Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Union Minister Shri Rajiv Ranjan Singh Inaugurates and Lays Foundation Stone of 50 Fisheries Development Projects Worth ₹50 Crore in the Northeastern Region Under PMMSY
06 JAN 2025 12:15PM by PIB Guwahati
The Department of Fisheries, under the Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, organized a Northeastern Region States Meet today to review the implementation of the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY). Chaired by Union Minister Shri Rajiv Ranjan Singh, the event witnessed the gracious presence of Shri George Kurian, Minister of State, MoFAH&D, Prof. S.P. Singh Baghel, Mo FAH&D and other key dignitaries from the Northeastern states.
In a major boost to the fisheries sector in the Northeastern Region (NER), the Union Minister inaugurated and laid the foundation for 50 impactful projects with a total outlay of ₹50 crore, including a central share of ₹38.63 crore. These initiatives are designed to enhance the region’s fisheries infrastructure, productivity, and employment opportunities.
State-wise Allocations and Key Projects
Summary of Projects for Inauguration/Foundation Stone under PMMSY_NER Meet (Rs. In Lakh)
S. No.
State
No. of Projects
Total Cost
Central share
State share
Beneficiary share
1
Assam
12
4194.10
3320.75
368.85
504.00
2
Manipur
7
426
337.9
36.3
51.8
3
Meghalaya
1
50
27
3
20
4
Nagaland
3
75
40.5
4.5
30
5
Tripura
3
58
26.92
2.88
28.2
6
Sikkim
24
204
110.2
12.2
81.6
Total
50
5007.1
3863.27
427.73
715.6
Notable among these projects in Assam is the establishment of an Integrated Aqua Park in Darrang District, which is expected to produce 150 MT of fish annually, generating ₹10-15 crore in revenue and creating up to 2,000 employment opportunities. A Large Fish Feed Plant in Kamrup District will produce 20,000 MT feed annually, while hatchery projects in various districts aim to produce 50 million spawn per year, significantly boosting local aquaculture.
Manipur will see the establishment of ice plants and cold storage units in Thoubal and Imphal districts to preserve fish produce and reduce post-harvest losses. Additionally, hatcheries focusing on locally important fish species will contribute to conserving biodiversity and enhancing fish production in the state.
Meghalaya’s projects will focus on promoting recreational fisheries in the East Khasi Hills District. This initiative, strategically located in a popular tourist area, is expected to attract visitors, generating local employment and enhancing the region’s tourism appeal.
Nagaland’s three projects will include the construction of freshwater finfish hatcheries in Mokokchung and Kiphire districts. These hatcheries will collectively produce 21 million fry annually, supporting the region’s aquaculture and providing economic opportunities for tribal communities.
In Tripura, the projects will include the establishment of ornamental fish rearing units and finfish hatcheries. These initiatives are aimed at popularizing ornamental fish farming, harnessing indigenous fish resources, and generating local employment opportunities.
Sikkim will implement 24 projects which includes the establishment of Recirculatory Aquaculture Systems (RAS) to promote sustainable fish farming, the construction of fish kiosks in Gangtok and other towns, and the development of ornamental fish rearing units. These projects are expected to enhance income generation and livelihood opportunities for local communities.
About Fisheries Sector in Northeast
The Northeastern Region (NER) is at the forefront of India’s journey toward self-reliance in fisheries and aquaculture, reflecting the government’s unwavering commitment to inclusive development. With its abundant freshwater resources and exceptional aquatic biodiversity, the NER is not merely a region of potential but a dynamic hub of progress under the visionary leadership of the government. Recognized globally as a biodiversity hotspot, the NER has become a cornerstone of India’s strategy for economic growth and livelihood enhancement.
The government has approved cumulative investments amounting to ₹2,114 crore for fisheries through flagship schemes such as the Blue Revolution Scheme, the Fisheries and Aquaculture Infrastructure Development Fund (FIDF), and the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY). These initiatives have significantly bolstered infrastructure, improved productivity, and strengthened sustainable practices. As a result, inland fish production in the NER has surged from 4.03 lakh tonnes in 2014-15 to 6.41 lakh tonnes in 2023-24, achieving an impressive annual growth rate of 5%.
Such achievements underscore the effectiveness of dynamic policies and targeted interventions that have firmly positioned the NER as a key driver of India’s Blue Economy vision. Recognizing the immense potential of fisheries and aquaculture as a catalyst the Department of Fisheries (DoF) has prioritized the NER as a critical focal point for growth. Its initiatives include establishing modern aquaculture parks, hatcheries, and fish processing units, while promoting innovative technologies like Biofloc systems and recirculatory aquaculture systems (RAS). These efforts aim to enhance productivity, strengthen value chains, and boost market access for fish farmers.

মৎস্য, পশুপালন আৰু দুগ্ধ মন্ত্ৰালয়
পিএমএমএছৱাইৰ অধীনত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ৫০ কোটি টকাৰ মীন উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জন সিঙৰ
06 JAN 2025 12:15PM by PIB Guwahati
মীন, পশুপালন আৰু দুগ্ধ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্ত মীন বিভাগৰ উদ্যোগত আজি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ এখন বৈঠকত প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদা যোজনাৰ (পিএমএমএছৱাই) ৰূপায়ণৰ অগ্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনা কৰা হয়। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জন সিঙৰ সভাপতিত্বত অনুষ্ঠিত কাৰ্যসূচীত পশুপালন আৰু দুগ্ধ মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰীদ্বয় শ্ৰী জৰ্জ কুৰিয়েন আৰু অধ্যাপক এছ.পি. সিং বাঘেলৰ লগতে পশুপালন আৰু দুগ্ধ মন্ত্ৰালয়ৰ লগতে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ বিশিষ্ট বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল(এনইআৰ)ৰ মীন খণ্ডক উন্নীত কৰিবলৈ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কেন্দ্ৰীয় অংশ ৩৮.৬৩ কোটি টকাকে ধৰি মুঠ ৫০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ৫০টা প্ৰভাৱশালী প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই পদক্ষেপসমূহ অঞ্চলটোৰ মীন আন্তঃগাঁথনি, উৎপাদনশীলতা আৰু কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
ৰাজ্যিকভিত্তিক আবণ্টন আৰু মুল প্ৰকল্পসমূহ
পিএমএমএছৱাইৰ এনএইআৰ মীটৰ অধীনত উদ্বোধন/আধাৰশিলা স্থাপন কৰা প্ৰকল্পসমূহ (লাখ টকাৰ হিচাপত)
ক্ৰ.নং
ৰাজ্য
প্ৰকল্পৰ সংখ্যা
মুঠ ব্যয়
কেন্দ্ৰীয় অংশ
ৰাজ্যৰ অংশ
হিতাধিকাৰীৰ অংশ
১
অসম
১২
৪১৯৪.১০
৩৩২০.৭৫
৩৬৮.৮৫
৫০৪.০০
২
মনিপুৰ
৭
৪২৬
৩৩৭.৯
৩৬.৩
৫১.৮
৩
মেঘালয়
১
৫০
২৭
৩
২০
৪
নাগালেণ্ড
৩
৭৫
৪০.৫
৪.৫
৩০
৫
ত্ৰিপুৰা
৩
৫৮
২৬.৯২
২.৮৮
২৮.২
৬
ছিকিম
২৪
২০৪
১১০.২
১২.২
৮১.৬
মুঠ
৫০
৫০০৭.১
৩৮৬৩.২৭
৪২৭.৭৩
৭১৫.৬
অসমৰ এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত উল্লেখযোগ্য হ’ল দৰং জিলাত সংহত একুৱা পাৰ্ক স্থাপন, য’ত বছৰি ১৫০ মেট্ৰিক টন মাছ উৎপাদন হ’ব। এই একুৱা পাৰ্কত ১০-১৫ কোটি টকা ৰাজহ আহৰণ কৰাৰ লগতে প্ৰায় ২,০০০জন লোকৰ কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে। কামৰূপ জিলাৰ এটা বৃহৎ মাছৰ খাদ্য উদ্যোগে বছৰি ২০ হাজাৰ মেট্ৰিক টন খাদ্য উৎপাদন কৰিব। আনহাতে বিভিন্ন জিলাৰ মাছৰ পোনা উৎপাদন প্ৰকল্পৰ লক্ষ্য হৈছে প্ৰতি বছৰে ৫ কোটি পোনা উৎপাদন কৰা, যাৰ ফলত স্থানীয় জলজ কৃষি যথেষ্ট বৃদ্ধি পাব।
মণিপুৰত থৌবাল আৰু ইম্ফল জিলাত বৰফৰ উদ্যোগ আৰু শীতল ভাণ্ডাৰ ইউনিট স্থাপন কৰি মাছৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী সংৰক্ষণ আৰু মাছ ধৰাৰ পিছৰ লোকচান হ্ৰাস কৰা হ’ব। তদুপৰি স্থানীয়ভাৱে গুৰুত্বপূৰ্ণ মাছৰ প্ৰজাতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা পোনা উৎপাদনে ৰাজ্যখনৰ জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সংৰক্ষণ আৰু মাছৰ উৎপাদন বৃদ্ধিত অৰিহণা যোগাব।
মেঘালয়ৰ প্ৰকল্পসমূহে পূব খাছি পাহাৰ জিলাত বিনোদনমূলক মীনপালনক প্ৰসাৰিত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব। জনপ্ৰিয় পৰ্যটন এলেকাত কৌশলগতভাৱে অৱস্থিত এই পদক্ষেপে দৰ্শনাৰ্থীক আকৰ্ষণ কৰিব, স্থানীয় লোকৰ নিয়োগ সৃষ্টি কৰিব আৰু অঞ্চলটোৰ পৰ্যটন উন্নত কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
নাগালেণ্ডৰ তিনিটা প্ৰকল্পৰ ভিতৰত মোককছাং আৰু কিফিৰে জিলাত সতেজ পানীৰ ফিনফিছ পোনা উৎপাদন প্লাণ্ট নিৰ্মাণ আছে। এই পোনা উৎপাদন কেন্দ্ৰসমূহে সামূহিকভাৱে বছৰি ২ কোটি ১০ লাখ পোনা উৎপাদন কৰিব, যিয়ে অঞ্চলটোৰ জলজ কৃষিক সহায় কৰিব আৰু জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ বাবে অৰ্থনৈতিক সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
ত্ৰিপুৰাত এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আলংকাৰিক মাছ পালন ইউনিট আৰু ফিনফিছ মাছৰ পোনা উৎপাদন প্লাণ্ট স্থাপন কৰা হ’ব। এই পদক্ষেপসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে অলংকাৰিক মীন পালনক জনপ্ৰিয় কৰা, থলুৱা মীন সম্পদৰ ব্যৱহাৰ আৰু স্থানীয় নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰা।
ছিকিমে ২৪টা প্ৰকল্প ৰূপায়ণ কৰিব, য’ত বহনক্ষম মীন পালনক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে পুনৰ পৰিসঞ্চালন জলজ কৃষি ব্যৱস্থা (আৰএএছ) স্থাপন, গেংটক আৰু অন্যান্য চহৰত মাছৰ কিয়স্ক নিৰ্মাণ আৰু আলংকাৰিক মাছ পালন ইউনিটৰ উন্নয়ন আদি অন্তৰ্ভুক্ত। এই প্ৰকল্পসমূহে স্থানীয় জনগোষ্ঠীসমূহৰ বাবে আয় উৎপাদন আৰু জীৱিকাৰ সুযোগ বৃদ্ধি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
উত্তৰ-পূবৰ মীন খণ্ডৰ বিষয়ে
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল (এনইআৰ) মীন আৰু জলজ কৃষিৰ স্বাৱলম্বীতাৰ দিশত ভাৰতৰ যাত্ৰাৰ আগশাৰীত আছে, যিয়ে চৰকাৰৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ প্ৰতি অটল দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰিছে। সতেজ পানীৰ সম্পদ আৰু ব্যতিক্ৰমী জলজ জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ সৈতে এনইআৰ কেৱল সম্ভাৱনাৰ অঞ্চলেই নহয়, বৰঞ্চ চৰকাৰৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত অগ্ৰগতিৰ এক গতিশীল কেন্দ্ৰ। জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ হটস্পট হিচাপে বিশ্বজুৰি স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত এনইআৰ ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু জীৱিকা বৃদ্ধিৰ কৌশলৰ মূল আধাৰ হৈ পৰিছে।
চৰকাৰে নীল বিপ্লৱ আঁচনি, মীন আৰু জলজ কৃষি আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন পুঁজি (এফআইডিএফ) আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদা আঁচনি (পিএমএমএছৱাই) আদি ধ্বজাবাহী আঁচনিৰ জৰিয়তে মীনপালনৰ বাবে ২,১১৪ কোটি টকাৰ সঞ্চিত বিনিয়োগত অনুমোদন জনাইছে। এই পদক্ষেপসমূহে আন্তঃগাঁথনি যথেষ্ট শক্তিশালী কৰাৰ লগতে উৎপাদনশীলতা উন্নত আৰু বহনক্ষম পদ্ধতিসমূহ শক্তিশালী কৰিছে। ফলত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত অভ্যন্তৰীণ মাছৰ উৎপাদন ২০১৪-১৫ চনত ৪.০৩ লাখ টনৰ পৰা ২০২৩-২৪ চনত ৬.৪১ লাখ টনলৈ বৃদ্ধি পাই ৫% আকৰ্ষণীয় বাৰ্ষিক বৃদ্ধিৰ হাৰ লাভ কৰিছে।
এনে কৃতিত্বই গতিশীল নীতি আৰু লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হস্তক্ষেপৰ ফলপ্ৰসূতাক আলোকপাত কৰে যিয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক ভাৰতৰ নীলা অৰ্থনীতিৰ দৃষ্টিভংগীৰ এক মূল চালক হিচাপে দৃঢ়ভাৱে স্থান দিছে। মীন আৰু জলজ কৃষিৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাক অনুঘটক হিচাপে স্বীকাৰ কৰি মীন বিভাগে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক বিকাশৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰবিন্দু হিচাপে অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। ইয়াৰ পদক্ষেপসমূহৰ ভিতৰত আধুনিক জলজ কৃষি উদ্যান, মাছৰ পোনা উৎপাদন আৰু মাছ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ ইউনিট স্থাপন কৰা, একে সময়তে বায়’ফ্লক ব্যৱস্থা আৰু পুনৰ পৰিসঞ্চালনমূলক জলজ কৃষি ব্যৱস্থা (RAS)ৰ দৰে উদ্ভাৱনী প্ৰযুক্তিৰ প্ৰসাৰ আদি উল্লেখযোগ্য। এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি কৰা, মূল্য শৃংখল শক্তিশালী কৰা আৰু মীনপালকসকলৰ বজাৰত প্ৰৱেশৰ হাৰ বৃদ্ধি কৰা।