Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Union Minister Shri Rajiv Ranjan Singh Inaugurates and Lays Foundation Stone of 50 Fisheries Development Projects Worth ₹50 Crore in the Northeastern Region Under PMMSY
06 JAN 2025 12:15PM by PIB Guwahati
The Department of Fisheries, under the Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, organized a Northeastern Region States Meet today to review the implementation of the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY). Chaired by Union Minister Shri Rajiv Ranjan Singh, the event witnessed the gracious presence of Shri George Kurian, Minister of State, MoFAH&D, Prof. S.P. Singh Baghel, Mo FAH&D and other key dignitaries from the Northeastern states.
In a major boost to the fisheries sector in the Northeastern Region (NER), the Union Minister inaugurated and laid the foundation for 50 impactful projects with a total outlay of ₹50 crore, including a central share of ₹38.63 crore. These initiatives are designed to enhance the region’s fisheries infrastructure, productivity, and employment opportunities.
State-wise Allocations and Key Projects
Summary of Projects for Inauguration/Foundation Stone under PMMSY_NER Meet (Rs. In Lakh)
S. No.
State
No. of Projects
Total Cost
Central share
State share
Beneficiary share
1
Assam
12
4194.10
3320.75
368.85
504.00
2
Manipur
7
426
337.9
36.3
51.8
3
Meghalaya
1
50
27
3
20
4
Nagaland
3
75
40.5
4.5
30
5
Tripura
3
58
26.92
2.88
28.2
6
Sikkim
24
204
110.2
12.2
81.6
Total
50
5007.1
3863.27
427.73
715.6
Notable among these projects in Assam is the establishment of an Integrated Aqua Park in Darrang District, which is expected to produce 150 MT of fish annually, generating ₹10-15 crore in revenue and creating up to 2,000 employment opportunities. A Large Fish Feed Plant in Kamrup District will produce 20,000 MT feed annually, while hatchery projects in various districts aim to produce 50 million spawn per year, significantly boosting local aquaculture.
Manipur will see the establishment of ice plants and cold storage units in Thoubal and Imphal districts to preserve fish produce and reduce post-harvest losses. Additionally, hatcheries focusing on locally important fish species will contribute to conserving biodiversity and enhancing fish production in the state.
Meghalaya’s projects will focus on promoting recreational fisheries in the East Khasi Hills District. This initiative, strategically located in a popular tourist area, is expected to attract visitors, generating local employment and enhancing the region’s tourism appeal.
Nagaland’s three projects will include the construction of freshwater finfish hatcheries in Mokokchung and Kiphire districts. These hatcheries will collectively produce 21 million fry annually, supporting the region’s aquaculture and providing economic opportunities for tribal communities.
In Tripura, the projects will include the establishment of ornamental fish rearing units and finfish hatcheries. These initiatives are aimed at popularizing ornamental fish farming, harnessing indigenous fish resources, and generating local employment opportunities.
Sikkim will implement 24 projects which includes the establishment of Recirculatory Aquaculture Systems (RAS) to promote sustainable fish farming, the construction of fish kiosks in Gangtok and other towns, and the development of ornamental fish rearing units. These projects are expected to enhance income generation and livelihood opportunities for local communities.
About Fisheries Sector in Northeast
The Northeastern Region (NER) is at the forefront of India’s journey toward self-reliance in fisheries and aquaculture, reflecting the government’s unwavering commitment to inclusive development. With its abundant freshwater resources and exceptional aquatic biodiversity, the NER is not merely a region of potential but a dynamic hub of progress under the visionary leadership of the government. Recognized globally as a biodiversity hotspot, the NER has become a cornerstone of India’s strategy for economic growth and livelihood enhancement.
The government has approved cumulative investments amounting to ₹2,114 crore for fisheries through flagship schemes such as the Blue Revolution Scheme, the Fisheries and Aquaculture Infrastructure Development Fund (FIDF), and the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY). These initiatives have significantly bolstered infrastructure, improved productivity, and strengthened sustainable practices. As a result, inland fish production in the NER has surged from 4.03 lakh tonnes in 2014-15 to 6.41 lakh tonnes in 2023-24, achieving an impressive annual growth rate of 5%.
Such achievements underscore the effectiveness of dynamic policies and targeted interventions that have firmly positioned the NER as a key driver of India’s Blue Economy vision. Recognizing the immense potential of fisheries and aquaculture as a catalyst the Department of Fisheries (DoF) has prioritized the NER as a critical focal point for growth. Its initiatives include establishing modern aquaculture parks, hatcheries, and fish processing units, while promoting innovative technologies like Biofloc systems and recirculatory aquaculture systems (RAS). These efforts aim to enhance productivity, strengthen value chains, and boost market access for fish farmers.

ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী রাজিব রঞ্জন সিংহনা PMMSYগী মখাদা অৱাং নোংপোক লমদমদা লুপা করোর 50রোমগী ফিশরিজ দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত 50 শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
06 JAN 2025 12:15PM by PIB Imphal
ফিশরিজ, এনিমেল হসবেন্দ্রী অমসুং দাইরিয়িং মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা ফিশরিজ বিভাগনা ঙসি নোর্থইস্তর্ন রিজন স্তেৎস মীত অমা প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদা য়োজনা (PMMSY) গী থবক পায়খৎপগী মতাংদা য়েংশিন্নবা পাংথোকখ্রে। কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী রাজিব রঞ্জন সিংহনা ময়াই তাংবল লৌদুনা পাংথোকখিবা থৌরম অদুদা MoFAH&Dগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী জোর্জ কুরিয়ন, MoFAH&Dগী প্রোফেসর এস.পি. সিংহ বাঘেল, অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিংগী অতোপ্পা মরুওইবা মীহুৎশিংনা শরুক য়াবা উবা ফংখি।
অৱাং-নোংপোক লমদম (NER) গী ফিশরিজ সেক্তরদা চাউনা শাহৌ পীরদুনা কেন্দ্রগী শরুক লুপা করোর 38.63 য়াওনা লুপা করোর 50গী অপুনবা শেনফমগা লোয়ননা কান্নরবা প্রোজেক্ত 50 শঙ্গাখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি। ইনিসিএতিবশিং অসি লমদম অসিগী ফিশরিজ ইনফ্রাস্ত্রকচর, প্রদক্তিবিতী অমসুং থবক ফংবগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহন্নবা শেমগৎপনি।
রাজ্যগী ওইবা এল্লোকেসনশিং অমসুং মরু ওইবা প্রোজেক্তশিং
PMMSY_NER মীতকী মখাদা শঙ্গাখিবা/উরেপ-উয়ুং তমখিবা প্রোজেক্তকী শমলপ্পা ৱারোল (লুপা লাখতা)
সিরিএল মশিং
রাজ্য
প্রোজেক্তশিংগী মশিং
অপুনবা শেনফম
কেন্দ্রগী শরুক
রাজ্যগী শরুক
বেনিফিসরীগী শরুক
1
অসাম
12
4194.10
3320.75
368.85
504.00
2
মনিপুর
7
426
337.9
36.3
51.8
3
মেঘালয়
1
50
27
3
20
4
নাগালেন্দ
3
75
40.5
4.5
30
5
ত্রিপুরা
3
58
26.92
2.88
28.2
6
সিক্কিম
24
204
110.2
12.2
81.6
অপুনবা
50
5007.1
3863.27
427.73
715.6
অসামদা পায়খৎলিবা প্রোজেক্তশিং অসিগী মরক্তগী মরুওইবা অমদি দারং দিস্ত্রিক্ততা ইন্তিগ্রেতেদ এক্বা পার্ক অমা লিংখৎপা অসিনি। মসিনা চহিগী ওইনা ঙা 150 MT পুথোক্কনি হায়না পানরি। মসিনা লুপা করোর 10-15 গী রেভেন্যু পুথোক্কনি অমসুং থবক ফংবগী খুদোংচাবা 2,000 ফাওবা ফংহল্লগনি। কামরুপ দিস্ত্রিক্তকী অচৌবা ফিস ফীদ প্লান্ত অমনা চহিদা ফীদ 20,000 MT পুথোক্কনি। অদুগা তোঙান তোঙানবা দিস্ত্রিক্তশিংদা লৈরিবা হেৎচরী প্রোজেক্তশিংনা চহিদা ঙা মিলিয়ন 50 পুথোক্নবা পান্দম থম্লি। মসিনা লোকেল এক্বাকলচরদা চাউনা মতেং পাংগনি।
মনিপুরনা ঙাগী পোত্থোকশিং ঙাক-শেন্নবা অমসুং লৌরোক মতুংদা মাংখিবা হন্থহন্নবা থৌবাল অমসুং ইম্ফাল দিস্ত্রিক্তশিংদা আইস প্লান্তশিং অমসুং কোল্দ স্তোরেজ য়ুনিৎশিং লিংখৎকনি। মসিগী মথক্তা, লোকেল ওইনা মরুওইবা ঙাগী স্পেসিসশিংদা মীৎয়েং থম্লিবা হেৎচরীশিংনা রাজ্য অসিদা বাইওদাইভর্সিতী ঙাক্তুনা থম্বদা অমসুং ঙাগী পোত্থোক হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি।
মেঘালয়াগী প্রোজেক্তশিং অসি নোংপোক খাসি হিলস দিস্ত্রিক্ততা রিক্রিএস্নেল ফিশরিজ প্রমোৎ তৌবদা মীৎয়েং থমগনি। য়াম্না পাম্নবা তুরিস্ত এরিয়া অমদা স্ত্রেতেজিক ওইনা লৈবা ইনিসিএতিব অসিনা ভিজিতরশিং পুক্নিং চিংশিল্লগনি, লোকেল এমপ্লোইমেন্ত পুথোক্লগনি অমসুং লমদম অসিগী তুরিস্ত অপীল হেনগৎহল্লগনি হায়না পানরি।
নাগালেন্দগী প্রোজেক্ত অহুমগী মনুংদা মোকোকচোং অমসুং কিফাইর দিস্ত্রিক্তশিংদা ফ্রেশৱাতর ফিনফিশ হেৎচরীশিং শাবসু য়াওরি। হায়রিবা হেৎচরীশিং অসিনা চহিগী ওইনা পুন্না ফ্রাই মিলিয়ন 21 পুথোক্কনি। মসিনা লমদম অসিগী এক্বাকলচরদা মতেং পাংগনি অমসুং ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংদা শেন্মিৎলোনগী খুদোংচাবা পীগনি।
ত্রিপুরাদা, প্রোজেক্তশিং অসিদা ওর্নামেন্তেল ফিশ রিয়রিং য়ুনিৎশিং অমসুং ফিনফিশ হেৎচরীশিং লিংখৎপা য়াওরি। থৌরাংশিং অসিনা ওর্নামেন্তেল ঙা ফার্মিংবু মীয়াম্না পাম্নবা হেনগৎহন্নবা, লমদমসিগী ঙাগী রিসোর্সশিং শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা অমসুং লোকেলগী থবক ফংহন্নবা পান্দম থম্লি।
সিক্কিমনা প্রোজেক্ত 24 পায়খৎলগনি মসিগী মনুংদা রিসর্ক্যুলেতরী এক্বাকলচর সিস্তেম (RAS) লিংখৎপা, তুং কোইনা ঙা য়োকপা হেনগৎহনবা, গেংতোক অমসুং অতোপ্পা শহরশিংদা ঙাগী কিওস্কশিং শেম্বা অমসুং ওর্নামেন্তেল ঙা য়োকপগী য়ুনিৎশিং শেম্বা য়াওরি। প্রোজেক্তশিং অসিনা লোকেল কম্ম্যুনিতীশিংগীদমক ইনকম জেনরেসন অমসুং পুন্সি মহিংগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহনগনি হায়না পানরি।
অৱাং নোংপোক্তা লৈরিবা ফিশরিজ সেক্তরগী মতাংদা
অৱাং-নোংপোক লমদম (NER) অসি ভারতনা ঙা য়োকপা অমসুং এক্বাকলচরদা মশা-মরোমদোম লেপচবগী মায়কৈদা চংশিল্লিবা খোঙচৎ অসিগী মাং থানা লৈরি। মসিনা ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্তকী মায়কৈদা সরকারনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরিবা অদু উৎলি। মরাং কায়না ফংবা ঈশিং রিসোর্স অমসুং অখন্নবা ঈশিংগী বাইওদাইবর্সিতীগা লোয়ননা NER অসি পোতেন্সিএল লৈবা লমদম অমা খক্তা নত্তনা সরকারগী মীৎয়েং চঙবা লুচিং মখাদা চাউখৎপগী থৌনা লৈরবা মফম অমা ওইরি। মালেমগী ওইনা বাইওদাইভর্সিতীগী মফম অমা ওইনা শকখঙনরিবা, NER অসি ইকনোমিক গ্রোথ অমসুং লাইবলিহুদ হেনগৎহন্নবা ভারতকী স্ত্রেতেজীগী য়ুম্ফম অমা ওইরে।
সরকারনা ব্লু রিভোলুসন স্কিম, ফিশরিজ অমসুং এক্বাকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত ফন্দ (FIDF), অমসুং প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পাদা য়োজনা (PMMSY) গুম্বা ফ্লেগশিপ স্কিমশিংগী খুত্থাংদা ফিশরিজগীদমক লুপা করোর 2,114 গী অপুনবা ইনভেস্তমেন্ত অয়াবা পীখ্রে। খোঙথাংশিং অসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চাউনা মতেং পাংলি, প্রদক্তিবিতী ফগৎহল্লি অমসুং সস্তেনেবল ওইবা থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মসিনা মরম ওইদুনা, NERদা ইনলেন্দ ফিস পুথোকপা অসি 2014-15দা তন লাখ 4.03দগী 2023-24দা তন লাখ 6.41দা হেনগৎখ্রে। মসিনা চহিগী ওইনা চাদা 5গী চাংদা হেনগৎলকপা ঙমহনখি।
অসিগুম্বা মাইপাকপশিং অসিনা ভারতকী ব্লু ইকনোমী ভিজনগী মরুওইবা দ্রাইভর অমা ওইনা NERবু মপুং ফানা লেপথোকখিবা দাইনামিক পোলিসীশিং অমসুং পান্দম থম্লিবা থৌশিলশিংগী কান্নবা অদু উৎলি। ফিশরিজ অমসুং এক্বাকলচরগী অচৌবা পোতেন্সিএল অসি কেতালাইজর অমা ওইনা মশক খঙলদুনা দিপার্তমেন্ত ওফ ফিশরিজ (DOF) না NERবু চাউখৎপগী মরুওইবা ফোকেল পোইন্ত অমা ওইনা মরুওইবা পীরি। মসিগী খোঙথাংশিং অসিদা বাইওফ্লোক সিস্তেমশিং অমসুং রিসর্ক্যুলেতরী এক্বাকলচর সিস্তেমশিং (RAS) গুম্বা ইন্নোবেতিব তেক্নোলোজীশিং প্রমোৎ তৌবগা লোয়ননা মোদর্ন এক্বাকলচর পার্কশিং, হেৎচরীশিং অমসুং ফিশ প্রোসেসিং য়ুনিৎশিং লিংখৎপা য়াওরি। মসিগী হোৎনরিবশিং অসিনা প্রদক্তিবিতী হেনগৎহনবা, ভেল্যু চেনশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা, অমসুং ঙা ফার্মরশিংগীদমক কৈথেলগী এক্সেস হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি।