Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi’s reply to the Motion of Thanks on the President’s Address in Rajya Sabha
Sabka Saath, Sabka Vikas is our collective responsibility: PM
The people of the country have understood, tested and supported our model of development: PM
Santushtikaran over Tushtikaran, After 2014, the country has seen a new model and this model is not of appeasement but of satisfaction: PM
The mantra of our governance is – Sabka Saath, Sabka Vikas: PM
India's progress is powered by Nari Shakti: PM
We are Prioritising the welfare of the poor and marginalised: PM
We are Empowering the tribal communities with PM-JANMAN: PM
25 crore people of the country have moved out of poverty and become part of the neo middle class, Today, their aspirations are the strongest foundation for the nation's progress: PM
The middle class is confident and determined to drive India's journey towards development: PM
We have focused on strengthening infrastructure across the country: PM
Today, the world recognises India's economic potential: PM
06 FEB 2025 8:41PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi replied to the Motion of Thanks on the President’s Address to Parliament in the Rajya Sabha today. Addressing the House, the Prime Minister remarked that the President's address covered India's achievements, global expectations from India, and the confidence of the common man in building a developed India. He remarked that the President's speech was inspiring, impactful, and provided guidance for future work. He expressed his gratitude to the President for the address.
Shri Modi said that over 70 honorable MPs have enriched the motion of thanks with their valuable thoughts. He noted that discussions took place from both sides, with everyone explaining the President's address based on their understanding. The Prime Minister mentioned that a lot has been said about Sabka Saath, Sabka Vikas, and he found it difficult to understand the complexities involved. He emphasized that Sabka Saath, Sabka Vikas is our collective responsibility, and that's why the country has given them the opportunity to serve.
Thanking the people of India for giving them the opportunity to serve them continuously since 2014, Shri Modi said this was a testimony to our model of development which has been tested, understood and supported by the people. He added the phrase ‘Nation First’ signified their model of development and this was exemplified in the policies, schemes and actions of the Government. Noting that there was a need of alternate model of governance and administration after a long hiatus of 5 - 6 decades after independence, Shri Modi said that country has received an opportunity to witness a new model of development, since 2014, based on satisfaction (Santushtikaran) over appeasement (Tushtikaran).
“It has been our earnest effort to ensure optimum utilization of the resources in India”, said the Prime Minister. He added that to ensure that the time of India was also not wasted but utilized for the development of the nation and the welfare of the people. Therefore, he added, “We have adopted the Saturation Approach”. He remarked that the motive behind the approach was to ensure 100% benefits to the true beneficiaries of the scheme. Highlighting that the true spirit of “Sabka Saath, Sabka Vishwas” has been implemented on the ground in the past decade, Shri Modi said that it is now evident as the efforts have led to the fruition in the form of development and progress. “Sabka Saath, Sabka Vishwas is the main mantra of our Governance”, he added. The Prime Minister emphasized that the Government had shown its commitment by strengthening the SC, ST Act which would empower the poor and the tribals by enhancing their respect and security.
Lamenting that there is a lot of effort being made in today’s time to spread the poison of casteism, the Prime Minister reminded that for the past three decades, OBC MPs from various parties of both houses have been demanding constitutional status for the OBC Commission. He added that it was their Government that granted constitutional status to the OBC Commission. He highlighted that the respect and honour of the Backward Classes was also important for their Government as they worship 140 crore Indians.
Remarking that whenever the topic of reservation has arisen in the country, efforts to solve the problem in a robust manner have not been undertaken, Shri Modi highlighted that in every instance, methods to divide the country, create tension, and foster enmity against each other were adopted. He emphasized that similar approaches were used even after the country attained independence. The Prime Minister highlighted that for the first time, his government presented a model inspired by the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, providing nearly 10% reservation for the economically weaker sections without any tension or deprivation. He stated that this decision was welcomed by the SC, ST, and OBC communities, with no one expressing any discomfort. The Prime Minister noted that the implementation method, based on the principle of Sabka Saath, Sabka Vikas, was carried out in a healthy and peaceful manner, leading to nationwide acceptance of the decision.
Highlighting that Divyangs or specially-abled individuals in the country have not received the attention they deserve, the Prime Minister highlighted that under the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, his Government has extended reservation for the differently-abled and worked in mission mode to provide facilities for them. He mentioned that numerous welfare schemes have been created and implemented for the benefit of specially-abled individuals. Furthermore, Shri Modi emphasized the efforts made for the legal rights of the transgender community, highlighting the commitment to ensuring their rights through robust legal measures. He remarked that the Government's approach to Sabka Saath, Sabka Vikas is demonstrated through their compassionate consideration towards marginalized sections of society.
“India's progress is powered by Nari Shakti”, exclaimed Shri Modi. He highlighted that if women are given opportunities and become part of policy-making, it can accelerate the country's progress. He remarked that this is why the Government's first decision in the new Parliament was dedicated to the honor of Nari Shakti. Shri Modi pointed out that the new Parliament will be remembered not just for its appearance but for its first decision, which was a tribute to the Nari Shakti. He stated that the new Parliament could have been inaugurated differently for the sake of praise, but instead, it was dedicated to the honor of women. He highlighted that the Parliament has commenced its work with the blessings of Nari Shakti.
Remarking that Dr. Babasaheb Ambedkar was never considered worthy of the Bharat Ratna by the previous Governments, Shri Modi highlighted that despite this, the people of the country have always respected Dr. Ambedkar's spirit and ideals. He emphasized that due to this respect from all sections of society, everyone from all parties are now compelled to say "Jai Bhim," albeit reluctantly.
Shri Modi said that Dr. Babasaheb Ambedkar deeply understood the fundamental challenges faced by the SC and ST communities, having personally experienced the pain and suffering. He highlighted that Dr. Ambedkar presented a clear roadmap for the economic upliftment of these communities. Reading a quote from Dr. Ambedkar, stating that “While India is an agrarian country, agriculture cannot be the main livelihood for Dalits”, the Prime Minister noted that Dr. Ambedkar identified two reasons: first, the inability to purchase land, and second, even with money, there were no opportunities to buy land. He emphasized that Dr. Ambedkar advocated for industrialization as a solution to this injustice faced by Dalits, tribals, and marginalized groups. He highlighted that Dr. Ambedkar believed in promoting skill-based jobs and entrepreneurship for economic self-reliance. He mentioned that the vision of Dr. Ambedkar was not considered and completely dismissed for many decades after independence. He emphasized that Dr. Ambedkar aimed to eliminate the economic hardships of the SC and ST communities.
Pointing out that in 2014, his Government prioritized skill development, financial inclusion, and industrial growth, the Prime Minister highlighted the introduction of the PM Vishwakarma Yojana, aimed at traditional artisans and craftsmen like blacksmiths and potters, who are essential to society's foundation and scattered across villages. He emphasized that for the first time, there was concern for this section of society, providing them with training, technological upgrades, new tools, design assistance, financial support, and market access. He remarked that his government launched a special campaign to focus on this neglected group, acknowledging their significant role in shaping society.
“Our Government introduced the MUDRA scheme to invite and encourage first-time entrepreneurs”, said Shri Modi and highlighted the large-scale campaign of providing loans without guarantees to help a significant section of society achieve their dreams of Atmanirbharta (self-reliance), which has seen great success. He also mentioned the Stand Up India scheme, aimed at providing loans of up to ₹1 (one) crore without guarantees to SC, ST, and women from any community, to support their enterprises. He noted that this year, the budget for this scheme has been doubled. The Prime Minister observed that millions of young people from marginalized communities and many women have started their businesses under the MUDRA scheme, not only securing employment for themselves but also creating jobs for others. He highlighted the empowerment of every artisan and every community, fulfilling Dr. Babasaheb Ambedkar's dream through the MUDRA scheme.
Emphasising his commitment to the welfare of the poor and marginalized, stating that those who were ignored are now being prioritized, Shri Modi highlighted that the current budget has touched upon various small sectors such as the leather and footwear industries, benefiting the poor and marginalized communities. Citing an example, the Prime Minister mentioned the toy industry, noting that many people from marginalized communities are involved in toy making. The Government has focused on this sector, providing various forms of assistance to poor families. The result is a significant increase in toy exports, which have tripled, benefiting the underprivileged communities that rely on this industry for their livelihood.
Highlighting the significant contribution of the fishing community in India, the Prime Minister remarked that the Government has established a separate ministry for fishermen and extended the benefits of the Kisan Credit Card to them. He noted that around ₹40,000 crore have been included in the fisheries sector. He emphasized that these efforts have doubled fish production and exports, directly benefiting the fishing community. The Prime Minister reiterated the Government's priority to work for the welfare of the most neglected sections of society.
Remarking that there are new efforts to spread the poison of casteism, which affects our tribal communities in various levels, the Prime Minister highlighted that some groups have very small populations, spread across 200-300 places in the country, and are highly neglected. He expressed gratitude for the guidance from the President, who has close knowledge of these communities. Shri Modi noted that special efforts have been made to include these particularly vulnerable tribal groups in specific schemes. He mentioned the introduction of the PM Janman Yojana, with an allocation of ₹24,000 crore, to provide facilities and welfare measures for these communities. The goal is to elevate them to the level of other tribal communities and eventually bring them on par with the entire society.
“Our Government has also focused on different regions of the country that face significant backwardness, such as border villages”, said Shri Modi. He highlighted the psychological shift brought about by the Government, ensuring that border villagers are prioritized. He emphasized that these villages, where the first and last rays of the sun touch, have been given special status as "first villages" with specific development plans. The Prime Minister noted that ministers were sent to remote villages to stay for 24 hours, even in extreme conditions like minus 15 degrees, to understand and address the villagers' problems. He mentioned that village leaders from these border areas are invited as guests on national celebrations like Independence Day and Republic Day. He stressed on the Government's commitment to Sabka Saath, Sabka Vikas and the ongoing efforts to reach every neglected community. Shri Modi highlighted the importance and utility of the Vibrant Villages program for the nation's security, emphasizing the government's continued focus on it.
The Prime Minister noted that the President in her address, on the occasion of 75 years of the Republic, urged everyone to take inspiration from the constitution makers. He expressed satisfaction that the Government is moving forward with respect and inspiration from the sentiments of the constitution makers. Addressing the topic of the Uniform Civil Code (UCC), Shri Modi remarked that those who read the debates of the Constituent Assembly would understand the efforts to bring forth those sentiments. He acknowledged that some might have political objections, but the Government is committed to fulfilling this vision with courage and dedication.
Emphasizing the importance of respecting the constitution makers and drawing inspiration from their words, the Prime Minister expressed regret that the sentiments of the constitution makers were disregarded immediately after independence. He highlighted that an interim arrangement, which was not an elected government, made amendments to the constitution without waiting for an elected Government to do so. He remarked that the freedom of speech was curbed and restrictions were imposed on the press while claiming to uphold democracy, by the then Government. He stated that this was a complete disregard for the spirit of the constitution.
Shri Modi highlighted that during the tenure of the first government of independent India, led by Prime Minister Jawaharlal Nehru, there were instances of suppression of freedom of speech. He mentioned that during a workers' strike in Mumbai, renowned poet Shri Majrooh Sultanpuri sang a poem criticizing the Commonwealth, which led to his imprisonment. He also pointed out that famous actor Shri Balraj Sahni was jailed merely for participating in a protest march. He further highlighted that Lata Mangeshkar's brother, Shri Hridaynath Mangeshkar, faced repercussions for planning to present a poem by Veer Savarkar on All India Radio. He remarked that merely for this reason, Hridaynath Mangeshkar was permanently dismissed from All India Radio.
Touching upon the experiences in the country during the period of Emergency, during which the constitution was crushed and its spirit trampled upon for the sake of power, Shri Modi emphasized that the nation remembers this. He highlighted that during the Emergency, the renowned senior actor Shri Dev Anand was requested to publicly support the Emergency. Shri Dev Anand showed courage and refused to support it, leading to a ban on all his films on Doordarshan. The Prime Minister criticized those who talk about the constitution but have kept it in their pockets for years, showing no respect for it. He highlighted that Shri Kishore Kumar refused to sing for the then ruling party and as a consequence, all of his songs were banned on All India Radio.
Remarking that he cannot forget the days of the Emergency, the Prime Minister emphasized that those who talk about democracy and human dignity are the same people who, during the Emergency, handcuffed and chained great personalities of the country, including Shri George Fernandes. He highlighted that even members of Parliament and national leaders were bound in chains and handcuffs during this period. He stated that the word "constitution" does not suit them.
Shri Modi remarked that, for the sake of power and the arrogance of a royal family, millions of families in the country were devastated, and the nation was turned into a prison. He emphasized that a long struggle ensued, forcing those who considered themselves invincible to bow down to the people's strength. The Prime Minister noted that the Emergency was lifted due to the democratic spirit embedded in the veins of the Indian people. Remarking that he holds senior leaders in high regard and respects their long public services, the Prime Minister noted the achievements of leaders like Shri Mallikarjun Kharge and former Prime Minister Shri Deve Gowda.
Highlighting that the empowerment of the poor and their upliftment has never been as extensive as it has been during his Government's tenure, Shri Modi remarked that the Government has designed schemes aimed at empowering the poor and enabling them to overcome poverty. He expressed his faith in the potential of the country's poor, stating that given the opportunity, they can overcome any challenge. He emphasized that the poor have demonstrated their capability by taking advantage of these schemes and opportunities. “Through empowerment, 25 crore people have successfully risen out of poverty, which is a matter of pride for the Government”, he added. The Prime Minister noted that those who have emerged from poverty have done so through hard work, trust in the Government, and leveraging the schemes and today, they have formed a neo-middle class in the country.
Emphasising the Government's strong commitment to the neo-middle class and middle class, the Prime Minister remarked that their aspirations are a driving force for the country's progress, providing new energy and a solid foundation for national development. He highlighted efforts to enhance the capabilities of the middle class & neo-middle class. He noted that a significant portion of the middle class has been exempted from taxes in the current budget. In 2013, the income tax exemption limit was up to ₹2 lakh, but it has now been increased to ₹12 lakh. The Prime Minister mentioned that individuals over 70 years of age, from any class or community, are benefiting from the Ayushman Bharat scheme, with significant advantages for the elderly in the middle class.
“We have built four crore houses for citizens, with over one crore houses constructed in cities”, said Shri Modi. He remarked that there used to be significant fraud affecting home buyers, making it essential to provide protection. He emphasized that the enactment of the Real Estate (Regulation and Development) (RERA) Act in this Parliament has become a crucial tool in overcoming obstacles to the dream of home ownership for the middle class. The Prime Minister noted that the current budget includes the SWAMIH initiative, which allocates ₹15,000 crore to complete stalled housing projects, where the middle class's money and facilities were stuck. He highlighted that this initiative aims to fulfill the dreams of the middle class.
Pointing to the startup revolution, which has gained global recognition, the Prime Minister said that these startups are primarily driven by young people from the middle class. He remarked that the world is increasingly attracted to India, especially due to the G20 meetings held in 50-60 locations across the country. He emphasized that this has revealed the vastness of India beyond Delhi, Mumbai, and Bengaluru. He pointed out that the growing global interest in Indian tourism brings numerous business opportunities, greatly benefiting the middle class by providing various income sources.
“The middle class today is filled with confidence, which is unprecedented and greatly strengthens the nation”, said Shri Modi. He expressed his firm belief that the Indian middle class is determined and fully prepared to realize the vision of a developed India, standing strong and moving forward together.
Highlighting that the youth play a crucial role in building a developed India, the Prime Minister emphasized the demographic dividend, noting that students currently in schools and colleges will be the primary beneficiaries of a developed nation. He remarked that as the youth age, the country's development journey will progress, making them a significant foundation for a developed India. He underscored that, over the past decade, strategic efforts have been made to strengthen the youth base in schools and colleges. He pointed out that for the past 30 years, there was little thought given to 21st-century education, and the previous attitude was to let things continue as they were. Shri Modi highlighted that the new National Education Policy (NEP) was introduced after almost three decades to address these issues. He mentioned that various initiatives under this policy, including the establishment of PM Shri Schools, aim to revolutionize education. He noted that approximately 10,000 to 12,000 PM Shri Schools have already been established, with plans to create more in the future. He also emphasized an important decision regarding the changes in the education policy which now includes provisions for education and examinations to be conducted in the mother tongue. Underlining the lingering colonial mindset regarding language in India, he stressed the injustice faced by children from poor, Dalit, tribal, and marginalized communities due to language barriers. The Prime Minister remarked on the necessity of education in one's mother tongue, enabling students to pursue careers as doctors and engineers irrespective of their proficiency in English. He emphasized the significant reforms undertaken to ensure that children from all backgrounds can dream of becoming doctors and engineers. Furthermore, the Prime Minister underscored the expansion of Eklavya Model Residential Schools for tribal youth, noting the increase from around 150 schools a decade ago to 470 schools today, with plans to establish over 200 more.
Further elaborating on the education reforms, Shri Modi said major reforms in Sainik Schools, introducing provisions for girls' admission were undertaken. Emphasizing the importance and capability of these schools, he highlighted that hundreds of girls are currently studying in this patriotic environment, naturally fostering a sense of devotion to the country.
Highlighting the significant role of the National Cadet Corps (NCC) in youth grooming, the Prime Minister remarked that those who have been associated with NCC know that it provides a golden opportunity for comprehensive development and exposure at a crucial age. He emphasized the unprecedented expansion of NCC in recent years, noting that the number of cadets has increased from approximately 14 lakh in 2014 to over 20 lakh today.
Emphasising the enthusiasm and eagerness of the country's youth to achieve something new, even beyond routine tasks, Shri Modi remarked on the Swachh Bharat Abhiyan, observing that youth groups in many cities continue to advance the cleanliness campaign with their self-motivation. He noted that some young individuals work towards education in slums and various other initiatives. Seeing this, the Prime Minister highlighted the need to provide organized opportunities for the youth, leading to the launch of the "MY Bharat" or Mera Yuva Bharat movement. Today, over 1.5 crore youths have registered and are actively participating in discussions on contemporary issues, raising awareness in society, and pursuing positive actions with their own capabilities, without the need for spoon-feeding, he added.
Touching upon the importance of sports in fostering sportsmanship and how a nation's spirit flourishes where sports are widespread, the Prime Minister remarked that numerous initiatives have been launched to support sports talent, including unprecedented financial support and infrastructure development. He highlighted the transformative power of the Target Olympic Podium Scheme (TOPS) and the Khelo India initiative on the sports ecosystem. He added that over the past decade, Indian athletes have showcased their prowess in various sports events, with India's youth, including young women, demonstrating the country's strength on the global stage.
Prime Minister emphasized the significance of infrastructure in transforming a developing nation into a developed one. He highlighted that both welfare schemes and infrastructure are crucial for a country's growth, and underscored the need for timely completion of infrastructure projects. He noted that delays lead to wastage of taxpayers' money and deprive the nation of benefits. Criticising the previous dispensations for its culture of delays and political interference in project execution, Shri Modi mentioned the establishment of the PRAGATI platform, which he personally reviews, for detailed monitoring of infrastructure projects, including real-time videography using drones and live interaction with stakeholders. He stated that projects worth approximately ₹19 lakh Crore were stalled due to coordination issues between the state and central governments or different departments. He highlighted a study by Oxford University that praised PRAGATI and suggested other developing countries could benefit from its experiences. Citing an example from Uttar Pradesh to illustrate past inefficiencies, the Prime Minister mentioned the Saryu Canal Project, approved in 1972, which remained stalled for five decades until it was completed in 2021. Highlighting the completion of the Udhampur-Srinagar-Baramulla railway line in Jammu and Kashmir, the Prime Minister remarked that the project was approved in 1994 but remained stalled for decades. Finally, after three decades, it was completed in 2025, he added. Shri Narendra Modi highlighted the completion of the Haridaspur-Paradip railway line in Odisha. He remarked that the project was approved in 1996 but remained stalled for years which was finally completed in 2019 during the current administration's tenure. Elaborating further, the Prime Minister highlighted the completion of the Bogibeel Bridge in Assam, approved in 1998 and completed by his Government in 2018. He remarked that he could provide hundreds of examples illustrating the detrimental culture of delays prevalent in the past. He emphasized the need for a change in culture to ensure the timely completion of such vital projects and said that the significant setbacks caused by this culture during the previous dispensation, depriving the nation of its rightful progress. Underscoring the importance of proper planning and timely execution of infrastructure projects, the Prime Minister said to address this, the PM Gati Shakti National Master Plan was introduced. He encouraged states to utilize the PM Gati Shakti platform, which includes 1,600 data layers, to streamline decision-making and accelerate project implementation. The platform has become a vital foundation for expediting infrastructure work in the country, he added.
Emphasising the necessity for today's youth to understand the hardships their parents faced and the reasons behind the nation's past condition, the Prime Minister remarked that without proactive decisions and actions over the past decade, the benefits of Digital India would have taken years to materialize. He highlighted that proactive decision-making and actions have enabled India to be timely and, in some cases, ahead of time. He further noted that 5G technology is now more widely available in India at one of the fastest rates globally.
Shri Modi drew attention to past experiences, highlighting that technologies such as computers, mobile phones, and ATMs reached many countries well before India, often taking decades to arrive. He remarked that even in the health sector, vaccines for diseases like smallpox and BCG were available globally while India lagged due to systemic inefficiencies. The Prime Minister attributed these delays to poor governance of the past, where critical knowledge and implementation were tightly controlled, resulting in a "license permit raj" that stifled progress. He emphasized to the youth the oppressive nature of this system, hindering the nation's development.
Remarking on the early days of computer imports, highlighting that obtaining a license to import computers was a lengthy process that took years, the Prime Minister noted that this requirement significantly delayed the adoption of new technology in India.
Pointing to the bureaucratic challenges of the past, the Prime Minister said that even obtaining cement for house construction required permission and during weddings, even getting sugar for tea required a license. He emphasized that these challenges occurred in post-independence India and pointed that the youth of today can understand the implications, questioning who was responsible for the bribes and where the money went.
Highlighting the bureaucratic hurdles of the past, noting that purchasing a scooter required booking and payment, followed by a wait of 8-10 years, the Prime Minister remarked that even selling a scooter needed government permission. He emphasized the inefficiency in obtaining essential items, such as gas cylinders, which were distributed through coupons to MPs, and the long queues for gas connections. He noted the lengthy process for obtaining a telephone connection, stressing that today's youth should be aware of these challenges. He remarked that those delivering grand speeches today should reflect on their past governance and its impact on the nation.
“The restrictive policies and license raj that pushed India into one of the slowest economic growth rates globally”, said Shri Modi. He remarked that this weak growth rate came to be known as the "Hindu rate of growth," which was an insult to a large community. He emphasized that the failure was due to the incompetence, lack of understanding, and corruption of those in power, which led to the mislabeling of an entire society as responsible for the slow growth.
Criticizing the economic mismanagement and flawed policies of the past, which led to blaming and tarnishing an entire society, the Prime Minister remarked that historically, India's culture and policies did not include restrictive license raj while Indians believed in openness and were among the first to engage in free trade globally. Shri Modi highlighted that Indian merchants traveled to distant lands for trade without any restrictions, which was part of India's natural culture. He noted that the current global recognition of India's economic potential and rapid growth brings pride to every Indian. “India is now seen as one of the fastest-growing countries, and the nation's economy is expanding significantly”, he emphasised.
Underlining that the nation is now breathing easy and soaring high after breaking free from the clutches of restrictive license raj and flawed policies, the Prime Minister remarked on the promotion of the "Make in India" initiative, aimed at boosting manufacturing in the country. He mentioned the introduction of the Production Linked Incentive (PLI) scheme and reforms related to Foreign Direct Investment (FDI). He emphasized that India has become the world's second-largest mobile phone producer, transitioning from being predominantly an importer to an exporter of mobile phones.
Emphasising India's achievements in defense manufacturing, noting that defense product exports have increased tenfold over the past decade, the Prime Minister also highlighted the tenfold increase in solar module manufacturing. He stated “India is now the world's second-largest steel producer” while machinery and electronic exports have seen rapid growth over the past decade. He also noted that toy exports have more than tripled, and agrochemical exports have increased significantly. “During the COVID-19 pandemic, India supplied vaccines and medicines to over 150 countries under the "Made in India" initiative”, said Shri Modi. He highlighted the rapid growth in exports of AYUSH and herbal products as well.
Remarking on the lack of efforts by the previous Government to promote Khadi, stating that even the movement started during the freedom struggle was not advanced, the Prime Minister highlighted that the turnover of Khadi and Village Industries has surpassed ₹1.5 lakh Crore for the first time. He noted that production has quadrupled in the last decade, significantly benefiting the MSME sector and creating numerous employment opportunities across the country.
Underscoring that all elected representatives are servants of the people, Shri Modi remarked that the mission of the country and society is paramount for public representatives, and it is their duty to work with a spirit of service.
Stressing on the collective responsibility of all Indians to embrace the vision of a developed India, the Prime Minister remarked that this is not just the resolve of a government or an individual but the commitment of 140 crore citizens. He warned that those who remain indifferent to this mission will be left behind by the nation. He highlighted the unwavering determination of India's middle class and youth to propel the country forward.
Underlining the importance of everyone’s role in the nation's progress as it reaches new heights of development, Shri Modi remarked that opposition in Government is natural and essential in a democracy, as is opposition to policies. However, he warned that extreme negativism and attempts to diminish others instead of enhancing one's own contributions could hinder the development of India. He stressed the need to free ourselves from such negativity and engage in continuous self-reflection and introspection. He expressed confidence that the discussions in the House would yield valuable insights that will be taken forward. He concluded by acknowledging the continuous inspiration derived from the President's address and expressed heartfelt gratitude to the President and all honorable Members of Parliament.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রাজ্য সভাদা রাষ্ট্রপতিগী ৱারোলগী মোসন ওফ থেঙ্কসতা পাউখুম পীখ্রে
সবকা সাথ, সবকা বিকাস অসি ঐখোয়গী অপুনবা থৌদাংনি: প্রধান মন্ত্রী
চাউখৎপগী ঐখোয়গী নমুনা অসি লৈবাক অসিগী মীয়াম্না খঙলে, চাংয়েং তৌরে অমসুং শৌগৎলে: প্রধান মন্ত্রী
তুস্তিকারনগী মথক্ত সন্তুস্তিকারন লৈরে, ২০১৪ গী মতুংদা, লৈবাক অসিনা অনৌবা নমুনা অমা উরে অমসুং মসিগী নমুনা অসি য়ানবা চৎপা নত্তে, পেনহলবনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী লৈবাক ঙাকপগী লাইৱাদি-সবকা সাথ, সবকা বিকাস: প্রধান মন্ত্রী
ভারতকী চাউখৎপা নারী শক্তিনা থৌনা হাপ্লে: প্রধান মন্ত্রী
লায়রবা অমসুং তোল্লবগী য়াইফনবা ঐখোয়না মরুওইনা লৌরি: প্রধান মন্ত্রী
পি.এম-জনমনগা লোয়ননা ঐখোয়না ত্রাইবেলশিংগী ফিবম ফগৎহল্লে: প্রধান মন্ত্রী
লৈবাক অসিগী মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোক্লে অমসুং নিও মিদল ক্লাসকী শরুক অমা ওইরে, ঙসিদি, মখোয়গী অনিংবশিং লৈবাক অসিনা চাউখৎনবা খ্বাইদগী কনবা য়ুম্ফম ওইরে: প্রধান মন্ত্রী
চাউখৎপগী মাইকৈদা ভারতকী খোঙচৎ চঙশিন্নবা মিদল ক্লাসগী থাজবা অমসুং অচেৎপা ফিরেপ লৈরে: প্রধান মন্ত্রী
লৈবাক শীনবা থুংনা ইনফ্রাষ্ট্রকচর ফগৎহন্নবা ঐখোয়না মীৎয়েং চঙলে: প্রধান মন্ত্রী
ঙসিদি, মালেম্না ভারতকী শেন-থুমগী মপাঙ্গল খঙলে: প্রধান মন্ত্রী
06 FEB 2025 8:41PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রাজ্য সভাদা রাষ্ট্রপতিগী ৱারোলগী মোসন ওফ থেঙ্কসতা পাউখুম পীখ্রে। হাওসতা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রাষ্ট্রপতিগী ৱারোলদা ভারতকী মাইপাকপশিং, মালেম্না ভারত্ত থম্লিবা থাজবশিং অমসুং বিকসিত ভারত অমা শেমগৎপদা মীচম মীয়ামগী থাজবা কোনশিল্লে। রাষ্ট্রপতিগী ৱারোল অসি পুক্নিং থৌগৎলি, ইথিল পী অমসুং তুংগী থবকশিংগী লমজিংলে। রাষ্ট্রপতিগী ৱারোলগীদমক মহাক্না রাষ্ট্রপতি থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি এম.পি ৭০ হেন্না মোসন ওফ থেঙ্কস শরুক য়াদুনা মখোয়গী মমল য়াম্লবা ৱাফমশিং ফোঙদোকখ্রে। মখোয়না খঙবদা য়ুম্ফম ওইদুনা মেম্বর খুদিংমক্না রাষ্ট্রপতিগী ৱারোল শন্দোক্না তাকপগা লোয়ননা নাকল অনিমক খন্ন-নৈনবা পাংথোকখ্রে। সবকা সাথ, সবকা বিকাসকী মতাংদা য়াম্না হায়নখ্রে অমসুং মসিদা লৈরিবা অরুবা ৱাফমশিং খঙবদা মহাক ৱারে। সবকা সাথ, সবকা বিকাস অসি ঐখোয়গী অপুনবা থৌদাংনি অমসুং মরম অদুনা মীয়ামগী থবক তৌনবা লৈবাক অসিনা মখোয়দা খুদোংচাবা পীরিবনি।
২০১৪ দগী লেপ্তনা মীয়ামগী থবক তৌনবা মখোয়দা ভারতকী মীয়াম্না খুদোংচাবা পীবগীদমক মীয়াম থাগৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসি চাউখৎপগী ঐখোয়গী নমুনা অসি লৈবাক অসিগী মীয়াম্না খঙবা, চাংয়েং তৌবা অমসুং শৌগৎপগী খুদম অমনি। ‘লৈবাক্কী থবক্না হান্না’ হায়বা ৱাহৈ অসিনা মখোয়গী চাউখৎপগী নমুনা অসি হেন্না মশক থোকহল্লে অমসুং মসি সরকারগী থৌশিলশিং, স্কিমশিং অমসুং থবকশিংদা উবা ফংলে। নিংতম্লবা মতুংদা চহি ৫০-৬০ মতম শাংনা লেপ্লুরবা মতুংদা লৈবাক ঙাকপগী অতোপ্পা নমুনা অমা দরকার ওইরে। তুস্তিকারনগী মথক্ত সন্তুস্তিকারন লৈরে, ২০১৪ গী মতুংদা, লৈবাক অসিনা অনৌবা নমুনা অমা উরে অমসুং মসিগী নমুনা অসি য়ানবা চৎপা নত্তে, পেনহলবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী লন-থুমশিং মপুংফানা শীজিন্নবা হায়বসি ঐখোয়গী খ্বাইদগী মরুওইবা থবকনি। ভারতকী মতম মাঙহল্লোইদবনি অমসুং লৈবাক চাউখৎনবা অমসুং মীয়াম য়াইফনবা লনশিং শীজিন্নরে। মরম অদুনা ঐখোয়না মীওই খুদিংমক খুদোংচাবা ফংহন্নবা থৌরাং অমা পায়খৎলে। থৌরাং অসিগী পান্দমদি স্কিমগী অশেংবা বেনিফিসরিশিংদা কান্নবশিং চাদা ১০০ ফংহনবনি। হৌখিবা চহি ১০ দা সবকা সাথ, সবকা বিকাসকী অশেংবা ৱাখল্লোন থবক ওইনা পায়খৎলে। থবকশিং অসি চাউখৎপগী মওংদা উবা ফংলে। সবকা সাথ, সবকা বিকাস অসি ঐখোয়গী লৈবাক ঙাকপগী মরুওইবা লাইৱানি। এস.সি, এস.তি এক্ত মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা লায়রবা অমসুং ত্রাইবেলশিংগী ইকায়খুম্নবা অমসুং সেকুরিতি হেনগৎহন্দুনা সরকারনা মসিগী থবকশিং উৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিদি কাষ্টতা য়ুম্ফম ওইদুনা অচান-মীরাই নাইবগী হু চাইনবা অকনবা থবক অমা পায়খৎলে। হৌখিবা চহি ৩০ দা হাওস অনিমক্কী দলশিংগী ও.বি.সি এম.পিশিংনা সংবিধান্না ও.বি.সি কম্মিসন মশক খঙনবা তকশিন্দুনা লাক্লি। মখোয়গী সরকারনা ও.বি.সি কম্মিসন সংবিধানগী ষ্টেতস পীখিবনি। সরকার অসিনা ভারতমচা করোর ১৪০ লাৎপগা লোয়ননা তোল্লবা কাংলুপশিং ইকায়খুম্নবা উৎপা হায়বসি মখোয়গী সরকারগী মরুওইবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিদা রিজার্বেসনগী হিরম খন্নরকপদা, খুদোংচাদবা অসি কোকহন্নবা অকনবা মওংদা থবক পায়খৎতে। তাঙ্কক খুদিংমক্ত, লৈবাক অসি খায়দোক্নবা, উংখৎন্নবা অমসুং অমনা অমবু য়েংথিন্ননবা পাম্বৈশিং লৌখৎখি। লৈবাক অসি নিংতম্লবা মতুংদা ফাওবা চপ মান্নবা থৌরাংশিং পায়খৎখি। অহানবা ওইনা মহাক্কী সরকারনা সবকা সাথ, সবকা বিকাসগী লাইৱানা ইথিল পীবা নমুনা অমা পুথোক্তুনা, উংখৎনবা অমতা লৈতনা শেন-থুমগী ফিবম শোক্লবা কাংলুপশিংদা চাদা ১০ গী রিজার্বেসন পীরে। সবকা সাথ, সবকা বিকাসগী ৱাখল্লোন্দা য়ুম্ফম ওইবা থবক পায়খৎপগী মওং অসি ফজনা অমসুং শান্তি ওইনা পায়খৎপদগী ৱারেপ অসি লৈবাক শীনবা থুংনা য়ানরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিদা দিবয়াংশিং মখোয়গী ফংফম থোকপশিং ফংদে। সবকা সাথ, সবকা বিকাসকী লাইৱা মখাদা, মখোয়দা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা মিসনগী মওংদা মহাক্কী সরকারনা হকচাংগী ফিবম চাদ্রবশিংগী রিজার্বেরসন পীরে। দিবয়াংশিংদা কান্নবা পীনবা স্কিম কয়া পায়খৎ।এ। ত্রান্সজেন্দরশিংদা আইনগী হকশিং ফংহন্নবা থবকশিং পায়খৎলে। খুন্নাইগী মতাইদা লৈরিবা কাংলুপশিংগী খুদোংচাবা পীনবা থবকশিংগী খুৎথাংদা সবকা সাথ, সবকা বিকাসগীদমক সরকারনা পায়খৎলিবা থবক অদু উৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী চাউখৎপা নারী শক্তিনা থৌনা হাপ্লে। করিগুম্বা নুপীশিং খুদোংচাবা পীরবদি অমসুং থৌশিল শেম্বদা শরুক য়ারবদা, মসিনা লৈবাক অসি চাউখৎপা য়াংখৎহনগনি। মরম অদুনা অনৌবা সংসদতা সরকারনা অহানবা লৌখিবা ৱারেপ অদু নারী শক্তিদা ইকায়খুম্নবা উৎনবা কৎথোকখিবনি। নারী শক্তি ইকায়খুম্নবা উৎখিবগীদমক অহানবা সংসদকী অহানবা ৱারেপ নিংশিংদুনা লৈহৌরগনি। নৌনা শঙ্গারবা সংসদ অসি নুপীশিংগী ইকায়খুম্নবদা কৎথোক্লে। নারী শক্তিগী থৌজালশিংগা লোয়ননা সংসদনা মসিগী থবক হৌরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি দোক্তর বাবাসাহেব অম্বেদকার কৈদৌঙৈদা ভারত রত্ন ফংফম থোক্তে হায়না হৌখিবা সরকারনা খনখি। মসি ওইরবসু, লৈবাক অসিগী মীয়াম্না মতম পুম্নমক্ত দোক্তর অম্বেদকারগী ৱাখল্লোন অমসুং অচুম্বা ফিদমশিং ইকায়খুম্নখি। খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক্না ইকায়খুম্নবা মরম ওইদুনা, ফনা য়াম্না য়ানিংদ্রবসু, হৌজিক দল খুদিংমক্কী মেম্বরশিং নমদুনা “জয় ভিম” হায়গদবনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মশাদা চৈনা কয়া ফংখিবদগী, এস.সি অমসুং এস.তি ফুরুপশিংনা মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং দোক্তর বাবাসাহেব অম্বেদকার মমুৎ তানা খঙখি। ফরুপশিং অসিগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎনবা নাখৈ শেংলবা লম্বী অমা দোক্তর বাবাসাহেব অম্বেদকারনা পুথোকখি। দোক্তর বাবাসাহেব অম্বেদকারগী ৱাহৈ লৌখৎলদুনা, হায়খি “ ভারত লৌউ-শিংউনা হিংবা লৈবাক অমা ওইরবসু, লৌউ-শিংউ খক্তনা দলিতশিংগী মরুওইবা হিংনবা লম্বী ওইবা ঙম্লোই”। দোক্তর বাবাসাহেব অম্বেদকারনা মরম অনি মশক তাকখি: অহানবা মরম, লম লৈবা ঙমদবা, অমসুং অনিসুবা মরম, শেন লৈরবা ফাওবদা, লম লৈনবা খুদোংচাবা ফংদে। দলিতশিং, ত্রাইবেলশিং অমসুং লায়রবশিংনা থেংনরিবা অরানবা অসি কোক্নবা পাম্বৈ অমা ওইনা উদ্যোগ চাউখৎহন্নবা দোক্তর বাবাসাহেব অম্বেদকারনা লাউখি। শেন-থুমগী লমদা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা লৌশিংদা য়ু্ম্ফম ওইবা থবকশিং অমসুং ওন্ত্রেপ্রেন্যুরশিপ চাউখৎহনবদা দোক্তর বাবাসাহেব অম্বেদকারনা থাজখি। নিংতম্লবা মতুং চহি কয়া দোক্তর বাবাসাহেব অম্বেদকারগী মঙলান খন্নখিদে অমসুং মপুংফানা নাথৈখি। এস.তি অমসুং এস.সি ফুরুপশিংগী শেন-থুমগী অৱাবশিং কোকহন্নবা দোক্তর বাবাসাহেব অম্বেদকারনা পান্দম থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০১৪ দা, মহাক্কী সরকারনা স্কিল লৈহনবা, শেন-থুমগী থবকশিং মীওই খুদিংমক ফংহনবা অমসুং উদ্যোগ চাউখৎনবা মরুওইবা থবক পায়খৎখি। পি.এম বিশ্বাকর্মা য়োজনা হৌদোক্তুনা, খুন্নাইগী মরুওইবা য়ুম্ফম ওইরিবা অমসুং খুঙ্গংশিং শীনবা থুংনা লৈরিবা খুৎহৈবশিং, য়োৎশুবশিং অমসুং চফু শাবশিংগী য়াইফনবা থবক পায়খৎখি। অহানবা ওইনা মখোয়দা ত্রেনিং, তেক্নোলোজি হেনগৎহনবা, অনৌবা খুৎলায়শিং, দিজাইনগী মতেং, শেন-থুমগী মতেং অমসুং য়োনফমগী খুদোংচাবা পীখি। খুন্নাইদা মখোয়না লৌরিবা থৌদাং খঙলদুনা, মীরাইবীরবা কাংলুপ অসিদা অখন্নবা মীৎয়েং চঙদুনা মহাক্কী সরকারনা অখন্নবা কেম্পেন অমা হৌদোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অহানবা ওইনা থোক্লকপা ওন্ত্রেপ্রেন্যুরশিং শরুক য়ানবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎনবা ঐখোয়গী সরকারনা মুদ্রা য়োজনা হৌদোক্লে। অত্মনির্ভরতা ওইনবা মখোয়গী মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙম্নবা খুন্নাইগী মরুওইবা কাংলুপ অমা মতেং পাংনবা গেরন্তিশিং য়াওদনা লোনশিং পীনবা অচৌবা খোঙজং অমা পায়খৎপদা মাইপাক্লে। মখোয়গী ললোন-ইতিক্কী থবকশিং শৌগৎনবা, এস.সি, এস.তি অমসুং ফুরুপ খুদিংমক্কী নুপীশিংদা গরেন্তিশিং য়াওদনা লুপা করোর ১ ফাওবা লোন পীনবা ষ্টেন্দ অপ ইন্দিয়া স্কিম হৌদোক্লে। চহি অসিদা য়োজনা অসিগী বজেত শরুক অনি হেনগৎলে। মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা শোৎথরবা কাংলুপকী মীওই কয়া অমসুং নুপীশিং মখোয়গী ললোন-ইতিকশিং হৌরে, মখোয় মশামক থবক ফংবতা নত্তনা অতোপ্পশিংগী থবক পীরে। খুৎহৈবা খুদিংমক অমসুং কাংলুপ খুদিংমক্কী ফিবম ফগৎনবা দোক্তর বাবাসাহেব অম্বেদকারগী মঙলান অদু মুদ্রা য়োজনাগী খুৎথাংদা মঙফাওনহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীরাইবীরবা মীওইশিং হৌজিক মরুওইনা লৌরে। হৌজিক্কী বজেত অসিনা শউন অমসুং খোঙউপগী উদ্যোগশিংগুম্বা তোঙান তোঙানবা অপীকপা হিরমশিং কোনশিন্দুনা, লায়রবশিং কান্নবা ফংলে। শান্নপোৎ শাবগী থবক অসিদা শোৎথরবা ফুরুপকী মীওই কয়া শরুক য়ারি। হিরম অসিদা সরকারনা মীৎয়েং চঙলে অমসুং লায়রবা ইমুংশিংদা মখল কয়াগী মতেংশিং পাংলে। মসিগী ফল ওইনা মপান্দা শান্নপোৎশিং থাদোকপা শরুক অহুম হেনগৎলে, মখোয়গী হিংনবা লম্বীগীদমক উদ্যোগ অসিগী মখা পোনবা শোৎথরবা ফুরুপ কয়া কান্নবা ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী ঙামীশিংগী য়াইফনবা সরকারনা ঙামীশিংগী তোখায়বা মিনিষ্ট্রি অমা লিংখৎলে অমসুং ঙামীশিংদা কিষান ক্রেদিৎ কার্দকী কান্নবা ফংহল্লে। ফিসরিজ সেক্তরদা চাউরাক্না লুপা করোর ৪০,০০০ থাদরে। থবকশিং অসিনা ঙাগী পোৎথোক অমসুং মপান্দা থাদোকপা শরুক অনি হেনগৎলে, ঙামীশিং হকথেংননা কান্নবা ফংলে। খুন্নাইগী খ্বাইদগী মীরাইবীরবা কাংলুপশিং য়াইফনবা থবক পায়খৎপা হায়বসি সরকারগী মরুওইবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কাষ্ট খায়দোকপগী ফত্তব হু চাইবগী অনৌবা থবকশিং অসিনা থাক কয়াদা ঐখোয়গী ত্রাইবেল ফুরুপশিং শোকহল্লে। লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফম ২০০-৩০০ দা চাইথোক্তুনা লৈরিবা য়াম্না মশিং য়ামদবা ফুরুপশিং শাথিনা মীরাইবীরে। রাষ্ট্রপতিগী লমজিং মখাদগী, কাংলুপশিং অসি মশক খঙলে। পার্তিকুলারলি ভুলনেরেবল ত্রাইবেল গ্রুপশিং অকক্নবা স্কিমশিংদা শরুক য়াহন্নবা অখন্নবা থবকশিং পায়খৎলে। লুপা করোর ২৪,০০০ কাইথোক্তুনা পি.এম জনমন য়োজনা পায়খৎতুনা, ফুরুপশিং অসিদা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। য়োজনা অসিগী পান্দমশিংদি মখোয় অতোপ্পা ত্রাইবেলশিংগী থাক য়ৌনা পুখৎপা অমসুং মখা তারকপদা মখোয় অপুনবা খুন্নাইগী থাক্ত পুখৎপনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংগুম্বা শাথিনা শোৎথরবা লৈবাক অসিগী মফম কয়া সরকারনা মীৎয়েং চঙলে। সরকারগী ৱাখল্লোন হোংদুনা, ঙমখৈগী খুঙ্গংশিং মরুওইনা লৌরে। নুমিৎগী অহানবা অমসুং অকোনবা মঙাল হান্না য়ৈবা খুঙ্গংশিং অসি অকক্নবা চাউখৎপগী থৌরাংশিংগা লোয়ননা “অহানবা খুঙ্গংশিং” হায়বা মিংথোল পীরে। মাইনস ১৫ দিগ্রি ফাওবা ইংবা মফমশিংদা খুঙ্গংশিংগী অৱাবশিং খঙনবা অমসুং কোকহন্নবা মফম অদুদা পুং ২৪ লৈনবা মনুং হুঞ্জিনবা খুঙ্গংশিংদা মিনিষ্টরশিং থারে। ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংগী লুচিংবশিং নিংতম্বা নুমিৎ অমসুং গনতন্ত্র দিবসগুম্বা লৈবাক্কী থৌরমশিং অতিথি ওইনা শরুক য়াহল্লে। সরকারনা সবকা সাথ, সবকা বিকাস থবক ওইনা পায়খৎলে অমসুং হৌজিক পায়খৎলিবা থবকশিং মীরাইরবা কাংলুপ খুদিংমক্ত য়ৌগদবনি। লৈবাক্কী সেকুরিতিগীদমক ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম য়াম্না মরুওই অমসুং সরকারনা মসিদা মখা তানা মীৎয়েং চঙগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ৭৫ শুবা গনতন্ত্র দিবস থৌরমদা রাষ্ট্রপতিনা মহাক্কী ৱারোলদা, সংবিধান শেমখিবশিংদগী ইথিল লৌনবা মীওই খুদিংমক্ত তকশিনখি। সংবিধান শেমখিবশিং ইকায়খুম্নবা অমসুং মখোয়গী ৱাখল্লোন্দগী ইথিল লৌদুনা সরকারনা মাঙলোমদা চঙশিনবদা মহাক্না অপেনবা ফোঙদোকখি। কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিগী মরৈ য়েৎনবা পাখিবা মীওইশিংনা য়ু.সি.সিগী ৱাখল্লোন পুখৎলক্নবা হোৎনবগী মতাংদা খঙগনি। মীওই খরনা রাজনিতিগী ওইনা য়েৎলকখি, অদুবু মসিগী পান্দম অসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা থৌনা অমসুং কৎথোকপগা লোয়ননা সরকারনা থবক পায়খৎলে।
সংবিধান শেমখিবশিং ইকায়খুম্নবা অমসুং মখোয়গী ৱাখল্লোন্দগী ইথিল লৌবগী মরুওইবা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা খুদক্ত সংবিধান শেমখিবশিংগী ৱাখল্লোন ইকায়খুম্নবা উৎতবা অসি লাইবক থিবনি। মীয়াম্না খনবা সরকার অমনা পাংথোক্কদবা অদু ঙাইদনা, মীয়াম্না খনবা সরকার নত্তবা, মরক্কী সরকার অমনা সংবিধান শেমদোকখি। মতম অদুগী সরকারনা নিংতম্বা ৱা ঙাংবা য়াহনখিদে অমসুং প্রেসতা অথিংবা কয়া থমখি। মসি সংবিধানগী ৱাখল্লোন মপুংফানা খোঙ্গোইনবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী জৱাহরলাল নেহরুনা লুচিংবা নিংতম্বা ভারতকী অহানবা সরকারগী মতমদা, ৱা ঙাংবগী নিংতম্বা ফংহনখিদবগী থৌদোক কয়া লৈখি। মুম্বাইদা শিন্মীশিংগী খোঙজং অমগী মনুংদা, শক্নাইরবা কবি শ্রী মজরুহ সুতালপুরিনা কম্মনৱেল্থ চৈবা শৈরেং অমা থিরুবদগী মহাক জেল য়ৌখি। য়ানিংদবগী খোঙচৎ শরুক য়ারুবগীদমক মমিং লৈরবা এক্তর বালরাজ সাহনি জেল চঙখি। ওল ইন্দিয়া রেদিওদা বীর সাবারকরগী শৈরেং অমা থিনবা থৌরাং তৌরুবগীদমক লতা মঙ্গেসকরগী মৌপা নুপা শ্রী হরিদ্যনাথ মঙ্গেসকর অৱাবা নংখি। করিসু লৈতবা মরম অসিগীদমক, শ্রী হরিদ্যনাথ মঙ্গেসকর ওল ইন্দিয়া রেদিওদগী থবক লৌথোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ইমর্জেন্সি মনুংদা লৈবাক অসিদা সংবিধান নমহৎখি অমসুং শক্তি পায়নবগীদমক মসিগী ৱাখল্লোন খোঙনেৎনখি। লৈবাক অসি মসি নিংশিংলি। ইমর্জেন্সি মনুংদা, শক্নাইরবা এক্তর শ্রী দেব অনন্দদা ইমর্জেন্সি শৌগৎলে হায়না লাউথোক্নবা হায়খি। শ্রী দেব অনন্দনা থৌনা উৎখি অমসুং ইমর্জেন্সি শৌগৎলে হায়না লাউথোকউ হায়বা য়াখিদে, মসিগী দুরদর্সন্দা মহাক্কী ফিল্মশিং উৎপা থিংখি। সংবিধানগী মরমদা ৱা ঙাংবা মীওইশিং প্রধান মন্ত্রীনা চৈখি অমসুং মসি চহি কয়া মখোয়গী ফুরিৎখাউশিংদা থমখি, মসিগীদমক ইকায়খুম্নবা উৎখিদে। শ্রী কিশোর কুমারনা মতম অদুগী লৈঙাক পায়বা দলগী ঈশৈ শকউ হায়বা য়াখিদে অমসুং মদুগী মহৈ ওইনা ওল ইন্দিয়া রেদিওদা মহাক্কী ঈশৈশিং থিংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্না ইমর্জেন্সিগী মতম কাউবা ঙম্লোই। ইমর্জেন্সি মনুংদা গনতন্ত্র অমসুং মীওইবগী ইকায়খুম্নবগী মতাংদা ঙাংখিবা মীওইশিং, শ্রী জর্জ ফরনান্দেজ য়াওনা লৈবাক অসিগী শক্নাইরবা মীওইশিং ফাজিনখি। মতম অসিদা সংসদকী মেম্বরশিং অমসুং লৈবাক্কী লুচিংবশিং ফাওবা চেন্না পুনখি অমসুং ফাখি। সংবিধান হায়বা ৱাহৈ অসি মখোয়গা চুনখিদে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শক্তি পাম্বদগী অমসুং ইমুং অমনা মঙক কনবদগী, লৈবাক অসিদা মীওই মিল্লিয়ন কয়া মাঙ-তাকখি অমসুং লৈবাক অসি কৈশুমশঙ অমা ওন্থোকখি। য়াম্না কন্না লান্থেংনবদগী, মখোয় মশামক মাইথিবা পীবা ঙম্লোই হায়না খঞ্জবা মীওইশিং মীয়ামগী মপাঙ্গলদা চঙজখি। ভারতকী মীয়ামগী শিংলিশিংদা গনতন্ত্রগী থৌনা চেনবদগী ইমর্জেন্সি লৌথোকখি। মতম শাংনা মীয়ামগী থবক তৌরক্লবা অহল ওইরবা লুচিংবশিং মহাক্না ইকায়খুম্নবা উৎচরি। শ্রী মাল্লিক অর্জুন খারগে অমসুং হান্নগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী দেবে গৌরাগুম্বা লুচিংবশিংগী মাইপাকপশিং প্রধান মন্ত্রীনা পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্কী সরকার মতমদা লায়রবগী ফিবম ফগৎনবা পায়খৎলিবা থবক অসিগুম্না কৈদৌঙৈদা পায়খৎত্রি। লায়রবগী ফিবম ফগৎনবা অমসুং মখোয় লারবা কোকপা ঙম্নবা সরকারনা স্কিমশিং দিজাইন তৌবনি। লৈবাক অসিগী লায়রবশিংগী তৌবা ঙম্বদা মহাক্না থাজবা থম্লি অমসুং মখোয়দা খুদোংচাবা পীবা মতমদা মখোয়না খুদোংচাদবা অমা হেক্ত থেংনবা ঙমগনি। স্কিমশিংগী কান্নবশিং অমসুং খুদোংচাবশিং লৌদুনা লায়রবশিংনা মখোয়গী থৌনা উৎথোক্লে। মখোয়গী ফিবম ফগৎহন্দুনা, মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোকহনবা অসি সরকার অসিগী চাউথোকচবা অমনি। লায়রবা কোক্লবা মীওইশিং থবক অসুক্কী মতিক কন্না শুখি, সরকারদা থাজবা থমখি অমসুং স্কিমশিংগী কান্নবা লৌরে অমসুং হৌজিক মখোয় লৈবাক অসিদা নিও-মিদল ক্লাস অমা ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি সরকারনা নিও-মিদল ক্লাস অমসুং মিদল ক্লাসতা অচেৎপা থাজবা থম্লি অমসুং মখোয়গী অনিংবশিং লৈবাক অসি চাউখৎনবা শাফু অমনি, লৈবাক চাউখৎনবা অনৌবা থৌনা ওইরি অমসুং অকনবা য়ুম্ফম অমনি। নিও-মিদল ক্লাস অমসুং মিদল ক্লাসকী তৌবাা ঙম্বা হেনগৎহন্নবা থবকশিং পায়খৎলে। চৎলিবা বজেত অসিদা মিদল ক্লাসকী শরুক অমা তেক্সশিং লৌদ্রে। ২০১৩ দা লুপা লাখ ২ ফাওবা ইনকম তেক্স লৌরম্বনি, অদুবু হৌজিক লুপা লাখ ১২ ফাওবা তেক্স লৌদ্রে। চহি ৭০ গী মথক্ত লৈরবা, ওইনিংবা শেন-থুমগী ফিবম নত্ত্রগা কাংলুপ অমগী লনাই মীওইশিং অয়ুস্মান ভারত স্কিমগী কান্নবা ফংলে অমসুং মসিনা মিদল ক্লাসকী অহলশিংদা খুদোংচাবা পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়না মীয়ামগী য়ুম করোর মরি শারে, মসিগা লোয়ননা সহরশিংদা য়ুম করোর অমা হেন্না শারে। নমথাক তৌবা মীওইশিংনা য়ুম লৈরিবশিংদা খুদোংচাবা কয়া থোকহল্লিবা অসি ঙাকথোকপা তঙাইফদে। মিদল ক্লাসনা য়ুম অমা লৈনবা মখোয়গী মঙলানশিংদা অপনবা পীরিবা অসি লাকশিন্নবা হন্দক্কী সংসদ অসিদা রিয়েল ইষ্টেৎ (রিগুলেসন এন্দ দিবলপমেন্ত ) (রেরা) এক্ত চৎনবা অসি অফবা খুৎলায় অমা ওইরে। পন্দুনা লৈরকপা হাওসিং প্রোজেকশিং লোইশিন্নবা হন্দক্কী বজেত অসিদা লুপা করোর ১৫,০০০ কাইথোক্তুনা শ্বামিহ থবক পায়খৎলে। থবক অসিনা মিদল ক্লাসকী মঙলানশিং মঙফাওন্নবা পান্দম থম্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেম্না মশক খঙলবা ষ্টার্দঅপকী অওনবা অসি মিদল ক্লাসকী নহারোলশিংনা মরুওইনা লমজিংবনি। লৈবাক্কী মফম ৫০-৬০ দা জি-২০ মীফমশিং পাংথোকখিবা মরমনা মালেমগী লৈবাকশিংনা ভারত পাম্নবা হেনগৎলক্লে। মীফম অসিদা দিল্লি, মুম্বাই অমসুং বেঙ্গালুরুগী ৱাংমদা লৈরিবা ভারতকী পাক-চাউবা মশক তাকখ্রে। ভারতকী তুরিজমদা মালেম্না পাম্নবা হেনগৎলকপা অসিনা খুদোংচাবা কয়া ফংহল্লে, তোঙান তোঙানবা শেন্থোক লম্বী কয়া পীদুনা মিদল ক্লাসতা য়াম্না চাউনা কান্নবা পীরে। ঙসিগী মিদল ক্লাস থাজবনা থল্লে, মসিনা লৈবাক্কী অচৌবা মপাঙ্গল ওইরে। বিকসিত ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনবা ঙম্নবা ভারতকী মিদল ক্লাসগী অচেৎপা ফিরেপ লৈরে অমসুং মপুংফানা থৌরাং তৌরে হায়না ঐনা থাজৈ।
বিকসিত ভারত অমা শেমগৎপদা নহারোলশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরিবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিদা থবক শুবা কনবা চহি মতাংগী মীওই মশিং য়াম্না লৈরি, হৌজিক স্কুল অমসুং কোলেজ কারিবা মহৈরোয়শিং চাউখৎলবা লৈবাক অমগী মরুওইবা কান্নবা ফংবা মীওইশিং ওইরগনি। নহারোলশিং অসি বিকসিত ভারত অমগী মরুওইবা য়ুম্ফম অমনি। হৌখিবা চহি ১০ দা, স্কুলশিং অমসুং কোলেজশিংগী নহারোলশিং শেমগৎনবা থবকশিং পায়খৎলে। হৌখিবা চহি ৩০ দা, ২১শুবা চহিচাগী লাইরিক-লাইশুগী মতাংদা কোক কয়া থাদখিদে অমসুং মমাংদা মখোয় ওইনিংবা ওইজসনু হায়না থমখি। খুদোংচাদবশিং অসি কোকহন্নবা চহি ৩০ গী মতুংদা অনৌবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসি হৌদোক্লে। থৌশিল অসিগী মখাদা, পি.এম শ্রী স্কুলশিং লিংখৎতুনা, লাইরিক-লাইশুগী অওনবা পুরক্নবা পান্দম থম্লি। পি.এম শ্রী স্কুল ১০,০০০ দগী ১২,০০০ ফাওবা লিংখৎখ্রে অমসুং তুংদা অহেনবা কয়া লিংখৎনবা থৌরাং তৌরি। লাইরিক-লাইশুগী লমদা অহোংবা পুরক্নবা মরুওইবা থৌশিল অমদি মমা লোলদা লাইরিক তম্বা অমসুং পরিক্ষা পাংথোকপা য়াওরে। ভারত্ত লোলগী মতাংদা লোয়লম লৈঙাক্কী ৱাখল চেল্লি। লোলগী অথিংবা কয়া লৈবদগী লায়রবা, দলিত, ত্রাইবেল অমসুং তোল্লবা ফুরুপশিংগী অঙাংশিং খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরে। কনাগুম্বা অমগী মমা লোলদা লাইরিক তম্বা, মখোয় ইংলিস ফজনা ঙাংবা নত্ত্রগা ঙাংদবা থিদনা মহৈরোয়শিং দোক্তরশিং অমসুং ইঞ্জিনিয়ারশিং ওইহনবা হায়বসি দরকার ওই। হৌরকফম খুদিংমক্কী অঙাংশিং দোক্তরশিং অমসুং ইঞ্জিনিয়ারশিং ওইনবা অওনবশিং পুরক্লে। ত্রাইবেল নহারোলশিংগীদমক এক্লাব্য মোদল রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং মশিং হেনগৎহল্লে অমসুং চহি ১০ গী মমাঙদা স্কুল ১৫০ লৈরম্বদগী হৌজিক স্কুল ৪৭০ য়ৌরে, তুংদা ২০০ হেন্না লিংখৎনবা থৌরাং তৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি সাইনিক স্কুলশিংদা অচৌবা অওনবা পুরক্তুনা নুপীশিং মিং চনবা য়ারে। হৌজিক নুপীমচা চা কয়া মরৈবাক নুংশিবগী ফিবম অসিদা লাইরিক তম্লে, মসিনা মহৌশানা লৈবাক্কীদমক কৎথোকপগী ৱাখল অমা পোকহল্লে। নহারোলশিং শেমগৎপদা নেসনেল কেদেদ কোরগী মরুওইবা থৌদাং লৈরি। এন.সি.সি য়াওবশিংনা খঙই মদুদি মসিনা হিরম খুদিংমক্ত চাউনবা অমসুং মরুওইবা চহি মতাং অমদা অনৌবা কয়া থেংনবগী অফবা খুদোংচাবা অমা পীরি। চহি খর অসিদা মমাঙদা ওইখিদ্রিবা মওংদা এন.সি.সি পাকথোক-চাউথোক্লে, ২০১৪ দা কেদেদ মশিং লাখ ১৪ ওইরম্বদগী ঙসিদি লাখ ২০ হেল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অনৌবা থবক কয়া পাংথোক্নিংবগী খৌরাংবা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা লৈরে। শ্বাছ ভারত অভিয়ান্দা সহর কয়াদা নহারোলশিংনা মখোয় মশামক পুক্নিং থৌগৎতুনা লু-নানবগী থবকশিং পায়খৎলে। নহারোল খরনা শ্লমশিংদা লাইরিক তম্বীবগী থবকশিং অমসুং অতোপ্পা থবকশিং পায়খৎলে। মসি উরবা মতুংদা, নহারোলশিংদা খুদোংচাবশিং পীবা দরকার ওইবদগী “মাই ভারত” নত্ত্রগা মেরা যুব ভারত ইহৌ হৌদোকখিবনি। ঙসিদা নহারোল করোর ১.৫ হেন্না শরুক য়ারে অমসুং হৌজিক থেংনরিবা ৱাফমশিং, মীয়াম ৱাখল তাহনবা অমসুং অফবা থবকশিং পাংথৌক্নবা খন্ন-নৈনবদা থৱায় য়াওনা শরুক য়ারে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শান্নরোয়শিং য়োকখৎনবা, শেন্থং পীনবা অমসুং ইনফ্রাষ্ট্রকচর শেমগৎনবা থবক কয়া পায়খৎলে। তার্গেত ওলেম্পিক পোদিয়ম স্কিম অমসুং খেলো ইন্দিয়ানা শান্নবগী লমদা অওনবা কয়া পুরক্লে। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, তোঙান তোঙানবা থৌরমশিংদা ভারতকী শান্নরোয়শিংনা মখোয়গী তৌবা ঙম্বা উৎখ্রে, নুপীশিং য়াওনা ভারতকী নহারোলশিংনা মালেমগী ফম্বাক্ত লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল উৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চাউখৎলক্লিবা লৈবাক অমা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবা ইনফ্রাষ্ট্রকচর অসি য়াম্না মরুওই। লৈবাক অমা চাউখৎপদা য়াইফ থৌরাংগী স্কিমশিং অমসুং ইনফ্রাষ্ট্রকচর অনিমক য়াম্না মরুওই অমসুং ইনফ্রাষ্ট্রকচর প্রোজেকশিং মতম চানা লোইশিনবা দরকার ওই। থবক থেংথবনা তেক্স থিরবশিংগী শেন মাঙহল্লি অমসুং কান্নবশিং মীয়ামদা ফংহন্দে। মমাঙগী সরকারশিংগী মতমদা থেংথবগী চৎনবীশিং অমসুং প্রোজেক পায়খৎপদা রাজনিতিগী অপনবা পীবা থোকখি। প্রাগাতি প্লেতফোর্ম লিংখৎতুনা, দ্রোনশিং শীজিন্নদুনা খুদক্ত ভিদিও নমদুনা অমসুং মরী লৈনবশিংগী লাইভ ওইনা ৱারি শানদুনা ইনফ্রাষ্ট্রকচর প্রোজেকশিং মহাক মশামক্না য়েংশিল্লে। রাজ্য অমসুং কেন্দ্র সরকার নত্ত্রগা তোঙান তোঙানবা বিভাগশিংগী মরক্ত চুংশিন্নবা ৱাৎপদগী লুপা করোর লাখ ১৯ গী প্রোজেকশিং পন্দুনা লৈখি। ওক্সফোর্দ য়ুনিভর্সিতিনা থিজিনবা অমদা প্রাগাতি থাগৎখি অমসুং চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংনা থবক অসিগী কান্নবশিং লৌনবা পাউতাক পীখি। উত্তর প্রদেসতা ১৯৭২ দা অয়াবা পীখ্রবা সার্য়ু কেনেল প্রোজেক চহি ৫০ পন্দুনা লৈখি অমসুং মসি ২০২১ দা লোইশিনখি। ১৯৯৪ দা অয়াবা পীখ্রবা উধামপুর-শ্রীনগর-বরামুল্লা রেলৱে লাইন চহি কয়া পন্দুনা লৈরক্লবা মতুংদা হন্দক ২০২৫ দা লোইশিনখ্রে। উরিসাদা হরিদাসপুর-পারাদিপ রেলৱে লাইন লোইশিনখ্রে। প্রোজেক অসি ১৯৯৬ দা অয়াবা পীখ্রে অদুবু চহি কয়া পন্দুনা লৈরক্লবা মতুংদা মসি ২০১৯ দা হৌজিক পাল্লিবা লৈঙাক অসিনা লোইশিনখ্রে। ১৯৯৮ দা অয়াবা পীখ্রবা অসামগী বোগীবিল থোঙ মহাক্কী সরকারনা ২০১৮ দা লোইশিনখ্রে। হৌখিবা মতমদা প্রোজেক কয়া পন্দুনা লৈবগী খুদম চা কয়া মহাক্না পীবা ঙমগনি। অসিগুম্বা মরুওইবা প্রোজেকশিং মতম চানা লোইশিনবগী চৎনবী অমা অহোংবা পুরকপা দরকার ওইরে অমসুং হৌখিবা সরকারশিংগী মতমদা মসিগী চৎনবী অসিনা লৈবাক অসি মপুংফানা চাউখৎহনবদা অপনবা ওইখি। ইনফ্রাষ্ট্রকচর প্রোজেকশিং ফজনা থৌরাং তৌবা অমসুং মতম চানা লোইশিনবা য়াম্না মরুওই। মসিগীদমক মহাক্না পি.এম গাতি শক্তি নেসনেল মাষ্টর প্লান হৌদোক্লে। ফজনা ৱারেপ লৌনবা অমসুং প্রোজেক পায়খৎপদা য়াংশিন্নবা, দেতা লায়ার ১,৬০০ য়াওরবা পি.এম গাতি শক্তি প্লেতফোর্ম রাজ্যশিংনা শীজিন্নগদবনি। লৈবাক অসিদা ইনফ্রাষ্ট্রকচরগী থবকশিং য়াংশিন্নবা প্লেতফোর্ম অসি মরুওইবা য়ুম্ফম অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী নহারোলশিংনা মখোয়গী মমা-মপাশিংগী অৱাবশিং অমসুং লৈবাক অসিগী হৌখিবা ফিবমশিংগী তুংদা লৈরিবা মরমশিং খঙবা দরকার ওই। হৌখিবা চহি ১০ দা অকনবা ৱারেপশিং লৌদনা অমসুং থবকশিং পায়খৎতনা, দিজিতেল ইন্দিয়াগী কান্নবশিং ফংবদা চহি কয়া চঙগনি। অচুম্বা ৱারেপ লৌবা অমসুং থবকশিং পায়খৎপদগী ভারত মতম চানা অমসুং ঙনখৎনা মাঙলোমদা চঙশিনবা ঙম্বনি। মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী য়াংবা চাংচৎ অমদা হৌজিক ভারত শীনবা থুংনা ৫-জি তেক্নোলোজি শীজিন্নরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কম্পুতরশিং, মোবাইল ফোনশিং অমসুং এ.তি.এমগুম্বা তেক্নোলোজিশিং লৈবাক কয়ানা ভারত্তগী হান্না শীজিন্নখ্রে। হকশেলগী লমদা, স্মোলপোক্স অমসুং বি.সি.জিগুম্বা লায়নাশিংগী তিকাশিং মালেমগী ওইনা ফংলবসু থবক ফজনা পায়খৎতবদগী ভারত মনিংদা লৈহৌখি। হৌখিবা মতমদা লৈবাক ঙাকপগী থবক্ত অশোইবা লৈবদগী থবকশিং অসি থেংথবনি অমসুং মতম অদুদা মরুওইবা লৌশিং অমসুং থবক ওইনা পায়খৎপা লাকশিনবদগী, মদুনা “লাইসেন্স পর্মিত রাজ” অমা লৈবদগী চাউখৎপা থিন্থখি। অসিগুম্বা নমশিন্দুনা থম্বগী থবক অসিনা লৈবাক অসিগী চাউখৎপদা অপনবা ওইখি। মমাংঙৈদা কম্পুতরশিং মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লক্নবা লাইসেন্স অমা লৌনবা হোৎনবদা চহি কয়া চঙখি। মসিনা ভারত্ত অনৌবা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা থেংথহনখি। মতম অমদা, য়ুম শানবগী বিলামাতি লৈবা ফাওবা অয়াবা লৌবা দরকার ওইখি অমসুং লুহোংবগী চা লোন্নবা চিনি লৈবা ফাওবা লাইসেন্স দরকার ওইখি। হায়রিবা খুদোংচাদবশিং অসি নিংতম্বা ফংলবা মতুংগী ভারত্ত থেংনখিবনি অমসুং মসিগী খুদোংচাদবশিং অসি ঙসিগী নহারোলশিংনা খঙগদবনি, শেঞ্জা-থুমজা তৌবগী দাইত্ব কনানো অমসুং শেনফম অদু কদাইদা চৎখিবগে হায়বা হংফম থোকই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাংঙৈদা অঙম-অথৌশিংগী থবক্না অপনবা কয়া পীখি। স্কুতর অমা লৈনবা বুক তৌবা অমসুং শেন পীবা, মখা তারকপদা চহি ৮-১০ ঙাইবা দরকার ওইখি। স্কুতর অমা য়োনবা ফাওবা সরকারগী অয়াবা দরকার ওইখি। গ্যাস সিলিন্দরগুম্বা তঙাইফদবা পোৎলমশিং ফংনবা হোৎনবদা খুদোংচাদবশিং থেংনখি, এম.পিশিংদা কপনশিং পীদুনা সিলিন্দরশিং ফংহনখি অমসুং গ্যাস লৌনবা পরেং শাংনা লেপ্নখি। তেলিফোন কন্নেক্সন অমা লৌনবা মতম য়াম্না শাংনা চঙখিবগী খুদোংচাদবশিং অদু ঙসিগী নহারোলশিংনা খঙগদবনি। ঙসি ৱা য়াম্না শাংনা ঙাংলিবশিংনা মখোয়গী হৌখ্রবা সরকার অমসুং মদুনা লৈবাক্ত পীখিবা চৈথেংগী মমি তাহনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অথিংবা থম্বা থৌশিলশিং অমসুং লাইসেন্স রাজনা ভারত মালেমদা চাউখৎপগী চাং য়াম্না তপ্পা লৈবাক অমা ওইহনখি। মসিগী চাউখৎপগী চাং য়াম্না নেম্বা অসি “হিন্দু রেত ওফ গ্রোথ” হায়না খঙনদুনা, মসিনা মশিং য়াম্লবা ফুরুপ অমা ইকায়বা পীখি। সরকার পায়রিবশিং মতিক চাদবা, খঙবা ৱাৎপা অমসুং শেঞ্জা-থুমজ তৌবদগী চাউখৎপগী খোঙজেল তপখিবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাঙদা শেন-থুমগী থবক ফজনা পাংথোকখিদবা অমসুং অশোইবা থৌশিলশিংনা অপুনবা খুন্নাইদা মরাল শিখি অমসুং মিংচৎ থিহনখি। পুৱারিদা, ভারতকী নাৎ অমসুং থৌশিলদা লাইসেন্স রাজগী অথিংবা লৈখিদে অমসুং ভারতমচাশিং মনিংতম্বদা থাজখি অমসুং মালেমগী ওইনা অথিংবা লৈতনা ললোন-ইতিক পাংথোকপা লৈবাকশিংগী মনুংদা অহানবা ওইখি। হৌজিক মালেম্না ভারতকী শেন-থুমগী মপাঙ্গল অমসুং য়াংনা চাউখৎলকপা অসি খঙবদা ভারতমচা খুদিংমক চাউথোকচরে। হৌজিক ভারত য়াংনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা ওইরে অমসুং লৈবাক অসিগী শেন-থুম শিংথাবা য়ানা ফগৎলক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অথিংবা লৈবা লাইসেন্স রাজ অমসুং অশোইবা থৌশিলশিংদগী মনিংতম্লবা মতুংদা হৌজিক লৈবাক অসি চনিং তানা শ্বর হোন্দোক্লে অমসুং ফিবম ফগৎলে। লৈবাক অসিদা মেনুফেকচরিং চাউখৎনবা পান্দমদা “মেক ইন ইন্দিয়া” থবক য়োকখৎলে। প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিপ (পি এল আই) স্কিম হৌদোক্লে অমসুং ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেষ্টমেন্তগা মরী লৈনবশিং নৌনা শেমদোক্লে। মালেমদা ভারত মোবাইল ফোন শাবা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা লৈবাক ওইদুনা, মপান লৈবাকশিংদগী ফোন লৈবা লৈবাক অমা ওইরম্বদগী মপান্দা থাদোকপা লৈবাক অমা ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি দিফেন্স মেনুফেকচরিংদা ভারত মাইপাক্তুনা হৌখিবা চহি ১০ দা মপান লৈবাকশিংদা দিফেন্সকী খুৎলায়শিং থাদোকপা শরুক ১০ হেনগৎলে। সোলার মোদুল পুথোকপা শরুক ১০ হেনগৎলে। ভারত হৌজিক মালেমদা ষ্টিল পুথোকপদা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা লৈবাক ওইরে অমসুং হৌখিবা চহি ১০ দা মেছিনশিং অমসুং ইলেক্ত্রোনিক মপান্দা থাদোকপা য়াংনা হেনগৎলকপা উরে। শান্নপোৎশিং মপান্দা য়োনবা শরুক অহুম হেনগৎলে অমসুং এগ্রোকেমিকেলশিং মপান্দা থাদোকপা শিংথাবা য়ানা হেনগৎলে। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা, ভারতনা “মেক ইন ইন্দিয়া” গী মখাদা লৈবাক ১৫০ হেনবদা তিকাশিং অমসুং হিদাক-লাংথকশিং ফংহনখ্রে। অয়ুস অমসুং মনা-মশিংদগী শুংবা পোৎথোকশিং মপান্দা থাদোকপসু হেনগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাঙগী সরকারশিংনা খাদি য়োকখৎনবা থবক পায়খৎপা ৱাৎখি। নিংতম লালহৌ মনুংদগী হৌখিবা খোঙজং অসি খুমাঙচাউশিনবা ঙমখিদে। অহানবা ওইনা খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দষ্ট্রিগী তর্নওভর লুপা করোর লাখ ১.৫ হেল্লে। হৌখিবা চহি ১০ দা, পোৎথোক পুথোকপা শরুক মরি হেনগৎলে অমসুং লৈবাক শীনবা থুংবগী এম.এস.এম.ই সেক্তর কান্নবা ফংলে অমসুং থবক কয়া ফংহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীয়ামগী মীহুৎ খুদিংমক মীয়ামগী মীনাইশিংনি। লৈবাক্কী অমসুং খুন্নাইগী পান্দম অসি মীয়ামগী মীহুৎশিংগী মরুওইবনি অমসুং থবক তৌনবা ৱাখলগা লোয়ননা থবক পাংথোকপা হায়বসি মখোয়গী মথৌনি। বিকসিত ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনহনবা হায়বসি ভারতমচা খুদিংমক্কী অপুনবা থৌদাংনি। মসি সরকার অমা খক্তগী নত্ত্রগা লনাই মীওই অমা খক্তগী পান্দম নত্তে, মীওই করোর ১৪০ গী থবক্নি। পান্দম অসিদগী তোঙান্না লৈরিবা মীওইশিং খুন্নাইনা হুন্দোক্লমগনি। ভারতকী মিদল ক্লাস অমসুং নহারোলশিংগী অচেৎপা ফিরেপনা লৈবাক অসি মাঙলোমদা পুখৎকনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসি চাউখৎপগী অনৌবা থাকশিং য়ৌরকপগা লোয়ননা লৈবাক অসি চাউখৎহনবদা মীওই খুদিংমক্কী থৌদাং য়াম্না মরুওই। সরকারগী ওপোজিন লৈবা হায়বসি মহৌশানি অমসুং গনতন্ত্রদা মসি তঙাইফদে। অদুবু কা হেন্না ফত্তবা ৱাখল চেনবা অমসুং কনাগুম্বা অমগী থবকশিং হেনগৎহন্নবা হোৎনবগী মহুত্ত অতোপ্পশিংগী মিংচৎ থিনবা হোৎনবা অসিনা ভারত চাউখৎহনবদা অপনবা ওইগনি। হাওসতা খন্ন-নৈনবা অসিনা মমল য়াম্লবা লৌশিং কয়া ফংহনগদবনি অমসুং মসিনা মাঙলোমদা চৎখৎকনি। রাষ্ট্রপতিগী ৱারোলদগী মখা তানা ইথল ফংলে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি অমসুং মহাক্না রাষ্ট্রপতি অমসুং সংসদকী মেম্বরশিং থাগৎপা ফোঙদোকখি।