Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi's address on GenomeIndia Project
The GenomeIndia Project marks a defining moment in the country's biotechnology landscape, My best wishes to those associated with the project: PM
In the 21st century, the combination of bio-technology and biomass is an important part of the foundation of Viksit Bharat as Bio Economy: PM
Bio Economy accelerates sustainable development and innovation: PM
Today the country is giving a new dimension to the identity that India has created as a major pharma hub of the world: PM
The world is looking towards us for solutions to global problems, this is both a responsibility and an opportunity for our coming generations: PM
The way our Pro People Governance, Our Digital Public Infrastructure has given a new model to the world, in the same way, GenomeIndia Project will also further strengthen India's image in the field of Genetic Research: PM
09 JAN 2025 5:53PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi delivered his address on the GenomeIndia Project via video message today. During the occasion, he said today India had taken a historic step in the field of research. He added that the GenomeIndia project was approved 5 years ago and our scientists have diligently worked and completed the project despite the challenges posed by the Covid Pandemic. Shri Modi remarked that more than 20 illustrious research institutions such as IISc, IITs, CSIR and DBT-BRIC have played a major role in this research. He added that the data consisting of the genome sequences of 10,000 Indians was now available at the Indian Biological Data Center. Shri Modi expressed confidence that this project would prove to be a milestone in the field of biotechnology research and congratulated all the stakeholders involved in the project.
“GenomeIndia Project is an important milestone in the biotechnology revolution”, exclaimed Shri Modi. He noted that this project has successfully created a diverse genetic resource by sequencing the genomes of 10,000 individuals from various populations.The Prime Minister noted that this data will now be available to scientists and researchers, aiding scholars in understanding India's genetic landscape. He emphasized that this information will greatly assist in policy-making and planning for the country.
Addressing the experts and scientists and emphasizing India's vastness and diversity, not just in food, language, and geography, but also in the genetic makeup of its people, the Prime Minister remarked that the nature of diseases varies greatly, making it essential to understand the genetic identity of the population to determine effective treatments. He highlighted the significant challenge of sickle cell anemia in the tribal communities and the national mission to combat it. He noted that the problem might differ across regions, and a complete genetic study is necessary to understand the unique genomic patterns of the Indian population. Shri Modi stressed that this understanding will help develop specific solutions and effective medicines for particular groups. He emphasized that the scope is much broader and sickle cell anaemia was just an example. The Prime Minister underlined there was lack of awareness in India about many genetic diseases that are passed from one generation to another and the GenomeIndia Project would aid in developing effective treatments for all such diseases in India.
“The combination of biotechnology and biomass in the 21st century forms a crucial foundation for a developed India as a Bio Economy”, said Shri Modi. He remarked that the goal of the Bio Economy is the optimal use of natural resources, promotion of bio-based products and services, and creation of new employment opportunities in this sector. He added that the Bio Economy accelerates sustainable development and innovation. The Prime Minister was pleased to note that India's Bio Economy has grown rapidly over the past decade, from $10 billion in 2014 to over $150 billion today. He highlighted that India is striving to elevate its Bio Economy to new heights and recently launched the Bio E3 Policy. Touching upon the vision of this policy, Shri Modi said it would help India to emerge as a leader in the global biotech landscape, similar to the IT revolution. He acknowledged the significant role of scientists in this endeavor and extended his best wishes to them.
Highlighting India's evolving role as a major pharma hub, the Prime Minister remarked that over the past decade, India had taken revolutionary steps in public healthcare, providing free treatment to millions of Indians, offering medicines at an 80% discount through Jan Aushadhi Kendras, and building modern medical infrastructure. The Prime Minister emphasized that India's pharma ecosystem proved its strength during the COVID-19 pandemic. He noted that efforts are being made to establish a robust supply and value chain for drug manufacturing within India. He remarked that the GenomeIndia Project will further accelerate and energize these efforts.
“World is looking to India for solutions to global problems, presenting both a responsibility and an opportunity for future generations”, said Shri Modi. He remarked that India is building a vast research ecosystem, with a strong focus on research and innovation at all levels of education over the past decade.
“More than 10,000 Atal Tinkering Labs are enabling students to conduct new experiments daily”, said Shri Modi. He noted that hundreds of Atal Incubation Centers have been established across the country to support young innovators. He added that the PM Research Fellowship Scheme is also being implemented to support research during PhD studies. Highlighting that the National Research Fund was created to promote multidisciplinary and international research, the Prime Minister said the Anusandhan National Research Foundation will support sectors such as science, engineering, environment, and health. He remarked that the government had also decided to create a corpus of one lakh crore rupees to boost research and investment in sunrise technologies, which will aid the development of the biotechnology sector and support young scientists.
Touching upon the Government's recent significant decision of "One Nation One Subscription", the Prime Minister remarked that this initiative will ensure easy and cost-free access for Indian students and researchers to prestigious global journals. The Prime Minister emphasized that these efforts will greatly contribute to making India the knowledge and innovation hub of the 21st century.
“India's Pro People Governance and Digital Public Infrastructure have set a new model for the world”, exclaimed the Prime Minister. Concluding his speech, he expressed confidence that the GenomeIndia Project will similarly strengthen India's image in the field of genetic research. The Prime Minister extended his best wishes for the success of the GenomeIndia Project.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা জিনোমইন্দিয়া প্রোজেক হৌদোকপদা ৱা ঙাংখ্রে
জিনোমইন্দিয়া প্রোজেক্না লৈবাক অসিগী বাইওতেক্নোলোজিগী লমদা অচৌবা অওনবা অমা পুরকপা হৌরে, প্রোজেক অসিগী থবক তৌরিবশিংদা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি: প্রধান মন্ত্রী
২১শুবা চহিচাদা, বাইও-তেক্নোলোজি অমসুং বাইওমাসকী অপুনবা অসি বাইও ইকোনোমি ওইনা বিকসিত ভারতকী য়ুম্ফমগী মরুওইবা শরুক অমনি: প্রধান মন্ত্রী
বাইও ইকোনোমিনা তুংকোইনা চৎনগদবা চাউখৎপা অমসুং অনৌবা থবকশিং য়াংখৎহল্লে: প্রধান মন্ত্রী
ঙসি লৈবাক অসিগী শক্তমদা অনৌবা মশক অমা তাক্তুনা ভারত মালেমদা অচৌবা ফার্মাগী মফম অমা ওইনা শেমগৎলে: প্রধান মন্ত্রী
মালেমগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা পাম্বৈশিংগীদমক মালেম্না ঐখোয়দা য়েংলক্লে, মসি ঐখোয়গী তুংগী মীরোলশিংগীদমক থৌদাং অমা অমসুং খুদোংচাবা অমনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী মীয়ামগী খনবা লৈঙাক, ঐখোয়গী দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরনা মালেমদা অনৌবা নমুনা অমা পীরে, মসিগা চপ মান্নবা মওংদা, জিনোমইন্দিয়া প্রোজেক্না জেনেতিক রিছার্সকী লমদা মখা তানা ভারতকী মিংচৎ হেনগৎহনগনি: প্রধান মন্ত্রী
09 JAN 2025 5:53PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা জিনোমইন্দিয়া প্রোজেক হৌদোকপদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি ভারতনা থিজিনবগী লমদা পুৱারি ওইরবা খোঙথাং অমা থাংজিল্লে। চহি মঙাগী মমাঙদা জিনোম ইন্দিয়া প্রোজেক অয়াবা পীখিবনি অমসুং কোবিদ লাইচৎকী খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরবশু ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা নিংথিনা থবক তৌখি অমসুং প্রোজেক অসি লোইশিল্লে। মসিগী থিজিনবা অসিদা আই.আই.এস, আই.আই.তিশিং অমসুং দি.বি.তি-বি.আর.আই.সিগুম্বা মমিং লৈরবা থিজিনবগী মহৈলোয়শঙ ২০ হেনবনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরে। ভারতমচা ১০,০০০ গী জিনোম সিক্বেন্সশিংগী দেতা হৌজিক ইন্দিয়ান বাইওলোজিকেল দেতা সেন্তরদা ফংলে। মসিগী প্রোজেক অসিনা বাইওতেক্নোলোজিগী লমদা খুমাঙচাউশিনবা অমা ওইরগনি অমসুং প্রোজেক অসিদা শরুক য়ারিবা মীওইশিং খুদিংমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি জিনোমইন্দিয়া প্রোজেক অসি বাইওতেক্নোলোজিগী য়াওলদা মরুওইবা খুমাঙচাউশিনবা অমনি। তোঙান-তোঙানবা ফুরুপশিংগী লনাই মীওই ১০,০০০ গী জিনোমশিং সিক্বেন্সিং তৌদুনা প্রোজেক অসিনা মখল কয়াগী জিনেতিক রিছোর্স শেমগৎলে। দেতা অসি হৌজিক সাইন্তিস্তশিং অমসুং থিজিল্লোয়শিংদা ফংহল্লগনি অমসুং মসিনা ভারতকী জিনেতিক্কী ফিবমশিং খঙবদা মতেং পাংলগনি। মসিগী ই-পাউ অসিনা লৈবাক অসিগী থৌশিল শেম্বা অমসুং থৌরাং তৌবদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংলগনি।
ভারতকী পাক-চাউবা অমসুং খেন্নবশিং অসি, চীঞ্জাক, লোল অমসুং লম্মিৎ-তুমিৎ খক নত্তনা, লৈবাক অসিগী মীয়ামগী জিনেতিকশু ওইরি। লায়নাশিংগী মখল কয়া লৈরি, মখোয় মপুংফানা লায়েংনবা অপুনবা মীশিংগী জিনেতিক্কী মশক খঙদোকপা অসি তঙাইফদে। ত্রাইবেলশিংনা সিক্কল সেল এনেমিয়াগী খুদোংচাদবা মায়োক্নরি অমসুং মসি থেংননবা নেসনেল মিসন পায়খৎলে। তোঙান-তোঙানবা মফমশিংগী খুদোংচাদবশিং খেন্নগনি অমসুং ভারতকী অপুনবা মীশিংগী তোপ-তোপ্পা জিনোমিক পেতর্নশিং মশক খঙদোক্নবা মপুংফানা জিনেতিক্কী লমদা থিজিনবা অমা পাংথোকপা দরকার ওইরে। মসিনা অকক্নবা পাম্বৈশিং পুথোকপা অমসুং অকক্নবা কাংলুপশিংগী অফবা হিদাক-লাংথকশিং পুথোকপদা মতেং পাংগনি। সিক্কল সেল এনেমিয়া অসি খুদম অমনি। মীরোল অমদগী মীরোল অমদা থংথবা জিনেতিক লায়না কয়াগী মরমদা ভারত্ত মীয়াম্না খঙবা ৱাৎলি অমসুং ভারত্ত অসিগুম্বা লায়নাশিং মপুংফানা লায়েংবদা জিনোমইন্দিয়া প্রোজেক্না মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২১শুবা চহিচাদা, বাইও-তেক্নোলোজি অমসুং বাইওমাসকী অপুনবা অসি বাইও ইকোনোমি ওইনা বিকসিত ভারতকী য়ুম্ফমগী মরুওইবা শরুক অমনি। বাইও ইকোনোমিগী পান্দমদি মহৌশাগী লনশিং মপুংফানা শীজিন্নবা, বাইও-বেজ পোৎথোকশিং অমসুং থবকশিং শীজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং হিরম অসিদা অনৌবা থবকশিং ফংহনবনি। বাইও ইকোনোমিনা তুংকোইনা চৎনগদবা চাউখৎপা অমসুং অনৌবা থবকশিং য়াংখৎহল্লে। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, ভারতকী বাইও ইকোনোমি য়াংনা চাউখৎলে, ২০১৪ দা দোল্লর বিল্লিয়ন ১০ দগী ঙসিদি দোল্লর বিল্লিয়ন ১৫০ হেল্লে। ভারতনা লৈবাক অসিগী বাইও ইকোনোমি অনৌবা থাকশিংদা পুখৎনবা হোৎনরি অমসুং হন্দক বাইও ই-৩ থৌশিল হৌদোক্লে। থৌশিল অসিনা ভারতনা মালেমগী বাইও লেন্দস্কেপতা লুচিংবা অমা ওইবা ঙমগনি অমসুং মসি আই.তিগী য়াওলগা মান্নৈ। থবক অসিদা সাইন্তিস্তশিংগী মরুওইবা থৌদাং অমা লৈরি অমসুং মখোয়দা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত মরুওইবা ফার্মা হব অমা ওইরক্লে অমসুং হৌখিবা চহি ১০ দা, মীয়ামগী অনা-লায়েংগী থবকশিংদা ভারতনা শিংথাবা য়াবা থবকশিং পায়খৎলে, ভারতমচা মিল্লিয়ন কয়াদা লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবা ফংহল্লে, জন ঔশাধি কেন্দ্রশিংগী খুৎথাংদা হিদাক-লাংথকশিং চাদা ৮০ মমল তানা ফংহল্লে। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা ভারতকী ফার্মাগী থবকশিংনা লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল উৎখ্রে। ভারত মনুংদা হিদাক-লাংথক শুংবগী অফবা সপ্লাই অমসুং ভেলু চেন অমা লিংখৎনবা থবকশিং পায়খৎলে। হায়রিবা থবকশিং অসি জিনোমইন্দিয়া প্রোজেক্না মখা তানা য়াংখৎহনগনি অমসুং থৌনা পীগনি। তুংগী মীরোলশিংগীদমক থৌদাং অমা লৌদুনা অমসুং খুদোংচাবা অমা পীদুনা, মালেমগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা পাম্বৈশিংগীদমক মালেম্না ঐখোয়দা য়েংলক্লে। হৌখিবা চহি ১০দা, লাইরিক তম্বগী থাক খুদিংমক্ত থিজিনবা অমসুং অনৌবা থবকশিংদা অকনবা মীৎয়েং অমা থমদুনা ভারতনা পাক-চাউরবা থিজিনবগী থবকশিং শেমগৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা অতল তিনকরিং লেব ১০,০০০ হেনবনা মহৈরোয়শিংদা নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা চাংয়েংশিং পাংথোকপা ঙমহল্লে। নহা ওইরিবা ইন্নোবেতরশিং শৌগৎনবা লৈবাক শীনবা থুংনা অতল ইনকুবেসন সেক্তর চা কয়া লিংখৎলে। পি.ঐচ.দি তম্বদা মনুংদা থিজিনবগী থবকশিংদা মতেং পাংনবা প্রাইম মিনিস্তর রিছার্স ফেল্লোসিপ স্কিম হৌদোক্লে। হিরম কয়াদা অমসুং মালেমগী ওইনা থিজিন্নবা নেসনেল রিছার্স ফন্দ শেম্লে। অনুসান্ধান নেসনেল রিছার্স ফাউন্দেসন্না সাইন্স, ইঞ্জিনিয়ারিং, ইনভাইরোনমেন্ত অমসুং হকশেলগুম্বা হিরমশিংদা মতেং পাংগনি। অনৌবা তেক্নোলোজিশিংদা থিজিনবা অমসুং শেন থাদবা হেনগৎহন্নবা লুপা করোর লাখ অমগী কোর্পস ফন্দ অমা শেম্নবা ৱারেপ লৌরে অমসুং মসিনা বাইওতেক্নোলোজি সেক্তর চাউখৎহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং নহা ওইরিবা সাইন্তিস্তশিংনা শৌগৎকনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হন্দক “ৱান নেসন ৱান সবস্ক্রিপসন” হৌদোক্তুনা ভারতকী মহৈরোয়শিং অমসুং থিজিল্লোয়শিংদা মমিং লৈরবা মালেমগী চেফোঙশিং লাইনা অমসুং লেম্না ফংহল্লগনি। হায়রিবা থবকশিং অসিনা ভারত ২১শুবা চহিচাদা লৌশিং অমসুং ইন্নোবেসনগী মফম অমা ওইহনগনি।
লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী মীয়ামগী খনবা লৈঙাক, ঐখোয়গী দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরনা মালেমদা অনৌবা নমুনা অমা পীরে, মসিগা চপ মান্নবা মওংদা, জিনোমইন্দিয়া প্রোজেক্না জেনেতিক রিছার্সকী লমদা মখা তানা ভারতকী মিংচৎ হেনগৎহনগনি। জিনোমইন্দিয়া প্রোজেক মাইপাক্নবগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী য়াইফ-পাউজেল পীখ্রে।
The Genome India Project marks a defining moment in the country's biotechnology landscape. My best wishes to those associated with the project. https://t.co/7xN8U9y4Ds
— Narendra Modi (@narendramodi) January 9, 2025