Ministry of Finance
SLEW OF DIRECT TAX REFORMS PROPOSED IN UNION BUDGET 2025-26 TO ACHIEVE GOOD GOVERNANCE
01 FEB 2025 12:53PM by PIB Delhi
Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2025-26, in the Parliament today. A slew of Direct Tax reforms were proposed in the document with the aim to achieve good governance for the people and economy.
The objectives of the Direct Tax proposals are as follows:
• Personal Income Tax reforms with special focus on Middle Class: No income tax payable upto total income of Rs. 12 lakh (i.e. average income of Rs.1 lakh per month other than special rate income such as capital gains) under the new regime. This limit will be Rs.12.75 lakh for salaried tax payers, due to standard deduction of Rs. 75,000.
• Rationalization of TDS/TCS for easing difficulties: The limit for tax deduction on interest for senior citizens is proposed to be doubled from the present Rs. 50,000 to Rs. 1 lakh. Similarly, the proposals include annual limit of Rs. 2.40 lakh for TDS on rent to be increased to Rs.6 lakh. This will reduce the number of transactions liable to TDS, thus benefitting small tax payers receiving small payments. The provisions of the higher TDS deduction will now apply only in non-PAN cases. Further, the threshold to collect tax at source (TCS) on remittances under RBI’s Liberalized Remittance Scheme (LRS) is proposed to be increased from Rs.7 lakh to Rs.10 lakh. Also, the delay for payment of TCS up to the due date of filing statement is proposed to be decriminalized.
• Encouraging Voluntary Compliance: Proposal to extend the time-limit to file updated income tax returns for any assessment year, from the current limit of two years, to four years. It is further proposed to bring amendment in the Act to obligate furnishing of information in respect of crypto-asset transaction, in a statement as prescribed. It has also been proposed to align the definition of virtual digital asset accordingly.
• Reducing Compliance Burden: Proposal to reduce the compliance burden for small charitable trusts/institutions by increasing their period of registration from 5 years to 10 years. Further, proposal to allow the benefit of claiming the annual value of two self-occupied properties as Nil, without any condition. The Budget also proposes that no tax will be collected at source on sale of specified goods of value of more than fifty lakhs.
• Ease of Doing Business: Scheme proposed for determining arm's length price of international transaction for a block period of three years, to streamline the process of transfer pricing and to provide an alternative to yearly examination, in line with global best practices. With a view to reduce litigation and provide certainty in international taxation, the scope of safe harbour rules is being expanded. Parity has been proposed in rates of long term capital gain tax on transfer of securities by non-resident. Further, a proposal has been made to exempt withdrawals made from National Savings Scheme accounts by individuals on or after the 29th August, 2024, while also proposing to allow similar treatment to NPS Vatsalya accounts, subject to overall limits.
• Employment and Investment:
1. Tax certainty for Electronics Manufacturing Schemes: Proposal to provide a presumptive taxation regime for non-residents who provide services to a resident company that is establishing or operating an electronics manufacturing facility. Further, a proposal to introduce a safe harbour for tax certainty for non-residents who store components for supply to specified electronics manufacturing units.
2. Tonnage Tax Scheme for Inland Vessels: The benefits of existing tonnage tax scheme proposed to be extended to inland vessels registered under the Indian Vessels Act, 2021, to promote inland water transport in the country.
3. Extension for incorporation of Start-Ups: To support the Indian start-up eco-system, proposal to extend the period of incorporation by 5 years, to allow the benefit available to start-ups that are incorporated before 01.04.2030.
4. International Financial Services Centre (IFSC): In order to attract and promote additional activities in the IFSC, the Budget proposed specific benefits to ship-leasing units, insurance offices and treasury centers of global companies that are set up in IFSC. Further, to claim benefits, the cut-off date for commencement in IFSC has also been extended by five years to 31.03.2030.
5. Alternate Investment Funds (AIFs): Proposal to provide certainty of taxation to Category I and category II AIFs, which are undertaking investments in infrastructure and other such sectors, on the gains from securities.
6. Extension of investment date for Sovereign and Pension Funds: Proposal to extend the date of making an investment by five more years, to 31.03.2030, to promote funding from Sovereign Wealth Funds and Pension Funds to the infrastructure sector.
As a result of these proposals, revenue of about Rs.1 lakh crore in direct taxes will be forgone, the Finance Minister informed concluding her Budget speech.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ ୨୦୨୫-୨୬ରେ ସୁଶାସନ ହାସଲ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ଘଟାଇବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଦତ୍ତ କେତେଗୋଟି ପ୍ରସ୍ତାବ
01 FEB 2025 12:53PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ସଂସଦରେ ୨୦୨୫- ୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ବଜେଟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ବଜେଟ ନଥିରେ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଜନତା ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି ସକାଶେ ସୁଶାସନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂସ୍କାର ଘଟାଇବା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି ।
ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ପାଇଁ ଯେଉଁସବୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଏହି ବଜେଟ ନଥିରେ ରହିଛି ସେସବୁର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଗଲା:
• ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗର ଲୋକମାନଙ୍କ ଉପରେ ବିଶେଷ ଦୃଷ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆୟକର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂସ୍କାର: ନୂତନ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁସାରେ ୧୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉପାର୍ଜନ (ଅର୍ଥାତ୍, ପୁଂଜି ହାସଲ ଭଳି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ହାରର ଆୟକୁ ବାଦ୍ ଦେଇ ମାସିକ ହାରାହାରି ୧ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟକୁ) ଟିକସ ଯୋଗ୍ୟ କରାଯିବ ନାହିଁ । ବେତନଭୋଗୀ ଟିକସଦାତାମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ୭୫,୦୦୦ ଟଙ୍କାର ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଡିଡକ୍ସନ କାରଣରୁ ଏହି ସୀମାକୁ ୧୨.୭୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଢ଼ାଇ ଦେବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି ।
• ବୈଷମ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଟି.ଡି.ଏସ./ଟି.ଟି.ଏସର ସୁସଂଗତିକରଣ: ଦେଶର ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସୁଧ ଉପରେ ଟିକସ ଛାଡ଼ ସୀମାକୁ ୫୦,୦୦୦ ଟଙ୍କାରୁ ୧ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ଦୁଇ ଗୁଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତାବ ରଖାଯାଇଛି । ସେହିଭଳି ଭଡ଼ା ଉପରେ ଟିଡିଏସର ବାର୍ଷିକ ସୀମାକୁ ୨.୪୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ୬ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବଢ଼ାଇ ଦେବା ସକାଶେ ପ୍ରସ୍ତାବରେ କୁହାଯାଇଛି । ଏହା ଫଳରେ ଟିଡିଏସ/ଦାୟିତ୍ୱ ସହିତ ଜଡ଼ିତ କାରବାର ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ସ୍ୱଳ୍ପ ବେତନଭୋଗୀ କ୍ଷୁଦ୍ର ଟିକସଦାତାମାନେ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଉପକୃତ ହୋଇପାରିବେ । ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଆରବିଆଇ)ର ସରଳୀକରଣ ରିମିଟାନ୍ସ ଯୋଜନା (ଏଲଆରଏସ) ଅଧୀନରେ ଥିବା ରେମିଟାନ୍ସ ଉପରେ ଟିଡିଏସର ସୀମା ୭ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବଢ଼ାଇ ଦେବା ସକାଶେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହାଛଡ଼ା ଟିଡିଏସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିମନ୍ତେ ଦେୟ ଦେବାରେ ବିଳମ୍ବକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରାଯିବା ସକାଶେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତାବରେ କୁହାଯାଇଛି ।
• ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଅନୁପାଳନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପ୍ରସ୍ତାବ: ଯେକୌଣସି ମୂଲ୍ୟାୟନ ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ସଦ୍ୟତମ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ପୈଠ କରିବାର ସମୟସୀମା ବର୍ତ୍ତମାନ ଦୁଇ ବର୍ଷ ରହିଥିବାବେଳେ ଏହାକୁ ୪ ବର୍ଷକୁ ବଢ଼ାଇ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏହି ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ ଘଟାଇବାକୁ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି ଯାହା ଫଳରେ କ୍ରିପ୍ଟୋ କରେନ୍ସି ସମ୍ପତ୍ତି ସମ୍ପର୍କୀତ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ରିପୋର୍ଟିଂ ସଂସ୍ଥା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବିବରଣୀରେ ଏଭଳି କ୍ରିପ୍ଟୋ ସମ୍ପତ୍ତିରେ କାରବାର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସକଳ ପ୍ରକାର ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବ । ତଦନୁଯାୟୀ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଡିଜିଟାଲ ସମ୍ପତ୍ତିର ସଂଜ୍ଞାକୁ ମଧ୍ୟ ଯୁକ୍ତିସିଦ୍ଧ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତାବରେ ପ୍ରାବଧାନ ରହିଛି ।
• ଅନୁପାଳନ ବୋଝ ହ୍ରାସ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତାବ: ବର୍ତ୍ତମାନ ଥିବା ପଂଜିକରଣ ଅବଧିକୁ ୫ ବର୍ଷରୁ ୧୦ ବର୍ଷକୁ ବଢ଼ାଇ ଦେବାଲାଗି ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି ଯାହା ଫଳରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଦାତବ୍ୟ ନ୍ୟାସ/ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କର ଅନୁପାଳନ ବୋଝକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ମାତ୍ରାରେ ହ୍ରାସ କରାଯାଇ ପାରିବ । କରଦାତାମାନେ ନିଜ ମାଲିକାନାରେ ଥିବା ସମ୍ପତ୍ତି ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ଶୂନ ମୂଲ୍ୟ ଦାବି କରିପାରିବେ । କରଦାତାମାନଙ୍କ ଅସୁବିଧାକୁ ସହାନୁଭୂତିଶୀଳ ମାନସିକତାରେ ବିଚାର ପୂର୍ବକ ନିଃସର୍ତ୍ତ ଏଭଳି ଦୁଇଗୋଟି ସମ୍ପତ୍ତିର ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ବଜେଟରେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ବଜେଟରେ ଥିବା ପ୍ରସ୍ତାବ ଅନୁସାରେ ୫୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରି ଉତ୍ସ ଉପରେ ସରକାର କୌଣସି ଟିକସ ଅସୁଲ କରିବେ ନାହିଁ ।
• ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଡୁଇଂ ବିଜିନେସ୍: ହସ୍ତାନ୍ତରଣ ମୂଲ୍ୟାୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁସଂଗତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ତଥା ଯାଞ୍ଚ ବ୍ୟବସ୍ତା ପାଇଁ ଏକ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ତିନି ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କାରବାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରର ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଯୋଜନା ପ୍ରଚଳନ କରିବା ସକାଶେ ବଜେଟରେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ଯୋଜନା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସର୍ବୋକ୍ରୃଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଅନୁସାରେ ପ୍ରଚଳନ କରାଯିବ । ବିବାଦ ମାତ୍ରା କମାଇବା ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଟିକସରେ ନିଶ୍ଚିତତା କାଏମ ରଖିବା ନିମନ୍ତେ ନିରାପଦ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳୀ ନିୟମର ପରିସରକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯିବ । ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ପୁଂଜି ଲାଭ ମାଧ୍ୟମରେ ସିକ୍ୟୁରିଟି ହସ୍ତାନ୍ତର ଉପରେ ପୁଂଜି ସମ୍ପତି ହସ୍ତାନ୍ତର ସମ୍ପର୍କୀତ ପୁଂଜି ଲାଭର ଟିକସ ସମ୍ପର୍କୀତ ନିବାସୀ ଏବଂ ଅଣ- ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମାନତା ଆଣିବା ସକାଶେ ବଜେଟ ନଥିରେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି । ୨୦୨୪ ମସିହା ଅଗଷ୍ଟ ୨୯ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା କିମ୍ବା ସେହି ତାରିଖ ପରେ ଯେକୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାତୀୟ ସଞ୍ଚୟ ଯୋଜନା (ଏନଏସଏସ)ରୁ ଟଙ୍କା ଉଠାଣକୁ ଛାଡ଼ କରିବା ଲାଗି ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତାବ ରଖାଯାଇଛି । ସାମଗ୍ରିକ ସୀମା ଅନୁସାରେ ସାଧାରଣ ଏନ.ପି.ଏସ. ଜମାଖାତା ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ଏନ.ପି.ଏସ. ବତ୍ସାଳୟ ଜମାଖାତା ନିମସ୍ତେ ସମାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି ।
ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ନିବେଶ:
• ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଯୋଜନା ନିମନ୍ତେ ଟିକସରେ ସୁନିଶ୍ଚିତତା ରକ୍ଷା: ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ କାରଖାନା ସ୍ଥାପନ ଅଥବା ପରିଚାଳନା କରୁଥିବା ଏକ ଆବାସିକ କମ୍ପାନୀକୁ ସେବା ଯୋଗାଣ କରୁଥିବା ଅଣ- ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଣ ସକାଶେ ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ ସଂରକ୍ଷଣ କରୁଥିବା ଅଣ- ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ଟିକସ ନିଶ୍ଚିତତା ପାଇଁ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ବନ୍ଦର ପ୍ରଚଳନ କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ରଖାଯାଇଛି ।
• ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ନିମନ୍ତେ ଟନେଜ୍ ଟିକସ ଯୋଜନା: ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସମର୍ଥନ ଜ୍ଞାପନ ପୂର୍ବକ ଇନକର୍ପୋରେସନ୍ ଅବଧିକୁ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସକାଶେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ଫଳରେ ୦୧.୦୪.୨୦୩୦ ମସିହା ପୂର୍ବରୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପମାନଙ୍କୁ ଉପଲବ୍ଧ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ ।
• ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର (ଆଇଏଫଏସସି): ଆଇଏଫଏସସିରେ ଅତିରିକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଆକର୍ଷିତ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆଇ.ଏଫ.ଏସ.ସି.ରେ ସ୍ଥାପିତ ଭେସେଲ୍ ଲିଜିଂ ୟୁନିଟ୍, ବୀମା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ଟ୍ରେଜେରୀ କେନ୍ଦ୍ର ନିମନ୍ତେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନର ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଆଇ.ଏଫ.ଏସ.ସି.ରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବାକୁ ଥିବା କଟ୍ ଅଫ୍ ତାରିଖକୁ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇ ୩୧.୦୩.୨୦୩୦କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
• ବିକଳ୍ପ ନିବେଶ ପାଣ୍ଠି (ଏଆଇଏଫ): ବର୍ଗ-୧ ଏବଂ ବର୍ଗ-୨ ଏ.ଆଇ.ଏଫ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଂଜି ନିବେଶ କରିଆସୁଛନ୍ତି । ସେହିସବୁ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ସିକ୍ୟୁରିଟିରୁ ମିଳୁଥିବା ଲାଭ ଉପରେ ଟିକସର ନିଶ୍ଚିତତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ସକାଶେ ଏହି ବଜେଟରେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି ।
• ସାର୍ବଭୌମ ଏବଂ ପେନସନ୍ ପାଣ୍ଠି ନିମନ୍ତେ ନିବେଶ ତାରିଖ ବୃଦ୍ଧି: ସାର୍ବଭୌମ ସମ୍ପତ୍ତି ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ପେନସନ୍ ପାଣ୍ଠି ଦ୍ୱାରା ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ନିବେଶ ତାରିଖକୁ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷକୁ ବଢ଼ାଇ ଏହାକୁ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧, ୨୦୩୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିବା ସକାଶେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି ।
ଏହିସବୁ ପ୍ରସ୍ତାବର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ, ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ବାବଦକୁ ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରିହାତି ପ୍ରାପ୍ତ ହେବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ବଜେଟ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷରେ କହିଛନ୍ତି ।