Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi, in his first podcast, interacts with entrepreneur Nikhil Kamath
10 JAN 2025 8:30PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi, in his first podcast, interacted with entrepreneur and investor Nikhil Kamath about various topics today. In a candid conversation when asked about his childhood, Prime Minister shared his early life experiences, highlighting his roots in the small town of Vadnagar in Mehsana district, North Gujarat. He remarked that Vadnagar, a Gaekwad State town, was known for its commitment to education, with essential facilities like a pond, post office, and library. The Prime Minister reminisced about his school days at Gaekwad State Primary School and Bhagwatacharya Narayanacharya High School. He shared an interesting anecdote about how he once wrote to the Chinese embassy about a film on Chinese philosopher Xuanzang, who had spent significant time in Vadnagar. He also mentioned an experience from 2014 when he became the Prime Minister of India and Chinese President Xi Jinping expressed a desire to visit Gujarat and Vadnagar, citing a historical connection between Xuanzang and both their hometowns. He added that this connection highlighted the shared heritage and strong ties between the two nations.
Touching upon his student life, Shri Modi described himself as an average student who was not particularly noticed. He mentioned his teacher, Veljibhai Chaudhary, who saw great potential in him and often expressed his expectations to Modi's father. Veljibhai noted that Modi grasped things quickly but then got lost in his own world. The Prime Minister remarked that his teachers were very affectionate towards him, but he was not interested in competition. He preferred to pass exams without much effort and was more inclined towards various activities. He emphasized that his nature was to quickly pick up new things and engage in different activities..
Prime Minister shared his unique journey, having left home at a very young age and losing contact with his family and friends. He remarked that when he became Chief Minister, he had a few desires, including reuniting with his old classmates and invited around 30-35 friends to the CM House, but felt that they saw him as the Chief Minister rather than their old friend. The Prime Minister also expressed that his wish was to publicly honor all his teachers who had contributed to his education. He organized a grand event to honor around 30-32 teachers, including his oldest teacher, Rasbihari Manihar, who was 93 years old at the time. This event was attended by the Governor and other esteemed personalities of Gujarat. Additionally, he invited his extended family to the CM House to reconnect and introduce them to each other. He also invited families who had provided him meals during his early days in the RSS. These four events were significant moments in his life, reflecting his gratitude and desire to stay connected with his roots.
The Prime Minister remarked that he did not follow any guiding philosophy and was content with passing exams without striving for higher marks. The Prime Minister mentioned his tendency to engage in various activities spontaneously, participating in competitions like drama without much preparation. He shared an anecdote about his physical training teacher, Mr. Parmar, who inspired him to regularly practice Malkhamb and wrestling. Despite his efforts, he did not become a professional athlete and eventually stopped these activities.
When asked about what can be considered as a talent to a politician in politics, Shri Modi replied that becoming a politician and becoming successful in politics were two different things. He remarked that dedication, commitment, and empathy towards people's joys and sorrows are essential for success in politics. He highlighted the importance of being a good team player rather than a domineering leader. The Prime Minister reflected on the Indian independence movement, noting that many individuals contributed to the cause without entering politics. He emphasized that post-independence leaders emerged from the freedom struggle with a deep sense of dedication to society. Shri Modi emphasized “Good people should keep coming into politics with a mission and not ambition”. Quoting the example of Mahatma Gandhi, Shri Modi said Gandhi's life and actions spoke volumes, inspiring the entire nation. The Prime Minister emphasized that effective communication is more important than eloquent speeches. He highlighted Gandhi's ability to communicate powerful messages through his actions and symbols, such as the contrast of carrying a tall staff while advocating non-violence. The Prime Minister emphasised that true success in politics comes from living a life of dedication and effective communication, rather than relying solely on professional skills or eloquence.
Shri Modi reiterated the need for one lakh young individuals to join politics with a mission-driven approach rather than ambition. He remarked that while entrepreneurs focus on growth, politics requires self-sacrifice and putting the nation first. He highlighted that society accepts those who prioritize the nation and that political life is not easy. He added that life in politics was not easy. The Prime Minister shared an anecdote about Ashok Bhatt, a dedicated worker who lived a simple life despite being a minister multiple times. He added that Shri Bhatt was always available to help, even in the middle of the night, and lived a life of service without personal gains. He said that this example underscores the importance of dedication and selflessness in politics. The Prime Minister underscored that politics is not about fighting elections alone but to win the hearts of common people, for which one has to live amidst them and connect with their lives.
“My life is my biggest teacher”, said Shri Modi when asked about how life has been shaped by circumstances, referring to his challenging childhood as his "University of Adversity." He remarked that witnessing the struggles of women in his state, who walked kilometers to fetch water, inspired his commitment to ensuring water accessibility post-independence. The Prime Minister emphasized that while he does not claim ownership of plans, he dedicates himself to realizing dreams that benefit the nation. He shared his guiding principles from his tenure as Chief Minister: working tirelessly, not seeking personal gain, and avoiding intentional wrongdoing. He acknowledged that mistakes are human but stressed his commitment to acting with good intentions. Recalling his speech as the Chief Minister of Gujarat, Shri Modi said that he will not shy away from hard work, he will not do anything for his personal self and he will not make mistakes with bad intentions and considered these three rules as the mantra of his life.
Talking about the importance of idealism and ideology, Prime Minister emphasized that his guiding principle has always been "Nation First." He remarked that this ideology transcends traditional and ideological boundaries, allowing him to embrace new ideas and discard old ones if they serve the nation's interest. He stated that his unwavering standard is "Nation First." The Prime Minister highlighted the importance of idealism over ideology in impactful politics. He noted that while ideology is essential, idealism is crucial for meaningful political impact. He cited the freedom movement as an example, where different ideologies converged towards the common goal of independence.
Upon being asked about how young politicians must tackle the trolls and unwanted criticisms in public life, Shri Modi emphasized the need for sensitive individuals in politics who find joy in helping others. He remarked that in a democracy, one must accept accusations and counter-accusations, but if one is right and has done no wrong, there is no need to worry.
On the topic of pre-social media and post-social media politics and its impact on politicians and advice for the young politicians to use social media, the Prime Minister Shri Narendra Modi shared a humorous anecdote about his interactions with children, who often ask him how he feels about being on TV and receiving criticism. Recounting a story about an individual who remained unfazed by insults, emphasizing that as long as one is truthful and has a clear conscience, there is no need to worry about criticism, the Prime Minister remarked that he has adopted a similar mindset, focusing on his actions and remaining grounded in truth. Emphasizing the need for sensitivity in public life, stating that without it, one cannot genuinely serve people. He remarked that criticism and disagreements are common in every field, including politics and workplaces, and one must accept and navigate them. The Prime Minister highlighted the transformative power of social media in democracy. He noted that previously, only a few sources provided information, but now, people can verify facts easily through various channels. “Social media has become a significant tool for democracy, allowing individuals to access the truth and verify information”, said Shri Modi. He observed that today's youth are actively verifying information on social media, particularly in fields like space exploration. He further added that the success of Chandrayaan has sparked a new spirit among the youth, who are keenly following developments like the Gaganyaan mission. “Social media is a powerful tool for the new generation”, acknowledged the Prime Minister about Social media’s usefulness. Reflecting on his early days in politics, he shared that criticism and baseless accusations were common, even before the advent of social media. However, he added that the availability of various platforms today provides a broader canvas for truth-seeking and verification. He emphasized that social media can empower democracy and the youth, making it a valuable resource for society.
Discussing the issue of anxiety, sharing that everyone, including himself, experiences it, Shri Modi remarked that managing anxiety varies from person to person, and each individual has their own style and capacity to handle it. The Prime Minister shared personal anecdotes, including the 2002 Gujarat elections and the Godhra incident, highlighting how he managed his emotions and responsibilities during challenging times. He emphasized the importance of staying above natural human tendencies and focusing on one's mission. He advised students to approach exams as part of their routine activities, without adding unnecessary pressure. He encouraged them to treat it as a regular part of their lives.
Sharing his perspective on not overthinking worst-case scenarios, Shri Modi stated that he never planned his journey to reach his current position and has always focused on fulfilling his responsibilities well. He emphasized that he never let thoughts of success or failure dominate his mind.
Talking about learning from the failures, the Prime Minister highlighted the failure of Chandrayaan-2 launch, where he took responsibility and motivated scientists to remain hopeful. He emphasized the importance of taking risks in politics, supporting young leaders, and encouraging them to work for the nation. He remarked that giving prestige to politics and encouraging good people to join is essential for its purification. The Prime Minister urged young leaders to overcome the fear of the unknown and emphasized that the success of India's future lies in their hands. He encouraged them to work for the country, not for personal gains, and to uphold the dignity of democracy.
When asked about the perception of politics as a "dirty place," Shri Modi emphasised that politics is not just about elections and winning or losing, but also involves policy-making and governance, a means to bring about significant changes. Highlighting the importance of good policies and their execution in transforming situations, Shri Modi shared an example of the PM JANMAN Yojana, a scheme developed under the guidance of President Draupadi Murmu, to support the most marginalized tribal communities. He noted that while this initiative may not yield political gains, it has a profound impact on the lives of 25 lakh people across 250 locations. He emphasized that making the right decisions at the right time in politics can lead to substantial positive changes, providing a sense of satisfaction and fulfillment.
Shri Modi shared his experiences with setbacks and failures, he recounted his childhood desire to join a military school, which did not materialize due to financial constraints. He also shared his aspiration to lead a monastic life, which remained unfulfilled despite his efforts to join the Ramakrishna Mission. The Prime Minister highlighted that setbacks are a part of life and contribute significantly to personal growth. He shared an incident from his time in the RSS, where he learned from a mistake while driving, emphasizing the importance of learning from failures. He remarked that he has always lived outside his comfort zone, which has shaped his personality and approach to life. He believes that avoiding the comfort zone is essential for progress and that taking risks is crucial for achieving success. He emphasized that comfort can hinder achieving one's end goals, and stepping out of the comfort zone is necessary for growth and progress.
Discussing his risk-taking ability and how it has evolved over time, the Prime Minister emphasized that his capacity for taking risks is immense because he has never prioritized personal gains and this fearless attitude allows him to make decisions without hesitation. He shared that he used to spend time alone in remote places to reflect and connect with himself, a practice he misses. Citing one such experience in the 1980s involving staying in the desert, where he experienced a spiritual awakening, Shri Modi said that this inspired him to establish the Rann Utsav, which has become a major tourism event, earning global recognition as the best tourist village. The Prime Minister remarked that stepping out of one's comfort zone is essential for growth and progress, both in politics and entrepreneurship. He emphasized that taking risks and facing challenges head-on leads to greater achievements.
Touching upon the personal relations, Shri Modi shared his thoughts on the emotions tied to losing a parent. He remarked that having left home at an early age, he did not experience the traditional attachment, but during his mother's 100th birthday, she gave him valuable advice: "Work with wisdom, live with purity." The Prime Minister noted that his mother, despite being uneducated, imparted profound wisdom. He reflected on the missed opportunities for deeper interactions with her, expressing that her nature was always focused on encouraging him to continue his work. The Prime Minister emphasized that the loss of a parent brings a mix of emotions, but the wisdom and values imparted by them remain a lasting treasure.
Addressing the perception of politics as a "dirty place," Shri Modi emphasised that it is the actions of politicians that can tarnish its image. He remarked that politics is still a place for idealistic individuals who want to bring about change. The Prime Minister shared an anecdote from his childhood about a local doctor who ran an independent election campaign with minimal funds, demonstrating that society recognizes and supports truth and dedication. He emphasized that patience and commitment are essential in politics, and it should not be viewed solely through the lens of elections. He highlighted the importance of engaging in community work and policy-making, which can bring about significant changes. He shared examples from his tenure as Chief Minister of Gujarat, where he motivated officials to work towards earthquake rehabilitation and made impactful decisions by changing outdated rules. The Prime Minister also shared an initiative where he encouraged bureaucrats to revisit the villages where they started their careers, to reconnect with the reality of rural life and understand the impact of their work. He emphasized that his approach to governance involves motivating and guiding his team without resorting to harsh words or reprimands.
When asked about the concept of "Minimum Government, Maximum Governance," the Prime Minister clarified it emphasizing that it does not mean reducing the number of ministers or employees, instead, it focuses on streamlining processes and reducing bureaucratic burdens. The Prime Minister highlighted that around 40,000 compliances have been eliminated to reduce the burden on citizens. He mentioned that approximately 1,500 outdated laws have been abolished, and criminal laws have been reformed. He emphasized that the goal is to simplify governance and make it more efficient, and these efforts are currently being implemented successfully.
Discussing the India Stack initiative, Shri Modi highlighted the transformative impact of India's digital initiatives like UPI, eKYC, and Aadhaar. He remarked that these technologies have enabled direct transfers to farmers' accounts, eliminating corruption and leakage of funds. He emphasized that UPI has become a global marvel, showcasing India's ability to democratize technology in today’s Technology-driven century. The Prime Minister shared an anecdote from his visit to Taiwan, where he was impressed by the highly qualified leaders. He expressed his desire for Indian youth to achieve similar levels of excellence. He also recounted a conversation with a Taiwanese interpreter, who had outdated perceptions of India. The Prime Minister humorously explained that while India's past involved snake charmers, today's India is empowered by technology, with every child adept at using a computer mouse. He emphasized that India's strength now lies in its technological advancements, and the government has created separate funds and commissions to support innovation. He encouraged the youth to take risks, assuring them that they will be supported even if they fail.
Discussing the improved global perception of India, the Prime Minister emphasized that it is not solely his achievement but the collective effort of all Indians. He remarked that every Indian who travels abroad serves as an ambassador of the nation, contributing to its image. He highlighted that the NITI Aayog has an objective to connect with the Indian community worldwide, leveraging their strength. He shared his experiences of extensive travel before becoming Chief Minister and how he recognized the potential of the Indian diaspora. He added that this recognition has led to a stronger global profile for India. The Prime Minister also noted that the low crime rate, high education levels, and law-abiding nature of Indians have contributed to a positive global perception. He emphasized that entrepreneurs can learn from this approach by leveraging collective strengths, maintaining a positive image, and focusing on building robust networks and relationships.
Shri Modi emphasized the importance of competition in both entrepreneurship and politics. He shared an anecdote from 2005 when the American government denied him a visa, which he viewed as an insult to an elected government and the nation. He remarked that he envisioned a future where the world would line up for Indian visas, and today, in 2025, that vision is becoming a reality. The Prime Minister highlighted the aspirations of Indian youth and the common man, sharing an example from his recent visit to Kuwait. He recounted a conversation with a laborer who dreamed of having an international airport in his district. The Prime Minister emphasized that such aspirations will drive India towards becoming a developed nation by 2047. He remarked that the spirit and ambition of India's youth are key to the country's progress.
Prime Minister emphasized the credibility and trust that India has gained globally by consistently advocating for peace. He remarked that India is not neutral but firmly in favor of peace, and this stance is communicated to all involved parties, including Russia, Ukraine, Iran, Palestine, and Israel. He highlighted India's proactive efforts during crises, such as the evacuation of Indian nationals and those from neighboring countries during the COVID-19 pandemic. The Prime Minister noted that Indian Air Force personnel volunteered for the risky task of bringing back citizens, showcasing India's commitment to its people. He further shared an incident during the Nepal earthquake, where India's efforts to rescue and bring back citizens were appreciated by a doctor who realized the value of taxes in such life-saving missions. The Prime Minister emphasized that serving citizens globally ignites a sense of goodness and reciprocity. He also mentioned the successful request for land to build a temple in Abu Dhabi, an Islamic country, reflecting the respect and trust India commands internationally. This initiative has brought immense joy to millions of Indians. The Prime Minister reassured that India's commitment to peace and support for its citizens worldwide remains unwavering, and the country's credibility continues to grow on the global stage.
Sharing his thoughts on food preferences, Shri Modi stated that he is not a food enthusiast and enjoys whatever is served to him in different countries. He mentioned that during his time working with the organization, he often relied on the late Shri Arun Jaitley, who was well-versed in the best restaurants and dishes across India.
Touching upon the perception of change in his position over the years, the Prime Minister remarked that while circumstances and roles have changed, he remains the same person and does not feel any different and that the essence of who he is has not changed. The Prime Minister noted that the change in position and responsibilities has not affected his core values and principles. He emphasized that he remains grounded and unaffected by the changes in his status, maintaining the same humility and dedication to his work.
Prime Minister shared his thoughts on public speaking, emphasizing that self-experience plays a crucial role. He remarked that when people speak from their own experiences, their words, expressions, and narration naturally become impactful. He highlighted that his ability to speak Hindi fluently, despite being a Gujarati, stems from his early life experiences, such as selling tea at railway stations and interacting with people from different regions. He emphasized that staying grounded and connected to one's roots helps in effective communication. He emphasized that the essence of good oratory lies in speaking from the heart and sharing genuine experiences.
Shri Modi highlighted the evolution of the startup ecosystem in India. Expressing confidence in the power of the youth of India, he shared an anecdote from the first startup conference, where a young woman from Kolkata described the initial perception of startups as a path to failure. The Prime Minister remarked that today, startups have gained prestige and credibility. He emphasized that the entrepreneurial spirit in India is driven by big dreams and aspirations, and the country's youth are now more inclined to start their own ventures rather than seeking traditional jobs.
When asked about the differences in the first, second and third terms of the Government, Prime Minister shared his evolving vision for India's development. He remarked that during his first term, both he and the people were trying to understand each other, and he was also trying to understand Delhi. In his first and second terms, he focused on comparing past achievements and setting new goals. However, in his third term, his perspective has significantly expanded. He emphasized that his dreams and ambitions have grown, with a clear vision for a developed India by 2047.
He remarked that his perspective has shifted significantly in his third term, with a stronger focus on achieving a developed India by 2047. He emphasized the importance of 100% delivery of basic amenities like toilets, electricity, and piped water to every citizen, asserting that these are rights, not privileges. The Prime Minister highlighted that true social justice and secularism lie in ensuring that every Indian benefits without discrimination. He emphasized that his driving force is "Aspirational India," and his current focus is on the future, aiming to achieve significant milestones by 2047. He noted that his third term is markedly different from the previous ones, with a heightened sense of ambition and determination.
Prime Minister stressed on the importance of preparing the next generation of leaders and remarked that during his tenure in Gujarat, he focused on training potential leaders for the next 20 years. He highlighted that his success is measured by how well he prepares his team to handle future challenges. The Prime Minister expressed his commitment to nurturing and developing young talent to ensure a strong and capable leadership for the future.
Prime Minister Shri Narendra Modi emphasized the distinction between the qualifications for becoming a candidate and those for becoming a successful politician. He remarked that while the basic requirements for candidacy are minimal, becoming a successful politician requires exceptional qualities. The Prime Minister highlighted that a politician is constantly under scrutiny, and a single misstep can undermine years of hard work. He emphasized the need for 24/7 consciousness and dedication, qualities that cannot be acquired through university certificates. He stressed that true political success requires unparalleled commitment and integrity.
Concluding the interaction, Shri Modi addressed the youth and women of the nation, emphasizing the importance of leadership and participation in politics, and encouraged young women to take advantage of the 50% reservation in local governance and prepare themselves for leadership roles, with proposed 33% reservation in legislative assemblies and parliament. The Prime Minister urged the youth to not view politics negatively and to engage in public life with a mission-driven approach. He emphasized the need for leaders who are creative, solution-oriented, and dedicated to the nation's progress. He highlighted that the youth of today will be in key positions by 2047, leading the country towards development. He clarified that his call for youth participation is not limited to any specific political party but is aimed at bringing fresh perspectives and energy into all political parties. He stressed the importance of young leaders in driving the nation's growth and ensuring a bright future for India.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মহাক্কী অহানবা পোদকাষ্টতা, ওন্ত্রাপ্রেনিউয়র নিখিল কমাথকা ৱারি শানখ্রে
10 JAN 2025 8:30PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মহাক্কী অহানবা পোদকাষ্টতা, ওন্ত্রাপ্রেনিউয়র অমসুং ইনভেষ্টর নিখিল কমাথকা ৱারি শানখ্রে। লৌথুপ-লৌকোই লৈতনা ৱারি শানবা অমদা মহাক্কী অঙাং ওইরিঙৈগী মতাংদা হংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী পুন্সিগী অঙনবা শরুকশিংগী ৱারিশিং লিখি, অৱাং থংবা গুজরাতকী মেহসানা জিলাগী অপীকপা তাউন ভাদনগরদগী মহাক্না হৌরকখিবগী মতাংদা পাউদমখি। মহাক্না হায়খি গায়কৱার স্তেৎ তাউন অমা ওইনা, ভাদনগর অসি লাইরিক-লাইশু, পুখ্রি, পোস্ত ওফিস অমসুং লাইব্রেরিগুম্বা তঙাইফদবা খুদোংচাবশিংগীদমক মমিং চৎলি। মহাক্না গায়কৱার স্তেৎ প্রাইমারি স্কুল অমসুং ভগবাতাচার্য়া নারায়ানাচার্য়া হায় স্কুলদা তম্লকখিবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি।
ভাদনগরদা মতম শাংনা লৈরম্বা চাইনাগী ফিলোসোফর সানজাংগী ফিল্ম অমগী মতাংদা চাইনাগী এম্বেসিদা মহাক্না কমদৌনা ইখিবগে হায়বগী মতাংদা নুংঙাইরবা ৱারি অমা মহাক্না লিখি। মহাক্না ২০১৪ দা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী ওইরকপা মতমদা থেংনখিবা থৌদোক অমা মহাক্না পনখি অমসুং সানজাং অমসুং মখোয় অনিমক্কী পোক্নফম তাউনশিংগা পুৱারিগী মরী লৈনবা লৈনবদগী, চাইনাগী রাস্ত্রপতি সি জিনপিংনা গুজরাত অমসুং ভাদনগরদা চৎনিংবগী অপাম্বা ফোঙদোকখি। মসিগী মরী অসিনা লৈবাক অনিগী মরক্ত মান্নবা চৎনবীশিং অমসুং অকনবা মরীশিং লৈনরিবা অদু মহাক্না মখা তানা ফোঙদোকখি।
মহাক্কী মহৈরোয় ওইরিঙৈগী পুন্সিগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মহাক চাংচৎ অমদা লৈবা মহৈরোয় অমনি। মহাক্কী ওজা, ভেলজিভাই চৌধুরিনা মহাক্কী তৌবা ঙম্বশিং উখি অমসুং মহাক্কী থাজবশিং য়াম্না তোইনা মোদীগী মপাদা ফোঙদোকখি। মোদীনা থবক খুদিংমক য়াম্না য়াংনা লৌশিনবা ঙম্মী অদুবু মহাক মশাগী তাইবংপাল অমদা মাঙখি হায়না ভেলজিভাইনা ফোঙদোকখি। মহাক্কী ওজাশিংনা মহাক নুংশিনা লোয়নখি, অদুবু মহাক চাংদম্নবদা থৱায় য়াওখিদে। মহাক্না ইহোৎ হোৎনদনা পরিক্ষা পাস তৌখিবা পামখি অমসুং অতোপ্পা থবকশিংদনা হেন্না থৱায় য়াওখি। মসিগী মহাক্কী থৌওং অসিনা য়াম্না য়াংনা অনৌবা থবকশিং খঙখি অমসুং তোঙান-তোঙানবা থবকশিং পাংথোকখি…
চহি য়াম্না নৌনা য়ু্ম থাদোরকখিবা অমসুং মহাক্কী ইমুং-মনুং অমসুং মরুপ-মপাংশিংগা উনখিদবগী মহাক্কী অঙকপা খোঙচৎ অমা প্রধান মন্ত্রীনা লিখি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মহাক্না চীফ মিনিস্তর ওইরকপা মতমদা, মহাক্কী অপাম্বা খর লৈখি, মহাক্কী থায়না লাইরিক তম্মিন্নরকপা মমান্নবশিংগা অমুক উনবা অমসুং মরুপ ৩০-৩৫ রোম চীফ মিনিস্তরগী য়ুমদা কৌবনি, অদুবু মখোয়না মহাক মখোয়গী অরিবা মরুপ অমা ওইনা উবগী মহুত্তা মহাক চীফ মিনিস্তর অমা ওইনা উখি। মহাক্না পামজবদি মহাক্না লাইরিক তম্লকপদা অচৌবা থৌদাং লৌখিবা মহাক্কী ওজাশিং মীয়াম মমাঙদা ইকায়খুম্নবা উৎপনি। মতম অদুদা চহি ৯৩ শুরবা, মহাক্কী খ্বাইদগী অহল ওইরবা ওজা রাসবিহারি মনিহার য়াওনা, ওজা ৩০-৩২ রোম ইকায়খুম্নবা উৎনবা মহাক্না অচৌবা থৌরম অমা শীনখি। থৌরম অদুদা রাজ্যপাল অমসুং গুজরাতকী অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিং শরুক য়াখি। মসিগী মথক্ত, মহাক্কী ইমুংগী মীওইশিংগা অমুক উন্ননবা অমসুং অমগা অমগা শক খঙন্নবা মহাক্না চীফ মিনিস্তরগী য়ুমদা কৌখি। মহাক্না আর.এস.এস য়াওরিঙৈ মহাক্কী নহা ওইরিঙৈ মতমদা মহাকপু চাক পীজখিবা ইমুংশিশুং মহাক্না বার্তন তৌখি। হায়রিবা থৌরম মরি অসি মহাক্কী পুন্সিদা মরুওইবা থৌদোকশিংনি অমসুং মহাক্কী হৌরফমশিং ইকায়খুম্নবা উৎপা অমসুং মখোয়গা লোয়ননা লেংদনা লৈমিন্ননিংবগী অপাম্বা মমি তাখি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মহাক্না ৱাঙুলোন অমতা ইনখিদে অমসুং মার্ক য়াম্না ৱাংনা ফংদ্রবশু পরিক্ষাশিং পাস তৌবদা পেন্থোকখি। মহাক মশানা পামজনা থবক কয়া পাংথোকপা, ইহোৎ হোৎনদনা দ্রামা চাংদম্নবগুম্বা শরুক য়াবা পামখি। চাংনাইনা মালখাম্বা অমসুং রেস্তলিং শান্নবা মহাক্কী ফিজিকেল ত্রেনিং ওজা পারমারনা মহাক ইথিল পীখিবগী ৱারি অমা মহাক্না লিখি। মহাক্না হোৎনজরবশু, মহাক্না শান্নরোয় অমা ওইবা ঙমখিদে অমসুং মতুং তারকপদা হায়রিবা থবকশিং অসি তোকখি।
রাজনিতিদা রাজনিতিৱালা অমা ওইবদা করিবু লৌশিং অমনি হায়না খনগনি হায়না হংবদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পাউখুম পীখি মদুদি রাজনিতিৱালা অমা ওইবা অমসুং রাজনিতিদা মাইপাকপা হায়বসি তোঙানবা থবক অনিনি। রাজনিতিদা মাইপাক্নবগীদমক কৎথোকপা, হায়দোকখিবা ৱা ঙাকপা অমসুং মীয়ামগী নুংঙাইবা অমসুং অৱাবশিং শরুক য়াবা তঙাইফদে। লুচিংবা অমা ওইবগী মহুত্ত তিমগী অফবা শান্নরোয় অমা ওইবনা হেন্না মরুওই। ভারত নিংতম্বগী ইহৌদা লনাই মীওই কয়া রাজনিতি য়াওদনা ইহৌদা মতেং পাংখি। খুন্নাইগীদমক কৎথোক্নবা অচেৎপা ৱাখল অমগা লোয়ননা নিংতম ইহৌদগী নিংতম্লবা মতুংগী লুচিংবশিং থোক্লকখি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি অপাম্বা ফংনবা নত্তনা অমসুং পান্দম অমগা লোয়ননা অফবা মীওইশিং রাজনিতিদা চঙলক্কদবনি। মহাত্মা গান্ধী খুদম ওইনা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মদুদি গান্ধীগী পুন্সি অমসুং থবকশিংনা ৱাফম কয়া ফোঙদোকখি, লৈবাক শীনবা থুংনা ইথিল পীখি। ৱা ঙাংবা হৈবদগী ফজনা পাউ ফাওনবা ঙম্বনা হেন্না মরুওই। মহাক্কী থবকশিং অমসুং ৱারোলশিংনা গান্ধীনা মপাঙ্গল কনবা পাউজেলশিং শন্দোকখি, অহিংশাগী পাউজেল পীখি। শীনফম অমগী হৈথোই-শিংথোইবশিং নত্ত্রগা ৱা ঙাংবা হৈবা খক্তদা মখা পোনবগী মথক্তা, কৎথোকপা পুন্সি অমদা হিংবা অমসুং মপুংফানা পাউ ফাওনবা ঙম্বা অসিনা রাজনিতিদা তশেংনা মাইপাকপনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অমুক হন্না হায়খি মদুদি অপাম্বা ফংনবা নত্তনা মিসন অমনা লমজিংদুনা নহা লাখ ১ রাজনিতিদা শরুক য়াবা দরকার ওইরে। ওন্ত্রাপ্রেনিউয়রশিংনা চাউখৎনবা মীৎয়েং চঙবগুম, রাজনিতিদা মশা কৎথোকপা অমসুং লৈবাক্কী থবক্না হান্না পাংথোকপা দরকার ওই। লৈবাক্কী থবক্না মরুওইনা লৌবা মীওইশিং খুন্নাইনা য়াই অমসুং মরম অদুনা রাজনিতিগী পুন্সি অসি অরাইবা নত্তে। কয়ারক মিনিস্তর ওইরবশু অচম্বা পুন্সি অমদা হিংখিবা অশোক ভত্ত কৌবা কৎথোক্লবা ৱার্কর অমগী ৱারি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লিখি। অহিং নোংয়াই ফাওবদা, মতেং পাংনবগীদমক শ্রী ভত্ত মতম পুম্নমক্ত থৌরাং তৌদুনা লৈখি অমসুং মশাগী খুদোংচাবশিং ফংদনা মীয়ামগী থবক তৌবা পুন্সি অমদা লেনখি। মসিগী খুদম অসিনা রাজনিতিদা কৎথোকপা অমসুং মশাগী ওইজবা থিদবগী মরুওইবা অদু উৎলে। রাজনিতি অসি মীখলশিং খক্তদা মাইপাকপ অদু নত্তে, মীয়ামগী থম্মোয় জয় তৌবা, মীয়াম মরক্ত লৈমিন্নবা অমসুং মখোয়গী পুন্সিশিংগা শম্নবা অদুনি।
মহাক্কী “অৱাবগী য়ুনিভর্সিতি” ওইনা মহাক্কী অঙাং ওইরিঙৈগী খুদোংচাদবশিং পল্লদুনা, থৌদোক-ৱাথোকশিংনা কমদৌনা পুন্সি শেম্বগে হায়না হংবদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি, “ঐগী পুন্সি অসি ঐগী খ্বাইদগী ফবা ওজানি”। ঈশিং শোক্নবা খোঙনা কিলোমিতর কয়া চৎখিবা, মহাক্কী রাজ্যশিংদা নুপীশিংনা অৱাবা কয়া মায়োক্নবা মহাক্না উখি, নিংতম্লবা মতুংদা ঈশিং ফংহন্নবা মহাক্না থবক পায়খৎনবা ইথিল পীখি। মহাক্না থৌরাংশিংগী মপু ওইনা হোৎনদ্রবশু, লৈবাক অসি কান্নবা ফংনবা মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙম্নবা মহাক মশামক কৎথোকখি। চোকথবা লৈতনা থবক শুবা, লনাইগী কান্নবা লৌদবা অমসুং তৌগে য়াওনা অরানবা তৌদবা অসি মহাক্না চীফ মিনিস্তর ওইরিঙৈগী লমজিংনবা অচুম্বা ফিদমশিংনি। অরানবা তৌবা অসি মীওইবগী মহৌশানি অদুবু অচুম্বা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মহাক্না থবক তৌখি। গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর ওইনা মহাক্না ৱা ঙাংখিবা নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক থবক কন্না শুবদগী লৈদুনা চেল্লোই, মশা মশাগী ওইবা করিগুম্বা অমতা মহাক্না তৌরোই অমসুং ফত্তবা ৱাখল্লোল অমগা লোয়ননা মহাক্না অরানবশিং পাংথোক্লোই অমসুং হায়রিবা নিয়ম অহুম অসি মহাক্কী পুন্সিগী লাইৱানি হায়না খল্লি।
আইদেলিজম অমসুং আইদিওলোজিগী মরুওইবগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মহাক লমজিংলিবা অচুম্বা ফিদমশিংদি মতম পুম্নমক্ত “লৈবাক্কী থবক্না হান্না পাংথোকপা” অসিনা ওইরি। মসিগী ৱাখল্লোন অসি চৎনবী অমসুং থৌশিলগী ঙমখৈশিং লান্থোক্লি, করিগুম্বা মখোয়না লৈবাক্কী য়াইফনবা ওইরবদি মহাক্না অনৌবা ৱাখলশিং লৌশিনবা অমসুং অরিবশিং লংথোকখিবা য়াই। মহাক্কী অচেৎপা ফিরেপতি “লৈবাক্কী থবক্না হান্না পাংথোকপা” হায়বা অসিনি। আইদিওলোজিদগী আইদিলিজম্না হেন্না মরুওইবা অসি রাজনিতিদা য়াম্না কান্নৈ। আইদিওলোজি তঙাইফদনা চংবগা লোয়ন্না, আইদিলিজম অসি রাজনিতিগী ইথিল পীনবা য়াম্না মরুওই। নিংতম্বগী মান্নবা পান্দমগীদমক তোঙান-তোঙানবা ৱাখল্লোনশিং পুনশিনখিবগীদমক নিংতম ইহৌ অসি খুদম অমনি।
নহা ওইরিবা রাজনিতিৱালাশিংনা কমদৌনা মীয়াম্না চৈরকপশিং অমসুং শিথরকপশিং মায়োক্নগনি হায়না হংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অতোপ্পশিংগী মতেং পাংবদা হরাওজবা ৱাখল তাবা লনাই মীওইশিং রাজনিতিদা দরকার ওই। গনতন্ত্র অমদা, মরাল শিরকপশিং কনাগুম্ব অমনা য়াগদবনি, অদুবু কনাগুম্বা অমনা চুম্লবদি অমসুং অরানবা অমতা তৌদ্রবদি, মদুগীদমক ৱানিংঙাই লৈতে।
সোসিএল মেদিয়া লাক্ত্রিঙৈ অমসুং সোসিএল মেদিয়া মতুংগী মেদিয়াগী রাজনিতি অমসুং মসিনা রাজনিতিৱালাশিংদা পীবা চৈথেং অমসুং নহা ওইরিবা রাজনিতিৱালাশিংনা সোসিএল মেদিয়া শীজিন্নবগী পাউতাক্কী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না অঙাংশিংগা ৱারি শান্নখিবগী নোক্নিংবা থৌদোক অমা লিখি, তি.ভিদা থোক্লকপদা অমসুং চৈরকপদা মহাক করি ফাওবগে হায়না হংলকখি। মীনা চৈরকপদা করিশু খন্দবা লনাই মীওই অমগী ৱারি লিরদুনা, কনাগুম্বা অমনা অচুম্বা পাংথোক্লবা অমসুং অচুম্বা ৱাখল্লোন চেল্লবদি, চৈরকপগী ৱানিংঙাই ওইদে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মহাক্কী থবকশিং অমসুং অচুম্বশিংদা মীৎয়েং চঙদুনা মসিগা মান্নবা ৱাখল্লোন অমা মহাক্কী লৈরি। মীয়ামগী থবক তৌবদা মীয়ামগী ইহুল খঙবা য়াম্না দরকার ওই, মসি য়াওদনা, কনাগুম্বা অমনা মীয়ামগী থবক তৌবা ঙম্লোই। রাজনিতি অমসুং থবক মফমশিং য়াওনা য়ানদবা অমসুং চৈনবা অসিউ হিরম খুদিংমক্ত থেংনৈ, কনাগুম্বা অমনা মসি য়াগদবনি অমসুং মখোয় থেংগদবনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি গনতন্ত্রদা সোসিএল মেদিয়াগী অওনবা পুরকপা ঙম্বগী থৌনা লৈ। মমাঙদা, মফম খর খক্তগী পাউ ফংলম্মী, অদুবু হৌজিক্তি, তোঙান-তোঙানবা চেন্নেলশিংদগী মীয়াম্না লাইনা অচুম্বশিং খঙদোকপা ঙম্লে। লনাই মীওইশিং অচুম্বা পাউশিং ফংবা অমসুং খঙদোকপা য়াহন্দুনা, গনতন্ত্রদা সোসিএল মেদিয়া অসি অফবা খুৎলায় অমা ওইরক্লে। মরুওইনা স্পেস থিজিনবগী লমদা, ঙসিগী নহারোলশিংনা থৱায় য়াওনা ই-পাউশিং সোসিএল মেদিয়াদগী অচুম্বা খঙদোক্লে। গাগনয়ান মিসনগুম্বা অফবা থবকশিং থৱায় য়াওনা শেন্নরিবা নহারোলশিংগী মরক্ত চন্দ্রয়ান মাইপাকপা অসিনা অনৌবা থৌনা অমা হাপ্লে। অনৌবা মীরোলশিংগীদকম সোসিএল মেদিয়া অসি মপাঙ্গল কল্লবা খুৎলায় অমনি। মহাক্না রাজনিতি য়াওবা কুইদ্রিঙৈদা, চৈরকপা অমসুং য়ুম্ফম য়াওদনা মরাল শিরকপা অসি য়াম্না তোইনা থোকখি, সোসিএল মেদিয়া লাক্ত্রিঙৈ মমাংদা ফাওবা থোকখি। অদুবু ঙসিদি তোঙান তোঙানবা মফম কয়া লৈবদগী অচুম্বা খঙদোক্নবা খুদোংচাবা অমা পীরে। সোসিএল মেদিয়া অসি খুন্নাইগী মমল য়াম্লবা লন অমা ওইনা, গনতন্ত্র অমসুং নহারোলশিংগী থৌনা হাপ্লে।
লাংতক্নবা, মসি মীওই খুদিংমক্ত শরুক য়াবা, মহাক মশামক্ত মসি থেংনখিবগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি লাংতক্নবা লাকশিন্নবা হোৎনবা অসি মী অমগা অমগা মান্নদে অমসুং লনাই মীওই খুদিংমক মখোয় মশাগী হৈনজবী অমসুং মসি থেংনবা ঙম্বগী থৌনা লৈ। ২০০২ গী গুগরাতকী মীখলশিং অমসুং গোধারাগী থৌদোকশিং য়াওনা, খুদোংথিবা মতম মনুংদা কমদৌনা মহাক্কী পুক্নিংগী ইহুলশিং অমসুং থৌদাংশিং শেন্নখিবগে হায়বগী লনাই ৱারি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহৌশাদা মীওইবগী তৌফম থোকপা থবকশিংগী মথক্ত লৈবা অমসুং কনাগুম্বা অমগী পান্দম অমদা মীৎয়েং চঙবা অসি য়াম্না মরুওই। দরকার ওইদবা তকশিনবা য়াওদনা, মখোয়গী নোংমগী পাংথোকপা থোকপা থবকশিংগী শরুক অমা ওইনা মহৈরোয়শিংনা পরিক্ষাশিং থেংনগদবনি। মসি মখোয়গী পুন্সিগী শরুক অমা ওইনা লৌগদবনি।
কা হেন্না ৱাখল খঞ্জিনবা খুদোংচাদবা থৌদোকশিংদা মহাক্কী মীৎয়েং ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মহাক্কী হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসি য়ৌরক্নবা মহাক্না কৈদৌঙৈদা থৌরাং তৌখিদে অমসুং মতম পুম্নমক্ত মহাক্কী থৌদাংশিং পাংথোক্নবা মীৎয়েং চঙখি। মাইপাকপা নত্ত্রগা মাইথিবগী ৱাখলশিংনা কৈদৌঙৈদা মহাক হুমদুনা পুখিদে।
মাইথিবশিংদগী পারা তম্বগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি চন্দ্রয়ান-২ মাইথিবগী দাইত্ব মহাক্না লৌখি অমসুং থাজবা থম্নবা মহাক্না সাইন্তিস্তশিংগী পুক্নিং থৌগৎখি। রাজনিতিদা খুদোংথিবা মায়োক্নবা ঙম্বা, নহা ওইরিবা লুচিংবশিং শৌগৎপা অমসুং লৈবাক্কীদমক থবক তৌনবা মখোয়গী পুক্নিং থৌগৎপা অসি য়াম্না মরুওই। রাজনিতিগী অফবা মিংচৎ লৈহনবা অমসুং রাজনতিগী অফবা ওইহন্নবগীদমক অফবা মীওই শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎপা অসি তঙাইফদে। নহা ওইরিবা লুচিংবশিংনা মীয়াম মশক খঙবীদবগী অকিবা লৈরোইদবনি অমসুং ভারতকী তুংলমচৎ মাইপাকপা হায়বসি মখোয়গী খুৎতা লৈরে। লনাই কান্নবা ফংবা থবক তৌরোইদবনি, লৈবাক্কীদমক অমসুং গনতন্ত্রগী ইকায়খুম্নবা ঙাক্নবা থবক তৌগদবনি।
রাজনিতি অসি “অমোৎপা মফম” অমনি হায়বা মীৎয়েং অসিগী মতাংদা হংবদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি রাজনিতি অসি শুপ্নগী মীখলশিং অমসুং মাইপাকপা নত্ত্রগা মাইথিবা খক নত্তে, মসিদা শিংথাবা য়ানা অহোংবশিং পুরক্নবা থৌশিল শেম্বা অমসুং লৈবাক ঙাকপা য়াওরি। ফিবমশিং অওনবা পুরক্নবা অফবা থৌশিলশিং অমসুং মখোয় থবক ওইনা পাংথোকপা য়াম্না মরুওই। লায়রবা ত্রাইবেল ফুরুপশিং শৌগৎনবা, রাস্ত্রপতি দ্রৌপতি মুর্মুগী লমজিং মখাদা পি.এম জনমন য়োজনা কৌবা স্কিম অমা পায়খৎলে। মসিনা রাজনিতিগী কান্নবা ফংবা খক নত্তনা, মফম ২৫০ গী মীওই লাখ ২৫ গী পুন্সিদা অকনবা ইথিল অমা পীরে। রাজনিতিদা অচুম্বা মতমদা অচুম্বা ৱারেপশিং লৌবা অসিনা অফবা অহোংবশিং পুরক্কগনি অমসুং অপেনবা ৱাখল অমা পোকহনগনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মাইথিবশিংগী মহাক্কী থৌদোকশিং শরুক য়াখি, মহাক্না অঙাং ওইরিঙৈদা মিলিতরি স্কুল অমদা তমনিংখিবা, শেন-থুমগী ফিবম চাদবদগী তম্বা ঙমখিবদগী মতাংদা মহাক্না পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি য়োগী অমগী পুন্সিদা হিংনবা মহাক্কী অপাম্বা লৈখি, রামকৃষ্ণ মিসন শরুক য়ানবা মহাক্না হোৎনরবশু চঙবা ঙমখিদে। মদুগী মাইথিবশিং অদু পুন্সিগী শরুক অমনি অমসুং মদুনা মহাক ফগৎলক্নবা শিংথাবা য়ানা মতেং পাংখি। মহাক্না আর.এস.এস য়াওরিঙৈদা, গারি থৌরিঙদা চৎথখিবা অরানবা অমদগী পারা তমখি অমসুং মাইথিবশিংদগী তম্বগী মরুওইবা লৈ। মহাক্না মতম পুম্নমক্ত মহাক্কী নুংঙাইবা মফমশিংদগী লাপ্না লৈখি,মসিনা মহাক্কী গুনশিং অমসুং পুন্সিগী পান্দমশিং শেমখি। চাউখৎনবগীদমক নুংঙাইবা মফমশিং থাদোকপা তঙাইফদে হায়বা মহাক্না থাজৈ অমসুং মাইপাক্নবগীদমক খুদোংথিবা থেংনবা ঙম্বা অসি য়াম্না মরুওই। নুংঙাইবনা কনাগুম্বা অমগী পান্দমশিং ফংবদা অপনবা পী অমসুং চাউখৎনবগীদমক নুংঙাইবদগী খোঙ থাংদোকপা দরকার ওই।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মহাক্না কৈদৌঙৈদা মশাগী কান্নবা ফংনবা হোৎনদবা মরম্না খুদোংথিবা মায়োক্নবা ঙম্বা মহাক্কী থৌনা অসি অঙকপনি অমসুং মসিগী অকিবা লৈতবা মীৎয়েং অসিনা মহাক্না চিংনবা লৈতনা ৱারেপশিং লৌবা ঙমহল্লে। মহাক মশামক্কা শম্ননবা অমসুং মমি তানবা মহাক্না অচিকপা মফমশিংদা নাইতোম লৈখি। মহাক্না ১৯৮০গী মতমদা মরুভুমিদা লৈখি, মফম অদুদা মহাক্না অধ্যাতিক্কি মিকপ থোকখি। থৌদোক অসিনা, মালেমদা খ্বাইদগী ফবা লমকোয়ফম খুঙ্গং ওইনা শকখঙনরবা, মরুওইবা তুরিজমগী থৌরম অমা ওইরবা, রন উৎসব পাংথোক্নবা মঙোন্দা ইথিল পীখি। রাজনিতি অমসুং ওন্ত্রাপ্রেনিউয়রশিপ অনিমক্ত চাউখৎনবগীদমক কনাগুম্বা অমগী নুঙাইবা থাদোকপা দরকার ওই। খুদোংথিবা থেংনবা ঙম্বা অসিনা হেন্না মাইপাকপশিং পুরকপা ঙমগনি। মমা-মপা অমা মাঙজবগী পুক্নিংগী ইহুলশিং মহাক্না ফাওখি। মহাক চহি য়াম্না নৌনা য়ুম থাদোকখি অমসুং পুন্না হিংমিন্নবগী নুংঙাইবা অদু মহাক্না ফংখিদে, অদুবু মহাক্কী মমাগী চহি ১০০শুবা মপোক নুমিত্তা, মমানা মঙোন্দা মমল য়াম্লবা পাউতাক পীখি: “লৌশিংগা লোয়ননা থবক তৌগদবনি, পুকচেল শেংনা হিংউ”। মহাক্কী মমা লাইরিক হৈত্রবশু, লৌশিং য়াম্না লৈখি। মহাক্কা কুপ্না ৱারি শানবগী খুদোংচাবা কয়া ফংখিদে, মহাক্কী থবকশিংদা পুক্নিং চঙনবা মমানা মতম পুম্নমক্ত মহাক্কী পুক্নিং থৌগৎখি। মমা-মপা লৈখিদবা অসি থৱায় নুংঙাইতে, অদুবু মখোয়না পীরম্বা লৌশিং অমসুং গুনশিং অদুনা লেংদ্রবা লন অমা ওইহৌরে।
রাজনিতি অসি অমোৎপা মফম অমনি হায়না লৌনরিবা অসিগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি রাজনিতিৱালাশিংগী থবকশিংনা মরম ওইদুনা রাজনিতিগী মিংচৎ থিহনবনি। অহোংবা পুরকপা পাম্বা অচুম্বা চৎপা মীওইশিংগী মফম হৌজিক ফাওবা রাজনিতিদা লৈরি। অচুম্বা অমসুং কৎথোকপা খুন্নাইনা ইকায়খুম্নবা উৎপা অমসুং শৌগৎপা মশক তাকখিবা, শেন খর খক্তনা ইন্দিপেন্দেন্ত ওইনা মীখলগী কেম্পেন অমা পাংথোকখিবা দোক্তর অমগী মতাংদা মহাক্না অঙাং ওইরিঙৈগী ৱারি অমা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লিখি। মহাক্না হায়খি রাজনিতিদা হায়দোকখিবা ৱা ঙাকপা অমসুং খাংবা কনবা য়াম্না দরকার ওই অমসুং মসি মীখল খক্তগী মীৎয়েংদগী য়েংলোইদবনি। শিংথানিঙাই ওইবা অহোংবশিং পুরক্নবা মীয়ামগী থবক তৌবা অমসুং থৌশিল শেম্বা অসি য়াম্না মরুওই। মহাক্না চীফ মিনিস্তর ওইরিঙৈদা য়ুহা হাবদা শোকহল্লবশিং খুন্দা-লৈতানবা থবক তৌনবা মহাক্না ওফিসিএলশিংগী পুক্নিং থৌগৎখি অমসুং চৎনদ্রবা অরিবা নিয়মশিং হোংদোক্তুনা কান্নবা ৱারেপশিং লৌখি। খুঙ্গংগী পুন্সিগী অশেংবা মশক খঙনবা অমসুং মখোয়গী থবকশিংগী কান্নবা খঙনবা, মখোয়না অহানবা থবক তৌবা হৌরকখিবা খুঙ্গংশিংদা অমুক হন্না চৎনবা মহাক্না ফম্নাইবশিং পুক্নিং থৌগৎপা থবক অমগী মতাংদশু প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মীয়ামদা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি লৈবাক ঙাকপদা মহাক্কী থবক অসিদা অকনবা ৱাহৈশিং নত্ত্রগা চৈরাকশিং শীজিন্নদনা মহাক্কী কাংবু পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং লমজিংবা য়াওরি।
“মশিং য়ামদবা সরকার, অচৌবা লৈঙাক” গী মতাংদা হংবদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মসি মিনিস্তরশিং নত্ত্রগা সরকারগী থবক তৌবা মীওইশিং মশিং হন্থহনবা নত্তে, মসিনা থবকশিং মওং -মরিল তানা পাংথোক্নবা অমসুং ফম্নাইবশিংগী পোৎলুমশিং হন্থহন্নবদা মীৎয়েং চঙলি। মীয়ামগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা চাউরাক্না শুকশোই শোইদনা ইনগদবা নিয়ম ৪০,০০০ রোম মুৎথৎলে। অরিবা আইন ১,৫০০ রোম মুৎথৎলে অমসুং ক্রিমিনেল লোশিং অমুক হন্না শেমদোক্লে। মসিগী পান্দমদি লৈবাক ঙাকপা অসি লাইথোকহনবা অমসুং মসি হেন্না ফজনা থবক পাংথোকহনবনি অমসুং হায়রিবা থবকশিং অসি হৌজিক মাইপাক্না পায়খৎলে। ইন্দিয়া স্তেক ইনিসিয়েতিপকী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি য়ু.পি.আই, ই-কে.ৱাই.সি অমসুং আধারগুম্বা ভারতকী দিজিতেলগী থবকশিংনা অচৌবা অওনবশিং পুরক্লে। হায়রিবা তেক্নোলোজিশিং অসিনা লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা হকথেংননা শেন হাপচিনবা ঙমহল্লে, শেঞ্জা-থুমজা মুৎথৎলে অমসুং ফন্দশিং হুরানবদগী কনবা ঙম্লে। ঙসিগী তেক্নোলোজিনা লমজিংবা চহিচা অসিদা মীয়ামদা তেক্নোলোজিগী কান্নবা ফংহনবা ভারতকী তৌবা ঙম্বা উৎতুনা, য়ু.পি.আই অসি মালেমগী অঙকপা অমা ওইরে। মহাক্না তাইৱানদা চৎপা মতমদা, অৱাংবা থাক্কী লুচিংবশিংনা মহাক অঙকপা পোকহনখি। মসিগা মান্নবা থাকশিংদা থবক তৌনবা ভারতকী নহারোলশিংনা হোৎনগদবনি। ভারতকী মরমদা অরিবা চৎনদ্রবা ৱাখল্লোন লৈরিবা, তাইৱানগী ইন্তরপ্রেতর অমগা ৱারি শানখিবগী থৌদোক অমশু প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ফোঙদোকখি। ফাগি ওইনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মদুদি থায়না মমাংঙদা ভারত্ত লিন পুবশিং লৈরমখি, ঙসিগী ভারত তেক্নোলোজি শীজিন্নরে, অঙাং খুদিংমক কম্পুতর মাউস শীজিন্নবদা খুৎলোয়রে। লৈবাক অসিগী তেক্নোলোজিশিং চাউখৎপদা ভারতকী মপাঙ্গল লৈরে অমসুং অনৌবা থবকশিং পায়খৎপদা মতেং পাংনবা সরকারনা তোখায়বা ফন্দশিং শেম্লে। নহারোলশিংনা খুদোংথিবা মায়োক্নবা ঙমগদবনি অমসুং করিগুম্বা মখোয়না মাইথিরবশু মখোয় মতেং পাংগনি।
মালেম্না ভারত্ত য়েংলিবা মীৎয়েং ফগৎলকপগী মতাংদা খন্নবদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মসি মহাক খক্তগী মাইপাকপা নত্তে, ভারতমচা খুদিংমক্কি অপুনবা থবকশিংগী মাইপাকপনি। মপান লৈবাকশিংদা চৎলিবা ভারতমচা খুদিংমক লৈবাক অসিগী এম্বেসেদর অমা ওইনা থবক তৌরি, লৈবাক অসিগী মিংচৎ হেনগৎহল্লি। মালেম শীনবা থুংনা লৈরিবা ভারতমচাশিংগা উন্নবা অমসুং মখোয়গী মপাঙ্গল শীজিন্ননবা নিতি অয়োগনা পান্দম অমা থম্লি। মহাক্না চীফ মিনিস্তর ওইদ্রিঙৈদা লৈবাক কয়াদা চৎখি অমসুং মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংগী তৌবা ঙম্বশিং মহাক্না খঙখি। মসি খঙবা অসিনা মালেমদা ভারতকী মিংচৎ হেন্না ফগৎলকখি। ভারতমচাশিংনা ফত্তবা থবকশিং পাংথোকপগী চাং য়াম্না নেম্বা, অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং তম্বা অমসুং ভারতমচাশিংনা আইন ঙাক্না চৎপা অসিনা মালেমগী অফবা মীৎয়েং অমা য়েংলকপদা মতেং পাংখি। অপুনবগী পাঙ্গল শীজিন্নদুনা, অফবা মমি অমা লৈহন্দুনা অমসুং অফবা নেতৱার্কশিং অমসুং মরীশিং শেমগৎপদা মীৎয়েং থমদুনা ওন্ত্রাপ্রেনিউয়রশিংনা থবক অসিদগী তমগদবনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ওন্ত্রাপ্রেনিউয়রশি অমসুং রাজনিতি অনিমক্ত চাংদম্নবা য়াম্না মরুওই। মীয়াম্না খনবা সরকার অমদা অমসুং লৈবাক অমদা ইকায়বা পীবা ওইনা, ২০০৫ দা অমেরিকা সরকারনা মহাক ভিসা পীখিদে। ভারতমচাশিংদা ভিসা পীনবা মালেমগী লৈবাকশিংনা ঙাইনবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎনবা মহাক্না মঙ মঙখি অমসুং ঙসিদি, ২০২৫ দা, মহাক্কী মঙলান মঙফাওনরে। ভারতকী নহারোলশিং অমসুং মীচম মীয়ামগী অনিংবশিং অমসুং হন্দক মহাক্না কুৱেত্ত চৎলুবগী খুদম অমা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা শরুক য়াখি। মহাক্না হায়খি মহাক্কী জিলাদা ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্ত অমা শেমগৎনবা মঙ মঙলিবা শিন্মী অমগা মহাক্কা ৱারি শানখি। অসিগুম্বা মঙলানশিং অসিনা ২০৪৭ দা ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহনবা ঙমগনি। লৈবাক অসি চাউখৎহনবদা ভারতকী নহারোলশিংগী থৌনা অমসুং মঙলান অসি য়াম্না মরুওই।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি শান্তিগীদমক লেপ্তনা লাউবদগী মালেমদা ভারতকী থাজবা অমসুং মিংচৎ হেনগৎলকপনি। ভারতনা ময়াইদা লৈবা নত্তে, অদুবু শান্তিদা অচেৎপা থাজবা থম্লি অমসুং মসিগী ফিরেপ অসি রুসিয়া, য়ুক্রেন, ইরান, পেলেস্তাইন অমসুং ইজরেল য়াওনা মরী লৈনবা লৈবাকশিংদা পাউ ফাওনরি। ভারতমচাশিং লৈবাক অসিদা পুরকপা অমকসুং কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাকশিংদগী ভারতমচাশিং পুরকপা য়াওনা অৱাবা মতমদা ভারতনা থবক কয়া থৱায় য়াওনা পায়খৎখি। লৈবাক অসিগী মীয়ামদা ভারতনা হায়দোকখিবা ৱা ঙাকপা অদু উৎতুনা, মীয়াম লৈবাক অসিদা পুরক্নবা ইন্দিয়ান এয়র ফোর্স পর্সোনেলশিংনা মশানা য়ানা খুদোংথিবা মায়োক্নখি। নেপালগী য়ুহা হাবগী থৌদোক্ত মী কনবা অমসুং ভারতমচাশিং লৈবাক অসিদা পুরকখিবা ভারতকী থবকশিং অদু অসিগুম্বা মীওইবগী পুন্সি কনবা থবকশিংদা তেক্সশিংগী মগুন খঙখিবা দোক্তর অমনা থাগৎপগী থৌদোক অমা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মীয়ামদা শরুক য়াখি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মদুদি মালেমগী লৈবাকশিংদা মীয়াম মতেং পাংবা অসিনা অফবা ৱাখল অমা পোকহল্লে। ইস্লামগী লৈবাক অমা ওইরিবা অবু ধাবীদা লাইশঙ অমা শানবা হায়জবদা য়ারকপা অসি, মালেমগী লৈবাকশিংনা ভারত্ত থম্লিবা ইকায়খুম্নবা অমসুং থাজবা অদুগী মমি তাবনি। থবক অসিনা ভারতমচা মিল্লিয়ন কয়া হরাওহনখি। মালেম শীনবা থুংনা লৈরিবা লৈবাক অসিগী মীয়াম মতেং পাংনবা অমসুং শান্তি পুরক্নবা ভারতকী থাজবা অসি লেংদ্রবনি অমসুং লৈবাক অসিগী তৌবা ঙম্বা মখা তানা মালেমগী ফম্বাক্ত হেনগৎলক্কনি। মহাক্না পামজবা চীঞ্জাক্কী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মহাক চাবদা ঙাউবা মীওই অমা নত্তে অমসুং তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংদা মঙোন্দা পীজরকপশিং মহাক্না পাম্না চাখি। মহাক্না দলগী থবক তৌরিঙৈ মনুংদা, ভারত শীনবা থুংবগী খ্বাইদগী হাওবা রেস্তুরান্তশিং অমসুং মথেলশিং ফজনা খঙবা লৈখিদ্রবা শ্রী অরুন জেতলিগা য়াম্না তোইনা তানখি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি চহি খর অসিদা মহাক্কী ফিবম হোংলকখি অমসুং থৌদাংশিংশু হোংলে। মহাক হান্নগী মীওই অদু ওইরি অমসুং খেন্নবা অমতা ফাওখিদে অমসুং মরুওইবা গুনদি মহাক হোংদবা অদুনি। ফম অমসুং থৌদাংশিংদা অহোংবা পুরকপা অসিনা মহাক্কী মরুওইবা গুনশিং অমসুং ফিদমশিংদা শোকহন্দে। মহাক্কী ফমদা অহোংবা পুরকপা অসিনা অকায়বা থোকহন্দে অমসুং লেংদনা লৈরি, মহাক্কী থবক পাংথোক্নবা চপ মান্নবা মীনুংশি অমসুং কৎথোকপা লেংদনা লৈরি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মহাক্না মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, মশামক্না থেংনখিবা থৌদোকশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মীয়াম্না মখোয় মশাগী থৌদোকশিং, মখোয়গী ৱাহৈশিং, অনিংবশিং অমসুং পাউদম্বা মতমদা মহৌশানা কান্নবা ওই। মহাক্না নহা ওইরিঙৈগী থৌদোকশিং হায়বদি রেলৱে স্তেসনশিংদা চা য়োনখিবা অমসুং তোঙান-তোঙানবা লমদমশিংগী মীওইশিংগা ৱারি শানখিবা কয়া অসিনা মহাক গুজরাতমচা অমা ওইজরবশু, মহাক হিন্দী ফজনা ঙাংবা ঙমখি। নোল্লুকপা অমসুং কনাগুম্বা অমগী হৌরকফমগা শম্নবা অসিনা নিংথিনা পাউ ফাওনবদা মতেং পাংই। ৱা ফজনা ঙাংবা ঙম্বগী গুন অসি থম্মোয়দগী ঙাংবা অমসুং অশেংবা থৌদোকশিং লিবগী মখা পোল্লি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ভারত্ত স্তার্দঅপকী থবকশিং অওনবা লাক্লে। ভারতকী নহারোলশিংগী থৌনাদা থাজবা থম্লি। অহানবা স্তার্দঅপ কনফরেন্সতা কোলকাতাদগী নুপী অমনা স্তার্দঅপশিং অসি মাইথিনবগী লম্বী অমনি হায়না হান্না খল্লম্বা ৱাখল্লোন অমা ফোঙদোকখিবগী ৱারি অমা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিদি স্তার্দঅপশিং মিংচৎ লৈরে। অচৌবা মঙলানশিংনা ভারত্ত ওন্ত্রাপ্রেনিউয়রশিপকী থৌনা লমজিংলি অমসুং থবকশিং থিবগী মহুত্ত মখোয় মশাগী থবকশিং পায়খৎনবা হৌজিক নহারোলশিংনা হেন্না পুক্নিং চঙলে।
সরকারগী অহানবা, অনিশুবা অমসুং অহুমশুবা তার্মশিংগী খেন্নবশিংগী মতাংদা হংবদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ভারত চাউখৎনবগীদমক মহাক্কী পান্দমশিং লৈরি। মহাক্কী অহানবা তার্মদা, মহাক অমসুং মীয়াম্না অমনা অমবু মশক খঙনবা হোৎনখি অমসুং মহাক দিল্লি মশক খঙনবশু হোৎনখি। মহাক্কী অহানবা অমসুং অনিশুবা তার্মদা, মহাক্না হৌখিবা মতমগী মাইপাকপশিং চাংদম্নখি অমসুং অনৌবা পান্দমশিং থমখি। অদুবু মহাক্কী অহুমশুবা তার্মদা, মহাক্কী মীৎয়েং পাকথোক-চাউথোক্লে। ২০৪৭ দা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা নাখৈ শেংবা পান্দম অমগা লোয়ননা মহাক্কী মঙলানশিং অমসুং অনিংবশিং পাকথোক-চাউথোক্লে।
তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং হায়বদি তোইলেতশিং, ইলেক্ত্রিসিতি অমসুং তোতি ঈশিং মীয়ামদা চাদা ১০০ ফংহন্নবা মীৎয়েং চঙলে। হায়রিবশিং ঙসি খুদোংচাবশিং নত্তে মখোয়গী ফংফম থোকপশিংনি। মীচং-মীখায় নাইদনা ভারতমচা খুদিংমক্না কান্নবশিং ফংলবা মতমদা অশেংবা খুন্নাইগী অচুম্বা অমসুং সেকুলারিজম ফংবা ঙমগনি। মহাক ইথিল পীরিবা শাফু অসি “এস্পিরেসনেল ইন্দিয়া” অনি অমসুং ২০৪৭ ফাওবদা শিংথানিঙাই ওইবা মাইপাকপশিং পুরক্নবা মহাক্কী হৌজিক্কী মীৎয়েং অসি তুংদা য়েংলি। অনিংবা অমসুং ৱাশক হান্নদগী হেন্না ৱাংবা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা মহাক্কী অহুমশুবা তার্ম অসি হান্নদগী তোঙাল্লে। তুংগী মীরোলশিংগী লুচিংবশিংগী শেম-শাবা দরকার ওই। মহাক্না গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর ওইরিঙৈদা, মথং চহি ২০ গী মতিং লৈবা লুচিংবশিং ত্রেনিং পীনবা মহাক্না মীৎয়েং চঙখি। তুংগী অৱাবশিং থেংনবা ঙম্নবা কমদৌনা মহাক্না মহাক্কী কাংবু শেম-শাবগে হায়বা অসিনা মহাক্কী মাইপাকপা ওল্লি। তুংগীদমক মপাঙ্গল কনবা অমসুং থবক ঙম্বা লুচিংবা অমা শেমগৎনবা নহারোলশিং শেমগৎনবা মহাক্না অচেৎপা ফিরেপ লৌরে।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি কেন্দিদেত অমা ওইনবা অমসুং মাইপাক্লবা রাজনিতিৱালা অমা ওইনবা মহৈগী থাকশিংদা খেন্নবা লৈরি। কেন্দিদেত ওইনবগী চঙদ্রবা য়াদ্রবা অসি খর খক্তনি অদুবু মাইপাক্লবা রাজনিতিৱালা অমা ওইনবগী তোপ-তোপ্পা গুনশিং দরকার ওই। রাজনিতিৱালা অমদা লেপ্তনা য়েংশিল্লি অমসুং অশোইবা খোঙথাং অমনা চহি কয়া কন্না হোৎনরকপা অদু অরেম্বা তাহল্লি। ২৪/৭ ৱাখল তাবা দরকার ওই অমসুং য়ুনিভর্সিতিশিংগী সর্তিফিকেদশিংদগী কৎথোকপা অমসুং গুনশিং ফংবা ঙম্লোই। অশেংবা রাজনিতিগী মাইপাকপদা লাম্বা লৈতবা হায়দোকখিবা ৱা ঙাকপা অমসুং পুকচেল শেংবা দরকার ওই।
লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি লৈবাক অসিগী নহারোলশিং অমসুং নুপীশিং লুচিংবা ওইবা অমসুং রাজনিতিদা শরুক য়াবা অসি য়াম্না মরুওই। লোকেল গভর্নান্সতা সিত চাদা ৫০ খাক্লিবা অসিগী খুদোংচাবশিং নুপীশিংনা লৌগদবনি অমসুং লেজিসলেতিপ এশেমব্লিশিং অমসুং সংসদকী সিত চাদা ৩৩ খাক্নবা থৌরাং তৌরিবা অসিদা লুচিংবগী থৌদাং লৌনবা মখোয় মশামক থৌরাং তৌগদবনি। নহারোলশিংনা রাজনিতি অসি য়াম্না ফত্তবা মীৎয়েংদা য়েংলোইদবনি অমসুং পান্দম অমগা লোয়ননা মীয়ামগী থবক তৌগদবনি। হৈথোই-শিংথোইবা, পাম্বৈ পুথোকপা ঙম্বা অমসুং লৈবাক অসি চাউখৎনবা কৎথোকপা ঙম্বা লুচিংবশিং দরকার ওই। ঙসিগী নহারোলশিংনা লৈবাক অসি চাউখৎনবা লমজিংদুনা ২০৪৭ দা মরুওইবা ফমশিং পায়গনি। নহারোলশিং রাজনিতিদা শরুক য়ানবা মহাক্না হায়রিবা অসি অকক্নবা রাজনিতি দল অমা খক্তদা নত্তে, মসিনা রাজনিতি দল খুদিংমক্ত অনৌবা মীৎয়েং অমসুং থৌনা পীনবা পান্দম থম্লি। লৈবাক অসি চাউখৎহনবা অমসুধং ভারতকী অফবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎনবা নহা ওইরিবা লুচিংবশিং দরকার ওইরে।