Ministry of Communications
India Post Payments Bank Empowers Devotees at Mahakumbh 2025 with Seamless Banking Services
IPPB playing a pivotal role in providing digital banking services to all pilgrims at Mahakumbh 2025
IPPB has established service counters, mobile banking units, and customer assistance kiosks at 5 key locations throughout Mahakumbh
14 FEB 2025 4:04PM by PIB Delhi
India Post Payments Bank (IPPB), a Government of India undertaking, is proud of its pivotal role in providing seamless digital banking services to millions of devotees and pilgrims at Mahakumbh 2025, Prayagraj. As the world’s largest spiritual gathering, Mahakumbh attracts people from all walks of life. IPPB, with its customer-centric approach, is enabling access to comprehensive banking services for all, ensuring convenience, safety and security of financial transactions. IPPB has established service counters, mobile banking units, and customer assistance kiosks at 5 key locations throughout Mahakumbh. These facilities are designed to handle high footfalls efficiently.
On IPPB's ongoing initiative at the Mahakumbh, Mr. R. Viswesvaran, MD & CEO-IPPB, said “We at India Post Payments Bank are honoured to provide our seamless banking services on the sacred grounds of Mahakumbh 2025, Prayagraj. It fills me with great joy to witness the immaculate integration of banking services with one of the world’s largest and most revered spiritual gatherings. We take immense pride in our role as a catalyst for digital transformation, empowering the devotees at Prayagraj with our effortless banking services. This initiative is a testament to our commitment to serving all, ensuring that financial accessibility is no longer only for a select few but available to all during this transformative spiritual journey.”
Additionally, IPPB’s trusted Daak Sevaks are providing doorstep banking services. They are ensuring that devotees can access essential financial support like Cash Withdrawal from any of their Aadhaar linked Bank Account through IPPB’s Aadhaar ATM (AePS) service without disruption by reaching at their precise location. The devotees can utilise the ‘Banking at Call’ facility by IPPB to procure desired line of services wherever they are within the Mahakumbh grounds. They can simply dial 7458025511 to access multitude of banking requirements at their disposal.
In line with the Government of India’s Digital India vision, IPPB is also empowering local vendors, small businesses, and service providers at Mahakumbh by enabling them to accept digital payments through its DakPay QR Cards. This initiative fosters a cashless ecosystem, reducing dependency on cash and enhancing overall efficiency in transactions.
Further, to ensure maximum outreach, IPPB has launched awareness campaigns at Mahakumbh to educate pilgrims and vendors about its services. Trained professionals and Daak Sevaks are stationed at key locations to assist with account openings, transactions, and resolving queries. Information hoardings and digital demonstrations are also being utilised to familiarize attendees with IPPB’s offerings. It is also offering free printed photograph to every visitor as a memorabilia to be carried back to their homes.
About India Post Payments Bank
India Post Payments Bank (IPPB) has been established under the Department of Posts, Ministry of Communication with 100% equity owned by Government of India. IPPB was launched on September 1, 2018. The bank has been set up with the vision to build the most accessible, affordable and trusted bank for the common man in India. The fundamental mandate of India Post Payments Bank is to remove barriers for the unbanked & underbanked and reach the last mile leveraging the Postal network comprising ~1,65,000 Post Offices (~140,000 in rural areas) and ~3,00,000 Postal employees.
IPPB’s reach and its operating model is built on the key pillars of India Stack - enabling Paperless, Cashless and Presence-less banking in a simple and secure manner at the customers' doorstep, through a CBS-integrated smartphone and biometric device. Leveraging frugal innovation and with a high focus on ease of banking for the masses, IPPB delivers simple and affordable banking solutions through intuitive interfaces available in 13 languages to 11 Crore customers across 5.57 lakh villages & towns in India.
IPPB is committed to provide a fillip to a less cash economy and contribute to the vision of Digital India. India will prosper when every citizen will have equal opportunity to become financially secure and empowered. Our motto stands true - Every customer is important, every transaction is significant and every deposit is valuable.
Reach us at:
www.ippbonline.com marketing@ippbonline.in
Social Media Handles:
Twitter - https://twitter.com/IPPBOnline
Instagram - https://www.instagram.com/ippbonline
LinkedIn - https://www.linkedin.com/company/india-post-paymentsbank
Facebook - https://www.facebook.com/ippbonline
Koo - https://www.kooapp.com/profile/ippbonline
YouTube- https://www.youtube.com/@IndiaPostPaymentsBank

ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ ପେମେଣ୍ଟସ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ମହାକୁମ୍ଭ ୨୦୨୫ ରେ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ନିର୍ବିଘ୍ନ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ସେବା ସହିତ ସଶକ୍ତ କରୁଛି
ମହାକୁମ୍ଭ ୨୦୨୫ ରେ ସମସ୍ତ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଆଇପିପିବି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି
ଆଇପିପିବି ସମଗ୍ର ମହାକୁମ୍ଭରେ ୫ ଟି ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନରେ ସେବା କାଉଣ୍ଟର, ମୋବାଇଲ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ଗ୍ରାହକ ସହାୟତା କିଓସ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି
14 FEB 2025 4:04PM by PIB Bhubaneshwar
14.02.2025 : ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ଉଦ୍ୟୋଗ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ ପେମେଣ୍ଟସ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଆଇପିପିବି), ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ମହାକୁମ୍ଭ ୨୦୨୫ ରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭକ୍ତ ଏବଂ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ନିର୍ବିଘ୍ନ ଡିଜିଟାଲ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ପାଇଁ ଗର୍ବିତ। ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସମାବେଶ ଭାବରେ, ମହାକୁମ୍ଭ ଜୀବନର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରୁଛି। ଆଇପିପିବି, ଏହାର ଗ୍ରାହକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ସେବା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇ ଆର୍ଥିକ କାରବାରର ସୁବିଧା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସହାୟତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି। ଆଇପିପିବି ସମଗ୍ର ମହାକୁମ୍ଭରେ ୫ ଟି ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନରେ ସେବା କାଉଣ୍ଟର, ମୋବାଇଲ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ଗ୍ରାହକ ସହାୟତା କିଓସ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି। ଏହି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ଉଚ୍ଚ ପାଦଚଲା ଲୋକଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତାର ସହିତ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି।
ମହାକୁମ୍ଭରେ ଆଇପିପିବି ର ଚାଲିଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ, ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ଆର. ବିଶ୍ୱେଶ୍ୱରନ, ଏମଡି ଏବଂ ସିଇଓ- ଆଇପିପିବି, କହିଛନ୍ତି, "ଆମେ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ ପେମେଣ୍ଟସ୍ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ୨୦୨୫ ମହାକୁମ୍ଭ, ପ୍ରୟାଗରାଜର ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ଆମର ନିର୍ବିଘ୍ନ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବାରୁ ଆନନ୍ଦିତ । ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ସମ୍ମାନିତ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସମାବେଶ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ସହିତ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ସେବାର ପବିତ୍ର ସମନ୍ୱୟକୁ ଦେଖି ମୁଁ ବହୁତ ଆନନ୍ଦିତ। ଡିଜିଟାଲ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରୋତ୍ସାହକ ଭାବରେ ଆମର ଭୂମିକାରେ ଆମେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁ, ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ଆମର ସହଜ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ସେବା ସହିତ ସଶକ୍ତ କରୁଛୁ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସମସ୍ତଙ୍କ ସେବା କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରମାଣ, ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଆର୍ଥିକ ସୁଗମତା ଆଉ କେବଳ କିଛି ଚୟନିତ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ।"
ଏହା ସହିତ, ଆଇପିପିବିର ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଡାକ ସେବକମାନେ ଦ୍ୱାର ଦେଶ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଭକ୍ତମାନେ ଆଇପିପିବି ର ଆଧାର ଏଟିଏମ (ଏଇପିଏସ) ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ସଠିକ୍ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚି ବିନା କୌଣସି ବାଧାରେ ସେମାନଙ୍କର ଆଧାର ଲିଙ୍କ୍ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରୁ ନଗଦ ଉଠାଣ ଭଳି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପାଇପାରିବେ। ଭକ୍ତମାନେ ମହାକୁମ୍ଭ ପରିସରରେ ଥିବା ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଆଇପିପିବିର 'କଲ୍ ଆଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ' ସୁବିଧା ବ୍ୟବହାର କରି ଇଚ୍ଛିତ ସେବା ଲାଇନ୍ ସଂଗ୍ରହ କରିପାରିବେ। ସେମାନେ କେବଳ ୭୪୫୮୦୨୫୫୧୧ ଡାଏଲ୍ କରି ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ଆବଶ୍ୟକତା ହାସଲ କରିପାରିବେ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ, ଆଇପିପିବି ସ୍ଥାନୀୟ ବିକ୍ରେତା, କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କୁ ଏହାର ଡାକପେ କ୍ୟୁଆର କାର୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ ମହାକୁମ୍ଭରେ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରି ସଶକ୍ତ କରୁଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଏକ ନଗଦହୀନ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ, ନଗଦ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରେ ଏବଂ କାରବାରରେ ସାମଗ୍ରିକ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରେ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରସାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ଆଇପିପିବି ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ଏହାର ସେବା ବିଷୟରେ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ମହାକୁମ୍ଭରେ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଖାତା ଖୋଲିବା, କାରବାର ଏବଂ ପ୍ରଶ୍ନର ସମାଧାନ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନରେ ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ବୃତ୍ତିଗତ ଏବଂ ଡାକ ସେବକମାନେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ଉପସ୍ଥିତ ଲୋକଙ୍କୁ ଆଇପିପିବିର ପ୍ରଦାନ ସହିତ ପରିଚିତ କରାଇବା ପାଇଁ ସୂଚନା ହୋର୍ଡିଂ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି। ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିଦର୍ଶକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଘରକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ଭାବରେ ମାଗଣା ମୁଦ୍ରିତ ଫଟୋଗ୍ରାଫ୍ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ ପେମେଣ୍ଟସ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ବିଷୟରେ
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ୧୦୦% ଇକ୍ୱିଟି ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଡାକ ବିଭାଗ ଅଧୀନରେ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ ପେମେଣ୍ଟସ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଆଇପିପିବି) ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ଆଇପିପିବି ୧ ସେପ୍ଟେମ୍ବର, ୨୦୧୮ ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଭାରତରେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ସୁଲଭ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଏହି ବ୍ୟାଙ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ ପେମେଣ୍ଟସ୍ ବ୍ୟାଙ୍କର ମୌଳିକ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ଅଣବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ସୁବିଧା ନଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ~ ୧,୬୫,୦୦୦ ପୋଷ୍ଟ ଅଫିସ (ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ~ ୧୪୦,୦୦୦) ଏବଂ ~ ୩,୦୦,୦୦୦ ପୋଷ୍ଟାଲ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ପୋଷ୍ଟାଲ ନେଟୱାର୍କର ଉପଯୋଗ କରି ଶେଷ ମାଇଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବା।
ଆଇପିପିବିର ପହଞ୍ଚ ଏବଂ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ମଡେଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟାକର ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ନିର୍ମିତ - ସିବିଏସ-ସକ୍ଷମ ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ୍ ଏବଂ ବାୟୋମେଟ୍ରିକ୍ ଡିଭାଇସ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଦ୍ୱାରଦେଶରେ କାଗଜହୀନ, ନଗଦହୀନ ଏବଂ ଉପସ୍ଥିତି-ହୀନ ବ୍ୟାଙ୍କିଂକୁ ଏକ ସରଳ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଉପାୟରେ ସକ୍ଷମ କରିବା। ମିତବ୍ୟୟୀ ନବସୃଜନକୁ ଉପଯୋଗ କରି ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ଉପରେ ଉଚ୍ଚ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ, ଆଇପିପିବି ଭାରତର ୫.୫୭ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ସହର ମଧ୍ୟରେ ୧୧ କୋଟି ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ୧୩ ଟି ଭାଷାରେ ଉପଲବ୍ଧ ସହଜ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସରଳ ଏବଂ ସୁଲଭ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଆଇପିପିବି କମ୍ ନଗଦ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣତା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଭାରତ ସେତେବେଳେ ସମୃଦ୍ଧ ହେବ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ଭାବରେ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସଶକ୍ତ ହେବାର ସମାନ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ। ଆମର ମୂଳମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି - ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାହକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କାରବାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜମା ମୂଲ୍ୟବାନ।
ଆମ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରନ୍ତୁ
www.ippbonline.com marketing@ippbonline.in
ସୋସିଆଲ୍ ମିଡିଆ ହ୍ୟାଣ୍ଡେଲ୍‌:
ଟ୍ବିଟର- https://twitter.com/IPPBOnline
ଇନଷ୍ଟାଗ୍ରାମ - https://www.instagram.com/ippbonline
ଲିଙ୍କଡ଼ଇନ - https://www.linkedin.com/company/india-post-paymentsbank
ଫେସବୁକ୍ - https://www.facebook.com/ippbonline
କୁ - https://www.kooapp.com/profile/ippbonline
ୟୁଟ୍ୟୁବ - https://www.youtube.com/@IndiaPostPaymentsBank