Prime Minister's Office
English translation of Press Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi during the India - USA Joint Press Conference
14 FEB 2025 8:48AM by PIB Delhi
Your Excellency President Trump,
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Hello!
First of all, I would like to express my heartfelt gratitude to my dear friend, President Trump, for the gracious welcome and hospitality. Through his leadership, President Trump has cherished and revitalized the India-US relationship.
The enthusiasm with which we worked together in his first term; I felt the same enthusiasm, the same energy and the same commitment today.
Today's discussions were a bridge of satisfaction with our achievements during his first term and deep mutual trust. At the same time, there was also a resolve to achieve new goals. We believe that the collaboration and cooperation between India and America can shape a better world.
Friends,
Americans are familiar with President Trump's motto, Make America Great Again, or "MAGA." The people of India are also moving towards development at a fast pace with the determination of "Viksit Bharat 2047” on the track of heritage and development.
If I say in the language of America, developed India means Make India Great Again, i.e. "MIGA". When the United States and India work together, i.e. "MAGA" plus "MIGA", the "MEGA" Partnership for prosperity is formed. And this mega spirit gives new scale and scope to our goals.
Friends,
Today, we have set a target of more than doubling bilateral trade to 500 billion dollars by 2030. Our teams will work on an early conclusion of a mutually beneficial Trade Agreement.
We will strengthen the oil and gas trade to ensure India's energy security. Investment in energy infrastructure will also increase.
In the nuclear energy sector, we also talked about increasing cooperation in the direction of Small Modular Reactors.
Friends,
America has an important role in India's defense preparedness. As strategic and trusted partners, we are actively moving in the direction of joint development, joint production and transfer of technology.
In the coming time, new technology and equipment will increase our capability. We have decided to launch the Autonomous Systems Industry Alliance.
The Defence Cooperation Framework will be created for the next decade. Defence inter-operability, logistics, repair and maintenance will also be its main parts.
Friends,
The twenty-first century is a technology-driven century. Close cooperation in the technology sector between countries that believe in democratic values can give new direction, strength and opportunities to the entire humanity.
India and the United States will work together in Artificial Intelligence, Semiconductors, Quantum, Biotechnology, and other technologies.
Today we have agreed on TRUST, i.e. Transforming Relationship Utilizing Strategic Technology. Under this, emphasis will be laid on creating strong supply chains of critical minerals, advanced materials and pharmaceuticals. It has also been decided to launch a recovery and processing initiative for strategic minerals like lithium and rare earth.
We have had close cooperation with the US in the field of space. The "NISAR" satellite, built in collaboration with "ISRO" and "NASA", will soon fly into space on the Indian launch vehicle.
Friends,
The partnership between India and the United States underpins democracy and democratic values and systems. We will work together to enhance peace, stability and prosperity in the Indo-Pacific. The Quad will have a special role to play in this.
In the Quad Summit to be held in India this year, we will increase cooperation with partner countries in new areas. Under the "IMEC" and "I2U2" initiative, we will work together on economic corridors and connectivity infrastructure.
India and the United States have stood firmly together in the fight against terrorism. We agree that concerted action is necessary to eradicate cross-border terrorism.
I am thankful to the President that he has decided to hand over the culprit who committed the killings in India in 2008, to India now. Indian courts will now take appropriate action.
Friends,
The Indian community in America is an important link in our relationship. To deepen our people-to-people ties, we will soon open new Indian consulates in Los Angeles and Boston.
We have invited American universities and educational institutions to open off-shore campuses in India.
President Trump,
I thank you for your friendship and steadfast commitment to India. The people of India still remember your visit of 2020, and hope that President Trump will come to them once again.
On behalf of 1.4 billion Indians, I invite you to come to India.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
भारत-अमेरिका संयुक्त पत्रकार सम्मेलनका समय प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको प्रेस वक्तव्य
14 FEB 2025 8:48AM by PIB Gangtok
महामहिम राष्ट्रपति ट्रम्प,
दुवै देशका प्रतिनिधिगण,
मिडियाका साथीहरू,
नमस्कार!
सबैभन्दा पहिले म, मेरा प्रिय मित्र राष्ट्रपति ट्रम्पलाई मेरो शानदार स्वागत अनि आतिथ्य सत्कारको निम्ति हार्दिक आभार व्यक्त गर्न चाहन्छु। राष्ट्रपति ट्रम्पले भारत अनि अमेरिका सम्बन्धलाई आफ्नो नेतृत्त्वले सजाएका छन्, जीवन्त बनाएका छन्।
जुन उत्साहका साथ उनको पहिलो कार्यकालमा हामीले मिलेर काम गऱ्यौं, त्यही उमङ्ग, त्यही ऊर्जा अनि त्यही प्रतिबद्धता मैले आज पनि महसुस गरे। आजको चर्चामा उनको पहिलो कार्यकालमा हाम्रो उपलब्धिको सन्तोष अनि गहिरो आपसी विश्वासको सेतु थियो। यसका साथै नयाँ लक्ष्य प्राप्त गर्ने सङ्कल्प पनि थियो। भारत अनि अमेरिकाका साथ अनि सहयोगले एउटा उत्तम विश्वलाई आकार दिनसक्नेछ भन्ने हामी मान्दछौं।
मित्रगण,
अमेरिकाका मानिसहरू राष्ट्रपति ट्रम्पको मोटो “मेक अमेरिका ग्रेट अगेन” अर्थात् “मागा”सँग परिचित छन्। भारतका जनमानस पनि विरासत अनि विकासको पटरीमा विकसित भारत 20247 को दृढ सङ्कल्प लिएर तेज गतिशक्तिका साथ विकासतर्फ अग्रसर छन्।
अमेरिकाको भाषामा भन्नुपर्दा विकसित भारतको अर्थ “मेक इण्डिया ग्रेट अगेन” अर्थात् “मीगा” हुन्छ। जब अमेरिका र भारतले सँगै मिलेर काम गर्दछ, अर्थात् “मागा” प्लस “मीगा”, तब बन्दछ – समृद्धिका लागि “मेगा” पार्टनरशिप। र यही मेगाको भावनाले हाम्रो लक्ष्यलाई नयाँ परिमाण र अभिप्राय प्रदान गर्दछ।
मित्रगण,
आज हामीले द्विपक्षीय व्यापारलाई 2030 सम्म दुई गुणाभन्दा धेरै बढाएर 500 बिलियन डलरसम्म पुऱ्याउने लक्ष्य निर्धारित गरेका छौं। हाम्रो टोलीले एउटा पारस्परिक लाभकारी व्यापार सम्झौतालाई शीघ्रै सम्पन्न गर्ने दिशामा काम गर्नेछ।
भारतको ऊर्जा सुरक्षा सुनिश्चित गर्न हामीले तेल तथा ग्यास व्यापारमाथि बल दिनेछौं। ऊर्जा पूर्वाधारमा निवेश पनि बढ्नेछ। परमाणु ऊर्जा क्षेत्रमा हामीले लघु मोड्युलर भट्टीको दिशामा सहयोग बढाउन पनि कुरा गऱ्यौं।
मित्रगण,
भारतको रक्षा तयारीमा अमेरिकाको महत्त्वपूर्ण भूमिका छ। सामरिक अनि विश्वस्त साझेदारका नाताले हामी संयुक्त विकास, संयुक्त उत्पादन र प्रविधि हस्तान्तरणको दिशामा सक्रिय रूपमा अघि बढिरहेका छौं।
आउने समयमा पनि नयाँ प्रविधि र उपकरणले हाम्रो क्षमता बढाउनेछ। हामीले स्वायत्त प्रणाली औद्योगिक गठबन्धन शुरु गर्ने निर्णय लिएका छौं।
आगामी दसकका लागि रक्षा सहयोग संरचना बनाइनेछ। रक्षा अन्तरसंक्रियता, लजिस्टिक्स, मरम्मति एवं अनुरक्षण पनि यसको मुख्य भाग हुनेछ।
मित्रगण,
एक्काइसौं शताब्दी प्रविधि आधारित शताब्दी हो। लोकतान्त्रिक मूल्यमा विश्वास राख्ने देशहरूबीच प्रविधिको क्षेत्रमा निकटतम सहयोगले सम्पूर्ण मानवतालाई नयाँ दिशाशक्ति अनि अवसर दिनसक्नेछ।
भारत अनि अमेरिकाले कृत्रिम आसूचना, सेमीकण्डक्टर, क्वान्टम जैवप्रविधि तथा अन्य प्रविधिमा मिलेर काम गर्नेछ।
आज हामीले ट्रस्ट अर्थात “सामरिक प्रविधिको उपयोग गर्दा सम्बन्धमा रूपान्तरण”माथि सहमति बनाएका छौं। यस अन्तर्गत महत्त्वपूर्ण धातु, उन्नत सामग्री अनि फार्मासुटिकलको सुदृढ आपूर्ति शृङ्खला बनाउने कुरामाथि बल दिइनेछ। लिथियम अनि रेयर अर्थ जस्ता स्ट्रेटेजिक मिनरलका लागि रिकभरी अनि प्रोसेसिङ इनिसिएटिभ शुरु गर्ने पनि निर्णय लिइएको छ।
अन्तरिक्ष क्षेत्रमा अमेरिकासँग हाम्रो नजिकको सहयोग रहिआएको छ। इसरो र नासाको आपसी सहयोगबाट बनाइएको निसार उपग्रहले चाँडै भारतीय प्रक्षेपण वाहनबाट अन्तरिक्षको उडान भर्नेछ।
मित्रगण,
भारत अनि अमेरिकाको साझेदारीले लोकतन्त्र र लोकतान्त्रिक मूल्य अनि व्यवस्थालाई सशक्त बनाउँदछ। इण्डो-पेसिफिकमा शान्ति, स्थिरता अनि समृद्धि बढाउनका लागि हामी मिलेर काम गर्नेछौं। यसमा क्वाडको विशेष भूमिका रहनेछ।
यस वर्ष भारतमा आयोजन हुने क्वाड शिखर सम्मेलनमा हामी साझेदार देशहरूका साथ नयाँ क्षेत्रमा सहयोग बढाउनेछौं। “आइ-मेक” र “आइ 2-यु-2” अन्तर्गत हामी आर्थिक गलियारा र कनेक्टिभिटी पूर्वाधारमाथि मिलेर काम गर्नेछौं।
आतङ्कवाद विरुद्ध लडाईमा भारत र अमेरिका दृढताका साथ खडा छ। सीमापार आतङ्कवादको उन्मूलन गर्न ठोस कार्वाही आवश्यक रहेको कुरामा हामी सहमत छौं।
वर्ष 2008 मा भारतमा नरसंहार गर्ने अपराधीलाई अब भारतलाई सुपूर्द गर्ने निर्णयका लागि म राष्ट्रपतिप्रति आभारी छु। भारतको अदालतले उचित कार्वाही गर्नेछ।
मित्रगण,
अमेरिकामा बसोबासो गर्ने भारतीय समुदाय हाम्रो सम्बन्धका महत्त्वपूर्ण कडी हुन्। हाम्रो आपसी सम्बन्धलाई अझ गहन बनाउनका लागि हामी चाँडै लस एञ्जेलेस र बोस्टनमा भारतको नयाँ वाणिज्य दूतावास खोल्नेछौं।
हामीले अमेरिकाका विश्वविद्यालय अनि शिक्षा संस्थानहरूलाई भारतमा अफसोर क्याम्पस खोल्नका लागि निमन्त्रण दिएका छौं।
राष्ट्रपति ट्रम्प,
तपाईंको मित्रता अनि भारतका लागि दृढ प्रतिबद्धताको निम्ति म आभार व्यक्त गर्न चाहन्छु। भारतका मानिसहरूले 2020 को तपाईंको यात्रालाई आज पनि याद गर्दछन्, र राष्ट्रपति एकपटक फेरि उनीहरूका नजिक आउने आशा गर्दछन्।
एक सय चालीस करोड भारतवासीको तर्फबाट म तपाईंलाई भारत आउनका लागि आमन्त्रित गर्दछु।
धेरै धेरै धन्यवाद।
अस्वीकृति : यो प्रधानमन्त्रीको सम्बोधनको निकटतम अनुवाद हो। मूल सम्बोधन हिन्दीमा गरिएको थियो।