Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of development works in Panipat, Haryana
09 DEC 2024 5:54PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Hari’s abode is Haryana, and here, everyone greets each other with a heartfelt 'Ram Ram'.
Haryana Governor Bandaru Dattatreya Ji, the dynamic and popular Chief Minister of this state, Shri Nayab Singh Ji, my esteemed colleague in the Union Cabinet, Nirmala Sitharaman Ji, and the son of this land, Member of Parliament and former Chief Minister, as well as my colleague in the government, Shri Manohar Lal Ji; Shri Krishna Pal Ji, Ministers of the Haryana Government; Shruti Ji, Aarti Ji, MPs, MLAs, and all colleagues associated with various LIC centres across the country, and my dear brothers and sisters.
Today, Bharat is making yet another significant stride towards women empowerment. This day holds special significance for several other reasons as well. Today is the 9th- a number that holds immense auspiciousness in our scriptures. The number 9 is linked to the nine powers of Nav Durga, and during Navratri, we dedicate nine days to the worship of Shakti. This day, too, is dedicated to honouring women.
Friends,
On this very day, 9th December, the first meeting of the Constituent Assembly was held. As the nation celebrates 75 years of the Constitution, this date serves as a reminder to uphold the principles of equality and inclusive development.
Friends,
It is indeed a privilege to be here on this revered land that imparted the knowledge of ethics and religion to the world. The International Gita Jayanti Mahotsav is also taking place in Kurukshetra right now. I bow to this sacred land of the Gita and greet the entire state of Haryana and its patriotic people with a warm Ram Ram. The way Haryana embraced the mantra, 'Ek hai to Safe Hai' (If we are together, we are safe) has set a remarkable example for the entire nation.
Friends,
My bond with Haryana and my affection for this land are no secret. Your immense support and blessings have led to the BJP forming the government here for the third consecutive term. For this, I offer my heartfelt gratitude to every family in Haryana. The new government under Saini Ji has been in office for only a few weeks, yet it is being lauded across the nation. The entire country has witnessed how thousands of young people secured permanent jobs immediately after the formation of this government, without incurring any expenses or requiring any recommendations. The double-engine government here is now working at double the speed.
Friends,
During the elections, the women of Haryana raised the slogan, "Mhara Haryana, Non-Stop Haryana." We have adopted this slogan as our resolution. It is with this commitment that I am here today to connect with all of you. Looking around, I see an overwhelming presence of mothers and sisters, which is truly heartening.
Friends,
The Bima Sakhi scheme has just been launched here to create employment opportunities for the women and daughters of the nation. Certificates under the Bima Sakhi initiative have been distributed to daughters here today. I extend my heartfelt congratulations to all the women across the country.
Friends,
A few years ago, I had the honour of launching the ‘Beti Bachao, Beti Padhao’ campaign from Panipat. Its positive impact has been felt not only in Haryana but across the entire country. In Haryana alone, thousands of daughters’ lives have been saved over the past decade. Now, 10 years later, the Bima Sakhi Yojana for our sisters and daughters has been inaugurated from this same land of Panipat. In many ways, Panipat has become a symbol of women empowerment.
Friends,
Bharat is now advancing with the resolve to become a developed nation by 2047. Since 1947, the collective energy of every community and every region has brought Bharat to its current heights. However, to achieve the goal of a Viksit Bharat (developed India) by 2047, we must tap into many new sources of energy. One such source is Eastern India, including the North East. Another critical source of energy is the Nari Shakti—the women power—of our nation. To build a developed Bharat, we require the additional strength of our countless mothers and sisters, whose contributions will be our greatest source of inspiration. Today, women-led self-help groups, Bima Sakhi, Bank Sakhi, and Krishi Sakhi are emerging as vital pillars of a developed Bharat.
Friends,
To empower women, it is crucial to ensure they have ample opportunities to progress and that every obstacle is removed from their path. When women are given opportunities to advance, they, in turn, unlock new opportunities for the nation. For years, there were many professions in our country where women were barred from working. Our BJP government resolved to eliminate every barrier hindering our daughters. Today, you can see that women are being deployed on the front lines of the army. Our daughters are also becoming fighter pilots in significant numbers. Many women are now joining the police force. Moreover, our daughters are leading prominent companies. Across the country, there are 1,200 producer associations or cooperative societies of farmers and cattle rearers that are being led by women. Whether in sports or education, our daughters are excelling in every field. Additionally, lakhs of women have benefited from the extension of maternity leave to 26 weeks.
Friends,
Often, when we see a sportsperson proudly displaying a medal or triumphantly walking with the tricolour atop Mount Everest, we fail to realise the years of dedication and relentless effort that went into achieving that success. The foundation of the Bima Sakhi programme, launched here today, is similarly built upon years of perseverance and tireless effort. Even after 60–65 years of independence, most women in Bharat did not have their personal bank accounts. This meant that women were largely excluded from the formal banking system. Recognising this gap, our government prioritised opening Jan Dhan bank accounts for mothers and sisters. Today, I am proud to say that more than 30 crore women and daughters now have Jan Dhan accounts. Imagine what the situation would have been like without these Jan Dhan accounts. Without them, gas subsidy amounts would not have been directly deposited into your accounts. During the COVID-19 pandemic, financial assistance could not have been provided to you. The funds from the Kisan Kalyan Nidhi would not have reached the accounts of women, nor would daughters have benefitted from the higher interest offered under the Sukanya Samriddhi Yojana. Money for building homes would not have been directly transferred to women’s accounts. Moreover, sisters establishing small businesses would not have been able to access banks, and it would have been nearly impossible for crores of women to secure collateral-free loans under the Mudra Yojana. Because women now have their personal bank accounts, they are able to avail themselves of Mudra loans and, for the first time, start businesses and ventures of their choosing.
Friends,
Our sisters have played a pivotal role in expanding banking services to every village. It is remarkable to see women who once lacked bank accounts themselves now connecting others to the banking system as Bank Sakhis. These mothers and sisters are teaching people how to save money, how to take loans, and how to utilise banking facilities effectively. Today, lakhs of Bank Sakhis are providing essential services in rural areas.
Friends,
Just as women were once excluded from banking, they were also not part of the insurance ecosystem. Today, a campaign has been launched to make lakhs of women insurance agents, or Bima Sakhis. This initiative enables women, who were once denied access to insurance services, to become key players in connecting others to these services. In doing so, they will also lead the expansion of the insurance sector. Under the Bima Sakhi Yojana, we aim to provide employment opportunities to 2 lakh women. Sisters and daughters who have passed the 10th standard will receive specialised training, financial assistance for three years, and allowances. According to industry data, an LIC agent earns an average monthly income of Rs 15,000. This means that our Bima Sakhis can expect to earn more than Rs 1.75 lakh annually. This income will provide much-needed financial support to their families.
Friends,
The significance of the work being undertaken by Bima Sakhis extends beyond their monthly earnings. Their role will be instrumental in achieving our nation’s goal of 'Insurance for All'. This mission is vital for enhancing social security and eradicating poverty at its roots. The role that you are playing today as Bima Sakhi will strengthen the mission of Insurance for All.
Friends,
We have seen clear examples of how insurance empowers individuals and transforms lives. The government has launched the 'Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana' and the 'Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana', which provide insurance coverage of up to Rs 2 lakh each at highly affordable premiums. Over 20 crore people in the country, many of whom had never imagined having insurance, are now insured under these schemes. To date, approximately Rs 20,000 crore in claim settlements has been provided. Just imagine the impact—if someone suffered an accident or lost a loved one, how crucial that Rs 2 lakh would be during such a challenging time. This means the Bima Sakhis are not just offering insurance; they are providing a vital social security net to countless families and performing a deeply virtuous service.
Friends,
The revolutionary policies and decisions implemented over the last 10 years for rural women in Bharat deserve recognition and study. Names like Bima Sakhi, Bank Sakhi, Krishi Sakhi, Pashu Sakhi, Drone Didi, and Lakhpati Didi may seem simple and ordinary, but these women are reshaping the destiny of India. The Self-Help Group (SHG) movement, in particular, is a remarkable story of women’s empowerment that will be celebrated in history. We have transformed SHGs into powerful tools for revolutionising the rural economy. Today, 10 crore women across the country are associated with SHGs, earning livelihoods through their efforts. In the past decade, the government has provided financial assistance exceeding RS 8 lakh crore to SHGs, significantly boosting their contributions.
Friends,
To all the women associated with SHGs nationwide, I want to emphasise how extraordinary your role is and how immense your contribution is. You are driving Bharat towards becoming the world’s third-largest economic power. Women from all sections of society, every class, and every family are part of this movement, ensuring inclusivity for everyone. This movement of SHGs is not only uplifting rural economies but also fostering social harmony and justice. It is often said in our country that when one daughter is educated, two families benefit. Similarly, SHGs not only increase the income of one woman but also boost the confidence of her entire family and village. Your work is immense and invaluable.
Friends,
From the ramparts of the Red Fort, I also announced the goal of creating 3 crore Lakhpati Didis. So far, more than 1 crore 15 lakh Lakhpati Didis have emerged across the country, with each earning over Rs 1 lakh annually. The Lakhpati Didi initiative is further bolstered by the government’s NaMo Drone Didi scheme, which is receiving widespread acclaim in Haryana. During the Haryana elections, I came across interviews with some sisters. One sister shared her journey of becoming a trained drone pilot, how her group acquired a drone, and how she secured work spraying crops during the last Kharif season. She sprayed pesticides over approximately 800 acres of farmland using the drone. Do you know how much she earned? She made Rs 3 lakh in just one season. This initiative is not only transforming agriculture but also revolutionising the lives of women, enabling them to achieve financial independence and prosperity.
Friends,
Today, thousands of Krishi Sakhis are being trained to raise awareness about modern farming practices, natural farming, and sustainable agricultural methods across the country. So far, nearly 70,000 Krishi Sakhis have received their certifications. These Krishi Sakhis also have the potential to earn over Rs 60,000 annually. Similarly, more than 1.25 lakh Pashu Sakhis are actively participating in awareness campaigns on animal husbandry. The roles of Krishi Sakhis and Pashu Sakhis extend far beyond employment; they are providing invaluable service to humanity. Just as nurses play a crucial role in saving lives and providing care, Krishi Sakhis are safeguarding Mother Earth for future generations. By promoting organic farming, they are serving the soil, our farmers, and the planet itself. Likewise, Pashu Sakhis are contributing significantly by caring for animals, thereby performing an equally noble service to humanity.
Friends,
There are those who view everything through the lens of politics and vote banks, and they are visibly perplexed and troubled these days. They cannot comprehend why the blessings of mothers, sisters, and daughters continue to grow in Modi’s favour, election after election. Those who treated women merely as a vote bank and indulged in token announcements during election seasons cannot grasp this deep and genuine bond.
To understand the immense love and affection I receive from mothers and sisters, one must look back at the last 10 years. A decade ago, crores of women lacked access to basic sanitation. Today, more than 12 crore toilets have been built across the country. Ten years ago, crores of women did not have gas connections. Through the Ujjwala Yojana, free connections were provided, and cylinder prices were made more affordable. Many homes lacked water taps; we have initiated the provision of tap water to every household. In the past, women rarely owned property. Now, crores of women are proud owners of pucca houses. For decades, women have demanded 33% reservation in the Lok Sabha and state assemblies. With your blessings, we had the privilege of fulfilling this long-standing demand. When sincere efforts are made with pure intentions, they earn the heartfelt blessings of mothers and sisters.
Friends,
Our double-engine government is working with full sincerity for the welfare of farmers. During the first two terms, Haryana’s farmers received more than Rs 1.25 lakh crore as Minimum Support Price (MSP). In this third term, Rs 14,000 crore has already been provided as MSP to paddy, millet, and moong farmers. Additionally, over Rs 800 crore has been allocated to assist farmers affected by drought. We all recognise the pivotal role played by Chaudhary Charan Singh University in establishing Haryana as a leader of the Green Revolution. Now, in the 21st century, Maharana Pratap Horticulture University will play a key role in making Haryana a leader in fruit and vegetable production. Today, the foundation stone for the new campus of Maharana Pratap Horticulture University has been laid, which will provide modern facilities for the youth pursuing studies in this field.
Friends,
Today, I once again assure all of you, especially the sisters of Haryana, that the state will witness rapid development. The double-engine government, in its third term, will work with triple the speed. The role of women empowerment in this progress will continue to expand and flourish. May your love and blessings remain with us always. With this hope, I extend my heartfelt congratulations and best wishes to everyone once again.
Say with me—
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
হাৰিয়ানাৰ পানীপটত উন্নয়নমূলক কাম মুকলি কৰাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
09 DEC 2024 5:54PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কি জয়!
ভাৰত মাতা কি জয়!
ভাৰত মাতা কি জয়!
হৰিৰ বাসস্থান হাৰিয়ানা, ইয়াত সকলোৱে আন্তৰিকতাৰে ‘ৰাম ৰাম’ৰে ইজনে সিজনক সম্ভাষণ জনায়।
হাৰিয়ানাৰ ৰাজ্যপাল বান্দৰু দত্তত্ৰেয় জী, এই ৰাজ্যৰ কৰ্মপৰায়ণ আৰু জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নয়াব সিং জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ সন্মানীয় সহকৰ্মী নিৰ্মলা সীতাৰমণ জী, আৰু ভূমিপুত্ৰ, সংসদৰ সদস্য তথা প্ৰাক্তন মুখ্যমন্ত্ৰীৰ লগতে চৰকাৰত মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী মনোহৰ লাল জী; হাৰিয়ানা চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী কৃষ্ণ পাল জী; শ্ৰুতি জী, আৰতি জী, সাংসদ, বিধায়ক, আৰু সমগ্ৰ দেশৰ বিভিন্ন এল আই চি কেন্দ্ৰৰ সৈতে জড়িত সকলো সহকৰ্মী, আৰু মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল।
আজি ভাৰতে মহিলা সবলীকৰণৰ দিশত আৰু এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। এই দিনটোৱে আন কেইবাটাও কাৰণতো বিশেষ অৰ্থ বহন কৰে। আজি ৯ তাৰিখ, আমাৰ শাস্ত্ৰত এক সংখ্যক মহান মংগল। ৯ নং সংখ্যাটো নৱ দুৰ্গাৰ নৱ শক্তিৰ লগত জড়িত, আৰু নৱৰাত্ৰিৰ সময়ত আমি ন দিন শক্তিৰ পূজাৰ বাবে উচৰ্গা কৰো। এই দিনটোও নাৰীক সন্মান জনোৱাৰ বাবে উৎসৰ্গিত কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ দিনটো অৰ্থাৎ ৯ ডিচেম্বৰত সংবিধান সভাৰ প্ৰথমখন বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছিল। জাতিটোৱে সংবিধানৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰাৰ লগে লগে এই তাৰিখে সমতা আৰু সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ নীতিসমূহ ৰক্ষা কৰাৰ সোঁৱৰণী হিচাপে কাম কৰে।
বন্ধুসকল,
পৃথিৱীখনক নৈতিকতা আৰু ধৰ্মৰ জ্ঞান প্ৰদান কৰা এই পূজনীয় ভূমিত ইয়াত উপস্থিত হোৱাটো সঁচাকৈয়ে এক সৌভাগ্যৰ কথা। এই সময়ত কুৰুক্ষেত্ৰতো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় গীত জয়ন্তী মহোৎসৱ উদযাপন কৰা হৈছে। গীতাৰ এই পবিত্ৰ ভূমিৰ আগত প্ৰণাম কৰি সমগ্ৰ হাৰিয়ানা ৰাজ্য আৰু ইয়াৰ দেশপ্ৰেমিক জনসাধাৰণলৈ মোৰ উষ্ম ৰাম ৰাম প্ৰসাৰিত কৰিছো। হাৰিয়ানাই ‘এক হ্যে টো ছেফ হ্যে’ (যদি আমি একেলগে থাকোঁ, তেন্তে আমি নিৰাপদ) মন্ত্ৰ গ্ৰহণে সমগ্ৰ জাতিটোৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য আদৰ্শ দাঙি ধৰিছে।
বন্ধুসকল,
হাৰিয়ানাৰ সৈতে মোৰ বন্ধন আৰু এই ভূমিৰ প্ৰতি মোৰ গভীৰ মৰম সকলোৰে পৰিচিত। আপোনালোকৰ অপৰিসীম সমৰ্থন আৰু আশীৰ্বাদে বিজেপিক ইয়াত একেৰাহে তৃতীয় কাৰ্যকালৰ বাবে চৰকাৰ গঠন কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তুলিছে। ইয়াৰ বাবে হাৰিয়ানাৰ প্ৰতিটো পৰিয়াললৈ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। ছাইনীজীৰ অধীনস্থ নতুন চৰকাৰখন কাৰ্যভাৰ গ্ৰহণ কৰাৰ মাত্ৰ কেইসপ্তাহমান হ’ল, তথাপিও ইতিমধ্যে সমগ্ৰ দেশতে ইয়াৰ প্ৰশংসা কৰা হৈছে। এই চৰকাৰ গঠনৰ লগে লগে হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীয়ে কেনেদৰে কোনো খৰছ নকৰাকৈ বা পৰামৰ্শৰ প্ৰয়োজন নোহোৱাকৈয়ে স্থায়ী চাকৰি লাভ কৰিছিল সেয়া সমগ্ৰ দেশেই দেখিছে। ইয়াৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে এতিয়া দুগুণ গতিৰে কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
নিৰ্বাচনৰ সময়ত হাৰিয়ানাৰ মহিলাসকলে "মহাৰা হাৰিয়ানা, নন-ষ্টপ হাৰিয়ানা" শ্লোগান উত্থাপন কৰে। আমি এই শ্লোগানটো আমাৰ সংকল্প হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছো। এই প্ৰতিশ্ৰুতিৰে আজি মই আপোনালোক সকলোৰে সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিবলৈ ইয়াত উপস্থিত হৈছো। ইফালে সিফালে চাই মাতৃ-ভগ্নীৰ আপ্লুত উপস্থিতিয়ে মোক গভীৰভাৱে আকৰ্ষিত কৰে।
বন্ধুসকল,
দেশৰ মহিলা আৰু কন্যাসকলৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টিৰ বাবে ইয়াত বীমা সখী আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে। আজি ইয়াত কন্যা সন্তানক বীমা সখী পদক্ষেপৰ অধীনত প্ৰমাণ পত্ৰও বিতৰণ কৰা হৈছে। সমগ্ৰ দেশৰ সকলো মহিলালৈ মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
কেইবছৰমান আগতে পানীপটৰ পৰা ‘বেটি বচাও, বেটি পঢ়াও’ অভিযান আৰম্ভ কৰাৰ গৌৰৱ পাইছিলোঁ। ইয়াৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱ কেৱল হাৰিয়ানাতে নহয়, সমগ্ৰ দেশতে অনুভৱ কৰা হৈছে। কেৱল হাৰিয়ানাত বিগত দশকত হাজাৰ হাজাৰ কন্যাৰ জীৱন ৰক্ষা হৈছে। এতিয়া ১০ বছৰৰ পাছত এই একেখন পানীপট ভূমিৰ পৰাই আমাৰ ভগ্নী-কন্যাৰ বাবে বীমা সখী যোজনা উদ্বোধন কৰা হৈছে। বহু দিশত পানীপট হৈ পৰিছে নাৰী সবলীকৰণৰ প্ৰতীক।
বন্ধুসকল,
২০৪৭ চনৰ ভিতৰত উন্নত জাতি হোৱাৰ সংকল্প লৈ ভাৰত এতিয়া আগবাঢ়িছে।১৯৪৭ চনৰ পৰা প্ৰতিটো সম্প্ৰদায় আৰু অঞ্চলৰ সামূহিক শক্তিয়ে ভাৰতক বৰ্তমানৰ উচ্চতালৈ অনাত অৰিহণা যোগাইছে। কিন্তু ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিকশিত ভাৰত (উন্নত ভাৰত)ৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ হ’লে আমি বহু নতুন শক্তিৰ উৎসৰ টেপ কৰিব লাগিব। তেনে এক উৎস হৈছে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলকে ধৰি পূব ভাৰত। শক্তিৰ আন এক জটিল উৎস হ’ল আমাৰ জাতিৰ নাৰী শক্তি—নাৰী শক্তি। এখন উন্নত ভাৰত গঢ়িবলৈ আমাক আমাৰ অগণন মাতৃ-ভগ্নীৰ অতিৰিক্ত শক্তিৰ প্ৰয়োজন, যাৰ অৱদান আমাৰ প্ৰেৰণাৰ সৰ্বোচ্চ উৎস হ’ব। আজি মহিলা নেতৃত্বাধীন আত্মসহায়ক গোট, বীমা সখী, বেংক সখী, আৰু কৃষি সাখী এক উন্নত ভাৰতৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
মহিলাসকলক সবলীকৰণৰ বাবে তেওঁলোকৰ অগ্ৰগতিৰ যথেষ্ট সুযোগ থকাটো নিশ্চিত কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু তেওঁলোকৰ পথৰ পৰা প্ৰতিটো বাধা আঁতৰাই পেলোৱাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। যেতিয়া নাৰীক আগবাঢ়ি যোৱাৰ সুযোগ দিয়া হয়, তেতিয়া তেওঁলোকে পাছলৈ জাতিটোৰ বাবে নতুন সুযোগৰ তলা খুলি দিয়ে। বছৰ বছৰ ধৰি আমাৰ দেশত এনে বহু বৃত্তি আছিল য’ত মহিলাক কামত বাধা দিয়া হৈছিল। আমাৰ বিজেপি চৰকাৰে সংকল্প লৈছিল যে আমাৰ কন্যাক বাধা দিয়া প্ৰতিটো বাধা নাইকিয়া কৰিব। আজি সেনাৰ সন্মুখৰ লাইনত মহিলাক নিয়োগ কৰা হৈছে, আৰু আমাৰ কন্যা সন্তানসকল যথেষ্ট সংখ্যক যুঁজাৰু পাইলট হৈ পৰিছে। বহু মহিলাই এতিয়া আৰক্ষী বাহিনীত যোগদান কৰিছে, আৰু আমাৰ ছোৱালীবোৰ আগশাৰীৰ বিশিষ্ট কোম্পানী। সমগ্ৰ দেশতে মহিলাৰ নেতৃত্বত ১২০০ টা উৎপাদক সংস্থা বা কৃষক আৰু গৰু পালকৰ সমবায় সমিতি আছে। ক্ৰীড়াতেই হওক বা শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰতেই হওক আমাৰ ছোৱালীবোৰে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে পাৰদৰ্শিতা দেখুৱাইছে। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰসূতিকালীন ছুটী ২৬ সপ্তাহলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ ফলত লাখ লাখ মহিলাই লাভৱান হৈছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰায়ে যেতিয়া আমি কোনো খেলুৱৈক গৌৰৱেৰে পদক প্ৰদৰ্শন কৰা বা মাউণ্ট এভাৰেষ্টৰ ওপৰত ত্ৰিৰংগটোৰ সৈতে বিজয়ীভাৱে খোজ কাঢ়ি যোৱা দেখিবলৈ পাওঁ, তেতিয়া আমি সেই সফলতা লাভৰ বাবে বছৰ বছৰ ধৰি কৰা নিষ্ঠা আৰু অদম্য প্ৰচেষ্টাক উপলব্ধি কৰিব নোৱাৰো। একেদৰে আজি ইয়াত আৰম্ভ হোৱা বীমা সাখী কাৰ্যসূচীৰ ভেটি বছৰ বছৰ ধৰি চলি অহা অধ্যৱসায় আৰু অক্লান্ত পৰিশ্ৰমৰ ওপৰত গঢ় লৈ উঠিছে। স্বাধীনতাৰ ৬০–৬৫ বছৰৰ পাছতো ভাৰতৰ বেছিভাগ মহিলাৰ ব্যক্তিগত বেংক একাউণ্ট নাছিল, যাৰ অৰ্থ আছিল আনুষ্ঠানিক বেংকিং ব্যৱস্থাৰ পৰা বহুলাংশে বাদ দিয়া হৈছিল। এই ব্যৱধান স্বীকাৰ কৰি আমাৰ চৰকাৰে মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ বাবে জন ধন বেংক একাউণ্ট খোলাক অগ্ৰাধিকাৰ দিছিল। আজি মই গৌৰৱেৰে কওঁ যে ৩০ কোটিৰো অধিক মহিলা আৰু কন্যাৰ এতিয়া জন ধন একাউণ্ট আছে। কল্পনা কৰকচোন এই জন ধনৰ একাউণ্টৰ অবিহনে পৰিস্থিতি কেনেকুৱা হ’লহেঁতেন। তেওঁলোকৰ অবিহনে গেছ ৰাজসাহায্যৰ ধন আপোনাৰ একাউণ্টত পোনপটীয়াকৈ জমা নহ’লহেঁতেন। ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত আপোনালোকক আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰিব নোৱাৰিলেহেঁতেন। কিষাণ কল্যাণ নিধিৰ পৰা পোৱা ধন মহিলাৰ হিচাপত নাহিলহেঁতেন, সুকন্যা সমৃদ্ধি যোজনাৰ অধীনত আগবঢ়োৱা অধিক সুতৰ পৰাও কন্যাও লাভৱান নহ’লহেঁতেন। ঘৰ নিৰ্মাণৰ বাবে ধন পোনপটীয়াকৈ মহিলাৰ একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰিত নহ’লহেঁতেন৷ তদুপৰি ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায় স্থাপন কৰা ভগ্নীসকলে বেংকৰ সুবিধা লাভ কৰিব নোৱাৰিলেহেঁতেন, আৰু কোটি কোটি মহিলাৰ বাবে মুদ্ৰা যোজনাৰ অধীনত জামিনমুক্ত ঋণ লাভ কৰাটো প্ৰায় অসম্ভৱ হৈ পৰিলহেঁতেন। যিহেতু মহিলাসকলৰ এতিয়া ব্যক্তিগত বেংক একাউণ্ট আছে, সেয়েহে তেওঁলোকে মুদ্ৰা ঋণৰ সুবিধা ল’বলৈ সক্ষম হৈছে আৰু প্ৰথমবাৰৰ বাবে নিজৰ পছন্দৰ ব্যৱসায় আৰু উদ্যোগ আৰম্ভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিখন গাঁৱলৈ বেংকিং সেৱা সম্প্ৰসাৰণৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ ভগ্নীসকলে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। এসময়ত নিজে বেংক একাউণ্টৰ অভাৱ হোৱা মহিলাসকলে এতিয়া বেংক সাখী হিচাপে আনক বেংক ব্যৱস্থাৰ সৈতে সংযোগ কৰা দেখিবলৈ সঁচাকৈয়ে লক্ষণীয়৷ এই মাতৃ-ভগ্নীসকলে মানুহক শিকাইছে যে কেনেকৈ ধন সঞ্চয় কৰিব পাৰি, কেনেকৈ ঋণ ল’ব পাৰি, কেনেকৈ বেংকিং সুবিধাসমূহ কেনেকৈ ফলপ্ৰসূভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি। আজি লাখ লাখ বেংক সাখীয়ে গ্ৰামাঞ্চলত অত্যাৱশ্যকীয় সেৱা আগবঢ়াইছে।
বন্ধুসকল,
এসময়ত মহিলাসকলক যেনেকৈ বেংকিঙৰ পৰা বাদ দিয়া হৈছিল, তেওঁলোকো বীমা পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ অংশ নাছিল। আজি লাখ লাখ মহিলা বীমা এজেণ্ট, বা বিমা সখী বনোৱাৰ অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছে। এই পদক্ষেপে এসময়ত বীমা সেৱাৰ সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত হোৱা মহিলাসকলক এই সেৱাসমূহৰ সৈতে আনক সংযোগ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত মূল অংশীদাৰ হ’বলৈ সক্ষম কৰে। এনে কৰি তেওঁলোকে বীমা খণ্ডৰ সম্প্ৰসাৰণতো নেতৃত্ব দিব। বীমা সখী যোজনাৰ অধীনত আমি ২ লাখ মহিলাক কৰ্মসংস্থাপনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ লক্ষ্য লৈছো। দশম মান উত্তীৰ্ণ ভগ্নী আৰু কন্যাই বিশেষ প্ৰশিক্ষণ, তিনি বছৰৰ বাবে আৰ্থিক সাহায্য, আৰু ভাট্টা লাভ কৰিব। উদ্যোগৰ তথ্য অনুসৰি এল আই চিৰ এজন এজেণ্টে মাহিলী গড় আয় ১৫ হাজাৰ টকা লাভ কৰে। অৰ্থাৎ আমাৰ বিমা সখীসকলে বছৰি ১.৭৫ লাখতকৈ অধিক উপাৰ্জনৰ আশা কৰিব পাৰে। এই আয়ৰ দ্বাৰা তেওঁলোকৰ পৰিয়ালক অতি প্ৰয়োজনীয় আৰ্থিক সহায় আগবঢ়োৱা হ’ব।
বন্ধুসকল,
বীমা সখীসকলে হাতত লোৱা কামৰ তাৎপৰ্য তেওঁলোকৰ মাহিলী উপাৰ্জনৰ বাহিৰেও বিস্তৃত। তেওঁলোকৰ ভূমিকা আমাৰ জাতিৰ লক্ষ্য ‘সকলোৰে বাবে বীমা’ত উপনীত হোৱাত সহায়ক হ’ব৷ সামাজিক সুৰক্ষা বৃদ্ধি আৰু ইয়াৰ শিপাৰ পৰা দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূলৰ বাবে এই অভিযান অতি প্ৰয়োজনীয়। বীমা সখী হিচাপে আপুনি আজি যি কাম কৰি আছে, সেই কামে সকলোৰে বাবে বীমাৰ মিছনক শক্তিশালী কৰিব, যাতে বীমাই প্ৰদান কৰা নিৰাপত্তা আৰু সুবিধাসমূহ অধিক লোকে লাভ কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
বীমাই ব্যক্তিক কেনেকৈ শক্তিশালী কৰে আৰু জীৱনক কেনেকৈ ৰূপান্তৰিত কৰে তাৰ স্পষ্ট উদাহৰণ আমি দেখিছো। চৰকাৰে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী জীৱন জ্যোতি বীমা যোজনা’ আৰু ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী সুৰক্ষা বীমা যোজনা’ আৰম্ভ কৰিছে, য’ত অতি সুলভ মূল্যত ২ লাখ টকাকৈ বীমা কভাৰেজ প্ৰদান কৰা হৈছে। দেশৰ ২০ কোটিৰো অধিক লোক, যাৰ বহুতেই কেতিয়াও বীমা থকাৰ কথা কল্পনা কৰা নাছিল, এতিয়া এই আঁচনিসমূহৰ অধীনত বীমা কৰা হৈছে। আজিলৈকে প্ৰায় ২০,০০০ কোটি টকা দাবী নিষ্পত্তিৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। কল্পনা কৰকচোন ইয়াৰ প্ৰভাৱ—যদি কোনোবাই দুৰ্ঘটনাত পতিত হয় বা আপোনজনক হেৰুৱাই পেলায়, তেন্তে ইমান প্ৰত্যাহ্বানজনক সময়ত সেই দুই লাখ টকা কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব। অৰ্থাৎ বীমা সখীসকলে কেৱল বীমা প্ৰদান কৰা নাই; তেওঁলোকে অগণন পৰিয়ালক এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সামাজিক সুৰক্ষাৰ জাল প্ৰদান কৰিছে আৰু গভীৰভাৱে গুণী সেৱা আগবঢ়াইছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ গ্ৰাম্য মহিলাসকলৰ বাবে বিগত ১০ বছৰত ৰূপায়ণ কৰা বৈপ্লৱিক নীতি আৰু সিদ্ধান্তসমূহ স্বীকৃতি আৰু অধ্যয়নৰ যোগ্য। বীমা সখী, বেংক সখী, কৃষি সখী, পশু সখী, ড্ৰোন দিদি, লখপতি দিদি আদি নামবোৰ হয়তো সহজ আৰু সাধাৰণ যেন লাগিব পাৰে, কিন্তু এই মহিলাসকলে ভাৰতৰ ভাগ্যক নতুন ৰূপ দিছে। বিশেষকৈ আত্মসহায়ক গোট (SHG) আন্দোলন হৈছে মহিলা সবলীকৰণৰ এক উল্লেখযোগ্য কাহিনী যিটো ইতিহাসত উদযাপন কৰা হ’ব। আমি এছ এইচ জিসমূহক গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিত বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ শক্তিশালী আহিলালৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছো। আজি সমগ্ৰ দেশৰ ১০ কোটি মহিলাই এছ এইচ জিৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে, তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে জীৱিকা অৰ্জন কৰিছে। বিগত দশকত চৰকাৰে ৮ লাখ কোটি টকাৰো অধিক আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰি তেওঁলোকৰ অৱদান যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
দেশজুৰি এছ এইচ জিৰ সৈতে জড়িত সকলো মহিলালৈ মই জোৰ দি ক’ব বিচাৰিছো যে আপোনাৰ ভূমিকা কিমান অসাধাৰণ আৰু আপোনাৰ অৱদান কিমান অপৰিসীম। আপুনি ভাৰতক বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনৈতিক শক্তি হোৱাৰ দিশত আগুৱাই লৈ গৈছে। সমাজৰ সকলো শ্ৰেণীৰ, প্ৰতিটো শ্ৰেণীৰ, প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ মহিলা এই আন্দোলনৰ অংশ, সকলোৰে বাবে সৰ্বাংগীনতা নিশ্চিত কৰা। এছ এইচ জিৰ এই আন্দোলনে কেৱল গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিক উন্নীত কৰাই নহয়, সামাজিক সম্প্ৰীতি আৰু ন্যায়ৰ পোষকতাও কৰিছে। আমাৰ দেশত প্ৰায়ে কোৱা হয় যে এগৰাকী কন্যা শিক্ষিত হ’লে দুটা পৰিয়াল উপকৃত হয়। একেদৰে SHG সমূহে এগৰাকী মহিলাৰ আয় বৃদ্ধি কৰাই নহয়, তেওঁৰ সমগ্ৰ পৰিয়াল আৰু গাঁৱৰ আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি কৰে। আপোনাৰ কাম অপৰিসীম আৰু অমূল্য।
বন্ধুসকল,
লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা ৩ কোটি লক্ষপতি দিদি সৃষ্টিৰ লক্ষ্যও ঘোষণা কৰিলোঁ। এই পৰ্যন্ত সমগ্ৰ দেশতে ১ কোটি ১৫ লাখতকৈ অধিক লাখপতি দিদীৰ উত্থান ঘটিছে, প্ৰত্যেকেই বছৰি এক লাখ টকাৰ ওপৰত উপাৰ্জন কৰিছে। হাৰিয়ানাত ব্যাপক প্ৰশংসা লাভ কৰা চৰকাৰৰ নামো ড্ৰোন দিদী আঁচনিয়ে লখপতি দিদীৰ পদক্ষেপক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। হাৰিয়ানা নিৰ্বাচনৰ সময়ত একাংশ ভগ্নীৰ সাক্ষাৎকাৰৰ সন্মুখীন হ’লোঁ৷ এগৰাকী ভগ্নীয়ে প্ৰশিক্ষিত ড্ৰ’ন পাইলট হোৱাৰ যাত্ৰা, তেওঁৰ দলটোৱে কেনেকৈ ড্ৰ’ন লাভ কৰিছিল, আৰু যোৱা খাৰিফ বতৰত শস্য স্প্ৰে’ কৰাৰ কাম কেনেকৈ নিশ্চিত কৰিছিল সেই বিষয়ে শ্বেয়াৰ কৰিছিল। ড্ৰ’ন ব্যৱহাৰ কৰি প্ৰায় ৮০০ একৰ কৃষিভূমিত কীটনাশক ছটিয়াইছিল। তাই কিমান উপাৰ্জন কৰিলে জানেনে? মাত্ৰ এটা ছিজনতে ৩ লাখ টকা উপাৰ্জন কৰিছিল। এই পদক্ষেপে কেৱল কৃষিৰ পৰিৱৰ্তন কৰাই নহয়, মহিলাসকলৰ জীৱনতো এক বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিছে, তেওঁলোকক আৰ্থিক স্বাধীনতা আৰু সমৃদ্ধি লাভ কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল,
আজি সমগ্ৰ দেশতে আধুনিক কৃষি পদ্ধতি, প্ৰাকৃতিক কৃষি, আৰু বহনক্ষম কৃষি পদ্ধতিৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টিৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ কৃষি সাখীক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। এই পৰ্যন্ত প্ৰায় ৭০ হাজাৰ কৃষি সখীয়ে প্ৰমাণপত্ৰ লাভ কৰিছে। এই কৃষি সাখীসকলে বছৰি ৬০ হাজাৰ টকাৰ ওপৰত উপাৰ্জন কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। একেদৰে ১.২৫ লাখৰো অধিক পশু সখীয়ে পশুপালন সন্দৰ্ভত সজাগতা অভিযানত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰি আছে। কৃষি সখী আৰু পশু সাখীৰ ভূমিকা নিয়োগৰ বহু ওপৰলৈ গৈছে; তেওঁলোকে মানৱতাক অমূল্য সেৱা আগবঢ়াইছে। জীৱন ৰক্ষা আৰু যত্ন লোৱাত নাৰ্ছসকলে যেনেকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে, তেনেদৰে কৃষি সাখীসকলেও ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে পৃথিৱী মাতৃক ৰক্ষা কৰি আছে। জৈৱিক কৃষিক প্ৰসাৰিত কৰি তেওঁলোকে মাটি, আমাৰ কৃষক, আৰু গ্ৰহটোৰ সেৱা আগবঢ়াইছে। ঠিক তেনেদৰে পশু সাখীসকলেও জীৱ-জন্তুৰ যত্ন লৈ, মানৱতাৰ সমানেই উদাৰ সেৱা কৰি যথেষ্ট অৰিহণা যোগাইছে।
বন্ধুসকল,
ৰাজনীতি আৰু ভোটবেংকৰ দৃষ্টিৰে সকলো চোৱা-চিতা কৰা লোক আছে, আৰু আজিকালি তেওঁলোক দৃশ্যমানভাৱে বিমোৰত পৰিছে আৰু অশান্তিগ্ৰস্ত হৈ পৰিছে। তেওঁলোকে বুজিব পৰা নাই যে কিয় মাতৃ, ভগ্নী, কন্যাৰ আশীৰ্বাদ মোডীৰ পক্ষত বাঢ়ি গৈ আছে, নিৰ্বাচনৰ পিছত নিৰ্বাচন। যিসকলে নাৰীক কেৱল ভোট বেংক হিচাপে গণ্য কৰিছিল আৰু নিৰ্বাচনৰ বতৰত টোকেন ঘোষণা কৰিছিল তেওঁলোকে এই গভীৰ আৰু প্ৰকৃত বন্ধনটো বুজিব নোৱাৰে।
মাতৃ-ভগ্নীৰ পৰা পোৱা অপৰিসীম মৰম আৰু মৰম বুজিবলৈ হ’লে যোৱা ১০ বছৰৰ কথা চিন্তা কৰিব লাগিব। এদশক পূৰ্বে কোটি কোটি মহিলাৰ মৌলিক অনাময় ব্যৱস্থাৰ সুবিধা নাছিল। আজি সমগ্ৰ দেশতে ১২ কোটিৰো অধিক শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। দহ বছৰ আগতে বহু মহিলাৰ গেছ সংযোগ নাছিল। উজ্জ্বলা যোজনাৰ জৰিয়তে বিনামূলীয়া সংযোগৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছিল, আৰু চিলিণ্ডাৰৰ দাম অধিক সুলভ কৰি তোলা হৈছিল। অসংখ্য ঘৰত পানীৰ টেপৰ অভাৱ আছিল; আমি এতিয়া প্ৰতিটো ঘৰতে নলৰ পানী যোগান ধৰাৰ কাম আৰম্ভ কৰিছো। আগতে মহিলাৰ সম্পত্তিৰ মালিক হোৱাটো খুব কমেইহে দেখা গৈছিল। আজি কোটি কোটি মহিলাই গৌৰৱেৰে পুক্কা ঘৰৰ মালিক। দশক দশক ধৰি মহিলাসকলে লোকসভা আৰু ৰাজ্যিক বিধানসভাত ৩৩% সংৰক্ষণৰ দাবী জনাই আহিছে। আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদত আমি এই দীৰ্ঘদিনীয়া দাবী পূৰণ কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিলোঁ। বিশুদ্ধ উদ্দেশ্যৰে যেতিয়া আন্তৰিক প্ৰচেষ্টা চলোৱা হয় তেতিয়া তেওঁলোকে মাক-ভগ্নীৰ আন্তৰিক আশীৰ্বাদ লাভ কৰে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে কৃষকৰ কল্যাণৰ বাবে সম্পূৰ্ণ আন্তৰিকতাৰে কাম কৰি আছে। প্ৰথম দুটা কাৰ্যকালত হাৰিয়ানাৰ কৃষকসকলে নূন্যতম সহায়ক মূল্য (এম এছ পি) হিচাপে ১.২৫ লাখ কোটি টকাতকৈ অধিক লাভ কৰিছিল। এই তৃতীয় কাৰ্যকালত ইতিমধ্যে ধান, বাজৰা, মুং খেতিয়কক ১৪,০০০ কোটি টকা এম এছ পি হিচাপে প্ৰদান কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও খৰাঙত ক্ষতিগ্ৰস্ত কৃষকসকলক সহায় কৰিবলৈ ৮০০ কোটি টকাৰো অধিক ধন আবণ্টন দিয়া হৈছে। হাৰিয়ানাক সেউজ বিপ্লৱৰ নেতা হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰাত চৌধুৰী চৰণ সিং বিশ্ববিদ্যালয়ে গ্ৰহণ কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক আমি সকলোৱে স্বীকাৰ কৰোঁ। এতিয়া একবিংশ শতিকাত মহাৰাণা প্ৰতাপ উদ্যান শস্য বিশ্ববিদ্যালয়ে হাৰিয়ানাক ফলমূল আৰু শাক-পাচলি উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত আগশাৰীৰ দেশ হিচাপে গঢ়ি তোলাত মূল ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিব। আজি মহাৰাণা প্ৰতাপ উদ্যান শস্য বিশ্ববিদ্যালয়ৰ নতুন চৌহদৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে, যিয়ে এই ক্ষেত্ৰত অধ্যয়ন কৰি থকা যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে আধুনিক সা-সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোকে বিশেষকৈ হাৰিয়ানাৰ ভগ্নীসকলক আশ্বাস দিছো যে ৰাজ্যখনে দ্ৰুত বিকাশৰ সাক্ষী হ’ব। তৃতীয় কাৰ্যকালত ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে তিনিগুণ গতিৰে কাম কৰিব। এই অগ্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত মহিলা সবলীকৰণৰ ভূমিকা সম্প্ৰসাৰিত আৰু ফুলি উঠিব। আপোনালোকৰ মৰম আৰু আশীৰ্বাদ সদায় আমাৰ লগত থাকক। এই আশাৰে পুনৰবাৰ সকলোকে আন্তৰিক অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
মোৰ লগত কওক -
ভাৰত মাতা কি জয়!
ভাৰত মাতা কি জয়!
ভাৰত মাতা কি জয়!
বহু বহু ধন্যবাদ!
টোকা - এইটো ভাষণৰ কেৱল অনূদিত ৰূপহে, মূল ভাষণটো প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে হিন্দী ভাষাত প্ৰদান কৰিছিল