Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at Viksit Bharat Young Leaders Dialogue 2025 at Bharat Mandapam, New Delhi
12 JAN 2025 7:08PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai
Bharat Mata ki Jai
Bharat Mata ki Jai
My colleagues in the Union Cabinet, Shri Mansukh Mandaviya Ji, Dharmendra Pradhan Ji, Jayant Chaudhary Ji, Raksha Khadse Ji, Members of Parliament, other dignitaries and my young friends here from every corner of the country! this Bharat Mandapam has also been filled with energy and energy from the youth of India. Today, the entire country is remembering Swami Vivekananda and paying its respects to him. Swami Vivekananda had great faith in the youth of the country. Swamiji used to say – I have faith in the young generation, in the new generation. Swamiji used to say that my workers will come from the young generation, like lions, they will find solutions to every problem. And just as Vivekananda had faith in you, I have faith in Vivekananda, I have faith in everything he said. Whatever he has thought and said for the youth of India, I have blind faith in it. Indeed, if Swami Vivekananda was among us in person today, then seeing this awakened power of the youth of the 21st century, seeing your active efforts, he would have filled India with a new faith, new energy and would have sown the seeds of new dreams.
Friends,
You people are in Bharat Mandapam, look at the cycle of time, in this Bharat Mandapam the world's great personalities had gathered and they were discussing the future of the world. It is my good fortune that in the same Bharat Mandapam the youth of my country are making a roadmap of how the next 25 years of India will be.
Friends,
A few months ago I met some young players at my residence, and I was chatting with them, then one player stood up and said – Modi Ji, for the world you may be the Prime Minister, the PM, but for us PM means - best friend (Param Mitra).
Friends,
For me, it is the same bond of friendship with the youth of my country. And the strongest bond of friendship is trust. I too have a lot of faith in you. This faith inspired me to form My Young India i.e. MYBharat. This faith formed the basis of the Developed India Young Leader Dialogue. This faith of mine says that the power of India's youth will make India a developed nation as soon as possible.
Friends,
Those who keep on calculating the figures may think that all this is very difficult, but my soul says, and with the confidence of all of you, that the target is definitely big, but it is not impossible. When the arms of crores of youth are pushing the wheels of the chariot of development forward, then we will definitely reach the target.
Friends,
It is said that history teaches us and also inspires us. There are many examples in the world when a country, a community, a group started moving in one direction with big dreams and big resolutions, started moving together and decided to keep moving without forgetting the goal and history is witness that they did everything to fulfill their dreams, they achieved them. Many of you might know that in the 1930s, that is, about 100 years ago, America was stuck in a severe economic crisis. Then the people of America decided that we have to get out of this and move forward at a fast pace. They chose the New Deal as its path, and America not only came out of that crisis, but also increased the pace of development many times faster, not more than 100 years. There was a time when Singapore was in a bad state, it used to be a small village of fishermen. There was a crisis of even the basic amenities of life. Singapore got the right leadership, and together with the people, everyone decided that we will make our country a developed nation. They followed the rules, followed discipline, followed a sense of collectivism, and in just a few years, Singapore became a global financial and trade hub. There are many such countries, events, societies, groups in the world. There have been many such examples in our country too, the people of India took a pledge for independence. What power did the British Empire not have, what did they not have, but the country stood up, started living the dream of independence, started struggling to achieve independence, set out to sacrifice their lives and the people of India showed it by achieving independence.
After independence, there was a time of food crisis in the country. The farmers of the country took a resolution and freed India from the food crisis. When you were not even born, wheat used to come under the name PL 480, and delivering wheat used to be a big task. We came out of that crisis. It is not impossible to dream big, take big resolutions and fulfill them in the stipulated time. Any country has to set big goals to move forward. Those who sit thinking, leave it friend, it keeps happening, come on brother, it will keep going on like this, what is the need friend, people do not die of hunger, it is okay, let it go on. What is the need to change anything, why do you worry about it friend. Those who are seen in this spirit, they move around, but they are nothing more than dead bodies. Life cannot exist without a goal, friends. Sometimes I feel that if there is any herb of life, then it is the goal, which also gives the strength to live life. When we have a big goal in front of us, we put in all our efforts to achieve it. And today's India is doing just that.
Friends,
In the last 10 years, we have seen many examples of achievement through resolve. We Indians decided that we have to be free from open defecation. In just 60 months, 60 crore countrymen freed themselves from open defecation. India set a target of connecting every family with a bank account. Today, almost every family in India is connected with banking services. India resolved to make the kitchens of poor women free from smoke. We also proved this resolve by giving more than 10 crore gas connections.
Today, in many sectors, India is achieving its goals even before the scheduled time. You must remember the time of Corona, the world was worried about the vaccine, it was being said that it would take years to make the corona vaccine, but the scientists of India made the vaccine ahead of time. Some people used to say that it would take 3 years, 4 years, 5 years for everyone in India to get the corona vaccine, but we ran the world's largest vaccination campaign and showed it by vaccinating everyone in record time. Today the world is also seeing this pace of India.
We made a big commitment in G-20 regarding green energy. India became the first country in the world to fulfill the Paris commitment, and that too how many years before the scheduled time? 9 years in advance. Now India has set a target of 20 percent ethanol blending in petrol by 2030. We are going to achieve this target too before 2030, perhaps in the very near future. Every such success of India, every such example of accomplishment through determination, is an inspiration for all of us. This success accelerates our commitment towards the goal of developed India and our pace of moving closer to the goal.
Friends,
In this development journey, we must never forget one thing. We must remember that setting big goals and achieving them is not the job of just one government machinery. To achieve big goals, it is very important for every citizen of the nation to come together. And for this, we have to brainstorm, decide the direction, and as I was watching your presentation this morning, while talking in between, I had once told you that the number of lakhs of people who have joined this whole process means that the ownership of developed India is not just Modi's, but has also become yours. Vikasit Bharat: Young Leaders Dialogue is a great example of this process of brainstorming. This is such an effort, which has been led by you youngsters. The youth who participated in the quiz competition, who participated in the essay competition, who are currently associated with this program, all of you took ownership, the ownership of the goal of developed India. A glimpse of this is also seen in the essay book that has just been launched here. A glimpse of this is also seen in the 10 presentations that I have seen just now. These presentations are really amazing. My heart fills with pride that the youth of my country is moving ahead in thinking at such a fast pace. This shows how wide is your scope of understanding the challenges facing the country. There is ground reality in your solutions, there is ground experience, there is the smell of soil in everything you say. The youth of India are not thinking sitting in closed AC rooms, the expanse of thinking of the youth of India is higher than the sky. I was watching the videos that some of you must have sent me last night. I am listening to the opinion of the different experts about you with whom you participated in direct discussions, in conversations with ministers, in conversations with people associated with policy, I felt your willpower towards a developed India in those things. The suggestions that came out after brainstorming in this entire process of Young Leader Dialogue, the ideas of the youth of India, will now become a part of the policies of the country, will give direction to a developed India. I congratulate the youth of the country for this.
Friends,
From the Red Fort, I have spoken about bringing one lakh new youth into politics. Politics can also be a great medium to implement your suggestions. I am sure that many of you youngsters will come forward to participate in politics.
Friends,
While talking to you today, I am also seeing a grand picture of developed India. What do we want to see in developed India, what kind of India do we want to see? Developed India means one which will be economically, strategically, socially and culturally strong. Where the economy will also be strong and the ecology will also be prosperous. Where there will be maximum opportunities for good education and good earnings, where there will be the world's largest young skilled manpower. Where the youth will have an open sky to fulfill their dreams.
But comrades,
Will we develop just by speaking? What do you think? Otherwise, we will go home and start chanting - Developed India, Developed India, Developed India. When the criterion for our every decision will be the same, the criterion for every decision, what - Developed India. When the direction of our every step will be the same, what - Developed India, what - Developed India. When the spirit of our policy will be the same, what - Developed India. Then no power in the world will be able to stop us from developing. There comes a time in the history of every country, when it can take a quantum jump. This is the opportunity for India. And long ago, from the Red Fort, I had said a voice from my heart, and I had said - this is the time, the right time.
Today, the number of senior citizens is increasing rapidly in many big countries of the world. And for many decades to come, India is going to remain the youngest country in the world. Big agencies are saying that only the youth power will ensure a big increase in India's GDP. The great sages of the country have so much faith in this youth power. Maharishi Aurobindo had said that the power of the future lies in the hands of today's youth. Gurudev Tagore had said that the youth must dream and spend their lives to fulfill them. Homi Jahangir Bhabha used to say that the youth should do new experiments because innovation happens only with young hands. Today, you see, many big companies of the world are being run by the youth of India. The whole world is a fan of the power of Indian youth. We have a golden period of 25 years. It is Amritkaal, and I am completely full of confidence, the youth power of India will definitely make the dream of developed India come true. In just 10 years, you youth have brought India to the top three countries in the world of start-ups. In the last 10 years, you youth have taken India so far ahead in manufacturing. In just 10 years, you youth have hoisted the flag of Digital India all over the world. In just 10 years, you youth have taken India from where it was to where it was in the world of sports. When the youth of my India is making the impossible possible, then developed India will also definitely make it possible.
Friends,
Our government is also working with full force to enhance the capabilities of today's youth. Today, a new university is being built every week in India. Today a new ITI is being established every day in India. Today, an Atal Tinkering Lab is being opened every third day in India. Today, two new colleges are being built every day in India. Today, there are 23 IITs in the country. In just one decade, the number of Triple ITs has increased from 9 to 25, the number of IIMs has increased from 13 to 21. In 10 years, the number of AIIMS has increased threefold, in 10 years, the number of medical colleges has also almost doubled. Today, be it our schools, colleges, universities, quantity or quality, excellent results are visible at every level. Till the year 2014, only nine higher education institutes of India were included in the QS rankings. Today this number is 46. This increasing capability of India's educational institutions is a big basis for a developed India.
Friends,
Some people may feel that 2047 is still very far away, why work for it now, but we have to get out of that thinking. In this journey of developed India, we have to set new goals every day and achieve them. The day is not far when India will achieve the goal of becoming the third largest economy in the world. In the last 10 years, the country has lifted 25 crore people out of poverty. At the pace we are moving, the day is not far when the whole of India will be free from poverty. By the end of this decade, India has set a target of generating 500 GW of renewable energy capacity. Our railways have to achieve the goal of becoming a net zero carbon emitter by 2030.
Friends,
We also have a big goal of organizing the Olympics in the next decade. The country is working hard for this. India is also moving ahead rapidly as a space power. We have to establish our station in space by 2035. The world saw the success of Chandrayaan. Now the preparations for Gaganyaan are in full swing. But we have to think beyond that as well, we have to land an Indian on the moon on our Chandrayaan. Only by achieving many such goals will we be able to achieve the goal of a developed India by 2047.
Friends,
When we talk about the figures of the growing economy, some people think, what effect will it have on our lives. The truth is that when the economy grows, it has a positive effect on every level of life. India became a trillion dollar economy in the first decade of this century, I am talking about the first tenure of the 21st century. At that time the size of the economy was small, so India's agriculture budget was a few thousand crores rupees. India's infrastructure budget was less than one lakh crore rupees. And what was the condition of the country at that time? At that time most of the villages were deprived of roads, electricity, and the condition of national highways and railways was very bad. A large part of India was deprived of basic facilities like electricity and water.
Friends,
Shortly after this, India became a two trillion dollar economy. At that time, India's infrastructure budget was less than Rs 2 lakh crore. But roads, railways, airports, canals, houses for the poor, schools, hospitals, all these started increasing compared to before. Then after this, India rapidly became a three trillion dollar economy, the result was that the number of airports doubled, modern trains like Vande Bharat started running in the country, and the dream of bullet train started coming true. India rolled out 5G at the fastest speed in the world. Broadband internet started reaching thousands of gram panchayats of the country. Roads reached more than 3 lakh villages, youth were given Rs 23 lakh crore without guarantee through Mudra loan. Ayushman Bharat, the world's largest scheme for providing free treatment, was started. A scheme to deposit thousands of crores of rupees directly in the bank accounts of farmers every year was started. 4 crore concrete houses were built for the poor. That is, the bigger the economy became, the more development work gained momentum, more opportunities started being created. In every sector, for every section of society, the country's capacity to spend increased equally.
Friends,
Today India has an economy of almost 4 trillion dollars. This has increased India's strength manifold. Today India is spending more money on railways alone than the entire infrastructure budget of 2014, the amount spent on building railways, roads and airports. Today India's infrastructure budget is about 6 times more than 10 years ago, it is more than 11 lakh crores. And you can see its result in the changing landscape of India today. This Bharat Mandapam is also a beautiful example of this. If some of you have come here to Pragati Maidan earlier, then fairs used to be held in the middle, and people from all over the country used to come here, work was done by making tents, today all this has become possible.
Friends,
Now we are moving towards the 5 trillion dollar economy milestone at a very fast pace. Just imagine, when we reach 5 trillion, how big will be the scale of development, how much more will be the expansion of facilities. India is not going to stop here. By the end of the next decade, India will cross the 10 trillion dollar milestone. Just imagine, in this growing economy, when your career progresses, how many opportunities will be there for you. Just imagine, what will be your age in 2047, what arrangements will you be worried about for your family. Just imagine, in 2047 when you will be around 40-50, at an important stage of life, and the country will have developed, then who will get the most benefit from it? Who will get it? The youth of today will get the most benefit. And that is why I am telling you today with full confidence, your generation will not only bring the biggest change in the history of the country, but will also be the biggest beneficiary of that change. We just have to remember one important thing in this journey. We have to avoid the habit of our comfort zone. This situation is very dangerous. To move forward, it is necessary to come out of the comfort zone and take risks. In this Young Leaders Dialogue also, the youth should come out of their comfort zone, only then they can reach here. This life mantra will take you to new heights of success.
Friends,
Today's event, Developed India, Young Leaders Dialogue will play a very big role in deciding the roadmap for India's future. The energy, enthusiasm and passion with which you have adopted this resolution is truly amazing. Your ideas for a developed India are certainly valuable, excellent and the best. Now you have to take these ideas to every corner of the country. In every district, every village, street and locality of the country, other youth have to be connected with these ideas of a developed India, this spirit has to be taken. We will make India a developed nation by 2047. We have to live with this resolution, we have to devote ourselves to it.
Friends,
Once again, I extend my best wishes to all the youth of India on National Youth Day. And to turn this resolution into success, for your continuous efforts, we will not rest until we achieve success, you should move forward with this important oath, my best wishes are with you. Say it with me-
Bharat Mata ki Jai
Bharat Mata ki Jai
Bharat Mata ki Jai
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram.
Thank you very much
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ন্যু দিল্লিগী ভারত মান্দপমদা পাংথোকপা বিকসিত ভারত য়ং লিদর্স দাইলোগ ২০২৫ দা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংবগী মপুংফাবা ৱারোল
12 JAN 2025 7:08PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপশিং, শ্রী মনসুখ মন্দাবিয়া জি, ধর্মেন্দ্র প্রধান জি, জয়ান্ত চৌধুরি জি, রাক্ষা খাদসে জি, এম.পিশিং, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং অমসুং লৈবাক অসিগী মফম কয়াদগী লাকপা ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিং !
ঙসি, ভারত মান্দপম অসি ভারতকী নহারোলশিংগী থৌননা পীক থল্লে। ভারতকী নহারোলশিংগী থৌনা অসিনা ভারত মান্দপমদা পুন্সি অমসুং থৌনা পুরক্লে। ঙসি, লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী থৌনাদা থাজবা লৈখিবা শ্বামী বিবেকানন্দগী মফমদা লৈবাক শীনবা থুংনা ইকায়খুম্নবা উৎলি অমসুং মহাক নিংশিংলি। মহাক্কী সেবকশিং, নোংশাগুম্না খুদোংচাদবা খুদিংমক কোকহনবা ঙম্বা নহারোলশিংদগী ওইগদবনি হায়বা শ্বামী বিবেকানন্দনা থাজবা থমখি। শ্বামীজিনা নহারোলশিংদা থাজবা থম্বগুম ঐনা শ্বামীজি অমসুং মহাক্কী ফিদমশিংদা থাজবা থম্লি। নহারোলশিংদা থম্লিবা মহাক্কী মঙলান অসিগীদমক ঐনা শ্বামীজি মপুংফানা থাজৈ। করিগুম্বা ঙসি শ্বামীজি ঐখোয়গী ইরক্ত লৈরম্লবদি ২১শুবা চহিচাগী নহারোলশিংগী হোৎনবা কনবা অমসুং শক্তি উবদা মহাক অনৌবা থাজবনা থনগনি অমসুং অনৌবা মঙলানশিংগী মরুশিং হুল্লমগনি।
মরুপশিং,
ভারত মান্দপমদা জি-২০ মীফম পাংথোকখ্রে অমসুং মালেমগী তুংগীদমক খন্ননবা মফম অসিদা মালেমগী লুচিংবশিং পুনখি।ভারতকী মথং চহি ২৫ গী লম্বী শেম্নবা ঙসি ভারতকী নহারোলশিং ভারত মান্দপমদা পুনবা অসি ঐগী লাইবক য়াম্না ফবনি।
মরুপশিং,
থা খরগী মমাঙদা ঐগী য়ুমদা নহা ওইরিবা শান্নরোয়শিংগা উনখি অমসুং মখোয়গা ৱারি শানখি। মখোয়গা ৱারি শানবদা শান্নরোয় অমনা লেপখৎলগা ঐঙোন্দা হায়খি, “ মোদী জি, মালেমগী ওইনা অদোম প্রধান মন্ত্রী অমনি, অদুবু, ঐখোয়গী ওইনা, অদোম পারম মিত্রানি”।
মরুপশিং,
ঐগী ওইনা ভারতকী নহারোলশিংগা ঐগা অচেৎপা মরী লৈনরি অমসুং মরুপ-মপাং ওইবগী খ্বাইদগী কনবা মরী অসি থাজনবনি। নহারোলশিংদা ঐনা থাজবা লৈবদগী MY Bharat (মাই য়ং ভারত) শেম্নবা অমসুং বিকসিত ভারত য়ং লিদর্স দাইলোগকী য়ুম্ফম থোনখিবনি। ভারতকী নহারোলশিংগী থৌনাদগী অথুবা মতমদা ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইরগনি। নহারোল মিল্লিয়ন কয়াগী অপুনবা থবকশিংনা চাউখৎপগী চকাশিং চেনহল্লি অমসুং লৈবাক অসি চিংনবা লৈতনা মসিগী পান্দম য়ৌবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
মশিং থিরিবা মীওইশিংনদি মসি য়াম্না খুদোংথিবা অমনি হায়না খনবা য়াই, অদুবু ঐগী থম্মোয়না হায়রি অমসুং অদোমদা থাজবা থম্বগা লোয়ননা, পান্দম অসি য়াম্না চাউই, অদুবু মসি ফংদনা তোকপদি তৌরোই। নহারোল করোর কয়াগী খুৎশিংনা চাউখৎপগী গারিগী চকাশিং মাঙলোমদা ইনবা মতমদা, ঐখোয় শোইদনা পান্দম য়ৌবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
পুৱারিনা ঐখোয়দা তম্বীরি অমসুং ঐখোয়দা ইথিল পীরি। অচৌবা মঙলানশিং মঙখিবা অমসুং ৱাশক কয়া
শকখিবা লৈবাকশিং মখোয়গী পান্দমশিং ফংখি। চহি ১০০ রোমগী মমাংদা, য়ু.এস.এদা ১৯৩০ গী মতমদা শেন-থুমগী অৱাবশিং মায়োক্নবা মতমদা, অমেরিকামচাশিংনা অৱাবা অসিদগী কোকহন্নবা মখোয়না ৱারেপ লৌখি অমসুং য়াম্না য়াংনা মাংলোমদা চঙশিনখি। অনৌবা লম্বী অমা খনখি অমসুং অৱাবা কোকহনবা খক নত্তনা মখোয়গী চাউখৎপা য়াংখৎহনখি। মতম অমদা শিঙ্গাপুর ঙামীশিংগী অপীকপা খুঙ্গং অমা ওইরমখি। হিংবদা চঙবা তঙাইফদবশিং ফাওবা ফংদবগী অৱাবা মায়োক্নখি। শিঙ্গাপুরগী অফবা লুচিংবা ফংখি অমসুং ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহনগনি হায়না মীওই খুদিংমক্না ৱারেপ লৌখি। শিঙ্গাপুর থকশি-খাশি লৈবা অমসুং অপুনবগী থবকশিংদগী মালেমগী শেন-থুম অমসুং ললোন-ইতিক্কী মফম অমা ওইখি। ভারতকী মসিগা মান্নবা খুদমশিং লৈরি। নিংতম্লবা মতুংদা লৈবাক অসিদা চীঞ্জাক ৱাৎপগী অৱাবা মায়োক্নখি। লৈবাক অসিগী লৌমীশিংনা ৱারেপ অমা লৌখি অমসুং ভারত চীঞ্জাক্কী অৱাবা কোকহনখি। মতম অদুদা নখোয় পোক্ত্রি, পি.এল ৪৮০ কৌবা মমিং অমদা গেহু শীজিন্নখি অমসুং গেহু ফংহনবা অসি অচৌবা থবক অমা ওইখি। অচৌবা পান্দমশিং থম্বা অমসুং অকক্নবা মতম অমগী মনুংদা মখোয় ফংবা হায়বসি অরুবা অমা নত্তে। নাখৈ শেংবা পান্দম অমা লৈতনা, করিগুম্বা অমতা ফংবা ঙম্লোই অমসুং মসিগী ৱাখল্লোন অসিদা ঙসিগী ভারত থবক তৌরি। লৈবাক অমনা মাঙলোমদা চঙশিন্নবা অচৌবা পান্দমশিং থম্লি। পান্দম অমা অমসুং মরুপশিং য়াওদনা পুন্সি অমা হিংবা ওইথোক্লোই। পান্দমশিং অসিনা পুন্সি অমা হিংহল্লিবনি। ঐখোয়গী মাঙদা অচৌবা পান্দম অমা লৈবা মতমদা, মদু ফংনবা ঐখোয় খুদিংমক্না পুন্না হোৎনগদবনি। ঙসি ভারতনা মদু থবক ওইনা পাংথোক্লি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০ দা পান্দম কয়া ফংবা ঙম্লে। ভারতনা লমহাংদা খোঙহাম্বগী অৱাবা কোকহল্লে অমসুং থা ৬০ গী মনুংদা মীওই করোর ৬০ পান্দম অসি ফংবা ঙম্লে। হৌজিক ভারতকী ইমুং খুদিংমক বেঙ্কগী খুদোংচাবশিং ফংলে অমসুং গ্যাস কন্নেক্সন মিল্লিয়ন ১০০ হেন্না পীদুনা নুপীশিং চাকখুমগী মৈখুদগী মনিংতম্লে। তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা ভারতনা পান্দমশিং ফংবা ঙম্লে। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা, মালেম্না তিকাশিংগী লান্থেংনরিঙৈদা, ভারতকী সাইন্তিস্তশিংনা মাঙজৌননা তিকা অমা পুথোকখি। ভারত্ত মীওই খুদিংমক তিকা থাবদা চহি ৩-৪ চঙগনি হায়না মাঙজৌননা লাউথোক্লবশু, অকক্নবা মতমগী মনুংদা লৈবাক অসিদা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা তিকা থাবগী থবক পাংথোকখি। গ্রিন ইনর্জগী মতাংদা পীখিবা থাজবশিং ভারতনা থবক ওইনা পাংথোক্লে। থানখিবা মতমদগী চহি ৯ ঙনখৎনা, পেরিস এগ্রিমেন্তদা য়ানখিবশিং থবক ওইনা পাংথোকপা মালেমগী অহানবা লৈবাক ভারতনা ওইরে। ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা পেত্রোলদা ইথানোল চাদা ২০ য়ানশিন্নবা থমখিবা পান্দম অদু ভারতনা ঙনখৎনবা ফংবা ঙম্লে। হায়রিবা মাইপাকপশিং অসিনা ইথিল অমা ওইরে অমসুং বিকসিত ভারত অমগী পান্দম ফংনবা ভারত নকশিল্লক্লে।
মরুপশিং,
চাউখৎপগী খোঙচৎ অসিদা, ঐখোয়না কৈদৌঙৈদা পোৎশক অমা কাউরোইদবনি। ঐখোয়না অচৌবা পান্দমশিং থমখিবা অদু নিংশিংগদবনি অমসুং অচৌবা পান্দমশিং ফংবা অসি সরকার খক্তগী দাইত্ব নত্তে, মসিদা মীওই খুদিংমক্কী অপুনবা থবক দরকার ওই। লৈবাক্কী পান্দমশিং ফংনবা হোৎনবদা খন্ন-নৈনবা, মাইকৈ তাকপা অমসুং মপু ওইবগী ৱাখল্লোন চেনবা য়াম্না মরুওই। ঙসি অয়ুক ঐনা অদোমগী প্রসেন্তেসন য়েংলে অমসুং ভারতকী থবক তৌবা অসি মোদী খক্তগী নত্তে, অদোমগী থবকশু য়াওরি হায়বা থৌরম অসিদা নখোয় ময়াম শরুক য়ারিবা অসিনা উৎলে। নহারোলশিং কুইজশিং, এসে ইবা চাংদম্নবশিং অমসুং প্রসেন্তেসনশিংদা শরুক য়াহন্দুনা বিকসিত ভারত য়ং লিদর্স দাইলোগনা মসিগী থবক অসি খুদম ওইনা উৎলে। বিকসিত ভারত অমগী পান্দম ফংনবা মখোয়গী থৌদাং উৎপগীদমক নহারোলশিং থাগৎপা ফোঙদোক্লি অমসুং মখোয়গী থবকশিং অদু ঙসি ফোঙখিবা এসেগী লাইরিক অমসুং প্রসেন্তেসন ১০ অসিদা উবা ফংলে। লৈবাক অসিনা মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং নহারোলশিংনা খঙলে। মখোয়গী ৱাখল খনবা পাকথোক-চাউথোকহনবা অমসুং অখঙ-অহৈশিং, মিনিস্তরশিং অমসুং থৌশিল শেম্বশিংগা খন্ন-নৈনবদা থৱায় য়াওনা শরুক য়াবগীদমক নহারোলশিং থাগৎচরি। য়ং লিদর্স দাইলোগ অসিদগী ফংলবা অনৌবা ৱাখলশিং অমসুং পাউতাকশিং হৌজিক লৈবাক্কী থৌশিলশিংগী শরুক অমা ওইরগনি, লৈবাক অসিগী চাউখৎপদা লমজিংগনি।
মরুপশিং,
লাল কিলাদগী, অনৌবা নহারোল লাখ ১ রাজনিতিদা শরুক য়াহন্নবা ঐনা ফোঙদোকখি। অদোমগী পাউতাকশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা রাজনিতি অসি অচৌবা পাম্বৈ অমনি। রাজনিতিদা শরুক য়ানবা নহারোল কয়া থোক্লক্কনি হায়না ঐনা থাজৈ।
মরুপশিং,
ঙসি অদোমদা ৱা ঙাংলিঙৈদা, ঐশু বিকসিত ভারত অমগী অচৌবা শক্তম অমা উরে। বিকসিত ভারত অমদা করি উবা ঐখোয়না পাম্বগে, করম্বা মখলগী ভারত উবা ঐখোয়না পাম্বগে। বিকসিত ভারত অমা ওইহনবদা লৈবাক অসিগী শেন-থুম, লাল্লোং, খুন্নাই অমসুং নাত মপাঙ্গল কনখৎহনবা য়াম্না দরকার ওই। চাউখৎলবা ভারত অমদা, ইকোনোমি অমসুং ইকোলোজি অনিমক চাউখৎকনি, মগুন লৈবা লাইরিক-লাইশু তম্বা অমসুং শেন্থোক লম্বীগী খুদোংচাবা কয়া ফংগনি। ভারত্তা মালেমদা খ্বাইদগী মশিং য়াম্বা হৈথোই-শিংথোইরবা নহারোলশিং লৈরে অমসুং মখোয়গী মঙলানশিংগীদমক পাক-চাউবা অতিয়া অমা পীরে।
মরুপশিং,
ৱা ঙাংবা খক্তনা ঐখোয় চাউখৎকদরা? অদোম করি খনবগে? অদু ওইরবদি, ঐখোয় য়ুমদা চৎলগনি অমসুং বিকসিত ভারত, বিকসিত ভারত, বিকসিত ভারত হায়না শোনবা হৌরসি। বিকসিত ভারত অমগীদমক, ঐখোয়গী ৱারেপ খুদিংমক মান্নগনি। ঐখোয়গী থৌশিলগী ৱাখল্লোন অসি মান্নরবা মতমদা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপা ঙমগনি। মালেমগী শক্তি অমতনা ঐখোয় চাউখৎপগী থিংবা ঙম্লোই। মসিগী পান্দম অসি ফংনবগীদমক, ৱারেপ খুদিংমক, খোঙথাং খুদিংমক অমসুং থৌশিল খুদিংমক ভিকসিত ভারত অমগী পান্দমগা চৎমিন্নগদবনি। লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা লৈবাক অসি খ্বাইদগী নহা ওইবা লৈবাক ওইদুনা, ভারত মাঙলোমদা চঙশিল্লে। মালেমগী এজেন্সিশিংনা নহারোলশিংগী থৌনা খঙবদগী ভারতকী জি.দি.পি শিংথাবা য়ানা ফগৎলে। মহার্ষি অর্বিন্দ্রো, গুরুদেব তেগোর অমসুং হোম জে. ভাভাগুম্বা শক্নাইরবশিংনা নহারোলশিংগী থৌনাদা থাজবা থমখি। মালেম শীনবা থুংনা মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং উৎতুনা ভারতকী নহারোলশিংনা মালেমগী অচৌবা কম্পেনিশিংগী লুচিংবা ওইরে। মথং চহি ২৫ ‘অমৃত কাল’ অসি য়াম্না মরুওই অমসুং নহারোলশিংনা বিকসিত ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনহনগনি হায়বগী থাজবা থম্লি। নহারোলশিংগী মাইপাকপশিংনা ভারতনা মালেমগী ওইনা স্তার্দঅপকী থবকশিংদা অহুমশুবদা লৈরে। মেনুফেকচরিং চাউখৎলে, মালেমগী ওইনা দিজিতেল ইন্দিয়া চাউখৎলে অমসুং শান্নবদা মীথোই-মীহেল্লে। ভারতকী নহারোলশিংনা ওইথোক্লোই হায়না খনবা থবকশিং ওইথোকহনবা মতমদা, চিংননিঙাই লৈতনা বিকসিত ভারত অমা ফংবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
ঙসি, নহারোলশিং চাউখৎনবা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে। ভারত্ত চয়োল খুদিংগী য়ুনিভর্সিতি অমা লিংখৎলি অমসুং নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা আই.তি.আই অমা লিংখৎলি। মসিগী মথক্ত, নুমিৎ হুম্নি খুদিংগী, অতল তিনকরিং লেব অমা হাংদোক্লি অমসুং নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা কলেজ অনি লিংখৎলি। হৌজিক ভারত্ত আই.আই.তি ২৩ লৈরে অমসুং হৌখিবা চহি ১০ দা, আই.আই.আই.তি মশিং ৯ দগী ২৫ দা হেনগৎলে অমসুং আই.আই.এম.এস মশিং ১৩ দগী ২১ দা হেনগৎলে। এ.আই.আই.এম.এস মশিং শরুক অহুম হেনগৎলে অমসুং হৌখিবা চহি ১০দা মেদিকেল কলেজ মশিং শরুক অনি হেনগৎলে। মশিং অমসুং মগুনশিংদা ভারতকী মহৈলোয়শঙশিংগী অফবা ফলশিং উবা ফংলে অমসুং ২০১৪ দা ক্ব্যু এস রেঙ্কিংশিংদা য়াওবা অৱাংবা থাক্কী মহৈলোয়শিং মশিং ৯ ওইরম্বদগী হৌজিক ৪৬ য়ৌরে। ভারতকী মহৈলোয়শঙশিং ফগৎলকপা অসি বিকসিত ভারত অমগী অকনবা য়ুম্ফম অমনি।
মরুপশিং,
২০৪৭ অসি য়াম্না ৱাৎলি, মসিগীদমক করিগী হৌজিক থবক তৌগদৌরিবনো হায়না মীওই খরনা খল্লমগনি, অদুবু ঐখোয়না মসিগী ৱাখল অসি থাদোক্কদবনি। ২০৪৭ দা বিকসিত ভারত অমগী পান্দম ফংনবা নোংমগী পান্দমশিং অমসুং লেপ্তনা হোৎনবা দরকার ওই। ভারত অথুবা মতমদা মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরগনি। হৌখিবা চহি ১০দা, মীওই মিল্লিয়ন ২৫০ লায়রবা কোকহল্লে অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা অথুবা মতমদা লায়রবা কোক্লগনি হায়বগী থাজবা লৈরে। চৎলিবা দেকেদ অসি লোইশিল্লকপদা, গিগাৱাত ৫০০গী রিন্যুএবল ইনর্জি পুথোক্নবা ভারতনা পান্দম থম্লি অমসুং ২০৩০ দা রেলৱেনা কার্বোন অমতা থাদোক্তনবা পান্দম থম্লি।
মরুপশিং,
মথং চহি ১০দা ওলেম্পিক্স য়ুম্বু ওইনা অচৌবা পান্দম অমা থম্লি অমসুং মসি ফংনবা লৈবাক অসিনা কৎথোকপা দরকার ওই। ২০৩৫ দা স্পেস স্তেসন অমা শেমগৎনবা পান্দম থমদুনা, স্পেস পৱার অমা ওইনা ভারত য়াংনা চাউখৎলক্লি। থাদা ভারতমচা অমা থানবা পান্দম অমগা লোয়ননা, গগানয়ানগী শেম-শাবা হৌজিক চৎথরি অমসুং চন্দ্রয়ান মিসন মাইপাকখ্রে। অসিগুম্বা পান্দমশিং ফংবা ঙম্বা অসিনা ২০৪৭ দা বিকসিত ভারত অমগী লম্বী য়াৎলে।
মরুপশিং,
ঐখোয়না শেন-থুম চাউখৎলকপী মশিংগী মরমদা ৱারি শানবা মতমদা, মসিনা ঐখোয়গী পুন্সিদা করি কান্নবা পীগনি হায়না মীওই খরনা খল্লি। অশেংবদি, শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলকপদগী পুন্সিগী হিরম খুদিংমক্ত কান্নবা ফংলে। চৎলিবা চহিচা অসিগী অহানবা দিকেদতা, ভারত ত্রিল্লিয়ন-দোল্লর ইকোনোমি অমা ওইরে, অদুবু অপীকপা ইকোনোমি সাইজ অমা ওইখি, লৌউ-শিংউগী বজেত করোর লিশিং খর খক ওইখি অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী বজেত লুপা করোর লাখ ১ য়ৌখিদে। মতম অদুদা, খুঙ্গংশিংদা লম্বীশিং ফজনা লৈখিদে অমসুং নেসনেল হায়ৱেশিং অমসুং রেলৱেশিংগী ফিবম য়াম্না ফবা ওইখিদে অমসুং লৈবাক অসিগী মশিং য়াম্লবা শরুক্কী মীওইশিংদা মৈ অমসুং ঈশিংগুম্বা চঙদ্রবা য়াদ্রবশিং ফংহনখিদে।
মরুপশিং,
মসিগী তুংদা ইকুই কুইদনা, দোল্লর ত্রিল্লিয়ন ২ গী ইকোনোমি ওইরবা মতুংদা, ভারতকী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী বজেত লুপা করোর লাখ ২ য়ৌখিদে। অদুবু লম্বীশিং, রেলৱেশিং, এয়রপোর্তশিং, কেনেলশিং, লায়রবশিংগী য়ুমশিং, স্কুলশিং অমসুং হোস্পিতালশিং শাবদা ফগৎলকপা লৈবাক অসিনা উখি। ভারত য়াম্না য়াংনা দোল্লর ত্রিল্লিয়ন ৩ গী ইকোনোমি অমা ওইরে, এয়পোর্তশিং শরুক অনি হেনগৎলে, বন্দে ভারতগুম্বা অনৌবা ত্রেনশিং চেল্লে অমসুং বুল্লেত ত্রেন অমগী মঙলান থবক ওইনা পায়খৎপা হৌরে। ভারতনা য়াম্না য়াংনা মালেম শীনবা থুংনা ৫-জি শীজিন্নবা ঙম্লে অমসুং গ্রাম পঞ্চায়ত লিশিং কয়াদা ব্রোন্দবেন্দ ইন্তরনেত ফংহল্লে অমসুং খুঙ্গং ৩০০,০০০ হেনবগী লম্বীশিং শেমগৎলে। নহারোলশিংদা লুপা করোর লাখ ২৩ গী গরেন্তি য়াওদবা মুদ্রা লোনশিং পীরে অমসুং মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা লেম্না লায়েংবগী স্কিম অয়ুস্মান ভারত হৌদোক্লে। চহিগী ওইনা লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর লিশিং কয়া হকথেংন্না হাপচিনগদবা স্কিম অমা হৌদোক্লে। শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলকপগা লোয়ননা, চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং য়াংখৎলে, খুদোংচাবা কয়া ফংহল্লে অমসুং হিরম খুদিংমক অমসুং খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক চাদিং তৌবা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎলে।
মরুপশিং,
ঙসিদি ভারত দোল্লর ত্রিল্লিয়ন ৪ গী ইকোনোমি অমা নকশিল্লক্লে। হৌজিক ইনফ্রাস্ত্রকচর বজেত লুপা করোর লাখ ১১ য়ৌরে, মসি চহি ১০ গী মমাঙদগী শরুক তরুক হেল্লবনি অমসুং ২০১৪ গী অপুনবা বজেতকী শেনফমদগী হেন্না রেলৱে মথন্থদা শীজিন্নরে। লৈবাক অসিগী বজেত হেনগৎলকপগী ফজরবা খুদম অমা ভারত মান্দপম্না ওইরে। করিগুম্বা অদোমনা হান্না প্রাগাতি মৈদান্দা লাকখিবা কনাগুম্বা অমা ওইরম্লবদি, মতম অদুদা ময়াইদা মেলাশিং পাংথোকপা অমসুং লৈবাক্কী মফম কয়াদগী মীওই কয়া লাকপা, দম্বুরশিং খন্দুনা মেলা পাংথোকপা উরমগনি।
মরুপশিং,
ভারত দোল্লর ত্রিল্লিয়ন ৫ গী ইকোনোমি অমগী মাইকৈদা য়াংনা চঙশিল্লি, মসিনা চাউখৎ-থৌরাং অমসুং খুদোংচাবশিং হেনগৎহনগনি। মথংগী চহি ১০ লোইশিল্লকপদা, ভারত দোল্লর ত্রিল্লিয়ন ১০ য়ৌবা ঙম্লগনি। শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলকপা লোয়ননা নহারোলশিংগী খুদোংচাবশিং মরাংকাইনা ফংলগনি। ২০৪৭ দা অদোম চহি কয়া শুরগনি, মতম অদুদা অদোমগী ইমুং-মনুংগী করি থৌরাং তৌগনি। ২০৪৭ দা অদোম চহি ৪০-৫০ শুরগনি অমসুং পুন্সিগী য়াম্না মরুওইবা তাঙ্কক অমা ওইরগনি অমসুং ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইরগনি, মতম অদুদা কনানা মসিগী কান্নবা খ্বাইদগী য়াম্না ফংগনি? ঙসিগী নহারোলশিংনা কান্নবা খ্বাইদগী য়াম্না ফংগনি। লৈবাক অসিগী পুৱারিগী খ্বাইদগী চাউবা অওনবা মখোয়না লমজিংবা খক নত্তনা মখোয়না মসিগী খ্বাইদগী কান্নবা ফংবা মীওইশিং ওইরে। নহারোলশিংনা পেন্থোক্তুনা লৈরোইদবনি, খুদোংচাদবা মায়োক্নবা ঙমগদবনি অমসুং য়ং লিদর্স দাইলোগ শরুক য়ারিবশিংনা উৎপগুম মখোয়গী কমফোর্ত জোনশিংদগী খোঙ থাংদোরক্কদবনি।
মরুপশিং,
ভারতকী তুংগী লম্বী য়াৎপদা বিকসিত ভারত য়ং লিদর্স দাইলোগনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। বিকসিত ভারত অমগী অনৌবা ৱাখলশিং অসি মমল নাইদে, অফবনি অমসুং খ্বাইদগী ফবনি। হায়রিবা অনৌবা ৱাখলশিং অসি নহারোলশিংনা লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক য়ৌহনগদবনি, বিকসিত ভারত অমগী থৌনাগা লোয়ননা জিলা, খুঙ্গং অমসুং য়ুম্লোন্নবা খুদিংমক্কী নহারোলশিংগা পাউ ফাওনগদবনি। ২০৪৭ দা বিকসিত ভারত অমা ওইহন্নবা মঙলান অসি মঙফাওনবা ঙম্নবা মীওই খুদিংমক হিংগদবনি অমসুং মখোয় মশামক কৎথোক্কদবনি।
মরুপশিং,
জাতিগী নহারোলগী নুমিৎ অসিদা ভারতকী নহারোলশিং অমুক হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ৱাশক অসি থবক ওইনা ওন্থোক্নবা, অদোমগী লেপ্তবা থবকশিংগা লোয়ননা, ঐখোয় মাইপাক্ত্রিবা ফাওবা ঐখোয় পোথারোইদবনি, মসিগী মরুওইবা ৱাশক অসিগা লোয়ননা অদোম মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি, অদোমগী মফমদা ঐগী য়াইফ পাউজেল পীজরি। ঐগা লোয়ননা হায়মিন্নসি-
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
বন্দে মাতরম। বন্দে মাতরম।
বন্দে মাতরম। বন্দে মাতরম।
বন্দে মাতরম। বন্দে মাতরম।
বন্দে মাতরম। বন্দে মাতরম।
বন্দে মাতরম। বন্দে মাতরম।
বন্দে মাতরম। বন্দে মাতরম।
অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।