Ministry of Defence
Republic Day Parade 2025 to showcase India’s cultural diversity & military prowess; Special focus on 75 years of enactment of the constitution & Jan Bhagidari
Indonesian President to be the Chief Guest; 350-member contingent to march past alongside Indian Armed Forces contingents
300 Cultural artists playing musical instruments of different parts of the country to herald the parade
20 JAN 2025 8:37PM by PIB Delhi
Republic Day Parade 2025 will be a unique blend of India’s cultural diversity and military prowess, with special focus on 75 years of enactment of the constitution and Jan Bhagidari.
President of the Republic of Indonesia Mr Prabowo Subianto will be the Chief Guest at the parade. Briefing media in New Delhi, Defence Secretary Shri Rajesh Kumar Singh stated that a 160-member marching contingent and 190-member band contingent from Indonesia will take part in the Parade at Kartavya Path on January 26, 2025 along with the contingents of Indian Armed Forces.
This year, 31 tableaux from various States, Union Territories, and Central Government Ministries/Departments will participate, showcasing the theme “Swarnim Bharat: Virasat aur Vikas.” After the National Anthem, balloons with banners of the official logo of the 75th year of the Indian Constitution will be released. The event will conclude with a flypast by 47 aircraft.
On 26th January 2025, the Republic Day Parade will start in the morning with the Prime Minister Shri Narendra Modi laying a wreath at the National War Memorial. The President will arrive at Kartavya Path in a ceremonial buggy and take the salute during a ceremonial march past, which will include units from the Armed Forces, Para Military Forces, Auxiliary Civil Forces, NCC, and NSS.
Following activities are being undertaken as a part of the Republic Day Ceremony 2025: -
75th years of Constitution
75 years of enactment of constitution of India is the focus of Republic Day Celebration. Two tableaux during the parade will showcase the celebration of 75 years of constitution. Floral decorations, view cutters will be depicting the theme. Balloons at the end of the program will be released with the banner of this message. Quiz and essay competitions were held on MyGov on this subject.
Enhanced convenience of citizens
To facilitate citizens and ease in information and getting access to witness the various events on Republic Day Celebrations – 2025 viz. booking tickets, getting location of the seating and parking arrangements etc. a comprehensive mobile App (on Apple play and Msewa) and Portal ‘Rashtraparv Portal’ has been developed and will serve as a focus point for all the details relating events like Republic Day Parade and Beating Retreat.
Ease of Access
• Metro Services: Free Metro ride will be provided to Invitees/Ticket holder of RDP-2025 at entry point of the Metro Stations across Delhi. Delhi Metro operations will begin at 0400 AM on 26th January, 2025 across Delhi. Parking spaces of Delhi Metro in Across Delhi will be opened on chargeable basis at regular rates.
• Park and Ride Scheme: Park and Ride Scheme will be implemented in this year also. Under this scheme, invitees will park their vehicle at Palika Parking, Connaught Place and JawaharLal Nehru Stadium’s parking area (gate-14 & 15) from there they use the ferry services (pick and drop) through the hired DTC buses. The ferry services will start at 6:00 A.M. and stop at 8:30 AM.
• All enclosures are accessible and Divyang friendly with ramp facility. There will also be youth volunteers from NCC with wheelchairs for assistance.
• Although the list of prohibited items are communicated well in advance, to facilitate citizens cloak room facility will also be there.
• We have nearly doubled the toilet facility for ease of visitors and first aid booths will be outside the entry points also.
Special Activities for JAN BHAGIDARI
Special Guests: To honour their contributions in nation and society building, Special guests from different walks of life are invited as Government’s Special guests to witness the event. These guests are achievers and best performers in their respective area and are the architects of Swarnim Bharat. For RDC 2025, approximately 10,000 Special Guests in 34 categories, including the Sarpanches from villages excelling in key government schemes have been invited as Special Guests.
Sl. No.
Category
No. of Guests (Tentative)
1.
Sarpanches
500
1.
Sarpanches from top performing village
200
1.
Disaster Relief Workers
300
1.
Guests from Vibrant Villages
300
1.
Best performing Water Warriors
400
1.
Primary Agriculture Credit (PAC) Societies
200
1.
Pani Samitee
400
1.
Community Resource Person (Krishi Sakhi, Udhyog Sakhi etc.)
400
1.
SHG members
200
1.
Trainees of DGT got training under national Skill Development Corporation (NSDC)
200
1.
PM YASASVI Scheme
400
1.
Forest & Wildlife conservation volunteers/workers
200
1.
Handloom Artisans
200
1.
Handicraft Artisans
200
1.
Special Achievers and Tribal beneficiaries of various schemes
500
1.
ASHA (Accredited Social Health Activist)
500
1.
Mann Ki Baat Participants
400
1.
My Bharat Volunteers
400
1.
Paralympic Contingent & winners of International Sports events
200
1.
Agriculture Infrastructure Fund (AIF) scheme, Farmers Producing Organization (FPO), Padma Awardee Farmers, PMKISAN, PMFBY, PMKSY
800
1.
PM Surya Ghar Yojna
400
1.
Renewable Energy workers
200
1.
Beneficiaries of PM KUSUM scheme
200
1.
Anganwadi Workers
400
1.
Road Construction Workers
300
1.
Best Start-Ups
100
1.
Best Patent Holders
100
1.
PM-VISHWAKARMA yojana Beneficiaries
200
1.
PM Matasya Sampada Yojana Beneficiaries
200
1.
Rashtriya Gokul Mission beneficiaries
200
1.
Guests from North Eastern States
200
1.
Foreign Cadets of Youth Exchange Programme/NCC
250
1.
Finalist of the National School Band Completions
600
1.
Winners of Veergatha 4.0
100
Involvement of citizens in the celebration:
For RDC-2025, Delhi-based couples from each State/UT, dressed in traditional attire, are being invited to witness the parade. Dressed in traditional attire, these guests will symbolize the diversity of India on Kartavya Path. For the first time, around 2,000 (1,000x2) winners of different online competitions, being organised by Ministry of Defence in collaboration with MyGov and All India Radio are being invited.
On the Occasion of RDC-2025 and 75th years of implementation of Indian Constitution, following Competition/Contest/activity has been organized:
1. Invitation Card Design Competition
2. Design a Tableau Contest on the theme
3. Essay writing Competition on the topic
4. Painting Contest on the theme
5. Series of online quiz contests
1. War Heroes of India
2. 75 years of Indian Constitution
3. Cultural Heritage & Traditions of India
6. Quiz competition on Beating Retreat Tune on All India Radio
7. Poll on Best Tableau and Best Marching
During this year Republic Day Celebrations, following activities/components will be performed:
Heralding of Parade
Republic Day Parade will be heralded by 300 Cultural artists playing ‘Sare Jahan Se Achha’ musical instruments of different parts of the country. An indigenous mix of instruments that resonate with the melody, beat and hopes of a billion hearts of Indians. Ensemble of instruments includes a wide mix of wind and percussion instruments, like Shehnai, Sundari, Nadaswaram, Been, Mashak Been, Ransingha – Rajasthan, Flute, Karadi Majalu, Mohuri, Sankha, Tutari, Dhol, Gong, Nishan, Chang, Tasha, Sambal, Chenda, Idakka, Lezim, Thavil, Gudum Baza, Talam, Monbah etc.
Tableaux: This year, 31 Tableaux from different State Government/Union Territories (16 Nos) / Central Government Ministries/Departments/Organizations (15 Nos) will participate in Republic Day Parade. Tableaux theme for this year is ‘Swarnim Bharat: Virasat aur Vikas.’ Two tableaux will showcase the 75 years of the Constitution of India. Other important highlights are 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, Sardar Vallabhbhai Patel and India Meteorological Department.
Cultural Performance: As a cultural component of RDC 2025, Ministry of Culture, through Sangeet Natak Academy, organizing a 11-minute cultural performance with the 5000 Artists in a title of “Jayati Jaya Mamaḧ Bharatam”. The performance will include more than 45 dance forms from different part of country. For the first time, the performance will cover the entire Kartavya Path from Vijay Chowk and C hexagon to ensure that all guests get the same viewing experience.
Beating Retreat Ceremony: The Republic Day Celebrations comes to a close with the ‘Beating Retreat Ceremony’, which is held every year on the 29th January at Vijay Chowk. Beating Retreat is observed keeping in mind the tradition, according to which, soldiers called a close down to the war at sunset. On the day of the Beating Retreat in Delhi, at 6.15 o’clock in the evening the bugles call the retreat sound and the National Flag is lowered and the National anthem is sung in musical harmony. During the Beating Retreat Ceremony - 2025, only Indian Tunes are to be played by all the participating bands.
National School Band Competition: All India School band Competition has been organized in collaboration with the Ministry of Defence and Ministry of Education. In this event total 697 School Bands (approx. 12,857 students) participated and grand finale of this competition will be held at Major Dhyan Chand National Stadium. Inauguration & Prize distribution will be jointly done by Defence Secretary & Secretary, Ministry of education and Raksha Rajya Mantri & Minister of State (School Education) on January 24 & 25, 2025, respectively. The finalist students have been invited as Special guests to witness the Republic Day Ceremony.
Among the finalist teams, one girls’ team of Jharkhand will be performing in front of the Presidential Dais and two teams will be performing with the Republic Day Parade at Kartavya Path, near Vijay Chowk.
Veer Gatha 4.0
The third edition of Project Veer Gatha was organized as a part of Republic Day Celebrations-2025 to inspire and spread awareness among children about the gallant deeds and sacrifices of the Armed Forces. The event was organised by Ministry of Defence in collaboration with Ministry of Education during 16 September to 31 October, 2024. A total of approx. 1.76 Cr students have participated at pan India and a total of 100 school students have been declared winners of the Veer Gatha 4.0. These winners will be felicitated by Raksha Mantri and Minister of Education at a ceremony in New Delhi on 25th January. They shall also attend the Republic Day Parade at Kartavya Path.
Bharat Parv
‘Bharat Parv’ will be organised at the Red Fort, Delhi from January 26-31, 2025 by the Ministry of Tourism. It will showcase Republic Day Tableaux, performances by the Military Bands (Static), cultural performances, Food Courts serving pan India cuisines and Crafts Bazaar.
PM’s At Home Function
Prime Minister Shri Narendra Modi will meet NCC Cadets, NSS Volunteers, Youth Exchange programme cadets, Tableaux Artists, Tribal Guests, etc. of Republic Day Celebrations-2005 at his residence on 24th January, 2025.
PM’s NCC Rally
PM’s NCC rally, with the theme of ‘Yuva Shakti-Viksit Bharat’ is scheduled to be organised at Cariappa Parade Ground, Delhi Cantt. on January 27, 2025, where Prime Minister Shri Narendra Modi will review the multifarious activities of the NCC. In view of above, this Republic Day Celebrating the 75 years of Constitution is of the people, by the people and for the people.

প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
২০২৫ৰ গণৰাজ্য দিৱসৰ পেৰেডত প্ৰদৰ্শিত হ’ব ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্য আৰু সামৰিক দক্ষতা; সংবিধান প্ৰণয়নৰ ৭৫তম বৰ্ষপূৰ্তি আৰু জন অংশীদাৰিত্বৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব
মুখ্য অতিথি হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰিব ইণ্ডোনেছিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে; ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ সৈতে কুচকাৱাজত অংশ ল’ব ৩৫০ জনীয়া দলে
দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ ৩০০গৰাকী সাংস্কৃতিক শিল্পীয়ে বাদ্যযন্ত্ৰ বজাই আৰম্ভ কৰিব গণৰাজ্য দিৱসৰ পেৰেড
20 JAN 2025 8:37PM by PIB Guwahati
২০২৫ৰ গণৰাজ্য দিৱসৰ পেৰেডত ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্য আৰু সামৰিক শক্তিৰ এক অনন্য সংমিশ্ৰণ ঘটিব। ইয়াত সংবিধান কাৰ্যকৰী কৰাৰ ৭৫তম বৰ্ষপূৰ্তি আৰু জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ প্ৰতি বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হ’ব। নতুন দিল্লীত সংবাদ মাধ্যমক অৱগত কৰি প্ৰতিৰক্ষা সচিব শ্ৰী ৰাজেশ কুমাৰ সিঙে কয় যে ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ দলৰ সৈতে ২০২৫ চনৰ ২৬ জানুৱাৰীত কৰ্তব্য পথত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া পেৰেডত ইণ্ডোনেছিয়াৰ পৰা ১৬০জনীয়া মাৰ্চিং কণ্টিজেণ্ট আৰু ১৯০জনীয়া বেণ্ড কণ্টিজেণ্টে অংশগ্ৰহণ কৰিব।
এইবাৰ ‘স্বৰ্ণিম ভাৰত: ঐতিহ্য আৰু উন্নয়ন’ শীৰ্ষক বিষয়বস্তুৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ বিভিন্ন ৰাজ্য, কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ ৩১টা প্ৰতীকপটে অংশগ্ৰহণ কৰিব। ৰাষ্ট্ৰীয় সংগীতৰ অন্তত ভাৰতীয় সংবিধানৰ ৭৫সংখ্যক বৰ্ষৰ চৰকাৰী ল'গ'ৰ বেনাৰ সম্বলিত বেলুন মুকলি কৰা হ’ব। ৪৭খন বিমানৰ ফ্লাইপাষ্টৰ জৰিয়তে এই অনুষ্ঠানৰ সামৰণি পৰিব।
২০২৫ চনৰ ২৬ জানুৱাৰীৰ পুৱাৰে পৰা আৰম্ভ হ’ব গণৰাজ্য দিৱসৰ পেৰেড। পুৱা প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় যুদ্ধ স্মাৰকত পুষ্পাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিব। পৰম্পৰাগত বাগীত উঠি কৰ্তব্য পথত উপস্থিত হৈ আনুষ্ঠানিক কুচকাৱাজৰ চেলুট গ্ৰহণ কৰিব ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে। ইয়াৰ ভিতৰত সশস্ত্ৰ বাহিনী, অৰ্ধসামৰিক বাহিনী, সহায়ক অসামৰিক বাহিনী, এন চি চি আৰু এন এছ এছৰ গোট থাকিব।
২০২৫ৰ গণৰাজ্য দিৱস উদযাপনৰ কাৰ্যসূচীসমূহ তলত দিয়া ধৰণৰঃ
সংবিধানৰ ৭৫ বছৰ
ভাৰতৰ সংবিধান বলবৎ হোৱাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাটোৱে এইবাৰৰ গণৰাজ্য দিৱসত গুৰুত্ব লাভ কৰিছএ। পেৰেডৰ সময়ত দুটা প্ৰতীক পটত সংবিধানৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব। ফুলৰ সজ্জা, ভিউ কাটাৰে থিমটো প্ৰতিফলিত কৰিব। অনুষ্ঠানৰ শেষত এই বাৰ্তা বহন কৰা বেনাৰ সম্বলিত বেলুন মুকলি কৰা হ’ব। এই বিষয়ত মাইগভত কুইজ আৰু ৰচনা প্ৰতিযোগিতা অনুষ্ঠিত কৰা হয়।
নাগৰিকৰ বাবে সুবিধা বৃদ্ধি
নাগৰিকসকলৰ সুবিধাৰ বাবে আৰু গণৰাজ্য দিৱস উদযাপন-২০২৫ৰ বিভিন্ন অনুষ্ঠান যেনে টিকট বুকিং, আসন আৰু পাৰ্কিঙৰ ব্যৱস্থা ইত্যাদি চাবলৈ আৰু তথ্য লাভ কৰিবলৈ সহজে উপলব্ধ হ’ব পৰাকৈ এটা বিস্তৃত মোবাইল এপ (এপল প্লে আৰু mSeva) আৰু The portal 'Rashtraparv পৰ্টেল'ৰ বিকাশ সাধন কৰা হৈছে। ই ৰিপাব্লিক ডে পেৰেড আৰু বিটিং ৰিট্ৰিটৰ দৰে অনুষ্ঠানৰ সৈতে জড়িত সকলো সবিশেষ তথ্যৰ বাবে কেন্দ্ৰবিন্দু হিচাপে কাম কৰিব।
সহজে প্ৰৱেশৰ সুবিধা
মেট্ৰসেৱাঃ আৰডিপি-২০২৫ৰ আমন্ত্ৰিত/টিকটধাৰীসকলক সমগ্ৰ দিল্লীৰ মেট্ৰ’ ষ্টেচনৰ প্ৰৱেশ পইণ্টত বিনামূলীয়া মেট্ৰ’ ভ্ৰমণৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব। ২০২৫ চনৰ ২৬ জানুৱাৰীৰ পুৱা ৪:০০ বজাৰ পৰা সমগ্ৰ দিল্লীত দিল্লী মেট্ৰ’ সেৱাৰ চলাচল আৰম্ভ হ’ব। সমগ্ৰ দিল্লীত নিয়মীয়া হাৰত মাচুলৰ ভিত্তিত মুকলি কৰা হ’ব দিল্লী মেট্ৰ’ পাৰ্কিং আস্থান।
পাৰ্ক এণ্ড ৰাইড আঁচনি: এই বছৰো পাৰ্ক এণ্ড ৰাইড আঁচনি ৰূপায়ণ কৰা হ’ব। এই আঁচনিৰ অধীনত আমন্ত্ৰিতসকলে নগৰপালিকা পাৰ্কিং, কন’ট প্লেচ আৰু জৱাহৰলাল নেহৰু ষ্টেডিয়াম পাৰ্কিং এলেকা (গেট-১৪ আৰু ১৫)ত বাহন ৰখাব, য’ৰ পৰা তেওঁলোকে ডিটিচি বাছৰ জৰিয়তে যাত্ৰা (পিক এণ্ড ড্ৰপ)ৰ সুবিধা লাভ কৰিব। পুৱা ৬:০০ বজাৰ পৰা আৰম্ভ হ’ব এই সেৱা আৰু নিশা ৮:৩০ বজাত বন্ধ হ’ব।
সকলো স্থানতে দিব্যাংগ লোকৰ বাবেও অনুকূল ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। হুইল চেয়াৰ লৈ এন চি চিৰ যুৱ স্বেচ্ছাসেৱকসকলেও তেওঁলোকক সহায় কৰিবলৈ সাজু থাকিব।
অৱশ্যে নিষিদ্ধ সামগ্ৰীৰ তালিকা আগতীয়াকৈ ঘোষণা কৰা হয়। তদুপৰি, নাগৰিকৰ সুবিধাৰ্থে ক্লক ৰুমৰ সুবিধাও থাকিব।
দৰ্শনাৰ্থীৰ বাবে শৌচাগাৰৰ সুবিধা প্ৰায় দুগুণ কৰা হৈছে আৰু প্ৰৱেশ পইণ্টৰ বাহিৰত প্ৰাথমিক চিকিৎসা বুথ থাকিব।
জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ বাবে বিশেষ কাৰ্যসূচী
বিশেষ অতিথিঃ ৰাষ্ট্ৰ আৰু সমাজ গঢ়াৰ দিশত বিশেষ অৱদান আগবঢ়োৱা সকলক সম্বৰ্ধনা জনোৱাৰ উদ্দেশ্যে চৰকাৰৰ বিশেষ অতিথি হিচাপে বিভিন্ন শ্ৰেণীৰ বিশেষ অতিথিক আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছে। এই অতিথিসকল নিজ নিজ ক্ষেত্ৰত সাফল্য আৰু শ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শনকাৰী আৰু স্বৰ্ণিম ভাৰতৰ স্থপতি। আৰডিচি ২০২৫ৰ বাবে ৩৪টা শিতানত প্ৰায় ১০হাজাৰ বিশেষ অতিথিক আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত চৰকাৰী ডাঙৰ ডাঙৰ আঁচনিসমূহত উৎকৃষ্ট প্ৰদৰ্শন কৰা গাঁৱৰ চৰপঞ্চসকলো আছে।
ক্ৰমিক নং
শাখা
অতিথিৰ সংখ্যা (আনুমানিক)
1.
চৰপঞ্চ
500
1.
উৎকৃষ্ট প্ৰদৰ্শন কৰা গাঁৱৰ চৰপঞ্চ
200
1.
দুৰ্যোগ সাহায্য কৰ্মী
300
1.
ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজৰ অতিথি
300
1.
শ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শনকাৰী জল যোদ্ধা
400
1.
প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ (পিএচি) সমিতি
200
1.
পানী সমিতি
400
1.
সামূহিক সম্পদ ব্যক্তি (কৃষি সখী, উদ্যোগ সখী ইত্যাদি)
400
1.
আত্মসহায়ক গোটৰ সদস্যসকল
200
1.
ডিজিটিৰ প্ৰশিক্ষাৰ্থীসকলে ৰাষ্ট্ৰীয় দক্ষতা উন্নয়ন নিগম (এনএছডিচি)ৰ অধীনত প্ৰশিক্ষণ লাভ কৰে
200
1.
প্ৰধানমন্ত্ৰী যশস্বী আঁচনি
400
1.
বন আৰু বন্যপ্ৰাণী সংৰক্ষণ স্বেচ্ছাসেৱক/কৰ্মী
200
1.
হস্ততাঁত শিল্পী
200
1.
হস্তশিল্প শিল্পী
200
1.
বিভিন্ন আঁচনিৰ বিশেষ অৰ্জনকাৰী আৰু জনজাতীয় হিতাধিকাৰী
500
1.
আশা (স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত সামাজিক স্বাস্থ্য কৰ্মী)
500
1.
মন কি বাত অংশগ্ৰহণকাৰী
400
1.
মাই ভাৰতৰ স্বেচ্ছাসেৱকসকল
400
1.
পেৰালিম্পিকৰ অংশগ্ৰহণকাৰী আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া ইভেণ্টৰ বিজয়ী
200
1.
কৃষি আন্তঃগাঁথনি পুঁজি (এআইএফ) আঁচনি, কৃষক উৎপাদনকাৰী সংস্থা (এফপিঅ’), পদ্ম বঁটা বিজয়ী কৃষক, পিএম কিষাণ, পি এম এফবিৱাই, পিএমকেএছৱাই
800
1.
পি এম সূৰ্য্য ঘৰ যোজনা
400
1.
নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ কৰ্মী
200
1.
পি এম কুসুম আঁচনিৰ হিতাধিকাৰী
200
1.
অংগনবাড়ী শ্ৰমিক
400
1.
পথ নিৰ্মাণকাৰী শ্ৰমিক
300
1.
শ্ৰেষ্ঠ ষ্টাৰ্ট-আপ
100
1.
শ্ৰেষ্ঠ পেটেণ্ট ধাৰী
100
1.
পিএম-বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ হিতাধিকাৰী
200
1.
প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদা যোজনাৰ হিতাধিকাৰী
200
1.
ৰাষ্ট্ৰীয় গোকুল মিছনৰ হিতাধিকাৰী
200
1.
উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ অতিথি
200
1.
যুৱ বিনিময় কাৰ্যসূচী/এনচিচিৰ বিদেশী কেডেট
250
1.
ৰাষ্ট্ৰীয় বিদ্যালয় বেণ্ডৰ সম্পূৰ্ণ কৰা চূড়ান্ত প্ৰতিযোগী
600
1.
বীৰগাথা ৪.০ৰ বিজয়ীসকল
100
উদযাপন অনুষ্ঠানত নাগৰিকসকলৰ অংশগ্ৰহণঃ
আৰডিচি-২০২৫ৰ বাবে প্ৰতিখন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ দিল্লীস্থিত দম্পতীক পৰম্পৰাগত সাজ-পোছাক পৰিধান কৰি পেৰেডৰ উপভোগ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছে। পৰম্পৰাগত সাজ-পোছাক পৰিধান কৰা এই অতিথিসকল কৰ্তব্য পথত ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্যৰ প্ৰতীক হিচাপে পৰিগণিত হ’ব। প্ৰথমবাৰৰ বাবে মাইগভ আৰু আকাশৱাণীৰ সহযোগত প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ উদ্যোগত অনুষ্ঠিত হৈ থকা বিভিন্ন অনলাইন প্ৰতিযোগিতাৰ প্ৰায় ২০০০ (১০০০x২)জন বিজয়ীক আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছে।
আৰ ডি চি-২০২৫ আৰু ভাৰতীয় সংবিধান কাৰ্যকৰী হোৱাৰ ৭৫ বছৰ উপলক্ষে তলত দিয়া প্ৰতিযোগিতা/প্ৰতিযোগিতা/কাৰ্য্যকলাপ আয়োজন কৰা হৈছে:
I. নিমন্ত্ৰণী কাৰ্ডৰ ডিজাইন প্ৰতিযোগিতা
II. বিষয়বস্তুৰ সন্দৰ্ভত এটা প্ৰতীকপটৰ নক্সা প্ৰস্তুত
III. বিষয়ৰ সন্দৰ্ভত ৰচনা লিখা প্ৰতিযোগিতা
IV. বিষয়ৰ সন্দৰ্ভত চিত্ৰাংকন প্ৰতিযোগিতা
V. এলানি অনলাইন কুইজ প্ৰতিযোগিতা
ক. ভাৰতৰ যুদ্ধ বীৰ
খ. ভাৰতীয় সংবিধানৰ ৭৫ বছৰ
গ. ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য আৰু পৰম্পৰা
VI. আকাশৱাণীত বিটিং ৰিট্ৰিট টিউনৰ সন্দৰ্ভত কুইজ প্ৰতিযোগিতা
VII. শ্ৰেষ্ঠ প্ৰতীকপট আৰু শ্ৰেষ্ঠ কুচকাৱাজৰ সন্দৰ্ভত ভোট
এই বছৰৰ গণৰাজ্য দিৱস উদযাপনৰ সময়ছোৱাত তলত দিয়া কাৰ্য্যকলাপ/উপাদানসমূহ সম্পন্ন কৰা হ'ব:
পেৰেডৰ আৰম্ভণি
দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ ৩০০ গৰাকী সাংস্কৃতিক শিল্পীয়ে ‘চাৰে জহা ছে অচ্ছা’ শীৰ্ষৰ সুৰধ্বনিৰ বাদ্যযন্ত্ৰ বজাই গণৰাজ্য দিৱসৰ পেৰেড আৰম্ভ কৰিব। বাদ্যযন্ত্ৰীসকলৰ বাজানাত ভাৰতীয়ৰ কোটি কোটি লোকৰ হৃদয়ৰ সুৰ, স্পন্দন আৰু আশাৰ অনুৰণন ঘটোৱাৰ লগতে এই সুৰে এক থলুৱা সুৰৰ মিশ্ৰণ ঘটাব। বাদ্যযন্ত্ৰসমূহ হৈছে শ্বেহনাই, সুন্দৰী, নাদাস্বৰম, বীন, মাছাক বীণ, ৰণশিঙা– ৰাজস্থান, বাঁহী, কাৰাড়ী মাজালু, মহুৰি, শংখ, টুটাৰী, ঢোল, গং, নিশান, চাং, তাছা, সম্বল, চেণ্ডা, ইডাক্কা, লেজিম, থাভিল, গুডুম বাজা, তালাম, মনবাহ আদি।
প্ৰতীকপটঃ এইবাৰ বিভিন্ন ৰাজ্য চৰকাৰ/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল (১৬টা)/কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মন্ত্ৰালয়/বিভাগ/সংগঠন (১৫টা)সহ মুঠ ৩১টা প্ৰতীকপট গণৰাজ্য দিৱসৰ পেৰেডত প্ৰদৰ্শিত হ’ব। এই বছৰৰ বাবে প্ৰতীকপটৰ বিষয়বস্তু হৈছে ‘স্বৰ্ণিম ভাৰত: ঐতিহ্য আৰু উন্নয়ন।’ দুটা প্ৰতীকপটত ভাৰতৰ সংবিধানৰ ৭৫ বছৰীয়া পৰিক্ৰমা প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব। আন আন গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশসমূহ হ’ল ভগৱান বীৰছা মুণ্ডা আৰু চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলৰ ১৫০সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকী আৰু ভাৰতৰ বতৰ বিজ্ঞান বিভাগ।
সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠানঃ আৰডিচি ২০২৫ৰ সাংস্কৃতিক উপাদান হিচাপে সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ে সংগীত নাটক একাডেমীৰ জৰিয়তে ৫০০০ শিল্পীৰে “জয়তি জয়া মমঃ ভাৰতম” শীৰ্ষক শিৰোনামেৰে ১১ মিনিটৰ সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰিছে। এই অনুষ্ঠানত দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা অহা ৪৫টাতকৈও অধিক নৃত্য প্ৰদৰ্শিত হ’ব। প্ৰথমবাৰৰ বাবে এই অনুষ্ঠানত বিজয় চক আৰু চি ষড়ভুজৰ পৰা সমগ্ৰ কৰ্তব্য পথ সামৰি লোৱা হ’ব যাতে সকলো অতিথিয়ে একে দৰ্শনৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰে।
বিটিং ৰিট্ৰিট অনুষ্ঠানঃ প্ৰতি বছৰে ২৯ জানুৱাৰীত বিজয় চকত অনুষ্ঠিত ‘বিটিং ৰিট্ৰিট অনুষ্ঠানে’ৰে গণৰাজ্য দিৱস উদযাপন কাৰ্যসূচীৰ সামৰণি পৰে। পৰম্পৰাক ধৰি ৰাখি বিটিং ৰিট্ৰিট পালন কৰা হয়। দিল্লীত বিটিং ৰিট্ৰিটৰ দিনা সন্ধিয়া ৬.১৫ বজাত বাগলে ৰিট্ৰিটৰ শব্দ শুনা যায় আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকা নমাই জাতীয় সংগীত সংগীতৰ সমন্বয়ত গোৱা হয়। বিটিং ৰিট্ৰিট অনুষ্ঠান-২০২৫ত অংশগ্ৰহণকাৰী সকলো বেণ্ডে কেৱল ভাৰতীয় সুৰহে বজাব।
ৰাষ্ট্ৰীয় স্কুল বেণ্ড প্ৰতিযোগিতাঃ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয় আৰু শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ সহযোগত সৰ্বভাৰতীয় স্কুল বেণ্ড প্ৰতিযোগিতাৰ আয়োজন কৰা হৈছে। এই অনুষ্ঠানত মুঠ ৬৯৭টা স্কুল বেণ্ডে (প্ৰায় ১২,৮৫৭ জন ছাত্ৰ-ছাত্ৰী) অংশগ্ৰহণ কৰে আৰু এই প্ৰতিযোগিতাৰ গ্ৰেণ্ড ফিনালে মেজৰ ধ্যান চান্দ ৰাষ্ট্ৰীয় ষ্টেডিয়ামত অনুষ্ঠিত হ’ব। ২৪ আৰু ২৫ জানুৱাৰী, ২০২৫ত শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰতিৰক্ষা সচিব, সচিব আৰু প্ৰতিৰক্ষা বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী, (বিদ্যালয় শিক্ষা) বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰীৰ উপস্থিতিত অনুষ্ঠান উদ্বোধনী কৰাৰ লগতে পুৰস্কাৰ যৌথভাৱে বিতৰণ কৰা হ’ব। চূড়ান্ত প্ৰতিযোগী ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক গণৰাজ্য দিৱস অনুষ্ঠানৰ সাক্ষী হ’বলৈ বিশেষ অতিথি হিচাপে আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছে।
চূড়ান্ত প্ৰতিযোগী দলসমূহৰ ভিতৰত ঝাৰখণ্ডৰ এটা বালিকা দলে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ মঞ্চৰ সন্মুখত আৰু দুটা দলে বিজয় চ’কৰ সমীপৰ কৰ্তব্য পথত গণৰাজ্য দিৱসৰ পেৰেডৰ সৈতে অনুষ্ঠান পৰিৱেশন কৰিব।
বীৰ গাথা ৪.০
গণৰাজ্য দিৱস উদযাপন-২০২৫ৰ অংশ হিচাপে শিশুসকলৰ মাজত সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ বীৰত্বপূৰ্ণ কৰ্ম আৰু ত্যাগৰ বিষয়ে অনুপ্ৰাণিত আৰু সজাগতা প্ৰসাৰৰ বাবে প্ৰজেক্ট বীৰ গাথাৰ তৃতীয় সংস্কৰণৰ আয়োজন কৰা হৈছিল। প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ে শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ সহযোগত ১৬ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা ৩১ অক্টোবৰ, ২০২৪ৰ ভিতৰত আয়োজন কৰা এই অনুষ্ঠানত সমগ্ৰ ভাৰতৰ মুঠ ১.৭৬ কোটি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে আৰু মুঠ ১০০গৰাকী স্কুলীয়া ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক বীৰ গাথা ৪.০ৰ বিজয়ী ঘোষণা কৰা হৈছে। এই বিজয়ীসকলক ২৫ জানুৱাৰীত নতুন দিল্লীত আয়োজিত এক অনুষ্ঠানত প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী আৰু শিক্ষামন্ত্ৰীয়ে সম্বৰ্ধনা জনাব। তেওঁলোকে কৰ্তব্য পথত গণৰাজ্য দিৱসৰ পেৰেডতো অংশগ্ৰহণ কৰিব।
ভাৰত পৰ্ব
পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে ২৬-৩১জানুৱাৰী ২০২৫ত দিল্লীৰ লালকিল্লাত আয়োজন কৰিব ‘ভাৰত পৰ্ব’। ইয়াত ৰিপাব্লিক ডে’ প্ৰতীকপট’, মিলিটাৰী বেণ্ড (ষ্টেটিক)ৰ পৰিবেশন, সাংস্কৃতিক পৰিবেশন, সমগ্ৰ ভাৰতৰ খাদ্য পৰিবেশন কৰা ফুড ক’ৰ্ট আৰু ক্ৰাফ্টছ বজাৰ প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ এট হোম অনুষ্ঠান
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৫ চনৰ ২৪ জানুৱাৰীত গণৰাজ্য দিৱস উদযাপন-২০০৫ৰ এন চি চি কেডেট, এন এছ এছ স্বেচ্ছাসেৱক, যুৱ বিনিময় কাৰ্যসূচীৰ কেডেট, টেবল শিল্পী, জনজাতীয় অতিথি আদিক তেওঁৰ বাসগৃহত সাক্ষাৎ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ এনচিচি ৰেলী
দিল্লী কেণ্টৰ কৰিয়াপ্পা পেৰেড খেলপথাৰত ‘যুৱ শক্তি-বিকশিত ভাৰত’ শীৰ্ষক প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ এনচিচি ৰেলীৰ আয়োজন কৰা হৈছে। ২০২৫ চনৰ ২৭ জানুৱাৰীত, য’ত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে এনচিচিৰ বহু কাৰ্যকলাপৰ পৰ্যালোচনা কৰিব। সংশ্লিষ্ট কাৰ্যসূচীৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি সংবিধানৰ ৭৫তম বৰ্ষপূৰ্তি উদযাপন কৰা এই গণৰাজ্য দিৱস জনসাধাৰণৰ, জনসাধাৰণৰ দ্বাৰা আৰু জনসাধাৰণৰ বাবে।