Prime Minister's Office
India - Qatar Joint Statement
18 FEB 2025 8:17PM by PIB Delhi
At the invitation of Prime Minister of India His Excellency Shri Narendra Modi, His Highness the Amir of the State of Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani paid a State Visit to India on 17-18 February 2025. HH the Amir was accompanied by a high-level delegation comprising Ministers, officials and business leaders. This was the second State Visit of HH the Amir to India.
HH the Amir was received by Hon'ble President of India Smt Droupadi Murmu and Prime Minister Shri Narendra Modi at the Forecourt of Rashtrapati Bhawan on 18 February and was accorded a ceremonial welcome. Hon'ble President also hosted a banquet reception in honour of HH the Amir and accompanying delegation.
Prime Minister Shri Narendra Modi held bilateral talks with HH the Amir at Hyderabad House on 18 February. Both leaders recalled the historic trade linkages, deep-rooted people-to-people ties and robust bilateral relations between both countries. They expressed the desire for further expanding and deepening of the multifaceted relationship between both countries. In this context, they expressed happiness on the signing of the ‘Agreement on the Establishment of Bilateral Strategic Partnership’ between the two sides.
In light of the newly established Strategic Partnership, the two sides reaffirmed their commitment to further strengthen the bilateral relations through regular and structured cooperation in all areas, including political, trade, investment, security, energy, culture, education, technology, innovation, sustainability and people-to-people ties. In this regard, the two sides expressed happiness at the signing of the revised Double Taxation Avoidance Agreement and also agreed to expedite negotiations on the India-Qatar Bilateral Investment Treaty.
The two sides noted with satisfaction that regular interactions at various levels have helped provide momentum to the multifaceted bilateral cooperation. They recalled the successful visit of HH the Amir to India in March 2015 and the visits of Prime Minister to Qatar in June 2016 and February 2024. The two sides agreed to continue the high-level exchanges through regular bilateral mechanisms at Ministerial and senior-official levels.
The two sides noted that trade and commerce has been a strong pillar of bilateral economic cooperation between the two countries and emphasized on the potential for further growth and diversification in bilateral trade. The two sides welcomed the elevation of the existing Joint Working Group on Trade and Commerce into a Joint Commission on Trade and Commerce. The Joint Commission will be an institutional mechanism to review and monitor the entire spectrum of economic ties between the two countries and will be headed by the Ministers of Commerce and Industry on both sides.
The two sides laid emphasis on strengthening collaborations between their business and industry bodies. In this context, they welcomed the holding of the first meeting of the Joint Business Council on 13 February 2025.
The two sides agreed on the need to explore strategies for enhanced and diversified trade between the two countries and address on priority market access issues related to trade in goods and services. In this regard, the two sides agreed to explore the possibility of entering into a bilateral Comprehensive Economic Partnership Agreement. Both sides set the target to double bilateral trade by 2030.
Qatar and India have a strong strategic relationship and given that the Indian economy is one of the fastest growing economies, the Indian side welcomed the decision of Qatar Investment Authority (QIA) to open an office in India. Both sides expressed satisfaction with the progress made by the Joint Task Force on Investments during its first meeting in June 2024, where various avenues for investments in India were discussed.
The Qatar side commended the steps taken by India in making a conducive environment for Foreign Direct Investment and Foreign Institutional Investment and expressed interest to explore investment opportunities in different sectors, including infrastructure, technology, manufacturing, food security, logistics, hospitality, and other areas of mutual interest. In this regard, the Qatar side announced a commitment to invest USD 10 billion in India. The Indian side also appreciated Qatar’s efforts in enhancing its investment environment and its initiatives to attract Foreign Direct Investment. India also recognized Qatar’s growing role as a regional hub for goods and services, leveraging its strategic location, world-class infrastructure, and business-friendly policies. Both sides emphasized the importance of deepening cooperation between investment authorities, financial institutions, and businesses to explore new opportunities for investment and trade expansion.
The parties shall expand and deepen mutually beneficial trade and economic cooperation between the two countries in accordance with their respective legislations and the provisions of international conventions to which they are parties. They shall cooperate in order to achieve stable growth and diversification of trade, increase the volume of exchanged products, and provide mutual services on a systematic and long-term basis. Additionally, they shall implement measures to attract and encourage the establishment of joint projects between the private sectors of both countries. In this regard, both sides welcomed convening of the Joint Business Forum inaugurated by the Ministers of Commerce and Industry of both countries on 18 February 2025.
Recognizing the pivotal role of businesses in driving economic growth, both sides emphasized the importance of trade exhibitions as a strategic platform for promoting commercial partnerships, increasing and diversifying bilateral trade, and facilitating investments. In pursuit of these objectives, both sides will strengthen collaboration between their export promotion agencies to support enterprises in identifying opportunities, addressing market challenges, and increasing participation in international trade exhibitions. This initiative will enable businesses from both nations to showcase their products, explore joint ventures, and establish sustainable commercial ties.
The two sides welcomed the operationalization of India’s Unified Payment Interface (UPI) in QNB’s Points of Sales in Qatar and looked forward to implement nation-wide roll-out of UPI acceptance in Qatar. They agreed to explore settlement of bilateral trade in respective currencies. QNB’s expansion is also welcomed in India through setting up of an office in GIFT City.
The two sides shall work to further enhance bilateral energy cooperation, including through promotion of trade and mutual investments in energy infrastructure and regular meetings of the relevant stakeholders from both sides, including the Joint Task Force on Energy.
The two leaders unequivocally condemned terrorism in all its forms and manifestations including cross-border terrorism and agreed to cooperate in combating this menace through bilateral and multilateral mechanisms. They agreed to enhance cooperation in information and intelligence sharing, developing and exchanging experiences, best practices and technologies, capacity building and to strengthen cooperation in law enforcement, anti-money laundering, drug-trafficking, Cybercrime and other transnational crimes. The two leaders also discussed ways and means to promote cooperation in cybersecurity, including prevention of use of cyberspace for terrorism, radicalisation and for disturbing social harmony. They emphasized the importance of holding regular meetings of the Joint Committee on Security and Law Enforcement.
The two sides acknowledged health cooperation as one of the important pillars of bilateral ties and expressed their commitment to further strengthen collaboration in this important sector. The two sides appreciated the bilateral cooperation during the Covid-19 pandemic including through the Joint Working Group on Health. The Indian side expressed interest in enhancing exports of Indian pharmaceutical products and medical devices to Qatar. Both sides also expressed their desire to facilitate the registration of national companies and pharmaceutical products.
The two sides expressed interest in pursuing deeper collaboration in technology and innovation, including emerging technologies, startups, and Artificial Intelligence. They discussed avenues for furthering e-Governance and sharing best practices in the digital sector. Both sides welcomed the participation of Indian startups in Web Summits in Doha, Qatar in 2024-25.
The importance of food security and protection of supply chains was emphasized by the two sides and they agreed to further strengthen cooperation in this field.
The two sides stressed the importance of enhancing cultural cooperation through exchanging participation in cultural events and supporting effective partnerships between cultural institutions in both countries. They also decided to further strengthen cooperation in the area of sports including mutual exchange and visits of sportsmen, organising workshops, seminars and conferences, exchange of sports publications between both nations. In this regard, the two sides welcomed the decision to celebrate India-Qatar Year of Culture, Friendship and Sports in the near future.
The two sides highlighted that education is an important area of cooperation including strengthening institutional linkages and exchanges between higher educational institutions of both countries. They also emphasized on enhanced interactions among educational institutions, including through academic exchanges, joint research, students and scholar exchanges, and University-to-University cooperation of both countries.
The two sides acknowledged that the centuries old people-to-people ties represent a fundamental pillar of the historic India-Qatar relationship. The Qatari leadership expressed deep appreciation for the role and contribution made by the Indian community in Qatar for the progress and development of their host country, noting that Indian citizens in Qatar are highly respected for their peaceful and hard-working nature. The Indian side conveyed deep appreciation to the leadership of Qatar for ensuring the welfare and well-being of this large and vibrant Indian community in Qatar. The Qatar side welcomed extension of e-visa facility by India to Qatari nationals.
The two sides stressed upon the depth and importance of long standing and historical cooperation in the field of manpower mobility and human resources. The two sides agreed to hold regular meetings of the Joint Working Group on Labour and Employment to address issues related to expatriates, manpower mobility, dignity, safety and welfare of workers and matters of mutual interest.
The two sides exchanged views on regional and international issues of mutual interest, including the security situation in the Middle East. They emphasized the importance of dialogue and diplomacy for peaceful resolution of international disputes. The two sides also appreciated the excellent coordination between the two sides in the UN and other multilateral fora.
The Indian side thanked the Qatari side for its support to the growing India-GCC cooperation and for facilitating the inaugural India-GCC Joint Ministerial Meeting for Strategic Dialogue at the level of Foreign Ministers held in Riyadh on 9 September 2024 under Qatar’s Chairmanship. The two sides welcomed the outcomes of the inaugural India-GCC Joint Ministerial Meeting for Strategic Dialogue. Qatar side assured full support for deepening of the India-GCC cooperation under the recently adopted Joint Action Plan.
In the context of UN reforms, both leaders emphasized the importance of a reformed and effective multilateral system, centered on a UN reflective of contemporary realities, as a key factor in tackling global challenges. The two sides stressed the need for UN reforms, including of the Security Council. Both sides stressed the importance of addressing shared global challenges through coordinated efforts within the framework of the United Nations, its specialized agencies, and programs, as well as through technical cooperation to advance the achievement of UN Sustainable Development Goals (SDGs). Both sides agreed to engage in close cooperation and support each other at the United Nations including supporting each other’s candidatures to multilateral forums.
The following documents were signed/exchanged during the visit, which will further deepen the multifaceted bilateral relationship as well as open avenues for newer areas of cooperation:
· Agreement on the Establishment of Bilateral Strategic Partnership
· Revised Agreement for the Avoidance of Double Taxation and the Prevention of Fiscal Evasion with Respect to Taxes on Income and its Protocol
· MoU between Ministry of Finance, India and Ministry of Finance, Qatar on Financial and Economic Collaboration
· MoU on Cooperation in Field of Youth and Sports
· MOU for Cooperation in the field of Documents and Archives
· MoU between Invest India and Invest Qatar
· MoU between Confederation of Indian Industry and Qatari Businessmen Association
HH the Amir thanked Prime Minister Shri Narendra Modi for the warm hospitality accorded to him and his delegation. The visit reaffirmed the strong bonds of friendship and cooperation between India and Qatar. The leaders expressed optimism that this renewed partnership would continue to grow, benefiting the people of both countries and contributing to regional and global stability.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত - কাটাৰ যুটীয়া বিবৃতি
18 FEB 2025 8:17PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মহামান্য শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ আমন্ত্ৰণক্ৰমে কাটাৰৰ মহামান্য আমিৰ শ্বেখ তামিম বিন হামাদ আল-থানিয়ে ১৭ আৰু ১৮ ফেব্ৰুৱাৰী ২০২৫ তাৰিখে চৰকাৰী ভ্ৰমণসূচী লৈ ভাৰত ভ্ৰমণ কৰে। মহামহিম আমিৰৰ সৈতে দেশখনৰ মন্ত্ৰী, বিষয়া আৰু ব্যৱসায়িক নেতাসকলৰ এটা উচ্চ পৰ্যায়ৰ প্ৰতিনিধি দলেও ভাৰতত পদাৰ্পণ কৰেহি। মহামহিম আমিৰৰ ভাৰতলৈ এয়া দ্বিতীয়টো আনুষ্ঠানিক ভ্ৰমণ আছিল।
মহামহিম আমিৰক ভাৰতৰ মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপাদী মুৰ্মু আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১৮ ফেব্ৰুৱাৰীত ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনৰ সন্মুখত আদৰণি জনোৱাৰ লগতে আনুষ্ঠানিক অভিবাদন জ্ঞাপন কৰে। মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে আমিৰ আৰু তেওঁৰ সংগী প্ৰতিনিধিদলটোৰ সন্মানত এক ভোজমেলৰো আয়োজন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১৮ ফেব্ৰুৱাৰীত হায়দৰাবাদ হাউছত মহামান্য আমিৰৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক আলোচনাত মিলিত হয়। দুয়োগৰাকী নেতাই ঐতিহাসিক বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক, জনসাধাৰণৰ মাজৰ গভীৰ সম্পৰ্ক আৰু দুয়োখন দেশৰ মাজৰ প্ৰগাঢ় দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ কথা স্মৰণ কৰে। তেওঁলোকে দুয়োখন দেশৰ মাজৰ বহুমুখী সম্পৰ্ক অধিক সম্প্ৰসাৰিত আৰু গভীৰ কৰাৰ আকাংক্ষা ব্যক্ত কৰে। এই সন্দৰ্ভত তেওঁলোকে দুয়োপক্ষৰ মাজত 'দ্বিপাক্ষিক কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব স্থাপনৰ চুক্তি' স্বাক্ষৰিত কৰি আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। নতুনকৈ স্থাপিত কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত দুয়োপক্ষই ৰাজনৈতিক, বাণিজ্য, বিনিয়োগ, সুৰক্ষা, শক্তি, সংস্কৃতি, শিক্ষা, প্ৰযুক্তি, উদ্ভাৱন, স্থিৰতা আৰু জনসাধাৰণৰ মাজৰ সম্পৰ্ককে ধৰি সকলো ক্ষেত্ৰতে নিয়মীয়া আৰু সংগঠিত সহযোগিতাৰ জৰিয়তে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক অধিক শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ ব্যক্ত কৰে। এই সন্দৰ্ভত দুয়োপক্ষই সংশোধিত দ্বৈত কৰ পৰিহাৰ চুক্তি স্বাক্ষৰিত কৰি আনন্দ প্ৰকাশ কৰাৰ লগতে ভাৰত-কাটাৰ দ্বিপাক্ষিক বিনিয়োগ চুক্তি সন্দৰ্ভত আলোচনা ত্বৰান্বিত কৰিবলৈয়ো সন্মত হয়। দুয়োপক্ষই সন্তোষৰ সৈতে উল্লেখ কৰে যে বিভিন্ন পৰ্যায়ত নিয়মীয়া বাৰ্তালাপে বহুমুখী দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাক গতি প্ৰদান কৰাত সহায় কৰিছে। তেওঁলোকে ২০১৫ চনৰ মাৰ্চ মাহত মহামহিম আমিৰৰ ভাৰত ভ্ৰমণ আৰু ২০১৬ চনৰ জুন আৰু ২০২৪ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰীত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাটাৰ ভ্ৰমণৰ কথা স্মৰণ কৰে। দুয়োপক্ষই মন্ত্ৰী আৰু জ্যেষ্ঠ-বিষয়া পৰ্যায়ত নিয়মীয়া দ্বিপাক্ষিক প্ৰণালীৰ জৰিয়তে উচ্চ পৰ্যায়ৰ বিনিময় অব্যাহত ৰাখিবলৈ সন্মত হয়।
দুয়োপক্ষই উল্লেখ কৰে যে ব্যৱসায় আৰু বাণিজ্য দুয়োখন দেশৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক অৰ্থনৈতিক সহযোগিতাৰ এক শক্তিশালী স্তম্ভ হৈ আহিছে আৰু দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্যত অধিক বিকাশ আৰু বৈচিত্ৰতাৰ সম্ভাৱনাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দুয়োপক্ষই ব্যৱসায় আৰু বাণিজ্যৰ ক্ষেত্ৰত বিদ্যমান যুটীয়া কাৰ্যকৰী গোটক ব্যৱসায় আৰু বাণিজ্যৰ যুটীয়া আয়োগলৈ উন্নীত কৰোতে আদৰণি জনায়। যুটীয়া আয়োগখন দুয়োখন দেশৰ মাজত অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্কৰ সমগ্ৰ পৰিসৰৰ পৰ্যালোচনা আৰু নিৰীক্ষণৰ বাবে এক প্ৰতিষ্ঠানগত প্ৰণালী হ'ব আৰু ইয়াৰ নেতৃত্ব দুয়ো পক্ষৰ বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰীসকলে কৰিব।
দুয়োপক্ষই তেওঁলোকৰ ব্যৱসায়িক আৰু উদ্যোগ সংস্থাসমূহৰ মাজত সহযোগিতা প্ৰগাঢ় কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই সন্দৰ্ভত, তেওঁলোকে ১৩ ফেব্ৰুৱাৰী ২০২৫ তাৰিখে যুটীয়া ব্যৱসায় পৰিষদৰ প্ৰথমখন বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰাৰ সিদ্ধান্তক আদৰণি জনায়।
দুয়োপক্ষই দুয়োখন দেশৰ মাজত বৰ্ধিত আৰু বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ বাণিজ্যৰ ৰণনীতি অন্বেষণ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ বাণিজ্য সম্পৰ্কীয় বজাৰৰ প্ৰাথমিকতাপূৰ্ণ প্ৰৱেশাধিকাৰৰ সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত সহমত প্ৰকাশ কৰে। এই ক্ষেত্ৰত দুয়োপক্ষই দ্বিপাক্ষিক ব্যাপক অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব চুক্তিত প্ৰৱেশ কৰাৰ সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰিবলৈ সন্মত হয়। দুয়োপক্ষই ২০৩০ চনৰ ভিতৰত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য দুগুণ কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে।
কাটাৰ আৰু ভাৰতৰ এক শক্তিশালী কৌশলগত সম্পৰ্ক আছে আৰু ভাৰতীয় অৰ্থনীতি দ্ৰুতগতিত বিকশিত অৰ্থনীতিসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম হোৱাৰ বাবে ভাৰতৰ পক্ষই কাটাৰ বিনিয়োগ কৰ্তৃপক্ষ (কিউআইএ)ৰ ভাৰতত এটা কাৰ্যালয় খোলাৰ সিদ্ধান্তক আদৰণি জনায়। দুয়োপক্ষই ২০২৪ চনৰ জুন মাহত বিনিয়োগৰ ক্ষেত্ৰত যুটীয়া কৰ্ম বাহিনী গঠনৰ ক্ষেত্ৰত লাভ কৰা অগ্ৰগতিৰ বাবে সন্তুষ্টি ব্যক্ত কৰে, য'ত ভাৰতত বিনিয়োগৰ বিভিন্ন পথসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হয়।
কাটাৰ পক্ষই প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ আৰু বিদেশী প্ৰতিষ্ঠানগত বিনিয়োগৰ বাবে এক অনুকূল পৰিৱেশ গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰ প্ৰশংসা কৰে আৰু আন্তঃগাঁথনি, প্ৰযুক্তি, উৎপাদন, খাদ্য সুৰক্ষা, লজিষ্টিক, আতিথ্য আৰু পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ অন্যান্য ক্ষেত্ৰকে ধৰি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগৰ সুযোগ অন্বেষণ কৰিবলৈ আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰে। এই ক্ষেত্ৰত কাটাৰ পক্ষই ভাৰতত ১০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ বিনিয়োগ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি ঘোষণা কৰে। ভাৰতীয় পক্ষই ইয়াৰ বিনিয়োগৰ পৰিৱেশ বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত কাটাৰৰ প্ৰচেষ্টা আৰু প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ আকৰ্ষিত কৰাৰ বাবে ইয়াৰ পদক্ষেপক প্ৰশংসা কৰে। ভাৰতে সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ বাবে এক আঞ্চলিক কেন্দ্ৰ হিচাপে কাটাৰৰ বৰ্ধিত ভূমিকাক স্বীকৃতি দিয়ে, ইয়াৰ কৌশলগত অৱস্থান, বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু ব্যৱসায়-অনুকূল নীতিৰ সুবিধা গ্ৰহণ কৰে। দুয়োপক্ষই বিনিয়োগ আৰু বাণিজ্য সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে নতুন সুযোগ অন্বেষণৰ বাবে বিনিয়োগ কৰ্তৃপক্ষ, বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠান আৰু ব্যৱসায়ীক সংস্থাসমূহৰ মাজত সহযোগিতা গভীৰ কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
দুয়োপক্ষই তেওঁলোকৰ নিজ নিজ আইন আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনৰ ব্যৱস্থা অনুসৰি দুয়োখন দেশৰ মাজত পাৰস্পৰিক ভাৱে লাভজনক বাণিজ্য আৰু অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰিত আৰু গভীৰ কৰিব। তেওঁলোকে বাণিজ্যৰ স্থিৰতাপূৰ্ণ বিকাশ আৰু বৈচিত্ৰতা প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে সহযোগিতা কৰিব, বিনিময় কৰা সামগ্ৰীৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰিব, আৰু এক প্ৰণালীবদ্ধ আৰু দীৰ্ঘম্যাদী ভিত্তিত পাৰস্পৰিক সেৱা প্ৰদান কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও, তেওঁলোকে দুয়োখন দেশৰ মাজত যৌথ প্ৰকল্প স্থাপনৰ বাবে ব্যক্তিগত খণ্ডক আকৰ্ষিত আৰু উৎসাহিত কৰাৰ ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰিব। এই সন্দৰ্ভত দুয়োপক্ষই ২০২৫ চনৰ ১৮ ফেব্ৰুৱাৰীত দুয়োখন দেশৰ বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰীসকলৰ দ্বাৰা উদ্বোধন কৰা যুটীয়া ব্যৱসায় মঞ্চৰ আহ্বানক আদৰণি জনায়।
অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত ব্যৱসায়ৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক স্বীকৃতি দি দুয়োপক্ষই বাণিজ্যিক অংশীদাৰিত্ব বৃদ্ধি, দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য বৃদ্ধি আৰু বৈচিত্ৰতা আৰু বিনিয়োগৰ সুবিধাৰ বাবে এক কৌশলগত মঞ্চ হিচাপে বাণিজ্য প্ৰদৰ্শনীত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই উদ্দেশ্যসমূহৰ অনুসৰণত, দুয়োপক্ষই তেওঁলোকৰ ৰপ্তানি উত্সাহ প্ৰদানকাৰী সংস্থাসমূহৰ মাজত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিব যাতে উদ্যোগসমূহক সুযোগ চিনাক্ত কৰা, বজাৰৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য প্ৰদৰ্শনীত অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰিব পৰা যায়। এই পদক্ষেপে দুয়োখন দেশৰ ব্যৱসায়ক তেওঁলোকৰ সমূহৰ প্ৰদৰ্শন, যৌথ উদ্যোগ অন্বেষণ আৰু বহনক্ষম বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক স্থাপন কৰিবলৈ সক্ষম কৰিব।
দুয়োপক্ষই কাটাৰত ‘কিউএনবি’-ৰ বিক্ৰী কেন্দ্ৰত ভাৰতৰ ‘ইউনিফাইড পেমেণ্ট ইণ্টাৰফেচ’ (ইউপিআই) কাৰ্যকৰীকৰণক আদৰণি জনায় আৰু কাটাৰত ‘ইউপিআই’ গ্ৰহণযোগ্যতাৰ দেশজুৰি ৰূপায়ণ কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে আশা ব্যক্ত কৰে। তেওঁলোকে সংশ্লিষ্ট মুদ্ৰাত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্যৰ মীমাংসা কৰিবলৈ সন্মত হয়। কিউএনবি-ৰ সম্প্ৰসাৰণক ভাৰতত ‘গিফ্ট চিটী’ত এটা কাৰ্যালয় স্থাপনৰ জৰিয়তে আদৰণি জনোৱা হয়। দুয়োপক্ষই শক্তি আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত বাণিজ্য আৰু পাৰস্পৰিক বিনিয়োগৰ প্ৰচাৰ আৰু শক্তিৰ সন্দৰ্ভত যুটীয়া কৰ্মবাহিনী গঠনকে আৰু দুয়োপক্ষৰ সংশ্লিষ্ট অংশীদাৰসকলৰ নিয়মীয়া বৈঠককে ধৰি দ্বিপাক্ষিক শক্তি সহযোগিতা অধিক বৃদ্ধিৰ বাবে কাম কৰিব। দুয়োগৰাকী নেতাই সীমান্তপাৰৰ সন্ত্ৰাসবাদকে ধৰি সকলো ধৰণৰ সন্ত্ৰাসবাদক দ্ব্যর্থহীনভাৱে গৰিহণা দিয়ে আৰু দ্বিপাক্ষিক আৰু বহুপাক্ষিক প্ৰণালীৰ জৰিয়তে এই বিপদৰ মোকাবিলা কৰাত সহযোগিতা আগবঢ়াবলৈ সন্মত হয়। তেওঁলোকে তথ্য আৰু চোৰাংচোৱা আদান-প্ৰদান, অভিজ্ঞতা বিকাশ আৰু আদান-প্ৰদান, সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতি আৰু প্ৰযুক্তি, ক্ষমতা নিৰ্মাণ আৰু আইন প্ৰৱৰ্তন, ‘মানী লণ্ডাৰিং’ বিৰোধী, ড্ৰাগছ সৰবৰাহ, চাইবাৰ ক্ৰাইম আৰু অন্যান্য আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অপৰাধ প্ৰতিৰোধ কৰাত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ সন্মত হয়।
দুয়োগৰাকী নেতাই সন্ত্ৰাসবাদৰ বাবে ‘চাইবাৰস্পেচ’ৰ ব্যৱহাৰ প্ৰতিৰোধ, উগ্ৰবাদ আৰু সামাজিক সম্প্ৰীতি বিঘ্নিত কৰাকে দৰি চাইবাৰ নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ পথ আৰু মাধ্যমৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে। তেওঁলোকে নিৰাপত্তা আৰু আইন প্ৰৱৰ্তনৰ ক্ষেত্ৰত যুটীয়া সমিতিৰ নিয়মীয়া বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰাতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
দুয়োপক্ষই স্বাস্থ্য সহযোগিতাক দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ অন্যতম গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ হিচাপে স্বীকাৰ কৰে আৰু এই গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডত সহযোগিতা অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতি ব্যক্ত কৰে। দুয়োপক্ষই স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত যুটীয়া কাৰ্যকৰী গোটকে ধৰি ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ প্ৰশংসা কৰে। ভাৰতীয় পক্ষই কাটাৰলৈ ভাৰতীয় ফাৰ্মাচিউটিকেল সামগ্ৰী আৰু চিকিৎসা সঁজুলিৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধিত আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰিছে। দুয়োপক্ষই ৰাষ্ট্ৰীয় কোম্পানী আৰু ফাৰ্মাচিউটিকেল সামগ্ৰীৰ পঞ্জীয়নক সুবিধা প্ৰদানৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰে।
দুয়োপক্ষই উদীয়মান প্ৰযুক্তি, ষ্টাৰ্টআপ আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাকে ধৰি প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত গভীৰ সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ বাবে আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে ‘ডিজিটেল খণ্ড’ত ‘ই-গভৰ্ণেন্স’ প্ৰৱৰ্তন কৰা আৰু সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতিসমূহৰ সহভাগ কৰাৰ পথৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে। দুয়োপক্ষই ২০২৪-২৫ চনত কাটাৰৰ দোহাত অনুষ্ঠিত ‘ৱে’ব সন্মিলন’ত ভাৰতীয় ষ্টাৰ্টআপৰ অংশগ্ৰহণক আদৰণি জনায়। খাদ্য সুৰক্ষা আৰু যোগান শৃংখলাৰ সুৰক্ষাত দুয়োপক্ষই গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু তেওঁলোকে এই ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা অধিক শক্তিশালী কৰিবলৈ সন্মত হয়। দুয়োপক্ষই সাংস্কৃতিক আদান-প্ৰদান অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণৰ আৰু দুয়োখন দেশৰ সাংস্কৃতিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত কাৰ্যকৰী অংশীদাৰিত্বক সমৰ্থন কৰাৰ জৰিয়তে সাংস্কৃতিক সহযোগিতা বৃদ্ধিত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁলোকে পাৰস্পৰিক বিনিময় আৰু খেলুৱৈসকলৰ ভ্ৰমণ, কৰ্মশালা, আলোচনাচক্ৰ আৰু সন্মিলন আয়োজন, দুয়োখন দেশৰ মাজত ক্ৰীড়া প্ৰকাশনৰ আদান-প্ৰদানকে ধৰি ক্ৰীড়া ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা অধিক শক্তিশালী কৰাৰ সিদ্ধান্ত লয়। এই সন্দৰ্ভত অদূৰ ভৱিষ্যতে ভাৰত-কাটাৰ সংস্কৃতি, বন্ধুত্ব আৰু ক্ৰীড়া বৰ্ষ উদযাপনৰ সিদ্ধান্তক দুয়োপক্ষই আদৰণি জনায়।
দুয়োপক্ষই দুয়োখন দেশৰ উচ্চ শিক্ষানুষ্ঠানসমূহৰ মাজত প্ৰতিষ্ঠানগত সম্পৰ্ক আৰু আদান-প্ৰদান শক্তিশালী কৰাকে ধৰি সহযোগিতাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰ বুলি উল্লেখ কৰে। তেওঁলোকে শৈক্ষিক বিনিময়, যুটীয়া গৱেষণা, শিক্ষাৰ্থী আৰু বিশেষজ্ঞ শিক্ষক বিনিময় আৰু দুয়োখন দেশৰ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পৰা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সহযোগিতাৰ জৰিয়তে শিক্ষানুষ্ঠানসমূহৰ মাজত বৰ্ধিত বাৰ্তালাপতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
জনসাধাৰণৰ মাজৰ শতিকা পুৰণি সম্পৰ্ক ঐতিহাসিক ভাৰত-কাটাৰ সম্পৰ্কৰ এক মৌলিক স্তম্ভক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছে বুলি দুয়োপক্ষই স্বীকাৰ কৰে। কাটাৰ-নেতৃত্বই কাটাৰত ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ে তেওঁলোকৰ আয়োজক দেশৰ প্ৰগতি আৰু বিকাশৰ বাবে আগবঢ়োৱা ভূমিকা আৰু অৱদানৰ বাবে গভীৰ প্ৰশংসা প্ৰকাশ কৰি উল্লেখ কৰে যে কাটাৰত ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক তেওঁলোকৰ শান্তিপূৰ্ণ আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমী প্ৰকৃতিৰ বাবে যথেষ্ট সন্মান কৰা হয়। কাটাৰৰ এই বৃহৎ আৰু প্ৰাণৱন্ত ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ কল্যাণ আৰু সুন্দৰ জীৱন নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ভাৰতীয় পক্ষই কাটাৰৰ নেতৃত্বক গভীৰ প্ৰশংসা কৰে। কাটাৰৰ পক্ষই কাটাৰী নাগৰিকসকলক ভাৰতৰ দ্বাৰা ই-ভিছা সুবিধা সম্প্ৰসাৰণৰ সিদ্ধান্তক আদৰণি জনায়।
দুয়োপক্ষই জনশক্তিৰ গতিশীলতা আৰু মানৱ সম্পদৰ ক্ষেত্ৰত দীৰ্ঘদিনীয়া আৰু ঐতিহাসিক সহযোগিতাৰ গভীৰতা আৰু গুৰুত্বত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰবাসী, জনশক্তিৰ গতিশীলতা, মৰ্যাদা, সুৰক্ষা আৰু শ্ৰমিকসকলৰ কল্যাণ আৰু পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থ সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত সমস্যা সমাধানৰ বাবে শ্ৰমিক আৰু নিযুক্তি সম্পৰ্কীয় যুটীয়া কাৰ্যকৰী গোটৰ নিয়মীয়া বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ দুয়োপক্ষই সন্মত হয়।
দুয়োপক্ষই মধ্যপ্ৰাচ্যৰ নিৰাপত্তা সম্পৰ্কীয় পৰিস্থিতিকে ধৰি পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ আঞ্চলিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিষয়সমূহৰ প্ৰসংগত মত বিনিময় কৰে। তেওঁলোকে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিবাদৰ শান্তিপূৰ্ণ সমাধানৰ বাবে আলোচনা আৰু কূটনীতিৰ গুৰুত্বত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দুয়োপক্ষই ৰাষ্ট্ৰসংঘ আৰু অন্যান্য বহুপাক্ষিক মণ্ডলীত দুয়োপক্ষৰ মাজত উৎকৃষ্ট সমন্বয়ৰ প্ৰশংসা কৰে। ভাৰতীয় পক্ষই বৰ্ধিত ‘ভাৰত-জিচিচি সহযোগিতা’ৰ প্ৰতি সমৰ্থন আগবঢ়োৱাৰ বাবে আৰু কাটাৰৰ অধ্যক্ষতাত ৯ ছেপ্টেম্বৰ ২০২৪ তাৰিখে ৰিয়াধত অনুষ্ঠিত বৈদেশিক মন্ত্ৰীৰ পৰ্যায়ত কৌশলগত আলোচনাৰ বাবে ‘ভাৰত-জিচিচি যুটীয়া মন্ত্ৰীপৰ্যায়ৰ সভাৰ উদ্বোধনী বৈঠকত সহায় কৰাৰ বাবে কাটাৰী পক্ষক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। দুয়োপক্ষই কৌশলগত আলোচনাৰ বাবে ভাৰত-জিচিচি-ৰ যুটীয়া মন্ত্ৰীসভাৰ ফলাফলক আদৰণি জনায়। কাটাৰৰ পক্ষই শেহতীয়াকৈ গৃহীত যুটীয়া কাৰ্য পৰিকল্পনাৰ অধীনত ভাৰত-জিচিচি সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ বাবে সম্পূৰ্ণ সমৰ্থনৰ আশ্বাস দিয়ে।
বিশ্বব্যাপী প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰাৰ এক মুখ্য কাৰক হিচাপে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সংস্কাৰৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত দুয়োগৰাকী নেতাই এক সংস্কাৰিত আৰু কাৰ্যকৰী বহুপাক্ষিক ব্যৱস্থাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যি হৈছে সমসাময়িক বাস্তৱতাৰ প্ৰতিফলনত কেন্দ্ৰীভূত এক ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ প্ৰতিফলন। দুয়োপক্ষই নিৰাপত্তা পৰিষদকে ধৰি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সংস্কাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দুয়োপক্ষই ৰাষ্ট্ৰসংঘ, ইয়াৰ বিশেষ সংস্থা আৰু কাৰ্যসূচীৰ পৰিকাঠামোৰ ভিতৰত সমন্বিত প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে অংশীদাৰী গোলকীয় প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰাৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ‘বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্য’ (এছডিজি)ৰ প্ৰাপ্তিৰ বাবে কাৰিকৰী সহযোগিতাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দুয়োপক্ষই বহুপাক্ষিক মঞ্চসমূহত পৰস্পৰে পৰস্পৰৰ প্ৰাৰ্থিত্বক সমৰ্থন কৰাকে ধৰি ৰাষ্ট্ৰসংঘত ঘনিষ্ঠ সহযোগিতা আৰু পৰস্পৰক সমৰ্থন কৰিবলৈ সন্মত হয়।
এই ভ্ৰমণৰ সময়ত নিম্নলিখিত নথিপত্ৰসমূহ স্বাক্ষৰ/বিনিময় কৰা হয়, যাৰ ফলত বহুমুখী দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক অধিক গভীৰ হোৱাৰ লগতে সহযোগিতাৰ নতুন ক্ষেত্ৰসমূহৰ বাবে পথ মুকলি হ'ব:
দ্বিপাক্ষিক কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব স্থাপনৰ সম্পৰ্কীয় চুক্তি
• আয়ৰ ওপৰত কৰ আৰু ইয়াৰ প্ৰটোকলৰ সন্দৰ্ভত দ্বৈত কৰ পৰিহাৰ আৰু বিত্তীয় ফাঁকি প্ৰতিৰোধৰ বাবে সংশোধিত চুক্তি
বিত্তীয় আৰু অৰ্থনৈতিক সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত কাটাৰৰ বিত্ত মন্ত্ৰালয় আৰু ভাৰতৰ বিত্ত মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত বুজাবুজিচুক্তি
যুৱ আৰু ক্ৰীড়া ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ সম্পৰ্কীয় বুজাবুজিচুক্তি
নথিপত্ৰ আৰু আৰ্কাইভৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে বুজাবুজি চুক্তি
ইনভেষ্ট ইণ্ডিয়া আৰু ইনভেষ্ট কাটাৰৰ মাজত বুজাবুজিচুক্তি
ভাৰতীয় উদ্যোগ পৰিষদ আৰু কাটাৰী ব্যৱসায়ী সংস্থাৰ মাজত বুজাবুজিচুক্তি
মহামহিম আমিৰে তেওঁৰ লগতে তেওঁৰ প্ৰতিনিধিদলক প্ৰদান কৰা উষ্ম আতিথ্যৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক আৰু ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। এই ভ্ৰমণে ভাৰত আৰু কাটাৰৰ মাজৰ বন্ধুত্ব আৰু সহযোগিতাৰ শক্তিশালী বন্ধনক পুনৰ নিশ্চিত কৰে। নেতাদ্বয়ে আশা ব্যক্ত কৰে যে এই নৱীকৰণ অংশীদাৰিত্ব বৃদ্ধি হৈ থাকিব, দুয়োখন দেশৰ জনসাধাৰণ উপকৃত হ'ব আৰু আঞ্চলিক আৰু গোলকীয় স্থিৰতাত অৰিহণা যোগাব।