান, হমারা সম্মান" কেম্পেন অসি চীফ জস্তিস দি.ৱাই. চন্দ্রচুদনা 2024গী মার্চ থাদা হৌদোকখি। মসিগী মতুংদা বাইকানর, প্রয়াগরাজ অমসুং হৌজিক গুৱাহাতিদা রিজনেল ইভেন্তশিং পাংথোকখ্রে। মসিগী পান্দমদি অৱাং নোংপোক্কী তোঙান তোঙানবা কম্ম্যুনিতীশিং, অমসুং ভারত শিনবা থুংনা সম্বিধানগী মতাংদা খঙবা হেনগৎহনবনি।
দিজিতেল এঙ্গেজমেন্ত অমসুং নগারিকশিংনা শরুক য়াবা
"হমারা সমিধান, হমারা সম্মান" কেম্পেনগী মরুওইবা মচাক অমা হায়রগদি মাগী দিজিতেল এঙ্গেজমেন্ত কম্পোনেন্তনি। মীচম প্রজাশিংবু কেম্পেন অসিগী দেদিকেতেদ পোর্তেলগী খুত্থাংদা এক্তিব ওইনা শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎলি। মসি এজুকেসন, এঙ্গেজমেন্ত অমসুং এক্সনগী ওনলাইন প্লেৎফোর্ম অমা ওইনা মথৌ তৌই। পোর্তেল অসিগী খুত্থাংদা, নাগরিকশিংনা মখোয়গী সম্বিধানগী লৌশিংবু চাংয়েং তৌনবা ভিদিওশিং, আর্তিকলশিং, ইনফোগ্রাফিক্স, অমসুং ক্বিজশিংগুম্বা রিসোর্সশিং এক্সেস তৌবা ঙম্মী। মসিনা নাগরিকশিংদা ভারতকী তুংলমচৎ শেমগৎপদা সম্বিধানগী থৌদাংগী মতাংদা অচেৎপা ৱারেপশিং লৌনবা অমসুং ওনলাইন্দা খন্ন-নৈনবদা শরুক য়াবগী খুদোংচাবা পীরি।
2047গীদমক ভারতকী ভিজন শেম্বদা কেম্পেনগী থৌদাং
ভারতনা রিপব্লিক অমা ওইনা চহি 75 শুরকপগী শরুক অমা ওইনা, 2047 ফাওবদা ভিকসিৎ ভারত (দিবেলপ তৌরবা ভারত) অমগী ভিজন শৌগৎনবা "হমারা সম্বিধান, হমারা সন্মান" কেম্পেন অসি পায়খৎলি। মসিনা নাগরিকশিংবু কন্সতিত্যুস্নেল ভেল্যুশিং ঙাক্নবা, দেমোক্রেসীগী কাংলোনশিং ইকায় খুম্নবা অমসুং লৈবাক্কী তুংলমচৎ শেম্বদা লিগেল অমসুং পোলিতিকেল প্রোসেসশিংদা শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎলি। কন্সতিত্যুস্নেল এৱেরনেস অমসুং মসিগী প্রাক্টিকেল এপ্লিকেসন প্রমোৎ তৌদুনা, কেম্পেন অসিনা নাগরিকশিংদা কন্সতিত্যুসন ঙাক্নবা শক্তি পীনবা অমসুং ইনক্লুসিব, দেমোক্রেতিক, অমসুং চাউখৎপা ভারত অমা শেমগৎপদা মতেং পাংনবা পান্দম থম্লি।
ক্বালিতী লৈবা লিগেল এদশিং পীবদা সরকারগী থৌদাং
1. DISHA (দিজাইনিং ইন্নোবেতিব সোল্যুসন্স ফোর হোলিস্তিক এক্সেস তু জস্তিস) স্কিম:
DISHAগী মখাদা লৈরিবা তেলি লো প্রোগ্রাম অসিনা শোত্থরবা মীওইশিংবু পঞ্চায়তকী থাক্তা লৈবা কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিং (CSCশিং) দা ভিদিও নৎত্রগা তেলিফোন্দা কন্সল্তেসনগী খুত্থাংদা প্রি-লিতিগেসন স্তেজদা লেম্না লিগেল এদভোকেসশিংগা শম্নহল্লি। 2017দা হৌদোকখিবা, মসি তেলি-লো মোবাইল এপকী খুত্থাংদা এক্সেস তৌবা য়াই। পেরা লিগেল ভোলুন্তিয়রশিংনা (PLVশিং) নাগরিকশিং অমসুং সর্ভিসকী মরক্তা লৈরিবা অৱাৎপা অদু কোকহন্নবা ইন্তরমিদিয়র ওইনা থবক তৌই, অদুগা ভিলেজ লেবেল ইন্তর্প্রিনরশিংনা (VLEশিং) রেজিস্ত্রেসনদা মতেং পাংই। স্তেত কোওর্দিনেতরশিংনা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা ইফেক্তিব ওইবা ইমপ্লিমেন্তেসন ফংহনগনি।
1. ন্যায় বন্ধু (প্রো বোনো লিগেল সর্ভিসেস):
ন্যায় বন্ধু অসি মোবাইল তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা লায়রবা বেনিফিসরীশিংদা লেম্না লিগেল সর্ভিসশিং পীবা পাম্বা প্রাক্তিসিং এদভোকেতশিংবু শম্নহল্লিবা ভারত সরকারগী থৌরাং অমনি। জস্তিস দিপার্তমেন্তনা প্রো বোনো পেনেলশিং হাই কোর্ত খুদিংমক্তা লিংখৎতুনা অমসুং মরী লৈনবা কোর্তশিংনা মেনেজ তৌদুনা হায়রিবা নেৎৱার্ক অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিনা প্রোগ্রাম অসি অচুম্বা ইথিল পীনবগীদমক্তা জস্তিস সিস্তেমদা ইফেক্তিব ইন্তিগ্রেসন ফংহনগনি।
ৱারোইশিন
হমারা সম্বিধান, হমারা সম্মাননা অসিনা সম্বিধানদা য়াওরিবা জস্তিস, ইক্বেলিতী অমসুং লিবর্তীগী প্রিন্সিপলশিং ঙাক্নবা ভারতকী অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎলি। কেম্পেন অসিনা লিগেল এৱেরনেস খুমাং চাউশিলহনবতা নত্তনা খুঙ্গংদগী হৌরগা অর্বান সেন্তর ফাওবা নাগরিক খুদিংমকপু মখোয়গী হকশিং ঙাকথোক্নবা খুৎলায়শিংগা লোয়ননা শক্তি পীরি।
রিফরেন্স:
PDF য়েংনবা মসিদা নম্বীয়ু: