Prime Minister's Office
India – France Joint Statement on the visit of Shri Narendra Modi, Hon’ble Prime Minister of India to France
12 FEB 2025 3:22PM by PIB Delhi
At the invitation of the President of the French Republic, H.E. Mr. Emmanuel Macron, the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, paid a visit to France on 10-12 February 2025. On 10 and 11 February 2025, France and India co-chaired the Artificial Intelligence Action Summit, gathering Heads of State and Government, leaders of international organizations, small and large enterprises, representatives of academia, non-governmental organizations, artists and members of civil society, in order to build on the important milestones reached during the Bletchley Park (November 2023) and Seoul (May 2024) summits. They underlined their commitment to take concrete actions to ensure that the global AI sector can drive beneficial social, economic and environmental outcomes in the public interest. Prime Minister Modi congratulated President Macron on France’s successful organization of AI Action Summit. France welcomed India’s hosting of the next AI Summit.
This was Prime Minister Modi’s sixth visit to France, and follows President Macron’s visit to India in January 2024 as the Chief Guest for the 75th Republic Day of India. Prime Minister Modi and President Macron held bilateral discussions on the entire gamut of the exceptionally strong and multifaceted bilateral cooperation and on global and regional matters. Both leaders also went to Marseille where President Macron hosted a private dinner for Prime Minister Modi, reflecting the excellent relationship between the two leaders. They jointly inaugurated India’s Consulate General in Marseille. They also visited the International Thermonuclear Experimental Reactor facility.
President Macron and Prime Minister Modi reaffirmed their shared vision for bilateral cooperation and international partnership, outlined in the Joint Statement issued following President Macron’s State Visit to India in January 2024 and in the Horizon 2047 Roadmap published during the visit of Prime Minister Modi to France in July 2023 as the Chief Guest of the Bastille Day Celebrations on the occasion of the 25th anniversary of the Strategic Partnership. They commended the progress achieved in their bilateral cooperation and committed to accelerating it further across its three pillars.
The two leaders reiterated their call for reformed and effective multilateralism to sustain an equitable and peaceful international order, address pressing global challenges and prepare the world for emerging developments, including in the technological and economic domains. The two leaders stressed, in particular, the urgent need for the reform of the United Nations Security Council and agreed to coordinate closely in multilateral fora, including on UNSC matters. France reiterated its firm support for India’s permanent membership of the UNSC. The two leaders agreed to strengthen conversations on regulation of use of the veto in case of mass atrocities. They held extensive discussions on long-term global challenges and current international developments and agreed to intensify their global and regional engagement, including through multilateral initiatives and institutions.
Acknowledging the paramount importance of advancing scientific knowledge, research and innovation, and recalling the long and enduring engagement between India and France in those areas, President Macron and Prime Minister Modi announced the grand inauguration of the India-France Year of Innovation in New Delhi in March 2026 by launching its Logo.
Partnership for Security and Sovereignty
Recalling the deep and longstanding defence cooperation between France and India as part of the Strategic Partnership, President Macron and Prime Minister Modi welcomed the continuation of the cooperation of air and maritime assets in line with the ambitious Defence Industrial Roadmap agreed in 2024. Both leaders commended progress in collaboration in construction of Scorpene submarines in India, including indigenization, and in particular the work carried out with a view to the integration of DRDO developed Air Independent Propulsion (AIP) into P75-Scorpene submarines and the analyses conducted regarding the possible integration of the Integrated Combat System (ICS) into the future P75-AS submarines. Both leaders welcomed the commissioning of the sixth and final submarine of the P75 Scorpene-class project, INS Vaghsheer, on 15 January 2025.Both sides welcomed the ongoing discussions in missiles, helicopter engines and jet engines. They also welcomed the excellent cooperation between the relevant entities in the Safran group and their Indian counterparts. Prime Minister Modi also invited the French Army to take a closer look at the Pinaka MBLR, emphasizing that an acquisition of this system by France would be another milestone in Indo-French defence ties. In addition, President Macron welcomed the decision to include India as an observer to the Eurodrone MALE programme managed by OCCAR, which is another step forward in the growing strength of our partnership in defence equipment programmes.
Both leaders appreciated the regular conduct of military exercises in all domains including maritime exercises and joint patrolling by maritime patrol aircraft. They noted the recent visit of the French Carrier Strike Group Charles De Gaulle to India in January 2025, followed by the Indian Navy’s participation in the French multinational exercise La Perouse, and the future conduct of the Varuna exercise in March 2025.
They welcomed the launch of FRIND-X (France-India Defence Startup Excellence) in Paris on 5-6 December 2024, involving the DGA and the Defence Innovation Agency, in line with the vision enshrined in HORIZON 2047 and the India-France Defence Industrial Roadmap. This collaborative platform brings together key stakeholders across both defence ecosystems, including defence startups, investors, incubators, accelerators, and academia, fostering a new era of defence innovation and partnership.
In order to deepen the research and development partnerships in defence, both leaders stressed on the early launch of an R&D framework through a Technical Arrangement for cooperation in defence technologies between DGA and DRDO. Inaddition, both leaders welcomed the ongoing discussions between L’Office National d’Etudes et de Recherches Aérospatiales (ONERA) and Defence Research and Development Organisation (DRDO) to identify technologies for R&D partnerships. Further, India welcomes the participation of Indian students, alongside French students, in the challenge on distributed intelligencelaunched recently by Interdisciplinary Center for Defence and Security from the Institut Polytechnique de Parisand encourages organizing of more joint challenges in the future to evoke the interest of students in defence.
Both leaders had a detailed conversation on international issues, including on the Middle-East and the war in Ukraine. They agreed to pursue their efforts to coordinate and remain closely engaged on a regular basis.
The two leaders recalled the launch of the India-Middle East-Europe Corridor (IMEC) on the margins of the G20 Summit in Delhi in September 2023 and agreed to work together more closely on implementing the initiative. Both leaders stressed the importance of IMEC to foster connectivity, sustainable growth trajectories and access to clean energy across these regions. In this regard, they acknowledged the strategic location of Marseille in the Mediterranean Sea.
They underlined the key importance of strengthening EU-India relations, in view of the upcoming India-EU summit at the earliest possible in New Delhi.
They appreciated the growing cooperation in trilateral format with Australia and with the United Arab Emirates. They commended the joint military exercises that took place between France, India and the United Arab Emirates, as well as the participation of India, France and Australia in each others’ multilateral military exercises. At the invitation of the United Arab Emirates and India, France joined the Mangrove Alliance for Climate. They directed their concerned officials to work together with officials from the Governments of United Arab Emirates and Australia, towards identifying concrete projects of trilateral cooperation in the field of economy, innovation, health, renewable energy, education, culture, and the maritime domain, including under the IPOI and IORA as identified during the focal points meeting held virtually last year for both the trilateral dialogues.
The two leaders underlined their common commitment to a free, open, inclusive, secure and peaceful Indo-Pacific region.
They reiterated their desire to continue to deepen bilateral cooperation in the space sector. Taking note of the substantial contribution of the first two sessions of the India-France Strategic Space Dialogue to furthering this objective, they agreed to hold its third session in 2025. They commended the strength of the partnership between CNES and ISRO and supported the development of collaborations and synergies between their space industries.
The two leaders reaffirmed their unequivocal condemnation of terrorism in all its forms and manifestations, including cross-border terrorism. They called for the disruption of terrorism financing networks and safe havens. They further agreed that no country should provide safe haven to those who finance, plan, support, or commit terrorist acts. The leaders also called for concerted action against all terrorists, including through designations of individuals affiliated with groups that are listed by the UN Security Council 1267 Sanctions Committee. The two sides emphasized the importance of upholding international standards on anti-money laundering and combating the financing of terrorism, consistent with Financial Action Task Force recommendations. Both countries reiterated their commitment to work together in FATF, No Money For Terror (NMFT) and other multilateral platforms.
They commended the cooperation between the National Security Guard (NSG) of India and the Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale (GIGN) for agency-level cooperation in the field of counter-terrorism. The two leaders welcomed the outcomes of the counter-terrorism dialogue held in April 2024, reflecting the growing India - France counter-terrorism and intelligence cooperation. The two leaders also looked forward to the successful organization of Milipol 2025 in New Delhi.
They welcomed the ongoing discussions to create a comprehensive framework for an enhanced bilateral cooperation in the civil aviation sector, which are at advanced stages.
Prime Minister Modi and President Macron launched an India-France Roadmap on Artificial Intelligence (AI), rooted in the philosophical convergence in their approaches focusing on the development of safe, open, secure and trustworthy artificial intelligence. They welcomed the inclusion of Indian startups at the French Startup Incubator Station F. They also welcomed the expanded possibilities for using India’s real-time payment system - Unified Payments Interface (UPI) - in France. The two leaders reiterated the strategic significance of cyberspace and their wish to strengthen their coordination at the United Nations regarding the application of international law and the implementation of the framework for responsible State behaviour in cyberspace, as well as the need to address issues arising from the proliferation of malicious cyber tools and practices. They looked forward to the next India-France Strategic Cybersecurity and Cyberdiplomacy Dialogues to be held in 2025.
Partnership for the Planet
Prime Minister Modi and President Macron stressed that nuclear energy is an essential part of the energy mix for strengthening energy security and transitioning towards a low-carbon economy. Both leaders acknowledged the India-France civil nuclear ties and efforts in cooperation on the peaceful uses of nuclear energy, notably in relation with the Jaitapur Nuclear Power Plant Project. They welcomed the first meeting of the Special Task Force on Civil Nuclear Energy, and welcomed the signing of a letter of intent on Small Modular Reactor (SMR) and Advanced Modular Reactor (AMR) and the Implementing Agreement between India’s GCNEP, DAE and France’s INSTN, CEA for cooperation in training and education of nuclear professionals.
The two leaders reaffirmed their countries’ commitment to jointly address the environmental crises and challenges including climate change and promoting sustainable lifestyles. The leaders welcomed the renewal of bilateral cooperation in the field of environment between the Ministries of Environment. Both leaders reiterated their commitment to the principles established by the Paris Pact for People and the Planet for reform of the international financing system towards supporting vulnerable countries in addressing both the eradication of poverty and the preservation of the planet. Both leaders affirmed the significance of United Nations Oceans Conference (UNOC-3) as an important milestone in international efforts towards conservation and sustainable use of oceans. In the context of upcoming UNOC-3 to be held in Nice in June 2025, France and India recognize the importance of the Agreement on the Conservation and Sustainable Use of Marine Biological Diversity Beyond Areas of Natural Jurisdiction (BBNJ Agreement), as one of the pillars of inclusive and holistic international ocean governance. Having already signed the treaty, they called for its entry into force at the earliest. Prime Minister Modi offered India’s support to France for UNOC-3 in June 2025.
They lauded the launching of the India-France Indo-Pacific Triangular Development Cooperation, aiming to support climate- and SDG-focused projects from third countries in the Indo-Pacific region. The two leaders welcome the partnership between Proparco and the concerned Indian microfinance institutions for an equity agreement of 13 million Euros in the areas of financial inclusion and women empowerment. They also commended the strong and fruitful cooperation within the framework of the Franco Indian presidency of the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure and the International Solar Alliance.
Noting the record level of bilateral trade in 2024, they acknowledged that there is vast untapped potential for trade and investment between the two countries. Both leaders highlighted the need to maintain strong confidence for companies investing in France and in India. They commended the numerous economic cooperation projects announced in 2024 in the field of urban development. They recalled the participation of India as guest of honor of the 7th Choose France Summit in Versailles in May 2024. The two leaders were delighted with the organization of the bilateral CEOs Forum in November 2024 and February 2025.
The two leaders expressed their satisfaction with the unprecedented momentum initiated for cooperation between the two Ministries of Health, with the first mission in Paris of India’s Ministry for Health and Family Welfare last January. Digital health, anti-microbial resistance and exchange of health professionals have been identified as the main priorities for bilateral cooperation in 2025. The two leaders welcomed the signature of a Letter of Intent between PariSante Campus and the C-CAMP (Centre for Molecular Platforms), and the creation of the Indo-French Life Sciences Sister Innovation Hub.
Partnership for the People
Recalling the ambition underpinning the Letter of Intent signed on the occasion of Prime Minister Modi’s visit to France in July 2023, President Macron and Prime Minister Modi welcomed the signature of the Agreement between the National Museum in Delhi and France Muséums Développement in December 2024. This agreement paves the way for further collaboration as well as broader museum cooperation including training of Indian professionals. France offered to continue consultations on its participation in the development of the National Maritime Heritage Complex.
To celebrate the 60th Anniversary of the signing of the first cultural agreement between India and France in 1966, both sides agreed to undertake multiple cultural exchanges and programs in the context of the Year of Innovation 2026 which is a cross-sectoral initiative that includes culture.
Prime Minister Modi congratulated President Macron on the successful organization of the Paris Olympics and Paralympics 2024 and thanked President Macron’s willingness to share France’s experience and expertise regarding the organization and securing of major international sporting events in the context of India’s bid to host the Olympics and Paralympics Games in 2036.
Both Leaders welcomed the launch of a regional edition of the Raisina Dialogue focusing on Mediterranean issues in Marseille in 2025, to foster high-level dialogue involving representatives of governments, industry leaders, experts on trade and connectivity issues and other relevant stakeholders with an aim to enhance trade and connectivity between the Mediterranean and the Indo-Pacific regions.
Both leaders welcomed the successful launch in September 2024 of the International Classes Scheme under which Indian students are taught French as a foreign language, and methodology and academic contents in highly reputed French universities in France during one academic year, before entering their chosen curricula in France. It will create conducive conditions to increase student mobility and meet the target of 30,000 Indian students in France by 2030. In that regard, they welcomed the rising number of Indian students in France, with 2025 figures expected to reach an unprecedented 10,000.
Both leaders also welcomed the operationalization of the Young Professionals Scheme (YPS) under India-France Migration and Mobility Partnership Agreement (MMPA) which will facilitate two way mobility of youth and professionals, further strengthening the bonds of friendship between people of India and France. Moreover, both leaders stressed on early conclusion of the Memorandum of Understanding to foster cooperation in the fields of skill development, vocational education and training which will create opportunities for both countries to strengthen cooperation in this field.
To foster their dynamic and comprehensive Strategic Partnership, both countries committed to constantly deepen their long-term cooperation following the ambitions expressed in the bilateral Horizon 2047 Roadmap.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইকাইখুম্নজরিয়া ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ফ্রান্সকী খোঙচৎতা ভারত-ফ্রান্সকী অপুনবা ৱারোল
12 FEB 2025 3:22PM by PIB Imphal
ফ্রেঞ্চ রিপব্লিক্কী প্রসিদেন্ত, ঐচ.ই. মিস্তর ইমানুএল মেক্রোনগী চেবাও মতুং ইন্না ভারতকী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ফেব্রুৱারী ১০-১২, ২০২৫ দা ফ্রান্সতা চৎখ্রে। ২০২৫গী ফেব্রুৱারী ১০ অমসুং ১১ দা ফ্রান্স অমসুং ভারতনা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স এক্সন সমিৎকী কো-চেয়র ওইখি। ব্লেৎচলে পার্ক (নবেম্বর ২০২৩) অমসুং সিওল (মে ২০২৪) সমিৎশিংদা লৌখিবা মরুওইবা পান্দমশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা, স্তেত অমসুং সরকারগী মকোকশিং, ইন্তর্নেস্নেল ওর্গানাইজেসনশিংগী লুচিংবশিং, অপীকপা অমসুং অচৌবা ইন্তর্প্রাইজশিং, একাদেমিয়াগী মীহুৎশিং, নন-গবর্নমেন্ত ওর্গানাইজেসনশিং, আর্তিস্তশিং অমসুং সিবিল সোসাইতীগী মীহুৎশিং পুনশিনখি। মালেমগী এ.আই. সেক্তরনা খুন্নাইদা খুদোংচাবা পীনবা, ইকোনোমিক অমসুং এনভাইরনমেন্তকী মহৈশিং পুথোকপা ঙম্নবা অকনবা থবকশিং পায়খৎনবা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ ফোংদোকনখি। ফ্রান্সনা এ.আই. এক্সন সমিৎ মায় পাক্না পাঙথোকখিবগীদমক প্রধান মন্ত্রী মোদীনা প্রসিদেন্ত মেক্রোনবু থাগৎপা ফোংদোকখি। ভারতনা মথংগী এ.আই. সমিৎতা য়ুম্বু ওইগদৌরিবা অসিবু ফ্রান্সনা তরাম্না ওকখি।
মসি প্রধান মন্ত্রী মোদীগী ফ্রান্সতা চৎপা তরুকশুবা খোংচৎনি। ২০২৪গী জনুৱারীদা ভারতকী ৭৫শুবা রিপব্লিক দেগীদমক চীফ গেস্ত ওইনা প্রসিদেন্ত মেক্রোনগী ভারত খোংচৎকী মতুংদা চৎপনি। প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং রাস্ত্রপতি মেক্রোননা অখন্নবা মপাঙ্গল লৈরবা অমসুং মায়কৈ য়াম্বা লৈবাক অনিগী মপাং অমসুং মালেমগী অমসুং লমদমগী ওইবা হিরমশিংদা নাকল অনিগী ওইনা খন্ন-নৈনখি। লুচিংবা অনিনা মার্সিল্লীদসু চৎখি। মফম অদুদা রাস্ত্রপতি মেক্রোননা প্রধান মন্ত্রী মোদীগীদমক অখন্নবা অয়ুক্কী চাক্লেন অমা শিনখি। মসিনা লুচিংবা অনিগী মরক্তা লৈনরিবা অফবা মরী অদু উৎলি। মখোয়না মার্সিল্লীদা ভারতকী কন্সুলেত জেনরেল পুন্না হৌদোকমিন্নখি। মখোয়না ইন্তরনেস্নেল থর্মোন্যুক্লিয়র এক্সপরিমেন্তেল রিএক্তর ফেসিলিতীদসু চৎখি।
রাস্ত্রপতি মেক্রোন অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ২০২৪গী জনুৱারীদা রাস্ত্রপতি মেক্রোনগী ভারত খোংচৎ মতুংদা ফোংখিবা অপুনবা ৱারোল অমসুং ২০২৩গী জুলাইদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ফ্রান্স খোংচৎ মনুংদা স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপকী ২৫শুবা চহি মপুং ফারকপগী থৌরমদা চীফ গেস্ত ওইনা শরুক য়াখিবা মতমদা ফোংখিবা হোরাইজন ২০৪৭ রোদমেপতা য়াওরিবা নাকল অনিগী ওইবা তেংবাং অমসুং মালেমগী ওইবা পার্তনরশিপকীদমক মখোয়গী অপুনবা মিৎয়েং অদু অমুক হন্না চেৎশিলহনখি। লৈবাক অনিনা পুন্না চৎমিন্নদুনা পুরকখিবা মায় পাকপা কয়া থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং য়ুম্বী অহুম অসিদা মখা তানা খুমাং চাউশিলহন্নবা ৱাশক লৌখি।
লুচিংবা অনিমক্না অচুম্বা অমসুং শান্তি লৈবা মালেমগী ওইবা কাংলোন অমা ঙাক শেন্নবা, মালেমগী অরুবা শিংনবশিং কোকহন্নবা অমসুং তেক্নোলোজিকেল অমসুং ইকোনোমিক দোমেনশিং য়াওনা মালেম অসি শেমগৎনবা রিফোর্ম তৌরবা অমসুং ইফেক্তিব মল্তিলেতরেলিজমগীদমক মখোয়না অমুক হন্না তকশিনখি। লুচিংবা অনিনা অখন্ননা য়ুনাইতেদ নেসন্স সেক্যুরিতী কাউন্সিলগী রিফোর্ম তৌবগী তঙাই ফদবা অদুদা অকনবা মীৎয়েং থমখি অমসুং য়ু.এন.এস.সি.গী হিরমশিং য়াওনা মল্তিলেতরেল ফোরমশিংদা নক্না চৎমিন্ননবা য়ানখি। ফ্রান্সনা য়ু.এন.এস.সি.দা ভারতকী পর্মানেন্ত মেম্বর ওইরকপদা মহাক্কী অচেৎপা মতেং পাংলি হায়না অমুক হন্না ফোংদোকখি। লুচিংবা অনিনা মীয়ামগী ওইবা থৌদোকশিংদা ভেতো শীজিন্নবগী রেগুলেসনগী মতাংদা ৱারী শানবদা মতেং পাংনবা য়ানখি। মখোয়না মতম শাংনা লৈরক্লিবা মালেমগী শিংনবশিং অমসুং হৌজিক ওইরক্লিবা মালেমগী ফীভমগী মতাংদা কুপ্না খন্ন-নৈনখি অমসুং মল্তিলেতরেল ইনিসিএতিবশিং অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংগী খুত্থাংদা য়াওনা মালেমগী অমসুং লমদম অসিগী ওইবা মখোয়গী থৌদাং হেনগৎনবা য়ানখি।
সাইন্তিফিক নোলেজ, রিসর্স অমসুং ইন্নোবেসন হেঙ্গৎহন্নবগী মরুওইবা অদু খঙলদুনা অমসুং হিরমশিং অসিদা ভারত অমসুং ফ্রান্সকী মরক্তা মতম শাংনা লৈনরিবা মরী অদু নিংশিংলদুনা, রাস্ত্রপতি মেক্রোন অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ২০২৬কী মার্চ থাদা ন্যু দিল্লীদা ইন্দিয়া-ফ্রান্স ইন্নোবেসনগী চহিগী উরেপ উয়ুং তমগনি হায়না লাউথোকখি।
সেক্যুরিতী অমসুং সোভরেন্তীগীদমক পার্তনরশিপ
স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপকী শরুক অমা ওইনা ফ্রান্স অমসুং ভারতকী মরক্তা অচেৎপা অমসুং মতম শাংনা লৈরক্লবা দিফেন্স কোওপরেসন অদু নিংশিংলদুনা, রাস্ত্রপতি মেক্রোন অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ২০২৪দা য়ানখিবা এম্বিসিয়স দিফেন্স ইন্দস্ত্রীএল রোদমেপকী মতুং ইন্না এয়র অমসুং মেরিতাইম এসেতশিংগী কোওপরেসন মখা চত্থবদা তরাম্না ওকখি। লুচিংবা অনিমক্না ভারত্তা স্কোরপেন সবমেরিন শেমগৎপদা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী খুমাং চাউশিল্লকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মসিগী মনুংদা দি.আর.দি.ও.না পুথোকপা এয়র ইন্দিপেন্দেন্ত প্রোপলসন (এ.আই.পি.) অসি পি-৭৫-স্কোরপেন সবমেরিনদা পুন্সিন্ননবা হোৎনরিবা অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ কম্বাৎ সিস্তেম (আই.সি.এস.) অসি তুংগী পি-৭৫-এ.এস. সবমেরিনদা পুন্সিন্ননবা হোৎনরিবা অসিসু য়াওরি। লুচিংবা অনিমক্না ২০২৫গী জনুৱারী ১৫দা পি৭৫ স্কোরপেন-ক্লাস প্রোজেক্তকী তরুকশুবা অমসুং অরোইবা সবমেরিন, আই.এন.এস. ভাগশির কমিসন তৌবদা তরাম্না ওকখি। নাকল অনিমক্না মিসাইল, হেলিকোপ্তর ইঞ্জিন অমসুং জেৎ ইঞ্জিনশিংগী মতাংদা হৌজিক চত্থরিবা খন্ন-নৈনবশিং অদু তরাম্না ওকখি। মখোয়না সাফরান গ্রুপকী মরী লৈনবা এন্তাইতীশিং অমসুং মখোয়গী ভারতকী মপাংশিংগী মরক্তা লৈরিবা অফবা মরী অসিবুসু তরাম্না ওকখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ফ্রেঞ্চ আর্মীদা পিনাকা এম.বি.এল.আর.বু কুপ্না য়েংশিনবীনবগী অপাম্বা ফোংদোকখি। ফ্রেঞ্চনা সিস্তেম অসি লৌশিনবা অসিনা ইন্দো-ফ্রেঞ্চ দিফেন্সকী মরীদা অতোপ্পা মাইলস্তোন অমা ওইরগনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মসিগী মথক্তা, রাস্ত্রপতি মেক্রোননা ও.সি.সি.এ.আর.না মেনেজ তৌবা য়ুরোদ্রোন মেল প্রোগ্রামদা ওবজর্ভর অমা ওইনা ভারতপু য়াওহন্নবা ৱারেপ লৌখিববু তরাম্না ওকখি। মসিদি দিফেন্স ইকুইপমেন্ত প্রোগ্রামশিংদা ঐখোয়গী পার্তনরশিপকী মপাঙ্গল হেনগৎলক্লিবা অসিদা অতোপ্পা খোংথাং অমনি।
লুচিংবা অনিমক্না মেরিতাইম এক্সরসাইজ অমসুং মেরিতাইম পেট্রোল এয়রক্রাফশিংনা পুন্না পেত্রোল তৌবগা লোয়ননা হীরম খুদিংমক্তা মেরিতাইম এক্সরসাইজ চাং নাইনা পাংথোকপগীদমক শিংথাখি। মখোয়না ফ্রেঞ্চ কেরিয়র স্ত্রাইক গ্রুপ চার্লস দি গোলনা হৌখিবা চহি ২০২৫গী জনুৱারীদা ভারত্তা লাকখিবা অদু নীংশিংমিন্নখি। মসিগী মতুংদা ভারতকী নেভীনা ফ্রেঞ্চ মল্তিনেস্নেল এক্সরসাইজ লা পেরোজতা শরুক য়াখিবা অমসুং ২০২৫গী মার্চ থাদা বরুন এক্সরসাইজ পাঙথোকপা অদুসু নীংশিংখি।
হোরাইজন ২০৪৭ অমসুং ইন্দিয়া-ফ্রান্স দিফেন্স ইন্দস্ত্রিএল রোদমেপতা য়াওরিবা ভিজন অসিগী মতুং ইন্না দিজিএ অমসুং দিফেন্স ইন্নোবেসন এজেন্সীনা শরুক য়াদুনা ২০২৪গী দিসেম্বর ৫-৬তা পেরিসতা ফ্রীন্দ-এক্স (ফ্রান্স-ইন্দিয়া দিফেন্স স্তার্তঅপ এক্সেলেন্স) হৌদোকখিববু মখোয়না তরাম্না ওকখি। মসিগী কোলাবোরেতিব প্লেতফোর্ম অসিনা দিফেন্স ইকোসিস্তেম অনিমক্তা মরুওইবা স্তেকহোল্দরশিং, দিফেন্স স্তার্ত-অপশিং, ইনভেস্তরশিং, ইনক্যুবেতরশিং, এক্সিলরেতরশিং অমসুং একাদেমিয়া য়াওনা পুন্সিলহল্লি। মসিনা দিফেন্স ইনোভেসন অমসুং পার্তনরশিপকী অনৌবা য়ুগ অমা শেমগৎলি।
ঙাকশেলগী লমদা রিসর্স অমসুং দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিপশিং হেন্না চেৎশিলহন্নবা, দি.জি.এ. অমসুং দি.আর.দি.ও.গী মরক্তা দিফেন্স তেক্নোলোজীশিংদা তেক্নিকেল এরেঞ্জমেন্ত অমগী খুত্থাংদা আর.দি.এফ. ফ্রেমৱার্ক অমা অথুবা মতমদা হৌদোকপগী মতাংদা লুচিংবা অনিমক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মসিগী মথক্তা, লুচিংবা অনিমক্না আর অমসুং দি পার্তনরশিপকীদমক তেক্নোলোজীশিং মশক খঙদোক্নবগীদমক L'Office National d'Etudes et de Recherches Aérospatiales (ONERA) অমসুং দিফেন্স রিসর্স এন্দ দিবেলপমেন্ত ওর্গনাইজেসন (DRDO) গী মরক্তা হৌজিক চত্থরিবা খন্ন-নৈনবশিংবু তরাম্না ওকখি। মখা তানা, ইন্তরদিসিপ্লিনরী সেন্তর ফোর দিফেন্স এন্দ সেক্যুরিতীনা ইন্সতিত্যুৎ পোলিতেক্নিক দি পেরিসতগী হৌদোকখিবা দিস্ত্রিব্যুতেদ ইন্তেলিজেন্সকী চেলেঞ্জ অসিদা ভারতকী মহৈরোইশিংনা ফ্রেঞ্চ মহৈরোইশিংগা লোয়ননা শরুক য়াখিববু ভারতনা তরাম্না ওক্লি।
লুচিংবা অনিমক্না মিদল-ইস্ত অমসুং য়ুক্রেনগী লান য়াওনা ইন্তর্নেস্নেল ইসুশিংদা কুপ্না ৱারী শানখি। মখোয়না কোওর্দিনেৎ তৌনবা হোৎনরিবশিং অদু মখা চত্থনবা অমসুং চাং নাইনা নক্না পুনশিন্ননবা য়ানখি।
লুচিংবা অনিনা সেপ্তেম্বর ২০২৩দা দিল্লীদা পাংথোকখিবা জি-২০ সম্মিৎকী ময়াদা ইন্দিয়া-মিদল ইস্ত-য়ুরোপ কোরিদোর (আই.এম.ই.সি.) হৌদোকখিবা অদু নীংশিংখি অমসুং খোংথাং অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা হেন্না নকশিন্ননা থবক তৌমিন্ননবা য়ানখি। লুচিংবা অনিমক্না মফমশিং অসিদা কনেক্তিবিতী, তুং কোইনা চাউখৎপগী ত্রাজেক্তরী অমসুং ক্লিন ইনর্জী ফংহন্নবা আই.এম.ই.সি.গী মরুওইবা পনখি। মতাং অসিদা মখোয়না মার্সিএল অসি মেদিতেরানিয়ন সমুদ্রদা লৈবা স্ত্রেতেজিক ওইবা মফম অমনি হায়না য়ানখি।
ন্যু দিল্লীদা অথুবা মতমদা পাংথোক্কদৌরিবা ইন্দিয়া-ই.য়ু. সমিৎ অসি য়েংলগা ই.য়ু.-ইন্দিয়া মরীশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মরুওইবা অদু মখোয়না ফোংদোকখি।
মখোয়না ওস্ত্রেলিয়া অমসুং য়ুনাইতেদ আরব ইমিরেৎকা লোয়ননা ত্রাইলেতরেল ফোর্মেততা মতেং পীনবা হেনগৎলক্লিবা অসিবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মখোয়না ফ্রান্স, ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ আরব ইমিরেৎসকী মরক্তা পাংথোকপা জোইন্ত মিলিতরী এক্সরসাইজশিং অমসুং অমগা অমগগী মল্তিলেতরেল মিলিতরী এক্সরসাইজশিংদা ভারত, ফ্রান্স অমসুং ওস্ত্রেলিয়ানা শরুক য়াবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। য়ুনাইতেদ আরব ইমিরেৎ অমসুং ভারতকী কৌবদা ফ্রান্সনা মেঙ্গ্রোভ এলাইন্স ফোর ক্লাইমেৎতা য়াওখি। মখোয়না মখোয়গী মরী লৈনবা ওফিসিএলশিংদা ইকোনোমী, ইন্নোবেসন, হেল্থ, রিন্যুএবল ইনর্জী, এজুকেসন, কলচর অমসুং মেরিতাইম দোমেনগী লমদা আই.পি.ও.আই. অমসুং আই.ও.আর.এ.গী মখাদা ত্রাইলেতরেল কোওপরেসনগী কংক্রিৎ প্রোজেক্তশিং মশক খঙদোক্নবা য়ুনাইতেদ আরব ইমিরেৎ অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী সরকারশিংগী ওফিসিএলশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা খঙহনখি।
লুচিংবা অনিনা ইন্দো-পেসিফিক লমদমদা অপনবা লৈতবা, পুম্নমক্কী ওইবা, ইনক্লুসিব, শাফরবা অমসুং তংদু লৈতাবা লৈহন্নবা অপুনবা ৱাশক থমখি।
স্পেস সেক্তরদা নাকল অনিগী ওইবা তেংবাং পীনবা মখা তানা চেৎশিলহন্নবা মখোয়না মখোয়গী অপাম্বা অদু অমুক হন্না ফোংদোক্নখি। ভারত-ফ্রান্স স্ত্রেতেজিক স্পেস দাইলোগকী অহানবা মীফম অনি অসিনা মসিগী পান্দম অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনবদা লৌখিবা অচৌবা থৌদাং খঙলদুনা মখোয়না মসিগী অহুমশুবা মীফম অসি ২০২৫দা পাংথোক্নবা য়ানখি। মখোয়না সি.এন.ই.এস. অমসুং ইসরোগী মরক্তা লৈরিবা পার্তনরশিপ অদুগী মপাঙ্গল অদু থাগৎখি অমসুং মখোয়গী স্পেস ইন্দস্ত্রীশিংগী মরক্তা মতেং পীননবা অমসুং পাঙ্গল শেমগৎপদা মতেং পাংখি।
লুচিংবা অনিমক্না তেরোরিজমগী মওং অমহেক্তা, ঙমখৈ লান্না চত্থবা তেরোরিজম য়াওনা অকনবা মওংদা য়ানীংদবা ফোঙদোকখি। মখোয়না তেরোরিজম ফাইনান্সিং নেৎৱার্কশিং অমসুং সেফ হেভনশিং থিংনবা ফোংদোকখি। মখোয়না মখা তানা য়ানখি মদুদি লৈবাক অমত্তনা তেরোরিস্তকী থৌওংশিংদা শেল থাদবা, থৌরাং তৌবা, শৌগৎপা, নৎত্রগা পাংথোকপা মীওইশিংগী মফম পীদনবা পুক্নিং চিংশিনখি। লুচিংবশিংনা য়ু.এন. সেক্যুরিতী কাউন্সিলগী ১২৬৭ সেঙ্কসন কম্মিতীনা লিস্ত তৌরবা লুপশিংগা মরী লৈনবা মীওইশিং য়াওনা তেরোরিস্ত পুম্নমক্কী মায়োক্তা পুন্না থবক পায়খৎনবা হায়খি। ফাইনান্সিএল এক্সন টাস্ক ফোর্সকী রিকমেন্দেসনশিংগা চুনবা মওংদা, শেল লান্না শিজিন্নবা থিংনবা অমসুং তেরোরিজমদা শেল থাদবগী মায়োক্তা মালেমগী থাক্তা ঙাক্না চৎপগী মরুওইবা অদু নাকল অনিমক্না ফোংদোকখি। লৈবাক অনিমক্না এ.এফ.তি.এফ., নো মানি ফোর তেরোরিজম (এন.এম.এফ.তি.) অমসুং অতোপ্পা মল্তিলেতরেল প্লেৎফোর্মশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা মখোয়গী ফিরেপ অমুক হন্না ফোংদোকখি।
তেরোরিজম থেংনবগী লমদা এজেন্সীগী থাক্তা তেংবাং পীনবগীদমক মখোয়না ভারতকী নেস্নেল সেক্যুরিতী গার্দ (এন.এস.জি.) অমসুং গ্রুপ দি ইন্তরভেন্সন দে লা জেন্দরমরী নেস্নেল (জি.আই.জি.এন.) গী মরক্তা তেংবাং পীনবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। লুচিংবা অনিনা এপ্রিল ২০২৪দা পাংথোকখিবা তেরোরিজম থেংননবা ৱারী শানবগী ফলশিং অদু তরাম্না ওকখি। মসিনা তেরোরিজম থেংননবা অমসুং ইন্টেলিজেন্সতা ভারত-ফ্রান্সকী মতেং পীনবা হেনগৎলক্লিবা অসি উৎলি। লুচিংবা অনিনা ন্যু দিল্লীদা মিলিপোল ২০২৫ মায় পাক্না পাংথোক্নবা থাজবা থমখি।
সিভিল এভিএসন সেক্তরদা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লৈবাক অনিগী মরক্তা তেংবাং পীনবগীদমক মপুং ওইবা ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্নবা হৌজিক চত্থরিবা খন্ন-নৈনবশিংবু মখোয়না তরাম্না ওকখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং রাস্ত্রপতি মেক্রোননা ইন্দিয়া-ফ্রান্স রোদমেপ ওন আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (এ.আই.) অমা হৌদোকখ্রে। মসিগী য়ুম্ফমদি মখোয়গী এপ্রোচশিংদা ফিলোসোফিকেল কনভর্জেন্সতা য়ুম্ফম ওইদুনা সেফ, ওপন, সেক্যুর অমসুং থাজবা য়াবা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী দিবেলপমেন্ততা মীৎয়েং থম্লি। মখোয়না ফ্রেঞ্চ স্তার্ত-অপ ইনক্যুবেতর স্তেসন এফদা ভারতকী স্তার্ত-অপশিং য়াওরকপবু তরাম্না ওকখি। মখোয়না ফ্রান্সতা ভারতকী রিএল-তাইম পেমেন্ত সিস্তেম - য়ুনিফাইদ পেমেন্ত ইন্তরফেস (য়ু.পি.আই.) শীজিন্নবগী পাকথোক চাউথোক্লবা ওইথোকপশিং অদুসু তরাম্না ওকখি। লুচিংবা অনিমক্না সাইবর স্পেসকী স্ত্রেতেজিক ওইবা মরুওইবা অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি অমসুং সাইবর স্পেসতা ইন্তর্নেস্নেল লো শীজিন্নবা অমসুং রাজ্যশিংনা থৌদাং লৌবগী ফ্রেমৱার্ক ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মতাংদা য়ুনাইতেদ নেসন্সতা মখোয়গী কোওর্দিনেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখোয়গী অপাম্বা অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মখোয়না ২০২৫দা পাংথোক্কদৌরিবা ভারত-ফ্রান্স স্ত্রেতেজিক সাইবর সেক্যুরিতী অমসুং সাইবর দিপ্লোমেসী দাইলোগশিংগীদমক থাজবা থমখি।
গ্রহ অসিগীদমক মপাং ওইমিন্নবা
প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং রাস্ত্রপতি মেক্রোননা হায়খি মদুদি ন্যুক্লিয়র ইনর্জী অসি ইনর্জী সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং কার্বন হন্থবা শেন্মিৎলোন অমদা ওন্থোক্নবগীদমক ইনর্জী মিক্সকী মরুওইবা শরুক অমনি। লুচিংবা অনিমক্না ভারত-ফ্রান্স সিভিল ন্যুক্লিয়র লিঙ্কশিং অমসুং ন্যুক্লিয়র ইনর্জী মরুওইনা জয়তাপুর ন্যুক্লিয়র পাৱর প্লান্ত প্রোজেক্তকা মরী লৈননা শান্তি ওইনা শিজিন্নবদা মতেং পাংনবগীদমক হোৎনরিবশিং অদু খঙখি। মখোয়না সিভিল ন্যুক্লিয়র ইনর্জীগী স্পিসিএল টাস্ক ফোর্সকী অহানবা মীফমদা তরাম্না ওকখি, অমসুং স্মোল মোদ্যুলর রিএক্তর (এস.এম.আর.) অমসুং এদভান্স মোদ্যুলর রিএক্তর (এ.এম.আর.) অমসুং ভারতকী জি.সি.এন.ই.পি., দি.এ.ই. অমসুং ফ্রান্সকী আই.এন.এস.তি.এন., সি.ই.এ.না ন্যুক্লিয়র প্রোফেসনেলশিংগী ত্রেনিং অমসুং এজুকেসন পীনবা মতেং তৌন্নবা য়ানচেরোলবু তরাম্না ওকখি।
লুচিংবা অনিনা ক্লাইমেৎ চেঞ্জ অমসুং সস্তেনেবল লাইফস্তাইলশিং প্রমোৎ তৌবা য়াওনা অকোয়বগী ফিভমগী অৱাবা অমসুং শিংনবশিং অসি পুন্না থেংননবা মখোয়গী লৈবাকশিংগী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্নখি। লুচিংবশিংনা এনভাইরনমেন্তকী লমদা এনভাইরনমেন্ত মন্ত্রালয়শিংগী মরক্তা নাকল অনিগী ওইবা তেংবাং পীনবা অমুক হন্না হৌরকপবু তরাম্না ওকখি। লুচিংবা অনিমক্না পেরিস পেক্ত ফোর পিপল এন্দ দি প্লানেৎনা লায়রবা লৈবাকশিংবু মতেং পাংনবা অমসুং মালেম অসি ঙাক-শেন্নবা মালেমগী ফাইনান্সিং সিস্তেম শেমদোক্নবা থমখিবা প্রিন্সিপলশিংদা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অমুক হন্না ফোংদোকখি। লুচিংবা অনিমক্না য়ুনাইতেদ নেসন্স ওসিনস কনফরেন্স (য়ু.এন.ও.সি.-৩) অসি মহাসাগরশিং ঙাক শেন্নবা অমসুং তুং কোইনা শিজিন্ননবগী মায়কৈদা মালেমগী থাক্তা হোৎনরিবা অসিদা মরুওইবা মাইলস্তোন অমা ওইরি হায়না ফোংদোকখি। ২০২৫গী জুন থাদা নিসতা পাংথোক্কদৌরিবা য়ু.এন.ও.সি.-৩গী মতাংদা, ফ্রান্স অমসুং ভারতনা ইন্তর্নেস্নেল ওসিন গবর্নান্সকী য়ুম্ফম অমা ওইনা ইনক্লুসিব অমসুং হোলিস্তিক ওইহন্নবগীদমক মেরিন বাইওলোজিকেল দাইবর্সিতী কঞ্জর্বেসন অমসুং সস্তেনেবল য়ুজ ওব এরিয়াজ ওফ নেচরেল জুরিসদিক্সন (বি.বি.এন.জে. মখোয়না খুৎয়েক পীনখ্রবা ত্রেক্ত অদু ঙন্না চৎনবা হৌনবা হায়খি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা জুন ২০২৫দা য়ু.এন.ও.সি.-৩গীদমক ফ্রান্সতা ভারতকী তেংবাং পীরগনি।
মখোয়না ইন্দো-পেসিফিক লমদমগী অহুমশুবা লৈবাকশিংদগী ক্লাইমেৎ অমসুং এস.দি.জি.-ফোকস তৌরবা প্রোজেক্তশিং শৌগৎনবা পান্দম থমদুনা ইন্দিয়া-ফ্রান্স ইন্দো-পেসিফিক ত্রাইএঙ্গুলর দিবেলপমেন্ত কোওপরেসন হৌদোকপগী থাগৎপা ফোংদোকখি। লুচিংবা অনিমক্না প্রোপরকো অমসুং মরী লৈনবা ইন্দিয়ন মাইক্রো ফাইনান্স ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা শেল-থুমগী ওইবা ইনক্লুজন অমসুং নুপীশিংদা শক্তি পীনবগী লমদা য়ুরো মিলিয়ন ১৩গী ইক্বিতী এগ্রীমেন্ত অমগীদমক পার্তনরশিপ তৌবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। দিজাস্তর রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ইন্তরনেস্নেল সোলর এলাইন্সকী কোলিসনগী ফ্রাঙ্কো ইন্দিয়ন প্রসিদেন্সীগী ফ্রেমৱার্ককী মখাদা মপাঙ্গল কনখৎপা অমসুং কান্নরবা কোওপরেসনগীদমক মখোয়না থাগৎপা ফোংদোকখি।
২০২৪দা নাকল অনিগী ওইবা ললোন-ইতিক্কী রেকোর্দ লৈরকপা অদু পল্লদুনা মখোয়না লৈবাক অনিগী মরক্তা ললোন-ইতিক অমসুং ইনবেস্তমেন্তকীদমক শীজিন্নদ্রিবা পোতেন্সিএল য়াম্না লৈ হায়বা খঙখি। লুচিংবা অনিমক্না ফ্রান্স অমসুং ভারত্তা শেল থাদরিবা কম্পেনীশিংদা মপাঙ্গল কনবা থাজবা থমবগী তঙাইফদবা অদু পনখি। মখোয়না অর্বান দিবেলপমেন্তকী লমদা ২০২৪দা লাউথোকখিবা ইকোনোমিক কোওপরেসন প্রোজেক্ত কয়া থাগৎপা ফোংদোকখি। মখোয়না ২০২৪গী মে থাদা ভর্সেলসতা পাংথোক্কদৌরিবা ৭শুবা চোইস ফ্রান্স সমিৎতা ভারতনা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা শরুক য়াখিবা অদু নীংশিংখি। লুচিংবা অনিনা নবেম্বর ২০২৪ অমসুং ফেব্রুৱারী ২০২৫দা লৈবাক অনিগী সি.ই.ও. ফোরম পাংথোকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
লুচিংবা অনিনা মমাং চহিগী জানুৱারীদা পেরিসতা ভারতকী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী অহানবা মিসনগা লোয়ননা হকশেলগী মন্ত্রালয় অনিগী মরক্তা তেংবাং পীনবগীদমক মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা খোঙজং হৌরকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। দিজিতেল হেল্থ, এন্তি-মাইক্রোবিএল রেসিস্তেন্সী অমসুং হেল্থ প্রোফেস্নেলশিং এক্সচেঞ্জ অসি ২০২৫দা নাকল অনিগী ওইবা কোওপরেসনগী মরুওইবা প্রাইওরিতিশিং ওইনা মশক খঙদোক্লে। লুচিংবা অনিনা পেরিসান্তে কেম্পস অমসুং সি-কেম্প (সেন্তর ফোর মোলিক্যুলর প্লেৎফোর্মস), অমসুং ইন্দো-ফ্রেঞ্চ লাইফ সাইন্স সিস্তর ইন্নোবেসন হব শেমগৎনবা লেতর ওফ ইন্তেন্ত অমা খুৎয়েক পীনবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
মীয়ামগীদমক পার্তনরশিপ
২০২৩গী জুলাইদা প্রধান মন্ত্রী মোদীগী ফ্রান্স খোঙচৎকী থৌরমদা খুৎয়েক পীনখিবা লেতর ওফ ইন্তেন্তকী পান্দম অদু নীংশিংলদুনা, রাস্ত্রপতি মেক্রোন অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ২০২৪গী দিসেম্বরদা দিল্লীদা লৈবা নেস্নেল ম্যুজিয়ম অমসুং ফ্রান্স ম্যুজিয়মস দিবেলপমেন্তকী মরক্তা খুৎয়েক পীনখিবা এগ্রীমেন্ত অদু তরাম্না ওকখি। মসিগী এগ্রীমেন্ত অসিনা মখা তানা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা অমসুং ভারতকী প্রোফেস্নেলশিং ত্রেনিং য়াওনা ম্যুজিয়মশিংগী মরক্তা হেন্না পাক-শন্না তেংবাং পীননবা লম্বী য়াৎলি। নেস্নেল মেরিতাইম হেরিতেজ কমপ্লেক্স শেমগৎপদা শরুক য়াবগী মতাংদা কন্সল্তেসনশিং মখা চত্থনবা ফ্রান্সনা হায়খি।
ইং ১৯৬৬তা ভারত অমসুং ফ্রান্সকী মরক্তা অহানবা কলচরেল এগ্রীমেন্ত খুৎয়েক পীনখিবা চহি ৬০শুবা কুমওন পালন তৌনবা, নাকল অনিমক্না ইন্নোবেসন ২০২৬কী মতাংদা কলচর য়াওনা মখল কয়াগী কলচরেল একচেঞ্জ অমসুং প্রোগ্রামশিং পায়খৎনবা য়ানখি।
২০২৪গী পেরিস ওলিম্পিক্স অমসুং পেরালিম্পিক্সকী মায় পাক্না শীনবগীদমক প্রধান মন্ত্রী মোদীনা প্রসিদেন্ত মেক্রোনবু থাগৎপা ফোংদোকখি। ২০৩৬দা ওলিম্পিক্স অমসুং পেরালিম্পিক্স গেম্স পাংথোক্নবা ভারতনা হোৎনরিবা অসিগী মতাংদা মরুওইবা ইন্তর্নেস্নেল স্পোর্তিং ইভেন্তশিং শীনবগী মতাংদা ফ্রান্সকী এক্সপরিয়েন্স অমসুং এক্সপর্সিতী শেয়র তৌবগীদমক মহাক্না প্রসিদেন্ত মেক্রোনবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
লুচিংবা অনিমক্না ২০২৫দা মার্সিল্লীদা মেদিতেরনেয়ন ইসুশিংদা মীৎয়েং থমদুনা রাইসিনা দাইলোগকী রিজনেল এদিসন হৌদোকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মসিগী পান্দমদি মেদিতেরনেয়ন অমসুং ইন্দো-পেসিফিক লমদমশিংগী মরক্তা ললোন-ইতিক অমসুং কনেক্তিবিতী হেঙ্গৎহন্নবা সরকারগী মীহুৎশিং, ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিং, ললোন-ইতিক অমসুং কনেক্তিবিতী ইসুশিংগী এক্সপর্তশিং অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবা স্তেকহোল্দরশিংনা শরুক য়াবা অৱাংবা থাক্কী দাইলোগ শেমগৎপনি।
লুচিংবা অনিমক্না সেপ্তেম্বর ২০২৪দা ইন্তর্নেস্নেল ক্লাস স্কিম মায় পাক্না হৌদোকখিবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মসিগী মখাদা ভারতকী মহৈরোয়শিংনা ফ্রান্সতা মখোয়না খনগৎলবা করিকুলমদা চংদ্রিঙৈগী মমাংদা একাদমিক চহি অমগী মনুংদা ফ্রান্সকী মমিং লৈরবা য়ুনিভর্সিতীশিংদা ফোরেন লেঙ্গুয়েজ অমা ওইনা ফ্রেঞ্চ অমসুং মেথোদোলোজী অমসুং একাদমিক কন্তেন্তশিং তম্বীরি। মসিনা মহৈরোইশিংগী চৎথোক-চৎশিন হেনগৎহন্নবা অমসুং ইং ২০৩০ ফাওবদা ফ্রান্সতা ভারত মচা মহৈরোই ৩০,০০০গী পান্দম ফংহন্নবা অয়াবা পীরগনি। মসিগী মতাংদা মখোয়না ফ্রেন্সতা লৈরিবা ভারতকী মহৈরোইশিংগী মশিং হেনগৎলকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। ২০২৫ ফাওবদা ভারতকী মহৈরোই ১০,০০০ য়ৌরগনি হায়না পানরি।
লুচিংবা অনিমক্না ইন্দিয়া-ফ্রান্স মাইগ্রেসন অমসুং মোবিলিতী পার্তনরশিপ এগ্রীমেন্ত (এম.এম.পি.এ.) গী মখাদা য়ং প্রোফেস্নেল স্কিম (ৱাই.পি.এস.) গী থবক পায়খৎলকপবু তরাম্না ওকখি। মসিনা ভারত অমসুং ফ্রান্সকী মীয়ামগী মরক্তা মরুপ-মপাং ওইবগী মরী হেন্না চেৎশিলহন্দুনা, নহাশিং অমসুং প্রোফেস্নেলশিংগী অনিমক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা মতেং পাংগনি। মসিগী মথক্তা, লুচিংবা অনিমক্না স্কিল দিবেলপমেন্ত, ভোকেসনেল এজুকেসন অমসুং ত্রেনিংগী লমশিংদা তেংবাং পীনবা য়ানা ৱারোল অমা অথুবা মতমদা লোইশিনবগী মতাংদা অকনবা ৱাফম থমখি। মসিনা লৈবাক অনিমক্না লম অসিদা তেংবাং পীনবা হেনগৎহন্নবা খুদোংচাবা লৈহল্লগনি।
মখোয়গী দাইনামিক অমসুং কম্প্রিহেন্সিব স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ ফগৎহন্নবগীদমক, লৈবাক অনিমক্না বাইলেতরেল হোরাইসন ২০৪৭ রোদমেপতা ফোংদোকখিবা এম্বিসনশিং অদুগী মতুং ইন্না মখোয়গী অশাংবা মতমগী কোওপরেসনবু লেপ্পা লৈতনা হেন্না চেৎশিলহন্নবা অচেৎপা ৱাফম থমখি।