Cabinet
Cabinet Approves 'National Critical Mineral Mission' to build a resilient Value Chain for critical mineral resources vital to Green Technologies, with an outlay of Rs.34,300 crore over seven years
29 JAN 2025 3:08PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the launch of the National Critical Mineral Mission (NCMM) with an expenditure of Rs.16,300 crore and expected investment of Rs.18,000 crore by PSUs, etc.
As part of the Atmanirbhar Bharat initiative, and recognizing the indispensable role of critical minerals in high-tech industries, clean energy, and defense, the Government of India has undertaken several initiatives over the past two years to address challenges in the critical minerals sector.
There is a need to establish an effective framework for India's self-reliance in the critical mineral sector. In line with this vision, the Finance Minister announced the setting up of the Critical Mineral Mission in the Union Budget for 2024-25 on 23rd July 2024.
The National Critical Mineral Mission, approved by the Union Cabinet, will encompass all stages of the value chain, including mineral exploration, mining, beneficiation, processing, and recovery from end-of-life products. The mission will intensify the exploration of critical minerals within the country and in its offshore areas. It aims to create a fast track regulatory approval process for critical mineral mining projects. Additionally, the mission will offer financial incentives for critical mineral exploration and promote the recovery of these minerals from overburden and tailings.
The mission aims to encourage Indian PSUs and private sector companies to acquire critical mineral assets abroad and enhance trade with resource-rich countries. It also proposes development of stockpile of critical minerals within the country.
The mission includes provisions for setting up of mineral processing parks and supporting the recycling of critical minerals. It will also promote research in critical mineral technologies and proposes setting up Centre of Excellence on Critical Minerals.
Adopting a whole-of-government approach, the Mission will work closely with relevant ministries, PSUs, private companies, and research institutions to achieve its objectives.
Mines and Minerals (Development and Regulation) Act, 1957, has been amended in 2023 to increase exploration and mining of critical minerals. Consequently, the Ministry of Mines has auctioned 24 blocks of strategic minerals. Further, Geological Survey of India (GSI) has undertaken 368 exploration projects for critical minerals over the past three years, with 195 projects currently underway in FS 2024-25. Further, for FY 2025-26, GSI is going to take up 227 projects for various critical minerals. To foster innovation, the Ministry launched the Science and Technology - Promotion of Research and Innovation in Start-ups and MSMEs (S&T PRISM) program in 2023, funding start-ups and MSMEs to bridge the gap between R&D and commercialization. Moreover, KABIL, a JV of Ministry of Mines, has acquired an area of about 15703 Ha in the Catamarca province of Argentina, for exploration and mining of Lithium. Government of India has already eliminated customs duties on the majority of critical minerals in Union budget 2024-25. This will increase the availability of critical mineral in the country and will encourage the industry to set up processing facilities in India. These initiatives highlight India's commitment to securing critical mineral supplies.

କ୍ୟାବିନେଟ
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ସମ୍ପଦ ନିମନ୍ତେ ଏକ ସ୍ଥିର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ୭ ବର୍ଷରେ ମୋଟ ୩୪,୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ ସହ 'ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ମିଶନ'କୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଅନୁମୋଦନ
29 JAN 2025 3:08PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ବୈଠକରେ ୧୬,୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦରେ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗମାନଙ୍କଠାରୁ ୧୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ ସହିତ ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ମିଶନ (ଏନସିଏମ୍ଏମ୍) ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି ।
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଏବଂ ହାଇଟେକ୍ ଶିଳ୍ପ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ।
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏହି ପରିକଳ୍ପନାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୨୪ ଜୁଲାଇ ୨୩ରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୪-୨୫ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ମିଶନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ମିଶନରେ ଖଣିଜ ଅନୁସନ୍ଧାନ, ଖଣି ଖନନ, ଲାଭ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଶେଷ ହୋଇଯାଇଥିବା ଉତ୍ପାଦରୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ସମେତ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାର ସମସ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବ । ଏହି ଅଭିଯାନ ଦେଶ ଏବଂ ଏହାର ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଅନୁସନ୍ଧାନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ । ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ଖନନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ପାଇଁ ଏକ ତ୍ୱରିତ ନିୟାମକ ଅନୁମୋଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଏହି ମିଶନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଓଭରଲୋଡିଂ ଏବଂ ଟେଲିଂରୁ ଏସବୁ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ପୁନରୁଦ୍ଧାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
ଭାରତୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର କମ୍ପାନିଗୁଡ଼ିକୁ ବିଦେଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ସମ୍ପତ୍ତି ଅଧିଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସମ୍ବଳ ସମ୍ପନ୍ନ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏହି ମିଶନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ। ଏଥିରେ ଦେଶ ଭିତରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଭଣ୍ଡାର ଗଠନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି।
ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଖଣିଜ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ରିସାଇକ୍ଲିଂ ବା ପୁନଃବ୍ୟବହାରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ଗବେଷଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥରେ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେବ ।
ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରି ଏହି ମିଶନ ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗ, ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଅନୁସନ୍ଧାନ ଓ ଖନନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଖଣି ଓ ଖଣିଜ (ବିକାଶ ଓ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ) ଆଇନ, ୧୯୫୭କୁ ୨୦୨୩ରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଥିଲା। ଫଳରେ ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୨୪ଟି ରଣନୈତିକ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ନିଲାମ କରିଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଜିଓଲୋଜିକାଲ ସର୍ଭେ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ଜିଏସଆଇ) ଗତ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ପାଇଁ ୩୬୮ଟି ଅନୁସନ୍ଧାନ ପ୍ରକଳ୍ପ ହାତକୁ ନେଇଛି। ବର୍ତମାନ ୨୦୨୪-୨୫ ପ୧୯୫ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଚାଲିଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଜିଏସଆଇ ବିଭିନ୍ନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ପାଇଁ ୨୨୭ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ହାତକୁ ନେବ। ଉଦ୍ଭାବନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୨୦୨୩ରେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା - ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ଏମଏସଏମଇରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ (ଏସଆଣ୍ଡଟି ପ୍ରିଜମ୍) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା । ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀକରଣ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ଏମଏସଏମଇକୁ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରେ ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ କାବିଲ ନାମକ ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏକ ଯୁଗ୍ମ ଉଦ୍ୟୋଗ ଲିଥିୟମ୍ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଖନନ ପାଇଁ ଆର୍ଜେଣ୍ଟିନାର କାଟାମାର୍କା ପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୧୫୭୦୩ ହେକ୍ଟର ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ କରିଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୨୦୨୪-୨୫ ବଜେଟରେ ଅଧିକାଂଶ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଉପରେ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ହଟାଇ ସାରିଛନ୍ତି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଭାରତରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଶିଳ୍ପଜଗତକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯିବ । ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ଯୋଗାଣ କୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ।