Ministry of Finance
SUMMARY OF ECONOMIC SURVEY 2024-25
31 JAN 2025 2:23PM by PIB Delhi
INDIA’S GDP EXPECTED TO GROW BETWEEN 6.3 & 6.8 PER CENT IN FY26
REAL GDP ESTIMATED AT 6.4 PER CENT IN FY25, CLOSE TO ITS DECADAL AVERAGE
REAL GVA ESTIMATED TO GROW BY 6.4 PER CENT IN FY25
CAPEX GROWS AT 8.2 PER CENT IN JULY – NOVEMBER 2024 AND EXPECTED TO PICK UP FURTHER PACE
RETAIL HEADLINE INFLATION SOFTENED TO 4.9 PER CENT IN APRIL-DECEMBER 2024
INDIA’S CONSUMER PRICE INFLATION TO ALIGN WITH THE TARGET OF AROUND 4 PER CENT IN FY26
OVERALL EXPORTS GROW 6.0 PER CENT (YOY) DURING APRIL-DECEMBER 2024
INDIA’S SERVICES EXPORT GROWTH SURGED TO 12.8 PER CENT DURING APRIL–NOVEMBER FY25, UP FROM 5.7 PER CENT IN FY24
GROSS FDI INFLOWS INCREASE FROM USD 47.2 BILLION IN FIRST EIGHT MONTHS OF FY24 TO USD 55.6 BILLION IN THE SAME PERIOD OF FY25, A YOY GROWTH OF 17.9 PER CENT
FOREX AT USD 640.3 BILLION AS OF END OF DECEMBER 2024, SUFFICIENT TO COVER 10.9 MONTHS OF IMPORTS AND APPROXIMATELY 90 PER CENT OF EXTERNAL DEBT
CAPACITY ADDITION IN SOLAR AND WIND POWER INCREASES 15.8 PER CENT YEAR-ON-YEAR IN DECEMBER 2024
BSE STOCK MARKET CAPITALISATION TO GDP RATIO AT 136 PER CENT AT THE END OF DECEMBER 2024, FAR HIGHER THAN CHINA (65 PER CENT) AND BRAZIL (37 PER CENT)
ECONOMIC SURVEY ADVOCATES DEREGULATION TO ACCELERATE AND SUSTAIN ECONOMIC GROWTH
CONTINUED STEP-UP OF INFRASTRUCTURE INVESTMENT OVER NEXT TWO DECADES NEEDED TO SUSTAIN A HIGH GROWTH
₹50,000 CRORE SELF-RELIANT INDIA FUND LAUNCHED TO PROVIDE EQUITY FUNDING TO MSMES
AGRICULTURE EXPECTED TO GROW AT 3.8 PER CENT IN FY25
KHARIF FOODGRAIN PRODUCTION FOR 2024 IS EXPECTED TO REACH 1647.05 LMT, AN INCREASE OF 89.37 LMT OVER PREVIOUS YEAR
KEY DRIVERS OF AGRICULTURAL GROWTH ARE HORTICULTURE, LIVESTOCK & FISHERIES
INDUSTRIAL SECTOR ESTIMATED TO GROW BY 6.2 PER CENT IN FY25
SOCIAL SERVICES EXPENDITURE REGISTERS AN ANNUAL GROWTH RATE OF 15 PER CENT BETWEEN FY 21 AND FY 25
GOVERNMENT HEALTH EXPENDITURE INCREASES FROM 29.0 PER CENT TO 48.0 PER CENT; SHARE OF OUT OF POCKET EXPENDITURE IN TOTAL HEALTH EXPENDITURE DECLINES FROM 62.6 PER CENT TO 39.4 PER CENT BETWEEN FY15 AND FY22
UNEMPLOYMENT RATE DECLINES TO 3.2 PER CENT IN 2023-24 (JULY-JUNE) FROM 6.0 PER CENT IN 2017-18 (JULY-JUNE)
COLLABORATIVE EFFORT BETWEEN GOVERNMENT, PRIVATE SECTOR, AND ACADEMIA ESSENTIAL TO MINIMISE ADVERSE AI SOCIETAL EFFECTS
“The global economy grew by 3.3 per cent in 2023. The International Monetary Fund (IMF) projects global growth to average around 3.2 per cent over the next five years, which is modest by historical standards”, says the Economic Survey 2024-25 tabled by Union Minister of Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman, in the Parliament today.
As per the Survey, the global economy exhibited steady yet uneven growth across regions in 2024. A notable trend was the slowdown in global manufacturing, especially in Europe and parts of Asia, due to supply chain disruptions and weak external demand. In contrast, the services sector performed better, supporting growth in many economies. Inflationary pressures eased in most economies. However, services inflation has remained persistent, notes the Survey.
The Survey highlights that, despite global uncertainty, India has displayed steady economic growth. India's real GDP growth of 6.4 per cent in FY25 remains close to the decadal average.
From an aggregate demand perspective, private final consumption expenditure at constant prices is estimated to grow by 7.3 per cent, driven by a rebound in rural demand.
On the supply side, the real gross value added (GVA) is estimated to grow by 6.4 per cent. The agriculture sector is expected to rebound to a growth of 3.8 per cent in FY25. The industrial sector is estimated to grow by 6.2 per cent in FY25. Strong growth rates in construction activities and electricity, gas, water supply and other utility services are expected to support industrial expansion. Growth in the services sector is expected to remain robust at 7.2 per cent, driven by healthy activity in financial, real estate, professional services, public administration, defence, and other services.
Keeping in mind the upsides and downsides to growth, the Survey expects the real GDP growth in FY26 to be between 6.3 and 6.8 per cent.
The Chapter on the Medium-Term Outlook elaborates on the global factors and the importance of strengthening the levers of domestic growth in the context of heightened risks due to global concerns about economic policies and trade policy uncertainties.
To realize the aspirations of Viksit Bharat by 2047, it is important that the medium-term growth outlook of India be assessed in the context of emerging global realities of Geo-Economic Fragmentation (GEF), Chinese manufacturing prowess, and global dependency on China for energy transition efforts. The Survey puts forth a way forward to reinvigorate the internal engines and domestic levers of growth by focusing on one central element of systemic deregulation, which will enable a paradigm of economic freedom to businesses of individuals and organizations to pursue legitimate economic activity with ease. The Survey stresses that the reforms and economic policy must now be on systematic deregulation under Ease of Doing Business 2.0 so that it encourages creation of a viable Mittelstand, i.e. India’s SME sector.
The Economic Survey 2024-25 notes that agriculture growth remained steady in first half of FY25, with Q2 recording a growth rate of 3.5 per cent, marking an improvement over the previous four quarters. Healthy Kharif production, above-normal monsoons, and an adequate reservoir level supported agricultural growth. The total Kharif food grain production is estimated at a record 1647.05 lakh metric tonnes (LMT) in 2024-25, higher by 5.7 per cent compared to 2023-24 and 8.2 per cent higher than the average food grain production in the past five years.
The industrial sector grew by 6 per cent in first half of FY25, and is estimated to grow by 6.2 per cent in FY25. Q1 saw a strong growth of 8.3 per cent, but growth moderated in Q2 due to three key factors. First, manufacturing exports slowed significantly due to weak demand from destination countries, and aggressive trade and industrial policies in major trading nations. Second, the above average monsoon had mixed effects - while it replenished reservoirs and supported agriculture, it also disrupted sectors like mining, construction, and, to some extent, manufacturing. Third, the variation in the timing of festivities between September and October in the previous and current years led to a modest growth slowdown in Q2 FY25.
Despite various challenges, India continues to register the fastest growth in manufacturing PMI, stated the Survey. The latest Manufacturing PMI for December 2024 remained well within the expansionary zone, driven by new business gains, robust demand, and advertising efforts.
The services sector continues to perform well in FY25, emphasizes the Survey. A notable growth in Q1 and Q2 resulted in 7.1 per cent growth in first half of FY25. Across sub-categories, all the sub-sectors have performed well. India’s services export growth surged to 12.8 per cent during April–November FY25, up from 5.7 per cent in FY24.
The Economic Survey states that growth process has been ably supported by stability on fronts such as inflation, fiscal health, and external sector balance. On inflation, the Survey states that retail headline inflation has softened from 5.4 per cent in FY24 to 4.9 per cent in April – December 2024. Food inflation, measured by the Consumer Food Price Index (CFPI), has increased from 7.5 per cent in FY24 to 8.4 per cent in FY25 (April-December), primarily driven by a few food items such as vegetables and pulses. India’s consumer price inflation will gradually align with the target of around 4 per cent in FY26 as per RBI and IMF.
Capital expenditure (capex), as a per cent of the total expenditure of the union, has continuously improved from FY21 to FY24. After the general elections, union government capex has grown by 8.2 per cent during July – November 2024 YoY, the Survey says.
Despite the gross tax revenue (GTR) increasing by 10.7 per cent YoY during April-November 2024, the tax revenue retained by the Union, net of devolution to the states, hardly increased, says the Survey. As of November, the deficit indicators of the union were comfortably placed, leaving ample room for developmental and capital expenditure in the rest of the year.
According to the Survey, the GTR of the union and own tax revenue (OTR) of the states have increased at comparable pace during the period April - November 2024. The revenue expenditure of the states grew at 12 per cent (YoY) during April to November 2024, with subsidies and committed liabilities registering a growth of 25.7 per cent and 10.4 per cent, respectively.
The Survey observes that stability in the banking sector is underscored by declining asset impairments, robust capital buffers, and strong operational performance. The gross non-performing assets (NPAs) in the banking system have declined to a 12-year low of 2.6 per cent of gross loans and advances. The capital-to-risk-weighted assets ratio (CRAR) for Schedule Commercial Banks stands at 16.7 per cent as of September 2024, well above the norm, says the Survey.
Emphasizing that the external sector stability is safeguarded by services trade and record remittances, the Economic Survey quotes that India’s merchandise exports grew by 1.6 per cent YoY in April – December 2024. Merchandise imports rose by 5.2 per cent. India's robust services exports have propelled the country to secure the seventh-largest share in global services exports, underscoring its competitiveness.
In addition to the services trade surplus, remittances from abroad led to a healthy net inflow of private transfers. India was the top recipient of remittances in the world, driven by an uptick in job creation in OECD economies. These two factors combined to ensure that India’s current account deficit (CAD) remains relatively contained at 1.2 per cent of GDP in Q2 FY25, as per the Survey.
Gross Foreign Direct Investment inflows recorded a revival in FY25, increasing from USD 47.2 billion in the first eight months of FY24 to USD 55.6 billion in the same period of FY25, a YoY growth of 17.9 per cent, says the Survey. Foreign portfolio investment (FPI) flows have been volatile in the second half of 2024, primarily on account of global geopolitical and monetary policy developments.
The Economic Survey states that as a result of stable capital flows, India’s foreign exchange reserves increased from USD 616.7 billion at the end of January 2024 to USD 704.9 billion in September 2024 before moderating to USD 634.6 billion as on 3 January 2025. India’s forex reserves are sufficient to cover 90 per cent of external debt and provide an import cover of more than ten months, thereby safeguarding against external vulnerabilities.
The Economic Survey highlights continued good performance on the employment front. It states that India's labour market growth in recent years has been supported by post-pandemic recovery and increased formalisation. The unemployment rate for individuals aged 15 years and above has steadily declined from 6 per cent in 2017-18 to 3.2 per cent in 2023-24. The labour force participation rate (LFPR) and the worker-to-population ratio (WPR) have also increased.
The Survey also mentions that for India, a services-driven economy with a youthful and adaptable workforce, the adoption of AI offers the potential to support economic growth and improve labour market outcomes. Prioritising education and skill development will be crucial to equipping workers with the competencies needed to thrive in an AI-augmented landscape. The Survey brings out the fact that there are at present barriers to large-scale AI adoption, leading to a window for policymakers to act. The Economic Survey calls upon for collaborative effort between government, private sector, and academia to minimise the adverse societal effects of AI-driven transformation in the labour sector.
On infrastructure front, the Economic Survey highlights the need for continued step-up of infrastructure investment over next two decades to sustain a high growth. Under railway connectivity, 2031 km of railway network was commissioned between April and November, 2024, and 17 new pairs of Vande Bharat trains were introduced between April and October 2024. Port capacity improved significantly in FY25, leading to improvements in operational efficiency and reduction in average container turnaround time in major ports from 48.1 hours in FY24 to 30.4 hours during FY25 (Apr-Nov).
The Economic Survey underscores the government of India’s efforts to boost renewable energy in the country and green investments through schemes, policies, financial incentives and regulatory measures such as PM - Surya Ghar: Muft Bijli Yojana, National Bioenergy Programme, National Green Hydrogen Mission and PM-KUSUM. The capacity addition in solar and wind power has lead to a 15.8 per cent year-on-year increase in renewable energy capacity by December 2024.
The Government social services expenditure has witnessed an increase of compounded annual growth rate of 15% (combined for centre and states) from FY 21 to FY 25. The Gini coefficient, which is a measure of inequality in consumption expenditure, has been declining in recent years (For rural areas it declined to 0.237 in 2023-24 from 0.266 in 2022-23 and for urban areas, it fell to 0.284 in 2023-24 from 0.314 in 2022-23), reflecting positive impact of Government’s initiatives in reshaping income distribution. On the school education front, the government is working toward meeting the objectives of National Education Policy 2020 through a range of programmes and schemes. These interalia include the Samagra Shiksha Abhiyan, DIKSHA, STARS, PARAKH, PM SHRI, ULLAS, PM POSHAN, etc, as per the Survey.
In the total health expenditure of the country between FY15 and FY22, the Survey quotes the share of government health expenditure has increased from 29.0 per cent to 48.0 per cent. During the same period, the share of out-of-pocket expenditure in total health expenditure declined from 62.6 per cent to 39.4 per cent.
Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) sector has emerged as a highly vibrant sector of the Indian economy, noted the Survey. To provide equity funding to MSMEs with the potential to scale up, the government launched the Self-Reliant India Fund with a corpus of ₹50,000 crore.
The Survey, says that reducing excessive regulatory burdens, governments can help businesses become more efficient, reduce costs, and unlock new growth opportunities. Regulations increase the cost of all operational decisions in firms, the Economic Survey adds. It has outlined a three-step process for states to systematically review regulations for their cost-effectiveness. The steps include identifying areas for deregulation, thoughtfully comparing the regulations with other states and countries and estimating the cost of each of these regulations on individual enterprises. The Survey highlights that Ease of Doing Business (EoDB) 2.0 should be a state government-led initiative focused on fixing the root causes behind the unease of doing business. It mentions that in the next phase for EoDB, states must break new ground on liberalizing standards and controls, setting legal safeguards for enforcement, reducing tariffs and fees, and applying risk-based regulation.
As the Survey underscores, looking ahead, India’s economic prospects for FY26 are balanced. Headwinds to growth include elevated geopolitical and trade uncertainties and possible commodity price shocks. Domestically, the translation of order books of private capital goods sector into sustained investment pick-up, improvements in consumer confidence, and corporate wage pick-up will be key to promoting growth. Rural demand backed by a rebound in agricultural production, an anticipated easing of food inflation and a stable macro-economic environment provides an upside to near-term growth. Overall, India will need to improve its global competitiveness through grassroots-level structural reforms and deregulation to reinforce its medium-term growth potential.

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
অৰ্থনৈতিক জৰীপ ২০২৪-২৫ৰ সাৰাংশ
ভাৰতৰ জিডিপি বিত্তীয় বৰ্ষত ৬.৩ আৰু ৬.৮ শতাংশৰ ভিতৰত বৃদ্ধি হোৱাৰ আশা কৰা হৈছে
বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫ চনত বাস্তৱ জিডিপি ৬.৪ শতাংশ হ'ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে, যিটো ইয়াৰ দশকীয় গড়ৰ কাষ চাপিবলৈ সক্ষম হ'ব
২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত বাস্তৱ জিভিএ ৬.৪ শতাংশ বৃদ্ধি পাব বুলি অনুমান কৰা হৈছে
২০২৪ চনৰ জুলাই – নৱেম্বৰ মাহত কেপেক্স ৮.২ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে আৰু আৰু ই অধিক গতি লাভ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে
২০২৪ চনৰ এপ্ৰিল-ডিচেম্বৰ মাহত খুচুৰা শিতানৰ মুদ্ৰাস্ফীতি ৪.৯ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছিল
ভাৰতৰ উপভোক্তা মূল্য মুদ্ৰাস্ফীতি ২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত প্ৰায় ৪ শতাংশৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ব
২০২৪ চনৰ এপ্ৰিল-ডিচেম্বৰ মাহৰ ভিতৰত সামগ্ৰিক ৰপ্তানি ৬.০ শতাংশ (এটা বছৰৰ পিছৰ বছৰত) বৃদ্ধি পাইছিল
ভাৰতৰ সেৱাৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধি ২০২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ এপ্ৰিল–নৱেম্বৰ ভিতৰত ১২.৮ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাব, যিটো বিত্তীয় বৰ্ষ ২৪ত ৫.৭ শতাংশ আছিল
মুঠ প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ বিত্তীয় বৰ্ষ ২০২৪ৰ প্ৰথম আঠ মাহত ৪৭.২ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ পৰা ২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ একে সময়ছোৱাত ৫৫.৬ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি পাব , ইয়াৰ বছৰেকীয়া ব
31 JAN 2025 2:23PM by PIB Guwahati
"২০২৩ চনত গোলকীয় অৰ্থনীতি ৩.৩ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। আন্তৰ্জাতিক মুদ্ৰা নিধিয়ে (আইএমএফ) পৰৱৰ্তী পাঁচ বছৰত বিশ্বব্যাপী বিকাশৰ হাৰ গড়ে প্ৰায় ৩.২ শতাংশ হ'ব বুলি পূৰ্বানুমাণ কৰিছে, যি প্ৰচলিত মান অনুসৰি সামান্য বৃদ্ধি ", আজি সংসদত কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে উত্থাপন কৰা অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২৪-২৫ ত এই কথা কোৱা হৈছে।
সমীক্ষা অনুসৰি ২০২৪ চনত বিশ্ব অৰ্থনীতিয়ে বিভিন্ন অঞ্চলসমূহৰ মাজত অবিৰত অথচ অসমান বৃদ্ধি প্ৰদৰ্শন কৰিছিল। যোগান শৃংখলত ব্যাঘাত আৰু দুৰ্বল বাহ্যিক চাহিদাৰ বাবে, বিশেষকৈ ইউৰোপ আৰু এছিয়াৰ কিছু অংশত উৎপাদনৰ মন্থৰতা পৰিলক্ষিত হৈছিল। ইয়াৰ বিপৰীতে এই সময়ছোৱাত সেৱা খণ্ডই ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিছিল আৰু বহু দেশৰ অৰ্থনীতিৰ বৃদ্ধিত সহায় কৰিছিল। বেছিভাগ অৰ্থনীতিতে মুদ্ৰাস্ফীতিৰ চাপ কমি আহিছিল। কিন্তু সেৱাৰ মুদ্ৰাস্ফীতি স্থায়ী হৈয়েই আছে বুলি সমীক্ষাটোৱে লক্ষ্য কৰিছে।
সমীক্ষাটোৱে এই কথা উল্লেখ কৰিছে যে, বিশ্বত চলি থকা অনিশ্চয়তাৰ মাজতো ভাৰতে অবিৰতভাবে অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ ধাৰা প্ৰদৰ্শন কৰিছে। ২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ভাৰতৰ বাস্তৱিক জিডিপি বৃদ্ধি ৬.৪ শতাংশ হব আৰু ই দশকীয় গড় বৃদ্ধিৰ ওচৰত থাকিব ।
সামগ্ৰিক চাহিদাৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা গ্ৰাম্য চাহিদাৰ উত্থানৰ ফলত স্থিৰ মূল্যত ব্যক্তিগত চূড়ান্ত উপভোগ ব্যয় ৭.৩ শতাংশ বৃদ্ধি হ"ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে।
যোগানৰ ফালৰ পৰা বাস্তৱ মুঠ মূল্য সংযোজিত (জিভিএ) ৬.৪ শতাংশ বৃদ্ধি হোৱাৰ অনুমান কৰা হৈছে। ২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত কৃষি খণ্ডই ৩.৮ শতাংশ বৃদ্ধিৰে উন্নয়নৰ পুনৰ উত্থান ঘটাব বুলি আশা কৰা হৈছে। ২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ঔদ্যোগিক খণ্ডতো ৬.২ শতাংশ বৃদ্ধি পাব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। নিৰ্মাণ কাৰ্য্যকলাপ আৰু বিদ্যুৎ, গেছ, পানী যোগান তথা অন্যান্য উপযোগী সেৱাৰ শক্তিশালী বৃদ্ধিৰ হাৰে ঔদ্যোগিক সম্প্ৰসাৰণত সহায় কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। বিত্তীয়, ৰিয়েল ইষ্টেট, পেছাদাৰী সেৱা, ৰাজহুৱা প্ৰশাসন, প্ৰতিৰক্ষা আৰু অন্যান্য সেৱাৰ সুষম কাৰ্যকলাপৰ ফলত সেৱা খণ্ডৰ বৃদ্ধি ৭.২ শতাংশত উপনীত হৈ শক্তিশালী হৈ থাকিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
বিকাশৰ উত্থান-পতনৰ দিশটো মনত ৰাখি সমীক্ষাটোৱে আশা কৰিছে যে বিত্তীয় বৰ্ষ ২৬ত প্ৰকৃত জিডিপিৰ বৃদ্ধি ৬.৩ৰ পৰা ৬.৮ শতাংশৰ ভিতৰত হ’ব।
মধ্যমকালীন দৃষ্টিভংগীৰে জৰীপটোৱে বিশ্বজনীন কাৰকসমূহ আৰু অৰ্থনৈতিক নীতি তথা বাণিজ্য নীতিৰ অনিশ্চয়তাৰ বিষয়ে বিশ্বব্যাপী সৃষ্টি হোৱা উদ্বেগৰ প্ৰেক্ষাপটত ঘৰুৱা বৃদ্ধিৰ অস্ত্ৰসমূহ শক্তিশালী কৰাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰিছে।
২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিকশিত ভাৰতৰ আকাংক্ষা বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ ভাৰতৰ মধ্যকালীন বৃদ্ধিৰ দৃষ্টিভংগীক ভূ-অৰ্থনৈতিক খণ্ডিতকৰণ (জিইএফ), চীনৰ উৎপাদন দক্ষতা আৰু চীনৰ ওপৰত বিশ্বব্যাপী নিৰ্ভৰশীলতাৰ বাস্তৱতাৰ প্ৰেক্ষাপটত মূল্যায়ন কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি বিবেচনা কৰা হৈছে। সমীক্ষাটোৱে ব্যৱস্থাগত নিয়ন্ত্ৰণমুক্তকৰণৰ এটা কেন্দ্ৰীয় উপাদানৰ বিষয়তো গুৰুত্ব আৰোপ কৰি বৃদ্ধিৰ আভ্যন্তৰীণ ইঞ্জিন আৰু ঘৰুৱা সমলসমূহক পুনৰ সজীৱ কৰাৰ পথৰ পোষকতা কৰিছে৷ যিয়ে ব্যক্তি আৰু সংস্থাসমূহৰ ব্যৱসায়সমূহৰ অৰ্থনৈতিক স্বাধীনতাৰ আৰ্হিক সহজেই বৈধভাবে অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ চলাবলৈ সক্ষম কৰি তুলিব । সমীক্ষাটোৱে এই বিষয়ত জোৰ দি কয় যে সংস্কাৰ আৰু অৰ্থনৈতিক নীতি এতিয়া ইজ অৱ ডুইং বিজনেছ ২.০ৰ অধীনত পদ্ধতিগত নিয়ন্ত্ৰণমুক্তকৰণৰ জৰিয়তে হ’ব লাগিব যাতে ই এটা কাৰ্য্যক্ষম মিটেলষ্টেণ্ড অৰ্থাৎ ভাৰতৰ ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ খণ্ড সৃষ্টিক উৎসাহিত কৰে।
২০২৪-২৫ চনৰ অৰ্থনৈতিক জৰীপে লক্ষ্য কৰিছে যে বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথমাৰ্ধত কৃষিৰ বৃদ্ধি স্থিৰ হৈ আছে, দ্বিতীয় ত্ৰৈমাসিকত ৩.৫ শতাংশ বৃদ্ধিৰ হাৰ নথিভুক্ত কৰা হৈছে, যিটো পূৰ্বৰ চাৰিটা ত্ৰৈমাসিকৰ তুলনাত উন্নতি সাধন কৰিছে। খাৰিফ উৎপাদন স্বাভাৱিকতকৈ অধিক বাৰিষা আৰু পৰ্যাপ্ত জলাশয়ৰ স্তৰে বৃদ্ধিত সহায় কৰিছিল। ২০২৪-২৫ চনত মুঠ খাৰিফ খাদ্য শস্যৰ উৎপাদনৰ অভিলেখ ১৬৪৭.০৫ লাখ মেট্ৰিক টন (এল এম টি) বুলি অনুমান কৰা হৈছে, যিটো ২০২৩-২৪ চনৰ তুলনাত ৫.৭ শতাংশ বেছি আৰু বিগত পাঁচ বছৰৰ গড় খাদ্য শস্যৰ উৎপাদনতকৈ ৮.২ শতাংশ বেছি।
২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথমাৰ্ধত ঔদ্যোগিক খণ্ডতো ৬ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে আৰু ২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ৬.২ শতাংশ বৃদ্ধি পাব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। প্ৰথম ত্ৰৈমাসিকত ৮.৩ শতাংশ বৃদ্ধি দেখা গৈছে যদিও দ্বিতীয় ত্ৰৈমাসিকত তিনিটা মূল কাৰকৰ বাবে বৃদ্ধি মধ্যমীয়া হৈছে। প্ৰথমতে, গন্তব্য দেশসমূহৰ পৰা দুৰ্বল চাহিদাৰ বাবে আৰু প্ৰধান বাণিজ্যিক ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ আক্ৰমণাত্মক বাণিজ্য আৰু ঔদ্যোগিক নীতিৰ বাবে ৰপ্তানি যথেষ্ট মন্থৰ হৈছিল। দ্বিতীয়তে, ইয়াৰ ওপৰত বাৰিষাৰো মিশ্ৰিত প্ৰভাৱ পৰিছিল - জলাশয়সমূহ পুনৰ ভৰি পৰাৰ পিছত ই কৃষিক সহায় কৰিছিল৷ ই খনন, নিৰ্মাণ, আৰু কিছু পৰিমাণে উৎপাদন আদি খণ্ডত ব্যাঘাত জন্মাইছিল। তৃতীয়তে, পূৰ্বৰ আৰু চলিত বছৰবোৰত ছেপ্টেম্বৰ আৰু অক্টোবৰ মাহৰ ভিতৰত উৎসৱৰ সময়ৰ তাৰতম্যৰ ফলত ২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ দ্বিতীয় ত্ৰৈমাসিকত বৃদ্ধিত সামন্য মন্থৰতা পৰিলক্ষিত হৈছিল৷
বিভিন্ন প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজতো ভাৰতে উৎপাদন পিএমআইৰ ক্ষেত্ৰত সৰ্বাধিক দ্ৰুত বৃদ্ধি পঞ্জীয়ন কৰি আহিছে বুলি সমীক্ষাটোত উল্লেখ কৰা হৈছে। ডিচেম্বৰৰ ২০২৪ চনৰ শেহতীয়া উৎপাদন পিএমআইৰ নতুন ব্যৱসায়িক লাভ, শক্তিশালী চাহিদা, আৰু বিজ্ঞাপনৰ প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে৷
২০২৫ বিত্তীয় বৰ্ষতো সেৱা খণ্ডই ভাল প্ৰদৰ্শন অব্যাহত ৰাখিছে বুলি জৰীপটোৱে প্ৰকাশ কৰিছে। প্ৰথম আৰু দ্বিতীয় ত্ৰৈমাসিকত উল্লেখযোগ্য বৃদ্ধিৰ ফলত ২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথমাৰ্ধত ৭.১ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। উপ-শ্ৰেণীসমূহৰ মাজেৰে সকলো উপখণ্ডই ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিছে। ভাৰতৰ সেৱা ৰপ্তানিৰ বৃদ্ধি ২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ এপ্ৰিল–নৱেম্বৰৰ ভিতৰত ১২.৮ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে, যিটো বিত্তীয় বৰ্ষ ২৪ত ৫.৭ শতাংশ আছিল।
অৰ্থনৈতিক জৰীপে লগতে কয় যে বৃদ্ধি প্ৰক্ৰিয়াক মুদ্ৰাস্ফীতি, বিত্তীয় স্বাস্থ্য, আৰু বহিঃখণ্ডৰ ভাৰসাম্যৰ দৰে কাৰকসমূহৰ প্ৰতি চকু ৰাখি সুদক্ষতাৰে পৰিচালনা কৰা হৈছে। মুদ্ৰাস্ফীতি সন্দৰ্ভত সমীক্ষাটোৱে কয় যে খুচুৰা মুদ্ৰাস্ফীতি ২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ৫.৪ শতাংশৰ পৰা ২০২৪ চনৰ এপ্ৰিল – ডিচেম্বৰ মাহত ৪.৯ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছিল।গ্ৰাহক খাদ্য মূল্য সূচকাংক (চিএফপিআই)ত খাদ্যৰ মুদ্ৰাস্ফীতি ২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ৭.৫ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে ৷ ২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত (এপ্ৰিল-ডিচেম্বৰ) সেয়া ৮.৪ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাব পাৰে, যিটো মূলতঃ কেইবিধমান খাদ্য যেনে শাক-পাচলি আৰু দাইলৰ দৰে সামগ্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত হৈছে। ভাৰতৰ গ্ৰাহক মূল্যৰ মুদ্ৰাস্ফীতি ক্ৰমান্বয়ে আৰ বি আই আৰু আই এম এফৰ মতে ২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত প্ৰায় ৪ শতাংশ হ'ব পাৰে৷
মুঠ ব্যয়ৰ শতাংশ হিচাপে মূলধনী ব্যয় (কেপেক্স) ২১ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ২৪ বিত্তীয় বৰ্ষলৈ নিৰন্তৰ উন্নতি হৈছে। সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ পিছত ২০২৪ চনৰ জুলাই – নৱেম্বৰৰ ভিতৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ কেপেক্স ৮.২ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে বুলি সমীক্ষাটোৱে কয়।
২০২৪ চনৰ এপ্ৰিল-নৱেম্বৰৰ ভিতৰত মুঠ কৰ ৰাজহ (জিটিআৰ) এবছৰৰ পিছৰ বছৰটোত ১০.৭ শতাংশ বৃদ্ধি পোৱাৰ সময়তে ৰাজ্যসমূহৰক্ষেত্ৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কৰ ৰাজহৰ ক্ষেত্ৰত নীতিৰ পৰিৱৰ্তন কৰা নাই বুলি সমীক্ষাটোৱে কয়। নৱেম্বৰ মাহলৈকে দেশৰ ঘাটি সূচকসমূহ এক সুবিধাজনক অৱস্থানতে আছিল৷ ফলত বছৰৰ বাকী সময়ছোৱাত উন্নয়নমূলক আৰু মূলধনী ব্যয়ৰ বাবে যথেষ্ট সহায় হৈছিল৷
সমীক্ষা অনুসৰি ২০২৪ চনৰ এপ্ৰিল - নৱেম্বৰ সময়ছোৱাত ৰাজ্যসমূহৰ কৰ ৰাজহ (অ’টিআৰ) তুলনামূলক গতিৰে বৃদ্ধি পাইছে।এপ্ৰিল মাহৰ ভিতৰত ৰাজ্যসমূহৰ ৰাজহ ব্যয় ১২ শতাংশ (এবছৰৰ পিছৰ বছৰত) বৃদ্ধি পাইছে ৷ ২০২৪ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত ৰাজসাহায্য আৰু প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ দায়বদ্ধতাই ২৫.৭ শতাংশ আৰু ১০.৪ শতাংশৰ বৃদ্ধি পঞ্জীয়ন কৰিছে৷
সমীক্ষাটোৱে লক্ষ্য কৰিছে যে বেংকিং খণ্ডৰ স্থিতিশীলতাক সম্পত্তিৰ ক্ষয়ক্ষতি, শক্তিশালী মূলধন আৰু শক্তিশালী কাৰ্য্যকৰী প্ৰদৰ্শনৰ দ্বাৰা আলোকপাত কৰা হৈছে। বেংকিং ব্যৱস্থাৰ নন-পাৰফৰ্মিং এচেটছ (এনপিএ) ১২ বছৰৰ নিম্নতম স্তৰলৈ হ্ৰাস পাইছে, যিটো মুঠ ঋণ আৰু অগ্ৰিম ধনৰ ২.৬ শতাংশ। সমীক্ষাটোৱে প্ৰকাশ কৰা মতে, ২০২৪ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহলৈকে সূচীভুক্ত বাণিজ্যিক বেংকৰ চি আৰ এ আৰ ১৬.৭ শতাংশ হৈছে।
অৰ্থনীতিক বহিঃখণ্ডৰ স্থিতিশীলতা , সেৱা সম্পৰ্কীয় বাণিজ্য আৰু অভিলেখ সৃষ্টিকাৰী ৰেমিটেন্সৰ দ্বাৰা সুৰক্ষিত কৰাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাই কৈছে যে ২০২৪ চনৰ এপ্ৰিল – ডিচেম্বৰ মাহত ভাৰতৰ সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানি এবছৰৰ পিছৰ বছৰত ১.৬ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰতৰ শক্তিশালী সেৱা ৰপ্তানিয়ে দেশখনক বিশ্ব সেৱা ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত সপ্তম বৃহত্তম অংশীদাৰিত্ব বহনকাৰী দেশত পৰিণত কৰিবলৈ প্ৰেৰণা যোগাইছে৷ এই কথাই দেশৰ প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতাৰ দিশটোকো প্ৰতিফলিত কৰিছে৷
সেৱা সম্পৰ্কীয় বাণিজ্যৰ উদ্বৃত্তৰ উপৰি বিদেশৰ পৰা লাভ কৰা অৱদানৰ ফলত ব্যক্তিগত বিনিয়োগৰ প্ৰবাহ বৃদ্ধি পাইছিল।অৰ্থনীতিত চাকৰি সৃষ্টিৰ পথ মুকলি হোৱাৰ ফলত ভাৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে সেৱাৰ শীৰ্ষ গ্ৰাহক হৈ পৰিছিল। এই দুটা কাৰকে মিলি নিশ্চিত কৰিছে যে ভাৰতৰ চলিত একাউণ্ট ঘাটি (CAD) জৰীপ অনুসৰি বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫ -ত জিডিপিৰ ১,২ শতাংশৰ ভিতৰত নিয়ন্ত্ৰিত হৈ থাকিব৷
সমীক্ষাটোৱে লগতে কয় যে ২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত মুঠ প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগৰ প্ৰবাহ পুনৰুজ্জীৱন ঘটিব৷ এয়া ২০২৪ বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম আঠ মাহত ৪৭.২ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ পৰা ২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ একে সময়ছোৱাত ৫৫.৬ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি পাব৷ যিটো এবছৰৰ পিছত ১৭.৯ শতাংশ বৃদ্ধি পাব। ২০২৪ চনৰ দ্বিতীয়াৰ্ধত বিদেশী পৰ্টফলিঅ’ বিনিয়োগ (এফপিআই)ৰ প্ৰবাহ অস্থিৰ হৈ পৰিছিল, মূলতঃ বিশ্বৰ ভূ-ৰাজনৈতিক আৰু মুদ্ৰানীতিৰ বাবেই তেনে হৈছিল৷
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাত কোৱা হৈছে যে স্থিৰ মূলধন প্ৰবাহৰ ফলস্বৰূপে, ভাৰতৰ বৈদেশিক মুদ্ৰাৰ ভাণ্ডাৰ জানুৱাৰী ২০২৪-ৰ শেষত ৬১৬.৭ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ পৰা ২০২৪ চনৰ ছেপ্টেম্বৰত ৭০৪.৯ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি হয় আৰু ৩ জানুৱাৰী ২০২৫ তাৰিখলৈ ৬৩৪.৬ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰলৈ হ্ৰাস পায়। ভাৰতৰ ফৰেক্স সঞ্চয় বাহ্যিক ঋণৰ ৯০ শতাংশ আৱৰি আছে আৰু এয়া দহ মাহতকৈ অধিক আমদানি পৰিচালনা কৰিবলৈ পৰ্যাপ্ত৷ ফলত ই বাহ্যিক দুৰ্বলতাৰ বিৰুদ্ধে সুৰক্ষা প্ৰদান কৰাত সহায় কৰিছে৷
অৰ্থনৈতিক জৰীপে নিয়োগৰ ক্ষেত্ৰত ভাল প্ৰদৰ্শন অব্যাহত ৰখাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰিছে। ইয়াত উল্লেখ কৰা হৈছে যে শেহতীয়া বছৰবোৰত ভাৰতৰ শ্ৰম বজাৰৰ বৃদ্ধি মহামাৰীৰ পিছত পুনৰুদ্ধাৰ হৈছে । ১৫ বছৰ আৰু তাৰ ওপৰৰ ব্যক্তিৰ নিবনুৱাৰ হাৰ ২০১৭-১৮ চনত ৬ শতাংশৰ পৰা ২০২৩-২৪ চনত ৩.২ শতাংশলৈ ক্ৰমাগতভাৱে হ্ৰাস পাইছে। শ্ৰমিক শক্তিৰ অংশগ্ৰহণৰ হাৰ (এল এফ পি আৰ) আৰু শ্ৰমিক-জনসংখ্যাৰ অনুপাতো (ডব্লিউ পি আৰ) বৃদ্ধি পাইছে।
সমীক্ষাটোত এইবুলিও উল্লেখ কৰা হৈছে যে যুৱ আৰু উদ্যমী কৰ্মশক্তিৰ সৈতে সেৱা-চালিত অৰ্থনীতিৰে ভাৰতে এআই গ্ৰহণ কৰাত অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিত সহায়ক হৈছে আৰু ইয়াৰ ফলত শ্ৰম বজাৰৰ ফলাফল উন্নত হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশক অগ্ৰাধিকাৰ দি শ্ৰমিকসকলক এআই-চালিত পৰিৱেশত লাভৱান্বিত কৰিবলৈ তেওঁলোকক প্ৰয়োজনীয় দক্ষতাৰে সজ্জিতকৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব। সমীক্ষাটোৱে এই কথাও উন্মোচন কৰিছে যে বৰ্তমান বৃহৎ পৰিসৰৰ এআই গ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত বাধা আছে, যাৰ ফলত নীতি নিৰ্ধাৰকসকলে এক কাৰ্য্যকৰী পদক্ষেপো গ্ৰহণ কৰিছে৷ । অৰ্থনৈতিক জৰীপে শ্ৰম খণ্ডত এআই-চালিত ৰূপান্তৰে সমাজত পেলাব পৰা বিৰূপ প্ৰভাৱ হ্ৰাস কৰাৰ বাবে চৰকাৰী, ব্যক্তিগত খণ্ড আৰু শিক্ষাবিদসকলৰ মাজত সহযোগিতামূলক প্ৰচেষ্টা গঢড়ি তোলাৰ আহ্বান জনাইছে।
আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত অৰ্থনৈতিক জৰীপে উচ্চ বৃদ্ধি বজাই ৰাখিবলৈ অহা দুটা দশকত আন্তঃগাঁথনি বিনিয়োগ অব্যাহত ৰখাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰিছে। ৰে'ল সংযোগৰ অধীনত ২০২৪ চনৰ এপ্ৰিলৰ পৰা নৱেম্বৰৰ ভিতৰত ২০৩১ কিলোমিটাৰ ৰে'লৱে নেটৱৰ্ক মুকলি কৰা হৈছে আৰু ২০২৪ চনৰ এপ্ৰিলৰ পৰা অক্টোবৰৰ ভিতৰত ১৭ যোৰ নতুন বন্দে ভাৰত ৰেল প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে৷ মুখ্য বন্দৰসমূহত গড় কণ্টেইনাৰ টাৰ্ণআউটৰ সময় বিত্তীয় বৰ্ষ ২৪ত ৪৮.১ ঘণ্টাৰ পৰা বিত্তীয় বৰ্ষ ২৫ (এপ্ৰিল-নৱেম্বৰ)ৰ সময়ছোৱাত ৩০.৪ ঘণ্টা কৰা হৈছে ।
অৰ্থনৈতিক জৰীপত ভাৰত চৰকাৰে দেশত নবীকৰণযোগ্য শক্তি আৰু সেউজ বিনিয়োগক আঁচনি, নীতি, আৰ্থিক উদগনি আৰু নিয়ন্ত্ৰণমূলক ব্যৱস্থা যেনে পি এম - সূৰ্য্য ঘৰ: মুফট বিজলী যোজনা, ৰাষ্ট্ৰীয় জৈৱ শক্তি কাৰ্যসূচী, ৰাষ্ট্ৰীয় সেউজ হাইড্ৰজেন মিছন আৰু পি এম আদিৰ জৰিয়তে ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাক আলোকপাত কৰিছে৷ সৌৰ আৰু বায়ু শক্তিৰ ক্ষমতা সংযোজনৰ ফলত ২০২৪ চনৰ ডিচেম্বৰৰ ভিতৰত নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষমতা এবছৰৰ পিছত ১৫.৮ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে।
চৰকাৰী সমাজ সেৱামূলক খণ্ডত ব্যয় ২১ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ২৫ বিত্তীয় বৰ্ষলৈ ১৫% (কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যৰ বাবে ) চক্ৰীয় বাৰ্ষিক বৃদ্ধিৰ হাৰত বৃদ্ধি পাইছে।ব্যৱহাৰ ব্যয়ৰ বৈষম্য গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ বাবে ২০২২-২৩ চনত ০.২৬৬ৰ পৰা ২০২৩-২৪ চনত ০.২৩৭ লৈ হ্ৰাস পাইছে ৷ চহৰ অঞ্চলৰ বাবে ২০২২-২৩ চনত ০.৩১৪ৰ পৰা ২০২৩-২৪ চনত ০.২৮৪ লৈ হ্ৰাস পাইছে৷ যিয়ে আয় বিতৰণৰ পুনৰ গঠনত চৰকাৰৰ পদক্ষেপৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱকে প্ৰতিফলিত কৰিছে। বিদ্যালয় শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰে একাধিক কাৰ্যসূচী আৰু আঁচনিৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি ২০২০ৰ লক্ষ্য পূৰণৰ দিশত কাম কৰি আছে। এই আন্তঃগাঁথনিসমূহৰ ভিতৰত আছে সমগ্ৰ শিক্ষা অভিযান, দিক্ষা, ষ্টাৰছ, পৰশ, পি এম শ্ৰী, উল্লাস, পি এম পোষণ আদি।
২০১৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ২২ বিত্তীয় বৰ্ষৰ ভিতৰত দেশৰ মুঠ স্বাস্থ্যখণ্ডৰ ব্যয় ২৯.০ শতাংশৰ পৰা ৪৮.০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পোৱা বুলি সমীক্ষাটোৱে উল্লেখ কৰিছে।
ক্ষুদ্ৰ, লঘু আৰু মজলীয়া উদ্যোগ (এমএছএমই) খণ্ডই ভাৰতীয় অৰ্থনীতিৰ এক অতি সজীৱ খণ্ড হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে বুলি সমীক্ষাত উল্লেখ কৰা হৈছে। উন্নয়নৰ সম্ভাৱনা থকা এম এছ এম ইসমূহক ইকুইটি ফাণ্ডিং প্ৰদান কৰিবলৈ চৰকাৰে ৫০,০০০ কোটি টকাৰে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত পুঁজি আৰম্ভ কৰিছে।
সমীক্ষাটোৱে লগতে কয় যে অত্যধিক নিয়ন্ত্ৰণৰ বোজা হ্ৰাস কৰি চৰকাৰে ব্যৱসায়িক প্ৰতিষ্ঠানসমূহক অধিক কাৰ্যক্ষম হোৱাত সহায় কৰিব পাৰে, খৰচ হ্ৰাস কৰিব পাৰে আৰু নতুন বৃদ্ধিৰ সুযোগ মুকলি কৰিব পাৰে।
সমীক্ষাটোৱে এই কথা উল্লেখ কৰিছে যে ইজ অৱ ডুইং বিজনেছ (EoDB) ২.০-এ ব্যৱসায়ত অস্বস্তিকৰ পৰিবেশৰ আঁৰৰ মূল কাৰণসমূহ সঠিক কৰি তুলিবলৈ ৰাজ্য চৰকাৰৰ নেতৃত্বত পদক্ষেপ হ’ব লাগে।
সমীক্ষাটোৱে আঙুলিয়াই দিছে যে বিত্তীয় বৰ্ষ ২৬ৰ বাবে ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক সম্ভাৱনা অতু উজ্জ্বল আৰু সুষম। বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত আহি পৰা বাধাসমূহৰ ভিতৰত আছে ভূ-ৰাজনৈতিক আৰু বাণিজ্যিক অনিশ্চয়তাতথা সম্ভাৱ্য পণ্যৰ মূল্যৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা উঠা-নমা । ঘৰুৱাভাৱে ব্যক্তিগত মূলধনী সামগ্ৰী খণ্ডত স্থায়ী বিনিয়োগ বৃদ্ধি, গ্ৰাহকৰ আস্থাৰ উন্নতি সাধন আদি অৰ্থনীতিৰ প্ৰসাৰৰ মূল চাবিকাঠি হ’ব বুলিও জৰীপত কোৱা হৈছে। কৃষি উৎপাদন বৃদ্ধি, খাদ্যৰ মুদ্ৰাস্ফীতিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰত্যাশিত শিথিলতা আৰু সুস্থিৰ সামগ্ৰীক অৰ্থনৈতিক পৰিৱেশৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত গ্ৰাম্য চাহিদাই বিকাশৰ এক পৰিবেশ ৰচনা কৰিছে বুলিও জৰীপত কোৱা হৈছে৷ সামগ্ৰিকভাৱে ভাৰতে মধ্যকালীন বৃদ্ধিৰ সম্ভাৱনাক শক্তিশালী কৰিবলৈ তৃণমূল পৰ্যায়ৰ গাঁথনিগত সংস্কাৰ আৰু নিয়ন্ত্ৰণমুক্তকৰণৰ জৰিয়তে বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা উন্নত কৰিব লাগিব বুলিও অৰ্থনৈতিক জৰীপে উল্লেখ কৰিছে৷