Ministry of Information & Broadcasting
Mahakumbh 2025: 3-day International Bird Festival to be organized in Prayagraj from 16th February
08 FEB 2025 10:15PM by PIB Delhi
Visitors to Mahakumbh 2025 will get the chance to witness a gathering of over 200 species of migratory and local birds, in a three-day International Bird Festival to be organized from February 16 to 18, in Prayagraj. With an aim of promoting environmental conservation and biodiversity, this event will offer a unique opportunity for nature lovers, ornithologists, and devotees to observe rare bird species and understand the importance of their conservation.
The International Bird Festival will not only offer the chance to view birds but also raise awareness about bird conservation through various competitions and educational activities. The festival will include photography, painting, slogan writing, debates, and quiz competitions. Additionally, national and international ornithologists, environmentalists, and conservation experts will share their insights in technical sessions and panel discussions.
Alok Kumar Pandey, the IT Head of the Forest Department, stated that people can contact WhatsApp number 9319277004 for more details about the festival. The main aim of this initiative is to inspire youth, nature enthusiasts, and devotees to focus on bird conservation and the protection of their natural habitats. The government will award prizes worth a total of ₹21 lakhs, ranging from ₹10,000 to ₹5 lakhs, to the winners of various competitions, making this event even more attractive.
During the International Bird Festival, devotees will have the opportunity to observe rare birds like the endangered Indian Skimmer, Flamingo, and Siberian Crane. This event will also provide an opportunity for visitors to understand the importance of natural beauty and biodiversity. Thousands of migratory birds from over 10 countries, including Siberia, Mongolia, and Afghanistan, have arrived at the banks of the Ganga-Yamuna in Prayagraj, attracting tourists with their unique flights and group migration patterns.
Arvind Kumar Yadav, DFO Prayagraj, mentioned that the festival will not only be for entertainment but will also play a crucial role in the campaign for environmental balance and biodiversity conservation. He emphasized that bird conservation helps maintain natural disaster management and ecological balance, and such events will help sensitize people to nature.
In line with the Prayagraj Mela administration's directive, a special eco-tourism plan has been prepared for the devotees. They will be able to experience bird watching and learn about the importance of natural habitats. Through bird walks and nature walks with experts, devotees will have the opportunity to understand birds' behavior, migration journeys, and their role in the ecosystem closely.
Moreover, cultural programs, street plays, art exhibitions, and other activities will raise awareness about bird conservation and environmental balance during the Mahakumbh. The goal of this event is not just to raise awareness among devotees but also to take steps toward the conservation of natural resources for future generations. Bird enthusiasts, researchers, scientists, and students will gain new knowledge about ornithology and conservation at the International Bird Festival. Various sessions will discuss bird migration, habitat protection, the impact of climate change, and scientific facts about their survival.
This festival will send a strong message about biodiversity and environmental sustainability, both in India and internationally. Students' participation in bird conservation activities will provide them with an opportunity to connect with nature and understand their responsibilities. The International Bird Festival, to be held during the Maha Kumbh 2025, will be a unique blend of Indian culture, nature appreciation, and scientific perspective. It will work to make devotees and tourists understand the importance of natural wealth, save biodiversity, and inspire sustainable development.

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମହାକୁମ୍ଭ ୨୦୨୫: ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ୧୬ରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବ ୩ ଦିନିଆ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପକ୍ଷୀ ମହୋତ୍ସବ
08 FEB 2025 10:15PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ଆସନ୍ତା ୧୬ ତାରିଖରୁ ପ୍ରୟାଗରାଜଠାରେ ଆରମ୍ଭ ହେବ ୩ ଦିନିଆ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପକ୍ଷୀ ମହୋତ୍ସବ। ମହାକୁମ୍ଭ ୨୦୨୫କୁ ଆସୁଥିବା ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ତଥା ପରିଦର୍ଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବିଶେଷ ଆକର୍ଷଣ ହେବ। ସେମାନେ ଏଠାରେ ୨୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରବାସୀ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ପକ୍ଷୀମାନଙ୍କର ସମାବେଶ ଦେଖିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କଠାରୁ ସିଧାସଳଖ ଜ୍ଞାନ ଆହରଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ବୋଲି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ କୁହାଯାଇଛି।
ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଜୈବ ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରକୃତି ପ୍ରେମୀ, ପକ୍ଷୀବିଜ୍ଞାନୀ ଏବଂ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ବିରଳ ପକ୍ଷୀ ପ୍ରଜାତିଗୁଡ଼ିକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସଂରକ୍ଷଣର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଏକ ଅନନ୍ୟ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଏହି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପକ୍ଷୀ ମହୋତ୍ସବରେ ଆଗନ୍ତୁକମାନେ ପକ୍ଷୀ ସଂରକ୍ଷଣ ବିଷୟରେ ଜ୍ଞାନ ଆହରଣ କରିପାରିବେ। ଅର୍ଥାତ୍ଏଠାରେ କେବ ପକ୍ଷୀମାନଙ୍କ ସମାଗମକୁ ଉପଭୋଗ କରିବେ ନାହିଁ ବରଂ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମାଧ୍ୟମରେ ପରସ୍ପର ସହ ଭାବ ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରିପାରିବେ। ଏଥିଲାଗି ମହୋତ୍ସବରେ ଫଟୋଗ୍ରାଫି, ଚିତ୍ରକଳା, ସ୍ଲୋଗାନ ଲିଖନ, ବିତର୍କ ଏବଂ କୁଇଜ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପ୍ରଭୃତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ, ଜାତୀୟ ଏବଂ ନ୍ତର୍ଜାତିକ ପକ୍ଷୀବିଜ୍ଞାନୀ, ପରିବେଶବିତ୍ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନ ଏବଂ ପ୍ୟାନେଲ୍ ଆଲୋଚନା ପ୍ରଭୃତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି।
ଏ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ସୂଚନା ଦେଇ ବନ ବିଭାଗର ଆଇଟି ମୁଖ୍ୟ ଆଲୋକ କୁମାର ପାଣ୍ଡେ କହିଛନ୍ତି, ଲୋକମାନେ ମହୋତ୍ସବ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ ହ୍ୱାଟ୍ସଆପ୍ ନମ୍ବର ୯୩୧୯୨୭୭୦୦୪ରେ ଯୋଗାଯୋଗ କରିପାରିବେ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ମୁଖ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଯୁବପିଢ଼ି, ପ୍ରକୃତି ପ୍ରେମୀ ଏବଂ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନଙ୍କୁ ପକ୍ଷୀ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରାକୃତିକ ବାସସ୍ଥାନର ସୁରକ୍ଷାକୁ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ପ୍ରଦାନ କରିବା। ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ୧୦ ହଜାର ଟଙ୍କାରୁ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଟ ୨୧ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ସ୍ଥିର କରିଛନ୍ତି। ଫଳରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆହୁରି ଆକର୍ଷଣୀୟ ହେବ ।
ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପକ୍ଷୀ ମହୋତ୍ସବ ସମୟରେ, ଭକ୍ତମାନେ ବିଲୁପ୍ତପ୍ରାୟ ଭାରତୀୟ ସ୍କିମର, ଫ୍ଲେମିଙ୍ଗୋ ଏବଂ ସାଇବେରିଆନ୍ କ୍ରେନ୍ ଭଳି ବିରଳ ପକ୍ଷୀମାନଙ୍କୁ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଜୈବ ବିବିଧତାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୁଝିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏବେ ସାଇବେରିଆ, ମଙ୍ଗୋଲିଆ ଏବଂ ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ସମେତ ୧୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶରୁ ହଜାର ହଜାର ପ୍ରବାସୀ ପକ୍ଷୀ ପ୍ରୟାଗରାଜର ଗଙ୍ଗା-ଯମୁନା କୂଳରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ଅନନ୍ୟ ଉଡ଼ାଣ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ପ୍ରବାସ ଢାଞ୍ଚାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରୟାଗରାଜ ଡିଏଫଓ ଅରବିନ୍ଦ କୁମାର ଯାଦବ ଏ ବିଷୟରେ ହିଛନ୍ତି , ଏହି ମହୋତ୍ସବ କେବଳ ମନୋରଞ୍ଜନ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ପରିବେଶ ସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ଜୈବ ବିବିଧତା ସଂରକ୍ଷଣ ଅଭିଯାନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ପକ୍ଷୀ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ପରିବେଶ ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ସହ ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତି ପ୍ରତି ସଚେତନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ସେ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରୟାଗରାଜ ମେଳା ପ୍ରଶାସନର ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଅନୁଯାୟୀ, ଭକ୍ତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିବେଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନେ ପକ୍ଷୀଙ୍କୁ ଖୁବ ନିକଟରୁ ଦେଖିବାର ଅନୁଭବ ପାଇବା ସହ ପ୍ରାକୃତିକ ବାସସ୍ଥାନର ଗୁରୁତ୍ବିଷୟରେ ଜାଣିପାରିବେ। ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ସହିତ ପକ୍ଷୀ ପଦଯାତ୍ରା ଏବଂ ପ୍ରକୃତି ପଦଯାତ୍ରା ମାଧ୍ୟମରେ, ଭକ୍ତମାନେ ପକ୍ଷୀମାନଙ୍କର ଆଚରଣ, ପ୍ରବାସ ଯାତ୍ରା ଏବଂ ପରିବେଶରେ ସେମାନଙ୍କର ଭୂମିକାକୁ ମଧ୍ୟ ବୁଝିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ପଥପ୍ରାନ୍ତ ନାଟକ, କଳା ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମହାକୁମ୍ଭ ସମୟରେ ପକ୍ଷୀ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପରିବେଶ ସନ୍ତୁଳନ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଲକ୍ଷ୍ୟ କେବଳ ଭକ୍ତମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ନୁହେଁ ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦର ସଂରକ୍ଷଣ ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ। ପକ୍ଷୀ ପ୍ରେମୀ, ଗବେଷକ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଛାତ୍ରମାନେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପକ୍ଷୀ ମହୋତ୍ସବରେ ପକ୍ଷୀବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ବିଷୟରେ ନୂତନ ଜ୍ଞାନ ହାସଲ କରିବେ। ବିଭିନ୍ନ ଅଧିବେଶନରେ ପକ୍ଷୀ ସ୍ଥାନାନ୍ତର, ବାସସ୍ଥାନ ସୁରକ୍ଷା, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ବଞ୍ଚିବା ବିଷୟରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ତଥ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ।
ଏହି ମହୋତ୍ସବ ଭାରତ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଜୈବ ବିବିଧତା ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ବାର୍ତ୍ତା ଦେବ। ପକ୍ଷୀ ସଂରକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତି ସହିତ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ ତଥା ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ବୁଝିବା ଲାଗି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ମହାକୁମ୍ଭ ୨୦୨୫ ସମୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ନ୍ତର୍ଜାତିକ ପକ୍ଷୀ ମହୋତ୍ସବ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି, ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଏକ ଅନନ୍ୟ ମିଶ୍ରଣ ହେବ। ଏହା ଭକ୍ତ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପତ୍ତିର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୁଝିବା, ଜୈବବିବିଧତାକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ପରିପୂରକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରେରିତକରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବ।