Ministry of Information & Broadcasting
Post-Magh Purnima Amrit Snan, Overnight Cleanliness Drive ensures that Devotees Experience a Sacred and Clean Holy Dip; Special Cleaning Vehicles and Cesspool Operations Maintain Hygiene at Ghats and Fairgrounds
13 FEB 2025 7:28PM by PIB Delhi
Following the Magh Purnima Amrit Snan at Mahakumbh 2025, a dedicated team of sanitation workers launched an extensive cleaning drive, restoring the ghats and fairgrounds to their pristine state overnight. On Wednesday, over 2 crore devotees took the holy dip at the Triveni Sangam in Prayagraj, leaving behind floral offerings, clothes, prasad, and other solid waste. The administration promptly initiated the cleanliness drive once the crowds began to disperse, ensuring that by the next morning, the sacred riverbanks were completely clean.
Special Cleaning Drive and Cesspool Operation for Comprehensive Hygiene
Special cleaning vehicles were deployed to collect solid waste from the ghats and the fairground. Additionally, a cesspool operation was carried out to maintain the cleanliness of all public toilets in the area. The Mela Sanitation in-charge stated that the cleanliness drives not only covered the ghats but also extended to all major roads in the fairgrounds, which were swept and maintained thoroughly. Further, dustbins and liner bags were emptied using tipper trucks and compactors, ensuring that the entire Mahakumbh area remained clean and well-organized.
Devotees and Locals Express Gratitude
Devotees and local residents praised the swift and effective cleanliness drive conducted by the administration. Many expressed their appreciation, stating that the administration’s commitment had proven that no effort was being spared in making Mahakumbh 2025 an organized and spotless event.

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମାଘ ପୂର୍ଣ୍ଣିମା ଅମୃତ ସ୍ନାନ ପରେ ରାତ୍ରିକାଳୀନ ସଫେଇ ଅଭିଯାନ କରାଯାଉଛି
ଏହାଦ୍ବାରା ଭକ୍ତମାନେ ଏକ ପବିତ୍ର ବୁଡ଼ର ଅନୁଭବ ପାଇ ପାରୁଛନ୍ତି
ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସଫେଇ ଯାନ ଏବଂ ସେସପୁଲ ଅପରେସନ୍ ଘାଟ ଏବଂ ମେଳା ପରିସରରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବଜାୟ ରଖୁଛି
13 FEB 2025 7:28PM by PIB Bhubaneswar
ମହାକୁମ୍ଭ ୨୦୨୫ ରେ ମାଘ ପୂର୍ଣ୍ଣିମା ଅମୃତ ସ୍ନାନ ପରେ, ସଫେଇ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଦଳ ବ୍ୟାପକ ସଫେଇ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଏହା ସହିତ ରାତି ସମୟରେ ଘାଟ ଏବଂ ମେଳା ପରିସରକୁ ସେମାନଙ୍କର ପୂର୍ବ ତଥା ପରିଷ୍କାର ଅବସ୍ଥାକୁ ଫେରାଇ ଆଣିଥିଲେ। ବୁଧବାର ଦିନ, ୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭକ୍ତ ପ୍ରୟାଗରାଜର ତ୍ରିବେଣୀ ସଙ୍ଗମରେ ପବିତ୍ର ବୁଡ଼ ପକାଇ ପୁଷ୍ପ ନୈବେଦ୍ୟ, ପୋଷାକ, ପ୍ରସାଦ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟ ଛାଡ଼ି ଯାଇଥିଲେ। ଭିଡ଼ କମ୍ ହେବା ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରେ ପ୍ରଶାସନ ତୁରନ୍ତ ସଫେଇ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା, ପରଦିନ ସକାଳ ସୁଦ୍ଧା ପବିତ୍ର ନଦୀ କୂଳ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫା ହେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଥିଲା।
ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସଫେଇ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ସେସପୁଲ ଅପରେସନ୍
ଘାଟ ଏବଂ ମେଳା ପରିସରରୁ କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସଫେଇ ଯାନ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ସହିତ, ଅଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ସାର୍ବଜନୀନ ଶୌଚାଳୟର ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଏକ ସେସପୁଲ୍‌ ଅପରେସନ୍ କରାଯାଇଥିଲା। ମେଳା ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ଦାୟିତ୍ୱରେ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସଫେଇ ଅଭିଯାନ କେବଳ ଘାଟଗୁଡ଼ିକୁ ସାମିଲ୍‌ କରିନଥିଲା ବରଂ ମେଳା ପରିସରରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ରାସ୍ତାକୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପିଥିଲା, ଯାହାକୁ ସଫା ଏବଂ ଭଲ ଭାବରେ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଟିପର୍ ଟ୍ରକ୍ ଏବଂ କମ୍ପାକ୍ଟର ବ୍ୟବହାର କରି ଡଷ୍ଟବିନ୍ ଏବଂ ଲାଇନର୍ ବ୍ୟାଗଗୁଡ଼ିକୁ ଖାଲି କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଫଳରେ ସମଗ୍ର ମହାକୁମ୍ଭ ଅଞ୍ଚଳ ସଫା ଏବଂ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ ରହିବ।
ଭକ୍ତ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକମାନେ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରଶାସନ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସଫେଇ ଅଭିଯାନକୁ ଭକ୍ତ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ବାସିନ୍ଦା ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ଅନେକ ଭକ୍ତ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଶାସନର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରମାଣ କରିଛି ଯେ ମହାକୁମ୍ଭ ୨୦୨୫ କୁ ଏକ ସଂଗଠିତ ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରିବାରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି।