Ministry of Finance
HIGHLIGHTS OF UNION BUDGET 2025-26
01 FEB 2025 1:29PM by PIB Delhi
PART A
Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt Nirmala Sitharaman presented Union Budget 2025-26 in the Parliament today. The highlights of the budget are as follows:
Budget Estimates 2025-26
• The total receipts other than borrowings and the total expenditure are estimated at ₹ 34.96 lakh crore and ₹ 50.65 lakh crore respectively.
• The net tax receipts are estimated at ₹ 28.37 lakh crore.
• The fiscal deficit is estimated to be 4.4 per cent of GDP.
• The gross market borrowings are estimated at ₹ 14.82 lakh crore.
• Capex Expenditure of ₹11.21 lakh crore (3.1% of GDP) earmarked in FY2025-26.
AGRICULTURE AS THE 1ST ENGINE OF DEVELOPMENT
Prime Minister Dhan-Dhaanya Krishi Yojana - Developing Agri Districts Programme
• The programme to be launched in partnership with the states, covering 100 districts with low productivity, moderate crop intensity and below-average credit parameters, to benefit 1.7 crore farmers.
Building Rural Prosperity and Resilience
• A comprehensive multi-sectoral programme to be launched in partnership with states to address under-employment in agriculture through skilling, investment, technology, and invigorating the rural economy.
• Phase-1 to cover 100 developing agri-districts.
Aatmanirbharta in Pulses
• Government to launch a 6-year “Mission for Aatmanirbharta in Pulses” with focus on Tur, Urad and Masoor.
• NAFED and NCCF to procure these pulses from farmers during the next 4 years.
Comprehensive Programme for Vegetables & Fruits
• A comprehensive programme to promote production, efficient supplies, processing, and remunerative prices for farmers to be launched in partnership with states.
Makhana Board in Bihar
• A Makhana Board to be established to improve production, processing, value addition, and marketing of makhana.
National Mission on High Yielding Seeds
• A National Mission on High Yielding Seeds to be launched aiming at strengthening the research ecosystem, targeted development and propagation of seeds with high yield, and commercial availability of more than 100 seed varieties.
Fisheries
• Government to bring a framework for sustainable harnessing of fisheries from Indian Exclusive Economic Zone and High Seas, with a special focus on the Andaman & Nicobar and Lakshadweep Islands.
Mission for Cotton Productivity
• A 5-year mission announced to facilitate significant improvements in productivity and sustainability of cotton farming, and promote extra-long staple cotton varieties.
Enhanced Credit through KCC
• The loan limit under the Modified Interest Subvention Scheme to be enhanced from ₹ 3 lakh to ₹ 5 lakh for loans taken through the KCC.
Urea Plant in Assam
• A plant with annual capacity of 12.7 lakh metric tons to be set up at Namrup, Assam.
MSMEs AS THE 2ND ENGINE OF DEVELOPMENT
Revision in classification criteria for MSMEs
• The investment and turnover limits for classification of all MSMEs to be enhanced to 2.5 and 2 times respectively.
Credit Cards for Micro Enterprises
• Customized Credit Cards with ₹ 5 lakh limit for micro enterprises registered on Udyam portal, 10 lakh cards to be issued in the first year.
Fund of Funds for Startups
• A new Fund of Funds, with expanded scope and a fresh contribution of ₹ 10,000 crore to be set up.
Scheme for First-time Entrepreneurs
• A new scheme for 5 lakh women, Scheduled Castes and Scheduled Tribes first-time entrepreneurs to provide term-loans upto ₹ 2 crore in the next 5 years announced.
Focus Product Scheme for Footwear & Leather Sectors
• To enhance the productivity, quality and competitiveness of India’s footwear and leather sector, a focus product scheme announced to facilitate employment for 22 lakh persons, generate turnover of ₹ 4 lakh crore and exports of over ₹ 1.1 lakh crore.
Measures for the Toy Sector
• A scheme to create high-quality, unique, innovative, and sustainable toys, making India a global hub for toys announced.
Support for Food Processing
• A National Institute of Food Technology, Entrepreneurship and Management to be set up in Bihar.
Manufacturing Mission - Furthering “Make in India”
• A National Manufacturing Mission covering small, medium and large industries for furthering “Make in India” announced.
INVESTMENT AS THE 3RD ENGINE OF DEVELOPMENT
1. Investing in People
Saksham Anganwadi and Poshan 2.0
• The cost norms for the nutritional support to be enhanced appropriately.
Atal Tinkering Labs
• 50,000 Atal Tinkering Labs to be set up in Government schools in next 5 years.
Broadband Connectivity to Government Secondary Schools and PHCs
• Broadband connectivity to be provided to all Government secondary schools and primary health centres in rural areas under the Bharatnet project.
Bharatiya Bhasha Pustak Scheme
• Bharatiya Bhasha Pustak Scheme announced to provide digital-form Indian language books for school and higher education.
National Centres of Excellence for Skilling
• 5 National Centres of Excellence for skilling to be set up with global expertise and partnerships to equip our youth with the skills required for “Make for India, Make for the World” manufacturing.
Expansion of Capacity in IITs
• Additional infrastructure to be created in the 5 IITs started after 2014 to facilitate education for 6,500 more students.
Centre of Excellence in AI for Education
• A Centre of Excellence in Artificial Intelligence for education to be set up with a total outlay of ₹ 500 crore.
Expansion of medical education
• 10,000 additional seats to be added in medical colleges and hospitals next year, adding to 75000 seats in the next 5 years.
Day Care Cancer Centres in all District Hospitals
• Government to set up Day Care Cancer Centres in all district hospitals in the next 3 years, 200 Centres in 2025-26.
Strengthening urban livelihoods
• A scheme for socio-economic upliftment of urban workers to help them improve their incomes and have sustainable livelihoods announced.
PM SVANidhi
• Scheme to be revamped with enhanced loans from banks, UPI linked credit cards with ₹ 30,000 limit, and capacity building support.
Social Security Scheme for Welfare of Online Platform Workers
• Government to arrange for identity cards, registration on e-Shram portal and healthcare under PM Jan Arogya Yojna, for gig-workers.
1. Investing in the Economy
Public Private Partnership in Infrastructure
• Infrastructure-related ministries to come up with a 3-year pipeline of projects in PPP mode, States also encouraged.
Support to States for Infrastructure
• An outlay of ₹1.5 lakh crore proposed for the 50-year interest free loans to states for capital expenditure and incentives for reforms.
Asset Monetization Plan 2025-30
• Second Plan for 2025-30 to plough back capital of ₹ 10 lakh crore in new projects announced.
Jal Jeevan Mission
• Mission to be extended until 2028 with an enhanced total outlay.
Urban Challenge Fund
• An Urban Challenge Fund of ₹ 1 lakh crore announced to implement the proposals for ‘Cities as Growth Hubs’, ‘Creative Redevelopment of Cities’ and ‘Water and Sanitation’, allocation of ₹ 10,000 crore proposed for 2025-26.
Nuclear Energy Mission for Viksit Bharat
• Amendments to the Atomic Energy Act and the Civil Liability for Nuclear Damage Act to be taken up.
• Nuclear Energy Mission for research & development of Small Modular Reactors (SMR) with an outlay of ₹20,000 crore to be set up, 5 indigenously developed SMRs to be operational by 2033.
Shipbuilding
• The Shipbuilding Financial Assistance Policy to be revamped.
• Large ships above a specified size to be included in the infrastructure harmonized master list (HML).
Maritime Development Fund
• A Maritime Development Fund with a corpus of ₹ 25,000 crore to be set up, with up to 49 per cent contribution by the Government, and the balance from ports and private sector.
UDAN - Regional Connectivity Scheme
• A modified UDAN scheme announced to enhance regional connectivity to 120 new destinations and carry 4 crore passengers in the next 10 years.
• Also to support helipads and smaller airports in hilly, aspirational, and North East region districts.
Greenfield Airport in Bihar
• Greenfield airports announced in Bihar, in addition to the expansion of the capacity of Patna airport and a brownfield airport at Bihta.
Western Koshi Canal Project in Mithilanchal
• Financial support for the Western Koshi Canal ERM Project in Bihar.
Mining Sector Reforms
• A policy for recovery of critical minerals from tailings to be brought out.
SWAMIH Fund 2
• A fund of ₹ 15,000 crore aimed at expeditious completion of another 1 lakh dwelling units, with contribution from the Government, banks and private investors announced.
Tourism for employment-led growth
• Top 50 tourist destination sites in the country to be developed in partnership with states through a challenge mode.
1. Investing in Innovation
Research, Development and Innovation
• ₹20,000 crore to be allocated to implement private sector driven Research, Development and Innovation initiative announced in the July Budget.
Deep Tech Fund of Funds
• Deep Tech Fund of Funds to be explored to catalyze the next generation startups.
PM Research Fellowship
• 10,000 fellowships for technological research in IITs and IISc with enhanced financial support.
Gene Bank for Crops Germplasm
• 2nd Gene Bank with 10 lakh germplasm lines to be set up for future food and nutritional security.
National Geospatial Mission
• A National Geospatial Mission announced to develop foundational geospatial infrastructure and data.
Gyan Bharatam Mission
• A Gyan Bharatam Mission for survey, documentation and conservation of our manuscript heritage with academic institutions, museums, libraries and private collectors to be undertaken to cover more than 1 crore manuscripts announced.
EXPORTS AS THE 4TH ENGINE OF DEVELOPMENT
Export Promotion Mission
• An Export Promotion Mission, with sectoral and ministerial targets, driven jointly by the Ministries of Commerce, MSME, and Finance to be set up.
BharatTradeNet
• ‘BharatTradeNet’ (BTN) for international trade to be set-up as a unified platform for trade documentation and financing solutions.
National Framework for GCC
• A national framework to be formulated as guidance to states for promoting Global Capability Centres in emerging tier 2 cities.
REFORMS AS FUEL: FINANCIAL SECTOR REFORMS AND DEVELOPMENT
FDI in Insurance Sector
• The FDI limit for the insurance sector to be raised from 74 to 100 per cent, for those companies which invest the entire premium in India.
Credit Enhancement Facility by NaBFID
• NaBFID to set up a ‘Partial Credit Enhancement Facility’ for corporate bonds for infrastructure.
Grameen Credit Score
• Public Sector Banks to develop ‘Grameen Credit Score’ framework to serve the credit needs of SHG members and people in rural areas.
Pension Sector
• A forum for regulatory coordination and development of pension products to be set up.
High Level Committee for Regulatory Reforms
• A High-Level Committee for Regulatory Reforms to be set up for a review of all non-financial sector regulations, certifications, licenses, and permissions.
Investment Friendliness Index of States
• An Investment Friendliness Index of States to be launched in 2025 to further the spirit of competitive cooperative federalism anounced.
Jan Vishwas Bill 2.0
• The Jan Vishwas Bill 2.0 to decriminalize more than 100 provisions in various laws.
PART B
DIRECT TAX
• No personal income tax payable upto income of Rs 12 lakh (i.e. average income of Rs 1 lakh per month other than special rate income such as capital gains) under the new regime.
• This limit will be Rs 12.75 lakh for salaried tax payers, due to standard deduction of Rs 75,000.
• The new structure will substantially reduce the taxes of the middle class and leave more money in their hands, boosting household consumption, savings and investment.
• The new Income-Tax Bill to be clear and direct in text so as to make it simple to understand for taxpayers and tax administration, leading to tax certainty and reduced litigation.
• Revenue of about ₹ 1 lakh crore in direct taxes will be forgone.
• Revised tax rate structure
• In the new tax regime, the revised tax rate structure will stand as follows:
0-4 lakh rupees
Nil
4-8 lakh rupees
5 percent
8-12 lakh rupees
10 percent
12-16 lakh rupees
15 percent
16-20 lakh rupees
20 percent
20- 24 lakh rupees
25 percent
Above 24 lakh rupees
30 percent
• TDS/TCS rationalization for easing difficulties
• Rationalization of Tax Deduction at Source (TDS) by reducing number of rates and thresholds above which TDS is deducted.
• The limit for tax deduction on interest for senior citizens doubled from the present Rs 50,000 to Rs 1 lakh.
• The annual limit of Rs 2.40 lakh for TDS on rent increased to Rs 6 lakh.
• The threshold to collect tax at source (TCS) on remittances under RBI’s Liberalized Remittance Scheme (LRS) increased from Rs 7 lakh to Rs 10 lakh.
• The provisions of the higher TDS deduction will apply only in non-PAN cases.
• Decriminalization for the cases of delay of payment of TCS up to the due date of filing statement.
• Reducing Compliance Burden
• Reduction of compliance burden for small charitable trusts/institutions by increasing their period of registration from 5 years to 10 years.
• The benefit of claiming the annual value of self-occupied properties as nil will be extended for two such self-occupied properties without any condition.
• Ease of Doing Business
• Introduction of a scheme for determining arm's length price of international transaction for a block period of three years.
• Expansion of the scope of safe harbour rules to reduce litigation and provide certainty in international taxation.
• Exemption of withdrawals made from National Savings Scheme (NSS) by individuals on or after the 29th of August, 2024.
• Similar treatment to NPS Vatsalya accounts as is available to normal NPS accounts, subject to overall limits.
• Employment and Investment
Tax certainty for electronics manufacturing Schemes
• Presumptive taxation regime for non-residents who provide services to a resident company that is establishing or operating an electronics manufacturing facility.
• Introduction of a safe harbour for tax certainty for non-residents who store components for supply to specified electronics manufacturing units.
Tonnage Tax Scheme for Inland Vessels
The benefits of existing tonnage tax scheme to be extended to inland vessels registered under the Indian Vessels Act, 2021 to promote inland water transport in the country.
• Extension for incorporation of Start-Ups
Extension of the period of incorporation by 5 years to allow the benefit available to start-ups incorporated before 1.4.2030.
• Alternate Investment Funds (AIFs)
Certainty of taxation on the gains from securities to Category I and Category II AIFs which are undertaking investments in infrastructure and other such sectors.
• Extension of investment date for Sovereign and Pension Funds
Extension of the date of making investments in Sovereign Wealth Funds and Pension Funds by five more years, to 31st March, 2030, to promote funding from them to the infrastructure sector.
INDIRECT TAX
Rationalisation of Customs Tariff Structure for Industrial Goods
Union Budget 2025-26 proposes to:
1. Remove seven tariff rates. This is over and above the seven tariff rates removed in 2023-24 budget. After this, there will be only eight remaining tariff rates including ‘zero’ rate.
2. Apply appropriate cess to broadly maintain effective duty incidence except on a few items, where such incidence will reduce marginally.
3. Levy not more than one cess or surcharge. Therefore Social Welfare Surcharge on 82 tariff lines that are subject to a cess, exempted.
Revenue of about ₹ 2600 crore in indirect taxes will be forgone.
Relief on import of Drugs/Medicines
• 36 lifesaving drugs and medicines fully exempted from Basic Customs Duty (BCD).
• 6 lifesaving medicines to attract concessional customs duty of 5%.
• Specified drugs and medicines under Patient Assistance Programmes run by pharmaceutical companies fully exempted from BCD; 37 more medicines added along with 13 new patient assistance programmes.
Support to Domestic Manufacturing and Value addition
• Critical Minerals :
• Cobalt powder and waste, the scrap of lithium-ion battery, Lead, Zinc and 12 more critical minerals fully exempted from BCD.
• Textiles:
• Two more types of shuttle-less looms fully exempted textile machinery.
• BCD rate on knitted fabrics revised from “10% or 20%” to “20% or ` 115 per kg, whichever is higher.
• Electronic Goods:
• BCD on Interactive Flat Panel Display (IFPD) increased from 10% to 20% .
• BCD reduced to 5% on Open Cell and other components.
• BCD on parts of Open Cells exempted.
• Lithium Ion Battery:
• 35 additional capital goods for EV battery manufacturing, and 28 additional capital goods for mobile phone battery manufacturing exempted.
• Shipping Sector
• Exemption of BCD on raw materials, components, consumables or parts for the manufacture of ships extended for another ten years.
• The same dispensation to continue for ship breaking.
• Telecommunication
• BCD reduced from 20% to 10% on Carrier Grade ethernet switches.
Export Promotion
• Handicraft Goods:
• Time period for export extended from six months to one year, further extendable by another three months, if required.
• Nine items added to list of duty-free inputs.
• Leather sector:
• BCD on Wet Blue leather fully exempted.
• Crust leather exempted from 20% export duty.
• Marine products:
• BCD reduced from 30% to 5% on Frozen Fish Paste (Surimi) for manufacture and export of its analogue products.
• BCD reduced from 15% to 5% on fish hydrolysate for manufacture of fish and shrimp feeds.
• Domestic MROs for Railway Goods
• Railways MROs to benefit similar to the aircraft and ships MROs in terms of import of repair items.
• Time limit extended for export of such items from 6 months to one year and made further extendable by one year.
Trade facilitation
• Time limit for Provisional Assessment
• For finalising the provisional assessment, time-limit of two years fixed, extendable by a year.
• Voluntary Compliance:
• A new provision introduced to enable importers or exporters, after clearance of goods, to voluntarily declare material facts and pay duty with interest but without penalty.
• Extended Time for End Use:
• Time limit for the end-use of imported inputs in the relevant rules extended from six months to one year.
• Such importers to file only quarterly statements instead of a monthly statement.

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৫-২৬ৰ উল্লেখযোগ্য দিশ
01 FEB 2025 1:29PM by PIB Guwahati
অংশ ক
আজি সংসদত কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা বিভাগৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে ২০২৫-২৬ বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেট দাখিল কৰে। বাজেটৰ উল্লেখযোগ্য দিশসমূহ হ’ল-
বাজেট অনুমান ২০২৫-২৬
ঋণৰ বাহিৰে আন মুঠ লাভ আৰু মুঠ ব্যয় ক্ৰমে ৩৪.৯৬ লাখ কোটি টকা আৰু ৫০.৬৫ লাখ কোটি টকা হ"ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে।
কৰ লাভৰ পৰিমাণ ২৮.৩৭ লাখ কোটি টকা বুলি অনুমান কৰা হৈছে।
এই বিত্তীয় ঘাটি জিডিপিৰ ৪.৪ শতাংশ বুলি অনুমান কৰা হৈছে।
মুঠ বজাৰ ঋণৰ পৰিমাণ ১৪.৮২ লাখ কোটি টকা বুলি অনুমান কৰা হৈছে।
২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত নিৰ্ধাৰণ কৰা ১১.২১ লাখ কোটি (জিডিপিৰ ৩.১%)টকা কেপেক্স ব্যয় হিচাবে নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
উন্নয়নৰ প্ৰথম ইঞ্জিন হিচাপে কৃষি
প্ৰধানমন্ত্ৰী ধন-ধান্য কৃষি যোজনা - উন্নয়নমূলক কৃষি জিলা কাৰ্যসূচী
ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰে আৰম্ভ হ’বলগীয়া এই কাৰ্যসূচীয়ে কম উৎপাদনশীলতা, গড় পৰিমাণৰ তলৰ ঋণৰ পৰিমাপ থকা ১০০খন জিলা সামৰি ১.৭ কোটি কৃষকক উপকৃত কৰিব।
গ্ৰাম্য সমৃদ্ধি আৰু স্থিতিস্থাপকতা গঢ়ি তোলা
দক্ষতা, বিনিয়োগ, প্ৰযুক্তি, আৰু গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিক সজীৱ কৰি তোলাৰ জৰিয়তে কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত অনূন্য নিয়োগক মোকাবিলা কৰিবলৈ ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰে আৰম্ভ হ’বলগীয়া এক বিস্তৃত বহুখণ্ডীয় কাৰ্যসূচী।
প্ৰথম পৰ্যায়ত ই ১০০ খন উন্নয়নশীল কৃষি জিলাক সামৰি ল'ব।
দাইলৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা
চৰকাৰে ৰহৰ, মাটিমাহ আৰু মছুৰৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ৬ বছৰীয়া “মিছন ফৰ আত্মনিৰ্ভৰ ইন পালছ” পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিব ।
অনাগত ৪ বছৰৰ ভিতৰত কৃষকৰ পৰা এই দালি ক্ৰয় কৰিব NAFED আৰু NCCF য়ে।
শাক-পাচলি আৰু ফলৰ বাবে বিস্তৃত কাৰ্যসূচী
কৃষকৰ বাবে উৎপাদন বৃদ্ধি, দক্ষ যোগান, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, আৰু পাৰিতোষিক মূল্যৰ প্ৰসাৰৰ বাবে এক বিস্তৃত কাৰ্যসূচী ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰে আৰম্ভ হ’ব।
বিহাৰত মখানা ব'ৰ্ড
মখানাৰ উৎপাদন, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, মূল্য সংযোজন, আৰু বিপণন উন্নত কৰাৰ বাবে গঠন কৰা হ’ব এখন মখানা ব’ৰ্ড।
উচ্চ উৎপাদনশীল বীজৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযান
গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰত পৰিৱেশতন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰা, উচ্চ উৎপাদন থকা বীজৰ বিকাশ আৰু বংশবৃদ্ধি, আৰু ১০০ৰো অধিক বীজৰ জাতৰ বাণিজ্যিক উপলব্ধতাৰ লক্ষ্যৰে উচ্চ উৎপাদনশীল বীজৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযান আৰম্ভ হ’ব।
মীনপালন
চৰকাৰে মীনপালনৰ বহনক্ষম ব্যৱহাৰৰ বাবে এক কাঠামো তৈয়াৰ কৰিব৷ , আন্দামান আৰু নিকোবৰ আৰু লাক্ষা দ্বীপপুঞ্জৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি এয়া গ্ৰহণ কৰা হ'ব৷ অৰ্থনৈতিক পৰিমণ্ডল আৰু সাগৰীয় এলেকাত এয়া গ্ৰহণ কৰা হ'ব৷
কপাহৰ উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধিৰ বাবে অভিযান
৫ বছৰীয়া এই অভিযানে কপাহ খেতিৰ উৎপাদনশীলতা আৰু বহনক্ষমতাৰ যথেষ্ট উন্নতি সাধন কৰিব আৰু অতিৰিক্ত দীঘলীয়া কপাহৰ জাতসমূহক প্ৰসাৰিত কৰিব৷
কেচিচিৰ জৰিয়তে বৰ্ধিত ঋণ
কেচিচিৰ জৰিয়তে লোৱা ঋণৰ বাবে সংশোধিত সুত সাহায্য আঁচনিৰ অধীনত ঋণৰ সীমা ৩ লাখ টকাৰ পৰা ৫ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হ’ব।
অসমত ইউৰিয়া প্ৰকল্প
অসমৰ নামৰূপত বাৰ্ষিক ১২.৭ লাখ মেট্ৰিক টন ক্ষমতাৰে এটা উদ্যোগ স্থাপন কৰা হ’ব।
উন্নয়নৰ দ্বিতীয় ইঞ্জিন হিচাপে এমএছএমই
এম এছ এম ইৰ বাবে শ্ৰেণীবিভাজনৰ মাপকাঠীত পুনৰীক্ষণ
সকলো এম এছ এম ইৰ শ্ৰেণীবিভাজনৰ বাবে বিনিয়োগ আৰু টাৰ্ণঅভাৰৰ সীমা ক্ৰমে ২.৫ আৰু ২ গুণলৈ বৃদ্ধি কৰা হ’ব।
ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ বাবে ক্ৰেডিট কাৰ্ড
উদ্যম পৰ্টেলত পঞ্জীয়ন কৰা ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ বাবে ৫ লাখ টকা সীমাৰেখাৰে কাষ্টমাইজড ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে, প্ৰথম বছৰত এনে ১০ লাখ কাৰ্ড প্ৰদান কৰা হ’ব।
ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে পুঁজি
ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে এটা নতুন পুঁজি গঠন কৰি ১০,০০০ কোটি টকাৰ নতুন অৱদান আগবঢ়োৱা হ’ব।
প্ৰথমবাৰৰ বাবে উদ্যোগীসকলৰ বাবে আঁচনি
৫ লাখ মহিলা, অনুসূচিত জাতি আৰু অনুসূচিত জনজাতিৰ প্ৰথমবাৰৰ বাবে উদ্যোগীসকলৰ বাবে অহা ৫ বছৰত ২ কোটি টকা পৰ্যন্ত টাৰ্ম-লোন প্ৰদানৰ বাবে এখন নতুন আঁচনি ঘোষণা কৰা হৈছে।
জোতা আৰু চামৰা খণ্ডৰ বাবে ফোকাচ প্ৰডাক্ট আঁচনি
ভাৰতৰ জোতা আৰু চামৰা খণ্ডৰ উৎপাদনশীলতা, গুণগত মান আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে ২২ লাখ ব্যক্তিৰ কৰ্মসংস্থাপনৰ সুবিধা, ৪ লাখ কোটি টকাৰ লেনদেন আৰু ১.১ লাখ কোটিতকৈ অধিক ৰপ্তানিৰ বাবে ফ’কাচ প্ৰডাক্ট আঁচনি ঘোষণা কৰা হয়।
খেলনা খণ্ডৰ বাবে ব্যৱস্থা
ভাৰতক খেলনাৰ বিশ্বব্যাপী কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ উদ্দেশ্যে উচ্চমানৰ, অনন্য, উদ্ভাৱনীমূলক, আৰু বহনক্ষম খেলনা সৃষ্টিৰ অৰ্থে এক আঁচনি ঘোষণা কৰা হৈছে।
খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ বাবে সমৰ্থন
বিহাৰত স্থাপন হ’ব এখন ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য প্ৰযুক্তি, উদ্যোগীকৰণ আৰু ব্যৱস্থাপনা প্ৰতিষ্ঠান।
উৎপাদন অভিযান - “মেক ইন ইণ্ডিয়া”ক আগুৱাই নিয়া
“মেক ইন ইণ্ডিয়া”ক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে ক্ষুদ্ৰ, মজলীয়া আৰু বৃহৎ উদ্যোগসমূহক সামৰি লোৱা এটা ৰাষ্ট্ৰীয় উৎপাদন অভিযান ঘোষণা।
উন্নয়নৰ তৃতীয় ইঞ্জিন হিচাপে বিনিয়োগ
মানুহৰ মাজত বিনিয়োগ কৰা
সক্ষম অংগনবাড়ী আৰু পোষন ২.০
পুষ্টিৰ সমৰ্থনৰ বাবে খৰচৰ বিধিসমূহৰ উপযুক্তভাৱে বিকাশ সাধন কৰা।
অটল টিংকাৰিং লেব
অহা ৫ বছৰত চৰকাৰী বিদ্যালয়ত স্থাপন হ'ব ৫০ হাজাৰ অটল টিংকাৰিং লেব।
চৰকাৰী মাধ্যমিক বিদ্যালয় আৰু পি এইচ চিৰ সৈতে ব্ৰডবেণ্ড সংযোগ স্থাপন কৰা হ'ব
ভাৰত নেট প্ৰকল্পৰ অধীনত গ্ৰামাঞ্চলৰ সকলো চৰকাৰী মাধ্যমিক বিদ্যালয় আৰু প্ৰাথমিক স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰত ব্ৰডবেণ্ড সংযোগ প্ৰদান কৰা হ’ব।
ভাৰতীয় ভাষা পুস্তক আঁচনি
ভাৰতীয় ভাষা পুস্তক আঁচনিয়ে বিদ্যালয় আৰু উচ্চ শিক্ষাৰ বাবে ডিজিটেল ৰূপৰ ভাৰতীয় ভাষাৰ কিতাপ প্ৰদান কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে।
নেচনেল চেণ্টাৰ অৱ এক্সেলেন্স ফৰ স্কিলিং
আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক “মেক ফৰ ইণ্ডিয়া, মেক ফৰ দ্য ৱৰ্ল্ড” শ্লোগানক সাথক কৰি তুলিবলৈ তেওঁলোকক উৎপাদনৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় দক্ষতাৰে সজ্জিত কৰিবলৈ বিশ্বব্যাপী বিশেষজ্ঞতা আৰু অংশীদাৰিত্বৰে স্থাপন কৰা হ’ব দক্ষতাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰ।
আই আই টিত ক্ষমতা সম্প্ৰসাৰণ
২০১৪ চনৰ পিছত ৫টা আই আই টিত সৃষ্টি হ’বলগীয়া অতিৰিক্ত আন্তঃগাঁথনিত যাতে আৰু ৬৫০০ গৰাকী ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে শিক্ষাৰ সুবিধা লাভ কৰে তাৰ ব্যৱস্থা কৰা হ'ব।
শিক্ষাৰ বাবে এআইত উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ
মুঠ ৫০০ কোটি টকা ব্যয়ৰে শিক্ষাৰ বাবে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হ’ব।
চিকিৎসা শিক্ষাৰ সম্প্ৰসাৰণ
অহা বছৰ চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আৰু চিকিৎসালয়ত ১০ হাজাৰ অতিৰিক্ত আসন সংযোজন কৰা হ’ব, অহা ৫ বছৰত ৭৫০০০ আসন বৃদ্ধি পাব।
সকলো জিলা চিকিৎসালয়ত ডে কেয়াৰ কেন্সাৰ চেণ্টাৰ
চৰকাৰে অহা ৩ বছৰত সকলো জিলা চিকিৎসালয়তে ডে কেয়াৰ কেন্সাৰ চেণ্টাৰ স্থাপন কৰিব, ২০২৫-২৬ চনত ২০০ টা চেণ্টাৰ স্থাপন কৰিব।
নগৰীয়া জীৱিকা শক্তিশালী কৰা
নগৰীয়া শ্ৰমিকসকলৰ আয়ৰ উন্নতি আৰু বহনক্ষম জীৱিকা লাভ কৰাত সহায়ক হোৱাকৈ আৰ্থ-সামাজিক উত্থানৰ বাবে এখন আঁচনি ঘোষণা কৰা হৈছে।
পি এম স্বনিধি
বেংকৰ পৰা বৰ্ধিত ঋণ, ৩০,০০০ টকাৰ সীমাৰ সৈতে ইউপিআই লিংকড ক্ৰেডিট কাৰ্ড, আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ সমৰ্থনৰ দ্বাৰা আঁচনিখন পুনৰুজ্জীৱিত কৰা হ'ব।
অনলাইন প্লেটফৰ্ম কৰ্মীৰ কল্যাণৰ বাবে সামাজিক সুৰক্ষা আঁচনি
অস্থায়ী শ্ৰমিকৰ বাবে চৰকাৰে পৰিচয় পত্ৰ, ই-শ্ৰম পৰ্টেলত পঞ্জীয়ন আৰু পি এম জন আৰোগ্য যোজনাৰ অধীনত স্বাস্থ্যসেৱাৰ ব্যৱস্থা কৰিব।
অৰ্থনীতিত বিনিয়োগ কৰা
আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজহুৱা ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্ব
আন্তঃগাঁথনি সম্পৰ্কীয় মন্ত্ৰালয়সমূহক পিপিপি মোডত প্ৰকল্পৰ ৩ বছৰৰ ভিতৰত সংযুক্ত কৰিবলৈ ৰাজ্যসমূহেও উৎসাহিত কৰিব।
আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক সমৰ্থন
মূলধনী ব্যয় আৰু সংস্কাৰৰ বাবে প্ৰৰোচনাৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক ৫০ বছৰৰ সুতমুক্ত ঋণৰ বাবে ১.৫ লাখ কোটি টকা ব্যয়ৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছিল।
সম্পত্তি মুদ্ৰাকৰণ পৰিকল্পনা ২০২৫-৩০
ঘোষণা কৰা হৈছে নতুন প্ৰকল্পত ১০ লাখ কোটি টকাৰ মূলধন ঘূৰাই আনিবলৈ ২০২৫-৩০ চনৰ দ্বিতীয় পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।
জল জীৱন মিছন
মুঠ ব্যয় বৃদ্ধিৰ সৈতে ২০২৮ চনলৈকে বৃদ্ধি কৰা হ’ব এই মিছন।
আৰ্বান চেলেঞ্জ ফাণ্ড
২০২৫-২৬ চনৰ বাবে প্ৰস্তাৱিত ১০,০০০ কোটি টকাৰ আবণ্টন, ‘চিটিজ এজ গ্ৰ’থ হাব’, ‘ক্ৰিয়েটিভ ৰিডেভেলপমেণ্ট অৱ চিটিজ’ আৰু ‘ৱাটাৰ এণ্ড চেনিটেচন’ৰ প্ৰস্তাৱ কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ ১ লাখ কোটি টকাৰ আৰ্বান চেলেঞ্জ ফাণ্ড ঘোষণা কৰা হৈছে।
বিকশিত ভাৰতৰ বাবে পাৰমাণৱিক শক্তি অভিযান
পাৰমাণৱিক শক্তি আইন আৰু পাৰমাণৱিক ক্ষতিৰ বাবে নাগৰিক দায়বদ্ধতা আইন সংশোধনীৰ কথা গ্ৰহণ কৰা হ’ব।
২০,০০০ কোটি টকা ব্যয়ৰে ক্ষুদ্ৰ মডুলাৰ ৰিয়েক্টৰ (এছএমআৰ)ৰ গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ বাবে পাৰমাণৱিক শক্তি অভিযান স্থাপন কৰা হ'ব, ২০৩৩ চনৰ ভিতৰত ৫টা থলুৱাভাৱে বিকশিত এছএমআৰ কাৰ্যক্ষম হ'ব।
জাহাজ নিৰ্মাণ
জাহাজ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত আৰ্থিক সাহায্য নীতিৰ সংস্কাৰ।
আন্তঃগাঁথনি সমন্বিত মাষ্টাৰ তালিকাত (HML) এটা নিৰ্দিষ্ট আকাৰৰ ওপৰৰ বৃহৎ জাহাজসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ'ব।
সামুদ্ৰিক উন্নয়ন পুঁজি
২৫,০০০ কোটি টকাৰ পুঁজিৰ সৈতে এটা সামুদ্ৰিক উন্নয়ন পুঁজি গঠন কৰা হ’ব, য’ত চৰকাৰৰ ৪৯ শতাংশ পৰ্যন্ত অৱদান, আৰু বাকীখিনি বন্দৰ আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ পৰা আহিব ।
উড়ান- আঞ্চলিক সংযোগ আঁচনি
সংশোধিত ইউডিএন আঁচনিয়ে ১২০টা নতুন গন্তব্যস্থানলৈ আঞ্চলিক সংযোগ বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে অহা ১০ বছৰত ৪ কোটি যাত্ৰী কঢ়িয়াই নিয়াৰ কথা ঘোষণা কৰে।
লগতে পাহাৰীয়া, আকাংক্ষিত আৰু উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ জিলাসমূহৰ হেলিপেড আৰু সৰু সৰু বিমানবন্দৰসমূহক সহায় কৰিবলৈ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
বিহাৰৰ গ্ৰীণফিল্ড বিমানবন্দৰ
বিহাৰত গ্ৰীণফিল্ড বিমানবন্দৰ ঘোষণা, ইয়াৰ উপৰি পাটনা বিমানবন্দৰৰ ক্ষমতা সম্প্ৰসাৰণ আৰু বিহতাত ব্ৰাউনফিল্ড বিমানবন্দৰ স্থাপন কৰা হ'ব।
মিথিলাঞ্চলৰ পশ্চিম কোশী খাল প্ৰকল্প
বিহাৰৰ পশ্চিম কোশী খাল ই আৰ এম প্ৰকল্পৰ বাবে আৰ্থিক সহায়।
খনি খণ্ডৰ সংস্কাৰ
টেইলিঙৰ পৰা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থ উদ্ঘাটনৰ বাবে সুনিৰ্দিষ্ট নীতি গ্ৰহণ কৰা হ'ব।
SWAMIH পুঁজি ২
চৰকাৰ, বেংক আৰু ব্যক্তিগত বিনিয়োগকাৰীৰ অৱদানৰ সৈতে আৰু ১ লাখ বাসগৃহ ক্ষিপ্ৰতাৰে সম্পূৰ্ণ কৰাৰ লক্ষ্যৰে ১৫,০০০ কোটি টকাৰ পুঁজি ঘোষণা কৰা হৈছে।
নিয়োগ-নেতৃত্বাধীন বৃদ্ধিৰ বাবে পৰ্যটন
প্ৰত্যাহ্বান গ্ৰহণৰ মনোভাবেৰে ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰে উন্নয়ন কৰা হ’ব দেশৰ শীৰ্ষ ৫০টা পৰ্যটনস্থলী।
উদ্ভাৱনত বিনিয়োগ কৰা
গৱেষণা, উন্নয়ন আৰু উদ্ভাৱন
জুলাইৰ বাজেটত ঘোষণা কৰা ব্যক্তিগত খণ্ডৰ পৰিচালিত গৱেষণা, উন্নয়ন আৰু উদ্ভাৱনৰ পদক্ষেপ ৰূপায়ণৰ বাবে ২০,০০০ কোটি টকা আবণ্টন দিয়া হ’ব।
ডিপ টেক ফাণ্ড অৱ ফাণ্ড
পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ ষ্টাৰ্টআপসমূহক অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিবলৈ অন্বেষণ কৰা হ’ব ডিপ টেক ফাণ্ড অৱ ফাণ্ড।
পি এম ৰিচাৰ্চ ফেল’শ্বিপ
বৰ্ধিত আৰ্থিক সহায়ৰ সৈতে আই আই টি আৰু আই আই এছ চিত প্ৰযুক্তিগত গৱেষণাৰ বাবে ১০,০০০ ফেল’শ্বিপ।
শস্যৰ বাবে জিন বেংক জাৰ্মপ্লাজম
ভৱিষ্যতে খাদ্য আৰু পুষ্টিৰ সুৰক্ষাৰ বাবে ১০ লাখ জাৰ্মপ্লাজমৰ সৈতে দ্বিতীয় জিন বেংক স্থাপন কৰা হ’ব।
ৰাষ্ট্ৰীয় ভূ-স্থানীয় অভিযান
এটা ৰাষ্ট্ৰীয় ভূ-স্থানীয় অভিযানে মৌলিক ভূ-স্থানীয় আন্তঃগাঁথনি আৰু তথ্য বিকশিত কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে।
জ্ঞান ভাৰতম মিছন
শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠান, সংগ্ৰহালয়, পুথিভঁৰাল আৰু ব্যক্তিগত সংগ্ৰাহকৰ সৈতে মিলি আমাৰ পাণ্ডুলিপি ঐতিহ্যৰ জৰীপ, নথিপত্ৰ আৰু সংৰক্ষণৰ বাবে এটা জ্ঞান ভাৰতম অভিযান ঘোষণা কৰা হৈছে।
উন্নয়নৰ চতুৰ্থ ইঞ্জিন হিচাপে ৰপ্তানি
ৰপ্তানি প্ৰসাৰ অভিযান
বাণিজ্য, এমএছএমই, আৰু বিত্ত মন্ত্ৰালয়সমূহে যৌথভাৱে পৰিচালিত এটা ৰপ্তানি প্ৰসাৰ অভিযান, খণ্ডগত আৰু মন্ত্ৰীগত লক্ষ্যৰে, স্থাপন কৰা হ’ব।
ভাৰত ট্ৰেড নেট
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্যৰ বাবে ‘ভাৰত ট্ৰেড নেট’ (বিটিএন) বাণিজ্যৰ নথিপত্ৰ আৰু বিত্তীয় সমাধানৰ বাবে এক ঐক্যবদ্ধ মঞ্চ হিচাপে স্থাপন কৰা হ’ব।
জিচিচিৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় কাঠামো
উদীয়মান টায়াৰ ২ চহৰসমূহত গ্ল’বেল কেপেবিলিটি চেণ্টাৰসমূহক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক নিৰ্দেশনা হিচাপে প্ৰণয়ন কৰিবলগীয়া এটা ৰাষ্ট্ৰীয় কাঠামো।
ইন্ধন হিচাপে সংস্কাৰ: বিত্তীয় খণ্ডৰ সংস্কাৰ আৰু উন্নয়ন
বীমা খণ্ডত প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ
বীমা খণ্ডত যিবোৰ কোম্পানীয়ে সমগ্ৰ প্ৰিমিয়াম ভাৰতত বিনিয়োগ কৰে তেনে কোম্পানীৰ বাবে এফ ডি আইৰ সীমা ৭৪ৰ পৰা ১০০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হ’ব৷
NaBFID দ্বাৰা ঋণ বৃদ্ধিৰ সুবিধা
আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে কৰ্পৰেট বণ্ডৰ বাবে ‘আংশিক ঋণ বৃদ্ধিৰ সুবিধা’ স্থাপন কৰিবলৈ NaBFIDয়ে সহায় কৰিব।
গ্ৰামীণ ক্ৰেডিট স্ক'ৰ
ৰাজহুৱা খণ্ডৰ বেংকসমূহে আত্মসহায়ক গোটৰ সদস্য আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ লোকসকলৰ ঋণৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে ‘গ্ৰামীণ ক্ৰেডিট স্ক’ৰ’ কাঠামো প্ৰস্তুত কৰিব।
পেঞ্চন খণ্ড
নিয়ন্ত্ৰণমূলক সমন্বয় আৰু পেঞ্চন সামগ্ৰীৰ বিকাশৰ বাবে এখন মঞ্চ স্থাপন কৰা হ’ব।
নিয়ন্ত্ৰণ সংস্কাৰৰ বাবে উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতি
সকলো অবিত্তীয় খণ্ডৰ নিয়ম, প্ৰমাণপত্ৰ, অনুজ্ঞাপত্ৰ আৰু অনুমতিৰ পৰ্যালোচনাৰ বাবে নিয়ন্ত্ৰণসম্পৰ্কীয় সংস্কাৰৰ অৰ্থে এখন উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতি গঠন কৰা হ’ব।
ৰাজ্যসমূহৰ বিনিয়োগ সম্পৰ্কীয় বন্ধুত্বপূৰ্ণ সূচকাংক
প্ৰতিযোগিতামূলক সমবায় ফেডাৰেলিজমৰ মনোভাৱক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে ২০২৫ চনত আৰম্ভ হ’বলগীয়া ৰাজ্যসমূহৰ বিনিয়োগ সম্পৰ্কীয় বন্ধুত্বপূৰ্ণ সূচকাংক ঘোষণা কৰা হৈছে।
জন বিশ্বাস বিধেয়ক ২.০
বিভিন্ন আইনৰ ১০০ৰো অধিক বিধানক অপৰাধমুক্ত কৰাৰ বাবে জন বিশ্বাস বিধেয়ক ২.০ গ্ৰহণ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ।
অংশ খ
প্ৰত্যক্ষ কৰ
নতুন শাসন ব্যৱস্থাৰ অধীনত ১২ লাখ টকাৰ আয়লৈকে (অৰ্থাৎ বিশেষ হাৰৰ আয় যেনে মূলধনী লাভৰ বাহিৰে প্ৰতিমাহে গড় আয় ১ লাখ টকা) কোনো ব্যক্তিগত আয়কৰ প্ৰদান কৰিব নালাগে।
এই সীমা দৰমহাপ্ৰাপ্ত কৰদাতাৰ বাবে ১২.৭৫ লাখ টকা হ’ব, ৭৫ হাজাৰ টকাৰ মানক কৰ্তনৰ বাবে তেওঁলোকৰ ক্ষেত্ৰত এই সীমা বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
নতুন গাঁথনিটোৱে মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ কৰ যথেষ্ট হ্ৰাস কৰিব আৰু তেওঁলোকৰ হাতত অধিক ধন থকাৰ সুবিধা দিব, যাৰ ফলত পৰিয়ালৰসামগ্ৰীৰ ব্যৱহাৰ, সঞ্চয় আৰু বিনিয়োগ বৃদ্ধি পাব।
নতুন আয়কৰ বিধেয়কখনৰ ভাষ্য স্পষ্ট আৰু প্ৰত্যক্ষ হ’ব লাগে যাতে কৰদাতা আৰু কৰ প্ৰশাসনৰ লোকসকলে ইয়াক সহজে বুজিব পৰা যায়, যাৰ ফলত কৰ নিশ্চয়তা আৰু গোচৰৰ সংখ্যা হ্ৰাস পায়।
প্ৰত্যক্ষ কৰত প্ৰায় ১ লাখ কোটি টকাৰ ৰাজহ ত্যাগ কৰা হ’ব।
সংশোধিত কৰ হাৰৰ গাঁথনি
নতুন কৰ ব্যৱস্থাত সংশোধিত কৰ হাৰৰ গাঁথনি তলত দিয়া ধৰণে থিয় দিব।
অসুবিধাসমূহ লাঘৱ কৰাৰ বাবে টিডিএছ/টিচিএছ যুক্তিসংগতকৰণ
টিডিএছ কৰ্তন কৰা হাৰ আৰু সীমাৰ সংখ্যা হ্ৰাস কৰি উৎসত কৰ কৰ্তন (টিডিএছ)ৰ যুক্তিসংগতকৰণ কৰা হৈছে।
জ্যেষ্ঠ নাগৰিকৰ সুতৰ ওপৰত কৰ কৰ্তনৰ সীমা বৰ্তমানৰ ৫০ হাজাৰ টকাৰ পৰা ১ লাখ টকালৈ দুগুণ বৃদ্ধি পালে।
ভাড়াত টিডিএছৰ বাৰ্ষিক সীমা ২.৪০ লাখ টকা বৃদ্ধি পাই ৬ লাখ টকালৈ।
আৰ বি আইৰ লিবাৰলাইজড ৰেমিটেন্স আঁচনিৰ অধীনত ৰেমিটেন্সৰ ওপৰত উৎসত কৰ সংগ্ৰহৰ থ্ৰেছহ’ল্ড ৭ লাখৰ পৰা ১০ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে।
উচ্চ টিডিএছ কৰ্তনৰ বিধান কেৱল পান নথকাৰ ক্ষেত্ৰতহে প্ৰযোজ্য হ’ব।
বিবৃতি দাখিল কৰাৰ নিৰ্ধাৰিত তাৰিখলৈকে টিচিএছৰ ধন পৰিশোধ কৰাত পলম হোৱাৰ ঘটনাক অপৰাধমুক্তকৰণ।
অনুপালনৰ বোজা হ্ৰাস কৰা
ক্ষুদ্ৰ দাতব্য ট্ৰাষ্ট/প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ পঞ্জীয়নৰ সময়সীমা ৫ বছৰৰ পৰা ১০ বছৰলৈ বৃদ্ধি কৰি অনুপালনৰ বোজা হ্ৰাস কৰা।
স্ব-দখল সম্পত্তিৰ বাৰ্ষিক মূল্য শূন্য বুলি দাবী কৰাৰ সুবিধা কোনো চৰ্ত নোহোৱাকৈ এনে দুটা স্ব-দখল সম্পত্তিৰ বাবে বৃদ্ধি কৰা হ’ব।
ব্যৱসায়ত সহজতা
তিনি বছৰৰ ব্লক পিৰিয়ডৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় লেনদেনৰ আৰ্মছ লেংথ মূল্য নিৰ্ধাৰণৰ বাবে আঁচনি প্ৰৱৰ্তন।
গোচৰৰ সংখ্যা হ্ৰাস আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কৰত নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰিবলৈ নিৰাপদ বন্দৰৰ নিয়মৰ পৰিসৰ সম্প্ৰসাৰণ।
২০২৪ চনৰ ২৯ আগষ্ট বা তাৰ পিছত ব্যক্তিয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় সঞ্চয় আঁচনিৰ পৰা ধন উলিওৱাৰ ক্ষেত্ৰত ৰেহাইৰ ব্যৱস্থা।
সাধাৰণ এন পি এছ একাউণ্টৰ দৰেই এন পি এছ বাৎসল্য একাউণ্টকো সম দৃষ্টিৰে চোৱা আৰু সম ব্যৱহাৰ কৰা৷
নিয়োগ আৰু বিনিয়োগ
ইলেক্ট্ৰ'নিকছ উৎপাদন আঁচনিৰ বাবে কৰ নিশ্চয়তা
ইলেক্ট্ৰ'নিকছ উৎপাদনৰ সুবিধা স্থাপন বা পৰিচালনা কৰা দেশীয় কোম্পানীক সেৱা প্ৰদান কৰা অনাবাসী (Non resident) কোম্পানীৰ অনুমানিক কৰৰ ব্যৱস্থা কৰা।
নিৰ্দিষ্ট ইলেক্ট্ৰ'নিকছ উৎপাদন ইউনিটসমূহলৈ যোগানৰ বাবে উপাদানসমূহ সংৰক্ষণ কৰা অনাবাসী সকলৰ বাবে কৰ নিশ্চয়তাৰ বাবে এটা নিৰাপদ ব্যৱস্থাৰ প্ৰৱৰ্তন।
আভ্যন্তৰীণ জাহাজৰ বাবে কৰ আঁচনি
দেশত আভ্যন্তৰীণ জল পৰিবহণৰ প্ৰসাৰৰ বাবে ভাৰতীয় জাহাজ আইন, ২০২১ৰ অধীনত পঞ্জীয়নভুক্ত আভ্যন্তৰীণ জাহাজলৈ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হ’ব বৰ্তমানৰ টনেজ কৰ আঁচনিৰ সুবিধাসমূহ।
ষ্টাৰ্ট-আপসমূহৰ অন্তৰ্ভুক্তিৰ লগতে সম্প্ৰসাৰণ
১.৪.২০৩০ৰ পূৰ্বে নিগম কৰা ষ্টাৰ্ট-আপসমূহক উপলব্ধ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ সময়সীমা ৫ বছৰ বৃদ্ধি কৰা।
বিকল্প বিনিয়োগ পুঁজি (এআইএফ)
আন্তঃগাঁথনি আৰু এই বিষয়ক অন্যান্য খণ্ডত বিনিয়োগ কৰা প্ৰথম আৰু দ্বিতীয় শ্ৰেণীৰ এআইএফসমূহলৈ ছিকিউৰিটিজৰ পৰা লাভৰ ওপৰত কৰ আৰোপৰ নিশ্চয়তা।
ছ’ভাৰেইন আৰু পেঞ্চন ফাণ্ডৰ বাবে বিনিয়োগৰ তাৰিখ বৃদ্ধি
ছ’ভাৰেইন ৱেলথ ফাণ্ড আৰু পেঞ্চন ফাণ্ডত বিনিয়োগ কৰাৰ তাৰিখ আৰু পাঁচ বছৰ বৃদ্ধি কৰা, ২০৩০ চনৰ ৩১ মাৰ্চলৈ, যাতে ইয়াৰ পৰা আন্তঃগাঁথনি খণ্ডলৈ পুঁজিৰ প্ৰসাৰ ঘটে।
পৰোকক্ষ কৰ
ঔদ্যোগিক সামগ্ৰীৰ বাবে শুল্ক শুল্ক গাঁথনিৰ যুক্তিসংগতকৰণৰ ব্যৱস্থা
কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৫-২৬ত প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে:
সাতটা শুল্কৰ হাৰ আঁতৰাই পেলোৱাৰ প্ৰস্তাৱ। ২০২৩-২৪ চনৰ বাজেটত আঁতৰোৱা সাতটা শুল্ক হাৰৰ লগতে ‘শূন্য’ হাৰকে ধৰি মাত্ৰ আঠটা শুল্কৰ হাৰহে এতিয়া বৰ্তি থাকিব।
কেইবিধমান সামগ্ৰীৰ বাহিৰেও আনক্ষেত্ৰত উপযুক্ত কৰ প্ৰয়োগ কৰা হব, য’ত কৰৰ প্ৰভাৱ প্ৰান্তীয়ভাৱে হ্ৰাস পাব।
এটাকৈ অধিক চেছ আৰোপ কৰা নহব। ৮২ টা শুল্ক থকা সমাজ কল্যাণৰ মাচুল ৰেহাই দিয়া হৈছে।
পৰোক্ষ কৰত প্ৰায় ২৬০০ কোটি টকাৰ ৰাজহ ত্যাগ কৰা হ’ব।
ঔষধ/ঔষধ আমদানিৰ ক্ষেত্ৰত সকাহ
৩৬ বিধ জীৱন ৰক্ষাকাৰী ঔষধক মৌলিক শুল্ক (বিচিডি)ৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে ৰেহাই দিয়া হৈছে।
৫% ৰেহাইমূলক শুল্ক আকৰ্ষণ কৰিব ৬ বিধ জীৱন ৰক্ষাকাৰী ঔষধে।
বিচিডিৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে ৰেহাই পোৱা ঔষধ কোম্পানীসমূহে পৰিচালনা কৰা ৰোগীক সহায় কাৰ্যসূচীৰ অধীনত নিৰ্দিষ্ট ঔষধ ; ১৩টা নতুন ৰোগী সাহায্য কাৰ্যসূচীৰ লগতে আৰু ৩৭টা ঔষধ সংযোজন কৰা হৈছে।
ঘৰুৱা উৎপাদন আৰু মূল্য সংযোজনৰ সমৰ্থন
জটিল খনিজ :
কোবাল্ট পাউদাৰ আৰু আৱৰ্জনা, লিথিয়াম-আয়ন বেটাৰীৰ স্ক্ৰেপ, সীহ, জিংক আৰু আৰু ১২টা জটিল খনিজ পদাৰ্থ বিচিডিৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে ৰেহাই দিয়া হৈছে।
বস্ত্ৰশিল্প:
দুবিধ শ্বাটলবিহীন তাঁতশালক কৰৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে ৰেহাই দিয়া হৈছিল ।
“১০% বা ২০%”ৰ পৰা “২০% বা ` ১১৫ প্ৰতি কিলোগ্ৰামলৈ সংশোধন কৰা নিটেড কাপোৰৰ ওপৰত বিচিডিৰ হাৰ আৰোপ কৰা হব৷
ইলেক্ট্ৰনিক সামগ্ৰী:
ইন্টাৰেক্টিভ ফ্লেট পেনেল প্ৰদৰ্শন (আইএফপিডি)ত বিচিডি ১০%ৰ পৰা ২০%লৈ বৃদ্ধি পাইছে।
মুক্ত কোষ আৰু অন্যান্য উপাদানসমূহৰ ওপৰত বিচিডি ৫% লৈ হ্ৰাস পায়।
মুক্ত কোষৰ কিছু অংশৰ ওপৰত বিচিডি ৰেহাই দিয়া হৈছে।
লিথিয়াম আয়ন বেটাৰী:
ইভি বেটাৰী নিৰ্মাণৰ বাবে ৩৫টা অতিৰিক্ত মূলধনী সামগ্ৰী, আৰু মোবাইল ফোন বেটাৰী নিৰ্মাণৰ বাবে ২৮টা অতিৰিক্ত মূলধনী সামগ্ৰী ৰেহাই দিয়া হৈছে।
শ্বিপিং খণ্ড:
জাহাজ নিৰ্মাণৰ বাবে কেঁচামাল, উপাদান, উপভোগ্য সামগ্ৰী বা অংশৰ ওপৰত বিচিডিৰ ৰেহাই আৰু দহ বছৰলৈ বৃদ্ধি কৰা হয়।
জাহাজ ভাঙি যোৱাৰ পেলোৱাৰ একেটা ৰেহাই চলি থাকিব।
দূৰসংযোগ:
কেৰিয়াৰ গ্ৰেড ইথাৰনেট চুইচত বিচিডি ২০%ৰ পৰা ১০%লৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে।
ৰপ্তানি প্ৰচাৰ
হস্তশিল্প সামগ্ৰী:
ৰপ্তানিৰ সময়সীমা ছমাহৰ পৰা এবছৰলৈ বৃদ্ধি কৰা হয়, প্ৰয়োজন হ’লে আৰু তিনিমাহ বৃদ্ধি কৰিব পৰা যায়।
শুল্কমুক্ত সামগ্ৰীৰ তালিকাত ৯টা বস্তু যোগ কৰা হৈছে।
চামৰাৰ খণ্ড:
ৱেট ব্লু চামৰাৰ ওপৰত বিচিডি সম্পূৰ্ণৰূপে ৰেহাই।
২০% ৰপ্তানি শুল্কৰ পৰা ৰেহাই দিয়া ক্ৰাষ্ট চামৰা।
সামুদ্ৰিক সামগ্ৰী:
এনালগ সামগ্ৰী নিৰ্মাণ আৰু ৰপ্তানিৰ বাবে ফ্ৰ’জেন ফিচ পেষ্ট (ছুৰিমি)ত বিচিডি ৩০%ৰ পৰা ৫%লৈ হ্ৰাস কৰা হয়।
মাছৰ খাদ্য প্ৰস্তুতৰ বাবে মাছৰ হাইড্ৰ’লাইজেটৰ ওপৰত বিচিডি ১৫%ৰ পৰা ৫%লৈ হ্ৰাস কৰা হয়।
ৰে'লৱে সামগ্ৰীৰ বাবে ঘৰুৱা এম আৰ অ':
মেৰামতিৰ সামগ্ৰী আমদানিৰ ক্ষেত্ৰত বিমান আৰু জাহাজৰ এম আৰ অ’ৰ দৰেই লাভৱান হ’ব ৰে’লৱেৰ এম আৰ অ’।
এনে সামগ্ৰী ৰপ্তানিৰ বাবে সময়সীমা ৬ মাহৰ পৰা এবছৰলৈ বৃদ্ধি কৰা হয় আৰু আৰু এবছৰ বৃদ্ধি কৰিব পৰা কৰা হয়।
বাণিজ্যৰ সুবিধা
অস্থায়ী মূল্যায়নৰ বাবে সময়সীমা:
অস্থায়ী মূল্যায়ন চূড়ান্ত কৰাৰ বাবে দুবছৰৰ সময়সীমা নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে, ইয়াক এবছৰলৈ বৃদ্ধি কৰিব পৰা যাব।
স্বেচ্ছামূলক জ্ঞাতকৰণ:
আমদানিকাৰক বা ৰপ্তানিকাৰকসকলে সামগ্ৰী নিষ্কাশনৰ পিছত স্বেচ্ছাই বস্তুগত তথ্য ঘোষণা কৰিবলৈ আৰু সুতৰ সৈতে কিন্তু জৰিমনা বিনা শুল্ক পৰিশোধ কৰিব পৰাকৈ প্ৰৱৰ্তন কৰা এটা নতুন ব্যৱস্থা।
শেষ ব্যৱহাৰৰ বাবে বৰ্ধিত সময়:
সংশ্লিষ্ট নিয়মত আমদানিকৃত সামগ্ৰীৰ শেষ ব্যৱহাৰৰ সময়সীমা ছমাহৰ পৰা এবছৰলৈ বৃদ্ধি কৰা হয়।
এনে আমদানিকাৰকসকলে মাহেকীয়া বিবৃতিৰ পৰিৱৰ্তে কেৱল ত্ৰিমাসিক বিবৃতি দাখিল কৰিব লাগে।