Ministry of Social Justice & Empowerment
PARLIAMENT QUESTION: HEALTH AND LIFE INSURANCE FOR PERSONS WITH DISABLITIES
11 DEC 2024 12:59PM by PIB Delhi
The National Trust implements the Niramaya Health Insurance Scheme for Persons with Autism, Cerebral Palsy, Intellectual Disability (earlier Mental Retardation) and Multiple Disabilities.
The Niramaya Health Insurance Scheme is operational and the fund allocation and utilization for last three years is as under:
S.No.
Year
Funds Allocated (in crore)
Funds Utilized
(in crore)
1.
2021-22
11.38
11.38
1.
2022-23
18.14
18.14
1.
2023-24
13.87
13.87
In the current year i.e. 2024-25, 47307 beneficiaries are enrolled in the Niramaya Health Insurance Scheme, till date.
Ayushman Bharat Pradhan Mantri - Jan Arogya Yojana (AB PM-JAY) is a flagship scheme of the Government which provides health cover of Rs. 5 lakhs per family per year for secondary and tertiary care hospitalization to approximately 55 crore beneficiaries corresponding to 12.37 crore families constituting economically vulnerable bottom 40% of India’s population.
With respect to the inclusion of Persons with Disabilities (PwD) under AB PM-JAY, it may kindly be noted that the scheme's beneficiary base includes poor and vulnerable families identified in the Socio-Economic Caste Census (SECC-2011). The SECC-2011 incorporates deprivation criteria for rural areas, one of which is ‘Disabled member and no able-bodied adult member’.
This information was provided by UNION MINISTER OF STATE FOR SOCIAL JUSTICE AND EMPOWERMENT, SHRI B.L. VERMA, in a written reply to a question in Rajya Sabha today.

সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
সংসদকী ৱাহং: হকচাংগী ফিবম চাদ্রবা মীওইশিংগীদমক হেল্থ অমসুং লাইফ ইন্সুরেন্স
11 DEC 2024 12:59PM by PIB Imphal
ঔতিজম, সেরেব্রেল পালসি, ইন্তেলেকচুএল দিসএবিলিতি (হান্না মেন্তেল রিতারদেসন হায়না খঙনরম্ব) অমসুং তোঙান-তোঙানবা হকচাংগী ফিবম চাদবা কয়াগা লোয়ননা হিংলিবা মীওইশিংগীদমক নেসনেল ত্রস্ত্রনা নিরাময়া হেল্থ ইন্সুরেন্স স্কিম পায়খৎলে।
নিরময়া হেল্থ ইন্সুরেন্স স্কিম থবক ওইনা পায়খৎলি অমসুং হৌখিবা চহি অহুমদা কাইথোকখিবা অমসুং শীজিন্নখিবা শেনফম মখাদা পীরি:
সেরিএল নম্বর
চহি
কাইথোকখিবা শেনফম
(লুপা করোর)
শীজিন্নখিবা শেনফম
(লুপা করোর)
1.
2021-22
11.38
11.38
1.
2022-23
18.14
18.14
1.
2023-24
13.87
13.87
চৎলিবা চহি 2024-25 দা নিরময়া হেল্থ ইন্সুরেন্স স্কিমদা বেনিফিসরি 47307 শরুক য়াখ্রে।
অয়ুস্মান ভারত প্রধান মন্ত্রী-জন অরোগ্যা য়োজনা অসি ভারত সরকারগী মাঙজিল থাবা স্কিম অমা ওইনা ইমুং অমদা লুপা লাখ ৫গী লেম্না লায়েংবনবা ইন্সুরেন্স পীদুনা শেন-থুমগী ফিবম ফত্তবা ভারতকী অপুনবা মীশিংগী চাদা 40গী ইমুং করোর 12.37 গী বেনিফিসরি করোর 55 দা কান্নবা ফংহনখ্রে।
অয়ুস্মান ভারত প্রধান মন্ত্রী-জন অরোগ্যা য়োজনাগী মখাদা হকচাংগী ফিবমদা খুদোংচাদ্রবা মীওইশিং শরুক য়াহন্দুনা, সোসিও-ইকোনোমিক কাস্ত সেন্সস (এস ই সি সি-2011)দা মশক খঙলবা লায়রবা ইমুংশিং স্কিম অসিগী কান্নবা ফংলহল্লে। সোসিও-ইকোনোমিক কাস্ত সেন্সস অসিদা খুঙ্গংগী লমদমশিংগী হকচাংগী ফিবম চাদ্রবা অহলশিং য়াওহল্লে।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা সোসিএল জসতিস অমসুং ইম্পৱারমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বি.এল ভর্মানা ফোঙদোকখিবনি।