Cabinet
Cabinet approves Modification/addition of the features/ provisions in the ongoing Central Sector Scheme of Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) and Restructured Weather Based Crop Insurance Scheme (RWBCIS) for its implementation
01 JAN 2025 3:07PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today approved continuation of the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana and Restructured Weather Based Crop Insurance Scheme till 2025-26 with an overall outlay of Rs.69,515.71 Crore from 2021-22 to 2025-26. The decision will help in risk coverage of crops from non-preventable natural calamities for farmers across the country till 2025-26.
In addition to the same, for large scale technology infusion in implementation of the scheme leading to increasing transparency and claim calculation and settlement, the Union Cabinet has also approved creation of Fund for Innovation and Technology (FIAT) with a corpus of Rs.824.77 Crore.
The fund will be utilised towards funding technological initiatives under the scheme namely, YES-TECH, WINDS, etc as well as Research and Development studies.
Yield Estimation System using Technology (YES-TECH) uses Remote Sensing Technology for yield estimation with minimum 30% weightage to Technology based yield estimates. 9 Major States are currently implementing (namely AP, Assam, Haryana, Uttar Pradesh, MP, Maharashtra, Odisha, Tamil Nadu & Karnataka). Other States are also being on-boarded expeditiously. With wider implementation of YES-TECH, Crop Cutting Experiments and related issues will be gradually phased out. Under YES-TECH Claim calculation and settlement has been done for 2023-24. Madhya Pradesh has adopted 100% technology based yield estimation.
Weather Information and Network Data Systems (WINDS) envisages setting up Automatic Weather Stations (AWS) at block level and Automatic Rain Gauges (ARGs) at panchayat level. Under WINDS, 5 times increase in current network density is envisaged to develop hyper local weather data. Under the initiative, only data rental costs are payable by Central and State Governments. 9 Major States are in the process of implementing WINDS (namely Kerala, Uttar Pradesh, Himachal Pradesh Puducherry, Assam, Odisha, Karnataka, Uttarakhand & Rajasthan are in progress), while other States have also expressed willingness to implement.
WINDS could not be implemented by States during 2023-24 (1st year as per EFC) due to various background preparatory and planning work required before tendering. Accordingly, the Union Cabinet has approved 2024-25 as the first year of implementation of WINDS as compared to 2023-24 earlier to give benefit to State Governments with higher central fund sharing in 90:10 ratio.
All efforts are made and will continue to be made to saturate all farmers of North Eastern States on priority. To this extent, the centre shares 90% of premium subsidy with North Eastern States. However, due to scheme being voluntary and low gross cropped area in North Eastern States, flexibility has been given to avoid surrender of funds and for reallocation in other development projects and schemes with fund requirement.

କ୍ୟାବିନେଟ
ପ୍ରଚଳିତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଯୋଜନା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା (ପିଏମଏଫବିୱାଇ) ଏବଂ ପୁନର୍ଗଠିତ ପାଣିପାଗ ଆଧାରିତ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା (ଆରଡବ୍ଲୁବିସିଆଇଏସ)ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ଏଥିରେ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ/ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପରିବର୍ତ୍ତନ/ସଂଯୋଗକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରି
01 JAN 2025 3:07PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା ଏବଂ ପୁନର୍ଗଠିତ ପାଣିପାଗ ଆଧାରିତ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନାକୁ ୨୦୨୧-୨୨ ଠାରୁ ୨୦୨୫-୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ରଖିବାକୁ ମଞ୍ଜୁର କରିଛି । ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ୨୦୨୫-୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାରା ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଣ-ପ୍ରତିରୋଧଯୋଗ୍ୟ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟରୁ ଫସଲ ପ୍ରତି ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ବିପଦ ବିରୋଧରେ ବୀମା ଯୋଗାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଏହି ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନରେ ବ୍ୟାପକ ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରୟୋଗ ଜରିଆରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବୃଦ୍ଧି, ବୀମା ଦାବି ଆକଳନ ଏବଂ ସମାଧାନ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ୮୨୪.୭୭ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦ ସହିତ ନବସୃଜନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପାଣ୍ଠି (ଏଫ୍.ଆଇ.ଏ.ଟି.) ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଧ୍ୟ ମଞ୍ଜୁରି ଦେଇଛନ୍ତି।
ଏହି ପାଣ୍ଠିର ଉପଯୋଗ ୟେସ୍-ଟେକ୍, ୱିଣ୍ଡସ୍ ଇତ୍ୟାଦି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବୈଷୟିକ ପଦକ୍ଷେପ ତଥା ଗବେଷଣା ବିକାଶ ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ।
ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ଅମଳ ଆକଳନ ପ୍ରଣାଳୀ (ୟେସ-ଟେକ) ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଆଧାରିତ ଅମଳ ଆକଳନ ନିମନ୍ତେ ସର୍ବନିମ୍ନ ୩୦ ପ୍ରତିଶତ ଭାର ସହିତ ଅମଳ ଆକଳନ କରିବା ଲାଗି ରିମୋଟ ସେନ୍ସିଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବ୍ୟବହାର କରେବର୍ତ୍ତମାନ, ନଅଟି ପ୍ରମୁଖ ରାଜ୍ୟ (ଯଥା ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ, ଆସାମ, ହରିୟାଣା, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଓଡ଼ିଶା, ତାମିଲନାଡ଼ୁ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକ) ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି। ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସାମିଲ ହେଉଛନ୍ତି। ୟେସ୍-ଟେକ୍ ର ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସହିତ, ଅମଳ ସହିତ ଜଡିତ ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଧୀରେ ଧୀରେ ସମାପ୍ତ ହେବ। ୨୦୨୩-୨୪ ପାଇଁ ଦାବି ଗଣନା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୟେସ-ଟେକ ଅଧୀନରେ ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ୧୦୦% ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆଧାରିତ ଉତ୍ପାଦନ ଆକଳନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
ପାଣିପାଗ ସୂଚନା ଏବଂ ନେଟୱର୍କ ଡାଟା ସିଷ୍ଟମ (ୱିଣ୍ଡ୍ସ) ବ୍ଲକ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ ପାଣିପାଗ କେନ୍ଦ୍ର (ଏଡବ୍ଲୁଏସ) ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ ବର୍ଷା ମାପକ (ଏଆରଜି) ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ପରିକଳ୍ପନା କରିଛି। ୱିଣ୍ଡସ୍ ଅଧୀନରେ, ହାଇପର୍ ସ୍ଥାନୀୟ ପାଣିପାଗ ତଥ୍ୟ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନର ନେଟୱାର୍କ ଘନତ୍ୱରେ ପାଞ୍ଚ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ, କେବଳ ଡାଟା ଭଡ଼ା ଖର୍ଚ୍ଚ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ। ନଅଟି ପ୍ରମୁଖ ରାଜ୍ୟ (କେରଳ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ପୁଡୁଚେରୀ, ଆସାମ, ଓଡ଼ିଶା, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ) ୱିଣ୍ଡ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଥିବାବେଳେ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ବିଭିନ୍ନ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ଟେଣ୍ଡର ପୂର୍ବରୁ ଆବଶ୍ୟକ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟ ହେତୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ୨୦୨୩-୨୪ (ଇ.ଏଫ୍.ସି. ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରଥମ ବର୍ଷ) ସମୟରେ ୱିଣ୍ଡ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇପାରି ନାହିଁ। ତଦନୁସାରେ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ୯୦:୧୦ ଅନୁପାତରେ ଅଧିକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପାଣ୍ଠି ଅଂଶ ସହିତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ୨୦୨୩-୨୪ ପରିବର୍ତ୍ତେ ୨୦୨୪-୨୫କୁ ୱିଣ୍ଡସର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ପ୍ରଥମ ବର୍ଷ ଭାବରେ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି।
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟର ସମସ୍ତ କୃଷକଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିବ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରିମିୟମ ସବସିଡିର ୯୦ ପ୍ରତିଶତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ବିତରଣ କରିଥାନ୍ତି। ତେବେ, ଏହି ଯୋଜନା ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ହୋଇଥିବାରୁ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ମୋଟ ଶସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର କମ୍ ଥିବାରୁ, ପାଣ୍ଠିର ଅପବ୍ୟବହାର ପାଣ୍ଠିର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିବା ଅନ୍ୟ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ଏହାର ପୁନଃ ଆବଣ୍ଟନକୁ ଏଡ଼ାଇବା ପାଇଁ ଏକ ନମନୀୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି।