Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Bharat Gramin Mahotsav
04 JAN 2025 2:04PM by PIB Delhi
Finance Minister Nirmala Sitharaman ji, Minister of State for Finance Pankaj Chaudhary ji, esteemed members of NABARD's senior management present here, members of Self-Help Groups, Cooperative Banks, Farmer Producer Organizations (FPOs), all other distinguished guests, ladies and gentlemen,
Wishing you all a very Happy New Year 2025. The grand celebration of the Gramin Bharat Mahotsav at the beginning of 2025 reflects the progress of Bharat’s developmental journey and establishes a distinct identity. I extend my heartfelt congratulations to NABARD and all other collaborators for organizing this remarkable event.
Friends,
Those of us who are connected to villages, who have grown up in villages, understand the true strength of Bharat’s villages. For someone who resides in a village, the village also resides within them. Those who have lived in a village know how to truly embrace village life. I consider myself fortunate that my childhood was spent in a small town in a modest environment! And later, even when I stepped out of my home, most of my time was spent in the villages and rural areas of the country. As a result, I have experienced the challenges of village life firsthand and have also recognized the immense potential of our villages. Since childhood, I have seen how hard people in villages work, but due to the lack of capital, they don't get adequate opportunities. I have witnessed the incredible diversity of talent and abilities that people in villages possess! Yet, this potential often gets consumed in the basic struggles of life. Sometimes, crops fail due to natural calamities; other times, they have to discard their harvest due to the lack of access to markets. Having seen these hardships so closely, I was inspired to serve the villages and the underprivileged. It instilled in me a resolve to find solutions to their problems.
The work being carried out in the rural areas of the country today is also shaped by the lessons and experiences learned from villages. Since 2014, I have been continuously dedicated, every moment, to serving rural Bharat. Providing a life of dignity to the people in villages is a priority for this government. Our vision is to empower the people of Bharat’s villages, ensuring they have ample opportunities to progress within the village itself, without having to migrate elsewhere. We aim to make village life easier. To achieve this, we have launched a campaign to guarantee basic amenities in every village. Through the Swachh Bharat Abhiyan, we built toilets in every household. Under the Pradhan Mantri Awas Yojana, we provided millions of families in rural areas with pucca houses. Today, through the Jal Jeevan Mission, clean drinking water is reaching every household in thousands of villages.
Friends,
Today, people are getting access to better healthcare services in over 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs. With the help of digital technology, we have connected the best doctors and hospitals in the country to villages, leveraging the benefits of telemedicine. Millions of people in rural areas have already availed telemedicine services through the e-Sanjeevani platform. During the COVID-19 pandemic, the world doubted how Bharat’s villages would cope with such a crisis. But we ensured that vaccines reached even the last person in every village.
Friends,
To strengthen the rural economy, it is crucial to formulate economic policies that consider every segment of the village population. I am glad that over the past 10 years, our government has created special policies and made decisions for every section of rural society. Just a few days ago, the Cabinet approved the extension of the PM Fasal Bima Yojana for another year. The price of DAP (Di-Ammonium Phosphate) fertilizer is skyrocketing globally. If our farmers had to buy it at international prices, they would be burdened so heavily that they could never recover. But we decided that no matter the global circumstances or the burden on us, we would not let that burden fall on our farmers. Even if we had to increase subsidies on DAP, we did so to stabilize its price for farmers. The intent, policies, and decisions of our government are infusing new energy into rural Bharat. Our goal is to provide maximum economic assistance to rural people so that they can not only farm but also find new opportunities for employment and self-employment in villages. With this vision, around 3 lakh crore rupees has been provided as financial assistance to farmers under the PM-Kisan Samman Nidhi. In the past 10 years, the amount of agricultural loans has increased by 3.5 times. Now, even livestock farmers and fish farmers are being issued Kisan Credit Cards. More than 9,000 Farmer Producer Organizations (FPOs) across the country are also being provided financial assistance. Additionally, we have consistently increased the Minimum Support Price (MSP) for several crops over the last decade.
Friends,
We have also launched initiatives like the Svamitva Yojana, through which village residents are receiving property ownership papers. Over the past 10 years, several policies have been implemented to promote MSMEs (Micro, Small, and Medium Enterprises). These businesses have benefited from the Credit Guarantee Scheme, which has directly supported over one crore rural MSMEs. Today, village youth are receiving significant support through schemes like Mudra Yojana, Start-up India, and Stand Up India.
Friends,
Cooperatives have played a significant role in transforming the landscape of villages. Today, Bharat is on the path to achieving prosperity through cooperatives. With this goal in mind, a new Ministry of Cooperation was established in 2021. Nearly 70,000 Primary Agricultural Credit Societies (PACS) across the country are being computerized to ensure that farmers and villagers receive better prices for their products and to strengthen the rural economy.
Friends,
Apart from agriculture, many people in our villages are engaged in traditional arts and skills. For example, blacksmiths, carpenters, and potters—most of them have lived and worked in villages. These artisans have made a significant contribution to the rural and local economy. However, in the past, they were often neglected. To address this, we have launched the Vishwakarma Yojana to empower them. This scheme provides affordable assistance to help them acquire new skills, create innovative products, and enhance their capabilities. The Vishwakarma Yojana is giving lakhs of traditional artisans across the country opportunities to progress and thrive in their trades.
Friends,
When intentions are noble, the results are equally satisfying. The hard work of the past 10 years is beginning to bear fruit for the nation. Just a few days ago, a major survey was conducted in the country, revealing several significant insights. Compared to 2011, consumption in rural Bharat—or the purchasing power of villagers—has almost tripled. This means that rural people are now spending more on items of their choice. Earlier, the situation was such that villagers had to spend more than 50% of their income on food and basic necessities. For the first time since independence, the expenditure on food in rural areas has fallen below 50%, and spending on other essential items has increased. This indicates that people are now buying things for their comfort, desires, and needs, investing more in improving their quality of life.
Friends,
Another important finding from the survey is that the gap in consumption between urban and rural areas has reduced. In the past, there was a significant difference between the amount spent by an urban family and a rural person, but now, gradually, rural people are catching up with their urban counterparts. Through our continuous efforts, this gap between rural and urban areas is narrowing. Rural Bharat is filled with many success stories that inspire us.
Friends,
When I look at these successes today, I often wonder why these things couldn't have been done during previous governments—why did we have to wait for Modi? For decades after independence, millions of villages across the country were deprived of basic needs. Tell me, where do the highest number of Scheduled Castes (SC), Scheduled Tribes (ST), and Other Backward Classes (OBC) live? These communities predominantly live in rural areas. Most of the people from these SC, ST and OBC communities live in villages. The previous governments did not address the needs of these communities adequately. As a result, there was continuous migration from villages, poverty continued to rise, and the gap between rural and urban areas widened. Let me give you another example. You know, what was the perception about our border villages in the past? They were called the last villages of the country. We stopped calling them the last village and instead said, "When the first rays of the sun emerge, they fall on the first village and it is not the last village, and when the sun sets, the last ray also falls on the first village in that direction." So, for us, these villages are not the last—they are the first. We have given them the status of being the "first village." To develop these border villages, we launched the Vibrant Villages Scheme. Today, the development of these villages is increasing the income of their people. This means that those who were never asked about their needs, Modi has honoured them. We have also launched the PM JANMAN Yojana to develop tribal areas. The regions that were deprived of development for decades are now receiving equal rights. In the last 10 years, our government has corrected many of the previous governments' mistakes. Today, we are advancing with the mantra that the development of villages leads to the development of the nation. The result of these efforts is that nearly 25 crore people in the country have come out of poverty in the past 10 years, and the largest number of these are people from our villages.
Just yesterday, a significant study by the State Bank of India was released. The report from the State Bank of India states that in 2012, rural poverty in Bharat was around 26%. But by 2024, rural poverty has reduced drastically to less than 5% from 26%. For decades, some people kept chanting slogans like "eradicate poverty." If you ask those in your village who are 70-80 years old, they will tell you that they have been hearing these slogans of “eradicate poverty” since they were 15-20 years old. Now, these people are in their 80s. But today, the situation has changed. Poverty is genuinely starting to decline in our country.
Friends,
Women have always had a significant role in Bharat’s rural economy, and our government is expanding that role further. Today, we are witnessing women redefine rural life as Bank Sakhi and Bima Sakhi. I once met a Bank Sakhi, and while speaking with all the bank sakhis, one of them told me that she handles daily transactions worth 50-60-70 lakh rupees. When I asked how, she replied, “I leave in the morning with 50 lakh rupees." In my country, a young woman walking around with 50 lakh rupees in her bag is a new face of our country. Across villages, women are creating a revolution through Self-Help Groups. We have made 1.15 crore women ‘lakhpati didis’. And being a ‘lakhpati didi’ doesn't mean just earning 1 lakh rupees once—it means earning more than 1 lakh rupees annually. Our resolve is to make 3 crore women ‘lakhpati didis’. We are also running special schemes for women from Dalit, backward, and tribal communities to empower them.
Friends,
Today, the focus on rural infrastructure in the country is greater than ever before. Most villages in the country are now connected to highways, expressways, and railways. Under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana, nearly 4 lakh kilometres of roads have been constructed in rural areas over the past 10 years. In terms of digital infrastructure, our villages are becoming modern hubs of the 21st century. The people in our villages have disproven those who thought rural residents would not be able to adopt digital technology. I see here, everyone is recording videos on mobile phones—these are all villagers. Today, over 94% of rural households in the country have access to telephones or mobile phones. Banking services and world-class technologies like UPI are now available in villages. Before 2014, our country had fewer than 1 lakh Common Service Centres (CSCs). Today, the number has increased to over 5 lakh. These centres provide access to dozens of government services online. This infrastructure is driving progress in villages, creating job opportunities, and making rural areas an integral part of the country's growth.
Friends,
Here, we have the senior management of NABARD. You have played a crucial role in the success of many initiatives, from Self-Help Groups to Kisan Credit Cards. Going forward, your role will continue to be vital in fulfilling the country's objectives. You are all familiar with the strength of FPOs (Farmer Producer Organizations). With the establishment of FPOs, our farmers are now getting better prices for their crops. We should think about creating more FPOs and move forward in that direction. Currently, milk production is providing the highest returns to farmers. We need to work towards creating 5-6 more cooperatives like Amul, which have a presence across the country. The nation is now advancing Natural Farming as a mission. We need to involve more farmers in this initiative to promote Natural Farming. We should also connect our Self-Help Groups with small and micro industries (MSMEs). The products made by them are in demand all over the country, but we need to focus on their branding and marketing. Additionally, we must pay attention to the quality, packaging, and branding of our GI products.
Friends,
We need to work on ways to diversify rural income. How can we make irrigation affordable in villages? We must focus on expanding micro-irrigation systems and making the mantra "One Drop More Crop" a reality. We also need to create more simple rural enterprises in rural areas. Additionally, we must ensure that the opportunities from Natural Farming benefit the rural economy as much as possible. I urge you to work towards these goals in a time-bound manner.
Friends,
The Amrit Sarovars built in your village must be taken care of by the entire community collectively. At the same time, there is a national campaign called "Ek Ped Maa Ke Naam" (One Tree for Mother). It is important to inspire every individual in the village to be a part of this initiative, ensuring that as many trees as possible are planted in our village. Another crucial aspect is that the identity of our village is tied to its unity, harmony, and love. Unfortunately, there are individuals who are trying to spread poison in society in the name of caste, attempting to weaken our social fabric. We must thwart these conspiracies and preserve and strengthen our ‘Sanjhi Virasat’ (shared heritage) and ‘Sanjhi Sanskriti’ (shared culture).
Brothers and sisters,
Our resolutions must reach every village, and this celebration of Gramin Bharat should spread across all villages. We need to work together continuously to ensure that our villages become stronger and more empowered. I am confident that the commitment to the development of villages will lead to the fulfilment of the vision of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). Today, I had the opportunity to visit the stall displaying GI-tagged products brought by villagers. Through this event, I urge the people of Delhi—who may not have the chance to visit villages regularly—to take at least one visit and see the potential of my village. There is so much diversity and potential in our villages, and I am sure those who have never visited a village will be amazed at what they see. This work has been done by you, and you all deserve congratulations. I extend my heartfelt wishes to each one of you and thank you all very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত গ্রামিন মহোৎসবতা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখিবগী মপুংফাবা ৱারোল
04 JAN 2025 2:04PM by PIB Imphal
ফাইনান্স মিনিস্তর নিরমালা সিতারমন জি, ফাইনান্সকী রাজ্য মন্ত্রী পঙ্কজ চৌধুরি জি, নাবার্দকী সেনিয়র মেনেজমেন্তগী মেম্বরশিং, সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী মেম্বরশিং, কোওপরেতিপ বেঙ্কশিংগী মেম্বরশিং, ফার্মরস প্রদুসর এসোসিএসনশিংগী মেম্বরশিং, শক্নাইরবশিং, ইবেম্মাশিং অমসুং ইবুংঙোশিং,
ময়াম পুম্নমক অনৌবা চহি ২০২৫ গী য়াইফ পাউজেল পীজরি। ভারত গ্রামিন মহোৎসবকী অচৌবা থৌরম অসি ২০২৫ হৌরকপদা পাংথোকপা অসিনা ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচৎ মশক তাক্লে। মহোৎসব অসি পাংথোকপগীদমক নাবার্দ অমসুং অতোপ্পশিং ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
খুঙ্গংদা পোকপা অমসুং খুঙ্গংদা চাউরকপা মীওইশিংনা ভারতকী খুঙ্গংশিংগী খুদোংচাবশিং খঙই। খুঙ্গং অমদা লৈবা মীওই অমনা খুঙ্গং অদুগী থৌনা য়াওরি। খুঙ্গং অমদা লৈবা মীওই অমনা, কমদৌনা খুঙ্গং অমদা হিংগনি হায়বা খঙই। ঐ অচম্বা ফিবম অমদা অপীকপা তাউন অমদগী ঐগী অঙাং ওইরিঙৈগী পুন্সি হৌরকখি। তুংদা ঐ য়ুম থাদোকখি, ঐগী মতম অয়াম্বা ভারতকী খুঙ্গংশিংদা লেনখি। মরম অদুনা, ঐ খুঙ্গংশিংগী খুদোংচাদবশিং মরক্ত হিংলকখি অমসুং খুঙ্গংশিংগী খুদোংচাবশিংশু খঙখি। খুঙ্গংশিংদা কমদৌনা মীয়াম কয়া য়াম্না কন্না থবক শুবগে হায়বা ঐনা অঙাং ওইরিঙৈদগী উরকখ্রে, শেন-থুম ৱাৎপদগী মখোয় খুদোংচাবশিং মরাংকাইনা ফংবা ঙমখিদে। খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা মীওইশিংগী তৌবা ঙম্বশিং কয়া য়াম্না লৈবগে হায়বা ঐ উরে। অদুবু মখোয়গী পাঙ্গল অদু পুন্সিগী তঙাইফদবা মচাকশিং ফংনবা লানফমদা শীজিন্নখি। করিগুম্বদা মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতানা মহৈ-মরোং হৌখিদে, করিগুম্বা মতমদা য়োনফম লৈতবদগী মহৈ-মরোংশিং লংথোকখি, হায়রিবা খুদোংচাদবশিং অসি হকথেংননা উবদগী, খুঞ্জাশিংনা থেংনরিবা অৱাবশিং কোকহন্নবা লায়রবশিংগী থবক তৌনবা ঐনা ৱাশক অমা শকখি। খুঙ্গংশিংদা থেংনখিবশিং অদুনা ঙসি লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী থবক তৌবদা থৌদাং অমা লৌরে। ২০১৪ দগী ঐনা ভারতকী খুঙ্গংশিংদগীদমক লেপ্তনা থবক তৌরক্লি। খুঙ্গংদা হিংলিবা মীওইশিংদা চিংলেম্বা পুন্সি অমা ফংহনবা হায়বসি সরকার অসিগী মরুওইবনি। ভারতকী খুঙ্গংশিংগী মীয়ামগী ফিবম ফগৎহনবা, মখোয় য়ুম হোংহনখিবদা, খুঙ্গংগী মীয়ামগী পুন্সি হিংবদা লাইহনবা অসি ঐখোয়গী পান্দমনি অমসুং মরম অদুনা খুঙ্গং খুদিংমক্ত তঙাইফদবশিং ফংহন্নবা খোঙজং অমা ঐখোয়না হৌদোক্লিবনি। শ্বাছ ভারত অভিয়ানগী মখাদা, ঐখোয়না য়ুমথোং খুদিংদা তোইলেতশিং শারে। প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মখাদা, ঐখোয়না খুঙ্গংশিংদা ইমুং করোর কয়াদা পাক্কাগী য়ুমশিং শাবীরে। ঙসি, জল জিবন মিসনগী খুৎথাংদা, খুঙ্গংশিংগী য়ুম লাখ কয়াদা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহল্লে।
মরুপশিং,
ঙসি, অয়ুস্মান অরোগ্যা মন্দির লাখ ১.৫ হেনবদা মীয়ামদা অফবা অনা-লায়েংগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। দিজিতেল তেক্নোলোজিগী মতেংনা, ঐখোয়না লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী ফবা দোক্তরশিং অমসুং হোস্পিতালশিংগা খুঙ্গংশিংগা শম্নহল্লে। ঐখোয়না তেলিমেদিসিনগী খুদোংচাবা লৌরে। খুঙ্গংগী মীওই করোর কয়া ই-সঞ্জিবানিগী খুৎথাংদা তেলিমেদিসিনগী খুদোংচাবা ফংলে। কোবি মনুংদা, কমদৌনা ভারতকী খুঙ্গংশিংনা লাইচৎ অসি থেংনখিবগে হায়বগী মতাংদা মালেম্না অঙকপা পোক্নখি। অদুবু ঐখোয়না খুঙ্গং খুদিংমক্কী মীওই খুদিংমক তিকা থাবগী খুদোংচাবা ফংহনখি।
মরুপশিং,
খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন ফগৎহন্নবা শেন-থুমগী থৌশিলশিং শেম্বদা মতমদা খুঙ্গংগী কাংলুপ খুদিংমক খঙবা অসি য়াম্না মরুওই। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, ঐখোয়গী সরকারনা খুঙ্গংগী কাংলুপ খুদিংমক্কী অখন্নবা থৌশিলশিং শেম্বা অমসুং ৱারেপশিং লৌবদা ঐ হরাওই। নুমিৎ ২-৩ গী মমাঙদা, পি.এম ফাসাল বিমা য়োজনা চহি অমা শাংদোকপা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীখ্রে। মালেমদা দি.এ.পিগী মমল লেপ্তনা হেনগৎলক্লি, মসি অতিয়া পক্না ৱাংলে। করিগুম্বা ঐখোয়গী লৌমীশিংনা করিগুম্বা মালেমগী হৌজিক লৈরিবা মমল অসিদা দি.এ.পি লৈরবদি, লৌমীশিংদা অচৌবা পোৎলুম অমা ওইরগনি, লৌমীশিং কৈদৌঙৈদা হৌগৎপা ঙম্লরোই। মালেমগী ওইনিংবা ফিবম অমা হেক্ত ওইজরবশু, লৌমীশিংগী কোকথক্ত পোৎলুম নন্দনবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। করিগুম্বা দি.এ.পিগী সবসিদি হেনগৎপা তারবশু, মসিগী থবক অসি লেংদনা লৈহনগনি। ঐখোয়গী সরকারগী পান্দমশিং, থৌশিলশিং অমসুং ৱারেপশিংনা ভারতকী খুঙ্গং অনৌবা থৌননা থল্লে। ঐখোয়গী পান্দমদি খুঙ্গংশিংগী মীয়াম খুঙ্গং মশামক্ত শেন-থুমগী মতেং খ্বাইদগী য়াম্না ফংহনবা অদুনি। মখোয় খুঙ্গংশিংদা লৌউ-শিংউ পাংথোকপা ঙমগদবনি অমসুং খুঙ্গংশিংদা থবক ফংনবা অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজনবা অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগদবনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিদা, পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী খুৎথাংদা লৌমীশিংদা লুপা করোর লাখ ৩ রোমগী শেন্থং ফংহনখ্রে। হৌখিবা চহি ১০ দা, লৌউ-শিংউগী লোন শরুক ৩.৫০ হেনগৎলে। হৌজিক শা-ষন লোইবা অমসুং ঙা য়োকপা লৌমীশিংদা কিষান ক্রেদিদ কার্দশু পীরে। লৈবাক অসিগী ফার্মরস প্রদুসর ওর্গনাইজেসন লিশিং ৯ হেনবদা শেন্থং পীরে। হৌখিবা চহি ১০ দা ঐখোয়না মখা তানা মহৈ-মরোং কয়াগী এম.এস.পিশু হেনগৎলে।
মরুপশিং,
ঐখোয়না শ্বামিতভা য়োজনা হৌদোক্তুনা খুঞ্জাশিংনা মখোয়গী লৌ-ইংখোলগী চে-চাংশিং পায়রে। হৌখিবা চহি ১০ দা, এম.এস.এম.ইশিং য়োকখৎনবা থৌশিল কয়া পায়খৎলে। মখোয়দা ক্রেদিদ লিঙ্ক গরেন্তি স্কিমগী কান্নবা ফংহল্লে। মসিদগী খুঙ্গংগী এম.এস.এম.ই করোর অমা হেন্না কান্নবা ফংলে। ঙসিদি, খুঙ্গংশিংগী নহারোলশিং মুদ্রা য়োজনা, স্তার্দ অপ ইন্দিয়া অমসুং স্তেন্দ অপ ইন্দিয়াগুম্বা স্কিমশিংদগী মতেং হেন্না ফংলে।
মরুপশিং,
খুঙ্গংশিংদা অহোংবা পুরকপদা কো-ওপরেতিপশিংনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। কো-ওপরেসনগী খুৎথাংদা ঙসি ভারত নুংঙাই-য়াইফবগী লম্বী অমদা চৎলি। পান্দম অসিগীদমক, ২০২১ দা কো-ওপরেসনগী তোখায়বা মিনিস্ত্রি অমা শেম্লে। হৌজিক লৈবাক অসিগী পি.এ.সি.এস লিশিং ৭০ কম্পুতরাইজ তৌরে। মসিগী পান্দমদি লৌমীশিং অমসুং খুঙ্গংগী মীয়াম মখোয়গী পোৎথোকশিং মমল ওইজনা য়োনবা ফংহনবা অমসুং খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন মপাঙ্গল কনখৎহনবনি।
মরুপশিং,
লৌউ-শিংউগী মথক্ত, ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংদা মীওই কয়া মমাংঙৈগী শীনফম কয়া শুরি। খুদম ওইনা, খুঙ্গংশিংদা য়োৎশুবশিং, উশুবশিং অমসুং চফু শাবশিং লৈরি। মখোয়না খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন্দা য়াম্না চাউনা মতেং পাংলি। অদুবু মমাঙদা মখোয়না মীরাইখি। মখোয়দা অনৌবা স্কিলশিং ফংহন্নবা, অনৌবা পোৎথোকশিংগী শেম-শানবা, মখোয়গী থবক শুবগী থৌনা হেনগৎনবা অমসুং শেন্দোই য়াম্না পীক্না শেন্থং পীনবা ঐখোয়না বিশ্বাকর্মা য়োজনা পায়খৎলে। লৈবাক অসিগী বিশ্বাকর্মা মরুপ লাখ মাঙলোমদা চঙশিন্নবা স্কিম অসিনা খুদোংচাবা অমা পীরে।
মরুপশিং,
পুকচেল শেংনা থবক তৌরবদি মদুগী ফলশিং অপেনবা ওই। হৌখিবা চহি ১০দা লৈবাক অসিনা থবক কন্না শুবগী মহৈ চারে। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, লৈবাক অসিদা অচৌবা সর্ভে অমা পাংথোকখ্রে অমসুং সর্ভে অসিদগী মরুওইবা অচুম্বা ৱাফম কয়া খঙলে। ২০১১ গা চাংদম্নবদা, হৌজিক ভারতকী খুঙ্গংদা মীয়াম্না পোৎ-চৈ লৈবা ঙম্বগী শক্তি অসি শরুক অহুম হেনগৎলে। মসিনা তাকপদি, খুঙ্গংগী মীয়াম হান্নদগী হেন্না মখোয়গী অপাম্বা পোৎ-চৈশিং লৈরে হায়বনি। মমাঙদা, খুঙ্গংগী মীয়াম্না মখোয়গী শেন্থোক্কী চাদা ৫০ হেন্না চান-থক্নবা পোৎলমশিং লৈখি। অদুবু নিংতম্লবা মতুংদা অহানবা ওইনা, খুঙ্গংগী লমশিংদা চানবা অমসুং থক্নবা লৈবদা চাদিং তৌবা চাদা ৫০ হন্থখি অমসুং পুন্সিগী দরকার ওইবা অতোপ্পা পোৎলমশিং লৈবদা চাদিং তৌবা হেনগৎলকখি। মসিনা তাকপদি মীয়াম্না মখোয়গী হৈনবীশিং, মখোয়গী অপাম্বশিং, মখোয়গী দরকার ওইবশিংগী পোৎ-চৈ হেন্না লৈরে, মখোয়গী পুন্সিগী হিংবগী থাক ৱাংখৎনবা হেন্না চাদিং তৌরে হায়বনি।
মরুপশিং,
সর্ভে অসিদগী অতোপ্পা মরুওইবা ৱাফম অমা খঙবা ঙম্লে। সর্ভেগী মতুংইন্না, সহরশিং অমসুং খুঙ্গংশিংগী মরক্ত পোৎ-চৈ লৈদুনা শীজিন্নবগী খেন্নবা লৈরম্বা অদু হন্থরে। মমাঙদা, সহরগী ইমুং অমনা চাদিং তৌবা অমসুং খুঞ্জা অমনা চাংদিং তৌবা অনিগী মরক্ত অচৌবা খেন্নবা অমা লৈরমখি। হৌজিক, খুঞ্জাশিং তপ্না তপ্না সহরগী মীওইশিংগী থাক য়ৌরক্লে। ঐখোয়না লেপ্তনা পায়খৎলিবা থবকশিংনা মরম ওইদুনা, খুঙ্গংশিং অমসুং সহরশিংগী মরক্ত লৈনবা খেন্নবশিং হন্থরকপনি। ভারতকী খুঙ্গংদা অসিগুম্বা ঐখোয়দা ইথিল পীবা মাইপাকপগী ৱারি কয়া লৈরি।
মরুপশিং,
ঙসি, ঐনা হায়রিবা মাইপাকপশিং অসি উবদা, হায়রিবা থবকশিং অসি মমাঙগী সরকারশিংগী মতমদা পাংথোক্লম্বা য়াবা ঙাক্তনি হায়না ঐশু খনখি, অদুবু মখোয়না মোদী ঙাইরমখি। নিংতম্লবা মতুং চহি কয়া, লৈবাক অসিগী খুঙ্গং লাখ কয়া তঙাইফদবা পোৎলমশিং ফংদনা লৈখি। লৈবাক অসিগী এস.তি. এস.সি অমসুং ও.বি.সি মীওইশিং অয়াম্বা খুঙ্গংশিং লৈ। হৌখিবা সরকারশিংনা মীওই কাংলুপশিং অসিগী দরকার ওইবশিংদা পুক্নিং চঙখিদে। মসিদগী মখোয় খুঙ্গংশিংদগী য়ুম হোঙখি, লায়রবা হেনগৎলকখি, খুঙ্গং অমসুং সহর অনিগী মরক্ত খেন্নবশু হেনগৎলকখি। ঐনা অদোমদা অতোপ্পা খুদম অমা পীগে। অদোম্না খঙলে, মমাঙদা ঐখোয়গী ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংগী মরমদা করি খল্লম্বগে? মখোয় লৈবাক অসিগী অরোইবা খুঙ্গংশিং হায়না খঙনখি। মখোয় অরোইবা খুঙ্গংশিং হায়না কৌবা ঐখোয়না তোকহল্লে, নুমিৎ থোক্লকপগী অহানবা মঙাল, অহানবা খুঙ্গংদা তাখি, মসি অরোইবা খুঙ্গং নত্তে অমসুং নুমিৎ তাবা মতমদা, নুমিৎগী অরোইবা মঙাল অদু খুঙ্গং অসিদা তাই, মরম অদুনা হিরম অসিদা মখোয় ঐখোয়গী অহানবা খুঙ্গংনি হায়না ঐখোয়না ফোঙদোকখি। মরম অসিনা ঐখোয়গী ওইনা খুঙ্গং অসি অরোইবা নত্তে, মসি ঐখোয়গী অহানবা খুঙ্গংনি। ঐখোয়না মসিদা অহানবা খুঙ্গংনি হায়না লাউথোক্লে। ঙমখৈগী খুঙ্গংশিং শেমগৎনবা ভাইব্রেন্ত ভিলেজ স্কিম হৌদোক্লে। ঙসি ঙমখৈগী খুঙ্গংশিং শেমগৎপদগী মফম অদুদা লৈরিবা মীয়ামগী শেন্থোকশু হেনগৎলে। কনা অমতনা হংবীদ্রবা মীওইশিং মোদীনা লাৎলে। ত্রাইবেলশিংগী লমদমশিং চাউখৎহন্নবা ঐখোয়না পি.এম জনমন য়োজনাশু হৌদোক্লে। চহি কয়া চাউখৎতনা লৈরম্লবা মফমশিং হৌজিক চপ মান্নবা হকশিং ফংলে। হৌখিবা চহি ১০ দা, মমাঙগী সরকারশিংনা পাংথোক্লম্বা অরানবা থবকশিং ঐখোয়গী সরকারনা চুমথোক্লে। খুঙ্গংশিং চাউখৎহন্দুনা লৈবাক অসি চাউখৎনবা লাইৱাগা লোয়ননা হৌজিক ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিল্লে। হৌখিবা চহি ১০দা পায়খৎখিবা থবকশিংগী ফলশিং ওইনা, লৈবাক অসিগী মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোক্লে। মখোয়গী মনুংদা ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংগী মশিং য়াম্লবা মীওইশিং য়াওরি। ঙরাং, স্তেৎ বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়ানা থিজিনবা অমগী মরমদা খঙলে। মখোয়না মরুওইবা অমা থিজিনখি অমসুং রিপোর্ত অমা ফোঙলে। স্তেৎ বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়াগী রিপোর্ত অদুনা হায়রিবদি ২০১২ দা ভারতকী খুঙ্গংগী লায়রবা চাউরাক্না চাদা ২৬ রোম ওইখি। ২০২৪ দা, ভারতকী খুঙ্গংগী লায়রবা চাদা ৫ দা হন্থরে। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা চহি কয়া মীওই খরনা লায়রবা কোকহন্নবা খোল্লাউ লাউদুনা লাক্লি। অদোমগী খুঙ্গংগী চহি ৭০-৮০ শুরবা মীওইশিংদা হংবদা, মখোয়না চহি ১৫-২০ শুরকপা মতমদগী লায়রবা কোকহনবা, লায়রবা কোকহনবা হায়বসি তাদুনা লাক্লি, মখোয় চহি ৮০ শুরে। ঙসিদি ফিবম অসি হোংলে। হৌজিক লৈবাক অসিদা তশেংনা লায়রবা কোকহনবা হৌরে।
মরুপশিং,
নুপীশিংনা ভারতকী খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন্দা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ঐখোয়গী সরকারনা মসিগী থৌদাং অসি মখা তানা পাকথোক-চাউথোকহল্লে। খুঙ্গংশিংদা বেঙ্ক শখিশিং অমসুং ইন্সুরেন্স শখিশিং ওইনা নুপীশিংনা খুঙ্গংগী পুন্সি নৌহৌননা মশক তাকপা ঐখোয়না উরে। ঐনা নোংমা বেঙ্ক শখি অমা উনখ্রে, ঐনা বেঙ্ক শখিশিংগা ৱারি শানখ্রে। মহাক্না খুঙ্গংদা নোংমদা লুপা লাখ ৫০, লাখ ৬০, লাখ ৭০ গী বেঙ্কগী থবক তৌখি হায়না বেঙ্ক শখি অমনা হায়খি। কমদৌনা পাংথোকপনো হায়না ঐনা হংখি। মহাক অয়ুক্ত লুপা লাখ ৫০ গা লোয়ননা থোক্লকখি হায়না মহাক্না পাউখুম পীরকখি। ঐগী লৈবাক্কী খুঙ্গংশিংদা, ইচানুপী অমনা মহাক্কী খাউদা লুপা লাখ ৫০ হাপ্লগা কোইচৎ চৎলে, মসি ঐগী লৈবাক্কী অনৌবা মওং অমনি। খুঙ্গং খুদিংমক্ত, সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী খুৎথাংদা নুপীশিংনা অওনবা অমা পুরক্লে। ঐখোয়না খুঙ্গংশিংগী নুপী করোর ১.১৫ লাখপতি দিদি ওইহল্লে। লাখপতি দিদি হায়বদি ঐগী লাখপতি দিদিনা অমুক খক লুপা লাখ অমা তানবা নত্তে, চহি খুদিংগী লুপা লাখ ১ হেন্না তাল্লে। ঐখোয়না লাখপতি দিদি করোর ৩ শেম্বা অসি ঐখোয়গী পান্দমনি। ঐখোয়না দলিত নুপীশিং, তোল্লবশিং অমসুং ত্রাইবেলশিংগী অখন্নবা স্কিমশিংশু পায়খৎলি।
মরুপশিং,
ঙসি, লৈবাক অসিদা খুঙ্গংগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লমদা মীৎয়েং চঙলিবা অসি মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রি। ঙসিদি, লৈবাক অসিগী খুঙ্গং অয়াম্বা হায়ৱেশিং, এক্সপ্রেসৱেশিং অমসুং রেলৱেশিংনা শম্নরে। প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনাগী মখাদা, হৌখিবা চহি ১০ দা কিমি লাখ ৪ রোমগী লম্বীশিং শেমগৎলে। দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতাংদশু, ঐখোয়গী খুঙ্গংশিং ২১শুবা চহিচাগী অনৌবা খুঙ্গংশিং ওইরক্লে। খুঞ্জাশিংনা দিজিতেল তেক্নোলোজি শীজিন্নবা হৈরোই হায়খিবা মীওইশিং অদু ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংগী মীয়াম্না অরানবা তাহল্লে। মফম অসিদা তিল্লিবা খুঞ্জাশিং মখোয়গী মোবাইল ফোনশিংদা ভিদিওশিং নম্বা ঐনা উরে। ঙসি, লৈবাক অসিদা খুঙ্গংগী ইমুংশিংগী চাদা ৯৪ হেন্না তেলিফোন নত্ত্রগা মোবাইলগী খুদোংচাবশিং লৈরে। খুঙ্গংশিংদা বেঙ্কগী থবকশিং অমসুং য়ু.পি.আইগুম্বা মালেম থাক্কী তেক্নোলোজি ফংলে। ২০১৪ গী মমাঙদা লৈবাক অসিদা কম্মন সর্বিস সেন্তর লাখ অমা য়ৌদনা লৈরমখি। ঙসি, মখোয়গী মশিং লাখ ৫ হেল্লে। হায়রিবা সেন্তরশিং অসিদা ওনলাইন্দা সরকারগী থবক কয়া পাংথোকপা য়ারে। হায়রিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা খুঙ্গংশিং চাউখৎহল্লে, থবক ফংনবগী খুদোংচাবশিং পীরে অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎপদা ঐখোয়গী খুঙ্গংশিং শরুক অমা ওইরে।
মরুপশিং,
মফম অসিদা নাবার্দকী সেনিয়র মেনেজমেন্ত লৈরে। সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদগী হৌরগা কিষান ক্রেদিদ কার্দগী থবকশিং মাইপাকপদা অদোম্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। তুংদা লৈবাক অসিগী মঙলানশিং মঙফাওনহনবদা অদোম্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। অদোম্না এফ.পি.ওশিংগী শক্তি খঙলে। এফ.পি.ওশিং লিংখৎপদগী, ঐখোয়গী লৌমীশিং মখোয়গী মহৈ-মরোংশিংগী মমল মতিক চানা ফংলে। অসিগুম্বা এফ.পি.ওশিং মশিং য়াম্না লিংখৎনবা ঐখোয়না খনগদবনি। ঙসি, শঙ্গোম পুথোকপনা লৌমীশিংদা শেন্দোং খ্বাইদগী য়াম্না ফংহল্লে। ভারত শীনবা থুংনা অমুলগুম্বা কোওপরেতিপ ৫-৬ লিংখৎনবা ঐখোয়না থবক তৌগনি। হৌজিক লৈবাক অসি মিসনগী মওংদা মহৌশাগী লৌউ পাথাপ পায়খৎলে। খোঙজং অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না ঙমলিবমখৈ লৌমীশিং মহৌশাগী ওইবা লৌউ মখল অসিদা শরুক য়াহনগনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিং, অপীকপা অমসুং মাইক্রো ইন্দস্ত্রিশিং এম.এস.এম.ইশিংগা শম্নহনগনি। মখোয়গী পোৎথোকশিং লৈবাক শীনবা থুংনা দরকার ওইরে, অদুবু মখোয়গী ব্রান্দ শেমগৎনবা, মখোয় মফম চানা য়োন্নবা ঐখোয়না থবক তৌগনি। ঐখোয়গী জি.আই পোৎথোকশিংগী মগুন হেনগৎনবা, মখোয় য়োম্বা অমসুং ব্রান্দ শেমগৎনবা থবকশিং পুক্নিং চঙগনি।
মরুপশিং,
খুঙ্গংগী শেন্থোক লম্বী মশিং য়ামগৎনবা ঐখোয়না থবক তৌগনি। কমদৌনা খুঙ্গংশিংদা শেন য়াম্না চঙদনা ঈশিং ফংহনগনি, কমদৌনা মাইক্রো ইরিগেসন খ্বাইদগী য়াম্না শীজিন্নগনি, কমদৌনা ‘ৱান দ্রোপ মোর ক্রোপ’ থবক ওইনা পাংথোক্কনি, কমদৌনা খুঙ্গংগী অচম্বা ইন্তরপ্রাইজশিং থবক ওইনা পায়খৎকনি, কমদৌনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন মহৌশাগী লৌউ মখলদগী খুদোংচাবশিং ফংগনি, মাইকৈ অসিদা অদোম অকক্নবা মতমগী মনুংদা থবক তৌগদবনি।
মরুপশিং,
অদোমগী খুঙ্গংদা লৈরিবা অমৃত সরোভরশিং খুঙ্গং হুপ্না চেকশিন্না শেন্নগদবনি। হৌজিক লৈবাক অসিদা ‘এক পের মা কে নাম’ কেম্পেন অমা চৎথরি। খুঙ্গংদা লৈরিবা মীওই খুদিংমক খোঙজং অসিদা শরুক য়াগদবনি, ঐখোয়গী খুঙ্গং ঙম্লিবমখৈ উ থাগদবনি হায়বা ৱাখল্লোন অমা পোকহনবা য়াম্না মরুওই। অতোপ্পা মরুওইবা ৱাফম অমনা, ঐখোয়গী খুঙ্গং নুংশিন্না লৈমিন্নবদা মশক তাক্কদবনি। হৌজিক মীওই কয়ানা কাস্তকী মিংদা খুন্নাইদা হু চাইশিনবা পাম্লি। মখোয়না ঐখোয়গী খুন্নাই অসি মপাঙ্গল শোন্থহনবা পাম্লি। হায়রিবা লৌতুনবা থবকশিং অসি অরেম্বা তাহন্দুনা ঐখোয়না ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংগী নাত অমসুং চৎনবীশিং হিঙ্গৎহনগদবনি, ঐখোয়না মসি মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ৱাশক খুঙ্গং খুদিংমক্ত য়ৌনবা ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি, ভারত গ্রামিন মহোৎসব অসি খুঙ্গং খুদিংমক্ত য়ৌহনগদবনি, ঐখোয়গী খুঙ্গংশিং লেপ্তনা ফগৎহনগদবনি। খুঙ্গংশিং চাউখৎলবা মতমদা বিকসিত ভারত অমগী মঙলান শোইদনা মঙফাওনবা ঙমগনি হায়না ঐনা থাজৈ। লৌমীশিংনা পুরকপা জি.আই তেগ ফংলবা পোৎথোকশিং ঐ উরে। ঙসি, থৌরম অসিগী খুৎথাংদা, ঐনা দিল্লিগী মীয়ামদা হায়জরি মদুদি অদোম খুঙ্গং অমদা চৎনবগী খুদোংচাবা ফংদবা য়াই, অদুবু অদোম অমুক্তং মফম অসিদা লাক্তুনা ঐগী খুঙ্গংগী খুদোংচাবশিং য়েংনবা ঐনা হায়জরি। খেন্নবা কয়া লৈরি অমসুং পুন্সিদা খুঙ্গং অমা উদ্রিবা মীওইশিংনা, মসি অচৌবা অঙকপা অমা ওইগনি। অদোম্না মসিগী থবক অসি পাংথোকপগীদমক ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মীয়াম পুম্নমক ঐনা ঐগী য়াইফ পাউজে পীজরি। অদোম ঙমখৈ লৈতনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।