Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at Commissioning of INS Surat, INS Nilgiri and INS Vaghsheer
15 JAN 2025 2:08PM by PIB Delhi
Governor of Maharashtra C.P. Radhakrishnan Ji, the popular Chief Minister of Maharashtra, Devendra Fadnavis Ji, my senior colleagues in the Council of Ministers, Mr. Rajnath Singh Ji, Sanjay Seth Ji, Chief Minister of Maharashtra, along with him today both our Deputy Chief Ministers are also there, Deputy Chief Minister Mr. Eknath Shinde Ji, Ajit Pawar Ji, CDS, CNS, all the Navy colleagues, all the colleagues working in Mazagon Dockyard, other guests, ladies and gentlemen.
15th January is also celebrated as Army Day. I salute every brave soldier who has dedicated his life to protect the country, I congratulate every brave man and woman engaged in protecting Mother India on this day.
Friends,
Today is a big day for India's maritime heritage, the glorious history of the Navy and the Atmanirbhar Bharat Abhiyan. Chhatrapati Shivaji Maharaj had given a new strength and a new vision to the Indian Navy. Today, on his holy land, we are taking a big step towards strengthening the 21st century Navy. This is the first time that a destroyer, a frigate and a submarine are being commissioned together. And the most proud thing is that these three Frontline Platforms are Made in India. I congratulate the Indian Navy, all the colleagues involved in their construction work, the engineers, the workers and the entire country.
Friends,
Today's program connects our glorious heritage with the aspirations of the future. We have a rich history in long sea voyages, commerce, naval defense, ship industry. Taking inspiration from its history, today's India is becoming a major maritime power in the world. The platforms launched today also reflect this. For example, our Nilgiri is dedicated to the maritime power of the Chola dynasty. Surat Warship reminds us of the period when India was connected to West Asia through the ports of Gujarat. These days, along with these two ships, the Vagsheer submarine is also being commissioned today. A few years ago, I had the opportunity to participate in the commissioning of Kalvari, the first submarine of the P75 class. Today I have had the privilege of commissioning the sixth submarine of this class, Vagsheer. These new frontier platforms will give new strength to both India's security and progress.
Friends,
Today, India is being recognised as a reliable and responsible partner across the world and especially in the Global South. India works in the spirit of development, not expansionism. India has always supported an open, secure, inclusive and prosperous Indo-Pacific region. Therefore, when it came to the development of countries bordering the sea, India gave the mantra SAGAR. SAGAR means Security And Growth for All in the Region. We moved ahead with the vision of SAGAR. When India was given the responsibility of assuming the Presidency of G-20, we gave the mantra to the world - One Earth One Family One Future. When the world was getting exhausted while fighting Corona, India gave the vision - One Earth One Health. We consider the whole world as our family. We believe in the principle of Sabka Sath, Sabka Vikas. And therefore, India considers the defence and security of this entire region as its responsibility.
Friends,
In shaping global security, economics and geopolitical dynamics, a maritime nation like India is going to play a huge role. For economic progress and energy security, it is important that territorial waters are protected, freedom of navigation is ensured, and trade supply lines and sea routes are secure. We have to protect this entire region from terrorism, arms and drug smuggling. Therefore, it is important today that we become global partners in making the seas safe and prosperous, we work to increase the efficiency of logistics and for the shipping industry. We develop the capacity to prevent misuse of ocean resources like rare minerals, fish stocks and manage them. We invest in finding new shipping routes and sea lanes of communication. I am happy that today India is taking continuous steps in this direction. India has also emerged as the first responder in the entire Indian Ocean Region. In the last few months itself, our Navy has saved hundreds of lives, protected national and international cargo worth thousands of crores of rupees. This has increased the world's trust in India, it has increased because of all of you, and that is why I congratulate all of you today. Trust in the Indian Navy and Coast Guard is also increasing continuously. Today you can also see that India's economic cooperation with ASEAN, Australia, Gulf or African countries is continuously getting stronger. India's presence in the Indian Ocean Region and its strength is a very big basis for this strengthening of relations. And that is why today's event is equally important from the military point of view as well as from the economic point of view.
Friends,
It is one of the priorities of the country that the military capability of 21st century India should be more capable and modern. Be it water, land, sky, deep sea or infinite space, India is securing its interests everywhere. Reforms are being done continuously for this. The formation of the Chief of Defense Staff is one such reform. India is also moving forward in the direction of theater commands so that our forces are more efficient.
Friends,
The way the three armies of India have adopted the mantra of self-reliance in the last 10 years is very commendable. Understanding the seriousness of the need to minimise India's dependence on other countries in times of crisis, all of you are taking this work forward and providing leadership. Our armies have prepared a list of more than 5 thousand such equipment and tools which they will no longer import from abroad. When an Indian soldier moves forward with equipment made in India, his confidence is also different. In the last 10 years, the country's largest helicopter manufacturing factory has started in Karnataka. A factory manufacturing transport aircraft for the armies has started. The Tejas fighter plane has taken India's reputation to new heights. The defence corridors being built in UP and Tamil Nadu are going to give further impetus to defence production. And I am happy that our Navy has also expanded the Make in India campaign to a great extent. All of you colleagues of Mazgaon Dockyard also have a very big role in this. In the last 10 years, 33 ships and 07 submarines have been inducted into the Indian Navy. Out of these 40 Naval Vessels, 39 have been built in Indian shipyards. This includes our magnificent and gigantic INS Vikrant aircraft carrier, and nuclear submarines like INS Arihant and INS Arighat. I heartily congratulate the three armies of the country for giving such a boost to Make in India. Today, India's defence production has crossed Rs. 1.25 lakh crore. We are exporting defence equipment to more than 100 countries. I am confident that with your support, India will rapidly transform its defence sector.
Friends,
Along with increasing the strength of the Indian armed forces, Make in India is also opening new doors of economic progress. For example, the ship building ecosystem is an example. Many of you would know, experts also say that the more investment is made in ship building, the more positive impact it has on the economy. That is, if we invest Rs 1 in ship building, then around Rs 1.82 paise circulates in the economy. Just imagine, currently there are 60 big ships under construction in the country. Their value is around Rs 1.5 lakh crore. That is, by investing this much money, around Rs 3 lakh crore will circulate in our economy. And in terms of employment, it has a 6 times multiplier effect. Most of the material, most of the parts of the ships come from the MSMEs of the country. Therefore, if 2000 workers are engaged in the work of building a ship, then in the other industry, which is the MSME supplier, around 12 thousand jobs are created in that MSME sector.
Friends,
Today India is rapidly moving towards becoming the third largest economy of the world. Our manufacturing and exporting capacity is also increasing continuously. In the coming years, India will need hundreds of new ships and new containers. Therefore, this model of port led development is going to give impetus to our economy and create thousands of new employment opportunities.
Friends,
The number of sea-farers is also an example of how employment is increasing in this sector. In 2014, the number of sea-farers in India was less than 1.25 lakh. Today it has more than doubled to reach almost 3 lakh. Today India has come in the top-five in the world in the number of sea-farers.
Friends,
The third term of our government has started with many big decisions. We have made new policies at a fast pace, and started new works keeping in view the needs of the country. We are working with the goal of developing every sector and every corner of the country. The expansion of the port sector is also a part of this. One of the first big decisions of our third term was the approval of Vadhavan Port in Maharashtra. The construction work of this modern port has already started at a cost of Rs. 75 thousand crores. This will also create thousands of new employment opportunities in Maharashtra.
Friends,
For a very long time, not much attention was paid to the connectivity infrastructure related to the border and coastline. In the last ten years, unprecedented work has been done for this. Just two days ago, I had the opportunity to inaugurate the Sonamarg tunnel in Jammu and Kashmir. This will make it very easy to reach our border areas like Kargil, Ladakh. Last year, the Sela tunnel was inaugurated in Arunachal Pradesh. This is making the access of our army to the LAC easy. Today, work is going on rapidly on many critical infrastructure like the Shinkun La tunnel and Zojila tunnel. A network of excellent national highways is being built in the border areas through the Bharatmala project. The Vibrant Village Program is playing an important role in the development of border villages today. In the last decade, we have also focused on our far-flung islands. Regular monitoring of those islands where no one lives is also being done, not only this, now a new identity of that island is also being created, they are being given a new name. Not only this, the seamounts on the seafloor in the Indian Ocean are also being named. Last year, on India's initiative, an international organization has named 5 such places. Ashok Seamount, Harshvardhan Seamount, Raja Raja Chol Seamount, Kalpataru Ridge and Chandragupta Ridge in the Indian Ocean are increasing India's pride.
Friends,
We all know how important both space and the deep sea are in the future. That is why today India is increasing its capabilities in both space and deep sea. Our Samudrayaan project is going to take scientists to a depth of 6 thousand meters in the sea, where only a few countries have been able to reach. That means our government is leaving no stone unturned in working on any future possibility.
Friends,
For 21st century India to move ahead with full confidence, it is very important that we are free from the symbols of slavery. And our Navy has shown leadership in this too. The Navy has linked its flag to the glorious tradition of Chhatrapati Shivaji Maharaj. The Navy has also redesigned the epaulettes of Admiral rank according to the tradition of Chhatrapati Shivaji Maharaj. The campaign of Make in India, the campaign of self-reliance of India also promotes freedom from the mentality of slavery. I am confident that all of you will continue to give such proud moments to the country, we have to do every work together that contributes to making India developed. Our responsibilities may be different, but everyone's goal is the same - developed India. These new frontier platforms that the country has got today will strengthen our resolve.
And comrades,
If I want to talk about something light, it has been my experience that I have been to all the army programs and if anyone has the best arrangement for food, then it is the Navy, full of variety. Now today Surat has just been added to it, and we all know a saying, it is a very popular saying, and I would tell Captain Sandeep to listen to it carefully, that saying is - Food at Surat and Demise at Kashi (सूरत का जमण और काशी का मरण), is equally great. Now when Surat is being launched, I am sure Captain Sandeep will feed Surati food to the people.
Friends,
This is a very good occasion, the whole country is wishing you all the best, the whole country is filled with pride, and that is why, with a new confidence, with new zeal and enthusiasm, with a new resolve, we should join with full strength to fulfil the resolve of a developed India. On this occasion, I end my speech by congratulating all of you for these three important steps, for this important gift. Best wishes to all of you. Say with me with full strength-
भारत माता की जय
At least in this program this voice should resonate the most.
भारत माता की जय
भारत माता की जय
भारत माता की जय
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆଇଏନଏସ ସୁରଟ, ଆଇଏନଏସ ନୀଳଗିରି ଏବଂ ଆଇଏନଏସ ବାଘଶୀର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
15 JAN 2025 2:08PM by PIB Bhubaneswar
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରାଜ୍ୟପାଳ ସି.ପି. ରାଧାକ୍ରିଷ୍ଣନ ଜୀ, ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ ଜୀ, ମନ୍ତ୍ରୀ ପରିଷଦର ମୋର ବରିଷ୍ଠ ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହଜୀ, ସଞ୍ଜୟ ସେଠଜୀ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି, ତାଙ୍କ ସହିତ ଆଜି ଆମର ଉଭୟ ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଜୀ, ଅଜିତ ପାୱାର ଜୀ, ସିଡିଏସ, ସିଏନଏସ, ନୌସେନାର ସମସ୍ତ ସହକର୍ମୀ, ମଝାଗାଓଁ ଡକ୍ୟାର୍ଡରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ସହଯୋଗୀ, ଅନ୍ୟ ଅତିଥିଗଣ ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ।
ଜାନୁଆରୀ ୧୫ ତାରିଖକୁ ସେନା ଦିବସ ଭାବେ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରାଯାଏ । ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୀର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ମୁଁ ନମସ୍କାର କରୁଛି, ଆଜିର ଦିନରେ ମାତାଙ୍କ ସୁରକ୍ଷାରେ ନିୟୋଜିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୀର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟ, ନୌସେନାର ଗୌରବମୟ ଇତିହାସ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଏକ ବଡ଼ ଦିନ। ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଭାରତରେ ନୌସେନାକୁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦେଇଥିଲେ । ଆଜି ସେମାନଙ୍କର ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ଆମେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ନୌସେନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛୁ। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏକ ଡେଷ୍ଟ୍ରୋୟର, ଫ୍ରିଗେଟ୍ ଏବଂ ଏକ ବୁଡ଼ାଜାହାଜକୁ ଏକାଠି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଯାଉଛି। ଆଉ ସବୁଠାରୁ ଗର୍ବର କଥା ହେଉଛି ଏହି ତିନୋଟି ଫ୍ରଣ୍ଟଲାଇନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ହେଉଛି ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ । ମୁଁ ଭାରତୀୟ ନୌସେନା, ଏହାର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସହ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ସହଯୋଗୀ, ଇଞ୍ଜିନିୟର, ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆମ ଗୌରବମୟ ଐତିହ୍ୟକୁ ଭବିଷ୍ୟତର ଆକାଂକ୍ଷା ସହ ଯୋଡ଼ିଛି। ଦୀର୍ଘ ସମୁଦ୍ର ଯାତ୍ରା, ବାଣିଜ୍ୟ, ନୌସେନା ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ଜାହାଜ ଶିଳ୍ପ, ଏଥିରେ ଆମର ସମୃଦ୍ଧ ଇତିହାସ ରହିଛି। ନିଜ ଇତିହାସରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ଆଜିର ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ପ୍ରମୁଖ ସାମୁଦ୍ରିକ ଶକ୍ତି ରେ ପରିଣତ ହେଉଛି। ଆଜି ଲଞ୍ଚ ହୋଇଥିବା ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଝଲକ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ଆମେ ଯେମିତି ଅଛୁ, ଏବେ ଯେମିତି ଆମର ନୀଳଗିରିମାନେ ଏବେ ଚୋଳ ବଂଶର ସମୁଦ୍ର ଶକ୍ତି ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ । ସୁରଟ ଯୁଦ୍ଧ ଜାହାଜ ଆମକୁ ସେହି ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇଦିଏ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟର ବନ୍ଦର ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ଥିଲା । ଆଜି ବାଘଶୀର ବୁଡ଼ାଜାହାଜ, ସହ ଏହି ଦୁଇଟି ଜାହାଜ କୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଯାଉଛି। କିଛି ବର୍ଷ ତଳେ ପି-୭୫ ଶ୍ରେଣୀର ପ୍ରଥମ ବୁଡ଼ାଜାହାଜ କଲଭାରୀରେ ଯୋଗଦେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି। ଆଜି ମୋତେ ଏହି ଶ୍ରେଣୀର ଷଷ୍ଠ ବୁଡ଼ାଜାହାଜ ବାଘଶୀରକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି। ଏହି ନୂତନ ସୀମାନ୍ତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉଭୟ ଭାରତର ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ପ୍ରଗତିକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ, ବିଶେଷ କରି ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥରେ ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱସମ୍ପନ୍ନ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ପରିଚିତ ହେଉଛି । ଭାରତ ବିସ୍ତାରବାଦ ସହ କାମ କରେ ନାହିଁ, ଭାରତ ବିକାଶର ଭାବନା ସହିତ କାମ କରେ । ଭାରତ ସର୍ବଦା ଖୋଲା, ସୁରକ୍ଷିତ, ସମାବେଶୀ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ । ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସମର୍ଥନ ମିଳୁଛି। ତେଣୁ ସମୁଦ୍ର ସଂଲଗ୍ନ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ କଥା ଆସିଲେ ଭାରତ ସାଗର ମନ୍ତ୍ର ଦେଇଥିଲା। ସାଗର ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଆମେ ସାଗରର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥିଲୁ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଜି -୨୦ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା, ଆମେ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ପୃଥିବୀ ଏକ ପରିବାର ଏକ ଭବିଷ୍ୟତର ମନ୍ତ୍ର ଦେଇଥିଲୁ । କରୋନା ସହ ଲଢ଼ିବା ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଆତଙ୍କିତ ହେଉଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ଏକ ଭିଜନ ଦେଇଥିଲା- ୱାନ୍ ଆର୍ଥ ୱାନ୍ ହେଲ୍ଥ। ଆମେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଆମ ପରିବାର ଭାବରେ ବିବେଚନା କରୁ, ଆମେ 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ' ନୀତିରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିବା ଲୋକ । ତେଣୁ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ସୁରକ୍ଷାକୁ ଭାରତ ନିଜ ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଛି।
ସାଥୀମାନେ
ବିଶ୍ୱ ନିରାପତ୍ତା, ଅର୍ଥନୀତି ଓ ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ଗତିଶୀଳତାକୁ ଦିଗ ଦର୍ଶନ ଦେବାରେ ଭାରତ ଭଳି ସାମୁଦ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଭୂମିକା ବହୁତ ବଡ଼ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ଶକ୍ତି ନିରାପତ୍ତା ପାଇଁ, ଏହା ଜରୁରୀ ଯେ ଆଞ୍ଚଳିକ ଜଳକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା, ପରିବହନର ସ୍ୱାଧୀନତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ସମୁଦ୍ର ମାର୍ଗର ଯୋଗାଣ ଲାଇନକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା । ଆତଙ୍କବାଦ, ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଓ ନିଶା ଦ୍ରବ୍ୟ ଚୋରା ଚାଲାଣରୁ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳକୁ ରକ୍ଷା କରିବାକୁ ହେବ। ତେଣୁ ଆଜି ସମୁଦ୍ରକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଓ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅଂଶୀଦାର ହେବା ଜରୁରୀ, ଆମେ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା । ବିରଳ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ, ମାଛ ଭଳି ସମୁଦ୍ର ସମ୍ପଦର ଅପବ୍ୟବହାରକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ଏହାର ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଆମେ କ୍ଷମତା ବିକଶିତ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଆମେ ଯୋଗାଯୋଗର ନୂତନ ଜାହାଜ ମାର୍ଗ ଏବଂ ସମୁଦ୍ର ପଥ ଖୋଜିବାରେ ନିବେଶ କରୁଛୁ | ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଭାରତ ଏହି ଦିଗରେ ନିରନ୍ତର ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି । ସମଗ୍ର ଭାରତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତ ପ୍ରଥମ ଉତ୍ତରଦାତା ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି । ଗତ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ନୌସେନା ଶହ-ଶହ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇଛି ଏବଂ ହଜାର-ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାଲ ପରିବହନ ସୁରକ୍ଷିତ କରିଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ଉପରେ ବିଶ୍ୱର ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଆପଣ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆଜି ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଭାରତୀୟ ନୌସେନା, ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ଅଧିକ ନିର୍ଭର କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଯେ ଆସିଆନ୍ ହେଉ, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ହେଉ, ଉପସାଗରୀୟ ଦେଶ ହେଉ କିମ୍ବା ଆଫ୍ରିକୀୟ ଦେଶ, ଆଜି ଭାରତର ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ସୁଦୃଢ଼ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ଏହି ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଭାରତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତର ଉପସ୍ଥିତି ଏକ ବଡ଼ ଆଧାର। ସେଥିପାଇଁ ସାମରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ତଥା ଅର୍ଥନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଆଜିର ଘଟଣା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ସାଥୀମାନେ
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତର ସାମରିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ ଓ ଆଧୁନିକ ହେବା ଦରକାର, ଏହା ଦେଶର ପ୍ରାଥମିକତା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ । ଜଳ, ସ୍ଥଳ, ଆକାଶ, ଗଭୀର ସମୁଦ୍ର ହେଉ କିମ୍ବା ଅସୀମ ମହାକାଶ ସବୁଠି ଭାରତ ନିଜର ହିତକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରୁଛି। ଏଥିପାଇଁ ନିରନ୍ତର ସଂସ୍କାର କରାଯାଉଛି। ଚିଫ୍ ଅଫ୍ ଡିଫେନ୍ସ ଷ୍ଟାଫ୍ ଗଠନ ଏଭଳି ଏକ ସଂସ୍କାର। ଆମ ସେନା ଆହୁରି ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, ଏଥିପାଇଁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଥିଏଟର କମାଣ୍ଡ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ତିନି ସେନା ଯେଭଳି ଭାବେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ମନ୍ତ୍ର ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ତାହା ପ୍ରଶଂସନୀୟ। ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ ଭାରତର ନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଗମ୍ଭୀରତାକୁ ବୁଝି ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଆମ ସେନା ଏଭଳି ୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଏମିତି ଉପକରଣ ଓ ଉପକରଣର ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି, ଯାହାକୁ ସେମାନେ ଆଉ ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନୀ କରିବେ ନାହିଁ। ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ସୈନିକ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଉପକରଣ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ନ୍ତି, ତାଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ ଭିନ୍ନ ହୋଇଥାଏ। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ ହେଲିକପ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ କାରଖାନା ଖୋଲିଛି। ସେନା ପାଇଁ ପରିବହନ ବିମାନ ତିଆରି ପାଇଁ ଏକ କାରଖାନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ତେଜସ ଲଢୁଆ ବିମାନ ଭାରତର ଖ୍ୟାତିକୁ ଆକାଶର ଏକ ନୂଆ ଶିଖରକୁ ପହଞ୍ଚାଇଛି । ୟୁପି ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଥିବା ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନକୁ ଅଧିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆମ ନୌସେନା ମଧ୍ୟ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନକୁ ବହୁତ ଅଧିକ ବିସ୍ତାର କରିଛି । ଏଥିରେ ମଝାଗାଓଁ ଡକ୍ୟାର୍ଡର ଆପଣ ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁଙ୍କ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନୌସେନାରେ ୩୩ଟି ଜାହାଜ ଓ ୦୭ଟି ବୁଡ଼ାଜାହାଜ ସାମିଲ ହୋଇଛି। ଏହି ୪୦ଟି ନୌସେନା ଜାହାଜ ମଧ୍ୟରୁ ୩୯ଟି ଭାରତୀୟ ଶିପୟାର୍ଡରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି। ଏଥିରେ ଆମର ମହାନ ଉଲ୍ଲଂଘନ କାରୀ ଆଇଏନଏସ ବିକ୍ରାନ୍ତ ବିମାନବାହୀ ଜାହାଜ ଏବଂ ଆଇଏନଏସ ଅରିହନ୍ତ ଏବଂ ଆଇଏନଏସ ଅରିଘାତ ଭଳି ପରମାଣୁ ବୁଡ଼ାଜାହାଜ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ଏଭଳି ଗତି ଦେଇଥିବାରୁ ମୁଁ ଦେଶର ତିନୋଟି ଶକ୍ତିକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଆମେ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ ରପ୍ତାନି କରୁଛୁ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ, ଆପଣଙ୍କ ସହଯୋଗ ରେ ଆଜି ଭାରତ ନିଜର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ ଦ୍ଵାରା ଭାରତର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଗତିର ନୂଆ ଦ୍ୱାର ମଧ୍ୟ ଖୋଲୁଛି । ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମ । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଲୋକେ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣରେ ବିନିଯୋଗ ହୋଇଥିବା ରାଶି ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ । ଅର୍ଥାତ୍ ଯଦି ଆମେ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣରେ ୧ ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରୁ, ତେବେ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପ୍ରଚଳନ ପ୍ରାୟ ଏକ ଟଙ୍କା ୮୨ ପଇସା। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ ୬୦ଟି ବଡ଼ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ଅଛି। ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ ପାଖାପାଖି ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା। ଅର୍ଥାତ୍ ଏତେ ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କଲେ ଆମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପ୍ରାୟ ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରଚଳନ ହେବ। ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଏହାର 6 ଗୁଣକୁ ପ୍ରଭାବ ରହିଛି । ଜାହାଜର ଅଧିକାଂଶ ସାମଗ୍ରୀ, ଅଧିକାଂଶ ଅଂଶ, ଦେଶର ଏମଏସଏମଇରୁ ଆସିଥାଏ । ତେଣୁ ଯଦି ଗୋଟିଏ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣରେ ୨୦୦୦ ଶ୍ରମିକ ନିୟୋଜିତ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ଅନ୍ୟ ଶିଳ୍ପ, ଅର୍ଥାତ୍ ଏମ୍ ଏସ୍ ଏମ୍ ଇ ଯୋଗାଣକାରୀ, ସେହି ଏମ୍ ଏସ୍ ଏମ୍ ଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାୟ ୧୨ ହଜାର ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ହେବା ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି । ଆମର ଉତ୍ପାଦନ, ଆମର ରପ୍ତାନି କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଭାରତକୁ ଶହ ଶହ ନୂଆ ଜାହାଜ ଏବଂ ନୂଆ କଣ୍ଟେନରର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିବ। ତେଣୁ ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିକ ବିକାଶର ଏହି ମଡେଲ ଆମ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ସହ ହଜାର ହଜାର ନୂଆ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ କିପରି ନିଯୁକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ତାହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ସି-ଫେରେର୍ସ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ । ୨୦୧୪ରେ ଭାରତରେ ସମୁଦ୍ର ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ କମ୍ ଥିଲା। ଆଜି ଏହା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇ ପାଖାପାଖି ୩ ଲକ୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଆଜି ସମୁଦ୍ର ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପାଞ୍ଚଟି ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଆମ ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଅନେକ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ନୂତନ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରିଛୁ ଏବଂ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ନୂତନ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ | ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢୁଛୁ, ବନ୍ଦର କ୍ଷେତ୍ରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଏକ ଅଂଶ । ଆମର ତୃତୀୟ ପାଳିର ପ୍ରଥମ ପ୍ରମୁଖ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଥିଲା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ୱାଣୱାଣ ବନ୍ଦରକୁ ଅନୁମୋଦନ । ୭୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ହଜାର ହଜାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ସୀମା ଓ ଉପକୂଳ ରେଖା ସହ ଜଡ଼ିତ ଯୋଗାଯୋଗ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରତି ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉ ନ ଥିଲା। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅଭୂତପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି। ଦୁଇ ଦିନ ତଳେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ସୋନମର୍ଗ ଟନେଲକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି। ଏହା ଦ୍ୱାରା କାର୍ଗିଲ, ଲଦାଖ ଭଳି ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପହଞ୍ଚିବା ସହଜ ହେବ। ଗତବର୍ଷ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ସେଲା ଟନେଲ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆମ ସେନା ପାଇଁ ଏଲଏସିରେ ପହଞ୍ଚିବା ସହଜ ଏବଂ ସୁଲଭ ହେବ। ଆଜି ଶିନକୁନ ଲା ଟନେଲ ଓ ଜୋଜିଲା ଟନେଲ ଭଳି ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ ଚାଲିଛି । ଭାରତମାଳା ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଅଂଚଳରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ନେଟୱାର୍କ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମଗୁଡିକର ବିକାଶରେ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି । ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଆମେ ଆମର ଦୁର୍ଗମ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛୁ । ଯେଉଁ ଦ୍ୱୀପରେ କେହି ରହୁନାହାନ୍ତି, ସେହି ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ନିୟମିତ ତଦାରଖ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି, କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ଏବେ ସେହି ଦ୍ୱୀପର ଏକ ନୂଆ ପରିଚୟ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ନୂଆ ନାମ ଦିଆଯାଉଛି। ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ ଭାରତ ମହାସାଗରରେ ସମୁଦ୍ର ପତ୍ତନରେ ଥିବା ସମୁଦ୍ର ପର୍ବତ ବା ସମୁଦ୍ରର ନାମକରଣ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ଗତବର୍ଷ ଭାରତର ଉଦ୍ୟମରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନ ଏଭଳି ୫ଟି ସ୍ଥାନକୁ ନାମ ଦେଇଛି। ଭାରତ ମହାସାଗରରେ ଅଶୋକ ସୀମାଉଣ୍ଟ, ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନ ସୀମାଉଣ୍ଟ, ରାଜା ରାଜା ଚୋଳ ଫ୍ରଣ୍ଟ ସୀମାଉଣ୍ଟ, କଳ୍ପତରୁ ରିଜ୍ ଓ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ରିଜ୍ ଭାରତର ଗୌରବ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ଭବିଷ୍ୟତରେ ଉଭୟ ମହାକାଶ ଓ ଗଭୀର ସାଗର କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତାହା ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ । ତେଣୁ ଆଜି ଭାରତ ଉଭୟ ମହାକାଶ ଓ ଗଭୀର ସମୁଦ୍ରରେ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବଢ଼ାଉଛି। ଆମର ସମୁଦ୍ରୟାନ ପ୍ରକଳ୍ପ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ସମୁଦ୍ରର ସେହି ୬୦୦୦ ମିଟର ଗଭୀରତାକୁ ନେବାକୁ ଯାଉଛି, ଯେଉଁଠାରେ କେବଳ କିଛି ଦେଶ ପହଞ୍ଚିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛନ୍ତି । ଅର୍ଥାତ୍ ଭବିଷ୍ୟତରେ କୌଣସି ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ କାମ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର କୌଣସି ସୁଯୋଗ ଛାଡ଼ୁନାହାନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଯେ ଆମେ ଦାସତ୍ୱର ପ୍ରତୀକରୁ ମୁକ୍ତ ହେବା । ଏବଂ ଆମ ନୌସେନା ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଥିବା ଦେଖାଇଛି । ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଗୌରବମୟ ପରମ୍ପରା ସହ ନୌସେନା ପତାକାଯୋଡ଼ିଛି। ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ପରମ୍ପରା ଅନୁଯାୟୀ ନୌସେନା ମଧ୍ୟ ଆଡମିରାଲ ପାହ୍ୟାର ନାମପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି। ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଅଭିଯାନ, ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଦେଶକୁ ଏଭଳି ଗର୍ବିତ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଦେବା ଜାରି ରଖିବେ, ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟ ଆମକୁ ଏକାଠି କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ଭିନ୍ନ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସମାନ - ବିକଶିତ ଭାରତ । ଆଜି ଦେଶକୁ ମିଳିଥିବା ଏହି ନୂତନ ସୀମାନ୍ତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଆମର ସଂକଳ୍ପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ଏବଂ ସାଥିମାନେ,
ଟିକିଏ ହାଲୁକା ଭାଷାରେ କହିବାକୁ ଗଲେ, ମୋର ଅଭିଜ୍ଞତା ହେଉଛି ଯେ ମୁଁ ସେନାର ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଛି, ଏବଂ ଯଦି କାହାର ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି, ତେବେ ତାହା ହେଉଛି ନୌସେନାର, ଯାହା କି ବିବିଧତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁରଟ ଏଥିରେ ଯୋଡି ହୋଇଛି, ଏବଂ ଆମେ ଏକ ପ୍ରବଚନ ଜାଣିବୁ, ଏହା ଏକ ବହୁତ ଲୋକପ୍ରିୟ ପ୍ରବଚନ, ଏବଂ ମୁଁ କ୍ୟାପଟେନ ସନ୍ଦୀପଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଏହି କଥାକୁ ଧ୍ୟାନର ସହ ଶୁଣନ୍ତୁ, କଥାରେ ଅଛି- ସୁରତ କା ଜମଣ ଏବଂ କାଶୀ କା ମରଣ, ଅର୍ଥାତ୍ ସୁରଟର ଯେଉଁ ଖାଦ୍ୟ ହୋଇଥାଏ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେତେବେଳେ ସୁରତ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ କ୍ୟାପଟେନ ସନ୍ଦୀପ ସୁରତୀ ମଧ୍ୟ ଲୋକଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବାକୁ ଦେବେ ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହା ବହୁତ ଉତ୍ତମ ଅବସର, ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆପଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆପଣଙ୍କୁ ଗର୍ବରେ ଭରି ଦେଉଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, ନୂତନ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଉଦ୍ଦୀପନା ସହିତ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ହାତ ମିଳାଇଛୁ | ଆଜିର ଏହି ଅବସରରେ ଏହି ତିନୋଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ଭାଷଣ ଶେଷ କରୁଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା। ପୂରା ଶକ୍ତିର ସହ ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ ..
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଅନ୍ତତଃ ଏହି ପ୍ରୋଗ୍ରାମରେ ଏହି ସ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଗୁଞ୍ଜରିତ ହେବା ଉଚିତ୍ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।