Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Bharat Tex 2025
Bharat Tex is becoming a strong platform for engagement, collaboration and partnership for the policymakers, CEOs and industry leaders from across the world: PM
Bharat Tex showcases the cultural diversity of India through our traditional garments: PM
India saw a 7% increase in textile and apparel exports last year, and is currently ranked the sixth-largest exporter of textiles and apparels in the world: PM
Any sector excels when it has a skilled workforce and skill plays a crucial role in the textile industry: PM
It is important to maintain the authenticity of handloom craftsmanship in the age of technology: PM
World is adopting the vision of Fashion for Environment and Empowerment, and India can lead the way in this regard: PM
India's textile industry can turn ‘Fast Fashion Waste’ into an opportunity, leveraging the country's diverse traditional skills in textile recycling and up-cycling: PM
16 FEB 2025 7:01PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Bharat Tex 2025 at Bharat Mandapam in New Delhi today. He also took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion. Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed everyone to Bharat Tex 2025 and remarked that today Bharat Mandapam was witnessing the 2nd edition of Bharat Tex. He added that the event gave a glimpse of our heritage as well as the prospects of Viksit Bharat, which was a matter of pride for India. “Bharat Tex is now becoming a mega global textile event”, remarked Shri Modi. He added that all the twelve communities related to the spectrum of the value chain were part of the event this time. He further noted that there were exhibitions of accessories, garments, machineries, chemicals and dyes as well. The Prime Minister highlighted that Bharat Tex was becoming a strong platform for engagement, collaboration and partnership for the policymakers, CEOs and industry leaders from across the world. He lauded the efforts of all the stakeholders involved in the organization of the event.
“More than 120 countries are participating in the Bharat Tex today”, said Shri Modi. He added that this meant that every exhibitor had the exposure to more than 120 countries, giving them the opportunity to expand their business from local to global. He added that those entrepreneurs in search of new markets were getting a good exposure of the cultural needs of various global markets. Recalling his visit to the exhibition at the event, the Prime Minister remarked that he visited many stalls and interacted with entrepreneurs. He also highlighted that many participants shared their experiences of joining Bharat Tex last year. They reported gaining new buyers on a large scale and expanding their business. The Prime Minister remarked that this event is significantly boosting investments, exports, and overall growth in the textile sector. Shri Modi urged the banking sector to cater to the needs of the entrepreneurs from the textile sector to help expand their business thereby creating employment and opportunities.
“Bharat Tex showcases the cultural diversity of India through our traditional garments”, remarked the Prime Minister. He added that from east to west, north to south, India has a vast range of traditional attire. He highlighted various types of garments, such as Lucknowi chikankari, bandhani from Rajasthan and Gujarat, patola from Gujarat, Banarasi silk from Varanasi, Kanjivaram silk from the south, and pashmina from Jammu and Kashmir. The Prime Minister emphasized that this is the right time for such events to promote the diversity and uniqueness of our textile industry, fostering its growth.
Highlighting that last year he discussed five factors for the textile industry: farm, fiber, fabric, fashion, and foreign, Shri Modi remarked that this vision is becoming a mission for India, opening new growth avenues for farmers, weavers, designers, and traders. “India saw a 7% increase in textile and apparel exports last year, and now ranks as the sixth-largest exporter of textiles and apparels in the world”, he pointed out. He noted that India’s textile exports have reached ₹3 lakh crore, with a target to increase this to ₹9 lakh crore by 2030.
Emphasizing that the success in the textile sector is the result of a decade of consistent efforts and policies, the Prime Minister highlighted that foreign investment in the textile sector has doubled over the last decade. “Textile industry is one of the largest providers of employment opportunities in the country, contributing 11% to India's manufacturing sector”, he added. He also pointed out the Mission Manufacturing announced in this budget. He remarked that the investments and growth in this sector are benefiting crores of textile workers.
Shri Modi underlined that addressing the challenges and realizing the potential of India's textile sector is their commitment. He highlighted that the efforts and policies over the last decade are reflected in this year's budget. He added that to ensure a reliable cotton supply and make Indian cotton globally competitive and to strengthen the value chain, the Mission for Cotton Productivity was announced. The Prime Minister said there was focus on sunrise sectors like technical textiles and promoting indigenous carbon fiber and its products. He remarked that India is progressing towards manufacturing high-grade carbon fiber. Furthermore, the Prime Minister mentioned that the necessary policy decisions for the textile sector are being taken. He highlighted the expansion of MSMEs' classification criteria and increased credit availability in this year's budget. He also stressed that the textile sector, with 80% contribution from MSMEs, will greatly benefit from these measures.
“Any sector excels when it has a skilled workforce and skill plays a crucial role in the textile industry”, exclaimed Shri Modi. Adding that efforts were being made to create a skilled talent pool, he highlighted the role of National Centres of Excellence for skilling and mentioned that the Samarth scheme is aiding in developing the necessary skills for the value chain. The Prime Minister stressed the importance of maintaining the authenticity of handloom craftsmanship in the age of technology. He highlighted the efforts to enhance the skills and opportunities for handloom artisans, ensuring their products reach global markets. “Over the past 10 years, more than 2400 large marketing events have been organized to promote handlooms”, he added. He also mentioned the creation of the India-hand-made e-commerce platform to boost online marketing of handloom products, which has seen thousands of handloom brands register. The Prime Minister pointed out the significant benefits of GI tagging for handloom products.
Highlighting that during the Bharat Tex event last year, the Textiles Startup Grand Challenge was launched, inviting innovative sustainable solutions from the youth for the textile sector, the Prime Minister noted that young participants from across the country actively took part in this challenge, and the winners have been invited to this event. He remarked that startups willing to support these young innovators have also been invited. He acknowledged the support of IIT Madras, Atal Innovation Mission, and several major private textile organizations for the pitch fest, which will promote the startup culture in the country. Shri Modi encouraged the youth to bring forward new techno-textile startups and work on new ideas. He suggested that the textile industry could collaborate with institutions like IITs to develop new tools. He observed that the new generation is increasingly appreciating traditional attire alongside modern fashion trends. Therefore, he emphasized the importance of fusing tradition with innovation and launching products inspired by traditional garments to attract the new generation globally. The Prime Minister also addressed the growing role of technology in discovering new trends and creating new styles, with AI playing a significant part. He mentioned that while traditional khadi is being promoted, fashion trends are also being analyzed using AI. He recounted the organization of a fashion show of Khadi Products in Porbandar, Gujarat when he was the Chief Minister of Gujarat. Shri Modi urged the importance of promoting Khadi, remarking that it was ‘Khadi for nation’ during our freedom struggle, but now it should be ‘Khadi for fashion’.
Sharing that his recent visit to Paris, known as the fashion capital of the world, where significant partnerships were formed between the two countries on various issues, Shri Modi highlighted that discussions included topics on environment and climate change, emphasizing the global understanding of the importance of a sustainable lifestyle, which also impacts the fashion world. The Prime Minister remarked, “the world is adopting the vision of Fashion for Environment and Empowerment, and India can lead the way in this regard”. He pointed out that sustainability has always been an integral part of Indian textiles tradition, citing examples like khadi, tribal textiles, and the use of natural dyes. He underlined that India's traditional sustainable techniques are now being enhanced with cutting-edge technologies, benefiting artisans, weavers, and millions of women associated with the industry.
The Prime Minister emphasized the importance of maximizing resource utilization and minimizing waste generation in the textile industry. He highlighted the issue of "fast fashion waste," where millions of garments are discarded monthly due to changing trends, posing significant environmental and ecological threats. He noted that by 2030, fashion waste could reach 148 million tons, with less than a quarter of textile waste being recycled today. Shri Modi remarked that India's textile industry can turn this concern into an opportunity, leveraging the country's diverse traditional skills in textile recycling and up-cycling. He pointed out examples such as the creation of mats, rugs, and coverings from old or leftover fabrics, and fine quilts made from even torn clothes in Maharashtra. He emphasized that innovation in these traditional arts can lead to global market opportunities. He announced that the Textile Ministry has signed an MoU with the Standing Conference of Public Enterprises and e-Marketplace to promote up-cycling, with many up-cyclers already registered. Pilot projects for door-to-door collection of textile waste are being conducted in cities like Navi Mumbai and Bangalore. The Prime Minister encouraged startups to join these efforts, explore opportunities, and take early steps to lead in the global market. He projected that India's textile recycling market could reach $400 million in the next few years, while the global recycled textile market is estimated to reach $7.5 billion. He remarked that with the right direction, India could achieve a larger share in this market.
Shri Modi remarked that centuries ago, when India was at the pinnacle of prosperity, the textile industry played a significant role in that prosperity. He emphasized that as India progresses towards the goal of becoming Viksit Bharat, the textile sector will once again play a major role. The Prime Minister highlighted that events like Bharat Tex are strengthening India's position in this sector. He concluded his address by expressing confidence that this event will continue to set new records of success and reach new heights each year.
Union Minister for Textiles, Shri Giriraj Singh and the Minister of state for Textiles, Shri Pabitra Margherita were present on the occasion among other dignitaries.
Background
Bharat Tex 2025, a mega global event, being held from February 14-17 at Bharat Mandapam, is unique because it brings together the entire textile value chain from raw materials to finished products including accessories under one single roof.
Bharat Tex platform is the textile industry’s largest and most comprehensive event comprising a mega expo spread across two venues and showcasing the entire textile ecosystem. It also features a Global scale conference featuring over 70 conference sessions, Roundtables, Panel Discussions, and master classes. It includes exhibitions that shall feature Special Innovation and Start up Pavilions. It also includes hackathons based Startup Pitch Fest and innovation fests, Tech tanks and design challenges providing funding opportunities for startups through leading investors.
Bharat Tex 2025 is expected to attract policymakers and global CEOs, over 5000 Exhibitors, 6000 international buyers from over 120 countries among various other visitors. Over 25 Leading Global textile bodies and associations from across the world including International Textile Manufacturers Federation (ITMF), International Cotton Advisory Committee (ICAC), EURATEX, Textile Exchange, US Fashion Industry Association (USFIA) among others will also participate.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ ଟେକ୍ସ ୨୦୨୫କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଭାରତ ଟେକ୍ସ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, ସିଇଓ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ନେତୃବୃନ୍ଦଙ୍କ ପାଇଁ ଯୋଗାଯୋଗ, ସହଯୋଗ ଏବଂ ଭାଗିଦାରୀ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମଂଚ ପାଲଟିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ଟେକ୍ସ ଆମର ପାରମ୍ପରିକ ପୋଷାକ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗତବର୍ଷ ଭାରତର ବୟନ ଓ ପୋଷାକ ରପ୍ତାନିରେ ୭% ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଥିଲା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ବିଶ୍ୱର ଷଷ୍ଠ ବୃହତ୍ତମ ବସ୍ତ୍ର ଏବଂ ପୋଷାକ ରପ୍ତାନୀକାରୀ ଦେଶ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଯେକୌଣସି କ୍ଷେତ୍ର କୁଶଳୀ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ପାଇଲେ ଉତ୍କର୍ଷତା ହାସଲ କରିଥାଏ ଏବଂ ବୟନଶିଳ୍ପରେ ଦକ୍ଷତା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଟେକନଲୋଜୀ ଯୁଗରେ ହସ୍ତତନ୍ତ କାରିଗରୀର ସତ୍ୟତା ବଜାୟ ରଖିବା ଜରୁରୀ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶ ଏବଂ ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ଫ୍ୟାସନର ପରିକଳ୍ପନାକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ଏବଂ ଭାରତ ଏ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଣୀ ହୋଇପାରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଟେକ୍ସଟାଇଲ ରିସାଇକ୍ଲିଂ ଏବଂ ଅପ ସାଇକ୍ଲିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ବିବିଧ ପାରମ୍ପରିକ ଦକ୍ଷତାକୁ ଉପଯୋଗ କରି ଭାରତର ବୟନ ଶିଳ୍ପ 'ଫାଷ୍ଟ ଫ୍ୟାସନ ୱେଷ୍ଟ'କୁ ଏକ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରିପାରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
16 FEB 2025 7:01PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମଠାରେ ଭାରତ ଟେକ୍ସ ୨୦୨୫କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ବି ସେ ବୁଲି ଦେଖିଥିଲେ । ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ ଟେକ୍ସ ୨୦୨୫ରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଭାରତ ଟେକ୍ସର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣ ଦେଖୁଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆମର ଐତିହ୍ୟ ତଥା ବିକଶିତ ଭାରତର ସମ୍ଭାବନାର ଝଲକ ଦେଇଛି, ଯାହା କି ଭାରତ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ । "ଭାରତ ଟେକ୍ସ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ମେଗା ବିଶ୍ବ ବୟନଶିଳ୍ପ ସମାରୋହରେ ପରିଣତ ହେଉଛି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାର ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ୍ ସହ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ୧୨ଟି କ୍ଷେତ୍ର ଏଥର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ ଆସେସୋରିଜ, ପୋଷାକ, ଯନ୍ତ୍ରପାତି, ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଓ ରଙ୍ଗର ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଟେକ୍ସ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ନୀତି ନିର୍ଧାରକ, ସିଇଓ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ନେତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯୋଗାଯୋଗ, ସହଯୋଗ ଏବଂ ଭାଗିଦାରୀ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପାଲଟିଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
"ଆଜି ଭାରତ ଟେକ୍ସରେ ୧୨୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରଦର୍ଶକ ୧୨୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶ ସହିତ ସଂପର୍କ ରହିଛି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟକୁ ସ୍ଥାନୀୟରୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବିସ୍ତାର କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଉଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ବଜାର ସନ୍ଧାନରେ ଥିବା ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ ବିଭିନ୍ନ ବିଶ୍ୱ ବଜାରର ସାଂସ୍କୃତିକ ଆବଶ୍ୟକତାର ଅନୁଭୂତି ହାସଲ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପରିଦର୍ଶନକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଅନେକ ଷ୍ଟଲ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଗତ ବର୍ଷ ଭାରତ ଟେକ୍ସରେ ଯୋଗ ଦେବାର ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିଥିଲେ। ସେମାନେ ବଡ଼ ଧରଣର ନୂତନ କ୍ରେତା ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ, ରପ୍ତାନି ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ବୟନଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରି ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ସହିତ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଭାରତ ଟେକ୍ସ ଆମର ପାରମ୍ପରିକ ପୋଷାକ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ପଶ୍ଚିମ, ଉତ୍ତରରୁ ଦକ୍ଷିଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତରେ ଅନେକ ପାରମ୍ପରିକ ପୋଷାକ ରହିଛି। ଲକ୍ଷ୍ନୌର ଚିକନକାରୀ, ରାଜସ୍ଥାନ ଓ ଗୁଜୁରାଟର ବନ୍ଧନୀ, ଗୁଜୁରାଟର ପଟୋଲା, ବାରଣାସୀର ବନାରସୀ ରେଶମ, ଦକ୍ଷିଣରୁ କାଞ୍ଜିବରମ ରେଶମ ଏବଂ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ପଶ୍ମିନା ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ପୋଷାକ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଆମ ବୟନ ଶିଳ୍ପର ବିବିଧତା ଏବଂ ସ୍ବତନ୍ତ୍ରତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଏହାର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଏହା ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଗତ ବର୍ଷ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ପାଞ୍ଚଟି ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ- କୃଷି, ଫାଇବର, କପଡ଼ା, ଫ୍ୟାଶନ ଏବଂ ବିଦେଶୀ । ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ମିଶନ ପାଲଟିଛି ଏବଂ କୃଷକ, ବୁଣାକାର, ଡିଜାଇନର ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ନୂତନ ମାର୍ଗ ଖୋଲିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । "ଭାରତରେ ଗତ ବର୍ଷ ବୟନ ଏବଂ ପୋଷାକ ରପ୍ତାନିରେ ୭% ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଥିଲା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱରେ ବୟନ ଏବଂ ପୋଷାକର ଷଷ୍ଠ ବୃହତ୍ତମ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଭାବରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି", ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ । ଭାରତର ବୟନ ରପ୍ତାନି ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଥିବା ବେଳେ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଏହାକୁ ୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ଏକ ଦଶନ୍ଧିର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ନୀତିର ଫଳସ୍ୱରୂପ ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଫଳତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ବୟନ ଶିଳ୍ପରେ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି । ବୟନଶିଳ୍ପ ହେଉଛି ଦେଶର ଅନ୍ୟତମ ବୃହତ୍ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନକାରୀ, ଯାହା ଭାରତର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୧% ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥାଏ। ଏହି ବଜେଟରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ମିଶନ ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି କୋଟି କୋଟି ବୟନ ଶିଳ୍ପୀଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରୁଛି ବୋଲି ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ।
ଭାରତର ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ କରିବା ଏବଂ ଏହାର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଉପଲବ୍ଧି କରିବା ତାଙ୍କର ସଂକଳ୍ପ ବୋଲି ମୋଦୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ। ବିଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧିର ପ୍ରୟାସ ଓ ନୀତି ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଭାରତୀୟ କପା ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିର, ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ କପା ଉତ୍ପାଦନଶୀଳତା ଅଭିଯାନ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ବୈଷୟିକ ବୟନଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ କାର୍ବନ ଫାଇବର ଏବଂ ଏହାର ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଭଳି ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଭାରତ ଉଚ୍ଚମାନର କାର୍ବନ ଫାଇବର ଉତ୍ପାଦନ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ନୀତିଗତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଏମଏସଏମଇ ବର୍ଗୀକରଣ ମାନଦଣ୍ଡର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଋଣ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେହେତୁ ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆସୁଛି, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ବୟନଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବହୁତ ଉପକୃତ କରିବ ।
"ଯେକୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷ କର୍ମଚାରୀ ରହିଲେ ତାହା ଉତ୍କର୍ଷତା ହାସଲ କରିଥାଏ ଏବଂ ବୟନ ଶିଳ୍ପରେ ଦକ୍ଷତା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ଏକ ଦକ୍ଷ ପ୍ରତିଭା ପୁଲ୍ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ଦକ୍ଷତା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ରର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସମର୍ଥ ଯୋଜନା ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହେଉଛି । ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଯୁଗରେ ହସ୍ତତନ୍ତ କାରିଗରୀର ପ୍ରାମାଣିକତା ବଜାୟ ରଖିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ହସ୍ତତନ୍ତ କାରିଗରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦକୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ହସ୍ତତନ୍ତକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୪୦୦ରୁ ଅଧିକ ବୃହତ୍ ମାର୍କେଟିଂ ଇଭେଣ୍ଟ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି। ହସ୍ତତନ୍ତ ଉତ୍ପାଦର ଅନଲାଇନ୍ ମାର୍କେଟିଂକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ-ହାତରେ ନିର୍ମିତ ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ହଜାର ହଜାର ହସ୍ତତନ୍ତ ବ୍ରାଣ୍ଡ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହସ୍ତତନ୍ତ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗିଂର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଗତବର୍ଷ ଭାରତ ଟେକ୍ସ ଇଭେଣ୍ଟ ସମୟରେ ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ସ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇ ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଠାରୁ ଅଭିନବ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଥିଲା ବୋଲି ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଯୁବ ପ୍ରତିଯୋଗୀମାନେ ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଛି । ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଯୁବ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଛି। ଦେଶରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ପିଚ୍ ଫେଷ୍ଟ ପାଇଁ ଆଇଆଇଟି ମାଡ୍ରାସ, ଅଟଳ ଇନୋଭେସନ ମିଶନ ଏବଂ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ଘରୋଇ ଟେକ୍ସଟାଇଲ ସଂସ୍ଥାର ସମର୍ଥନକୁ ସେ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ନୂତନ ଟେକ୍ନୋ ଟେକ୍ସଟାଇଲ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କୁ ଆଗେଇ ଆଣିବା ଏବଂ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।
ବୟନ ଶିଳ୍ପ ଆଇଆଇଟି ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନ ସହ ମିଶି ନୂତନ ଉପକରଣ ବିକଶିତ କରିପାରିବ ବୋଲି ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ଆଧୁନିକ ଫ୍ୟାଶନ ଟ୍ରେଣ୍ଡ ସହିତ ପାରମ୍ପରିକ ପୋଷାକକୁ ନୂଆ ପିଢ଼ି ଅଧିକ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ତେଣୁ ନୂତନ ପିଢ଼ିକୁ ବିଶ୍ବସ୍ତରରେ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ପରମ୍ପରାକୁ ନବସୃଜନ ସହ ଯୋଡ଼ିବା ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ପୋଷାକରୁ ପ୍ରେରିତ ଉତ୍ପାଦ ଉନ୍ମୋଚନ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ନୂତନ ଧାରା ଆବିଷ୍କାର କରିବା ଏବଂ ନୂତନ ଶୈଳୀ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବଢୁଥିବା ଭୂମିକା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଏଆଇ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । ପାରମ୍ପରିକ ଖାଦିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଥିବା ବେଳେ ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର କରି ଫ୍ୟାସନ ଟ୍ରେଣ୍ଡକୁ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବା ସମୟରେ ଗୁଜରାଟର ପୋରବନ୍ଦରରେ ଖଦି ଉତ୍ପାଦର ଏକ ଫ୍ୟାସନ ସୋ'ର ଆୟୋଜନ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ। ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ଖଦି 'ଦେଶ ପାଇଁ ଖଦି' ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏହା 'ଫ୍ୟାସନ୍ ପାଇଁ ଖଦି' ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିବା ସହ ଖଦିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବାରୋପ କରିଥିଲେ।
ନିକଟରେ ବିଶ୍ୱର ଫ୍ୟାଶନ କ୍ୟାପିଟାଲ ଭାବେ ପରିଚିତ ପ୍ୟାରିସକୁ ତାଙ୍କର ଗସ୍ତ କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଶ୍ରୀମୋଦୀ । ସେଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାଗିଦାରୀ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଲୋଚନାରେ ପରିବେଶ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବନଶୈଳୀର ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବୁଝାମଣା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଫ୍ୟାସନ ଜଗତକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶ ଏବଂ ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ଫ୍ୟାସନର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ଏବଂ ଭାରତ ଏ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଣୀ ହୋଇପାରିବ"। ଖଦି, ଆଦିବାସୀ ବସ୍ତ୍ର ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ରଙ୍ଗର ବ୍ୟବହାର ଭଳି ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ସର୍ବଦା ଭାରତୀୟ ବୟନ ପରମ୍ପରାର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ଅଟେ । ଭାରତର ପାରମ୍ପରିକ ସ୍ଥାୟୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା କାରିଗର, ବୁଣାକାର ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସହ ଜଡିତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ବୟନଶିଳ୍ପରେ ସମ୍ବଳର ସର୍ବାଧିକ ଉପଯୋଗ ଏବଂ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ଉତ୍ପାଦନକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ "ଫାଷ୍ଟ ଫ୍ୟାଶନ ଓ୍ବେଷ୍ଟ" ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଧାରା କାରଣରୁ ମାସିକ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପୋଷାକ ପରିତ୍ୟାଗ କରାଯାଏ, ଯାହା ପରିବେଶ ଏବଂ ପରିବେଶ ପ୍ରତି ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରେ । ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଫ୍ୟାଶନ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ୧୪୮ ନିୟୁତ ଟନ୍ ରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ ଏବଂ ଆଜି ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶରୁ କମ୍ ଟେକ୍ସଟାଇଲ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁର ପୁନଃବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ ରିସାଇକ୍ଲିଂ ଏବଂ ଅପ-ସାଇକେଲିଂକ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ବିବିଧ ପାରମ୍ପରିକ କୌଶଳର ଉପଯୋଗ କରି ଭାରତର ବୟନ ଶିଳ୍ପ ଏହି ଚିନ୍ତାକୁ ଏକ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରିପାରିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ସେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପୁରୁଣା କିମ୍ବା ବଳକା କପଡ଼ାରୁ ମ୍ୟାଟ୍, ଗାଲିଚା ଏବଂ କଭର ଏବଂ ଏପରିକି ଫାଟିଯାଇଥିବା ପୋଷାକରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସୁନ୍ଦର ରଜାଇ ତିଆରି କରିବା ଭଳି ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ପାରମ୍ପରିକ କଳାରେ ନୂତନତା ବିଶ୍ୱ ବଜାରର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅପ୍-ସାଇକ୍ଲିଂକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସାର୍ବଜନୀନ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ୍ ର ଷ୍ଟାଣ୍ଡିଂ କନଫରେନ୍ସ ସହିତ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଅନେକ ଅପ୍-ସାଇକ୍ଲର୍ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇସାରିଛନ୍ତି। ନଭି ମୁମ୍ବାଇ ଓ ବାଙ୍ଗାଲୋର ଭଳି ସହରରେ ଘରକୁ ଘର ବୁଲି ବୟନ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଚାଲିଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ସାମିଲ ହେବା, ସୁଯୋଗ ଖୋଜିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ପାଇଁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ । ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଟେକ୍ସଟାଇଲ ରିସାଇକ୍ଲିଂ ବଜାର ୪୦୦ ନିୟୁତ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ସେ ଆକଳନ କରିଥିବା ବେଳେ ବିଶ୍ୱ ରିସାଇକେଲ ଟେକ୍ସଟାଇଲ ବଜାର ୭.୫ ବିଲିୟନ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି । ସଠିକ ଦିଗରେ ଯିବା ସହ ଭାରତ ଏହି ବଜାରରେ ଏକ ବୃହତ ଅଂଶ ହାସଲ କରିପାରିବ ବୋଲି ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସମୃଦ୍ଧିର ଶୀର୍ଷରେ ଥିଲା, ସେହି ସମୃଦ୍ଧିରେ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବିକଶିତ ଭାରତ ହେବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଥିବାବେଳେ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ପୁଣି ଥରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । ଭାରତ ଟେକ୍ସ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଫଳତାର ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିବା ସହ ପ୍ରତିବର୍ଷ ନୂଆ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ବୟନ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗିରିରାଜ ସିଂହ ଏବଂ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପବିତ୍ର ମାର୍ଗେରିଟା ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:
ଭାରତ ଟେକ୍ସ ୨୦୨୫ ଫେବୃଆରୀ ୧୪ରୁ ୧୭, ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଆୟୋଜିତ ହେଥିବା ଏକ ମେଗା ଗ୍ଲୋବାଲ ଇଭେଣ୍ଟ । ଏହା ଅନନ୍ୟ କାରଣ ଏହା କଞ୍ଚାମାଲରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଉତ୍ପାଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ବୟନ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ଗୋଟିଏ ଛତା ତଳେ ଆଣିଥାଏ । ଭାରତ ଟେକ୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବୟନଶିଳ୍ପର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଟେ । ଏହା ଦୁଇଟି ସ୍ଥାନରେ ବିସ୍ତାରିତ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଟେକ୍ସଟାଇଲ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରେ । ଏଥିରେ ୭୦ରୁ ଅଧିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଅଧିବେଶନ, ରାଉଣ୍ଡଟେବୁଲ, ପ୍ୟାନେଲ ଆଲୋଚନା ଓ ମାଷ୍ଟର କ୍ଲାସ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଏଥିରେ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଆବିଷ୍କାର ଓ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଷ୍ଟଲ୍ ଥିବା ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ରହିଛି। ଏଥିରେ ହ୍ୟାକାଥନ୍ ଆଧାରିତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପିଚ୍ ଫେଷ୍ଟ ଏବଂ ଇନୋଭେସନ୍ ଫେଷ୍ଟ, ଟେକ୍ ଟ୍ୟାଙ୍କ୍ ଏବଂ ଡିଜାଇନ୍ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ୍ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି ଯାହା ଅଗ୍ରଣୀ ନିବେଶକଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ଭାରତ ଟେକ୍ସ ୨୦୨୫ ନୀତି ନିର୍ଧାରକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସିଇଓ, ୫୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଦର୍ଶକ, ୧୨୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶରୁ ୬୦୦୦ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଏଥିରେ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ ମ୍ୟାନୁଫାକ୍ଚରର୍ସ ଫେଡେରେସନ୍ (ଆଇଟିଏମ୍ଏଫ୍), ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ୍ କଟନ୍ ଆଡଭାଇଜରି କମିଟି (ଆଇସିଏସି), ୟୁରାଟେକ୍ସ, ଟେକ୍ସଟାଇଲ ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ, ୟୁଏସ୍ ଫ୍ୟାସନ୍ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ଆସୋସିଏସନ୍ (ୟୁଏସ୍ଏଫ୍ଆଇଏ) ସମେତ ବିଶ୍ୱର ୨୫ରୁ ଅଧିକ ଅଗ୍ରଣୀ ବିଶ୍ୱ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥା ଓ ସଂଘ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ।