Ministry of Railways
Ministry of Railways Sanctions Major Rail Infrastructure Projects to Boost Connectivity in South Odisha
Final Location Survey (FLS) sanctioned for 250 Kms long Gopalpur-Rayagada New Rail Line.
Final Location Survey (FLS) sanctioned for Doubling of the Naupada-Gunupur-Theruvali Rail Line.
₹ 9.65 Crores Sanctioned for Final Location Survey (FLS) of above projects.
Gunupur-Theruvali New Line (73.62 km) has been sanctioned in August 2024
21 FEB 2025 7:56PM by PIB Bhubaneshwar
In a landmark move set to transform South Odisha's connectivity and economic prospects, the Ministry of Railways has sanctioned several key railway infrastructure projects, aimed at enhancing the region's transportation networks, reducing logistical costs and driving economic growth.
Among the major projects approved is the Doubling of the Naupada-Gunupur-Theruvali Rail Line, alongside the 250 Kms long Gopalpur-Rayagada New Rail Line. These initiatives are designed to enhance connectivity between previously remote regions of Odisha, enabling smoother transportation of goods and services. ₹9.65 Crores has been Sanctioned for Final Location Survey (FLS) for the above two projects on 11th February 2025.
Apart from this, Gunupur-Theruvali New Line (73.62 km) has been sanctioned on 21st August 2024. This ₹1,326 crore project will link Gunupur and Theruvali, significantly benefiting Rayagada District. The project is set to be completed in five years, with a land acquisition of 473.78 hectares, provided by the Odisha Government.
The Gopalpur-Rayagada New Rail Line and Gunupur-Theruvali Rail Line Projects will bring immense economic benefits by improving transportation efficiency and reducing logistical costs in the southern part of the state. The new rail line will facilitate the smooth movement of essential commodities, including agricultural products and minerals. This is expected to lower the cost of transportation, enhance supply chain efficiencies and contribute to India's national goals of reducing carbon emissions by promoting sustainable, energy-efficient transportation.
The development of seven new stations in the Gunupur-Theruvali New Rail Line Project will improve access to key areas, including the aspirational Rayagada district, thus unlocking new opportunities for trade, employment, and regional growth. The Gunupur-Theruvali New Rail Line Project is an essential part of the Energy, Mineral, and Cement Corridors under Indian Railways, designed to further integrate regional and national economies and drive inclusive growth across the country.
The construction phase of these projects is expected to generate substantial direct employment, providing a significant boost to the local economy. With the establishment of vital infrastructure, the projects align with the government’s broader vision of enhancing Odisha's railway connectivity, providing essential infrastructure to support the region’s growing economic needs.
The proposed railway lines in Southern Odisha is crucial for supporting the transportation of key materials to industries in Southern Odisha. By enhancing connectivity, the project will drive industrial growth, reduce logistics costs, and enable quicker and more efficient transportation of vital goods.
This project aligns with the government’s vision of an Atmanirbhar Bharat (Self-reliant India) by fostering self-sustaining, thriving communities through improved infrastructure. It will facilitate economic development by boosting industrial activities, trade, and employment opportunities in Southern Odisha, thereby contributing to India’s broader socio-economic goals.
The approval of these key infrastructure projects underscores the Ministry of Railways’ commitment to transforming India’s transportation landscape, providing critical support to sectors like agriculture, mining, and manufacturing. The Gopalpur-Rayagada New Rail Line and Gunupur-Theruvali Rail Line Projects are set to usher in a new era of economic development, significantly improving the quality of life.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦକ୍ଷିଣ ଓଡ଼ିଶାରେ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ମଞ୍ଜୁର
250 କିଲୋମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଗୋପାଳପୁର-ରାୟଗଡ଼ା ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ପାଇଁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ସ୍ଥାନ ସର୍ଭେ (ଫାଇନାଲ ଲୋକେସନ ସର୍ଭେ-FLS) ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଛି।
ନୌପଡ଼ା-ଗୁଣୁପୁର-ଥେରୁବାଲି ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ ପାଇଁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ସ୍ଥାନ ସର୍ଭେ (ଫାଇନାଲ ଲୋକେସନ ସର୍ଭେ-FLS) ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଛି।
ଉପରୋକ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଫାଇନାଲ ଲୋକେସନ ସର୍ଭେ-FLS ପାଇଁ ₹ 9.65 କୋଟି ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଛି।
ଗୁଣୁପୁର-ଥେରୁବାଲି ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ (୭୩.୬୨ କିମି) କୁ ଅଗଷ୍ଟ 2024ରେ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଥିଲା
21 FEB 2025 7:56PM by PIB Bhubaneshwar
ଦକ୍ଷିଣ ଓଡ଼ିଶାର ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମ୍ଭାବନାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପରିବହନ ନେଟୱାର୍କକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ବିକାଶ ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁର କରିଛି।
ଅନୁମୋଦିତ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ 250 କିଲୋମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଗୋପାଳପୁର-ରାୟଗଡା ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ସହିତ ନୌପଡା-ଗୁଣୁପୁର-ଥେରୁବାଲି ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଓଡ଼ିଶାର ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ ଏବଂ ଯାତାୟାତ ସେବାର ସୁଗମ ପରିବହନ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ। ଉପରୋକ୍ତ ଦୁଇଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ 11 ଫେବୃଆରୀ 2025 ରେ ଫାଇନାଲ ଲୋକେସନ ସର୍ଭେ (FLS) ପାଇଁ ₹9.65 କୋଟି ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଗୁଣୁପୁର-ଥେରୁବାଲି ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ (73.62 କିଲୋମିଟର) କୁ 21 ଅଗଷ୍ଟ 2024 ରେ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି। ଏହି ₹1,326 କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଣୁପୁର ଏବଂ ଥେରୁବାଲିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ, ଯାହା ରାୟଗଡା ଜିଲ୍ଲାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଟି ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମାପ୍ତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଯାହା ପାଇଁ 473.78 ହେକ୍ଟର ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ଯାହା ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ଗୋପାଳପୁର-ରାୟଗଡା ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ଏବଂ ଗୁଣୁପୁର-ଥେରୁବାଲି ରେଳ ଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ରାଜ୍ୟର ଦକ୍ଷିଣ ଅଂଚଳ ମାନଙ୍କରେ ପରିବହନ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରି ପ୍ରଚୁର ଆର୍ଥିକ ଲାଭ ଆଣିବ। ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ସମେତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀର ସୁଗମ ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିବ। ଏହା ପରିବହନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ, ଶକ୍ତି-ଦକ୍ଷ ପରିବହନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଭାରତର କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ କରିବାର ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଗୁଣୁପୁର-ଥେରୁବାଲି ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ସାତଟି ନୂତନ ଷ୍ଟେସନର ବିକାଶ ଦ୍ୱାରା ଆକାଂକ୍ଷୀ ରାୟଗଡା ଜିଲ୍ଲା ସମେତ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଯାତାୟାତ ଉନ୍ନତ ହେବ, ଯାହା ଫଳରେ ବାଣିଜ୍ୟ, ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଗୁଣୁପୁର-ଥେରୁବାଲି ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଅଧୀନରେ ଶକ୍ତି, ଖଣିଜ ଏବଂ ସିମେଣ୍ଟ କରିଡରର ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଅଂଶ, ଯାହା ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଚଲାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ନିର୍ମାଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରି ଯଥେଷ୍ଟ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସହିତ, ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଓଡ଼ିଶାର ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆର୍ଥିକ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ରକ୍ଷା କରିବ ।
ଦକ୍ଷିଣ ଓଡ଼ିଶାରେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ରେଳ ଲାଇନଗୁଡ଼ିକ ଦକ୍ଷିଣ ଓଡ଼ିଶାରେ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରମୁଖ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆଗେଇ ନେବ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମଗ୍ରୀର ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ ପରିବହନକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମାଧ୍ୟମରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ, ସମୃଦ୍ଧ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ (ସ୍ୱୟଂନିର୍ଭର ଭାରତ) ସରକାରଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ରକ୍ଷା କରିବ । ଏହା ଦକ୍ଷିଣ ଓଡ଼ିଶାରେ ଶିଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ସହଜ କରିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ବ୍ୟାପକ ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
ଏହି ପ୍ରମୁଖ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଅନୁମୋଦନ ଭାରତର ପରିବହନ ପରିଦୃଶ୍ୟକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା, କୃଷି, ଖଣି ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରୁଛି । ଗୋପାଳପୁର-ରାୟଗଡା ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ଏବଂ ଗୁଣୁପୁର-ଥେରୁବାଲି ରେଳ ଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି କରି ଆର୍ଥିକ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ସୂତ୍ରପାତ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି ।