Ministry of Finance
SUMMARY OF ECONOMIC SURVEY 2024-25
31 JAN 2025 2:23PM by PIB Delhi
INDIA’S GDP EXPECTED TO GROW BETWEEN 6.3 & 6.8 PER CENT IN FY26
REAL GDP ESTIMATED AT 6.4 PER CENT IN FY25, CLOSE TO ITS DECADAL AVERAGE
REAL GVA ESTIMATED TO GROW BY 6.4 PER CENT IN FY25
CAPEX GROWS AT 8.2 PER CENT IN JULY – NOVEMBER 2024 AND EXPECTED TO PICK UP FURTHER PACE
RETAIL HEADLINE INFLATION SOFTENED TO 4.9 PER CENT IN APRIL-DECEMBER 2024
INDIA’S CONSUMER PRICE INFLATION TO ALIGN WITH THE TARGET OF AROUND 4 PER CENT IN FY26
OVERALL EXPORTS GROW 6.0 PER CENT (YOY) DURING APRIL-DECEMBER 2024
INDIA’S SERVICES EXPORT GROWTH SURGED TO 12.8 PER CENT DURING APRIL–NOVEMBER FY25, UP FROM 5.7 PER CENT IN FY24
GROSS FDI INFLOWS INCREASE FROM USD 47.2 BILLION IN FIRST EIGHT MONTHS OF FY24 TO USD 55.6 BILLION IN THE SAME PERIOD OF FY25, A YOY GROWTH OF 17.9 PER CENT
FOREX AT USD 640.3 BILLION AS OF END OF DECEMBER 2024, SUFFICIENT TO COVER 10.9 MONTHS OF IMPORTS AND APPROXIMATELY 90 PER CENT OF EXTERNAL DEBT
CAPACITY ADDITION IN SOLAR AND WIND POWER INCREASES 15.8 PER CENT YEAR-ON-YEAR IN DECEMBER 2024
BSE STOCK MARKET CAPITALISATION TO GDP RATIO AT 136 PER CENT AT THE END OF DECEMBER 2024, FAR HIGHER THAN CHINA (65 PER CENT) AND BRAZIL (37 PER CENT)
ECONOMIC SURVEY ADVOCATES DEREGULATION TO ACCELERATE AND SUSTAIN ECONOMIC GROWTH
CONTINUED STEP-UP OF INFRASTRUCTURE INVESTMENT OVER NEXT TWO DECADES NEEDED TO SUSTAIN A HIGH GROWTH
₹50,000 CRORE SELF-RELIANT INDIA FUND LAUNCHED TO PROVIDE EQUITY FUNDING TO MSMES
AGRICULTURE EXPECTED TO GROW AT 3.8 PER CENT IN FY25
KHARIF FOODGRAIN PRODUCTION FOR 2024 IS EXPECTED TO REACH 1647.05 LMT, AN INCREASE OF 89.37 LMT OVER PREVIOUS YEAR
KEY DRIVERS OF AGRICULTURAL GROWTH ARE HORTICULTURE, LIVESTOCK & FISHERIES
INDUSTRIAL SECTOR ESTIMATED TO GROW BY 6.2 PER CENT IN FY25
SOCIAL SERVICES EXPENDITURE REGISTERS AN ANNUAL GROWTH RATE OF 15 PER CENT BETWEEN FY 21 AND FY 25
GOVERNMENT HEALTH EXPENDITURE INCREASES FROM 29.0 PER CENT TO 48.0 PER CENT; SHARE OF OUT OF POCKET EXPENDITURE IN TOTAL HEALTH EXPENDITURE DECLINES FROM 62.6 PER CENT TO 39.4 PER CENT BETWEEN FY15 AND FY22
UNEMPLOYMENT RATE DECLINES TO 3.2 PER CENT IN 2023-24 (JULY-JUNE) FROM 6.0 PER CENT IN 2017-18 (JULY-JUNE)
COLLABORATIVE EFFORT BETWEEN GOVERNMENT, PRIVATE SECTOR, AND ACADEMIA ESSENTIAL TO MINIMISE ADVERSE AI SOCIETAL EFFECTS
“The global economy grew by 3.3 per cent in 2023. The International Monetary Fund (IMF) projects global growth to average around 3.2 per cent over the next five years, which is modest by historical standards”, says the Economic Survey 2024-25 tabled by Union Minister of Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman, in the Parliament today.
As per the Survey, the global economy exhibited steady yet uneven growth across regions in 2024. A notable trend was the slowdown in global manufacturing, especially in Europe and parts of Asia, due to supply chain disruptions and weak external demand. In contrast, the services sector performed better, supporting growth in many economies. Inflationary pressures eased in most economies. However, services inflation has remained persistent, notes the Survey.
The Survey highlights that, despite global uncertainty, India has displayed steady economic growth. India's real GDP growth of 6.4 per cent in FY25 remains close to the decadal average.
From an aggregate demand perspective, private final consumption expenditure at constant prices is estimated to grow by 7.3 per cent, driven by a rebound in rural demand.
On the supply side, the real gross value added (GVA) is estimated to grow by 6.4 per cent. The agriculture sector is expected to rebound to a growth of 3.8 per cent in FY25. The industrial sector is estimated to grow by 6.2 per cent in FY25. Strong growth rates in construction activities and electricity, gas, water supply and other utility services are expected to support industrial expansion. Growth in the services sector is expected to remain robust at 7.2 per cent, driven by healthy activity in financial, real estate, professional services, public administration, defence, and other services.
Keeping in mind the upsides and downsides to growth, the Survey expects the real GDP growth in FY26 to be between 6.3 and 6.8 per cent.
The Chapter on the Medium-Term Outlook elaborates on the global factors and the importance of strengthening the levers of domestic growth in the context of heightened risks due to global concerns about economic policies and trade policy uncertainties.
To realize the aspirations of Viksit Bharat by 2047, it is important that the medium-term growth outlook of India be assessed in the context of emerging global realities of Geo-Economic Fragmentation (GEF), Chinese manufacturing prowess, and global dependency on China for energy transition efforts. The Survey puts forth a way forward to reinvigorate the internal engines and domestic levers of growth by focusing on one central element of systemic deregulation, which will enable a paradigm of economic freedom to businesses of individuals and organizations to pursue legitimate economic activity with ease. The Survey stresses that the reforms and economic policy must now be on systematic deregulation under Ease of Doing Business 2.0 so that it encourages creation of a viable Mittelstand, i.e. India’s SME sector.
The Economic Survey 2024-25 notes that agriculture growth remained steady in first half of FY25, with Q2 recording a growth rate of 3.5 per cent, marking an improvement over the previous four quarters. Healthy Kharif production, above-normal monsoons, and an adequate reservoir level supported agricultural growth. The total Kharif food grain production is estimated at a record 1647.05 lakh metric tonnes (LMT) in 2024-25, higher by 5.7 per cent compared to 2023-24 and 8.2 per cent higher than the average food grain production in the past five years.
The industrial sector grew by 6 per cent in first half of FY25, and is estimated to grow by 6.2 per cent in FY25. Q1 saw a strong growth of 8.3 per cent, but growth moderated in Q2 due to three key factors. First, manufacturing exports slowed significantly due to weak demand from destination countries, and aggressive trade and industrial policies in major trading nations. Second, the above average monsoon had mixed effects - while it replenished reservoirs and supported agriculture, it also disrupted sectors like mining, construction, and, to some extent, manufacturing. Third, the variation in the timing of festivities between September and October in the previous and current years led to a modest growth slowdown in Q2 FY25.
Despite various challenges, India continues to register the fastest growth in manufacturing PMI, stated the Survey. The latest Manufacturing PMI for December 2024 remained well within the expansionary zone, driven by new business gains, robust demand, and advertising efforts.
The services sector continues to perform well in FY25, emphasizes the Survey. A notable growth in Q1 and Q2 resulted in 7.1 per cent growth in first half of FY25. Across sub-categories, all the sub-sectors have performed well. India’s services export growth surged to 12.8 per cent during April–November FY25, up from 5.7 per cent in FY24.
The Economic Survey states that growth process has been ably supported by stability on fronts such as inflation, fiscal health, and external sector balance. On inflation, the Survey states that retail headline inflation has softened from 5.4 per cent in FY24 to 4.9 per cent in April – December 2024. Food inflation, measured by the Consumer Food Price Index (CFPI), has increased from 7.5 per cent in FY24 to 8.4 per cent in FY25 (April-December), primarily driven by a few food items such as vegetables and pulses. India’s consumer price inflation will gradually align with the target of around 4 per cent in FY26 as per RBI and IMF.
Capital expenditure (capex), as a per cent of the total expenditure of the union, has continuously improved from FY21 to FY24. After the general elections, union government capex has grown by 8.2 per cent during July – November 2024 YoY, the Survey says.
Despite the gross tax revenue (GTR) increasing by 10.7 per cent YoY during April-November 2024, the tax revenue retained by the Union, net of devolution to the states, hardly increased, says the Survey. As of November, the deficit indicators of the union were comfortably placed, leaving ample room for developmental and capital expenditure in the rest of the year.
According to the Survey, the GTR of the union and own tax revenue (OTR) of the states have increased at comparable pace during the period April - November 2024. The revenue expenditure of the states grew at 12 per cent (YoY) during April to November 2024, with subsidies and committed liabilities registering a growth of 25.7 per cent and 10.4 per cent, respectively.
The Survey observes that stability in the banking sector is underscored by declining asset impairments, robust capital buffers, and strong operational performance. The gross non-performing assets (NPAs) in the banking system have declined to a 12-year low of 2.6 per cent of gross loans and advances. The capital-to-risk-weighted assets ratio (CRAR) for Schedule Commercial Banks stands at 16.7 per cent as of September 2024, well above the norm, says the Survey.
Emphasizing that the external sector stability is safeguarded by services trade and record remittances, the Economic Survey quotes that India’s merchandise exports grew by 1.6 per cent YoY in April – December 2024. Merchandise imports rose by 5.2 per cent. India's robust services exports have propelled the country to secure the seventh-largest share in global services exports, underscoring its competitiveness.
In addition to the services trade surplus, remittances from abroad led to a healthy net inflow of private transfers. India was the top recipient of remittances in the world, driven by an uptick in job creation in OECD economies. These two factors combined to ensure that India’s current account deficit (CAD) remains relatively contained at 1.2 per cent of GDP in Q2 FY25, as per the Survey.
Gross Foreign Direct Investment inflows recorded a revival in FY25, increasing from USD 47.2 billion in the first eight months of FY24 to USD 55.6 billion in the same period of FY25, a YoY growth of 17.9 per cent, says the Survey. Foreign portfolio investment (FPI) flows have been volatile in the second half of 2024, primarily on account of global geopolitical and monetary policy developments.
The Economic Survey states that as a result of stable capital flows, India’s foreign exchange reserves increased from USD 616.7 billion at the end of January 2024 to USD 704.9 billion in September 2024 before moderating to USD 634.6 billion as on 3 January 2025. India’s forex reserves are sufficient to cover 90 per cent of external debt and provide an import cover of more than ten months, thereby safeguarding against external vulnerabilities.
The Economic Survey highlights continued good performance on the employment front. It states that India's labour market growth in recent years has been supported by post-pandemic recovery and increased formalisation. The unemployment rate for individuals aged 15 years and above has steadily declined from 6 per cent in 2017-18 to 3.2 per cent in 2023-24. The labour force participation rate (LFPR) and the worker-to-population ratio (WPR) have also increased.
The Survey also mentions that for India, a services-driven economy with a youthful and adaptable workforce, the adoption of AI offers the potential to support economic growth and improve labour market outcomes. Prioritising education and skill development will be crucial to equipping workers with the competencies needed to thrive in an AI-augmented landscape. The Survey brings out the fact that there are at present barriers to large-scale AI adoption, leading to a window for policymakers to act. The Economic Survey calls upon for collaborative effort between government, private sector, and academia to minimise the adverse societal effects of AI-driven transformation in the labour sector.
On infrastructure front, the Economic Survey highlights the need for continued step-up of infrastructure investment over next two decades to sustain a high growth. Under railway connectivity, 2031 km of railway network was commissioned between April and November, 2024, and 17 new pairs of Vande Bharat trains were introduced between April and October 2024. Port capacity improved significantly in FY25, leading to improvements in operational efficiency and reduction in average container turnaround time in major ports from 48.1 hours in FY24 to 30.4 hours during FY25 (Apr-Nov).
The Economic Survey underscores the government of India’s efforts to boost renewable energy in the country and green investments through schemes, policies, financial incentives and regulatory measures such as PM - Surya Ghar: Muft Bijli Yojana, National Bioenergy Programme, National Green Hydrogen Mission and PM-KUSUM. The capacity addition in solar and wind power has lead to a 15.8 per cent year-on-year increase in renewable energy capacity by December 2024.
The Government social services expenditure has witnessed an increase of compounded annual growth rate of 15% (combined for centre and states) from FY 21 to FY 25. The Gini coefficient, which is a measure of inequality in consumption expenditure, has been declining in recent years (For rural areas it declined to 0.237 in 2023-24 from 0.266 in 2022-23 and for urban areas, it fell to 0.284 in 2023-24 from 0.314 in 2022-23), reflecting positive impact of Government’s initiatives in reshaping income distribution. On the school education front, the government is working toward meeting the objectives of National Education Policy 2020 through a range of programmes and schemes. These interalia include the Samagra Shiksha Abhiyan, DIKSHA, STARS, PARAKH, PM SHRI, ULLAS, PM POSHAN, etc, as per the Survey.
In the total health expenditure of the country between FY15 and FY22, the Survey quotes the share of government health expenditure has increased from 29.0 per cent to 48.0 per cent. During the same period, the share of out-of-pocket expenditure in total health expenditure declined from 62.6 per cent to 39.4 per cent.
Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) sector has emerged as a highly vibrant sector of the Indian economy, noted the Survey. To provide equity funding to MSMEs with the potential to scale up, the government launched the Self-Reliant India Fund with a corpus of ₹50,000 crore.
The Survey, says that reducing excessive regulatory burdens, governments can help businesses become more efficient, reduce costs, and unlock new growth opportunities. Regulations increase the cost of all operational decisions in firms, the Economic Survey adds. It has outlined a three-step process for states to systematically review regulations for their cost-effectiveness. The steps include identifying areas for deregulation, thoughtfully comparing the regulations with other states and countries and estimating the cost of each of these regulations on individual enterprises. The Survey highlights that Ease of Doing Business (EoDB) 2.0 should be a state government-led initiative focused on fixing the root causes behind the unease of doing business. It mentions that in the next phase for EoDB, states must break new ground on liberalizing standards and controls, setting legal safeguards for enforcement, reducing tariffs and fees, and applying risk-based regulation.
As the Survey underscores, looking ahead, India’s economic prospects for FY26 are balanced. Headwinds to growth include elevated geopolitical and trade uncertainties and possible commodity price shocks. Domestically, the translation of order books of private capital goods sector into sustained investment pick-up, improvements in consumer confidence, and corporate wage pick-up will be key to promoting growth. Rural demand backed by a rebound in agricultural production, an anticipated easing of food inflation and a stable macro-economic environment provides an upside to near-term growth. Overall, India will need to improve its global competitiveness through grassroots-level structural reforms and deregulation to reinforce its medium-term growth potential.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ 2024-25ର ସାରାଂଶ
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2026ରେ ଭାରତର ଜି.ଡି.ପି. ଅଭିବୃଦ୍ଧି 6.3% ରୁ 6.8% ରହିବା ନେଇ ଆକଳନ
2025 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ବାସ୍ତବ ଜି.ଡି.ପି. ଅଭିବୃଦ୍ଧି 6.4 ପ୍ରତିଶତ ରହିବା ନେଇ ଆକଳନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଏହାର ଦଶକୀୟ ହାରାହାରୀର ନିକଟତର
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2025ରେ ବାସ୍ତବ ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ ସଂଯୋଜନ- ଜି.ଭି.ଏ. ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର 6.4%
ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ଜୁଲାଇ-ନଭେମ୍ବର 2024ରେ 8.2 ପ୍ରତିଶତ ବଢ଼ିଛି, ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ଜୁଲାଇରୁ ନଭେମ୍ବର 2024 ସମୟରେ 8.2 ପ୍ରତିଶତରୁ ବଢ଼ିଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ଆହୁରି ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧିର ପୂର୍ବାନୁମାନ
ଡିସେମ୍ବର 2024ରେ ଖୁଚୁରା ହେଡଲାଇନ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି ହ୍ରାସ ପାଇ 4.9 ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିଲା
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2026ରେ ଭାରତର ଉପଭୋକ୍ତା ମୂଲ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି 4 ପ୍ରତିଶତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଖାପାଖି ରହିବ
ଡିସେମ୍ବର 2024 ସୁଦ୍ଧା ସାମଗ୍ରିକ ରପ୍ତାନିରେ 6 ପ୍ରତିଶତ (ବାର୍ଷିକ) ଗତି
ଏପ୍ରିଲ-ନଭେମ୍ବର 2025 ସମୟରେ ଦେଶର ସେବା ରପ୍ତାନି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୃଦ୍ଧି 12.8 ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଯାହାକି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2024ରେ 5.7 ପ୍ରତିଶତ ଠାରୁ ଅଧିକ
ସକଳ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ, ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 24ର ପ୍ରଥମ ଆଠ ମାସରେ 47.2 ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ, ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 25ର ସମାନ ଅବଧିରେ 55.6 ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହାକି ପ୍ରତି ଶତାବ୍ଦୀରେ 17.9 ପ୍ରତିଶତ
31 JAN 2025 2:23PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜି ସଂସଦରେ ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ 2024-25 ଉପସ୍ଥାପନ କରି କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ କହିଛନ୍ତି, 2023 ମସିହାରେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର 3.3 ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମୁଦ୍ରା ପାଣ୍ଠି (ଆଇ.ଏମ୍.ଏଫ୍.) ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର 3.2 ପ୍ରତିଶତ ରହିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରିଛି, ଯାହା ପୂର୍ବ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ମାନଦଣ୍ଡ ଅନୁରୂପ।
ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଅନୁଯାୟୀ, ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅସମାନ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସତ୍ତ୍ୱେ, 2024ରେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ନିରନ୍ତର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି। ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ବ୍ୟାଘାତ ଏବଂ ଦୁର୍ବଳ ବିଦେଶୀ ଚାହିଦା କାରଣରୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ, ବିଶେଷ କରି ୟୁରୋପ ଏବଂ କେତେକ ଏସୀୟ ଦେଶରେ, ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମାନ୍ଦାବସ୍ଥା ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଥିଲା। ଅପରପକ୍ଷେ, ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ଅପେକ୍ଷାକୃତ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲା, ଯାହା ଅନେକ ଦେଶର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ଅଧିକାଂଶ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଚାପ ସାମାନ୍ୟ ରହିଥିଲା। ତେବେ ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିର ପ୍ରଭାବ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିବା ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ।
ବୈଶ୍ୱିକ ଅନିଶ୍ଚିତତା ସତ୍ତ୍ୱେ, ଭାରତରେ ନିରନ୍ତର ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଜାରି ରହିଥିବା ସମୀକ୍ଷାରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଛି । 2025 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଭାରତର ପ୍ରକୃତ ଜି. ଡି. ପି. ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ଥିଲା 6.4%, ଯାହା ଦଶନ୍ଧିର ହାରାହାରି ହାରର ଅତି ନିକଟତର।
ସକଳ ଚାହିଦା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ, ଘରୋଇ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଉପଭୋକ୍ତା ଖର୍ଚ୍ଚ ସ୍ଥିର ମୂଲ୍ୟରେ 7.3% ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
ସମୀକ୍ଷାରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ଯୋଗାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରକୃତ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି (ଜି.ଭି.ଏ.) 6.4 ପ୍ରତିଶତ ହାରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। 2025 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ 3.8 ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହେବାର ଆଶା କରାଯାଉଥିବା ବେଳେ 2025ରେ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ 6.2 ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହେବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି। ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ଶକ୍ତି, ଗ୍ୟାସ, ଜଳ ଯୋଗାଣ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉପଯୋଗୀ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୃଢ଼ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ଶିଳ୍ପ ସମ୍ପ୍ରସାରଣରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ। ଆର୍ଥିକ, ରିଅଲ୍ ଇଷ୍ଟେଟ୍, ପେସାଦାର ସେବା, ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁଁ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ 7.2 ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହେବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ହ୍ରାସ ପାଉଥିବା ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାରକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ-2026ରେ ପ୍ରକୃତ ଜିଡିପି 6.3 ପ୍ରତିଶତରୁ 6.8 ପ୍ରତିଶତ ମଧ୍ୟରେ ରହିବ ବୋଲି ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଆକଳନ କରିଛି।
ଆର୍ଥିକ ନୀତି ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ନୀତିର ଅନିଶ୍ଚିତତା ଉପରେ ବୈଶ୍ୱିକ ଚିନ୍ତା କାରଣରୁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ବିପଦ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ବୈଶ୍ୱିକ କାରକ ଏବଂ ଘରୋଇ ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାରକକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସମୀକ୍ଷାରେ ଜୋର ଦିଆଯାଇଛି।
2047 ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ, ଭୌଗୋଳିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ବିଭାଜନର ଉଦୀୟମାନ ବୈଶ୍ୱିକ ବାସ୍ତବତା, ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଚୀନର ଦଖଲ ଏବଂ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରୟାସରେ ଚୀନ୍ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଭାରତର ମଧ୍ୟମ-ମିଆଦୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବା ଜରୁରୀ। ସମୀକ୍ଷାରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣର ମୂଳ ଉପାଦାନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ସହିତ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଉପକରଣ ଏବଂ ବିକାଶର ଘରୋଇ ଡ୍ରାଇଭର ଉପରେ ଭାରତ ନୂତନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହାଦ୍ୱାରା ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଏବଂ ସାଂଗଠନିକ ବ୍ୟବସାୟରେ ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱାଧୀନତା ମିଳିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ସହଜରେ ଆଇନଗତ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କରିପାରିବେ। ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତାର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅଧୀନରେ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ନୀତି ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଢଙ୍ଗରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବା ଉଚିତ। ଏହା ଦେଶର ଏସ୍.ଏମ୍.ଇ. କ୍ଷେତ୍ରକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ବୋଲି ସମୀକ୍ଷାରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଛି ।
ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ 2024-25 ରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2024-25ର ପ୍ରଥମାର୍ଦ୍ଧରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଜାରି ରହିଥିଲା ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ତ୍ରୟମାସିକରେ ଏହାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର 3.5 ପ୍ରତିଶତ ରହିଥିଲା, ଯାହା ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ 4ଟି ତ୍ରୟମାସିକ ତୁଳନାରେ ଉନ୍ନତିର ସଙ୍କେତ ଦେଉଛି। ଖରିଫ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନରେ ଉନ୍ନତି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ଜଳ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ଫଳରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଖରିଫ ଋତୁରେ ମୋଟ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ 1647.05 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ (ଏଲ୍.ଏମ୍.ଟି.) ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା 2023-24 ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ 5.7% ଅଧିକ ଏବଂ ଗତ 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହାରାହାରି ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ତୁଳନାରେ 8.2% ଅଧିକ।
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2024-25ର ପ୍ରଥମାର୍ଦ୍ଧରେ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ 6 ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2025-26ରେ ଏହା 6.2 ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଥମ ତ୍ରୈମାସରେ 8.3 ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ଯୋଗୁଁ ଦ୍ୱିତୀୟ ତ୍ରୈମାସରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲା। ପ୍ରଥମତଃ, ଗନ୍ତବ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଦୁର୍ବଳ ଚାହିଦା ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ବାଣିଜ୍ୟିକ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର କଠୋର ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ନୀତି କାରଣରୁ ଉତ୍ପାଦନ ରପ୍ତାନୀ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲା। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଉପରୋକ୍ତ ହାରାହାରି ମୌସୁମୀ ମିଶ୍ରିତ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥିଲା-ଯେତେବେଳେ ଏହା ଜଳଭଣ୍ଡାରଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନଃ ପୂରଣ କରିଥିଲା ଏବଂ କୃଷିକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲା, ଏହା ଖଣି, ନିର୍ମାଣ ଏବଂ କିଛି ମାତ୍ରାରେ ଉତ୍ପାଦନ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାହତ କରିଥିଲା। ତୃତୀୟତଃ, ପୂର୍ବ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ଏବଂ ଅକ୍ଟୋବର ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ବଣ ସମୟରେ ଭିନ୍ନତା ହେତୁ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 25ର ଦ୍ୱିତୀୟ ତୈମାସରେ ସାମାନ୍ୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ମନ୍ଥର ହୋଇଥିଲା।
ବିଭିନ୍ନ ଆହ୍ୱାନ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଭାରତ ପି.ଏମ.ଆଇ. ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଜାରି ରଖିଛି ବୋଲି ସର୍ଭେରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି। ନୂତନ ବ୍ୟବସାୟିକ ଲାଭ, ସୁଦୃଢ଼ ଚାହିଦା ଏବଂ ବିଜ୍ଞାପନ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇ, ଡିସେମ୍ବର 2024 ପାଇଁ ସଦ୍ୟତମ ଉତ୍ପାଦନ ପିଏମଆଇ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଉନ୍ନତ ରହିଥିଲା।
ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 25ରେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଜାରି ରଖିଥିବା ସର୍ଭେରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କୁହାଯାଇଛି । ପ୍ରଥମ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ତ୍ରୈମାସରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଫଳରେ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 25ର ପ୍ରଥମାର୍ଦ୍ଧରେ 7.1 ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ସମସ୍ତ ଉପ-ବର୍ଗରେ, ସମସ୍ତ ଉପ-କ୍ଷେତ୍ର ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ଏପ୍ରିଲ-ନଭେମ୍ବର 25 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଭାରତର ସେବା ରପ୍ତାନୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି 12.8 ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହାକି 24 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ 5.7 ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା।
ଆର୍ଥିକ ସମୀକ୍ଷାରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି, ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ବାହ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ସନ୍ତୁଳନ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥିରତା ଦ୍ୱାରା ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଉଚିତ ସମର୍ଥନ ମିଳିଛି। ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଉପରେ ସମୀକ୍ଷାରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଖୁଚୁରା ମୁଖ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 24 ରେ 5.4 ପ୍ରତିଶତରୁ ଏପ୍ରିଲ-ଡିସେମ୍ବର 2024 ରେ 4.9 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଖାଉଟି ଖାଦ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ସୂଚକାଙ୍କ (ସି.ଏଫ୍.ପି.ଆଇ.) ଦ୍ୱାରା ମାପ କରାଯାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି, ମୁଖ୍ୟତଃ ପନିପରିବା ଏବଂ ଡାଲି ଭଳି କେତେକ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇ, ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 24ରେ 7.5 ପ୍ରତିଶତରୁ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 25 ରେ (ଏପ୍ରିଲ-ଡିସେମ୍ବର) 8.4 ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆରବିଆଇ ଏବଂ ଆଇଏମଏଫ ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତର ଉପଭୋକ୍ତା ମୂଲ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଧୀରେ ଧୀରେ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 26 ରେ ପ୍ରାୟ 4 ପ୍ରତିଶତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ମେଳ ଖାଇବ।
ଦେଶର ମୋଟ ଖର୍ଚ୍ଚର ଏକ ପ୍ରତିଶତ ଭାବେ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ (କ୍ୟାପେକ୍ସ) ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 21ରୁ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 24 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ପରେ ଜୁଲାଇ-ନଭେମ୍ବର 2024 ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ବାର୍ଷିକ 8.2 ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏପ୍ରିଲ-ନଭେମ୍ବର 2024 ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ ଟିକସ ରାଜସ୍ୱ (ଜି.ଟି.ଆର୍.) ବାର୍ଷିକ 10.7 ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ସତ୍ତ୍ୱେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରାପ୍ତ ଟିକସ ରାଜସ୍ୱ, କ୍ୱଚିତ୍ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ନଭେମ୍ବର ସୁଦ୍ଧା, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ନିଅଣ୍ଟ ସୂଚକଗୁଡ଼ିକ କୋହଳ ରଖାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଅବଶିଷ୍ଟ ବର୍ଷରେ ବିକାଶମୂଳକ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜି ଖର୍ଚ୍ଚ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ଛାଡିଥିଲା।
ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଆହୁରି ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ, ଏପ୍ରିଲ-ନଭେମ୍ବର 2024 ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଜି.ଟି.ଆର୍. ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ନିଜସ୍ୱ ଟିକସ ରାଜସ୍ୱ (ଓ.ଟି.ଆର୍.) ତୁଳନାତ୍ମକ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏପ୍ରିଲରୁ ନଭେମ୍ବର 2024 ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ରାଜସ୍ୱ ବ୍ୟୟ 12 ପ୍ରତିଶତ (ବାର୍ଷିକ) ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସବସିଡି ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଦାୟିତ୍ୱ ଯଥାକ୍ରମେ 25.7 ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ 10.4 ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି।
ର୍ବେକ୍ଷଣ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥିରତା ହ୍ରାସ ପାଉଥିବା ଅଚଳ ପରିସମ୍ପତ୍ତି ଦୁର୍ବଳତା, ସୁଦୃଢ଼ ପୁଞ୍ଜି ଭଣ୍ଡାର ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ ପରିଚାଳନା ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ସୂଚିତ କରିଥାଏ। ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମୋଟ ଅଚଳ ପରିସମ୍ପତ୍ତି (ଏନ୍.ପି.ଏ.) 12 ବର୍ଷର ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତର, ମୋଟ ଋଣ ଏବଂ ଅଗ୍ରୀମ ଅର୍ଥର 2.6 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଅନୁସୂଚୀତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜି-ରୁ-ବିପଦ-ଭାରିତ ସମ୍ପତ୍ତି ଅନୁପାତ (ସି.ଆର୍.ଏ.ଆର୍.) ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2024 ସୁଦ୍ଧା 16.7 ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି, ଯାହା ନିୟମଠାରୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଅଧିକ।
ସେବା ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ରେକର୍ଡ ରେମିଟାନ୍ସ ଦ୍ୱାରା ବାହ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ସ୍ଥିରତା ସୁରକ୍ଷିତ ରହିଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ ଏପ୍ରିଲ-ଡିସେମ୍ବର 2024ରେ ଭାରତର ବାଣିଜ୍ୟିକ ରପ୍ତାନୀ ବାର୍ଷିକ 1.6 ପ୍ରତିଶତ ବଢ଼ିଛି। ବାଣିଜ୍ୟିକ ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନୀ 5.2 ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଭାରତର ସୁଦୃଢ଼ ସେବା ରପ୍ତାନୀ ଦେଶକୁ ବୈଶ୍ୱିକ ସେବା ରପ୍ତାନୀରେ ସପ୍ତମ ସର୍ବବୃହତ୍ ଅଂଶ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରେରିତ କରିଛି, ଯାହା ଏହାର ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।
ସେବା ବ୍ୟବସାୟ ବ୍ୟତୀତ, ବିଦେଶୀ ଭାରତୀୟ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭାରତକୁ ପଠାଯାଉଥିବା ଅର୍ଥ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଓ. ଇ. ସି. ଡି. ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଶ୍ୱରେ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଅନୁଯାୟୀ, ଏହି ଦୁଇଟି କାରଣରୁ ଭାରତର ବର୍ତ୍ତମାନର ଆର୍ଥିକ ନିଅଣ୍ଟ 2025ର ଦ୍ୱିତୀୟ ତ୍ରୟମାସିକରେ ଜି.ଡି.ପିର 1.2 ପ୍ରତିଶତରେ ସ୍ଥିର ରହିଥିଲା।
ମୋଟ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ପ୍ରବାହ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 25ରେ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ରେକର୍ଡ କରିଛିଯାହା ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 24ର ପ୍ରଥମ ଆଠ ମାସରେ 47.2 ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 25ର ସମାନ ଅବଧିରେ 55.6 ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହାକି ବାର୍ଷିକ 17.9 ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବୋଲି ସର୍ଭେରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛି। ମୁଖ୍ୟତଃ ବୈଶ୍ୱିକ ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ନୀତିର ବିକାଶ କାରଣରୁ 2024ର ଦ୍ୱିତୀୟାର୍ଦ୍ଧରେ ବୈଦେଶିକ ପୋର୍ଟଫୋଲିଓ ନିବେଶ (ଏଫ. ପି. ଆଇ.) ପ୍ରବାହ ଅସ୍ଥିର ରହିଛି।
ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ସ୍ଥିର ପୁଞ୍ଜି ପ୍ରବାହ କାରଣରୁ ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାର ଜାନୁଆରୀ 2024 ଶେଷରେ 616.7 ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2024ରେ 704.9 ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା 3 ଜାନୁଆରୀ 2025 ସୁଦ୍ଧା 634.6 ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରେ ସୀମିତ ରହିଥିଲା। ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାର 90 ପ୍ରତିଶତ ବାହ୍ୟ ଋଣକୁ ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ 10 ମାସରୁ ଅଧିକ ସମୟ ପାଇଁ ଆମଦାନୀ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ବାହ୍ୟ ବିପଦ ଠାରୁ ସୁରକ୍ଷା ମିଳିଥାଏ।
ନିଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରନ୍ତର ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଉପରେ ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଆଲୋକପାତ କରିଛି। ଏଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତର ଶ୍ରମ ବଜାରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ମହାମାରୀ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ମାନ୍ୟତା ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ହୋଇଛି। 15 ବର୍ଷ ଏବଂ ତାଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ବେକାରୀ ହାର 2017-18 ରେ 6 ପ୍ରତିଶତରୁ 2023-24 ରେ 3.2 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାର (ଏଲ୍.ଏଫ୍.ପି.ଆର୍.) ଏବଂ ଶ୍ରମିକ-ଜନସଂଖ୍ୟା ଅନୁପାତ (ଡବ୍ଲ୍ୟୁ. ପି. ଆର୍.) ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ ଯୁବ ଏବଂ ଅନୁକୂଳ କାର୍ଯ୍ୟବଳ ଥିବା ସେବା ପରିଚାଳିତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାରତ ପାଇଁ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ଶ୍ରମ ବଜାର ଫଳାଫଳକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ-ବର୍ଦ୍ଧିତ ପରିଦୃଶ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଦକ୍ଷତା ସହିତ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ସଜ୍ଜିତ କରିବା ଲାଗି ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ। ଏହି ସର୍ବେକ୍ଷଣରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ (ଏ.ଆଇ.) ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ରହିଛି, ଯାହା ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଏକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଶ୍ରମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରତିକୂଳ ସାମାଜିକ ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରୀ, ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଜଗତ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗୀ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛି।
ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଉଚ୍ଚ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଆଗାମୀ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିବେଶକୁ ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆର୍ଥିକ ସମୀକ୍ଷାରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଛି। ରେଳ ସଂଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଏପ୍ରିଲ ଏବଂ ନଭେମ୍ବର, 2024 ମଧ୍ୟରେ 2031 କିଲୋମିଟର ରେଳ ନେଟୱର୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏପ୍ରିଲ ଏବଂ ଅକ୍ଟୋବର 2024 ମଧ୍ୟରେ 17 ଟି ନୂତନ ଯୋଡ଼ି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 25 ରେ ବନ୍ଦର କ୍ଷମତାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳନା ଦକ୍ଷତାରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକରେ କଣ୍ଟେନର ପରିଚାଳନାର ହାରାହାରି ସମୟ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 24 ରେ 48.1 ଘଣ୍ଟାରୁ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 25 (ଏପ୍ରିଲ-ନଭେମ୍ବର) ରେ 30.4 ଘଣ୍ଟାକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
ଆର୍ଥିକ ସମୀକ୍ଷାରେ ଯୋଜନା, ନୀତି, ଆର୍ଥିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ନିୟାମକ ପଦକ୍ଷେପ ଯେପରିକି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର୍ ମୁଫତ୍‌ ବିଜଲି ଯୋଜନା, ଜାତୀୟ ଜୈବ ଶକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଜାତୀୟ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମିଶନ ଏବଂ ପିଏମ-କୁସୁମ ଜରିଆରେ ଦେଶରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସବୁଜ ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଛି। ସୌର ଏବଂ ପବନ ଶକ୍ତିରେ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଫଳରେ ଡିସେମ୍ବର 2024 ସୁଦ୍ଧା ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତାରେ ବର୍ଷକୁ 15.8 ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି।
ସରକାରୀ ସାମାଜିକ ସେବା ବ୍ୟୟରେ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 21 ରୁ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 25 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚକ୍ରବୃଦ୍ଧି ବାର୍ଷିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର 15 ପ୍ରତିଶତ (କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ମିଳିତ) ରହିଛି। ଉପଭୋଗ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଅସମାନତାର ଏକ ମାପ - ଗିନି ଗୁଣାଂକ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ହ୍ରାସ ପାଉଛି (ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଏହା 2022-23 ରେ 0.266 ରୁ 2023-24 ରେ 0.237 କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ, ଏହା 2022-23 ରେ 0.314 ରୁ 2023-24 ରେ 0.284 କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି), ଯାହା ଆୟ ବଣ୍ଟନକୁ ପୁନର୍ଗଠନ କରିବାରେ ସରକାରଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପର ସକରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ, ସରକାର ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି 2020ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ପୂରଣ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ସର୍ବେକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟରେ ସମଗ୍ର ଶିକ୍ଷା ଅଭିଯାନ, ଦୀକ୍ଷା, ଷ୍ଟାର୍ସ, ପରଖ, ପିଏମ ଶ୍ରୀ, ଉଲାସ, ପିଏମ ପୋଷଣ ଇତ୍ୟାଦି ସାମିଲ ରହିଛି।
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2015 ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2022 ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ମୋଟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଖର୍ଚ୍ଚରେ, ସରକାରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଖର୍ଚ୍ଚର ଅଂଶ 29 ପ୍ରତିଶତରୁ 48 ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ସର୍ବେକ୍ଷଣରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛି। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ମୋଟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ନାଗରିକଙ୍କ ପକେଟ ଖର୍ଚ୍ଚର ଅଂଶ 62.6 ପ୍ରତିଶତରୁ 39.4 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
ଲଘୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଏମ୍.ଏସ୍.ଏମ୍.ଇ.) କ୍ଷେତ୍ର ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜୀବନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି ବୋଲି ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି। ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଗୁଡ଼ିକୁ ଇକ୍ୱିଟି ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ସରକାର 50,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ସହିତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ ପାଣ୍ଠିର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଅତ୍ୟଧିକ ନିୟାମକ ବୋଝକୁ ହ୍ରାସ କରି ସରକାର ବ୍ୟବସାୟକୁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ କରିବାରେ, ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଏବଂ ନୂତନ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସୁଯୋଗକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବେ। ନିୟମାବଳୀ ଦ୍ୱାରା ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକରେ ସମସ୍ତ ପରିଚାଳନା ନିଷ୍ପତ୍ତିର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ଆର୍ଥିକ ସମୀକ୍ଷାରେ କୁହାଯାଇଛି । ଏହା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ମୂଲ୍ୟ-ଦକ୍ଷତା ଲାଗି ନିୟମାବଳୀଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ସମୀକ୍ଷା କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ତିନି-ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ରୂପରେଖ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ମୁକ୍ତ କରିବା କ୍ଷେତ୍ର ଚିହ୍ନଟ କରିବା, ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଦେଶ ସହିତ ନିୟମାବଳୀକୁ ଚିନ୍ତାଶୀଳ ଭାବରେ ତୁଳନା କରିବା ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଉଦ୍ୟୋଗ ଉପରେ ଏହି ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିୟମାବଳୀର ମୂଲ୍ୟ ଆକଳନ କରିବା ଆଦି ସାମିଲ ରହିଛି । ସମୀକ୍ଷାରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତାର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ହେବା ଉଚିତ, ଯାହା ବ୍ୟବସାୟିକ ଅସ୍ଥିରତା ପଛରେ ଥିବା ମୂଳ କାରଣଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ। ଏଥିରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ ଇ.ଓ.ଡି.ବି. ର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମାନକ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ଉଦାରୀକରଣ କରିବା, ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଆଇନଗତ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ଥିର କରିବା, ଟିକସ ଏବଂ ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ବିପଦ ଆଧାରିତ ନିୟମାବଳୀ ଲାଗୁ କରିବା ଉପରେ ନୂତନ ଆଧାରକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 26 ପାଇଁ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ସମ୍ଭାବନା ସନ୍ତୁଳିତ ରହିଥିବା ଏହି ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି । ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ମଧ୍ୟରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଅନିଶ୍ଚିତତା ଏବଂ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଦ୍ରବ୍ୟ ମୂଲ୍ୟର ଧକ୍କା ପ୍ରମୁଖ । ଘରୋଇ ସ୍ତରରେ, ଘରୋଇ ପୁଞ୍ଜିଗତ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ଅର୍ଡର ବୁକିଂକୁ ନିରନ୍ତର ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି, ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ଉନ୍ନତି ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ ମଜୁରୀ ବୃଦ୍ଧି କ୍ଷେତ୍ରରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବା ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। କୃଷି ଉତ୍ପାଦନରେ ପୁନରୁଦ୍ଧାର, ଖାଦ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ହ୍ରାସ ଏବଂ ଏକ ସ୍ଥିର ବୃହତ-ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିବେଶ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ଗ୍ରାମୀଣ ଚାହିଦା ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆଗେଇ ନେବ । ମୋଟାମୋଟି ଭାବେ, ଭାରତକୁ ନିଜର ମଧ୍ୟମକାଳୀନ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମ୍ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ଢାଞ୍ଚାଗତ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଉଚ୍ଛେଦ ଜରିଆରେ ନିଜର ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।