Prime Minister's Office
English rendering of PM's conversation with entrepreneur, Nikhil Kamath
10 JAN 2025 9:37PM by PIB Delhi
PM – How many podcast posts have you done so far?
Nikhil Kamath - 25 sir.
Prime Ministers – 25
Nikhil Kamath – Yes, but we do it only once a month!
PM- Okay.
Nikhil Kamath – I do a podcast one day every month and nothing for the rest of the month.
Prime Minister – Look, whoever has to do it with whom, give him/her one month's time and make him/her comfortable.
Nikhil Kamath - Correct Sir, most of the podcasts that we have done are in depth ... is about entrepreneurship. Our audience is completely that category of 15-40, who want to start entrepreneurship for the first time, so we do an episode on Artificial Intelligence, an episode on Meta, we do very specific topics about pharmaceutical things and we have just started one more thing called People, in which we have talked to some people like Bill Gates, but again very specific to the industry they belong to.
Prime Minister – Firstly, this is my first time in podcast and hence this world is completely new for me too.
Nikhil Kamath – So sir please forgive me if my Hindi is not very good, I am a South Indian, I grew up mostly in Bangalore and my mother’s city is Mysore so most of the people there speak Kannada and my father was from near Mangaluru, I learned Hindi in school, but not very good in terms of fluency, and people say that most of the communication is non verbal, which people understand by looking at each other! So I think we should be fine.
Prime Minister – Look, I am also not a Hindi speaker, it will be like this for both of us.
Nikhil Kamath – And this podcast of ours is not a traditional interview. I am not a journalist. We mostly talk to people who are trying to do entrepreneurship for the first time. So we tell them what is required to become an entrepreneur in the industry, where will they get funding for the first time, where will they get online material to learn. So we are coming from that zone and along the way today we will try to draw parallel between politics and entrepreneurship. Because I feel that there are many such similarities between these two, which no one has talked about till date. So we will take that direction and move forward. So if you want to ask some questions yourself in this podcast, I do not have any good answers. But you can ask. The first thing I would like to talk about in this podcast is the first part of your life. Pre PM, pre CM, where were you born, what did you do in the first 10 years. If you can throw some light on the first era of your life.
Prime Minister – Well, everyone knows that I was born in Gujarat, in Mehsana district of North Gujarat. Vadnagar is a small town there. When we were small, the population was probably only 15000, I remember this roughly. I am from that place. But then, just like everyone has their own village, my village was also one such village. My village was a kind of Gaekwad State. So Gaekwad State had a specialty. Every village was very keen on education. There used to be a pond, a post office, a library, four or five such things, that is, if it is a village of Gaekwad State, then this would definitely be there, this was their arrangement, so I studied in the primary school of Gaekwad State, so I stayed there in my childhood. There was a pond so I learned to swim there. I used to wash the clothes of everyone in my family, so due to this I used to get permission to go to the pond. Later there was a Bhagwat Acharya Narayan Acharya High School, BNA School. That too was charitable in a way, it was not like the state of education today. So I did my schooling there. At that time it was not 10+2, it was 11th grade. I had read somewhere that the Chinese philosopher Xuanzang had lived in my village, so a film was to be made on him, so at that time I had written a letter to the embassy or someone there that brother I have read somewhere that you are making a film on Xuanzang, so he lived in my village and I tried to mention him somewhere by doing this. That was many years ago.
Before that, I had a very passionate brother Dave in my village. He was a Congress leader, had a little socialist ideology too, and was originally from Saurashtra and had settled in my village. He used to tell us school children that wherever you go, if you find any stone on which something is written or engraved, then collect that stone and put it in this corner of the school. Gradually, it became a big pile, then I understood that his intention was that this is a very ancient village, every stone here has some story or the other. Collect it, whenever someone comes, he will do it. Maybe it was an imagination. So my attention also went towards that. When I became the Prime Minister in 2014, naturally the world leaders make courtesy calls, so Chinese President Xi, I got a call from him, best wishes, etc. etc., then he himself said that I want to come to India. I said you are most welcome, you must definitely come, then he said but I want to go to Gujarat. I said that is even better. So he said that I want to go to your village Vadnagar. I said what's the matter, you have made the program till your place. He said do you know why, I didn't know, then he said that there is a special bond between you and me. I asked what, Xuanzang who was a Chinese philosopher lived in your village for the longest time, but when he came back to China, he stayed in my village. So he said that there is this connection between both of us.
Nikhil Kamath – And if you remember more things about your childhood, when you were young, were you a good student, what were your interests at that time.
Prime Minister – I was a very ordinary student, nobody would notice me in any way, but I had a teacher named Veljibhai Chaudhary, he used to care a lot about me, so one day he went to meet my father. He was telling my father that he has so much talent, but he does not concentrate, he keeps doing different things, he said that he grasps everything so quickly but then gets lost in his own world, so Veljibhai had a lot of expectations from me, so my teachers loved me a lot, but I had to study more, if there was an element of competition in it, then I used to run away from it. I was not interested in it, just pass the exam, get out, it was like that, but I used to do a lot of other activities. If there was anything new, it was my nature to grasp it immediately.
Nikhil Kamath – Sir, do you have any childhood friends with whom you still remain in touch?
Prime Minister – It is like my case is a little strange, I left home at a very young age, leaving home means I left everything, I was not in touch with anyone, so there was a huge gap, so I had no contact, I did not have any dealings with anyone and my life was also that of an unknown wandering person, so who would ask about me. So my life was not like this, but when I became the CM, some desires arose in my mind. One desire that arose was that I will call all my old friends from class to the CM House. My psychology behind it was that I did not want any of my people to feel that I have become someone great. I am the same person who left the village years ago, I have not changed, I wanted to live that moment and the way to live it was to sit with those friends. But I could not recognize him even by his face because there was a huge gap between us. His hair had turned grey, the children had grown up. But I called everyone. Probably 30-35 people had gathered and we had a big dinner, chatted, refreshed old childhood memories. But I did not enjoy it much. I did not enjoy it because I was looking for a friend, but he saw me as the Chief Minister. So that gap was not bridged and probably there was no one left in my life to call me 'tu'. Such was the situation. Everyone is still in touch but they look at me with great respect. One of them was my teacher Ras Bihari Manihar. He passed away some time ago and he was around 93-94. He would always write letters to me and he would write 'tu' in them. The rest, when I became the CM, my only wish was to call my school friends.
The second wish of mine, which might be strange for the people of India, was that I wanted to honour all my teachers publicly. So, I searched for all those who taught me since my childhood and who were my teachers till schooling, and after becoming the CM, I honoured them publicly. Our Governor, Sharmaji, also came to that programme and all the eminent people of Gujarat were present in that programme and I had a message in my mind that whatever I am, they have contributed in some way or the other in making me. Some of them must have been my teachers from Bal Mandir, the oldest teacher was 93 years old, I had called about 30-32 teachers and I honoured them all publicly and those were very good moments of my life. Then one day I did it in my life was to invite my extended family, my brothers, their children, sisters, their children, whoever my family members were, because I didn't even recognise them because I had left them. But one day I called everyone to my CM House. I introduced all the family members, whose son is this, who is married where, because I had no relations with them. This is the third thing I did. Fourthly, when I was in the Sangh. So in the beginning, in the families where I used to get food, I used to go to eat food, there were many families who fed me, because throughout my life I did not have my own food arrangement, I used to eat like this. So I invited all of them, so if you ask me if I did some things on my own will, it has been 25 years for me, then I did these four things. I invited my school friends, I invited those at whose house I used to eat food, I invited people from my own family, and I invited my teachers.
Nikhil Kamath - You might not remember that a few years back you had come to Bangalore and were meeting people from your startup and of your last meeting the night you met us and they told us that you have 15 minutes along with them but you sat for an hour, and if you remember even then I was only asking you questions! I think it is easier to ask questions than give answers. And I was also telling you something that what is happening is probably not good, or that is happening is probably not good and you were listening. If you have to think that there is some category of people and some age of people in society with whom your connection is very strong, if you could define an age group then which would that be.
Prime Minister – So, it was said to me by and large that if you want to find Narendra Bhai, where will you look for him? He would be standing amidst 15-20 youngsters laughing and laughing. So that was also my image, so probably today I do not feel distance from any area or any age group. As much as the word connect is concerned, maybe I may not have the perfect answer, but I do not feel distance.
Nikhil Kamath – Like you were saying that you don’t like competition, people like Jiddu Krishnamurthy, a lot of very evolved thinkers, say that competition is not good. Somebody coming from that school of thought into politics where there is a lot of competition, how can they bring that same ideology into politics.
Prime Minister – See, if there is no competition in childhood, it will be laziness. There will be no big philosophy or anything. I will behave in the same irresponsible way as children do. I don’t believe that any philosophy guided me. I think that it is okay, I will get more marks, I will get more marks, why should I worry more about myself. Secondly, I was like a monkey trader, I used to do whatever came to hand at the time, so if there is any such competition, I will enter it, if there is a drama competition, I will enter it. That is, I used to do these things naturally and I had a teacher named Mr. Parmar at my place, means that he was a PT teacher, perhaps the physical training teacher. So there was a small arena in a mansion at my place, so I got so inspired by him that I used to go there regularly, I used to learn Mallakhamb at that time. I used to learn wrestling. Wrestling and Mallakhamb, which is a huge wooden pillar, especially in Maharashtra, is an excellent exercise for building a strong body. It is a kind of yoga on a pillar, so I used to go to them at 5:00 in the morning and they used to help me a bit. But I did not become a player, okay, I did it for some time and then left, it was like that.
Nikhil Kamath – Are there any such things which can be considered as talent for a politician in politics. Like in entrepreneurship, when someone is starting a company, three or four talents are inherently required for it like someone who is good at marketing, someone who is good at sales, someone who is good at technology and develops products. If a youth today wants to become a politician, then is there any such talent in him which you can test and this is what he should have.
Prime Minister – These are two different things, becoming a politician is one part and being successful in politics is another thing, so in two different ways. So one is to enter politics, the other is to be successful, I believe that for that you need dedication, commitment, you should be a partner of the people in their joys and sorrows, you should actually be a good team player. If you say that I am a great warrior and I will control everyone, everyone will obey me, then it is possible that his politics will work, he may win the election but there is no guarantee that he will become a successful politician. And look, in the country, I sometimes think, it is possible that what I think can also create controversy, when the freedom movement started, people from all sections of the society joined it, but not everyone came into politics, some people later dedicated their lives to education, some dedicated to Khadi, some dedicated to adult education, some got involved in such creative works for the welfare of the tribals. But the freedom movement was a movement inspired by patriotism, everyone had a passion that I will do whatever I can to free India. After independence, a lot of them came into politics and initially, after politics, all the stalwart leaders in our country were leaders who emerged from the freedom struggle. So their thinking, their maturity, its form is different, completely different, whatever we hear about their behavior, there is a very deep sense of dedication towards the society and hence my opinion is that good people should keep coming into politics and they should come with a mission, not with ambition. If you have come with a mission, then you will get a place somewhere, mission should be above ambition, then you will have the capability.
Now, when you look at the definition of a leader of today's era, Mahatma Gandhi does not fit in it. Personality wise, he was thin and had almost no oratory skills, so if we look at it from that perspective, he could not have become a leader. So what was the reason? His deeds used to speak and this power made the whole country stand behind this person and that is why nowadays, the form of a politician is seen in the big professional category, he should be able to give flowery speeches, this works for a few days, people get applause, but ultimately it is deeds who does the work. Secondly, my opinion is that communication is more important than speech and oratory. How do you communicate? You see Mahatma Gandhi used to hold a stick in his hand which was taller than himself, but he used to advocate non-violence, it was a big contrast, but he used to communicate. Mahatma Gandhi never wore a cap but the whole world wore Gandhi cap. He had the power of communication. Mahatma Gandhi had a political field, he was a politician but not a ruler. He did not contest elections, he was not in power but the place that was built after his death was named Raj Ghat.
Nikhil Kamath – And Sir, what you have just said, the point of today's entire conversation for us is that we want to tell young people to think about politics as entrepreneurship and what I am hoping is at the end of this. 10,000 smart young Indians get motivated by your life, get inspired to try and be a politician in India.
Prime Minister – I had said from the Red Fort that the country needs one lakh such youth who come into politics and I believe that if the aim is to take, get and become, then its lifespan is not very long. The first training that an entrepreneur gets is to grow, here the first training is to devote oneself, to give whatever one has, how can I make my company or my profession number one, here it is Nation First, this is a huge difference and the society also accepts only those people who think Nation First and this political life is not easy, those who believe that it is not so, it is in the fate of some people, they do not have to do anything, they keep getting it, but it is possible that there are some reasons, I do not want to go into that, but I know that we had a worker named Ashok Bhatt, he used to live in a small house till the end of his life, he was a minister many times, he did not have his own car etc. and earlier there were no mobile phones, there were landlines. You call him at 3:00 in the night, he would pick up the phone after half a ring and you would tell him that brother, look, at that time I was not in politics but there were a lot of accidents on the Ahmedabad Rajkot highway, there is a place called Bagodra, so two days a week I used to get calls saying brother a big accident has happened here, so I used to call Ashok Bhatt and he would say okay, he would leave after a while, he himself did not have a vehicle or anything, he would catch a lift, he would catch lift in a truck, he lived his entire life like this.
Nikhil Kamath – Are you also saying that no youth should think that he wants to become a politician, but he should come with the thought that what will he do after becoming a politician.
Prime Minister – It is like that most of the people do not want to become politicians, they say I want to become MLA, I want to become corporator, I want to become MP, that is a different category. It is not necessary to contest elections to enter politics, it is a process of democracy, if you get a chance, contest, the work is to win the hearts of the common people, elections are won later and to win the hearts of the common people, one has to live life among them, one has to connect life with them and such people are there even today in the country.
Nikhil Kamath – If you talk about today's politicians who are young, do you see that there is a lot of potential in anybody?
Prime Minister - There are a lot of people, a lot of people and they put in all their effort, work hard day and night, work in mission mode.
Nikhil Kamath – One man in your mind.
Prime Minister - If I say the names, it will cause injustice to many, so it is my responsibility that I do not do injustice to anyone, see, there are many names in front of me, many faces, I know the details of many people.
Nikhil Kamath – When you were saying earlier about being with people, feeling for them, that empathy, sympathy, were there any such things in your childhood which made you like that.
Prime Minister- Meaning.
Nikhil Kamath – I mean like you were saying that when you want to become a politician then it's not about you, you are secondary, the people for whom you are a politician become your first priority. There was something in your childhood like this?
Prime Minister - It is true that I have not made my life, circumstances have made it. I do not want to go into the depth of the life I have lived since childhood, because my childhood has been different. But that life teaches me a lot, and perhaps that was my biggest university in a way. Trouble is a university for me which teaches me, and it is possible that I have learnt to love trouble, which has taught me a lot. I come from a state where I have seen mothers and sisters carrying pots on their heads and walking two to three kilometres to fetch water. Then I feel that after 75 years of independence, can I provide water, so this activity of mine is born out of those feelings. There must have been schemes before as well, I do not claim schemes, people must have seen dreams before as well, but I sacrifice myself for those dreams. No matter whose dream it is, but if that dream is right, then it is my job to sacrifice myself so that something comes out for the country. When I became the Chief Minister, I had given a speech and I had spontaneously said that I will not leave any stone unturned in working hard, secondly I will not do anything for myself, and thirdly I am a human being, I can make mistakes but I will not do wrong with bad intentions and I have made these the mantras of my life. Mistakes will happen, I will also make mistakes, I am also a human being, I am not a god. If you are a human being, then mistakes happen, I will not do wrong with bad intentions, this has always been my belief.
Nikhil Kamath – Do you think that your belief system which is inside you, what is most important to you, those beliefs which you thought 20 years ago, if that changes today, is it a good thing or a bad thing.
Prime Minister- Like what?
Nikhil Kamath - For example, imagine that today I am 38 years old, when I was probably 20 years old, I used to think that capitalism is the right way of the world and now that I have turned 38, maybe I want to change my mind upon, change my mind about it what people hold you to what you said 20 years ago but I feel like it is just evolution and this is transition with more data, what people used to think earlier changes in their minds, I still believe in capitalism, I am giving this example just like that, but did you have any such beliefs which you believed in 10 or 20 years ago and you do not believe in that today.
Prime Minister- There are two things, one is there are some people who keep on changing the color like a passing vehicle, I am not that person. I have grown up with one thought and if my ideology has to be expressed in very few words then it is Nation First. If my tagline is Nation First, then whatever fits in it, then that does not bind me in the shackles of ideology, does not bind me in the shackles of traditions, if it is necessary to take me forward then I do it. If I have to leave old things then I am ready to leave them, I am ready to accept new things, but the yardstick is Nation First. My scale is one, I do not change the scale.
Nikhil Kamath – If I take it a little further, is it the ideology of the politician due to which he gets followers, is it the ideology of the society which the politician copies and due to which he gets followers.
Prime Minister - Idealism is more important than ideology. I am not saying that politics can exist without ideology, but idealism is very much needed. For example, what was the ideology before independence, there was a movement for freedom. Freedom was the only ideology, Gandhiji's path was different, ideology was freedom. Savarkar's path was different.
Nikhil Kamath - People say that to become a politician one needs thick skin. How does one develop this? People will troll, say bad things about you in public , make up stories about you. This is a new experience for a normal person. How can one learn this?
Prime Minister- Politics needs sensitive people. We need people who feel happy if something good happens to someone. The second issue is allegations and counter-allegations. In a democracy, you should accept that there will be allegations against you, there will be many kinds of allegations, but if you are right, you have not done anything wrong, then you will never face any problem.
Nikhil Kamath - And Sir, you have been a CM in pre-social media politics and you are a PM in post-social media politics. During this time, you have seen how politics has changed, both the earlier times and today's time when social media was not that important and today when it has become very important. If you can give some advice about this to a youth who wants to become a politician, how to use it.
Prime Minister- So sometimes people ask me, when I meet small children, they ask me this question, I also like chatting with them, sometimes children of 8th-9th grade come to meet me, they say Sir, sometimes a child asks me how do you feel when you see yourself on TV, some children come and ask me that you get abused so much day and night, how do you feel, then I tell them a joke, I say that I am an Ahmedabadi and our Ahmedabadi people have a distinct identity, they have many popular jokes. I said an Ahmedabadi was going on a scooter and he collided with someone, the person in front got angry and an argument started, he started abusing.This Ahmedabadi kept standing with his scooter, other person kept abusing, meanwhile someone came and said friend what kind of a person are you, he is abusing and you are just standing like this. Then he said that the other person who is giving abuses is not taking anything, this is typical Ahmedabadi. So I also made up my mind that okay brother he is abusing, he will give whatever he has, whatever I have I will give. But you should be on the ground of truth, there should not be any sin in your heart.
If you, otherwise please tell me, you are not in politics, you work in an office, does this not happen in that office ? In a big family too, if there is some tension between two brothers, does it happen or not, then this happens in every sphere of life, in more or less, but it does happen and hence, we should not think of having a thick skin on the basis of that. One should be extremely sensitive, without sensitivity in public life, you cannot do good to people. And I believe that social media is a great power of democracy. Earlier, only a few people used to inform you, you used to believe that to be the truth, even then you were trapped. You did not have the time to verify that if someone said that 1 lakh people died, then you used to believe that 100,000 people died. Today you have an alternate, you can verify that if this news has come, then from where has it come? Everything is available in your mobile phone. Pay a little attention, you can reach the truth very easily and that is why the work of strengthening democracy can be done through social media. Those who are doing something wrong today due to distortions. Even in such normal conditions in the society, I remember when I used to do organisational work, no matter what, we people of Jansangh, I was not in politics at that time, used to get abused even if we did nothing. Even when there was a famine, politicians were abused. So the same thing used to happen in those times, but when it used to be print media, it had that much power. Today, social media was there a little bit earlier also, it is there even today, but today you have a very big canvas available to find the truth, many alternate paths are open and today's youth mostly verifies these things.
See, when I meet today's children, I am surprised that they show a lot of interest in space. The success of Chandrayaan has created a new spirit in the youth of my country. I meet many children who know about the timetable of Gaganyaan. I have seen the power of social media, they follow what is happening with Gaganyaan, what is happening with the astronauts, whose training is going on where, Children of 8th and 9th class know about it. This means that social media is becoming a very big power for the new generation and I consider it useful. When I had just entered the political field, I was very young, so there was no question of me getting abused, but I used to hear nonsense things, so I used to think why do people say this, why do they do this, then gradually I understood that this field is such, you have to live in it.
Nikhil Kamath- Nowadays a lot of kids are saying that they have anxiety, I also have it, anxiety presents itself in my life like I am sitting and talking with you I feel nervous I feel anxious I feel that I don't know what I will say, how will you feel and you know it's a tough conversation for me to have. A lot of kids are talking about anxiety, it comes in your life too and when it came in your childhood what did you do with it.
Prime Minister- It must be there, it is not that God has kept some doors closed for me. Whatever He gives to everyone, He must have given it to me too. See, everyone has different abilities and different styles to manage these things.
Nikhil Kamath- If I want to learn this from you, how do I want to do it.
Prime Minister- It is very difficult to say anything in the form of a thesis. But I am in such a position that I have to stay away from my emotions and my natural human tendency, I have to stay above all these. Like the 2002 Gujarat elections were the biggest test of my life, in my life I have had many opportunities to win elections, even when I fought and when I made others fight. So in my life I have never watched TV, the result is not coming, nothing. At 11-12 pm, the sound of drums started coming outside the CM bungalow below my house and I told people not to give me any information till 12:00 pm. Then our operator sent a letter saying that Sir, you are leading with a two-third majority. So I do not believe that nothing would have happened inside me, but I had some thought that overpowered it, so call it restlessness, call it anxiety, it became different. Similarly, there were bomb blasts at five places in my area, you can imagine what the situation would be like as a Chief Minister. So I said that I want to go to the police control room, but my security people refused saying that sir, we don't know what is lying where and where are you going. I said whatever happens I will go, they were very worried, finally I came and sat in the car, then they left. I said first I will go to the hospital, no, he said sir bombs are exploding in the hospital too. I said whatever happens I will go. So you can say that there will be restlessness and anxiety inside me, but my way was that I used to get absorbed in my mission, so I experience it in a different form, maybe, I get a sense of responsibility in it.
I became an MLA for the first time in my life on 24 February 2002. I went to the Assembly for the first time on 27 February. I was an MLA for three days and suddenly news of a big incident in Godhra started coming, a train was on fire. Gradually the news came, so I said with a very natural restlessness, whatever I said, because I was worried. I was in the House, as soon as I came out, I said that brother I want to go to Godhra, so I said we will go to Baroda from here, we will take a helicopter from Baroda, then they said they don't have a helicopter, so I said look for someone else's helicopter, maybe ONGC had one, it was a single engine, so they refused saying they cannot take a VIP, I said I am not a VIP. I am a common man, when I will go, we had a big fight, I said I will give in writing that whatever happens is my responsibility, I will go by single engine helicopter and I reached Godhra, now that painful scene, so many dead bodies, you can imagine , I am also a human being, I also went through everything that was to happen but I knew that I am sitting on such a post that I have to keep my emotions, my natural tendency of humans out of all this, I have to stay above everything and I tried to handle myself by doing whatever I can. But when I talk to students at Pariksha pe charcha”, I understand their lesson, that brother, remove from your mind that you are going to do something special, you are doing a part of your routine activity, go like this. Do not try to wear special new clothes that day.
Nikhil Kamath- Do you think like this that what will be the worst case, worst case means what is the worst thing that can happen, do you think like that.
Prime Minister- No, I have never thought of life or death. See, I think it might be for those who live life by keeping a record, so I might not be able to answer this. Because in reality, I have never reached here today, I never set out to reach there. That is why I do not know anything. When I became the CM, I was surprised how I became the CM. So this was not the path of my life, I have got a responsibility, so I am fulfilling it, my aim is to do it well, but it is not like I set out for this work. That is why I do not get to do those calculations. I am probably an exception to what happens in normal life because my background is such that I can never think like this. Someone once asked me, my background is such that if I had become a primary school teacher, my mother would have sold jaggery in the neighborhood, fed jaggery to everyone that my son became a teacher. So, I had that background and that is why I had never had such dreams, so what will happen if this does not happen, all these things do not come to my mind much.
Nikhil Kamath - Like you said earlier today that we learn more from failure than from success, would you like to talk about some such failures?
Prime Minister - The day Chandrayaan-2 was to be launched, many people told me that Sir, I should not go. I asked why, he said Sir, this is uncertain, every country in the world fails, it happens after trying it four or six times, if you go and something happens then I said what is it, am I not responsible for getting disgraced. I went and what happened was that during the Chandrayaan launch we fell apart at the last second. All the people sitting outside were worried, nobody had the courage to tell the Prime Minister, but as much as I understand technology, I could see that yes, something seems wrong, it is not working, finally the most senior person came and told me. I said don't worry, I greeted everyone by saying Namaste. I had a programme at 2:00 in the night. I went to the guest house but I could not sleep. I called everyone again after about half an hour and said, look if these people are not tired then I want to meet them at 7:00 in the morning before leaving, because the country had faced a huge setback but I was not one of those who spend their life crying over the setback. I said I went in the morning and I told all the scientists if there is any failure then the responsibility is mine, I tried, do not be disappointed and I instilled as much confidence in them as I could and Chandrayaan-3 became successful.
Nikhil Kamath- Any learning from this incident that you can use today, any learning from this incident that you can use in politics today.
Prime Minister - Look, taking risks in politics requires a lot of preparation. Taking risks every moment is like asking one lakh youth to come. And I want to give my time to them for what they want and I think that if the country gets such youth, they will fulfill the dream I have in my mind for 2047. I am not calling them to work for me, I am asking them to work for the country.
Nikhil Kamath- Called into politics.
PM- But they should not have the fear of the unknown, so I want to stand with them, don't worry, come on friends and don't come with the intention of getting into any dispute. Politics is very important in democracy, give it respect, the more respect politics gets, the more political purity will happen. We consider it useless, dirty, if it is dirty, then it will remain dirty, we should give it respect and good people should come, so this is my effort.
Nikhil Kamath- This is one thing that I am saying here today that youngsters should join politics. When I talk about myself, there are two things. The first thing is that I like my job. I like investing in companies and I have been doing the stock market for a long time since 20 years and I really love and enjoy my job. And the second thing is that as somebody who grew up in a South Indian middle class family, I was told since childhood that the options before me were doctor, engineer or chartered accountant. Now I can probably add a startup to it. But for all of us, politics is a dirty place. It has become so ingrained in our psyche that it is very difficult to change it. And if I were to be a little more honest about it, after becoming a politician, the one thing that I want to change, I don’t even know what that thing is. So, what would you say to people like us?
Prime Minister- I see it in a different way, the analysis you did is incomplete. It is incomplete because if you were what you were saying, you would not be here today. Every minute of yours is a game of money, leaving all that aside, you are spending your mind with me in the cold of Delhi, which means that you are connected to democratic politics. Politics does not mean elections, politics does not mean victory or defeat, politics does not mean power. That is one aspect of it, how many elected representatives will be there in the country. Suppose there will be 10000 MLAs. Could be 1000 or 2000,but not everyone here, but in politics everyone is needed. Secondly, if you are in policy making, then you can bring about a very big change, you can bring about change by doing good things in your small company, but if your personality is in the place of a policy maker, in politics, then you can bring about that change in the entire country. So the biggest advantage in governance is that you can make policies, you can change situations by executing policies and if you are in the right direction and do it with honesty, then you see results. Now, like I tell you, every government in our country has been working for the tribals, but our President Draupadi Murmu ji comes from that section of the society, so whenever I used to meet her, she used to get very emotional. Even in the tribal society, there is no one to reach the most backward people and there are small groups scattered. She told me many times that something has to be done. I asked her to guide me, so under her guidance I made a scheme called PM Jan Man Yojana. Right now these people are at most 25 lakh people and that too in 250 places. It is not useful for politicians because they do not have to get votes, there is no win or loss. But it is very big for life. Draupadi ji knew that community, she requested me and I became PM, and today when I hear that Sir, this was not there earlier, now this has happened, that was not there and now it has happened, then I get a great satisfaction that what can be the use of a place, I got an opportunity to worship that which no one asked about. So, this is an example of how big a change can be brought about in politics if you take some good decisions at the right time.
Nikhil Kamath – And Sir I am not a journalist nor am I a political expert, if I talk about policies then I will sound like an idiot for this, there are probably many more experienced people but if I go back to failure can you tell us more and what did you learn from them, from failures it could be in childhood also, during the time of CM in the last 10 years.
Prime Minister- Well, I have had many setbacks. When I was young, I was probably studying in a primary school, I don't remember exactly, and maybe a Sainik School was started in our state. I had a habit of reading newspapers, so reading newspapers meant reading advertisements as well, so there was a library in my village, I used to go to the library, so I read about the Sainik School, then maybe at that time I sent a money order of one rupee and ordered all that, it was all in such a big English, I didn't know anything, so there was a Rashbihari Maniyar who was the principal of a high school, but he lived about 300-400 meters from my house, so I used to see his house while going and in my childhood he seemed very big to me, so one day I reached his house, I said I don't understand this, if someone explains it to me, now he was very kind. So he said that you don't worry son, I will take care of you. So he saw the whole thing and told me see this is a Sainik School, there is an interview, exam, one has to pass the exam etc. Later I told my father, and he said no no we don't have money, we don't want to go anywhere, stay in our village only, now it came to my mind that a Sainik School is a very big thing for the country, I could not do it, so I think that perhaps that was the first setback I got that I cannot even do this, i.e. to see each and every thing like this in life. I remember I had a strong desire to lead the life of a saint, but I could not do it and my first attempt was to associate myself with the Ramakrishna Mission. Swami Atmasthanand ji who lived for 100 years and recently passed away, has said a lot for me, because I stayed with him but there were some rules of Ramakrishna Mission, I did not meet that qualification and hence I did not fit in, so I was rejected, but I did not get disappointed, my dream remained unfulfilled, but I did not get disappointed, I had setbacks in my life, I kept wandering like this, then kept searching for some saints and mahants, I did not get any success there as well, in a way I can say that I came back, perhaps destiny must have thought something like this and took me on this path, so such setbacks are bound to come in life.
Nikhil Kamath - And these setbacks have played an important part in shaping the personality you have today and what you have learnt from them.
Prime Minister - Let me tell you that when I used to work in RSS, at that time RSS people bought a brand new old jeep, so I knew driving, that is, I had learnt driving afresh, now I was travelling in the tribal belt with one of our RSS officials, so we were coming back from Ukai Dam, there was a steep slope, so I thought that I will save petrol, so I switched off the vehicle and if I go down, the vehicle will skid, I did not know how this will cause me trouble, the vehicle went out of control, even when I applied brakes, there was trouble because it picked up a high speed suddenly, the machine was switched off, so there was no control, I was saved but even the people sitting next to me did not know that I had committed such a sin, but later I learnt that brother stop this game, so we learn from every mistake, so I absolutely believe that the more life improves, it happens through experiences and it has been my good fortune that I have not lived my life in a comfort zone, I have always been outside the comfort zone and when I was outside the comfort zone, I realized that I had to figure out how to do it, how to live.
Nikhil Kamath- Is there any specific reason why even today you think that you do not have to remain in the comfort zone?
Prime Minister: I guess that is what I feel about being unfit for comfort.
Nikhil Kamath- But have you ever thought about why? Why do you think you are unfit for comfort?
Prime Minister- The life that I have lived, therefore, things are very big for me. Even small things give satisfaction to my mind because the mind of a person gets prepared from his childhood, by and large, he feels that he is satisfied. By and large, he feels that he is satisfied.
Nikhil Kamath- Can you also feel that comfort comes in the way of achieving your end goal.
Prime Minister- Mostly, I believe that many people fail in life because they get used to their comfort zone. Even a big industrialist, if he does not take risks, does not come out of his comfort zone, the levels of his comfort zone will be different, then he will be finished in that period of time. He will have to come out. And anyone who wants to progress in any field of life, should not get used to his comfort zone. His mindset of taking risks is always his driving force.
Nikhil Kamath- And this is the same thing in entrepreneurship as well, the one who can take more risk does better… Sir, is your risk taking ability increasing with time in your life?
Prime Minister- I feel that my risk taking capacity has not been fully utilized yet, it is very less. My risk taking capacity is probably many times more, the reason for this is that I do not care. I have never thought about myself and the one who does not think for himself has an unlimited risk taking capacity, such is my case.
Nikhil Kamath- If you are in today's day.
Prime Minister - Today I am not this, tomorrow I will not be this, then what will happen to me, I have nothing to do with it.
Nikhil Kamath – If today in your day, do not think about anything, zero fear, not afraid of anything and take a decision which you are not taking otherwise because of structure construct government all of the that what is that one thing.
Prime Minister- Perhaps my other forms have now ended and it has become like one life one vision. That is why, but there is one thing that I used to do earlier which sometimes I still feel like doing. I used to have a program and I had named it I go to meet myself, I go to meet myself, that is, sometimes we don't meet ourselves, we meet the world, we don't have time to meet ourselves. So what I used to do was, I used to take out some time in a year and set out for three-four days with whatever I needed and go and live at a place where there were no people, where water was available, I used to look for such a place somewhere in the jungles, at that time there were no mobile phones etc., there was no question of newspapers etc., so that life was a different joy for me, I miss it sometimes.
Nikhil Kamath- And during that time, when you were alone with yourself, did you learn something about yourself? As many people say in philosophy, the most important interesting question in life is why am I, how am I, did you learn something about yourself in that time as to why you are like this?
Prime Minister- Getting lost in oneself is just one thing. Let me give you an example of what happened. It must have been the 80s, I decided that I would live in the desert, so I started, but I kept wandering in the desert, but I saw a light but I was unable to reach it, then I met someone on a camel, he said brother what are you doing here, I said brother I want to go inside the desert, he said do this, come with me now, the light that is visible ahead is the last village, I will drop you there, stay there for the night and in the morning if someone meets you from there, then he took me. There was a Muslim gentleman called Gulbek, he took me to his place. Now that small village Dhordo which is the last village of India on the border of Pakistan, and there are 20-25 houses and all Muslim families, hospitality is there in our country, their brothers and children invited me to come but I said no I have to go, then they told me that I cannot go in the desert at night as the temperature will be minus right now. How will you stay there, just sleep here tonight, we will show you in the morning. Anyway, I stayed at his house at night, he fed me, I said brother I want to live alone, I don't need anything, he said you cannot live alone, we have a small hut here, you stay there and you can go to the Rann that day and come back at night, I went there, it was White Rann and imagine that one scene outside touched my heart so much, the things that I had experienced in my Himalayan life, living life among the snow rocks, I was experiencing the same scene here and I used to get a spiritual feeling. But that scene which was in my mind, when I became the Chief Minister, I made a big event of Rann Utsav and today it has become a very big destination for tourism and now it has received the number one award in the world for the globally best tourist village.
Nikhil Kamath- Imagine that tomorrow such an event happens in your life which gives you the most happiness, then who will your first call go to?
Prime Minister- It is like this that when I went to hoist the tricolor flag in Srinagar's Lal Chowk, our procession was attacked near Bhagwara in Punjab, bullets were fired, many people were killed, five or six people were injured, so there was tension in the whole country about what would happen if we went to Srinagar Lal Chowk, it was very difficult to hoist the tricolor flag, the tricolor flag was burnt in Lal Chowk. After hoisting the tricolor flag, we came to Jammu, my first call from Jammu was to my mother, it was a happy moment for me and the other thought was in my mind that mother must be worried that bullets have been fired and where has he gone, so I remember I made the first call to my mother, today I understand the importance of that call, I have never felt that anywhere else.
Nikhil Kamath - To lose a parent, like you lost a parent recently, I lost my dad recently, you even wrote a letter to me, thank you very kind. What is the first thing that comes to your mind, like if I give my example, when I lost my dad the first thought in my mind was guilt that why did I not do this, why did I not go and spend more time with him, why did I pick maybe work, maybe this, that and the other over him… when this event happened in your life, what did you think.
Prime Minister- It is like that, it is not there in my life, because I had left home in childhood, so the people at home also accepted that this is not ours. I also accepted that I am not for the home. So my life remained like that. Therefore, there was no reason for anyone to feel that kind of attachment, but when our mother turned 100 , I went to touch mother's feet. My mother was not educated, she had not read anything that is, she did not have the knowledge of letters, so while leaving I said that mother, I have to leave, my work is something for me, I was surprised, my mother said two sentences, very big, that is, one who has never seen the door of a school, that mother said “work with intelligence, live life with purity”. Now this sentence coming out of her mouth was big for me, that is, in a way it was a very big treasure, work with intelligence, she was saying in Gujarati, but what she meant was work with intelligence, live life with purity. So I used to think that what all has God not given to this mother, what specialities she might have, then sometimes I feel that if I ever lived with her then I could have found out a lot of such things, I could have known them, so I feel the lack that my such interactions happened very little, because I used to go to her once or twice a year, well mother never fell sick, and even then I used to go to her, she used to tell me, that you must have some work, go quickly, this was her nature.
Nikhil Kamath: So sir, I am coming back to politics. First you said that politics is not dirty, history tells us that politicians probably make politics dirty and this is still the place for ideologistic people if they want to change, change the ecosystem… The second question is about money in politics, if we say to the youth of the country that we join politics, the second problem that comes to their mind is that a lot of money is needed for this and we don't have it, would you like to say something about it in my life, in the startup industry where I work, when we get an idea, we take money from friends and family, we call this the seed round, how will this happen in politics.
Prime Minister- I remember an incident from my childhood. There was a doctor in my village, Vasant Bhai Parik. He was a good eye doctor and had a spirit of service. He was also a good orator and spoke Hindi well. He also spoke Gujarati well. He once decided to contest an election independently and all of us, the Vanar Sena, which is also called Bal Sena, used to roam around with flags. I remember roughly. He had taken one rupee from people to contest the election and then he gave an account in a public meeting of how much money he had received and perhaps two hundred and fifty rupees were spent. He had won the election by a very small margin of votes but he had won. So it is not that society does not know the truth. You need patience, you need dedication. Secondly, there should not be a sense of a contract that if I do so much, I should get votes. Then you do not succeed in life. That is why I said that politics should be brought out of these elections, MLAs and MPs which have been tied to this.
Any work related to social life that we do creates political impact. Even if someone runs a small ashram, works for educating girls, does not contest elections himself, but his efforts have a result that political results come out. And that is why there is a need to see politics on a very big canvas and sometimes I say that in democracy, the voter himself is in a way a politician. When he casts his vote, he applies his mind, whether he should vote for this person or not, whether he should vote for that person or not, he has some feelings for that person, he has feelings for that person, so in my case in democracy, I feel that even though I am in politics, I am not the so-called politician that I am. I have to give these political speeches only during elections, it is my compulsion, I don't like it but I have to do it, it is such a compulsion that my entire time is spent on governance except during elections and when I was not in power, my entire time was spent on organization, human resource development, I used to spend in shaping the lives of my workers. How to make speeches, how to write press notes, how to do mass mobilization, I used to be engaged in each and every thing. I did not get involved in the hassle of saying so and so, so and so and here also you must have seen, when I was in Gujarat. Like when I became the new Chief Minister, then one of the tasks before me was an earthquake, so I went to the earthquake affected area. I held a meeting with the officers and asked them, I said, by then it had been nine months since the earthquake, I had gone in the month of October, so they said sir, this will happen by the month of March, I said brother, the month of March is in your mind, get out of the government year, the financial year because of the budget, tell me what you will do before 26 January, because the country will come and see on 26 January what happened in a year. So our target, so I said give me the target of December end, then the officers then I said, okay brother there were 43 talukas, I said every officer is in charge of one taluka and you are the Chief Minister of that block, go and show me the work done there. You have to go on Friday, I will ask on Monday what you did? Everyone went and came back, the first meeting was held. In the meeting they said sir this cannot happen. I said why? They said sir this rule is such that… I said who made the rule? They said we made it. I said now you went to that ground, then you came to know what is the problem of the common man. I said change the rules now and all the rules were changed by the same people and the work was done rapidly and when the media from all over the country and the world went there in the month of January, they felt that I was not doing politics there. I was motivating everyone with a team spirit and taking them towards a result. I was not experienced, I was new. I had no knowledge of running a government.
When I came here to Delhi, I called my secretaries one day. I said I have a wish, will you do something? They sir, you tell me what… I said you all should take a leave of two-three days with your families. So they thought what is this ? I said but there is one thing to do during the leave, when you became an IAS officer and you did your first job, go to that village. Stay there for two nights, take your children along and tell your wife and children that brother I used to sit in this office, there was no fan here, there was only one Ambassador car and four people used to go, show everything and then we will come and talk. Everyone went, came back… I said sir, did you come? They said yes sir, I came! Did you meet the old people? They said I met! I said I have a very serious question for you, the place where you went, where you started your job, 25 years ago, 30 years ago, you have reached here from there, is the village the same as it was 25 years ago or has it changed? They all got hurt, they thought yes sir he is the same as before! I said tell me who is responsible? So I didn't say anything bad to them, I motivated them, introduced them to reality. I took them back to that world, 25 years ago, so my way of working... I never have to abuse anyone. I don't have to scold anyone. I work in these ways.
Nikhil Kamath: And if you talk about organizations, in entrepreneurship startup businesses when the cycle is going well, people hire a lot of people. Then the market slows down or the cycle changes and they have to fire a lot of people. You have always said minimum government maximum governance, has this our government have we been able to achieve this to a certain accent? How is it going?
Prime Minister: You will find it right! Some people in our country have interpreted the minimum government maximum governance in their own way due to lack of understanding. Some people thought that less number of ministers means minimum government, some people thought that less number of employees means minimum government, I never imagined this. On top of that, I came and created a separate skill ministry, a separate cooperative ministry, a separate fisheries ministry. So for all the focus areas in the country… when I say minimum government maximum governance, the process that goes on here is long, if you have to get a clearance, it takes six months. There is a court case, so cases of a hundred years old are still pending. So what we did, we removed about 40000 compliances, otherwise this department will ask you for this thing, the brother next to you will ask for the same thing, the third one will also ask for the same thing. Brother, one has asked for it, you should use it! 40000 compliances, you can imagine how much burden a common man in India has to bear. I have abolished almost 1500 laws. I have changed the laws related to criminal things. So my vision of minimum government maximum governance is this and today I see that all these things are happening.
Nikhil Kamath: Sir, India Stack, as we are the direct beneficiaries of it, UPI, eKYC Aadhaar, did you think when it was conceptualised that it would play out in the manner that it did?
Prime Minister: Today I can send money directly to the accounts of 10 crore farmers in 30 seconds. Today I can send subsidy money to 13 crore gas cylinder consumers in 30 seconds with one click. Why? Because of Jan Dhan accounts. The leakage of crores of rupees of the country, the corruption that used to happen, has gone and technology has found a use. Now you see UPI, it is a wonder for the whole world, when guests from the world come, they ask how UPI works? I tell them to go to a vendor! India has set an example in front of the world in the world of fintech and how technology is democratized. Today, if the youth of the country have a mobile phone in their pocket, they do not need anything and the youth of my country will remember someday that there was a government when the whole world was in my pocket, in my mobile. This is a technology driven century, the country has created a commission for separate innovation. I have set up a separate fund for innovation. Youngsters should take risks, they should feel that even if I fail, I will not die of hunger, someone will take care of me.
I once went to Taiwan! My nature is that of a student, I have a quality within me, so I can say that a student is alive within me. So I met all the leaders there and I was so happy that out of all their leaders, if there was a minister of transport, he had done PhD in transport from the best university in the world. That means, he was a PhD holder in the subject of which he was a minister, from the top most university. This thing made a big impact on my mind. In my country too, I want such youth who can take the country to that level. When I went to Taiwan, I had an interpreter. He was a qualified engineer and well educated. So the government there had appointed him as an interpreter with me and I had a 10-day tour of Taiwan. I was the guest of that government. This was also before I became the Chief Minister, so in the last few days he asked me that Sir, I want to ask one thing, if you don't mind? No no, I said brother you have been living together for so many days, what would it hurt, you should ask! No no, He said you will feel bad, He kept on avoiding, I said don't do this brother, you have something in your mind, you should ask? So he asked me that sir, does black magic still work in India? There are still snake charmers in India? That poor guy had this image of India in his mind. I stayed with him for so many days, I used to discuss technology, still he had this in his mind. I took him as a joke, I said look brother, now our ancestors used to play with snakes, we are not able to play, we now play with the mouse and I said every child of my country plays with the mouse. I said the strength of my country is in that mouse. That India of snake charmers was different.
Nikhil Kamath: One thing that everyone agrees about is that the perception of India is also common in entrepreneurship that marketing is a very big part of building a company. You have changed the perception of India outside of India a lot. Can you give some tips about this that an entrepreneur can learn?
Prime Minister: First of all, it is not correct to claim that I have changed. My view has always been that whoever goes to the world, the person sent by the government, is an ambassador. He who goes is a national ambassador. If we take them on board, our strength will increase manifold. So you must have seen that we have created Niti Aayog, one of our initial objectives is to connect the strength of the Indian community spread across the world, this is written. So my well thought out view is that all the strengths in the world should be connected. Secondly, even before I became the Chief Minister, I had gone abroad a lot and then I used to stay among the people of the organization, I used to go among them, so I was familiar with their strength and I also had contacts. Once I had gone for a work on the instructions of Atal Ji, and I was quite successful in that. This power was not used earlier, but when I started channelizing it, the world's politicians also started feeling that this is a very big force, a very big power. Secondly, they saw that if there is minimum crime anywhere, it is among Indians. If they are well educated, they are Indians. If there are people who obey the law, they are Indians. So the sense of ownership started increasing. The cumulative effect of all this has happened and due to this, the country's profile is increasing today.
Nikhil Kamath: And I am not saying this just like that Sir! When I was a child, when I was studying in Bangalore 14, 15, 16, 20, 25 years ago, it used to seem that a man who went to college, went to the US, did a PhD and is working at Microsoft or some such company, that was the highlight, there was nothing greater than that for us. But I can say that today when I meet 18-year-old boys, they are not like that. These people are talking about building India. These people are going abroad and talking very little about colleges, in comparison to then, so this is the big change and I have seen this and Sir if you again you take the example of entrepreneurship versus politics, competition is a good thing in my world, is competition a good thing in your world as well?
Prime Minister: I would like to tell you two-three different things about this. I used to say publicly that you will regret if you do not return to India, at least set foot there as soon as possible, the era is about to change, I used to say this and I remember when in between you had asked me a question about the setback, I was the Chief Minister of a Democratic elected government and the American government had refused to give me a visa. In my personal life, going to America was not a big deal for me, I had gone there before also, no one had said much to me… but the insult of an elected government and a state, the insult of this country, I used to feel this and I had a pang in my heart that what is happening? Just because some people spread lies, these decisions were made in the world, this is how the world works, I had a feeling in my mind. But that day I held a press conference and I said that today the American government has cancelled my visa. I said what I had to say but I said one thing, I was asked some questions, I said, look, I see such an India now that the whole world will stand in line for visas. This is my statement of 2005 and today we are reaching 2025 and I am speaking. So I also see that now is the time of India. My youth is the common man of my country. I recently went to Kuwait, I went to the labour colony there. So I was meeting all the labourer families. These labourers are those who went there 10-10, 15-15 years ago. So now they may be coming home for weddings, they do not have any more connection than that. A labourer told me, he was in a very interior area. He said when will we have an international airport here? A person who left India 15 years ago to work as a labourer in Kuwait dreams of an international airport in his district. This aspiration will make my country developed in 2047. Today every youth of India has this aspiration.
Nikhil Kamath: It seems that today the whole world is moving towards war. Like Ukraine and Russia for example. When there are Indian nationals in such countries and you are in a way responsible for them by the designation of the Prime Minister of India, then you can say something about it like can you build on this, what happens in these situations, what is happening, should we be worried about what is happening in the world?
Prime Minister: The world has faith in us. What is the reason, we are not being hypocritical! We say what we say clearly. Like during this crisis, we have constantly said that we are not neutral. I constantly say that we are not neutral. Those who say that we are neutral, I am not neutral. I am in favour of peace, my stand is peace and I will support whatever efforts are made for that. I tell this to Russia as well, I tell this to Ukraine as well, I tell this to Iran as well, I tell this to Palestine as well, I tell this to Israel as well and they have faith in my words that whatever I am saying is the truth. And because of that, India's credibility has increased. So just like the countrymen believe that if there is a crisis, my country will definitely take care of me. Similarly, the world believes that if India says brother, it means it believes. See, when the situation of Corona came, our youth of India were at the same place where this incident happened first. Now they had to be brought back, so I told the Air Force people that this is a difficult job. I will give work to those who come forward voluntarily. All the army people came forward, which meant that it was like walking with death. They brought them back, by the grace of God there was no harm. They also brought people from Pakistan, Nepal, Bangladesh. So my feeling is that if my countryman is in trouble, who will worry about him?
I clearly remember this incident, I have heard that there was an earthquake in Nepal, people were sent from here to Nepal to deal with the earthquake. Someone told me that after three-four days when the plane was bringing people from Nepal to India, as it used to go with goods and come back with people, we did the same. So a gentleman stood in the plane, the whole plane was full. He said that I am a doctor, I keep abusing the government all my life, whichever government it is, I abuse every government, the government takes this tax, income tax, it takes this and that, I said that wherever I got a chance to speak, I kept speaking. But today I understood what is the cost of that tax. Today I am going back alive.
When you serve your countrymen anywhere in the world, goodness awakens in their hearts. They also want to do something good and I am experiencing it. Now you take me to Abu Dhabi and I tell the Crown Prince there that it would be good if you give me a place for a temple. Without a moment's delay, I should be given permission to build a temple in an Islamic country. Today, crores of Hindus are feeling so happy that come on, let's serve our countrymen...
Nikhil Kamath: Like we are talking about other countries. If I digress a little and ask my favorite food, if you ask, it is pizza and pizza is from Italy and people say that you know a lot about Italy on the internet. Do you want to say something about it? Don't see these memes of yours?
Prime Minister: No, that is a regular thing, I don't waste my time on it. I am not what people call a foodie.
Nikhil Kamath: Not at all?
Prime Minister: Absolutely not! That is why whatever is served, in whichever country I go, I eat it with great gusto. But I am so unlucky that if you take me to a restaurant today and give me the menu and ask me to select, I will not be able to do so.
Nikhil Kamath: Sir, will you be able to go to the restaurant?
Prime Minister: I have not been able to go yet. I have not gone yet.
Nikhil Kamath: How many years has it been?
PM: It's been many years!
Nikhil Kamath: When you are outside…
Prime Minister: Earlier, when I used to work for the organisation, our Arun Jaitley ji was a great foodie. He was an encyclopedia of knowing which dish is best in which restaurant in which city of India. So, when we used to go out, we would spend an evening with him in some restaurant. But today, if someone gives me a menu and I ask him to select, I cannot do it because sometimes the name that I read and the dish that is there are the same things. I do not have the knowledge, I am ignorant. Because I have not developed that tendency. So, I do not understand it much. So, I always used to tell Arun ji, bhai Arun ji, you order. I just wanted vegetarian.
Nikhil Kamath: I spoke to a few of your friends… friends or people who know you for more than 10-20 years. And I asked them to tell me such things which are not in the public domain. I will not take their names. They sent me a photo, where the swearing in ceremony of the Chief Minister is going on. Some senior politicians are sitting on the chair, you are sitting below. When I also saw that photo at 38, I only remember the time when you were the Prime Minister or the Chief Minister of Gujarat. No imagery of the time before that comes to my mind, so When I looked at the picture, I was looking at it again and again. If you can tell that this change from there to here means no one can call you 'tu', maybe one of your teachers about whom you have talked. How does this happen? Like I am…
Prime Minister: I am not saying that no one can address me as ‘tu’
Nikhil Kamath: No one says but
Prime Minister: yes no one but it is not correct to infer that no one can address me ‘tu’.
Nikhil Kamath: Correct! Correct!
Prime Minister: But I never get to hear that because life has become like this. Secondly, the position may have changed, circumstances may have changed, systems may have changed, Modi is the same person who used to sit down. And that is why it does not make much difference to me. And I am not just saying this. This is the reality, it does not make any difference to me.
Nikhil Kamath: And sir if you remember, last year I gave a speech in front of you in Vibrant Gujarat when you were also there. I did so badly that after that I hired a speech coach and for a year I have been learning, going to classes, and I have a teacher. How do you do it so well? Can you give some tips? Like this is something everybody wants to learn.
Prime Minister: There are two-three different things. One is that I am often asked if you are a Gujarati. How do you speak Hindi? Earlier, when I used to work for the Sangh, many people used to think that I am from North India, but I live in Gujarat. The reason for this was that we used to sell tea at the railway station. So my village Mehsana, Meh means buffalo! Mehsana means buffalo! So when the buffalo from my village started giving milk, they used to take it to Mumbai and in Mumbai they used to do milk business. They used to come back to the village. So these people doing business were from Uttar Pradesh. So when they used to come, they used to wait for the goods train. Then after getting the goods train, they used to fill it with grass and made arrangements so that four buffaloes could stand inside it. So these 30-40 such people were always there on the railway platform. I used to sell tea, I used to go to give them tea, so I had to talk to them in my childhood, I learnt Hindi while talking to them. These people who used to come to trade buffaloes were also labourers, but in the evening they used to sing bhajans and kirtans. They used to order tea, we used to have tea, and I also learnt to speak Hindi.
Nikhil Kamath: Is it very different sir! Like you grew up in Gujarat. Today you live in Delhi. Is living in both these cities very different for you personally?
Prime Minister: Do we live in a city, brother? We just stay in a corner of our house. We are cut off from home to office and office to home, and from the outside world. When the government system is like this, it is very difficult to differentiate between one city and another.
Nikhil Kamath: And this is my last question Sir, I have asked you some questions…
PM: But your second question was about oratory…
Nikhil Kamath: Correct what I want to learn!
PM: I think you should see, suppose there is a fight or something has happened somewhere, something happened and there are four completely illiterate people there. There may be a woman, an elderly person and you stand with a mike, they start telling quickly, this happened, this happened, the fire broke out like this, this happened… You must have seen that there are such nice words, nice expressions, nice narration, why? It is self experience. When things come out from within you. What is the style of delivery, how do you deliver the dialogue, it is not important. Is there any power of experience in what you are telling or not? Is there any convenience in you telling yourself or not?
Nikhil Kamath: Do you get that feeling inside when you are talking about some sad thing, Do you feel sad at that thing?
Prime Minister: Yes! You must have noticed that many people feel bad about me, but mostly when I talk about the poor, I have to restrain myself, I become emotional. I get criticised a lot in the newspapers, but I am unable to stop myself. When I see such situations in social life, when I remember them, then that feeling naturally arises in my mind.
Nikhil Kamath: And Sir, if whatever you have learnt in your life, you have so much experience, if with this knowledge you could say one thing to your 20 year old version, then what would you say?
Prime Minister: I do not consider myself qualified to preach to the youth and I do not have any right to preach, but I will say that I have a lot of faith in the youth of my country. A village boy, I will not do a job, I will do a startup! Three startups will fail, I remember I did the first startup conference, at that time even the word startup was new in our country. But I knew what its power, so I asked a daughter who had started a few startups to tell their experiences, then a daughter stood up, she said I will tell you my experience. She said she was Bengali, from Calcutta. She started a startup, then she went to meet her mother and told her that she had left her job. So she said what will you do? So she said I have started a startup? Disaster it is! She presented it in such a dramatic way. There was a time when all startups meant disaster! Today, Startups have acquired a reputation, a credibility and hence I believe that even if there is a failure in a small village, people will consider him an ideal, he is a talented kid and is doing something.
Nikhil Kamath: And Sir, if I may ask you a question that as PM, how was your second term different from the first term and how is your third term different from the second term?
Prime Minister: In the first term, people tried to understand me and I was also trying to understand Delhi. In the first and second term, I used to think in terms of the past that earlier we were here, now we will go here. Earlier this much used to happen, now we will do this much. In the third term, the scope of my thinking has changed. My courage has become stronger. My dreams have expanded. My desires are increasing. What I mean to say is that I want a developed India by 2047, it does not mean speeches, but freedom from problems for each and every thing. Toilets should be 100 percent, electricity should be 100 percent, tap water should be 100 percent. Will a common man have to beg his government to ask for anything? Is this some British rule? He has the right! There should be 100 percent delivery, there should be 100 percent beneficiaries, 100 percent benefits should reach them. There will be no discrimination and that is the true social justice, that is the true socialism. So I keep emphasizing on those things and its driving force is aspirational India, for me AI means aspirational India and hence now I think that if I am here in 2047, then how much is left if I come here in 2025? Earlier I used to think, how much have I progressed from before! Now I am thinking that I am here, where will I reach by tomorrow? So now my thoughts run in the context of 2047 only. So my third term is many times different from the two terms, it is a complete change and has a very big dream.
Nikhil Kamath: And Sir Is there a plan beyond you? Is there youth that you have faith in that you are training, inculcating not for today but after 20 years, after 30 years…
Prime Minister: I see that there are people with a lot of potential. When I was in Gujarat, I used to say that even though I run the government, I want to prepare people for the next 20 years and I am doing that and my success lies in how I prepare my team that can handle things, this is my criterion for myself.
Nikhil Kamath: And Sir, my last question is, the minimum requirements to become a politician are not that high. They should be above the age of 25, no conviction of more than two years, voter ID, these are very small requirements. So, what I wish Sir is after this long conversation is that 10,000 such young people should come from anywhere, who should join politics, whom I know you will help, can you tell me about this in closing…
Prime Minister: Look, what you are saying is about the qualifications to become a candidate.
Nikhil Kamath: Yes, correct!
Prime Minister: You are not asking to become a politician
Nikhil Kamath: Right sir!
Prime Minister: To become a politician, you need a lot of qualifications. Thousands of eyes are watching you every moment. If one word of yours is misplaced, then your 10 years of penance goes to waste. You have to be conscious 24x7. You have to live with it, you need an unexpected quality and that is the qualification and it does not come from a university certificate.
Nikhil Kamath: What would you like to say as a bye message, as a party message to all the young people watching this show, if you have a message for them…
Prime Minister: First of all, I would like to tell the mothers, sisters and young daughters that today in our country, in almost every state, there is about 50% reservation for women. In the Panchayat, Gram Pradhan, Nagar Palika, Mahanagar Palika, they should try to be a true leader, they should not think that because women are needed, I have been made a leader and I too… no, we have to lead our society. Men also need to lead, so you have to do it. These mothers and young daughters of mine should stand up with the quality of leadership. I am saying this because in the very near future, 30% reservation is going to come in the MLA and MP category as well. At that time, we will need this type of group a lot, so there is still time of two to four years. I would request them to come into the field and start making efforts to make themselves as capable as possible. This is time, this is your time, understand this.
Secondly, I would like to tell the youth of the country that you should not consider politics as bad and elections are politics, so it is right to vote in a dignified manner. Come into the political field, public life once, in any form and today the country needs leadership which is born from the womb of creativity. Politicians born from the womb of a movement become a different kind of model. There was creativity in the freedom movement too, so a different kind of lot was received. Now the country needs a very large class of people who think creatively, who do something new, who prepare themselves, who understand happiness and sorrow, who find ways, who do not belittle others, but find a way for the country. I am not saying that they are not there today. New people are needed and if the person who is 20-25 years old today comes forward, then by 2047 he will be 40-50 years old, that is, he will be in a proper place where he can run the country. Secondly, when I tell the youth of the country to come forward, some people will think that I want to hoist the BJP flag. I am talking about the politics of the country, I am not telling anyone to join the Bharatiya Janata Party or go to a particular party or not to go to a particular party. I just want that there should be a new flow in all parties, it should come in all parties. It should definitely come in BJP but it should come in all parties so that the youth of the country come forward so that something new starts.
Nikhil Kamath: Thank you Modiji for being here…
PM: Well, it was great that it was my first podcast.
Nikhil Kamath: You gave us so much time, thank you so much!
Prime Minister: I don't know how this will go for you guys, your audience!
Nikhil Kamath: You spoke extremely well as always and very kind that you took this much time with us.
Prime Minister: Let's go! Your team must be tired too! Keep this weather in mind brother, it is cold here.
Nikhil Kamath: Yes!
DISCLAIMER: This is the approximate English translation of PM's conversation with entrepreneur, Nikhil Kamath, Original interaction was in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉଦ୍ୟୋଗୀ ନିଖିଲ କାମାଥଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ
10 JAN 2025 9:37PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେତେ ପୋଷ୍ଟ ପୋଡକାଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଆପଣ ?
ନିଖିଲ କାମାଥ -୨୫ ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-୨୫
ନିଖିଲ କାମାଥ: ହଁ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏହାକୁ ମାସକୁ ଗୋଟିଏ ରାତି କରିଥାଉ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ଭଲ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ପ୍ରତି ମାସରେ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ପୋଡକାଷ୍ଟ ଏବଂ ବାକି ମାସରେ କିଛି କରିନଥାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଦେଖନ୍ତୁ, ଯାହାକୁ ଯାହା କରିବାକୁ ହୋଇଥାଏ ତାଙ୍କୁ ୧ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମୟ ଦେଇ ତାକୁ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥାଏ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ -ସଠିକ୍ ସାର୍, ଆମେ କରିଥିବା ଅଧିକାଂଶ ପୋଡକାଷ୍ଟକୁ ଆମେ ଗଭୀରଭାବରେ କରିଥାଉ... ବିଶେଷ ଭାବରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ବିଷୟରେ ଆମର ପୁରା ଦର୍ଶକ ହେଉଛନ୍ତି ୧୫-୪୦ ଶ୍ରେଣୀର, ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଉଦ୍ୟୋଗ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତା'ପରେ ଆମେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ବିଷୟରେ ଏକ ଏପିସୋଡ୍ , ମେଟା ବିଷୟରେ ଏକ ଏପିସୋଡ୍ , ଔଷଧୀୟ ଜିନିଷ ବିଷୟରେ ବହୁତ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବିଷୟ ଏବଂ ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ଆଉ ଏକ ଜିନିଷ, ପିପୁଲ, ଯେଉଁଥିରେ ଆମେ ବିଲ୍ ଗେଟ୍ସଙ୍କ ଭଳି କିଛି ଲୋକଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ପୁଣି ସେମାନେ କେଉଁ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ସହ ଜଡ଼ିତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ଏହି ପଡକାଷ୍ଟ ମୋ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ହେଉଛି ଏବଂ ତେଣୁ ମୋ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଦୁନିଆ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂଆ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ତେଣୁ ସାର୍ ମୋତେ କ୍ଷମା କରନ୍ତୁ ଯଦି ମୋର ହିନ୍ଦୀ ବହୁତ ଭଲ ନୁହେଁ, ମୁଁ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତୀୟ, ମୁଁ ଅଧିକାଂଶ ସମୟ ବାଙ୍ଗାଲୋରରେ ବଢିଛି ଏବଂ ସେଠାରେ ଲୋକମାନେ ମୋ ମା'ଙ୍କ ସହର ମହୀଶୂରରେ ଅଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଅଧିକ ଲୋକ ସେଠାରେ କନ୍ନଡ କଥା କହୁଛନ୍ତି ଏବଂ ମୋ ବାପା ମାଙ୍ଗାଲୁରୁ ନିକଟରୁ ଥିଲେ, ମୁଁ ସ୍କୁଲରେ ହିନ୍ଦୀ ଶିଖିଛି, କିନ୍ତୁ ଗୁଣବତ୍ତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହା ବହୁତ ଭଲ ନୁହେଁ, ଏବଂ ଲୋକମାନେ କୁହନ୍ତି ଯେ ଅଧିକାଂଶ କଥାବାର୍ତ୍ତା ଅଣ-ମୌଖିକ ହୋଇଥାଏ, ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ପରସ୍ପରକୁ ଦେଖି ବୁଝନ୍ତି! ତେଣୁ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଆମେ ଭଲ ହେବା ଉଚିତ୍ |
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଦେଖ, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ହିନ୍ଦୀ ଭାଷି ନୁହେଁ, ଆମେ ଦୁହିଁଙ୍କର ଏପରି ଚାଲିବ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ : ଏବଂ ଏହା ଏକ ପାରମ୍ପରିକ ସାକ୍ଷାତକାର ନୁହେଁ, ମୁଁ ଜଣେ ସାମ୍ବାଦିକ ନୁହେଁ, ଆମେ ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଉଦ୍ୟୋଗକରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥାଉ, ତେଣୁ ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ କହିଥାଉ ଯେ ଶିଳ୍ପରେ ଜଣେ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ହେବା ପାଇଁ କ'ଣ ଆବଶ୍ୟକ, କେଉଁଠାରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ପାଇବାକୁ ହେବ, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ଅନଲାଇନରୁ ଶିଖିବା ପାଇଁ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇବେ, ତେଣୁ ଆମେ ସେହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ଆସୁଛୁ ଏବଂ ଆଜି ଆମେ ରାଜନୀତି ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ମଧ୍ୟରେ ସମାନ୍ତରାଳ ହେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବୁ । କାରଣ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରିଛି ଯେ ଏହି ଦୁଇ ଜଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏମିତି ଅନେକ ସାମଞ୍ଜସ୍ୟ ରହିଛି, ଯାହା ବିଷୟରେ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେହି କହିନାହାଁନ୍ତି । ତେଣୁ ଆମେ ସେହି ଦିଗକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବୁ। ତେଣୁ ଆପଣ ଚାହିଁଲେ, ଏହି ପୋଡକାଷ୍ଟରେ ନିଜକୁ କିଛି ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବା ପାଇଁ ମୋ ପାଖରେ କୌଣସି ଭଲ ଉତ୍ତର ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଆପଣ ପଚାରିପାରନ୍ତି। ଏହି ପୋଡକାଷ୍ଟରେ ମୁଁ ପ୍ରଥମେ ଯାହା ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ତାହା ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନର ପ୍ରଥମ ଅଂଶ | ପୂର୍ବ-ପିଏମ୍, ପୂର୍ବ-ସିଏମ୍: ଆପଣ କେଉଁଠାରେ ଜନ୍ମ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ପ୍ରଥମ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଆପଣ କ'ଣ କରିଥିଲେ। ଯଦି ଆପଣ ନିଜ ଜୀବନର ପ୍ରଥମ ଯୁଗ ଉପରେ କିଛି ଆଲୋକପାତ କରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଦେଖନ୍ତୁ ସେମିତି ଭାବରେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ଗୁଜରାଟର ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟର ମେହେଷାଣ ଜିଲ୍ଲାରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲି, ସେଠାରେ ଉଡନଗର ନାମରେ ଏକ ଛୋଟ ସହର ଅଛି ! ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଛୋଟ ଥିଲି, ମୋର ମନେ ଅଛି ବୋଧହୁଏ ୧୫୦୦୦ ଜନସଂଖ୍ୟା ଥିଲା । ମୁଁ ସେହି ସ୍ଥାନରୁ ଆସିଛି । କିନ୍ତୁ ସେତେବେଳେ ଯେମିତି ସମସ୍ତଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଗୋଟିଏ ଗାଁ ଥାଏ, ସେମିତି ମୋର ଗୋଟିଏ ଗାଁ ଥିଲା, ମୋ ଗାଁ ଥିଲା ଗାଏକୱାଡ ରାଜ୍ୟ ଥିଲା । ଗାଏକୱାଡ ରାଜ୍ୟର ଏକ ବିଶେଷତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ସେମିତି ଥିଲା। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରତି ପ୍ରବଳ ଆଗ୍ରହ ଥିଲା। ଗୋଟିଆ ପୋଖରୀ ଥିଲା, ଡାକଘର, ଥିଲା,ଏକ ପାଠାଗାର ଥିଲା, ଚାରି ପାଞ୍ଚଟି ଏପରି ଜିନିଷ ଥିଲା ଅର୍ଥାତ୍ ଯଦି ଗାଏକୱାଡ ରାଜ୍ୟର ଏକ ଗାଁ ଅଛି, ତେବେ ତାହା କରାଯିବ, ଏହା ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିଲା, ତେଣୁ ମୁଁ ଗାଏକୱାଡ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରାଥମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରିଥିଲି, ତେଣୁ ମୋ ପିଲାବେଳ ସେମିତି ରହିଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ପୋଖରୀ ଥିଲା, ମୁଁ ସେଠାରେ ପହଁରିବା ଶିଖି ଯାଇଥିଲି, ମୁଁ ମୋର ସମସ୍ତ ପରିବାରର ପୋଷାକ ଧୋଉଥିଲି, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ମୋତେ ପୋଖରୀକୁ ଯିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଥିଲା । ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ବିଏନଏ ସ୍କୁଲ ନାମରେ ଭାଗବତ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ନାରାୟଣ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଉଚ୍ଚ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଥିଲା । ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଦାତବ୍ୟ ଥିଲା, ଏହା ଶିକ୍ଷାର ବର୍ତ୍ତମାନର ଅବସ୍ଥା ପରି ନଥିଲା । ତେଣୁ ମୁଁ ସେଠାରେ ମୋର ପାଠପଢ଼ା କରିଥିଲି। ସେତେବେଳେ ଏହା ୧୦+୨ ନ ଥିଲା, ଏକାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ଥିଲା। ମୁଁ କେଉଁଠି ପଢ଼ିଥିଲି ଯେ ଚାଇନିଜ୍ ଦାର୍ଶନିକ ଜୁଆନଜାଙ୍ଗ । ସେ ମୋ ଗାଁରେ ରହୁଥିଲେ ଏବଂ ସେ ଏହା ଉପରେ ଏକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଯାଉଥିଲେ, ତେଣୁ ମୁଁତାଙ୍କ ଦୂତାବାସ କିମ୍ବା ସେହି ସମୟରେ କାହାକୁ ଏକ ଚିଠି ଲେଖିଥିଲି ଯେ ଭାଇ ମୁଁ କେଉଁଠି ପଢିଛି ଯେ ଆପଣ ଜୁଆନଜାଙ୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି, ତା'ପରେ ସେ ମୋ ଗାଁରେ ରହୁଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ୟ କେଉଁଠି କରିବା ଏମିତି କରିବାର ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ମୁଁ କରିଥିଲି, ଏହା ବହୁ ବର୍ଷ ପୂର୍ବର କଥା ।
`ଏହା ପୂର୍ବରୁ ମୋ ଗାଁରେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ରସିକ ଭାଇ ଦଭେ କର ଥିଲେ, ସେ ଜଣେ କଂଗ୍ରେସ ନେତା ଥିଲେ, ସେ ଟିକିଏ ସମାଜବାଦୀ ବିଚାରଧାରାର ଥିଲେ ଏବଂ ସେ ମୂଳତଃ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ବାସିନ୍ଦା ଥିଲେ ଏବଂ ମୋ ଗାଁରେ ବସବାସ କରୁଥିଲେ । ସେ ଆମକୁ ସ୍କୁଲ ପିଲାମାନଙ୍କୁ କହୁଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଆପଣ କୌଣସି ସ୍ଥାନକୁ ଯାଇ କୌଣସି ପଥର ଉପରେ କିଛି ଲେଖାଅଛି କିମ୍ବା ସେଥିରେ କିଛି ଖୋଦିତ ଅଛି, ତେବେ ସେହି ପଥରକୁ ସଂଗ୍ରହ କରି ସ୍କୁଲର ଏହି କୋଣରେ ଫିଙ୍ଗି ଦିଅନ୍ତୁ । ଧୀରେ -ଧୀରେ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଗଦାରେ ପରିଣତ ହୋଇ ଯାଇଥିଲା, ତା'ପରେ ମୁଁ ବୁଝିଲି ଯେ ତାଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ଯେ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାଚୀନ ଗ୍ରାମ ଅଛି, ଏଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଥରରେ କିଛି ନା କିଛି କାହାଣୀ ରହିଛି । ଯେତେବେଳେ ବି କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଆସିବେ, ସେ ଏହାକୁ ସଂଗ୍ରହ କରିବେ। ବୋଧହୁଏ ଏହା ଏକ କଳ୍ପନା ଥିଲା । ତେଣୁ ସେଥିପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ମୋର ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷିତ ହୋଇଥିଲା। ୨୦୧୪ରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେଲି, ସାଧାରଣ ଦୁନିଆର ନେତାମାନେ ଗୋଟିଆ ସୌଜନ୍ୟମୂଳକ ଭାବେ କଲ୍ କରିଥିଲେ, ତା'ପରେ ଚୀନ୍ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ସି, ତାଙ୍କର ସୌଜନ୍ୟମୂଳକ କଲ୍ କରି ତାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ, ତା'ପରେ ସେ ନିଜେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୁଁ ଭାରତ ଆସିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ମୁଁ କହିଲି ଆପଣଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାଗତ, ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଆସନ୍ତୁ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଗୁଜରାଟ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ମୁଁ କହିଲି, "ଏହା ଆହୁରି ଭଲ କଥା। ତେଣୁ ସେ କହିଲେ ଯେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଗାଁ ଉଡନଗର ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ମୁଁ କହିଲି, " କଥା କ'ଣ, ଆପଣ ଏହା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରିଦେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଲେ, "ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କାହିଁକି, ମୁଁ କହିଲି, ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ, ସେ କହିଲେ, " ଆପଣଙ୍କର ଏବଂ ମୋର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସମ୍ପର୍କ ଅଛି। ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ପଚାରିଲି କ’ଣ ଯେ ଜଣେ ଚାଇନିଜ୍ ଦାର୍ଶନିକ ଜୁଆନଜାଙ୍ଗ ତାଙ୍କ ସମୟର ଅଧିକାଂଶ ସମୟ ଆପଣଙ୍କ ଗାଁରେ ରହୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ସେ ଚୀନକୁ ଫେରିଲେ, ସେ ମୋ ଗାଁରେ ରହୁଥିଲେ। ସେ କହିଲେ, "ଏହା ହେଉଛି ଆମ ଦୁହିଁଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଯଦି ଆପଣ ନିଜ ପିଲାଦିନ ବିଷୟରେ ଅଧିକ କଥା ମନେ ପକାଇବେ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଛୋଟ ଥିଲେ, ଆପଣ ଜଣେ ଭଲ ଛାତ୍ର ଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କର ଆଗ୍ରହ କ'ଣ ଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ ଜଣେ ଅତି ସାଧାରଣ ଛାତ୍ର ଥିଲି, ମୁଁ କୌଣସି ପ୍ରକାରେ ନ ଥିଲି ଯେ କେହି ମୋତେ ନୋଟିସ କରନ୍ତୁ ଏମିତି ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ମୋର ଭେଲଜୀଭାଇ ଚୌଧୁରୀ ନାମକ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ ଥିଲେ, ସେ ମୋ ପ୍ରତି ବହୁତ ଦୟାଳୁ ଥିଲେ, ତେଣୁ ଦିନେ ସେ ମୋ ବାପାଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ଯାଇଥିଲେ । ମୋ ବାପା ମୋତେ କହୁଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ଭିତରେ ବହୁତ ପ୍ରତିଭା ଅଛି, କିନ୍ତୁ ସେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତି ନାହିଁ, ସେ ସବୁ ପ୍ରକାର କାମ କରନ୍ତି, ତେଣୁ ସେ ଏମିତି ହିଁ ହୋଇଥାଏ ସେ ସବୁକିଛି ଜିନିଷ କରିଥାଏ, ତାପରେ କହିଲେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିନିଷକୁ ଏତେ ଶୀଘ୍ର ସବୁକିଛି କରିଥାଏ, ସେ କିନ୍ତୁ ପରେ ଦୁନିଆରେ ସେ ହଜିଯାଏ, ତେଣୁ ଭେଲଜୀ ଭାଇ ମୋର ମୋବେଲଜୀଭାଇ ଚୌଧୁରୀଙ୍କଠାରୁ ବହୁତ ଆଶା ଥିଲା, ତେଣୁ ମୋର ଶିକ୍ଷକମାନେ ମୋତେ ବହୁତ ଭଲ ପାଉଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ମୋତେ ଅଧିକ ପଢିବାକୁ ପଡିବ, ଯଦି ଏଥିରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାର ଉପାଦାନ ଥାଏ, ତେବେ ମୁଁ ବୋଧହୁଏ ଏଥିରୁ ଦୂରେଇ ଯାଉଥିଲି । ମୋର ଏଥିରେ ଆଗ୍ରହ ନଥିଲା, ଏମିତି ପରୀକ୍ଷାରେ ପାସ୍ କରିଦିଅ, ତାକୁ ହଟାଇ ଦିଅ, ଏମିତି ହେଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ କାମ କରୁଥିଲି। ଯଦି କିଛି ନୂଆ ଅଛି, ତେବେ ଏହାକୁ ତୁରନ୍ତ ଧରିବା ମୋର ସ୍ୱଭାବ ଥିଲା ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ସାର୍, ଆପଣଙ୍କର କୌଣସି ପିଲାଦିନର ବନ୍ଧୁ ଅଛନ୍ତି କି ଯେଉଁମାନେ ଏବେ ବି ଆପଣଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏମିତି ଯେ ମୋର କାମ ଟିକିଏ ଅଦ୍ଭୁତ, ବହୁତ କମ୍ ବୟସରେ ମୁଁ ଘର ଛାଡିଥିଲି, ମୁଁ ଘର ଛାଡିଦେଇଥିଲି ଅର୍ଥାତ୍ ମୁଁ ସବୁକିଛି ଛାଡିଦେଇଥିଲି, ମୋର କାହା ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ ନଥିଲା, ତେଣୁ ମୋର କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ନଥିଲା, ତେଣୁ ମୋର କୌଣସି ଯୋଗାଯୋଗ ନଥିଲା, କାହା ସହିତ ମୋର ନେବା ମଧ୍ୟ ନ ଥିଲା, ଏବଂ ମୋ ଜୀବନ ମଧ୍ୟ ଜଣେ ଅଜ୍ଞାତ ଭ୍ରମଣକାରୀ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ଵ ଥିଲା, ତେଣୁ ମୋତେ କିଏ ପଚାରିବ । ତେଣୁ ମୋ ଜୀବନ ସେମିତି ନଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେଲି, ମୋ ମନରେ କିଛି ଇଚ୍ଛା ଜାଗ୍ରତ ହେଲା । ଇଚ୍ଛା ସୃଷ୍ଟି ହେଲା ଯେ ମୁଁ ମୋ ଶ୍ରେଣୀର ସମସ୍ତ ପୁରୁଣା ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ସିଏମ ହାଉସକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିବି । ସେମାନଙ୍କୁ ନେଇ ମୋର ମନୋବିଜ୍ଞାନ ଏହା ଥିଲା ଯେ ମୁଁ ଚାହୁଁନଥିଲି ଯେ ମୋର କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଏହା ନ ଲାଗୁ ଯେ ସେ ଗୋଟିଏ ବଡ଼ ତିସ୍ ମାର୍ ଖାନ୍ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି । ହିଁ ମୁଁ ବହୁ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଗାଁ ଛାଡିଛି, ମୁଁ ବଦଳିନାହିଁ, ମୁଁ ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ବଞ୍ଚିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲି ଏବଂ ବଞ୍ଚିବାର ଉପାୟ ହେଉଛି ସେହି ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କ ସହିତ ବସିବା | କିନ୍ତୁ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଚିହ୍ନି ପାରି ନ ଥିଲି, କାରଣ ମଝିରେ ଏକ ବିରାଟ ବ୍ୟବଧାନ ହୋଇଯାଇ ଥିଲା, କେଶ ଧଳା ହୋଇଯାଇଥିଲା, ପିଲାମାନେ ବଡ଼ ହୋଇଯାଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଡାକିଥିଲି, ବୋଧହୁଏ ୩୦-୩୫ ଜଣ ଲୋକ ଏକାଠି ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଆମେ ରାତିରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୋଜନର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲୁ, କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଥିଲୁ, ପିଲାଦିନର ପୁରୁଣା ସ୍ମୃତିକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲୁ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ସେମିତି କିଛି ଖୁସି ଅନୁଭବ କରି ନ ଥିଲ, ଖୁସି ଏଥିପାଇଁ ଲାଗିଲା ନାହିଁ ଯେ ମୁଁ ବନ୍ଧୁ ଖୋଜୁଥିଲି, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଖାଯାଉଥିଲା । ତେଣୁ ସେହି ବ୍ୟବଧାନ ଦୂର ହୋଇନାହିଁ ଏବଂ ମୋ ଜୀବନରେ ବୋଧହୁଏ ତୁ କହିବାକୁ କେହି ନାହାନ୍ତି, ଏପରି ପରିସ୍ଥିତି ହୋଇଯାଇଛି, ସମସ୍ତେ ଏବେ ବି ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ସେହି ଲୋକମାନେ ମୋତେ ବହୁତ ସମ୍ମାନର ସହ ଦେଖୁଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ ଥିଲେ ମୋର ରାସ ବିହାରୀ ମଣିହାର, କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ତାଙ୍କର ଦେହାନ୍ତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ତାଙ୍କର ବୟସ ପ୍ରାୟ ୯୩-୯୪ ଥିଲା । ସେ ସବୁବେଳେ ମୋତେ ଚିଠି ଲେଖୁଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ସେ ‘ତୁ’ ଲେଖୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ ଇଚ୍ଛା ଥିଲା ଯେ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେବି ଏବଂ ମୁଁ ମୋ ସ୍କୁଲର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଡାକିବି ।
ଦ୍ଵିତୀୟ ଇଚ୍ଛା ମୋର ଥିଲା ଯାହା ବୋଧହୁଏ ଭାରତବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅଦ୍ଭୁତ ହେବ, ମୁଁ ଅନୁଭବ କଲି ଯେ ମୁଁ ମୋର ସମସ୍ତ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ସାର୍ବଜନୀନ ଭାବରେ ସମ୍ମାନ ଦେବି, ତେଣୁ ମୋତେ ପିଲାଦିନରୁ ଯିଏ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସ୍କୁଲ ଶିକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋର ସମସ୍ତ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ଖୋଜିଲି ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବଡ ସାର୍ବଜନୀକ ସମ୍ମାନ ଦେଲି । ମୁଁ ଏବଂ ଆମର ଗଭର୍ଣ୍ଣର ସାହେବ ଥିଲେ ଶର୍ମାଜୀ, ସେ ମଧ୍ୟ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଆସିଥିଲେ ଏବଂ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗୁଜରାଟର ସମସ୍ତ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ଏବଂ ମୋ ମନରେ ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ଥିଲା ଯେ ମୁଁ ଯାହା ବି ଅଛି, ମୋତେ ତିଆରି କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ କିଛି ନ କିଛି ଅବଦାନ ଅଛି, କିଛି କିଏ ମୋର ବାଲ ମନ୍ଦିରର ଶିକ୍ଷକ ହୋଇଥିବେ, କିଛି ପୁରାତନ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ବୟସ ୯୩ ବର୍ଷ ଥିଲା । ପ୍ରାୟ ୩୦-୩୨ ଜଣ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ଡ଼ାକିଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାର୍ବଜନୀକ ଭାବେ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କରିଥିଲି ଏବଂ ସେସବୁ ମୋ ଜୀବନର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା, ମୁଁ ମୋ ମନରେ ଭାବୁନାହିଁ, ତା'ପରେ ମୁଁ ମୋ ଜୀବନରେ ଦିନେ କରିଥିଲି, ମୋର ବଡ଼ ପରିବାର ଥିଲା ମୋ ଭାଇ, ତାଙ୍କ ପିଲା, ଭଉଣୀ ତାଙ୍କ ପିଲା, ପରିବାରର ଯେକୌଣସି ସଦସ୍ୟ, କାରଣ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନି ପାରିନଥିଲି କାରଣ ମୁଁ ଚାଲିଯାଇଥିଲି । କିନ୍ତୁ ଦିନେ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଘରକୁ ଡାକିଥିଲି । ମୁଁ ପରିବାରର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ପରିଚିତ କରାଇଥିଲି, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ସେ ପୁଅ ଥିଲେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ବିବାହ ହୋଇଥିଲା, କାରଣ ବିବାହ କେଉଁଠି ହୋଇଛି କାରଣ ମୋର କାହା ସହିତ କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ନ ଥିଲା । ତୃତୀୟ କାମ ଯାହା ମୁଁ କରିଥିଲି ତାହା ହେଲା । ଚତୁର୍ଥତଃ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସଂଘର ଜୀବନରେ ଥିଲି। ତେଣୁ ଆରମ୍ଭରେ ଯେଉଁ ପରିବାର ଗୁଡିକର ମୋତେ ଖାଦ୍ୟ ମିଳୁଥିଲା, ମୁଁ ଖାଇବାକୁ ଯାଉଥିଲି, ଅନେକ ପରିବାର ମୋତେ ଖାଇବାକୁ ପିଇବାକୁ ଦେଉଥିଲେ, କାରଣ ମୋର ସାରା ଜୀବନ ନିଜର ଖାଦ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନଥିଲା, ମୁଁ ଏପରି ଖାଉଥିଲି । ତେଣୁ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲି, ତେଣୁ ସେମାନେ କହୁଥିଲେ ଯେ ମୁଁ ନିଜ ଇଚ୍ଛା ଅନୁଯାୟୀ କିଛି କାମ କରିଥିଲି, ମୁଁ ଏହି ଚାରିଟି କାମ କରିବାର ଏତେ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି । ମୁଁ ମୋ ସ୍କୁଲର ସାଙ୍ଗ, ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଡାକିଲି ଏବଂ ମୁଁ ମୋର ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ଡାକିଲି ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଆପଣଙ୍କୁ ବୋଧହୁଏ ମନେ ନାହିଁ ଯେ ଆପଣ କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବାଙ୍ଗାଲୋର ଆସିଥିଲେ, ଆପଣ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ର ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲେ ଏବଂ ରାତିରେ ଶେଷ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ, ଆପଣ ଆମକୁ ଭେଟିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନେ ଆମକୁ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସହିତ ଆପଣଙ୍କର ୧୫ ମିନିଟ୍ ସମୟ ଥିଲା କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଏକ ଘଣ୍ଟା ଧରି ବସିଥିଲେ, ଏବଂ ଯଦି ଆପଣଙ୍କର ମନେ ଥିବ, ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରୁଥିଲି! ମୁଁ ଭାବୁଛି ଉତ୍ତର ଦେବା ଅପେକ୍ଷା ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବା ସହଜ । ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏପରି କିଛି କହୁଥିଲି ଯେ ଯାହା ଘଟୁଛି ତାହା ବୋଧହୁଏ ଭଲ ନୁହେଁ, ଯାହା ଘଟୁଛି ତାହା ବୋଧହୁଏ ଭଲ ନୁହେଁ ଏବଂ ଆପଣ ଶୁଣୁଥିଲେ । ଯଦି ଆପଣଙ୍କୁ ଭାବିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ସମାଜରେ କିଛି ବର୍ଗର ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ କିଛି ବୟସର ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କ ସହିତ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ପର୍କ ବହୁତ ଦୃଢ଼, ଯଦି ଆପଣ ଏକ ବୟସ ବର୍ଗକୁ ସଂଜ୍ଞା ନିରୂପଣ କରିପାରିବେ, ତେବେ ତାହା କ'ଣ ହେବ ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତେଣୁ ମୋ ପାଇଁ ଏହା ମୋଟାମୋଟି ଭାବରେ କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ ଯଦି ଆପଣ ନରେନ୍ଦ୍ର ଭାଇଙ୍କୁ ଖୋଜିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ତାଙ୍କୁ କେଉଁଠାରେ ପାଇବେ, ସେ ୧୫-୨୦ ଜଣ ଯୁବକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବସି ଜୋରେରେ ହସଖୁସି କରୁଥିବା ସେଇଠି ଛିଡା ହୋଇଥିବ । ତେଣୁ ସେହି ଛବି ମଧ୍ୟ ମୋର ଥିଲା, ତେଣୁ ବୋଧହୁଏ ଆଜି ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୟସର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ଦୂରତା ଅନୁଭବ କରୁନାହିଁ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଯେମିତି ଆପଣ କହୁଥିଲେ ଯେ ଆପଣ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି ନାହିଁ, ଲୋକମାନେ ଭଲ ପାଉଥିବା ଜିଦ୍ଦୁ କୃଷ୍ଣମୂର୍ତ୍ତିଙ୍କ ପରି ଅନେକ ବିକଶିତ ଚିନ୍ତକ ସେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବିଷୟରେ କହୁଛନ୍ତି ଭଲ ନୁହେଁ । ସେହି ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ କେହି ରାଜନୀତିକୁ ଆସୁଛନ୍ତି ଯେଉଁଠି ବହୁତ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ଅଛି, ସେମାନେ କିପରି ରାଜନୀତିରେ ସମାନ ଆଦର୍ଶ ନେଇ କିପରି ଆସିପାରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଦେଖନ୍ତୁ, ପିଲାଦିନେ ଯେଉଁ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ନାହିଁ ସେଠାରେ ଆଳସ୍ୟଭାବ ରହିଛି। ଏଥିରେ କୌଣସି ବଡ଼ ଫିଲୋସୋଫି ବୀନା କିଛି ହେବ ନାହିଁ। ଏମିତି ଦାୟିତ୍ଵବୋଧ ନ ଥିବା ପିଲା ଯେଉଁମାନେ ଥାଆନ୍ତି ସେହିଭଳି ଅବସ୍ଥା ମୋର ହେବ, ଏମିତି ଦାୟିତ୍ଵ ନା ଥିବା ପିଲା ଯେଉଁମାନେ ଥାଆନ୍ତି ସେହିଭଳି ଅବସ୍ଥା ମୋର ହେବ, ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ କୌଣସି ଦର୍ଶନ ମୋତେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଥିଲା ମୁଁ ଭାବୁଛି ଅଧିକ ମାର୍କ ପାଇବା ଠିକ୍, ମୁଁ ମୋର ଅଧିକ ମାର୍କ କାହିଁକି କରିବି । ଦ୍ଵିତୀୟତଃ, ମୁଁ ଜଣେ ମାଙ୍କଡ଼ ବ୍ୟବସାୟୀ ପରି ଥିଲି ଯେତେବେଳେ ହାତକୁ ସମୟ ଆସୁଥିଲା ତାଙ୍କୁ ଛୁଇଁ ଦେଉଥିଲି ଏହାକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରୁଥିଲି, ତେଣୁ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତୁ ଯେ ଯଦି ଏପରି କୌଣସି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହୁଏ, ତେବେ ମୁଁ ଏଥିରେ ପ୍ରବେଶ କରିବି, ଯଦି ନାଟ୍ୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହୁଏ, ତେବେ ମୁଁ ତଳକୁ ଓହ୍ଲାଇବି । ଅର୍ଥାତ୍, ମୁଁ ଏହି ସବୁ କାମ ସହଜ ଭାବରେ କରିପାରୁଥିଲି ଏବଂ ମୋର ଜଣେ ଶ୍ରୀ ପରମାର ନାମକ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ ଥିଲେ, ଯିଏ କି ଜଣେ ବୟସ୍କ ଥିଲେ ଅର୍ଥାତ୍ ସେ ପିଟି ଶିକ୍ଷକ କରୁଥିଲେ, ବୋଧହୁଏ ଶାରୀରିକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଥିବା ଶିକ୍ଷକ । ତେଣୁ ଏଠାରେ ଏକ ମହଲରେ ମୋର ଏକ ଛୋଟ ପଡ଼ିଆ ଥିଲା, ତେଣୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ବହୁତ ପ୍ରେରଣା ପାଇଥିଲି, ତେଣୁ ମୁଁ ନିୟମିତ ଯାଉଥିଲି, ମୁଁ ସେହି ସମୟରେ ମଲ୍ଲଖମ୍ବ ଶିଖୁଥିଲି । ମୁଁ କୁସ୍ତି ଶିଖିଥିଲି। କୁସ୍ତି ଏବଂ ମଲ୍ଲଖମ୍ବ, ଯାହା ଏକ ବିରାଟ କାଠ ସ୍ତମ୍ଭ, ବିଶେଷକରି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ, ଶରୀରକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ବ୍ୟାୟାମ | ଏକ ପ୍ରକାରେ ସେ ପୋଲ ଉପରେ ଯୋଗ କରୁଥିଲେ, ତେଣୁ ମୁଁ ସକାଳ ୫ଟାରେ ଉଠି ତାଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଉଥିଲି ଏବଂ ସେ ମଧ୍ୟ ମୋ ପାଇଁ କିଛି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଖେଳାଳି ହୋଇ ନ ଥିଲି, ଠିକ ଅଛି । କିଛି ସମୟ କଲି ଛାଡ଼ ଦେଲି, ଏମିତି ଥିଲା,
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଏମିତି କଣ ଜିନିଷ ରହିଛି, ଯାହା ରାଜନୀତି ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରତିଭା ବୋଲି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରିବ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଯେତେବେଳେ କୌଣସି କମ୍ପାନୀ ଉଦ୍ୟୋଗ ଆରମ୍ଭ କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ଏଥିପାଇଁ ତିନିରୁ ଚାରିଟି ପ୍ରତିଭାର ଆବଶ୍ୟକତା ଥାଏ, ଯେପରିକି କେହି ଭଲ ମାର୍କେଟିଂ କରୁଛନ୍ତି, କେହି ଭଲ ବିକ୍ରି କରୁଛନ୍ତି, କେହି ଭଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ ଅଛନ୍ତି ଯିଏ ଉତ୍ପାଦକୁ ବିକଶିତ କରିଥାନ୍ତି । ଯଦି କୌଣସି ଯୁବକ ଆଜି ରାଜନେତା ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତେବେ ଏମିତି କିଛି ପ୍ରତିଭା ଅଛି ଯାହାକୁ ଆପଣ ପରୀକ୍ଷା କରିପାରିବେ । ଏମିତି ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଜଣେ ଦୁଇଟି ଜିନିଷ ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ରାଜନେତା ହେବା ଏକ ଅଂଶ ଏବଂ ରାଜନୀତିରେ ସଫଳ ହେବା ତାହା ଅନ୍ୟ କଥା, ତାହା ପୁଣି ଭିନ୍ନ ଉପାୟରେ । ତେଣୁ ଗୋଟିଏ କଥା ରାଜନୀତିରେ ଆସିବା, ଦ୍ଵିତୀୟ ସଫଳ ହେବା ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଏଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସମର୍ପଣ ଭାବ ଦରକାର, ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦରକାର, ଆପଣ ଲୋକଙ୍କ ସୁଖ ଦୁଃଖରେ ଅଂଶୀଦାର ହେବା ଉଚିତ, ଆପଣ ପ୍ରକୃତରେ ଜଣେ ଭଲ ଦଳର ଖେଳାଳି ହେବା ଉଚିତ୍ | ଯଦି ଆପଣ କହନ୍ତି ଯେ ମୁଁ 'ତିସ୍ ମାର୍ ଖାନ୍' ଏବଂ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦୌଡ଼ିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିବି ଏବଂ ସମସ୍ତେ ମୋକଥା ମାନିବେ, ତା'ହେଲେ ସେଇଟା ତାଙ୍କର ରାଜନୀତି ହୋଇପାରେ, ସେ ନିର୍ବାଚନ ଜିତିପାରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେ ଜଣେ ସଫଳ ରାଜନେତା ହେବେ ତାହା କୌଣସି ଏକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନାହିଁ। ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରେ ସମାଜର ସବୁ ବର୍ଗର ଲୋକ ଏଥିରେ ଭାଗ ନେଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସମସ୍ତେ ରାଜନୀତିରେ ଯୋଗ ଦେଇନଥିଲେ, କିଛି ଲୋକ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନ ଦେଇଥିଲେ, କିଛି ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନ ଦେଇଥିଲେ ତ ଆଉ କିଏ ଖଦିକୁ ଦେଇଥିଲେ, କିଏ ଏହାକୁ ବୟସ୍କ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥିଲେ ତ ଆଉ କିଏ ଆଦିବାସୀଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଗଠନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଦେଶଭକ୍ତିରେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ଥିଲା, ସମସ୍ତଙ୍କ ମନରେ ଉତ୍ସାହ ଥିଲା ଯେ ଭାରତକୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଯାହା କରିପାରିବି ତାହା କରିବି । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଅନେକ ଲୋକ ରାଜନୀତିକୁ ଆସିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରଥମେ ଆପଣ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଯେ ରାଜନୀତି ପରେ ଆମ ଦେଶର ସମସ୍ତ ମହାନ ନେତା ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରୁ ବାହାରିଆସିଥିବା ନେତା ଥିଲେ । ତେଣୁ ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା, ସେମାନଙ୍କର ପରିପକ୍ବତା, ସେମାନଙ୍କର ସ୍ଵରୂପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିନ୍ନ, ସେମାନଙ୍କ ଆଚରଣ ବିଷୟରେ ଶୁଣିବାକୁ ମିଳୁଥିବା ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସମାଜ ପ୍ରତି ବହୁତ ଦୃଢ଼ ସମର୍ପଣ ଭାବନା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଭଲ ଲୋକମାନେ ରାଜନୀତିକୁ ଆସିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସେମାନେ ଏକ ମିଶନ ସହିତ ଆସିବା ଉଚିତ୍, ଆକାଂକ୍ଷା ସହିତ ନୁହେଁ । ଯଦି ଆପଣ କୌଣସି ମିଶନ ନେଇ ବାହାରିଛନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ କେଉଁଠି ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନ ମିଳିବ, ମିଶନ ଆକାଂକ୍ଷାଠାରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱରେ ରହିବା ଉଚିତ, ତେବେ ଯାଇ ଆପଣଙ୍କ ଭିତରେ ଦକ୍ଷତା ରହିବ ।
ଏବେ ସେମିତି ଯଦି ଆପଣ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଆଜିର ଯୁଗର ନେତାଙ୍କର ଆପଣ ଯେଉଁ ପରିଭାଷା ଦେଖିଥାଉ, ତେବେ ସେଥିରେ ମହାତ୍ମା ଜୀ କେଉଁଠି ଫିଟ୍ ହୁଅନ୍ତି । ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଶରୀର ପତଳା, ଯଦି ତାଙ୍କୁ ଦେଖିବା ତେବେ ସେ କେବେ ଏକ ନମ୍ବର ନେତା ହୋଇପାରି ନ ଥାନ୍ତେ , ତେବେ କାରଣ କ'ଣ ଥିଲା, ତା'ପରେ ଜୀବନ କହୁଥିଲା ଏବଂ ସେଠାରେ ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ଥିଲା ଏହି ତାହା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପଛରେ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଛିଡା କରି ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆଜିକାଲି ଏହାକୁ ଜଣେ ବଡ଼ ବୃତ୍ତିଗତ ବର୍ଗର ରାଜନେତା ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଛି । ସେ ଜଣେ ବଡ ଭାଷଣକାର ହେବା ଉଚିତ, ଏହା କିଛି ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିଥାଏ, ତାଳି ବାଜିଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଅନ୍ତିମରେ, ଜୀବନ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ମୋର ମତ ହେଉଛି ଯେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କଳା ଯୋଗାଯୋଗ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଆପଣ କିପରି ଯୋଗାଯୋଗ କରନ୍ତି, ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ତାଙ୍କ ହାତରେ ନିଜ ଠାରୁ ଗୋଟିଏ ବଡ ବାଡ଼ି ଧରୁଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ସେ ଅହିଂସାକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିଲେ, ଏକ ବିରାଟ ଭିନ୍ନତା ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେ ଯୋଗାଯୋଗ କରୁଥିଲେ । ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ କେବେ ଟୋପି ପିନ୍ଧି ନ ଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ବିଶ୍ୱ ଗାନ୍ଧୀ ଟୋପି ପିନ୍ଧିଥିଲା, ଏହା ଯୋଗାଯୋଗର ଶକ୍ତି ଥିଲା, ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ରାଜନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ର ଥିଲା, ରାଜନୀତି ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ରାଜ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନ ଥିଲା, ସେ ନିର୍ବାଚନ ଲଢ଼ିନଥିଲେ, ସେ କ୍ଷମତାରେ ବସିନଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ପରେ ଯେଉଁ ସ୍ଥାନ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା ତାହାର ନାମ ରାଜଘାଟ ରଖାଯାଇଥିଲା ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଏବଂ ସାର୍, ଆପଣ ଯାହା କହିଛନ୍ତି, ଏହା ଆମ ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଆଲୋଚନାର ବିଷୟ ଯେ ଆମେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ଯେ ରାଜନୀତିକୁ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଭାବରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହା ଶେଷରେ ମୁଁ ଯାହା ଆଶା କରୁଛି ତାହା ହେଉଛି | 10000 ସ୍ମାର୍ଟ ଯୁବ ଭାରତୀୟ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରୁ ପ୍ରେରିତ ହୁଅନ୍ତି, ଭାରତରେ ରାଜନେତା ହେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ପାଆନ୍ତି |
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲି ଯେ ଦେଶକୁ ଏକ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଯିଏ ରାଜନୀତିରେ ଯୋଗ ଦେବେ ଏବଂ ମୁଁ ମାନୁଛି ଯେ ଯଦି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା, ପାଇବା, ତେବେ ତାହାର ଆୟୁଷ ଜୀବନ ଅଧିକ ଲମ୍ବା ନୁହେଁ ଜୀ। ଜଣେ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କର ପ୍ରଥମ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ହେଉଛି ବିକାଶ କରିବା, ଏଠାରେ ପ୍ରଥମ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ହେଉଛି ନିଜକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା, ତାଙ୍କ ପାଖରେ ଯାହା ଅଛି ତାହା ଦେବା, ମୋ କମ୍ପାନୀ କିମ୍ବା ମୋ ବୃତ୍ତି କିପରି ଏକ ନମ୍ବର ହୋଇପାରିବ, ଏଠାରେ ଏହା ହୁଏ, ନେସନ ଫାଷ୍ଟ, ଏହା ଏକ ବଡ଼ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଏବଂ ସମାଜ ସେହି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରେ ଯିଏ ନେସନ ଫାଷ୍ଟ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରେ ଏବଂ ଏହିଭଳି ରାଜନୈତିକ ଜୀବନ ସହଜ ନୁହେଁ । ଯେଉଁମାନେ ମାନି ଥାନ୍ତି ଯେ ଏମିତି ହୁଏ ନାହିଁ, କିଛି ଲୋକଙ୍କର କିଛି ଭାଗ୍ୟରେ କରିବାକୁ ପଡି ନ ଥାଏ, କିନ୍ତୁ ବୋଧହୁଏ କିଛି କାରଣ ଅଛି ଯେଉଁଥିପାଇଁ ମୁଁ ଏଥିରେ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ଜଣେ ଅଶୋକ ଭଟ୍ଟ ନାମକ ଜଣକ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତା ଥିଲେ ଯିଏ ଆମର କର୍ମୀ ଥିଲେ, ସେ ତାଙ୍କ ଜୀବନର ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ଛୋଟ ଘରେ ରହୁଥିଲେ । ଅନେକ ଥର ସେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ, ତାଙ୍କ ପାଖରେ ନିଜସ୍ୱ କାର୍ ନଥିଲା ଏବଂ ପୂର୍ବରୁ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ନ ଥିଲା, ଲ୍ୟାଣ୍ଡଲାଇନ୍ ଥିଲା। ଆପଣ ତାଙ୍କୁ ରାତି ୩ଟାରେ ଫୋନ୍ କରିବେ,; ସେ ଅଧା ଘଣ୍ଟିରୁ ଫୋନ୍ ଉଠାଉଥିଲେ ଏବଂ ଆପଣ ତାଙ୍କୁ କହିବେ ଯେ ଭାଇ ଦେଖନ୍ତୁ, ସେହି ସମୟରେ ରାଜନୀତିରେ ନ ଥିଲି କିନ୍ତୁ ଅହମ୍ମଦାବାଦ-ରାଜକୋଟ ରାଜପଥରେ ଆମର ଅନେକ ଦୁର୍ଘଟଣା ହେଉଥିଲା, ବାଗୋଦାରା (ଅସ୍ପଷ୍ଟ) ଦ୍ୱାରା ଏକ ସ୍ଥାନ ଅଛି, ତେଣୁ ସପ୍ତାହରେ ଦୁଇ ଦିନ ମୋତେ ଫୋନ୍ ଆସୁଥିଲା ଯେ ଏଠାରେ ଏକ ବଡ଼ ଦୁର୍ଘଟଣା ଘଟିଛି। ତେଣୁ ମୁଁ ଅଶୋକ ଭଟ୍ଟଙ୍କୁ ଫୋନ୍ କରୁଥିଲି ଏବଂ ସେ କହୁଥିଲେ ଯେ ସେ କିଛି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିଯାଉଥିଲେ, ତାଙ୍କ ପାଖରେ କାର୍ ନଥିଲା, ସେ କାହାକୁ ଧରିବେ, ଟ୍ରକ୍ ଧରିବେ, ସେ ଏପରି ଜୀବନ ବିତାଉଥିଲେ।
ନିଖିଲ କାମାଥ : ଆପଣ ଏହା ମଧ୍ୟ କହୁଛନ୍ତି କି ମୁଁ ରାଜନେତା ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ବୋଲି କୌଣସି ଯୁବକ ଭାବିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ରାଜନେତା ହୋଇ ମୋତେ କ'ଣ କରିବାକୁ ପଡିବ ସେ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏହା ହେଉଛି ଯେ ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ରାଜନେତା ହେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ନାହିଁ, ସେମାନେ କୁହନ୍ତି ଯେ ମୋତେ ବିଧାୟକ ହେବାକୁ ପଡିବ, ମୋତେ କର୍ପୋରେଟର ହେବାକୁ ପଡିବ, ମୋତେ ସାଂସଦ ହେବାକୁ ପଡିବ, ଏହା ଏକ ଭିନ୍ନ ଶ୍ରେଣୀ ଅଟେ । ରାଜନୀତିକୁ ଆସିବା ଅର୍ଥ ହେଉଛି ନିର୍ବାଚନ ଲଢ଼ିବା, ଏହା ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏକ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ଲଢ଼ିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ, କାମ ହେଉଛି ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ହୃଦୟ ଜିତିବା, ପରେ ନିର୍ବାଚନ ଜିତିବା ଏବଂ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ହୃଦୟ ଜିତିବା ପାଇଁ, ଜୀବନକୁ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯାଇ ବଞ୍ଚିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଜୀବନକୁ ସେମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଆଜି ବି ଦେଶରେ ଏଭଳି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଯଦି ଆପଣ ଆଜିର ରାଜନେତାଙ୍କ ବିଷୟରେ କହୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଯୁବକ ଅଛନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ କାହା ଭିତରେ ଏତେ ସମ୍ଭାବନା ଦେଖନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଅନେକ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଅନେକ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଖାଇ ଯାଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଦିନ ରାତି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତି, ସେମାନେ ମିଶନ ମୋଡରେ କାମ କରିଥାନ୍ତି ।
ନିଖିଲ କାମାଥ : ଆପଣଙ୍କ ମନରେ ଯେ କୌଣସି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଅଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ ନାଁ କହିବି ତେବେ ଅନେକଙ୍କ ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ ହେବ, ତେଣୁ କାହା ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ ନ କରିବା ମୋର ଦାୟିତ୍ୱ ହୋଇଯାଇଥାଏ, ଦେଖନ୍ତୁ ମୋ ସାମ୍ନାରେ ଅନେକ ନାମ ଅଛି, ଅନେକ ଚେହେରା ଅଛି, ମୁଁ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କ ରହସ୍ୟ ବିଷୟରେ ଜାଣେ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ : ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ପୂର୍ବରୁ କହୁଥିଲେ ଯେ କିଏ ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ରହୁଛି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ପିଲାଦିନରେ ଏମିତି କିଛି ଜିନିଷ ଥିଲା ଯାହା ଆପଣଙ୍କୁ ପସନ୍ଦ କରିଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ନିଖିଲ କାମାଥ : ଅର୍ଥାତ୍ ଆପଣ କହୁଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ରାଜନେତା ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ବିଷୟରେ ନୁହେଁ, ଆପଣ ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦ୍ବିତୀୟ ଅଟନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆପଣ ରାଜନେତା ଅଟନ୍ତି ସେମାନେ ପ୍ରଥମ ହୋଇଯାଆନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କର ପିଲାଦିନରେ କିଛି ନା କିଛି ଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏହା ହେଉଛି ଯେ ମୋ ଜୀବନ ମୋ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇନାହିଁ, ଏହା ପରିସ୍ଥିତି ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ମୁଁ ପିଲାଦିନରୁ ବଞ୍ଚିଥିବା ଜୀବନର ଗଭୀରତା ଭିତରକୁ ଯିବାକୁ ଚାହେଁ ନାହିଁ, କାରଣ ମୋର ପିଲାଦିନ ଭିନ୍ନ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ସେହି ଜୀବନ ମୋତେ ବହୁତ କିଛି ଶିଖାଇଥାଏ, ଏବଂ ବୋଧହୁଏ ଏହା ମୋର ସବୁଠାରୁ ବଡ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଥିଲା, ଅସୁବିଧା ହେଉଛି ମୋ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଯାହା ମୋତେ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛି, ଏବଂ ବୋଧହୁଏ ମୁଁ ଅସୁବିଧାକୁ ଭଲ ପାଇବା ଶିଖିଛି, ଯାହା ମୋତେ ବହୁତ କିଛି ଶିଖାଇଛି | ମୁଁ ଏପରି ଏକ ଅବସ୍ଥାରୁ ଆସିଛି ଯେଉଁଠାରେ ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ମୁଣ୍ଡରେ ହାଣ୍ଡି ଧରି ପାଣି ପାଇଁ ଦୁଇ-ତିନି କିଲୋମିଟର ଯାଉଛନ୍ତି । ତା'ପରେ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପରେ କ’ଣ ମୁଁ ଜଳ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବି, ତେବେ ଏହି ସମ୍ବେଦନାରୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ମୋର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ହେଉଛି ଏହା । ମୁଁ ଯୋଜନା ଦାବି କରେ ନାହିଁ, ଲୋକମାନେ ନିଶ୍ଚୟ ପୂର୍ବରୁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିବେ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ସେହି ସ୍ୱପ୍ନ ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ । କାହାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, କିନ୍ତୁ ଯଦି ସେହି ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହୁଏ, ତେବେ ଏହାକୁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବା ମୋର କାମ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି ବାହାରିପାରିବ । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେଲି, ମୋର ଏକ ଭାଷଣ ଥିଲା ଏବଂ ମୁଁ ସ୍ୱତଃସ୍ପୃତ ଭାବରେ କହିଥିଲି ଯେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବାରେ ମୁଁ କୌଣସି କସରତ ଛାଡ଼ିବି ନାହିଁ, ଦ୍ୱିତୀୟତଃ ମୁଁ ମୋ ପାଇଁ କିଛି କରିବି ନାହିଁ, ଏବଂ ମୁଁ ତୃତୀୟରେ ମୁଁ ମଣିଷ ହିସାବରେ ମୋର ଭୁଲ ହୋଇଯାଇପାରେ କିନ୍ତୁ ଖରାପ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରଖି କେବେ ଭୁଲ କରିବି ନାହିଁ ଏବଂ ତାହାକୁ ମୁଁ ନିଜ ଜୀବନରେ ମନ୍ତ୍ର କରିଛି । ଭୁଲ ହେଉଥିବେ, ମୋ ଦ୍ଵାରା ମଧ୍ୟ ହେଉଥିବ, ମୁଁ ମଣିଷ, ମୁଁ କୌଣସି ଭଗବାନ ନୁହେଁ । ମଣିଷ, ତେଣୁ ଭୁଲ ହୋଇଥାଏ । ଖରାପ ଭାବନା ନେଇ କିଛି କରିବ ନାହିଁ ଏହା ମୋର ମନରେ ରହିଆସିଛି ।
ନିଖିଲ କାମାଥ : ଆପଣ ଭାବୁଛନ୍ତି କି ଆପଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରଣାଳୀ କ'ଣ, ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ କ'ଣ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ୨୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆପଣ କ'ଣ ଭାବୁଥିଲେ, ଯଦି ଆଜି ଏହା ବଦଳିଯାଏ ତେବେ ଏହା ଏକ ଭଲ ଜିନିଷ ନା ଖରାପ ଜିନିଷ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭଳି।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଯେମିତି ଭାବନ୍ତୁ ଯେ ଆଜି ମୋର ବୟସ ୩୮ ବର୍ଷ, ଯେତେବେଳେ ମୋତେ ବୋଧହୁଏ ୨୦ ବର୍ଷ ହୋଇଥିଲା, ମୁଁ ଭାବିଥିଲି ଯେ ପୁଞ୍ଜିବାଦ ହେଉଛି ଦୁନିଆର ସଠିକ୍ ଉପାୟ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ୩୮ ବର୍ଷ ହୋଇଥିଲି ମୁଁ ମୋର ମନ ବଦଳାଇବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲି, ୨୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଲୋକମାନେ ତୁମକୁ ଯାହା କହିଥିଲେ ତାହା ବିଷୟରେ ମୋର ମନ ବଦଳାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଏହା କେବଳ ବିକଶିତ ଏବଂ ଏହାହେଉଛି ପରିବର୍ତ୍ତନ। ମୁଁଏବେ ବି ପୁଞ୍ଜିବାଦରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ, ମୁଁ ଏହି ପରି ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି,କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କର କିଛିବିଶ୍ୱାସ ଅଛି କି ଯାହାକୁ ଆପଣ୧୦ ବର୍ଷ ୨୦ବର୍ଷପୂର୍ବେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ଆପଣ ଆଜି ସେମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁନାହାଁନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଦୁଇଟି କଥା ଅଛି, ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ଗଙ୍ଗାଦାସ, ଯମୁନା, ଜମନାଦାସ କହୁଥିବା କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି । ପ୍ରବାହିତ ଗାଡିରେ ରଙ୍ଗ ବଦଳାଇବାକୁ ପଡିବ, ସେମାନେ ବଦଳାଇ ଥାନ୍ତି କିନ୍ତୁ ମୁଁ ସେହି ବ୍ୟକ୍ତି ନୁହେଁ । ମୁଁ ଗୋଟିଏ ଧାରଣା ନେଇ ବଡ ହୋଇଛି ଏବଂ ଯଦି ମୋତେ ସେହି ବିଚାରଧାରାକୁ ବହୁତ କମ୍ ଶବ୍ଦରେ ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ପଡିବ, ତେବେ ତାହା ହେଉଛି ନେସନ ଫାଷ୍ଟ । ଯଦି ମୋ ପାଖରେ 'ନେସନ୍ ଫର୍ଷ୍ଟ' ଟ୍ୟାଗ୍ ଲାଇନ୍ ଅଛି, ତା'ହେଲେ ଯାହା ବି ଏଥିରେ ଫିଟ୍ ହୁଏ, ତା'ହେଲେ ଏହା ମୋତେ ଆଦର୍ଶର ବନ୍ଧନରେ ବାନ୍ଧି ରଖେ ନାହିଁ, ପରମ୍ପରାର ବନ୍ଧନରେ ବାନ୍ଧି ରଖେ ନାହିଁ,ମୋତେ ଆଗକୁ ନେବା ଜରୁରୀ, ତା'ପରେ ମୁଁ ତାହା କରେ। ଯଦି ମୁଁ ପୁରୁଣା ଜିନିଷଛାଡିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ମୁଁ ତ୍ୟାଗ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ମୁଁ ନୂଆ ଜିନିଷ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ,କିନ୍ତୁ ମାନଦଣ୍ଡ ହେଉଛି ନେସନ ଫାଷ୍ଟ । ମୁଁ ନିକିତି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରେ ନାହିଁ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଯଦି ମୁଁ ଏହାକୁ ଟିକିଏ ଅନ୍ୟ ଦିଗକୁ ନେଇଯିବି, ଅଲଗା କରେ,ତେବେ ଏହା କ'ଣ ଜଣେ ରାଜନେତାଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ଯାହା ତାଙ୍କୁ ଅନୁଗାମୀ ଦେଇଥାଏ, ଏହା କ'ଣ ସମାଜର ଆଦର୍ଶ ଯାହାକୁ ରାଜନେତାମାନେ ନକଲ କରନ୍ତି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ଅନୁଗାମୀ ମିଳିଥାଏ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆଦର୍ଶ ଅପେକ୍ଷା ଆଦର୍ଶବାଦ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ମୁଁ କହୁନାହିଁ ଯେ ଆଦର୍ଶ ବିନା ରାଜନୀତି ହେବ,କିନ୍ତୁ ଆଦର୍ଶବାଦ ଏବଂ ଆଦର୍ଶବାଦର ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବରୁ ଆନ୍ଦୋଳନର ଆଦର୍ଶ କ'ଣ ଥିଲା, ସ୍ୱାଧୀନତା ଚାଲିଥିଲା। ଗାନ୍ଧିଜୀଙ୍କ ମାର୍ଗ ଭିନ୍ନ ଥିଲା, ବିଚାରଧାରା ଥିଲା ସ୍ୱାଧୀନତା। ସାବରକରଙ୍କ ମାର୍ଗ ଥିଲା ତାଙ୍କର ନିଜର ଆଦର୍ଶ, ଯାହାର ସ୍ୱାଧୀନତା ଭିନ୍ନ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଲୋକମାନେ କହନ୍ତି ଯେ ରାଜନେତା ହେବାକୁ ହେଲେ ମୋଟା ଚର୍ମ,ମୋଟା ଚର୍ମ ଦରକାର। ଏହା କିପରି ବିକଶିତ ହେବ? ଲୋକମାନେ ଟ୍ରୋଲ କରିବେ,ସର୍ବସାଧାରଣରେ ଆପଣଙ୍କ ବିଷୟରେ ଖରାପ କଥାକହିବେ, ଆପଣଙ୍କ ବିଷୟରେ କାହାଣୀ ତିଆରି କରିବେ, ଜଣେ ସାଧାରଣ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ନୂତନ ଅନୁଭୂତି,ଆପଣ ଏହାକୁ କିପରି ଶିଖିପାରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ରାଜନୀତିରେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଲୋକଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଯଦି କେହି ଖୁସି ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ଏଭଳି ଲୋକଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଦ୍ଵିତୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ହେଉଛି ଅଭିଯୋଗ, ତେଣୁ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଆପଣ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ଉଚିତ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଅଭିଯୋଗ ଆସିବ,ସବୁ ପ୍ରକାର ଅଭିଯୋଗ ଆସିବ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣ ଠିକ୍ ଅଛନ୍ତି, ଆପଣ ଭୁଲ୍ କରିନାହାଁନ୍ତି,ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ କେବେ ବି କୌଣସି ଅସୁବିଧା ହେବ ନାହିଁ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଏବଂ ସାର୍, ଆପଣ ପ୍ରି-ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ରାଜନୀତିରେ ସିଏମ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ପୋଷ୍ଟ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଆପଣ ପିଏମ ଅଟନ୍ତି । ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଏହି ସମୟରେ ରାଜନୀତି କିପରି ବଦଳିଯାଇଛି, ଆପଣ ଦୁଇଟି ଯାକ ଦେଖିଛନ୍ତି ପୂର୍ବରୁ ସମୟ ଏବଂ ଆଜିର ସମୟ ମଧ୍ୟ ଯେତେବେଳେ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପଡିଛି । ଯଦି ଆପଣ ରାଜନେତା ହେବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଯୁବକଙ୍କୁ ଏ ବିଷୟରେ କିଛି ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି, ତେବେ ଏହାକୁ କିପରି ବ୍ୟବହାର କରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତେଣୁ ବେଳେବେଳେ ଲୋକମାନେ ମୋତେ ପଚାରନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଛୋଟ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଭେଟିଥାଏ, ମୁଁ ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିନଥାଏ, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରେ, ଅଷ୍ଟମ ଓ ନବମ ଶ୍ରେଣୀର ପିଲାମାନେ ବେଳେବେଳେ ସେମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ଆସନ୍ତି, ତା'ପରେ ସେମାନେ କୁହନ୍ତି ସାର୍, ବେଳେବେଳେ ଜଣେ ପିଲା ଏହା ପଚାରୁଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ନିଜକୁ ଟିଭିରେ ଦେଖନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଆପଣ କେମିତି ଅନୁଭବ କରନ୍ତି, ଆପଣ କେମିତି ଅନୁଭବ କରନ୍ତି? କିଛି ପିଲା ଆସି ପଚାରନ୍ତି ଯେ ଆପଣଙ୍କୁ ଦିନ ରାତି ଗାଳି ଖାଇବାକୁ ପଡୁଛି ହେଲେ ଆପଣ କେମିତି ଅନୁଭବ କରନ୍ତି,ତା'ପରେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ଏକ ମଜା କଥା କହୁଛି, ,ମୁଁ କହୁଛି ଆମର ଅହମ୍ମଦୀ ଲୋକମାନଙ୍କର ଏକ ଭିନ୍ନ ପରିଚୟ ଅଛି । ମୁଁ କହୁଛି ଜଣେ ଅହମ୍ମଦାବାଦୀ ସ୍କୁଟର ନେଇ ଯାଉଥିଲେ ଏବଂ କାହା ସହିତ ଯଦି ଧକ୍କା ହୋଇଯାଏ ତେବେ ସାମ୍ନା ବ୍ୟକ୍ତି ଜଣକ ରାଗିଗଲେ,ତେଣୁ ତା ପରେ ତୁ ତୁ ମେଁ ମେଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଗଲା,ସେ ଗାଳି ଦେବା ଆରମ୍ଭ କଲା, ସେ ଅହମ୍ମଦାବାଦୀ ଥିଲା, ସେ ସ୍କୁଟି ଧରି ଏପରିଠିଆ ହୋଇଥିଲା, ସେ ଗାଳି ଗୁଲଜ କରୁଥିଲା, ସେତେବେଳେ କେହି ଜଣେ ଆସି କହିଲା ଆରେ ଭାଇ, ତୁମେ କେଉଁ ପ୍ରକାରର ବ୍ୟକ୍ତି, ସେ ଗାଳି ଗୁଲଜ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ତୁମେ ଏପରି ଠିଆ ହୋଇଛ । ହଁ,ସେ କହୁଛି ଭାଇ ଗାଳି ଦେଉଛି, ସେ କିଛି ନେଉନାହିଁ,ସେ ଅହମ୍ମଦାବାଦୀଙ୍କ ଟିପ୍ସ ଦେଉଛି, ସେକିଛି ନେବାକୁ ଯାଉନାହିଁ,ତେଣୁ ମୁଁ ମୋର ମନ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥିର କଲି ଯେ ଠିକ୍ ଅଛି ଭାଇ ସେଗାଳି ଦେଉ, ସେ ଯାହା ତାହା ଦେବ, ମୁଁ ଯାହା ତାହା ଦେବି । କିନ୍ତୁ ଆପଣ ସତ୍ୟର ଭୂମିରେ ରହିବା ଉଚିତ୍, ଆପଣଙ୍କ ହୃଦୟରେ ପାପ ରହିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ।
ଯଦି ଆପଣ କିମ୍ବା, କେହି ମୋତେ କହିପାରିବେ, ସାର୍, ଆପଣ ରାଜନୀତିରେ ନାହାନ୍ତି, ଗୋଟିଆ ଅଫିସରେ କାମ କରନ୍ତି କି, ସେହି ଅଫିସରେ ଏମିତି ହୁଏ ନାହିଁ କି, ଏକ ବିଶାଳ ପରିବାର ଅଛି ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ଦୁଇ ଭାଇଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସାମାନ୍ୟ ଝଗଡା ହୋଇଥାଏ କି ହୋଇ ନ ଥାଏ, ତେବେ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ କେତେବେଳେ କମ୍ ଏବଂ କେତେବେଳେ ଅଧିକ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ସେହି ଆଧାରରେ ମୋଟା ଚର୍ମ ରହିଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ଏହା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ହେବ ନାହିଁ। ଆପଣଙ୍କୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ହେବାକୁ ପଡିବ,ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନରେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ବିନା ଆପଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଭଲ କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏକ ବଡ଼ ଶକ୍ତି | ପୂର୍ବରୁ କେବଳ କିଛି ଲୋକ ଆପଣଙ୍କ ସେବା କରୁଥିଲେ,ଆପଣ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ ସତ ହେବା ପାଇଁ,ତଥାପି ଆପଣ ଫସି ରହିଥିଲେ, ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଯାଞ୍ଚ ପାଇଁ ସମୟ ନଥିଲା ଯେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ୧ଲକ୍ଷ ଲୋକ ମରିଗଲେ, ତା'ପରେ ଆପଣ ବିଶ୍ୱାସ କଲେ ଯେ୧୦୦,୦୦୦ଲୋକ ମରିଗଲେ । ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଏକ ବିକଳ୍ପ ଜାଲ ଅଛି,ଆପଣ ଯାଞ୍ଚ କରିପାରିବେ ଯେ ଯଦି ଏହି ଜିନିଷ ଆସିଛି, ତେବେ ଏହା କେଉଁଠାରେ ଆସିବ, କେଉଁଠିକୁ ଆସିବ । ଆପଣଙ୍କ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନରେ ସବୁକିଛି ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି। ଟିକିଏ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ, ଆପଣ ଅତି ସହଜରେ ସତ୍ୟତା ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବେ ଏବଂ ତେଣୁ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ମାଧ୍ୟମରେ କରାଯାଇପାରିବ । ଯେଉଁମାନେ ବିକୃତି କାରଣରୁ ଆଜି କିଛି ଭୁଲ କରୁଛନ୍ତି,ମୋର ମନେ ଅଛି ସମାଜର ସ୍ୱାଭାବିକ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ଯେତେବେଳେ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ସାଂଗଠନିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲି, ଆମର ଜନସଂଘ ଲୋକମାନେ ଯାହା କରୁଥିଲେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ସେତେବେଳେ ରାଜନୀତିରେ ନଥିଲି,ମୋତେ ଏଭଳି ଗାଳିଗୁଲଜ କରୁଥିଲେ ଏବଂ କିଛି କରିନଥିଲି। ସେଠାରେ କିଛି ଅସଦାଚରଣ ହୋଇଥିଲା। ଏପରିକି ଦୁର୍ଭିକ୍ଷ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ରାଜନେତାଙ୍କୁ ଗାଳିଗୁଲଜ କରୁଥିଲେ। ତେଣୁ ସେହି ସମୟରେ ଏହା ସମାନ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେତେବେଳେ ଏହା ଏକ ପ୍ରିଣ୍ଟ ମିଡିଆ ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଏହାର ସମାନ ଶକ୍ତି ଥିଲା । ପୂର୍ବରୁ ଟିକିଏ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଥିଲା,ଏବେ ବି ଅଛି, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ସତ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ଏକ ବିରାଟ କ୍ୟାନଭାସ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି,ଅନେକ ବିକଳ୍ପ ବାଟ ଖୋଲା ଅଛି ଏବଂ ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ି ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ଯାଞ୍ଚ କରନ୍ତି ।
ଦେଖ, ମୁଁ ଆଜିର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଭେଟିଛି,ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଯେ ଜି ସ୍ପେସ୍ ବିଷୟରେ ବହୁତ ଆଗ୍ରହ ଅଛି ଏବଂ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ସଫଳତା ମୋ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି | ମୁଁ ଅନେକ ପିଲାଙ୍କୁ ଭେଟିଛି ଯେଉଁମାନେ ଗଗନଯାନର ଟାଇମ୍ ଟେବୁଲ ବିଷୟରେ ଜାଣନ୍ତି | ସୋସିଆଲ ମିଡିଆର ଶକ୍ତିକୁ ଦେଖି ଗଗନଯାନ ସହ କ'ଣ ଘଟୁଛି,ମହାକାଶଚାରୀଙ୍କ ସହ କ'ଣ ଘଟୁଛି,କାହା ର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଚାଲିଛି ତାହା ଅନୁସରଣ କରନ୍ତି । ଅଷ୍ଟମ, ନବମ ଶ୍ରେଣୀ ପିଲାମାନେ ଜାଣନ୍ତି। ଅର୍ଥାତ୍ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ମଧ୍ୟ ନୂଆ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ପାଲଟିଛି ଏବଂ ମୁଁ ଏହାକୁ ଉପଯୋଗୀ ମନେ କରୁଛି । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ନୂଆ ରାଜନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆସିଲି, ମୁଁ ବହୁତ ଛୋଟ ଥିଲି, ତେଣୁ ମୋର ଖରାପ କାମ କରିବାର ପ୍ରଶ୍ନ ନଥିଲା,କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏପଟ-ସେପଟ କଥା ଶୁଣୁଥିଲି, ତେଣୁମୁଁ ଭାବୁଥିଲି ଯେ ଲୋକମାନେ କାହିଁକି ଏପରି କହୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ କାହିଁକିଏପରି କରନ୍ତି,ତା'ପରେ ଧୀରେ ଧୀରେ ମୁଁ ବୁଝିପାରିଲି ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଏପରି ଯେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏଥିରେ ରହିବାକୁ ହେବ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଆଜିକାଲି ଅନେକ ପିଲା କହୁଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତା ଅଛି,ମୋର ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟ ଅଛି, ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟ ମୋ ଜୀବନର ବାଟ ଦେଖାଇଥାଏ ଯେପରି ମୁଁ ତୁମ ସହିତ ବସି କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରୁଛି,ମୁଁ ନର୍ଭସ ଅନୁଭବ କରୁଛି, ମୁଁ ଚିନ୍ତିତ ଅଛି, ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ ମୁଁ କ'ଣ କହିବି, ତୁମେ କିପରି ଅନୁଭବ କରିବ ଏବଂ ତୁମେ ଏହା କରିବା, ମୋ ପାଇଁ ଏକ କଠିନ କଥାବାର୍ତ୍ତା | ଅନେକ ପିଲା ଚିନ୍ତାକୁ ନେଇ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଛନ୍ତି | ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ମଧ୍ୟ ଆସିଥାଏ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ପିଲାଦିନର କଥା ଆସେ ସେତେବେଳେ ଆପଣ କ'ଣ କରିଥିଲେ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏହା ନୁହେଁ ଯେ ଭଗବାନ ମୋ ପାଇଁ କିଛି ଦ୍ୱାର ବନ୍ଦ ରଖିଛନ୍ତି। ଯିଏ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦିଅନ୍ତି ସେ ମୋତେ ମଧ୍ୟ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଇଥିବେ । ଦେଖନ୍ତୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ଏହି ନିଜର ଜିନିଷଗୁଡିକ ପରିଚାଳନା କରିବାର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କ୍ଷମତା ଅଛି ଏବଂ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଶୈଳୀ ଅଛି |
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଯଦି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କଠାରୁ ଏହା ଶିଖିବାକୁ ଚାହୁଁବି, ତେବେ ମୁଁ ଏହା କିପରି କରିପାରିବି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ପ୍ରକୃତିଭାବେ ଏହାକୁ ଥିସିସ୍ ଆକାରରେ କହିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର। କିନ୍ତୁ ମୁଁଏପରି ସ୍ଥିତିରେ ବସିଛି ଯେ ମୋତେ ମୋର ଭାବନା, ମଣିଷର ଯେଉଁ ସ୍ୱାଭାବିକ ପ୍ରବୃତ୍ତି ରହିଛି ତା’ ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ ପଡିବ, ମୋତେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଉପରେ ରହିବାକୁ ପଡିବ । ଏବେ ଯେମିତି ୨୦୦୨ ନିର୍ବାଚନ ଗୁଜରାଟରେ ହୋଇଥିଲ, ତାହା ମୋ ଜୀବନରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପରୀକ୍ଷା ଥିଲା,ଠିକ୍ ସେହିପରି ମୋ ଜୀବନରେ ନିର୍ବାଚନ ଜିତିବାର ଅନେକ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି, ମୁଁ ସେତେବେଳେ ଲଢ଼ିଥିଲି ଏବଂ ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଲଢ଼ିଥିଲି। ତେଣୁ ମୋ ଜୀବନରେ ମୁଁ ଟିଭି ଦେଖୁନଥିଲି,ଫଳାଫଳ ଆସୁନାହିଁ, କିଛି ନାହିଁ । ରାତି ୧୧-୧୨ଟା ରେ ମୋ ଘର ତଳେ ଥିବା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଙ୍କ ବଙ୍ଗଳା ବାହାରେ ଡ୍ରମ୍ ବାଜିବାର ଶବ୍ଦ ଶୁଣିବାକୁ ମିଳିଥିଲା ଏବଂ ମୁଁ ଲୋକଙ୍କୁ କହିଥିଲି ଯେ ରାତି ୧୨ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋତେ କୌଣସି ସୂଚନା ଦେବ ନାହିଁ। ତା'ପରେ ଆମ ଅପରେଟର ଏକ ଚିଠି ପଠାଇଲେ ଯେ ଆପଣ ଦୁଇ ତୃତୀୟାଂଶ ସଂଖ୍ୟା ଗରିଷ୍ଠତାରେ ଆଗୁଆ ଅଛନ୍ତି । ତେଣୁ ମୁଁ ଏହା କହିବି ନାହିଁ ଯେ ମୋ ଭିତରେ କିଛି ହୋଇନାହିଁ ,କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବା ପାଇଁ ମୋର ବହୁତ ଚିନ୍ତା ଥିଲା,ତେଣୁ ମୋ ପାଇଁ ଏହାକୁ ଅସ୍ଥିରତା, ଚିନ୍ତା କୁହନ୍ତୁ, ଏହା ଭିନ୍ନ ହୋଇଗଲାଣି । ସେହିପରି ମୋ ସ୍ଥାନରେ ୫ଟି ସ୍ଥାନରେ ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ ହେବା ପରେ ଜଣେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ସ୍ଥିତି କେମିତି ହେବ ତାହା ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରୁଥିବେ। ତେଣୁ ମୁଁ ମୋତେ କହିଲି ଯେ ମୁଁ ପୋଲିସ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ରୁମକୁ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଛି,ତା'ପରେ ମୋର ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀମାନେ ମନା କରିଦେଲେ ଯେ ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ କ'ଣ ହେବ ଏବଂ ତୁମେ କେଉଁଆଡ଼େ ଯାଉଛ । ମୁଁ କହିଲି ଯାହା ବି ହେଉ, ମୁଁ ଯିବି,ସେମାନେ ବହୁତ ଅସନ୍ତୁଷ୍ଟ ହେଲେ ଶେଷରେ ମୁଁ ଆସି କାର୍ ରେ ବସିଥିଲି, ତା'ପରେ ସେମାନେ ଚାଲିଗଲେ, ମୁଁ କହିଲି ମୁଁ ପ୍ରଥମେ ଡାକ୍ତରଖାନା ଯିବି, ସେମାନେ କହିଲେ ଯେ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ମଧ୍ୟ ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ ହେଉଛି। ଯାହା ହେବ ମୁଁ ଯିବି ବୋଲି କହିଥିଲି। ତେଣୁ ଆପଣ ତାଙ୍କୁ କହିପାରିବେ ଯେ ଅସ୍ଥିରତା ରହିବ,ଚିନ୍ତା ରହିବ,କିନ୍ତୁ ମୋର ଉପାୟ ଥିଲା ଯେ ମୁଁ ମୋର ମିଶନ ସହିତ ଜଡିତ ଥିଲି, ରେ ଲିପ୍ତ ହେଉଥିଲି,ତେଣୁ ମୁଁ ଏହାକୁ ଏକ ଭିନ୍ନ ଉପାୟରେ ଅନୁଭବ କରେ, ବୋଧହୁଏ,ମୁଁ ଏଥିରେ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧ ଭାବ ଆସିଯାଇଥାଏ।|
୨୦୦୨ ମସିହା ଫେବୃୟାରୀ ୨୪ ତାରିଖରେ ମୁଁ ଜୀବନରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିଧାୟକ ହୋଇଥିଲି। ଫେବୃଆରୀ ୨୭ ରେ ମୁଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିଧାନସଭାକୁ ଯାଇଥିଲି । ମୋ ବିଧାୟକଙ୍କ ବୟସ ୩ ଦିନ ଥିଲା ଏବଂ ହଠାତ୍ ଗୋଧ୍ରାରେ ଏତେ ବଡ ଘଟଣାର ଖବର ଆସିବା ଆରମ୍ଭ ହେଲା, ଟ୍ରେନରେ ନିଆଁ ଲାଗିଯାଇଛି,ଧୀରେ ଧୀରେ ଖବର ଆସିଲା, ତେଣୁ ମୁଁ ଯାହା ବି ଅସ୍ଥିରତା ଅଛି ତାହା କହିବା ଉଚିତ, ମୁଁ ଚିନ୍ତିତ ଥିବା କାରଣରୁ ମୁଁ ଘରେ ଥିଲି, ମୁଁ ଯିବା ମାତ୍ରେ କହିଲି ଯେ ମୁଁ ଗୋଧ୍ରା ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ତେଣୁ ମୁଁ କହିଲି ଯେ ମୁଁ ଏଠାରୁ ବରୋଦା ଯିବି । ବରୋଦାରୁ ଆମେ ହେଲିକପ୍ଟର ନେବୁ, ତେବେ ସେମାନେ କହିଲେ ହେଲିକପ୍ଟର ନାହିଁ, ତେଣୁ ମୁଁ କହିଲି କାହାକୁ ଦେଖ, ତା'ପରେ ଓଏନଜିସିର ଗୋଟିଏ ଇଞ୍ଜିନ ବୋଧ ହୁଏ ଥିଲା, ତେଣୁ ସେମାନେ ଭିଆଇପି ନେଇପାରିବେ ନାହିଁ ବୋଲି ମନା କରିଦେଲେ, ମୁଁ କହିଲି ମୁଁ ଭିଆଇପି ନୁହେଁ । ମୁଁ ଜଣେ ସାଧାରଣ ମଣିଷ, ଯଦି ମୁଁ ଯିବି, ତେବେ ଆମର ଏକ ବଡ଼ ଝଗଡ଼ା ହୋଇଥିଲା, ମୁଁ କହିଲି ମୁଁ ଲିଖିତ ଭାବେ ଦେଉଛି, ଯାହା ହେବ, ଏହା ମୋର ଦାୟିତ୍ୱ, ମୁଁ ସିଙ୍ଗଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ହେଲିକପ୍ଟରରେ ଯିବି ଏବଂ ମୁଁ ଗୋଧ୍ରାରେ ପହଞ୍ଚିଲି, ବର୍ତ୍ତମାନ ସେହି ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ ଦୃଶ୍ୟ ଏପରି ଏକ ମୃତ ଦେହ,ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରୁଥିବେ, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଜଣେ ମଣିଷ,ମୋ ସହିତ ସବୁ କିଛି ଘଟିଥିଲା ଯାହା ଘଟିଲା, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଜାଣିଥିଲି ଯେ ମୁଁ ଏପରି ସ୍ଥିତିରେ ବସିଛି ଯେ ମୋର ନିଜର ଭାବନାକୁ ଟିକିଏ ନିଦ ଭିତରେ ରଖି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଥିଲା। ମୋତେ ମୋର ସମସ୍ତ ପ୍ରାକୃତିକ ପ୍ରବୃତ୍ତିରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ ପଡିବ, ମୋତେ ଶୀର୍ଷରେ ରହିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ମୁଁ ଯାହା କରିପାରିବି ତାହା କରି ନିଜର ଯତ୍ନ ନେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛି,କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପରୀକ୍ଷା ଉପରେ ଆଲୋଚନା ରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରେ, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ସବୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥାଏ, ଭାଇ ତୁମେ ତୁମ ମନରୁ ହଟାଇଦେବା ଉଚିତ ଯେ ତୁମେ କିଛି କରିବାକୁ ଯାଉଛ | ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ନିତିଦିନିଆ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇଯାଉଛନ୍ତି,ଏପରି ଯାଆନ୍ତୁ। ସେଦିନ ନୂଆ ପୋଷାକ ପିନ୍ଧିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଆପଣ ଭାବୁଛନ୍ତି କି ସବୁଠାରୁ ଖରାପ ମାମଲା କ'ଣ ହେବ,ସବୁଠାରୁ ଖରାପ ଘଟଣା କ'ଣ ହୋଇପାରେ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ନା, ମୁଁ କେବେ ଜୀବନ କିମ୍ବା ମୃତ୍ୟୁ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିନାହିଁ । ଦେଖନ୍ତୁ, ଯେଉଁମାନେ ଜୀବନରେ ହିସାବ ଦେଇ ଯାଆନ୍ତି ନାହିଁ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୁଁ ବୋଧହୁଏ ଏହାର ଉତ୍ତର ଦେବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେବି,ତେଣୁ ମୁଁ ବୋଧହୁଏ ଏହାର ଉତ୍ତର ଦେବାକୁ ସମର୍ଥ ହେବି ନାହିଁ । କାରଣ ମୁଁ ପ୍ରକୃତରେ ଆଜି ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚି ନାହିଁ କି ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବାହାରି ନାହିଁ । ତେଣୁ ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ ଯେ ମୁଁ କେମିତି ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥିଲି । ତେଣୁ, ଏହା ମୋ ଜୀବନର ମାର୍ଗ ନଥିଲା, ଯଦି ଦାୟିତ୍ୱ ଆସିଛି, ତେବେ ମୁଁ ଏହାକୁ ପୂରଣ କରିବି, ମୋତେ ଏହା ଭଲ ଭାବରେ କରିବାକୁ ପଡିବ, ମୋର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି,କିନ୍ତୁ ଏହା ନୁହେଁ ଯେ କେହି ଏହି କାମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ସେଥିପାଇଁ ମୋତେ ସେହି ଆକାଉଣ୍ଟଗୁଡିକର ସମାଧାନ କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ସାଧାରଣ ଜୀବନରେ ଯାହା ଘଟେ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ବୋଧହୁଏ ଏକ ବ୍ୟତିକ୍ରମ କାରଣ ମୋର ପୃଷ୍ଠଭୂମି ଏପରି ଯେ ମୁଁ ଏହା ବିଷୟରେ କେବେ ବି ଚିନ୍ତା କରିପାରିବି ନାହିଁ | ଥରେ ମୋତେ କେହି ଜଣେ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ମୋର ପୃଷ୍ଠଭୂମି ଏପରି ଯେ ଯଦି ମୁଁ ପ୍ରାଥମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ ହୋଇଥାନ୍ତା, ତେବେ ମୋ ମା' ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଗୁଡ଼ ବିକ୍ରି କରିଥାନ୍ତେ,ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଗୁଡ଼ ଖାଇବାକୁ ଦେଇଥାନ୍ତେ, ମୋ ପୁଅ ଜଣେ ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ ହୋଇଥାନ୍ତା । ତେଣୁ ମୋର ସେହି ପୃଷ୍ଠଭୂମି ଥିଲା, ତେଣୁ ମୁଁ କେବେ ବି ଏପରି ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିନଥିଲି, ତେଣୁ ଯଦି ମୋ ପାଖରେ ଏହା ନଥାଏ ତେବେ କ'ଣ ହେବ, ତେବେ ଏସବୁ କଥା କିପରି ମନକୁ ଆସିବ ନାହିଁ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଆଜି ଆପଣ ପୂର୍ବରୁ କହିଥିଲେ ଯେ ହେଉଛି ସଫଳତା ଅପେକ୍ଷା ବିଫଳତାରୁ ଶିଖିବା, ଆପଣ ଏପରି କିଛି ବିଫଳତା ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଯେଉଁଦିନ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୨ ଉତକ୍ଷେପଣ ହେବାକୁ ଯାଉଥିଲା। ମୋତେ ଅନେକ ଲୋକ କହିଥିଲେ ଯେ ମୁଁ ଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ମୁଁ ତାଙ୍କୁ କାହିଁକି ପଚାରିଲି,ସେ କହିଲେ, "ସା,ର୍ ଏହା ହଠାତ୍ ହୋଇଥାଏ, ଦୁନିଆର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ବିଫଳ ହୁଏ,ଏହା ଚାରିରୁ ଛଅ ଥର କରିବା ପରେ ହୁଏ,ଆପଣ ଯିବେ ଏବଂ ଯଦି କିଛି ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ କହିଲି ଏହା କ'ଣ, ଅପମାନ ନେବାପାଇଁ ମୋର କୌଣସି ଦାୟିତ୍ୱ ନାହିଁ କି? ମୁଁ ଯାଇଥିଲି ଏବଂ ଏହା ଏପରି ଘଟିଲା ଯେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଉତକ୍ଷେପଣର ଶେଷ ସେକେଣ୍ଡରେ ଆମେ ଭାଙ୍ଗି ପଡ଼ିଥିଲୁ । ବାହାରେ ବସିଥିବା ସମସ୍ତ ଲୋକ ଅସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଥିଲେ,ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ କହିବାକୁ କାହାର ସାହସ ନଥିଲା,କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଯେତେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବୁଝିପାରୁଥିଲି, ମୁଁ ଦେଖୁଥିଲି ଯେ ହଁ କିଛି ଭୁଲ୍ ଲାଗୁଛି,ଏହା କାମ କରୁନାହିଁ,ଶେଷରେ ଜଣେ ସବୁଠାରୁ ବରିଷ୍ଠ ଥିଲେ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ,ସେ ଆସି ମୋତେ କହିଲେ ଯେ ସା,ର୍ମୁଁ କହିଲି ଚିନ୍ତା କର ନାହିଁ, ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନମସ୍କାର କରିଛିି । ରାତି ୨ଟାରେ ମୋର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଥିଲା, ମୁଁ ସେଠାରେ ଗେଷ୍ଟ ହାଉସକୁ ଯାଇଥିଲି କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଶୋଇ ପାରିଲି ନାହିଁ,ମୁଁ ପ୍ରାୟ ଦେଢ ଘଣ୍ଟା ପରେ ପୁଣି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଫୋନ୍ କଲି,ମୁଁ କହିଲି ଯେ ଯଦି ଏହି ଲୋକମାନେ ଥକି ନଥାଆନ୍ତି ତେବେ ମୁଁ ଯିବା ପୂର୍ବରୁ ସକାଳ ୭ଟାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ଚାହେଁ, କାରଣ ଦେଶକୁ ଏକ ବଡ଼ ଅସଫଳତା ଲାଗିବାକୁ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଅସଫଳତାରୁ କାନ୍ଧି ଜୀବନ ବିତାଇବା ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ନୁହେଁ ମୁଁ କହିଲି, ଯେ ମୁଁ ସକାଳେ ଯାଇ ସମସ୍ତ ବୈଜ୍ଞାନିକଙ୍କୁ କହିଲି ଯେ ଯଦି ବିଫଳତା ହୁଏ ତେବେ ଦାୟିତ୍ୱ ମୋର,ମୁଁ ମୋର ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲି, ନିରାଶ ହୋଇନଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଜାଗ୍ରତ କରିଥିଲି ଏବଂ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୩ ସଫଳ ହୋଇଥିଲା ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଆଜି ଆପଣ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ଏହି ଘଟଣାରୁ ଯେକୌଣସି ଶିକ୍ଷା ଆଜି ଆପଣ ରାଜନୀତିରେ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଦେଖନ୍ତୁ, ରାଜନୀତିରେ ରିସ୍କ ନେବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ପ୍ରତି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏକ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ କହୁଛି ଯେ ତୁମେ ଆସିବା ଉଚିତ୍ ସେତେବେଳେ ବିପଦ ନିଅ । ଏବଂ ଏହି ଲୋକମାନେ ଯାହା ଚାହୁଁଛନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ମୋର ସମୟ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରେ ଯେ ଯଦି ଦେଶକୁ ଏଭଳି ଯୁବକ ମିଳେ ତେବେ ୨୦୪୭ ପାଇଁ ମୋ ମନରେ ଏକ ସ୍ୱପ୍ନ ଅଛି, ସେମାନେ ଏହାକୁ ପୂରଣ କରିବେ । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ମୋ ପାଇଁ କାମ କରିବାକୁ କହୁନାହିଁ, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶ ପାଇଁ କାମ କରିବାକୁ କହୁଛି ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ନିଜ ରାଜନୀତିରେ ସାମିଲ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କୁଅଜଣା ଭୟ ବୋଲି କହିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ,ତେଣୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଠିଆ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ରାଜନୀତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ,ଏହାକୁ ସମ୍ମାନ ଦିଅ,ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଯେତେ ଅଧିକ ସମ୍ମାନ ପାଇବ, ରାଜନୈତିକ ଶୁଦ୍ଧି ସେତେ ଅଧିକ ହେବ। ଆମେ ଅକାମୀ,ଅପରିଷ୍କାର,ଯଦି ଏହା ଅପରିଷ୍କାର, ତେବେ ଏହା ଅପରିଷ୍କାର ରହିବ,ଆମେ ଏହାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଉଚିତ, ଭଲ ଲୋକ ଆସିବା ଉଚିତ, ତେଣୁ ଏହା ମୋର ପ୍ରୟାସ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଏହା ଗୋଟିଏ କଥା ଯେ ମୁଁ ଆଜି ଏଠାରେ ବସି କହୁଛି ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ି ରାଜନୀତିକୁ ଆସିବା ଉଚିତ୍ । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ନିଜ ବିଷୟରେ କହୁଛି, ଦୁଇଟି ଜିନିଷ ଅଛି, ପ୍ରଥମ କଥା ହେଉଛି ମୋତେ ମୋର ଚାକିରି ଭଲ ଲାଗେ, ମୋତେ କମ୍ପାନୀ, ଷ୍ଟକ ବଜାରରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ପଡିବ, ମୁଁ ଦୀର୍ଘ ୨୦ ବର୍ଷ ଧରି ଏହା କରିଆସୁଛି ଏବଂ ମୁଁ ମୋ କାମକୁ ପ୍ରକୃତରେ ଭଲ ପାଉଛି ଏବଂ ଉପଭୋଗ କରୁଛି ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ କଥା ହେଉଛି ଯେ ଜଣେ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତୀୟ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରରେ ବଡ଼ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଭାବରେ, ପିଲାଦିନରୁ ଏହା କେଉଁଆଡ଼େ ଗଲା ଯେ, ମୋ ଆଗରେ ବିକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ଥିଲା । ସେତେବେଳେ ଡାକ୍ତର କିମ୍ବା ଇଞ୍ଜିନିୟର କିମ୍ବା ଚାର୍ଟାର୍ଡ ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟ ଥିଲେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ହୁଏତ ଏକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ରାଜନୀତି ଏକ ଅପରିଷ୍କାର ସ୍ଥାନ, ଏହା ଆମ ମାନସିକତାରେ ଏତେ ଗଭୀର ହୋଇଯାଇଛି ଯେ ଏହାକୁ ବଦଳାଇବା ବହୁତ କଷ୍ଟକର ଏବଂ ଯଦି ମୁଁ ଏହା ବିଷୟରେ ଟିକିଏ ଅଧିକ ସତ କହିବି, ରାଜନେତା ହେବା ପରେ ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ ମୁଁ କେଉଁ ଜିନିଷକୁ ବଦଳାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ତେଣୁ ଆପଣ ଆମ ଭଳି ଲୋକଙ୍କୁ କ'ଣ କହିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ ଏହାକୁ ଅନ୍ୟ ଉପାୟରେ ଦେଖୁଛି,ଆପଣଙ୍କ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ । ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାରଣ ଯଦି ତୁମେ ଯାହା କରୁଥିଲ ବୋଲି କହୁଥିଲ, ତେବେ ତୁମେ ଏଠାରେ ଥାଆନ୍ତା, ତୁମେ ଆଜି ଏଠାରେ ନଥାନ୍ତା । ତୁମେ ତୁମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତର ଟଙ୍କାଦିଲ୍ଲୀର ଥଣ୍ଡାରେ ବିତାଉଛ, ତୁମେ ଦିଲ୍ଲୀର ଥଣ୍ଡାରେ ମୋ ସହିତ ତୁମର ମନ ବିତାଉଛ,ଅର୍ଥାତ୍ ତୁମେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ରାଜନୀତି ସହିତ ଜଡିତ ଅଛ । ରାଜନୀତିର ଅର୍ଥ ନିର୍ବାଚନ ନୁହେଁ,ରାଜନୀତିର ଅର୍ଥ ବିଜୟ କିମ୍ବା ପରାଜୟ ନୁହେଁ,ରାଜନୀତିର ଅର୍ଥ କ୍ଷମତା ନୁହେଁ। ଏହାର ଗୋଟିଏ ଦିଗ ହେଉଛି, କେତେ ଜଣ ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରତିନିଧି ରହିବେ। ଧରାନ୍ତୁ ୧୦ ହଜାର ବିଧାୟକ ଅଛନ୍ତି,ଏଠାରେ ସମସ୍ତେ ୨ ହଜାର ନୁହଁନ୍ତି,କିନ୍ତୁ ରାଜନୀତିରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଯଦି ଆପଣ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣରେ ଅଛନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବେ,ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ଛୋଟ କମ୍ପାନୀରେ ଭଲ କାମ କରି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବେ,କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ରାଜନୀତିରେ ପଲିସି ନିର୍ମାତାଙ୍କ ସ୍ଥାନରେ ଅଛି, ତେବେ ଆପଣ ସେହି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଆଣିପାରିବେ । ତେଣୁ ଶାସନରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଫାଇଦା ହେଉଛି ଆପଣ ନୀତି ତିଆରି କରିପାରିବେ,ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରି ଆପଣ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇ ପାରିବେ ଏବଂ ଯଦି ଆପଣ ସଠିକ୍ ଦିଗରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସଚ୍ଚୋଟ ଭାବରେ କରୁଛନ୍ତି ତେବେ ଆପଣ ଫଳାଫଳ ଦେଖିପାରିବେ । ଏବେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କହୁଛି, ଆମ ଦେଶରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସରକାର ଆଦିବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ କାମ କରୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆମର ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଜୀ ସମାଜର ସେହି ବର୍ଗରୁ ଆସିଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ବି ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲି, ସେ ବହୁତ ଭାବପ୍ରବଣ ହେଉଥିଲେ । ଏପରିକି ଆଦିବାସୀ ସମାଜରେ ଅତି ପଛୁଆ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚିବାର ସୁବିଧା ନାହିଁ ଏବଂ ଛୋଟ ଛୋଟ ଗୋଷ୍ଠୀ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ହୋଇ ପଡିଛନ୍ତି । ସେ ମୋତେ ଅନେକ ଥର କହିଥିଲେ ଯେ ମୋତେ କିଛି କରିବାକୁ ପଡିବ,ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ମୋତେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବାକୁ କହିଲି,ତେଣୁ ତାଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ମୁଁ ପିଏମ ଜନମନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଏକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଠାରେ ସର୍ବାଧିକ ୨୫ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ୨୫୦ଟି ସ୍ଥାନରେ ଅଛନ୍ତି । ଭୋଟ ନ ମିଳିବା, ବିଜୟ ପରାଜୟ ନୁହେଁ ବୋଲି ଜଣେ ରାଜନେତାଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଉପଯୋଗୀ ନୁହେଁ। କିନ୍ତୁ ଜୀବନ ବହୁତ ବଡ । ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦ୍ରୌପଦୀ ଜୀ ସେହି ସମାଜକୁ ଜାଣିଥିଲେ, ସେ ମୋତେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କରିଥିଲି ଏବଂ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଶୁଣିଲି ଯେ ଏହା ପୂର୍ବରୁ ନଥିଲା, ବର୍ତ୍ତମାନ ତାହା ହୋଇଯାଇଛି । । ଏହା ହୋଇନାହିଁ, ତାହା ହୋଇନାହିଁ, ସେତେବେଳେ ମୋ ମନକୁ ଏକ ବଡ ସନ୍ତୋଷ ମିଳିଥାଏ, କେଉଁ ସ୍ଥାନର କ'ଣ ଉପଯୋଗ ହୋଇପାରେ, ଯାହାକୁ କେହି ପଚାରି ନାହାଁନ୍ତି, ମୁଁ ଏହାକୁ ପୂଜା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି । ତେଣୁ ରାଜନୀତିରେ କିଛି ଭଲ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବେ ଏବଂ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଦେବେ ତେବେ ଆପଣ କେତେ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବେ ତାହାର ଏହା ଏକ ଉଦାହରଣ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଏବଂ ସା,ର୍ ମୁଁ ଜଣେ ସାମ୍ବାଦିକ ନୁହେଁ କି ମୁଁ ଜଣେ ରାଜନୈତିକ ବିଶେଷଜ୍ଞ ନୁହେଁ, ଯଦି ମୁଁ ନୀତି ବିଷୟରେ କହିବି, ତେବେ ମୁଁ ଜଣେ ମୂର୍ଖ ପରି ଲାଗୁଥିବି, ଏଥିପାଇଁ ବୋଧହୁଏ ଅନେକ ଅଭିଜ୍ଞ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁଯଦି ମୁଁ ବିଫଳତାକୁ ଫେରିବି, ତେବେ ଆପଣ ଅଧିକ କିଛି ଦେଇପାରିବେ ଏବଂ ଆପଣ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ଯାହା ଶିଖିଛନ୍ତି, ବିଫଳତାରୁ, ପିଲାବେଳୁ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ ସିଏମ ସମୟରେ ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇପାରେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏମିତି, ମୋତେ ଅନେକ ବିଫତଳା ମିଳିଛି। ଯେମିତି ମୁଁ ଛୋଟ ଥିବା ବେଳେ, ମୁଁ ପ୍ରାଥମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପଢୁଥିଲି,ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋର ସଠିକ୍ ମନେ ନାହିଁ,ଏବଂ ବୋଧହୁଏ ଆମ ରାଜ୍ୟରେ ଏକ ସୈନିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ମୋର ଖବରକାଗଜ ପଢିବାର ଅଭ୍ୟାସ ଥିଲା,ତେଣୁ ଖବରକାଗଜ ପଢିବାର ଅର୍ଥ ବିଜ୍ଞାପନ ପଢ଼ିବା,କେବଳ ପଢ଼ିବା ଅର୍ଥ ମୋ ଗାଁର ଲାଇବ୍ରେରୀକୁ ଯାଉଥିଲି,ତେଣୁ ମୁଁ ଏହି ସୈନିକ ସ୍କୁଲରେ ପଢିଲି, ତା'ପରେ ବୋଧହୁଏ ସେହି ସମୟରେ ମୁଁ ଏକ ଟଙ୍କାର ମନି ଅର୍ଡର କରି ସେସବୁ ମଗାଇଥିଲି,ଯାହା ଇଂରାଜୀରେ ଏତେ ବଡ଼ ଥିଲା, ଆମକୁ କିଛି ଜଣା ନ ଥିଲା, ତେଣୁ ଏଠାରେ ଜଣେ ରାସବିହାରୀ ମଣିଆର ନାମକ ଜଣେ ହାଇସ୍କୁଲର ପ୍ରଧାନ ଶିକ୍ଷକ ଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେ ମୋ ଘରଠାରୁ ୩୦୦-୪୦୦ ମିଟର ଦୂରରେ ରହୁଥିଲେ, ତେବେ ସେ ତାଙ୍କ ଘର ଦେଖୁଥିଲେ ଏବଂ ଆମେ ସେହି ପିଲାଦିନେ ବହୁତ ବୟସ୍କ ଦେଖାଯାଉଥିଲୁ, ତେଣୁ ଦିନେ ମୁଁ ତାଙ୍କ ଘରେ ପହଞ୍ଚିଲି,ମୁଁ କହିଲି ଯେ କେହି ମୋତେ ବୁଝାଇଲେ ମୁଁ ବୁଝିପାରୁନାହିଁ, ସେ ବହୁତ ଦୟାଳୁ ଥିଲେ। ତେଣୁ ମୋତେ କହିଲେ, ଚିନ୍ତା କର ନାହିଁ ପୁଅ, ମୁଁ ତୁମ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବି । ତେଣୁ ସେ ସବୁ କିଛି ଦେଖି ମୋତେ କହିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ସୈନିକ ସ୍କୁଲ, ଏହାର ଏକ ସାକ୍ଷାତକାର,ଏକ ପରୀକ୍ଷା, ପାସ୍ ଇତ୍ୟାଦି ଅଛି । ପରେ ମୁଁ ମୋ ବାପାଙ୍କୁ କହିଥିଲି, ତେଣୁମୋ ବାପା କହିଲେ ନା ଆମ ପାଖରେ ସେଭଳି ଟଙ୍କା ନାହିଁ, ଆମେ କୌଣସି ସ୍ଥାନକୁ ଯିବା ନାହିଁ, ଆମ ଗାଁରେ ରୁହ, ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋ ମନରେ ଜାଣେ ନାହିଁ ଯେ ସୈନିକ ସ୍କୁଲ ଦେଶ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ଼ କଥା, ପ୍ରଥମେ ମୋ ମନକୁ ଏକ ବିଫତଳା ଆସିଲା ଯେ ମୁଁ ଏହା କରିପାରିବି ନାହିଁ, ଅର୍ଥାତ୍ ମୁଁ ଜୀବନରେ ଏମିତି ଏକ ଜିନିଷ ଦେଖୁଛି। ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେ ମୁଁ ମନରେ ଜଣେ ସାଧୁଙ୍କ ଭଳି ଜୀବନ ବଞ୍ଚିବାର ଇଚ୍ଛା ଥିଲା, ମୁଁ ତାହା କରିପାରିଲି ନାହିଁ ଏବଂ ମୋର ପ୍ରଥମ ପ୍ରୟାସ ଥିଲା ରାମକୃଷ୍ଣ ମିଶନ ସହିତ ନିଜକୁ ଯୋଡିବା । ସ୍ୱାମୀ ଆତ୍ମସ୍ଥାନାନନ୍ଦ ଜୀମୋ ପାଇଁ ବହୁତ କିଛି କହିଛନ୍ତି,କାରଣ ମୁଁ ତାଙ୍କ ସହିତ ରହିଥିଲି କିନ୍ତୁ ରାମକୃଷ୍ଣ ମିଶନର କିଛି ନିୟମ ଥିଲା,ମୁଁସେହି ଯୋଗ୍ୟତାରେ ବସି ନଥିଲି, ତେଣୁ ମୁଁ ସେଠାରେ ଫିଟ୍ ହୋଇନଥିଲି, ତେଣୁ ମୋତେ ମନା କରାଯାଇଥିଲା,କିନ୍ତୁ ମୁଁ ନିରାଶ ହୋଇନଥିଲି, ମୋର ସ୍ୱପ୍ନ ମୋ ପାଇଁ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଗଲା, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ନିରାଶ ହୋଇନଥିଲି, ମୁଁ ମୋ ଜୀବନରେ ଏକ ନିରାଶା ଦେଖୁଥିଲି,ଏପରି ଭ୍ରମଣ କରୁଥିଲି, ତା'ପରେ ଅନ୍ୟ କେଉଁଠି ସାଧୁ ଓ ମହନ୍ତଙ୍କୁ ଖୋଜୁଥିଲି,ସଫଳତା ମିଳିନଥିଲା, ଯାହା ମୁଁ କହିପାରିବି । ତା'ପରେ ବହୁଦିନ ପରେ ଫେରିଲା, ବୋଧହୁଏ ଭାଗ୍ୟ ଏମିତି କିଛି ଭାବିଥିବ, ତା'ପରେ ଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ଏହି ରାସ୍ତାକୁ ନେଇଗଲା,ତେଣୁ ଜୀବନରେ ଏଭଳି ବିଫଳତା ଆସିଥାଏ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଆଉ ଏହି ବିଫଳତା ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଏବଂ ସେଥିରୁ ଆପଣ ଯାହା ଶିଖିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହୁଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆରଏସଏସରେ କାମ କରୁଥିଲି, ସେତେବେଳେ ଆରଏସଏସର ଲୋକମାନେ ଏକ ନୂଆ କରି ଗୋଟିଏ ପୁରୁଷା ଜିପ୍ ନେଇଥିଲେ, ମୁଁ ଡ୍ରାଇଭିଂ ଜାଣିଥିଲି, ଅର୍ଥାତ୍ ମୁଁ ଏକ ନୂଆ ଜିପ୍ ଶିଖିଥିଲି,ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଆମର ଜଣେ ସଂଘ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଯାତ୍ରା କରୁଥିଲି,ସେତେବେଳେ ଆମେ ଉକାଇ ଡ୍ୟାମରୁ ଫେରୁଥିଲୁ । ତେଣୁ ବହୁତ ଝରକା ଥିଲା, ତେଣୁ ମୁଁ ଭାବିଲି ପେଟ୍ରୋଲ ସଞ୍ଚୟ ହେବ, ତେଣୁ ମୁଁ କାର୍ ଅଟକାଇଲି ଏବଂ କାର୍ ତଳକୁ ଖସିଯିବ, ମୁଁ ଜାଣି ନଥିଲି ଯେ ଏହି କାରଣରୁ ମୋର ସମସ୍ୟା ଆସିବ, ଗାଡି ଅନିୟନ୍ତ୍ରିତ ହୋଇଗଲା, ବ୍ରେକ୍ ଲଗାଇଲେ ମଧ୍ୟ ହଠାତ୍ ସ୍ପିଡ୍ ଧରିବାରୁ ସମସ୍ୟା ହୋଇଥିଲା, ମେସିନ୍ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଥିଲା, ତେଣୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ନଥିଲା, କିନ୍ତୁ ମୋ ଆଖପାଖରେ ଥିବା ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଜାଣି ନଥିଲେ ଯେ ମୁଁ ଏପରି ପାପ କରିଛି,କିନ୍ତୁ ପରେ ମୁଁ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲି ଯେ ଭାଇ ଏହି ଖେଳକୁ ବନ୍ଦ କରିଦିଅନ୍ତୁ, ତା'ପରେ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭୁଲରୁ ଶିଖିଥାଉ, ତେଣୁ ମୁଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଅନୁଭୂତି ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଜୀବନ ଯେତେ ଅଧିକ ସଜାଡି ହୋଇଥାଏ । ଏହା ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ହୋଇଛି ଏବଂ ମୁଁ ଭାଗ୍ୟବାନ ଯେ ମୁଁ ମୋର ଜୀବନକୁ ଆରାମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିତାଇନାହିଁ । ମୁଁ ସର୍ବଦା କମ୍ଫର୍ଟ ଜୋନ୍ ବାହାରେ ଥିଲି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ କମ୍ଫର୍ଟ ଜୋନ୍‌ରୁ ବାହାରେ ଥିଲି, ମୁଁ ଜାଣିଥିଲି ଏହା କିପରି କରିବାକୁ ହେବ,କିପରି ବଞ୍ଚିବାକୁ ହେବ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଏମିତି କୌଣସି ଏକ ବିଶେଷ କାରଣ ରହିଛି ଯେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କୁ ନିଜ କମ୍ଫର୍ଟ ଜୋନରେ ରହିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ ବୋଧହୁଏ ଅନଫିଟ୍ ଟୁ କମ୍ଫର୍ଟ ପାଇଁ ସମାନ ଅନୁଭବ କରୁଛି।
ନିଖିଲ କାମାଥ: କିନ୍ତୁ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଭାବୁଛନ୍ତି କି କାହିଁକି? ଆପଣ କାହିଁକି ଆରାମ ପାଇଁ ଅନୁପଯୁକ୍ତ ବୋଲି ଭାବୁଛନ୍ତି ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ ଯେଉଁ ଜୀବନକୁ ବଞ୍ଚି ଆସିଛି ତାହା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ କଥା, ମୋତେ ଟିକିଏ ବି ସନ୍ତୋଷ ଦେଇଥାଏ କାରଣ ମୋ ଜୀବନର ପିଲାଦିନ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମନକୁ ମୋଟାମୋଟି ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାଏ, ସେ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟି ଅଛି, ବିଦାୟ ଏବଂ ମୋଟାମୋଟି ଭାବରେ, ସନ୍ତୁଷ୍ଟି ଅଟେ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଆପଣ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି କମ୍ଫର୍ଟ ଆପଣଙ୍କ ଶେଷ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ ଅଧିକ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଅନେକ ଲୋକ ଜୀବନରେ ବିଫଳ ହୁଅନ୍ତି କାରଣ ସେମାନେ କମ୍ଫର୍ଟ ଜୋନରେ ଅଭ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଯାଆନ୍ତି, ଯଦି ଜଣେ ବଡ଼ ଶିଳ୍ପପତି କମ୍ଫର୍ଟ ଜୋନରୁ ରିସ୍କ ନ ନିଅନ୍ତି, କମ୍ଫର୍ଟ ଜୋନରୁ ବାହାରକୁ ଆସବେ ନାହିଁ, ତେବେ ତାଙ୍କୁ କମ୍ଫର୍ଟ ଜୋନର ସ୍ତର ଭିନ୍ନ ଅଟେ, ତେବେ ସେ ସେହି ସମୟକ୍ରମରେ ଶେଷ କରିବେ । ତାଙ୍କୁ ବାହାରକୁ ଆସିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଯିଏ ଜୀବନର ଯେକୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ସେ କମ୍ଫର୍ଟ ଜୋନରେ ନିଶାଗ୍ରସ୍ତ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ବିପଦ ନେବାର ତାଙ୍କର ମନୋଭାବ ସର୍ବଦା ତାଙ୍କର ଚାଳକ ଶକ୍ତି ଅଟେ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଏବଂ ଏହା ଉଦ୍ୟୋଗରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ କଥା, ଯିଏ ଅଧିକ ରିସ୍କ ନେଇପାରେ, ସେ ଭଲ କରିଥାଏ... ସାର୍ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ବିପଦ ନେବାର କ୍ଷମତା ସମୟ ସହିତ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି କି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ମୋର ବିପଦ ନେବାର କ୍ଷମତାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଉପଯୋଗ କରାଯାଇନାହିଁ, ଏହା ବହୁତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ମୋର ବିପଦ ନେବାର କ୍ଷମତା ବୋଧହୁଏ ଅନେକ ଗୁଣ ଅଧିକ ହେବ କାରଣ ମୁଁ ଚିନ୍ତା କରେ ନାହିଁ । ମୁଁ କେବେ ବି ନିଜ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିନାହିଁ ଏବଂ ଯିଏ ନିଜ ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରେ ନାହିଁ ତାଙ୍କର ଏକ ଅସଂଖ୍ୟ ବିପଦ ନେବାର କ୍ଷମତା ଅଛି ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଯଦି ଆପଣ ଆଜିର ଦିନରେ ଅଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆଜି ମୁଁ ଏପରି ନୁହେଁ, ଆସନ୍ତାକାଲି ମୁଁ ଏଠାରେ ରହିବି ନାହିଁ, ତା'ହେଲେ ମୋର କ'ଣ ହେବ, ଏଥିରେ ମୋର କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ନାହିଁ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଯଦି ଆପଣ ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ସମୟରେ କୌଣସି ଜିନିଷ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରୁନାହାଁନ୍ତି, ତେବେ କୌଣସି ଜିନିଷକୁ ଭୟ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ, ଏପରି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅନ୍ତୁ ଯାହା ଆପଣସରକାରଙ୍କ ଢାଞ୍ଚା କାରଣରୁ ଅନ୍ୟ କିଛି ନେଉନାହାଁନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବୋଧହୁଏ ମୋର ଅନ୍ୟ ଶୈଳୀ ଏବେ ଶେଷ ହୋଇଛି, 'ୱାନ୍ ଲାଇଫ୍‌, ୱାନ୍ ଭିଜନ୍‌' 'ୱାନ୍ ଲାଇଫ୍‌' ଭଳି ହୋଇଗଲାଣି। ତେଣୁ ହୁଏତ ମୁଁ କିନ୍ତୁ ଏହା ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଗୋଟିଏ ଜିନିଷ କରୁଥିଲି ବେଳେବେଳେ ମୋ ମନ ମଧ୍ୟ ଏବେ ବି କରେ । ମୋର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେଉ ଥିଲା ଏବଂ ମୁଁ ଏହାର ନାମ ରଖିଥିଲି, ମୁଁ ମୋତେ ଭେଟିବାକୁ ଯାଇଥାଏ, ମୁଁ ମୋତେ ଭେଟିବାକୁ ଯାଇଥାଏ,ଅର୍ଥାତ୍ ବେଳେବେଳେ ଆମେ ନିଜକୁ ଭେଟି ନ ଥାଉ, ଦୁନିଆ ନିଜକୁ ଭେଟିନଥାଏ, ନିଜକୁ ଭେଟିବାକୁ ସମୟ ନଥାଏ । ତେଣୁ ମୁଁ ବର୍ଷରେ କିଛି ସମୟ ବାହାର କରି ୩ରୁ ୪ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋର ଆବଶ୍ୟକସାମଗ୍ରୀ ନେଇ ଚାଲି ଚାଲି ସେହି ସ୍ଥାନକୁ ଯାଉଥିଲି ଯେଉଁଠାରେ ମଣିଷ ନାହାଁନ୍ତି, ମୁଁ ଏପରି ଏକ ସ୍ଥାନ ଖୋଜୁଥିଲି ଯେଉଁଠାରେ ପାଣିର ସୁବିଧା ଅଛି, ମୁଁ ଜଙ୍ଗଲରେ କେଉଁଠି ଜାଗା ଖୋଜୁଥିଲି,ସେହି ସମୟରେ ଏହି ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ଇତ୍ୟାଦି କିଛି ନଥିଲା । ଖବରକାଗଜ ଇତ୍ୟାଦିର କୌଣସି ପ୍ରଶ୍ନ ନଥିଲା,ତେଣୁ ଜୀବନ ମୋ ପାଇଁ ଏକ ଭିନ୍ନ ଆନନ୍ଦ ଥିଲା, ଯାହାକୁ ମୁଁ ବେଳେବେଳେ ମନେ ପକାଉଛି ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଆପଣ ନିଜ ବିଷୟରେ କିଛି ଶିଖିଲେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ନିଜ ସହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଏକା ଥିଲେ । ଦର୍ଶନଶାସ୍ତ୍ରରେ, ଯେପରି ଅନେକ ଲୋକ କୁହନ୍ତି, ଜୀବନର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆକର୍ଷଣୀୟ ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି, ମୁଁ କାହିଁକି, ମୁଁ କିପରି ଅଛି, ତୁମେ ସେହି ସମୟରେ ନିଜ ବିଷୟରେ କିଛି ଶିଖିଛକି ତୁମେ କାହିଁକି ଏପରି ଅଛ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ନିଜ ଭିତରେ ହଜିଯିବା କେବଳ ସେତିକି। ଯାହା ଘଟିଲା ତାହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେବି । ବୋଧହୁଏ ଏହା ୮୦ ବର୍ଷ ହେବ, ମୁଁ ସ୍ଥିର କଲି ଯେ ମୁଁ ମରୁଭୂମିରେ ରହିବି,ତେଣୁ ମୁଁ ଚାଲିଲି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ମରୁଭୂମିରେ ବୁଲିଲି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏକ ଦୀପ ଦେଖୁଥିଲି କିନ୍ତୁ ମୁଁ ପହଞ୍ଚି ପାରିଲି ନାହିଁ, ତେଣୁ ମୁଁ ଏକ ଓଟ ବାଲାକୁ ପାଇଲି, କହିଲି ଭାଇ ତୁମେ ଏଠାରେ କ'ଣ କରୁଛ, ମୁଁ କହିଲି ଭାଇ, ମୁଁ ମରୁଭୂମି ଭିତରକୁ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ସେ କହିଲା, ଏବେ ମୋ ସହିତ ଆସ, ମୋ ସାମ୍ନାରେ ଯେଉଁ ଆଲୋକ ଦେଖାଯାଉଛି ସେଠାରେ ଶେଷରେ ଗୋଟିଏ ଗାଁ, ମୁଁ ତୁମକୁ ସେଠାରେ ଛାଡିଦେବି, ରାତି ପାଇଁ ସେଠାରେ ରହିବି ଏବଂ ଯଦି ସକାଳେ ସେଠାରୁ କେହି ତୁମକୁ ଭେଟିବ, ତେବେ ମୋତେ ନେଇ ଯାଅ । କେହି ଜଣେ ଗୁଲବେକ ଜଣେ ମୁସଲମାନ ଭଦ୍ର ବ୍ୟକ୍ତି ଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ସ୍ଥାନକୁ ନେଇଯାଇଥିଲେ । ଏବେ ସେହି ଛୋଟ ଗାଁ ଧୋର୍ଡୋ ଯାହା କି ପାକିସ୍ତାନ ସୀମାରେ ଭାରତର ଶେଷ ଗାଁ ଏବଂ ଆମ ଦେଶରେ ୨୦-୨୫ଟି ଘର ଏବଂ ସମସ୍ତ ମୁସଲମାନ ପରିବାର ଅଛନ୍ତି । ଅତିଥି ସତ୍କାର ରହିଛି ତାଙ୍କର ଭାଇ ପିଲାମାନେ, ଆସ ଭାଇ ମୁଁ କହିଲି, ନାଁ ମୋତେ ଯିବାକୁ ଅଛି ସେମାନେ କହିଲେ ଯାଇ ପାରିବି ନାହିଁ, ରେଗିସ୍ତାନରେ ଏବେ ତୁମକୁ ଜଣାଥିବ ମାଇନ୍‌ସ ଟେମ୍ପେରରେ ଅଛି । ଆପଣ ସେଠାରେ କେମିତି ରହିବେ, ରାତିରେ ଏଠାରେ ଶୋଇବେ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସକାଳେ ଦେଖାଇବି । ଠିକ୍ ଅଛି, ରାତିରେ ମୁଁ ତାଙ୍କ ଘରେ ରହିଲି, ସେ ତାଙ୍କୁ ଖାଇବାକୁ ଦେଲେ,ମୁଁ କହିଲି ଭାଇ, ମୋତେ ଏକୁଟିଆ ରହିବାକୁ ପଡିବ, ମୁଁ କିଛି ଚାହେଁ ନାହିଁ, ତୁମର ଏଠାରେ ଏକ ଛୋଟ କୁଡ଼ିଆ ଅଛି, ତୁମର ଏଠାରେ ଏକ ଛୋଟ କୁଡ଼ିଆ ଅଛି, ତୁମେ ସେଠାରେ ରୁହ ଏବଂ ସେହି ଜାଗାକୁ ଯାଅ, ତୁମେ ରାତିରେ ଯୁଦ୍ଧରେ ଫେରି ଆସ,ମୁଁ ଯାଇଥିଲି ଧଳା ରଣ ଥିଲା ଏବଂ କଳ୍ପନା ବାହାରେ ଥିଲା, ସେହି ଦୃଶ୍ୟ ତାହା ମୋ ମନକୁ ଏତେ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିଲା । ହିମାଳୟ ଜୀବନରେ ମୁଁ ଯେଉଁ ସବୁ ଜିନିଷ ଅନୁଭବ କରିଥିଲି, ବରଫ ପଥର ମଝିରେ ରହୁଥିଲି, ଏଠାରେ ମୁଁ ସେହି ଭାବନା ଅନୁଭବ କରୁଥିଲି ଏବଂ ମୋର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ଅନୁଭବ ହେଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ସମୟରେ ମୋ ମନରେ ଯେଉଁ ଦୃଶ୍ୟ ଥିଲା, ମୁଁ ସେଠାରେ ଏକ ରଣ ଉତ୍ସବକୁ ଏକ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରେ ପରିଣତ କରିଥିଲି ଏବଂ ଆଜି ଏହା ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକ ବଡ଼ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଗ୍ରାମରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ତାଙ୍କୁ ଏକ ନମ୍ବର ପୁରସ୍କାର ମିଳିଥିଲା।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଯଦି ଆପଣ ଭାବୁଛନ୍ତି ଯେ ଆସନ୍ତାକାଲି ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏମିତି ଏକ ଘଟଣା ଘଟିଛି ଯାହା ଆପଣଙ୍କୁ ସବୁଠାରୁ ଖୁସି ମିଳିବ,ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରଥମ କଲ୍ କିଏ ପାଇବ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଶ୍ରୀନଗରର ଲାଲ ଚୌକରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରିବାକୁ ଯାଇଥିଲି ଏବଂ ପଞ୍ଜାବର ଭଗୱାଡା ନିକଟରେ ଆମ ଯାତ୍ରା ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ହୋଇଥିଲା, ବହୁତ ଗୁଳି ଚାଳନା ହୋଇଥିଲା, ପାଞ୍ଚ ରୁ ଛଅ ଜଣ ଲୋକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ, ଅନେକ ଲୋକ ଆହତ ହୋଇଥିଲେ, ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଉତ୍ତେଜନା ଥିଲା ଯେ କ’ଣ ହେବ, ଆମେ ଶ୍ରୀନଗର ଲାଲ ଚୌକ ଯାଉଥିଲୁ ସେତେବେଳେ କ'ଣ ହେବ, ସେତେବେଳେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରିବା ବହୁତ କଷ୍ଟକର ଥିଲା, ସେମାନେ ଲାଲ ଚୌକରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପତାକା ଜାଳି ଦେଉଥିଲେ । ମୁଁ ଯାଉଥିଲି। ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରିବା ପରେ ଆମେ ଜମ୍ମୁ ଆସିଥିଲୁ, ତା'ପରେ ମୁଁ ଜମ୍ମୁରୁ ମୋ ମା'ଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଥମ କଲ୍ କରିଥିଲି, ଏହା ମୋ ପାଇଁ ଖୁସିର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟଟି ମୋ ମନରେ ଥିଲା ଯେ ମା' ନିଶ୍ଚୟ ଚିନ୍ତିତ ଥିବ ଯେ ଏଠାରେ ଗୁଳି ଚାଳନା ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହା କେଉଁଠିକୁ ଗଲା, ତା'ପରେ ମୋର ମନେ ଅଛି ମୁଁ ମୋ ମା'ଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ କଲ୍ କରିଥିଲି, ମୁଁ ଆଜି ସେହି ଫୋନର ମହତ୍ତ୍ୱ ବୁଝିପାରୁଛି, ମୁଁ ଅନ୍ୟ କେଉଁଠି ମଧ୍ୟ ସେପରି ଅନୁଭବ ଆସିନାହିଁ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ନିକଟରେ ତୁମେ ଜଣେ ପିତାମାତାଙ୍କୁ ହରାଇଥିବା ପରି ଜଣେ, ମୁଁ ମୋ ବାପାଙ୍କୁ ହରାଇଲି ନିକଟରେ ତୁମେ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ଏକ ଚିଠି ଲେଖିଛ,ଧନ୍ୟବାଦ ।ମୋ ବାପାଙ୍କୁ ହରାଇବା ପରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୋର ଉଦାହରଣ ଦେବି ସେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ମନରେ ପ୍ରଥମେ କ'ଣ ଚିନ୍ତା ଆସିଲା ଯେ ମୁଁ କାହିଁକି ଏପରି କରିନଥିଲି,ମୁଁ କାହିଁକି ଯାଇ ସେମାନଙ୍କ ସହ ସମୟ ବିତାଇନଥିଲି,ମୁଁ କାହିଁକି କାମ ବାଛିଲି, ବୋଧହୁଏ ଏହା, ତାହା ହୋଇଥିଲା। କିମ୍ବା ତାଙ୍କ ଉପରେ ଅନ୍ୟ... ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏହି ଘଟଣା ଘଟିଥିଲା ସେତେବେଳେ ଆପଣ କ'ଣ ଭାବିଥିଲେ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏହା ମୋ ଜୀବନରେ ସେପରି କିଛି ନୁହେଁ, କାରଣ ମୁଁ ପିଲାଦିନେ ଘର ଛାଡି ଯାଇଥିଲି, ତେଣୁ ଘରର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କଲେ ଯେ ଇଏ ଆମର ନୁହଁ । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କଲି ଯେ ମୁଁ ଘର ପାଇଁ ନୁହେଁ, ତେଣୁ ମୋ ଜୀବନ ସମାନ ରହିଲା । ତେଣୁ ଏହି ପ୍ରକାର ଆକର୍ଷଣ କାହାକୁ ଅନୁଭବ କରିବାର କାରଣ ନ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଆମ ମା'ଙ୍କୁ ୧୦୦ ବର୍ଷ ହୋଇଥିଲା,ମୁଁ ମୋ ମା'ଙ୍କ ପାଦ ଛୁଇଁବାକୁ ଯାଇଥିଲି, ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୦୦ ବର୍ଷ ବୟସରେ ମୋ ମା' ଶିକ୍ଷିତ ନ ଥିଲେ,ସେ କିଛି ପଢ଼ି ନ ଥିଲେ, ଅର୍ଥାତ୍ ଚିଠି ବିଷୟରେ ଜ୍ଞାନ ନଥିଲା, ତେଣୁ ଯିବା ସମୟରେ ମୁଁ କହିଲି, "ମା, ମୋତେ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଏହା ମୋର କାମ, ମୁଁ ମୋ ପାଇଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିଲି, ମୋ ମା' ଦୁଇଟି ବାକ୍ୟ କହିଲେ, ଅର୍ଥାତ୍ ଯିଏ ସ୍କୁଲର ଦ୍ୱାର ଦେଖିନାହିଁ, ମା' କହନ୍ତି, କାମ କର, ଜ୍ଞାନ ସହିତ ଜୀବନ ଯାପନ କର, ପବିତ୍ରତାର ସହ ବଞ୍ଚିବ। ଏବେ ତାଙ୍କ ପାଟିରୁ ଏହି ବାକ୍ୟ ବାହାରିଲା, ଏହା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସମ୍ପତ୍ତି ଥିଲା, ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଏହା ଏକ ମହାନ ସମ୍ପତ୍ତି ଥିଲା, କାମ କରୁଥିଲା, ବୁଦ୍ଧି ଗୁଜରାଟୀ ଭାଷାରେ କହୁଥିଲା,କିନ୍ତୁ ଏହାର ଅର୍ଥ ଥିଲା କାମ କରିବା, ଶୁଦ୍ଧି ସହିତ ବୁଦ୍ଧି ସହିତ ଜୀବନ ବିତାଇବା । ତେଣୁ ମୁଁ ଭାବୁଥିଲି ଯେ ଭଗବାନ ଏହି ମା'ଙ୍କୁ କ'ଣ ଦେଇନଥାନ୍ତେ, କ'ଣ ବିଶେଷତ୍ୱ ହେଉଛି, ବେଳେବେଳେ ମୁଁ ଅନୁଭବ କଲି ଯେ ଯଦି ମୁଁ କେବେ ତାଙ୍କ ନିକଟରେ ରହୁଥାନ୍ତା, ତେବେ ମୁଁ ଏଭଳି ଅନେକ ଜିନିଷ ଜାଣିପାରି ଥାନ୍ତା, ତା'ପରେ ମୁଁ ଅନୁଭବ କଲି ଯେ ମୋ ପାଖରେ ଏଭଳି ବହୁତ କମ୍ ଯୋଗାଯୋଗ ଅଛି, କାରଣ ମୁଁ ବର୍ଷକୁ ଥରେ କିମ୍ବା ଦୁଇଥର ଯାଉଥିଲି, ଜଣେ ଭଲ ମା' କେବେ ଅସୁସ୍ଥ ହୋଇ ନ ଥାନ୍ତେ, ଏପରିକି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୋ ମା'ଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଉଥିଲି, ସେ ମୋତେ ପଚାରୁଥିଲେ ଯେ ଭାଇ, ତୁମର କାମ ହେବ, ତୁମେ ଶୀଘ୍ର ଯାଅ, ଅର୍ଥାତ୍ ଏହା ଥିଲା ତା'ର ସ୍ୱଭାବ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ତେଣୁ ସା,ର୍ ମୁଁ ରାଜନୀତିକୁ ଫେରୁଛି। ପୂର୍ବରୁ ଆପଣ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜନୀତି ଅପରିଷ୍କାର ନୁହେଁ,ଇତିହାସ କହୁଛି ଯେ ରାଜନେତାମାନେ ବୋଧହୁଏ ରାଜନୀତିକୁ ଅପରିଷ୍କାର କରିଦିଅନ୍ତି ଏବଂ ଯଦି ଆଦର୍ଶବାଦୀ ଲୋକମାନେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ବଦଳାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ତେବେ ଏହା ଏବେ ବି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ଥାନ। ଦ୍ୱିତୀୟ ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ରାଜନୀତିରେ ଟଙ୍କା, ଯଦି ଆମେଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ସହ ମିଶିଥାଉ, ଆମେ ରାଜନୀତି କହିଥାଉ, ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସମସ୍ୟା ଆସିଥାଏ ଯେ ଏଥିପାଇଁ ବହୁତ ଟଙ୍କା ଦରକାର ଏବଂ ଆମ ପାଖରେ ନାହିଁ,ଆପଣ ମୋ ଜୀବନରେ, ଯେଉଁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିରେ ମୁଁ କାମ କରେ ସେଠାରେ ଏ ବିଷୟରେ କିଛି କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଆମେ କୌଣସି ଧାରଣା ପାଇଥାଉ, ଆମେ ବନ୍ଧୁ, ପରିବାର ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ଟଙ୍କା ନେଇଥାଉ,ଆମେ ଏହାକୁ ସିଡ୍ ରାଉଣ୍ଡ ବୋଲି କହିଥାଉ, ରାଜନୀତିରେ ଏହା କେମିତି ହେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୋର ମନେ ଅଛି ମୋ ଗାଁରେ ଏକ ପିଲାଦିନର ଘଟଣା, ମୋ ଗାଁରେ ଜଣେ ଡାକ୍ତର ବସନ୍ତ ଭାଇ ପାରିକ ଥିଲେ,ଆଖି ଓ ସେବା ସହିତ ଜଣେ ଭଲ ଡାକ୍ତର ଥିଲେ,ଜଣେ ଭଲ ବକ୍ତା ଥିଲେ ଏବଂ ହିନ୍ଦୀରେ ଭଲ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରୁଥିଲେ, ସେ ଗୁଜରାଟୀ ଭାଷା ମଧ୍ୟ ଭଲ ଭାବରେ କହୁଥିଲେ । ଥରେ ସେ ସ୍ୱାଧୀନ ନିର୍ବାଚନ ଲଢ଼ିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତେ ବାନର ସେନାର ପତାକା ଧରି ବୁଲୁଥିଲୁ, ଯାହାକୁ ଆମେ ବାଲ ସେନା କହିଥାଉ । ନିର୍ବାଚନ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ସେ ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ଟଙ୍କା ନେଇଥିଲେ ଏବଂ ତା'ପରେ ସେ ଏକ ସାଧାରଣ ସଭାରେ ହିସାବ ଦେଇଥିଲେ ଯେ କେତେ ଟଙ୍କା ମିଳିଛି ଏବଂ ବୋଧହୁଏ ଦୁଇଶହ ପଚାଶ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି, ସେ ନିର୍ବାଚନରେ ଜିତିଥିଲେ ଏବଂ ବହୁତ କମ୍ ଭୋଟରେ ଜିତିଥିଲେ କିନ୍ତୁ ଜିତିଥିଲେ। ତେଣୁ ଏହା ନୁହେଁ ଯେ ସମାଜ ସତ ଜାଣେ ନାହିଁ, ଆପଣଙ୍କୁ ଧୈର୍ଯ୍ୟ ଦରକାର, ଆପଣଙ୍କ ସମର୍ପଣ ଦରକାର, ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଏହା ଏକ ଚୁକ୍ତିର ଭାବନା ନୁହେଁ ଯେ ଯଦି ମୁଁ ଏତେ କିଛି କରୁଛି, ତେବେ ମୋତେ ଭୋଟ୍ ମିଳିବା ଉଚିତ୍ । ତେବେ ଆପଣ ଜୀବନରେ ସଫଳ ନୁହଁନ୍ତି,ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ଏହି ନିର୍ବାଚନରେ ବିଧାୟକ-ସାଂସଦ ଯେଉଁ ନିର୍ବାଚନ କରିଛନ୍ତି ତାହାକୁ ବାହାର କରିବା ଉଚିତ୍ ।
ଆମ ସାମାଜିକ ଜୀବନ ସହିତ ଯାହା ବି କାମ ଜଡ଼ିତ, ତାହା ରାଜନୈତିକ ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ। ଏପରିକି ଯଦି କେହି ଛୋଟ ଆଶ୍ରମ ଚଳାଉଛନ୍ତି,ଝିଅମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ କାମ କରୁଛନ୍ତି, ନିଜେ ନିର୍ବାଚନ ଲଢୁନାହାନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ଗୋଟିଏ ପରିଣାମ ହେଉଛି ରାଜନୈତିକ ପରିଣାମ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ରାଜନୀତିକୁ ବହୁତ ବଡ କ୍ୟାନଭାସରେ ଦେଖିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଏବଂ ବେଳେବେଳେ ମୁଁ କହୁଛି ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଭୋଟର ନିଜେ ମଧ୍ୟ ଜଣେ ରାଜନେତା । ସେ ନିଜର ଭୋଟ୍ ଦିଅନ୍ତି ଏବଂ ତା'ପରେ ସେ ନିଜର ମନ ପ୍ରାଣ ନିୟୋଜିତ କରନ୍ତି ଯେ ସେ ଏହାକୁ ଦେବେ ନାହିଁ, ତାଙ୍କର ଏକ ଭାବନା ଅଛି ଯାହା ପାଇଁସେ ଏହାକୁ ଦେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ, ତାଙ୍କର ଏକ ଭାବନା ଅଛି ଯାହା ପାଇଁ ସେ ଏହାକୁ ଦେବା ଉଚିତ୍,ତେଣୁ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ମୋ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ମୁଁ ଅନୁଭବ କରେ ଯେ ମୁଁ ରାଜନୀତିରେ ଥାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ତଥାକଥିତ ରାଜନେତାମାନେ ଯାହା କୁହନ୍ତି ମୁଁ ସେପରି ନୁହେଁ । ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ମୋତେ ଏହି ରାଜନୈତିକ ଭାଷଣ ଦେବାକୁ ପଡିଥାଏ, ଏହା ମୋ ପାଇଁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ,ମୁଁ ଏହାକୁ ପସନ୍ଦ କରେ ନାହିଁ କିନ୍ତୁ ମୋତେ ଏହା କରିବାକୁ ପଡିଥାଏ , ଏପରି ବାଧ୍ୟତାମୂଳକତା ଅଛି, ମୁଁ ପୁରା ସମୟ ନିର୍ବାଚନ ବ୍ୟତୀତ ଶାସନରେ ବିତାଇଥାଏ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ କ୍ଷମତାରେ ନ ଥିଲି, ମୋର ପୁରା ସମୟ ସଂଗଠନ,ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିଲା । ମୁଁ ମୋର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଗଢ଼ିତୋଳିବାରେ ସମୟ ବିତାଉଥିଲି । ଏହା ଉପରେ ବକ୍ତବ୍ୟ ସ୍ପର୍ଦ୍ଧା କିପରି ଆୟୋଜନ କରାଯିବ, ପ୍ରେସ୍ ନୋଟ୍ କିପରି ଲେଖିବି, କିପରି ଜନସଚେତନତା କରାଯିବ ସେ ବିଷୟରେ ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ଥିଲି। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜୁରାଟରେ ଥିଲି ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଏପରି ଦେଖିଥିଲି । ଯେହେତୁ ମୁଁ ନୂଆ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେଲି, ମୋ ସାମ୍ନାରେ ଭୂମିକମ୍ପ କୁ ନେଇ ଏକ ଦାୟିତ୍ୱ ଥିଲା,ତେଣୁ ମୁଁ ଭୂମିକମ୍ପ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଯାଇଥିଲି । ମୁଁ ଆସି ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହ ବୈଠକ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ପଚାରିଲି, ମୁଁ କହିଲି ଯେ ସେତେବେଳକୁ ଭୂମିକମ୍ପ ହେବା ନଅ ମାସ ବିତିଯାଇଥିଲା,ମୁଁ ଅକ୍ଟୋବର ମାସରେ ଯାଇଥିଲି,ତେଣୁ ସେମାନେ କହିଲେ ଯେ ଏହା ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସ ସୁଦ୍ଧା ହୋଇଯିବ,ମୁଁ କହିଲି ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସ ତୁମ ମନରେ ଯାହା ଅଛି ତାହା ସରକାରୀ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ହେଉଥିବାର ସରକାରଙ୍କ ବଜେଟ୍ କାରଣରୁ ଏହି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ କଥାରୁ ଟିକିଏବାହାରକୁ ଆସନ୍ତୁ। ଜାନୁଆରୀ ୨୬ ପୂର୍ବରୁ ଆପଣ କ'ଣ କରିବେ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ କାରଣ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ କ'ଣ ଘଟିଛି ତାହା ଦେଖିବା ପାଇଁ ଜାନୁଆରୀ ୨୬ରେ ଦେଶ ଆସି ଦେଖିବ । ତେଣୁ ଆମର ଟାର୍ଗେଟ, ସେଥିପାଇଁ ମୋତେ ଡିସେମ୍ବର ଶେଷର ଟାର୍ଗେଟ ଦେବାକୁ କହିଥିଲି, ତା'ପରେ ଅଫିସରମାନେ କହିଥିଲେ ଯେ ୪୩ଟି ତାଲୁକା ଅଛି, ମୁଁ କହିଲି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଧିକାରୀ ଗୋଟିଏ ତାଲୁକାର ଦାୟିତ୍ୱରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣ ସେହି ବ୍ଲକର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଅଟନ୍ତି, ସେଠାକୁ ଯାଇ ମୋତେ କାମ ଦେଖାନ୍ତୁ । ମୋତେ ଶୁକ୍ରବାର ଯିବାକୁ ପଡିବ, ସୋମବାର ମୁଁ ପଚାରିବି ଆପଣ କ'ଣ କରିଛନ୍ତି? ସମସ୍ତେ ଯାଇ ଫେରିବା ପରେ ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଲା। ବୈଠକରେ ସେମାନେ କହିଥିଲେ, ସା,ର୍ ଏହା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ମୁଁ କହିଲି, "କାହିଁକି? ସେ କହିଲେ, "ସା,ର୍ ଏହି ନିୟମ ଏପରି ଯେ ସେ... ମୁଁ କହିଲି, ନିୟମ କିଏ ତିଆରି କଲା? ସେମାନେ କହିଲେ ଯେ ଆମେ ଏହାକୁ ତିଆରି କରିଛୁ । ମୁଁ କହିଲି, "ଏବେ ଯେତେବେଳେ ତୁମେ ସେହି ଦେଶକୁ ଯାଉଛ, ସେତେବେଳେ ତୁମେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଛ ଯେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ସମସ୍ୟା କ'ଣ। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ନିୟମ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ କହିଥିଲି ଏବଂ ସମସ୍ତ ନିୟମ ସେମାନେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଥିଲେ ଏବଂ କାମ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଜାନୁଆରୀ ମାସରେ ଯେତେବେଳେ ସାରା ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଗଣମାଧ୍ୟମ ସେଠାକୁ ଯାଇଥିଲା, ସେମାନେ ଅନୁଭବ କଲେ ଯେ ସେମାନେ ସେଠାରେ ଆଉ ରାଜନୀତି କରୁନାହାଁନ୍ତି । ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦଳଗତ ଭାବନା ସହିତ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଥିଲି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଫଳାଫଳ ଆଡକୁ ଆଗେଇ ନେଉଥିଲି । ମୁଁ ଅଭିଜ୍ଞ ନଥିଲି, ମୁଁ ନୂଆ ଥିଲି । ସରକାର ଚଳାଇବା ବିଷୟରେ ମୋର କୌଣସି ଜ୍ଞାନ ନଥିଲା ।
ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଦିଲ୍ଲୀ ଆସିଲି, ଦିନେ ମୁଁ ମୋର ଜଣେ ସଚିବଙ୍କୁ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଡାକିଲି । ମୁଁ କହିଲି, "ମୋର ଇଚ୍ଛା ଅଛି ତୁମେ ଗୋଟେ କାମ କରିବ । ସେମାନେ କହିଲେ କ’ଣ ? ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କହିଲି ତୁମ ପରିବାର ସହିତ ଦୁଇ-ତିନି ଦିନ ଛୁଟି ନିଅ । ତେଣୁ ସେମାନେ ଭାବିଲେ ଏହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛୁଟି କ'ଣ? ମୁଁ ତାଙ୍କୁ କହିଲି ଯେ ସେ ଆଇଏଏସ୍ ଅଫିସର ହେବା ପରେ ଛୁଟି ସମୟରେ ତାଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଗାଁକୁ ଗଲେ ଯେଉଁଠାରେ ସେ ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ କାମ କରିଥିଲେ । ସେଠାରେ ଦୁଇ ରାତି ରହନ୍ତୁ, ଯଦି ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ପିଲା ଓ ଆପଣଙ୍କ ପତ୍ନୀଙ୍କୁ ନେଇ ଯାଆନ୍ତି, ପିଲାମାନଙ୍କୁ କୁହନ୍ତୁ ଯେ ମୁଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ବସିଥିଲି, ଏଠାରେ ଫ୍ୟାନ୍ ବି ନଥିଲା, କେବଳ ଗୋଟିଏ ଆମ୍ବାସେଡର କାର୍ ଥିଲା, ତା'ପରେ ଚାରି ଜଣ ଲୋକ ଯାଉଥିଲେ, ସବୁ କିଛି ଦେଖାଉଥିଲେ ଏବଂ ତା'ପରେ ଆମେ ଆସି କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରିବୁ। ସମସ୍ତେ ଚାଲିଗଲେ, ସେମାନେ ଆସୁଛନ୍ତି... ମୁଁ କହିଲି, "ସା,ର୍ ଆପଣ ଏଠାରେ ଅଛନ୍ତି କି? ସେ କହିଲା, "ହଁ ସାର୍ ! ବୟସ୍କ ଲୋକ ମିଳିଲେ କି? କଥା ହୁଅନ୍ତୁ! ମୁଁ ତାଙ୍କୁ କହିଥିଲି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ମୋର ଏକ ଗମ୍ଭୀର ପ୍ରଶ୍ନ ଅଛି, ତୁମେ ଯେଉଁ ସ୍ଥାନକୁ ଯାଇ ଚାକିରି ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ୨୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ୩୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଆପଣ ସେଠାରୁ ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି ୨୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେଉଁ ଗାଁ ଥିଲା ତାହା ସମାନ । ସେମାନେ ଶୁଣି ସମସ୍ତେ ଦୁଃଖିତ ହେଲେ, ସେମାନେ ଭାବିଲେ ହଁ ସା,ର୍ ସେମାନେ ଏମିତି! ମୁଁ କହିଲି, "ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ଦାୟୀ କିଏ?" ତେଣୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କିଛି ଖରାପ କହି ନ ଥିଲି, ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲି, ବାସ୍ତବତା ସହିତ ପରିଚିତ କରାଇଥିଲି । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ୨୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସେହି ଦୁନିଆକୁ ଫେରାଇ ଆଣିଥିଲି, ତେଣୁ ମୋର କାମ କରିବାର ଶୈଳୀ ... ମୋତେ କେବେ କାହାକୁ ଗାଳି ଗୁଲଜ କରିବାକୁ ପଡେ ନାହିଁ । କାହାରିକୁ ଗାଳି ଗୁଲଜ କରିବାକୁ ପଡେ ନାହିଁ । ମୁଁ ଏହିଭଳି ଉପାୟରେ କାମ କରେ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଏବଂ ଯଦି ଆପଣ ସଂଗଠନ ବିଷୟରେ କହୁଛନ୍ତି, ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବ୍ୟବସାୟ, ଯେତେବେଳେୟ ଭଲ ଭାବରେ ଚାଲିଛି, ଲୋକମାନେ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଅନ୍ତି । ତା'ପରେ ସେମାନେ ବଜାରରେ ଧୀରେ ଧୀରେ ପ୍ରବେଶ କରନ୍ତି ଆପଣ ସବୁବସବୁବେଳେ 'ସର୍ବନିମ୍ନ ସରକାର ସର୍ବାଧିକ ଶାସନ' କହି ଆସୁଛନ୍ତି, ଏହା କ'ଣ ଆମ ସରକାର ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଉଚ୍ଚାରଣରେ ଏହା ହାସଲ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛୁ? ଏମିତି କେମିତି ଚାଲିଛି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣ ଠିକ୍ ଲାଗିବ! ଆମ ଦେଶରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ସରକାର ସର୍ବାଧିକ ଶାସନ ର ଧାରଣାକୁ କିଛି ଲୋକ ଅଯଥାରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଛନ୍ତି । କିଛି ଲୋକ ଭାବୁଥିଲେ ଯେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଅର୍ଥ ସର୍ବନିମ୍ନ ସରକାର, କିଛି ଲୋକ ଭାବୁଥିଲେ ଯେ କର୍ମଚାରୀସଂଖ୍ୟାର ଅର୍ଥ ସର୍ବନିମ୍ନ ସରକାର, ମୁଁ ଏହା କେବେ କଳ୍ପନା କରିନଥିଲି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ମୁଁ ଏକ ପୃଥକ ଦକ୍ଷତା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଏକ ପୃଥକ ମତ୍ସ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଛି । ତେଣୁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଫୋକସ୍ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ... ଯେତେବେଳେ ମୁଁ 'ସର୍ବନିମ୍ନ ସରକାର ସର୍ବାଧିକ ଶାସନ' କହୁଛି, ଆମକୁ ଯେଉଁ ପ୍ରକ୍ରିୟା ନେବାକୁ ପଡିବ ତାହା ଲମ୍ବା, ଯଦି ଆମେ ମଞ୍ଜୁରୀ ପାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ତେବେ ଏହା ଛଅ ମାସ ପାଇଁ ଚାଲିଛି । ଗୋଟିଏ ହେଉଛି କୋର୍ଟ ମାମଲା ଏବଂ ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ମାମଲା ଏବେ ବି ବିଚାରାଧୀନ ରହିଛି। ତେବେ ଆମେ କ'ଣ କରିଥିଲୁ, ଆମେ ପ୍ରାୟ ୪୦,୦୦୦ ଅନୁପାଳନ ହଟାଇଦେଇଥିଲୁ, ନଚେତ୍ ଏହି ବିଭାଗ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ଜିନିଷ ମାଗିବ, ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଭାଇ ଆପଣଙ୍କୁ ସମାନ ଜିନିଷ ମାଗିବେ, ତୃତୀୟ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଜିନିଷ ମାଗିବେ । ଭାଇ, ଜଣେ ଏହା ମାଗିଛି, ତେଣୁ ତୁମେ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ୍, ନୁହେଁ କି? ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରୁଥିବେ ଯେ ଭାରତର ସାଧାରଣ ଲୋକ କେତେ ବୋଝ ହୋଇଥାଏ । ମୁଁ ପ୍ରାୟ ୧୫୦୦ ଆଇନକୁ ରଦ୍ଦ କରିଛି। ମୁଁ ଅପରାଧିକ ଜିନିଷ ସହିତ ଜଡିତ ଆଇନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି । ତେଣୁ, ସର୍ବନିମ୍ନ ସରକାର ସର୍ବାଧିକ ଶାସନର ମୋର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଏହା ମୁଁ ଆଜି ଦେଖୁଛି ଯେ ଏହି ସବୁ ଜିନିଷ ଘଟୁଛି ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ସାର୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟେକ୍ ଯେମିତି ଆମେ ଏହାର ସିଧାସଳଖ ହିତାଧିକାରୀ, ୟୁପିଆଇ, ଇକେୱାଇସି ଆଧାର, ଆପଣ ଭାବିଥିଲେ କି ଯେତେବେଳେ ଏହା ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ଏହା କିଭଳି ଚାଲିବ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆଜି ମୁଁ ୩୦ ସେକେଣ୍ଡରେ ୧୦ କୋଟି କୃଷକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ଟଙ୍କା ପଠାଇପାରିବି । ମୁଁ ଗୋଟିଏ କ୍ଲିକ୍ ରେ ଦେଶର ୧୩ କୋଟି ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ୩୦ ସେକେଣ୍ଡରେ ସବସିଡି ଟଙ୍କା କାହିଁକି ପଠାଇପାରିବି? ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ବିଷୟରେ କେହି ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ଯେପରି ଲିକେଜ ହେଉଥିଲା, ଯେଉଁ ଭ୍ରଷ୍ଟ୍ରାଚାର ହେଉଥିଲା , ତାହା ଗଲା ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବ୍ୟବହାର କରାଗଲା । ଏବେ ୟୁପିଆଇଅ ଆପ୍ ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟର ବିଷୟ, ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ଅତିଥିମାନେ ଆସନ୍ତି, ସେମାନେ ପଚାରନ୍ତି ୟୁପିଆଇ କିପରି କାମ କରୁଛୁ? ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଯେକୌଣସି ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ଘରକୁ ଆସିବାକୁ କହୁଛି, ଭାଇ! ଫିନଟେକ୍ ଦୁନିଆରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ କିପରି ହୋଇଛି, ତାହାର ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଭାରତ । ଆଜି ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପକେଟରେ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ରହିବା ଦରକାର, ଏଥିପାଇଁ କିଛି ଦରକାର ନାହିଁ ଏବଂ ମୋ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ମନେ ରଖିବେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ମୋ ପକେଟରେ ଓ ମୋ ମୋବାଇଲରେ ଥିଲା ସେତେବେଳେ କୌଣସି ନା କୌଣସି ସମୟରେ ଏଭଳି ସରକାର ଆସିଥିଲା। ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏକ ପରିଚାଳିତ ଶତାବ୍ଦୀ, ଦେଶରେ ଅଲଗା ଇନୋଭେସନ ପାଇଁ ଏକ କମିଶନ ଗଠନ କରାଯାଇଛି । ଉଦ୍ଭାବନ ପାଇଁ ମୁଁ ଅଲଗା ପାଣ୍ଠି ରଖିଛି। ଯୁବକମାନେ ଦାୟିତ୍ୱ ନେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଅନୁଭବ କରିବା ଉଚିତ ଯେ ଯଦି ସେ ବିଫଳ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ କେହି ଭୋକରେ ମରିବେ ନାହିଁ, ସେ ତାଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବେ ।
ମୁଁ ଥରେ ତାଇୱାନ ଯାଇଥିଲି! ତେଣୁ ମୋର ସ୍ୱଭାବ ଜଣେ ଛାତ୍ର ପରି ଥାଏ, ମୋ ଭିତରେ କିଛି ଗୁଣ ଅଛି, ତେଣୁ ମୁଁ କହିପାରିବି ଯେ ମୋ ଭିତରେ ଛାତ୍ର ଜୀବନ ଜୀବିତ ଅଛି । ତେଣୁ ମୁଁ ସେଠାରେ ସମସ୍ତ ନେତାଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଥିଲି ଯେ ଯଦି ମୁଁ ପରିବହନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି ତେବେ ସମସ୍ତ ନେତା ସେଠାରେ ଥିଲେ । ତେଣୁ ସେ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପରିବହନରେ ପିଏଚଡି ଲାଭ କରି ଥିଲେ । ଅର୍ଥାତ୍ ସେ ଯେଉଁ ବିଷୟପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ, ସେହି ବିଷୟର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ପିଏଚ୍ଡି ବ୍ୟକ୍ତି ଥିଲେ। ଯାହା ମୋ ମନରେ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥିଲା। ମୋ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଏମିତି ଜଣେ ଯୁବକକୁ ଚାହୁଁଛି ଯିଏ ଦେଶକୁ ସେହି ସ୍ତରକୁ ନେଇଯାଇପାରିବ । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ତାଇୱାନ ଯାଇଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୋର ଜଣେ ଦ୍ୱିଭାଷୀ ଥିଲେ। ସେ ଜଣେ ଯୋଗ୍ୟ ଇଞ୍ଜିନିୟର ଓ ସୁଶିକ୍ଷିତ ଥିଲେ। ତେଣୁ ଜଣେ ଦ୍ୱିଭାଷୀ ଭାବରେ, ସେଠାକାର ସରକାର ମୋ ସହିତ ଥିଲେ ଏବଂ ମୁଁ ୧୦ ଦିନିଆ ତାଇୱାନ ଗସ୍ତ କରିଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ସେହି ସରକାରଙ୍କର ଅତିଥି ଥିଲି । ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଏହା ଘଟିଥିଲା, ତେଣୁ ଶେଷ ଦିନରେ ସେ ମୋତେ ପଚାରିଲେ, 'ସା,ର୍ ମୁଁ ଗୋଟିଏ କଥା ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଯଦି ଆପଣଙ୍କର କିଛି ଅସୁବିଧା ନାହିଁ? ନା, ନା, ମୁଁ କହିଲି ଭାଇ, ତୁମେ ଏତେ ଦିନ ଧରି ଏକାଠି ରହୁଛ, ତୁମର କ'ଣ ଅସୁବିଧା ଅଛି, ତୁମେ ପଚାରିଛ! ନା, ନା, ନା, ତୁମେ କିଛି ଖରାପ ଭାବିବ କରିବ, ନା, ନା! ସେ ଏଡ଼ାଇ ଚାଲିଲା, ମୁଁ କହିଲି ଆରେ ଭାଇ ଏମିତି କୁହ ନାହିଁ, ତୁମ ମନରେ କିଛି ଅଛି କି, ଆପଣ ପଚାରନ୍ତି? ତେଣୁ ସେ ମୋତେ ପଚାରିଲେ, 'ସା,ର୍ ଭାରତରେ କଳା ଯାଦୁ ଏବେ ବି ପ୍ରଚଳିତ ଅଛି କି? ଏବେ ବି ଭାରତରେ ସାପୁଆ କେଳା ଅଛନ୍ତି, ଏବେ ବି ଅଛନ୍ତି କି? ସେହି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମନରେ ଏହା ଥିଲା ଭାରତର ଛବି । ମୁଁ ତାଙ୍କ ସହ ଏତେ ଦିନ ରହିଥିଲି, ମୁଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁଥିଲି, ତଥାପି ତାଙ୍କ ମନରେ ଏହା ଥିଲା । ମୁଁ ଏହାକୁ ଏକ ମଜାକ ଭାବରେ ନେଇଥିଲି, ମୁଁ କହିଲି, "ଦେଖ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ସାପର ବାପ ସହିତ ଖେଳ ଖେଳୁଥିଲେ, ଆମେ ଖେଳିବାକୁ ସକ୍ଷମ ନୁହଁ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ମାଉସ ସହିତ ଖେଳୁଛୁ ଏବଂ ମୁଁ କହିଲି ଯେ ମୋ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲା ମାଉସ ସହିତ ଖେଳନ୍ତି । ମୁଁ କହିଲି ମୋ ଦେଶର ଶକ୍ତି ସେହି ମାଉସରେ ରହିଛି । ସେହି ସାପ ଥିବା ଭାରତ ଭିନ୍ନ ଥିଲା ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଗୋଟିଏ ଜିନିଷ ଯାହା ସମସ୍ତେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ତାହା ହେଉଛି ଯେ ଭାରତ ବିଷୟରେ ଧାରଣା, ଉଦ୍ୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ସାଧାରଣ ଯେ ମାର୍କେଟିଂ ଏକ କମ୍ପାନୀ ନିର୍ମାଣର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ଅଟେ । ଆପଣ ଭାରତ ବିଷୟରେ ଭାରତର ଧାରଣାକୁ ବହୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛନ୍ତି । ଜଣେ ଉଦ୍ୟୋଗୀ କ'ଣ ଶିଖିପାରିବେ ସେ ବିଷୟରେ ଆପଣ କିଛି ଟିପ୍ସ ଦେଇପାରିବେ କି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ପ୍ରଥମତଃ, ମୁଁ ବଦଳିଛି ବୋଲି ଦାବି କରିବା ଠିକ୍ ନୁହେଁ । ମୁଁ ସର୍ବଦା ବିଶ୍ୱାସ କରିଆସିଛି ଯେ ଯିଏ ଦୁନିଆକୁ ଯେକୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଯାଆନ୍ତି, ସରକାର ଯାହାକୁ ପଠାନ୍ତି ସେ ଜଣେ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ । ସେ ଜଣେ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ। ଯଦି ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ବୋର୍ଡରେ ନେବୁ, ତେବେ ଆମର ଶକ୍ତି ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇଯିବ । ତେଣୁ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଆମେ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବା ନୀତି ଆୟୋଗର ଏକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ବିସ୍ତାରିତ ଭାରତୀୟ ସମୁଦାୟର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଯୋଡ଼ିବା । ତେଣୁ, ମୋର ମତ ହେଉଛି ଯେ ଦୁନିଆରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଏକାଠି କରାଯିବା ଉଚିତ୍ । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ମୋତେ ବହୁତ ବିଦେଶ ଯିବାକୁ ପଡୁଥିଲା ଏବଂ ସେତେବେଳେ ମୁଁ ସଂଗଠନର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହୁଥିଲି, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଯାଉଥିଲି, ରହୁଥିଲି ତେଣୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ ଜାଣିଥିଲି ଏବଂ ମୋର ଯୋଗାଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଥିଲା । ଥରେ ମୁଁ ଅଟଳଜୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶରେ ଏକ କାମ କରିବାକୁ ଯାଇଥିଲି, ତେଣୁ ଏଥିରେ ମୋତେ ବହୁତ ସଫଳତା ମିଳିଥିଲା, ତେଣୁ ଏହି ଶକ୍ତିକୁ ପୂର୍ବରୁ ବ୍ୟବହାର କରାଗଲା ନାହିଁ, ମୁଁ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲି, ତା'ପରେ ବିଶ୍ୱର ରାଜନେତାମାନେ ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ ଯେ ଏହା ଏକ ବହୁତ ବଡ ଶକ୍ତି, ଏକ ବହୁତ ବଡ ଶକ୍ତି । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ମୁଁ ଦେଖିଲି ଯେ ଯଦି କୌଣସି ସର୍ବନିମ୍ନ ଅପରାଧ ହୁଏ, ତାହା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଛି । ଯଦି ସେମାନେ ସୁଶିକ୍ଷିତ, ତେବେ ସେମାନେ ଭାରତୀୟ ଅଟନ୍ତି । ଯଦି ଆଇନରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିବା ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ତେବେ ସେଠାରେ ଭାରତୀୟ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି । ତେଣୁ ମାଲିକଙ୍କ ଭାବନା ବଢିବାରେ ଲାଗିଲା । ଏସବୁର ସମୁଦାୟ ପ୍ରଭାବ ଯୋଗୁଁ ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରୋଫାଇଲ୍ ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଆଉ ମୁଁ ସେମିତି କହୁନାହିଁ ସାର୍ ! ପିଲାଦିନେ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ପଢୁଥିଲି ୧୪, ୧୫, ୧୬, ୨୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ୨୫ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ସେତେବେଳେ ଏମିତି ଲାଗୁଥିଲା ସେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଯିଏ କଲେଜ ଯାଇଥିଲେ, ଆମେରିକା ଯାଇଥିଲେ, ପିଏଚଡି କରିଥିଲେ ଏବଂ ମାଇକ୍ରୋସଫ୍ଟ କିମ୍ବା ଏପରି କୌଣସି କମ୍ପାନୀରେ କାମ କରୁଥିଲେ। ଏହା ହିଁ ଥିଲା ମୁଖ୍ୟ କଥା, ଏହାଠାରୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆମ ପାଇଁ ଆଉ କିଛି ନଥିଲା। କିନ୍ତୁ ମୁଁ କହିପାରିବି ଯେ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ୧୮ ବର୍ଷର ବାଳକମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବି, ସେମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେଠାରେ ପହଞ୍ôଚ ପାରିନାହାନ୍ତି। ଏମାନେ ଭାରତରେ ନିର୍ମାଣ କଥା କହୁଛନ୍ତି। ଏହି ଲୋକମାନେ ବାହାରକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ଏବଂ କଲେଜ ବିଷୟରେ ବହୁତ କମ୍ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରୁଛନ୍ତି, ସେଦିନ ତୁଳନାରେ ଆଜି ଏହା ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ମୁଁ ଏହା ଦେଖିଛି ଏବଂ ସାର୍ ଯଦି ଆପଣ ପୁଣି ଥରେ ଉଦ୍ୟୋଗ ବନାମ ରାଜନୀତିର ଉଦାହରଣ ଦିଅନ୍ତି, ତେବେ ମୋ ଦୁନିଆରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏକ ଭଲ ଜିନିଷ, ଆପଣଙ୍କ ଦୁନିଆରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏକ ଭଲ ଜିନିଷ କି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଦୁଇଟି କିମ୍ବା ତିନୋଟି ଭିନ୍ନ ଜିନିଷ ବିଷୟରେ ଟିକିଏ କହିବାକୁ ଚାହେଁ । ମୁଁ ସର୍ବସାଧାରଣରେ କହୁଥିଲି ଯେ ଯଦି ଆପଣ ଭାରତ ନ ଫେରିବେ, ଯଥାଶୀଘ୍ର ଗୋଟିଏ ପାଦ ରଖିବେ, ଯୁଗ ବଦଳିବାକୁ ଯାଉଛି, ମୁଁ ଏହା କହୁଥିଲି ଏବଂ ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ମୋତେ ଟିକିଏ ଝଟକା ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଥିଲେ, ମୁଁ ଏକ ଡେମୋକ୍ରାଟିକ୍ ନିର୍ବାଚିତ ସରକାରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି ଏବଂ ଆମେରିକୀୟ ସରକାର ମୋତେ ଭିସା ଦେବାକୁ ମନା କରିଦେଇଥିଲେ । ମୋ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜୀବନରେ, ଆମେରିକା ନଯିବା ମୋ ପାଇଁ ବଡ଼ କଥା ନଥିଲା, ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ଯାଇସାରି ଥିଲି, ମୋ ପରି ଜଣେ ଅଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏକ ନିର୍ବାଚିତ ସରକାର ଏବଂ ଏକ ରାଜ୍ୟର ଅପମାନ, ଏହି ଦେଶ ପ୍ରତି ଅପମାନ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲି ଯେ କ'ଣ ଘଟୁଛି? କେବଳ କିଛି ଲୋକ ମିଛ କହିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଦୁନିଆରେ ଏଭଳି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି, ଦୁନିଆ ଏମିତି ଚାଲିଛି, ମୋ ମନରେ ଏମିତି ଏକ ଅନୁଭବ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ସେଦିନ ମୁଁ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ କରିଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ କହିଲି ଯେ ଆଜି ଆମେରିକା ସରକାର ମୋର ଭିସା ବାତିଲ କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଯାହା କହିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲି ତାହା କହିଥିଲି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଗୋଟିଏ କଥା କହିଲି, ମୋତେ କିଛି ପ୍ରଶ୍ନ ପଚରାଯାଇଥିଲା, ମୁଁ କହିଲି, ଦେଖ, ମୁଁ ଏବେ ଏପରି ଏକ ଭାରତ ଦେଖୁଛି ଯେ ବିଶ୍ୱ ଭିସା ପାଇଁ ଧାଡ଼ିରେ ଛିଡ଼ା ହେବ । ଏହା ହେଉଛି ୨୦୦୫ ର ମୋର ବୟାନ ଏବଂ ଆଜି ୨୦୨୫ରେ ଆମେ ପହଞ୍ଚୁଛୁ । ତେଣୁ ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି ଯେ ଭାରତ ପାଇଁ ଏହା ସମୟ। ସେ କହିଛନ୍ତି, ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ମୁଁ କେବଳ କୁଏତ ଯାଇଥିଲି, ତେଣୁ ମୁଁ ସେଠାରେ ଥିବା ଶ୍ରମିକ କଲୋନୀକୁ ଯାଇଥିଲି । ତେଣୁ ସମସ୍ତେ ଶ୍ରମିକ ପରିବାରକୁ ଭେଟିଥିଲେ। ଏହି ଶ୍ରମିକମାନେ ୧୦-୧୦, ୧୫-୧୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସେଠାକୁ ଯାଇଛନ୍ତି। ତେଣୁ ଏବେ ସେମାନେ ଘରକୁ ଆସୁଥିବା ବିବାହ ସହ ସେମାନଙ୍କର ବିଶେଷ ସମ୍ପର୍କ ନାହିଁ। ଜଣେ ଶ୍ରମିକ ମୋତେ କହିଲେ, "ସେ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ବହୁତ ଥିଲେ। କେବେ ହେବ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ? କୁଏତର ଜଣେ ଶ୍ରମିକ, ଯିଏ କି ୧୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଭାରତ ଛାଡିଥିଲେ, ନିଜ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦରର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକଙ୍କ ପାଖରେ ଏହି ଆକାଂକ୍ଷା ରହିଛି ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଲାଗୁଛି ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଗତି ଆଡକୁ ଗତି କରୁଛି । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ୟୁକ୍ରେନ ଏବଂ ରୁଷିଆ । ଯେତେବେଳେ ଏଭଳି ଦେଶରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଙ୍କ ନାମରେ ଆପଣ ଏକ ପ୍ରକାରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦାୟୀ ଅଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଆପଣ ଏ ବିଷୟରେ କିଛି କହିପାରିବେ, ସେମିତି ଆପଣ ଏହାକୁ ନିର୍ମାଣ କରିପାରିବେ କି, ଏହି ପରିସ୍ଥିତିରେ କ'ଣ ଘଟୁଛି, କ'ଣ ଘଟୁଛି, ବିଶ୍ୱରେ କ'ଣ ଘଟୁଛି ସେ ବିଷୟରେ ଆମେ ଚିନ୍ତିତ ହେବା ଉଚିତକି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆମ ଉପରେ ବିଶ୍ୱର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ଏହାର କାରଣ ଆମର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକତା ନୁହେଁ! ଆମେ ଯାହା କହୁଛୁ ତାହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ କହିଥାଉ। ଯେମିତି ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଆମେ ନିରନ୍ତର ଭାବେ କହିଆସୁଛୁ ଯେ ଆମେ ନିରପେକ୍ଷ ନୁହଁ। ମୁଁ ବାରମ୍ବାର କହୁଛି ଯେ ଆମେ ନିରପେକ୍ଷ ନୁହଁ । ଯେଉଁମାନେ କହୁଛନ୍ତି ଆମେ ନିରପେକ୍ଷ, ମୁଁ ନିରପେକ୍ଷ ନୁହେଁ। ମୁଁ ଶାନ୍ତି ସପକ୍ଷରେ ଅଛି, ମୋ ପକ୍ଷ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଯାହା ବି ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ ମୁଁ ତାହାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବି । ମୁଁ ଏହା ରୁଷିଆକୁ କହୁଛି, ମୁଁ ୟୁକ୍ରେନକୁ କହୁଛି, ମୁଁ ଏହା ଇରାନକୁ କହୁଛି, ମୁଁ ଏହା ପାଲେଷ୍ଟାଇନକୁ କହୁଛି, ମୁଁ ଇସ୍ରାଏଲକୁ କହୁଛି ଏବଂ ସେମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ଯାହା କହୁଛି ତାହା ସତ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଭାରତର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ତେଣୁ ଦେଶବାସୀ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି କୌଣସି ସଙ୍କଟ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ, ତେବେ ମୋ ଦେଶ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ମୋର ଯତ୍ନ ନେବ। ବିଶ୍ୱ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଭାରତ ଯାହା କହୁଛି ତାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସମସ୍ତ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି। ଦେଖନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ କରୋନା ସ୍ଥିତି ଆସିଲା, ସେତେବେଳେ ଆମର ଯୁବକମାନେ ଭାରତରେ ସେହି ସ୍ଥାନରେ ଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ଏହି ଘଟଣା ପ୍ରଥମେ ଘଟିଥିଲା। ଏବେ ସେମାନଙ୍କୁ ଫେରାଇ ଆଣିବାକୁ ପଡ଼ିଲା, ତେଣୁ ମୁଁ ବାୟୁସେନାଲୋକଙ୍କୁ କହିଲି ଯେ ଏହା ଏକ ସଙ୍କଟଜନକ ପରିସ୍ଥିତି। ଯେଉଁମାନେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଭାବେ ଆଗେଇ ଆସିବେ ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଁ କାମ ଦେବି। ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ସୈନ୍ୟବାହିନୀ ସହିତ ଆଗେଇ ଆସିଲେ, ଅର୍ଥାତ୍ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ମୃତ୍ୟୁକୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ, ଏହା ସମାନ ଥିଲା । ଭଗବାନଙ୍କ କୃପାରୁ କୌଣସି କ୍ଷତି ହୋଇନଥିଲା। ସେମାନେ ପାକିସ୍ତାନର ଲୋକ, ନେପାଳର ଲୋକଙ୍କୁ, ବାଂଲାଦେଶର ଲୋକଙ୍କୁ ଆଣିଥିଲେ। ତେଣୁ ମୋ ମନରେ ଅନୁଭବ ହେଉଛି, ମୋ ଦେଶବାସୀ ଯଦି ଅସୁବିଧାରେ ପଡ଼ିବେ, ତେବେ ତାଙ୍କୁ ନେଇ କିଏ ଚିନ୍ତିତ ହେବ?
ମୋର ଭଲ ଭାବେ ମନେ ଅଛି ଯେ ମୁଁ ନେପାଳରେ ଭୂମିକମ୍ପ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବା ଏକ ଘଟଣା ବିଷୟରେ ଶୁଣିଛି, ଭୂମିକମ୍ପରେ ଏଠାରୁ ଲୋକଙ୍କୁ ନେପାଳ ପଠାଯାଇଥିଲା, କେହି ଜଣେ ମୋତେ କହିଲେ ଯେ ତିନି ଚାରି ଦିନ ପରେ ଯେତେବେଳେ ବିମାନଟି ନେପାଳରୁ ଲୋକଙ୍କୁ ନେଇ ଭାରତ କୁ ଯାଉଥିଲା କାରଣ ଏହା ଲଗେଜ୍ ବହନ କରୁଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଏହା ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ଫେରୁଥିଲା । ଆମେ ସେମିତି କରିଥିଲୁ। ତେଣୁ ବିମାନରେ ଜଣେ ଭଦ୍ର ଲୋକ ଠିଆ ହେଲେ, ପୂରା ଜାହାଜ ଭର୍ତ୍ତି ହୋଇଗଲା । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୁଁ ଜଣେ ଡାକ୍ତର, ମୁଁ ସାରା ଜୀବନ ସରକାରଙ୍କୁ ଗାଳି ଗୁଲଜ କରୁଛି, ସରକାର ଯାହା ବି ହୁଅନ୍ତୁ, ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଗାଳି ଦେଉଛି, ସରକାର ଏହି ଟିକସ ନେଉଛନ୍ତି, ଆୟକର ନେଉଛନ୍ତି, ଏଇଟା ଦେଉଛନ୍ତି, ସେଇଟା ନେଉଛନ୍ତି, ମୁଁ କହିଲି ଯେଉଁଠି ମୋତେ କହିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା, ମୁଁ କହୁଥିଲି। କିନ୍ତୁ ଆଜି ମୁଁ ବୁଝିପାରିଲି ସେହି ଟିକସ ମୂଲ୍ୟ କ'ଣ । ଆଜି ମୁଁ ଜୀବିତ ଫେରିଯାଉଛି।
ଯଦି ଆପଣ ବିଶ୍ୱର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସେବା କରନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନଙ୍କ ହୃଦୟରେ ମଧ୍ୟ ଭଲଭାବ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ସେ ମଧ୍ୟ କିଛି ଭଲ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ଏହାକୁ ଅନୁଭବ କରୁଛି। ଏବେ ତୁମେ ଆବୁଧାବି ଯାଅ ଏବଂ ମୁଁ ସେହି ସମୟରେ ସେଠାରେ କ୍ରାଉନ ପ୍ରିନ୍ସ ଥିଲି, ତାଙ୍କୁ କୁହ ଯେ ଯଦି ତୁମେ ମୋତେ ମନ୍ଦିର ପାଇଁ ଜାଗା ଦିଅ ତେବେ ଭଲ ହେବ । ମୁହୂର୍ତ୍ତଟିଏ ବିଳମ୍ବ ନକରି ମୋତେ ଏକ ଇସ୍ଲାମିକ ଦେଶରେ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଉ। ଆଜି କୋଟି କୋଟି ହିନ୍ଦୁ ଏତେ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଆସନ୍ତୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଆନ୍ତୁ।
ନିଖିଲ କାମାଥ:ଯେମିତି ଆମେ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ବିଷୟରେ କହୁଛୁ। ଯଦି ମୁଁ ଟିକିଏ ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦେଇ ପଚାରିବି ଯେ ମୋର ପ୍ରିୟ ଖାଦ୍ୟ, ଯଦି ଆପଣ ପଚାରନ୍ତି, ପିଜା ଏବଂ ପିଜ୍ଜା ଇଟାଲୀର ଅଟେ ଏବଂ ଲୋକମାନେ କୁହନ୍ତି ଯେ ଆପଣ ଇଣ୍ଟରନେଟରେ ଇଟାଲୀ ବିଷୟରେ ବହୁତ କିଛି ଜାଣିଛ ଆପଣ ଏହା ବିଷୟରେ କିଛି କହିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି କି? ଏହି ମିମ୍ସ ଗୁଡିକ ଦେଖୁନାହାନ୍ତି କି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ନା, ନାହିଁ ଏମିତି ଚାଲିଥାଏ, ମୁଁ ଏଥିରେ ମୋର ସମୟ ନଷ୍ଟ କରେ ନାହିଁ । ଏମିତି ଲାଗୁଛି ଯେମିତି ମୁଁ କହେ ଖାଇବାର ସୌଖିଡ଼ ଥିବା ଲୋକ, ସେମିତି ନୁହେ,
ନିଖିଲ କାମାଥ :ଆଦୌ ନୁହେଁ ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆଦୌ ନୁହେଁ! ସେଥିପାଇଁ ଯାହା କିଛି ପଇସା ଯାଇଥାଏ, ଯେଉଁ ଦେଶକୁ ଯାଇଥାଏ, ମୁଁ ତାହାକୁ ଖୁବ୍ ଆନନ୍ଦରେ ଖାଇଥାଏ। କିନ୍ତୁ ମୋର ଭାଗ୍ୟ ଏପରି ଯେ ଆଜି ତୁମେ ମୋତେ ଏକ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟକୁ ନେଇଯିବ ଏବଂ ତୁମେ ମୋତେ ଏକ ମେନୁ ଦେବ ଏବଂ ତୁମେ ମୋତେ କହିବ ଯେ ଯଦି ତୁମେ ଚୟନ କରିବ, ତେବେ ମୁଁ ଏହା କରିପାରିବି ନାହିଁ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ସାର୍ ଆପଣ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟକୁ ଯାଇପାରିବେ କି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାଇପାରିଲି ନାହିଁ। ମୁଁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାଇନାହିଁ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: କେତେ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବହୁ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ବାହାରକୁ ଯାଆନ୍ତି...
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ପୂର୍ବରୁ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସଂଗଠନ ପାଇଁ କାମ କରୁଥିଲି, ଆମର ଅରୁଣ ଜେଟଲୀ ଜୀ ଖାଦ୍ୟ କୁ ବହୁତ ଭଲ ପାଉଥିଲେ । ଭାରତର କେଉଁ ସହରର କେଉଁ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟରେ କ'ଣ ଭଲ ତାହା ତାଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଜ୍ଞାନ ଥିଲା। ତେଣୁ ଆମେ ବାହାରକୁ ଯାଉଥିଲୁ ଏବଂ ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ କେଉଁଠି ଏକ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟରେ ସନ୍ଧ୍ୟା ଭୋଜନ କରୁଥିଲୁ । କିନ୍ତୁ ଆଜି, ଯଦି କେହି ମୋତେ ଏକ ମେନ୍ୟୁ ଦିଅନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ଚୟନ କରନ୍ତି, ମୁଁ ତାହା କରିପାରିବି ନାହିଁ କାରଣ ବେଳେବେଳେ ମୁଁ ଯେଉଁ ନାମ ପଢିଛି ଏବଂ ସେହି ଖାଦ୍ୟ, ତାହା ସମାନ ଜିନିଷ, ମୋର ଜ୍ଞାନ ନାହିଁ, ମୋର ଅଜ୍ଞତା ଅଛି । କାରଣ ମୋର ସେଭଳି ପ୍ରବୃତ୍ତି ନଥିଲା। ତେଣୁ ମୁଁ ସେ ବିଷୟରେ ଅଧିକ କିଛି ବୁଝିପାରୁନାହିଁ । ତେଣୁ ମୁଁ ସବୁବେଳେ ଭାଇ ଅରୁଣ ଜୀଙ୍କୁ କହି ଅର୍ଡର କରେ । ମୁଁ କେବଳ ଏତିକି କରୁଥିଲି, ମୁଁ ନିରାମିଷ ଖାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ମୁଁ ତୁମର କିଛି ସାଙ୍ଗଙ୍କ ସହ କଥା ହେଲି... ବନ୍ଧୁ କିମ୍ବା ଯେଉଁମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ୧୦-୨୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ଜାଣନ୍ତି । ଏବଂ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ସେହି ଜିନିଷଗୁଡିକ କହିବାକୁ କହିଲି ଯାହା ସାର୍ବଜନୀନ ଡୋମେନ୍ ରେ ନାହିଁ । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ନାମ ନେବି ନାହିଁ। ସେ ମୋତେ ଏକ ଫଟୋ ପଠାଇଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ କିଛି ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଶପଥ ଗ୍ରହଣ ସମାରୋହ ଚାଲିଛି । କିଛି ବରିଷ୍ଠ ରାଜନେତା ଚେୟାରରେ ବସିଛନ୍ତି, ଆପଣ ବସିଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସେହି ଫଟୋକୁ ୩୮ ବର୍ଷ ବୟସରେ ଦେଖିଲି, ମୋର କେବଳ ସେହି ସମୟ ମନେ ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଗୁଜରାଟର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିମ୍ବା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ । ସେହି ସମୟର କୌଣସି ଚିତ୍ର ମୋ ମନକୁ ଆସୁନାହିଁ, ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଚିତ୍ରକୁ ଦେଖୁଥିଲି, ମୁଁ ଏହାକୁ ବାରମ୍ବାର ଦେଖୁଥିଲି । ଯଦି ଆପଣ କହିପାରିବେ ଯେ ସେଠାରୁ ଏଠାକୁ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଏଠାରେ ଅର୍ଥ କେହି ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କଥା ହୋଇପାରିବେ ନାହିଁ, ବୋଧହୁଏ ଆପଣଙ୍କ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ବିଷୟରେ ଆପଣ କଥା ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହା କେମିତି ହୁଏ? ଯେମିତି ମୁଁ...
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ କହୁନାହିଁ ଯେ ଆପଣ ଦୁଇଟି କଥା କହିପାରିବେ ନାହିଁ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: କେହି କହୁନାହାନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ କଥା ଶୁଣିବାକୁ ପାଉନାହିଁ, ସେ କଥା କହିପାରୁନାହିଁ, ଏହା କହିବା ଠିକ୍ ନୁହେଁ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଠିକ୍! ଠିକ୍!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏହା କେବେ ଶୁଣିବାକୁ ପାଉନାହିଁ କାରଣ ଜୀବନ ଏମିତି ହୋଇଗଲାଣି । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ ସ୍ଥିତି ବଦଳିଯିବ, ପରିସ୍ଥିତି ବଦଳିଯିବ, ବ୍ୟବସ୍ଥା ବଦଳିଯିବ, ମୋଦି ହିଁ ବସିରହିବେ। ତେଣୁ ଏହା ମୋ ତେ ବିଶେଷ ଫରକ ପକାଉନାହିଁ । ଏବଂ ମୁଁ ଏହା ଶବ୍ଦରେ କହୁନାହିଁ । ଏହା ହେଉଛି ବାସ୍ତବତା, ଯାହାର ମୋତେ କୌଣସି ଫରକ ପଡେ ନାହିଁ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଏବଂ ସାର୍ ଯଦି ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ଥିବ, ଗତ ବର୍ଷ ମୁଁ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟରେ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଭାଷଣ ଦେଇଥିଲି ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ସେଠାରେ ଥିଲେ । ମୁଁ ଏତେ ଖରାପ କରିଥିଲି ଯେ ଏହା ପରେ ମୁଁ ଜଣେ ସ୍ପିଚ୍ କୋଚ୍ ନେଇଥିଲି ଏବଂ ଏକ ବର୍ଷ ଧରି ମୁଁ ଶିଖୁଛି, କ୍ଲାସକୁ ଯାଉଛି, ମୋର ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ ଅଛନ୍ତି । ଆପଣ ଏହା କିପରି ଏତେ ଭଲ ଭାବରେ କରିପାରୁଛନ୍ତି? ଆପଣ ମୋତେ କିଛି ଟିପ୍ସ ଦେଇପାରିବେ କି? ଯାହା ସମସ୍ତେ ଶିଖିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଦୁଇଟି କିମ୍ବା ତିନୋଟି ଭିନ୍ନ ଜିନିଷ ଅଛି। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣଙ୍କୁ ଅନେକ ସମୟରେ ପଚରାଯାଏ ଯେ ମୁଁ ଜଣେ ଗୁଜରାଟୀ । ଆପଣ ହିନ୍ଦୀ କେମିତି କହୁଛନ୍ତି? ପୂର୍ବରୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସଂଘ ପାଇଁ କାମ କରୁଥିଲି, ସେତେବେଳେ ଅନେକ ଲୋକ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ ମୁଁ ଉତ୍ତର ଭାରତର, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଗୁଜରାଟରେ ରହୁଛି । ଏହାର କାରଣ ହେଲା ଆମେ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ଚା' ବିକ୍ରି କରୁଥିଲୁ। ତେଣୁ ମୋ ଗାଁ ମେହସାନା ମେହ ର ଅର୍ଥ ମଇଁଷି ! ମେହସାନା ଅର୍ଥ ମଇଁଷି ! ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ମୋ ଗାଁର ଏକ ମଇଁଷି କ୍ଷୀର ଦେବା ଆରମ୍ଭ କଲା, ସେ ତାକୁ ମୁମ୍ବାଇ ନେଇ ଯାଉଥିଲା ଏବଂ ସେ ମୁମ୍ବାଇରେ ଏକ ଦୁଗ୍ଧ ବ୍ୟବସାୟ କରୁଥିଲେ । ସେମାନେ କ୍ଷୀର ଦେବା ବନ୍ଦ କରି ଗାଁକୁ ଫେରୁଥିଲେ। ତେଣୁ ଏହି ବ୍ୟବସାୟ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରୁ ଆସିଥିଲେ। ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଆସୁଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନ୍‌କୁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଥିଲେ। ତା'ପରେ ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ପାଇବା ପରେ ସେମାନେ ସେଥିରେ ଘାସ ଭର୍ତ୍ତି କରି ଏପରି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରୁଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭିତରେ ୪ଟି ମଇଁଷି ଠିଆ ହୋଇ ରହିଲେ,ଏଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା ରଖୁଥିଲେ, ତେଣୁ ଏଭଳି ୩୦ରୁ ୪୦ ଜଣ ଲୋକ ସବୁବେଳେ ରେଳ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ରହୁଥିଲେ। ମୁଁ ଚା' ବିକ୍ରି କରୁଥିଲି, ତେଣୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଚା' ପିଇବାକୁ ଦେବାକୁ ଯାଉଥିଲି, ତେଣୁ ମୋତେ ପିଲାଦିନେ ସେମାନଙ୍କ ସହ କଥା ହେବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ତେଣୁ ସେମାନଙ୍କ ସହ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରିବା ସମୟରେ ମୁଁ ହିନ୍ଦୀ ଶିଖିଥିଲି । ମଇଁଷି ବ୍ୟବସାୟ କରିବାକୁ ଆସିଥିବା ଏହି ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରମିକ ଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ସେମାନେ ଭଜନ-ଓଜନ କୀର୍ତ୍ତନ କରୁଥିଲେ। ସେମାନେ ଚା' ମଗାଉଥିଲେ, ଆମେ ଚା' ପିଉଥିଲୁ, ମୁଁ ହିନ୍ଦୀ କହିବା ମଧ୍ୟ ଶିଖିଗଲି ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଏହା କ'ଣ ବହୁତ ଅଲଗା ସାର୍ ? ଆପଣ ଗୁଜରାଟରେ ବଡ ହୋଇଛନ୍ତି । ଆଜି ଆପଣ ଦିଲ୍ଲୀରେ ରହୁଛନ୍ତି। ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ଏହି ଦୁଇଟି ସହରରେ ରହିବା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଭିନ୍ନ କି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆମେ ସହରରେ କେଉଁଠାରେ ରହୁଛୁ? ଆମେ ଘରର କୋଣରେ ରହୁଛୁ । ଆମେ ଘରୁ ଅଫିସ, ଅଫିସରୁ ଘର ଓ ବାହାର ଦୁନିଆରୁ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ହୋଇଯାଇଛୁ। ଯଦି ଏହି ସରକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏମିତି ହୁଏ, ତେବେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଏବଂ ଏହା ମୋର ଶେଷ ପ୍ରଶ୍ନ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କର ଦ୍ୱିତୀୟ ପ୍ରଶ୍ନ ଥିଲା।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଠିକ୍ ଯାହା ମୁଁ ଶିଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ ଭାବୁଛି ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଧରି ଦିଅନ୍ତୁ, କେଉଁଠି ଧରନ୍ତୁ ଝଗଡ଼ା ହେଉଛି କିମ୍ବା କିଛି ଘଟିଛି, କିଛି ଘଟିଛି ଏବଂ ସେଠାରେ ଚାରି ଜଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିରକ୍ଷର ଲୋକ ଅଛନ୍ତି । ସେଠାରେ ଜଣେ ମହିଳା ଥିବେ, ଜଣେ ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତି ଥିବେ ଏବଂ ଆପଣ ମାଇକ୍ ଧରି ଠିଆ ହୁଅନ୍ତୁ, ସେମାନେ ଶୀଘ୍ର କହିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ, ଏହା ଘଟିଲା, ଏହା ଘଟିଲା, ନିଆଁ ଏମିତି ଲାଗିଲା, ସେ କହିଲେ... ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଏତେ ଭଲ ଶବ୍ଦ, ମହାନ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି, ମହାନ ବର୍ଣ୍ଣନା ଅଛି, କାହିଁକି? ଆତ୍ମଅନୁଭୂତି ରହିଛି। ଯେତେବେଳେ ତୁମ ଭିତରୁ ଜିନିଷ ବାହାରିଥାଏ । ଡେଲିଭରି ଶୈଳୀ କ'ଣ, ଡାଏଲଗ୍ ଡେଲିଭରି କିପରି କରନ୍ତି, ତାହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ। ଆପଣ ଯାହା କହୁଛନ୍ତି ସେଥିରେ ଅଭିଜ୍ଞତାର କୌଣସି ଶକ୍ତି ଅଛି କି? ଆପଣ ନିଜକୁ କହିବା ସମୟରେ ଆରାମଦାୟକ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ?
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଯେତେବେଳେ ଆପଣ କୌଣସି ଦୁଃଖଦ କଥା କହୁଛନ୍ତି ସେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କୁ ସେହି କଥାରେ ଦୁଃଖ ଲାଗୁଛି କି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ହଁ! ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଅନେକ ଲୋକ ମୋ ବିଷୟରେ ଖରାପ ଭାବନା ରଖିଥାନ୍ତି , କିନ୍ତୁ ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ ମୋତେ ଖରାପ କଥା ବାର୍ତ୍ତା ଶୁଣିବାକୁ ପଡିଥାଏ, ତେଣୁ ଏସବୁକୁ ମୋତେ ଅଟକାଇବାକୁ ପଡିଥାଏ, ମୁଁ ଭାବପ୍ରବଣ ହୋଇଯାଏ । ଖବରକାଗଜରେ ମୋତେ ବହୁତ ସମାଲୋଚନା କରୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ନିଜକୁ ଅଟକାଇ ପାରିବି ନାହିଁ । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସାମାଜିକ ଜୀବନର ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ଦେଖିଥାଏ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ମନେ ପକାଏ, ମୁଁ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ସେହି ଭାବନାକୁ ଅନୁଭବ କରିଥାଏ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଏବଂ ସାର୍ ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏତେ ଅଭିଜ୍ଞତା ଅଛି, ଯଦି ଆପଣ ଏହି ଜ୍ଞାନ ଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କର ୨୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ସଂସ୍କରଣ ବିଷୟରେ କୁ କିଛି କହିପାରିବେ, ତେବେ ଆପଣ କ'ଣ କହିବେ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ ନିଜକୁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଉପଦେଶ ଦେବା ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ମନେ କରେ ନାହିଁ କିମ୍ବା ଆଦେଶ ଦେବାର ଅଧିକାର ମୋର ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ କହିବି ଯେ ମୋ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଉପରେ ମୋର ବହୁତ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି । ଗାଁର ପିଲା, ମୁଁ ଚାକିରି କରିବି ନାହିଁ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କରିବି! ମୋର ମନେ ଅଛି ପ୍ରଥମ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସମ୍ମିଳନୀ, ସେତେବେଳେ ଆମ ଦେଶରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଶବ୍ଦ ମଧ୍ୟ ନୂଆ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଜାଣିଥିଲି ଏହାର ଶକ୍ତି କ'ଣ, ତେଣୁ ମୁଁ କିଛି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲି ଯେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କର ଅନୁଭୂତ ସମ୍ପର୍କରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବାକୁ ଆରମ୍ଭ କହିିଥିଲି, ଏବଂ ଜଣେ ଝିଅ ଠିଆ ହୋଇ କହିଲେ, "ମୁଁ ମୋର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବି। ସେ କହିଥିଲେ, ସେ ଜଣେ ବଙ୍ଗାଳୀ ଥିଲେ, ସେ କଲିକତାରୁ ଆସିଥିଲେ, ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୁଁ ଏକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲି, ତା'ପରେ ମୁଁ ମୋ ମା'ଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ଯାଇଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ କହିଲି ଯେ ମୁଁ ଚାକିରି ଛାଡିଦେଇଛି । ତେବେ ଆପଣ କ'ଣ କରିବେ? ତେବେ ଅସେ କହିଲେ ଯେ ସେ ଏକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି? ସର୍ବନାଶ! ଏହାକୁ ସେ ବଡ଼ ନାଟକୀୟ ଢଙ୍ଗରେ କରିଥିଲେ। ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେ ସମସ୍ତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ର ଅର୍ଥ ସର୍ବନାଶ! ଆଜି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏକ ଖ୍ୟାତି ଅର୍ଜନ କରିଛି, ଏହା ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଯଦି କୌଣସି ଛୋଟ ଗାଁରେ ବିଫଳତା ହୁଏ, ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରିବେ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଏବଂ ସା,ର୍ ଯଦି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ର ଦ୍ୱିତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ପ୍ରଥମ କାର୍ଯ୍ୟକାଳଠାରୁ କିପରି ଭିନ୍ନ ଥିଲା ଏବଂ ତୃତୀୟ ଶବ୍ଦ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦ୍ୱିତୀୟ ପାଳିଠାରୁ କିପରି ଭିନ୍ନ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ପ୍ରଥମ ପାଳିରେ ଲୋକମାନେ ମୋତେ ବୁଝିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିଲେ ଏବଂ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ବୁଝିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିଲି । ପ୍ରଥମ ଓ ଦ୍ୱିତୀୟ ଶବ୍ଦରେ ମୁଁ ଗତକାଲି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଭାବୁଥିଲି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଏଠାରେ ଥିଲି, ଏବେ ମୁଁ ଏଠାକୁ ଯିବି। ପୂର୍ବରୁ ଏହା ଏତେ ଥିଲା, ଏବେ ଆମେ ଏତେ କରିବୁ। ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ମୋର ଚିନ୍ତାଧାରା ବଦଳିଯାଇଛି। ମୋର ଉତ୍ସାହ ଆହୁରି ଉଚ୍ଚ ହୋଇଛି । ମୋସ୍ୱପ୍ନ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଛି । ମୋର ଇଚ୍ଛା ବଢିବାରେ ଲାଗିଛି । ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ୨୦୪୭ ବିକଶିତ ଭାରତ ବିଷୟରେ ମୋର ଭାଷଣ ନାହିଁ, ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିନିଷ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି । ଶୌଚାଳୟ ଶତ ପ୍ରତିଶତ, ବିଜୁଳି ଶତ ପ୍ରତିଶତ, ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି ଶତ ପ୍ରତିଶତ ହେବା ଦରକାର। ସରକାର ପାଇଁ ଭିକ ମାଗିବା ପାଇଁ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ଭିକ ମାଗିବାକୁ ପଡ଼ିବ କି? ଏହା କ'ଣ ବ୍ରିଟିଶ ରାଜ୍ୟ? ତାଙ୍କର ଏକ ଅଧିକାର ଅଛି! ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଡେଲିଭରି, ଶତ ପ୍ରତିଶତ ହିତାଧିକାରୀ, ଶତ ପ୍ରତିଶତ ସୁବିଧା ମିଳିବା ଦରକାର। ଏଥିରେ କୌଣସି ଭେଦଭାବ ହେବ ନାହିଁ ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ, ତାହା ହେଉଛି ପ୍ରକୃତ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତା। ତେଣୁ ମୁଁ ସେସବୁ ଜିନିଷ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି ଏବଂ ଏହାର ଚାଳକ ଶକ୍ତି ହେଉଛି ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତ, ମୋ ପାଇଁ ଏଆଇ ଅର୍ଥ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତ ତେଣୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ମୁଁ ୨୦୪୭ରେ ଏଠାରେ ଅଛି, ତେଣୁ ଯଦି ମୁଁ ୨୦୨୫ରେ ଏଠାକୁ ଆସିବି, ତେବେ କେତେ ବାକି ଅଛି? ପ୍ରଥମେ ଭାବୁଥିଲି ଯେ ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ କେତେ ଦୂର ଆସିଥିଲି। ଏବେ ମୁଁ ଏଠାରେ ଅଛି, ଆସନ୍ତାକାଲି ମୁଁ କେଉଁଠି ରହିବି? ତେଣୁ ଏବେ ମୋ ମନ ୨୦୪୭ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଚାଲିଛି। ତେଣୁ ମୋର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଦୁଇ କାର୍ଯ୍ୟକାଳଠାରୁ ଅନେକ ଗୁଣ ଭିନ୍ନ, ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଏବଂ ସାର୍ ଆପଣଙ୍କ ବାହାରେ କୌଣସି ଯୋଜନା ଅଛି କି? ଏମିତି କିଛି ଯୁବକ ଅଛନ୍ତି କି ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଉପରେ ଆପଣଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ଆପଣ ଆଜି ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ୨୦ ବର୍ଷ ପରେ, ୩୦ ବର୍ଷ ପରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ନେଉଛନ୍ତି...
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ବହୁତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜୁରାଟରେ ଥିଲି, ମୁଁ କହୁଥିଲି ଯେ ମୁଁ ସରକାର ଚଳାଇପାରିବି କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆଗାମୀ ୨୦ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ମୁଁ ତାହା କରୁଛି ଏବଂ ମୋର ସଫଳତା ହେଉଛି କିପରି ମୁଁ ମୋର ଦଳ ଗଠନ କରିକି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଦଳ ବିରୋଧୀ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ଭାଳିପାରିବ । ଏହା ହିଁ ମୋର ମାନଦଣ୍ଡ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଏବଂ ସାର୍ ମୋ ପାଇଁ ଶେଷ ପ୍ରଶ୍ନ, ଜଣେ ରାଜନେତା ହେବା ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ଏତେ ଅଧିକ ନୁହେଁ । ସେମାନଙ୍କ ବୟସ ୨୫ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ହେବା ଦରକାର, ଦୁଇ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ନ ହେବା, ଭୋଟର ପରିଚୟପତ୍ର, ଏସବୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଛୋଟ ଆବଶ୍ୟକତା। ତେଣୁ ମୁଁ ସାର୍ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଏହି ଦୀର୍ଘ କଥାବାର୍ତ୍ତା ପରେ ଆମେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଛୁ ଯେ ୧୦,୦୦୦ ଯୁବକ କେଉଁଠୁ ଆସିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ରାଜନୀତିରେ ଯୋଗ ଦିଅନ୍ତି, ଯାହାଙ୍କୁ ମୁଁ ଜାଣେ ଆପଣ ସାହାଯ୍ୟ କରିବେ, ଆପଣ ଏହା ବିଷୟରେ ବନ୍ଦ କରିଦେବେ ...
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଦେଖନ୍ତୁ, ଆପଣ ଯାହା କହୁଛନ୍ତି ତାହା ହେଉଛି ସେ ପ୍ରାର୍ଥୀ ହେବାର ଯୋଗ୍ୟତା ବିଷୟରେ କହୁଛନ୍ତି।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ହଁ, ଠିକ୍!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ରାଜନେତା ହେବାକୁ ଆପଣ କହୁନାହାଁନ୍ତି ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଠିକ୍ ସାର୍ !
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଜଣେ ରାଜନେତା ହେବାକୁ ହେଲେ ଅନେକ ଯୋଗ୍ୟତା ଦରକାର। ପ୍ରତି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ହଜାର ହଜାର ଆଖି ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଖୁଥାଏ । ଯଦି ଆପଣଙ୍କର ଗୋଟିଏ ଶବ୍ଦ ଏପଟ-ସେପଟ ହେବ, ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ର ୧୦ ବର୍ଷର ତପସ୍ୟା ଧୂଳିରେ ମିଶିଯିବ । ଆପଣଙ୍କୁ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ସଚେତନ ହେବାକୁ ପଡିବ । ଆପଣଙ୍କୁ ଏହା ସହିତ ବଞ୍ଚିବାକୁ ପଡିବ, ଆପଣଙ୍କୁ ଅଣସଂରକ୍ଷିତ ଗୁଣବତ୍ତା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଯୋଗ୍ୟତା ସମାନ ଏବଂ ଏହା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ରୁ ବାହାରିନଥାଏ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମେସେଜ ଅଛି ତେବେ ଆପଣ ଏହି ସୋ' ଦେଖୁଥିବା ସମସ୍ତ ଯୁବକଙ୍କୁ ଏକ ପାର୍ଟିର ବାର୍ତ୍ତା ଭାବରେ କ'ଣ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି...
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ପ୍ରଥମେ ମୁଁ ମା', ଭଉଣୀ ଓ ଛୋଟ ଝିଅମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଆଜି ଆମ ଦେଶର ପ୍ରାୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ଏହାର ପରିମାଣ କମ୍ ଓ ଅଧିକ ହେବା ଦରକାର, କିନ୍ତୁ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୫୦% ସଂରକ୍ଷଣ ରହିଛି । ପଂଚାୟତ, ଗାଁ ମୁଖିଆ, ପୌରପାଳିକା, ମହାନଗର ନିଗମରେ ସେମାନେ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ନେତା ହେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ, ସେମାନେ ଭାବିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ମହିଳାଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି, ତେଣୁ ସେମାନେ ମୋତେ ବସାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ମଧ୍ୟ । ନା, ଆପଣଙ୍କୁ ନିଜ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ନେତୃତ୍ୱ ନେବାକୁ ପଡିବ । ପୁରୁଷମାନେ ମଧ୍ୟ ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଦରକାର, ତେଣୁ ଆପଣଙ୍କୁ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏହି ମା' ଓ ଛୋଟ ଝିଅମାନେ ନେତୃତ୍ୱର ଗୁଣ ସହିତ ଠିଆ ହେବା ଉଚିତ୍ । ମୁଁ ଏହା କହୁଛି କାରଣ ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ବିଧାୟକ ଓ ସାଂସଦଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ୩୦% ସଂରକ୍ଷଣ ଆସିବ । ସେହି ସମୟରେ, ଆମକୁ ଏହି ପ୍ରକାର ଗୋଷ୍ଠୀର ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକତା ପଡିବ, ତେଣୁ ଆଉ ଦୁଇରୁ ଚାରି ବର୍ଷ ବାକି ଅଛି । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ସେମାନେ ପଡ଼ିଆକୁ ଓହ୍ଲାଇ ନିଜକୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ଯୋଗ୍ୟ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତୁ। ଏହା ତୁମର ସମୟ, ଏହା ତୁମର ସମୟ, ଏହାକୁ ବୁଝନ୍ତୁ ।
ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ମୁଁ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆପଣ ରାଜନୀତିକୁ ଖରାପ ମନେ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ ଏବଂ ନିର୍ବାଚନ ହେଉଛି ରାଜନୀତି, ରାଜନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ର: ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନରେ ଆସନ୍ତୁ, ଥରେ ଆସନ୍ତୁ, ଯେକୌଣସି ରୂପରେ ଆସନ୍ତୁ ଏବଂ ଆଜି ଦେଶକୁ ସୃଜନଶୀଳତାର ଗର୍ଭରୁ ଜନ୍ମ ନେଇଥିବା ନେତୃତ୍ୱର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଆନ୍ଦୋଳନର ଗର୍ଭରୁ ଜନ୍ମ ନେଇଥିବା ଜଣେ ରାଜନେତା ଏକ ଭିନ୍ନ ମଡେଲ ପାଲଟିଯାଆନ୍ତି । ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନରେ ସୃଜନଶୀଳତା ମଧ୍ୟ ଥିଲା, ତେଣୁ ଏକ ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଜିନିଷ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶକୁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ବର୍ଗର ଲୋକ ଦରକାର, ଯେଉଁମାନେ ସୃଜନଶୀଳ ଭାବରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି, ଉଦ୍ଭାବନ କରନ୍ତି, ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତି, ସୁଖ ଦୁଃଖକୁ ବୁଝନ୍ତି, ରାସ୍ତା ଖୋଜିଥାନ୍ତି, ଅନ୍ୟକୁ ଅପମାନିତ କରନ୍ତି ନାହିଁ, ବରଂ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ବାଟ ଖୋଜିଥାନ୍ତି । ଆଜି ନୁହେଁ, ମୁଁ ତାହା କହୁନାହିଁ। ନୂଆ ଲୋକଙ୍କ ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଏବଂ ଯଦି ୨୦-୨୫ ବର୍ଷ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତି ଆଗେଇ ଆସନ୍ତି ତେବେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ସେ ୪୦-୫୦ ହୋଇଯିବେ ଅର୍ଥାତ୍ ସେମାନେ ଦେଶ ଚଳାଇବା ସମୟରେ ଏପରି ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ଥାନରେ ରହିପାରିବେ । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କହିବି ଯେ ଆପଣମାନେ ଆଗେଇ ଆସିବା ଉଚିତ, କିଛି ଲୋକ ଅନୁଭବ କରିବେ ଯେ ମୁଁ ବିଜେପି ପତାକା ଉଡାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ମୁଁ କାହାକୁ କହୁନାହିଁ ଯେ ମୁଁ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିରେ ଯୋଗ ଦେବି ନା କୌଣସି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଦଳରେ ଯୋଗ ଦେବି ନାହିଁ। ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ସବୁ ଦଳରେ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରବାହ ଆସିବ, ଏହା ସବୁ ଦଳରେ ଆସିବ । ଆମେ ବିଜେପିରେ ଯୋଗ ଦେବା ଉଚିତ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ସବୁ ଦଳକୁ ଆସିବା ଉଚିତ ଯାହାଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ଆଗେଇ ଆସିବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏକ ନୂତନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇପାରିବ ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଧନ୍ୟବାଦ ମୋଦୀ ଜୀ ଆପଣ ଏଠାରେ .....
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୋର ପ୍ରଥମ ପଡକାଷ୍ଟ ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଲା
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଏତେ ସମୟ ଦେଲେ ଆପଣଆମ ସହିତ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପାଖକୁ କିପରି ଯିବ, ଆପଣଙ୍କ ଦର୍ଶକଙ୍କ ପାଖରେ!
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଆପଣ ସବୁବେଳେ ପରି ବହୁତ ଭଲ ଏବଂ ବହୁତ ଦୟାଳ ଯେ ଆପଣ ଆମ ସହିତ ଏତେ ସମୟ ବିତାଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆସ! ଚାଲନ୍ତୁ ! ଆପଣଙ୍କ ଟିମ୍ ମଧ୍ୟ ଥକି ଯାଇଥିବେ! ପାଣିପାଗ ଏଠାରେ ଏମିତି ଧ୍ୟାନ ରଖିବେ ଭାଇ ବହୁତ ଥଣ୍ଡା ହେଉଛି ।
ନିଖିଲ କାମାଥ: ଆଜ୍ଞା !