Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah chairs Parliamentary Consultative Committee for Ministry of Home Affairs on 'Cyber Security and Cyber Crime' in New Delhi
Under the leadership of Modi Ji, the country is witnessing a 'digital revolution', to face the challenges of cyber security one needs to understand its size and scale
AI will be used to identify and close the mule accounts before they are made operational
To prevent cybercrime, Home Minister stresses on raising awareness on Modi Ji's mantra of 'Stop-Think-Take Action'
Modi government is moving forward with a four-pronged strategy to tackle cybercrimes: Convergence, Coordination, Communication, and Capacity
Union Home Minister says that to prevent cybercrimes, there should be a greater focus on increasing awareness among the public and promoting the Cyber Helpline '1930'
The three basic elements of cyberspace - software, services, and users are important in tackling cyber frauds
The members gave suggestions on issues related to 'Cyber Security and Cyber Crime' and appreciated the steps taken by the Govt.
11 FEB 2025 11:41AM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah chaired a meeting of the Parliamentary Consultative Committee for the Ministry of Home Affairs on the topic of 'Cyber Security and Cyber Crime' in New Delhi. The meeting was attended by Union Minister of State for Home Affairs Shri Nityanand Rai, Shri Bandi Sanjay Kumar, members of the Committee, the Union Home Secretary, and senior officials of the Ministry of Home Affairs. The committee discussed various issues related to 'Cyber Security and Cyber Crime' during the meeting.
Addressing the meeting, Union Home Minister Shri Amit Shah said that in recent years, there has been an expansion of digital infrastructure in India, which has naturally led to an increase in the number of cyber attacks. He said that when we look at cyberspace from a different perspective, it forms a complex network of 'software,' 'services,' and 'users.' He emphasized that until we consider controlling cyber fraud through 'software,' 'services,' and 'users,' it will be impossible to resolve the issues of cyberspace. Shri Shah further mentioned that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Ministry of Home Affairs has taken several significant steps towards making India a cyber-safe nation.
Shri Amit Shah said that cybercrime has erased all geographical boundaries. He stated that it is a 'borderless' and 'formless' crime, as it has no limits or fixed form. He mentioned that India has witnessed a 'digital revolution' in the last decade. Without understanding the size and scale of the 'digital revolution,' we cannot face the challenges in the cyber domain.
Union Home Minister said that today, 95 per cent villages in the country are digitally connected, and one lakh gram panchayats are equipped with Wi-Fi hotspots. In the past ten years, the number of internet users has increased by 4.5 times. He mentioned that in 2024, a total of 246 trillion transactions worth ₹17.221 lakh crore were made through UPI. In 2024, 48 per cent of the global digital transactions took place in India. He also said that in terms of the startup ecosystem, India has become the third-largest country in the world. In 2023, the contribution of the digital economy to the Gross Domestic Product (GDP) was around ₹32 lakh crore, which is 12 per cent, and nearly 15 million jobs were created.
Shri Amit Shah said that today India has become the third-largest country in terms of digital landscape in the world. The digital economy contributes 20 per cent to the total economy of India. He also mentioned that the Ministry of Home Affairs' goal is to ensure zero cybercrime cases and their FIRs.
Union Home Minister said that to tackle cybercrime, we have adopted four types of strategies, which include Convergence, Coordination, Communication, and Capacity. All of these are being implemented with clear objectives and a strategic approach. He mentioned that inter-ministerial and inter-departmental coordination within the Ministry of Home Affairs has been strengthened, ensuring seamless communication and smooth flow of information.
Shri Amit Shah said that a healthy tradition of exchange of information between the Ministry of Home Affairs, the Ministry of Electronics and IT, CERT-IN, I4C, and departments like Telecom and Banking has led to successfully tackling many cybercrime cases.
Union Home Minister emphasized the importance of raising awareness among the public to prevent cybercrime and requested all the members of the committee to promote the I4C helpline number 1930. He stated that in light of cyber financial fraud, the '1930' helpline provides a one-point solution offering various services, such as blocking cards.
Shri Amit Shah said that efforts are underway to use Artificial Intelligence for identifying mule accounts, in coordination with the Reserve Bank and all banks, to establish a system for their detection. He mentioned that we will ensure the closure of mule accounts before they are even operational. Union Home Minister stated that the government has also ensured that people are made aware of Prime Minister Shri Narendra Modi's mantra 'STOP-THINK-TAKE ACTION' in order to make them more vigilant against cybercrimes.
Union Home Minister stated that a total of 1 lakh 43 thousands FIRs have been registered on the I4C portal, and over 19 crore people have used this portal. He mentioned that, for national security reasons, 805 apps and 3,266 website links have been blocked based on I4C's recommendations. Additionally, 399 banks and financial intermediaries have come on board. Over 6 lakh suspicious data points have been shared, more than 19 lakh mule accounts have been caught, and suspicious transactions worth ₹2,038 crore have been prevented.
Shri Amit Shah said that Cyber Crime Forensic Training Labs have been established in 33 states and union territories. On the 'CyTrain' platform, a "Massive Open Online Course (MOOC)" platform, 101,561 police officers have registered, and over 78,000 certificates have been issued.
The committee members gave their suggestions on issues related to 'Cyber Security and Cyber Crime' and appreciated the important steps taken by the government for enhancing cyber security.

गृह मामिला मन्त्रालय
केन्द्रीय गृह मन्त्री तथा सहकारिता मन्त्री श्री अमित शाहले नयाँ दिल्लीमा ‘साइबर सुरक्षा एवं साइबर अपराध’ सम्बन्धी गृह मन्त्रालयको संसदीय सल्लाहकार समितिको अध्यक्षता गरे
मोदी जीको नेतृत्वमा देश ‘डिजिटल क्रान्ति’ देखिरहेको छ, साइबर सुरक्षाका चुनौतीहरूको सामना गर्नका लागि यसको आकार र मात्रा बुझ्नु आवश्यक छ
म्यूल एकाउन्टहरूलाई लाचू गर्नु अघि पहिचान गर्न र बन्द गर्नका लागि एआईको प्रयोग गरिनेछ
साइबर अपराधलाई रोक्नका लागि गृह मन्त्रीले मोदी जीको ‘रोक्नुहोस्-सोच्नुहोस्-ताजा कार्य’ को मन्त्रमा जागरूकता बढाउन जोड दिए
मोदी सरकार साइबर अपराधहरूबाट निपट्नका लागि चार-आयामी रणनीतिको साथ अगाडि बढिरहेको छ: अभिसरण, समन्वय, सञ्चार र क्षमता
केन्द्रीय गृह मन्त्रीले भने, साइबर अपराधहरूलाई रोक्नका लागि जनतामा जागरूकता बढाउन र साइबर हेल्पलाइन ‘1930’ लाई प्रवर्द्धन गर्नमा अधिक ध्यान केन्द्रित गरिनुपर्छ
साइबर स्पेसका तीन आधारभूत तत्त्वहरू - सफ्टवेयर, सेवा र प्रयोगकर्ताहरू साइबर धोकाधड़ीबाट निपट्नका लागि महत्त्वपूर्ण छन्
सदस्यहरूले ‘साइबर सुरक्षा एवं साइबर अपराध’ सित सम्बन्धित मुद्दाहरूमा सुझाउ दिए र सरकारले चालेका कदमहरूको प्रशंसा गरे
11 FEB 2025 11:41AM by PIB Gangtok
केन्द्रीय गृह मन्त्री तथा सहकारिता मन्त्री श्री अमित शाहले नयाँ दिल्लीमा ‘साइबर सुरक्षा एवं साइबर अपराध’ विषयमा गृह मन्त्रालयको संसदीय सल्लाहकार समितिको बैठकको अध्यक्षता गरे। बैठकमा केन्द्रीय गृह राज्य मन्त्री श्री नित्यानन्द राय, श्री बन्दी सञ्जय कुमार, समितिका सदस्यहरू, केन्द्रीय गृह सचिव र गृह मन्त्रालयका वरिष्ठ अधिकारीहरू उपस्थित थिए। बैठकको क्रममा समितिले ‘साइबर सुरक्षा एवं साइबर अपराध’ सित सम्बन्धित विभिन्न मुद्दाहरूमा चर्चा गरे।
बैठकलाई सम्बोधन गर्दै केन्द्रीय गृह मन्त्री श्री अमित शाहले भने, हालैका वर्षहरूमा भारतमा डिजिटल पूर्वाधारको विस्तार भएको छ, जसले स्वाभाविक रूपमा साइबर हमलाको सङ्ख्यामा वृद्धि भएको छ। उनले अझ भने, जब हामी साइबरस्पेसलाई फरक दृष्टिकोणबाट हेर्छौँ, तब यसले ‘सफ्टवेयर,’ ‘सेवा’ र ’प्रयोगकर्ता’ हरूको एक जटिल सञ्जाल बनाउँछ। उनले जोड दिँदै भने, जबसम्म हामी ‘सफ्टवेयर,’ ‘सेवा’ र ’प्रयोगकर्ता’ हरूको माध्यमद्वारा साइबर धोकाधड़ीलाई नियन्त्रण गर्ने दिशामा विचार गर्दैनौँ, तबसम्म साइबरस्पेसका मुद्दाहरूलाई समाधान गर्न असम्भव हुनेछ। श्री शाहले थप उल्लेख गरे कि प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको नेतृत्वमा गृह मन्त्रालयले भारतलाई साइबर-सुरक्षित राष्ट्र बनाउने दिशामा धेरै महत्त्वपूर्ण कदम चालेको छ।
श्री अमित शाहले भने, साइबर अपराधले सबै भौगोलिक सीमाहरूलाई मेटाएको छ। उनले भने कि यो एक ‘सीमाहीन’ र ‘निराकार’ अपराध हो, किनकि यसको कुनै सीमा वा निश्चित रूप छैन। उनले उल्लेख गर्दै भने, भारतले पछिल्लो दशकमा ‘डिजिटल क्रान्ति’ देखेको छ। ‘डिजिटल क्रान्ति’ को आकार र मात्रालाई राम्ररी नबुझी हामी साइबर डोमेनमा चुनौतीहरूको सामना गर्न सक्दैनौँ।
केन्द्रीय गृहमन्त्रीले अझ भने, आज देशका 95 प्रतिशत गाउँहरू डिजिटल रूपमा जोडिएका छन् र एक लाख ग्राम पञ्चायतहरू वाइफाइ हटस्पटले सुसज्जित छन्। पछिल्ला दस वर्षमा इन्टरनेट प्रयोगकर्ताहरूको सङ्ख्या 4.5 गुणाले वृद्धि भएको छ। उनले 2024 मा यूपीआईको माध्यमद्वारा 17.221 लाख करोड रुपियाँको कुल 246 ट्रिलियन कारोबार भएको उल्लेख गरे। 2024 मा वैश्विक डिजिटल कारोबारको 48 प्रतिशत भारतमा भएको थियो। उनले यो पनि भने कि स्टार्टअप इकोसिस्टमको मामिलामा भारत विश्वको तेस्रो सबैभन्दा ठूलो देश बनेको छ। 2023 मा सकल घरेलु उत्पाद (जीडीपी) मा डिजिटल अर्थतन्त्रको योगदान लगभग 32 लाख करोड रुपियाँ थियो, जुन 12 प्रतिशत हो अनि लगभग 15 मिलियन रोजगारी सिर्जना भएको थियो।
श्री अमित शाहले भने, आज भारत डिजिटल परिदृश्यको मामिलामा विश्वको तेस्रो सबैभन्दा ठूलो देश बनेको छ। भारतको कुल अर्थतन्त्रमा डिजिटल अर्थतन्त्रले योगदान 20 प्रतिशत छ। उनले गृह मन्त्रालयको लक्ष्य शून्य साइबर अपराधका मामिला र तिनको एफआईआरलाई सुनिश्चित गर्नु रहेको पनि उल्लेख गरे।
केन्द्रीय गृह मन्त्रीले भने, साइबर अपराधलाई सम्बोधन गर्नका लागि हामीले चार प्रकारका रणनीति अपनाएका छौँ, जसमा अभिसरण, समन्वय, सञ्चार र क्षमता सामेल छन्। यी सबैलाई स्पष्ट उद्देश्य र रणनीतिक दृष्टिकोणका साथ लागू गरिँदै छन्। उनले उल्लेख गरे कि गृह मन्त्रालयभित्र अन्तर-मन्त्रालय र अन्तर-विभागीय समन्वयलाई सुदृढ पारिएको छ, जसले निर्बाध सञ्चार र सूचनाको सुचारू प्रवाह सुनिश्चित गर्दछ।
श्री अमित शाहले भने, गृह मन्त्रालय, इलेक्ट्रोनिक्स तथा आईटी मन्त्रालय, सीईआरटी-इन, आई4सी, र दूरसञ्चार तथा ब्यांकिङ जस्ता विभागहरू बीच सूचना आदान-प्रदानको एक स्वस्थ परम्पराले धेरै साइबर अपराधका घटनाहरूलाई सफलतापूर्वक सम्बोधन गर्न मद्दत गरेको छ।
केन्द्रीय गृह मन्त्रीले साइबर अपराध रोक्नका लागि नागरिकमा जागरूकता जगाउनुको महत्त्वमाथि जोड दिए अनि समितिका सबै सदस्यहरूलाई आई4सी हेल्पलाइन नम्बर 1930 लाई प्रवर्द्धन गर्न अनुरोध गरे। उनले भने, साइबर वित्तीय धोकाधड़ीलाई ध्यानमा राख्दै ‘1930’ हेल्पलाइनले एक-बिन्दु समाधान प्रदान गर्दछ, जसमा कार्ड ब्लक गर्ने जस्ता विभिन्न सेवाहरू प्रदान गरिन्छ।
श्री अमित शाहले अझ भने, रिजर्भ ब्यांक र सबै ब्यांकहरूसँग समन्वय गरेर म्यूल खाताहरूको पहिचान गर्नका लागि कृत्रिम बुद्धिमत्ता प्रयोग गर्ने प्रयास भइरहेको छ, ताकि उनीहरूको पहिचानको लागि एक प्रणाली स्थापना गर्न सकियोस्। उनले उल्लेख गर्दै भने, हामी म्यूल खाताहरूलाई चालू हुनुभन्दा पहिला नै बन्द गर्ने सुनिश्चित गर्नेछौँ। केन्द्रीय गृह मन्त्रीले भने, सरकारले के सुनिश्चित गरेको छ भने नागरिकलाई प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको मन्त्र ‘रोक्नुहोस्-सोच्नुहोस्-कारबाही गर्नुहोस्’ को बारेमा जागरूक गरिनेछ, ताकि उनीहरू साइबर अपराधप्रति अधिक सतर्क रहन सकुन्।
केन्द्रीय गृह मन्त्रीले भने,आई4सी पोर्टलमा कुल 1 लाख 43 हजार एफआईआर दर्ता गरिएको छ र 19 करोडभन्दा अधिक मानिसहरूले यो पोर्टल प्रयोग गरेका छन्। उनले उल्लेख गरे कि राष्ट्रिय सुरक्षाको कारणले गर्दा आई4सी का सिफारिशहरूको आधारमा 805 ऐप र 3,266 वेबसाइट लिङ्क ब्लक गरिएको छ। यस अतिरिक्त, 399 ब्यांक र वित्तीय मध्यस्थ यसमा सामेल भएका छन्। 6 लाखभन्दा अधिक सन्दिग्ध डेटा पोइन्ट साझा गरिएको छ, 19 लाखभन्दा अधिक म्यूल खातालाई पक्राउ गरिएको छ र ः2,038 करोड रुपियाँको सन्दिग्ध कारोबारहरूलाई रोकिएको छ।
श्री अमित शाहले भने, 33 राज्य र केन्द्र शासित प्रदेशहरूमा साइबर अपराध फोरेन्सिक प्रशिक्षण प्रयोगशालाहरू स्थापना गरिएको छ। ‘साइट्रेन’ प्लेटफर्ममा एक मेसिभ ओपन अनलाइन कोर्स (एमओओसी) प्लेटफर्ममा, 101,561 पुलिस अधिकारीहरूले पञ्जीकरण गरेका छन् र 78,000 भन्दा अधिक प्रमाण पत्र जारी गरिएको छ।
समितिका सदस्यहरूले ‘साइबर सुरक्षा एवं साइबर अपराध’ सित सम्बन्धित मुद्दाहरूमा आफ्ना सुझाउ दिए र साइबर सुरक्षालाई बढाउनका लागि सरकारले चालेका महत्त्वपूर्ण कदमहरूको सराहना गरे।