Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Major e-commerce platforms to adopt Safety Pledge on National Consumer Day, 2024
Department of Consumer Affairs, Government of India announces Safety Pledge for e-commerce platforms
Safety Pledge to serve as public commitment by e-commerce platforms to prioritize consumer safety
14 DEC 2024 11:20AM by PIB Delhi
Major e-commerce platforms like Ajio, JioMart, Netmed, BigBasket, Tata Cliq, Tata 1mg, Zomato and Ola would be adopting Safety Pledge on the occasion of National Consumer Day, 2024 to be celebrated on 24th December, 2024.
The Safety Pledge is a voluntary commitment by e-commerce platforms for detecting and preventing the sale of unsafe, spurious and non-conforming products, cooperating with statutory authorities responsible for product safety, raising consumer product safety awareness among sellers and empowering consumers on product safety.
In a landmark step towards securing consumers’ interests, the Department of Consumer Affairs, Government of India announced Safety Pledge for e-commerce platforms.To discuss the development of a Safety Pledge, the Department of Consumer Affairs held a stakeholder consultation on 16.11.2023. Subsequently, a committee was constituted under the chairmanship of noted consumer activist and journalist Ms. Pushpa Girimaji on 21.11.2023 for drafting of the pledge with major e-commerce entities, industry bodies and law chairs as its members. The committee was tasked to prepare and submit the Safety Pledge to the Department. The final draft of the pledge has been prepared after extensive consultative process by the Committee and scrutinization by the Department.
Many jurisdictions across the globe have nudged e-commerce platforms to take a voluntary safety pledge, as an informal commitment to proactively address the Issue of determining liability on e-commerce platforms, especially when the actual seller is untraceable or unwilling to accept responsibility.
The unique nature of e-commerce, where physical examination of products before purchase is not possible, underscores the crucial role of product safety, which is established on the expectation that products adhere to safety standards and specified regulations. Consequently, product safety holds paramount importance for online shoppers.
The sale of products that are unsafe or fail to meet the relevant standards on e-commerce platforms poses a significant risk to the safety and well-being of consumers and the public. This becomes particularly crucial in case of products which are mandated to conform to standards under Quality Control Orders (QCOs).
With over 880 million users, India is the world's second-largest internet market. By 2030, India is projected to host the second-largest online shopper base globally, with an estimated 500 million shoppers [Source: Invest India Ecommerce Brochure.pdf]. In light of the consistent expansion of e-commerce in India, ensuring the safety of products sold online is imperative for consumer well-being.
The Consumer Protection Act, 2019 acknowledges the significance of safety and product standards at the time of purchasing a product. 'Consumer rights' as outlined under Section 2(9) of the Act, includes the right to be protected against the marketing of goods, products or services which are hazardous to life and property and the right to be informed about the quality, quantity, potency, purity, standard and price of goods, products or services, as the case may be, so as to protect the consumer against unfair trade practice.
Falsely representing that the goods are of a particular standard, quality, quantity, grade, composition, style or model constitutes ‘unfair trade practice’ as defined under Section 2(47) of the Act. Further, goods that do not comply with the standard which is required to be maintained by or under any law for the time being in force are liable to held ‘defective’ under Section 2(10) of the Act.
Pertinently, the duties of e-commerce entities stipulated under Rule 4(3) of the Consumer Protection (E-commerce) Rules, 2020 includes the duty to not adopt any unfair trade practice, whether in the course of business on its platform or otherwise.

কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
নেস্নেল কঞ্জ্যুমর দে 2024দা অচৌবা ই-কম্মর্স প্লেৎফোর্মশিংনা সেফতী প্লেদজ চৎনহল্লগনি
ভারত সরকারগী কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স বিভাগনা ই-কম্মর্স প্লেৎফোর্মশিংগীদমক সেফতী প্লেদজ লাউথোকখ্রে
সেফতী প্লেদজনা কঞ্জ্যুমরগী সেফতী মরু ওইনা লৌনবা ই-কম্মর্স প্লেৎফোর্মশিংগী পব্লিক কম্মিৎমেন্ত ওইরগনি
14 DEC 2024 11:20AM by PIB Imphal
অচৌবা ই-কম্মর্স প্লেৎফোর্মশিং হায়বদি এজিও, জিওমার্ত, নেৎমেদ, বিগবাস্কেৎ, তাতা ক্লিক, তাতা 1mg, জোমাতো অমসুং ওলা অসি 2024গী দিসেম্বর 24দা পাংথোক্কদৌরিবা নেস্নেল কঞ্জ্যুমর দে, 2024গী থৌরমদা সেফতী প্লেদজ এদোপ্ত তৌরগনি।
সেফতী প্লেদজ অসি ই-কম্মর্স প্লেৎফোর্মশিংনা সেফ ওইদবা, অরানবা অমসুং মান্নদবা পোৎলমশিং য়োনবা থেংননবা অমসুং থিংনবা, প্রদক্তকী সেফতীগীদমক থৌদাং লৈবা স্তেচ্যুতরী ওথোরিতীশিংগা খুৎশম্ননবা, সেল্লরশিংগী মরক্তা কঞ্জ্যুমর প্রদক্ত সেফতী মতাংদা এৱেরনেস হেনগৎহন্নবা অমসুং প্রদক্ত সেফতীগী মতাংদা কঞ্জ্যুমরশিংবু শক্তি পীননবা ভোলুন্তরী ওইবা থৌদাং অমনি।
কঞ্জ্যুমরশিংগী ইন্তরেস্তশিং ঙাকনবগী মায়কৈদা মরুওইবা খোংথাং অমা ওইনা, ভারত সরকারগী কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স বিভাগনা ই-কম্মর্স প্লেৎফোর্মশিংগীদমক সেফতী প্লেদজ লাউথোকখ্রে। সেফতী প্লেদজ অমা শেমগৎপদা খন্ননবা, কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স বিভাগনা স্তেকহোল্দরশিংগা ৱারি শানবগী থৌরম অমা 16.11.2023দা পাংথোকখি। মতুং তারকপদা, অচৌবা ই-কম্মর্স এন্তিতীশিং, ইন্দস্ত্রীগী বোদীশিং অমসুং লো চেয়রশিংবু মেম্বরশিং ওইনা য়াওহন্দুনা মমিং লৈরবা কঞ্জ্যুমর এক্তিভিস্ত অমসুং জর্নেলিস্ত শ্রীমতি পুস্পা গিরিমাজীগী চিয়ারমেনশিপ মখাদা 21.11.2023দা প্লেদজ দ্রাফ তৌনবা কম্মিতী অমা শেমখি। কম্মিতী অসিনা সেফতী প্লেদজ অদু শেম-শাবা অমসুং বিভাগতা পীশিনবগী থবক পায়খৎখি। কম্মিতী অসিনা কুপ্না খন্ন-নৈনরবা মতুংদা অমসুং বিভাগ অসিনা চেকশিন্না য়েংশিল্লবা মতুংদা প্লেদজ অসিগী অরোইবা দ্রাফ্ত অসি শেমখি।
মালেম শিনবা থুংনা লৈরিবা জুরিসদিক্সন কয়ানা ই-কম্মর্স প্লেৎফোর্মশিংদা মরুওইনা করিগুম্বা অশেংবা সেলর অদু ত্রেক তৌবা ঙমদবা নৎত্রগা দায়ত্ব লৌবা পামদবা ওইরবদি ই-কম্মর্স প্লেৎফোর্মশিংদা লাকপা লাইএবিলিতী লেপথোকপগী ইসু অসি প্রোএক্তিব ওইনা থেংননবা ইনফোর্মেল কম্মিৎমেন্ত অমা ওইনা ভোলুন্তরি সেফতী প্লেদজ লৌনবা খঙহনখ্রে,।
প্রদক্তশিং অসি য়োনদ্রিঙৈগী মমাংদা ফিজিকেল একজামিনেসন তৌবা য়াদবা ই-কম্মর্সকী অখন্নবা মওং অসিনা প্রদক্তশিংগী সেফতীগী মরুওইবা থৌদাং অদু ময়েক শেংহল্লি, মসি প্রদক্তশিংনা সেফতী স্তেন্দর্দশিং অমসুং অকক্নবা চৎন-কাংলোনশিং ঙাক্না চৎকদবনি হায়বগী আশাদা য়ুম্ফম ওইদুনা শেম্মী। মসিনা মরম ওইদুনা, প্রদক্ত সেফতী অসি ওনলাইন শোপ্পরশিংগীদমক য়াম্না মরু ওই।
ই-কম্মর্স প্লেৎফোর্মশিংদা সেফ ওইদবা নৎত্রগা মরী লৈনবা স্তেন্দর্দশিং ঙাকপা ঙমদবা প্রদক্তশিং য়োনবা অসিনা কঞ্জ্যুমর অমসুং মীয়ামগী সেফতী অমসুং য়াইফ-থৌরাংগীদমক অচৌবা রিস্ক অমা ওইহল্লি। ক্বালিতী কন্ত্রোল ওর্দর (QCOs) গী মখাদা স্তেন্দর্দশিং অসিগা শোইদনা চুনবা মথৌ তাবা প্রদক্তশিংগী মতাংদদি মসি মরুওইনা মরুওই।
য়ুজর মিলিয়ন 880 হেনবগা লোয়ননা ভারত অসি মালেমগী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইন্তরনেত মার্কেৎনি। 2030 ফাওবদা, ভারত অসি মালেমগী ওইনা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা ওনলাইন শোপ্পর বেজ ওইগনি হায়না পানরি, মসিদা চাউরাক্না শোপ্পর মিলিয়ন 500 লৈগনি হায়না পানরি [সোর্স: ইনভেস্ত ইন্দিয়া ইকমর্স ব্রোচর.pdf]]। ভারত্তা ই-কম্মর্স লেপ্পা লৈতনা পাকথোক চাউথোরক্লিবা অসি য়েংলগা, কঞ্জ্যুমরশিংগী য়াইফনবগীদমক ওনলাইনদা য়োল্লিবা প্রদক্তশিংগী সেফতী অসি তঙাইফদে।
কঞ্জ্যুমর প্রোতেক্সন এক্ত, 2019না প্রদক্ত অমা লৈবদা সেফতী অমসুং প্রদক্ত স্তেন্দর্দশিংগী মরুওইবা অদু খঙলে। এক্ত অসিগী সেক্সন 2 (9) দা পনখ্রিবা "কঞ্জ্যুমর রাইৎস" হায়বসিদা পুন্সি অমসুং মপুগীদমক খুদোংথীনিঙাই ওইরবা গুদশিং, প্রদক্তশিং নত্ত্রগা সর্ভিসশিং কৈথেলদা পুথোক-পুশিন তৌবদগী ঙাকথোক্নবা অমসুং গুদশিং, প্রদক্তশিং নত্ত্রগা সর্ভিসশিংগী মগুন, মশিং, পোতেন্সী, প্যুরিতী, স্তেন্দর্দ অমসুং মমলগী মতাংদা ইনফোর্মেসন পীনবগী হক য়াওরি। মসিনা কঞ্জ্যুমরবু অরানবা ললোন ইতিক্কী থবক থৌওংদগী ঙাকথোক্নবা হোৎনগনি।
পোৎলম অদু অকক্নবা স্তেন্দর্দ, ক্বালিতী, ক্বান্তিতি, গ্রেদ, কম্পোজিসন, স্তাইল নত্ত্রগা মোদেল অমগীনি হায়না অরানবা ওইনা ফোংদোকপা হায়বসি এক্ত অসিগী সেক্সন 2 (47) গী মখাদা "অরানবা ললোন-ইতিক্কী থৌওং"নি হায়না ৱাহন্থোক পীরি। মখা তানা, হৌজিক চৎনরিবা আইন নত্ত্রগা আইন অমগী মখাদা থম্বা মথৌ তাবা স্তেন্দর্দ অদুগা চুনদবা প্রদক্তশিং অসি এক্ত অসিগী সেক্সন 2 (10) গী মখাদা "দিফেক্তিব" ওইনা লৌবা য়াই।
কঞ্জ্যুমর প্রোতেক্সন (ই-কম্মর্স) রুলস, 2020গী রুল 4গী (3) মখাদা পীরিবা ই-কম্মর্স এন্তিতীশিংগী মথৌদা, মখোয়গী প্লেৎফোর্মদা থবক তৌরিঙৈদা নৎত্রগা অতোপ্পা মওংদা, অরানবা ললোন-ইতিক্কী থৌওং অমত্তা চৎনহন্দনবা মথৌসু য়াওরি।