Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi, in his first podcast, interacts with entrepreneur Nikhil Kamath
10 JAN 2025 8:30PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi, in his first podcast, interacted with entrepreneur and investor Nikhil Kamath about various topics today. In a candid conversation when asked about his childhood, Prime Minister shared his early life experiences, highlighting his roots in the small town of Vadnagar in Mehsana district, North Gujarat. He remarked that Vadnagar, a Gaekwad State town, was known for its commitment to education, with essential facilities like a pond, post office, and library. The Prime Minister reminisced about his school days at Gaekwad State Primary School and Bhagwatacharya Narayanacharya High School. He shared an interesting anecdote about how he once wrote to the Chinese embassy about a film on Chinese philosopher Xuanzang, who had spent significant time in Vadnagar. He also mentioned an experience from 2014 when he became the Prime Minister of India and Chinese President Xi Jinping expressed a desire to visit Gujarat and Vadnagar, citing a historical connection between Xuanzang and both their hometowns. He added that this connection highlighted the shared heritage and strong ties between the two nations.
Touching upon his student life, Shri Modi described himself as an average student who was not particularly noticed. He mentioned his teacher, Veljibhai Chaudhary, who saw great potential in him and often expressed his expectations to Modi's father. Veljibhai noted that Modi grasped things quickly but then got lost in his own world. The Prime Minister remarked that his teachers were very affectionate towards him, but he was not interested in competition. He preferred to pass exams without much effort and was more inclined towards various activities. He emphasized that his nature was to quickly pick up new things and engage in different activities..
Prime Minister shared his unique journey, having left home at a very young age and losing contact with his family and friends. He remarked that when he became Chief Minister, he had a few desires, including reuniting with his old classmates and invited around 30-35 friends to the CM House, but felt that they saw him as the Chief Minister rather than their old friend. The Prime Minister also expressed that his wish was to publicly honor all his teachers who had contributed to his education. He organized a grand event to honor around 30-32 teachers, including his oldest teacher, Rasbihari Manihar, who was 93 years old at the time. This event was attended by the Governor and other esteemed personalities of Gujarat. Additionally, he invited his extended family to the CM House to reconnect and introduce them to each other. He also invited families who had provided him meals during his early days in the RSS. These four events were significant moments in his life, reflecting his gratitude and desire to stay connected with his roots.
The Prime Minister remarked that he did not follow any guiding philosophy and was content with passing exams without striving for higher marks. The Prime Minister mentioned his tendency to engage in various activities spontaneously, participating in competitions like drama without much preparation. He shared an anecdote about his physical training teacher, Mr. Parmar, who inspired him to regularly practice Malkhamb and wrestling. Despite his efforts, he did not become a professional athlete and eventually stopped these activities.
When asked about what can be considered as a talent to a politician in politics, Shri Modi replied that becoming a politician and becoming successful in politics were two different things. He remarked that dedication, commitment, and empathy towards people's joys and sorrows are essential for success in politics. He highlighted the importance of being a good team player rather than a domineering leader. The Prime Minister reflected on the Indian independence movement, noting that many individuals contributed to the cause without entering politics. He emphasized that post-independence leaders emerged from the freedom struggle with a deep sense of dedication to society. Shri Modi emphasized “Good people should keep coming into politics with a mission and not ambition”. Quoting the example of Mahatma Gandhi, Shri Modi said Gandhi's life and actions spoke volumes, inspiring the entire nation. The Prime Minister emphasized that effective communication is more important than eloquent speeches. He highlighted Gandhi's ability to communicate powerful messages through his actions and symbols, such as the contrast of carrying a tall staff while advocating non-violence. The Prime Minister emphasised that true success in politics comes from living a life of dedication and effective communication, rather than relying solely on professional skills or eloquence.
Shri Modi reiterated the need for one lakh young individuals to join politics with a mission-driven approach rather than ambition. He remarked that while entrepreneurs focus on growth, politics requires self-sacrifice and putting the nation first. He highlighted that society accepts those who prioritize the nation and that political life is not easy. He added that life in politics was not easy. The Prime Minister shared an anecdote about Ashok Bhatt, a dedicated worker who lived a simple life despite being a minister multiple times. He added that Shri Bhatt was always available to help, even in the middle of the night, and lived a life of service without personal gains. He said that this example underscores the importance of dedication and selflessness in politics. The Prime Minister underscored that politics is not about fighting elections alone but to win the hearts of common people, for which one has to live amidst them and connect with their lives.
“My life is my biggest teacher”, said Shri Modi when asked about how life has been shaped by circumstances, referring to his challenging childhood as his "University of Adversity." He remarked that witnessing the struggles of women in his state, who walked kilometers to fetch water, inspired his commitment to ensuring water accessibility post-independence. The Prime Minister emphasized that while he does not claim ownership of plans, he dedicates himself to realizing dreams that benefit the nation. He shared his guiding principles from his tenure as Chief Minister: working tirelessly, not seeking personal gain, and avoiding intentional wrongdoing. He acknowledged that mistakes are human but stressed his commitment to acting with good intentions. Recalling his speech as the Chief Minister of Gujarat, Shri Modi said that he will not shy away from hard work, he will not do anything for his personal self and he will not make mistakes with bad intentions and considered these three rules as the mantra of his life.
Talking about the importance of idealism and ideology, Prime Minister emphasized that his guiding principle has always been "Nation First." He remarked that this ideology transcends traditional and ideological boundaries, allowing him to embrace new ideas and discard old ones if they serve the nation's interest. He stated that his unwavering standard is "Nation First." The Prime Minister highlighted the importance of idealism over ideology in impactful politics. He noted that while ideology is essential, idealism is crucial for meaningful political impact. He cited the freedom movement as an example, where different ideologies converged towards the common goal of independence.
Upon being asked about how young politicians must tackle the trolls and unwanted criticisms in public life, Shri Modi emphasized the need for sensitive individuals in politics who find joy in helping others. He remarked that in a democracy, one must accept accusations and counter-accusations, but if one is right and has done no wrong, there is no need to worry.
On the topic of pre-social media and post-social media politics and its impact on politicians and advice for the young politicians to use social media, the Prime Minister Shri Narendra Modi shared a humorous anecdote about his interactions with children, who often ask him how he feels about being on TV and receiving criticism. Recounting a story about an individual who remained unfazed by insults, emphasizing that as long as one is truthful and has a clear conscience, there is no need to worry about criticism, the Prime Minister remarked that he has adopted a similar mindset, focusing on his actions and remaining grounded in truth. Emphasizing the need for sensitivity in public life, stating that without it, one cannot genuinely serve people. He remarked that criticism and disagreements are common in every field, including politics and workplaces, and one must accept and navigate them. The Prime Minister highlighted the transformative power of social media in democracy. He noted that previously, only a few sources provided information, but now, people can verify facts easily through various channels. “Social media has become a significant tool for democracy, allowing individuals to access the truth and verify information”, said Shri Modi. He observed that today's youth are actively verifying information on social media, particularly in fields like space exploration. He further added that the success of Chandrayaan has sparked a new spirit among the youth, who are keenly following developments like the Gaganyaan mission. “Social media is a powerful tool for the new generation”, acknowledged the Prime Minister about Social media’s usefulness. Reflecting on his early days in politics, he shared that criticism and baseless accusations were common, even before the advent of social media. However, he added that the availability of various platforms today provides a broader canvas for truth-seeking and verification. He emphasized that social media can empower democracy and the youth, making it a valuable resource for society.
Discussing the issue of anxiety, sharing that everyone, including himself, experiences it, Shri Modi remarked that managing anxiety varies from person to person, and each individual has their own style and capacity to handle it. The Prime Minister shared personal anecdotes, including the 2002 Gujarat elections and the Godhra incident, highlighting how he managed his emotions and responsibilities during challenging times. He emphasized the importance of staying above natural human tendencies and focusing on one's mission. He advised students to approach exams as part of their routine activities, without adding unnecessary pressure. He encouraged them to treat it as a regular part of their lives.
Sharing his perspective on not overthinking worst-case scenarios, Shri Modi stated that he never planned his journey to reach his current position and has always focused on fulfilling his responsibilities well. He emphasized that he never let thoughts of success or failure dominate his mind.
Talking about learning from the failures, the Prime Minister highlighted the failure of Chandrayaan-2 launch, where he took responsibility and motivated scientists to remain hopeful. He emphasized the importance of taking risks in politics, supporting young leaders, and encouraging them to work for the nation. He remarked that giving prestige to politics and encouraging good people to join is essential for its purification. The Prime Minister urged young leaders to overcome the fear of the unknown and emphasized that the success of India's future lies in their hands. He encouraged them to work for the country, not for personal gains, and to uphold the dignity of democracy.
When asked about the perception of politics as a "dirty place," Shri Modi emphasised that politics is not just about elections and winning or losing, but also involves policy-making and governance, a means to bring about significant changes. Highlighting the importance of good policies and their execution in transforming situations, Shri Modi shared an example of the PM JANMAN Yojana, a scheme developed under the guidance of President Draupadi Murmu, to support the most marginalized tribal communities. He noted that while this initiative may not yield political gains, it has a profound impact on the lives of 25 lakh people across 250 locations. He emphasized that making the right decisions at the right time in politics can lead to substantial positive changes, providing a sense of satisfaction and fulfillment.
Shri Modi shared his experiences with setbacks and failures, he recounted his childhood desire to join a military school, which did not materialize due to financial constraints. He also shared his aspiration to lead a monastic life, which remained unfulfilled despite his efforts to join the Ramakrishna Mission. The Prime Minister highlighted that setbacks are a part of life and contribute significantly to personal growth. He shared an incident from his time in the RSS, where he learned from a mistake while driving, emphasizing the importance of learning from failures. He remarked that he has always lived outside his comfort zone, which has shaped his personality and approach to life. He believes that avoiding the comfort zone is essential for progress and that taking risks is crucial for achieving success. He emphasized that comfort can hinder achieving one's end goals, and stepping out of the comfort zone is necessary for growth and progress.
Discussing his risk-taking ability and how it has evolved over time, the Prime Minister emphasized that his capacity for taking risks is immense because he has never prioritized personal gains and this fearless attitude allows him to make decisions without hesitation. He shared that he used to spend time alone in remote places to reflect and connect with himself, a practice he misses. Citing one such experience in the 1980s involving staying in the desert, where he experienced a spiritual awakening, Shri Modi said that this inspired him to establish the Rann Utsav, which has become a major tourism event, earning global recognition as the best tourist village. The Prime Minister remarked that stepping out of one's comfort zone is essential for growth and progress, both in politics and entrepreneurship. He emphasized that taking risks and facing challenges head-on leads to greater achievements.
Touching upon the personal relations, Shri Modi shared his thoughts on the emotions tied to losing a parent. He remarked that having left home at an early age, he did not experience the traditional attachment, but during his mother's 100th birthday, she gave him valuable advice: "Work with wisdom, live with purity." The Prime Minister noted that his mother, despite being uneducated, imparted profound wisdom. He reflected on the missed opportunities for deeper interactions with her, expressing that her nature was always focused on encouraging him to continue his work. The Prime Minister emphasized that the loss of a parent brings a mix of emotions, but the wisdom and values imparted by them remain a lasting treasure.
Addressing the perception of politics as a "dirty place," Shri Modi emphasised that it is the actions of politicians that can tarnish its image. He remarked that politics is still a place for idealistic individuals who want to bring about change. The Prime Minister shared an anecdote from his childhood about a local doctor who ran an independent election campaign with minimal funds, demonstrating that society recognizes and supports truth and dedication. He emphasized that patience and commitment are essential in politics, and it should not be viewed solely through the lens of elections. He highlighted the importance of engaging in community work and policy-making, which can bring about significant changes. He shared examples from his tenure as Chief Minister of Gujarat, where he motivated officials to work towards earthquake rehabilitation and made impactful decisions by changing outdated rules. The Prime Minister also shared an initiative where he encouraged bureaucrats to revisit the villages where they started their careers, to reconnect with the reality of rural life and understand the impact of their work. He emphasized that his approach to governance involves motivating and guiding his team without resorting to harsh words or reprimands.
When asked about the concept of "Minimum Government, Maximum Governance," the Prime Minister clarified it emphasizing that it does not mean reducing the number of ministers or employees, instead, it focuses on streamlining processes and reducing bureaucratic burdens. The Prime Minister highlighted that around 40,000 compliances have been eliminated to reduce the burden on citizens. He mentioned that approximately 1,500 outdated laws have been abolished, and criminal laws have been reformed. He emphasized that the goal is to simplify governance and make it more efficient, and these efforts are currently being implemented successfully.
Discussing the India Stack initiative, Shri Modi highlighted the transformative impact of India's digital initiatives like UPI, eKYC, and Aadhaar. He remarked that these technologies have enabled direct transfers to farmers' accounts, eliminating corruption and leakage of funds. He emphasized that UPI has become a global marvel, showcasing India's ability to democratize technology in today’s Technology-driven century. The Prime Minister shared an anecdote from his visit to Taiwan, where he was impressed by the highly qualified leaders. He expressed his desire for Indian youth to achieve similar levels of excellence. He also recounted a conversation with a Taiwanese interpreter, who had outdated perceptions of India. The Prime Minister humorously explained that while India's past involved snake charmers, today's India is empowered by technology, with every child adept at using a computer mouse. He emphasized that India's strength now lies in its technological advancements, and the government has created separate funds and commissions to support innovation. He encouraged the youth to take risks, assuring them that they will be supported even if they fail.
Discussing the improved global perception of India, the Prime Minister emphasized that it is not solely his achievement but the collective effort of all Indians. He remarked that every Indian who travels abroad serves as an ambassador of the nation, contributing to its image. He highlighted that the NITI Aayog has an objective to connect with the Indian community worldwide, leveraging their strength. He shared his experiences of extensive travel before becoming Chief Minister and how he recognized the potential of the Indian diaspora. He added that this recognition has led to a stronger global profile for India. The Prime Minister also noted that the low crime rate, high education levels, and law-abiding nature of Indians have contributed to a positive global perception. He emphasized that entrepreneurs can learn from this approach by leveraging collective strengths, maintaining a positive image, and focusing on building robust networks and relationships.
Shri Modi emphasized the importance of competition in both entrepreneurship and politics. He shared an anecdote from 2005 when the American government denied him a visa, which he viewed as an insult to an elected government and the nation. He remarked that he envisioned a future where the world would line up for Indian visas, and today, in 2025, that vision is becoming a reality. The Prime Minister highlighted the aspirations of Indian youth and the common man, sharing an example from his recent visit to Kuwait. He recounted a conversation with a laborer who dreamed of having an international airport in his district. The Prime Minister emphasized that such aspirations will drive India towards becoming a developed nation by 2047. He remarked that the spirit and ambition of India's youth are key to the country's progress.
Prime Minister emphasized the credibility and trust that India has gained globally by consistently advocating for peace. He remarked that India is not neutral but firmly in favor of peace, and this stance is communicated to all involved parties, including Russia, Ukraine, Iran, Palestine, and Israel. He highlighted India's proactive efforts during crises, such as the evacuation of Indian nationals and those from neighboring countries during the COVID-19 pandemic. The Prime Minister noted that Indian Air Force personnel volunteered for the risky task of bringing back citizens, showcasing India's commitment to its people. He further shared an incident during the Nepal earthquake, where India's efforts to rescue and bring back citizens were appreciated by a doctor who realized the value of taxes in such life-saving missions. The Prime Minister emphasized that serving citizens globally ignites a sense of goodness and reciprocity. He also mentioned the successful request for land to build a temple in Abu Dhabi, an Islamic country, reflecting the respect and trust India commands internationally. This initiative has brought immense joy to millions of Indians. The Prime Minister reassured that India's commitment to peace and support for its citizens worldwide remains unwavering, and the country's credibility continues to grow on the global stage.
Sharing his thoughts on food preferences, Shri Modi stated that he is not a food enthusiast and enjoys whatever is served to him in different countries. He mentioned that during his time working with the organization, he often relied on the late Shri Arun Jaitley, who was well-versed in the best restaurants and dishes across India.
Touching upon the perception of change in his position over the years, the Prime Minister remarked that while circumstances and roles have changed, he remains the same person and does not feel any different and that the essence of who he is has not changed. The Prime Minister noted that the change in position and responsibilities has not affected his core values and principles. He emphasized that he remains grounded and unaffected by the changes in his status, maintaining the same humility and dedication to his work.
Prime Minister shared his thoughts on public speaking, emphasizing that self-experience plays a crucial role. He remarked that when people speak from their own experiences, their words, expressions, and narration naturally become impactful. He highlighted that his ability to speak Hindi fluently, despite being a Gujarati, stems from his early life experiences, such as selling tea at railway stations and interacting with people from different regions. He emphasized that staying grounded and connected to one's roots helps in effective communication. He emphasized that the essence of good oratory lies in speaking from the heart and sharing genuine experiences.
Shri Modi highlighted the evolution of the startup ecosystem in India. Expressing confidence in the power of the youth of India, he shared an anecdote from the first startup conference, where a young woman from Kolkata described the initial perception of startups as a path to failure. The Prime Minister remarked that today, startups have gained prestige and credibility. He emphasized that the entrepreneurial spirit in India is driven by big dreams and aspirations, and the country's youth are now more inclined to start their own ventures rather than seeking traditional jobs.
When asked about the differences in the first, second and third terms of the Government, Prime Minister shared his evolving vision for India's development. He remarked that during his first term, both he and the people were trying to understand each other, and he was also trying to understand Delhi. In his first and second terms, he focused on comparing past achievements and setting new goals. However, in his third term, his perspective has significantly expanded. He emphasized that his dreams and ambitions have grown, with a clear vision for a developed India by 2047.
He remarked that his perspective has shifted significantly in his third term, with a stronger focus on achieving a developed India by 2047. He emphasized the importance of 100% delivery of basic amenities like toilets, electricity, and piped water to every citizen, asserting that these are rights, not privileges. The Prime Minister highlighted that true social justice and secularism lie in ensuring that every Indian benefits without discrimination. He emphasized that his driving force is "Aspirational India," and his current focus is on the future, aiming to achieve significant milestones by 2047. He noted that his third term is markedly different from the previous ones, with a heightened sense of ambition and determination.
Prime Minister stressed on the importance of preparing the next generation of leaders and remarked that during his tenure in Gujarat, he focused on training potential leaders for the next 20 years. He highlighted that his success is measured by how well he prepares his team to handle future challenges. The Prime Minister expressed his commitment to nurturing and developing young talent to ensure a strong and capable leadership for the future.
Prime Minister Shri Narendra Modi emphasized the distinction between the qualifications for becoming a candidate and those for becoming a successful politician. He remarked that while the basic requirements for candidacy are minimal, becoming a successful politician requires exceptional qualities. The Prime Minister highlighted that a politician is constantly under scrutiny, and a single misstep can undermine years of hard work. He emphasized the need for 24/7 consciousness and dedication, qualities that cannot be acquired through university certificates. He stressed that true political success requires unparalleled commitment and integrity.
Concluding the interaction, Shri Modi addressed the youth and women of the nation, emphasizing the importance of leadership and participation in politics, and encouraged young women to take advantage of the 50% reservation in local governance and prepare themselves for leadership roles, with proposed 33% reservation in legislative assemblies and parliament. The Prime Minister urged the youth to not view politics negatively and to engage in public life with a mission-driven approach. He emphasized the need for leaders who are creative, solution-oriented, and dedicated to the nation's progress. He highlighted that the youth of today will be in key positions by 2047, leading the country towards development. He clarified that his call for youth participation is not limited to any specific political party but is aimed at bringing fresh perspectives and energy into all political parties. He stressed the importance of young leaders in driving the nation's growth and ensuring a bright future for India.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে তেওঁৰ প্ৰথমটো ‘পডকাষ্ট’ত উদ্যোগী নিখিল কামাথৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে
10 JAN 2025 8:30PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে তেওঁৰ প্ৰথমটো ‘পডকাষ্ট’ত আজি বিভিন্ন বিষয় সন্দৰ্ভত উদ্যোগী তথা বিনিয়োগকাৰী নিখিল কামাথৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে। শৈশৱৰ বিষয়ে সোধা এক প্ৰশ্নত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ প্ৰাৰম্ভিক জীৱনৰ অভিজ্ঞতাসমূহ সহভাগ কৰে আৰু উত্তৰ গুজৰাটৰ মেহছানা জিলাৰ সৰু চহৰ ভাড়নগৰত তেওঁৰ ল’ৰালিৰ দিনবোৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে গায়কৱাড় ৰাজ্যিক চহৰ ভাড়নগৰ পুখুৰী, ডাকঘৰ আৰু পুথিভঁৰালৰ দৰে অত্যাৱশ্যকীয় সা-সুবিধাৰ লগতে শিক্ষাৰ প্ৰতি থকা ইয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাৰ বাবে জনাজাত আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গায়কৱাড় ৰাজ্যিক প্ৰাথমিক বিদ্যালয় আৰু ভাগৱতাচাৰ্য নাৰায়ণাচাৰ্য উচ্চ বিদ্যালয়ত তেওঁৰ বিদ্যালয়ৰ দিনবোৰৰ কথা স্মৰণ কৰে। তেওঁ এবাৰ ভাড়নগৰত এছোৱা গুৰুত্বপূৰ্ণ সময় অতিবাহিত কৰা চীনা দাৰ্শনিক জুৱানজং সম্পৰ্কীয় এখন চলচ্চিত্ৰৰ বিষয়ে চীনা দূতাবাসলৈ কেনেদৰে লিখিছিল সেই বিষয়ে তেওঁ এটা আকৰ্ষণীয় কাহিনী সহভাগ কৰে। তেওঁ ২০১৪ চনৰ পৰা ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ এক অভিজ্ঞতাৰ কথাও উল্লেখ কৰে আৰু চীনৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ছি জিনপিঙে জুৱানজং আৰু তেওঁলোকৰ দুয়োখন গৃহচহৰৰ মাজত এক ঐতিহাসিক সম্পৰ্ক থকাৰ কথা উল্লেখ কৰি গুজৰাট আৰু ভাড়নগৰ ভ্ৰমণ কৰাৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰাৰ কথা স্মৰণ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে এই সংযোগে দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত অংশীদাৰী ঐতিহ্য আৰু শক্তিশালী সম্পৰ্ককে আলোকপাত কৰিছে।
ছাত্ৰ জীৱনৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে নিজকে এজন মধ্যমীয়া স্তৰৰ শিক্ষাৰ্থী বুলি অভিহিত কৰে যাক বিশেষভাৱে লক্ষ্য কৰা হোৱা নাছিল। তেওঁ তেওঁৰ শিক্ষক ভেলজীভাই চৌধুৰীৰ কথা উল্লেখ কৰে, যিয়ে তেওঁৰ ভিতৰত যথেষ্ট সম্ভাৱনা প্ৰত্যক্ষ কৰিছিল আৰু প্ৰায়ে মোদীৰ দেউতাকক তেওঁ কৰা প্ৰত্যাশা ব্যক্ত কৰিছিল। ভেলজীভায়ে উল্লেখ কৰিছিল যে মোদীয়ে বস্তুবোৰ সোনকালে বুজি পাইছিল যদিও পিচ পাকতে তেওঁ নিজৰ পৃথিৱীত হেৰাই গৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে তেওঁৰ শিক্ষকসকল তেওঁৰ প্ৰতি অতি মৰমীয়াল আছিল, কিন্তু তেওঁ প্ৰতিযোগিতাত আগ্ৰহী নাছিল। তেওঁ বেছি পৰিশ্ৰম নকৰাকৈ পৰীক্ষাত উত্তীৰ্ণ হ'বলৈ পছন্দ কৰিছিল আৰু অন্যান্য কাৰ্যকলাপৰ প্ৰতিহে অধিক আগ্ৰহী আছিল। তেওঁ জোৰ দি কয় যে দ্ৰুততাৰে নতুন বস্তু তুলি লোৱা আৰু বিভিন্ন কাৰ্যকলাপত জড়িত হোৱাটো আছিল তেওঁৰ প্ৰকৃতি। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ অনন্য যাত্ৰাৰ বিষয়েও বিভিন্ন কথা সহভাগ কৰে, তেওঁ তেনেই কম বয়সতে ঘৰ এৰি তেওঁৰ পৰিয়াল আৰু বন্ধুবৰ্গৰ সৈতে সম্পৰ্ক হেৰুৱাৰ কথা জানিবলৈ দিয়ে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে যেতিয়া তেওঁ মুখ্যমন্ত্ৰী হৈছিল, তেতিয়া তেওঁৰ কেইটামান ইচ্ছা আছিল, যাৰ ভিতৰত আছিল তেওঁৰ পুৰণি সহপাঠীসকলৰ সৈতে পুনৰ মিলিত হোৱা আৰু প্ৰায় ৩০-৩৫ জন বন্ধুক মুখ্যমন্ত্ৰী সদনলৈ নিমন্ত্ৰণ কৰা, কিন্তু তেওঁলোকে তেওঁক তেওঁলোকৰ পুৰণি বন্ধুজনৰ সলনি মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপেহে গণ্য কৰিছিল বুলি তেওঁ অনুভৱ ব্যক্ত কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে তেওঁৰ শিক্ষাত অৱদান আগবঢ়োৱা সকলো শিক্ষকক ৰাজহুৱাভাৱে সন্মান জনোৱাটো তেওঁৰ ইচ্ছা আছিল। তেওঁ ৩০-৩২ গৰাকী শিক্ষকক সন্মান জনোৱাৰ বাবে এক বিশাল অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰে, যাৰ ভিতৰত আছিল তেওঁৰ আটাইতকৈ পুৰণি শিক্ষক ৰাসবিহাৰী মণিহাৰ, যি সেই সময়ত ৯৩ বছৰীয়া আছিল। এই অনুষ্ঠানত ৰাজ্যপাল আৰু গুজৰাটৰ অন্যান্য সন্মানীয় ব্যক্তিসকলেও অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ তেওঁৰ সম্প্ৰসাৰিত পৰিয়ালক পুনৰ সংযোগ কৰিবলৈ আৰু ইজনে সিজনৰ সৈতে পৰিচয় কৰাবলৈ মুখ্যমন্ত্ৰী সদনলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়। তেওঁ আৰএছএছ-ত তেওঁৰ প্ৰাৰম্ভিক দিনবোৰত তেওঁক আহাৰ প্ৰদান কৰা পৰিয়ালবোৰকো আমন্ত্ৰণ জনাইছিল। এই চাৰিটা ঘটনা তেওঁৰ জীৱনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ মুহূৰ্ত আছিল, যি তেওঁৰ কৃতজ্ঞতা আৰু তেওঁৰ শিপাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত হৈ থকাৰ আকাংক্ষাক প্ৰতিফলিত কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে তেওঁ কোনো পথ প্ৰদৰ্শনকাৰী দৰ্শনক অনুসৰণ কৰা নাছিল আৰু ভাল নম্বৰৰ বাবে চেষ্টা নকৰাকৈয়ে পৰীক্ষাত উত্তীৰ্ণ হৈ সন্তুষ্টি লভিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বতঃস্ফূৰ্তভাৱে বিভিন্ন কাৰ্যকলাপত জড়িত হোৱাৰ প্ৰৱণতাৰ কথা উল্লেখ কৰে, বিশেষ প্ৰস্তুতি অবিহনেই নাটকৰ দৰে প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ তেওঁৰ শাৰীৰ-চৰ্চাৰ প্ৰশিক্ষণৰ শিক্ষক শ্ৰীযুত পাৰমাৰৰ বিষয়ে এটা কাহিনী সহভাগ কৰিছিল, যিয়ে তেওঁক নিয়মীয়াকৈ ‘মালখাম্ব’ আৰু ‘মল্লযুদ্ধ’ অনুশীলন কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল। তেওঁৰ প্ৰচেষ্টা স্বত্বেও তেওঁ এজন পেছাদাৰী খেলুৱৈ হোৱা নাছিল আৰু অৱশেষত এই কাৰ্যকলাপবোৰ বন্ধ কৰি দিছিল।
ৰাজনীতিত এজন ৰাজনীতিবিদৰ প্ৰতিভা হিচাপে কিহক বিবেচনা কৰিব পাৰি বুলি সোধাত শ্ৰী মোদীয়ে উত্তৰ দিয়ে যে ৰাজনীতিবিদ হোৱা আৰু ৰাজনীতিত সফল হোৱাটো দুটা পৃথক বিষয়। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ৰাজনীতিত সফলতাৰ বাবে মানুহৰ আনন্দ আৰু দুখৰ প্ৰতি নিষ্ঠা, প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু সহানুভূতি অপৰিহাৰ্য। তেওঁ এজন অহংকাৰী নেতাৰ সলনি এটা ভাল দলৰ এজন ভাল খেলুৱৈ হোৱাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতীয় স্বাধীনতা আন্দোলনৰ প্ৰসংগ উল্লেখ কৰি কয় যে ৰাজনীতিত প্ৰৱেশ নকৰাকৈয়ো বহুতো ব্যক্তিয়ে এই উদ্দেশ্যত অৱদান আগবঢ়াইছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে স্বাধীনতাৰ পিছৰ নেতাসকল স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ পৰা সমাজৰ প্ৰতি গভীৰ সমৰ্পণৰ অনুভূতিৰে উদ্ভৱ হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে "ভাল মানুহে উচ্চাকাংক্ষাৰ সৈতে নহয়, এক অভিযানৰ সৈতে ৰাজনীতিলৈ আহিব লাগে"। মহাত্মা গান্ধীৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে গান্ধীৰ জীৱন আৰু কাৰ্যকলাপে সমগ্ৰ দেশক অনুপ্ৰেৰণা যোগাইছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে বাকপটু ভাষণতকৈ কাৰ্যকৰী যোগাযোগ অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ গান্ধীৰ কাম-কাজ আৰু প্ৰতীকসমূহৰ জৰিয়তে, যেনে অহিংসাৰ পক্ষত যুক্তি প্ৰদৰ্শন কৰাৰ সময়ত জোৰকৈ আৰোপিত কৰাৰ পৰিৱৰ্তে শক্তিশালী বাৰ্তাৰে যোগাযোগ কৰাৰ সামৰ্থ্যত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেৱল পেছাদাৰী দক্ষতা বা বাকপটুতাত নিৰ্ভৰ কৰাৰ পৰিৱৰ্তে নিষ্ঠা আৰু কাৰ্যকৰী যোগাযোগৰ জীৱন যাপনৰ পৰা ৰাজনীতিত প্ৰকৃত সফলতা আহে বুলি মন্তব্য কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে উচ্চাকাংক্ষাৰ পৰিৱৰ্তে একলাখ যুৱ ব্যক্তিয়ে মিছন-সঞ্চালিত দৃষ্টিভংগীৰে ৰাজনীতিত যোগদান কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা দোহাৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে যদিও উদ্যোগীসকলে বিকাশত গুৰুত্ব দিয়ে, ৰাজনীতিৰ বাবে আত্মত্যাগ আৰু দেশক প্ৰথম স্থান দিয়াৰ প্ৰয়োজন। তেওঁ উল্লেখ কৰিছে যে সমাজে তেওঁলোকক গ্ৰহণ কৰে যিসকলে ৰাষ্ট্ৰক প্ৰাথমিকতা প্ৰদান কৰে, আৰু ৰাজনৈতিক জীৱন কেতিয়াও সহজ নহয়। তেওঁ যোগ দি কয় যে ৰাজনীতিৰ জীৱন সহজ নাছিল। একাধিকবাৰ মন্ত্ৰী হোৱা স্বত্বেও সাধাৰণ জীৱন যাপন কৰা এজন সমৰ্পিত কৰ্মী অশোক ভট্টৰ বিষয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এটা কাহিনী সহভাগ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে শ্ৰী ভট্ট সদায় সহায় আগবঢ়োৱাৰ বাবে উপলব্ধ আছিল, আনকি মাজনিশাও, আৰু ব্যক্তিগত লাভ অবিহনেই সেৱাৰ জীৱন যাপন কৰিছিল। তেওঁ কয় যে এই উদাহৰণে ৰাজনীতিত নিষ্ঠা আৰু নিস্বাৰ্থতাৰ গুৰুত্বকে প্ৰতীয়মান কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ৰাজনীতি কেৱল নিৰ্বাচনত যুঁজ দিয়াৰ বাবেই নহয়, বৰঞ্চ সাধাৰণ লোকৰ হৃদয় জয় কৰাৰ বাবেও, যাৰ বাবে তেওঁলোকৰ মাজত জীয়াই থাকিব লাগিব আৰু তেওঁলোকৰ জীৱনৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিব লাগিব।
"মোৰ জীৱন মোৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শিক্ষক", পৰিস্থিতিৰ দ্বাৰা জীৱন কেনেদৰে গঢ় লৈ উঠিছে বুলি সোধাত শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁৰ প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ শৈশৱক তেওঁৰ "প্ৰতিকূলতাৰ বিশ্ববিদ্যালয়" বুলি উল্লেখ কৰি কয়। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে পানী আনিবলৈ কেবা কিলোমিটাৰ খোজ কাঢ়ি যোৱা তেওঁৰ ৰাজ্যৰ মহিলাসকলৰ সংগ্ৰামৰ সাক্ষী হোৱাৰ বাবেই স্বাধীনতাৰ পিছত পানীৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে তেওঁ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হবলৈ অনুপ্ৰাণিত হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে যদিও তেওঁ পৰিকল্পনাৰ মালিকীস্বত্ব দাবী নকৰে, তথাপিও তেওঁ নিজকে দেশক লাভান্বিত কৰা সপোনবোৰ বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ সমৰ্পিত হোৱা বুলি উল্লেখ কৰে। তেওঁ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে তেওঁৰ কাৰ্যকালৰ পৰা তেওঁৰ পথপ্ৰদৰ্শক নীতিসমূহ সহভাগ কৰে, সেয়া হৈছে: পৰিশ্ৰম কৰাত ত্ৰুটি নকৰা, নিজৰ বাবে একোকে নকৰা, আৰু ইচ্ছাকৃত অন্যায় পৰিহাৰ কৰা। তেওঁ স্বীকাৰ কৰে যে মানুহ মাত্ৰেই ভুল হয়, পিচে ইচ্ছাকৃতভাৱে মানুহে ভুল কৰা উচিত নহয়। ভাল উদ্দেশ্যৰে কাম কৰাতহে তেওঁ জোৰ দিয়ে। গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে দিয়া ভাষণৰ কথা স্মৰণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰাৰ পৰা তেওঁ কেতিয়াও আঁতৰি নাথাকিব, তেওঁ নিজৰ বাবে একোৱেই নকৰিব আৰু তেওঁ ইচ্ছাকৃতভাৱে তেওঁ কেতিয়াও ভুল নকৰিব, আৰু এই তিনিটা নিয়মক তেওঁৰ জীৱনৰ মন্ত্ৰ হিচাপে গণ্য কৰি আহিছে।
আদৰ্শবাদ আৰু আদৰ্শৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁৰ পথপ্ৰদৰ্শক নীতি সদায়ে "ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম" হৈ আহিছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এই আদৰ্শই পৰম্পৰাগত আৰু আদৰ্শগত সীমা অতিক্ৰম কৰে, যাৰ ফলত নতুন ধাৰণা গ্ৰহণ কৰিব পাৰি আৰু পুৰণি ধাৰণাসমূহ কৰ্তন কৰিব পাৰি যদি সেইবোৰে ৰাষ্ট্ৰৰ স্বাৰ্থ পূৰণ কৰে। তেওঁ কয় যে তেওঁৰ অটল মানক হৈছে "নেশ্যন ফাৰ্ষ্ট"। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যদিও আদৰ্শ অপৰিহাৰ্য, অৰ্থপূৰ্ণ ৰাজনৈতিক প্ৰভাৱৰ বাবে আদৰ্শবাদ হৈছে অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ স্বাধীনতা আন্দোলনক এক উদাহৰণ হিচাপে উল্লেখ কৰে, য'ত বিভিন্ন মতাদৰ্শ স্বাধীনতাৰ উমৈহতীয়া লক্ষ্যৰ দিশে একত্ৰিত হৈছিল।
যুৱ ৰাজনীতিবিদসকলে ৰাজহুৱা জীৱনত ‘ট্ৰ'ল’ আৰু অবাঞ্ছিত সমালোচনাৰ মোকাবিলা কেনেদৰে কৰিব লাগিব বুলি সোধাত শ্ৰী মোদীয়ে ৰাজনীতিত সংবেদনশীল ব্যক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যিসকলে আনক সহায় কৰাত আনন্দ পায়। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে গণতন্ত্ৰত সকলো ব্যক্তিয়েই অভিযোগ আৰু প্ৰতি-অভিযোগ স্বীকাৰ কৰিবই লাগিব, কিন্তু যদি কোনোবা এগৰাকী শুদ্ধ হয়, আৰু তেওঁ কোনো ভুল কৰা নাই তেন্তে তেওঁৰ চিন্তা কৰাৰো কোনো প্ৰয়োজন নাই।
প্ৰাক-সামাজিক মাধ্যম আৰু সামাজিক মাধ্যমৰ পিছৰ ৰাজনীতি আৰু ৰাজনীতিবিদসকলৰ ওপৰত ইয়াৰ প্ৰভাৱ আৰু যুৱ ৰাজনীতিবিদসকলক সামাজিক মাধ্যম ব্যৱহাৰ কৰাৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়োৱা সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে শিশুসকলৰ সৈতে হোৱা এক বাৰ্তালাপৰ এটা আমোদজনক কাহিনী সহভাগ কৰে, য’ত প্ৰায় সংখ্যকেই তেওঁক ‘টিভি’ত ওলালে আৰু সমালোচনাৰ সন্মুখীন হ’লে কেনে অনুভৱ কৰে বুলি সুধিছিল।
অপমানে বিচলিত কৰা ব্যক্তি এজনৰ কাহিনী এটা বৰ্ণনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্যক্তি এজন যেতিয়ালৈকে সত্যনিষ্ঠ আৰু স্পষ্টভাৱে বিবেকবান হৈ থাকে তেতিয়ালৈকে তেওঁ সমালোচনাক লৈ চিন্তা কৰাৰ কোনো প্ৰয়োজন নাই বুলি মন্তব্য কৰে। তেওঁৱো একে ধৰণৰ মানসিকতাকে গ্ৰহণ কৰিছে, তেওঁৰ কাম কৰাত গুৰুত্ব দিছে আৰু সত্যত আধাৰিত হৈ আছে বুলিও উল্লেখ কৰে। ৰাজহুৱা জীৱনত সংবেদনশীলতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ কয় যে ইয়াৰ অবিহনে এজন ব্যক্তিয়ে প্ৰকৃততে মানুহক সেৱা কৰিব নোৱাৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ৰাজনীতি আৰু কৰ্মক্ষেত্ৰকে ধৰি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে সমালোচনা আৰু মতবিৰোধ হোৱাটো সচৰাচৰ দেখি থকা ঘটনা আৰু সেইবোৰ গ্ৰহণ আৰু চম্ভালি ল’বই লাগিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গণতন্ত্ৰত সামাজিক মাধ্যমৰ পৰিৱৰ্তনশীল শক্তি সন্দৰ্ভতো আলোকপাত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আগতে কেৱল কেইটামান উৎসইহে তথ্য প্ৰদান কৰিছিল, কিন্তু এতিয়া, মানুহে বিভিন্ন ‘চেনেল’ৰ জৰিয়তে সহজে তথ্য প্ৰমাণিত কৰিব পাৰে। "সামাজিক মাধ্যম গণতন্ত্ৰৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সঁজুলি হৈ উঠিছে, যাৰ ফলত ব্যক্তিসকলে সত্যৰ প্ৰৱেশঅনুকূলতা লাভ কৰিব পাৰে আৰু তথ্য প্ৰমাণিত কৰিব পাৰে", শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ লক্ষ্য কৰে যে আজিৰ যুৱক-যুৱতীসকলে সামাজিক মাধ্যমত, বিশেষকৈ মহাকাশ অন্বেষণৰ দৰে ক্ষেত্ৰসমূহত সক্ৰিয়ভাৱে তথ্য পৰীক্ষা কৰি আছে। তেওঁ লগতে কয় যে ‘চন্দ্ৰযান’ৰ সফলতাই যুৱপ্ৰজন্মৰ মাজত এক নতুন মনোভাৱৰ সৃষ্টি কৰিছে, যিসকলে ‘গগনযান অভিযান’ৰ দৰে উন্নয়নক আগ্ৰহেৰে অনুসৰণ কৰি আছে। "ছ'চিয়েল মিডিয়া হৈছে নতুন প্ৰজন্মৰ বাবে এক শক্তিশালী সঁজুলি", ‘ছ'চিয়েল মিডিয়া’ৰ উপযোগিতাসমূহ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বীকাৰ কৰে। ৰাজনীতিত তেওঁৰ প্ৰাৰম্ভিক দিনবোৰৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে সামাজিক মাধ্যমৰ আগমনৰ আগতেই সমালোচনা আৰু ভিত্তিহীন অভিযোগ অনাটো তেনেই সাধাৰণ ঘটনাত পৰিণত হৈছিল। অৱশ্যে, তেওঁ লগতে কয় যে আজি বিভিন্ন ‘প্লেটফৰ্ম’ৰ উপলব্ধতাই সত্য বিচৰা আৰু প্ৰমাণীকৰণৰ বাবে এক বিস্তৃত সুযোগ প্ৰদান কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে সামাজিক মাধ্যমে গণতন্ত্ৰ আৰু যুৱপ্ৰজন্মক শক্তিশালী কৰি তুলিব পাৰে, যাৰ ফলত ই সমাজৰ বাবে এক মূল্যৱান সম্পদ হৈ উঠিব। উদ্বেগৰ বিষয়টো আলোচনা কৰি নিজৰ লগতে সকলোৱে ইয়াৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে উদ্বেগ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাটো ব্যক্তি ভেদে পৃথক হয়, আৰু প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিৰ ইয়াক নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ নিজা শৈলী আৰু সামৰ্থ্য থাকে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০০২ চনৰ গুজৰাট নিৰ্বাচন আৰু গোধৰাৰ ঘটনাকে ধৰি ব্যক্তিগত কাহিনীসমূহ সহভাগ কৰে আৰু প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ সময়ত তেওঁ কেনেদৰে তেওঁৰ আৱেগ আৰু দায়িত্বসমূহ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে সেই সন্দৰ্ভতো আলোকপাত কৰে। তেওঁ প্ৰাকৃতিক মানৱীয় প্ৰৱণতাসমূহৰ ওপৰলৈ উঠি নিজৰ লক্ষ্যত মনোনিৱেশ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ শিক্ষাৰ্থীসকলক অপ্ৰয়োজনীয় চাপ যোগ নকৰাকৈ তেওঁলোকৰ নিয়মীয়া কাৰ্যকলাপৰ অংশ বুলি গণ্য কৰিয়ে পৰীক্ষাৰ কাষ চাপিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে। তেওঁ তেওঁলোকক ইয়াক তেওঁলোকৰ জীৱনৰ নিয়মীয়া অংশ হিচাপে গণ্য কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আটাইতকৈ বেয়া পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে অত্যাধিক চিন্তা নকৰা বুলি তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী ব্যক্ত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে তেওঁৰ বৰ্তমানৰ স্থিতিত উপনীত হ'বলৈ তেওঁ কেতিয়াও পৰিকল্পনা কৰা নাছিল আৰু দায়িত্ববোৰ তেওঁ ভালদৰে পালন কৰাতহে গুৰুত্ব দি আহিছে বুলি মম্তব্য কৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে সফলতা বা বিফলতাৰ চিন্তাক তেওঁৰ মনত প্ৰাধান্য বিস্তাৰ কৰিবলৈ তেওঁ কেতিয়াও নিদিয়ে।
বিফলতাৰ পৰা শিক্ষা লোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘চন্দ্ৰযান-২’ উৎক্ষেপণৰ বিফলতাৰ কথা উল্লেখ কৰে, য'ত তেওঁ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিছিল আৰু বিজ্ঞানীসকলক আশাবাদী হৈ থাকিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল। তেওঁ ৰাজনীতিত প্ৰত্যাহ্বান গ্ৰহণ কৰা, যুৱ নেতাসকলক সমৰ্থন কৰা আৰু তেওঁলোকক ৰাষ্ট্ৰৰ হৈ কাম কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ৰাজনীতিক সন্মান দিয়া আৰু ভাল লোকসকলক যোগদান কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰাটো ইয়াৰ বিশুদ্ধতাৰ বাবেই অপৰিহাৰ্য। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুৱ নেতাসকলক অজ্ঞতাৰ ভয় দূৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ সফলতা তেওঁলোকৰ হাততেই আছে বুলি সঁকীয়াই দিয়ে। তেওঁ তেওঁলোকক ব্যক্তিগত লাভৰ বাবে নহয়, বৰঞ্চ দেশৰ বাবে কাম কৰিবলৈ আৰু গণতন্ত্ৰৰ মৰ্যাদা বৰ্তাই ৰাখিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
ৰাজনীতিক "লেতেৰা ঠাই" বুলি অব্যাহত থকা ধাৰণাৰ বিষয়ে সোধাত শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ৰাজনীতি কেৱল নিৰ্বাচন জিকা আৰু জয় বা পৰাজয়ক লৈয়ে নহয়, বৰঞ্চ নীতি নিৰ্ধাৰণ আৰু শাসনো ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত থাকে, যি হৈছে গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন অনাৰ এক উপায়। ভাল নীতিৰ গুৰুত্ব আৰু পৰিৱৰ্তনশীল পৰিস্থিতিত সেইবোৰৰ কাৰ্যকৰীকৰণৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আটাইতকৈ প্ৰান্তীয় জনজাতীয় সম্প্ৰদায়সমূহলৈ সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৰ নিৰ্দেশনাত বিকশিত এক আঁচনি ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী জনমন’ যোজনাৰ এক উদাহৰণ দাঙি ধৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যদিও এই পদক্ষেপে ৰাজনৈতিক লাভালাভ প্ৰদান নকৰিব পাৰে, তথাপিও ২৫০টা স্থানৰ ২৫ লাখ লোকৰ জীৱনত ইয়াৰ গভীৰ প্ৰভাৱ পৰিছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ৰাজনীতিত সঠিক সময়ত সঠিক সিদ্ধান্ত লোৱাৰ ফলত যথেষ্ট ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন সাধিত হ'ব পাৰে, যাৰ ফলত সন্তুষ্টি আৰু পৰিপূৰ্ণতাৰ অনুভূতি প্ৰদান কৰিব পাৰি।
শ্ৰী মোদীয়ে ব্যৰ্থতা আৰু বিফলতাবোৰৰ সৈতে তেওঁৰ অভিজ্ঞতা সহভাগ কৰে, তেওঁ তেওঁৰ শৈশৱত এখন সামৰিক বিদ্যালয়ত পঢ়াৰ আকাংক্ষাৰ কথা উল্লেখ কৰে, যিটো আৰ্থিক সীমাবদ্ধতাৰ বাবে বাস্তৱায়িত হোৱা নাছিল। তেওঁ সন্ন্যাসী জীৱন যাপনৰ আকাংক্ষাৰ কথাও ব্যক্ত কৰে, যিটো ‘ৰামকৃষ্ণ মিছন’ত যোগদানৰ প্ৰচেষ্টা স্বত্বেও অসম্পূৰ্ণ হৈ থাকি গৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিফলতা জীৱনৰ এক অংশ আৰু ই ব্যক্তিগত বিকাশত গুৰুত্বপূৰ্ণ অৰিহণা যোগায়। তেওঁ ‘আৰএছএছ’-ত কটোৱা সময়খিনিৰ এটা ঘটনা সহভাগ কৰে, য'ত তেওঁ গাড়ী চলোৱাৰ সময়ত হোৱা এটা ভুলৰ পৰা কেনেকৈ শিকিছিল সেই কথা কয়, তেওঁ বিফলতাৰ পৰা শিকাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে তেওঁ সদায় তেওঁৰ আৰামৰ ক্ষেত্ৰখনৰ বাহিৰত বাস কৰি আহিছে, যিয়ে তেওঁৰ ব্যক্তিত্ব আৰু জীৱনৰ প্ৰতি দৃষ্টিভংগী গঢ়ি তুলিছে। তেওঁ বিশ্বাস কৰে যে প্ৰগতিৰ বাবে আৰামৰ ক্ষেত্ৰ পৰিহাৰ কৰাটো অত্যাৱশ্যকীয় আৰু সফলতা প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে প্ৰত্যাহ্বান গ্ৰহণ কৰাটো হৈছে গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে আৰামে নিজৰ অন্তিম লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাত বাধা দিব পাৰে আৰু বিকাশ আৰু প্ৰগতিৰ বাবে আৰামদায়ক ক্ষেত্ৰৰ পৰা বাহিৰলৈ যোৱাটো প্ৰয়োজনীয়।
তেওঁৰ প্ৰত্যাহ্বান গ্ৰহণৰ সামৰ্থ্য আৰু সময়ৰ লগে লগে ই কেনেদৰে বিকশিত হৈছে সেই বিষয়ে আলোচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰত্যাহ্বান গ্ৰহণৰ তেওঁৰ সামৰ্থ্য অপৰিসীম, কিয়নো তেওঁ কেতিয়াও ব্যক্তিগত লাভক প্ৰথমিকতা প্ৰদান কৰা নাই আৰু এই নিৰ্ভীক মনোভাৱেই তেওঁক কোনো দ্বিধা নকৰাকৈ সিদ্ধান্ত ল'বলৈ অনুমতি প্ৰদান কৰি আহিছে। তেওঁ কয় যে তেওঁ নিজকে পৰক্ষী চাবলৈ আৰু একাত্ম হবলৈ দূৰ্গম ঠাইত অকলে সময় অতিবাহিত কৰিছিলগৈ, যিটো এতিয়া তেওঁ হেৰুৱাব লগা হৈছে। ১৯৮০ৰ দশকত মৰুভূমিত আছিলগৈ, য'ত তেওঁ আধ্যাত্মিক জাগৰণৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছিল, তেনে এক অভিজ্ঞতাৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ইয়াৰ ফলত তেওঁ ‘ৰণ উৎসৱ’ অনুষ্ঠি কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত হৈছিল, যিটো এতিয়া এক মুখ্য পৰ্যটন অনুষ্ঠান হৈ উঠিছে আৰু পৃথিৱীৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পৰ্যটন গাঁও হিচাপে স্বীকৃতি অৰ্জন কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ৰাজনীতি আৰু উদ্যোগ দুয়োটা ক্ষেত্ৰতে বিকাশ আৰু প্ৰগতিৰ বাবে ব্যক্তিসকলে আৰামদায়ক ক্ষেত্ৰখনৰ পৰা ওলাই অহাটো হৈছে অপৰিহাৰ্য।
ব্যক্তিগত সম্পৰ্কৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে অভিভাৱকক হেৰুওৱাৰ আৱেগৰ বিষয়ে তেওঁৰ মতামত ব্যক্ত কৰে। তেওঁ এইদৰে কয় যে কম বয়সতে ঘৰ এৰি যোৱাৰ পিছত তেওঁ পৰম্পৰাগত আসক্তিৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰা নাছিল, কিন্তু ১০০ সংখ্যক জন্মদিনত তেওঁৰ মাতৃয়ে তেওঁক এক মূল্যৱান পৰামৰ্শ দিছিল: "বুদ্ধিমত্তাৰে কাম কৰিবা, শুদ্ধ অন্তৰেৰে জীয়াই থাকিবা।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে অশিক্ষিত হোৱা স্বত্বেও তেওঁৰ মাতৃয়ে গভীৰ জ্ঞান প্ৰদান কৰিছিল। তেওঁ মাতৃৰ সৈতে আন্তৰিক বাৰ্তালাপৰ সুযোগ হেৰুওৱাৰ কথা উল্লেখ কৰিছিল, আৰু প্ৰকাশ কৰিছিল যে তেওঁ সদায়ে তেওঁক তেওঁৰ কাম অব্যাহত ৰাখিবলৈ উৎসাহিত কৰাত গুৰুত্ব দিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে পিতৃ-মাতৃৰ বিয়োগে আৱেগৰ মিশ্ৰণ নিশ্চয় আনিছে, পিচে তেওঁলোকে প্ৰদান কৰা জ্ঞান আৰু মূল্যবোধসমূহ এক স্থায়ী সম্পদ হৈ আছে।
ৰাজনীতিক "লেতেৰা ঠাই" বুলি কৰি অহা ধাৰণাটোৰ সম্বোধন কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ৰাজনীতিবিদসকলৰ কাৰ্যকলাপেই ইয়াৰ ভাবমূৰ্তি কলুষিত কৰিব পাৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে পৰিৱৰ্তন আনিব বিচাৰা আদৰ্শবাদী ব্যক্তিসকলৰ বাবে ৰাজনীতি হৈছে এতিয়াও এক উপযুক্ত ঠাই। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ শৈশৱৰ এজন স্থানীয় চিকিৎসকৰ বিষয়ে এটা কাহিনী সহভাগ কৰে যিয়ে নিম্নতম পুঁজিৰে এক স্বতন্ত্ৰ নিৰ্বাচনী প্ৰচাৰ চলাইছিল আৰু প্ৰদৰ্শন কৰিছিল যে সমাজে সত্য আৰু সমৰ্পণক স্বীকৃতি আৰু সমৰ্থন কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ৰাজনীতিত ধৈৰ্য্য আৰু প্ৰতিশ্ৰুতি অপৰিহাৰ্য আৰু ইয়াক কেৱল নিৰ্বাচনী লেন্সৰ জৰিয়তে চোৱা উচিত নহয়। তেওঁ সামূহিক কাম আৰু নীতি নিৰ্ধাৰণত জড়িত হোৱাৰ গুৰুত্বত আলোকপাত কৰে, যিয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰে। তেওঁ গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে তেওঁৰ কাৰ্যকালৰ উদাহৰণসমূহ সহভাগ কৰে, য'ত তেওঁ বিষয়াসকলক ভূমিকম্পৰ পিচৰ পৰিস্থিতিত পুনৰ্সংস্থাপনৰ দিশত কাম কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল আৰু পুৰণি নিয়ম সলনি কৰি প্ৰভাৱশালী সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে এক প্ৰচেষ্টাৰ অংশীদাৰ হয় য'ত তেওঁ আমোলাসকলক তেওঁলোকৰ গাঁওসমূহ পুনৰ দৰ্শন কৰি কেৰিয়াৰ আৰম্ভ কৰিবলৈ, গ্ৰাম্য জীৱনৰ বাস্তৱতাৰ সৈতে পুনৰ সংযোগ স্থাপন কৰিবলৈ আৰু তেওঁলোকৰ কামৰ প্ৰভাৱ বুজিবলৈ উৎসাহিত কৰিছিল। শাসনৰ প্ৰতি তেওঁৰ দৃষ্টিভংগীত কঠোৰ শব্দ বা ভৰ্ৎসনা নকৰাকৈ তেওঁৰ দলক অনুপ্ৰেৰিত কৰাৰ লগতে পথ প্ৰদৰ্শনকো অন্তৰ্ভুক্ত কৰাত তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল।
"ন্যূনতম চৰকাৰ, সৰ্বাধিক শাসন"ৰ ধাৰণাটোৰ বিষয়ে সোধাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্পষ্ট কৰি কয় যে ইয়াৰ অৰ্থ মন্ত্ৰী বা কৰ্মচাৰীৰ সংখ্যা হ্ৰাস কৰাই নহয়, ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে ই প্ৰক্ৰিয়াবোৰ সুশৃংখলিত কৰা আৰু আমোলাতান্ত্ৰিক বোজা হ্ৰাস কৰাত গুৰুত্ব দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে নাগৰিকসকলৰ ওপৰত বোজা হ্ৰাস কৰাৰ বাবে প্ৰায় ৪০,০০০ অনুপালন নাইকিয়া কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰায় ১,৫০০ পুৰণি আইন বাতিল কৰা হৈছে আৰু অপৰাধীক আইনৰ সংস্কাৰ কৰা হৈছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে শাসনব্যৱস্থা সৰল কৰা আৰু ইয়াক অধিক দক্ষ কৰি তোলাৰ লক্ষ্য আৰু এই প্ৰচেষ্টাসমূহ বৰ্তমান সফলতাৰে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে।
‘ইণ্ডিয়া ষ্টেক’ উদ্যোগৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে ‘ইউপিআই’, ‘ইকেওৱাইচি’ আৰু ‘আধাৰ’ৰ দৰে ভাৰতৰ ‘ডিজিটেল পদক্ষেপ’সমূহৰ পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰভাৱ সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এই প্ৰযুক্তিসমূহে কৃষকৰ একাউণ্টলৈ পোনপটীয়াকৈ ধনৰ স্থানান্তৰ, দুৰ্নীতি দূৰ কৰা আৰু পুঁজি বিতৰণত থকা সুৰুঙা আঁতৰ কৰাত সহায় কৰিছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে আজিৰ প্ৰযুক্তি-চালিত শতিকাত প্ৰযুক্তিৰ গণতান্ত্ৰিকীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ সামৰ্থ্য প্ৰদৰ্শন কৰি ‘ইউপিআই’ এক গোলকীয় আশ্চৰ্য হৈ উঠিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে টাইৱান ভ্ৰমণৰ এটা কাহিনী সহভাগ বতৰা কৰে, য'ত তেওঁ উচ্চ যোগ্যতাসম্পন্ন নেতাসকলৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হয়। তেওঁ ভাৰতীয় যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে একে ধৰণৰ উৎকৃষ্টতা অৰ্জন কৰাৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰিছিল। তেওঁ টাইৱানৰ এজন দোভাষীৰ সৈতে হোৱা বাৰ্তালাপৰ কথাও উল্লেখ কৰে, যিগৰাকী ব্যক্তিৰ ভাৰতক লৈ থকা ধাৰণা পুৰণি আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৌতুকতাপূৰ্ণভাৱে ব্যাখ্যা কৰে যে যদিও ভাৰতৰ অতীত সাপ-নচুৱাৰে জড়িত আছিল, আজিৰ ভাৰত পিচে প্ৰযুক্তিৰে শক্তিসমৃদ্ধ, প্ৰতিটো শিশুৱেই কম্পিউটাৰৰ মাউচ ব্যৱহাৰ কৰাত পাৰদৰ্শী। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতৰ শক্তি এতিয়া ইয়াৰ প্ৰযুক্তিগত উন্নতিত নিহিত হৈ আছে আৰু চৰকাৰে উদ্ভাৱনক সমৰ্থন কৰিবলৈ পৃথক পুঁজি আৰু আয়োগ সৃষ্টি কৰিছে। তেওঁ যুৱক-যুৱতীসকলক প্ৰত্যাহ্বান গ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে আৰু তেওঁলোকক আশ্বাস দিয়ে যে তেওঁলোক বিফল হ'লেও তেওঁলোকক সহযোগিতা আগবঢ়োৱা হ'ব।
ভাৰতৰ প্ৰতি বিশ্বজোৰা ধাৰণা উন্নত হোৱা সম্পৰ্কে আলোচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এয়া কেৱল তেওঁৰে সাফল্য নহয়, বৰঞ্চ এয়া সকলো ভাৰতীয়ৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টা। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে বিদেশ ভ্ৰমণ কৰা প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ই দেশৰ ৰাষ্ট্ৰদূত হিচাপে কাম কৰে আৰু ইয়াৰ প্ৰতিচ্ছবিত অৰিহণা যোগায়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে নীতি আয়োগৰ গোলকীয় ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ উদ্দেশ্য আছে, তেওঁলোকৰ শক্তিক ব্যৱহাৰ কৰা। তেওঁ মুখ্যমন্ত্ৰী হোৱাৰ আগতে বিস্তৃত ভ্ৰমণৰ অভিজ্ঞতা আৰু তেওঁ কেনেদৰে প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলৰ সম্ভাৱনাক স্বীকৃতি প্ৰদান কৰিছিল সেয়াও তেওঁ সহভাগ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে এই স্বীকৃতিয়ে ভাৰতৰ বাবে এক শক্তিশালী গোলকীয় পৰিচিতি গঢ়ি তুলিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতীয়সকলৰ অপৰাধ প্ৰৱণতাৰ নিম্ন হাৰ, শিক্ষাৰ উচ্চ স্তৰ আৰু আইন মানি চলা প্ৰকৃতিয়ে এক ইতিবাচক বিশ্বজোৰা পৰিচিতি গঢ়ি তোলাত অৰিহণা যোগাইছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে উদ্যোগীসকলে সামূহিক শক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰি, এক ইতিবাচক প্ৰতিচ্ছবি বৰ্তাই ৰাখি আৰু শক্তিশালী নেটৱৰ্ক আৰু সম্পৰ্ক গঢ়ি তোলাত গুৰুত্ব দি এই পদ্ধতিৰ পৰা শিকিব পাৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে উদ্যোগ আৰু ৰাজনীতি দুয়োটা ক্ষেত্ৰতে প্ৰতিযোগিতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ ২০০৫ চনৰ এটা কাহিনী সহভাগ কৰিছিল যেতিয়া মাৰ্কিন চৰকাৰে তেওঁক ভিছা প্ৰত্যাখ্যান কৰিছিল, যাক তেওঁ নিৰ্বাচিত চৰকাৰ আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি অপমান হিচাপে গণ্য কৰিছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে তেওঁ এনে এক ভৱিষ্যতৰ কল্পনা কৰিছিল য'ত বিশ্বই ভাৰতীয় ভিছাৰ বাবে শাৰী পাতিব আৰু আজি ২০২৫ চনত সেই দৃষ্টিভংগী বাস্তৱত পৰিণত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ শেহতীয়া কুৱেইট ভ্ৰমণৰ এক উদাহৰণ দাঙি ধৰি ভাৰতীয় যুৱ আৰু সাধাৰণ মানুহৰ আশা-আকাংক্ষাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ এজন শ্ৰমিকৰ সৈতে হোৱা কথোপকথনৰ কথা বৰ্ণনা কৰে যিয়ে তেওঁৰ জিলাখনত এটা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ থকাৰ সপোন দেখিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এনে আকাংক্ষাই ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ দিশে আগুৱাই লৈ যাব। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ আবেগ আৰু উচ্চাকাংক্ষা হৈছে দেশৰ প্ৰগতিৰ মূল চাবিকাঠি।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিৰন্তৰ শান্তিৰ বাবে ওকালতি কৰি ভাৰতে বিশ্বব্যাপী লাভ কৰা বিশ্বাসযোগ্যতা আৰু বিশ্বাসৰ প্ৰসংগত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ভাৰত নিৰপেক্ষ নহয়, দৃঢ়ভাৱে শান্তিৰ পক্ষত আছে আৰু এই স্থিতি ৰাছিয়া, ইউক্ৰেইন, ইৰাণ, পেলেষ্টাইন আৰু ইজৰাইলকে ধৰি সকলো জড়িত পক্ষক জনোৱা হৈছে। তেওঁ সংকটৰ সময়ত ভাৰতৰ সক্ৰিয় প্ৰচেষ্টা, যেনে ভাৰতীয়সকলৰ লগতে চুবুৰীয়া দেশৰ নাগৰিকসকলক ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত স্থানান্তৰ কৰাৰ প্ৰসংগত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতীয় বায়ু সেনাৰ কৰ্মীসকলে নাগৰিকসকলক ওভতাই অনাৰ দৰে বিপজ্জনক কামত স্বেচ্ছাই আগভাগ লৈ আহিছে আৰু ই জনসাধাৰণৰ প্ৰতি ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাকে প্ৰদৰ্শন কৰিছে। তেওঁ লগতে নেপালৰ ভূমিকম্পৰ সময়ত সংঘটিত এক ঘটনাৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে, য'ত নাগৰিকসকলক উদ্ধাৰ আৰু ঘূৰাই অনাৰ বাবে ভাৰতে গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাক এজন চিকিৎসকে প্ৰশংসা কৰিছিল যিয়ে এনে জীৱন ৰক্ষাকাৰী অভিযানত কৰমূল্য উপলব্ধি কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে বিশ্বৰ নাগৰিকসকলক সেৱা আগবঢ়োৱা কথাটোৱে কল্যাণ আৰু পাৰস্পৰিক সহৃদয়তাৰ অনুভূতি জাগৃত কৰে। তেওঁ লগতে ইছলামিক দেশ আবু ধাবিত মন্দিৰ নিৰ্মাণৰ বাবে ভূমিৰ বাবে জনোৱা অনুৰোধ সফল হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে, যিয়ে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত ভাৰতে লাভ কৰা সন্মান আৰু বিশ্বাসৰ গুৰুত্বকে প্ৰতিফলিত কৰে। এই প্ৰচেষ্টাই লাখ লাখ ভাৰতীয়ৰ বাবে অপৰিসীম আনন্দ কঢ়িয়াই আনিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আশ্বস্ত কৰি কয় যে বিশ্বব্যাপী ইয়াৰ নাগৰিকসকলৰ বাবে শান্তি আৰু সমৰ্থনৰ প্ৰতি ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতা অটুট আছে আৰু বিশ্বৰ মঞ্চত দেশৰ বিশ্বাসযোগ্যতা বৃদ্ধি হৈ আছে।
খাদ্যৰ পছন্দ সন্দৰ্ভত মত ব্যক্ত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে তেওঁ খাদ্যৰ প্ৰতি উৎসাহী নহয় আৰু বিভিন্ন দেশত তেওঁক যি পৰিৱেশন কৰা হয় সেয়া উপভোগ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সংগঠনত কাম কৰাৰ সময়ত তেওঁ প্ৰায়ে স্বৰ্গীয় শ্ৰী অৰুণ জেটলীৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিছিল, যি সমগ্ৰ ভাৰতৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ ৰেষ্টুৰেণ্ট আৰু ব্যঞ্জনসমূহৰ বিষয়ে ভালদৰে অৱগত আছিল।
বিগত বছৰবোৰত তেওঁৰ স্থিতিৰ পৰিৱৰ্তনৰ ধাৰণাক স্পৰ্শ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে যদিও পৰিস্থিতি আৰু ভূমিকা সলনি হৈছে, তেওঁ কিন্তু একেজন ব্যক্তিয়েই হৈ আছে আৰু তেওঁ কোনো বেলেগ অনুভৱ নকৰে আৰু তেওঁ মানুহটোৰ কোনো সলনি হোৱা নাই। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে স্থিতি আৰু দায়িত্বৰ পৰিৱৰ্তনে তেওঁৰ মূল মূল্যবোধ আৰু নীতিসমূহক প্ৰভাৱিত কৰা নাই। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে তেওঁ নিজৰ স্থিতিৰ পৰিৱৰ্তনৰ দ্বাৰা আধাৰিত আৰু অপ্ৰভাৱিত হৈ আছে, তেওঁৰ কামৰ প্ৰতি একে নম্ৰতা আৰু সমৰ্পণ বৰ্তাই ৰাখিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজহুৱা ভাষণৰ প্ৰসংগত নিজৰ মত ব্যক্ত কৰি আত্ম-অভিজ্ঞতাই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে বুলি উল্লেখ কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে যেতিয়া মানুহে তেওঁলোকৰ নিজৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা কথা কয়, তেতিয়া তেওঁলোকৰ কথা, অভিব্যক্তি আৰু বৰ্ণনা স্বাভাৱিকতেই প্ৰভাৱশালী হৈ উঠে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে গুজৰাটী হোৱা স্বত্বেও তেওঁৰ সাবলীলভাৱে হিন্দী কোৱাৰ সামৰ্থ্য ৰে'ল ষ্টেশ্যনত চাহ বিক্ৰী কৰা আৰু বিভিন্ন অঞ্চলৰ লোকৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰাৰ দৰে তেওঁৰ প্ৰাৰম্ভিক জীৱনৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা উদ্ভৱ হৈছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে নিজৰ শিপাৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ থাকিলে কাৰ্যকৰী যোগাযোগত সহায় কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাল ভাষ্যৰ সাৰাংশ হৃদয়ৰ পৰা কথা কোৱা আৰু প্ৰকৃত অভিজ্ঞতা সহভাগ কৰাত নিহিত থাকে।
শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতত ষ্টাৰ্টআপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ বিৱৰ্তন প্ৰসংগত আলোকপাত কৰে। ভাৰতৰ যুৱশক্তিৰ ওপৰত আস্থা প্ৰকাশ কৰি তেওঁ প্ৰথমখন ষ্টাৰ্টআপ সন্মিলনৰ এটা কাহিনী সহভাগ কৰে, য'ত কলকাতাৰ এগৰাকী যুৱতীয়ে ষ্টাৰ্টআপৰ প্ৰাৰম্ভিক ধাৰণাক বিফলতাৰ পথ হিচাপে বৰ্ণনা কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে আজি ষ্টাৰ্টআপসমূহে সন্মান আৰু বিশ্বাসযোগ্যতা লাভ কৰিছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতত উদ্যোগী মনোভাৱ ডাঙৰ সপোন আৰু আকাংক্ষাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত আৰু দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মই এতিয়া পৰম্পৰাগত চাকৰি বিচৰাতকৈ নিজৰ উদ্যোগ আৰম্ভ কৰিবলৈহে অধিক আগ্ৰহী।
চৰকাৰৰ প্ৰথম, দ্বিতীয় আৰু তৃতীয়টো কাৰ্যকালৰ পাৰ্থক্যৰ বিষয়ে সোধাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ উন্নয়নৰ বাবে তেওঁৰ বিকশিত দৃষ্টিভংগী দাঙি ধৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে তেওঁৰ প্ৰথমটো কাৰ্যকালত তেওঁ আৰু জনসাধাৰণ দুয়ো ইজনে সিজনক বুজিবলৈ চেষ্টা কৰি আছিল, আৰু তেওঁ দিল্লীকো বুজিবলৈ চেষ্টা কৰি আছিল। তেওঁৰ প্ৰথম আৰু দ্বিতীয়টো কাৰ্যকালত, তেওঁ অতীতৰ সাফল্যৰ তুলনা কৰা আৰু নতুন লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰাত গুৰুত্ব দিছিল। অৱশ্যে, তেওঁৰ তৃতীয়টো কাৰ্যকালত তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী যথেষ্ট সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত উন্নত ভাৰতৰ বাবে এক স্পষ্ট দৃষ্টিভংগীৰে তেওঁৰ সপোন আৰু উচ্চাকাংক্ষা বৃদ্ধি পাইছে।
তেওঁ মন্তব্য কৰে যে তেওঁৰ তৃতীয়টো কাৰ্যকালত তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী যথেষ্ট পৰিৱৰ্তন হৈছে, ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত উন্নত ভাৰত নিৰ্মাণত অধিক গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। তেওঁ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকক শৌচালয়, বিদ্যুৎ আৰু নলযোগে পানীৰ যোগানৰ দৰে মৌলিক সুবিধাসমূহৰ ১০০% বিতৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এইবোৰ অধিকাৰহে, বিশেষাধিকাৰ নহয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায় আৰু ধৰ্মনিৰপেক্ষতা হৈছে প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ই যাতে কোনো বৈষম্য নোহোৱাকৈ লাভান্বিত হয় সেয়া নিশ্চিত কৰাটোহে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে তেওঁৰ চালিকা শক্তি হৈছে "উচ্চাকাংক্ষী ভাৰত", আৰু ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্য অৰ্জন কৰাৰ লক্ষ্যৰে তেওঁৰ বৰ্তমানৰ মনোযোগ ভৱিষ্যতৰ ওপৰত। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে তেওঁৰ তৃতীয়টো কাৰ্যকাল উচ্চাকাংক্ষা আৰু দৃঢ়তাৰ এক উচ্চ অনুভূতিৰ সৈতে পূৰ্বৱৰ্তী কাৰ্যকালতকৈ যথেষ্ট পৃথক।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ নেতাসকলক গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু মন্তব্য কৰে যে গুজৰাটত তেওঁৰ কাৰ্যকালত তেওঁ পৰৱৰ্তী ২০ বছৰৰ বাবে সম্ভাৱ্য নেতাসকলক প্ৰশিক্ষণ দিয়াত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে তেওঁৰ সফলতা ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বানৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ তেওঁ তেওঁৰ দলটোক কিমান ভালদৰে প্ৰস্তুত কৰে তাৰ দ্বাৰা জোখা হওঁক। ভৱিষ্যতৰ বাবে এক শক্তিশালী আৰু সক্ষম নেতৃত্ব নিশ্চিত কৰাৰ বাবে যুৱ প্ৰতিভাৰ প্ৰতিপালন আৰু বিকাশৰ প্ৰতি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰতিশ্ৰুতি ব্যক্ত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে প্ৰাৰ্থী হোৱাৰ অৰ্হতা আৰু এজন সফল ৰাজনীতিবিদ হোৱাৰ অৰ্হতাৰ মাজৰ পাৰ্থক্য সন্দৰ্ভতো অভিমত ব্যক্ত কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে যদিও প্ৰাৰ্থিত্বৰ বাবে মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তা নিম্নতম, এজন সফল ৰাজনীতিবিদ হোৱাৰ বাবে ব্যতিক্ৰমী গুণাগুণৰ প্ৰয়োজন। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এজন ৰাজনীতিবিদ নিৰন্তৰ নিৰীক্ষণত থাকে আৰু এটা ভুল পদক্ষেপে বহু বছৰৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমকো ক্ষতিগ্ৰস্ত কৰি পেলাব পাৰে। তেওঁ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ প্ৰমাণপত্ৰৰ জৰিয়তে আহৰণ কৰিব নোৱাৰা ২৪/৭ চেতনা আৰু নিষ্ঠাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে প্ৰকৃত ৰাজনৈতিক সাফল্যৰ বাবে অতুলনীয় প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু সততাৰ প্ৰয়োজন।
বাৰ্তালাপৰ সামৰণি মাৰি শ্ৰী মোদীয়ে দেশৰ যুৱপ্ৰজন্ম আৰু মহিলাসকলক সম্বোধন কৰি ৰাজনীতিত নেতৃত্ব আৰু অংশগ্ৰহণৰ প্ৰয়োজনীয়াত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু যুৱতীসকলক স্থানীয় শাসনত ৫০%ৰ লগতে বিধান সভা আৰু সংসদত প্ৰস্তাৱিত ৩৩% সংৰক্ষণৰ সুবিধা ল'বলৈ আৰু নেতৃত্বৰ ভূমিকা গ্ৰহণৰ বাবে নিজকে প্ৰস্তুত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুৱপ্ৰজন্মক ৰাজনীতিক নেতিবাচক দৃষ্টিভংগীৰে নচাবলৈ আৰু মিছন-চালিত দৃষ্টিভংগীৰে ৰাজহুৱা জীৱনত জড়িত হ'বলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ সৃষ্টিশীল, সমাধানমুখী আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰগতিৰ প্ৰতি সমৰ্পিত নেতাসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত আজিৰ যুৱপ্ৰজন্ম গুৰুত্বপূৰ্ণ পদত স্থলাভিষিক্ত হ’ব আৰু দেশখনক উন্নয়নৰ দিশে আগুৱাই নিব। তেওঁ স্পষ্ট কৰি দি কয় যে যুৱপ্ৰজন্মৰ অংশগ্ৰহণৰ বাবে তেওঁৰ আহ্বান কেৱল কোনো নিৰ্দিষ্ট ৰাজনৈতিক দলতে সীমাবদ্ধ নহয়, বৰং সকলো ৰাজনৈতিক দললৈকে নতুন দৃষ্টিভংগী আৰু শক্তি অনাৰ লক্ষ্যৰে কৰা হৈছে। তেওঁ দেশৰ বিকাশৰ বাবে যুৱ নেতাসকলৰ গুৰুত্ব আৰু ভাৰতৰ বাবে এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যত নিশ্চিত কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।