Ministry of Health and Family Welfare
Enrollment for Ayushman Vay Vandana Cards reaches 25 lakhs
Treatment worth more than Rs. 40 Crores have been availed benefitting more than 22,000 senior citizens of 70 years and above
09 DEC 2024 2:05PM by PIB Delhi
In a significant achievement, the enrollment for the Ayushman Vay Vandana Card has reached an impressive milestone of 25 lakh in a span of less than 2 months of its launch by the Prime Minister on 29 October, 2024.
Treatments worth more than Rs 40 crore have been availed since the launch of Ayushman Vay Vandana card benefitting more than 22000 senior citizens aged 70 years and above. Senior citizens have taken treatment for various conditions such as Coronary Angioplasty, Hip fracture/replacement, Gall bladder removal, Cataract Surgery, prostate resection, Stroke, hemodialysis, enteric fever and other febrile illness etc.
On October 29, 2024, Prime Minister Shri Narendra Modi announced expansion of Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB PM-JAY) to include all senior citizens aged 70 years and above. Under the expansion, all senior citizen aged 70 years and above are receiving “Ayushman Vay Vandana Card” which will help them avail healthcare benefits.
Ayushman Vay Vandana Card provides Rs 5 lakh free health cover to all senior citizens of the age 70 years and above irrespective of their socio-economic status. The senior citizens of the age 70 years and above belonging to families already covered under AB PM-JAY get an additional top-up cover up to ₹5 lakh per year for themselves. Senior citizens who are already availing benefits of various government schemes including Central Government Health Scheme (CGHS), Ex-Servicemen Contributory Health Scheme (ECHS), and Ayushman Central Armed Police Force (CAPF) have to choose between their existing scheme or can opt for AB PM-JAY. Additionally, persons covered by private health insurance coverage or members of the Employees' State Insurance scheme are eligible to benefit from AB PM-JAY.
The card offers treatment for around 2000 medical procedures and covers all pre -existing diseases from first day itself without any waiting period.
Senior citizens aged 70 or above who are eligible for the Ayushman Vay Vandana Card can register through multiple channels. They can visit nearest empanelled hospital for registration. For self-registration eligible citizens can download Ayushman app (from Google Play store) or visit www.beneficiary.nha.gov.in. Citizens can also call on the toll-free number 14555 or give a missed call on 1800110770 to know more about Ayushman Vay Vandana Card.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୫ ଲକ୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିଲା ଆୟୁଷ୍ମାନ ବୟ ବନ୍ଦନା କାର୍ଡ ପଞ୍ଜୀକରଣ
୪୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଚିକିତ୍ସା; ଉପକୃତ ହେଲେଣି ୭୦ ବର୍ଷ ଓ ତାଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ୨୨୦୦୦ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ
09 DEC 2024 2:05PM by PIB Bhubaneswar
ଆୟୁଷ୍ମାନ ବୟ ବନ୍ଦନା କାର୍ଡ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବାର ମାତ୍ର ୨ ମାସରୁ କମ୍ ସମୟ ଭିତରେ ୨୫ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛନ୍ତି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଅକ୍ଟୋବର ୨୯ ତାରିଖରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହାର ମାତ୍ର ଦୁଇ ମାସରୁ କମ୍ ସମୟ ଭିତରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ବୟ ବନ୍ଦନା କାର୍ଡରେ ୨୫ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀ ସାମିଲ ହେବା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା।
ଆୟୁଷ୍ମାନ ବୟ ବନ୍ଦନା କାର୍ଡ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବା ଦିନଠାରୁ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ମିଳିଛି ୪୦କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଚିକିତ୍ସା । ଏଥିରେ ୭୦ ବର୍ଷ ଓ ତାଠାରୁ ଅଧିକ ବର୍ଷ ବୟସର ୨୨୦୦୦ରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ହିତାଧିକାରୀମାନେ ହୃତପିଣ୍ଡରେ ଆଞ୍ଜିଓପ୍ଲାଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି, ନିତମ୍ୱ ଗଣ୍ଠି ହାଡ଼ ଭାଙ୍ଗି ଯାଇଥିଲେ ତାର ଚିକିତ୍ସା କରିଛନ୍ତି ବା ଏହି ହାଡ଼ର ପ୍ରତିସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ ପିତ୍ତକୋଷର ଅପସାରଣ, ଚାଳିସିଆ ହୋଇ ଆଖିରେ ପରଳ ପଡ଼ିଥିଲେ ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର କରିଛନ୍ତି। ସେହିପରି ପ୍ରୋଷ୍ଟେଟ୍ ଗ୍ରନ୍ଥି ସମସ୍ୟା, ହୃଦଘାତର ଚିକିତ୍ସା, ଡାଇଲିସିସ୍, ଟାଇଫଏଡ୍ ଓ ଅନ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ଜ୍ୱରର ଚିକିତ୍ସା କରାଇ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ହିତାଧିକାରୀ ।
୭୦ ବର୍ଷ ଓ ଏହାଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ (AB PM-JAY) ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ କରିବାକୁ ଅକ୍ଟୋବର ୨୯, ୨୦୨୪ରେ ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଏହି ସଂପ୍ରସାରଣ ଅନୁସାରେ ଦେଶର ୭୦ ବର୍ଷ ବୟସ ଓ ଏହାଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ “ଆୟୁଷ୍ମାନ ବୟ ବନ୍ଦନା କାର୍ଡ” ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି। ଏହି କାର୍ଡ ଜରିଆରେ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ବିଭିନ୍ନ ହସପିଟାଲରେ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ପାଇବେ। …
ଆର୍ଥିକ ଓ ସାମାଜିକ ସ୍ଥିତି ଯାହା ହୋଇଥାଉନା କାହିଁକି, ଆୟୁଷ୍ମାନ ବୟ ବନ୍ଦନା କାର୍ଡ ଜରିଆରେ ୭୦ ବର୍ଷ ଓ ଏହାଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ମିଳିବ। ଯେଉଁ ପରିବାର AB PM – JAY ଯୋଜନାର ଆଗରୁ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି, ସେହି ପରିବାରର ୭୦ ବର୍ଷ ଓ ତାଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କୁ ବର୍ଷକୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ମିଳିବ। ଯେଉଁ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯୋଜନା (CGHS), ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ସେନା କର୍ମଚାରୀ କନଟ୍ରିବ୍ୟୁଟାରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯୋଜନା ଓ ଆୟୁଷ୍ମାନ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ଆର୍ଡ ପୋଲିସ ଫୋର୍ସ ( CAPF) ର ହିତାଧିକାରୀ ଅଟନ୍ତି, ସେମାନେ ନିଜର ପୂର୍ବ ଯୋଜନା କିମ୍ୱା AB PM-JAY ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଯୋଜନାକୁ ବାଛି ତାର ସୁବିଧା ନେଇପାରିବେ। ଘରୋଇ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା କରିଥିବା ଓ କର୍ମଚାରୀ ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମାର ହିତାଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ AB PM-JAYରେ ସାମିଲ ହୋଇପାରିବେ।
ଆୟୁଷ୍ମାନ ବୟ ବନ୍ଦନା କାର୍ଡରେ ପ୍ରାୟ ୨୦୦୦ ପ୍ରକାର ଚିକିତ୍ସାର ସୁବିଧା ମିଳିବ। ହିତାଧିକାରୀ ଆଗରୁ କୌଣସି ରୋଗରେ ପୀଡ଼ିତ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଓ୍ୱେଟିଂ ପିରିୟଡ ବା ଅପେକ୍ଷା ଅବଧି ଲାଗୁ ନ ହୋଇ ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ ହିଁ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ମିଳିବ।
ଆୟୁଷ୍ମାନ ବୟ ବନ୍ଦନା କାର୍ଡ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ବିବେଚିତ ୭୦ ବର୍ଷ ଓ ଏହାଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ ଏକାଧିକ ଉପାୟରେ ନିଜ ନାଁ ପଂଜୀକରଣ କରିପାରିବେ। ଅନୁବନ୍ଧିତ ହସପିଟାଲକୁ ଯାଇ ସେମାନେ ନିଜର ନାଁ ପଂଜୀକରଣ କରିପାରିବେ। ମୋବାଇଲରେ ସେମାନେ ନିଜେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ନାଁ ପଂଜୀକରଣ କରିପାରିବେ। ଏଥିପାଇଁ ଗୁଗୁଲ୍ ପ୍ଲେ ଷ୍ଟୋରରୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆପ୍ ଡାଉନଲୋଡ୍ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଓ ସେଥିରେ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ବୟ ବନ୍ଦନା କାର୍ଡ ପାଇଁ ନିଜେ ନିଜେର ନାଁ ପଂଜୀକରଣ କରିପାରିବେ। ଓ୍ୱେବସାଇଟ୍ www. beneficiary.nha.gov.in ଜରିଆରେ ମଧ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନେ ନିଜକୁ ଏହି ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ କରିପାରିବେ। ଆୟୁଷ୍ମାନ ବୟ ବନ୍ଦନା କାର୍ଡ ସଂପର୍କରେ ଅଧିକ ଜାଣିବା ପାଇଁ ଲୋକେ ଟୋଲ୍ ଫ୍ରି ନମ୍ୱର ୧୪୫୫୫ କୁ କଲ୍ କରିପାରିବେ କିମ୍ୱା ୧୮୦୦୧୧୦୭୭୦ କୁ ମିସ୍ କଲ୍ ମଧ୍ୟ ଦେଇପାରିବେ।