Ministry of Cooperation
Digitization of PACS in the country
27 NOV 2024 4:40PM by PIB Delhi
The Union Government is already taking action to improve modern banking practices like net banking, mobile banking, and e-banking etc. in cooperative banks.
State Cooperative Banks (StCBs) and District Central Cooperative Banks (DCCBs) were not allowed to provide internet banking facilities to their customers till 2015. To promote digital banking services by StCBs/DCCBs, RBI vide notification dated 05 November 2015, permitted StCBs and DCCBs meeting certain regulatory eligibility criteria to acquire licence from RBI to offer internet banking facility. Also, StCBs and DCCBs meeting certain eligibility criteria have been permitted to offer Mobile Banking facility from 08 October 2008.
The information on number of StCBs and DCCBs offering internet banking facility is summarized in the table below:
S.No.
Bank Category
Total No. of Banks
No. of Banks which are offering the facility as on 31st March 2024
Internet Banking with Transaction Facility
Mobile Banking
1
StCBs
34
4
21
2
DCCBs
351
8
113
Total
385
12
134
Source: Ensure Portal, NABARD
Considering the need to further promote the spread of digital banking in rural areas through the extensive network of StCBs/DCCBs and the low number of StCBs/DCCBs which are offering internet banking with transaction facility to their customers at present, RBI has been requested to relax the eligibility criteria for StCBs/DCCBs on the lines of revised criteria applicable for RRBs.
NABARD encouraged and facilitated the process of bringing all the RCBs onto Core Banking Solution (CBS) platform. A special initiative in this regard facilitated 201 RCBs (14 StCBs and 187 DCCBs) from 16 States & 03 UTs with 6,953 branches to join the “NABARD initiated Project for CBS in Co-operatives”. This initiative was completed using the cloud-based Application Service Provider (ASP) model for RCBs.
NABARD is also working with MoC, GoI towards establishing a Shared Services Entity (SSE) for Rural Cooperative Banks to harness economies of scale and facilitate technology upgradation in RCBs at a faster pace.
The Umbrella Organization named National Urban Co-operative Finance and Development Corporation (NUCFDC) for urban co-operative banks has been established for Urban Cooperative Banks to provide financial and technical support, assist with modernization, and act as a central point for implementing advanced digital banking solutions across UCBs. This organization aims to migrate UCBs from isolated Core Banking System (CBS) to a unified platform developed by NUCFDC. This will enable UCBs to offer digital banking, mobile services, and online transactions, improving efficiency, scalability, and customer experience. It will also streamline operations, reduce costs, enhance transparency, and allow for easier integration of new technologies.
Under computerization of functional Primary Agriculture Credit Societies (PACS) total ₹865.8 crore rupees have been released and ₹617.92 crore has been utilized by States and NABARD. States wise details of funds allocated, disbursed, and utilized in last three years is as per Annexure I.
Annexure-1
Year wise Allocation Release and utilization with respect to GoI Shares (Amount in Crore)
Year 1 (2022-23)
Year 2 (2023-24)
Year 3 (2024-25)
S. No
States/UTs
Amount allocated for FY 2022-23
Amount released in FY 2022-23
Amount utilized in FY 2022-23
Amount allocated for FY 2023-24
Amount released in
FY 2023-24
Amount utilized in FY 2023-24
Amount allocated for FY 2024-25
Amount released in FY 2024-25
Amount utilized in FY 2024-25
1.
Maharashtra
87.95
87.95
0.00
134.58
33.65
71.88
27.81
0.00
2.58
1.
Rajasthan
23.78
23.78
0.00
78.06
43.30
44.05
52.42
0.00
10.15
1.
Gujarat
0.00
0.00
0.00
106.70
58.30
7.39
44.37
22.19
46.96
1.
Uttar Pradesh
11.28
11.28
0.00
43.87
42.30
24.10
50.88
0.00
10.92
1.
Karnataka
40.25
40.25
0.00
61.58
15.39
36.67
21.17
0.00
1.21
1.
Madhya Pradesh
33.23
33.23
0.00
50.85
25.42
43.47
0.00
0.00
5.78
1.
Tamil Nadu
33.20
33.20
0.00
49.84
12.48
25.78
24.95
0.00
3.45
1.
Bihar
32.95
32.95
0.00
50.41
0.00
4.48
29.32
0.00
28.47
1.
West Bengal
30.54
30.54
0.00
46.73
0.00
6.45
40.49
0.00
6.35
1.
Punjab
25.52
25.52
0.00
39.05
0.00
10.20
13.32
0.00
7.06
1.
Andhra Pradesh
14.93
14.93
0.00
22.84
3.74
0.00
18.12
0.00
13.04
1.
Chhattisgarh
14.86
14.86
0.00
22.75
0.00
4.51
20.41
10.21
10.45
1.
Himachal Pradesh
9.56
9.56
0.00
14.64
7.32
13.13
6.18
0.00
3.05
1.
Jharkhand
10.99
10.99
0.00
16.83
0.00
5.45
15.10
7.55
5.55
1.
Haryana
4.85
4.85
0.00
8.33
2.44
0.00
3.00
0.00
6.90
1.
Uttarakhand
0.00
0.00
0.00
0.00
3.69
0.00
7.03
0.00
0.12
1.
Assam
6.41
6.41
0.00
9.81
2.45
6.41
6.60
3.30
2.27
1.
J&K
5.25
5.25
0.00
8.03
1.52
5.25
3.71
1.85
1.52
1.
Tripura
2.95
2.95
0.00
4.50
1.13
3.55
3.03
1.52
2.04
1.
Manipur
2.55
2.55
0.00
3.90
0.00
0.00
3.86
0.00
0.11
1.
Nagaland
0.36
0.36
0.00
0.56
2.46
0.64
3.20
0.00
1.64
1.
Meghalaya
1.23
1.23
0.00
1.13
0.00
1.03
1.97
0.00
0.23
1.
Sikkim
1.18
1.18
0.00
1.80
0.90
1.59
0.79
0.00
0.31
1.
Goa
0.32
0.32
0.00
0.50
0.13
0.30
0.44
0.00
0.12
1.
ANI
0.00
0.00
0.00
1.33
0.69
0.00
0.84
0.00
0.62
1.
Puducherry
0.44
0.44
0.00
0.67
0.17
0.41
0.29
0.00
0.00
1.
Mizoram
0.27
0.27
0.00
0.43
0.00
0.21
0.44
0.44
0.06
1.
Arunachal Pradesh
0.15
0.15
0.00
0.24
0.12
0.21
0.09
0.00
0.05
1.
Ladakh
0.00
0.00
0.00
0.31
0.12
0.12
0.04
0.00
0.00
1.
DNH&DD
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.12
0.12
0.00
1.
NABARD
100.00
100.00
0.00
187.97
40.91
96.16
100.00
25.00
33.48
Total
495.00
495.00
0.00
968.24
298.62
413.42
500.00
72.18
204.50
This was stated by the Minister of Cooperation, Shri Amit Shah in a written reply to a question in the Rajya Sabha.

কোওপরেসন মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা PACS দিজিতাইজেসন তৌবা
27 NOV 2024 4:40PM by PIB Imphal
কেন্দ্র সরকারনা কোওপরেতিব বেঙ্কশিংদা নেৎ বেঙ্কিং, মোবাইল বেঙ্কিং, অমসুং ই-বেঙ্কিং অসিনচিংবা মোদর্ন বেঙ্কিং প্রাক্তিসশিং ফগৎহন্নবা থবক লৌখৎলি।
স্তেত কোওপরেতিব বেঙ্কশিং (StCBশিং) অমসুং দিস্ত্রিক্ত সেন্ত্রেল কোওপরেতিব বেঙ্কশিং (DCCBশিং) অসি মখোয়গী কস্তমরশিংদা ইন্তর্নেত বেঙ্কিংগী খুদোংচাবশিং পীবগী অয়াবা 2015 ফাওবা পীরমদে। StCBশিং/DCCBশিংদগী দিজিতেল বেঙ্কিং সর্ভিসশিং প্রমোৎ তৌনবা, RBIনা নবেম্বর 5, 2015দা থোকখিবা নোতিফিকেসন অমগী খুত্থাংদা, রেগুলেতরী ইলিজিবিলিতী ক্রাইতেরিয়া থুংহল্লবা StCBশিং অমসুং DCCBশিংবু ইন্তর্নেত বেঙ্কিং ফেসিলিতী পীনবগীদমক RBIদগী লাইসেন্স লৌনবগীদমক অয়াবা পীখি। StCBশিং অমসুং DCCBশিংনা অখন্নবা ইলিজিবিলিতী ক্রাইতেরিয়া মপুং ফারবদি ওক্তোবর 8, 2008দগী মোবাইল বেঙ্কিং ফেসিলিতী পীনবা অয়াবা পীখ্রে।
ইন্তর্নেত বেঙ্কিং ফেসিলিতী পীরিবা StCB অমসুং DCCBশিংগী মশিংগী মতাংদা পীরিবা ই-পাউ অসি মখাগী তেবল অসিদা শম্না পীরি:
সিরিএল মশিং
বেঙ্ক কেতেগোরীশিং
বেঙ্কশিংগী অপুনবা মশিং
মার্চ 31, 2024 ফাওবদা ফেসিলিতী অসি ফংহনখ্রবা বেঙ্কশিংগী মশিং
ত্রাঞ্জেক্সন ফেসিলিতীগা লোয়ননা ইন্তর্নেত বেঙ্কিং
মোবাইল বেঙ্কিং
1
StCBশিং
34
4
21
2
DCCBশিং
351
8
113
অপুনবা
385
12
134
সোর্চ: এনস্যুর পোর্তেল, NABARD
হৌজিক্তি StCBশিং/DCCBশিংগী পাক চাউরবা নেৎৱার্ক্কী খুত্থাংদা খুঙ্গংগী লমশিংদা দিজিতেল বেঙ্কিং শন্দোকপদা মখা তানা মতেং পাংবগী তঙাই ফদবা অমসুং StCBশিং/DCCBশিংনা হৌজিক্তি মখোয়গী কস্তমরশিংদা ত্রাঞ্জেক্সন ফেসিলিতীগা লোয়ননা ইন্তর্নেত বেঙ্কিং পীরিবা মশিং য়ামদবা অসি য়েংলদুনা, RBIনা StCBশিং/DCCBশিংগীদমক ইলিজিবিলিতী ক্রাইতেরিয়া অসি RRBশিংগীদমক চৎনগদবা রিভাইজ তৌরবা ক্রাইতেরিয়াগী মতুং ইন্না কোমথোক্নবা হায়খ্রে।
নাবার্দনা RCB পুম্নমকপু কোর বেঙ্কিং সোলুসন (CBS) প্লেৎফোর্মদা পুরক্নবা থৌরাং তৌখি অমসুং মতেং পাংখি। মসিগী মতাংদা অখন্নবা খোংথাং অমা লৌখৎতুনা রাজ্য 16 অমসুং UT 03গী RCB 201 (StCB 14 অমসুং DCCB 187) অমসুং ব্রাঞ্চ 6,953গা লোয়ননা "নাবার্দনা হৌদোকখিবা প্রোজেক্ত ফোর CBS ইন কোওপরেতিবস" অসিদা শরুক য়ানবা মতেং পাংখি। খোংথাং অসি RCBশিংগীদমক ক্লাউদ-বেজ এপ্লিকেসন সর্ভিস প্রোভাইদর (ASP) মোদেল শিজিন্নদুনা মপুং ফাহনখি।
অচৌবা শেন্মিৎলোনশিং শীজিন্ননবা অমসুং RCBশিংদা তেক্নোলোজী অপগ্রেদেসন খোঙজেল য়াংনা তৌবগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা রুরেল কোওপরেতিব বেঙ্কশিংগীদমক শেয়র সর্বিসেস এন্তিতী (SSE) অমা লিংখৎনবগী মায়কৈদসু নাবার্দনা MoC, GoIগা থবক তৌমিন্নরি।
অর্বান কোওপরেতিব বেঙ্কশিংগীদমক নেস্নেল অর্বান কোওপরেতিব ফাইনান্স এন্দ দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (NUCFDC) কৌবা অম্ব্রেল্লা ওর্গনাইজেসন অমা অর্বান কোওপরেতিব বেঙ্কশিংগীদমক ললোন-ইতিক অমসুং তেক্নিকেল সপোর্ত পীনবা, মোদর্নাইজেসনদা মতেং পাংনবা অমসুং UCBশিংগী মরক্তা এদভান্স দিজিতেল বেঙ্কিং সোলুসনশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগী সেন্ত্রেল পোইন্ত অমা ওইনা থবক তৌনবা লিংখৎখ্রে। ওর্গনাইজেসন অসিনা UCBশিংবু আইসোলেতেদ কোর বেঙ্কিং সিস্তেম (CBS) দগী NUCFDCনা শেম্বা য়ুনিফাইদ প্লেৎফোর্ম অমদা মাইগ্রেৎ তৌনবা পান্দম থম্লি। মসিনা UCBশিংদা দিজিতেল বেঙ্কিং, মোবাইল সর্ভিসশিং অমসুং ওনলাইন ত্রাঞ্জেক্সনশিং পীবা ঙমহল্লগনি। মসিনা ইফিসিএন্সী, স্কেলেবিলিতী অমসুং কস্তমর এক্সপরিয়েন্স হেনগৎহল্লগনি। মসিনা ওপরেসনশিংবুসু মওং চুম্না পাংথোকহল্লগনি, মমল হন্থহল্লগনি, ত্রান্সপরেন্সী হেনগৎহল্লগনি অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজীশিংবু হেন্না লায়না পুনশিন্নবা য়াহল্লগনি।
ফঙ্কসনেল প্রাইমরী এগ্রিকলচর ক্রেদিৎ সোসাইতীশিং (PACS)গী কম্প্যুতরাইজেসনগী মখাদা অপুনবা লুপা করোর 865.8 রিলিজ তৌখ্রে অমসুং রাজ্যশিং অমসুং নাবার্দনা লুপা করোর 617.92 শীজিন্নখ্রে। হৌখিবা চহি অহুম অসিদা রাজ্যশিংদা পীখিবা, থাদখিবা অমসুং শীজিন্নখিবা শেনফমগী অকুপ্পা মরোলশিং অসি এনেক্সর Iদা পীরি।
এনেক্সর-1
GoIগী শিয়রশিংগা মরী লৈননা চহিগী ওইনা এল্লোকেসন কাইথখিবা অমসুং শীজিন্নখিবা (শেনফম করোরদা পীরি)
চহি 1 (2022-23)
চহি 2 (2023-24)
চহি 3 (2024-25)
সিরিএল মশিং
রাজ্যশিং/UTশিং
FY 2022-23দা এল্লোকেৎ তৌখিবা শেনফম
FY 2022-23দা এল্লোকেৎ তৌখিবা শেনফম
FY 2022-23দা এল্লোকেৎ তৌখিবা শেনফম
FY 2023-24দা এল্লোকেৎ তৌখিবা শেনফম
FY 2023-24দা এল্লোকেৎ তৌখিবা শেনফম
FY 2023-24দা এল্লোকেৎ তৌখিবা শেনফম
FY 2024-25দা এল্লোকেৎ তৌখিবা শেনফম
FY 2024-25দা এল্লোকেৎ তৌখিবা শেনফম
FY 2024-25দা এল্লোকেৎ তৌখিবা শেনফম
1.
মহারাস্ত্র
87.95
87.95
0.00
134.58
33.65
71.88
27.81
0.00
2.58
1.
রাজস্থান
23.78
23.78
0.00
78.06
43.30
44.05
52.42
0.00
10.15
1.
গুজরাত
0.00
0.00
0.00
106.70
58.30
7.39
44.37
22.19
46.96
1.
উত্তর প্রদেশ
11.28
11.28
0.00
43.87
42.30
24.10
50.88
0.00
10.92
1.
কর্নাতকা
40.25
40.25
0.00
61.58
15.39
36.67
21.17
0.00
1.21
1.
মধ্য প্রদেশ
33.23
33.23
0.00
50.85
25.42
43.47
0.00
0.00
5.78
1.
তামিল নাদু
33.20
33.20
0.00
49.84
12.48
25.78
24.95
0.00
3.45
1.
বিহার
32.95
32.95
0.00
50.41
0.00
4.48
29.32
0.00
28.47
1.
ৱেস্ত বেঙ্গল
30.54
30.54
0.00
46.73
0.00
6.45
40.49
0.00
6.35
1.
পঞ্জাব
25.52
25.52
0.00
39.05
0.00
10.20
13.32
0.00
7.06
1.
অন্ধ্র প্রদেশ
14.93
14.93
0.00
22.84
3.74
0.00
18.12
0.00
13.04
1.
ছত্তিসগর
14.86
14.86
0.00
22.75
0.00
4.51
20.41
10.21
10.45
1.
হিমাচল প্রদেশ
9.56
9.56
0.00
14.64
7.32
13.13
6.18
0.00
3.05
1.
ঝারখন্দ
10.99
10.99
0.00
16.83
0.00
5.45
15.10
7.55
5.55
1.
হরিয়ানা
4.85
4.85
0.00
8.33
2.44
0.00
3.00
0.00
6.90
1.
উত্তরাখন্দ
0.00
0.00
0.00
0.00
3.69
0.00
7.03
0.00
0.12
1.
অসাম
6.41
6.41
0.00
9.81
2.45
6.41
6.60
3.30
2.27
1.
J&K
5.25
5.25
0.00
8.03
1.52
5.25
3.71
1.85
1.52
1.
ত্রিপুরা
2.95
2.95
0.00
4.50
1.13
3.55
3.03
1.52
2.04
1.
মনিপুর
2.55
2.55
0.00
3.90
0.00
0.00
3.86
0.00
0.11
1.
নাগালেন্দ
0.36
0.36
0.00
0.56
2.46
0.64
3.20
0.00
1.64
1.
মেঘালয়
1.23
1.23
0.00
1.13
0.00
1.03
1.97
0.00
0.23
1.
সিক্কিম
1.18
1.18
0.00
1.80
0.90
1.59
0.79
0.00
0.31
1.
গোৱা
0.32
0.32
0.00
0.50
0.13
0.30
0.44
0.00
0.12
1.
ANI
0.00
0.00
0.00
1.33
0.69
0.00
0.84
0.00
0.62
1.
পুদুচেরী
0.44
0.44
0.00
0.67
0.17
0.41
0.29
0.00
0.00
1.
মিজোরাম
0.27
0.27
0.00
0.43
0.00
0.21
0.44
0.44
0.06
1.
অরুনাচল প্রদেশ
0.15
0.15
0.00
0.24
0.12
0.21
0.09
0.00
0.05
1.
লদাখ
0.00
0.00
0.00
0.31
0.12
0.12
0.04
0.00
0.00
1.
DNH&DD
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.12
0.12
0.00
1.
নাবার্দ
100.00
100.00
0.00
187.97
40.91
96.16
100.00
25.00
33.48
অপুনবা
495.00
495.00
0.00
968.24
298.62
413.42
500.00
72.18
204.50
ৱাফম অসি রাজ্য সভাদা হাংলকপা ৱাহংগী অইবা পাউখুম ওইনা কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ফোংদোকখিবনি।