Ministry of Finance
SLEW OF DIRECT TAX REFORMS PROPOSED IN UNION BUDGET 2025-26 TO ACHIEVE GOOD GOVERNANCE
01 FEB 2025 12:53PM by PIB Delhi
Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2025-26, in the Parliament today. A slew of Direct Tax reforms were proposed in the document with the aim to achieve good governance for the people and economy.
The objectives of the Direct Tax proposals are as follows:
• Personal Income Tax reforms with special focus on Middle Class: No income tax payable upto total income of Rs. 12 lakh (i.e. average income of Rs.1 lakh per month other than special rate income such as capital gains) under the new regime. This limit will be Rs.12.75 lakh for salaried tax payers, due to standard deduction of Rs. 75,000.
• Rationalization of TDS/TCS for easing difficulties: The limit for tax deduction on interest for senior citizens is proposed to be doubled from the present Rs. 50,000 to Rs. 1 lakh. Similarly, the proposals include annual limit of Rs. 2.40 lakh for TDS on rent to be increased to Rs.6 lakh. This will reduce the number of transactions liable to TDS, thus benefitting small tax payers receiving small payments. The provisions of the higher TDS deduction will now apply only in non-PAN cases. Further, the threshold to collect tax at source (TCS) on remittances under RBI’s Liberalized Remittance Scheme (LRS) is proposed to be increased from Rs.7 lakh to Rs.10 lakh. Also, the delay for payment of TCS up to the due date of filing statement is proposed to be decriminalized.
• Encouraging Voluntary Compliance: Proposal to extend the time-limit to file updated income tax returns for any assessment year, from the current limit of two years, to four years. It is further proposed to bring amendment in the Act to obligate furnishing of information in respect of crypto-asset transaction, in a statement as prescribed. It has also been proposed to align the definition of virtual digital asset accordingly.
• Reducing Compliance Burden: Proposal to reduce the compliance burden for small charitable trusts/institutions by increasing their period of registration from 5 years to 10 years. Further, proposal to allow the benefit of claiming the annual value of two self-occupied properties as Nil, without any condition. The Budget also proposes that no tax will be collected at source on sale of specified goods of value of more than fifty lakhs.
• Ease of Doing Business: Scheme proposed for determining arm's length price of international transaction for a block period of three years, to streamline the process of transfer pricing and to provide an alternative to yearly examination, in line with global best practices. With a view to reduce litigation and provide certainty in international taxation, the scope of safe harbour rules is being expanded. Parity has been proposed in rates of long term capital gain tax on transfer of securities by non-resident. Further, a proposal has been made to exempt withdrawals made from National Savings Scheme accounts by individuals on or after the 29th August, 2024, while also proposing to allow similar treatment to NPS Vatsalya accounts, subject to overall limits.
• Employment and Investment:
1. Tax certainty for Electronics Manufacturing Schemes: Proposal to provide a presumptive taxation regime for non-residents who provide services to a resident company that is establishing or operating an electronics manufacturing facility. Further, a proposal to introduce a safe harbour for tax certainty for non-residents who store components for supply to specified electronics manufacturing units.
2. Tonnage Tax Scheme for Inland Vessels: The benefits of existing tonnage tax scheme proposed to be extended to inland vessels registered under the Indian Vessels Act, 2021, to promote inland water transport in the country.
3. Extension for incorporation of Start-Ups: To support the Indian start-up eco-system, proposal to extend the period of incorporation by 5 years, to allow the benefit available to start-ups that are incorporated before 01.04.2030.
4. International Financial Services Centre (IFSC): In order to attract and promote additional activities in the IFSC, the Budget proposed specific benefits to ship-leasing units, insurance offices and treasury centers of global companies that are set up in IFSC. Further, to claim benefits, the cut-off date for commencement in IFSC has also been extended by five years to 31.03.2030.
5. Alternate Investment Funds (AIFs): Proposal to provide certainty of taxation to Category I and category II AIFs, which are undertaking investments in infrastructure and other such sectors, on the gains from securities.
6. Extension of investment date for Sovereign and Pension Funds: Proposal to extend the date of making an investment by five more years, to 31.03.2030, to promote funding from Sovereign Wealth Funds and Pension Funds to the infrastructure sector.
As a result of these proposals, revenue of about Rs.1 lakh crore in direct taxes will be forgone, the Finance Minister informed concluding her Budget speech.

वित्त मन्त्रालय
सुशासन प्राप्त गर्नका लागि केन्द्रीय बजेट 2025-26 मा प्रस्तावित प्रत्यक्ष कर सुधारका केही अंश
01 FEB 2025 12:53PM by PIB Gangtok
केन्द्रीय वित्त तथा कर्पोरेट मामिला मन्त्री श्रीमती निर्मला सीतारमणले आज संसदमा केन्द्रीय बजेट 2025-26 प्रस्तुत गरिन्। नागरिक र अर्थतन्त्रको लागि सुशासन प्राप्त गर्ने उद्देश्यले दस्तावेजमा प्रत्यक्ष कर सुधारहरूको एक श्रृंखला प्रस्ताव गरिएको थियो।
प्रत्यक्ष कर प्रस्तावहरूको उद्देश्य यस प्रकार छन्:
• मध्यम वर्गमा विशेष ध्यान केन्द्रित गर्दै व्यक्तिगत आयकर सुधारहरू: नयाँ व्यवस्था अन्तर्गत 12 लाख रुपियाँ (अर्थात् पूँजीगत लाभ जस्ता विशेष दर आय बाहेक प्रति महिना 1 लाख रुपैयाँको औसत आय) को कुल आयसम्म कुनै आयकर तिर्नु पर्दैन। 75,000 रुपियाँको मानक कटौतीको कारणले तलब पाउने करदाताहरूको लागि यो सीमा 12.75 लाख रुपियाँ हुनेछ।
• कठिनाइ कम गर्न टीडीएस/टीसीएसको तर्कसंगतीकरण: ज्येष्ठ नागरिकहरूको लागि ब्याजमा कर कटौतीको सीमा हालको 50,000 रुपियाँबाट दोब्बर गरेर 1 लाख रुपियाँ पुर्‍याउने प्रस्ताव गरिएको छ। त्यस्तै, प्रस्तावहरूमा भाडामा टीडीएसको लागि वार्षिक 2.40 लाख रुपियाँको सीमालाई बढाएर 6 लाख रुपियाँ पुर्‍याउने सामेल छ। यसले टीडीएस तिर्नुपर्ने कारोबारहरूको संख्या घटाउनेछ, जसले गर्दा साना करदाताहरूले साना भुक्तानी प्राप्त गर्नेछन्। उच्च टीडीएस कटौतीको प्रावधान अब गैर-पेन मामिलाहरूमा मात्र लागू हुनेछ। यस बाहेक, आरबीआईको उदारीकृत रेमिट्यान्स योजना (एलआरएस) अन्तर्गत रेमिट्यान्समा स्रोतमा कर (टीडीएस) सङ्कलन गर्ने सीमा 7 लाख रुपियाँबाट बढाएर 10 लाख रुपियाँ पुर्‍याउने प्रस्ताव गरिएको छ। साथै, विवरण फाइल गर्ने अन्तिम मितिसम्म टीडीएस भुक्तानीको लागि हुने ढिलाइलाई अपराधमुक्त गर्ने प्रस्ताव गरिएको छ।
• स्वैच्छिक अनुपालनलाई प्रोत्साहन गर्ने: कुनै पनि मूल्याङ्कन वर्षको लागि अद्यावधिक आयकर रिटर्न फाइल गर्ने समय सीमा, हालको दुई वर्षको सीमाबाट चार वर्ष पुर्‍याउने प्रस्ताव गरिएको छ। क्रिप्टो-सम्पत्ति कारोबारको सम्बन्धमा जानकारी प्रदान गर्न बाध्य पार्न ऐनमा संशोधन ल्याउने प्रस्ताव गरिएको छ, जसलाई तोकिए बमोजिमको विज्ञप्तिमा समावेश गरिएको छ। भर्चुअल डिजिटल सम्पत्तिको परिभाषालाई तदनुसार मिलाउने पनि प्रस्ताव गरिएको छ।
• अनुपालन भारलाई कम गर्ने: साना धर्मार्थ ट्रस्ट/संस्थाहरूको दर्ता अवधि 5 वर्षबाट 10 वर्षमा बढाएर अनुपालन भार घटाउने प्रस्ताव। यस बाहेक, दुई स्व-कब्जा गरिएका सम्पत्तिहरूको वार्षिक मूल्य कुनै पनि शर्त बिना शून्यको रूपमा दाबी गर्ने लाभलाई अनुमति दिने प्रस्ताव। बजेटले पचास लाख भन्दा बढी मूल्यको निर्दिष्ट वस्तुहरूको बिक्रीमा स्रोतमा कुनै कर सङ्कलन गरिने छैन भन्ने पनि प्रस्ताव गरेको छ।
• व्यवसाय गर्न सजिलो: तीन वर्षको ब्लक अवधिको लागि अन्तर्राष्ट्रिय लेनदेनको आर्म्स लेन्थ मूल्य निर्धारण गर्न, स्थानान्तरण मूल्य निर्धारण प्रक्रियालाई सुव्यवस्थित गर्न र वैश्विक उत्कृष्ट अभ्यासहरू अनुरूप वार्षिक परीक्षणको विकल्प प्रदान गर्न योजना प्रस्ताव गरिएको छ। मुद्दामामिला घटाउन र अन्तर्राष्ट्रिय करमा निश्चितता प्रदान गर्ने उद्देश्यले, सुरक्षित बन्दरगाह नियमहरूको दायरा विस्तार गरिँदैछ। गैर-निवासीहरूद्वारा धितोपत्रहरूको हस्तान्तरणमा दीर्घकालीन पूँजीगत लाभ करको दरहरूमा समानता प्रस्ताव गरिएको छ। यसका साथै, 29 अगस्त, 2024 मा वा त्यसपछि व्यक्तिहरूले राष्ट्रिय बचत योजना खाताहरूबाट गरेको निकासीलाई छुट दिने प्रस्ताव गरिएको छ, साथै समग्र सीमाको अधीनमा रही एनपीएस वात्सल्य खाताहरूलाई समान व्यवहार गर्न अनुमति दिने प्रस्ताव पनि गरिएको छ।
• रोजगारी र लगानी:
1. इलेक्ट्रोनिक्स उत्पादन योजनाहरूको लागि कर निश्चितता: इलेक्ट्रोनिक्स उत्पादन सुविधा स्थापना वा सञ्चालन गर्ने आवासीय कम्पनीलाई सेवा प्रदान गर्ने गैर-बासिन्दाहरूको लागि अनुमानित कर व्यवस्था प्रदान गर्ने प्रस्ताव। यस बाहेक, निर्दिष्ट इलेक्ट्रोनिक्स उत्पादन एकाइहरूलाई आपूर्तिको लागि घटकहरू भण्डारण गर्ने गैर-बासिन्दाहरूको लागि कर निश्चितताको लागि सुरक्षित बन्दरगाह परिचय गर्ने प्रस्ताव।
2. अन्तर्देशीय जहाजहरूको लागि टन भार कर योजना: देशमा अन्तर्देशीय जल परिवहनलाई प्रवर्द्धन गर्नका लागि भारतीय जहाज ऐन, 2021 अन्तर्गत दर्ता भएका आन्तरिक जहाजहरूमा अवस्थित टन भार कर योजनाका फाइदाहरू विस्तार गर्ने प्रस्ताव गरिएको छ।
3. स्टार्ट-अपहरूको निगमनको लागि विस्तार: भारतीय स्टार्ट-अप इको-सिस्टमलाई समर्थन गर्न, 01.04.2030 भन्दा निगमित स्टार्ट-अपहरूलाई उपलब्ध लाभलाई अनुमति दिनका लागि निगमनको अवधि 5 वर्ष विस्तार गर्ने प्रस्ताव छ।
4. अन्तर्राष्ट्रिय वित्तीय सेवा केन्द्र (आईएफएससी): आईएफएससीमा थप गतिविधिहरूलाई आकर्षित गर्न र प्रवर्द्धन गर्न, बजेटले आईएफएससीमा स्थापित वैश्विक कम्पनीहरूको जहाज भाडामा लिने एकाइहरू, बीमा कार्यालयहरू र कोष केन्द्रहरूलाई विशेष लाभहरू प्रस्ताव गरेको छ। यस बाहेक, लाभहरू दाबी गर्न, आईएफएससीमा शुरु हुने कट-अफ मिति पनि पाँच वर्षले बढाएर 31.03.2030 गरिएको छ।
5. वैकल्पिक लगानी कोष (एआईएफ): धितोपत्रबाट हुने लाभमा पूर्वाधार र अन्य त्यस्ता क्षेत्रहरूमा लगानी गर्ने श्रेणी 1 र श्रेणी 2 एआईएफलाई करको निश्चितता प्रदान गर्ने प्रस्ताव छ।
6. सावरेन र पेन्शन कोषहरूको लागि लगानी मिति विस्तार: सावरेन सम्पत्ति कोष र पेन्शन कोषबाट पूर्वाधार क्षेत्रमा कोष प्रवर्द्धन गर्न लगानी गर्ने मिति थप पाँच वर्ष, 31.03.2030 सम्म विस्तार गर्ने प्रस्ताव छ।
यी प्रस्तावहरूको परिणामस्वरूप, प्रत्यक्ष करमा लगभग 1 लाख करोड रुपियाँको राजस्व गुम्नेछ, वित्त मन्त्रीले आफ्नो बजेट भाषणको अन्त्यमा जानकारी दिइन्।