Prime Minister's Office
PM Modi to dedicate successful implementation of three New Criminal Laws to the Nation at Chandigarh
Theme of the programme: "Secure Society, Developed India - From Punishment to Justice"
02 DEC 2024 6:53PM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi will dedicate to the nation the successful implementation of three transformative new criminal laws—Bharatiya Nyaya Sanhita, Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita and Bharatiya Sakshya Adhiniyam on December 3, 2024 at 12 noon at Chandigarh.
The conceptualisation of the three laws was driven by the vision of the Prime Minister to remove colonial era laws which had continued to exist post independence, and to transform the judicial system by shifting focus from punishment to justice. Keeping this in mind, the theme of this programme is "Secure Society, Developed India- From Punishment to Justice".
The new criminal laws, which were implemented nationwide on July 1, 2024, aim to make India’s legal system more transparent, efficient, and adaptable to the needs of contemporary society. These landmark reforms mark a historic overhaul of India’s criminal justice system, bringing in new frameworks to tackle modern-day challenges such as cybercrime, organized crime and ensuring justice for victims of various offenses.
The programme will showcase the practical application of these laws, demonstrating how they are already reshaping the criminal justice landscape. A live demonstration will also be held, simulating a crime scene investigation where the new laws will be put into action.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଚଣ୍ଡିଗଡରେ ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନର ସଫଳ ରୂପାୟନକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବିଷୟବସ୍ତୁ: "ସୁରକ୍ଷିତ ସମାଜ, ବିକଶିତ ଭାରତ - ଦଣ୍ଡରୁ ନ୍ୟାୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ"
02 DEC 2024 6:53PM by PIB Bhubaneshwar
02.12.2024 : ଡିସେମ୍ବର ୩, ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ୧୨ଟାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ଠାରେ ତିନୋଟି ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ- ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା, ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସାକ୍ଷ୍ୟ ଅଧିନିୟମର ସଫଳ ରୂପାୟନକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ।
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଯେଉଁ ଔପନିବେଶିକ ଆଇନ ରହିଥିଲା ତାହାକୁ ହଟାଇବା ଏବଂ ଦଣ୍ଡ ବଦଳରେ ନ୍ୟାୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ ଏହି ତିନୋଟି ଆଇନର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବିଷୟବସ୍ତୁ ରହିଛି 'ସୁରକ୍ଷିତ ସମାଜ, ବିକଶିତ ଭାରତ- ଦଣ୍ଡରୁ ନ୍ୟାୟ'।
ଜୁଲାଇ ୧, ୨୦୨୪ରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ଏହି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତର ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ସମସାମୟିକ ସମାଜର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଅନୁକୂଳ କରିବା । ଏହି ଐତିହାସିକ ସଂସ୍କାର ଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି, ଯାହା ସାଇବର ଅପରାଧ, ସଂଗଠିତ ଅପରାଧ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଅପରାଧର ପୀଡ଼ିତଙ୍କ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଭଳି ଆଧୁନିକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ନୂତନ ଢାଞ୍ଚା ଆଣିଛି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆଇନଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟବହାରିକ ପ୍ରୟୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ଦର୍ଶାଯିବ ଯେ କିପରି ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ନୂତନ ଆଇନ ଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । କ୍ରାଇମ୍ ସିନ୍ ତଦନ୍ତକୁ ଅନୁକରଣ କରି ଏକ ଲାଇଭ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯିବ, ଯେଉଁଠାରେ ନୂତନ ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ।