Ministry of Education
Vikrant Massey and Bhumi Pednekar interact with students in 6th episode of Pariksha Pe Charcha 2025
16 FEB 2025 8:43PM by PIB Delhi
Building on the enriching discussions initiated by Prime Minister Shri Narendra Modi in the inaugural episode, the sixth episode of Pariksha Pe Charcha 2025 aired today, featuring actors Vikrant Massey and Bhumi Pednekar engaging with students on fostering creativity and embracing positivity in life.
Vikrant emphasized the power of visualization and encouraged students to maintain a journal of their daily activities. Engaging in an interactive discussion, he advised students to openly express their emotions and feelings to their parents. A student from The Indian High School, Dubai, UAE, sought his guidance on managing peer pressure and maintaining balance in life.
Expressing his gratitude to Prime Minister Shri Narendra Modi for promoting skill development in schools, Vikrant advised students to remain grounded while aiming high. He also conducted an engaging activity on emotion management, emphasizing the importance of well-being before exams. His key message to students was: “Eat well, rest well; keep improving; go, play, unplug.”
The second guest of the show, actor Bhumi Pednekar, shared her childhood experiences, how she coped with personal tragedy, and why she enjoys her profession. She advised students to focus on their strengths. She also expressed her love for meeting people, travelling, and exploring local cuisines, which makes her profession enjoyable. Another student from The Indian High School, Dubai, UAE, interacted with her, and she suggested that students express their feelings openly to their parents. In a masterclass, she taught students how to learn in their way and memorize any text with ease. She said that being spiritual helps one stay grounded and focused.
To ensure comprehensive development, distinguished personalities from various fields—including sports icons, technical experts, toppers of competitive exams, entertainment industry professionals, and spiritual leaders—are enriching students with insights beyond textbooks. With three more episodes already aired, each session continues to provide students with essential tools and strategies to excel academically and personally.
The eighth edition of Pariksha Pe Charcha (PPC) 2025, in its revamped and interactive format, has been receiving widespread appreciation from students, teachers, and parents across the nation. Breaking away from the traditional Town Hall format, this year’s edition commenced with an engaging session featuring Prime Minister Shri Narendra Modi at the scenic Sunder Nursery, New Delhi, on 10th February 2025.
In the inaugural episode, the Prime Minister interacted with 36 students from across the country, discussing insightful topics such as Nutrition and Wellness, Mastering Pressure, Challenging Oneself, The Art of Leadership, Beyond Books – 360º Growth, Finding Positives, and more. His valuable guidance offered students practical strategies to tackle academic challenges with confidence while fostering a growth mindset and holistic learning.
As Pariksha Pe Charcha 2025 continues to unfold, it remains a beacon of inspiration for students, equipping them with confidence and resilience to face academic and life challenges with a positive mindset.
Link to watch the 1st episode: https://www.youtube.com/watch?v=G5UhdwmEEls
Link to watch the 2nd episode: https://www.youtube.com/watch?v=DrW4c_ttmew
Link to watch the 3rd episode: https://www.youtube.com/watch?v=wgMzmDYShXw
Link to watch the 4th episode: https://www.youtube.com/watch?v=3CfR4-5v5mk
Link to watch the 5th episode: https://www.youtube.com/watch?v=3GD_SrxsAx8
Link to watch the 6th episode: https://www.youtube.com/watch?v=uhI6UbZJgEQ

ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ୨୦୨୫’’ ର ଷଷ୍ଠ ସଂସ୍କରଣରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ ଭାବ ବିନିମୟ କଲେ ବିକ୍ରାନ୍ତ ମାସେ ଏବଂ ଭୂମି ପେଡନେକର
16 FEB 2025 8:43PM by PIB Bhubaneswar
ଉଦଘାଟନୀ ସଂସ୍କରଣରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସମୃଦ୍ଧ ଆଲୋଚନାକୁ ଆଧାର କରି, ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ୨୦୨୫ ର ଷଷ୍ଠ ସଂସ୍କରଣ ଆଜି ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଅଭିନେତା ବିକ୍ରାନ୍ତ ମାସେ ଏବଂ ଭୂମି ପେଡନେକର ସୃଜନଶୀଳତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଜୀବନରେ ସକାରାତ୍ମକତାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉପରେ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ସହ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ବିକ୍ରାନ୍ତ ଦୃଶ୍ୟର ଶକ୍ତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଦୈନନ୍ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଏକ ଜର୍ଣ୍ଣାଲ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ଏକ ଭାବ ବିନିମୟ ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ସେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପିତାମାତାଙ୍କ ନିକଟରେ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବେ ସେମାନଙ୍କ ଭାବନା ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ଲାଗି ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ୟୁଏଇ ର ଦୁବାଇସ୍ଥିତ ଭାରତୀୟ ଉଚ୍ଚ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଜଣେ ଛାତ୍ର ସାଥୀମାନଙ୍କ ଚାପକୁ ପରିଚାଳନା କରିବା ଏବଂ ଜୀବନରେ ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଲୋଡିଥିଲେ।
ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରି ବିକ୍ରାନ୍ତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖି ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ପରୀକ୍ଷା ପୂର୍ବରୁ ସୁସ୍ଥତାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ସେ ଭାବପ୍ରବଣତା ପରିଚାଳନା ଉପରେ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମଧ୍ୟ ପରିଚାଳନା କରିଥିଲେ। ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ମୁଖ୍ୟ ବାର୍ତ୍ତା ଥିଲା "ଭଲ ଖାଆନ୍ତୁ, ଭଲ ଭାବେ ବିଶ୍ରାମ ନିଅନ୍ତୁ; ଉନ୍ନତି ଜାରି ରଖନ୍ତୁ; ଯାଆନ୍ତୁ, ଖେଳନ୍ତୁ, ମୁକ୍ତ ହୁଅନ୍ତୁ"।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଦ୍ୱିତୀୟ ଅତିଥି ଅଭିନେତ୍ରୀ ଭୂମି ପେଡନେକର ତାଙ୍କ ପିଲାଦିନର ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିଥିଲେ । ସେ କିପରି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଦୁଃଖଦ ଘଟଣାର ମୁକାବିଲା କରିଥିଲେ ଏବଂ କାହିଁକି ସେ ତାଙ୍କ ବୃତ୍ତିକୁ ଉପଭୋଗ କରନ୍ତି ସେ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ। ସେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟିବା, ଭ୍ରମଣ କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଖାଦ୍ୟ ଅନ୍ୱେଷଣ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କର ପ୍ରେମ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ଯାହା ତାଙ୍କ ବୃତ୍ତିକୁ ଆନନ୍ଦଦାୟକ କରିଥାଏ । ୟୁଏଇର ଦୁବାଇସ୍ଥିତ ଭାରତୀୟ ଉଚ୍ଚ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଅନ୍ୟ ଜଣେ ଛାତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ସହ ଆଳୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପିତାମାତାଙ୍କ ନିକଟରେ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବେ ସେମାନଙ୍କ ଭାବନା ବ୍ୟକ୍ତ କରନ୍ତୁ। ଏକ ମାଷ୍ଟରକ୍ଲାସରେ, ସେ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଶିଖାଇଥିଲେ ଯେ କିପରି ସେମାନଙ୍କ ଉପାୟରେ ଶିଖିବେ ଏବଂ ଯେକୌଣସି ପାଠକୁ ସହଜରେ ମନେ ରଖିପାରିବେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ହେବା ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଏକାଗ୍ରତା ଏବଂ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ।
ବ୍ୟାପକ ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, କ୍ରୀଡ଼ା ବିତ୍‍, ବୈଷୟିକ ବିଶେଷଜ୍ଞ, ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ପରୀକ୍ଷାର ଟପ୍ପର, ମନୋରଞ୍ଜନ ଶିଳ୍ପ ବୃତ୍ତିଗତ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ନେତୃତ୍ୱ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକ ବାହାରେ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ସହିତ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ସମୃଦ୍ଧ କରୁଛନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଥିବା ଆଉ ତିନୋଟି ଏପିସୋଡ୍ ସହିତ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଧିବେଶନ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ଉତ୍କର୍ଷତା ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଉପକରଣ ଏବଂ ରଣନୀତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ଜାରି ରଖିଛି |
ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା (ପିପିସି) ୨୦୨୫ ର ଅଷ୍ଟମ ସଂସ୍କରଣ, ଏହାର ନବୀକରଣ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରାକ୍ଟିଭ୍ ଫର୍ମାଟରେ, ସାରା ଦେଶରେ ଛାତ୍ର, ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ପିତାମାତାଙ୍କଠାରୁ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଶଂସା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ପାରମ୍ପାରିକ ଟାଉନ୍ ହଲ୍ ଫର୍ମାଟରୁ ଅଲଗା ହୋଇ, ଚଳିତ ବର୍ଷର ସଂସ୍କରଣ ୧୦ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୫ ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ସୁନ୍ଦର ନର୍ସରୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଅଧିବେଶନ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା।
ଉଦଘାଟନୀ ସଂସ୍କରଣରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାରା ଦେଶର ୩୬ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ପୋଷଣ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା, ଚାପ ହ୍ରାସ, ନିଜକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ କରିବା, ନେତୃତ୍ୱର କଳା, ପୁସ୍ତକ ବାହାରେ-୩୬୦ ଡିଗ୍ରୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ସକରାତ୍ମକ ସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ତାଙ୍କର ମୂଲ୍ୟବାନ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ବିକାଶ ମାନସିକତା ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ପାଠପଢା ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାରିକ ରଣନୀତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା।
ଯେହେତୁ ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା ୨୦୨୫ ଜାରି ରହିଛି, ଏହା ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଏକ ଆଲୋକବର୍ତ୍ତିକା ହୋଇ ରହିଛି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ମାନସିକତା ସହିତ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଜୀବନ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ନମନୀୟତା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ କରିଥାଏ।
ପ୍ରଥମ ଅଧ୍ୟାୟ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଲିଙ୍କ : https://www.youtube.com/watch?v=G5UhdwmEEls
ଦ୍ୱିତୀୟ ଅଧ୍ୟାୟ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଲିଙ୍କ : https://www.youtube.com/watch?v=DrW4c_ttmew
ତୃତୀୟ ଅଧ୍ୟାୟ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଲିଙ୍କ : https://www.youtube.com/watch?v=wgMzmDYShXw
Link to watch the 4th episode: https://www.youtube.com/watch?v=3CfR4-5v5mk
Link to watch the 5th episode: https://www.youtube.com/watch?v=3GD_SrxsAx8
Link to watch the 6th episode: https://www.youtube.com/watch?v=uhI6UbZJgEQ