Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, chairs a regional conference on ‘Drug Trafficking and National Security’ in New Delhi
We are determined to destroy the entire ecosystem of narco terror
During the ‘Drug Disposal Fortnight’ beginning today, one lakh kilograms of narcotics worth about Rs. 8,600 crore will be destroyed
All states should take legal action on illegal clandestine labs with ruthless approach
Narcotics worth Rs. 16,914 crore were seized in 2024, the highest recorded since independence
All agencies must reinforce their commitment to a drug-free India by preventing drug smuggling through the dark web, crypto-currency, and drones
The Modi government has moved forward with a ruthless approach against the drug supply chain, a strategic approach in demand reduction, and a human approach towards the victims
11 JAN 2025 5:59PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, chaired a regional conference on ‘Drug Trafficking and National Security’ at Vigyan Bhavan in New Delhi today. The Home Minister also launched the Drug Disposal Fortnight, inaugurated the new office complex of Bhopal Zonal Unit of the Narcotics Control Bureau (NCB) and extension of MANAS-2 helpline to all 36 states and Union Territories.
The objective of the conference, organized by the Narcotics Control Bureau, is to focus on tackling the growing concern of drug trafficking and its impact on national security, with a special focus on eight states and union territories of northern India.
The Governor of Punjab and Administrator of Chandigarh Shri Gulab Chand Kataria, Lieutenant Governor of Jammu & Kashmir Shri Manoj Sinha, Chief Minister of Haryana Shri Nayab Singh Saini, Chief Minister of Himachal Pradesh Shri Sukhvinder Singh Sukhu, Chief Minister of Jammu & Kashmir Shri Omar Abdullah, Chief Minister of Punjab Shri Bhagwant Singh Mann and Chief Minister of Uttarakhand Shri Pushkar Singh Dhami joined the conference virtually. The Lieutenant Governor of Delhi Shri Vinai Kumar Saxena, Union Home Secretary, Director of Intelligence Bureau, Director General of Narcotics Control Bureau, senior officials from the eight participating States and Union Territories, senior officers from various Union Ministries, Departments and Law Enforcement Agencies also attended the conference.
Union Home Minister Shri Amit Shah emphasized that regional conferences have played a pivotal role in strengthening the nation's fight against drugs. He highlighted that in 2024, the NCB and police forces across India seized drugs valued at Rs 16,914 crore—the highest figure since independence—indicating significant progress in the campaign against this menace. Shri Shah stressed the importance of timely policies, enhanced intensity, meticulous micro-planning, and consistent monitoring to address the challenges ahead. He underscored that achieving a drug-free India is crucial to realizing Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of a fully developed India by 2047. He called for unified efforts, urging both the union and state governments, along with all relevant departments, to work collaboratively with dedication and commitment to eradicate this evil. He said that we are determined to destroy the entire ecosystem of narco terror.
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, announced the launch of ‘Drug Disposal Fortnight’ dedicated to the destruction of confiscated narcotics. As part of this campaign, one lakh kilograms of narcotics valued at approximately Rs 8,600 crore will be destroyed over the next ten days, sending a powerful message to the public about the government’s commitment to eradicating drugs. He emphasized the need for a comprehensive, 360-degree "Whole of Government" approach to achieve total victory in the fight against drugs.
Shri Shah also inaugurated the regional unit in Bhopal and dedicated the extension of the MANAS-2 helpline across 36 states and union territories. He urged all states to actively promote the MANAS app and toll-free number, emphasizing the importance of prompt, result-oriented action on every call to enhance the helpline’s credibility. He noted that over 25,000 people have already engaged with the helpline and stressed the need for swift action on every call to ensure its effectiveness. Shri Shah reiterated that only through collective responsibility and dedicated efforts, the goal of a drug-free India can be realized.
Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister, Shri Narendra Modi, the fight against drugs has strengthened a lot in the past 10 years and it has yielded very good results. He mentioned that we are very close to success in this battle, and are moving in the right direction. Shri Shah said that between 2004 and 2014, 3.63 lakh kilograms of drugs were seized, which increased sevenfold to 24 lakh kilograms in 10 years from 2014 to 2024, which is a huge achievement. It is an example that the public, the courts, and the entire ecosystem, down to the grassroots level, are responding positively to our efforts. He said the value of drugs destroyed in the 10 years between 2004 and 2014 was Rs 8,150 crore, which has increased seven-fold to Rs 56,861 crore in the last 10 years. The Home Minister said that this should not be interpreted as an increase in drug usage, but rather that action is now being taken and results are being achieved. He stated that the Modi government has worked at a rapid pace to destroy drugs, uncover the networks, and bring the entire ecosystem under the grip of the law.
Shri Amit Shah said that we have made several changes in investigations, not only exposing drugs but also uncovering the terrorism networks associated with them. The local police of Jammu & Kashmir, Punjab, Gujarat, and Uttar Pradesh, along with central agencies, have uncovered several cases of narco-terrorism. He mentioned that instead of being satisfied with these successes, we need to work with even more speed and enthusiasm. Shri Shah stated that the use of the dark web, crypto-currency, online marketplaces, and drones continues to pose a challenge for us. He said that all agencies should strengthen the resolve for a drug-free India by stopping drug smuggling through the dark web, crypto-currency, and drones. Shri Shah said that for the success of the ‘Nasha Mukt Bharat’ campaign, technical solutions to these challenges must be found by our agencies, state governments, and the youth involved in this field; only then this fight could be result-oriented. He mentioned that India is one of the largest producers of precursor chemicals, which is a concern in the fight against drugs. When strict measures are taken against traditional drugs, a natural diversion towards chemical drugs occurs. He added that at least 50 illegal labs have been caught across the country, which shows that due to our strict actions, the demand for drugs has increased, and they are being diverted through different channels. He emphasized that we need to stop this diversion immediately. The Home Minister urged all states to destroy illegal clandestine labs with rigor and take legal action against them with a ruthless approach.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Modi government has changed its approach against drugs since 2019. He mentioned that the Modi government is moving forward with a ruthless approach against the drug supply chain, a strategic approach for demand reduction, and a human approach for the victims. He also stated that we need to increase the use of PIT-NDPS (Prevention of Illicit Trafficking in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act). He emphasized the need to strategically and cautiously expand the use of legal provisions for asset confiscation. Shri Amit Shah also urged states to take proactive steps to enhance the capacity of Forensic Labs (FSL) instead of relying solely on the Centre for support.
Shri Amit Shah stressed upon the importance of investigating drug cases using both ‘top-to-bottom’ and ‘bottom-to-top’ approaches. He highlighted that no narcotics case should be treated as an isolated incident, and investigations must continue until the entire network behind it is uncovered. He urged that each case should be seen as an opportunity to dismantle a broader network, ensuring the fight against drugs reaches its logical conclusion. Shri Shah emphasized the critical role of financial investigations in tackling the drug trade, including seizing properties linked to illicit activities. He stated that no major case should be concluded without a thorough financial investigation.
Union Home Minister Shri Amit Shah emphasized that to ensure the success of the Whole of Government Approach, NCORD meetings must be conducted with greater vigilance, increased frequency, and a focus on achieving tangible results with full sensitivity. He urged all states to hold district-level NCORD meetings, highlighting that making one district drug-free could pave the way for a drug-free nation. Shri Shah stressed the importance of devising district-level strategies and establishing mechanisms to escalate cases systematically, which would significantly enhance the effectiveness of the campaign. He called for moving beyond routine processes in NCORD meetings, urging organizers to take responsibility for ensuring actionable outcomes, effective decision-making, and the thorough implementation of resolutions.
Shri Amit Shah underscored the importance of incorporating geo-tagging, time stamping, and videography during seizures to ensure greater success in combating the menace of drugs. He also highlighted the Government of India’s efforts to develop an anti-drone system, urging the police forces of all border states to support this initiative by organizing hackathons and actively contributing to advancements in this area.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that a public movement and awareness against drugs are also important, and the education department, social welfare department, and health department should work should also work with promptness. He added that state government officials should make maximum use of the NIDAAN (National Integrated Database on Arrested Narco Offenders) portal. Along with this, we will also need to make changes in the rules and procedures as necessary for financial investigations, so that proper investigations can be conducted in such cases. Shri Shah said that the NCB should train all state government's narcotics units and prosecution teams to ensure a 100% conviction rate in drug cases. State governments must take the lead in establishing special NDPS courts so that delays in the action on registered cases do not hinder the fight against drugs.
Shri Amit Shah said that 7 per cent people in India use drugs illegally. He stated that now is the time when we can all contribute to this fight and succeed in winning it. He added that if we miss this opportunity today, there will be no chance to reverse it later. He also mentioned that we have the example of several western countries where drugs have become a serious issue, and they have no solution to it.
Union Home Minister said that often, people turn to drugs in desperation and end up ruining their lives. He stated that the illegal use of drugs is not just a crime, but it also destroys generations. The Home Minister emphasized that drug abuse is a cancer that destroys the nation's generations, and we must defeat it. Shri Shah reiterated that if we fail to overcome this problem now, we may not be able to reverse the situation in future. He mentioned that it will ruin our generations, and the country's potential will be harmed as well. He added that no country can move ahead in the race for development, achieve success, or remain secure with its youth entangled in drug abuse. The Home Minister said that everyone should join the ‘Nasha Mukt Bharat’ campaign with sensitivity and depth of heart and take a pledge that neither will we allow drugs to come into the country nor will we allow them to go for illegal sale anywhere outside our country and we will all work together to make India drug-free.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত ‘ড্ৰাগছ সৰবৰাহ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা’ সন্দৰ্ভত আঞ্চলিক সন্মিলনৰ অধ্যক্ষতা কৰে
আমি নাৰ্কো সন্ত্ৰাসৰ সমগ্ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰক ধ্বংস কৰিবলৈ বদ্ধপৰিকৰ
আজিৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা ড্ৰাগছ ধ্বংস পষেকৰ অধীনত প্ৰায় ৮,৬০০ কোটি টকা মূল্যৰ এক লাখ কিলোগ্ৰাম নিচাজাতীয় সামগ্ৰী ধ্বংস কৰা হ’ব
সকলো ৰাজ্যই নিৰ্দয় পদ্ধতিৰে অবৈধ গোপন লেবৰ ওপৰত আইনী ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰক
স্বাধীনতাৰ পিছত ২০২৪ চনত সৰ্বাধিক পৰিমাণৰ ১৬,৯১৪ কোটি টকাৰ নিচাজাতীয় সামগ্ৰী জব্দ কৰা হৈছে
সকলো সংস্থাই ডাৰ্ক ৱেব, ক্ৰিপ্টোকাৰেন্সী, আৰু ড্ৰ’নৰ জৰিয়তে হোৱা ড্ৰাগছ সৰবৰাহ বন্ধ কৰি ড্ৰাগছমুক্ত ভাৰতৰ সংকল্প শক্তিশালী কৰিব লাগে
মোদী চৰকাৰে ড্ৰাগছৰ যোগান শৃংখলৰ বিৰুদ্ধে নিৰ্দয় পন্থা, চাহিদা হ্ৰাসৰ ক্ষেত্ৰত কৌশলগত পন্থা আৰু ভুক্তভোগীৰ প্ৰতি মানৱীয় দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়িছে
11 JAN 2025 5:59PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত ‘ড্ৰাগছ সৰবৰাহ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা’ সন্দৰ্ভত আঞ্চলিক সন্মিলনৰ অধ্যক্ষতা কৰে। গৃহমন্ত্ৰীয়ে ড্ৰাগছ ধ্বংস পষেকৰ শুভাৰম্ভ কৰে, এনচিবিৰ ভোপাল খণ্ড ইউনিটৰ নতুন কাৰ্যালয় কমপ্লেক্স উদ্বোধন আৰু সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ MANAS-2 হেল্পলাইন সম্প্ৰসাৰণ কৰে।
নাৰ্কটিকছ কণ্ট্ৰল ব্যুৰো (এনচিবি)ৰ উদ্যোগত অনুষ্ঠিত এই সন্মিলনৰ লক্ষ্য হৈছে ড্ৰাগছ সৰবৰাহৰ ক্ৰমবৰ্ধমান সমস্যা আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ ওপৰত ইয়াৰ প্ৰভাৱ, বিশেষকৈ উত্তৰ অঞ্চলৰ আঠখন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত মোকাবিলা কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব লাগিব।
এই সন্মিলনত পঞ্জাৱৰ ৰাজ্যপাল তথা চণ্ডীগড়ৰ প্ৰশাসক শ্ৰীযুত গুলাব চন্দ কাটাৰিয়া, জম্মু-কাশ্মীৰৰ উপ-ৰাজ্যপাল শ্ৰী মনোজ সিনহা, হাৰিয়ানাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নায়াব সিং ছাইনী, হিমাচল প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী সুখৱিন্দৰ সিং চুখু, জম্মু-কাশ্মীৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ওমৰ আব্দুল্লা, পঞ্জাৱৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভগৱন্ত সিং মান আৰু উত্তৰাখণ্ডৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পুষ্কৰ সিং ধামীয়ে ভাৰ্চুৱেলি যোগদান কৰে। দিল্লীৰ উপ-ৰাজ্যপাল শ্ৰী বিনয় কুমাৰ ছাক্সেনা, কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, চোৰাংচোৱা ব্যুৰোৰ সঞ্চালক, নাৰ্কটিকছ কণ্ট্ৰোল ব্যুৰোৰ মহানিৰ্দেশক, আঠখন অংশগ্ৰহণকাৰী ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া, বিভিন্ন কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়, বিভাগ আৰু আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থাৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলেও সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰে।
নিজৰ ভাষণত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এনে আঞ্চলিক সন্মিলনে আমাৰ ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত এক শক্তিশালী আধাৰ প্ৰদান কৰিছে আৰু এনে প্ৰচেষ্টাৰ ফলস্বৰূপে এই সমস্যাৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ অভিযান অতি শক্তিশালী হৈ উঠিছে। তেওঁ কয় যে ২০২৪ চনত সমগ্ৰ দেশৰ লগতে আৰক্ষী বাহিনী আৰু এনচিবিয়ে ১৬,৯১৪ কোটি টকাৰ ড্ৰাগছ জব্দ কৰাত সফল হৈছে, যিটো স্বাধীনতাৰ পিছত সৰ্ববৃহৎ পৰিসংখ্যা, যিয়ে আমাৰ প্ৰচেষ্টা সফল হোৱাটো দেখুৱাইছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আমাৰ সন্মুখত থকা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি আমি সময়োপযোগী নীতি প্ৰণয়ন কৰি অধিক শক্তি, তীব্ৰতা, ক্ষুদ্ৰ পৰিকল্পনা আৰু নিৰন্তৰ নিৰীক্ষণেৰে আগবাঢ়িব লাগিব, তেতিয়াহে আমি এই যুঁজত সফল হ’ম। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাটো ড্ৰাগছমুক্ত ভাৰত লাভৰ বাবে অতি প্ৰয়োজনীয়। ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰে এখন মঞ্চত একত্ৰিত হ’ব লাগিব আৰু এই কুকৰ্মক পৰাস্ত কৰিবলৈ সংশ্লিষ্ট বিভাগসমূহে সম্পূৰ্ণ নিষ্ঠা আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমেৰে কাম কৰিব লাগিব বুলিও মন্তব্য কৰে। তেওঁ কয় যে আমি নাৰ্কো সন্ত্ৰাসৰ সমগ্ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰক ধ্বংস কৰিবলৈ বদ্ধপৰিকৰ।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজি আমি জব্দ কৰা নিচাজাতীয় সামগ্ৰী ধ্বংস কৰাৰ বাবেও পষেকৰ আৰম্ভণি কৰিছোঁ। এই অভিযানৰ অধীনত আগন্তুক দহ দিনত প্ৰায় ৮৬০০ কোটি টকাৰ এক লাখ কিলোগ্ৰাম নিচাজাতীয় দ্ৰব্য ধ্বংস হ’ব। এই ধ্বংসই জনসাধাৰণলৈ এক শক্তিশালী বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিব বুলিও তেওঁ কয়। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ড্ৰাগছ আসক্তিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত আমি ৩৬০ ডিগ্ৰী সম্পূৰ্ণ চৰকাৰী দৃষ্টিভংগীৰে সম্পূৰ্ণ বিজয়ৰ কৌশল ৰচনা কৰি আগবাঢ়িব লাগিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি ভূপালৰ আঞ্চলিক ইউনিটটোও উদ্বোধন কৰা হৈছে। আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম হৈছে ৩৬খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ MANAS-2 হেল্পলাইন সম্প্ৰসাৰণ। তেওঁ কয় যে MANAS এপ আৰু টোল ফ্ৰী নম্বৰ জনপ্ৰিয় কৰাটো সকলো ৰাজ্যৰ দায়িত্ব। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে টোল ফ্ৰী নম্বৰত পোৱা সকলো ফোনত শীঘ্ৰে আৰু ফলপ্ৰসূ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰি ইয়াৰ বিশ্বাসযোগ্যতা বৃদ্ধি কৰাটোও আমাৰ উমৈহতীয়া দায়িত্ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই হেল্পলাইনত ২৫ হাজাৰতকৈ অধিক লোকে সঁহাৰি জনাইছে। আমি নিশ্চিত কৰিব লাগিব যে আমি লাভ কৰা প্ৰতিটো আহ্বানৰ ওপৰত কাম কৰোঁ তেতিয়াহে এই প্ৰচেষ্টা ফলাফলমুখী হ’ব আৰু ড্ৰাগছ মুক্ত ভাৰত লাভ কৰাত সহায় কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত যোৱা ১০ বছৰত ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখন অধিক শক্তিশালী হৈ উঠিছে আৰু ইয়াৰ ফলত অতি উত্তম ফল পোৱা গৈছে। তেওঁ কয় যে আমি এই যুঁজত সফলতাৰ অতি ওচৰ চাপিছোঁ আৰু সঠিক দিশত আগবাঢ়িছোঁ। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনলৈকে ৩ লাখ ৬৩ হাজাৰ কিলোগ্ৰাম নিচাজাতীয় দ্ৰব্য জব্দ কৰা হৈছে, যিটো ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৪ চনলৈকে ১০ বছৰত সাতগুণ বৃদ্ধি পাই ২৪ লাখ কিলোগ্ৰাম হৈছে। তেওঁ কয় যে এয়া এক বৃহৎ কৃতিত্ব। আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰতি জনসাধাৰণ, আদালত আৰু তললৈকে সমগ্ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰই কেনেদৰে ভাল সঁহাৰি জনাইছে তাৰ উদাহৰণ এইটোৱেই। তেওঁ কয় যে ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনৰ ভিতৰত ১০ বছৰত ধ্বংস হোৱা ড্ৰাগছৰ মূল্য ৮১৫০ কোটি টকা আছিল, যিটো বিগত ১০ বছৰত ৮গুণ বৃদ্ধি পাই ৫৬,৮৬১ কোটি টকা হৈছে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ইয়াৰ অৰ্থ এনেদৰে ব্যাখ্যা কৰা উচিত নহয় যে ড্ৰাগছৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি পাইছে, কিন্তু এতিয়া ইয়াৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে আৰু ফলাফলো লাভ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে মোদী চৰকাৰে ড্ৰাগছ দ্ৰুতগতিত ধ্বংস কৰি নেটৱৰ্ক উন্মোচন কৰি ইয়াৰ সমগ্ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰক আইনৰ কবলত অনাৰ কাম কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে তদন্তত বহু পৰিৱৰ্তন কৰি আমি কেৱল ড্ৰাগছেই নহয়, ইয়াৰ লগত জড়িত সন্ত্ৰাসবাদৰ ব্যৱস্থাও উদঙাই দিছোঁ। জম্মু-কাশ্মীৰ, পঞ্জাৱ, গুজৰাট, উত্তৰ প্ৰদেশৰ স্থানীয় আৰক্ষী আৰু কেন্দ্ৰীয় সংস্থাসমূহে নাৰ্কো সন্ত্ৰাসৰ কেইবাটাও গোচৰ উদঙাই দিছে। তেওঁ কয় যে এই সফলতাত সন্তুষ্ট হোৱাৰ পৰিৱৰ্তে আমি অধিক গতি আৰু উৎসাহেৰে কাম কৰিব লাগিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ডাৰ্ক ৱেব, ক্ৰিপ্টো কাৰেন্সী, অনলাইন মাৰ্কেটপ্লেচ আৰু ড্ৰ’নৰ ব্যৱহাৰ এতিয়াও আমাৰ বাবে প্ৰত্যাহ্বান হৈয়ে আছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে সকলো সংস্থাই ডাৰ্ক ৱেব, ক্ৰিপ্টোকাৰেন্সী, আৰু ড্ৰ’নৰ জৰিয়তে ড্ৰাগছ সৰবৰাহ বন্ধ কৰি ড্ৰাগছমুক্ত ভাৰতৰ সংকল্প শক্তিশালী কৰিব লাগে। তেওঁ কয় যে ড্ৰাগছ ফ্ৰী ইণ্ডিয়াৰ অভিযানৰ সফলতাৰ বাবে এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ কাৰিকৰী সমাধান আমাৰ সংস্থা, ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু এই ক্ষেত্ৰখনৰ সৈতে জড়িত যুৱক-যুৱতীসকলে বিচাৰিব লাগিব, তেতিয়াহে এই যুঁজখন ফলাফলমুখী হ’ব পাৰিব। তেওঁ কয় যে ভাৰত প্ৰিকাৰচৰ কেমিকেলছৰ অন্যতম বৃহৎ নিৰ্মাতা যদিও ড্ৰাগছ সেৱনৰ বিৰুদ্ধে অভিযানত ই সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰাৰ বাবেও চিন্তাৰ বিষয়। যেতিয়া পৰম্পৰাগত ঔষধৰ ওপৰত দমন বৃদ্ধি পায়, তেতিয়া ৰাসায়নিক ঔষধৰ প্ৰতি ডাইভাৰচন স্বাভাৱিক। তেওঁ কয় যে সমগ্ৰ দেশতে কমেও ৫০টা লেব ধৰা পৰিছে, যাৰ পৰা বুজা যায় যে আমাৰ কঠোৰতাৰ বাবে ঔষধৰ চাহিদা বৃদ্ধি পাইছে আৰু তেওঁলোকে ইয়াক বেলেগ পথত লৈ গৈছে। তেওঁ ক’লে যে আমি এতিয়াই এইটো বন্ধ কৰিব লাগিব। গৃহমন্ত্ৰীয়ে সকলো ৰাজ্যকে নিজৰ ৰাজ্যৰ অবৈধ গোপন লেবসমূহ কঠোৰভাৱে ভাঙি নিৰ্দয় পন্থাৰে আইনী ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ২০১৯ চনৰ পৰা মোদী চৰকাৰে ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে পন্থা সলনি কৰিছে। তেওঁ কয় যে মোদী চৰকাৰে ড্ৰাগছৰ যোগান শৃংখলৰ বিৰুদ্ধে নিৰ্দয় পন্থা, চাহিদা হ্ৰাসৰ ক্ষেত্ৰত কৌশলগত পন্থা আৰু ভুক্তভোগীৰ প্ৰতি মানৱীয় দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়িছে। তেওঁ কয় যে আমি পিআইটিএনডিপিএছৰ ব্যৱহাৰো বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। তেওঁ কয় যে আমি সম্পত্তি জব্দৰ আইনী ব্যৱস্থাৰ ব্যৱহাৰো সাৱধানে কিন্তু যথেষ্ট বঢ়োৱাৰ প্ৰয়োজন আছে। তেওঁ কয় যে ৰাজ্যসমূহে এফএছএলৰ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে কেৱল কেন্দ্ৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব নালাগে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ড্ৰাগছৰ গোচৰৰ ওপৰত Top to Bottom আৰু Bottom to Top পদ্ধতিৰে তদন্ত কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। তেওঁ জোৰ দি কয় যে কোনো মাদক দ্ৰব্যৰ গোচৰ ব্যক্তিগত গোচৰ হ’ব নোৱাৰে আৰু সমগ্ৰ নেটৱৰ্কৰ তদন্ত নোহোৱালৈকে আমি তদন্ত সম্পূৰ্ণ বুলি গণ্য কৰা উচিত নহয়। তেওঁ কয় যে প্ৰতিটো গোচৰক কেৱল এটা গোচৰ বুলি গণ্য কৰাৰ পৰিৱৰ্তে আমি ইয়াক ইয়াৰ আঁৰৰ সমগ্ৰ নেটৱৰ্কক ধ্বংস কৰাৰ অস্ত্ৰ হিচাপে গণ্য কৰা উচিত, তেতিয়াহে এই যুঁজখন যুক্তিসংগত শেষত উপনীত হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যদিহে আমি ড্ৰাগছ ব্যৱসায়ৰ আৰ্থিক তদন্ত নকৰোঁ আৰু ইয়াৰ লগত জড়িত সম্পত্তি জব্দ কৰাৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ নকৰোঁ তেন্তে আমি এই কুকৰ্মক জয় কৰিব নোৱাৰোঁ। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আমি আৰ্থিক তদন্ত অবিহনে কোনো ডাঙৰ গোচৰ বন্ধ কৰাৰ ভুল কৰা উচিত নহয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সমগ্ৰ চৰকাৰী দৃষ্টিভংগী সফল কৰিবলৈ এনচিঅ’আৰডিৰ সকলো বৈঠক সতৰ্কতাৰে আয়োজন কৰিব লাগিব আৰু ইয়াৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰি সংবেদনশীল আৰু ফলাফলমুখী কৰি তুলিব লাগিব। তেওঁ সকলো ৰাজ্যকে জিলা পৰ্যায়ৰ এনচিঅ’আৰডিৰ বৈঠকত মনোনিৱেশ কৰিবলৈ কয় আৰু জোৰ দি কয় যে যদি আমি এখন জিলাক ড্ৰাগছমুক্ত কৰি লওঁ, তেন্তে আমি সমগ্ৰ দেশখনকে ড্ৰাগছমুক্ত কৰিব পাৰিম। তেওঁ কয় যে যদি আমি জিলা পৰ্যায়ত কৌশল বনাব পাৰোঁ আৰু গোচৰসমূহ ওপৰলৈ পঠোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰিব পাৰোঁ তেন্তে ইয়াত আমি বিপুল সফলতা লাভ কৰিম। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আমি জব্দৰ সময়ত জিঅ’টেগিং, টাইম ষ্টেম্পিং আৰু ভিডিঅ’গ্ৰাফীৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব, তেতিয়াহে আমি সফল হ’ম। তেওঁ কয় যে ভাৰত চৰকাৰ আৰু ইয়াৰ সকলো সংস্থাই এণ্টি ড্ৰ’ন ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ চেষ্টা চলাইছে যদিও ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ প্ৰতিখন সীমান্ত ৰাজ্যৰ আৰক্ষীয়েও হেকাথনৰ আয়োজন কৰি ভাৰত চৰকাৰক সহায় কৰিব লাগে আৰু এই ক্ষেত্ৰত কাৰ্যকলাপ বৃদ্ধি কৰিব লাগে। তেওঁ কয় যে আমি এনচিঅ’আৰডিৰ ব্যৱস্থাটোক এটা ৰুটিনৰ পৰা উলিয়াই আনি নিশ্চিত কৰিব লাগিব যে বৈঠকৰ আয়োজকক ইয়াৰ ফলাফল, লোৱা সিদ্ধান্ত আৰু যি সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে তাৰ কাৰ্যকৰীকৰণৰ বাবে জবাবদিহি কৰা হয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে জনসাধাৰণৰ আন্দোলন আৰু সজাগতাও গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু ইয়াত শিক্ষা বিভাগ, সমাজ কল্যাণ বিভাগ আৰু স্বাস্থ্য বিভাগেও অধ্যৱসায়ীভাৱে কাম কৰা উচিত। তেওঁ কয় যে ৰাজ্য চৰকাৰৰ বিষয়াসকলে নিদান পৰ্টেলৰ সৰ্বাধিক ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে। ইয়াৰ লগতে আমি আৰ্থিক তদন্তৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি নিয়ম আৰু কৰ্মশৈলীৰ পৰিৱৰ্তন কৰি কাম কৰিব লাগিব যাতে এনে গোচৰৰ সঠিক তদন্ত কৰিব পৰা যায়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এনচিবিয়ে ড্ৰাগছৰ গোচৰত ১০০ শতাংশ দোষী সাব্যস্ত হোৱাৰ হাৰ লাভ কৰিবলৈ সকলো নিচাযুক্ত দ্ৰব্য বিৰোধী ইউনিট আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ বিচাৰক প্ৰশিক্ষণ দিব লাগে। তেওঁ কয় যে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে বিশেষ এনডিপিএছ আদালত স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত আগভাগ ল’ব লাগিব যাতে পঞ্জীয়নভুক্ত গোচৰৰ ব্যৱস্থা লোৱাত পলম হোৱাৰ বাবে ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখন অৱহেলিত নহয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতত ৭ শতাংশ লোকে অবৈধভাৱে ড্ৰাগছ সেৱন কৰে। তেওঁ কয় যে এতিয়া সেই সময় যেতিয়া আমি সকলোৱে মিলি এই যুঁজত অৰিহণা যোগাব পাৰোঁ আৰু এই যুঁজত জয়ী হ’বলৈ সফল হ’ব পাৰোঁ। তেওঁ কয় যে আজি যদি আমি টাৰ্গেট মিছ কৰোঁ তেন্তে পিছত আমি ঘূৰি অহাৰ সুযোগ নাপাম। তেওঁ কয় যে বহু পশ্চিমীয়া দেশ আমাৰ আগত উদাহৰণ য’ত ড্ৰাগছ সমস্যাত পৰিণত হৈছে আৰু তেওঁলোকৰ হাতত ইয়াৰ কোনো সমাধান নাই।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বহু সময়ত মানুহে হতাশাৰ বাবে ড্ৰাগছৰ পথ গ্ৰহণ কৰি নিজৰ জীৱন ধ্বংস কৰে। তেওঁ কয় যে ড্ৰাগছৰ অবৈধ ব্যৱহাৰ কেৱল অপৰাধ নহয় বৰঞ্চ ই সম্ভাৱনা ধ্বংস কৰে। তেওঁ কয় যে ড্ৰাগছ এনে এক মহামাৰী যিয়ে দেশৰ প্ৰজন্মক ধ্বংস কৰি আছে আৰু আমি ইয়াক পৰাস্ত কৰিব লাগিব। তেওঁ পুনৰ কয় যে যদি আমি এই সন্ধিক্ষণত এই সমস্যা দূৰ কৰিব নোৱাৰোঁ তেন্তে আমি চিৰদিনৰ বাবে পৰাজিত হ’ম। তেওঁ কয় যে কেৱল অপৰাধ, নাৰ্কো সন্ত্ৰাস আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ সুৰক্ষাই নহয়, আমাৰ প্ৰজন্ম আৰু দেশৰ সম্ভাৱনা ধ্বংস হ’ব যিয়ে দেশৰ ক্ষমতাকো আঘাত কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে কোনো দেশেই ড্ৰাগছ আসক্ত যুৱ প্ৰজন্মৰ সৈতে উন্নয়নৰ দৌৰত আগবাঢ়িব নোৱাৰে, সফলতা লাভ কৰিব নোৱাৰে আৰু নিৰাপদ হৈ থাকিব নোৱাৰে। তেওঁ কয় যে ড্ৰাগছমুক্ত ভাৰতৰ অভিযানত সকলোৱে মমতাৰে আৰু হৃদয়ৰ গভীৰতাৰ পৰা যোগদান কৰা দৰকাৰ আৰু প্ৰতিশ্ৰুতি গ্ৰহণ কৰা উচিত যে আমি দেশত ড্ৰাগছক প্ৰৱেশ কৰিবলৈ নিদিওঁ আৰু নিজৰ দেশৰ পৰা বাহিৰলৈ অবৈধ বিক্ৰীৰ বাবে যাবলৈও নিদিওঁ আৰু ভাৰতক ড্ৰাগছমুক্ত ভাৰত হিচাপে গঢ়িহে জিৰণি ল’ম।