Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi's remarks during SAMVAD programme in Thailand
14 FEB 2025 10:04AM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi delivered his remarks, during the SAMVAD programme organised in Thailand, via video message today. Addressing the gathering, he expressed his honor of joining the edition of SAMVAD in Thailand, commending the distinguished institutions and individuals from India, Japan, and Thailand for making the event possible. He extended his greetings to all participants.
The Prime Minister took the opportunity to remember his friend, Mr. Shinzo Abe, highlighting that the idea of SAMVAD emerged from their conversations in 2015. Since then, SAMVAD has travelled across various countries, fostering debate, dialogue, and deeper understanding.
Highlighting his delight that this edition of SAMVAD is taking place in Thailand, a country with rich culture, history, and heritage, Shri Modi emphasized that Thailand stands as a beautiful example of the shared philosophical and spiritual traditions of Asia.
Underlining the deep cultural ties shared by India and Thailand, spanning over two thousand years, the Prime Minister remarked that the Ramayana and Ramakien connect the two nations and that their shared reverence for Bhagwan Buddha unites them. He noted that when India sent holy relics of Bhagwan Buddha to Thailand last year, millions of devotees paid their respects. Shri Modi emphasized the vibrant partnership across multiple sectors between India and Thailand, mentioning that India’s ‘Act East’ policy and Thailand’s ‘Act West’ policy complement each other, promoting mutual progress and prosperity. He remarked that this conference marks another successful chapter in the friendship between the two nations.
Highlighting the theme of SAMVAD, which speaks of the Asian Century, Shri Modi noted that while people often refer to Asia’s economic rise, this conference highlights that the Asian Century is not just about economic value but also about social values. He emphasized that the teachings of Bhagwan Buddha can guide the world in creating a peaceful and progressive era, and his wisdom holds the power to lead towards a human-centric future.
Talking about one of the core themes of SAMVAD—conflict avoidance, the Prime Minister remarked that conflicts often arise from the belief that only one path is correct while others are wrong. He cited Bhagwan Buddha's insight on this issue, noting that some people cling to their own views and argue, seeing only one side as true. He emphasized that multiple perspectives can exist on the same issue. He referenced the Rig Veda, stating that when we acknowledge that truth may be seen through different lenses, we can avoid conflict.
Shri Modi highlighted another cause of conflict—perceiving others as fundamentally different from ourselves. He remarked that differences lead to distance, and distance can turn into discord. To counter this, he cited a verse from the Dhammapada, which states that everyone fears pain and death. He emphasized that by recognizing others as similar to ourselves, we can ensure that no harm or violence occurs. He added that if these words are followed, conflict can be avoided.
“Many of the world’s issues stem from taking extreme positions rather than a balanced approach”, said Shri Modi. He highlighted that extreme views lead to conflicts, environmental crises, and even stress-related health problems. He emphasized that the solution to these challenges lies in the teachings of Bhagwan Buddha, who urged us to follow the Middle Path and avoid extremes. The principle of moderation, he noted, remains relevant today and offers guidance in addressing global challenges.
The Prime Minister observed that conflicts today extend beyond people and nations, with humanity increasingly in conflict with nature. He remarked that this has led to an environmental crisis that threatens our planet. He emphasized that the answer to this challenge lies in the shared traditions of Asia, rooted in the principles of Dhamma. He mentioned that Hinduism, Buddhism, Shintoism, and other Asian traditions teach us to live in harmony with nature. He stated that we do not see ourselves as separate from nature but as a part of it. Shri Modi highlighted the concept of trusteeship, as advocated by Mahatma Gandhi, and emphasized that when using natural resources for progress today, we must also consider our responsibility to future generations. He remarked that this approach ensures that resources are used for growth, not greed.
Shri Modi remarked that he hails from Vadnagar, a small town in western India that was once a great seat of Buddhist learning. In the Indian Parliament, he represents Varanasi, which includes Sarnath, the sacred place where Bhagwan Buddha delivered his first discourse. He noted that it is a beautiful coincidence that places associated with Bhagwan Buddha have shaped his journey.
“Our reverence for Bhagwan Buddha is reflected in the policies of the Indian Government”, said the Prime Minister. He mentioned that they have developed tourism infrastructure to connect important Buddhist sites as part of the Buddhist Circuit. He remarked that the ‘Buddha Purnima Express’ special train has been launched to facilitate travel within this circuit. He emphasized that the inauguration of the Kushinagar International Airport is a historic step that benefits international Buddhist pilgrims. He also announced various development initiatives for Bodh Gaya to enhance its infrastructure and warmly invited pilgrims, scholars, and monks from around the world to visit India, the land of Bhagwan Buddha.
Remarking that Nalanda Mahavihara was one of the greatest universities in history, destroyed centuries ago by the forces of conflict, the Prime Minister emphasized that India has shown resilience by reviving it as a center of learning and expressed confidence that Nalanda University will regain its former glory with the blessings of Bhagwan Buddha. He highlighted the significant step taken to promote Pali, the language in which Bhagwan Buddha delivered his teachings, by declaring it a classical language to ensure the preservation of its literature. He also mentioned the launch of the Gyan Bharatam mission to identify and catalog ancient manuscripts, encouraging documentation and digitalization for the benefit of scholars of Buddhism.
Shri Modi highlighted the collaboration with many nations over the past decade to promote the teachings of Bhagwan Buddha. He noted that the First Asian Buddhist Summit was recently held in India under the theme ‘The Role of Buddha Dhamma in Strengthening Asia,’ and earlier, India hosted the First Global Buddhist Summit. He mentioned having the honor of laying the foundation stone for the India International Center for Buddhist Culture & Heritage at Lumbini, Nepal, and India's contribution to the construction of the Lumbini Museum. Additionally, he pointed out the reprinting and distribution of the ‘Concise Orders’ of Lord Buddha, Mongolian Kanjur of 108 volumes, to monasteries in Mongolia. He remarked that India's efforts in the conservation of monuments in many countries reinforce the commitment to Bhagwan Buddha’s legacy.
Prime Minister remarked that it is encouraging that this edition of SAMVAD is hosting a religious roundtable, bringing together diverse religious leaders. He expressed confidence that valuable insights will emerge from this platform, shaping a more harmonious world. Shri Modi extended his gratitude to the people and Government of Thailand for hosting the conference. He offered his best wishes to all participants who have gathered to advance this noble mission. He concluded by expressing hope that the light of Dhamma will continue to guide us toward an era of peace, progress, and prosperity.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
থাইলেণ্ডত সম্বাদ (SAMVAD) কাৰ্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ মন্তব্য
14 FEB 2025 10:04AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি থাইলেণ্ডত আয়োজিত সম্বাদ (SAMVAD) কাৰ্যসূচীৰ সময়ত ভিডিঅ 'বাৰ্তাৰ জৰিয়তে তেওঁৰ মন্তব্য প্ৰকাশ কৰে। সমাৱেশত ভাষণ দি তেওঁ থাইলেণ্ডত সম্বাদ (SAMVAD) সংস্কৰণত যোগদান কৰি এই অনুষ্ঠানটো সম্ভৱ কৰি তোলাৰ বাবে ভাৰত, জাপান আৰু থাইলেণ্ডৰ বিশিষ্ট প্ৰতিষ্ঠান আৰু ব্যক্তিসকলক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তেওঁৰ বন্ধু শ্ৰী শ্বিনজো আবেক স্মৰণ কৰাৰ সুযোগ গ্ৰহণ কৰি উল্লেখ কৰে যে ২০১৫ চনত তেওঁলোকৰ কথোপকথনৰ পৰা সম্বাদ (SAMVAD)ৰ ধাৰণাটো উদ্ভৱ হৈছিল। তেতিয়াৰ পৰা সম্বাদে বিভিন্ন দেশ ভ্ৰমণ কৰি বিতৰ্ক, আলোচনা আৰু বুজাবুজি বৃদ্ধি কৰিছে।
সমৃদ্ধ সংস্কৃতি, ইতিহাস আৰু ঐতিহ্যৰ দেশ থাইলেণ্ডত সম্বাদ (SAMVAD)ৰ এই সংস্কৰণ অনুষ্ঠিত হোৱাৰ বাবে নিজৰ আনন্দ প্ৰকাশ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে থাইলেণ্ডে এছিয়াৰ দাৰ্শনিক আৰু আধ্যাত্মিক পৰম্পৰাৰ এক সুন্দৰ উদাহৰণ হিচাপে থিয় দিছে।
দুহেজাৰ বছৰতকৈও অধিক সময় ধৰি ভাৰত আৰু থাইলেণ্ডৰ মাজত থকা গভীৰ সাংস্কৃতিক সম্পৰ্কৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ৰামায়ণ আৰু ৰামাকিয়েনে দুয়োখন দেশক সংযোগ কৰে আৰু ভগৱান বুদ্ধৰ প্ৰতি থকা শ্ৰদ্ধাৰে তেওঁলোকক একত্ৰিত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যেতিয়া ভাৰতে যোৱা বছৰ থাইলেণ্ডলৈ ভগৱান বুদ্ধৰ পবিত্ৰ অৱশেষ প্ৰেৰণ কৰিছিল, তেতিয়া লাখ লাখ ভক্তই তেওঁলোকৰ শ্ৰদ্ধা নিবেদন কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰত আৰু থাইলেণ্ডৰ মাজত একাধিক খণ্ডত স্পন্দনশীল অংশীদাৰিত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ ‘এক্ট ইষ্ট’ নীতি আৰু থাইলেণ্ডৰ ‘এক্ট ৱেষ্ট’ নীতিয়ে পাৰস্পৰিক প্ৰগতি আৰু সমৃদ্ধিৰ প্ৰসাৰ কৰি পৰস্পৰৰ পৰিপূৰক হিচাপে চিহ্নিত হৈছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এই সন্মিলনখনে দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত বন্ধুত্বৰ আন এক সফল অধ্যায় চিহ্নিত কৰিছে।
সম্বাদ (SAMVAD)ৰ বিষয়বস্তুৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে যদিও মানুহে প্ৰায়ে এছিয়াৰ অৰ্থনৈতিক উত্থানৰ কথা উল্লেখ কৰে, এই সন্মিলনখনে আলোকপাত কৰে যে এছিয়ান শতিকা কেৱল অৰ্থনৈতিক মূল্যৰ বিষয়েই নহয়, সামাজিক মূল্যবোধৰ বিষয়েও। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ভগৱান বুদ্ধৰ শিক্ষাই বিশ্বক এক শান্তিপূৰ্ণ আৰু প্ৰগতিশীল যুগ সৃষ্টি কৰাত পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব পাৰে আৰু তেওঁৰ জ্ঞানে মানৱ-কেন্দ্ৰিক ভৱিষ্যতৰ দিশে লৈ যোৱাৰ শক্তি ৰাখে।
সংঘাত পৰিহাৰ- সম্বাদ (SAMVAD)ৰ এই মূল বিষয়বস্তুৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কৰে যে সংঘাত প্ৰায়ে এই বিশ্বাসৰ পৰা উদ্ভৱ হয় যে কেৱল এটা পথহে সঠিক আৰু আনবোৰ ভুল। তেওঁ এই বিষয়ত ভগৱান বুদ্ধৰ অন্তৰ্দৃষ্টিৰ উদ্ধৃতি দি উল্লেখ কৰে যে কিছুমান লোকে কেৱল এটা পক্ষকহে সঁচা বুলি বিবেচনা কৰি নিজৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে লাগি থাকে আৰু তৰ্ক কৰে। তেওঁ ঋগবেদৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে যেতিয়াই আমি স্বীকাৰ কৰিব পাৰো যে সত্যক বিভিন্ন দৃষ্টিৰে চাব পাৰি, তেতিয়াই আমি সংঘাত পৰিহাৰ কৰিব পাৰো।
শ্ৰী মোদীয়ে সংঘাতৰ আন এটা কাৰণ-আনক আমাৰ পৰা মৌলিকভাৱে পৃথক বুলি বিবেচনা কৰাৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে পাৰ্থক্যবোৰে দূৰত্বলৈ লৈ যায় আৰু দূৰত্ব বিবাদলৈ ৰূপান্তৰিত হ’ব পাৰে। ইয়াৰ প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ তেওঁ ধম্মাপদৰ এটা শ্লোক উল্লেখ কৰে, য’ত কোৱা হৈছে যে সকলোৱে বেদনা আৰু মৃত্যুক ভয় কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে আনকো নিজৰ দৰেই ভাবিব পাৰিলে কোনো ক্ষতি বা হিংসা নহয় বুলি আমি নিশ্চিত কৰিব পাৰো। তেওঁ লগতে কয় যে এই কথাবোৰ অনুসৰণ কৰিলে সংঘাত পৰিহাৰ কৰিব পাৰি।
শ্ৰী মোদীয়ে কয়, ‘বিশ্বৰ বহুতো সমস্যা সন্তুলিত দৃষ্টিভংগীৰ পৰিৱৰ্তে চৰম স্থিতি গ্ৰহণৰ পৰা উদ্ভৱ হয়।’ তেওঁ উল্লেখ কৰে যে অত্যাধিক মতবাদে সংঘাত, পাৰিপাৰ্শ্বিক সংকট আৰু মানসিক চাপজনিত স্বাস্থ্য সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সমাধান ভগৱান বুদ্ধৰ শিক্ষাত নিহিত, যিয়ে আমাক মধ্যপথ অনুসৰণ কৰিবলৈ আৰু চৰম সীমাৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলৈ আহ্বান জনাইছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সংযমৰ নীতি আজিও প্ৰাসংগিক হৈ আছে আৰু ই বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লক্ষ্য কৰে যে বৰ্তমান সংঘাত মানুহ আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ বাহিৰলৈও সম্প্ৰসাৰিত হৈছে, মানৱতা ক্ৰমান্বয়ে প্ৰকৃতিৰ সৈতে সংঘৰ্ষত লিপ্ত হৈছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ইয়াৰ ফলত এক পৰিবেশ সংকটৰ সৃষ্টি হৈছে, যিয়ে বিশ্বৰ প্ৰতি ভাবুকিৰ সৃষ্টি কৰিছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই প্ৰত্যাহ্বানৰ উত্তৰ ধম্মাৰ নীতিত নিহিত এছিয়াৰ অংশীদাৰী পৰম্পৰাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে হিন্দু ধৰ্ম, বৌদ্ধ ধৰ্ম, শ্বিন্তো ধৰ্ম আৰু অন্যান্য এছিয়ান পৰম্পৰাই আমাক প্ৰকৃতিৰ সৈতে সম্প্রীতিৰে জীয়াই থাকিবলৈ শিকায়। তেওঁ কয় যে আমি নিজকে প্ৰকৃতিৰ পৰা পৃথক বুলি নেদেখো বৰঞ্চ ইয়াৰ এটা অংশ হিচাপেহে দেখো। শ্ৰী মোদীয়ে মহাত্মা গান্ধীয়ে সমৰ্থন কৰা ন্যাসৰ ধাৰণাটোৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে আজি প্ৰগতিৰ বাবে প্ৰাকৃতিক সম্পদ ব্যৱহাৰ কৰোতে আমি ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ প্ৰতি আমাৰ দায়িত্বৰ কথাও বিবেচনা কৰিব লাগিব। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এই দৃষ্টিভংগীয়ে নিশ্চিত কৰে যে সম্পদসমূহ বিকাশৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হয়, লোভৰ বাবে নহয়।
শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে তেওঁ পশ্চিম ভাৰতৰ এখন সৰু চহৰ ভাদনগৰৰ বাসিন্দা, যিখন এসময়ত বৌদ্ধ শিক্ষাৰ এক মহান কেন্দ্ৰ আছিল। ভাৰতীয় সংসদত তেওঁ বাৰাণসীক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে, য’ত ভগৱান বুদ্ধই তেওঁৰ প্ৰথম বক্তৃতা প্ৰদান কৰা পবিত্ৰ স্থান সাৰনাথ অন্তৰ্ভুক্ত আছে। ভগৱান বুদ্ধৰ সৈতে জড়িত স্থানসমূহে তেওঁৰ যাত্ৰাক আকাৰ প্ৰদান কৰাটো এক সুন্দৰ কাকতালীয় ঘটনা বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে।
‘ভগৱান বুদ্ধৰ প্ৰতি আমাৰ শ্ৰদ্ধা ভাৰত চৰকাৰৰ নীতিত প্ৰতিফলিত হৈছে’, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে তেওঁলোকে বৌদ্ধ চাৰ্কিটৰ অংশ হিচাপে গুৰুত্বপূৰ্ণ বৌদ্ধ স্থানসমূহক সংযোগ কৰিবলৈ পৰ্যটন আন্তঃগাঁথনি বিকশিত কৰা হৈছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এই চাৰ্কিটৰ ভিতৰত ভ্ৰমণৰ সুবিধাৰ বাবে ‘বুদ্ধ পূৰ্ণিমা এক্সপ্ৰেছ’ বিশেষ ৰে’লগাড়ী আৰম্ভ কৰা হৈছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে কুশীনগৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ উদ্বোধন হৈছে এক ঐতিহাসিক পদক্ষেপ, যি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বৌদ্ধ তীৰ্থযাত্ৰীসকলক উপকৃত কৰে। তেওঁ বুদ্ধগয়াৰ আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধিৰ বাবে বিভিন্ন উন্নয়নমূলক পদক্ষেপৰ কথাও ঘোষণা কৰে আৰু ভগৱান বুদ্ধৰ দেশ ভাৰত ভ্ৰমণ কৰিবলৈ বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ তীৰ্থযাত্ৰী, পণ্ডিত আৰু সন্ন্যাসীসকলক আন্তৰিকতাৰে আমন্ত্ৰণ জনায়।
বহু শতিকাৰ আগতে সংঘাতৰ শক্তিৰ দ্বাৰা ধ্বংস হোৱা নালন্দা মহাবিহাৰ ইতিহাসৰ অন্যতম সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ বিশ্ববিদ্যালয় আছিল বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে ইয়াক শিক্ষাৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে পুনৰুজ্জীৱিত কৰি স্থিতিস্থাপকতা প্ৰদৰ্শন কৰিছে। ভগৱান বুদ্ধৰ আশীৰ্বাদত নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ে ইয়াৰ পূৰ্বৰ গৌৰৱ পুনৰ লাভ কৰিব বুলি তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে। ভগৱান বুদ্ধই শিক্ষা প্ৰদান কৰা ভাষা পালিৰ প্ৰচাৰৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি ইয়াৰ সাহিত্যৰ সংৰক্ষণ নিশ্চিত কৰিবলৈ ইয়াক এক ধ্ৰুপদী ভাষা হিচাপে ঘোষণা কৰে। তেওঁ লগতে বৌদ্ধ ধৰ্মৰ পণ্ডিতসকলৰ সুবিধাৰ বাবে প্ৰাচীন পাণ্ডুলিপি চিনাক্ত কৰাৰ লগতে তালিকাভুক্ত কৰা আৰু ডিজিটেলাইজেচনক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে জ্ঞান ভাৰতম অভিযান আৰম্ভ কৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে ভগৱান বুদ্ধৰ শিক্ষাৰ প্ৰচাৰৰ বাবে যোৱা দশকত বহুতো ৰাষ্ট্ৰৰ সৈতে সহযোগিতাৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে শেহতীয়াকৈ ভাৰতত ‘এছিয়া শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বুদ্ধ ধম্মাৰ ভূমিকা’ শীৰ্ষক বিষয়বস্তুৰ অধীনত প্ৰথম এছিয়ান বৌদ্ধ সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছিল আৰু ইয়াৰ পূৰ্বে ভাৰতে প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিশ্ব বৌদ্ধ সন্মিলন আয়োজন কৰিছিল। তেওঁ নেপালৰ লুম্বিনীত ভাৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বৌদ্ধ সংস্কৃতি আৰু ঐতিহ্য কেন্দ্ৰৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ সন্মান আৰু লুম্বিনী সংগ্ৰহালয় নিৰ্মাণত ভাৰতৰ অৱদানৰ কথা উল্লেখ কৰে। ইয়াৰ উপৰি তেওঁ মংগোলিয়াৰ মঠসমূহলৈ ১০৮ টা খণ্ডৰ মংগোলিয়ান কাঞ্জুৰ ভগৱান বুদ্ধৰ ‘সংক্ষিপ্ত আদেশ’ পুনৰ প্ৰকাশ আৰু বিতৰণৰ বিষয়ে দৃষ্টিগোচৰ কৰে। বহু দেশত স্মৃতিসৌধ সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাই ভগৱান বুদ্ধৰ উত্তৰাধিকাৰৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতাক শক্তিশালী কৰে বুলিও তেওঁ মন্তব্য কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে সম্বাদ (SAMVAD)ৰ এই সংস্কৰণে বিভিন্ন ধৰ্মীয় নেতাসকলক একত্ৰিত কৰি এক ধৰ্মীয় ঘূৰণীয়া মেজমেলৰ আয়োজন কৰাটো উৎসাহজনক। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে এই মঞ্চৰ পৰা মূল্যৱান অন্তৰ্দৃষ্টি উদ্ভৱ হ’ব, যিয়ে এক অধিক সামঞ্জস্যপূর্ণ বিশ্ব গঠন কৰিব। শ্ৰী মোদীয়ে সন্মিলনখন আয়োজন কৰাৰ বাবে থাইলেণ্ডৰ জনসাধাৰণ আৰু চৰকাৰৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে। এই মহান অভিযানৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে সমবেত হোৱা সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীক তেওঁ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। ধম্মাৰ পোহৰে সকলোকে শান্তি, প্ৰগতি আৰু সমৃদ্ধিৰ যুগলৈ পথ প্ৰদৰ্শন কৰি থাকিব বুলি আশা প্ৰকাশ কৰি তেওঁ ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।