Cabinet
Cabinet Approves 'National Critical Mineral Mission' to build a resilient Value Chain for critical mineral resources vital to Green Technologies, with an outlay of Rs.34,300 crore over seven years
29 JAN 2025 3:08PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the launch of the National Critical Mineral Mission (NCMM) with an expenditure of Rs.16,300 crore and expected investment of Rs.18,000 crore by PSUs, etc.
As part of the Atmanirbhar Bharat initiative, and recognizing the indispensable role of critical minerals in high-tech industries, clean energy, and defense, the Government of India has undertaken several initiatives over the past two years to address challenges in the critical minerals sector.
There is a need to establish an effective framework for India's self-reliance in the critical mineral sector. In line with this vision, the Finance Minister announced the setting up of the Critical Mineral Mission in the Union Budget for 2024-25 on 23rd July 2024.
The National Critical Mineral Mission, approved by the Union Cabinet, will encompass all stages of the value chain, including mineral exploration, mining, beneficiation, processing, and recovery from end-of-life products. The mission will intensify the exploration of critical minerals within the country and in its offshore areas. It aims to create a fast track regulatory approval process for critical mineral mining projects. Additionally, the mission will offer financial incentives for critical mineral exploration and promote the recovery of these minerals from overburden and tailings.
The mission aims to encourage Indian PSUs and private sector companies to acquire critical mineral assets abroad and enhance trade with resource-rich countries. It also proposes development of stockpile of critical minerals within the country.
The mission includes provisions for setting up of mineral processing parks and supporting the recycling of critical minerals. It will also promote research in critical mineral technologies and proposes setting up Centre of Excellence on Critical Minerals.
Adopting a whole-of-government approach, the Mission will work closely with relevant ministries, PSUs, private companies, and research institutions to achieve its objectives.
Mines and Minerals (Development and Regulation) Act, 1957, has been amended in 2023 to increase exploration and mining of critical minerals. Consequently, the Ministry of Mines has auctioned 24 blocks of strategic minerals. Further, Geological Survey of India (GSI) has undertaken 368 exploration projects for critical minerals over the past three years, with 195 projects currently underway in FS 2024-25. Further, for FY 2025-26, GSI is going to take up 227 projects for various critical minerals. To foster innovation, the Ministry launched the Science and Technology - Promotion of Research and Innovation in Start-ups and MSMEs (S&T PRISM) program in 2023, funding start-ups and MSMEs to bridge the gap between R&D and commercialization. Moreover, KABIL, a JV of Ministry of Mines, has acquired an area of about 15703 Ha in the Catamarca province of Argentina, for exploration and mining of Lithium. Government of India has already eliminated customs duties on the majority of critical minerals in Union budget 2024-25. This will increase the availability of critical mineral in the country and will encourage the industry to set up processing facilities in India. These initiatives highlight India's commitment to securing critical mineral supplies.

কেবিনেট
সেউজ প্ৰযুক্তিৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ সম্পদৰ এক স্থিতিস্থাপক মূল্যশৃংখল গঢ়ি তুলিবলৈ, সাত বছৰত ৩৪,০০০ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষ 'ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ অভিযান'ত কেবিনেটৰ অনুমোদন
29 JAN 2025 3:08PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ১৬,৩০০ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষ ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ অভিযান (এনচিএমএম) আৰম্ভ কৰিবলৈ অনুমোদন জনাইছে আৰু ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ পৰা ১৮,০০০ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ আশা কৰিছে।
আত্মানিৰ্ভৰ ভাৰত উদ্যোগৰ অংশ হিচাপে উচ্চ-প্ৰযুক্তি উদ্যোগ, পৰিষ্কাৰ শক্তি আৰু প্ৰতিৰক্ষাত গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ অপৰিহাৰ্য ভূমিকাক স্বীকৃতি দি ভাৰত চৰকাৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ খণ্ডত উদ্ভৱ হোৱা প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ যোৱা দুবছৰত কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।
গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ খণ্ডত ভাৰতৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ বাবে এক কাৰ্যকৰী পৰিকাঠামো স্থাপন কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। এই দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি বিত্ত মন্ত্ৰীয়ে ২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত ২০২৪ বৰ্ষৰ ২৩ জুলাইত গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ অভিযান স্থাপনৰ কথা ঘোষণা কৰে।
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ দ্বাৰা অনুমোদিত ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ অভিযানে মূল্যশৃংখলৰ সকলো স্তৰ সামৰি ল'ব, যাৰ ভিতৰত আছে খনিজ অন্বেষণ, খনি, উপকাৰ, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আদি। এই অভিযানে দেশৰ ভিতৰত আৰু ইয়াৰ উপকূলীয় অঞ্চলত গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ অন্বেষণ তীব্ৰতৰ কৰিব। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ খনন প্ৰকল্পৰ বাবে এটা দ্ৰুত গতিৰ নিয়ামক অনুমোদন প্ৰক্ৰিয়া সৃষ্টি কৰা। ইয়াৰ উপৰি, এই অভিযানে গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ অন্বেষণৰ বাবে বিত্তীয় প্ৰেৰণা আগবঢ়াব আৰু অত্যাধিক বোজা তথা অৱশেষৰ পৰা এই খনিজ পদাৰ্থবোৰ পুনৰুদ্ধাৰত সহায় কৰিব।
এই অভিযানৰ উদ্দেশ্য হৈছে ভাৰতীয় ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠান আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ কোম্পানীসমূহক বিদেশত গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ সম্পদ আহৰণ কৰিবলৈ আৰু সম্পদ সমৃদ্ধ দেশসমূহৰ সৈতে বাণিজ্য বৃদ্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা। ই দেশৰ ভিতৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ ভাণ্ডাৰৰ বিকাশৰ প্ৰস্তাৱো দিয়ে।
এই অভিযানত খনিজ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যান স্থাপন আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ পুনৰ্ব্যৱহাৰত সহায় কৰাৰ ব্যৱস্থা অন্তৰ্ভুক্ত আছে। ই গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ ওপৰত উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ প্ৰস্তাৱ দি খনিজ প্ৰযুক্তিৰ গৱেষণাত উদগনি দিব।
সম্পূৰ্ণ চৰকাৰী দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰি এই অভিযানে ইয়াৰ উদ্দেশ্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে প্ৰাসঙ্গিক মন্ত্ৰালয়, ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠান, ব্যক্তিগত কোম্পানী আৰু গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰিব।
গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ অন্বেষণ আৰু খনি বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে খনি আৰু খনিজ (উন্নয়ন আৰু নিয়ন্ত্ৰণ) আইন, ১৯৫৭, ২০২৩ চনত সংশোধন কৰা হৈছে। ফলস্বৰূপে, খনি মন্ত্ৰালয়ে ২৪ টা খণ্ডৰ কৌশলগত খনিজ পদাৰ্থ নিলাম কৰিছে। লগতে, ভাৰতীয় ভূতাত্ত্বিক জৰীপে (জিএছআই) যোৱা তিনি বছৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ বাবে ৩৬৮ টা অন্বেষণ প্ৰকল্প হাতত লৈছে। লগতে, ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে, জিএছআইয়ে বিভিন্ন গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ বাবে ২২৭টা প্ৰকল্প গ্ৰহণ কৰিবলৈ গৈ আছে। উদ্ভাৱন বৃদ্ধিৰ বাবে, মন্ত্ৰালয়ে ২০২৩ চনত ষ্টাৰ্ট-আপ আৰু এমএছএমই (এছ এণ্ড টি প্ৰিজম)ত বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি-গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ প্ৰচাৰ, গৱেষণা আৰু বাণিজ্যিকীকৰণৰ মাজৰ ব্যৱধান দূৰ কৰিবলৈ ষ্টাৰ্ট-আপ আৰু এমএছএমইৰ বাবে পুঁজি যোগান আৰম্ভ কৰে।তদুপৰি, খনি মন্ত্ৰালয়ৰ যৌথ উদ্যোগ কাবিলে লিথিয়ামৰ অন্বেষণ আৰু খননৰ বাবে আৰ্জেণ্টিনাৰ কাটামাৰ্কা প্ৰদেশত প্ৰায় ১৫৭০৩ হেক্টৰ এলেকা অধিগ্ৰহণ কৰিছে। ভাৰত চৰকাৰে ইতিমধ্যে ২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত বেছিভাগ গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ ওপৰত শুল্ক নাইকিয়া কৰিছে। ই দেশত গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধি কৰিব আৰু উদ্যোগটোক ভাৰতত প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ সুবিধা স্থাপন কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিব। এই পদক্ষেপবোৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ যোগান সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।