Prime Minister's Office
English rendering of PM's remarks at the start of GenomeIndia Project
09 JAN 2025 6:38PM by PIB Delhi
My colleague in the Union Cabinet Dr. Jitendra Singh, all the scientists who have come here from across the country, other distinguished guests, ladies and gentlemen!
Today, India has taken a very historic step in the world of research. Five years ago, the GenomeIndia Project was approved. Despite the challenges posed by COVID, our scientists have worked diligently to complete this project. I am happy that more than 20 leading research institutions in the country, such as IISc, IITs, CSIR, and BRIC, have played a key role in this research. The data from this project, the genome sequencing of 10,000 Indians, is now available at the Indian Biological Data Center. I am confident that this project will prove to be a milestone in the field of Biotechnology Research. I extend my heartfelt congratulations to all the colleagues associated with this project.
Friends,
The GenomeIndia Project is an important milestone in India's Biotechnology Revolution. I have been informed that with the help of this project, we have successfully created a Diverse Genetic Resource in the country. Under this project, genome sequencing of 10,000 individuals from different populations across the country has been completed. Now, this data will be made available to our scientists and researchers. This will greatly assist our scholars and scientists in understanding India's genetic landscape. This information will also make it easier for the country’s policy formulation and planning.
You all are experts in your respective fields, distinguished scientists. You are also aware that the vastness and diversity of India are not limited to food, language, and geography. There is significant diversity in the genes of the people living in India as well. Naturally, the nature of diseases is also filled with diversity. Therefore, it is crucial to understand which type of medicine will benefit which individual. For this, it is essential to know the genetic identity of the citizens of the country.
For example, sickle cell anemia is a major crisis in our tribal society. To address this, we have launched a national mission. However, even here, there are many challenges. It is possible that the problem of sickle cell anemia in one region of our tribal society may not exist in another region, and there may be a different issue. We will only be able to know all these details when we have a complete genetic study. This will help us understand the unique genomic patterns of the Indian population. Only then can we prepare specific solutions or effective medicines for the particular issues of a specific group.
I have mentioned sickle cell as an example, but this is not limited to that. I used it only as an illustration. India is still unaware of a large portion of hereditary diseases, i.e., diseases that are transferred from one generation to the next. The GenomeIndia Project will help in the development of effective treatments for all such diseases in India.
Friends,
In the 21st century, the combination of biotechnology and biomass is a crucial part of India's foundation as it develops its Bio Economy. The goal of a Bio Economy is to make the proper use of natural resources, promote bio-based products and services, and create new employment opportunities in this sector. The Bio Economy drives sustainable development and offers opportunities for innovation. I am pleased to share that in the past 10 years, the country's Bio Economy has advanced rapidly. The Bio Economy, which was valued at 10 billion dollars in 2014, has now grown to over 150 billion dollars. India is also working towards taking its Bio Economy to new heights. Not long ago, India launched the Bio E3 Policy. The vision of this policy is for India to emerge as a leader in the global biotech landscape, similar to the IT Revolution. You, the scientists, play a significant role in this, and I extend my best wishes to all of you in this endeavor.
Friends,
As a major pharmaceutical hub in the world, India is now giving a new dimension to its identity. Over the past decade, India has taken several revolutionary steps in the field of public healthcare. Providing free treatment to millions of Indians, offering medicines at an 80% discount in Jan Aushadhi Kendras, and building modern medical infrastructure are significant achievements of the last 10 years. During the COVID pandemic, India proved the strength of our pharma ecosystem. Our goal is to establish a strong supply and value chain for pharmaceutical manufacturing within India. The GenomeIndia Project will now give a new momentum to India's efforts in this direction, filling them with new energy.
Friends,
Today, the world is looking towards India for solutions to global problems. For our future generations, this is both a responsibility and an opportunity. That is why a very large research ecosystem is being developed in India today. In the past 10 years, tremendous emphasis has been placed on research and innovation at every level of education. Today, in more than 10,000 Atal Tinkering Labs, our students are conducting new experiments every day. To promote the innovative ideas of young people, hundreds of Atal Incubation Centers have been established across the country. The Prime Minister's Research Fellowship Scheme is also being run to support research during PhD studies. To encourage multi-disciplinary and international research, a National Research Fund has been created. Through the Anusandhan National Research Foundation, new advancements are expected in every sector, such as science, engineering, environment, and health. To further research and investment in sunrise technologies, the government has decided to create a corpus of one lakh crore rupees. This will also contribute to the development of the biotechnology sector and greatly assist young scientists.
Friends,
Recently, the government has made another important decision regarding One Nation One Subscription. The government will ensure that students and researchers in India can easily access world-renowned journals without having to bear any costs. These efforts will greatly contribute to making India the knowledge hub and innovation hub of the 21st century.
Friends,
Just as our Pro-People Governance and Digital Public Infrastructure have given the world a new model, I am confident that the GenomeIndia Project will similarly strengthen India's image in the field of genetic research. Once again, I extend my heartfelt wishes for the success of the GenomeIndia Project.
Thank you. Namaskar.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜେନୋମଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରକଳ୍ପର ଆରମ୍ଭରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
09 JAN 2025 6:38PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ, ସାରା ଦେଶରୁ ଏଠାକୁ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥିଗଣ, ମହିଳା ଏବଂ ସଜ୍ଜନଗଣ!
ଆଜି, ଭାରତ ଗବେଷଣା ଜଗତରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଜେନୋମିଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଥିଲା। କୋଭିଡ୍ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ, ଦେଶର ୨୦ ରୁ ଅଧିକ ଅଗ୍ରଣୀ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ଯେପରିକି IISc, IIT, CSIR, ଏବଂ BRIC, ଏହି ଗବେଷଣାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ତଥ୍ୟ, ୧୦,୦୦୦ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଜିନୋମ୍ ସିକୋଇନ୍ସିଂ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତୀୟ ଜୈବିକ ତଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଉପଲବ୍ଧମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ। ମୁଁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ମୋର ଆନ୍ତରିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜେନୋମିଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାରତର ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିପ୍ଳବର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ମୋତେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ଯେ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସାହାଯ୍ୟରେ, ଆମେ ଦେଶରେ ଏକ ବିବିଧ ଜେନେଟିକ୍ ସମ୍ବଳ ସଫଳତାର ସହିତ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ, ସାରା ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଜନସଂଖ୍ୟାର ୧୦,୦୦୦ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଜିନୋମ୍ ସିକୋଇନ୍ସିଂ ଶେଷ ହୋଇଛି। ଏବେ, ଏହି ତଥ୍ୟ ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଗବେଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବ। ଏହା ଭାରତର ଜେନେଟିକ୍ ଭୂଦୃଶ୍ୟକୁ ବୁଝିବାରେ ଆମର ବିଦ୍ୱାନ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହି ସୂଚନା ଦେଶର ନୀତି ପ୍ରଣୟନ ଏବଂ ଯୋଜନା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସହଜ କରିବ।
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ନିଜ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶେଷଜ୍ଞ, ବିଶିଷ୍ଟ ବୈଜ୍ଞାନିକ। ଆପଣମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ, ଭାରତର ବିଶାଳତା ଏବଂ ବିବିଧତା କେବଳ ଖାଦ୍ୟ, ଭାଷା ଏବଂ ଭୂଗୋଳ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ଭାରତରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଜିନରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିବିଧତା ରହିଛି। ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ, ରୋଗର ପ୍ରକୃତି ମଧ୍ୟ ବିବିଧତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ତେଣୁ, କେଉଁ ପ୍ରକାରର ଔଷଧ କେଉଁ ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ଲାଭଦାୟକ କରିବ ତାହା ବୁଝିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏଥିପାଇଁ, ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ଜେନେଟିକ୍ ପରିଚୟ ଜାଣିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ।
ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ଆନିମିଆ ଆମ ଆଦିବାସୀ ସମାଜରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଙ୍କଟ। ଏହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ, ଆମେ ଏକ ଜାତୀୟ ମିଶନ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ତଥାପି, ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ରହିଛି। ଏହା ସମ୍ଭବ ଯେ, ଆମ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଗୋଟିଏ ଅଞ୍ଚଳରେ ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ଆନିମିଆ ସମସ୍ୟା ଅନ୍ୟ ଏକ ଅଞ୍ଚଳରେ ନ ଥାଇପାରେ, ଏବଂ ଏକ ଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଥାଇପାରେ। ଆମେ ଏହି ସମସ୍ତ ବିବରଣୀ କେବଳ ସେତେବେଳେ ଜାଣିପାରିବୁ ଯେତେବେଳେ ଆମର ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଜେନେଟିକ୍ ଅଧ୍ୟୟନ ହେବ। ଏହା ଆମକୁ ଭାରତୀୟ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଅନନ୍ୟ ଜିନୋମିକ୍ ପ୍ୟାଟର୍ଣ୍ଣକୁ ବୁଝିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। କେବଳ ସେତେବେଳେ ଆମେ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଗୋଷ୍ଠୀର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମସ୍ୟା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମାଧାନ କିମ୍ବା ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଔଷଧ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବୁ।
ମୁଁ ସିକଲ୍ ସେଲ୍ କୁ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି, କିନ୍ତୁ ଏହା କେବଳ ଏତିକି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ମୁଁ ଏହାକୁ କେବଳ ଏକ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିଛି। ଭାରତ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଂଶାନୁକ୍ରମିକ ରୋଗର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ବିଷୟରେ ଅଜ୍ଞ, ଅର୍ଥାତ୍, ଗୋଟିଏ ପିଢ଼ିରୁ ଅନ୍ୟ ଏକ ପିଢ଼ିକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହେଉଥିବା ରୋଗ ବିଷୟରେ ଅଜ୍ଞ। ଜେନୋମଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାରତରେ ଏପରି ସମସ୍ତ ରୋଗର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଚିକିତ୍ସା ବିକାଶରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ, ଜୈବ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ବାୟୋମାସର ମିଶ୍ରଣ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ କାରଣ ଏହା ଏହାର ଜୈବ ଅର୍ଥନୀତି ବିକଶିତ କରୁଛି। ଜୈବ ଅର୍ଥନୀତିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦର ସଠିକ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବା, ଜୈବ-ଆଧାରିତ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସେବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା। ଜୈବ ଅର୍ଥନୀତି ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶକୁ ଆଗେଇ ନିଏ ଏବଂ ନବସୃଜନ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ, ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ଜୈବ ଅର୍ଥନୀତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି। ଜୈବ ଅର୍ଥନୀତି, ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ୧୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଥିଲା, ତାହା ଏବେ ୧୫୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଜୈବ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେବା ପାଇଁ କାମ କରୁଛି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ଭାରତ ଜୈବ E3 ନୀତି ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ଏହି ନୀତିର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ହେଉଛି ଭାରତ ଆଇଟି ବିପ୍ଳବ ପରି ବିଶ୍ୱ ଜୈବ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନେତା ଭାବରେ ଉଭା ହେବ। ଆପଣମାନେ, ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ, ଏଥିରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଔଷଧ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ, ଭାରତ ଏବେ ଏହାର ପରିଚୟକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ବିପ୍ଳବୀ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରିବା, ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରରେ ୮୦% ରିହାତିରେ ଔଷଧ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଚିକିତ୍ସା ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରିବା ଗତ ୧୦ ବର୍ଷର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା। କୋଭିଡ୍ ମହାମାରୀ ସମୟରେ, ଭାରତ ଆମର ଔଷଧ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଶକ୍ତି ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ଔଷଧ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ସ୍ଥାପନ କରିବା। ଜେନୋମିଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବେ ଏହି ଦିଗରେ ଭାରତର ପ୍ରୟାସକୁ ଏକ ନୂତନ ଗତି ଦେବ, ସେମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ଶକ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ବିଶ୍ୱ ସାମଗ୍ରିକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆଶାଭରା ଦୃଷ୍ଟିରେ ଭାରତ ଆଡକୁ ଚାହିଁ ରହିଛି। ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ, ଏହା ଏକ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ସୁଯୋଗ ଉଭୟ। ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଭାରତରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଗବେଷଣା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିକଶିତ ହେଉଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଶିକ୍ଷାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ ଉପରେ ପ୍ରଚଣ୍ଡ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ଆଜି, ୧୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବରେ, ଆମର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ପ୍ରତିଦିନ ନୂତନ ପରୀକ୍ଷଣ କରୁଛନ୍ତି। ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଅଭିନବ ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ଦେଶସାରା ଶହ ଶହ ଅଟଳ ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ପିଏଚଡି ଅଧ୍ୟୟନ ସମୟରେ ଗବେଷଣାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗବେଷଣା ଫେଲୋସିପ୍ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି। ବହୁ-ବିଭାଗୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଗବେଷଣାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ଏକ ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ପାଣ୍ଠି ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି। ଅନୁସନ୍ଧାନ ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ, ବିଜ୍ଞାନ, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ପରିବେଶ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଉନ୍ନତି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନିବେଶକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ, ସରକାର ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ଏହା ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦାନ ଦେବ ଏବଂ ଯୁବ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ବହୁଳ ଭାବରେ ସହାୟତା କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସମ୍ପ୍ରତି, ସରକାର ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ସବସ୍କ୍ରିପସନ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ସରକାର ନିଶ୍ଚିତ କରିବେ ଯେ ଭାରତର ଛାତ୍ର ଏବଂ ଗବେଷକମାନେ କୌଣସି ଖର୍ଚ୍ଚ ବହନ ନକରି ସହଜରେ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ପତ୍ରିକାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରବେଶ କରିପାରିବେ। ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ଭାରତକୁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ନବସୃଜନ କେନ୍ଦ୍ର କରିବାରେ ବହୁଳ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେପରି ଆମର ଲୋକ-ସମର୍ଥକ ଶାସନ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ନୂତନ ମଡେଲ୍ ଦେଇଛି, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଜେନୋମିନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ସେହିପରି ଜେନେଟିକ୍ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ପ୍ରତିଛବିକୁ ମଝବୁତ କରିବ। ପୁଣି ଥରେ, ମୁଁ ଜେନୋମିନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରକଳ୍ପର ସଫଳତା ପାଇଁ ମୋର ଆନ୍ତରିକ କାମନା କରୁଛି।
ଧନ୍ୟବାଦ। ନମସ୍କାର।
ସ୍ୱୀକାରୋକ୍ତି : ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।