Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Government is keen to promote traditional varieties through various schemes related to agriculture and horticulture: Secretary Dr. Devesh Chaturvedi
Workshop is to stimulate discussions and policy discourse on rainfed areas to promote traditional varieties of agriculture and horticulture on the context of climate change
Champion farmers, seed saviors and state representatives, from 10 states including Tamil Nadu and Odisha, displayed the indigenous seeds and shared their success
26 DEC 2024 5:17PM by PIB Delhi
Addressing a gathering of Multi-Stakeholder Convention on "RevivingAgro-Biodiversity in Rainfed Areas through Traditional Varieties for Climate-Resilient Agriculture" in New Delhi, the Union Secretary of the Ministry of Agriculture & Farmers' Welfare Dr. Devesh Chaturvedi emphasized the need to promote traditional varieties of agriculture and horticulture. He said that his Ministry is keen to promote traditional varieties through various schemes related to agriculture and horticulture, such as NMNF, Farmers' Producer Organizations (FPOs), Seed Development programs and NFSM. Describing the importance of traditional varieties he said that it has unique traits such as better taste, aroma, color, cooking quality, and nutritional richness etc. He suggested that these varieties should be grown in clusters and marketed for high price realization as there are buyers who love such traits; also quoted some examples.
Dr. Faiz Ahmed Kidwai stated that the National Rainfed Areas Authority (NRAA) was established to support rainfed areas by analyzing investment types by different states and schemes. The aim is to motivate states to invest more in these areas, ensuring that the amount of investment is less compared to their requirements and vulnerability.
Various experts, including Dr. K.S. Varaprasad, Former Director, ICAR-IIOR reinforced the need of recognizing the Traditional varieties and around 50% area is rainfed in the country, where farmers met their seed requirement around 60% from informal seed systems. Released varieties and Traditional varieties can co-exist to benefit the farmers. Dr. KS Varaprasad and Gyanendra Singh, Director, ICAR-NBPGR, discussed the importance of in-situ conservation and urged for greater support from government policies for the preservation through use of these varieties.
Champion farmers’, seed saviors and state representatives, from 10 states including Tamil Nadu and Odisha, displayed the indigenous seeds and shared their success and failure stories in conserving traditional varieties. The panel discussions emphasized the importance of formalisation of community-managed seed systems, the need for government support in infrastructure and MSP, and the involvement of grassroots organizations in seed conservation efforts.
The workshop aimed to stimulate discussions and policy discourse on rainfed areas, as traditional varieties are disappearing while agriculture becomes more vulnerable in the context of climate change. All stakeholders agree on the importance of conserving Traditional varieties through use. There are examples from Tamil Nadu, West Bengal, and Odisha on how states are supporting in reviving and mainstreaming diversity. An action plan and recommendations should be developed to submit to the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare. Linking traditional varieties to the market and promoting them in natural farming schemes are also possible. We can build on the strategies adopted for promotion of millets by the GoI. NRAA will continue its consultative process in this agenda.
With 61% of India’s farmers relying on rainfed agriculture across 50% of the country’s land, the Workshop highlighted the crucial role of traditional varieties in sustaining these systems. Rainfed areas, characterized by challenging conditions like low soil fertility and climate variability, depend heavily on informal seed systems—farmer-to-farmer exchanges and community-managed seed banks. Nearly half of India’s seed requirements are met through such systems, underscoring the need for their conservation and promotion.
The National Rainfed Area Authority (NRAA), in collaboration with the Revitalising Rainfed Agriculture Network (RRAN) and Watershed Support Services & Activities Network (WASSAN), had organized this Multi-Stakeholder Convention in New Delhi.

କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୃଷି ଓ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପାରମ୍ପରିକ କିସମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଆଗ୍ରହୀ: ସଚିବ ଡ. ଦେବେଶ ଚତୁର୍ବେଦୀ
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପାରମ୍ପରିକ କିସମର କୃଷି ଓ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବର୍ଷା ଭିତ୍ତିକ ଅଞ୍ଚଳ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଓ ନୀତିଗତ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ କର୍ମଶାଳା ଅନୁଷ୍ଠିତ
ଓଡ଼ିଶା ଓ ତାମିଲନାଡ଼ୁ ସମେତ ୧୦ଟି ରାଜ୍ୟର ସଫଳ ଚାଷୀ, ବିହନ ସଂରକ୍ଷକ ଓ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ସ୍ୱଦେଶୀ ବିହନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ସେମାନଙ୍କ ସଫଳତା ବଖାଣିଲେ
26 DEC 2024 5:17PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ "ଜଳବାୟୁ ସହନଶୀଳ କୃଷି ପାଇଁ ପାରମ୍ପରିକ କିସମ ମାଧ୍ୟମରେ ବର୍ଷା ଜଳସେଚିତ ଅଞ୍ଚଳରେ କୃଷି-ଜୈବ ବିବିଧତାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର" ଶୀର୍ଷକ ବହୁ-ଅଂଶୀଦାର ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର କେନ୍ଦ୍ର ସଚିବ ଡ. ଦେବେଶ ଚତୁର୍ବେଦୀ ପାରମ୍ପରିକ କିସମର କୃଷି ଏବଂ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ତାଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କୃଷି ଏବଂ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ଯଥା ଏନଏମଏନଏଫ, କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫପିଓ), ବିହନ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଏନଏଫଏସଏମ ମାଧ୍ୟମରେ ପାରମ୍ପରିକ କିସମର କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ । ପାରମ୍ପରିକ କିସମର ମହତ୍ତ୍ୱ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଥିରେ ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାଦ, ସୁଗନ୍ଧ, ରଙ୍ଗ, ରୋଷେଇର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ସମୃଦ୍ଧି ଇତ୍ୟାଦି ଅନନ୍ୟ ଗୁଣ ରହିଛି । ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି କିସମଗୁଡ଼ିକୁ କ୍ଲଷ୍ଟରରେ ଚାଷ କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତି ପାଇଁ ବିକ୍ରୟ କରାଯିବା ଉଚିତ କାରଣ ଏପରି ଗୁଣକୁ ଭଲ ପାଉଥିବା ଅନେକ କ୍ରେତା ଅଛନ୍ତି। ସେ ଏପରି କ୍ରେତାଙ୍କ ଉଦାହରଣ ମଧ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ।
ଡକ୍ଟର ଫୈଜ ଅହମ୍ମଦ କିଦୱାଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ପୁଞ୍ଜିନିବେଶର ପ୍ରକାର ବିଶ୍ଳେଷଣ କରି ବର୍ଷା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଥିବା ଅଞ୍ଚଳକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ବର୍ଷା ସିଞ୍ଚିତ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏନଆରଏଏ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା। ଏଥିସହିତ ସେମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଓ ଦୁର୍ବଳତା ତୁଳନାରେ ନିବେଶର ପରିମାଣ ଯେପରି କମ୍ ହେବ ତାହା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା।
ଆଇସିଏଆର-ଆଇଆଇଓଆରର ପୂର୍ବତନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡ. କେଏସ୍ ବରପ୍ରସାଦଙ୍କ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ବିଶେଷଜ୍ଞ ପାରମ୍ପରିକ କିସମକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୫୦% ଅଞ୍ଚଳରେ ବର୍ଷା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରାଯାଏ, ଯେଉଁଠାରେ କୃଷକମାନେ ଅନୌପଚାରିକ ବିହନ ପ୍ରଣାଳୀରୁ ପ୍ରାୟ ୬୦% ବିହନ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରନ୍ତି । କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବା ପାଇଁ ମୁକ୍ତ କିସମ ଓ ପାରମ୍ପରିକ କିସମ ଏକାଠି ରହିପାରିବେ । ଆଇସିଏଆର-ଏନବିପିଜିଆରର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡ. କେଏସ୍ ବରପ୍ରସାଦ ଓ ଜ୍ଞାନେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ମୂଳ ସ୍ଥାନରେ ସଂରକ୍ଷଣର ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଏହି କିସମର ବ୍ୟବହାର ମାଧ୍ୟମରେ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସରକାରୀ ନୀତିର ଅଧିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ଓଡ଼ିଶା ଓ ତାମିଲନାଡ଼ୁ ସମେତ ୧୦ଟି ରାଜ୍ୟର ସଫଳ ଚାଷୀ, ବିହନ ସଂରକ୍ଷକ ଓ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଦେଶୀ ବିହନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ସହ ପାରମ୍ପରିକ କିସମର ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ସଫଳତା ଓ ବିଫଳତାର କାହାଣୀ ବଖାଣିଥିଲେ। ଗୋଷ୍ଠୀ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ବିହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ କରିବା, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ଏମଏସପିରେ ସରକାରୀ ସହାୟତାର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ବିହନ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରୟାସରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ସଂଗଠନଗୁଡିକର ସମ୍ପୃକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋଚନାରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ କୃଷି ଅଧିକ ଅସୁରକ୍ଷିତ ହେଉଥିବା ବେଳେ ପାରମ୍ପରିକ କିସମ ଲୋପ ପାଉଥିବାରୁ ବର୍ଷା ଭିତ୍ତିକ ଅଞ୍ଚଳ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଓ ନୀତିଗତ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏହି କର୍ମଶାଳାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା। ବ୍ୟବହାର ମାଧ୍ୟମରେ ପାରମ୍ପରିକ କିସମର ସଂରକ୍ଷଣର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ଏକମତ ହୋଇଥିଲେ । ବୈଠକରେ ମତପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା ଯେ, ବିବିଧତାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ଏହାକୁ ମୁଖ୍ୟସ୍ରୋତକୁ ଆଣିବାରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ କିପରି ସମର୍ଥନ କରୁଛନ୍ତି ତାହାର ଉଦାହରଣ ତାମିଲନାଡୁ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାରୁ ମିଳିଛି। କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିକଟରେ ଦାଖଲ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଆକ୍ସନ ପ୍ଲାନ୍ ଏବଂ ସୁପାରିସ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା । ପାରମ୍ପରିକ କିସମକୁ ବଜାର ସହ ଯୋଡିବା ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଯୋଜନାରେ ଏହାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭବ । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଖଦଡ଼ ଶସ୍ୟ ବା ମିଲେଟର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ଆପଣାଯାଇଥିବା ରଣନୀତି ଉପରେ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା । ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ଏନଆରଏଏ ଏହାର ବିଚାରବିମର୍ଶ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଜାରି ରଖିବ ।
ଭାରତର ୬୧% କୃଷକ ଦେଶର ୫୦% ଜମିରେ ବର୍ଷା ଭିତ୍ତିକ କୃଷି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଥିବାବେଳେ ଏହି ପ୍ରଣାଳୀକୁ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ପାରମ୍ପରିକ କିସମର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ କର୍ମଶାଳା ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲା । ମାଟିର ଉର୍ବରତା ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଭଳି ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିସ୍ଥିତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚିତ ବୃଷ୍ଟିପାତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକ ଅନୌପଚାରିକ ବିହନ ପ୍ରଣାଳୀ - କୃଷକ-କୃଷକ ବିନିମୟ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ-ପରିଚାଳିତ ବିହନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଉପରେ ଅଧିକ ନିର୍ଭର କରିଥା’ନ୍ତି । ଭାରତର ପ୍ରାୟ ଅଧା ବିହନ ଆବଶ୍ୟକତା ଏଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ପୂରଣ ହୋଇଥାଏ, ଯାହା ସେଗୁଡ଼ିକର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରେ ।
ଜାତୀୟ ବର୍ଷା ସିଞ୍ଚିତ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏନଆରଏଏ) ପକ୍ଷରୁ ରିଭିଟାଲାଇଜିଂ ରେନଫେଡ୍ ଏଗ୍ରିକଲ୍ଚର ନେଟୱର୍କ (ଆରଆରଏଏନ୍) ଏବଂ ଜଳଛାୟା ସହାୟତା ସେବା ଓ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ନେଟୱର୍କ (ୱାସାନ୍)ର ମିଳିତ ସହଯୋଗରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଏହି ବହୁ-ଅଂଶୀଦାର ସମ୍ମିଳନୀ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା।