Prime Minister's Office
India – France Joint Statement on the visit of Shri Narendra Modi, Hon’ble Prime Minister of India to France
12 FEB 2025 3:22PM by PIB Delhi
At the invitation of the President of the French Republic, H.E. Mr. Emmanuel Macron, the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, paid a visit to France on 10-12 February 2025. On 10 and 11 February 2025, France and India co-chaired the Artificial Intelligence Action Summit, gathering Heads of State and Government, leaders of international organizations, small and large enterprises, representatives of academia, non-governmental organizations, artists and members of civil society, in order to build on the important milestones reached during the Bletchley Park (November 2023) and Seoul (May 2024) summits. They underlined their commitment to take concrete actions to ensure that the global AI sector can drive beneficial social, economic and environmental outcomes in the public interest. Prime Minister Modi congratulated President Macron on France’s successful organization of AI Action Summit. France welcomed India’s hosting of the next AI Summit.
This was Prime Minister Modi’s sixth visit to France, and follows President Macron’s visit to India in January 2024 as the Chief Guest for the 75th Republic Day of India. Prime Minister Modi and President Macron held bilateral discussions on the entire gamut of the exceptionally strong and multifaceted bilateral cooperation and on global and regional matters. Both leaders also went to Marseille where President Macron hosted a private dinner for Prime Minister Modi, reflecting the excellent relationship between the two leaders. They jointly inaugurated India’s Consulate General in Marseille. They also visited the International Thermonuclear Experimental Reactor facility.
President Macron and Prime Minister Modi reaffirmed their shared vision for bilateral cooperation and international partnership, outlined in the Joint Statement issued following President Macron’s State Visit to India in January 2024 and in the Horizon 2047 Roadmap published during the visit of Prime Minister Modi to France in July 2023 as the Chief Guest of the Bastille Day Celebrations on the occasion of the 25th anniversary of the Strategic Partnership. They commended the progress achieved in their bilateral cooperation and committed to accelerating it further across its three pillars.
The two leaders reiterated their call for reformed and effective multilateralism to sustain an equitable and peaceful international order, address pressing global challenges and prepare the world for emerging developments, including in the technological and economic domains. The two leaders stressed, in particular, the urgent need for the reform of the United Nations Security Council and agreed to coordinate closely in multilateral fora, including on UNSC matters. France reiterated its firm support for India’s permanent membership of the UNSC. The two leaders agreed to strengthen conversations on regulation of use of the veto in case of mass atrocities. They held extensive discussions on long-term global challenges and current international developments and agreed to intensify their global and regional engagement, including through multilateral initiatives and institutions.
Acknowledging the paramount importance of advancing scientific knowledge, research and innovation, and recalling the long and enduring engagement between India and France in those areas, President Macron and Prime Minister Modi announced the grand inauguration of the India-France Year of Innovation in New Delhi in March 2026 by launching its Logo.
Partnership for Security and Sovereignty
Recalling the deep and longstanding defence cooperation between France and India as part of the Strategic Partnership, President Macron and Prime Minister Modi welcomed the continuation of the cooperation of air and maritime assets in line with the ambitious Defence Industrial Roadmap agreed in 2024. Both leaders commended progress in collaboration in construction of Scorpene submarines in India, including indigenization, and in particular the work carried out with a view to the integration of DRDO developed Air Independent Propulsion (AIP) into P75-Scorpene submarines and the analyses conducted regarding the possible integration of the Integrated Combat System (ICS) into the future P75-AS submarines. Both leaders welcomed the commissioning of the sixth and final submarine of the P75 Scorpene-class project, INS Vaghsheer, on 15 January 2025.Both sides welcomed the ongoing discussions in missiles, helicopter engines and jet engines. They also welcomed the excellent cooperation between the relevant entities in the Safran group and their Indian counterparts. Prime Minister Modi also invited the French Army to take a closer look at the Pinaka MBLR, emphasizing that an acquisition of this system by France would be another milestone in Indo-French defence ties. In addition, President Macron welcomed the decision to include India as an observer to the Eurodrone MALE programme managed by OCCAR, which is another step forward in the growing strength of our partnership in defence equipment programmes.
Both leaders appreciated the regular conduct of military exercises in all domains including maritime exercises and joint patrolling by maritime patrol aircraft. They noted the recent visit of the French Carrier Strike Group Charles De Gaulle to India in January 2025, followed by the Indian Navy’s participation in the French multinational exercise La Perouse, and the future conduct of the Varuna exercise in March 2025.
They welcomed the launch of FRIND-X (France-India Defence Startup Excellence) in Paris on 5-6 December 2024, involving the DGA and the Defence Innovation Agency, in line with the vision enshrined in HORIZON 2047 and the India-France Defence Industrial Roadmap. This collaborative platform brings together key stakeholders across both defence ecosystems, including defence startups, investors, incubators, accelerators, and academia, fostering a new era of defence innovation and partnership.
In order to deepen the research and development partnerships in defence, both leaders stressed on the early launch of an R&D framework through a Technical Arrangement for cooperation in defence technologies between DGA and DRDO. Inaddition, both leaders welcomed the ongoing discussions between L’Office National d’Etudes et de Recherches Aérospatiales (ONERA) and Defence Research and Development Organisation (DRDO) to identify technologies for R&D partnerships. Further, India welcomes the participation of Indian students, alongside French students, in the challenge on distributed intelligencelaunched recently by Interdisciplinary Center for Defence and Security from the Institut Polytechnique de Parisand encourages organizing of more joint challenges in the future to evoke the interest of students in defence.
Both leaders had a detailed conversation on international issues, including on the Middle-East and the war in Ukraine. They agreed to pursue their efforts to coordinate and remain closely engaged on a regular basis.
The two leaders recalled the launch of the India-Middle East-Europe Corridor (IMEC) on the margins of the G20 Summit in Delhi in September 2023 and agreed to work together more closely on implementing the initiative. Both leaders stressed the importance of IMEC to foster connectivity, sustainable growth trajectories and access to clean energy across these regions. In this regard, they acknowledged the strategic location of Marseille in the Mediterranean Sea.
They underlined the key importance of strengthening EU-India relations, in view of the upcoming India-EU summit at the earliest possible in New Delhi.
They appreciated the growing cooperation in trilateral format with Australia and with the United Arab Emirates. They commended the joint military exercises that took place between France, India and the United Arab Emirates, as well as the participation of India, France and Australia in each others’ multilateral military exercises. At the invitation of the United Arab Emirates and India, France joined the Mangrove Alliance for Climate. They directed their concerned officials to work together with officials from the Governments of United Arab Emirates and Australia, towards identifying concrete projects of trilateral cooperation in the field of economy, innovation, health, renewable energy, education, culture, and the maritime domain, including under the IPOI and IORA as identified during the focal points meeting held virtually last year for both the trilateral dialogues.
The two leaders underlined their common commitment to a free, open, inclusive, secure and peaceful Indo-Pacific region.
They reiterated their desire to continue to deepen bilateral cooperation in the space sector. Taking note of the substantial contribution of the first two sessions of the India-France Strategic Space Dialogue to furthering this objective, they agreed to hold its third session in 2025. They commended the strength of the partnership between CNES and ISRO and supported the development of collaborations and synergies between their space industries.
The two leaders reaffirmed their unequivocal condemnation of terrorism in all its forms and manifestations, including cross-border terrorism. They called for the disruption of terrorism financing networks and safe havens. They further agreed that no country should provide safe haven to those who finance, plan, support, or commit terrorist acts. The leaders also called for concerted action against all terrorists, including through designations of individuals affiliated with groups that are listed by the UN Security Council 1267 Sanctions Committee. The two sides emphasized the importance of upholding international standards on anti-money laundering and combating the financing of terrorism, consistent with Financial Action Task Force recommendations. Both countries reiterated their commitment to work together in FATF, No Money For Terror (NMFT) and other multilateral platforms.
They commended the cooperation between the National Security Guard (NSG) of India and the Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale (GIGN) for agency-level cooperation in the field of counter-terrorism. The two leaders welcomed the outcomes of the counter-terrorism dialogue held in April 2024, reflecting the growing India - France counter-terrorism and intelligence cooperation. The two leaders also looked forward to the successful organization of Milipol 2025 in New Delhi.
They welcomed the ongoing discussions to create a comprehensive framework for an enhanced bilateral cooperation in the civil aviation sector, which are at advanced stages.
Prime Minister Modi and President Macron launched an India-France Roadmap on Artificial Intelligence (AI), rooted in the philosophical convergence in their approaches focusing on the development of safe, open, secure and trustworthy artificial intelligence. They welcomed the inclusion of Indian startups at the French Startup Incubator Station F. They also welcomed the expanded possibilities for using India’s real-time payment system - Unified Payments Interface (UPI) - in France. The two leaders reiterated the strategic significance of cyberspace and their wish to strengthen their coordination at the United Nations regarding the application of international law and the implementation of the framework for responsible State behaviour in cyberspace, as well as the need to address issues arising from the proliferation of malicious cyber tools and practices. They looked forward to the next India-France Strategic Cybersecurity and Cyberdiplomacy Dialogues to be held in 2025.
Partnership for the Planet
Prime Minister Modi and President Macron stressed that nuclear energy is an essential part of the energy mix for strengthening energy security and transitioning towards a low-carbon economy. Both leaders acknowledged the India-France civil nuclear ties and efforts in cooperation on the peaceful uses of nuclear energy, notably in relation with the Jaitapur Nuclear Power Plant Project. They welcomed the first meeting of the Special Task Force on Civil Nuclear Energy, and welcomed the signing of a letter of intent on Small Modular Reactor (SMR) and Advanced Modular Reactor (AMR) and the Implementing Agreement between India’s GCNEP, DAE and France’s INSTN, CEA for cooperation in training and education of nuclear professionals.
The two leaders reaffirmed their countries’ commitment to jointly address the environmental crises and challenges including climate change and promoting sustainable lifestyles. The leaders welcomed the renewal of bilateral cooperation in the field of environment between the Ministries of Environment. Both leaders reiterated their commitment to the principles established by the Paris Pact for People and the Planet for reform of the international financing system towards supporting vulnerable countries in addressing both the eradication of poverty and the preservation of the planet. Both leaders affirmed the significance of United Nations Oceans Conference (UNOC-3) as an important milestone in international efforts towards conservation and sustainable use of oceans. In the context of upcoming UNOC-3 to be held in Nice in June 2025, France and India recognize the importance of the Agreement on the Conservation and Sustainable Use of Marine Biological Diversity Beyond Areas of Natural Jurisdiction (BBNJ Agreement), as one of the pillars of inclusive and holistic international ocean governance. Having already signed the treaty, they called for its entry into force at the earliest. Prime Minister Modi offered India’s support to France for UNOC-3 in June 2025.
They lauded the launching of the India-France Indo-Pacific Triangular Development Cooperation, aiming to support climate- and SDG-focused projects from third countries in the Indo-Pacific region. The two leaders welcome the partnership between Proparco and the concerned Indian microfinance institutions for an equity agreement of 13 million Euros in the areas of financial inclusion and women empowerment. They also commended the strong and fruitful cooperation within the framework of the Franco Indian presidency of the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure and the International Solar Alliance.
Noting the record level of bilateral trade in 2024, they acknowledged that there is vast untapped potential for trade and investment between the two countries. Both leaders highlighted the need to maintain strong confidence for companies investing in France and in India. They commended the numerous economic cooperation projects announced in 2024 in the field of urban development. They recalled the participation of India as guest of honor of the 7th Choose France Summit in Versailles in May 2024. The two leaders were delighted with the organization of the bilateral CEOs Forum in November 2024 and February 2025.
The two leaders expressed their satisfaction with the unprecedented momentum initiated for cooperation between the two Ministries of Health, with the first mission in Paris of India’s Ministry for Health and Family Welfare last January. Digital health, anti-microbial resistance and exchange of health professionals have been identified as the main priorities for bilateral cooperation in 2025. The two leaders welcomed the signature of a Letter of Intent between PariSante Campus and the C-CAMP (Centre for Molecular Platforms), and the creation of the Indo-French Life Sciences Sister Innovation Hub.
Partnership for the People
Recalling the ambition underpinning the Letter of Intent signed on the occasion of Prime Minister Modi’s visit to France in July 2023, President Macron and Prime Minister Modi welcomed the signature of the Agreement between the National Museum in Delhi and France Muséums Développement in December 2024. This agreement paves the way for further collaboration as well as broader museum cooperation including training of Indian professionals. France offered to continue consultations on its participation in the development of the National Maritime Heritage Complex.
To celebrate the 60th Anniversary of the signing of the first cultural agreement between India and France in 1966, both sides agreed to undertake multiple cultural exchanges and programs in the context of the Year of Innovation 2026 which is a cross-sectoral initiative that includes culture.
Prime Minister Modi congratulated President Macron on the successful organization of the Paris Olympics and Paralympics 2024 and thanked President Macron’s willingness to share France’s experience and expertise regarding the organization and securing of major international sporting events in the context of India’s bid to host the Olympics and Paralympics Games in 2036.
Both Leaders welcomed the launch of a regional edition of the Raisina Dialogue focusing on Mediterranean issues in Marseille in 2025, to foster high-level dialogue involving representatives of governments, industry leaders, experts on trade and connectivity issues and other relevant stakeholders with an aim to enhance trade and connectivity between the Mediterranean and the Indo-Pacific regions.
Both leaders welcomed the successful launch in September 2024 of the International Classes Scheme under which Indian students are taught French as a foreign language, and methodology and academic contents in highly reputed French universities in France during one academic year, before entering their chosen curricula in France. It will create conducive conditions to increase student mobility and meet the target of 30,000 Indian students in France by 2030. In that regard, they welcomed the rising number of Indian students in France, with 2025 figures expected to reach an unprecedented 10,000.
Both leaders also welcomed the operationalization of the Young Professionals Scheme (YPS) under India-France Migration and Mobility Partnership Agreement (MMPA) which will facilitate two way mobility of youth and professionals, further strengthening the bonds of friendship between people of India and France. Moreover, both leaders stressed on early conclusion of the Memorandum of Understanding to foster cooperation in the fields of skill development, vocational education and training which will create opportunities for both countries to strengthen cooperation in this field.
To foster their dynamic and comprehensive Strategic Partnership, both countries committed to constantly deepen their long-term cooperation following the ambitions expressed in the bilateral Horizon 2047 Roadmap.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତର ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଫ୍ରାନ୍ସ ଗସ୍ତ ଅବସରରେ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି
12 FEB 2025 3:22PM by PIB Bhubaneswar
ଫ୍ରାନ୍ସର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମାନ୍ୟ ଇମାନୁଏଲ୍ ମାକ୍ରୋନଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମେ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୦୨୫ ମସିହା ଫେବୃଆରୀ ୧୦ରୁ ୧୨ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଫ୍ରାନ୍ସ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଭାରତ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଆକ୍ସନ୍ ସମ୍ମିଳନୀର ସହ-ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ବ୍ଲେଚଲେ ପାର୍କ (ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୩) ଏବଂ ସିଓଲ୍ (ମେ ୨୦୨୪) ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ହାସଲ ହୋଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ସରକାର, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନର ମୁଖ୍ୟ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ବୃହତ ଉଦ୍ୟୋଗ, ଶିକ୍ଷା, ବେସରକାରୀ ସଂଗଠନର ପ୍ରତିନିଧି, କଳାକାର ଏବଂ ନାଗରିକ ସମାଜର ସଦସ୍ୟମାନେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିଲେ। ବୈଶ୍ୱିକ ଏଆଇ କ୍ଷେତ୍ର ଯେପରି ଜନସ୍ୱାର୍ଥରେ ଲାଭଦାୟକ ସାମାଜିକ, ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ଫଳାଫଳ ଆଣିପାରିବ, ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ଦୃଢ଼ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଲାଗି ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଉଭୟ ଦେଶ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଫ୍ରାନ୍ସର ଏଆଇ ଆକ୍ସନ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ଭାରତର ପରବର୍ତ୍ତୀ ଏଆଇ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନକୁ ଫ୍ରାନ୍ସ ସ୍ୱାଗତ କରିଛି।
ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଷଷ୍ଠ ଫ୍ରାନ୍ସ ଗସ୍ତ ଥିଲା, ଏବଂ ଭାରତର ୭୫ତମ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ ପରେ ଏହି ଗସ୍ତ ହୋଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନ୍ ଅସାଧାରଣ ଭାବେ ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ ବହୁମୁଖୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ତଥା ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ନେତା ମାର୍ସେଲି ମଧ୍ୟ ଯାଇଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନ୍ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ରାତ୍ରିଭୋଜନ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦୁଇ ନେତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତମ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲା। ସେମାନେ ମିଳିତ ଭାବେ ମାର୍ସେଇିରେ ଭାରତର ବାଣିଜ୍ୟ ଦୂତାବାସକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଥର୍ମୋନ୍ୟୁକ୍ଲିୟର୍ ଏକ୍ସପେରିମେଣ୍ଟାଲ୍ ରିଆକ୍ଟର୍ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନ୍ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଭାଗିଦାରୀ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସହଭାଗୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ, ଯାହା ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ ରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ ପରେ ଏବଂ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୩ ରେ ଷ୍ଟ୍ରାଟେଜିକ୍ ପାର୍ଟନରସିପର ୨୫ ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ବାସ୍ଟିଲ୍ ଦିବସ ସମାରୋହର ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଫ୍ରାନ୍ସ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ହରାଇଜନ୍ ୨୦୪୭ ରୋଡମ୍ୟାପରେ ଜାରି ହୋଇଥିବା ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତିରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଥିଲା। ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗରେ ହାସଲ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାର ତିନୋଟି ସ୍ତମ୍ଭରେ ଏହାକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ହୋଇଥିଲେ।
ଦୁଇ ନେତା ଏକ ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ ଏବଂ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା, ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ର ସମେତ ଉଦୀୟମାନ ବିକାଶ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ସଂସ୍କାରିତ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବହୁପକ୍ଷବାଦ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଆହ୍ୱାନକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ବିଶେଷ କରି, ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦରେ ତୁରନ୍ତ ସଂସ୍କାରର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଦୁଇ ନେତା ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୟୁଏନ୍ଏସସି ପ୍ରସଙ୍ଗ ସମେତ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ମଞ୍ଚରେ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିବା ଲାଗି ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ୟୁଏନ୍ଏସସି ରେ ଭାରତର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟତା ପାଇଁ ଫ୍ରାନ୍ସ ନିଜର ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ ଦୋହରାଇଥିଲା। ଗଣ ଅତ୍ୟାଚାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭେଟୋ ବ୍ୟବହାରର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଉପରେ ଆଲୋଚନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ଦୁଇ ନେତା ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ସେମାନେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବୈଶ୍ୱିକ ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିକାଶ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ଆର୍ନ୍ତଜାତୀୟ ତଥା ଆଞ୍ଚଳିକ ଯୋଗଦାନକୁ ତୀବ୍ର କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ।
ବୈଜ୍ଞାନିକ ଜ୍ଞାନ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନର ଅଗ୍ରଗତିର ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଏବଂ ସେହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଦୀର୍ଘ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସମ୍ପର୍କକୁ ସ୍ମରଣ କରି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନ୍ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ନବସୃଜନ ବର୍ଷର ବିଶାଳ ଉଦଘାଟନ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ।
ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ପାଇଁ ଭାଗିଦାରୀ
ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ସ୍ମରଣ କରି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନ୍ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୦୨୪ରେ ସହମତି ହୋଇଥିବା ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଅନୁରୂପ ବିମାନ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ସମ୍ପତ୍ତିର ସହଯୋଗ ଜାରି ରଖିବାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱଦେଶୀକରଣ ସମେତ ଭାରତରେ ସ୍କୋର୍ପିଅନ୍ ଶ୍ରେଣିର ବୁଡ଼ାଜାହାଜ ନିର୍ମାଣରେ ସହଯୋଗର ଅଗ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ପି୭୫-ସ୍କୋର୍ପିଅନ୍ ବୁଡ଼ାଜାହାଜରେ ଡିଆରଡିଓ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ଏୟାର ଇଣ୍ଡିପେଣ୍ଡେଣ୍ଟ୍ ପ୍ରପଲସନ (ଏ. ଆଇ. ପି.) ର ଏକୀକରଣ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ପି୭୫-ଏ. ଏସ୍. ବୁଡ଼ାଜାହାଜରେ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ କମ୍ବାଟ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ (ଆଇ. ସି. ଏସ୍.) ର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଏକୀକରଣ ସମ୍ପର୍କରେ କରାଯାଇଥିବା ବିଶ୍ଳେଷଣକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ନେତା ୨୦୨୫ ମସିହା ଜାନୁଆରୀ ୧୫ ତାରିଖରେ ପି୭୫ ସ୍କୋର୍ପିଅନ୍-ଶ୍ରେଣୀ ପ୍ରକଳ୍ପର ଷଷ୍ଠ ତଥା ଅନ୍ତିମ ବୁଡ଼ାଜାହାଜ ଆଇ. ଏନ୍. ଏସ୍. ବାଘଶୀରକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଇବାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର, ହେଲିକପ୍ଟର ଇଞ୍ଜିନ୍ ଏବଂ ଜେଟ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାଲିଥିବା ଆଲୋଚନାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ସଫ୍ରାନ୍ ଗୋଷ୍ଠୀର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିପକ୍ଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସହଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ପିନାକ ଏମ୍. ବି. ଏଲ୍. ଆର୍. ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ନଜର ରଖିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଫରାସୀ ସେନାକୁ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଦ୍ୱାରା ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଧିଗ୍ରହଣ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଉ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହେବ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନ୍ ଓ. ସି. ସି. ଏ. ଆର୍. ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ୟୁରୋଡ୍ରୋନ୍ ଏମଏଏଲଇ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତକୁ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ ଭାବେ ସାମିଲ କରିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆମର ଭାଗିଦାରୀର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ।
ସାମୁଦ୍ରିକ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ପାଟ୍ରୋଲିଂ ବିମାନ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ପାଟ୍ରୋଲିଂ ସମେତ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିୟମିତ ସାମରିକ ଅଭ୍ୟାସ ପରିଚାଳନାକୁ ଉଭୟ ନେତା ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ୨୦୨୫ ଜାନୁଆରୀରେ ଫ୍ରାନ୍ସର କ୍ୟାରିଅର୍ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ ଗ୍ରୁପ୍ ଚାର୍ଲସ୍ ଡି ଗଉଲେଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ, ତା 'ପରେ ଫ୍ରାନ୍ସର ବହୁରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସମରାଭ୍ୟାସ ଲା ପେରୁସରେ ଭାରତୀୟ ନୌସେନାର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ୨୦୨୫ ମାର୍ଚ୍ଚରେ ବରୁଣ ସମରାଭ୍ୟାସର ଭବିଷ୍ୟତ ପରିଚାଳନା ବିଷୟରେ ସେମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ସେମାନେ ୫-୬ ଡିସେମ୍ବର, ୨୦୨୪ରେ ପ୍ୟାରିସରେ 'ଫ୍ରିଣ୍ଡ-ଏକ୍ସ' (ଫ୍ରାନ୍ସ-ଭାରତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ) ର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଡିଜିଏ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ନବସୃଜନ ଏଜେନ୍ସି ସାମିଲ ଥିଲେ, ଯାହା 'ହୋରିଜନ ୨୦୪୭' ଏବଂ 'ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ରୋଡମ୍ୟାପ' ରେ ନିହିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁରୂପ ଥିଲା। ଏହି ସହଯୋଗୀ ମଞ୍ଚ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ନବସୃଜନ ଏବଂ ଭାଗିଦାରୀର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ନିବେଶକ, ଇନକ୍ୟୁବେଟର, ଆକ୍ସିଲରେଟର ଏବଂ ଏକାଡେମିଆ ସମେତ ଉଭୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିଥାଏ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଗଭୀର କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉଭୟ ନେତା ଡିଜିଏ ଏବଂ ଡି. ଆର୍. ଡି. ଓ. ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ବୈଷୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ଢାଞ୍ଚାର ଶୀଘ୍ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ଭାଗିଦାରୀ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଲାଗି ଏଲ୍ 'ଅଫିସ ନ୍ୟାସନାଲ ଡି' ଇଟ୍ୟୁଡ୍ସ ଏଟ ଡି ରିସାର୍ଚ ଏରୋସ୍ପାଟିଆଲ୍ସ (ଓ. ଏନ୍. ଇ. ଆର୍. ଏ.) ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ସଂଗଠନ (ଡି. ଆର୍. ଡି. ଓ.) ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିଥିବା ଆଲୋଚନାକୁ ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ପଲିଟେକ୍ନିକ୍ ଡି ପ୍ୟାରିସରୁ ଇଣ୍ଟର୍ଡିସିପ୍ଲିନାରୀ ସେଣ୍ଟର ଫର୍ ଡିଫେନ୍ସ ଆଣ୍ଡ ସିକ୍ୟୁରିଟି ଦ୍ୱାରା ନିକଟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା 'ଡିଷ୍ଟ୍ରିବ୍ୟୁଟେଡ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ' ଆହ୍ୱାନରେ ଫରାସୀ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ସହିତ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଭାରତ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ଆଗ୍ରହ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ମିଳିତ ଆହ୍ୱାନର ଆୟୋଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି।
ଉଭୟ ନେତା ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ଏବଂ ୟୁକ୍ରେନ୍ ଯୁଦ୍ଧ ସମେତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ନିୟମିତ ଭାବେ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ନିବିଡ଼ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଲାଗି ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବା ଲାଗି ସେମାନେ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ।
ଦୁଇ ନେତା ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୩ ରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ-ୟୁରୋପ କରିଡର (ଆଇଏମଇସି) ର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ। ଉଭୟ ନେତା ଏହି ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ସଂଯୋଗୀକରଣ, ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ପଥ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତିର ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲାଗି ଆଇ. ଏମ୍. ଇ. ସି. ର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ଭୂମଧ୍ୟସାଗରୀୟ ସାଗରରେ ମାର୍ସେଇଲିର ରଣନୈତିକ ଅବସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ।
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଯଥାଶୀଘ୍ର ହେବାକୁ ଥିବା ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ-ଭାରତ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଏବଂ ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସ ସହିତ ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ଫର୍ମାଟରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ସହଯୋଗକୁ ସେମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଫ୍ରାନ୍ସ, ଭାରତ ଏବଂ ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ମିଳିତ ସାମରିକ ସମରାଭ୍ୟାସ ତଥା ପରସ୍ପରର ବହୁପକ୍ଷୀୟ ସାମରିକ ସମରାଭ୍ୟାସରେ ଭାରତ, ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସେମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସ ଏବଂ ଭାରତର ନିମନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମେ ଫ୍ରାନ୍ସ ଜଳବାୟୁ ପାଇଁ ହେନ୍ତାଳ ବଣ ମଞ୍ଚରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲା। ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା, ନବସୃଜନ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି, ଶିକ୍ଷା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଆଇ. ପି. ଓ. ଆଇ. ଏବଂ ଆଇ. ଓ. ଆର. ଏ. ସମେତ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ତ୍ରିପକ୍ଷୀୟ ସହଯୋଗର ଦୃଢ଼ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଦିଗରେ ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ସରକାରଙ୍କ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଲାଗି ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ଉଭୟ ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ପାଇଁ ଗତ ବର୍ଷ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଆୟୋଜିତ ଫୋକାଲ ପଏଣ୍ଟ ବୈଠକରେ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିଲା।
ଦୁଇ ନେତା ଏକ ମୁକ୍ତ, ଖୋଲା, ସମାବେଶୀ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସାଧାରଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ।
ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଦୃଢ କରିବା ଲାଗି ସେମାନେ ନିଜ ଇଚ୍ଛାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ରଣନୈତିକ ମହାକାଶ ଆଲୋଚନାର ପ୍ରଥମ ଦୁଇଟି ଅଧିବେଶନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି, ସେମାନେ ୨୦୨୫ ରେ ଏହାର ତୃତୀୟ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ। ସେମାନେ ସିଏନ୍ଇଏସ୍. ଏବଂ ଇସ୍ରୋ ମଧ୍ୟରେ ଭାଗିଦାରୀର ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମହାକାଶ ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟର ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ।
ଉଭୟ ନେତା ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦ ସମେତ ଆତଙ୍କବାଦର ସମସ୍ତ ରୂପ ଏବଂ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ନିନ୍ଦା କରିଛନ୍ତି। ଆତଙ୍କବାଦ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ନିରାପଦ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳୀକୁ ବ୍ୟାହତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଆତଙ୍କବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଅର୍ଥ ଯୋଗାନ୍ତି, ଯୋଜନା କରନ୍ତି, ସମର୍ଥନ କରନ୍ତି କିମ୍ବା କରନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ କୌଣସି ଦେଶ ନିରାପଦ ଆଶ୍ରୟ ଦେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ୧୨୬୭ ମଂଜୁରୀ କମିଟି ଦ୍ୱାରା ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଜଡିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପଦବୀ ସମେତ ସମସ୍ତ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ନେତାମାନେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଫାଇନାନ୍ସିଆଲ୍ ଆକ୍ସନ୍ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସର ସୁପାରିଶ ଅନୁଯାୟୀ ମନି ଲଣ୍ଡରିଂ ବିରୋଧୀ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବା ଉପରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନକକୁ ବଜାୟ ରଖିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ। ଉଭୟ ଦେଶ ଏଫ୍ଏଟିଏଫ୍, ନୋ ମନି ଫର୍ ଟେରର୍ (ଏନ୍ଏମଏଫଟି) ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ମଞ୍ଚରେ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଲାଗି ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ଆତଙ୍କବାଦର ମୁକାବିଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଜେନ୍ସି ସ୍ତରୀୟ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଭାରତର ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଗାର୍ଡ (ଏନ୍ଏସଜି) ଏବଂ ଗ୍ରୁପ୍ ଡି 'ଇଣ୍ଟର୍ଭେନସନ୍ ଡି ଲା ଜେଣ୍ଡର୍ମେରୀ ନ୍ୟାସନାଲ୍ (ଜିଆଇଜିଏନ୍.) ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସେମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଦୁଇ ନେତା ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୪ ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ଆଲୋଚନାର ଫଳାଫଳକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ଏବଂ ଗୁଇନ୍ଦା ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଦୁଇ ନେତା ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ 'ମିଲିପୋଲ ୨୦୨୫' ର ସଫଳ ଆୟୋଜନକୁ ମଧ୍ୟ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି।
ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଲାଗି ଚାଲିଥିବା ଆଲୋଚନାକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଏବେ ଉନ୍ନତ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରହିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନ୍ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ (ଏଆଇ) ଉପରେ ଏକ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ସୁରକ୍ଷିତ, ଖୋଲା, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସଯୋଗ୍ୟ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ଦାର୍ଶନିକ ଅଭିସରଣ ଉପରେ ଆଧାରିତ । ସେମାନେ ଫ୍ରାନ୍ସର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇନକ୍ୟୁବେଟର ଷ୍ଟେସନ ଏଫ୍ ରେ ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକର ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଫ୍ରାନ୍ସରେ ଭାରତର ରିଅଲ୍ ଟାଇମ୍ ପେମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ୍-ୟୁନିଫାଏଡ୍ ପେମେଣ୍ଟ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ (ୟୁପିଆଇ) ର ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ସମ୍ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଦୁଇ ନେତା ସାଇବର ସ୍ପେସର ରଣନୈତିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନର ପ୍ରୟୋଗ ଏବଂ ସାଇବର ସ୍ପେସରେ ଦାୟିତ୍ୱବାନ ରାଷ୍ଟ୍ର ଆଚରଣ ପାଇଁ ଢାଞ୍ଚାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ତଥା ବିଭ୍ରାନ୍ତକାରୀ ସାଇବର ଉପକରଣ ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସର ବିସ୍ତାରରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ବିଷୟରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘରେ ସେମାନଙ୍କର ସମନ୍ୱୟକୁ ମଜବୁତ କରିବାର ଇଚ୍ଛାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ହେବାକୁ ଥିବା ପରବର୍ତ୍ତୀ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ରଣନୈତିକ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସାଇବର କୂଟନୀତି ବାର୍ତ୍ତାଳାପକୁ ସେମାନେ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି।
ବିଶ୍ବ ପାଇଁ ଭାଗିଦାରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନ୍ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ କମ୍ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଡ଼କୁ ଗତି କରିବା ଲାଗି ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ହେଉଛି ଶକ୍ତି ମିଶ୍ରଣର ଏକ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ଅଂଶ। ଉଭୟ ନେତା ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ବେସାମରିକ ଆଣବିକ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ଆଣବିକ ଶକ୍ତିର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ସହଯୋଗରେ ପ୍ରୟାସକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ, ବିଶେଷ କରି ଜୈତାପୁର ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ବନ୍ଧରେ। ସେମାନେ ବେସାମରିକ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ଉପରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସର ପ୍ରଥମ ବୈଠକକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ମଡ୍ୟୁଲାର ରିଆକ୍ଟର (ଏସଏମ୍ଆର୍) ଏବଂ ଉନ୍ନତ ମଡ୍ୟୁଲାର ରିଆକ୍ଟର (ଏଏମ୍ଆର୍) ଉପରେ ଅଭିପ୍ରାୟ ପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର ଏବଂ ଆଣବିକ ପେସାଦାରଙ୍କ ତାଲିମ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଭାରତର ଜିସିଏନ୍ଇପି., ଡିଏଇ. ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସର ଆଇଏନ୍ଏସଟି.ଏନ୍., ସିଇଏ ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ନେତା ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବନଶୈଳୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସମେତ ପରିବେଶ ସଙ୍କଟ ଏବଂ ଆହ୍ୱାନର ମିଳିତ ଭାବେ ମୁକାବିଲା କରିବା ଲାଗି ସେମାନଙ୍କ ଦେଶର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଦୁଇ ନେତା ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ପରିବେଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗର ନବୀକରଣକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ନେତା ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ଏବଂ ପୃଥିବୀର ସଂରକ୍ଷଣ ଦିଗରେ ଦୁର୍ବଳ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟତା କରିବା ଲାଗି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ଲାଗି ପ୍ୟାରିସ ଚୁକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ନୀତି ପ୍ରତି ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଉଭୟ ନେତା ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ମହାସାଗର ସମ୍ମିଳନୀ (ୟୁଏନ୍ଓସି-୩) ର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ମହାସାଗରର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବହାର ଦିଗରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରୟାସରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଭାବରେ ଦୃଢୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ରେ ନାଇସରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଆଗାମୀ ୟୁଏନ୍ଓସି.-୩ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଭାରତ ସମାବେଶୀ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହାସାଗର ପ୍ରଶାସନର ଏକ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବେ ପ୍ରାକୃତିକ କ୍ଷେତ୍ରାଧିକାର ବାହାରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ଜୈବ ବିବିଧତାର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବ୍ୟବହାର (ବିବିଏନଜେ ରାଜିନାମା) ଉପରେ ରାଜିନାମାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଚୁକ୍ତିରେ ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିସାରି, ସେମାନେ ଏହାକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ ରେ ୟୁଏନ୍ ଓସି.-୩ ପାଇଁ ଫ୍ରାନ୍ସକୁ ଭାରତର ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ସେମାନେ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ତ୍ରିକୋଣୀୟ ବିକାଶ ସହଯୋଗର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ତୃତୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଜଳବାୟୁ-ଏବଂ ଏସଡିଜି.-କେନ୍ଦ୍ରିତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା। ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୩ ନିୟୁତ ୟୁରୋ ମୂଲ୍ୟର ଇକ୍ୱିଟି ରାଜିନାମା ଲାଗି ପ୍ରୋପାର୍କୋ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଭାରତୀୟ ମାଇକ୍ରୋଫାଇନାନ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଦୁଇ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ମିଳିତ ମଞ୍ଚର ଫ୍ରାଙ୍କୋ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ପ୍ରେସିଡେନ୍ସିର ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟରେ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ଫଳପ୍ରଦ ସହଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
୨୦୨୪ ରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟର ରେକର୍ଡ ସ୍ତରକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେମାନେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ ପାଇଁ ବିପୁଳ ଅପ୍ରଯୁକ୍ତ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଭାରତରେ ନିବେଶ କରୁଥିବା କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଜାୟ ରଖିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଉଭୟ ନେତା ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨୦୨୪ ମସିହାରେ ଘୋଷିତ ହୋଇଥିବା ଅନେକ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସେମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ୨୦୨୪ ମସିହା ମେ ମାସରେ ଭର୍ସାଇଲସରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ୭ମ 'ଚୋଜ୍ ଫ୍ରାନ୍ସ' ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥି ଭାବେ ଭାରତର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସେମାନେ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ। ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୪ ଏବଂ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୫ ରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସିଇଓ ଫୋରମର ଆୟୋଜନକୁ ନେଇ ଦୁଇ ନେତା ଖୁସି ହୋଇଥିଲେ।
ଗତ ଜାନୁଆରୀରେ ପ୍ୟାରିସରେ ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରଥମ ମିଶନ ସହିତ ଦୁଇ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତି ଉପରେ ଦୁଇ ନେତା ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ୨୦୨୫ରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଆଣ୍ଟିମାଇକ୍ରୋବାୟାଲ୍ ପ୍ରତିରୋଧ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୃତ୍ତିଧାରୀଙ୍କ ବିନିମୟକୁ ମୁଖ୍ୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି। ଦୁଇ ନେତା ପେରିସାଣ୍ଟେ କ୍ୟାମ୍ପସ ଏବଂ ସି-କାମ୍ପ (ସେଣ୍ଟର ଫର ମଲିକୁଲାର ପ୍ଲାଟଫର୍ମ) ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପତ୍ର ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋ-ଫ୍ରାନ୍ସ ଲାଇଫ୍ ସାଇନ୍ସେସ୍ ସିସ୍ଟର୍ ଇନୋଭେସନ୍ ହବ୍ ଗଠନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସହଭାଗୀତା
ଜୁଲାଇ ୨୦୨୩ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଫ୍ରାନ୍ସ ଗସ୍ତ ଅବସରରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ଅଭିପ୍ରାୟ ପତ୍ରର ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷାକୁ ସ୍ମରଣ କରି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନ୍ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୪ ରେ ଦିଲ୍ଲୀର ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସର ସଂଗ୍ରହାଳୟ ବିକାଶ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ଚୁକ୍ତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଏହି ରାଜିନାମା ଭାରତୀୟ ପେସାଦାରଙ୍କ ତାଲିମ ସମେତ ଅଧିକ ସହଯୋଗ ତଥା ସଂଗ୍ରହାଳୟ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଛି। ଜାତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟ ପରିସରର ବିକାଶରେ ଏହାର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଉପରେ ପରାମର୍ଶ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଫ୍ରାନ୍ସ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲା।
୧୯୬୬ ରେ ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବାର ୬୦ ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ନବସୃଜନ ବର୍ଷ ୨୦୨୬ ସନ୍ଦର୍ଭରେ ଏକାଧିକ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିନିମୟ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହାତକୁ ନେବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ ଯାହା ଏକ ଆନ୍ତଃ-କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ଯେଉଁଥିରେ ସଂସ୍କୃତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ପ୍ୟାରିସ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଏବଂ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସ ୨୦୨୪ ର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ୨୦୩୬ ରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଏବଂ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସ ଖେଳ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରୟାସ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପ୍ରମୁଖ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ଇଭେଣ୍ଟଗୁଡିକର ସଂଗଠନ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଫ୍ରାନ୍ସର ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରୋନଙ୍କ ଇଚ୍ଛାକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଭୂମଧ୍ୟସାଗରୀୟ ଏବଂ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି, ଶିଳ୍ପ ନେତୃତ୍ୱ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ମାର୍ସେଇଲରେ ଭୂମଧ୍ୟସାଗରୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରି ରାଇସିନା ବାର୍ତ୍ତାଳାପର ଏକ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂସ୍କରଣର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ଉଭୟ ନେତା ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୪ ରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ ଯୋଜନାର ସଫଳ ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଯାହା ଅଧୀନରେ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଫ୍ରାନ୍ସରେ ସେମାନଙ୍କ ମନୋନୀତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଏକ ଶିକ୍ଷା ବର୍ଷରେ ଫ୍ରାନ୍ସର ଉଚ୍ଚ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଫରାସୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ବିଦେଶୀ ଭାଷା ଭାବରେ ଫରାସୀ ଏବଂ ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ଏକାଡେମିକ୍ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଶିକ୍ଷା ଦିଆଯାଏ । ଏହା ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀଙ୍କ ଗତିଶୀଳତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଫ୍ରାନ୍ସରେ ୩୦,୦୦୦ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ଫ୍ରାନ୍ସରେ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁ ସଂଖ୍ୟା ୨୦୨୫ରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଭାବେ ୧୦,୦୦୦ରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଉଭୟ ନେତା ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣ ଏବଂ ଗତିଶୀଳତା ଭାଗିଦାରୀ ରାଜିନାମା (ଏମ୍ଏମପିଏ.) ଅଧୀନରେ ଯୁବ ପେସାଦାର ଯୋଜନା (ୱାଇପିଏସ୍) ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଯୁବକ ଏବଂ ପେସାଦାରଙ୍କ ଦ୍ୱିମୁଖୀ ଗତିବିଧିକୁ ସୁଗମ କରିବ ଏବଂ ଭାରତ ଓ ଫ୍ରାନ୍ସର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଧୁତ୍ୱର ବନ୍ଧନକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଧନ୍ଦାମୂଳକ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ତାଲିମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ସମାପ୍ତ କରିବା ଉପରେ ଉଭୟ ନେତା ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ଉଭୟ ଦେଶ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ସେମାନଙ୍କର ଗତିଶୀଳ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ଉଭୟ ଦେଶ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ହରାଇଜନ୍ ୨୦୪୭ ରୋଡମ୍ୟାପରେ ପ୍ରକାଶିତ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ଅନୁସରଣ କରି ସେମାନଙ୍କର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସହଯୋଗକୁ ନିରନ୍ତର ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।