Ministry of Communications
YEAR-END REVIEW 2024: Department of Posts
The Post Office Act, 2023 came into force on June 18, 2024, replacing the Indian Post Office Act of 1898
PMA (Parcel Monitoring Application) has revolutionized real-time delivery information sharing from 4.33 lakh articles in May 2019 to 5.35 crore articles in October 2024
Radio Frequency Identification (RFID) gates have been installed at 42 major mail exchange hubs to ensure real-time tracking across network
The establishment of 233 Nodal Delivery Centres has enhanced the speed and efficiency of parcel delivery, covering over 1600 PIN codes and handling 30% of total parcels delivered across India
Aadhar centres were extended to Defence personnel including the highest centre at Siachen, with 110 operational centres in Army Postal Service locations
As of October 2024, 400,00 KYC verifications have been successfully completed
1,33,000 units will be verified by DoP under Physical verification of Prime Minister’s Employment Generation Programme (PMEGP) units
Commemorative Postage Stamps on 25 issues were released during the period 1st January 2024 to 31st October 2024
25,133 individuals were engaged in the first tranche of the Rozgar Mela
Construction of 56 new postal buildings and renovation of 95 improved service delivery.
More than 1000 Dak Ghar Niryat Kendra (DNKs) have been opened to facilitate commercial export through postal channels across the country
The Department of Posts acceded to the Postal Payment Service Multilateral Agreement (PPSMA) for electronic postal payment service exchange between the signatory parties
India Post Payments Bank (IPPB) opened 2.68 crore accounts in Current Year 2024 with 1.56 crore i.e. 59% female accounts and 77% accounts opened in rural India. (January-November 2024)
3.62 crore IPPB customers have received DBT benefits aggregating INR 34,950 crore. (Jan-Nov, 2024)
4.40 Lakh Digital Life Certificate issued to pensioners in 2024
20 DEC 2024 1:55PM by PIB Delhi
The Department of Posts has marked a year of significant achievements, advancements, and milestones, reflecting its commitment to enhancing service delivery and contributing to the nation’s development. A comprehensive review of the key initiatives and developments for the year 2024:
1. Modernizing Postal Legislation
The Post Office Act, 2023: The Parliament passed the new postal legislation, "The Post Office Act, 2023" (43 of 2023), which received the assent of the President of India on December 24, 2023. The Act came into force on June 18, 2024, replacing the Indian Post Office Act of 1898.
2. Advancing Mail and Parcel Delivery
• PMA Technology: The introduction of PMA (Parcel Monitoring Application) has revolutionized real-time delivery information sharing. From May 2019 to October 2024, the delivery of accountable mail has shown remarkable growth from 4.33 lakh articles to 5.35 crore articles.
• e-Clearance of Letter Boxes: A system for electronic clearance of letter boxes has been implemented, enhancing transparency and tracking for 53,854 letter boxes across India.
• Radio Frequency Identification (RFID): RFID technology is now being used to streamline the tracking and tracing of mail and parcels. RFID gates have been installed at 42 major mail exchange hubs to ensure real-time tracking across the network.
• Click N Book Service: India Post launched the "Click N Book" service, enabling online booking for Speed Post, Registered Articles, and Registered Parcels. The service has been rolled out in 1729 pin codes, covering major cities and states.
• Nodal Delivery Centres & Transshipment Centres: The establishment of 233 Nodal Delivery Centres has enhanced the speed and efficiency of parcel delivery, covering over 1600 PIN codes and handling 30% of total parcels delivered across India. 9 new transshipment centres along national highways have been set up to streamline vehicle movement and parcel exchange. These centres are located in key cities including Guwahati, Chennai, Bengaluru, and Ludhiana.
• MoU with Amazon: In collaboration with Amazon Seller Services, India Post signed an MoU to strengthen logistics operations. The partnership will leverage the extensive postal network for faster parcel deliveries, enhancing e-commerce logistics across the country.
3. Empowering Citizens Through Services
• Aadhaar Services for Defence Personnel: Aadhaar centres were extended to Defence personnel, including the highest centre at Siachen, with 110 operational centres in Army Postal Service locations.
• MoU for Passport Services: The Department renewed its MoU with the Ministry of External Affairs for the continued operation of Post Office Passport Seva Kendras (POPSKs), aiming to expand the network to 600 centres by 2028-29, significantly improving access to passport services across the country.
• Har Ghar Tiranga Campaign: The Department played an active role in the Har Ghar Tiranga Campaign by distributing over 49 lakh National Flags to citizens, fostering patriotism and unity.
• KYC Verifications: The Department entered into MoUs with UTI and SUUTI to provide door-to-door KYC verification services for mutual fund investors. As of October 2024, 400,000 KYC verifications have been successfully completed.
• Physical verification of Prime Minister’s Employment Generation Programme (PMEGP) units: An MoU was signed between the Department of Posts and the Khadi & Village Industries Commission (KVIC) on 20.08.2024 for physical verification of Prime Minister’s Employment Generation Programme (PMEGP) units. This verification will facilitate the adjustment of government subsidy to the loan account of beneficiaries under the Prime Minister’s Employment Generation Programme. The Prime Minister’s Employment Generation Programme (PMEGP) is one of the key initiatives by the Indian government to promote self-employment and entrepreneurship at the grassroots level. This is a crucial step, as it ensures that the funds provided for the establishment of small businesses and industries are being used appropriately. The second installment of loans under PMEGP is only disbursed after the physical verification is completed by India Post, ensuring that funds are used for the creation of productive assets, thus directly contributing to economic growth at the local level.
1,33,000 units will be verified by DoP under this project.
4. Philately: Preserving Heritage Through Stamps
• Ram Janmbhoomi Temple Stamps: To mark the consecration of the Shri Ram Janmbhoomi Temple, a set of six commemorative stamps was released by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, featuring special design elements such as water, sand, and fragrance from the sacred site. Hon’ble PM also released a book, “Ramayana-The Saga of Shri Ram”, which was a collection of Stamps issued on Lord Ram and Ramayana by more than 20 countries.
• Commemorative Stamps: Commemorative Postage Stamps on 25 issues were released during the period 1st January 2024 to 31st October 2024, commemorating contributions made by various Personalities/ Important Events/ Occasions /Institutions/ Achievements and Joint Issues with friendly nations. Some of the significant commemorations were Bharat – The Mother of Democracy, XXXIII Olympics Paris 2024, Supreme Court of India – 75 Years, Diamond Jubilee of Rajbhasha, 150th Anniversary of Universal Postal Union, etc. Stamps were also issued to commemorate great personalities like Karpoori Thakur, Ram Chandra, Mahatma Hansraj, Bhagwan Mahaveer, and Mukesh. Stamps were issued to showcase the heritage of India, such as the Cultural Heritage of Western Odisha, Legendary Poets of Odisha, Yakshagana, etc.
• Customized My Stamp is a personalised sheet of Postage Stamps wherein Corporates, Organisations and Institutions can get customized sheets printed. From 1st January 2024 to 31st October 2024, 38 Customised My Stamps have been released.
• On 20th September, 2024 on the first anniversary of PM Vishwakarma Scheme, Corporate My Stamp on 18 Trades were released digitally by the Hon'ble Prime Minister of India.
• The Philatelic Advisory Committee (PAC), a distinguished panel of eminent personalities, convened on 26th November 2024 to deliberate on the annual calendar for commemorative postage stamps and explore new philatelic initiatives. The meeting was chaired by the Hon’ble Minister of State for Communications and Rural Development, Dr. Chandra Sekhar Pemmasani, and graced by the presence of Shri Devusinh Chauhan, Member of Parliament (Lok Sabha), Shri S. Selvaganabathy, Member of Parliament (Rajya Sabha), Secretary Posts, Ms. Vandita Kaul, and Director General Posts, Shri Sanjay Sharan, along with other esteemed members.
• Letters & Travels: The Department of Posts organized a 14 All-Women Bike Rally, covering over 2,000 km across Bengaluru, Puducherry, Rameshwaram, Kanniyakumari, Munnar, and Mysuru to promote Dhai Akhar – the National Letter Writing Competition. As part of the event, Shri Rajendra Kumar, Chief Postmaster General, Karnataka Circle, released 4 Picture Postcards on “Biking and Letters” at Bengaluru GPO. Over 2,000 students participated in the competition, writing on this year’s theme: The Joy of Writing: Importance of Letters in a Digital Age. The rally reached over 5 lakh people through social media, spreading awareness about the timeless art of letter writing and encouraging participation in Dhai Akhar.
5. Building a Skilled and Future-Ready Workforce
• Training on iGOT Karmayogi: Achieved a significant milestone with 25 lakh course completions on the iGOT Karmayogi platform, fostering a citizen-centric and future-ready workforce. Recognizing outstanding contributions during National Learning Week on 14th November 2024, Karmayogi Bharat awarded certificates of appreciation to Rafi Ahmed Kidwai National Postal Academy (RAKNPA), Uttar Pradesh Circle, and Telangana Circle. Additionally, the Department has successfully created 42 digital courses this year, taking the total number of courses to 150, now accessible on both the iGOT Karmayogi platform and its in-house Dak Karmayogi platform, further strengthening capacity-building efforts.
• The onboarding of 7 Training Units (1 RAKNPA) and 6 PTCs) on the National Standards for Civil Service Training Institutions (NSCSTI) Portal has been successfully completed
• Gramin Dak Sevaks Workshop: Leadership training for 100 Gramin Dak Sevaks marked the start of skill enhancement programs.
• Rozgar Mela: 25,133 individuals were engaged in the first tranche of the Rozgar Mela on
October 29, 2024.
6. Driving Sustainability and Service Excellence
• Special Campaign 4.0: Cleanliness drives resulted in the weeding out of 70,000 files, disposal of over 80,000 grievances, freeing of over 46,000 sqft of space, and earnings of Rs. 1.15 crore from scrap sales.
• Swachhata Hi Seva 2024: More than 36,000 Trees were planted under the #Ek Ped Maa Ke Naam banner during the SHS campaign and Special Campaign 4.0. Safai Mitra Suraksha Shivirs were organised for Sanitation workers. Teams from post offices conducted voluntary Shramdaan activities in identified Cleanliness Target Units (CTUs). Wall Arts on the exterior of post Office Buildings were created to propagate public awareness on Swachhta.
• Infrastructure Development: Construction of 56 new postal buildings and renovation of 95 improved service delivery.
• E-KYC: The Department of Posts (DOP) has successfully introduced electronic Know Your Customer (e-KYC) processes across all post office branches nationwide. This initiative modernizes service delivery, improves security protocols, and aligns with global digitization trends. The e-KYC implementation streamlines identity verification, significantly enhancing customer experience and operational efficiency.
• DIGIPIN: The Department of Posts has taken initiations with the aim to establish a digital public infrastructure for a standardized, interoperable, geocoded addressing ecosystem, ensuring simplified addressing solutions for citizen-centric delivery of public and private services to enable “Address as a Service" in the country. The Department of Posts has released the beta version of a National Addressing Grid 'DIGIPIN' for taking public comments and expert opinions.
7. Expanding Global Outreach
• Dak Ghar Niryat Kendras : More than 1000 Dak Ghar Niryat Kendra (DNKs) have been opened to facilitate commercial export through postal channels across the country. It facilitates e-commerce businesses, MSMEs, and exporters by providing a streamlined process for shipping goods internationally. It offers services like faceless customs clearance, packaging, and shipping at competitive rates, integration with e-commerce platforms, enabling hassle-free delivery of international parcels. The initiative aims to support small and medium enterprises by providing them access to global markets, while leveraging India Post’s vast network and expertise in logistics. Approximately 18,000 exporters have been onboarded on DNK portal.
• The ‘India Africa Postal Leaders Meet’ organized in India from 21st to 25th June, 2024, with the objective of further strengthening relationships among the administrations of African countries and India in the postal sector. This initiative is under the “South-South and Triangular Cooperation” programme of the Universal Postal Union, organized with the support of India Post and the United States Postal Service.
• The international tracked Packets service, focused on e-commerce deliveries for packets up to 2Kgs, has been made available to 41 countries under the umbrella of multilateral and bilateral agreements.
• The Department of Posts acceded to the Postal Payment Service Multilateral Agreement (PPSMA) for electronic postal payment service exchange between the signatory parties. At present, there are 20 signatories to the UPU Multilateral agreement. It will facilitate cross-border remittances.
8. India Post Payments Bank
• 2.68 crore accounts are opened in Current Year 2024.
• 1.56 crore i.e. 59% are female accounts.
• 77% accounts opened in rural India
• 1.04 crore Customers have availed Mobile Banking services.
• 69 Lakh have utilized VDC (Virtual Debit Card) services.
• Around 2,600 crore are disbursed through AEPS.
• Around 312 crore transactions of Value 1.56 Lakh crore are remitted through UPI.
• Nearly 3.62 crore IPPB customers have received DBT benefits aggregating
• INR 34,950 crore (total DBT transaction nos. 20 crore)
• 1.15 crore Aadhaar Mobile Updates are done.
• 4.40 Lakh DLC issued to pensioners. Bank has received mandates from DoPPW, EPFO, RBI, DoT, Eastern Railways, Kerala State Electricity Board, Tamil Nadu Trust ports etc.
• IPPB has been contributing to various government schemes, including MGNREGA, PM Kisan, PAHAL, Mukhya mantri Ladli Behan Yojana, Mukhyamantri Mazi Ladki Behan Yojana. From January to November 2024, the bank disbursed approximately –
Scheme
DBT
(Count in Crore )
DBT
( Amount in Crore.)
MGNREGA
4.72
7587.70
PM Kisan
4.16
8321.10
PAHAL
5.45
1009.28
Mukhya mantri Ladli Behan Yojana
1.57
1793.20
Mukhyamantri Mazi Ladki Behan Yojana
1.16
3322.19
• Nearly 58% of total DBT beneficiaries are women, and the bank is proactively working towards women empowerment, aligning with the government's directions.
The Department of Posts continues to evolve and modernize, ensuring greater accessibility, efficiency, and reliability in its services. With these initiatives and projects, it is poised to meet the growing demands of a digital and connected India.

কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
চহি লোইবগী রিভ্যু 2024: দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্ত
ইন্দিয়ন পোস্ত ওফিস এক্ত ওফ 1898কী মহুৎ শিন্দুনা জুন 18, 2024দা দি পোস্ত ওফিস এক্ত, 2023 চৎনখি
মে 2019দা আর্তিকল লাখ 4.33দগী ওক্তোবর 2024দা আর্তিকেল করোর 5.35 য়ৌহন্দুনা PMA (পার্সেল মোনিতরিং এপ্লিকেসন)না রিএল-তাইম দেলিভরী ইনফোর্মেসন শেয়রিংদা অওনবা পুরকখি
নেৎৱার্ক শিনবা থুংবদা রিএল-তাইম ত্রেকিং তৌবা য়াহন্নবা রেদিও ফ্রিক্বেন্সী আইদেন্তিফিকেসন(RFID) গেৎশিং অসি অচৌবা মেল একচেঞ্জ হব 42দা ইনস্তোল তৌখি
নোদেল দেলিভরী সেন্তর 233 লিংখৎপনা পিন কোদ 1600 হেন্না কোনশিন্দুনা পার্সেল দেলিভরীগী খোঙজেল অমসুং ইফিসিএন্সী হেনগৎহনখি অমসুং ভারত শিনবা থুংনা দেলিভর তৌখিবা অপুনবা পার্সেল 30% হেন্দল তৌখি
আর্মী পোস্তেল সর্ভিস লোকেসনশিংদা ওপরেস্নেল সেন্তর 110 লৈবগা লোয়ননা সিয়াচেনদা খ্বাইদগী ৱাংবা সেন্তর থম্বা য়াওনা দিফেন্স পর্সনেলদা আধার সেন্তরশিং ফংহল্লি
ওক্তোবর 2024 ফাওবদা KYC 400,00 মায়পাক্না ভেরিফিকেসন তৌবা লোইখ্রে
প্রাইম মিনিস্তর্স এমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন প্রোগ্রাম (PMEGP) য়ুনিৎশিংগী ফিজিকেল ভেরিফিকেসনগী মখাদা DoPনা য়ুনিৎ 1,33,000 ভেরিফাইদ তৌগনি
জনুৱারী 1, 2024দগী ওক্তোবর 31, 2024গী মনুংদা কোম্মেমোরেতিব পোস্তেজ স্তাম্পশিং ইস্যু 25দা রিলিজ তৌখ্রে
রোজগার মেলাগী অহানবা ত্রাঞ্চতা মীওই 25,133 থবক তৌহনখ্রে
অনৌবা পোস্তেল বিল্দিং 56 শাবা অমসুং 95 শেমজিনবনা সর্ভিস দেলিভরী ফগৎহনখ্রে
লৈবাক শিনবা থুংনা পোস্তেল চেনেলশিংগী খুত্থাংদা কম্মর্সিএল এক্সপোর্ত্তা মতেং পাংনবা দাক ঘর নির্য়াত কেন্দ্র (DNK) 100 হেন্না হাংদোকখ্রে
দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্তনা ইগনেতরী পার্তীশিংগী মরক্তা ইলেক্ত্রোনিক পোস্তেল পেমেন্ত সর্ভিস একচেঞ্জকীদমক পোস্তেল পেমেন্ত সর্ভিস মল্তিলেতরেল এগ্রীমেন্ত (PPSMA)দা এসিদ তৌখ্রে
চৎলিবা চহি 2024দা ইন্দিয়া পোস্ত পেমেন্তস বেঙ্ক (IPPB)না একাউন্ত করোর 1.56 হায়বদি নুপীশিংগী একাউন্তশিংগী 59% অমসুং রুরেল ইন্দিয়াদা হাংবা একাউন্তশিংগী 77%গা লোয়ননা একাউন্ত করোর 2.68 হাংখি (জনুৱারী-নবেম্বর, 2024)
IPPB কস্তমর করোর 3.62না লুপা করোর 34,959 ওইবা DBTগী কান্নবশিং ফংখি (জনুৱারী-নবেম্বর, 2024)
2024দা পেন্সনরশিংদা দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেৎ লাখ 4.40 পীখ্রে
20 DEC 2024 1:55PM by PIB Imphal
দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্তনা চহি অসিদা মরুওইবা মাইপাকপা, খুমাং চাউশিল্লকপা অমসুং মাইলস্তোন কয়া অমা ফংখ্রে। মসিনা সর্ভিস দেলিভরী হেনগৎহন্নবা অমসুং লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংদা মতেং পাংনবা হোৎনরিবা অদু উৎলি। 2024গী মরুওইবা ইনিসিএতিবশিং অমসুং দিবেলপমেন্তশিংগী কম্প্রিহেন্সিব রিভ্যু অমা:
1. পোস্তেল লেজিস্লেসন মোদর্নাইজ তৌবা
পোস্ত ওফিস এক্ত, 2023: পার্লিয়ামেন্তনা "পোস্ত ওফিস এক্ত, 2023" (2023গী 43) হায়বা অনৌবা পোস্ত ওফিস লেজিস্লেসন অমা পাস তৌখি, মসি 2023গী দিসেম্বর 24দা ভারতকী রাস্ত্রপতিগী অয়াবা ফংখি। এক্ত অসি জুন 18, 2024দা চৎনবা হৌখি অমসুং মসিনা ইন্দিয়ন পোস্ত ওফিস এক্ত, 1898গী মহুৎ শিনখি।
2. মেল অমসুং পার্সেল দেলিভরী খুমাং চাউশিনহনবা
• PMA তেক্নোলোজী: PMA (পার্সেল মোনিতরিং এপ্লিকেসন) হৌদোকপা অসিনা রিএল-তাইম দেলিভরী ইনফোর্মেসন শেয়র তৌবদা অহোংবা পুরকখ্রে। 2019গী মেদগী 2024গী ওক্তোবর ফাওবদা, একাউন্তেবল মেলগী দেলিভরী অসি পোৎলম লাখ 4.33দগী পোৎলম করোর 5.35দা য়াম্না চাউনা হেনগৎলে।
• লেত্তর বোক্সশিংগী ই-ক্লিয়রেন্স: ভারত শিনবা থুংনা লেতর বোক্স 53,854গীদমক ত্রান্সপরেন্সী অমসুং ত্রেকিং হেনগৎহন্দুনা লেতর বোক্সশিংগী ইলেক্ত্রোনিক ক্লিয়রেন্সকী সিস্তেম অমা ইমপ্লিমেন্ত তৌখ্রে।
• রেদিও ফ্রিক্বেন্সী আইদেন্তিফিকেসন (RFID): হৌজিক্তি RFID তেক্নোলোজী অসি মেল অমসুং পার্সেলশিং ত্রেক তৌবা অমসুং ত্রেসিং তৌবা লাইথোক্নবা শীজিন্নরি। নেৎৱার্ক অসিদা রিএল-তাইম ত্রেকিং লৈহন্নবা মরুওইবা মেল একচেঞ্জ হব 42দা RFID গী গেৎশিং ইনস্তোল তৌখ্রে।
• ক্লিক এন বুক সর্ভিস: ইন্দিয়া পোস্তনা "ক্লিক এন বুক" সর্ভিস হৌদোকখ্রে। মসিনা স্পীদ পোস্ত, রেজিস্তর তৌরবা আর্তিকলশিং অমসুং রেজিস্তর তৌরবা পার্সেলশিংগী ওনলাইন বুকিং তৌবা ঙমহল্লি। সর্ভিস অসি মরুওইবা শহরশিং অমসুং রাজ্যশিং কোনশিন্দুনা পিন কোদ 1729দা শন্দোকখ্রে।
• নোদেল দেলিভরী সেন্তরশিং অমসুং ত্রান্সশিপমেন্ত সেন্তরশিং: নোদেল দেলিভরী সেন্তর 233 লিংখৎতুনা পার্সেল দেলিভরীগী খোঙজেল অমসুং ইফিসিএন্সী হেনগৎহনখ্রে। মসিনা পিন কোদ 1600 হেন্না কোনশিল্লি অমসুং ভারত শীনবা থুংনা পীরকপা পার্সেলশিংগী চাদা 30গী চাংদা থবক পাংথোক্লি। গারীশিং চৎথোক-চৎশিন তৌবা অমসুং পার্সেলশিং একচেঞ্জ তৌবদা মতেং পাংনবা নেস্নেল হায়ৱেশিংদা অনৌবা ত্রান্সশিপমেন্ত সেন্তর 9 লিংখৎখ্রে। সেন্তরশিং অসি গুৱাহাতি, চেন্নাই, বেঙ্গালুরু অমসুং লুধিয়ানা য়াওনা মরুওইবা শহরশিংদা লৈ।
• এমাজোনগা লোয়ননা MoU: এমেজোন সেলর সর্ভিসেসকা খুৎশম্নদুনা ইন্দিয়া পোস্তনা লোজিস্তিক্স ওপরেসনশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা MoU অমা সাইন তৌখি। পার্তনরশিপ অসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা ই-কম্মর্স লোজিস্তিক্স হেনগৎহন্দুনা, হেন্না থুনা পার্সেল দেলিভরী তৌনবগীদমক পাক-শন্না লৈরিবা পোস্তেল নেৎৱার্ক অসি শীজিন্নগনি।
3. সর্ভিসশিংগী খুত্থাংদা প্রজাশিং এম্পাৱর তৌবা
• দিফেন্স পর্সনেলগীদমক আধার সর্ভিসশিং: সিয়চেনদা লৈবা খ্বাইদগী ৱাংবা সেন্তর য়াওনা আর্মী পোস্তেল সর্ভিসকী মফমশিংদা ওপরেস্নেল সেন্তর 110 লৈহন্দুনা আধার সেন্তরশিং অসি দিফেন্স পর্সনেলশিংদসু য়ৌহনখ্রে।
• পাসপোর্ত সর্ভিসেসকা MoU: দিপার্তমেন্তনা পোস্ত ওফিস পাসপোর্ত সর্ভিস কেন্দ্রশিং (POPSKশিং)গা মখা তানা মথৌ তৌহন্নবগীদমক মপান থৌরম মন্ত্রালয়গা লোয়ননা মাগী MoU রিন্যু তৌদুনা 2028-29 ফাওবদা সেন্তর 600দা নেৎৱার্ক অসি পাকথোক চাউথোকহন্নবা পান্দম থম্মি, মসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা পাসপোর্ত সর্ভিসশিংগী এক্সেস চাউনা হেনগৎহল্লগনি।
• হর ঘর তিরঙ্গা কেম্পেন: দিপার্তমেন্ত অসিনা হর ঘর তিরঙ্গা কেম্পেনদা থৌদাং য়াদুনা লৈবাক নুংশিবা অমসুং অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন পোকহন্দুনা প্রজা লাখ 49 হেনবদা নেস্নেল ফ্লেগশিং য়েন্থোকখি।
• KYC ভেরিফিকেসনশিং: দিপার্তমেন্তনা UTI অমসুং SUUTIগা লোয়ননা ম্যুচ্যুএল ফন্দ ইনভেস্তরশিংদা দোর-তু-দোর KYC ভেরিফিকেসন সর্ভিসশিং ফংহন্নবা MoUশিং তৌনখ্রে। 2024গী ওক্তোবর ফাওবদা KYC ভেরিফিকেসন 400,000 মায় পাক্না লোইশিনখ্রে।
• প্রাইম মিনিস্তরস এমপ্লোইমেন্ত জেনরেন প্রোগ্রাম (PMEGP) য়ুনিৎশিংগী ফিজিকেল ভেরিফিকেসন: প্রাইম মিনিস্তর্স ইমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন প্রোগ্রাম (PMEGP)গী য়ুনিৎশিং ফিজিকেল ভেরিফিকেসন তৌনবা দিপার্তমেন্ত ‌ওফ পোস্ত অমসুং খাদি এন্দ ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজ কম্মিসন (KVIC) গী মরক্তা 20.08.2024দা MoU খুৎয়েক পীনখি। ভেরিফিকেসন অসিনা প্রাইম মিনিস্তর্স এমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন প্রোগ্রামগী মখাদা বেনিফিসরীশিংগী লোন একাউন্তদা সরকারগী সবসিদীগী এদজস্তমেন্ত তৌবদা মতেং পাংগনি। প্রাইম মিনিস্তর্স এমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন প্রোগ্রাম (PMEGP) অসি ভারত সরকারনা গ্রাসরুতকী থাক্তা মশানা থবক পীজবা অমসুং এন্তপ্রিনোরশিপ প্রমোৎ তৌনবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি। মসি য়াম্না মরু ওইবা খোঙথাং অমনি, মরমদি মসিনা অপীকপা বিজিনেস অমসুং ইন্দস্ত্রীশিং লিংখৎনবগীদমক পীরিবা ফন্দশিং অসি মতিক চাবা মওংদা শীজিন্নরি হায়বা খঙহল্লি। PMEGPগী মখাদা লোনগী অনিশুবা ইন্সতোলমেন্ত অসি ইন্দিয়া পোস্তনা ফিজিকেল ভেরিফিকেসন লোইরবা মতুংদা পীগনি। মসিনা ফন্দশিং অসি প্রদক্তিব এসেতশিং শেমগৎপদা শীজিন্নগনি হায়বা খঙহনগনি। মসিনা লোকেল লেবেলদা ইকোনোমিক গ্রোথতা হকথেংননা মতেং পাংগনি। প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা য়ুনিৎ 1,33,000দি DoPনা ভেরিফাই তৌগনি।
4. ফিলেৎলী: স্তাম্পশিংগী খুত্থাংদা হেরিতেজ ঙাকশেনবা
• রাম জন্মভুমি তেম্পল স্তাম্প: শ্রী রাম জন্মভুমি লাইশং শঙ্গাবগী থৌরমদা, ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মফম অসিগী অখন্নবা দিজাইনগী মচাকশিং হায়বদি শেংলবা মফম অসিগী ঈশিং, লৈপাক অমসুং নুংশিরবা মনম য়াওবা কোম্মেমোরেতিব স্তাম্প তরুক্কী সেৎ অমা রাম জন্মভূমি লাইশং শঙ্গাবগী থৌরমদা ফোঙখ্রে। লৈবাক 20 হেনবনা ভগবান রাম অমসুং রামায়নগীদমক থাদোকপা স্তাম্পশিংগী খোমজিনবা অমা ওইরিবা “রামায়ন-দি সাগা ওফ শ্রী রাম” কৌবা লাইরিক অমসু প্রধান মন্ত্রীনা ফোংখি।
• কোম্মেমোরেতিব স্তাম্পশিং: 2024গী জনুৱারী 1দগী 2024গী ওক্তোবর 31 ফাওবগী মনুংদা তোঙান তোঙানবা মীওইশিং/ মরুওইবা থৌদোকশিং/ থৌরমশিং/ ইন্সতিত্যুসনশিং/ মাইপাকপশিং অমসুং মরুপ মপাং ওইবা লৈবাকশিংগা পুন্না ইসু তৌমিন্নবগীদমক ইসু 25গী ওইবা কোম্মেমোরেতিব পোস্তেজ স্তাম্পশিং রিলিজ তৌখি। মরুওইবা কুহ্মৈ খরদি ভারত - দেমোক্রেসীগী মমা, XXXIII ওলিম্পিক্স পেরিস 2024, ভারতকী সুপ্রিম কোর্তকী চহি 75 শুবা, রাজভাসকী দাইমন্দ জুবিলী, য়ুনিভর্সেল পোস্তেল য়ুনিয়নগী 150শুবা চহি, অসিনচিংবনি। করপুরি থাকুর, রাম চন্দ্র, মহাত্মা হন্সরাজ, ভগবান মহাবীর অমসুং মুকেশগুম্বা শক্নাইরবা মীওইশিংবু নীংশিংনবা স্তাম্পশিংসু ইসু তৌখি। ভারতকী হেরিতেজ, হায়বদি নোংচুপ ওরিশাগী কলচরেল হেরিতেজ, ওরিশাগী শক্নাইরবা কবিশিং, য়ক্ষাগনা অসিনচিংবশিং উৎনবা স্তাম্পশিং ইসু তৌখি।
• কস্তমাইজ মাই স্তাম্প অসি পোস্তেজ স্তাম্পকী পর্সনেলাইজ তৌরবা শীৎ অমনি, মসিদা কোর্পোরেতশিং, ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংনা কস্তমাইজ তৌরবা শীৎশিং প্রিন্ত তৌবা য়াগনি। জনুৱারী 1, 2024দগী ওক্তোবর 31, 2024 ফাওবদা, কাস্তমাইজ তৌরবা মাই স্তাম্প 38 রিলিজ তৌখ্রে।
• 2024গী সেপ্তেম্বর 20দা পি.এম. বিশ্বকর্মা স্কিমগী অহানবা চহি মপোক কুমওন্দা, ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা ত্রেদ 18দা দিজিতেল ওইনা কোর্পোরেত মাই স্তাম্প রিলিজ তৌখি।
• শক্নাইরবা মীওইশিংগী য়াওবা অখন্নবা পেনেল, ফাইলেতলিক এদভাইজরী কম্মিতী (PAC) না 2024গী নবেম্বর 26তা পাংথোকপা মীফমদা কুহ্মৈগী পোস্তেজ স্তাম্পকী চহিগী কেলেন্দর অমসুং অনৌবা ফাইলাতেলিক ইনিসিএতিবশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি। মীফম অদুদা কম্ম্যুনিকেসন অমসুং রুরেল দিবেলপমেন্তকী রাজ্য মন্ত্রী, দা. শ্রী চন্দ্র শেখর পেমসানি চিয়র লৌখি, অমসুং শ্রী দেবুসিন চৌহান, পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর (লোক সভা), শ্রী এস. সেলভগনাবাথী, সংসদকী মেম্বর (রাজ্য সভা), সেক্রেতরী পোস্ত, শ্রীমতি. ভন্দিতা কৌল, অমসুং পোস্তকী দাইরেক্তর জেনরেল, শ্রী সঞ্জয় শারন, অমসুং অতোপ্পা ইকাই খুম্নরবা মেম্বরশিংনা শরুক য়াখি।
• চিথিশিং অমসুং ত্রেবেল: দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্তনা বেঙ্গালুরু, পুদুচেরী, রামেশ্বরম, কন্নিয়াকুমারী, মুনার অমসুং মাইসুরুদা কিলোমীতর 2,000 হেন্না শাংবা ওল ৱুমেন বাইক রেলী 14 পাংথোক্তুনা থৌরম অসি 'দাই আখর' - নেস্নেল লেতর রাইতিং কম্পিতিতিসনবু প্রমোৎ তৌখি। থৌরম অদুগী শরুক অমা ওইনা, কর্নাতকা সর্কলগী চীফ পোস্তমাস্তর জেনরেল শ্রী রাজেন্দ্র কুমারনা বেঙ্গলুরু GPOদা "বাইকিং অমসুং লেতর্স"কী মতাংদা পিকচর পোস্তকার্দ 4 ফোঙখি। চহি অসিগী থীম: অইবগী নুংঙাইবা: দিজিতেলগী মতম অসিদা অইবগী মরুওইবা হায়বা অসিদা ইদুনা কম্পিতিসন অসিদা মহৈরোয় 2,000 হেন্না শরুক য়াখি। রেলী অসি সোসিএল মীদিয়াগী খুত্থাংদা মীওই লাখ 5 হেনবদা য়ৌখি। মসিনা লেতর রাইতিংগী মতম কয়াগী মমাংদগী লৈরক্লবা কলা অসিগী মতাংদা এৱারনেস শন্দোকখি অমসুং ধাই আখরদা শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎখি।
5. স্কিল লৈবা অমসুং ফ্যুচর-রেদী ৱার্কফোর্স অমা শেমগৎপা
• iGOT কর্ময়োগীদা ত্রেনিং পীবা: iGOT কর্ময়োগী প্লেৎফোর্মদা কোর্স লাখ 25 মপুং ফানা লোইশিনখিবগা লোয়ননা মরুওইবা মাইলস্তোন অমা ফংখ্রে। মসিনা সিতিজন-সেন্ত্রিক অমসুং তুংলমচৎকীদমক শেম-শারবা ৱার্কফোর্স অমা শেমগৎলি। 2024গী নবেম্বর 14দা পাংথোকখিবা নেস্নেল লর্নিং ৱিক্কী মনুংদা শীংথানিংঙাই ওইরবা থৌদাংশিং অদু শকখঙলদুনা, কর্ময়োগী ভারতনা রফি অহমেদ কিদৱাই নেস্নেল পোস্তেল একাদেমী (RAKNPA), উত্তর প্রদেশ সর্কল অমসুং তেলঙ্গনা সর্কলদা এপ্রিসিএসনগী সর্তিফিকেৎশিং পীখি। মসিগী মথক্তা, দিপার্তমেন্ত অসিনা চহি অসিদা দিজিতেল কোর্স 42 মায় পাক্না শেমখ্রে। মসিনা কোর্সশিংগী অপুনবা মশিং 150দা য়ৌহনখ্রে। হৌজিক্তি মসি iGOT কর্ময়োগী প্লেৎফোর্ম অমসুং মসিগী ইন-হাউস দাক কর্ময়োগী প্লেৎফোর্ম অনিমক্তা ফংহল্লে। মসিনা কেপাসিতী বিল্দিংগী থবকশিং হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লে।
• নেস্নেল স্তেন্দর্দস ফোর সিভিল সর্ভিস ত্রেনিং ইন্সতিত্যুসনস (NSCSTI) পোর্তেলদা ত্রেনিং য়ুনিত 7 (RAKNPA 1) অমসুং PTC 6 ওনবোর্দ তৌখ্রে।
• গ্রামিন দাক সেবকশিংগী ৱার্কশোপ: গ্রামিন দাক সেবক 100গীদমক লিদরশিপ ত্রেনিংনা স্কিল এনহেনসমেন্ত প্রোগ্রামশিং হৌদোকখি।
• রোজগর মেলা: ওক্তোবর 29, 2024দা রোজগর মেলাগী অহানবা তাঙ্কক অসিদা মীওই 25,133 শরুক য়াখি।
6. সস্তেনেবিলিতী অমসুং সর্ভিস এক্সিলেন্স থৌগৎপা
• স্পেসিএল কেম্পেন 4.0: স্বচ্ছতা দ্রাইবকী মহৈ ওইনা ফাইল 70,000 মুত্থৎখ্রে, গ্রিভান্স 80,000 হেন্না মুত্থৎখ্রে, স্ক্বার ফিৎ 46,000 হেন্না ফ্রী ওইহনখ্রে অমসুং স্ক্রেপ য়োনবদগী লুপা করোর 1.15 ফংখি।
• স্বচ্ছতা হি সেবা 2024: SHS কেম্পেন অমসুং স্পেসিএল কেম্পেন 4.0গী মনুংদা #Ek Ped Maa Ke Naam বেনরগী মখাদা উ-পাম্বী 36,000 হেন্না থাখি। সেনিতেসন ৱার্করশিংগীদমক সাফাই মিত্র সুরক্ষা শিভিরশিং পাংথোকখি। পোস্ত ওফিসশিংগী তীমশিংনা মশক খঙদোক্লবা ক্লিনলিনেস তার্গেৎ য়ুনিৎশিংদা (CTU)দা ভোলুন্তরী শ্রামদানগী থবকশিং পাংথোকখি। স্বচ্ছতাদা পব্লিক এৱারনেস প্রোপাগেৎ তৌনবা পোস্ত ওফিস বিল্দিংশিংগী মপান্দা ৱাল আর্তশিং শেমখি।
• ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত: অনৌবা পোস্তেল বিলদিং 56 শাগৎপা অমসুং হেন্না ফবা সর্ভিস দেলিভরী ফংহন্নবা পোস্তেল বিলদিং 95 নৌনা শেমগৎপা।
• E-KYC: দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্ত (DOP) না লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা পোস্ত ওফিস ব্রাঞ্চ পুম্নমক্তা ইলেক্ত্রোনিক নো য়োর কস্তমর (e-KYC) প্রোসেস মায় পাক্না হৌদোকখ্রে। মসিগী খোঙথাং অসিনা সর্ভিস দেলিভরী মোদর্নাইজ তৌরি, সেক্যুরিতী প্রোতোকোলশিং ফগৎহল্লি, অমসুং গ্লোবেল দিজিতেলাইজেসন ত্রেন্দশিংগা চুনহল্লি। e-KYC ইমপ্লিমেন্ত তৌবনা কস্তমরগী এক্সপরিয়েন্স অমসুং ওপরেস্নেল ইফিসেন্সীদা য়াম্না চাউনা হেনগৎহন্দুনা আইদেন্তিতী ভেরিফিকেসনবু লাইথোকহল্লি।
• DIGIPIN: দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্তনা লৈবাক অসিদা "এদ্রেস এজ এ সর্ভিস" অমা ওইহন্নবগীদমক্তা পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ সর্ভিসশিংগী সিতিজন-সেন্ত্রিক দেলিভরীগীদমক সিম্প্লিফাইদ এদ্রেসিং সোলুসনশিং ফংহন্নবা স্তেন্দর্দাইজ তৌরবা, ইন্তরওপরেবল ওইবা, জিওকোদেদ এদ্রেসিং ইকোসিস্তেম অমগীদমক দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা লিংখৎনবগী পান্দমদা থবক পায়খৎলে। দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্তনা মীয়ামগী ৱাফমশিং অমসুং এক্সপর্তকী ৱাখল্লোনশিং লৌনবা নেস্নেল এদ্রেসিং গ্রিদ ' DIGIPIN 'গী বেতা ভর্সন অমা রিলিজ তৌখ্রে।
7. গ্লোবেল আউৎরীচ পাকথোক চাউথোকহনবা
• দাক ঘর নির্য়াধ কেন্দ্রশিং : লৈবাক শিনবা থুংনা পোস্তেল চেনেলশিংগী খুত্থাংদা কম্মর্সিএল এক্সপোর্ত তৌবদা মতেং পাংনবা দাক ঘর নির্য়াত কেন্দ্র (DNK) 1000 হেন্না হাংদোকখ্রে। মসিনা ই-কম্মর্স বিজিনেসশিং, MSMEশিং অমসুং এক্সপোর্তরশিংদা ইন্তর্নেস্নেল ওইনা পোৎলমশিং শন্দোক্নবা অচুম্বা থৌওং অমা পীদুনা মতেং পাংই। মসিনা ফেসলেস কস্তম ক্লিয়রেন্স, পেকেজিং, অমসুং কম্পিতিতিব রেৎশিংদা শিপিং, ই-কম্মর্স প্লেৎফোর্মশিংগা পুনশিনবা, ইন্তর্নেস্নেল পার্সেলশিং অশোয়-অঙাম থোক্তনা পীনবা ঙম্নবা সর্ভিসশিং পীরি। ইন্দিয়া পোস্তকী পাক চাউবা নেৎৱার্ক অমসুং লোজিতিক্সকী এক্সপর্তিস শীজিন্নদুনা মালেমগী কৈথেলশিংদা এক্সেস পীদুনা স্মোল এন্দ মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজশিং মতেং পাংনবা থৌরাং অসি পায়খৎলি। চাউরাক্না এক্সপোর্তর 18,000না DNK পোর্তেলদা ওনবোর্দ তৌখ্রে।
• পোস্তেল সেক্তরদা আফ্রিকান লৈবাকশিং অমসুং ভারতকী এদমিনিস্ত্রেসনশিংগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি মখা তানা চেৎশিলহন্নবা পান্দমদা 2024গী জুন 21দগী 25 ফাওবা ভারত্তা 'ইন্দিয়া-অফ্রিকা পোস্তেল লিদর্স মীফম' পাংথোকখি। ইন্দিয়া পোস্ত অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎস পোস্তেল সর্ভিসকী মতেংগা লোয়ননা য়ুনিভর্সেল পোস্তেল য়ুনিয়নগী "সাউথ-সাউথ অমসুং ত্রাইএঙ্গুলর কোওপরেসন" প্রোগ্রামগী মখাদা থৌরাং অসি পায়খৎলি।
• 2Kg ফাওবগী পেকেৎশিংগীদমক ই-কম্মর্স দেলিভরীশিংদা মীৎয়েং থম্মিবা ইন্তর্নেস্নেল ত্রেক পেকেৎস সর্ভিস অসি মল্তিলেতরেল অমসুং বাইলেতরেল এগ্রীমেন্তশিংগী মখাদা লৈবাক 41দা ফংহল্লে।
• দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্তনা খুৎয়েক পীনরিবা পার্তীশিংগী মরক্তা ইলেক্ত্রোনিক পোস্তেল পেমেন্ত সর্ভিস একচেঞ্জগীদমক পোস্তেল পেমেন্ত সর্ভিস মল্তিলেতরেল এগ্রীমেন্ত (PPSMA)দা চঙশিনখি। হৌজিক্কী ওইনা, UPUগী মলতিলেতরেল এগ্রীমেন্ততা খুৎয়েক পীনরিবা লৈবাক 20 লৈরি। মসিনা ঙমখৈ লান্না শেল থাদোকপদা মতেং পাংগনি।
8. ইন্দিয়া পোস্ত পেমেন্তস বেঙ্ক
• চৎলিবা চহি 2024দা একাউন্ত করোর 2.68 হাংদোক্লে।
• করোর 1.56 হায়বদি চাদা 59দি নুপীগী একাউন্তশিংনি।
• একাউন্তশিংগী 77%দি ভারতকী খুঙ্গংদা হাংবনি
• কস্তমর করোর 1.04না মোবাইল বেঙ্কিং সর্ভিসশিং ফংখ্রে।
• VDC (ভর্চুএল দেবিৎ কার্দ) সর্ভিসশিং লাখ 69না শিজিন্নখ্রে।
• AEPSগী খুত্থাংদা চাউরাক্না করোর 2600গী শেনফম দিসবর্স তৌখ্রে।
• UPIগী খুত্থাংদা লুপা করোর লাখ 1.56গী তেনর ত্রাঞ্জেক্সন চাউরাক্না করোর 312 তৌখ্রে।
• IPPB গী কস্তমর করোর 3.62 রোম্না অপুনবা ওইনা DBTগী কান্নবা ফংখ্রে
• লুপা করোর 34,950 (মপুং ওইবা DBT ত্রাঞ্জেক্সন মশিং করোর 20)
• আধার মোবাইল অপদেৎ করোর 1.15 তৌখ্রে।
• পেন্সনরশিংদা DLC লাখ 4.40 পীখ্রে। বেঙ্ক অসিনা DoPPW, EPFO, RBI, DoT, ইস্তর্ন রেলৱেজ, কেরলা স্তেত ইলেক্ত্রিসিতী বোর্দ, তামিল নাদু ত্রস্ত পোর্তশিং অসিনচিংবদগী মেন্দেত ফংখ্রে।
• IPPBনা MGNREGA, পি.এম. কিসান, PAHAL, মুখ্য মন্ত্রী লাদলী বেহন য়োজনা, প্রধান মন্ত্রী মাজি লাদকী বেহন য়োজনা য়াওনা সরকারগী স্কিম কয়াদা শরুক য়াদুনা লাক্লি। জনুৱারীদগী নবেম্বর 2024 ফাওবদা বেঙ্কনা দিসবর্স তৌখিবা অসি চাউরাক্না-
স্কিম
DBT
(করোরদা থীবা )
DBT
(শেনফম অসি করোরদা পীরি)
MGNREGA
4.72
7587.70
পি.এম. কিসান
4.16
8321.10
PAHAL
5.45
1009.28
মুখ্য মন্ত্রী লাদলী বেহন য়োজনা
1.57
1793.20
প্রধান মন্ত্রী মাজি লাদকী বেহন য়োজনা
1.16
3322.19
• DBTগী অপুনবা বেনেফিসরীশিংগী চাদা 58রোম নুপীশিংনি, অমসুং বেঙ্ক অসিনা সরকারগী লমজিং-লমতাকশিংগা লোয়ননা নুপীশিংদা শক্তি পীনবা থবক পায়খৎলি।
দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্তনা মখা তানা চাউখৎলক্লি অমসুং মোদর্নাইজ তৌরি, মসিনা মাগী সর্ভিসশিংদা হেন্না এক্সেসিবিলিতী, ইফিসিএন্সী, অমসুং রিলায়েন্সী লৈহল্লি। থৌরাংশিং অমসুং প্রোজেক্তশিং অসিগা লোয়ননা, মসি দিজিতেল অমসুং কন্নেক্তেদ ইন্দিয়াগী হেনগৎলক্লিবা দিমান্দশিং অদু মপুং ফাহনবা শেম-শারি।