Ministry of Railways
60 Special Trains from ECoR Covering 25 Cities of Odisha for Mahakumbh 2025 Pilgrims
21 FEB 2025 7:51PM by PIB Bhubaneshwar
To ensure the smooth and efficient travel of millions of pilgrims attending the Mahakumbh 2025 in Prayagraj, East Coast Railway (ECoR) has scheduled 60 special trains from 25 cities across Odisha, with 50 Kumbh Special Trains already successfully completing their journeys. This initiative will facilitate seamless connectivity and uninterrupted travel for devotees heading to the holy city of Prayagraj, ensuring that they arrive safely and comfortably for the grand spiritual event.
Indian Railways has undertaken substantial efforts to accommodate the increasing number of pilgrims traveling to Prayagraj. The special trains will be operated from key locations in Odisha, with services originating from cities including Puri, Bhubaneswar, Cuttack, Khurda Road, Brahmapur, and more.
The following trains have been scheduled to provide direct connectivity to Prayagraj:
Trains from Puri _ Two pairs of trains 08417 & 08475 were provided between Puri and Tundla via Prayagraj.
Trains from Bhubaneswar _ 08425 & 08467 Bhubaneswar-Tundla, 08417/08475 Puri-Tundla, 08462/08588 Visakhapatnam-Gorakhpur Special Trains.
Trains from Khurda Road _ 08417/08475 Puri-Tundla, 08462/08588 Visakhapatnam-Gorakhpur Special Trains.
Trains from Cuttack/Naraj Cuttack _ 08425 & 08467 Bhubaneswar-Tundla, 08417/08475 Puri-Tundla, 08462/08588 Visakhapatnam-Gorakhpur Special Trains.
Trains from Brahmapur & Balugaon _ 08562/08588 Visakhapatnam-Gorakhpur Special Trains.
Trains from Jajpur Keonjhar Road and Jakhapura _ 08425 & 08467 Bhubaneswar-Tundla, 08417/08475 Puri-Tundla, 08462/08588 Visakhapatnam-Gorakhpur Special Trains.
Trains from Bhadrak, Baleswar & Jaleswar _ 08417/08475 Puri-Tundla.
Trains from Kendujhargarh & Nayagarh_08425 & 08467 Bhubaneswar-Tundla.
Trains from Dhenkanal, Angul, Boinda, Rairakhol, Sambalpur City _ 08562/08588 Visakhapatnam-Gorakhpur Special Trains.
Trains from Rayagada, Kesinga, Kantabanji, Muniguda- 08530 Visakhapatnam-DDU
Trains from Titilagarh, Balangir, Bargarh Road, Sambalpur _ 08530 Visakhapatnam-DDU & 08314 Titilagarh-Tundla Spl.
Trains from Jharsuguda/Jharsuguda Road _08562/08588 Visakhapatnam-Gorakhpur Special Trains.
Altogether, the special train services will cover a wide geographic region across Odisha, ensuring that pilgrims from every part of the state are catered to.
Indian Railways has taken several measures to ensure a hassle-free and comfortable experience for devotees traveling to Prayagraj. Enhanced facilities such as newly constructed toilets, ample drinking water, and food courts are available at key railway stations in Prayagraj, including Prayagraj Junction and Prayagraj Chheoki.
To ensure the safety and well-being of all passengers, medical observation rooms and first-aid booths are strategically placed at stations, ready to assist in case of any emergencies. Dedicated Yatri Suvidha Kendras at Prayagraj Junction and Prayagraj Chheoki provide a wide range of services, including wheelchair assistance, luggage trolleys, hotel and taxi bookings, medicine distribution, baby milk, and other essentials.
A robust crowd management plan is in place to ensure a smooth flow of passengers during the Mahakumbh 2025. Railway Protection Force (RPF) personnel have been deployed at all major stations to manage crowd movement and ensure safe boarding and deboarding. Additionally, a special RPF team has been assigned to ensure the safety of devotees throughout the journey.
CCTV cameras have been installed at key locations to monitor crowd movement, while multiple holding areas have been set up at stations. These holding areas are equipped with tents, food arrangements, and multilingual information displays to provide pilgrims with a comfortable waiting experience.
The operation of 60 special trains covering 25 cities across Odisha is a historic step by Indian Railways to accommodate the massive influx of devotees during the Mahakumbh 2025. With these efforts, Indian Railways continues to prioritize passenger convenience and safety, ensuring that millions of pilgrims can travel with ease and attend the Mahakumbh with full devotion.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମହାକୁମ୍ଭ 2025 ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଓଡ଼ିଶାର 25ଟି ସହରକୁ ସଂଯୋଗ କରି ପୂର୍ବତଟ ରେଳପଥ ୬୦ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରୁଛି
21 FEB 2025 7:51PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ମହାକୁମ୍ଭ 2025ରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ଯାଉଥିବା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁଗମ ଯାତ୍ରା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ପୂର୍ବ ତଟ ରେଳପଥ ଓଡ଼ିଶାର 25ଟି ସହରରୁ ୬୦ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରୁଅଛି ଯେଉଁଥିରୁ ୫୦ଟି କୁମ୍ଭ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ସଫଳତାର ସହ ସେମାନଙ୍କର ଯାତ୍ରା ସମାପ୍ତ କରି ସାରିଛନ୍ତି । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପବିତ୍ର ନଗରୀ ପ୍ରୟାଗରାଜକୁ ଯାଉଥିବା ଭକ୍ତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଗମ ଯାତ୍ରା ସଂଯୋଗ ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯାତ୍ରାକୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଏହି ମହାନ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ଭାବରେ ପହଞ୍ଚିପାରୁଛନ୍ତି ।
ପ୍ରୟାଗରାଜକୁ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳପଥ ଯଥେଷ୍ଟ ପ୍ରୟାସ କରିଛି। ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଗୁଡ଼ିକ ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନରୁ ପରିଚାଳିତ ହେଉଅଛି ଯେଉଁଥିରେ ପୁରୀ, ଭୁବନେଶ୍ୱର, କଟକ, ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ୍, ବ୍ରହ୍ମପୁର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସହରରୁ ସେବା ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି ।
ପ୍ରୟାଗରାଜକୁ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଟ୍ରେନ୍ଗୁଡ଼ିକର ସମୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଇଛି:
ପୁରୀରୁ ଟ୍ରେନ୍ _ ପୁରୀ ଏବଂ ତୁଣ୍ଡଲା ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରୟାଗରାଜ ଦେଇ ଦୁଇ ଯୋଡ଼ା ଟ୍ରେନ୍ 08417 ଏବଂ 08475 ଚଳାଚଳ କରାଯାଇଅଛି ।
ଭୁବନେଶ୍ୱରରୁ ଟ୍ରେନ୍ _ 08425 ଏବଂ 08467 ଭୁବନେଶ୍ୱର-ତୁଣ୍ଡଲା, 08417/08475 ପୁରୀ-ତୁଣ୍ଡଲା, 08462/08588 ବିଶାଖାପାଟଣା-ଗୋରଖପୁର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରୟାଜରଜ ଷ୍ଟେସନ ଦେଇ ଚଳାଚଳ କରୁଛି ।
ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ୍ରୁ ଟ୍ରେନ୍ _ 08417/08475 ପୁରୀ-ତୁଣ୍ଡଲା, 08462/08588 ବିଶାଖାପାଟଣା-ଗୋରଖପୁର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍।
କଟକ / ନରାଜ କଟକ _ 08425 & 08467 ଭୁବନେଶ୍ୱର-ତୁଣ୍ଡଲା, 08417/08475 ପୁରୀ-ତୁଣ୍ଡଲା, 08462/08588 ବିଶାଖାପାଟନମ୍-ଗୋରଖପୁର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ |
ବ୍ରହ୍ମପୁର ଏବଂ ବାଲୁଗାଁରୁ ଟ୍ରେନ୍ _ 08562/08588 ବିଶାଖାପାଟନମ୍-ଗୋରଖପୁର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ |
ଯାଜପୁର କେନ୍ଦୁଝର ରୋଡ ଏବଂ ଯଖପୁରାରୁ ଟ୍ରେନ୍ _ 08425 & 08467 ଭୁବନେଶ୍ୱର-ତୁଣ୍ଡଲା, 08417/08475 ପୁରୀ-ତୁଣ୍ଡଲା, 08462/08588 ବିଶାଖାପାଟନମ୍-ଗୋରଖପୁର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ |
ଭଦ୍ରକ, ବାଲେଶ୍ୱର ଏବଂ ଜଲେଶ୍ୱରରୁ ଟ୍ରେନ୍ _ 08417/08475 ପୁରୀ-ତୁଣ୍ଡଲା |
କେନ୍ଦୁଝରଗଡ ଏବଂ ନୟାଗଡ଼ରୁ ଟ୍ରେନ୍_08425 ଏବଂ 08467 ଭୁବନେଶ୍ୱର-ତୁଣ୍ଡଲା |
ଢ଼େଙ୍କାନାଳ, ଅନୁଗୁଳ, ବଇଣ୍ଡା, ରେଢ଼ାଖୋଲ, ସମ୍ବଲପୁର ସିଟିରୁ ଟ୍ରେନ୍ _ 08562/08588 ବିଶାଖାପାଟନମ୍-ଗୋରଖପୁର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ |
ରାୟଗଡା, କେସିଙ୍ଗା, କଣ୍ଟାବାଞ୍ଜି, ମୁନିଗୁଡା- 08530 ବିଶାଖାପାଟନମ୍- DDU ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍
ଟିଟିଲାଗଡ, ବଲାଙ୍ଗୀର, ବରଗଡ ରୋଡ, ସମ୍ବଲପୁରରୁ ଟ୍ରେନ୍ _ 08530 ବିଶାଖାପାଟନମ୍- DDU ଏବଂ 08314 ଟିଟିଲାଗଡ-ତୁଣ୍ଡଲା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ |
ଝାରସୁଗୁଡା / ଝାରସୁଗୁଡା ରୋଡରୁ ଟ୍ରେନ୍ _08562 / 08588 ବିଶାଖାପାଟନମ୍-ଗୋରଖପୁର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ |
ସାମଗ୍ରିକ ଭାବରେ, ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ସେବାଗୁଡ଼ିକ ସମଗ୍ର ଓଡ଼ିଶାର ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଭୌଗୋଳିକ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି ଯାହାକି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତର ଲୋକମାନେ ଯାତ୍ରା ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ କରି ପାରିବେ ଯାହା ରାଜ୍ୟର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶରୁ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେବ।
ପ୍ରୟାଗରାଜକୁ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ଭକ୍ତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅସୁବିଧାମୁକ୍ତ ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ଅନୁଭୂତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ପ୍ରୟାଗରାଜ ଜଙ୍କସନ୍ ଏବଂ ପ୍ରୟାଗରାଜ ଛେଓକି ସମେତ ପ୍ରୟାଗରାଜର ପ୍ରମୁଖ ରେଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକରେ ନୂତନ ନିର୍ମିତ ଶୌଚାଳୟ, ପ୍ରଚୁର ପାନୀୟ ଜଳ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ କୋର୍ଟ ଭଳି ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ।
ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକରେ ଚିକିତ୍ସା ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ କକ୍ଷ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକ ଚିକିତ୍ସା ବୁଥ୍ ରଣନୈତିକ ଭାବରେ ରଖାଯାଇଛି, ଯାହା ଯେକୌଣସି ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସହାୟତା କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ପ୍ରୟାଗରାଜ ଜଙ୍କସନ୍ ଏବଂ ପ୍ରୟାଗରାଜ ଛେଓକିରେ ସମର୍ପିତ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ହ୍ୱିଲଚେୟାର ସହାୟତା, ଲଗେଜ୍ ଟ୍ରଲି, ହୋଟେଲ ଏବଂ ଟ୍ୟାକ୍ସି ବୁକିଂ, ଔଷଧ ବଣ୍ଟନ, ଶିଶୁ କ୍ଷୀର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ସମେତ ବିସ୍ତୃତ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରେ।
ମହାକୁମ୍ଭ 2025 ସମୟରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କର ସୁଗମ ପ୍ରବାହକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିଡ଼ ପରିଚାଳନା ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଭିଡ଼ ଗତିବିଧି ପରିଚାଳନା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଚଢ଼ାଇ ଏବଂ ଓହ୍ଲାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ଷ୍ଟେସନରେ ରେଳ ସୁରକ୍ଷା ବଳ (RPF) କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ, ସାରା ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଭକ୍ତମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର RPF ଦଳକୁ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି।
ଭିଡ଼ ଗତିବିଧି ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନରେ CCTV କ୍ୟାମେରା ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ଯେତେବେଳେ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକରେ ଏକାଧିକ ହୋଲ୍ଡିଂ ଏରିଆ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଆରାମଦାୟକ ଅପେକ୍ଷା ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ହୋଲ୍ଡିଂ ଏରିଆଗୁଡ଼ିକରେ ତମ୍ବୁ, ଖାଦ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ବହୁଭାଷୀ ସୂଚନା ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ସହିତ ସଜ୍ଜିତ କରାଯାଇଛି।
ମହାକୁମ୍ଭ 2025 ସମୟରେ ଭକ୍ତଙ୍କ ବିପୁଳ ପ୍ରବେଶକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଓଡ଼ିଶାର 25ଟି ସହରକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା 60ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନର ପରିଚାଳନା ପୂର୍ବତଟ ରେଳପଥ ଦ୍ୱାରା ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହି ପ୍ରୟାସ ସହିତ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ଚାଲିଛି, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ସହଜରେ ଯାତ୍ରା କରିପାରିବେ ଏବଂ ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ ମହାକୁମ୍ଭରେ ଯୋଗଦାନ କରିପାରିବେ।