Prime Minister's Office
India – France Joint Statement on the visit of Shri Narendra Modi, Hon’ble Prime Minister of India to France
12 FEB 2025 3:22PM by PIB Delhi
At the invitation of the President of the French Republic, H.E. Mr. Emmanuel Macron, the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, paid a visit to France on 10-12 February 2025. On 10 and 11 February 2025, France and India co-chaired the Artificial Intelligence Action Summit, gathering Heads of State and Government, leaders of international organizations, small and large enterprises, representatives of academia, non-governmental organizations, artists and members of civil society, in order to build on the important milestones reached during the Bletchley Park (November 2023) and Seoul (May 2024) summits. They underlined their commitment to take concrete actions to ensure that the global AI sector can drive beneficial social, economic and environmental outcomes in the public interest. Prime Minister Modi congratulated President Macron on France’s successful organization of AI Action Summit. France welcomed India’s hosting of the next AI Summit.
This was Prime Minister Modi’s sixth visit to France, and follows President Macron’s visit to India in January 2024 as the Chief Guest for the 75th Republic Day of India. Prime Minister Modi and President Macron held bilateral discussions on the entire gamut of the exceptionally strong and multifaceted bilateral cooperation and on global and regional matters. Both leaders also went to Marseille where President Macron hosted a private dinner for Prime Minister Modi, reflecting the excellent relationship between the two leaders. They jointly inaugurated India’s Consulate General in Marseille. They also visited the International Thermonuclear Experimental Reactor facility.
President Macron and Prime Minister Modi reaffirmed their shared vision for bilateral cooperation and international partnership, outlined in the Joint Statement issued following President Macron’s State Visit to India in January 2024 and in the Horizon 2047 Roadmap published during the visit of Prime Minister Modi to France in July 2023 as the Chief Guest of the Bastille Day Celebrations on the occasion of the 25th anniversary of the Strategic Partnership. They commended the progress achieved in their bilateral cooperation and committed to accelerating it further across its three pillars.
The two leaders reiterated their call for reformed and effective multilateralism to sustain an equitable and peaceful international order, address pressing global challenges and prepare the world for emerging developments, including in the technological and economic domains. The two leaders stressed, in particular, the urgent need for the reform of the United Nations Security Council and agreed to coordinate closely in multilateral fora, including on UNSC matters. France reiterated its firm support for India’s permanent membership of the UNSC. The two leaders agreed to strengthen conversations on regulation of use of the veto in case of mass atrocities. They held extensive discussions on long-term global challenges and current international developments and agreed to intensify their global and regional engagement, including through multilateral initiatives and institutions.
Acknowledging the paramount importance of advancing scientific knowledge, research and innovation, and recalling the long and enduring engagement between India and France in those areas, President Macron and Prime Minister Modi announced the grand inauguration of the India-France Year of Innovation in New Delhi in March 2026 by launching its Logo.
Partnership for Security and Sovereignty
Recalling the deep and longstanding defence cooperation between France and India as part of the Strategic Partnership, President Macron and Prime Minister Modi welcomed the continuation of the cooperation of air and maritime assets in line with the ambitious Defence Industrial Roadmap agreed in 2024. Both leaders commended progress in collaboration in construction of Scorpene submarines in India, including indigenization, and in particular the work carried out with a view to the integration of DRDO developed Air Independent Propulsion (AIP) into P75-Scorpene submarines and the analyses conducted regarding the possible integration of the Integrated Combat System (ICS) into the future P75-AS submarines. Both leaders welcomed the commissioning of the sixth and final submarine of the P75 Scorpene-class project, INS Vaghsheer, on 15 January 2025.Both sides welcomed the ongoing discussions in missiles, helicopter engines and jet engines. They also welcomed the excellent cooperation between the relevant entities in the Safran group and their Indian counterparts. Prime Minister Modi also invited the French Army to take a closer look at the Pinaka MBLR, emphasizing that an acquisition of this system by France would be another milestone in Indo-French defence ties. In addition, President Macron welcomed the decision to include India as an observer to the Eurodrone MALE programme managed by OCCAR, which is another step forward in the growing strength of our partnership in defence equipment programmes.
Both leaders appreciated the regular conduct of military exercises in all domains including maritime exercises and joint patrolling by maritime patrol aircraft. They noted the recent visit of the French Carrier Strike Group Charles De Gaulle to India in January 2025, followed by the Indian Navy’s participation in the French multinational exercise La Perouse, and the future conduct of the Varuna exercise in March 2025.
They welcomed the launch of FRIND-X (France-India Defence Startup Excellence) in Paris on 5-6 December 2024, involving the DGA and the Defence Innovation Agency, in line with the vision enshrined in HORIZON 2047 and the India-France Defence Industrial Roadmap. This collaborative platform brings together key stakeholders across both defence ecosystems, including defence startups, investors, incubators, accelerators, and academia, fostering a new era of defence innovation and partnership.
In order to deepen the research and development partnerships in defence, both leaders stressed on the early launch of an R&D framework through a Technical Arrangement for cooperation in defence technologies between DGA and DRDO. Inaddition, both leaders welcomed the ongoing discussions between L’Office National d’Etudes et de Recherches Aérospatiales (ONERA) and Defence Research and Development Organisation (DRDO) to identify technologies for R&D partnerships. Further, India welcomes the participation of Indian students, alongside French students, in the challenge on distributed intelligencelaunched recently by Interdisciplinary Center for Defence and Security from the Institut Polytechnique de Parisand encourages organizing of more joint challenges in the future to evoke the interest of students in defence.
Both leaders had a detailed conversation on international issues, including on the Middle-East and the war in Ukraine. They agreed to pursue their efforts to coordinate and remain closely engaged on a regular basis.
The two leaders recalled the launch of the India-Middle East-Europe Corridor (IMEC) on the margins of the G20 Summit in Delhi in September 2023 and agreed to work together more closely on implementing the initiative. Both leaders stressed the importance of IMEC to foster connectivity, sustainable growth trajectories and access to clean energy across these regions. In this regard, they acknowledged the strategic location of Marseille in the Mediterranean Sea.
They underlined the key importance of strengthening EU-India relations, in view of the upcoming India-EU summit at the earliest possible in New Delhi.
They appreciated the growing cooperation in trilateral format with Australia and with the United Arab Emirates. They commended the joint military exercises that took place between France, India and the United Arab Emirates, as well as the participation of India, France and Australia in each others’ multilateral military exercises. At the invitation of the United Arab Emirates and India, France joined the Mangrove Alliance for Climate. They directed their concerned officials to work together with officials from the Governments of United Arab Emirates and Australia, towards identifying concrete projects of trilateral cooperation in the field of economy, innovation, health, renewable energy, education, culture, and the maritime domain, including under the IPOI and IORA as identified during the focal points meeting held virtually last year for both the trilateral dialogues.
The two leaders underlined their common commitment to a free, open, inclusive, secure and peaceful Indo-Pacific region.
They reiterated their desire to continue to deepen bilateral cooperation in the space sector. Taking note of the substantial contribution of the first two sessions of the India-France Strategic Space Dialogue to furthering this objective, they agreed to hold its third session in 2025. They commended the strength of the partnership between CNES and ISRO and supported the development of collaborations and synergies between their space industries.
The two leaders reaffirmed their unequivocal condemnation of terrorism in all its forms and manifestations, including cross-border terrorism. They called for the disruption of terrorism financing networks and safe havens. They further agreed that no country should provide safe haven to those who finance, plan, support, or commit terrorist acts. The leaders also called for concerted action against all terrorists, including through designations of individuals affiliated with groups that are listed by the UN Security Council 1267 Sanctions Committee. The two sides emphasized the importance of upholding international standards on anti-money laundering and combating the financing of terrorism, consistent with Financial Action Task Force recommendations. Both countries reiterated their commitment to work together in FATF, No Money For Terror (NMFT) and other multilateral platforms.
They commended the cooperation between the National Security Guard (NSG) of India and the Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale (GIGN) for agency-level cooperation in the field of counter-terrorism. The two leaders welcomed the outcomes of the counter-terrorism dialogue held in April 2024, reflecting the growing India - France counter-terrorism and intelligence cooperation. The two leaders also looked forward to the successful organization of Milipol 2025 in New Delhi.
They welcomed the ongoing discussions to create a comprehensive framework for an enhanced bilateral cooperation in the civil aviation sector, which are at advanced stages.
Prime Minister Modi and President Macron launched an India-France Roadmap on Artificial Intelligence (AI), rooted in the philosophical convergence in their approaches focusing on the development of safe, open, secure and trustworthy artificial intelligence. They welcomed the inclusion of Indian startups at the French Startup Incubator Station F. They also welcomed the expanded possibilities for using India’s real-time payment system - Unified Payments Interface (UPI) - in France. The two leaders reiterated the strategic significance of cyberspace and their wish to strengthen their coordination at the United Nations regarding the application of international law and the implementation of the framework for responsible State behaviour in cyberspace, as well as the need to address issues arising from the proliferation of malicious cyber tools and practices. They looked forward to the next India-France Strategic Cybersecurity and Cyberdiplomacy Dialogues to be held in 2025.
Partnership for the Planet
Prime Minister Modi and President Macron stressed that nuclear energy is an essential part of the energy mix for strengthening energy security and transitioning towards a low-carbon economy. Both leaders acknowledged the India-France civil nuclear ties and efforts in cooperation on the peaceful uses of nuclear energy, notably in relation with the Jaitapur Nuclear Power Plant Project. They welcomed the first meeting of the Special Task Force on Civil Nuclear Energy, and welcomed the signing of a letter of intent on Small Modular Reactor (SMR) and Advanced Modular Reactor (AMR) and the Implementing Agreement between India’s GCNEP, DAE and France’s INSTN, CEA for cooperation in training and education of nuclear professionals.
The two leaders reaffirmed their countries’ commitment to jointly address the environmental crises and challenges including climate change and promoting sustainable lifestyles. The leaders welcomed the renewal of bilateral cooperation in the field of environment between the Ministries of Environment. Both leaders reiterated their commitment to the principles established by the Paris Pact for People and the Planet for reform of the international financing system towards supporting vulnerable countries in addressing both the eradication of poverty and the preservation of the planet. Both leaders affirmed the significance of United Nations Oceans Conference (UNOC-3) as an important milestone in international efforts towards conservation and sustainable use of oceans. In the context of upcoming UNOC-3 to be held in Nice in June 2025, France and India recognize the importance of the Agreement on the Conservation and Sustainable Use of Marine Biological Diversity Beyond Areas of Natural Jurisdiction (BBNJ Agreement), as one of the pillars of inclusive and holistic international ocean governance. Having already signed the treaty, they called for its entry into force at the earliest. Prime Minister Modi offered India’s support to France for UNOC-3 in June 2025.
They lauded the launching of the India-France Indo-Pacific Triangular Development Cooperation, aiming to support climate- and SDG-focused projects from third countries in the Indo-Pacific region. The two leaders welcome the partnership between Proparco and the concerned Indian microfinance institutions for an equity agreement of 13 million Euros in the areas of financial inclusion and women empowerment. They also commended the strong and fruitful cooperation within the framework of the Franco Indian presidency of the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure and the International Solar Alliance.
Noting the record level of bilateral trade in 2024, they acknowledged that there is vast untapped potential for trade and investment between the two countries. Both leaders highlighted the need to maintain strong confidence for companies investing in France and in India. They commended the numerous economic cooperation projects announced in 2024 in the field of urban development. They recalled the participation of India as guest of honor of the 7th Choose France Summit in Versailles in May 2024. The two leaders were delighted with the organization of the bilateral CEOs Forum in November 2024 and February 2025.
The two leaders expressed their satisfaction with the unprecedented momentum initiated for cooperation between the two Ministries of Health, with the first mission in Paris of India’s Ministry for Health and Family Welfare last January. Digital health, anti-microbial resistance and exchange of health professionals have been identified as the main priorities for bilateral cooperation in 2025. The two leaders welcomed the signature of a Letter of Intent between PariSante Campus and the C-CAMP (Centre for Molecular Platforms), and the creation of the Indo-French Life Sciences Sister Innovation Hub.
Partnership for the People
Recalling the ambition underpinning the Letter of Intent signed on the occasion of Prime Minister Modi’s visit to France in July 2023, President Macron and Prime Minister Modi welcomed the signature of the Agreement between the National Museum in Delhi and France Muséums Développement in December 2024. This agreement paves the way for further collaboration as well as broader museum cooperation including training of Indian professionals. France offered to continue consultations on its participation in the development of the National Maritime Heritage Complex.
To celebrate the 60th Anniversary of the signing of the first cultural agreement between India and France in 1966, both sides agreed to undertake multiple cultural exchanges and programs in the context of the Year of Innovation 2026 which is a cross-sectoral initiative that includes culture.
Prime Minister Modi congratulated President Macron on the successful organization of the Paris Olympics and Paralympics 2024 and thanked President Macron’s willingness to share France’s experience and expertise regarding the organization and securing of major international sporting events in the context of India’s bid to host the Olympics and Paralympics Games in 2036.
Both Leaders welcomed the launch of a regional edition of the Raisina Dialogue focusing on Mediterranean issues in Marseille in 2025, to foster high-level dialogue involving representatives of governments, industry leaders, experts on trade and connectivity issues and other relevant stakeholders with an aim to enhance trade and connectivity between the Mediterranean and the Indo-Pacific regions.
Both leaders welcomed the successful launch in September 2024 of the International Classes Scheme under which Indian students are taught French as a foreign language, and methodology and academic contents in highly reputed French universities in France during one academic year, before entering their chosen curricula in France. It will create conducive conditions to increase student mobility and meet the target of 30,000 Indian students in France by 2030. In that regard, they welcomed the rising number of Indian students in France, with 2025 figures expected to reach an unprecedented 10,000.
Both leaders also welcomed the operationalization of the Young Professionals Scheme (YPS) under India-France Migration and Mobility Partnership Agreement (MMPA) which will facilitate two way mobility of youth and professionals, further strengthening the bonds of friendship between people of India and France. Moreover, both leaders stressed on early conclusion of the Memorandum of Understanding to foster cooperation in the fields of skill development, vocational education and training which will create opportunities for both countries to strengthen cooperation in this field.
To foster their dynamic and comprehensive Strategic Partnership, both countries committed to constantly deepen their long-term cooperation following the ambitions expressed in the bilateral Horizon 2047 Roadmap.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ফ্ৰান্স ভ্ৰমণ সন্দৰ্ভত ভাৰত-ফ্ৰান্সৰ যুটীয়া বিবৃতি
12 FEB 2025 3:22PM by PIB Guwahati
ফ্ৰান্সৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মহামহিম ইমানুৱেল মেক্ৰ’ৰ আমন্ত্ৰণত ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৫ চনৰ ১০ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা ১২ ফেব্ৰুৱাৰীলৈ ফ্ৰান্স ভ্ৰমণ কৰে। ২০২৫ চনৰ ১০ আৰু ১১ ফেব্ৰুৱাৰীত ফ্ৰান্স আৰু ভাৰতে ব্লেচলি পাৰ্ক (২০২৩ চনৰ নৱেম্বৰ) আৰু ছিউল (২০২৪ চনৰ মে’) সন্মিলনৰ সময়ত লাভ কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ কৃতিত্বক গঢ়ি তুলিবলৈ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা কাৰ্য সন্মিলনৰ সহ-অধ্যক্ষতা হিচাপে কাম কৰে। এই সন্মিলনত ৰাষ্ট্ৰ আৰু চৰকাৰৰ মুৰব্বী, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠনৰ নেতা, ক্ষুদ্ৰ আৰু বৃহৎ উদ্যোগৰ মুৰব্বী, শিক্ষাবিদ, বেচৰকাৰী সংস্থা, শিল্পী আৰু নাগৰিক সমাজৰ সদস্যসকল উপস্থিত থাকে। তেওঁলোকে বিশ্বজুৰি এআই খণ্ডই যাতে জনস্বাৰ্থত লাভজনক সামাজিক, অৰ্থনৈতিক আৰু পৰিৱেশগত ফলাফল লাভ কৰে তাৰ বাবে সুনিৰ্দিষ্ট ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ফ্ৰান্সত অনুষ্ঠিত এআই কাৰ্য সন্মিলনৰ সফল আয়োজনৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ক অভিনন্দন জনায়। পৰৱৰ্তী এআই সন্মিলন আয়োজন কৰাৰ বাবে ফ্ৰান্সে ভাৰতক অভিনন্দন জনায়।
এয়া আছিল প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ ষষ্ঠটো ফ্ৰান্স ভ্ৰমণ। ২০২৪ চনৰ জানুৱাৰী মাহত ভাৰতৰ ৭৫ সংখ্যক গণৰাজ্য দিৱসৰ মুখ্য অতিথি হিচাপে ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ই ভাৰত ভ্ৰমণ কৰাৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই ভ্ৰমণসূচী লয়। এই সময়ছোৱাত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ই ব্যতিক্ৰমীভাৱে শক্তিশালী আৰু বহুমুখী দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ সকলো দিশ আৰু বিশ্ব আৰু আঞ্চলিক বিষয়সমূহৰ ওপৰত দ্বিপাক্ষিক আলোচনাত মিলিত হয়। দুয়োগৰাকী নেতাই মাৰ্চেইল ভ্ৰমণো কৰে, য’ত ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ই প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ বাবে ব্যক্তিগতভাৱে নৈশ আহাৰৰ ব্যৱস্থা কৰে। ইয়াৰ দ্বাৰা দুয়োগৰাকী নেতাৰ উৎকৃষ্ট সম্পৰ্কৰ প্ৰতিফলন ঘটিছে। দুয়োগৰাকী নেতাই মাৰ্চেইলত যুটীয়াভাৱে ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰদূতৰ কাৰ্যালয় উদ্বোধন কৰে। লগতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় তাপ পাৰমাণৱিক পৰীক্ষামূলক ৰিয়েক্টৰৰ সুবিধাও পৰিদৰ্শন কৰে।
ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অংশীদাৰিত্বৰ বাবে তেওঁলোকৰ মিলিত দৃষ্টিভংগী পুনৰ দৃঢ় কৰে। ২০২৪ চনৰ জানুৱাৰী মাহত ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ৰ ভাৰত ভ্ৰমণৰ পিছত জাৰি কৰা যুটীয়া বিবৃতিত আৰু কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ ২৫ বছৰীয়া জয়ন্তী উপলক্ষে ২০২৩ চনৰ জুলাই মাহত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ফ্ৰান্স ভ্ৰমণৰ সময়ত প্ৰকাশিত হৰাইজন ২০৪৭ ৰোডমেপত এই কথা উল্লেখ কৰা হৈছে। তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ অগ্ৰগতিৰ প্ৰশংসা কৰে আৰু তিনিওটা স্তম্ভতে ইয়াক আৰু অধিক ত্বৰান্বিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে।
দুয়োগৰাকী নেতাই এক সমতাপূৰ্ণ আৰু শান্তিপূৰ্ণ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থা বজাই ৰাখিবলৈ, বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰিবলৈ আৰু প্ৰযুক্তিগত আৰু অৰ্থনৈতিক ক্ষেত্ৰকে ধৰি বিভিন্ন খণ্ডৰ উদীয়মান উন্নয়নৰ বাবে বিশ্বক প্ৰস্তুত কৰিবলৈ সংস্কাৰিত আৰু ফলপ্ৰসূ বহুপক্ষীয়তাবাদৰ আহ্বান দোঁহাৰে। বিশেষকৈ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সংস্কাৰৰ জৰুৰী প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ বিষয়সমূহকে ধৰি বহুপক্ষীয় মঞ্চসমূহত ঘনিষ্ঠভাৱে সমন্বয় স্থাপন কৰিবলৈ সন্মত হয়। ফ্ৰান্সে ৰাষ্ট্ৰসংঘত ভাৰতৰ স্থায়ী সদস্যপদৰ প্ৰতি দৃঢ় সমৰ্থন পুনৰ প্ৰকাশ কৰে। গণ অত্যাচাৰৰ ক্ষেত্ৰত ভেটোৰ ব্যৱহাৰ নিয়ন্ত্ৰণৰ ক্ষেত্ৰত আলোচনা শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত দুয়োগৰাকী নেতাই সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে দীৰ্ঘম্যাদী বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বান আৰু বৰ্তমানৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নৰ ওপৰত ব্যাপক আলোচনাত মিলিত হয় আৰু বহুপক্ষীয় পদক্ষেপ আৰু প্ৰতিষ্ঠানৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ বৈশ্বিক আৰু আঞ্চলিক সংযোগ তীব্ৰতৰ কৰিবলৈ সন্মত হয়।
বৈজ্ঞানিক জ্ঞান, গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ উন্নতিৰ সৰ্বোচ্চ গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰি আৰু এই ক্ষেত্ৰসমূহত ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ মাজত দীৰ্ঘদিনীয়া আৰু চিৰস্থায়ী সম্পৰ্কক স্মৰণ কৰি ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহত নতুন দিল্লীত ভাৰত-ফ্ৰান্স উদ্ভাৱন বৰ্ষৰ ভৱিষ্যৎ উদ্বোধন কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে।
নিৰাপত্তা আৰু সাৰ্বভৌমত্বৰ বাবে অংশীদাৰিত্ব
কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ অংশ হিচাপে ফ্ৰান্স আৰু ভাৰতৰ মাজত গভীৰ আৰু দীৰ্ঘদিনীয়া প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাৰ কথা স্মৰণ কৰি ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ২০২৪ চনত চুক্তিবদ্ধ হোৱা অভিলাষী প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক ৰোডমেপৰ সৈতে সংগতি ৰাখি আকাশী আৰু সামুদ্ৰিক সম্পত্তিৰ ক্ষেত্ৰত অবিৰত সহযোগিতাক আদৰণি জনায়। ভাৰতত স্ক’ৰপিন ছাবমেৰিন নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ অগ্ৰগতিৰ শলাগ লয় দুয়োগৰাকী নেতাই। ইয়াৰ ভিতৰত থলুৱাকৰণ সম্পৰ্কীয় বিশ্লেষণ আৰু বিশেষকৈ ডিআৰডিঅ’ই বিকশিত এয়াৰ ইনডিপেণ্ডেণ্ট প্ৰপালচন (এআইপি)ক পি ৭৫-স্ক’ৰপিন ছাবমেৰিনত সংহতি আৰু ভৱিষ্যতৰ পি ৭৫-এ এছ ছাবমেৰিনত সংহত যুদ্ধ ব্যৱস্থা (আইচিএছ)ৰ সম্ভাৱ্য সংহতিও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। ২০২৫ চনৰ ১৫ জানুৱাৰীত পি৭৫ স্ক’ৰপিন শ্ৰেণীৰ প্ৰকল্পৰ ষষ্ঠ আৰু অন্তিমখন ছাবমেৰিন আইএনএছ বাঘশ্বিৰৰ কাম আৰম্ভ হোৱাক আদৰণি জনায় দুয়োগৰাকী নেতাই। ক্ষেপণাস্ত্ৰ, হেলিকপ্টাৰ ইঞ্জিন আৰু জেট ইঞ্জিনৰ ওপৰত চলি থকা আলোচনাক দুয়োপক্ষই আদৰণি জনায়। ছাফৰাণ গ্ৰুপৰ সংশ্লিষ্ট সত্তা আৰু তেওঁলোকৰ ভাৰতীয় সমকক্ষ কোম্পানীসমূহৰ মাজত উৎকৃষ্ট সহযোগিতাক আদৰণি জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ফ্ৰান্সৰ সেনাবাহিনীক পিনাকা এম বি এল আৰৰ ওপৰত অধিক দৃষ্টি নিক্ষেপ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাই এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ফ্ৰান্সে এই ব্যৱস্থা অধিগ্ৰহণ কৰাটো ভাৰত-ফ্ৰান্সৰ প্ৰতিৰক্ষা সম্পৰ্কত আন এক মাইলৰ খুঁটি হ’ব। তদুপৰি, ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ই অ’চিকাৰৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ইউৰোড্ৰ’ন মালা কাৰ্যসূচীত ভাৰতক পৰ্যবেক্ষক হিচাপে অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ সিদ্ধান্তক আদৰণি জনায়, যিটো প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি কাৰ্যসূচীত আমাৰ অংশীদাৰিত্বৰ ক্ৰমবৰ্ধমান শক্তিৰ আন এক পদক্ষেপ।
সামুদ্ৰিক অনুশীলন আৰু সামুদ্ৰিক টহলদাৰী বিমানেৰে যৌথ টহল দিয়াকে ধৰি সকলো ক্ষেত্ৰতে নিয়মীয়াকৈ সামৰিক অনুশীলন চলোৱাৰ শলাগ লয় দুয়োগৰাকী নেতাই। তেওঁ শেহতীয়াকৈ ২০২৫ চনৰ জানুৱাৰী মাহত ফ্ৰান্সৰ কেৰিয়াৰ ষ্ট্ৰাইক গ্ৰুপ চাৰ্লছ ডি গ’লৰ ভাৰত ভ্ৰমণ, পৰৱৰ্তী সময়ত ফ্ৰান্সৰ বহুজাতিক অনুশীলন লা পেৰ’ডত ভাৰতীয় নৌসেনাৰ অংশগ্ৰহণ আৰু ২০২৫ চনৰ মাৰ্চ মাহত ভৱিষ্যতে অনুশীলন বৰুণা পৰিচালনাৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
তেওঁলোকে ২০২৪ চনৰ ৫-৬ ডিচেম্বৰত পেৰিছত FRIND-X (ফ্ৰান্স-ভাৰত প্ৰতিৰক্ষা ষ্টাৰ্টআপ এক্সেলেন্স) আৰম্ভ কৰাটো আদৰণি জনায়, য’ত প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয় আৰু প্ৰতিৰক্ষা উদ্ভাৱন সংস্থা জড়িত হৈ আছে, যিটো হৰাইজন ২০৪৭ আৰু ভাৰত-ফ্ৰান্স প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক ৰোডমেপত সন্নিৱিষ্ট দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি। এই সহযোগিতামূলক মঞ্চই প্ৰতিৰক্ষা ষ্টাৰ্টআপ, বিনিয়োগকাৰী, ইনকিউবেটৰ, ত্বৰক আৰু একাডেমীকে ধৰি দুয়োটা প্ৰতিৰক্ষা পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ মূল অংশীদাৰসকলক একত্ৰিত কৰে, প্ৰতিৰক্ষা উদ্ভাৱন আৰু অংশীদাৰিত্বৰ এক নতুন যুগৰ পোষকতা কৰে।
প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত অনুসন্ধান আৰু বিকাশৰ অংশীদাৰিত্ব আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিবলৈ দুয়োগৰাকী নেতাই প্ৰতিৰক্ষা প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে ডিজিএ আৰু ডিআৰডিঅ’ৰ মাজত কাৰিকৰী ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে অনুসন্ধান আৰু বিকাশৰ কাঠামো আগতীয়াকৈ স্থাপন কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তদুপৰি, দুয়োগৰাকী নেতাই অনুসন্ধান আৰু বিকাশৰ অংশীদাৰিত্বৰ বাবে প্ৰযুক্তি চিনাক্তকৰণৰ বাবে L’Office National d’Etudes et de Researches Aérospatiale (ONERA) আৰু প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণা আৰু উন্নয়ন সংস্থা (DRDO)ৰ মাজত চলি থকা আলোচনাক আদৰণি জনায়। তদুপৰি, ভাৰতে ইনষ্টিটিউট পলিটেকনিক ডি পেৰিছৰ আন্তঃশাখা প্ৰতিৰক্ষা আৰু সুৰক্ষা কেন্দ্ৰই শেহতীয়াকৈ আৰম্ভ কৰা বিতৰিত চোৰাংচোৱা প্ৰত্যাহ্বানত ফৰাচী ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সৈতে ভাৰতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ অংশগ্ৰহণক আদৰণি জনাইছে আৰু প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ মাজত আগ্ৰহ জগাই তুলিবলৈ ভৱিষ্যতে অধিক যৌথ প্ৰত্যাহ্বান অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিছে।
মধ্যপ্ৰাচ্য আৰু ইউক্ৰেইনৰ যুদ্ধকে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিষয়ত ব্যাপক আলোচনাত মিলিত হয় দুয়োগৰাকী নেতাই। তেওঁলোকে নিয়মীয়াকৈ সমন্বয় আৰু ঘনিষ্ঠভাৱে জড়িত হৈ থকাৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিবলৈ সন্মত হয়।
২০২৩ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত দিল্লীত অনুষ্ঠিত জি-২০ সন্মিলনৰ সময়ত ভাৰত-মধ্যপ্ৰাচ্য-ইউৰোপ কৰিডৰ (আইএমইচি) মুকলি কৰাৰ কথা স্মৰণ কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই এই পদক্ষেপ কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে একেলগে কাম কৰিবলৈ সন্মত হয়। দুয়োগৰাকী নেতাই এই অঞ্চলসমূহত সংযোগ, বহনক্ষম উন্নয়নৰ পথ আৰু স্বচ্ছ শক্তিৰ সুবিধা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত আইএমইচিৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই সন্দৰ্ভত তেওঁ ভূমধ্যসাগৰত মাৰ্চেইলৰ কৌশলগত অৱস্থান স্বীকাৰ কৰে।
তেওঁলোকে অতি সোনকালে নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ শীৰ্ষ সন্মিলনৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ইউৰোপীয় ইউনিয়ন-ভাৰত সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
তেওঁ অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু সংযুক্ত আৰব আমিৰশ্বাহীৰ সৈতে ত্ৰিপাক্ষিক আৰ্হিত ক্ৰমবৰ্ধমান সহযোগিতাৰ শলাগ লয়। তেওঁ ফ্ৰান্স, ভাৰত আৰু সংযুক্ত আৰব আমিৰশ্বাহীৰ যৌথ সামৰিক অনুশীলনৰ প্ৰশংসা কৰে। লগতে ভাৰত, ফ্ৰান্স আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াই ইজনে সিজনৰ বহুপক্ষীয় সামৰিক অনুশীলনত অংশগ্ৰহণৰ শলাগ লয়। সংযুক্ত আৰব আমিৰশ্বাহী আৰু ভাৰতৰ আমন্ত্ৰণত ফ্ৰান্সে জলবায়ু মিত্ৰজোঁটত যোগদান কৰে। তেওঁলোকে নিজৰ নিজৰ বিষয়াসকলক ইউ এ ই আৰু অষ্ট্ৰেলিয়া চৰকাৰৰ বিষয়াসকলৰ সৈতে মিলি অৰ্থনীতি, উদ্ভাৱন, স্বাস্থ্য, নবীকৰণযোগ্য শক্তি, শিক্ষা, সংস্কৃতি আৰু সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ ক্ষেত্ৰত ত্ৰিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ সুনিৰ্দিষ্ট প্ৰকল্প চিনাক্ত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে, য’ত আই পি অ’ আই আৰু আই অ’ আৰ এৰ অধীনত কাৰ্যতঃ যোৱা বছৰ অনুষ্ঠিত হোৱা দুয়োটা ত্ৰিপাক্ষিক আলোচনাৰ বাবে ফ’কেল পইণ্ট বৈঠকৰ সময়ত চিনাক্ত কৰা প্ৰকল্পসমূহো অন্তৰ্ভুক্ত।
দুয়োগৰাকী নেতাই মুক্ত, মুকলি, সৰ্বাংগীন, সুৰক্ষিত, আৰু শান্তিপূৰ্ণ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ ভাগ-বতৰা দায়বদ্ধতাক আলোকপাত কৰে।
মহাকাশ খণ্ডত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ ইচ্ছা পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে। এই উদ্দেশ্য আগুৱাই নিয়াত ভাৰত-ফ্ৰান্স কৌশলগত মহাকাশ আলোচনাৰ প্ৰথম দুটা অধিবেশনৰ উল্লেখযোগ্য অৱদান লক্ষ্য কৰি তেওঁলোকে ২০২৫ চনত তৃতীয় অধিবেশন অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ সন্মত হয়। তেওঁলোকে চিএনইএছ আৰু ইছৰোৰ মাজত অংশীদাৰিত্বৰ শক্তিৰ শলাগ লয়, আৰু তেওঁলোকৰ মহাকাশ উদ্যোগসমূহৰ মাজত সহযোগিতা আৰু সহযোগিতাৰ বিকাশত সহায় কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই সীমা অতিক্ৰম কৰি সন্ত্ৰাসবাদকে ধৰি সকলো ৰূপ আৰু প্ৰকাশভংগীৰ সন্ত্ৰাসবাদক নিৰ্দ্বিধায় নিন্দা কৰা বুলি পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয়। তেওঁ সন্ত্ৰাসবাদৰ বিত্তীয় নেটৱৰ্ক আৰু নিৰাপদ আশ্ৰয়স্থলসমূহ ভাঙি পেলোৱাৰ আহ্বান জনায়। সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্যক বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান কৰা, পৰিকল্পনা কৰা, সমৰ্থন কৰা বা সংঘটিত কৰাসকলক কোনো দেশেই নিৰাপদ আশ্ৰয় প্ৰদান কৰিব নালাগে বুলিও উভয়ে সহমত প্ৰকাশ কৰে। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ ১২৬৭ নিষেধাজ্ঞা সমিতিৰ তালিকাভুক্ত গোটৰ সৈতে জড়িত ব্যক্তিক নিযুক্তি দিয়াকে ধৰি সকলো সন্ত্ৰাসবাদীৰ বিৰুদ্ধে সুনিৰ্দিষ্ট ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ আহ্বান জনায় নেতাসকলে। দুয়োপক্ষই বিত্তীয় কাৰ্য্য টাস্ক ফ’ৰ্চৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি ধন সৰবৰাহ বিৰোধী আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ বিত্তীয় সাহায্য প্ৰতিহত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানদণ্ড বজাই ৰখাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দুয়োখন দেশে এফএটিএফ, ন’ মানি ফৰ টেৰ’ৰ (এনএমএফটি) আৰু অন্যান্য বহুপক্ষীয় মঞ্চত একেলগে কাম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে।
তেওঁ ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰক্ষী (এনএছজি) আৰু গ্ৰুপ ডি ইণ্টাৰভেনচন ডি লা জেণ্ডাৰমেৰী নেচনেল (জিআইজিএন)ৰ মাজত সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী ক্ষেত্ৰত এজেন্সী পৰ্যায়ৰ সহযোগিতাৰ বাবে শলাগ লয়। ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ মাজত ক্ৰমবৰ্ধমান সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী আৰু চোৰাংচোৱা সহযোগিতাৰ প্ৰতিফলন ঘটা ২০২৪ চনৰ এপ্ৰিল মাহত অনুষ্ঠিত সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী আলোচনাৰ ফলাফলক দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়। দুয়োগৰাকী নেতাই নতুন দিল্লীত মিলিপল ২০২৫ৰ সফল আয়োজনৰ বাবেও আশা প্ৰকাশ কৰে।
তেওঁলোকে অসামৰিক বিমান পৰিবহণ খণ্ডত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে এক ব্যাপক কাঠামো গঢ়ি তোলাৰ বাবে চলি থকা আলোচনাক আদৰণি জনায়, যিবোৰ উন্নত পৰ্যায়ত আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ই নিৰাপদ, মুকলি, সুৰক্ষিত আৰু বিশ্বাসযোগ্য কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁলোকৰ দৃষ্টিভংগীৰ দৰ্শনৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ওপৰত ভাৰত-ফ্ৰান্স ৰোডমেপ (AI) মুকলি কৰে। তেওঁ ভাৰতীয় ষ্টাৰ্টআপসমূহক ফ্ৰান্সৰ ষ্টাৰ্টআপ ইনকিউবেটৰ ষ্টেচন এফত অন্তৰ্ভুক্ত কৰাত আদৰণি জনায়। ভাৰতৰ সঠিক সময়ৰ পেমেণ্ট ব্যৱস্থা–ইউনিফাইড পেমেণ্টছ ইণ্টাৰফেচ (ইউপিআই)– ফ্ৰান্সত ব্যৱহাৰৰ সম্প্ৰসাৰিত সম্ভাৱনাকো তেওঁলোকে আদৰণি জনায়। দুয়োগৰাকী নেতাই চাইবাৰস্পেচৰ কৌশলগত গুৰুত্ব আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন প্ৰয়োগ আৰু চাইবাৰস্পেচত দায়িত্বশীল ৰাষ্ট্ৰ আচৰণৰ কাঠামো ৰূপায়ণৰ সন্দৰ্ভত ৰাষ্ট্ৰসংঘত তেওঁলোকৰ সমন্বয় শক্তিশালী কৰাৰ ইচ্ছা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে। তদুপৰি ক্ষতিকাৰক চাইবাৰ সঁজুলি আৰু প্ৰথাৰ প্ৰসাৰৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা সমস্যাসমূহ সমাধান কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। তেওঁলোকে ২০২৫ চনত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া পৰৱৰ্তী ভাৰত-ফ্ৰান্স কৌশলগত চাইবাৰ নিৰাপত্তা আৰু চাইবাৰ কূটনীতি আলোচনাৰ প্ৰস্তুতিৰ কথা উল্লেখ কৰে।
পৃথিৱীৰ বাবে অংশীদাৰিত্ব
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ই শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰাৰ লগতে কম কাৰ্বনযুক্ত অৰ্থনীতিৰ দিশত আগবাঢ়ি যোৱাৰ বাবে পাৰমাণৱিক শক্তি এক অপৰিহাৰ্য অংশ বুলি জোৰ দিয়ে। বিশেষকৈ জয়তাপুৰ পাৰমাণৱিক শক্তি কেন্দ্ৰ প্ৰকল্পৰ সন্দৰ্ভত পাৰমাণৱিক শক্তিৰ শান্তিপূৰ্ণ ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত-ফ্ৰান্সৰ অসামৰিক পাৰমাণৱিক সম্পৰ্ক আৰু সহযোগিতাৰ প্ৰচেষ্টাক স্বীকাৰ কৰে দুয়োগৰাকী নেতাই। তেওঁলোকে অসামৰিক পাৰমাণৱিক শক্তিৰ বিশেষ টাস্ক ফ’ৰ্চৰ প্ৰথমখন বৈঠক, আৰু ক্ষুদ্ৰ মডুলাৰ ৰিয়েক্টৰ (এছএমআৰ) আৰু উন্নত মডুলাৰ ৰিয়েক্টৰ (এএমআৰ) সম্পৰ্কীয় উদ্দেশ্য পত্ৰ আৰু ভাৰতৰ জিচিএনইপি, ডিএই আৰু ফ্ৰান্সৰ আইএনএছটিএন, চিইএৰ মাজত পাৰমাণৱিক পেছাদাৰীসকলৰ প্ৰশিক্ষণ আৰু শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে ৰূপায়ণ চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাটো আদৰণি জনায়।
দুয়োগৰাকী নেতাই জলবায়ু পৰিৱৰ্তনকে ধৰি পৰিৱেশ সংকট আৰু প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰাৰ লগতে বহনক্ষম জীৱনশৈলীৰ প্ৰসাৰৰ বাবে একেলগে কাম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে। পৰিৱেশ মন্ত্ৰালয়সমূহৰ মাজত পৰিৱেশৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ নবীকৰণক নেতাসকলে আদৰণি জনায়। দুয়োগৰাকী নেতাই দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূলকৰণ আৰু গ্ৰহটো সংৰক্ষণ দুয়োটা দিশতে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত দুৰ্বল দেশসমূহক সহায় কৰাৰ দিশত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তীয় ব্যৱস্থাৰ সংস্কাৰৰ বাবে পেৰিছ ট্ৰিটি ফৰ পিপল এণ্ড প্লেনেটে প্ৰতিষ্ঠা কৰা নীতিসমূহৰ প্ৰতি পুনৰ দায়বদ্ধতা প্ৰকাশ কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মহাসাগৰ সন্মিলন (UNOC-3)ক মহাসাগৰসমূহৰ সংৰক্ষণ আৰু বহনক্ষম ব্যৱহাৰৰ দিশত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰচেষ্টাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি হিচাপে পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয়। ২০২৫ চনৰ জুন মাহত নাইচত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া আগন্তুক ইউএনঅ’চি-৩ৰ প্ৰেক্ষাপটত ফ্ৰান্স আৰু ভাৰতে প্ৰাকৃতিক অধিকাৰৰ বাহিৰেও সামুদ্ৰিক জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ সংৰক্ষণ আৰু বহনক্ষম ব্যৱহাৰৰ চুক্তি (বিবিএনজে চুক্তি)ক সৰ্বাংগীন আৰু ব্যাপক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মহাসাগৰ শাসনৰ অন্যতম স্তম্ভ হিচাপে স্বীকাৰ কৰিছে। ইতিমধ্যে সন্ধিখনত স্বাক্ষৰ কৰি তেওঁ ইয়াক অতি সোনকালে কাৰ্যকৰী কৰাৰ আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ২০২৫ চনৰ জুন মাহত ইউএনঅ’চি-৩ৰ বাবে ফ্ৰান্সক ভাৰতৰ সমৰ্থন আগবঢ়াইছিল।
ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ তৃতীয় দেশৰ জলবায়ু আৰু এছডিজি কেন্দ্ৰিক প্ৰকল্পসমূহক সহায় কৰাৰ লক্ষ্যৰে ভাৰত-ফ্ৰান্স ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় ত্ৰিকোণীয় উন্নয়ন সহযোগিতাৰ আৰম্ভণিক আদৰণি জনায়। বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি আৰু মহিলা সবলীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত ১৩ মিলিয়ন ইউৰোৰ ইকুইটি চুক্তিৰ বাবে প্ৰ’পাৰ্কো আৰু আনুষংগিক ভাৰতীয় ক্ষুদ্ৰ বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত অংশীদাৰিত্বক আদৰণি জনায় দুয়োগৰাকী নেতাই। লগতে দুৰ্যোগ সুস্থিৰতা আন্তঃগাঁথনি সহয়োগিতা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৈত্ৰীত ফ্ৰান্স-ভাৰতীয় অধ্যক্ষতাৰ কাঠামোৰ ভিতৰত শক্তিশালী আৰু প্ৰভাৱশালী সহযোগিতাৰ শলাগ লয়।
২০২৪ চনত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্যৰ অভিলেখ সৃষ্টি হোৱাটো লক্ষ্য কৰি তেওঁ স্বীকাৰ কৰে যে দুয়োখন দেশৰ মাজত বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে। দুয়োগৰাকী নেতাই ফ্ৰান্স আৰু ভাৰতত বিনিয়োগ কৰা কোম্পানীসমূহৰ বাবে দৃঢ় বিশ্বাস বজাই ৰখাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁলোকে ২০২৪ চনত ঘোষণা কৰা নগৰ উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰকে ধৰি কেইবাটাও অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা প্ৰকল্পৰ প্ৰশংসা কৰে। ২০২৪ চনৰ মে’ মাহত ভাৰ্চাইলত অনুষ্ঠিত সপ্তম চ’জ ফ্ৰান্স সন্মিলনত মুখ্য অতিথি হিচাপে ভাৰতে অংশগ্ৰহণ কৰাৰ কথা তেওঁ স্মৰণ কৰে। ২০২৪ চনৰ নৱেম্বৰ আৰু ২০২৫ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত দ্বিপাক্ষিক চিইঅ’ ফ’ৰাম অনুষ্ঠিত কৰি আনন্দিত হৈছিল দুয়োগৰাকী নেতাই।
যোৱা জানুৱাৰী মাহত পেৰিছত ভাৰতৰ স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰথমটো মিছন অনুষ্ঠিত হোৱাৰ লগে লগে স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়সমূহৰ মাজত সহযোগিতাৰ বাবে লোৱা পদক্ষেপসমূহত যি অভূতপূৰ্ব গতি লাভ কৰা হৈছে, তাক লৈ দুয়োগৰাকী নেতাই সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। ডিজিটেল স্বাস্থ্য, এণ্টি-মাইক্ৰ’বিয়াল প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা আৰু স্বাস্থ্য পেছাদাৰীসকলৰ বিনিময় ২০২৫ চনত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ বাবে মূল অগ্ৰাধিকাৰ হিচাপে চিনাক্ত কৰা হৈছে। পেৰিছৰ কেম্পাছ আৰু চি-কেম্প (চেণ্টাৰ ফৰ মলিকুলাৰ প্লেটফৰ্ম)ৰ মাজত আগ্ৰহ পত্ৰত স্বাক্ষৰ আৰু ভাৰত-ফ্ৰেঞ্চ লাইফ চাইন্সেছ চিষ্টাৰ ইনোভেচন হাব গঠনক আদৰণি জনায় দুয়োগৰাকী নেতাই।
ৰাইজৰ বাবে অংশীদাৰিত্ব
২০২৩ চনৰ জুলাই মাহত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ ফ্ৰান্স ভ্ৰমণ উপলক্ষে স্বাক্ষৰিত আগ্ৰহ পত্ৰৰ উচ্চাকাংক্ষাক স্মৰণ কৰি ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ২০২৪ চনৰ ডিচেম্বৰ মাহত দিল্লীত ৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয় আৰু ফ্ৰান্সৰ উন্নয়ন সংগ্ৰহালয়ৰ মাজত স্বাক্ষৰিত চুক্তিখনক আদৰণি জনায়। এই চুক্তিয়ে ভাৰতীয় পেছাদাৰীসকলক প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ লগতে ব্যাপক সংগ্ৰহালয় সহযোগিতাকে ধৰি অধিক সহযোগিতাৰ পথ প্ৰশস্ত কৰে। ফ্ৰান্সে ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য কমপ্লেক্সৰ উন্নয়নত অংশগ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত আলোচনা অব্যাহত ৰখাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়।
১৯৬৬ চনত ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ মাজত অনুষ্ঠিত প্ৰথম সাংস্কৃতিক চুক্তিৰ ৬০ বছৰীয়া জয়ন্তী উদযাপনৰ বাবে দুয়োপক্ষই সংস্কৃতিকে ধৰি আন্তঃআঞ্চলিক পদক্ষেপ ২০২৬ উদ্ভাৱন বৰ্ষৰ প্ৰেক্ষাপটত কেইবাটাও সাংস্কৃতিক আদান-প্ৰদান আৰু অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰিবলৈ সন্মত হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে পেৰিছ অলিম্পিক আৰু পেৰালিম্পিক ২০২৪ৰ সফল আয়োজনৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ক অভিনন্দন জনোৱাৰ লগতে ২০৩৬ চনত ভাৰতে অলিম্পিক আৰু পেৰালিম্পিক গেমছৰ আয়োজন কৰাৰ প্ৰেক্ষাপটত বৃহৎ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতা আয়োজন আৰু সুৰক্ষিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ফ্ৰান্সৰ অভিজ্ঞতা আৰু বিশেষজ্ঞতাক শ্বেয়াৰ কৰিবলৈ ইচ্ছুকতাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ক ধন্যবাদ জনায়।
ভূমধ্যসাগৰীয় আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলসমূহৰ মাজত বাণিজ্য আৰু সংযোগ বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে চৰকাৰৰ প্ৰতিনিধি, উদ্যোগৰ নেতা, বাণিজ্য আৰু সংযোগ বিষয়ৰ বিশেষজ্ঞ আৰু অন্যান্য প্ৰাসংগিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে জড়িত উচ্চ পৰ্যায়ৰ আলোচনাক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ ২০২৫ চনত মাৰ্চেইলত ভূমধ্যসাগৰীয় বিষয়সমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ৰাইচিনা আলোচনাৰ আঞ্চলিক সংস্কৰণ মুকলি কৰাটো দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়।
দুয়োগৰাকী নেতাই ২০২৪ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শ্ৰেণীকোঠা আঁচনিৰ সফল আৰম্ভণিক আদৰণি জনায়। ইয়াৰ অধীনত ভাৰতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক ফ্ৰান্সত নিজৰ নিৰ্বাচিত পাঠ্যক্ৰমত নামভৰ্তিৰ পূৰ্বে এটা শিক্ষাবৰ্ষৰ ভিতৰত ফ্ৰান্সৰ উচ্চ প্ৰখ্যাত ফৰাচী বিশ্ববিদ্যালয়সমূহত ফৰাচী ভাষাক বিদেশী ভাষা হিচাপে আৰু স্থানীয় পদ্ধতিৰ শিক্ষা দিয়া হয়। ইয়াৰ দ্বাৰা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ গতিশীলতা বৃদ্ধিৰ বাবে অনুকূল পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হ’ব আৰু ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ফ্ৰান্সত ৩০ হাজাৰ ভাৰতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ লক্ষ্য পূৰণ হ’ব। এই সন্দৰ্ভত তেওঁ ফ্ৰান্সত ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি পোৱা ভাৰতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক আদৰণি জনায়। ২০২৫ চনত এই সংখ্যা ১০ হাজাৰ হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে।
ভাৰত-ফ্ৰান্স প্ৰব্ৰজন আৰু গতিশীলতা অংশীদাৰিত্ব চুক্তি (এমএমপিএ)ৰ অধীনত যুৱ পেছাদাৰী আঁচনি (ৱাইপিএছ) কাৰ্যকৰী কৰাটোও দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়। ইয়াৰ দ্বাৰা যুৱক-যুৱতী আৰু পেছাদাৰীসকলৰ দুমুখীয়া গতিশীলতা সহজ হ’ব, ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ জনসাধাৰণৰ মাজত বন্ধুত্বৰ বান্ধোন আৰু অধিক শক্তিশালী হ’ব। ইয়াৰ উপৰিও দুয়োজন নেতাই দক্ষতা বিকাশ, বৃত্তিমূলক শিক্ষা আৰু প্ৰশিক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে বুজাবুজি চুক্তিখন আগতীয়াকৈ সমাপ্ত কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ইয়াৰ দ্বাৰা দুয়োখন দেশৰ বাবে এই ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব।
তেওঁলোকৰ গতিশীল আৰু ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব বৃদ্ধি কৰিবলৈ দুয়োখন দেশে দ্বিপাক্ষিক হৰাইজন ২০৪৭ ৰোডমেপত প্ৰকাশ কৰা উচ্চাকাংক্ষাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি দীৰ্ঘম্যাদী সহযোগিতা আৰু অধিক গভীৰ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰকাশ কৰে।