Ministry of Rural Development
Beneficiaries under Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana - DDU-GKY
17 DEC 2024 4:11PM by PIB Delhi
Under Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana (DDU-GKY), 65% of the candidates have been placed in gainful employment after completing their training. From FY 2014-15 a total of 16,90,046 candidates have been trained and 10,97,265 candidates have been placed till November, 2024.
Under DDU-GKY, placement in the domain where training is imparted is not mandatory. However, the top 15 sectors under which trainings were imparted is given as under along with placements:
S. No.
Sector
Trained
Placed
1
TEXTILES
370844
180581
2
IT-ITES
241218
141542
3
APPAREL MADEUPS AND HOME FURNISHINGS
207024
132805
4
RETAIL
225241
124957
5
TOURISM & HOSPITALITY
145122
83265
6
HEALTHCARE
114303
62966
7
ELECTRONICS
91984
51599
8
LOGISTICS
72698
45698
9
CONSTRUCTION
64248
34202
10
TELECOM
54514
30804
11
BFSI
44425
21398
12
AUTOMOTIVE
37068
19909
13
MANAGEMENT, ENTREPRENEURSHIP AND PROFESSIONAL SKILLS
35690
18802
14
CAPITAL GOODS
18351
9956
15
BEAUTY & WELLNESS
11397
6553
DDU-GKY guidelines provide various financial benefit to the candidates viz. Training Cost & Assessment Cost, Post Placement Support, Retention Support, Career Progression Support. Other than this, Alumni Support and Migration Support Centres also facilitate for long term employment stability. The various support provisions being provided to candidates under DDU-GKY are given in Annexure-1.
DDU-GKY guidelines provide for earmarking 50% of the funds for SCs and STs. And under DDU-GKY, coverage of 15% minorities, 5% of PwDs & 33% of women is mandatory. The number of beneficiaries from Women, SC, ST, PwD trained and placed during last three years & current year under DDUGKY
FY
Women
SC
ST
PwD
Trained
Placed
Trained
Placed
Trained
Placed
Trained
Placed
2021-22
58443
26040
35917
16092
20049
9414
352
142
2022-23
133124
91726
78112
52161
42811
30524
1260
507
2023-24
121927
93361
72131
56085
31940
25090
1102
641
2024-25 till Nov'24
39256
29209
20984
16671
12276
8539
442
246
Total
352750
240336
207144
141009
107076
73567
3156
1536
10,97,265 candidates have been placed under DDU-GKY since FY 2014-15 till November, 2024. Impact Study is commissioned and the same is undergoing.
Based on the implementation experiences & suggestions from stakeholders, scheme guidelines for Deen Dayal Upadhyay Grameen Kaushalya Yojana 2.0 is made. Following measure have incorporated under DDU-GKY 2.0:
• Increase in placement period from a minimum of 3 months to 6 months.
• Funding projects based on training batches.
• Upskilling and reskilling of trained candidates who have been employed for 12 months after training.
• 5% amount separately for Innovative Projects
• Provision of skill loan – empanelment of agencies providing high level training.
• Making provision for self-help groups and their federation trainees to work as a project implementation unit for training and placement.
Annexure-I
Details of the support provisions being provided to candidates under DDU-GKY:
Sl. No.
Item
3 months (576 hr)
6 months (1152 hr)
9 month (1728 hr)
12 month (2304 hr)
Common Costs for Residential / Non Residential courses
1
Total Training Cost per candidate
A
Category I @ Rs. 49.00 per hour
28,224.00
56,448.00
84,672.00
112,896.00
B
Category II @ Rs. 42.00 per hour
24,192.00
48,384.00
72,576.00
96,768.00
C
Category III @ Rs. 35.10 per hour
20,217.60
40,435.20
60,652.80
80,870.40
2
Special Area allowances @ additional 10% of S. No. 1, in case training centre is located in Special Areas.
Special Areas is defined as:
(i) North- Eastern states (Assam, Arunachal Pradesh, Meghalaya, Manipur, Mizoram, Nagaland, Sikkim, Tripura,
(ii) Jammu & Kashmir, Himachal Pradesh, Uttarakhand
(iii) Andaman & Nicobar Islands, Lakshadweep Islands
(iv) Districts affected by Left Wing Extremism (LWE) as identified by M/o Home Affairs for Integrated Action Plan
A
Category I @ Rs. 49.00 per hour
2,822.40
5,644.80
8,467.20
11,289.60
B
Category II @ Rs. 42.00 per hour
2,419.20
4,838.40
7,257.60
9,676.80
C
Category III @ Rs. 35.10 per hour
2,021.76
4,043.52
6,065.28
8,087.04
3
Uniform (1 set for trainings less than or equal to 6 months and 2 sets for more months)
1,270
1,270
2,540
2,540
4
Post Placement Support (provided to Candidates through PIAs)
A
Within District of Domicile (Rs 1270 per month for 2 months)
2,540
2,540
2,540
2,540
B
Within State of Domicile (Rs 1270 per month for 3 months)
3,810
3,810
3,810
3,810
C
Outside State of Domicile (Rs 1270 per month for 6 months)
7,620
7,620
7,620
7,620
5
Boarding & Lodging cost for Residential Courses
A
X category cities @ Rs.375 per day
33,750
67,500
101,250
135,000
B
Y category cities @ Rs.315 per day
28,350
56,700
85,050
113,400
C
Z category cities @ Rs.250 per day
22,500
45,000
67,500
90,000
D
Other places (includes all Rural areas) @ Rs.220 per day
19,800
39,600
59,400
79,200
6
Food and Transport cost per candidate for Non Residential Courses
11,700
23,400
35,100
46,800
7
One-time Travel Cost upto a maximum Rs.4500 per candidate or as per actual, whichever is lower.
4,500
4,500
4,500
4,500
This information was given by the Minister of State for Rural Development, Shri Kamlesh Paswan in a written reply in Lok Sabha today.

|
খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
দীন দয়াল উপাধ্যায় গ্রামীন কৌশল্য য়োজনা – দি.দি.য়ু.- জি.কে.ৱাই. গী মখাদা কানবা ফংলবশিং
17 DEC 2024 4:11PM by PIB Imphal
দীন দয়াল উপাধ্যায় গ্রামীন কৌশল্য য়োজনা – দি.দি.য়ু.- জি.কে.ৱাই. গী মখাদা কেন্দিদেত চাদা ৬৫ বু মখোয়গী ত্রেনিং লোইরবা মতুং কানবা থবক পীখ্রে। শেনবা চহি ২০১৪-১৫ দগী অপুনবা কেন্দিদেত ১৬,৯০,০৪৬ ত্রেন তৌখ্রে অমসুং ২০২৪গী নবেম্বর ফাওবদা কেন্দিদেত ১০,৯৭,২৬৫ থবক ফংখ্রে।
দি.দি.য়ু.-জি.কে.ৱাই. গী মখাদা ত্রেনিং পীখিবা দোমেন অদুদা প্লেসমেন্ত পীগনি হায়বা লৈতে। অদুমওইনমক ত্রেনিং পীখিবা মকোকথোংবা সেক্তর ১৫ প্লেসমেন্তশিংগা লোয়ননা মখাদা লৈরে:
মথং মনাও
সেক্তর
ত্রেন তৌখিবা
প্লেসমেন্ত
১
তেক্সতাইলস
৩৭০৮৪৪
১৮০৫৮১
২
আই.তি-আই.তি.ই.এস
২৪১২১৮
১৪১৫৪২
৩
এপরেল মেদঅপস অমসুং হোম ফর্নিশিং
২০৭০২৪
১৩২৮০৫
৪
রিতেল
২২৫২৪১
১২৪৯৫৭
৫
তুরিজম & হোস্পিতালিতী
১৪৫১২২
৮৩২৬৫
৬
হেল্থকেয়র
১১৪৩০৩
৬২৯৬৬
৭
ইলেক্ত্রোনিক্স
৯১৯৮৪
৫১৫৯৯
৮
লোজিস্তিক্স
৭২৬৯৮
৪৫৬৯৮
৯
কন্সত্রক্সন
৬৪২৪৮
৩৪২০২
১০
তেলেকোম
৫৪৫১৪
৩০৮০৪
১১
বি.এফ.এস.আই.
৪৪৪২৫
২১৩৯৮
১২
ঔতোমোতিব
৩৭০৬৮
১৯৯০৯
১৩
মেনেজমেন্ত, ওন্ত্রেপ্রিন্যুরশিপ অমসুং প্রোফেস্নেল স্কিলস
৩৫৬৯০
১৮৮০২
১৪
কেপিতেল গুদস
১৮৩৫১
৯৯৫৬
১৫
ব্যুতী & ৱেলনেস
১১৩৯৭
৬৫৫৩
দি.দি.য়ু.-জি.কে.ৱাই. গাইদলাইনশিংনা কেন্দিদেতশিংদা তোঙান তোঙানবা শেলগী তেংবাং ফংহল্লি মদুদি ত্রেনিং কোস্ত অমসুং এসেসমেন্ত কোস্ত, পোস্ত প্লেসমেন্ত সপোর্ত, রেতেন্সন সপোর্ত, কেরীয়র প্রোগ্রেসন সপোর্ত। মসিদা নত্তনা এলুমনি সপোর্ত অমসুং মাইগ্রেসন সপোর্ত সেন্তরশিংসু লোং তর্ম এমপ্লোইমেন্ত স্তেবিলিতীগীদমক পীরি। দি.দি.য়ু.-জি.কে.ৱাই.গী মখাদা কেন্দিদেতশিংদা ফংহনবা তোঙান তোঙানবা সপোর্ত প্রোভিজনশিং এনেক্সচর-১দা পীরি।
দি.দি.য়ু.-জি.কে.ৱাই. গাইদলাইনশিংনা এস.সি. অমসুং এস.তি.শিংগীদমক ফন্দগী চাদা ৫০ খাক্তুনা থম্লি। অমসুং দি.দি.য়ু.-জি.কে.ৱাই.গী মখাদা মাইনোরিতী ১৫%, শোইনাইরবা ৫% অমসুং নুপী ৩৩% কবর তৌরি। দি.দি.য়ু.-জি.কে.ৱাই.গী মখাদাহৌখিবা চহি অহুম অমসুং চৎলিবা চহি অসিদা নুপী, এস.সি., এস.তি., শোইনাইরবশিংদগী ত্রেন তৌখিবা বেনেফিসরীশিংগী মশিং
এফ.ৱাই.
নুপী
এস.সি.
এস.তি.
পি.দবল্যু.দি
ত্রেন তৌখিবা
প্লেসমেন্ত
ত্রেন তৌখিবা
প্লেসমেন্ত
ত্রেন তৌখিবা
প্লেসমেন্ত
ত্রেন তৌখিবা
প্লেসমেন্ত
২০২১-২২
৫৮৪৪৩
২৬০৪০
৩৫৯১৭
১৬০৯২
২০০৪৯
৯৪১৪
৩৫২
১৪২
২০২২-২৩
১৩৩১২৪
৯১৭২৬
৭৮১১২
৫২১৬১
৪২৮১১
৩০৫২৪
১২৬০
৫০৭
২০২৩-২৪
১২১৯২৭
৯৩৩৬১
৭২১৩১
৫৬০৮৫
৩১৯৪০
২৫০৯০
১১০২
৬৪১
২০২৪-২৫ নবেম্বর'২৪ ফাওবা
৩৯২৫৬
২৯২০৯
২০৯৮৪
১৬৬৭১
১২২৭৬
৮৫৩৯
৪৪২
২৪৬
অপুনবা
৩৫২৭৫০
২৪০৩৩৬
২০৭১৪৪
১৪১০০৯
১০৭০৭৬
৭৩৫৬৭
৩১৫৬
১৫৩৬
শেনবা চহি ২০২৪-১৫দগী হৌরগা ২০২৪গী নবেম্বর ফাওবদা দি.দি.য়ু.-জি.কে.ৱাই.গী মখাদা কেন্দিদেত ১০,৯৭,২৬৫ থবক পীখ্রে।
স্তেকহোল্দরশিংদগী ইমপ্লিমেন্তেসন এক্সপরিয়েন্স অমসুং সজেসনশিংদা য়ুমফম ওইরগা দী দয়াল উপাধ্যয় গ্রামীন কৌশল্যা য়োজনা ২.০গীদমক স্কিম গাইদলাইনশিং শেম্মি। দি.দি.য়ু.-জি.কে.ৱাই ২.০গী মখোদা মখোগী খোংথাংশিং পায়খৎলে:
- প্লেসমেন্ত মতমদা য়ামদ্রবদা থা ৩দগী থা ৬ ফাওবা হেনগৎপা।
- ত্রেনিং বেতচতা য়ুমফম ওইবা ফন্দিং প্রোজেক্তশিং।
- ত্রেনিংগী মতুং থা ১২গীদমক এমপ্লোই তৌরবা ত্রেন কেন্দিদেতশিংগী অপস্কিলিং অমসুং রিস্কিলিং।
- ইনোবেতিব প্রোজেক্তশিংগীদমক তোঙান্না শেনফম ৫%
- অৱাংবা থাক্কী ত্রেনিং ফংহল্লিবা এজেন্সীশিংগী স্কিল লোন – এম্পেনেলমেন্তকী প্রোভিজন।
- ত্রেনিং অমসুং প্লেসমেন্তগীদমক প্রোজেক্ত ইমপ্লিমেন্তেসন য়ুনিত অমা ওইনা থবক্তা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং অমসুং মখোয়গী ফেদরেসন ত্রেনীশিংগীদমক প্রোভিজন শেম্বা।
এনেক্সচর-I
দি.দি.য়ু.-জি.কে.ৱাই.গী মখাদা কেন্দিদেতশিংদা ফংহনবা সপোর্ত প্রোভিজনশিংগী অকুপ্পা ৱারোল:
মথং মনাও
আইতেম
থা ৩ (পুং ৫৭৬)
থা ৬ (পুং ১১৫২)
থা ৯ (পুং ১৭২৮)
থা ১২ (পুং ২৩০৪)
রেসিদেন্সিয়েল / নন রেসিদেন্সিয়েল কোর্সশিংগী কমন কোস্ত
১
কেন্দিদেত খুদিংদা অপুনবা ত্রেনিং কোস্ত
A
কেতেগোরী I @ পুংদা লুপা ৪৯.০০
২৮,২২৪.০০
৫৬,৪৪৮.০০
৮৪,৬৭২.০০
১১২,৮৯৬.০০
B
কেতেগোরী II @ পুংদা লুপা ৪২.০০
২৪,১৯২.০০
৪৮,৩৮৪.০০
৭২,৫৭৬.০০
৯৬,৭৬৮.০০
C
কেতেগোরী III @ ৩৫.১০ পুংদা লুপা
২০,২১৭.৬০
৪০,৪৩৫.২০
৬০,৬৫২.৮০
৮০,৮৭০.৪০
২
স্পিসিয়েল এরিয়া এলাৱেন্স @ সেরিয়েল নম্বর ১ গী অহেনবা ১০%, করিগুম্বা ত্রেনিং সেন্তর স্পিসিয়েল এরিয়াদা লৈবদা
স্পিসিয়েল এরিয়াশিং মখাগী অসুম্না দিফাইন তৌরি:
(i) অৱাং নোংপোক রাজ্যশিং (অসাম, অরুনাচল প্রদেশ, মেঘলায়া, মনিপুর, মিজোরাম, নগালেন্দ, সিক্কিম, ত্রিপুরা
(ii) জম্মু & কাশ্মির, হিমাচল প্রদেশ, উত্তরাখন্দ
(iii) অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎশিং, লক্ষদ্বীপ ইথৎশিং
(iv) হোম এফিয়ার্স মন্ত্রালয়না ইন্তেগ্রেতেদ এক্সন প্লানগীদমক মশক খংদোক্লবা লেফ্ত ৱিং এক্সত্রিমিজম (এল.দবল্যু.ই.)না শোকহল্লবা জিলাশিং
A
কেতেগোরী I @ পুংদা লুপা ৪৯.০০
২,৮২২.৪০
৫,৬৪৪.৮০
৮,৪৬৭.২০
১১,২৮৯.৬০
B
কেতেগোরী II @ পুংদা লুপা ৪২.০০
২,৪১৯.২০
৪,৮৩৮.৪০
৭,২৫৭.৬০
৯,৬৭৬.৮০
C
কেতেগোরী III @ পুংদা লুপা ৩৫.১০
২,০২১.৭৬
৪,০৪৩.৫২
৬,০৬৫.২৮
৮,০৮৭.০৪
৩
য়ুনিফোর্ম (থা ৬ কা মানবা নত্রগা মদুদগী তাবা ত্রেনিংগীদমক সেত ১ অমসুং মদুদগী হেনবা থাশিংগীদমক সেত ২)
১,২৭০
১,২৭০
২,৫৪০
২,৫৪০
৪
পোস্ত প্লেসমেন্ত সপোর্ত (পি.আই.এ.গী থোংদা কেন্দিদেতশিংদা ফংহনবা)
A
দোমিসাইলগী জিলা মনুংদা (থা ২ গীদমক থাগী লুপা ১২৭০)
২,৫৪০
২,৫৪০
২,৫৪০
২,৫৪০
B
দোমিসাইলগী রাজ্য মনুংদা (থা ৩ গীদমক থাগী লুপা ১২৭০)
৩,৮১০
৩,৮১০
৩,৮১০
৩,৮১০
C
দোমিসাইলগী রাজ্য ৱাংমদা (থা ৬ কীদমক থাগী লুপা ১২৭০)
৭,৬২০
৭,৬২০
৭,৬২০
৭,৬২০
৫
রেসিদেন্সিয়েল কোর্সশিংগীদমক বোর্দিং অমসুং লোদজিং কোস্ত
A
X কেতেগোরী সিতীশিং @ নোংমগী লুপা ৩৭৫
৩৩,৭৫০
৬৭,৫০০
১০১,২৫০
১৩৫,০০০
B
Y কেতেগোরী সিতীশিং @ নোংমগী লুপা ৩১৫
২৮,৩৫০
৫৬,৭০০
৮৫,০৫০
১১৩,৪০০
C
Z কেতেগোরী সিতীশিং @ নোংমগী লুপা ২৫০
২২,৫০০
৪৫,০০০
৬৭,৫০০
৯০,০০০
D
অতোপ্পা মফমশিং (রুরেল এরিয়া পুম্নমক মনুং চল্লি) @ নোংমগী লুপা ২২০
১৯,৮০০
৩৯,৬০০
৫৯,৪০০
৭৯,২০০
৬
নন রেসিদেন্সিয়েল কোর্সশিংগীদমক কেন্দিদেত অমমমদা ফুদ অমসুং ত্রান্সপোর্ত কোস্ত
১১,৭০০
২৩,৪০০
৩৫,১০০
৪৬,৮০০
৭
কেন্দিদেত অমমমদা য়াম্লবদা লুপা ৪৫০০ ফাওবগী অমুক্তংগী ওইবা ত্রাবেল কোস্ত নত্রগা এক্চুয়েলগী মতুং ইন্না, তাথবা অদু
৪,৫০০
৪,৫০০
৪,৫০০
৪,৫০০
ইনফোর্মেসন অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা রুরেল দেবেলপমেন্তকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী কমলেশ পাসৱানা পীখিবনি।