Ministry of Railways
Indian Railways working on war footing to make sure that devotees come in & go back smoothly during ongoing Mahakumbh 2025
All eight stations in Prayagraj area including the Prayagraj Junction are fully functional; Railways run 330 trains on Sunday & 201 trains by today 3 pm to ease the continued rush of pilgrims
Union Minister of Railways & the Chairman Railway Board review the ongoing rush situation & Railway’s preparedness ahead of next Amrit Snan of Maghi Poornima on 12th Febuary, 2025
10 FEB 2025 4:41PM by PIB Delhi
Despite continued heavy rush, Indian Railways is working on war footing to serve the devotees by bringing them in & taking back their home during the ongoing Mahakumbh. Countering a wrong media report a day before, Union Minister of Railways Ashwini Vaishnaw informed the nation through media that about 330 trains from eight different stations in the Prayagraj area carried 12 Lakh 50 thousand passengers back to their homes. Even as rush is not coming down, Indian Railways by running one train each from these stations in just above 4 minutes is making sure that devotees don't have to wait after their holy bathing.
Ahead of the next pious Amrut Snan of Maghi Poornima, One rake of these trains is catering to on an average 3780 passengers in a single trip is showing that rush is not coming down. Reviewing the situation at a meeting with zonal & divisional railway officials, Chairman Railway Board & CEO, Shri Satish Kumar asked the officials to bring to the notice of the media all its efforts in serving the people efficiently and at full capacity. He mentioned that Prayagraj Junction along with 7 other stations Prayagraj Chheoki, Naini, Subedarganj, Prayag, Phaphamau, Prayagraj Rambagh, and Jhusi are fully functional. Despite the continued rush, Special and regular trains are running at full capacity from these 8 stations from Prayagraj area. The closure of only one station, Prayagraj Sangam, two days before and two days after any Amrit Snan is a routine practice, Shri Satish Kumar emphasized. Further, this is done on the suggestion of prayagraj district administration and was done all through previous holy baths, the Amrit Snans. There is nothing new in it. He urged the media, Zonal & Divisional offices of public relations of Indian Railway to highlight its massive efforts to help devotees reach the Mahakumbh city, specially in the light of reported traffic snarls in the adjoining areas. The fact remains that by 3 PM today, more than 201 special and regular trains had already departed from the 8 stations including the crucial Prayagraj Junction carrying more than 9 lakh pilgrims.
Earlier in the day, CRB & CEO Shri Satish Kumar briefed the Union Rail Minister, Shri Ashwani Vaishnaw about the smooth functioning of railways' services in Prayagraj area in the war room of Rail Bhawan, where CCTV camera footage from all the railway stations were being received. Both reviewed the ongoing situation of rush & discussed preparation of Railways ahead of the next Amrit snan of Maghi Purnima. Later Chairman, Railway Board urged the media and public in general not to fall prey to isolated media reports regarding services being affected at the crucial Prayagraj Junction. He said that the facts can easily be verified by visiting the 8 Railway stations where the Mela special trains, painted with mahakumbh logo, are running day and night. Running 330 trains on a normal day by Indian Railway is an evidence of its unwavering commitment to the people of India. This number is almost on par with 360 trains that were run on Mauni Amavasya last month, when the rush was on its historic peak.
Passengers are advised to refer to official railway sources for the latest updates and to avoid misleading information.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମହାକୁମ୍ଭ 2025ରେ ଭକ୍ତମାନେ ଯେପରି ସହଜରେ ଆସିପାରିବେ ଏବଂ ଫେରି ପାରିବେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଯୁଦ୍ଧକାଳୀନ ଭିତ୍ତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି
ପ୍ରୟାଗରାଜ ଜଙ୍କସନ ସମେତ ପ୍ରୟାଗରାଜ ଅଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ଆଠଟି ଷ୍ଟେସନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ; ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଡ଼କୁ କମାଇବା ପାଇଁ ରେଳବାଇ ରବିବାର ଦିନ 330ଟି ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ଆଜି ଅପରାହ୍ଣ 3ଟା ସୁଦ୍ଧା 201ଟି ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଉଛି
ଫେବୃଆରୀ 12 ତାରିଖ ମାଘୀ ପୂର୍ଣ୍ଣିମାରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଅମୃତ ସ୍ନାନ ପୂର୍ବରୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଭିଡ଼ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ରେଳବାଇର ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସମୀକ୍ଷା କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ରେଳବାଇ ବୋର୍ଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ
10 FEB 2025 4:41PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରବଳ ଭିଡ଼ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ପରିବହନ ସେବା ଦେବା ପାଇଁ ଯୁଦ୍ଧକାଳୀନ ଭିତ୍ତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ପ୍ରୟାଗରାଜ ମହାକୁମ୍ଭ ସମୟରେ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ଆଣିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଘରକୁ ଫେରାଇ ନେବା ଲାଗି ରେଳବାଇ ସବୁ ପ୍ରକାର ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି। ଗୋଟିଏ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ଭୁଲ ଗଣମାଧ୍ୟମ ରିପୋର୍ଟ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ରଖିଛନ୍ତି । ଗଣମାଧ୍ୟମ ଜରିଆରେ ସେ ଦେଶବାସୀକୁ ସୂଚନା ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରୟାଗରାଜ ଅଞ୍ଚଳର ଆଠଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଷ୍ଟେସନରୁ ପ୍ରାୟ 330 ଟ୍ରେନ୍ 12 ଲକ୍ଷ 50 ହଜାର ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ନିଜ ଘରକୁ ଫେରାଇ ନେଇଛି । ଭିଡ଼ କମୁନଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଏହି ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକରୁ ମାତ୍ର 4 ମିନିଟରୁ ଅଧିକ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ ଲେଖାଏଁ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଇ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ଯେ, ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ଯେପରି ସେମାନଙ୍କର ପବିତ୍ର ସ୍ନାନ ପରେ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ।
ମାଘୀ ପୂର୍ଣ୍ଣିମାର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପବିତ୍ର ଅମୃତ ସ୍ନାନ ପୂର୍ବରୁ, ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ଗୋଟିଏ ରେକ୍ ହାରାହାରି 3780 ଜଣ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଟ୍ରିପରେ ସେବା ଯୋଗାଉଛି । ଏଥିରୁ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ ପାଉନଥିବା ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି । କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଏବଂ ଡିଭିଜନାଲ ରେଳ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହ ଏକ ବୈଠକରେ ପରିସ୍ଥିତିର ସମୀକ୍ଷା କରି ରେଳବାଇ ବୋର୍ଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ତଥା ସିଇଓ ଶ୍ରୀ ସତୀଶ କୁମାର ରେଳବାଇ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତାର ସହ ଏବଂ ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତାରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି କରାଯାଇଥିବା ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସୂଚନା ଦେବାକୁ କହିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରୟାଗରାଜ ଜଙ୍କସନ ସହିତ ଅନ୍ୟ 7ଟି ଷ୍ଟେସନ ଯଥା ପ୍ରୟାଗରାଜ ଛେଓକି, ନୈନି, ସୁବେଦାରଗଞ୍ଜ, ପ୍ରୟାଗ, ଫାଫାମାଉ, ପ୍ରୟାଗରାଜ ରାମବାଗ ଏବଂ ଝୁସି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି। କ୍ରମାଗତ ଭିଡ଼ ସତ୍ତ୍ୱେ, ପ୍ରୟାଗରାଜ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଏହି 8ଟି ଷ୍ଟେସନରୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ନିୟମିତ ଟ୍ରେନ୍ ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତାରେ ଚାଲୁଛି। ଯେକୌଣସି ଅମୃତ ସ୍ନାନର ଦୁଇ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ଦୁଇ ଦିନ ପରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଷ୍ଟେସନ, ପ୍ରୟାଗରାଜ ସଙ୍ଗମକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ଏକ ନିୟମିତ ଅଭ୍ୟାସ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ସତୀଶ କୁମାର ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ, ଏହା ପ୍ରୟାଗରାଜ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନର ପରାମର୍ଶରେ କରାଯାଏ ଏବଂ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ପବିତ୍ର ସ୍ନାନ, ଅମୃତ ସ୍ନାନ ସମୟରେ କରାଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ କିଛି ନୂଆ କଥା ନାହିଁ। ମହାକୁମ୍ଭ ସହରର ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରବଳ ଭିଡ଼ ସତ୍ତ୍ୱେ ମହାକୁମ୍ଭ ସହରରେ ପହଞ୍ଚିବା ଲାଗି ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଜାରି ରହିଥିବା ବ୍ୟାପକ ଅଭିଯାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଏହାକୁ ପ୍ରଚାରପ୍ରସାର କରିବା ଲାଗି ସେ ଗଣମାଧ୍ୟମ, ରେଳବାଇ ଜୋନାଲ ଓ ଡିଭିଜନାଲ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ଜନସମ୍ପର୍କ ବିଭାଗକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ବାସ୍ତବତା ହେଉଛି ଯେ ଆଜି ଅପରାହ୍ଣ 3ଟା ସୁଦ୍ଧା, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାଗରାଜ ଜଙ୍କସନ ସମେତ 8ଟି ଷ୍ଟେସନରୁ 201ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ନିୟମିତ ଟ୍ରେନ୍ 9ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ନେଇ ବାହାରି ସାରିଥିଲା।
ଏହାପୂର୍ବରୁ, ସିଆରବି ଏବଂ ସିଇଓ ଶ୍ରୀ ସତୀଶ କୁମାର କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବଙ୍କୁ ରେଳ ଭବନର ୱାର ରୁମରେ ପ୍ରୟାଗରାଜ ଅଞ୍ଚଳରେ ରେଳ ସେବାର ସୁଚାରୁ ରୂପେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ସେଠାରେ ସମସ୍ତ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରୁ ସିସିଟିଭି କ୍ୟାମେରା ଫୁଟେଜ୍ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଦେଖାଇଥିଲେ। ଉଭୟ ବର୍ତ୍ତମାନର ଭିଡ଼ ପରିସ୍ଥିତିର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ଏବଂ ମାଘୀ ପୂର୍ଣ୍ଣିମାରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଅମୃତ ସ୍ନାନ ପୂର୍ବରୁ ରେଳବାଇର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ପରେ ରେଳବାଇ ବୋର୍ଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାଗରାଜ ଜଙ୍କସନରେ ସେବା ପ୍ରଭାବିତ ହେବା ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଅସତ୍ୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ ରିପୋର୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱାସ ନକରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ 8ଟି ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ମହାକୁମ୍ଭ ଲୋଗୋ ଲାଗିଥିବା ରଙ୍ଗୀନ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ଦିନରାତି ଚାଲୁଛି ସେଠାରେ ପ୍ରକୃତ ତଥ୍ୟ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇପାରିବ । ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ସାଧାରଣ ଦିନରେ 330ଟି ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଇବା ଭାରତର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପ୍ରତି ଏହାର ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରମାଣ। ଗତ ମାସ ମୌନି ଅମାବାସ୍ୟା ସମୟରେ ଭିଡ଼ ରେକର୍ଡ ଟପିଥିବା ସମୟରେ ୩୬୦ଟି ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ କରାଯିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ।
ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା ପାଇବା ଏବଂ ବିଭ୍ରାନ୍ତିକର ସୂଚନା ଏଡ଼ାଇବା ପାଇଁ ରେଳର ସରକାରୀ ଉତ୍ସକୁ ଯାଞ୍ଚ କରିବାକୁ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।