Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi's address on GenomeIndia Project
The GenomeIndia Project marks a defining moment in the country's biotechnology landscape, My best wishes to those associated with the project: PM
In the 21st century, the combination of bio-technology and biomass is an important part of the foundation of Viksit Bharat as Bio Economy: PM
Bio Economy accelerates sustainable development and innovation: PM
Today the country is giving a new dimension to the identity that India has created as a major pharma hub of the world: PM
The world is looking towards us for solutions to global problems, this is both a responsibility and an opportunity for our coming generations: PM
The way our Pro People Governance, Our Digital Public Infrastructure has given a new model to the world, in the same way, GenomeIndia Project will also further strengthen India's image in the field of Genetic Research: PM
09 JAN 2025 5:53PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi delivered his address on the GenomeIndia Project via video message today. During the occasion, he said today India had taken a historic step in the field of research. He added that the GenomeIndia project was approved 5 years ago and our scientists have diligently worked and completed the project despite the challenges posed by the Covid Pandemic. Shri Modi remarked that more than 20 illustrious research institutions such as IISc, IITs, CSIR and DBT-BRIC have played a major role in this research. He added that the data consisting of the genome sequences of 10,000 Indians was now available at the Indian Biological Data Center. Shri Modi expressed confidence that this project would prove to be a milestone in the field of biotechnology research and congratulated all the stakeholders involved in the project.
“GenomeIndia Project is an important milestone in the biotechnology revolution”, exclaimed Shri Modi. He noted that this project has successfully created a diverse genetic resource by sequencing the genomes of 10,000 individuals from various populations.The Prime Minister noted that this data will now be available to scientists and researchers, aiding scholars in understanding India's genetic landscape. He emphasized that this information will greatly assist in policy-making and planning for the country.
Addressing the experts and scientists and emphasizing India's vastness and diversity, not just in food, language, and geography, but also in the genetic makeup of its people, the Prime Minister remarked that the nature of diseases varies greatly, making it essential to understand the genetic identity of the population to determine effective treatments. He highlighted the significant challenge of sickle cell anemia in the tribal communities and the national mission to combat it. He noted that the problem might differ across regions, and a complete genetic study is necessary to understand the unique genomic patterns of the Indian population. Shri Modi stressed that this understanding will help develop specific solutions and effective medicines for particular groups. He emphasized that the scope is much broader and sickle cell anaemia was just an example. The Prime Minister underlined there was lack of awareness in India about many genetic diseases that are passed from one generation to another and the GenomeIndia Project would aid in developing effective treatments for all such diseases in India.
“The combination of biotechnology and biomass in the 21st century forms a crucial foundation for a developed India as a Bio Economy”, said Shri Modi. He remarked that the goal of the Bio Economy is the optimal use of natural resources, promotion of bio-based products and services, and creation of new employment opportunities in this sector. He added that the Bio Economy accelerates sustainable development and innovation. The Prime Minister was pleased to note that India's Bio Economy has grown rapidly over the past decade, from $10 billion in 2014 to over $150 billion today. He highlighted that India is striving to elevate its Bio Economy to new heights and recently launched the Bio E3 Policy. Touching upon the vision of this policy, Shri Modi said it would help India to emerge as a leader in the global biotech landscape, similar to the IT revolution. He acknowledged the significant role of scientists in this endeavor and extended his best wishes to them.
Highlighting India's evolving role as a major pharma hub, the Prime Minister remarked that over the past decade, India had taken revolutionary steps in public healthcare, providing free treatment to millions of Indians, offering medicines at an 80% discount through Jan Aushadhi Kendras, and building modern medical infrastructure. The Prime Minister emphasized that India's pharma ecosystem proved its strength during the COVID-19 pandemic. He noted that efforts are being made to establish a robust supply and value chain for drug manufacturing within India. He remarked that the GenomeIndia Project will further accelerate and energize these efforts.
“World is looking to India for solutions to global problems, presenting both a responsibility and an opportunity for future generations”, said Shri Modi. He remarked that India is building a vast research ecosystem, with a strong focus on research and innovation at all levels of education over the past decade.
“More than 10,000 Atal Tinkering Labs are enabling students to conduct new experiments daily”, said Shri Modi. He noted that hundreds of Atal Incubation Centers have been established across the country to support young innovators. He added that the PM Research Fellowship Scheme is also being implemented to support research during PhD studies. Highlighting that the National Research Fund was created to promote multidisciplinary and international research, the Prime Minister said the Anusandhan National Research Foundation will support sectors such as science, engineering, environment, and health. He remarked that the government had also decided to create a corpus of one lakh crore rupees to boost research and investment in sunrise technologies, which will aid the development of the biotechnology sector and support young scientists.
Touching upon the Government's recent significant decision of "One Nation One Subscription", the Prime Minister remarked that this initiative will ensure easy and cost-free access for Indian students and researchers to prestigious global journals. The Prime Minister emphasized that these efforts will greatly contribute to making India the knowledge and innovation hub of the 21st century.
“India's Pro People Governance and Digital Public Infrastructure have set a new model for the world”, exclaimed the Prime Minister. Concluding his speech, he expressed confidence that the GenomeIndia Project will similarly strengthen India's image in the field of genetic research. The Prime Minister extended his best wishes for the success of the GenomeIndia Project.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜେନୋମଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
ଜେନୋମଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦେଶର ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହ ଜଡିତ ଲୋକଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଜୈବ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବରେ ଜୈବ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ବାୟୋମାସ୍ ର ମିଶ୍ରଣ ବିକଶିତ ଭାରତ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଜୈବ ଅର୍ଥନୀତି ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଓ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଫାର୍ମା ହବ୍ ଭାବରେ ଯେଉଁ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ତାହାକୁ ଆଜି ଦେଶ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଦେଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବୈଶ୍ୱିକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଆମ ଆଡକୁ ଚାହୁଁଛି, ଏହା ଆମର ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ସୁଯୋଗ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମର ଲୋକାଭିମୁଖୀ ଶାସନ, ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯେପରି ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ନୂତନ ମଡେଲ ଦେଇଛି, ସେହିଭଳି ଜେନୋମଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରକଳ୍ପ ଜେନେଟିକ୍ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଭାବମୂର୍ତ୍ତିକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
09 JAN 2025 5:53PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ଜେନୋମଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ନିଜର ମତାମତ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଭାରତ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜେନୋମଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ମଞ୍ଜୁରୀ ମିଳିଥିଲା ଏବଂ ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଆହ୍ୱାନ ସତ୍ତ୍ୱେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରି ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛନ୍ତି। ଆଇଆଇଏସସି, ଆଇଆଇଟି, ସିଏସଆଇଆର ଏବଂ ଡିବିଟି-ବ୍ରିକ୍ ଭଳି ୨୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଗବେଷଣା ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏହି ଗବେଷଣାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧୦,୦୦୦ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଜେନୋମ ସିକ୍ୱେନ୍ସକୁ ନେଇ ତଥ୍ୟ ଏବେ ଇଣ୍ଡିଆନ ବାୟୋଲୋଜିକାଲ ଡାଟା ସେଣ୍ଟରରେ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
"ଜିନୋମ ଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରକଳ୍ପ ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିପ୍ଳବରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଭିନ୍ନ ଜନସଂଖ୍ୟାର ୧୦,୦୦୦ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଜିନୋମ୍ ସିକ୍ୱେନ୍ସିଂ କରି ଏକ ବିବିଧ ଜେନେଟିକ୍ ସମ୍ବଳ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହି ତଥ୍ୟ ଏବେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଗବେଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ଏବଂ ଭାରତର ଜେନେଟିକ୍ ଲ୍ୟାଣ୍ଡସ୍କେପ୍ ବୁଝିବାରେ ବିଜ୍ଞମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏହି ସୂଚନା ଦେଶର ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଏବଂ ଯୋଜନାରେ ବହୁତ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଏବଂ କେବଳ ଖାଦ୍ୟ, ଭାଷା ଏବଂ ଭୂଗୋଳରେ ନୁହେଁ ବରଂ ସେଠାକାର ଲୋକଙ୍କ ଜେନେଟିକ ଗଠନରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ବିଶାଳତା ଏବଂ ବିବିଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ରୋଗର ପ୍ରକୃତି ବହୁତ ଭିନ୍ନ ହୋଇଥାଏ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଚିକିତ୍ସା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ପାଇଁ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଜେନେଟିକ୍ ପରିଚୟକୁ ବୁଝିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ । ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟରେ ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ରକ୍ତହୀନତାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ଏହାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ମିଶନ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସମସ୍ୟା ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭିନ୍ନ ହୋଇପାରେ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଅନନ୍ୟ ଜିନୋମିକ୍ ଢାଞ୍ଚାକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଜେନେଟିକ୍ ଅଧ୍ୟୟନ ଆବଶ୍ୟକ । ଏହି ଜ୍ଞାନ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଗୋଷ୍ଠୀପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମାଧାନ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଔଷଧ ବିକଶିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ପୁନଶ୍ଚ କହଥିଲେ ଯେ ଏହାର ପରିସର ବହୁତ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ସିକେଲ ସେଲ୍ ରକ୍ତହୀନତା କେବଳ ଏକ ଉଦାହରଣ । ଏକ ପିଢ଼ିରୁ ଅନ୍ୟ ପିଢ଼ିକୁ ବ୍ୟାପୁଥିବା ଅନେକ ଜେନେଟିକ୍ ରୋଗ ବିଷୟରେ ଭାରତରେ ସଚେତନତାର ଅଭାବ ରହିଛି ଏବଂ ଜେନୋମ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାରତରେ ଏଭଳି ସମସ୍ତ ରୋଗର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଚିକିତ୍ସା ବିକଶିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ବାୟୋମାସ୍ ର ମିଶ୍ରଣ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଜୈବ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦର ସର୍ବୋତ୍ତମ ବ୍ୟବହାର, ଜୈବ ଭିତ୍ତିକ ଉତ୍ପାଦ ଓ ସେବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଜୈବ ଅର୍ଥନୀତିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବୋଲି ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜୈବ ଅର୍ଥନୀତି ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଥାଏ। ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଜୈବ ଅର୍ଥନୀତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ୨୦୧୪ରେ ୧୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରଥିବା ବେଳେ ଆଜି ୧୫୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଭାରତ ନିଜର ବାୟୋ ଇକୋନୋମିକୁ ନୂଆ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି ଏବଂ ନିକଟରେ ବାୟୋ ଇ୩ ନୀତି ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏହି ନୀତିର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଆଇଟି ବିପ୍ଳବ ପରି ବିଶ୍ୱ ବାୟୋଟେକ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଭାବରେ ଉଭା ହେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ସେ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଫାର୍ମା ହବ୍ ଭାବରେ ଭାରତର ବିକଶିତ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ୮୦% ରିହାତିରେ ଔଷଧ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଚିକିତ୍ସା ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରିଛି । କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଭାରତର ଫାର୍ମା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଏହାର ଶକ୍ତି ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଭାରତରେ ଔଷଧ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ଜେନୋମଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ଓ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଉଭୟ ଦାୟିତ୍ୱ ଓ ସୁଯୋଗ ଉପସ୍ଥାପନ କରି ବିଶ୍ୱ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଭାରତ କୁ ଚାହୁଁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ବିଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଶିକ୍ଷାର ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ଉପରେ ଦୃଢ଼ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଭାରତ ଏକ ବିଶାଳ ଗବେଷଣା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ନିର୍ମାଣ କରୁଛି ବୋଲି ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ।
୧୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ୍ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଦୈନିକ ନୂତନ ପରୀକ୍ଷଣ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରୁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ଯୁବ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ଶହ ଶହ ଅଟଳ ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ ସେଣ୍ଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପିଏଚଡି ଅଧ୍ୟୟନ ସମୟରେ ଗବେଷଣାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ପିଏମ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଫେଲୋସିପ୍ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି । ବହୁବିଭାଗୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଗବେଷଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ପାଣ୍ଠି ଗଠନ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ଫାଉଣ୍ଡେସନ ବିଜ୍ଞାନ, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ପରିବେଶ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସହାୟତା କରିବ । ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ରେ ସହାୟକ ହେବା ସହ ଯୁବ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ନିକଟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ 'ୱାନ୍ ନେସନ୍ ଓ୍ଵାନ୍ ସବସ୍କ୍ରିପସନ'ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ର ଏବଂ ଗବେଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପତ୍ରିକାଗୁଡ଼ିକରେ ସହଜ ଏବଂ ଶସ୍ତାରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଏହି ପ୍ରୟାସ ଭାରତକୁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ବହୁତ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
"ଭାରତର ଲୋକାଭିମୁଖୀ ଶାସନ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ମଡେଲ ସ୍ଥାପନ କରିଛି", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ନିଜ ଭାଷଣ ଶେଷରେ ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଜେନୋମଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରକଳ୍ପ ଜେନେଟିକ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଭାବମୂର୍ତ୍ତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜେନୋମଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରକଳ୍ପର ସଫଳତା ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ।