Prime Minister's Office
English rendering of PM's remarks at the start of GenomeIndia Project
09 JAN 2025 6:38PM by PIB Delhi
My colleague in the Union Cabinet Dr. Jitendra Singh, all the scientists who have come here from across the country, other distinguished guests, ladies and gentlemen!
Today, India has taken a very historic step in the world of research. Five years ago, the GenomeIndia Project was approved. Despite the challenges posed by COVID, our scientists have worked diligently to complete this project. I am happy that more than 20 leading research institutions in the country, such as IISc, IITs, CSIR, and BRIC, have played a key role in this research. The data from this project, the genome sequencing of 10,000 Indians, is now available at the Indian Biological Data Center. I am confident that this project will prove to be a milestone in the field of Biotechnology Research. I extend my heartfelt congratulations to all the colleagues associated with this project.
Friends,
The GenomeIndia Project is an important milestone in India's Biotechnology Revolution. I have been informed that with the help of this project, we have successfully created a Diverse Genetic Resource in the country. Under this project, genome sequencing of 10,000 individuals from different populations across the country has been completed. Now, this data will be made available to our scientists and researchers. This will greatly assist our scholars and scientists in understanding India's genetic landscape. This information will also make it easier for the country’s policy formulation and planning.
You all are experts in your respective fields, distinguished scientists. You are also aware that the vastness and diversity of India are not limited to food, language, and geography. There is significant diversity in the genes of the people living in India as well. Naturally, the nature of diseases is also filled with diversity. Therefore, it is crucial to understand which type of medicine will benefit which individual. For this, it is essential to know the genetic identity of the citizens of the country.
For example, sickle cell anemia is a major crisis in our tribal society. To address this, we have launched a national mission. However, even here, there are many challenges. It is possible that the problem of sickle cell anemia in one region of our tribal society may not exist in another region, and there may be a different issue. We will only be able to know all these details when we have a complete genetic study. This will help us understand the unique genomic patterns of the Indian population. Only then can we prepare specific solutions or effective medicines for the particular issues of a specific group.
I have mentioned sickle cell as an example, but this is not limited to that. I used it only as an illustration. India is still unaware of a large portion of hereditary diseases, i.e., diseases that are transferred from one generation to the next. The GenomeIndia Project will help in the development of effective treatments for all such diseases in India.
Friends,
In the 21st century, the combination of biotechnology and biomass is a crucial part of India's foundation as it develops its Bio Economy. The goal of a Bio Economy is to make the proper use of natural resources, promote bio-based products and services, and create new employment opportunities in this sector. The Bio Economy drives sustainable development and offers opportunities for innovation. I am pleased to share that in the past 10 years, the country's Bio Economy has advanced rapidly. The Bio Economy, which was valued at 10 billion dollars in 2014, has now grown to over 150 billion dollars. India is also working towards taking its Bio Economy to new heights. Not long ago, India launched the Bio E3 Policy. The vision of this policy is for India to emerge as a leader in the global biotech landscape, similar to the IT Revolution. You, the scientists, play a significant role in this, and I extend my best wishes to all of you in this endeavor.
Friends,
As a major pharmaceutical hub in the world, India is now giving a new dimension to its identity. Over the past decade, India has taken several revolutionary steps in the field of public healthcare. Providing free treatment to millions of Indians, offering medicines at an 80% discount in Jan Aushadhi Kendras, and building modern medical infrastructure are significant achievements of the last 10 years. During the COVID pandemic, India proved the strength of our pharma ecosystem. Our goal is to establish a strong supply and value chain for pharmaceutical manufacturing within India. The GenomeIndia Project will now give a new momentum to India's efforts in this direction, filling them with new energy.
Friends,
Today, the world is looking towards India for solutions to global problems. For our future generations, this is both a responsibility and an opportunity. That is why a very large research ecosystem is being developed in India today. In the past 10 years, tremendous emphasis has been placed on research and innovation at every level of education. Today, in more than 10,000 Atal Tinkering Labs, our students are conducting new experiments every day. To promote the innovative ideas of young people, hundreds of Atal Incubation Centers have been established across the country. The Prime Minister's Research Fellowship Scheme is also being run to support research during PhD studies. To encourage multi-disciplinary and international research, a National Research Fund has been created. Through the Anusandhan National Research Foundation, new advancements are expected in every sector, such as science, engineering, environment, and health. To further research and investment in sunrise technologies, the government has decided to create a corpus of one lakh crore rupees. This will also contribute to the development of the biotechnology sector and greatly assist young scientists.
Friends,
Recently, the government has made another important decision regarding One Nation One Subscription. The government will ensure that students and researchers in India can easily access world-renowned journals without having to bear any costs. These efforts will greatly contribute to making India the knowledge hub and innovation hub of the 21st century.
Friends,
Just as our Pro-People Governance and Digital Public Infrastructure have given the world a new model, I am confident that the GenomeIndia Project will similarly strengthen India's image in the field of genetic research. Once again, I extend my heartfelt wishes for the success of the GenomeIndia Project.
Thank you. Namaskar.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জিনোমইন্দিয়া প্রোজেক হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা মপুংফাবা ৱারোল
09 JAN 2025 6:38PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপ দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ জি, লৈবাক্কী মফম কয়াদগী লাকপা সাইন্তিস্তশিং, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং, ইবেম্মাশিং অমসুং ইবুংঙোশিং !
ঙসি ভারতনা থিজিনবগী লমদা পুৱারি ওইরবা খোঙথাং অমা থাংজিল্লে। চহি মঙাগী মমাঙদা জিনোমইন্দিয়া প্রোজেক অয়াবা পীখিবনি অমসুং কোবিদ লাইচৎকী খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরবশু ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা নিংথিনা থবক তৌখি অমসুং প্রোজেক অসি লোইশিল্লে। মসিগী থিজিনবা অসিদা আই.আই.এস, আই.আই.তিশিং অমসুং দি.বি.তি-বি.আর.আই.সিগুম্বা মমিং লৈরবা থিজিনবগী মহৈলোয়শঙ ২০ হেনবনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌবদা ঐ হরাওই। ভারতমচা ১০,০০০ গী জিনোম সিক্বেন্সশিংগী দেতা হৌজিক ইন্দিয়ান বাইওলোজিকেল দেতা সেন্তরদা ফংলে। মসিগী প্রোজেক অসিনা বাইওতেক্নোলোজিগী লমদা খুমাঙচাউশিনবা অমা ওইরগনি হায়না ঐনা থাজৈ। প্রোজেক অসিদা শরুক য়ারিবা মীওইশিং খুদিংমক ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
জিনোমইন্দিয়া প্রোজেক অসি বাইওতেক্নোলোজিগী য়াওলদা মরুওইবা খুমাঙচাউশিনবা অমনি। তোঙান-তোঙানবা ফুরুপশিংগী লনাই মীওই ১০,০০০ গী জিনোমশিং সিক্বেন্সিং তৌদুনা প্রোজেক অসিনা মখল কয়াগী জিনেতিক রিছোর্স শেমগৎলে হায়বা ঐ খঙলে। দেতা অসি হৌজিক সাইন্তিস্তশিং অমসুং থিজিল্লোয়শিংদা ফংহল্লগনি অমসুং মসিনা ভারতকী জিনেতিক্কী ফিবমশিং খঙবদা মতেং পাংলগনি। মসিগী ই-পাউ অসিনা লৈবাক অসিগী থৌশিল শেম্বা অমসুং থৌরাং তৌবদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংলগনি।
মরুপশিং,
ময়াম পুম্নমক অদোমগী হিরমশিংদা অখঙ-অহৈশিং ঙাক্তনি অমসুং শক্নাইরবা সাইন্তিস্তশিংনি। ভারতকী পাক-চাউবা অমসুং খেন্নবশিং অসি, চীঞ্জাক, লোল অমসুং লম্মিৎ-তুমিৎ খক নত্তনা, লৈবাক অসিগী মীয়ামগী জিনেতিকশু ওইরি। লায়নাশিংগী মখল কয়া লৈরি, মখোয় মপুংফানা লায়েংনবা অপুনবা মীশিংগী জিনেতিক্কী মশক খঙদোকপা অসি তঙাইফদে। ত্রাইবেলশিংনা সিক্কল সেল এনেমিয়াগী খুদোংচাদবা মায়োক্নরি অমসুং মসি থেংননবা ঐখোয়না নেসনেল মিসন পায়খৎলে। তোঙান-তোঙানবা মফমশিংগী খুদোংচাদবশিং খেন্নগনি অমসুং ভারতকী অপুনবা মীশিংগী তোপ-তোপ্পা জিনোমিক পেতর্নশিং মশক খঙদোক্নবা মপুংফানা জিনেতিক্কী লমদা থিজিনবা অমা পাংথোকপা দরকার ওইরে। মসিনা অকক্নবা পাম্বৈশিং পুথোকপা অমসুং অকক্নবা কাংলুপশিংগী অফবা হিদাক-লাংথকশিং পুথোকপদা মতেং পাংগনি। সিক্কল সেল এনেমিয়া অসি খুদম অমনি। মীরোল অমদগী মীরোল অমদা থংথবা জিনেতিক লায়না কয়াগী মরমদা ভারত্ত মীয়াম্না খঙবা ৱাৎলি অমসুং ভারত্ত অসিগুম্বা লায়নাশিং মপুংফানা লায়েংবদা জিনোমইন্দিয়া প্রোজেক্না মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
২১শুবা চহিচাদা, বাইও-তেক্নোলোজি অমসুং বাইওমাসকী অপুনবা অসি বাইও ইকোনোমি ওইনা বিকসিত ভারতকী য়ুম্ফমগী মরুওইবা শরুক অমনি। বাইও ইকোনোমিগী পান্দমদি মহৌশাগী লনশিং মপুংফানা শীজিন্নবা, বাইও-বেজ পোৎথোকশিং অমসুং থবকশিং শীজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং হিরম অসিদা অনৌবা থবকশিং ফংহনবনি। বাইও ইকোনোমিনা তুংকোইনা চৎনগদবা চাউখৎপা অমসুং অনৌবা থবকশিং য়াংখৎহল্লে। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, ভারতকী বাইও ইকোনোমি য়াংনা চাউখৎপদা ঐ হরাওই। বাইও ইকোনোমি অসি ২০১৪ দা দোল্লর বিল্লিয়ন ১০ দগী ঙসিদি দোল্লর বিল্লিয়ন ১৫০ হেল্লে। ভারতনা লৈবাক অসিগী বাইও ইকোনোমি অনৌবা থাকশিংদা পুখৎনবা হোৎনরি অমসুং হন্দক বাইও ই-৩ থৌশিল হৌদোক্লে। থৌশিল অসিনা ভারতনা মালেমগী বাইও লেন্দস্কেপতা লুচিংবা অমা ওইবা ঙমগনি অমসুং মসি আই.তিগী য়াওলগা মান্নৈ। থবক অসিদা সাইন্তিস্তশিংগী মরুওইবা থৌদাং অমা লৈরি অমসুং মসিগীদমক ঐনা অদোমগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ভারত মরুওইবা ফার্মা হব অমা ওইরক্লে অমসুং হৌখিবা চহি ১০ দা, মীয়ামগী অনা-লায়েংগী থবকশিংদা ভারতনা শিংথাবা য়াবা থবকশিং পায়খৎলে, ভারতমচা মিল্লিয়ন কয়াদা লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবা ফংহল্লে, জিন ঔশাধি কেন্দ্রশিংগী খুৎথাংদা হিদাক-লাংথকশিং চাদা ৮০ মমল তানা ফংহল্লে। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা ভারতকী ফার্মাগী থবকশিংনা লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল উৎখ্রে। ভারত মনুংদা হিদাক-লাংথক শুংবগী অফবা সপ্লাই অমসুং ভেলু চেন অমা লিংখৎনবা থবকশিং পায়খৎলে। হায়রিবা থবকশিং অসি জিনোমইন্দিয়া প্রোজেক্না মখা তানা য়াংখৎহনগনি অমসুং থৌনা পীগনি।
মরুপশিং,
তুংগী মীরোলশিংগীদমক থৌদাং অমা লৌদুনা অমসুং খুদোংচাবা অমা পীদুনা, মালেমগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা পাম্বৈশিংগীদমক মালেম্না ঐখোয়দা য়েংলক্লে। হৌখিবা চহি ১০দা, লাইরিক তম্বগী থাক খুদিংমক্ত থিজিনবা অমসুং অনৌবা থবকশিংদা অকনবা মীৎয়েং অমা থমদুনা ভারতনা পাক-চাউরবা থিজিনবগী থবকশিং শেমগৎলি। অতল তিনকরিং লেব ১০,০০০ হেনবনা মহৈরোয়শিংদা নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা চাংয়েংশিং পাংথোকপা ঙমহল্লে। নহা ওইরিবা ইন্নোবেতরশিং শৌগৎনবা লৈবাক শীনবা থুংনা অতল ইনকুবেসন সেক্তর চা কয়া লিংখৎলে। পি.ঐচ.দি তম্বদা মনুংদা থিজিনবগী থবকশিংদা মতেং পাংনবা প্রাইম মিনিস্তর রিছার্স ফেল্লোসিপ স্কিম হৌদোক্লে। হিরম কয়াদা অমসুং মালেমগী ওইনা থিজিন্নবা নেসনেল রিছার্স ফন্দ শেম্লে। অনুসান্ধান নেসনেল রিছার্স ফাউন্দেসন্না সাইন্স, ইঞ্জিনিয়ারিং, ইনভাইরোনমেন্ত অমসুং হকশেলগুম্বা হিরমশিংদা মতেং পাংগনি। অনৌবা তেক্নোলোজিশিংদা থিজিনবা অমসুং শেন থাদবা হেনগৎহন্নবা লুপা করোর লাখ অমগী কোর্পস ফন্দ অমা শেম্নবা ৱারেপ লৌরে অমসুং মসিনা বাইওতেক্নোলোজি সেক্তর চাউখৎহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং নহা ওইরিবা সাইন্তিস্তশিংনা শৌগৎকনি।
মরুপশিং,
হন্দক সরকারনা “ৱান নেসন ৱান সবস্ক্রিপসন” হৌদোক্তুনা ভারতকী মহৈরোয়শিং অমসুং থিজিল্লোয়শিংদা মমিং লৈরবা মালেমগী চেফোঙশিং লাইনা অমসুং লেম্না ফংহল্লগনি। হায়রিবা থবকশিং অসিনা ভারত ২১শুবা চহিচাদা লৌশিং অমসুং ইন্নোবেসনগী মফম অমা ওইহনগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী মীয়ামগী খনবা লৈঙাক, ঐখোয়গী দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরনা মালেমদা অনৌবা নমুনা অমা পীরে, মসিগা চপ মান্নবা মওংদা, জিনোমইন্দিয়া প্রোজেক্না জেনেতিক রিছার্সকী লমদা মখা তানা ভারতকী মিংচৎ হেনগৎহনগনি হায়না ঐনা থাজৈ। জিনোমইন্দিয়া প্রোজেক মাইপাক্নবগীদমক ঐনা অমুক হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।