Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi’s reply to the Motion of Thanks on the President’s Address in Rajya Sabha
Sabka Saath, Sabka Vikas is our collective responsibility: PM
The people of the country have understood, tested and supported our model of development: PM
Santushtikaran over Tushtikaran, After 2014, the country has seen a new model and this model is not of appeasement but of satisfaction: PM
The mantra of our governance is – Sabka Saath, Sabka Vikas: PM
India's progress is powered by Nari Shakti: PM
We are Prioritising the welfare of the poor and marginalised: PM
We are Empowering the tribal communities with PM-JANMAN: PM
25 crore people of the country have moved out of poverty and become part of the neo middle class, Today, their aspirations are the strongest foundation for the nation's progress: PM
The middle class is confident and determined to drive India's journey towards development: PM
We have focused on strengthening infrastructure across the country: PM
Today, the world recognises India's economic potential: PM
06 FEB 2025 8:41PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi replied to the Motion of Thanks on the President’s Address to Parliament in the Rajya Sabha today. Addressing the House, the Prime Minister remarked that the President's address covered India's achievements, global expectations from India, and the confidence of the common man in building a developed India. He remarked that the President's speech was inspiring, impactful, and provided guidance for future work. He expressed his gratitude to the President for the address.
Shri Modi said that over 70 honorable MPs have enriched the motion of thanks with their valuable thoughts. He noted that discussions took place from both sides, with everyone explaining the President's address based on their understanding. The Prime Minister mentioned that a lot has been said about Sabka Saath, Sabka Vikas, and he found it difficult to understand the complexities involved. He emphasized that Sabka Saath, Sabka Vikas is our collective responsibility, and that's why the country has given them the opportunity to serve.
Thanking the people of India for giving them the opportunity to serve them continuously since 2014, Shri Modi said this was a testimony to our model of development which has been tested, understood and supported by the people. He added the phrase ‘Nation First’ signified their model of development and this was exemplified in the policies, schemes and actions of the Government. Noting that there was a need of alternate model of governance and administration after a long hiatus of 5 - 6 decades after independence, Shri Modi said that country has received an opportunity to witness a new model of development, since 2014, based on satisfaction (Santushtikaran) over appeasement (Tushtikaran).
“It has been our earnest effort to ensure optimum utilization of the resources in India”, said the Prime Minister. He added that to ensure that the time of India was also not wasted but utilized for the development of the nation and the welfare of the people. Therefore, he added, “We have adopted the Saturation Approach”. He remarked that the motive behind the approach was to ensure 100% benefits to the true beneficiaries of the scheme. Highlighting that the true spirit of “Sabka Saath, Sabka Vishwas” has been implemented on the ground in the past decade, Shri Modi said that it is now evident as the efforts have led to the fruition in the form of development and progress. “Sabka Saath, Sabka Vishwas is the main mantra of our Governance”, he added. The Prime Minister emphasized that the Government had shown its commitment by strengthening the SC, ST Act which would empower the poor and the tribals by enhancing their respect and security.
Lamenting that there is a lot of effort being made in today’s time to spread the poison of casteism, the Prime Minister reminded that for the past three decades, OBC MPs from various parties of both houses have been demanding constitutional status for the OBC Commission. He added that it was their Government that granted constitutional status to the OBC Commission. He highlighted that the respect and honour of the Backward Classes was also important for their Government as they worship 140 crore Indians.
Remarking that whenever the topic of reservation has arisen in the country, efforts to solve the problem in a robust manner have not been undertaken, Shri Modi highlighted that in every instance, methods to divide the country, create tension, and foster enmity against each other were adopted. He emphasized that similar approaches were used even after the country attained independence. The Prime Minister highlighted that for the first time, his government presented a model inspired by the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, providing nearly 10% reservation for the economically weaker sections without any tension or deprivation. He stated that this decision was welcomed by the SC, ST, and OBC communities, with no one expressing any discomfort. The Prime Minister noted that the implementation method, based on the principle of Sabka Saath, Sabka Vikas, was carried out in a healthy and peaceful manner, leading to nationwide acceptance of the decision.
Highlighting that Divyangs or specially-abled individuals in the country have not received the attention they deserve, the Prime Minister highlighted that under the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, his Government has extended reservation for the differently-abled and worked in mission mode to provide facilities for them. He mentioned that numerous welfare schemes have been created and implemented for the benefit of specially-abled individuals. Furthermore, Shri Modi emphasized the efforts made for the legal rights of the transgender community, highlighting the commitment to ensuring their rights through robust legal measures. He remarked that the Government's approach to Sabka Saath, Sabka Vikas is demonstrated through their compassionate consideration towards marginalized sections of society.
“India's progress is powered by Nari Shakti”, exclaimed Shri Modi. He highlighted that if women are given opportunities and become part of policy-making, it can accelerate the country's progress. He remarked that this is why the Government's first decision in the new Parliament was dedicated to the honor of Nari Shakti. Shri Modi pointed out that the new Parliament will be remembered not just for its appearance but for its first decision, which was a tribute to the Nari Shakti. He stated that the new Parliament could have been inaugurated differently for the sake of praise, but instead, it was dedicated to the honor of women. He highlighted that the Parliament has commenced its work with the blessings of Nari Shakti.
Remarking that Dr. Babasaheb Ambedkar was never considered worthy of the Bharat Ratna by the previous Governments, Shri Modi highlighted that despite this, the people of the country have always respected Dr. Ambedkar's spirit and ideals. He emphasized that due to this respect from all sections of society, everyone from all parties are now compelled to say "Jai Bhim," albeit reluctantly.
Shri Modi said that Dr. Babasaheb Ambedkar deeply understood the fundamental challenges faced by the SC and ST communities, having personally experienced the pain and suffering. He highlighted that Dr. Ambedkar presented a clear roadmap for the economic upliftment of these communities. Reading a quote from Dr. Ambedkar, stating that “While India is an agrarian country, agriculture cannot be the main livelihood for Dalits”, the Prime Minister noted that Dr. Ambedkar identified two reasons: first, the inability to purchase land, and second, even with money, there were no opportunities to buy land. He emphasized that Dr. Ambedkar advocated for industrialization as a solution to this injustice faced by Dalits, tribals, and marginalized groups. He highlighted that Dr. Ambedkar believed in promoting skill-based jobs and entrepreneurship for economic self-reliance. He mentioned that the vision of Dr. Ambedkar was not considered and completely dismissed for many decades after independence. He emphasized that Dr. Ambedkar aimed to eliminate the economic hardships of the SC and ST communities.
Pointing out that in 2014, his Government prioritized skill development, financial inclusion, and industrial growth, the Prime Minister highlighted the introduction of the PM Vishwakarma Yojana, aimed at traditional artisans and craftsmen like blacksmiths and potters, who are essential to society's foundation and scattered across villages. He emphasized that for the first time, there was concern for this section of society, providing them with training, technological upgrades, new tools, design assistance, financial support, and market access. He remarked that his government launched a special campaign to focus on this neglected group, acknowledging their significant role in shaping society.
“Our Government introduced the MUDRA scheme to invite and encourage first-time entrepreneurs”, said Shri Modi and highlighted the large-scale campaign of providing loans without guarantees to help a significant section of society achieve their dreams of Atmanirbharta (self-reliance), which has seen great success. He also mentioned the Stand Up India scheme, aimed at providing loans of up to ₹1 (one) crore without guarantees to SC, ST, and women from any community, to support their enterprises. He noted that this year, the budget for this scheme has been doubled. The Prime Minister observed that millions of young people from marginalized communities and many women have started their businesses under the MUDRA scheme, not only securing employment for themselves but also creating jobs for others. He highlighted the empowerment of every artisan and every community, fulfilling Dr. Babasaheb Ambedkar's dream through the MUDRA scheme.
Emphasising his commitment to the welfare of the poor and marginalized, stating that those who were ignored are now being prioritized, Shri Modi highlighted that the current budget has touched upon various small sectors such as the leather and footwear industries, benefiting the poor and marginalized communities. Citing an example, the Prime Minister mentioned the toy industry, noting that many people from marginalized communities are involved in toy making. The Government has focused on this sector, providing various forms of assistance to poor families. The result is a significant increase in toy exports, which have tripled, benefiting the underprivileged communities that rely on this industry for their livelihood.
Highlighting the significant contribution of the fishing community in India, the Prime Minister remarked that the Government has established a separate ministry for fishermen and extended the benefits of the Kisan Credit Card to them. He noted that around ₹40,000 crore have been included in the fisheries sector. He emphasized that these efforts have doubled fish production and exports, directly benefiting the fishing community. The Prime Minister reiterated the Government's priority to work for the welfare of the most neglected sections of society.
Remarking that there are new efforts to spread the poison of casteism, which affects our tribal communities in various levels, the Prime Minister highlighted that some groups have very small populations, spread across 200-300 places in the country, and are highly neglected. He expressed gratitude for the guidance from the President, who has close knowledge of these communities. Shri Modi noted that special efforts have been made to include these particularly vulnerable tribal groups in specific schemes. He mentioned the introduction of the PM Janman Yojana, with an allocation of ₹24,000 crore, to provide facilities and welfare measures for these communities. The goal is to elevate them to the level of other tribal communities and eventually bring them on par with the entire society.
“Our Government has also focused on different regions of the country that face significant backwardness, such as border villages”, said Shri Modi. He highlighted the psychological shift brought about by the Government, ensuring that border villagers are prioritized. He emphasized that these villages, where the first and last rays of the sun touch, have been given special status as "first villages" with specific development plans. The Prime Minister noted that ministers were sent to remote villages to stay for 24 hours, even in extreme conditions like minus 15 degrees, to understand and address the villagers' problems. He mentioned that village leaders from these border areas are invited as guests on national celebrations like Independence Day and Republic Day. He stressed on the Government's commitment to Sabka Saath, Sabka Vikas and the ongoing efforts to reach every neglected community. Shri Modi highlighted the importance and utility of the Vibrant Villages program for the nation's security, emphasizing the government's continued focus on it.
The Prime Minister noted that the President in her address, on the occasion of 75 years of the Republic, urged everyone to take inspiration from the constitution makers. He expressed satisfaction that the Government is moving forward with respect and inspiration from the sentiments of the constitution makers. Addressing the topic of the Uniform Civil Code (UCC), Shri Modi remarked that those who read the debates of the Constituent Assembly would understand the efforts to bring forth those sentiments. He acknowledged that some might have political objections, but the Government is committed to fulfilling this vision with courage and dedication.
Emphasizing the importance of respecting the constitution makers and drawing inspiration from their words, the Prime Minister expressed regret that the sentiments of the constitution makers were disregarded immediately after independence. He highlighted that an interim arrangement, which was not an elected government, made amendments to the constitution without waiting for an elected Government to do so. He remarked that the freedom of speech was curbed and restrictions were imposed on the press while claiming to uphold democracy, by the then Government. He stated that this was a complete disregard for the spirit of the constitution.
Shri Modi highlighted that during the tenure of the first government of independent India, led by Prime Minister Jawaharlal Nehru, there were instances of suppression of freedom of speech. He mentioned that during a workers' strike in Mumbai, renowned poet Shri Majrooh Sultanpuri sang a poem criticizing the Commonwealth, which led to his imprisonment. He also pointed out that famous actor Shri Balraj Sahni was jailed merely for participating in a protest march. He further highlighted that Lata Mangeshkar's brother, Shri Hridaynath Mangeshkar, faced repercussions for planning to present a poem by Veer Savarkar on All India Radio. He remarked that merely for this reason, Hridaynath Mangeshkar was permanently dismissed from All India Radio.
Touching upon the experiences in the country during the period of Emergency, during which the constitution was crushed and its spirit trampled upon for the sake of power, Shri Modi emphasized that the nation remembers this. He highlighted that during the Emergency, the renowned senior actor Shri Dev Anand was requested to publicly support the Emergency. Shri Dev Anand showed courage and refused to support it, leading to a ban on all his films on Doordarshan. The Prime Minister criticized those who talk about the constitution but have kept it in their pockets for years, showing no respect for it. He highlighted that Shri Kishore Kumar refused to sing for the then ruling party and as a consequence, all of his songs were banned on All India Radio.
Remarking that he cannot forget the days of the Emergency, the Prime Minister emphasized that those who talk about democracy and human dignity are the same people who, during the Emergency, handcuffed and chained great personalities of the country, including Shri George Fernandes. He highlighted that even members of Parliament and national leaders were bound in chains and handcuffs during this period. He stated that the word "constitution" does not suit them.
Shri Modi remarked that, for the sake of power and the arrogance of a royal family, millions of families in the country were devastated, and the nation was turned into a prison. He emphasized that a long struggle ensued, forcing those who considered themselves invincible to bow down to the people's strength. The Prime Minister noted that the Emergency was lifted due to the democratic spirit embedded in the veins of the Indian people. Remarking that he holds senior leaders in high regard and respects their long public services, the Prime Minister noted the achievements of leaders like Shri Mallikarjun Kharge and former Prime Minister Shri Deve Gowda.
Highlighting that the empowerment of the poor and their upliftment has never been as extensive as it has been during his Government's tenure, Shri Modi remarked that the Government has designed schemes aimed at empowering the poor and enabling them to overcome poverty. He expressed his faith in the potential of the country's poor, stating that given the opportunity, they can overcome any challenge. He emphasized that the poor have demonstrated their capability by taking advantage of these schemes and opportunities. “Through empowerment, 25 crore people have successfully risen out of poverty, which is a matter of pride for the Government”, he added. The Prime Minister noted that those who have emerged from poverty have done so through hard work, trust in the Government, and leveraging the schemes and today, they have formed a neo-middle class in the country.
Emphasising the Government's strong commitment to the neo-middle class and middle class, the Prime Minister remarked that their aspirations are a driving force for the country's progress, providing new energy and a solid foundation for national development. He highlighted efforts to enhance the capabilities of the middle class & neo-middle class. He noted that a significant portion of the middle class has been exempted from taxes in the current budget. In 2013, the income tax exemption limit was up to ₹2 lakh, but it has now been increased to ₹12 lakh. The Prime Minister mentioned that individuals over 70 years of age, from any class or community, are benefiting from the Ayushman Bharat scheme, with significant advantages for the elderly in the middle class.
“We have built four crore houses for citizens, with over one crore houses constructed in cities”, said Shri Modi. He remarked that there used to be significant fraud affecting home buyers, making it essential to provide protection. He emphasized that the enactment of the Real Estate (Regulation and Development) (RERA) Act in this Parliament has become a crucial tool in overcoming obstacles to the dream of home ownership for the middle class. The Prime Minister noted that the current budget includes the SWAMIH initiative, which allocates ₹15,000 crore to complete stalled housing projects, where the middle class's money and facilities were stuck. He highlighted that this initiative aims to fulfill the dreams of the middle class.
Pointing to the startup revolution, which has gained global recognition, the Prime Minister said that these startups are primarily driven by young people from the middle class. He remarked that the world is increasingly attracted to India, especially due to the G20 meetings held in 50-60 locations across the country. He emphasized that this has revealed the vastness of India beyond Delhi, Mumbai, and Bengaluru. He pointed out that the growing global interest in Indian tourism brings numerous business opportunities, greatly benefiting the middle class by providing various income sources.
“The middle class today is filled with confidence, which is unprecedented and greatly strengthens the nation”, said Shri Modi. He expressed his firm belief that the Indian middle class is determined and fully prepared to realize the vision of a developed India, standing strong and moving forward together.
Highlighting that the youth play a crucial role in building a developed India, the Prime Minister emphasized the demographic dividend, noting that students currently in schools and colleges will be the primary beneficiaries of a developed nation. He remarked that as the youth age, the country's development journey will progress, making them a significant foundation for a developed India. He underscored that, over the past decade, strategic efforts have been made to strengthen the youth base in schools and colleges. He pointed out that for the past 30 years, there was little thought given to 21st-century education, and the previous attitude was to let things continue as they were. Shri Modi highlighted that the new National Education Policy (NEP) was introduced after almost three decades to address these issues. He mentioned that various initiatives under this policy, including the establishment of PM Shri Schools, aim to revolutionize education. He noted that approximately 10,000 to 12,000 PM Shri Schools have already been established, with plans to create more in the future. He also emphasized an important decision regarding the changes in the education policy which now includes provisions for education and examinations to be conducted in the mother tongue. Underlining the lingering colonial mindset regarding language in India, he stressed the injustice faced by children from poor, Dalit, tribal, and marginalized communities due to language barriers. The Prime Minister remarked on the necessity of education in one's mother tongue, enabling students to pursue careers as doctors and engineers irrespective of their proficiency in English. He emphasized the significant reforms undertaken to ensure that children from all backgrounds can dream of becoming doctors and engineers. Furthermore, the Prime Minister underscored the expansion of Eklavya Model Residential Schools for tribal youth, noting the increase from around 150 schools a decade ago to 470 schools today, with plans to establish over 200 more.
Further elaborating on the education reforms, Shri Modi said major reforms in Sainik Schools, introducing provisions for girls' admission were undertaken. Emphasizing the importance and capability of these schools, he highlighted that hundreds of girls are currently studying in this patriotic environment, naturally fostering a sense of devotion to the country.
Highlighting the significant role of the National Cadet Corps (NCC) in youth grooming, the Prime Minister remarked that those who have been associated with NCC know that it provides a golden opportunity for comprehensive development and exposure at a crucial age. He emphasized the unprecedented expansion of NCC in recent years, noting that the number of cadets has increased from approximately 14 lakh in 2014 to over 20 lakh today.
Emphasising the enthusiasm and eagerness of the country's youth to achieve something new, even beyond routine tasks, Shri Modi remarked on the Swachh Bharat Abhiyan, observing that youth groups in many cities continue to advance the cleanliness campaign with their self-motivation. He noted that some young individuals work towards education in slums and various other initiatives. Seeing this, the Prime Minister highlighted the need to provide organized opportunities for the youth, leading to the launch of the "MY Bharat" or Mera Yuva Bharat movement. Today, over 1.5 crore youths have registered and are actively participating in discussions on contemporary issues, raising awareness in society, and pursuing positive actions with their own capabilities, without the need for spoon-feeding, he added.
Touching upon the importance of sports in fostering sportsmanship and how a nation's spirit flourishes where sports are widespread, the Prime Minister remarked that numerous initiatives have been launched to support sports talent, including unprecedented financial support and infrastructure development. He highlighted the transformative power of the Target Olympic Podium Scheme (TOPS) and the Khelo India initiative on the sports ecosystem. He added that over the past decade, Indian athletes have showcased their prowess in various sports events, with India's youth, including young women, demonstrating the country's strength on the global stage.
Prime Minister emphasized the significance of infrastructure in transforming a developing nation into a developed one. He highlighted that both welfare schemes and infrastructure are crucial for a country's growth, and underscored the need for timely completion of infrastructure projects. He noted that delays lead to wastage of taxpayers' money and deprive the nation of benefits. Criticising the previous dispensations for its culture of delays and political interference in project execution, Shri Modi mentioned the establishment of the PRAGATI platform, which he personally reviews, for detailed monitoring of infrastructure projects, including real-time videography using drones and live interaction with stakeholders. He stated that projects worth approximately ₹19 lakh Crore were stalled due to coordination issues between the state and central governments or different departments. He highlighted a study by Oxford University that praised PRAGATI and suggested other developing countries could benefit from its experiences. Citing an example from Uttar Pradesh to illustrate past inefficiencies, the Prime Minister mentioned the Saryu Canal Project, approved in 1972, which remained stalled for five decades until it was completed in 2021. Highlighting the completion of the Udhampur-Srinagar-Baramulla railway line in Jammu and Kashmir, the Prime Minister remarked that the project was approved in 1994 but remained stalled for decades. Finally, after three decades, it was completed in 2025, he added. Shri Narendra Modi highlighted the completion of the Haridaspur-Paradip railway line in Odisha. He remarked that the project was approved in 1996 but remained stalled for years which was finally completed in 2019 during the current administration's tenure. Elaborating further, the Prime Minister highlighted the completion of the Bogibeel Bridge in Assam, approved in 1998 and completed by his Government in 2018. He remarked that he could provide hundreds of examples illustrating the detrimental culture of delays prevalent in the past. He emphasized the need for a change in culture to ensure the timely completion of such vital projects and said that the significant setbacks caused by this culture during the previous dispensation, depriving the nation of its rightful progress. Underscoring the importance of proper planning and timely execution of infrastructure projects, the Prime Minister said to address this, the PM Gati Shakti National Master Plan was introduced. He encouraged states to utilize the PM Gati Shakti platform, which includes 1,600 data layers, to streamline decision-making and accelerate project implementation. The platform has become a vital foundation for expediting infrastructure work in the country, he added.
Emphasising the necessity for today's youth to understand the hardships their parents faced and the reasons behind the nation's past condition, the Prime Minister remarked that without proactive decisions and actions over the past decade, the benefits of Digital India would have taken years to materialize. He highlighted that proactive decision-making and actions have enabled India to be timely and, in some cases, ahead of time. He further noted that 5G technology is now more widely available in India at one of the fastest rates globally.
Shri Modi drew attention to past experiences, highlighting that technologies such as computers, mobile phones, and ATMs reached many countries well before India, often taking decades to arrive. He remarked that even in the health sector, vaccines for diseases like smallpox and BCG were available globally while India lagged due to systemic inefficiencies. The Prime Minister attributed these delays to poor governance of the past, where critical knowledge and implementation were tightly controlled, resulting in a "license permit raj" that stifled progress. He emphasized to the youth the oppressive nature of this system, hindering the nation's development.
Remarking on the early days of computer imports, highlighting that obtaining a license to import computers was a lengthy process that took years, the Prime Minister noted that this requirement significantly delayed the adoption of new technology in India.
Pointing to the bureaucratic challenges of the past, the Prime Minister said that even obtaining cement for house construction required permission and during weddings, even getting sugar for tea required a license. He emphasized that these challenges occurred in post-independence India and pointed that the youth of today can understand the implications, questioning who was responsible for the bribes and where the money went.
Highlighting the bureaucratic hurdles of the past, noting that purchasing a scooter required booking and payment, followed by a wait of 8-10 years, the Prime Minister remarked that even selling a scooter needed government permission. He emphasized the inefficiency in obtaining essential items, such as gas cylinders, which were distributed through coupons to MPs, and the long queues for gas connections. He noted the lengthy process for obtaining a telephone connection, stressing that today's youth should be aware of these challenges. He remarked that those delivering grand speeches today should reflect on their past governance and its impact on the nation.
“The restrictive policies and license raj that pushed India into one of the slowest economic growth rates globally”, said Shri Modi. He remarked that this weak growth rate came to be known as the "Hindu rate of growth," which was an insult to a large community. He emphasized that the failure was due to the incompetence, lack of understanding, and corruption of those in power, which led to the mislabeling of an entire society as responsible for the slow growth.
Criticizing the economic mismanagement and flawed policies of the past, which led to blaming and tarnishing an entire society, the Prime Minister remarked that historically, India's culture and policies did not include restrictive license raj while Indians believed in openness and were among the first to engage in free trade globally. Shri Modi highlighted that Indian merchants traveled to distant lands for trade without any restrictions, which was part of India's natural culture. He noted that the current global recognition of India's economic potential and rapid growth brings pride to every Indian. “India is now seen as one of the fastest-growing countries, and the nation's economy is expanding significantly”, he emphasised.
Underlining that the nation is now breathing easy and soaring high after breaking free from the clutches of restrictive license raj and flawed policies, the Prime Minister remarked on the promotion of the "Make in India" initiative, aimed at boosting manufacturing in the country. He mentioned the introduction of the Production Linked Incentive (PLI) scheme and reforms related to Foreign Direct Investment (FDI). He emphasized that India has become the world's second-largest mobile phone producer, transitioning from being predominantly an importer to an exporter of mobile phones.
Emphasising India's achievements in defense manufacturing, noting that defense product exports have increased tenfold over the past decade, the Prime Minister also highlighted the tenfold increase in solar module manufacturing. He stated “India is now the world's second-largest steel producer” while machinery and electronic exports have seen rapid growth over the past decade. He also noted that toy exports have more than tripled, and agrochemical exports have increased significantly. “During the COVID-19 pandemic, India supplied vaccines and medicines to over 150 countries under the "Made in India" initiative”, said Shri Modi. He highlighted the rapid growth in exports of AYUSH and herbal products as well.
Remarking on the lack of efforts by the previous Government to promote Khadi, stating that even the movement started during the freedom struggle was not advanced, the Prime Minister highlighted that the turnover of Khadi and Village Industries has surpassed ₹1.5 lakh Crore for the first time. He noted that production has quadrupled in the last decade, significantly benefiting the MSME sector and creating numerous employment opportunities across the country.
Underscoring that all elected representatives are servants of the people, Shri Modi remarked that the mission of the country and society is paramount for public representatives, and it is their duty to work with a spirit of service.
Stressing on the collective responsibility of all Indians to embrace the vision of a developed India, the Prime Minister remarked that this is not just the resolve of a government or an individual but the commitment of 140 crore citizens. He warned that those who remain indifferent to this mission will be left behind by the nation. He highlighted the unwavering determination of India's middle class and youth to propel the country forward.
Underlining the importance of everyone’s role in the nation's progress as it reaches new heights of development, Shri Modi remarked that opposition in Government is natural and essential in a democracy, as is opposition to policies. However, he warned that extreme negativism and attempts to diminish others instead of enhancing one's own contributions could hinder the development of India. He stressed the need to free ourselves from such negativity and engage in continuous self-reflection and introspection. He expressed confidence that the discussions in the House would yield valuable insights that will be taken forward. He concluded by acknowledging the continuous inspiration derived from the President's address and expressed heartfelt gratitude to the President and all honorable Members of Parliament.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜ୍ୟସଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବର ଉତ୍ତର ରଖିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ସବକା ସାଥ୍, ସବକା ବିକାଶ ଆମର ସାମୂହିକ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ତୁଷ୍ଟିକରଣଙ୍କ ପରିବର୍ତ୍ତେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟିକରଣ, 2014 ପରେ ଦେଶ ଏକ ନୂତନ ମଡେଲ ଦେଖିଛି ଏବଂ ଏହି ମଡେଲ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ନୁହେଁ ବରଂ ସନ୍ତୁଷ୍ଟିକରଣ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ଶାସନର ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି- ସବକା ସାଥ୍, ସବକା ବିକାଶ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ବିକାଶ ନାରୀ ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ ଗରିବ ଓ ବଞ୍ଚିତଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ ପିଏମ- ଜନମନ ଜରିଆରେ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛୁ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦେଶର 25 କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରି ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ଅଂଶବିଶେଷ ହୋଇଛନ୍ତି, ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ହେଉଛି ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରଗତିର ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମୂଳଦୁଆ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ ଏବଂ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ ସାରା ଦେଶରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
06 FEB 2025 8:41PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ରାଜ୍ୟସଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବର ଉତ୍ତର ଦେଇଛନ୍ତି। ଗୃହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଭାରତର ସଫଳତା, ଭାରତଠାରୁ ବିଶ୍ୱର ଆଶା ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣରେ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସାମିଲ ଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଭାଷଣ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଏହି ଅଭିଭାଷଣ ପାଇଁ ସେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ 70ରୁ ଅଧିକ ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦ ସେମାନଙ୍କ ମୂଲ୍ୟବାନ ବିଚାର ଦ୍ୱାରା ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଉଭୟ ପକ୍ଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ସମସ୍ତେ ନିଜ ବିଚାର ଆଧାରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣକୁ ବୁଝାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ‘ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ’ ବିଷୟରେ ଅନେକ କଥା କୁହାଯାଇଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ଜଡ଼ିତ ଜଟିଳତାକୁ ବୁଝିବା ତାଙ୍କ ପାଇଁ କଷ୍ଟକର ଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ‘ସବକା ସାଥ୍, ସବକା ବିକାଶ’ ହେଉଛି ଆମର ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଦେଶ ସେମାନଙ୍କୁ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି।
2014 ମସିହାରୁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ସେମାନଙ୍କୁ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ଭାରତର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହା ଆମ ବିକାଶ ମଡେଲର ଏକ ପ୍ରମାଣ, ଯାହାକୁ ଲୋକମାନେ ପରୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି, ବୁଝିଛନ୍ତି ଏବଂ ସମର୍ଥନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ‘ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ’ ମନ୍ତ୍ର ସେମାନଙ୍କ ବିକାଶ ମଡେଲକୁ ସୂଚିତ କରେ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି, ଯୋଜନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଏହାର ଉଦାହରଣ ରହିଛି। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ 5-6 ଦଶନ୍ଧିର ଦୀର୍ଘ ବିରତି ପରେ ଶାସନ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନର ବିକଳ୍ପ ମଡେଲର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଥିଲା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ପରିବର୍ତ୍ତେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟିକରଣ ଆଧାରରେ 2014 ମସିହାରୁ ଦେଶକୁ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ମଡେଲ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ‘‘ଭାରତରେ ସମ୍ବଳର ସର୍ବାଧିକ ଉପଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ଆମର ଆନ୍ତରିକ ପ୍ରୟାସ ରହିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ସମୟ ଯେପରି ନଷ୍ଟ ନହେବ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ ତଥା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏହାର ଉପଯୋଗ ହେବ, ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ। ତେଣୁ, ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, "ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣନାତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ।" ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପଛରେ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଯୋଜନାର ପ୍ରକୃତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ 100% ଲାଭ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ "ର ପ୍ରକୃତ ଭାବନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରଗତି ରୂପରେ ପ୍ରୟାସ ଫଳପ୍ରଦ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି। ‘‘ସବକା ସାଥ୍, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ହେଉଛି ଆମ ଶାସନର ମୂଳ ମନ୍ତ୍ର’’ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଏସ୍.ସି., ଏସ୍.ଟି. ଆଇନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଗରିବ ଏବଂ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି କରି ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବ।
ଜାତିବାଦର ବିଷ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ଅନେକ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ତିନି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଉଭୟ ଗୃହର ବିଭିନ୍ନ ଦଳର ଓବିସି ସାଂସଦମାନେ ଓବିସି ଆୟୋଗ ପାଇଁ ସାମ୍ବିଧାନିକ ମାନ୍ୟତା ଦାବି କରିଆସୁଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ହିଁ ଓବିସି ଆୟୋଗଙ୍କୁ ସାମ୍ବିଧାନିକ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପଛୁଆ ବର୍ଗଙ୍କ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସ୍ୱାଭିମାନ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରଣ ସେମାନେ 140 କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ପୂଜା କରନ୍ତି।
ଦେଶରେ ଯେତେବେଳେ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠିଛି, ସେତେବେଳେ ଏହି ସମସ୍ୟାର ଦୃଢ଼ ସମାଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇନାହିଁ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶକୁ ବିଭାଜନ କରିବା, ଉତ୍ତେଜନା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ପରସ୍ପର ବିରୋଧରେ ଶତ୍ରୁତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଉପାୟ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ, ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତା ହାସଲ କରିବା ପରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ତାଙ୍କ ସରକାର ‘ସବକା ସାଥ୍, ସବକା ବିକାଶ’ମନ୍ତ୍ର ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ଏକ ମଡେଲ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ଚାପ କିମ୍ବା ଭେଦଭାବ ବିନା ପ୍ରାୟ 10 ପ୍ରତିଶତ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ଏସ୍.ସି., ଏସ୍.ଟି. ଏବଂ ଓ.ବି.ସି. ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କେହି କୌଣସି ଅସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିନାହାନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ‘ସବକା ସାଥ୍, ସବକା ବିକାଶ’ ମନ୍ତ୍ର ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପଦ୍ଧତି ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଢଙ୍ଗରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିଲା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିଥିଲା।
ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ କିମ୍ବା ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଯୋଗ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ପାଇନଥିଲେ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ‘ସବକା ସାଥ୍, ସବକା ବିକାଶ’ ମନ୍ତ୍ର ଅଧୀନରେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷଣ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଲାଗି ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବାକୁ ମିଶନ ମୋଡରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଅନେକ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି। ଅଧିକନ୍ତୁ, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତୃତୀୟ ଲିଙ୍ଗୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଆଇନଗତ ଅଧିକାର ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦୃଢ ଆଇନଗତ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମାଜର ଅବହେଳିତ ବର୍ଗଙ୍କ ପ୍ରତି ସହାନୁଭୂତିଶୀଳ ବିଚାର ମାଧ୍ୟମରେ ‘ସବକା ସାଥ୍, ସବକା ବିକାଶ’ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି।
‘‘ଭାରତର ପ୍ରଗତି ନାରୀ ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ’’ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅଭିହିତ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଏ ଏବଂ ସେମାନେ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣର ଅଂଶବିଶେଷ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଦେଶର ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିପାରିବ। ଏହି କାରଣରୁ ନୂତନ ସଂସଦରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଥମ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନାରୀ ଶକ୍ତିର ସମ୍ମାନ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ସଂସଦ କେବଳ ଏହାର ଉପସ୍ଥିତି ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହାର ପ୍ରଥମ ନିଷ୍ପତ୍ତି ପାଇଁ ସ୍ମରଣୀୟ ହୋଇ ରହିବ, ଯାହା ନାରୀ ଶକ୍ତିକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ସଂସଦକୁ ପ୍ରଶଂସା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଭିନ୍ନ ଢଙ୍ଗରେ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇ ପାରିଥାଆନ୍ତା, କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ ମହିଳାମାନଙ୍କ ସମ୍ମାନ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କରାଗଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ନାରୀ ଶକ୍ତିର ଆଶୀର୍ବାଦରେ ସଂସଦ ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି।
ଡ. ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କୁ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ କେବେ ବି ଭାରତ ରତ୍ନ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରିନଥିଲେ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ସର୍ବଦା ଡକ୍ଟର ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଭାବନା ଏବଂ ଆଦର୍ଶକୁ ସମ୍ମାନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସମାଜର ସମସ୍ତ ବର୍ଗର ଏହି ସମ୍ମାନ କାରଣରୁ, ସମସ୍ତ ଦଳର ସମସ୍ତେ ଏବେ ଅନିଚ୍ଛାକୃତ ଭାବେ ‘ଜୟ ଭୀମ’ କହିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେଉଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଡକ୍ଟର ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ନିଜେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ସହିଥିବା ଯନ୍ତ୍ରଣା କାରଣରୁ ଏସସି ଏବଂ ଏସଟି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ମୌଳିକ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ଗଭୀର ଭାବେ ବୁଝିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଡ. ଆମ୍ବେଦକର ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ରୂପରେଖ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଡକ୍ଟର ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଏକ ଉକ୍ତିକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ‘‘ଭାରତ ଏକ କୃଷିପ୍ରଧାନ ଦେଶ ହୋଇଥିବା ବେଳେ, କୃଷି ଦଳିତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟ ଜୀବିକା ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ’’। ଡ. ଆମ୍ବେଦକର ଦୁଇଟି କାରଣ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲେ: ପ୍ରଥମ, ଜମି କିଣିବାରେ ଅକ୍ଷମତା, ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ, ଏପରିକି ଅର୍ଥ ସହିତ, ଜମି କିଣିବାର କୌଣସି ସୁଯୋଗ ନମିଳିବା। ଡକ୍ଟର ଆମ୍ବେଦକର ଦଳିତ, ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ଗୋଷ୍ଠୀ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଏହି ଅନ୍ୟାୟର ସମାଧାନ ଭାବେ ଶିଳ୍ପାୟନ ସପକ୍ଷରେ ସ୍ୱର ଉଠାଇଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଡ. ଆମ୍ବେଦକର ଆର୍ଥିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ଆଧାରିତ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଡ. ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଉପରେ ବିଚାର କରାଯାଇ ନଥିଲା ଏବଂ ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଡକ୍ଟର ଆମ୍ବେଦକର ଏସସି ଏବଂ ଏସଟି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଆର୍ଥିକ ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ।
2014 ମସିହାରେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ‘ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା’ର ପ୍ରଚଳନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା- ସମାଜର ମୂଳଦୁଆ ହୋଇଥିବା ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ବିକ୍ଷିପ୍ତ ଭାବେ ରହୁଥିବା କମାର ଏବଂ କୁମ୍ଭାରଙ୍କ ଭଳି ପାରମ୍ପରିକ କାରୀଗର ଓ ଶିଳ୍ପକାରଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସମାଜର ଏହି ବର୍ଗଙ୍କୁ ତାଲିମ, ବୈଷୟିକ ଉନ୍ନତିକରଣ, ନୂତନ ଉପକରଣ, ଡିଜାଇନ ସହାୟତା, ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଏବଂ ବଜାର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଏହି ଅବହେଳିତ ଗୋଷ୍ଠୀ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସମାଜ ଗଠନରେ ସେମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି।
‘‘ଆମ ସରକାର ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଏବଂ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ସମାଜର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବର୍ଗଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ସ୍ୱପ୍ନ ହାସଲ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିନା ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ବୃହତ ଅଭିଯାନ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯାହା ବ୍ୟାପକ ସଫଳତା ପାଇଛି। ସେ ଷ୍ଟାଣ୍ଡ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏସସି, ଏସଟି ଏବଂ କୌଣସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ବିନା କୌଣସି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇ 1 (ଏକ) କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏହି ଯୋଜନାର ବଜେଟକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଏବଂ ଅନେକ ମହିଳା ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ନିଜର ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା କେବଳ ନିଜ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁରକ୍ଷିତ କରିନାହିଁ, ବରଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ସେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଡ. ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରତ୍ୟେକ କାରିଗର ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସଶକ୍ତିକରଣ ଦିଗରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଗରିବ ଏବଂ ଅବହେଳିତଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରତି ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଅଣଦେଖା କରାଯାଉଥିଲା ସେମାନଙ୍କୁ ଏବେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଛି । ବର୍ତ୍ତମାନର ବଜେଟରେ ଚମଡ଼ା ଏବଂ ଜୋତା ଶିଳ୍ପ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷୁଦ୍ର କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଗରିବ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି। ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖେଳଣା ଶିଳ୍ପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅନେକ ଲୋକ ଖେଳଣା ତିଆରି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି। ଗରିବ ପରିବାରକୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରି ସରକାର ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଫଳସ୍ୱରୂପ ଖେଳଣା ରପ୍ତାନୀରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି, ଯାହା ତିନିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ ପାଇଁ ଏହି ଶିଳ୍ପ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଥିବା ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟମାନେ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି।
ଭାରତରେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପୃଥକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡର ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାଖାପାଖି 40,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରାଯାଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନୀ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମୁଦାୟ ସିଧାସଳଖ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି। ସମାଜର ସର୍ବାଧିକ ଅବହେଳିତ ବର୍ଗଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ଜାତିବାଦର ବିଷ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ ଆମର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ବିଶେଷ ଭାବେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ କେତେକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଜନସଂଖ୍ୟା ବହୁତ କମ୍, ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ସେମାନେ ବ୍ୟାପି ରହିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଅତ୍ୟଧିକ ଅଣଦେଖା କରାଯାଉଛି। ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଗଭୀର ଜ୍ଞାନ ରଖିଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପାଇଁ ସେ କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅତି ଆପଦଗ୍ରସ୍ତ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ କରିବା ଲାଗି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି। ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସୁବିଧା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ 24,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନମନ ଯୋଜନା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ୟ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସ୍ତରକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିବା ଏବଂ ଶେଷରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସମଗ୍ର ସମାଜ ସହିତ ସମାନ କରିବା।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ‘‘ଆମ ସରକାର ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମ ଭଳି ଅତି ପଛୁଆ ରହିଥିବା ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପ୍ରତି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ।’’ ସେ ସରକାର ଆଣିଥିବା ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଏବଂ ଶେଷ କିରଣ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥାଏ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବିକାଶ ଯୋଜନା ସହିତ ‘ପ୍ରଥମ ଗ୍ରାମ’ ଭାବେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କ ସମସ୍ୟାକୁ ବୁଝିବା ଏବଂ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ 24 ଘଣ୍ଟା ସେଠାରେ ରହିବା ପାଇଁ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଗ୍ରାମକୁ ପଠାଯାଇଥିଲା, ଏପରିକି ବିଯୁକ୍ତ 15 ଡିଗ୍ରୀ ପରି ଚରମ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ଭଳି ଜାତୀୟ ଉତ୍ସବରେ ଏହି ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳର ଗାଁ ମୁଖିଆମାନଙ୍କୁ ଅତିଥି ଭାବେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଥାଏ। ‘ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ’ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ଲାଗି ଜାରି ରହିଥିବା ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ 'ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଭିଲେଜ୍' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଉପଯୋଗିତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ଧ୍ୟାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର 75 ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାଙ୍କ ଭାବନାକୁ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ଦେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ସମାନ ନାଗରିକ ସଂହିତା(ୟୁ.ସି.ସି.) ବିଷୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ, ‘‘ଯେଉଁମାନେ ସମ୍ବିଧାନ ସଭାର ବିତର୍କ ପଢ଼ିବେ ସେମାନେ ସେହି ଭାବନାକୁ ଆଗକୁ ଆଣିବାର ପ୍ରୟାସକୁ ବୁଝିବେ। କେତେକଙ୍କର ରାଜନୈତିକ ଆପତ୍ତି ଥାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ସରକାର ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାହସ ଏବଂ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବରେ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ।’’
ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ବାଣୀରୁ ପ୍ରେରଣା ନେବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ତୁରନ୍ତ ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାଙ୍କ ଭାବନାକୁ ଅଣଦେଖା କରାଯିବାକୁ ନେଇ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନିର୍ବାଚିତ ସରକାର ହୋଇନଥିବା ଏକ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀକାଳୀନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ବାଚିତ ସରକାରକୁ ଅପେକ୍ଷା ନକରି ସମ୍ବିଧାନରେ ସଂଶୋଧନ କରିଥିଲା। ତତ୍କାଳୀନ ସରକାର ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ଦାବି କରୁଥିବାବେଳେ ବାକ୍ ସ୍ୱାଧୀନତା ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଯାଇଥିଲା। ଏହା ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନା ପ୍ରତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବମାନନା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ବାକ୍ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଦମନ ହେବାର ଉଦାହରଣ ରହିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ମୁମ୍ବାଇରେ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଧର୍ମଘଟ ସମୟରେ, ପ୍ରସିଦ୍ଧ କବି ଶ୍ରୀ ମଜରୁହ୍ ସୁଲତାନପୁରୀ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀକୁ ସମାଲୋଚନା କରି ଏକ କବିତା ଗାଇଥିଲେ, ଏଥିପାଇଁ ତାଙ୍କୁ କାରାରୁଦ୍ଧ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଅଭିନେତା ଶ୍ରୀ ବଲରାଜ ସାହନୀଙ୍କୁ କେବଳ ଏକ ପ୍ରତିବାଦ ଶୋଭାଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ଜେଲ୍ ପଠାଯାଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଲତା ମଙ୍ଗେସକରଙ୍କ ଭାଇ ଶ୍ରୀ ହୃଦୟନାଥ ମଙ୍ଗେସକର ଅଲ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓରେ ବୀର ସାବରକରଙ୍କ ଏକ କବିତା ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଥିବାରୁ ବିରୋଧର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ। କେବଳ ଏହି କାରଣରୁ ହୃଦୟନାଥ ମଙ୍ଗେସକରଙ୍କୁ ଅଲ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓରୁ ସ୍ଥାୟୀ ଭାବେ ବରଖାସ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ କ୍ଷମତା ପାଇଁ ସମ୍ବିଧାନକୁ ଧ୍ୱଂସ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହାର ଭାବନାକୁ ପଦଦଳିତ କରାଯିବାକୁ ନେଇ ଦେଶର ଅଭିଜ୍ଞତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଦେଶ ଏହାକୁ ମନେ ରଖିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ, ପ୍ରସିଦ୍ଧ ବରିଷ୍ଠ ଅଭିନେତା ଶ୍ରୀ ଦେବ ଆନନ୍ଦଙ୍କୁ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସର୍ବସାଧାରଣରେ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଦେବ ଆନନ୍ଦ ସାହସ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ମନା କରିଦେଇଥିଲେ, ଯାହାଫଳରେ ଦୂରଦର୍ଶନରେ ତାଙ୍କର ସମସ୍ତ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଯାଇଥିଲା। ଯେଉଁମାନେ ସମ୍ବିଧାନ ବିଷୟରେ କଥା ହୋଇଥା’ନ୍ତି କିନ୍ତୁ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଏହାକୁ ସମ୍ମାନ ନଦେଇ ନିଜ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ କିଶୋର କୁମାର ତତ୍କାଳୀନ ଶାସକ ଦଳ ପାଇଁ ଗୀତ ଗାଇବାକୁ ମନା କରିଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଫଳସ୍ୱରୂପ ତାଙ୍କର ସମସ୍ତ ଗୀତ ଅଲ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓରେ ନିଷିଦ୍ଧ କରାଯାଇଥିଲା।
ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସେ ଭୁଲି ପାରିବେ ନାହିଁ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ମାନବିକ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବିଷୟରେ କଥା ହୁଅନ୍ତି, ସେମାନେ ସେହି ଲୋକ, ଯେଉଁମାନେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ଶ୍ରୀ ଜର୍ଜ ଫର୍ଣ୍ଣାଣ୍ଡିଜଙ୍କ ସମେତ ଦେଶର ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱମାନଙ୍କୁ ହାତକଡ଼ି ବାନ୍ଧି ବନ୍ଦୀ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏପରିକି ସାଂସଦ ଏବଂ ଜାତୀୟ ନେତାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ସମୟରେ ଶୃଙ୍ଖଳ ଏବଂ ହାତକଡ଼ିରେ ବାନ୍ଧି ରଖାଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ‘‘ସମ୍ବିଧାନ’’ ଶବ୍ଦଟି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ନୁହେଁ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ଷମତା ଓ ଗୋଟିଏ ରାଜପରିବାରର ଅହଂକାର ପାଇଁ ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ଧ୍ୱଂସ ପାଇଯାଇଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶକୁ କାରାଗାରରେ ପରିଣତ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏକ ଦୀର୍ଘ ସଂଘର୍ଷ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁମାନେ ନିଜକୁ ଅପରାଜେୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଥିଲେ, ସେମାନେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଶକ୍ତି ଆଗରେ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମସ୍ତିଷ୍କରେ ନିହିତ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭାବନା କାରଣରୁ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଉଠାଇ ନିଆଯାଇଥିଲା। ବରିଷ୍ଠ ନେତାମାନଙ୍କୁ ସେ ଉଚ୍ଚ ସମ୍ମାନ ଦିଅନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଜନସେବାକୁ ସମ୍ମାନ କରନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମଲ୍ଲିକାର୍ଜୁନ ଖଡଗେ ଏବଂ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେଗୌଡ଼ାଙ୍କ ଭଳି ନେତାମାନଙ୍କ ସଫଳତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଗରିବଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଉନ୍ନତି ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଭଳି ଏତେ ବ୍ୟାପକ କାମ କେବେ ହୋଇନଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଗରିବଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଯୋଜନାମାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଦେଶର ଗରିବମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ନିଜର ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସୁଯୋଗ ମିଳିଲେ ସେମାନେ ଯେକୌଣସି ଆହ୍ୱାନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିପାରିବେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଗରିବମାନେ ଏହି ଯୋଜନା ଏବଂ ସୁଯୋଗର ଲାଭ ଉଠାଇ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ‘‘ସଶକ୍ତିକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ 25 କୋଟି ଲୋକ ସଫଳତାର ସହ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରିଛନ୍ତି, ଯାହା ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ’’ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଯୋଜନାର ଲାଭ ଉଠାଇ ଏହା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଜି ସେମାନେ ଦେଶରେ ଏକ ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି।
ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ହେଉଛି ଦେଶର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରକ ଶକ୍ତି, ଯାହା ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଜାତୀୟ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ସେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଏବଂ ନବ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଲାଗି ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଚଳିତ ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶକୁ ଟିକସ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। 2013ରେ ଆୟକର ଛାଡ଼ ସୀମା 2 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏହାକୁ 12 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ 70 ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତି, ଯେକୌଣସି ବର୍ଗ କିମ୍ବା ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବ୍ୟକ୍ତି ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗର ବୟସ୍କମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁବିଧା ରହିଛି।
‘‘ଆମେ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଚାରି କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ ଏବଂ ସହରରେ ଏକ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ", ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଘର କ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ଠକେଇ କରାଯାଉଥିଲା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା । ଏହି ସଂସଦରେ ରିଅଲ୍ ଇଷ୍ଟେଟ୍ (ନିୟାମକ ଓ ବିକାଶ) (ରେରା) ଅଧିନିୟମ ପ୍ରଣୟନ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ମାଲିକାନାର ସ୍ୱପ୍ନର ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପକରଣ ହୋଇପାରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ବଜେଟରେ ‘ସ୍ୱାମିହ’ ପଦକ୍ଷେପ ସାମିଲ ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଅଟକି ରହିଥିବା ଆବାସ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ 15,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ଅର୍ଥ ଏବଂ ସୁବିଧା ଅଟକି ରହିଛି। ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଲାଭ କରିଥିବା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବିପ୍ଳବ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପଗୁଡ଼ିକ ମୁଖ୍ୟତଃ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ। ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ପ୍ରତି ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଆକର୍ଷିତ ହେଉଛି, ବିଶେଷ କରି ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଆୟୋଜିତ ଜି-20 ବୈଠକ କାରଣରୁ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଦିଲ୍ଲୀ, ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ବାହାରେ ଭାରତର ବିଶାଳତାକୁ ପ୍ରକାଶ କରିଛି। ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଆଗ୍ରହ ଅନେକ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଯୋଗ ଆଣିଥାଏ, ଯାହା ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ଆୟ ଉତ୍ସ ପ୍ରଦାନ କରି ବହୁତ ଉପକୃତ କରିଥାଏ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ, ‘‘ଆଜି ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ, ଯାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ ଏବଂ ଦେଶକୁ ବହୁତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିଛି।’’ ଭାରତୀୟ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ଦୃଢ଼ ଭାବେ ଛିଡ଼ା ହୋଇ ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନସାଂଖିକୀୟ ଲାଭାଂଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସ୍କୁଲ ଏବଂ କଲେଜରେ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନେ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରାଥମିକ ହିତାଧିକାରୀ ହେବେ। ଯୁବାବସ୍ଥାରେ ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ, ଯାହା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୂଳଦୁଆ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକରେ ଯୁବ ଆଧାରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ରଣନୈତିକ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି। ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ବିଗତ 30 ବର୍ଷ ଧରି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଶିକ୍ଷା ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉନଥିଲା ଏବଂ ସବୁକିଛି ପୂର୍ବଭଳି ଜାରି ରଖିବାର ପଛୁଆ ମନୋବୃତ୍ତି ଥିଲା । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ତିନି ଦଶନ୍ଧି ପରେ ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି (ଏନଇପି) ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ନୀତି ଅଧୀନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପାଖାପାଖି 10,000 ରୁ 12,000 ପିଏମ ଶ୍ରୀ ସ୍କୁଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆହୁରି ଅଧିକ ସ୍କୁଲ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଯୋଜନା ରହିଛି। ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ମାତୃଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ପରୀକ୍ଷା ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ଭାରତରେ ଭାଷା ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଔପନିବେଶିକ ମାନସିକତାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରି, ଭାଷା ପ୍ରତିବନ୍ଧକ କାରଣରୁ ଗରିବ, ଦଳିତ, ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପିଲାମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅନ୍ୟାୟ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ନିଜ ମାତୃଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଇଂରାଜୀରେ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ବିଶେଷରେ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟର ଭାବେ କ୍ୟାରିୟର ଗଢ଼ିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବେ। ସମସ୍ତ ପୃଷ୍ଠଭୂମିର ପିଲାମାନେ ଯେପରି ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟର ହେବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିପାରିବେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କାର ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଅଧିକନ୍ତୁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଦିବାସୀ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ୍ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରାୟ 150 ଟି ବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ଆଜି 470 ଟି ବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଆହୁରି 200 ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାର ଯୋଜନା ରହିଛି।
ଶିକ୍ଷା ସଂସ୍କାର ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୈନିକ ସ୍କୁଲରେ ବଡ଼ ଧରଣର ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବାଳିକାମାନଙ୍କ ନାମଲେଖା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଶହ ଶହ ବାଳିକା ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଦେଶାତ୍ମବୋଧକ ପରିବେଶରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ଦେଶ ପ୍ରତି ଭକ୍ତିର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
ଯୁବ ବିକାଶରେ ଜାତୀୟ ସମର ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ବାହିନୀ (ଏନସିସି) ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଏନସିସି ସହିତ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି ସେମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୟସରେ ବ୍ୟାପକ ବିକାଶ ଏବଂ ଏକ୍ସପୋଜର ପାଇଁ ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ନିକଟ ଅତୀତରେ ଏନସିସିର ଅଭୂତପୂର୍ବ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ୟାଡେଟ୍ ସଂଖ୍ୟା 2014ରେ ପାଖାପାଖି 14 ଲକ୍ଷରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଆଜି 20 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି।
ନିୟମିତ କାର୍ଯ୍ୟ ବ୍ୟତୀତ ମଧ୍ୟ କିଛି ନୂଆ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଆଗ୍ରହ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ସହରରେ ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀ ସେମାନଙ୍କ ଆତ୍ମ-ପ୍ରେରଣା ସହିତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କେତେକ ଯୁବକ ବସ୍ତିରେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଏହାକୁ ଦେଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସଙ୍ଗଠିତ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା "ମାଇଁ ଭାରତ" ବା "ମେରା ଯୁବ ଭାରତ" ଆନ୍ଦୋଳନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଆଜି ଦେଢ଼ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସମସାମୟିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନାରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି, ସମାଜରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରିୟାପ୍ରୀତି ତୋଷଣର ଆବଶ୍ୟକତା ବିନା ନିଜ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସହିତ ସକରାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାରର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ବ୍ୟାପକ ହେଲେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଉତ୍ସାହ କିପରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ, ସେ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ସମେତ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ସେ କ୍ରୀଡ଼ା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଉପରେ ଟାର୍ଗେଟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ପୋଡିୟମ୍ ସ୍କିମ୍ (ଟିଓପିଏସ୍) ଏବଂ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପଦକ୍ଷେପର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ରୀଡା ଇଭେଣ୍ଟରେ ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଯୁବ ମହିଳାଙ୍କ ସମେତ ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଦେଶର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି।
ଏକ ବିକାଶଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ଉଭୟ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଳମ୍ବ ଯୋଗୁଁ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଅର୍ଥ ଅପଚୟ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଦେଶ ଏହାର ଲାଭରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥାଏ। ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ବିଳମ୍ବ ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ହସ୍ତକ୍ଷେପର ସଂସ୍କୃତି ପାଇଁ ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଲୋଚନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଗତି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହାର ସେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ସମୀକ୍ଷା କରନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଡ୍ରୋନ ବ୍ୟବହାର କରି ରିଅଲ୍ ଟାଇମ୍ ଭିଡିଓଗ୍ରାଫି ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ସିଧାସଳଖ କଥାବାର୍ତ୍ତା ସମେତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ବିସ୍ତୃତ ତଦାରଖ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କିମ୍ବା ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ କାରଣରୁ ପାଖାପାଖି 19 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଟକି ରହିଥିଲା। ସେ ଅକ୍ସଫୋର୍ଡ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରଗତି ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶମାନେ ଏହାର ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ଉପକୃତ ହୋଇପାରିବେ ବୋଲି ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ଅତୀତର ଅକ୍ଷମତାକୁ ଦର୍ଶାଇବା ପାଇଁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 1972 ରେ ଅନୁମୋଦିତ ସରଯୁ କେନାଲ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା 2021 ରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଞ୍ଚ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅଟକି ରହିଥିଲା। ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରେ ଉଧମପୁର-ଶ୍ରୀନଗର-ବାରାମୁଲା ରେଳ ଲାଇନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ 1994 ମସିହାରେ ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅଟକି ରହିଥିଲା। ଶେଷରେ, ତିନି ଦଶନ୍ଧି ପରେ, ଏହା 2025 ରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଓଡ଼ିଶାରେ ହରିଦାସପୁର-ପାରାଦୀପ ରେଳ ଲାଇନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ 1996ରେ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହା ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଅଟକି ରହିଥିଲା, ଯାହା ଶେଷରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ 2019ରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିଲା। ଅଧିକ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆସାମରେ ବୋଗିବିଲ ସେତୁର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା 1998 ରେ ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ 2018 ରେ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅତୀତରେ ପ୍ରଚଳିତ ବିଳମ୍ବଜନିତ କ୍ଷତିକାରକ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଦର୍ଶାଇ ସେ ଶହ ଶହ ଉଦାହରଣ ଦେଇପାରିବେ। ଏଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ସଂସ୍କୃତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ଶାସନ କାଳରେ ଏହି ସଂସ୍କୃତି ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଫଳତା ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଏହାର ଯଥାର୍ଥ ପ୍ରଗତିରୁ ବଞ୍ଚିତ କରିଛି। ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉପଯୁକ୍ତ ଯୋଜନା ଏବଂ ସମୟୋଚିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତି ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନର ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଥିଲା। ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଲାଗି ସେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପିଏମ ଗତି ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ଉପଯୋଗ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ 1,600ଟି ତଥ୍ୟ ସ୍ତର ସାମିଲ ରହିଛି। ଦେଶରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ମଞ୍ଚ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୂଳଦୁଆ ପାଲଟିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ି ସେମାନଙ୍କ ପିତାମାତା ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧା ଏବଂ ଦେଶର ଅତୀତର ଅବସ୍ଥା ପଛରେ ଥିବା କାରଣକୁ ବୁଝିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ସକ୍ରିୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ନ ନେଲେ, ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଲାଭ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାକୁ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଲାଗିଥାନ୍ତା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସକ୍ରିୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଭାରତକୁ ସମୟୋଚିତ ଏବଂ କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଛି। ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ 5ଜି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବେ ଭାରତରେ ଅଧିକ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଉପଲବ୍ଧ, ଯାହାକି ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତତମ ଦର ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅତୀତ ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ କରି କହିଥିଲେ ଯେ କମ୍ପ୍ୟୁଟର, ମୋବାଇଲ ଫୋନ ଏବଂ ଏଟିଏମ୍ ଭଳି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଭାରତର ବହୁ ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ଦେଶରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା, ଯେଉଁଠି ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଅନେକ ସମୟରେ ଦଶନ୍ଧି ସମୟ ଲାଗିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ମଲପକ୍ସ ଏବଂ ବିସିଜି ଭଳି ରୋଗର ଟିକା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଉପଲବ୍ଧ ଥିବାବେଳେ ଭାରତ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗତ ଅକ୍ଷମତା କାରଣରୁ ପଛରେ ପଡ଼ିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ବିଳମ୍ବ ପାଇଁ ଅତୀତର ଖରାପ ଶାସନକୁ ଦାୟୀ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ଦୃଢ ଭାବରେ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଏକ "ଲାଇସେନ୍ସ ଅନୁମତି ରାଜ" ଆସିଥିଲା ଯାହା ପ୍ରଗତିକୁ ଅବରୋଧ କରିଥିଲା। ସେ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଉପରେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅତ୍ୟାଚାରୀ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦେଶର ବିକାଶରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିଲା।
କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଆମଦାନୀ ପାଇଁ ଲାଇସେନ୍ସ ହାସଲ କରିବା ଏକ ଦୀର୍ଘ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଥିଲା ଯାହା ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲିଥିଲା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଆମଦାନୀର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଦିନଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଏହି ଆବଶ୍ୟକତା ଭାରତରେ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ବିଶେଷ ବିଳମ୍ବ କରିଥିଲା।
ଅତୀତର ଅମଲାତାନ୍ତ୍ରିକ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସିମେଣ୍ଟ ହାସଲ କରିବା ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଅନୁମତି ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା ଏବଂ ବିବାହ ସମୟରେ ଚା’ କରିବାକୁ ଚିନି ପାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଲାଇସେନ୍ସ ଆବଶ୍ୟକ ହେଉଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ଭାରତରେ ଘଟିଥିଲା। ସେ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ଯୁବବର୍ଗ ଏହାର ପ୍ରଭାବକୁ ବୁଝିପାରିବେ, ଲାଞ୍ଚ ପାଇଁ କିଏ ଦାୟୀ ଏବଂ ଟଙ୍କା କୁଆଡ଼େ ଗଲା ବୋଲି ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ।
ଅତୀତର ଅମଲାତାନ୍ତ୍ରିକ ବାଧାଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍କୁଟର କିଣିବା ପାଇଁ ବୁକିଂ ଏବଂ ଦେୟର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଥିଲା, ତା 'ପରେ 8-10 ବର୍ଷ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା, ଏପରିକି ସ୍କୁଟର ବିକ୍ରି କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସରକାରୀ ଅନୁମତି ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା। ପୂର୍ବରୁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ହାସଲ କରିବାରେ ଅକ୍ଷମତା ଉପରେ ସେ କହିଥିଲେ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ଗ୍ୟାସ୍ ସିଲିଣ୍ଡର ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ କୁପନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଲମ୍ବା ଧାଡି ଦେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା । ଟେଲିଫୋନ୍ ସଂଯୋଗ ପାଇବା ପାଇଁ ଦୀର୍ଘ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ି ଏହି ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି ସଚେତନ ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଯେଉଁମାନେ ଭବ୍ୟ ଭାଷଣ ଦେଉଛନ୍ତି, ସେମାନେ ନିଜ ଅତୀତ ଶାସନ ଏବଂ ଦେଶ ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ‘‘ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ନୀତି ଏବଂ ଲାଇସେନ୍ସ ରାଜ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ମନ୍ଥର ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାରରେ ପରିଣତ କରିଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦୁର୍ବଳ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର "ହିନ୍ଦୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର" ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା, ଯାହା ଏକ ବୃହତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଅପମାନ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବିଫଳତା କ୍ଷମତାରେ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଅକ୍ଷମତା, ବୁଝାମଣାର ଅଭାବ ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି କାରଣରୁ ହୋଇଥିଲା, ଯାହାଫଳରେ ମନ୍ଥର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସମଗ୍ର ସମାଜକୁ ଦାୟୀ ବୋଲି ଭୁଲ ଭାବରେ କୁହାଯାଇଥିଲା।
ଅତୀତର ଆର୍ଥିକ କୁପରିଚାଳନା ଏବଂ ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନୀତି ଯାହା ସମଗ୍ର ସମାଜକୁ ଦୋଷାରୋପ ଏବଂ କଳଙ୍କିତ କରିଥିଲା ସେ ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଐତିହାସିକ ଭାବରେ, ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ନୀତିରେ ଲାଇସେନ୍ସ ରାଜ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା । ଭାରତୀୟମାନେ ଉନ୍ମୁକ୍ତତାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନରେ ରହିଥିଲେ। ହେଲେ ଏହାକୁ ପୂର୍ବର ସରକାର ନିନ୍ଦିତ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ବିନା ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ଦୂର ସ୍ଥାନକୁ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଭାରତର ପ୍ରାକୃତିକ ସଂସ୍କୃତିର ଅଂଶବିଶେଷ ଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ବର୍ତ୍ତମାନର ବୈଶ୍ୱିକ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବ ଆଣିଥାଏ। ଭାରତକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଦେଶର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହେଉଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ।
ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲାଇସେନ୍ସ ରାଜ ଏବଂ ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନୀତିର କବଳରୁ ମୁକ୍ତ ହେବା ପରେ ଦେଶ ବର୍ତ୍ତମାନ ସହଜରେ ନିଃଶ୍ୱାସ ପ୍ରଶ୍ୱାସ ନେଉଛି ବୋଲି ରେଖାଙ୍କିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶରେ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ "ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ" ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। ଉତ୍ପାଦନ ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ (ପିଏଲଆଇ) ଯୋଜନା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ (ଏଫଡିଆଇ) ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସଂସ୍କାର ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ହୋଇପାରିଛି, ଯାହା ମୁଖ୍ୟତଃ ଏକ ଆମଦାନୀକାରୀରୁ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ରପ୍ତାନିକାରୀକୁ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହୋଇଛି।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ସଫଳତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦ ରପ୍ତାନୀ ଦଶଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସୌର ମଡ୍ୟୁଲ ଉତ୍ପାଦନରେ ଦଶଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ‘‘ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଇସ୍ପାତ ଉତ୍ପାଦକ’’। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ରପ୍ତାନୀ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଖେଳନା ରପ୍ତାନୀ ତିନିଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ କୃଷି ରାସାୟନିକ ରପ୍ତାନୀ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଭାରତ ‘ମେଡ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ’ ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ 150ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ଟିକା ଏବଂ ଔଷଧ ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିଲା। ଆୟୁଷ ଏବଂ ଭେଷଜ ଉତ୍ପାଦର ରପ୍ତାନୀରେ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଖଦିର ପ୍ରଚାର ପାଇଁ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ଅଭାବ ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଆନ୍ଦୋଳନ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ିନଥିଲା, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଖଦି ଏବଂ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗର କାରବାର ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ପାଦନ ଚାରିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଏମ୍.ଏସ୍.ଏମ୍.ଇ. କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିଛି ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ସମସ୍ତ ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରତିନିଧି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସେବକ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜନ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶ ଏବଂ ସମାଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସର୍ବୋପରି ଏବଂ ସେବା ଭାବନାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସେମାନଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ।
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା କେବଳ ଏକ ସରକାର କିମ୍ବା ବ୍ୟକ୍ତିର ସଂକଳ୍ପ ନୁହେଁ, ବରଂ 140 କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା। ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରତି ଉଦାସୀନ ରହିବେ ସେମାନେ ଦେଶ ଦ୍ୱାରା ପଛରେ ରହିଯିବେ ବୋଲି ସେ ଚେତାଇ ଦେଇଥିଲେ । ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ଭାରତର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଅତୁଟ ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ବିକାଶର ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିବା ସହିତ ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଭୂମିକାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଗଣତନ୍ତ୍ର ସରକାରରେ ବିରୋଧ ସ୍ୱାଭାବିକ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ। ସେହିପରି ନୀତିଗୁଡିକର ବିରୋଧ କରାଯିବା ଉଚିତ୍‌ । ତଥାପି, ସେ ଚେତାଇ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଅତ୍ୟଧିକ ନକାରାତ୍ମକତା ଏବଂ ନିଜ ଯୋଗଦାନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ନୀଚା ଦେଖାଇବାର ପ୍ରୟାସ ଭାରତର ବିକାଶରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। ଏଭଳି ନକାରାତ୍ମକତାରୁ ନିଜକୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଆତ୍ମ-ପ୍ରତିଫଳନ ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ଳେଷଣରେ ନିୟୋଜିତ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଗୃହରେ ଆଲୋଚନା ମୂଲ୍ୟବାନ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରିବ ଯାହାକୁ ଆଗକୁ ନିଆଯାଇପାରିବ। ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରୁ ମିଳିଥିବା ନିରନ୍ତର ପ୍ରେରଣାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ସେ ଶେଷ କରିଥିଲେ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଓ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଥିଲେ।