Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of Rising Rajasthan Global Investment Summit 2024 in Jaipur, Rajasthan
09 DEC 2024 2:06PM by PIB Delhi
Governor of Rajasthan, Shri Haribhau Bagade ji, the popular Chief Minister of the state, Shri Bhajanlal ji Sharma, ministers of the Rajasthan government, Members of Parliament, Members of the Legislative Assembly, industry colleagues, various ambassadors, embassy representatives, other dignitaries, ladies and gentlemen.
Today marks another significant day in Rajasthan's development journey. A large number of delegates and investors from across the country and the world have gathered here in the Pink City. Many colleagues from the industrial sector are also present. I welcome you all to the Rising Rajasthan Summit. I would like to congratulate the BJP government of Rajasthan for organizing this magnificent event.
Friends,
Today, every expert and investor around the world is highly optimistic about Bharat. Following the mantra of Reform-Perform-Transform, Bharat has achieved remarkable growth that is visible across all sectors. In the seven decades after independence, Bharat could become the 11th largest economy in the world. In contrast, over the past ten years, Bharat has moved from being the 10th largest economy to the 5th largest economy. During these 10 years, Bharat has nearly doubled the size of its economy. Exports have also almost doubled in the past decade. Compared to the decade before 2014, Foreign Direct Investment (FDI) has more than doubled in the past decade. Additionally, Bharat has increased its infrastructure spending from approximately 2 trillion rupees to 11 trillion rupees during this time.
Friends,
The power of democracy, demography, digital data, and delivery is evident from Bharat's success. In a diverse country like Bharat, democracy is not only thriving but also becoming increasingly stronger, which is a significant achievement in itself. While remaining democratic, Bharat's philosophy is centred on the welfare of humanity, which is intrinsic to its character. Today, the people of Bharat, through their democratic rights, are voting for a stable government.
Friends,
These ancient values of Bharat are being carried forward by its demographic strength- its ‘Yuva Shakti’ (youth power). For many years to come, Bharat will remain one of the youngest countries in the world. Along with having the largest pool of young people, Bharat will also have the most skilled youth. To harness this potential, the government is making a series of strategic decisions.
Friends,
In the past decade, the youth of Bharat have added a new dimension to their potential. This new dimension is Bharat’s tech power and data power. You are all aware of how critical technology and data are in every sector today. This is a tech-driven, data-driven century. Over the last decade, the number of internet users in Bharat has grown nearly fourfold. Digital transactions are setting new records, and this is just the beginning. Bharat is demonstrating the true power of democracy, demography, and data to the world. Bharat has shown how the democratization of digital technology benefits every sector and every community. Platforms like UPI, Direct Benefit Transfer (DBT) schemes, GeM (Government e-Marketplace), and ONDC (Open Network for Digital Commerce) showcase the strength of Bharat's digital ecosystem. This digital transformation is set to create a significant impact in Rajasthan as well. I firmly believe that the development of states leads to the development of the nation. As Rajasthan reaches new heights of growth, it will contribute to elevating the entire country.
Friends,
In terms of area, Rajasthan is the largest state in Bharat, and the hearts of its people are just as vast. The hard work, honesty, determination to achieve even the toughest goals, the spirit of prioritizing the nation above all, and the inspiration to do anything for the country — these qualities are ingrained in every grain of Rajasthan’s soil. However, after independence, the priorities of the governments were neither the development of the nation nor the preservation of its heritage. Rajasthan has borne a significant brunt of this neglect. But today, our government is working with the mantra of both ‘Vikas’ (development) and ‘Virasat’ (heritage), and Rajasthan is reaping substantial benefits from it.
Friends,
Rajasthan is not only Rising but also Reliable. It is Receptive and knows how to refine itself with time. Rajasthan symbolizes facing challenges head-on and creating new opportunities. In this R-Factor of Rajasthan, a new dimension has been added. The people of Rajasthan have given a resounding mandate to the responsive and reformist BJP government here. In a very short span, Bhajan Lal ji and his entire team have demonstrated remarkable results. The state government is also about to complete its first year soon. The efficiency and commitment with which Bhajan Lal ji is working for the rapid development of Rajasthan are truly commendable. Whether it is the welfare of the poor, the well-being of farmers, creating new opportunities for youth, or ensuring roads, electricity, and water — all aspects of development are progressing rapidly in Rajasthan. The promptness with which the government is controlling crime and corruption has brought new enthusiasm among citizens and investors alike.
Friends,
To truly experience the rise of Rajasthan, it is essential to realize its real potential. Rajasthan is blessed with an abundance of natural resources, a modern connectivity network, a rich heritage, vast landmass, and a dynamic youth force. From roads to railways, hospitality to handicrafts, farms to forts, Rajasthan has a wealth of opportunities. This potential makes Rajasthan a highly attractive destination for investment. Rajasthan has a unique quality — the ability to learn and enhance its strengths. That’s why even the sand dunes here are now bearing fruit, with the cultivation of crops like olives and jatropha expanding. Jaipur's Blue Pottery, Pratapgarh's Thewa Jewellery, and Bhilwara's textile innovations hold distinct prestige. Makrana marble and Kota Doria are recognized worldwide, while Nagaur's fenugreek has a fragrance like no other. The current BJP government is actively identifying and harnessing the unique strengths of each district.
Friends,
As you know, a significant portion of Bharat's mineral wealth is found in Rajasthan. The state boasts reserves of zinc, lead, copper, marble, limestone, granite, and potash, forming a robust foundation for Aatmanirbhar Bharat (Self-Reliant India). Rajasthan is also a major contributor to Bharat's energy security. Bharat has set a target to achieve 500 GW of renewable energy capacity by the end of this decade, and Rajasthan is playing a critical role in this mission. Some of the largest solar parks in the country are being developed right here.
Friends,
Rajasthan serves as a vital link between two major economic hubs, Delhi and Mumbai. It also connects the ports of Maharashtra and Gujarat with Northern India. Consider this: 250 kilometres of the Delhi-Mumbai Industrial Corridor (DMIC) pass through Rajasthan, which will benefit districts such as Alwar, Bharatpur, Dausa, Sawai Madhopur, Tonk, Bundi, and Kota. Similarly, 300 kilometres of the Dedicated Freight Corridor traverse Rajasthan, covering districts like Jaipur, Ajmer, Sikar, Nagaur, and Alwar. These extensive connectivity projects position Rajasthan as an excellent destination for investment, particularly in the dry ports and logistics sectors. We are developing multi-modal logistics parks here, alongside nearly two dozen sector-specific industrial parks. Additionally, two air cargo complexes have been established, making it easier to set up industries and enhance industrial connectivity in Rajasthan.
Friends,
Tourism holds immense potential for Bharat's prosperous future. Bharat offers limitless opportunities in nature, culture, adventure, conference, destination weddings, and heritage tourism. Rajasthan stands as a key focal point on Bharat's tourism map. It is home to a rich history, magnificent heritage, vast deserts, and beautiful lakes. Its music, cuisine, and traditions are beyond comparison. Everything the tourism, travel, and hospitality sector needs can be found in Rajasthan. Rajasthan is one of the world's most sought-after destinations for making life events, like weddings, truly memorable. The state also offers tremendous scope for wildlife tourism, with places like Ranthambore, Sariska, Mukundra Hills, and Keoladeo National Park serving as havens for wildlife enthusiasts. I am pleased to see the Rajasthan government enhancing connectivity to its tourist destinations and heritage centres. The Indian government has also introduced schemes tied to various themed circuits. Between 2004 and 2014, around five crore foreign tourists visited Bharat. From 2014 to 2024, despite the Corona pandemic affecting nearly three to four years, over seven crore foreign tourists have visited. Tourism had come to a standstill during the Corona pandemic. Despite that, there has been a remarkable growth of tourists visiting Bharat. Bharat’s provision of e-visa facilities to tourists from numerous countries has greatly benefited international visitors, making their travel experience more convenient and hassle-free. Domestic tourism in Bharat is also reaching new heights. Schemes such as UDAAN (Ude Desh ka Aam Nagrik), Vande Bharat trains, and the PRASAD (Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual Augmentation Drive) program are greatly benefiting Rajasthan. Programs like Vibrant Villages are further aiding the state's development. I have called upon citizens to adopt "Wed in India," and Rajasthan is set to gain significantly from this initiative. There are vast opportunities to expand heritage tourism, film tourism, eco-tourism, rural tourism, and border area tourism in Rajasthan. Your investment in these sectors will not only strengthen Rajasthan's tourism industry but also ensure robust growth for your business.
Friends,
You are all familiar with the challenges related to global supply and value chains. Today, the world needs an economy that remains robust even in the face of major crises and operates without disruptions. For this, it is essential to establish a broad manufacturing base in Bharat. This is not just important for Bharat but also for the global economy. Recognizing this responsibility, Bharat has committed to self-reliance in manufacturing on a significant scale. Under the ‘Make in India’ program, Bharat is emphasizing low-cost manufacturing. The country's petroleum products, pharmaceuticals and vaccines, and electronic goods are examples of record-breaking manufacturing efforts that are benefitting the world. Rajasthan itself contributed significantly to this effort, with exports amounting to approximately 84,000 crore rupees last year. 84,000 crore rupees! This includes engineering goods, gems and jewellery, textiles, handicrafts, and agro-food products.
Friends,
The Production Linked Incentive (PLI) scheme has been playing an increasingly important role in boosting manufacturing in Bharat. Sectors like electronics, specialty steel, automobiles, auto components, solar photovoltaics, and pharmaceutical drugs have seen remarkable enthusiasm. As a result of the PLI scheme, investments worth 1.25 lakh crore rupees have come, approximately 11 lakh crore rupees worth of products have been manufactured, and exports have increased by 4 lakh crore rupees. Moreover, millions of young people have gained employment opportunities. In Rajasthan, a strong base for the automotive and auto-component industries has already been established. The state holds immense potential for electric vehicle manufacturing, and the infrastructure necessary for electronics manufacturing is also readily available. I urge all investors to explore Rajasthan’s manufacturing potential and seize the opportunities.
Friends,
One of the key strengths of Rising Rajasthan is its MSME sector. Rajasthan ranks among the top five states in Bharat in terms of MSMEs. This summit will also host a dedicated conclave on MSMEs. With over 27 lakh small and micro enterprises employing more than 50 lakh people, Rajasthan's MSMEs have the potential to transform the state's destiny. I am pleased to see that the new government in Rajasthan introduced a fresh MSME policy soon after coming into power. The Government of Bharat, through its policies and initiatives, is also consistently empowering MSMEs. Bharat’s MSMEs are not just strengthening the domestic economy but are also playing a crucial role in the global supply and value chains. We witnessed this during the Corona pandemic when disruptions in the global pharma supply chain emerged, and Bharat's robust pharma sector stepped up to assist the world. This was possible because Bharat had built a strong foundation in the pharmaceutical sector. Similarly, we aim to establish a robust base for the manufacturing of various other products, where MSMEs will play a pivotal role.
Friends,
Our government has redefined the parameters for MSMEs to provide them with greater growth opportunities. Approximately five crore MSMEs have been integrated into the formal economy, simplifying their access to credit. We have also introduced a Credit Guarantee Linked Scheme, which has provided nearly 7 lakh crore rupees in support to small industries. Over the past decade, credit flow to MSMEs has more than doubled. In 2014, this stood at around 10 lakh crore rupees, but today it has surpassed 22 lakh crore rupees. Rajasthan has been a significant beneficiary of this growth. The rising strength of MSMEs will elevate Rajasthan’s development to new heights.
Friends,
We have embarked on a new journey towards ‘Aatmanirbhar Bharat’ (Self-Reliant India). This ‘Aatmanirbhar Bharat’ mission has global aspirations and a global impact. At the government level, we are moving forward with a whole-of-government approach. For industrial growth, we are promoting every sector and every factor in unison. I firmly believe that this spirit of ‘Sabka Prayas’ (collective effort) will build a ‘Viksit Rajasthan’ (Developed Rajasthan) and a ‘Viksit Bharat’ (Developed India).
Friends,
This summit has welcomed delegates from across the country and the world. For many of you, this might be your first visit to Bharat or Rajasthan. Before you return home, I encourage you to explore Rajasthan and Bharat. Experience the colourful markets, the lively spirit of the people, and the unmatched charm of this land—it will be an experience you will cherish forever. Once again, I extend my best wishes to all investors and commend everyone for their commitment to the vision of Rising Rajasthan.
Thank you!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রাজস্থানগী জয়পুরদা পাংথোকপা রাইজিং গ্লোবেল ইনভেস্তমেন্ত সম্মিৎ ২০২৪ হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
09 DEC 2024 2:06PM by PIB Imphal
রাজস্থানগী রাজ্যপাল শ্রী হরিভাউ বগরে জি, চীফ মিনিস্তর শ্রী ভঞ্জনলাল জি শর্মা, রাজস্থান সরকারগী মিনিস্তরশিং, এম.পিশিং, উদ্যোগকী মরুপশিং, তোঙান-তোঙানবা এম্বেসেদরশিং, এম্বেসিগী মীহুৎশিং, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং, ইবেম্মাশিং অমসুং ইবুংঙোশিং।
রাজস্থানগী চাউখৎপগী খোঙচত্তা, ঙসি অসি য়াম্না মরুওইবা নুমিৎ অমনি। মশিং য়াম্লবা দেলিগেতশিং, লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী ইনভেস্তরশিং পিঙ্ক সিতি অসিদা থুংলরে। উদ্যোগকী মরুপ কয়াশু মফম অসিদা পুল্লরে। রাইজিং রাজস্থান সম্মিত্তা ময়াম পুম্নমক তরাম্না ওকচরি। অঙকপা থৌরম অসিগীদমক ঐনা রাজস্থানগী বি.জে.পি সরকার থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, মালেম অসিদা ইনভেস্তর খুদিংমক, অখঙ-অহৈ খুদিংমক্না ভারতকী মরমদা থাজবা লৈরে। রিফোর্ম-পর্ফোম-ত্রান্সফোর্মগী লাইৱা শীজিন্নবদগী, হিরম খুদিংমক্ত ভারতকী চাউখৎপা ইরাই লাইনা উবা ফংলে। নিংতম্বা ফংলবা চহি ৭০গী মতুংদা, মালেমদা ভারত ৭শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি অমা ওইখি। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, ১০শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরম্বদগী ভারত ৫শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইর। হৌখিবা চহি ১০ দা মপান্দা থাদোকপা শরুক অনি হেনগৎলে। ২০১৪ গী মমাঙগা চাংদম্নবদা, হৌখিবা চহি ১০ দা ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্ত শরুক অনি হেনগৎলে। মসিগী মথক্ত, হায়রিবা মতম অসিদা লৈবাক অসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা থাজবা শেনফম লুপা ত্রিল্লিয়ন ২ দগী লুপা ত্রিল্লিয়ন ১১ দা হেনগৎলে।
মরুপশিং,
ভারতকী মাইপাকপা অসিদা গনতন্ত্র, অপুনবা মীশিং, দিজিতেল দেতা অমসুং মীয়ামদা খুদোংচাবশিং ফংহনবা অসি খুদম অমা ওইরে। ভারতগুম্বা খেন্নবা কয়াগী লৈবাক অমদা, গনতন্ত্র অসি হিংবা খক নত্তন হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলক্লি, মসি শিংথানিঙাই ওইনা মাইপাকপনি। গনতন্ত্র চৎপগা লোয়ননা, ভারতকী ৱাঙুলোন অসি মীওইবগী য়াইফনবা থবকশিংদা মরুওইনা লৌবনি। ঙসিদি ভারতকী মীয়াম মখোয়গী গনতন্ত্রগী হকশিংগী খুৎথাংদা, মখোয়গী ভোৎনা তংদু-লৈতাবা সরকার অমা লৈহল্লে।
মরুপশিং,
ভারতকী অরিবা গুনশিং লৈবাক অসিগী মীয়ামগী থৌনা-লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী থৌনানা মাংলোমদা পুখৎলি। তুংদা লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা, ভারত মালেমদা খ্বাইদগী নহা ওইবা লৈবাক অমা ওইদুনা লৈরগনি। নহা ওইরিবা মীওই মশিং য়াম্না লৈবগা লোয়ননা, খুৎ-শা খ্বাইদগী হৈবা নহারোল য়াম্না লৈবা লৈবাক ভারতনা ওইরগনি। মসিগী খুদোংচাবা অসি লৌনবা, সরকারনা মরুওইবা ৱারেপ কয়া লৌরে।
হৌখিবা চহি ১০ দা, ভারতকী নহারোলশিংনা মখোয়গী তৌবা ঙম্বদা অনৌবা কয়া হাপচিল্লে। মসিগী অনৌবা মাইওন অসি ভারতকী তেক পৱার অমসুং দেতা পৱার অসিনি। হৌজিক হিরম খুদিংমক্ত তেক্নোলোজি অমসুং দেতা কয়া য়াম্না মরুওইবগে হায়বা অদোম খঙলে। হৌজিক অসি তেক্নোলোজি অমসুং দেতানা লমজিংবা চহিচানি। হৌখিবা চহি ১০ দা, ভারতকী ইন্তরনেত শীজিন্নবা মীওই মশিং শরুক মরি হেনগৎলে। দিজিতেল ত্রান্সসেক্সনশিং অনৌবা রেকোর্দশিং থম্লে অমসুং মসি হৌবতা ঙাইরিবনি। গনতন্ত্র, অপুনবা মীশিং অমসুং দেতাগী অশেংবা শক্তি ভারতনা মালেমদা উৎলে। হিরম খুদিংমক্ত অমসুং মীওই কাংলুপ খুদিংমক্ত কমদৌনা দিজিতেল তেক্নোলোজিগী কান্নবশিং ফংহনবগে হায়বা ভারতনা উৎলে। য়ু.পি.আই, দি.বি.তি স্কিমশিং, জি.ই.এম অমসুং ও.এন.দি.সিগুম্বা প্লেতফোর্মশিংনা ভারতকী দিজিতেলগী থবকশিংগী মপাঙ্গল অদু উৎলে। মসিগী দিজিতেলগী অওনবশিং অসিনা রাজস্থান্দা শিংথানিঙাই ওইবা কান্নবশিং ফংহনগনি। রাজ্যশিং চাউখৎপনা লৈবাক অসি চাউখৎকনি হায়বসি ঐগী অচেৎপা থাজবনি। রাজস্থান্না চাউৎপগী অনৌবা থাকশিং য়ৌরকপগা লোয়ননা, লৈবাক অসি শীনবা থুংনা চাউখৎপদা রাজ্য অসিনা মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
লমগী পাক-চাউবদা, রাজস্থান ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা রাজ্যনি অমসুং মসিগী মীয়ামগী থম্মোয় রাজ্য অসিগী লমগুম পাক-চাউই। খ্বাইদগী কনবা পান্দমশিং ফংনবা থবক কন্না শুবা, পুকচেল শেংবা অমসুং অচেৎপা ফিরেপ লৈবা, থবক অতৈদগী লৈবাক্কী থবক্না হেন্না মরুওইনা লৌবা অমসুং লৈবাক্কীদমক থবক অমা হেক্ত পাংথোক্নবা ইথিল পীবা-হায়রিবা গুনশিং অসি রাজস্থানগী লৈবাক লৈহাওগী উফুল মরিক খুদিংমক্ত য়াওরি। অদুবু, নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা, সরকারশিংগী মরুওইবা অসি লৈবাক অসি চাউখৎনবা নত্ত্রগা লৈবাক অসিগী হেরিতেচ ঙাক্নবদা ওইখিদে। মসিগী মীরাইবা অসিগী অচৌবা চৈথেং অমা রাজস্থান্না ফংখি। অদুবু ঙসিদি, ঐখোয়গী সরকারনা বিকাস অমসুং বিরাসতকী লাইৱাগা লোয়ননা থবক তৌরি অমসুং মসিগী কান্নবশিং রাজস্থান্না ফংলে।
মরুপশিং,
রাজস্থান চাউখৎলকপা খক নত্তনা থবকশু ফজনা পাংথোকপনি। খুদোংচাদবশিং মায়োক্নবা অমসুং অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎপদা রাজস্থান খুদম ওইরি। রাজস্থানগী আর-ফেক্তরদা মসিনা অনৌবা মাইওন অমা হাপচিল্লে। রাজস্থানগী মীয়াম্না অওনবা পুরকপা বি.জে.পি সরকারনা অমা পুরক্লে। অতেনবা মতমগী মনুংদা, ভজন লাল জি অমসুং মহাক্কী অপুনবা তিমনা শিংথানিঙাই ওইবা থবক কয়া পায়খৎলে। রাজ্য সরকার অসি অথুবা মতমদা চহি অমা মপুংফারগনি। রাজস্থান য়াংনা চাউখৎনবা ভজন লাল জিগী থবক অসি থাগৎনিঙাইনি। লায়রবশিং য়াইফনবা, লৌমীশিংগী য়াইফনবা, নহারোলশিংগী অনৌবা খুদোংচাবশিং পীনবা নত্ত্রগা লম্বীশিং, মৈ অমসুং ঈশিং ফংহন্নবা-চাউখৎ-থৌরাংগী থবক খুদিংমক রাজস্থান্দা য়াংনা পায়খৎলে। সরকারনা মতম চানা ক্রাইম অমসুং শেঞ্জা-থুমজা লাকশিনবদগী মীয়াম অমসুং ইনভেস্তরশিংদা অনৌবা হরাওবা ফংহল্লে।
মরুপশিং,
রাজস্থান চাউখৎলকপগী অশেংবা অদু খঙনবা, রাজ্য অসিগী অশেংবা তৌবা ঙম্বশিং অদু খঙবা তঙাইফদে। রাজস্থান্দা মহৌশাগী লন মরাংকাইনা লৈরি, অনৌবা লম্বী-থোং, ইনাকখুল্লবা হেরিতেচ, পাক-চাউরবা লম অমসুং মতিক চারবা নহারোলশিং লৈরি। লম্বীশিংদগী হৌরগা রেলৱেশিং, অতিথিশিং লুনা তৌবদগী খুৎ-শা হৈবগী থবকশিং, লৌবুক্তগী হৌরগা লালবন্দশিং, রাজস্থান্দা খুদোংচাবশিং লন অমা লৈরি। মসিগী খুদোংচাবশিং অসিনা রাজস্থান অসি শেন থাদনবগী য়াম্না পাম্নবা মফম অমা ওইরে। রাজস্থানগী অঙকপা গুন অমদি-মসিগী মপাঙ্গল খঙবা অমসুং মসি হেনগৎহনবা অসিনি। মরম অদুনা হৌজিক লৈঙোইগী চীংদুমশিংদা চোর্ফোন অমসুং অৱা কেগগুম্বা থাদুনা মহৈ চাবা হৌরে। জয়পুরগী ব্লু পোত্তরি, প্রাতাপগরগী থেৱা জেৱেলারি অমসুং ভিলৱারাগী তেক্সতাইলনা অফবা মিংচৎ পুরক্লে। মাক্রানা মার্বল অমসুং কোতা দোরিয়া মালেম শীনবা থুংনা খঙনরে। নগৌরগী ফেনুগ্রিক্কী মনম অসিগুম্বা অতৈ মফমদা লৈতে। হৌজিক পাল্লিবা বি.জে.পি সরকারনা জিলা অমমমগী তোপ-তোপ্পা অফবা গুনশিং মশক খঙদোকপা অমসুং কান্নবা লৌবগী থবক পায়খৎলি।
মরুপশিং,
অদোম খঙলিবা অদুনি, ভারতকী মিনরেলগী অয়াম্বা শরুক রাজস্থান্দা ফংলি। রাজ্য অসিদা জিঙ্ক, মিসি, কোরি, মার্বল, শুনু নুঙ, গ্রেনাইত অমসুং পোতাসগী রিজার্বশিং লৈরি অমসুং মসিনা অত্মানির্ভর ভারতকী অকনবা য়ুম্ফম থোল্লে। ভারতকী ইনর্জি সেকুরিতিদা রাজস্থান্না অচৌবা মতেং পাংলি। চৎলিবা চহি ১০ অসিগী অরোইবদা গিগাৱাত ৫০০গী রিন্যুএল ইনর্জ পুথোক্নবা ভারতনা পান্দম অমা থম্লি অমসুং মসিগী মিসন অসিদা রাজস্থান্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী চাউবা সোলার পার্ক খর রাজ্য অসি অসিদা শেমগৎলি।
মরুপশিং,
অচৌবা শেন-থুমগী মফম অনি, দিল্লি অমসুং মুম্বাইগী মরক্তা রাজস্থান্না মরুওইবা শম্নবা অমা ওইরি। রাজ্য অসিনা মহারাস্ত্রা অমসুং গুজরাতকী হিথাংফমশিংগা অৱাং ভারতকা শম্নহল্লি। দিল্লি-মুম্বাই ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোরগী কিমি ২৫০ গী শরুক রাজস্থানগী জিলাশিং হায়বদি অলৱার, ভারতপুর, দৌসা, সৱাই মধোপুর, তোঙ, বুন্দি অমসুং কোতা ফাওদুনা চৎলি। মসিগা চপ মান্ননা, দেদিকেগেদ ফ্রেদ কোরিদোরগী কিমি ৩০০ রাজস্থানগী জয়পুর, অজমর, সিকার, নগৌর অমসুং অলৱার জিলাশিং ফাওদুনা চৎলি। হায়রিবা লম্বী-থোংগী প্রোজেকশিংগী ফিবম অসিদগী মরুওইনা দ্রাই পোর্তশিং অমসুং লোজিস্তিক্স সেক্তরশিংদা রাজস্থান শেন থাদনবগী মতিক চারবা মফম অমা ওইরে। ঐখোয়না রাজ্য অসিদা মল্তি-মোদাল লোজিস্তিক্স পার্কশিং অমসুং ইন্দস্ত্রিএল পার্ক ২৪ রোম শেমগৎলে। মসিগী মথক্ত, এয়র কার্গো কমপ্লেক্স অনি লিংখৎলে অমসুং মসিনা রাজস্থান্দা উদ্যোগশিং লিংখৎপা লাইহল্লে অমসুং উদ্যোগশিংগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা হেনগৎহল্লে।
মরুপশিং,
ভারতকী তুংগী নুংঙাই-য়াইফবদা তুরিজমগী অচৌবা খুদোংচাবশিং লৈরি। মহৌশা, নাত, এদভেঞ্জর, কনফরেন্স, লুহোংবা অমসুং হেরিতেচ তুরিজমদা মশিং থিঙমদ্রবা খুদোংচাবশিং ভারতনা পীরি। ভারতকী তুরিজমগী মেপ্তা রাজস্থান মরুওইবা মফম অমা ওইরি। রাজ্য অসিগী ঈশৈ, মথেল-লুকোই অমসুং চৎনবীশিংগী লাম্বা লৈতে। তুরিজম, ত্রাবেল অমসুং হোস্পিতেলিতিদগী হৌরগা সেক্তর খুদিংমক্কী দরকার ওইবশিং রাজস্থান্দা ফংলি। লুহোংবা অমসুং নিংশিংদুনা লৌগদবা পুন্সিগী ওইবা থৌরমশিংগী রাজস্থান মালেমদা খ্বাইদগী পাম্নবা মফমশিংগী মনুংদা অমা ওইরে। রাজ্য অসিদা ৱাইল্দলাইফ তুরিজমগী খুদোংচাবা কয়া মরাংকাইনা ফংলি, রনথামবোর, সারিস্কা, মুকুন্দ্র হিলস অমসুং কিওলাদিও নেসনেল পার্ক অসি লম্লক্কী শা-উচেক পামজবশিংগী লাইরৈবাকনি। রাজস্থান সরকারনা মসিগী লমকোয়ফমশিং অমসুং হেরিতেচ সেন্তরশিংগী লম্বী-থোং ফগৎহনবা উবদা ঐ অপেনবা ফাওই। তোঙান-তোঙানবা থিম সর্কুইতশিং শম্নবা স্কিমশিং ভারত সরকারনা হৌদোক্লে। ২০০৪ অমসুং ২০১৪ গী মরক্তা ভারত্ত মপানগী লমকোয়বা মীওই করোর ৫ রোম লাকখি। ২০১৪ দগী ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা, চহি অহুমদগী চহি মরি ফাওবা কোরোনা লাইচৎনা অপনবা পীখ্রবশু, মপানগী লমকোয়বা মীওই করোর ৭ লাকখি। কোরোনা লাইচৎ মনুংদা তুরিজম চপ লেপখি। মদু ওইরবশু, ভারত্ত লমকোয়বা মীওইশিং লাকপা শিংথাবা য়ানা হেনগৎলকখি। তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগী লমকোয়বা মীওইশিংদা ভারতনা ই-ভিসাগী খুদোংচাবশিং পীবদগী মালেমগী লমকোয়বা মীওইশিংদা চাউনা কান্নবা ফংহল্লে। লৈবাক মনুংগী তুরিজম অনৌবা থাকশিং য়াওনা চাউখৎলে। উরান, বন্দে ভারত ত্রেনশিং অমসুং প্রাসাদ প্রোগ্রামনা রাজস্থান্দা কান্নবা য়াম্না পীরে। ভাইব্রেন্ত ভিলেজগুম্বা থৌরমশিংনা রাজ্য অসি মখা তানা চাউখৎপদা মতেং পাংলি। “ভারত্ত লুহোংবা” অসি পাংথোক্নবা ঐনা মীয়ামদা হায়জরি অমসুং হায়রিবা থবক অসিদা রাজস্থান্না শিংথাবা য়ানা কান্নবশিং ফংগনি। রাজস্থান্দা হেরিতেচ তুরিজম, ফিল্ম তুরিজম, ইকো-তুরিজম, রুরেল তুরিজম অমসুং ঙমখৈগী তুরিজম পাকথোক-চাউথোক্নবা খুদোংচাবা কয়া মরাংকাইনা লৈরি। হায়রিবা হিরমশিং অসিদা অদোম্না শেন থাদবা অসিনা রাজস্থানগী তুরিজম ইন্দস্ত্রি মপাঙ্গল কনখৎহনবা খক নত্তনা অদোমগী ললোন-ইতিক চাউখৎহনগনি।
মরুপশিং,
মালেমগী সপ্লাই চেনশিং অমসুং ভেলু চেনশিংগী খুদোংচাদবশিং অদোম খঙলে। ঙসিদি, অচৌবা অৱাবা মায়োক্নবা মতমদা ফাওবা লেংদনা লৈবা অমসুং অপনবা লৈতনা থবক তৌবা ঙম্বা ইকোনোমি অমা মালেমনা দরকার ওইরে। মসিগীদমক, ভারত্ত পাক-চাউরবা মেনুফেকচরিং বেজ অমা লিংখৎপা তঙাইফদে। মসি ভারত খক্তগী মরুওইবা নত্তনা মালেমগী ইকোনোমিগী ওইনশু মরুওইবনি। মসিগী দাইত্ব অসি খঙদুনা, মেনুফেকচরিংদা অত্মানির্ভর ওইনবা ভারতনা থবক পায়খৎলে। মেক ইন ইন্দিয়া প্রোগ্রামগী মখাদা, শেন য়াম্না চঙদবা মেনুফেকচরিংদা ভারতনা থবক পায়খৎলে। লৈবাক অসিগী পেত্রোলিয়মগী পোৎথোকশিং, হিদাক-লাংথকশিং অমসুং তিকাশিং অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্কী পোৎ-চৈশিং অসি মালেম অসি কান্নবা পীরিবা রেকোর্দ থুগায়বা মেনুফেকচরিংগী থবকশিংগী খুদমশিংনি। হৌখিবা চহিদা লুপা করোর ৮৪,০০০ রোম মপান্দা থাদোক্তুনা থবক অসিদা রাজস্থান্না চাউনা মতেং পাংলি। মসিদা ইঞ্জিনিয়ারিংগী পোৎলমশিং, জেমশিং অমসুং জেৱেলারিশিং, তেক্সাতাইলশিং, হেন্দিক্রাফশিং অমসুং লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং য়াওরি।
মরুপশিং,
ভারত্ত মেনুফেকচরিং হেনগৎহনবদা পি.এল.আই স্কিমনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। ইলেক্ত্রোনিক্স, স্তিল, ওতোমোবাইলশিং, ওতো কম্পোনেন্তশিং, সোলার ফোতোভোলতাইকশিং অমসুং হিদাক-লাংথকশিং অসি ফজনা পাম্নবা উরে। পি.এল.আই স্কিমগী ফল অমা ওইনা, লুপা করোর লাখ ১.২৫ থাদরক্লে অমসুং লুপা করোর লাখ ১১ রোমগী পোৎথোকশিং পুথোক্লে অমসুং মপান্দা থাদোকপা লুপা করোর লাখ ৪ রোম হেনগৎলে। মসিদগী নহারোল মিল্লিয়ন কয়া থবক ফংনবগী খুদোংচাবশিং ফংলে। রাজস্থান্দা হান্নদগী ওতোমেতিপ অমসুং ওতো কম্পোনেন্ত ইন্দস্ত্রিশিং লৈরে। রাজ্য অসিদা ইলেক্ত্রিক গারি শানবা খুদোংচাবা কয়া মরাংকাইনা লৈরি অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্স মেনুফেকচরিংগী দরকার ওইবা মচাকশিং মরাংকাইনা ফংলি। রাজস্থানগী মেনুফেকচরিংগী খুদোংচাবশিং থিদোক্নবা অমসুং খুদোংচাবা লৌনবা ঐনা ইনভেস্তরশিংদা হায়জরি।
মরুপশিং,
রাইজিং রাজস্থানগী মরুওইবা মপাঙ্গলশিংগী মনুংদা অমদি রাজ্য অসিগী এম.এস.এম.ই সেক্তরনি। এম.এস.এম.ইশিংগী লমদা ভারতকী মকোক থোংবা রাজ্য মঙাগী মনুংদা রাজস্থান্না মকোক্ত লৈরি। মীফম অসিদা এম.এস.এম.ইশিংদা কৎথোক্লবা কনক্লেপ অমা পাংথোক্কনি। এম.এস.এম.ই লাখ ২৭ হেনবদা মীওই লাখ ৫০ হেন্না থবক পীদুনা রাজ্য অসিগী মরাইবক লেপ্পদা রাজস্থানগী এম.এস.এম.ইশিংগী থৌনা লৈরি। শক্তি হেক পায়রকপদগী রাজস্থানগী অনৌবা সরকারনা অনৌবা এম.এস.এম.ই থৌশিল অমা পুথোক্লে। ভারত সরকারনা মসিগী থৌশিলশিং অমসুং থবকশিংনা এম.এস.এম.ইশিংগী ফিবম ফগৎহল্লি। ভারতকী এম.এস.এম.ইশিংনা লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোন মপাঙ্গল কনখৎহনবা খক নত্তনা মালেমগী সপ্লাই অমসুং ভেলু চেনশিংদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মসি ঐখোয়না কোরোনা লাইচৎ মনুংদা মালেমগী ফার্মা সপ্লাই চেন অপনবা পীরকপা মতমদা উবা ফংখি অমসুং ভারতকী মপাঙ্গল কল্লবা ফার্মা সেক্তরনা মালেমগী মতেং পাংখি। মসি ভারতনা ফার্মাসিউতিকেল সেক্তরদা অকনবা য়ুম্ফম অমা থোনবদগী ওইখিবনি। তোঙান-তোঙানবা পোৎথোকশিংগী অফবা মেনুফেকচরিংগী য়ুম্ফম অমা শেমগৎপদা এম.এস.এম.ইশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি।
মরুপশিং,
এম.এস.এম.ই হেন্না চাউখৎনবা মখোয়দা খুদোংচাবশিং পীনবা ঐখোয়গী সরকারনা এম.এস.এম.ইশিংগী পেরামিতরশিং অমুক হন্না শেমদোক্লে। এম.এস.এম.ই করোর ৫ ফোর্মেল ইকোনোমিদা পুনশিন্দুনা মখোয় শেন্থং ফংবদা লাইহল্লে। ঐখোয়না ক্রেদিদ গরেন্তি লিঙ্ক স্কিম হৌদোক্তুনা অপীকপা উদ্যোগশিংদা লুপা করোর লাখ৭ রোম মতেং পাংখ্রে। হৌখিবা চহি ১০ দা এম.এস.এম.ইশিংদা পীবা শেন্থং শরুক অনি হেনগৎলে। ২০১৪ দা লুপা করোর লাখ ১০ পীখি, অদুবু ঙসিদি লুপা করোর লাখ ২২ হেল্লে। এম.এস.এম.ইশিংগী মপাঙ্গল কনখৎলকপা অসিনা রাজস্থানগী চাউখৎপা অনৌবা থাকশিংদা পুখৎকনি।
মরুপশিং,
ঐখোয় অত্মানির্ভর ভারতকী মাইকৈদা অনৌবা খোঙচৎ অমা হৌরে। অত্মানির্ভর ভারত মিসন অসিদা মালেমগী অনিংবশিং অমসুং মালেমগী কান্নবশিং য়াওরি। সরকারগী থাক্ত, ঐখোয়গী সরকারগী মিনিস্ত্রি খুদিংমক শরুক য়াবা থৌরাং অমগা লোয়ননা চঙশিল্লি। মসিগী সবকা প্রায়াসকী ৱাখল্লোন অসিনা বিকসিত রাজস্থান অমা অমসুং বিকসিত ভারত অমা শেমগৎকনি।
মরুপশিং,
মীফম অসিনা লৈবাক শীনবা অমসুং মালেম শীনবা থুংবগী দেলিগেতশিং তরাম্না ওক্লে। অদোম অয়াম্বনা, ভারত নত্ত্রগা রাজস্থান্দা লাকপা মসিনা অহানবা ওইরমগনি। অদোমনা য়ুমদা হন্দ্রিঙৈদা, রাজস্থান অমসুং ভারত য়েংনবা ঐনা হায়জরি। ফজরবা কৈথেলশিং, মীয়াম অমসুং লমদম অসিগী লাম্বা লৈত্রবা ফজবশিংনা অদোম মফম চুপ্পা হরাওহনগনি। অমুক হন্না, রাইজিং রাজস্থানগী পান্দমদা মখোয়গী থাজবা থম্বগীদমক ঐনা ইনভেস্তরশিংগী মফমদা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
অদোম থাগৎচরি।